Címke: adósság (185 találat)

2013.
március
07. 10:08

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka Tavaly év végére mindössze 310 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban némi eszközátadás és adósságtörlesztés után.
Tovább
2013.
február
23. 05:14

Érezzük a válságot

Érezzük a válságot A magyarok 88 százaléka látta válságosnak a gazdaság helyzetét a múlt év negyedik negyedévében, a harmadik negyedévben 89 százalék gondolta ezt. Ugyanakkor a recessziót említők 85 százaléka vélte úgy a negyedik negyedévében, hogy az ország a következő tizenkét hónapban nem lábal ki a gazdasági válságból, míg az előző negyedévben ez az arány még 82 százalék volt - derül ki a Nielsen piackutató intézet ötvennyolc országban elvégzett felméréséből.
Tovább
2013.
február
18. 08:55

Mintegy 600 pályázó jelentkezett Ócsára

Mintegy 600 pályázó jelentkezett Ócsára A jogszabályban meghatározott február 15-i határidő lejártáig 588 pályázó jelentkezett az ócsai lakóparkban épült szociális lakások bérleti jogára.
Tovább
2013.
február
12. 09:41

Nyugdíjcsökkentés? Az IMF elárulta, mit javasolt valójában

Nyugdíjcsökkentés? Az IMF elárulta, mit javasolt valójában Az IMF nem ad közvetlenül tanácsokat a szociális kérdésekben, nem a szervezet kérte az ellátásokat érintő kormányzati megszorításokat, ellenezte az adójóváírás kivezetését, ugyanakkor célzottabb, differenciáltabb rendszert sürgetett - derült ki Irina Ivascsenko és a hátrányos helyzetűeket képviselő civilek találkozóján.
Tovább
2013.
január
15. 06:04

Lehet pályázni az ócsai szociális házakra

Lehet pályázni az ócsai szociális házakra Az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára január 15-től nyújthatják be pályázatukat a bajba jutott devizahitelesek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A jelentkezésre harminc nap áll rendelkezésre. A bérlőket egy erre a célra létrehozott bizottság választja ki március 25-éig.
Tovább
2013.
január
06. 11:35

A spanyol kormány is rátenyerelt a nyugdíjkasszára

A spanyol kormány is rátenyerelt a nyugdíjkasszára Spanyolország pénzeszközök hiányában kifosztotta a társadalombiztosítás tartalékalapjait - írta a The Wall Street Journal pénteken.
Tovább
2012.
december
28. 18:59

Nem takarékosak a magyarok

Nem takarékosak a magyarok Ha a fogyasztók 10 százalékkal több jövedelmet kapnának, akkor ebből - európai átlagban - 2 százalékot fordítanának megtakarításra, míg a magyarok csak 1,3 százalékot, ami messze a legalacsonyabb a régiós országokhoz képest - közölte a Nielsen piackutató cég.
Tovább
2012.
december
20. 10:15

Március végéig igényelhető az árfolyamrögzítés

Március végéig igényelhető az árfolyamrögzítés 2012. december 31-éről 2013. március 29-ére tolta ki az árfolyamgát igénylésének lehetőségét egy törvénymódosítás.
Tovább
2012.
december
13. 16:31

A devizanyugdíjasokat is megmenti a kormány

A devizanyugdíjasokat is megmenti a kormány Tovább bővíti a Kormány a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának (NET) jogosulti körét. A jövőben a nyugdíjasok és a közmunkaprogramban résztvevők is felajánlhatják ingatlanjukat az Eszközkezelő részére.
Tovább
2012.
december
10. 13:39

Kikapcsolási moratórium az ünnepekre

Kikapcsolási moratórium az ünnepekre Felfüggeszti december 21. és január 2. között a lejárt tartozások miatt a gázszolgáltatás kikapcsolását lakossági ügyfeleinél a Tigáz. Bár a vállalatnak igen nagy a kinnlevősége és a hatvan napot meghaladó tartozások száma, az ünnepek alatt egyetlen család otthonát sem fogják fűtés nélkül hagyni.
Tovább
2012.
december
06. 21:17

Hitelcsapda - Ki lehet bérlő Ócsán?

Hitelcsapda - Ki lehet bérlő Ócsán? Megjelent az Ócsai Szociális Családiház-építési Program első ütemében épülő lakások bérlőkiválasztásának szempontjairól szóló jogszabálytervezet a kormány honlapján csütörtökön.
Tovább
2012.
december
01. 10:30

Ma lép életbe a kilakoltatási moratórium

Ma lép életbe a kilakoltatási moratórium A törvény szerint a december 1-jétől március 1-jéig tartó téli kilakoltatási moratórium idején a végrehajtó a lakóingatlan kiürítését elhalaszthatja, ha a kötelezett magánszemély. Erre nincs lehetőség, ha önkényesen elfoglalt lakásról van szó, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.
Tovább
2012.
november
30. 08:28

Devizahitel - Még lehet kérni árfolyamgátat

Devizahitel - Még lehet kérni árfolyamgátat A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint az idén október 31-ig 78 610 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások a rögzített árfolyamú törlesztést vállaló deviza alapú jelzáloghitelesek igénylése alapján - közölte a PSZÁF a honlapján.
Tovább
2012.
november
08. 09:21

Nem indul tömeges kilakoltatás

Nem indul tömeges kilakoltatás Nincs és nem is lesz tömeges kilakoltatás a közelgő moratórium előtt - tudatta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara. A köztestület "cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-jei téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások várhatók". Az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma az idén sem éri el a 250-et.
Tovább
2012.
november
06. 07:40

Az államadósság okairól vitázik ma a parlament

Az államadósság okairól vitázik ma a parlament A kormány álláspontját Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti fél órában, majd a Fidesz-KDNP és az ellenzék is 130-130 percben fejtheti ki a véleményét arról, hogy kit terhel a felelősség az államadósságért.
Tovább
2012.
november
05. 12:16

2015-ig biztosan óvatosak lesznek a bankok

2015-ig biztosan óvatosak lesznek a bankok A magyar bankrendszer likviditása és tőkehelyzete erős, de 2015-ig sem a vállalati, sem a lakossági szektorban nem várható érdemi hitelállomány-növekedés - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében.
Tovább
2012.
október
25. 10:15

Egyre kevesebben rendelkeznek megtakarítással

Egyre kevesebben rendelkeznek megtakarítással Fél év alatt 63 százalékról 56-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával - állapította meg az OTP Öngondoskodási Index reprezentatív kutatásában.
Tovább
2012.
október
22. 09:25

Matolcsy kitart

Matolcsy kitart A kormány az Európai Unió bírálata ellenére kitart gazdaságpolitikája mellett - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2012.
október
15. 10:05

A magyar bankokból menekítik a leginkább a pénzt

A magyar bankokból menekítik a leginkább a pénzt A legutóbbi adatok tanúsága szerint a nyugat-európai tulajdonos bankok fokozatos ütemben ugyan, de folytatják közép- és kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának szűkítését, és a folyamat a magyar bankrendszert "aránytalan mértékben" sújtja - vélekedtek új elemzésükben az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági kutatóműhely és tanácsadó cég felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai.
Tovább
2012.
október
09. 11:58

Orbán: IMF-megállapodással könnyebb, de anélkül is menni fog

Orbán: IMF-megállapodással könnyebb,  de anélkül is menni fog A miniszterelnök szerint Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá. A megállapodással persze könnyebb a finanszírozás, de anélkül is lehetséges - közölte Orbán Viktor kedden a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XI. plenáris ülésén, Budapesten.
Tovább
2012.
október
05. 13:20

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel Az MSZP szerint a kormány saját gondatlan költségvetés-tervezését ismeri el a pénteken bejelentett "fájó és brutális" intézkedéseivel. Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közel 400 milliárd forintos hiánycsökkentő intézkedéscsomagot jelentett be.
Tovább
2012.
október
05. 12:46

397 milliárd forintos egyenlegjavító programról döntött a kabinet

397 milliárd forintos egyenlegjavító programról döntött a kabinet A 2013-as költségvetésben 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött csütörtöki ülésén a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Tovább
2012.
október
04. 10:45

IMF-javaslat a horvátoknak: 67 éves nyugdíjkorhatár

IMF-javaslat a horvátoknak: 67 éves nyugdíjkorhatár Rugalmasabb munkaerőpiac, 67 éves nyugdíjkorhatár, 10 százalékos legalacsonyabb áfakulcs, a foglalkoztatás és a keresetek ésszerűsítése a közszférában, a nyugdíj- és egészségügyi rendszer átalakítása - a többi között ezeket emelte ki a horvát közszolgálati televízió (HTV) az IMF-küldöttség javaslatai közül.
Tovább
2012.
október
03. 11:59

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válasza a magyar kormány korábbi levelére; a valutaalap ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával - mondta Rogán Antal szerdán a TV2 Mokka című műsorában.
Tovább
2012.
október
01. 13:18

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani Magyarország saját erőből meg tudja oldani a gondokat, így a gazdasági, pénzügyi bajokat is, az IMF-hitel nélkül is képes lesz az ország kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban; erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a szegedma.hu-nak adott interjújában.
Tovább
2012.
október
01. 11:11

Az év végéig lehet jelentkezni az árfolyamgátra

Az év végéig lehet jelentkezni az árfolyamgátra Augusztus végéig az érintett devizahitel-állomány tizenöt százaléka került az árfolyamgát védelme alá, a jogosultaknak pedig tíz százaléka döntött a lehetőség mellett. Az ügyfeleknek alig három hónapjuk maradt még, hogy a rögzített árfolyam lehetőségével éljenek - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) hétfői közleménye.
Tovább
2012.
szeptember
28. 19:19

Orbán: nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el

Orbán: nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el A kormány Nemzetközi Valutaalapnak és Európai Bizottságnak múlt héten küldött válaszlevele alapján meg lehet állapodni a nemzetközi szervezetekkel - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Orbán Viktor arra is kitért, alkotmánymódosítás kell ahhoz, hogy Magyarország a jövőben az euróövezet tagja legyen, az eurózóna ugyanis sokat változott a 2004-es EU-csatlakozásunk óta.
Tovább
2012.
szeptember
20. 10:19

Varga Mihály az IMF pozitív válaszában bízik

Varga Mihály az IMF pozitív válaszában bízik Szó sem lehet nyugdíjcsökkentésről! Varga Mihály bízik benne, hogy pozitív válasz érkezik a magyar kormány IMF-nek szerdán elküldött levelére, és a tárgyalások megállapodásoz vezetnek, de ehhez a valutaalapnak is engedni kell néhány kérdésben. A miniszter szerint van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedések elegendőek a 2013-as költségvetésben tervezett hiánycél eléréséhez.
Tovább
2012.
szeptember
12. 21:01

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF A munkajogban és a nyugdíjrendszerben is további radikális változtatásokat - például hatnapos munkahét és akár 13 órás munkanap bevezetését valamint a nyugdíjkorhatár emelését - követeli Görögországtól az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank. Az országot hitelező "trojka" szerint a görög kormány kiigazító csomagjának egy része nem megalapozott.
Tovább
2012.
szeptember
11. 09:09

Nyugdíjcsökkentés kizárva: a spanyolok nem adnának bármit az EU pénzéért

Nyugdíjcsökkentés kizárva: a spanyolok nem adnának bármit az EU pénzéért A spanyol miniszterelnök szerint kormánya még nem döntött arról, hogy kér-e pénzügyi segélyt az euróövezeti mentőalapból. Mariano Rajoy ugyanakkor egy hétfő éjszakai televíziós nyilatkozatban meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió egy esetleges segély fejében elfogadható, illetve ésszerű feltételeket szabna.
Tovább
2012.
szeptember
07. 04:46

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót Az IMF júliusi, a kormány által titkosan kezelt levelében nem kérte a nyugdíjak csökkentését, vagy a vagyonadó bevezetését. A levélben kevés elvárás szerepel, az szja-átalakításra és a szociális kiadások áttekintésével kapcsolatban sincs szó konkrétumokról - írta az Index, a birtokába jutott levélre hivatkozva csütörtökön.
Tovább
2012.
szeptember
06. 07:47

Nyugdíjcsökkentést is akar tőlünk az IMF?

Nyugdíjcsökkentést is akar tőlünk az IMF? Megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit. A honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről – írja a Magyar Nemzet. Az IMF követelései a következők: nyugdíjak csökkentése, nyugdíjkorhatár-emelés, családi pótlék csökkentése, személyi-jövedelemadó emelése, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.
Tovább
2012.
augusztus
23. 08:59

Célkeresztben a görög nyugdíjak

Célkeresztben a görög nyugdíjak Nagyon komoly bajba került Görögország. Valószínűleg nem elég a trojka által követelt 11,5 milliárdos költségvetési lefaragás. A büdzsén keletkezett lyuk ugyanis elérheti akár a 14 milliárd eurót is. A kormányzatnak ezért további megszorításokat kell életbe léptetnie.
Tovább
2012.
augusztus
21. 06:45

Jutalmat kap, aki időben fizeti a számlákat

Jutalmat kap, aki időben fizeti a számlákat A legtöbb energiaszolgáltató üzletpolitikájának fontos elemévé vált, hogy a számlákat rendszeresen kiegyenlítő, pontos ügyfeleket valamilyen módon jutalmazza. A lakosság összesített áram-, földgáz- és távhőtartozása ugyanis a Magyar Energia Hivatal májusi adatai szerint elérte a 143 milliárd forintot, aminek majdnem fele, 65 milliárd forint már 90 napnál tovább görgetett elmaradás.
Tovább
2012.
július
17. 10:06

IMF/EU-tárgyalások - Kezdődnek az egyeztetések

IMF/EU-tárgyalások - Kezdődnek az egyeztetések Megkezdődnek az egyeztetések az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.
Tovább
2012.
július
11. 08:31

Ötvenévesen is fizethetik a tanulópénzt

Ötvenévesen is fizethetik a tanulópénzt Nagy-Britanniában az egyetemi tanulmányaikat idén ősszel kezdő diákok több mint fele még az ötvenes életéveiben is törleszteni fogja tandíját - mutat rá egy brit tanulmány.
Tovább
2012.
június
06. 08:57

A magyarok devizahiteleitől ments meg, Uram, minket!

A magyarok devizahiteleitől ments meg, Uram, minket! Leminősítette szerdán a három legnagyobb osztrák bankcsoportot a Moody's Investors Service, elsősorban a közép-kelet-európai működési környezettel és az euróövezeti válsággal indokolva a lépést.
Tovább
2012.
május
29. 07:57

Nem jött be a devizahitelek átalakítása

Nem jött be a devizahitelek átalakítása A bankok többségénél szerény az érdeklődés a nem teljesítő devizaalapú lakossági jelzáloghitelek kedvezményes forintra váltása iránt, így megeshet, hogy a május közepén lezárult lehetőségre még tízezer érdeklődő sem jelentkezett - írta a Világgazdaság kedden.
Tovább
2012.
május
22. 14:44

Újabb 3185 lakáshiteles otthonát viszik a bankok

Újabb 3185 lakáshiteles otthonát viszik a bankok Csaknem hét százalékkal, 107 302-re növekedett azon ingatlanok száma, amelyek minimum 90 napos fizetési késedelem miatt elárverezhetők, ezek közül 3185-öt jelöltek ki kényszer-értékesítésre – derül ki a PSZÁF statisztikájából. Eddig összesen 8067 ingatlan jutott erre a sorsra, ami 32 ezer ember is érinthet.
Tovább
2012.
május
19. 17:22

Jogvédők vizsgálják a devizahiteleket

Jogvédők vizsgálják a devizahiteleket A devizahitelesek helyzetének javítása, a parlamenti pártok, a bankszektor és a civil szervezetek közötti egyeztetés lehetősége is napirenden szerepelt az Állampolgári Jogvédő Liga 22. közgyűlésén.
Tovább
2012.
május
15. 11:03

Már egy éve recesszióban van a magyar gazdaság

Már egy éve recesszióban van a magyar gazdaság Az előzetes adat alapján az első negyedévben éves alapon (naptárhatással igazítva) 1,3 %-kal zsugorodott a magyar gazdaság. Az előzetes várakozások konszenzusa csak -0,5 százalék volt. A nyers adat "csak" 0,7 százalékos visszaesést jelez, a szökőnap hatás miatt van ekkora eltérés az igazított és a nyers adat között.
Tovább
2012.
május
07. 09:58

Nyugdíjcsökkentés vagy telefonadó?

Nyugdíjcsökkentés vagy telefonadó? Aki többet telefonál, vagy több pénzt utal át, az nagyobb mértékben veszi ki a részét az adófizetésből is - indokolta az új adókat Varga Mihály.
Tovább
2012.
április
28. 09:23

Az OTP nem fogadja el a bíróság ítéletét

Az OTP nem fogadja el a bíróság ítéletét Az OTP Bank nem fogadja el a Szegedi Ítélőtábla csütörtöki, a bankkal szemben hozott ítéletét, és felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - közölte Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.
Tovább
2012.
április
27. 11:41

Az IMF-nek is van kívánságlistája

Az IMF-nek is van kívánságlistája Megdőlt a hipotézis, hogy az EU feltételeinek teljesítésével automatikusan kitöltjük az IMF kívánságlistáját is. A jegybanktörvény és a Költségvetési Tanács ügye továbbra is akadályozza a tárgyalások megkezdését. De a hitelmegállapodáshoz vélhetően a bírák nyugdíjazását és az ombudsmanok függetlenségét is rendezni kell.
Tovább
2012.
április
27. 09:30

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk Orbán Viktor szerint pillanatokon belül összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, ezért kell újat létrehozni, amelyben egy, mindenkire vonatkozó nyugdíjkorhatár lesz.
Tovább
2012.
április
26. 08:45

Rogán: vagy Széll Kálmán terv 2.0, vagy nyugdíjcsökkentés

Rogán: vagy Széll Kálmán terv 2.0, vagy nyugdíjcsökkentés Az új adók egy átlag magyar háztartás kiadásait havonta 500-600 forinttal emelhetik. Rogán Antal reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy vélte a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet.
Tovább
2012.
április
25. 13:57

Zöld lámpa az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez

Zöld lámpa  az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről - jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben.
Tovább
2012.
április
24. 21:14

A Magyar Nemzeti Bank is segíti a devizaadósokat

A Magyar Nemzeti Bank is segíti a devizaadósokat A jegybank euroeladási program formájában biztosítja a hitelintézetek számára a törlesztési késedelemmel érintett devizakölcsönök törvényben előírt forintra váltásához szükséges devizát. Az MNB célja, hogy csökkentse a piacon jelentkező devizakeresletet, és megelőzze az esetleges kedvezőtlen makrogazdasági hatásokat. A program várhatóan lényegesen kisebb mértékben érinti a jegybanki devizatartalékot, mint a végtörlesztéshez kapcsolódó euroeladási tenderek.
Tovább
2012.
április
05. 08:18

40 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma Görögországban

40 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma Görögországban Athén főterén lett öngyilkos egy görög nyugdíjas, és ez nem egyedülálló eset a kemény megszorításoktól terhelt Európában. Az elkeseredett férfi egy nappal azt követően vetett véget életének, hogy Olaszországban hasonló tragédiára került sor - közölte összeállításában a The Telegraph című brit napilap hírportálja.
Tovább
2012.
március
20. 17:10

Devizahitel? - Így spórolhatunk milliókat a támogatásokkal

Devizahitel? - Így spórolhatunk milliókat a támogatásokkal Március 19-én megszavazta a parlament a devizaadósok megsegítéséről szóló újabb intézkedéscsomagot. Az árfolyamgát önmagában is népszerű lehet, ám továbbra is számolni kell a kedvezményezett időszakot követő kamat és árfolyamkockázattal – írja a Duna House.
Tovább
2012.
március
07. 17:16

Baj van! Már összejött az éves hiány fele

Baj van! Már összejött az éves hiány fele Februárban 393,9 milliárd forint lett az államháztartás hiánya, így, köszönhetően a januári szufficitnek a kéthavi hiány „csak” 286,6 milliárd forint, ami az éves terv 49,7 százaléka.
Tovább
2012.
március
01. 16:36

Van élet az ingatlanpiacon a végtörlesztés után is

Van élet az ingatlanpiacon a végtörlesztés után is A várhatóan kiemelkedően magas januári adás-vételi tranzakciószámot követően a februári hónap is magas számot produkált, holott január végével lezárult a végtörlesztési időszak, így a devizaadósok eladási hulláma és az ezzel várt olcsó lakások lehetősége is.
Tovább
2012.
február
23. 10:22

Szlovákia - Fejenként 214 euróba kerül a görög mentőöv

Szlovákia - Fejenként 214 euróba kerül a görög mentőöv A Szabadság és Szolidaritás szerint az ország minden állampolgárának fejenként 214 euróba kerül a görögök megmentése - beleértve a nyugdíjasokat és a fiatalkorúakat is. Az eurozóna pénzügyminiszterei az éjszaka 130 milliárd eurós segély nyújtásáról állapodtak meg Görögország részére.
Tovább
2012.
február
20. 08:41

Nem politikai ügy a Magyarország elleni eljárás

Nem politikai ügy a Magyarország elleni eljárás Gyors, jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat - nyilatkozta Viviane Reding, a bizottság alelnöke egy vasárnapi osztrák napilapnak. Reding azt is kifejtette: ő maga és José Manuel Barroso bizottsági elnök is az EPP tagjai, ahogyan a Fidesz is, ennek ellenére három gyorsított kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, tehát az uniós jog érvényesítéséről, és nem pártpolitikáról van szó.
Tovább
2012.
február
12. 19:10

Fájó megszorítások Ausztriában is

Fájó megszorítások Ausztriában is Ausztria történelmének legnagyobb megszorító csomagját mutatta be Maria Fekter, az osztrák pénzügyminiszter. A csomag vesztesei a nyugdíjasok és a közszolgák.
Tovább
2012.
február
12. 14:28

Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában

Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában az elmúlt három év során - mondta el Németh Gabriella, a Magyar Koalíció Pártjának szociális ügyekért felelős alelnöke a Szociális Biztosító adataira hivatkozva.
Tovább
2012.
február
03. 16:10

Leszállt a Malév, a konkurencia máris beindult

Leszállt a Malév, a konkurencia máris beindult Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat, különböző kedvezményekkel, illetve szükség esetén nagyobb gépeket indítanak. A Wizz Air azonnal bejelentette: nagyobb szerpet vállalnak Budapesten; a Smartwings bejelentkezett az utazási irodás szerződésekért.
Tovább
2012.
február
03. 08:48

Reggel leállt a Malév

Reggel leállt a Malév A Malév igazgatósága a kár minimalizálása érdekében elrendelte a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. A döntés értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek" - fogalmaz a közlemény.
Tovább
2012.
január
26. 08:35

Egyre több a késedelmes hitel - Már háromezren hívták az eszközkezelőt

Egyre több a késedelmes hitel - Már háromezren hívták az eszközkezelőt A PSZÁF adatai szerint tavaly október végén már 144.382 lakossági jelzáloghitelesnek volt összesen 983,2 milliárd forintnyi 90 napon túl késedelmes hiteltartozása. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kék számát eddig mintegy háromezren hívták. Az MTI által megkérdezett bankok már megkezdték az érintett hiteladósok értesítését arról, hogy ingatlanuk kényszer-értékesítésére kerülhet sor.
Tovább
2012.
január
22. 18:42

Ez aztán az uzsora-ügy: devizahiteles a bankok ellen!

Ez aztán az uzsora-ügy: devizahiteles a bankok ellen! Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora-bűncselekmény miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a kiskunhalasi bíróságon egy nyugdíjas asszony.
Tovább
2012.
január
16. 19:23

Már kedden uniós eljárások indulnak Magyarország ellen

Már kedden uniós eljárások indulnak Magyarország ellen Mindhárom korábban kifogásolt ügyben megindítja kedden a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság – értesült több, egymástól független forrásból a BruxInfo. A testület szerint a nemzetközi készenléti hitelkeretről szóló tárgyalások megindításának továbbra is szigorú feltétele a jegybanktörvénnyel kapcsolatos függetlenségi aggályok eloszlatása.
Tovább
2012.
január
15. 13:08

Öngondoskodás és kényszerszolidaritás - Mit mond Bokros?

Öngondoskodás és kényszerszolidaritás - Mit mond Bokros? A szerkezeti reformok fontosságát, a tandíj és a vizitdíj szükségességét hangsúlyozta Bokros Lajos, az MDF színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő a Gyurcsány Ference vezette Demokratikus Koalíció (DK) gazdaságpolitikai konferenciáján.
Tovább
2012.
január
13. 11:02

Orbán: beetetnek bennünket az államcsőd veszélyével

Orbán: beetetnek bennünket az államcsőd veszélyével Az ország legnagyobb kihívása most a gazdasági növekedés, emiatt kell az IMF hitel, amihez, ha megvan, lehet, hogy hozzá se kell nyúlnunk. Ezt Orbán Viktor mondta a Magyar Rádióban.
Tovább
2012.
január
10. 10:58

Ezért rettegnek az IMF-től

Ezért rettegnek az IMF-től A Nemzetközi Valutaalap (IMF) január 18-án tartja azt az ülését, amelyen határozni kíván a Magyarországgal tárgyaló delegáció mandátumáról. A forint árfolyama január 4-én történelmi mélypontra zuhant, és az elemzők úgy vélik, nem is várható fellendülés addig, amíg nem sikerül megállapodni az IMF-el és az EU-val. Ebben a gazdasági helyzetben egyre többen úgy vélik, hazánk számára Románia lehet a követendő példa. Ha valóban így van, érdemes megvizsgálni: vajon miben rejlik a román IMF-történet sikere?
Tovább
2012.
január
08. 21:33

Az IMF nem fog engedni

Az IMF nem fog engedni A jegybanktörvény lesz az egyik fő témája az IMF és a magyar küldöttség jövő heti tárgyalásainak - közölte az IMF főigazgatója Christine Lagarde a CNN honlapján a hét végén közzétett tévéinterjúban. "Nem engedünk, nem kötünk kompromisszumot, de nem is állunk fel a tárgyalóasztaltól" - válaszolta a jegybanki függetlenség kérdésének fontosságára vonatokozó kérdésre.
Tovább
2012.
január
06. 00:35

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a betétek védelme érdekében

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a betétek védelme érdekében Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Józsa István hangsúlyozta: információik szerint sokan féltik betéteiket és azok kivonására készülnek, ez azonban katasztrofális következményekkel járna. Az MSZP ezért a betéteik bankban tartására kéri a betéteseket és úgy látja, egy a betétek biztonságát garantáló törvény megnyugtathatná a befektetőket.
Tovább
2012.
január
05. 00:45

Elköltik a maradék nyugdíjvagyont, ha nincs IMF-megállapodás

Elköltik a maradék nyugdíjvagyont, ha nincs IMF-megállapodás Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a The Wall Street Journal-nak azt mondta, hogy Magyarországnak vannak tervei arra az esetre, ha nem születik megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről.
Tovább
2012.
január
03. 14:34

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést A tavalyi harmadik negyedévben 404 milliárd forintot ért el a kormányzati szektor hiánya, ami 212 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es értéket. 2011 első három negyedévében összesen 1537 milliárdos többletet mutat az egyenleg a nyugdíjpénztári vagyon elszámolásának köszönhetően - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A vagyon nélkül GDP-arányosan 5,6 százalékra rúgott az összesített deficit.
Tovább
2011.
december
21. 12:02

Zálogházba adják vagyonukat a nyugdíjas művészek

Zálogházba adják vagyonukat a nyugdíjas művészek Sztároknak segít a legnagyobb titokban Klapka György zálogháza. A táncosból lett vállalkozó kora ellenére mindennap besétál az üzletébe, mert állítása szerint a vevőknek szüksége van rá.
Tovább
2011.
december
19. 12:11

Szemet huny a Főgáz az ünnepek alatt

Szemet huny a Főgáz az ünnepek alatt A FŐGÁZ az ünnepi időszak alatt több száz otthonban nem kapcsolja ki a gázszolgáltatást az ország 10 megyéjében és Budapesten, azon ügyfeleinél, ahol a tartozások mértéke miatt esedékes lenne.
Tovább
2011.
december
19. 08:49

Orbán fejét akarná az Európai Bizottság?

Orbán fejét akarná az Európai Bizottság? Hárompontos ultimátumot kapott Orbán Viktor az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló delegációjától. A brüsszeli testület a jegybanktörvény-tervezet és az egykulcsos adót kétharmados törvénybe bebetonozó javaslat visszavonását kérte, továbbá kikötötte, hogy csak a szigorú ellenőrzéssel járó IMF-hiteltípushoz járul hozzá. A kormányban és a Fideszben úgy vélik, az EB szándékosan kért „lehetetlent” a kormányfőtől, mert az egyes nemzetközi szervezetek így akarják kierőszakolni Orbán távozását.
Tovább
2011.
december
18. 04:35

Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása

Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása A Fidesz szerint a késedelembe esett adósok számára kiemelten fontos a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás. Az egyéni nyugdíjszámla-rendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük.
Tovább
2011.
december
16. 20:43

Hazament az IMF és az EU küldöttsége

Hazament az IMF és az EU küldöttsége Megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti konzultáció az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről - közölte Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője. Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő, véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét potenciálisan veszélyeztető törvénymódosító javaslattal.
Tovább
2011.
december
15. 17:37

Minden harmadik ember nemfizetővé válhat jövőre

Minden harmadik ember nemfizetővé válhat jövőre Jövőre a háztartások akár további 5-7 százaléka is nemfizetővé válhat, ha a most látható gazdasági forgatókönyvekből a negatív verzió válik valóra – derül ki a Díjbeszedő Holding Zrt. legfrissebb összesítéséből. Jelenleg a lakosság 22 százaléka nem tudja közüzemi díjait rendszeresen fizetni.
Tovább
2011.
december
13. 06:52

Az IMF misszióvezetője ma érkezik Budapestre

Az IMF misszióvezetője ma  érkezik Budapestre Az IMF magyar misszióvezetője, Christoph Rosenberg az Európai Bizottság képviselőivel közösen december 13-16. között Budapestre látogat, hogy megbeszéléseket folytasson és tájékozódjon a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről.
Tovább
2011.
december
08. 09:58

Idén harmadával több ingatlant árvereztek el mint tavaly

Idén harmadával több ingatlant árvereztek el mint tavaly A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara közlése szerint 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverést tartottak, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.
Tovább
2011.
december
06. 08:19

Leminősítheti az euróövezetet a Standard & Poor's

Leminősítheti az euróövezetet a Standard & Poor's Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor's.
Tovább
2011.
december
05. 20:49

Végre működni kezdhet az eszközkezelő - De hogyan?

Végre működni kezdhet az eszközkezelő - De hogyan? A parlament hétfői döntésével a Nemzeti Eszközkezelő januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak.
Tovább
2011.
december
05. 09:36

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok?

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok? Olaszország - A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be a november 16-án esküt tett kormánya megszorító csomagját.
Tovább
2011.
december
05. 06:52

Tavasztól épülhet az ócsai szociális telep

Tavasztól épülhet az ócsai szociális telep Jelenleg az adminisztratív eljárásoknál tartanak a fizetésképtelen lakáshiteleseknek épülő családiház-program előkészítésében, de márciusban már megkezdődhet az első ütemben tervezett 80 ház megépítése.
Tovább
2011.
december
04. 19:11

Delors: "az euró kezdettől hibás volt"

Delors: "az euró kezdettől hibás volt" Az euró a kezdetektől hibásan végrehajtott vállalkozás, és az európai vezetők mai generációja elmulasztotta a valutaunió alapvető problémáinak kezelését - mondta az egyik vezető brit napilapnak Jacques Delors volt EU-bizottsági elnök.
Tovább
2011.
november
30. 12:23

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont A magán-nyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság - derül ki Matolcsy György tájékoztatásából, amely szerint a még fel nem használt vagyonelemeket is az adósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
november
27. 22:24

Bokros újabb csomagja: 3 kulcsos szja és ingatlanadó

Bokros újabb csomagja: 3 kulcsos szja és ingatlanadó Bokros Lajos csomagja is kellett hozzá, hogy 1996-ban kikerüljünk a bóvli kategóriából. Az egykori pénzügyminiszternek 10 pontja van a mostani helyzet megoldására is. Ingatlanadó, 3 kulcsos szja és bocsánatkérés - Matolcsy politikája szerinte "irracionális".
Tovább
2011.
november
27. 11:17

A svájci jegybank kész az újabb monetáris lépésekre

A svájci jegybank kész az újabb monetáris lépésekre A svájci gazdaság nehéz időszakot él, alacsony a növekedés és talán még enyhe recesszió is bekövetkezhet; a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kész újabb monetáris lépéseket tenni, amennyiben ez szükségessé válik - mondta Thomas Jordan, a szervezet alelnöke egy vasárnapi lapinterjúban.
Tovább
2011.
november
25. 06:44

Bóvliország lettünk

Bóvliország lettünk Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
Tovább
2011.
november
18. 14:02

A kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel és az EU-val

A kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel és az EU-val A kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő. Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg - közölte pénteken az NGM.
Tovább
2011.
november
18. 09:16

Matolcsy ma közli az IMF-fel a megállapodási szándékot

Matolcsy ma közli az IMF-fel a megállapodási szándékot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel - közölte Orbán Viktor kormányfő, hangsúlyozva: Magyarország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja.
Tovább
2011.
november
17. 18:42

Ez még a gazdasági szabadságharc, vagy valami más?

Ez még a gazdasági szabadságharc, vagy  valami más? Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal - közölte a Nemzetgazdaság Minisztérium.
Tovább
2011.
november
15. 11:25

Külföldön is címlapsztori a magyar valóság

 Külföldön is címlapsztori a magyar valóság Nagyon rossz pillanatban érkeztek a hitelminősítői figyelmeztetések Magyarország számára, ugyanis ezzel újra nemzetközi figyelmet kaptak a hazai fejlemények és a magyar gazdaság sérülékenysége. A befektetők már eleve feszültek az európai adósságválság miatt, és ebben a helyzetben nagyon úgy tekintenek Magyarországra, mint egy következő problémás európai államra.
Tovább
2011.
november
14. 19:14

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül Róna Péter közgazdász szerint a görög- illetve olaszországi események után egyértelmű, hogy az EU "saját" embereit ülteti a periféria országainak kormányfői székébe. Orbán Viktornak szerinte egy éven belül mennie kell, már az utódja is megvan. Az eddigi európai csúcsok mind kudarccal végződtek, a kierőszakolt mentőcsomagok pedig csak a privatizációról szólnak.
Tovább
2011.
november
12. 08:45

Így szegényedik el Magyarország

Így szegényedik el Magyarország Magyarországon a háztartások negyede, az alacsony jövedelműek több mint fele esett késedelembe a jelzálog-törlesztő, hitelrészlet vagy közüzemi számla fizetésével. Ezzel hazánk a 27 EU-tagország között a sereghajtó öt állam között foglal helyet.
Tovább
2011.
november
07. 23:27

Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak

Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak A megszorítások és az ugyancsak fájdalmas nyugdíj-, és egészségügyi reformok ellen azért nem lázadoznak az írek, mert fennmaradt a bizalmuk a politikai rendszer iránt és e tekintetben jót tett, hogy az állam nem avatkozik a bankok és a hitelfelvevők, a munkaadók és a munkavállalók alkuiba, mondta el Michael Noonan, Írország pénzügyminisztere a Concorde alapblogjának. Szerinte az euró körüli válság meg fog oldódni, de lassú folyamatra számít.
Tovább
2011.
november
07. 15:46

Egyházi fenntartásba kerülhetnek a Pest megyei szociális intézmények

Egyházi fenntartásba kerülhetnek a Pest megyei szociális intézmények A csődközeli helyzetben lévő Pest megyei szociális intézmények jövőbeni egyházi működtetéséről folytat tárgyalásokat Tarnai Richárd kormánymegbízott, országgyűlési képviselő (KDNP. A kormányhivatal vezetője az ellátottak érdekében tartaná hasznosnak az egyházak bevonását a jelenleg megyei működtetésű otthonok fenntartásába.
Tovább
2011.
november
02. 12:43

Ezer forintos euró jöhet?

Ezer forintos euró jöhet? Az eddigi legpesszimistábban látja hazánk jövő évi gazdasági növekedését az MTA világgazdasági Kutatóintézete. Inotai András a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában úgy vélekedett, hogy kétszázalékos visszaeséssel kell számolni. Mint mondta, belső keresletnövekedés nincs, soha nem is volt, az exportra azért nem lehet számítani, mert a világban is visszaesés van.
Tovább
2011.
október
17. 12:13

Csak ésszel, ha ajándékba, vagy kölcsönbe kapott összegből végtörleszt!

Csak ésszel, ha ajándékba, vagy kölcsönbe kapott összegből végtörleszt! Sokan családi, rokoni, baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését. Előbbinél nem árt szerződést kötni, utóbbinál pedig körültekintően kell eljárni, mert adott esetben súlyos összeget kell megfizetni illeték formájában a vagyonszerzéshez kapcsolódóan, és bejelentési kötelezettséget is teljesíteni kell az adóhatóság felé. A Gazdaság.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a magánszemélyek közötti ajándékozással és kölcsönszerződésekkel kapcsolatban.
Tovább
2011.
október
16. 07:19

Felháborodott az elkeseredett világ

Felháborodott az elkeseredett világ Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a "felháborodottak", azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. Rómában a felvonulást kihasználva álarcos csoportok erőszakos akciókba kezdtek, s felgyújtották a védelmi minisztérium egyik melléképületét is.
Tovább
2011.
október
10. 14:56

Végtörlesztés - Módosulnak a szabályok

Végtörlesztés - Módosulnak a szabályok A végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik, a végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható, és akkor is lehetséges a végtörlesztés, ha a deviza alapú hitel folyósítása több részletben történt - az Országgyűlés gazdasági bizottsága a szocialista képviselők tartózkodásával megszavazta az ezeket a szabályokat tartalmazó, Rogán Antal bizottsági elnök (Fidesz) által hétfőn benyújtott módosító javaslatot, így az még hétfőn általános vitára a plénum elé kerül.
Tovább
2011.
október
10. 08:30

Schmitt Pál: hozzászoktunk a takarékossághoz

Schmitt Pál: hozzászoktunk a takarékossághoz A visegrádi együttműködés országait kevésbé érintette a gazdasági válság, mint több nagy nyugat-európai államot, mert a közép-kelet-európai térségben élők hozzászoktak a takarékossághoz - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfői tanácskozásának szünetében.
Tovább
2011.
október
05. 09:40

Összedőlt a költségvetés, csak a nyugdíjvagyon segít

Összedőlt a költségvetés, csak a nyugdíjvagyon segít Az elkonfiskált nyugdíjvagyon nélkül a vállaltnál kétszer nagyobb pénzforgalmi hiánnyal zárná az idei évet a magyar költségvetés - derül ki a kormány Brüsszelnek küldött jelentéséből.
Tovább
2011.
október
03. 12:11

Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést

Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést Az első félévben majdnem 2000 milliárd forint volt a kormányzati szektor többlete, ez azonban szinte teljes egészében a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának volt köszönhető - derül ki a friss adatokból. A második negyedévben már a GDP 4,1 százaléka volt a hiány, vagyis a nyugdíjpénzek nélkül megint bajban lennénk.
Tovább
2011.
szeptember
24. 10:03

Végtörlesztés: veszélyes folyamatok indulhatnak el

Végtörlesztés: veszélyes folyamatok indulhatnak el A kedvező törlesztés miatt hozzányúlhatnak az emberek az életbiztosításukhoz és az önkéntes nyugdíjbiztosításukhoz is. Akar László a végtörlesztés lehetséges kimenetelei között említette a kvázi adásvételt is. Ilyen lehet a rokonok közti tranzakció.
Tovább
2011.
szeptember
20. 21:46

A jegybank ad devizát a végtörlesztőknek!

A jegybank ad devizát a végtörlesztőknek! A Monetáris Tanács úgy határozott, hogy a devizatartalékok terhére készek a bankok rendelkezésére bocsátani az előtörlesztéshez szükséges pénzmennyiséget - közölte Simor András, a jegybank elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. A hírre azonnal erősödött a forint. A gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozásokat csökkentette a jegybank, az inflációt magasabbra lövik, mint korábban. A Monetáris Tanács előtt kamatemelési javaslat is volt.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:41

Bérekért és nyugdíjakért küzd most Athén

Bérekért és nyugdíjakért küzd most Athén A görög kormány nem tudja kifizetni a jövő havi nyugdíjakat és közalkalmazotti béreket, ha nem kapják meg a trojkától a 8 milliárd eurót - telefonon egyeztetnek a felek.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:14

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet Nehezen található olyan külső tényező, amely kedvező lenne a forint számára, és a jelenlegi kockázati környezetben nem kizárt, hogy az MNB több százalékpontos kamatemelésre szánja el magát - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Tovább
2011.
szeptember
16. 13:52

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre Továbbra sem jönnek kedvező hírek a CDS-piacról hazánkkal kapcsolatban: hetek óta a világ tíz legkockázatosabb adósa közé sorol minket a CMA Datavision, képtelen 400 bázispont alá csökkenni a felárunk. Most pedig az a csúfság is megesett velünk, hogy a piac már nagyobb esélyt lát a magyar államcsődre, mint a spanyolra.
Tovább
2011.
szeptember
15. 18:29

Improvizáció a végtörlesztési javaslat

Improvizáció a végtörlesztési javaslat Nem kellően átgondolt, rögtönzött intézkedésnek tartja a devizahitelek végtörlesztésének lehetőségét Bod Péter Ákos. Az egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök szerint a bankszektor, a PSZÁF és a Magyar Nemzeti Bank is felelős azért, hogy a devizahitelesek helyzete ilyen súlyossá vált.
Tovább
2011.
szeptember
14. 20:00

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet Akár egymillió olyan család is élhet a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, akik eddig rendben fizették a részleteiket - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.
Tovább
2011.
szeptember
12. 09:57

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról A Portfolio.hu több mint 11 ezer Olvasója válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a Fidesz-frakció által pénteken javasolt 180 forintos frank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye sokatmondó: a válaszadók mindössze 18%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Döntő többségük azonban megtenné ezt, legnagyobb arányban forinthitelből.
Tovább
2011.
szeptember
09. 15:37

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt A Bankszövetség közleménye szerint nekik senki nem szólt arról a Lázár János által tett bejelentésről, amelyben a Fidesz frakcióvezetője vázolta a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében tervezett lépéseket. Ezek értelmében az adósok rögzített árfolyamon válthatnák át devizaalapú hiteleiket forinthitelekre, méghozzá a jelenlegi árfolyamszintekhez képest meglepetősen kedvezően 180-as CHF/HUF, illetve 250-es EUR/HUF árfolyamon).
Tovább
2011.
szeptember
06. 17:10

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság Orbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.
Tovább
2011.
augusztus
31. 08:56

Több bankot is feljelentenek a bedőlt hitelek miatt

Több bankot is feljelentenek a bedőlt hitelek miatt Kilakoltattak ma egy egyedülálló férfit Székesfehérváron, mert bedőlt hitele miatt elárvereztette a házát a bank. A nyugdíjas férfi és a hasonló károsultak ügyét alapul véve egy székesfehérvári jogsegély-szolgálat feljelentést tesz az érintett kereskedelmi bankok ellen törvénytelennek ítélt hitelfolyósítási gyakorlatuk miatt - közölte az MR1-Kossuth Rádió.
Tovább
2011.
augusztus
31. 08:36

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből A kormányfő újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentését jelentette be, szeretné, ha a ciklus végére az államadósság mértéke közelebb lenne a 60, mint a 70 százalékhoz.
Tovább
2011.
augusztus
30. 09:37

Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk

 Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő ősz lesz – ezt mondta Orbán Viktor a diplomatáknak.
Tovább
2011.
augusztus
30. 09:02

A gazdagok helyett a nyugdíjasok fizessenek?

A gazdagok helyett a nyugdíjasok fizessenek? Olaszországban kikerül az augusztus közepén a kormány rendeletével elfogadott megszorítási csomagból a szolidaritási adó, a kieső bevételek pótlásáról később döntenek - jelentette be tegnap este Silvio Berlusconi kormányfő.
Tovább
2011.
augusztus
29. 14:34

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön Hiteltelennek és eredménytelennek tartja a második Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikáját Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a kormány lépései nem voltak logikusak. A közgazdász szerint a magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, hanem részben tandíjjal, részben állami támogatással, erős teljesítmény-követelmény támasztásával nemzetközi színvonalú oktatást kell biztosítani.
Tovább
2011.
augusztus
29. 06:49

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni Varga Mihály szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.
Tovább
2011.
augusztus
26. 23:28

A jósprofesszor kimondta: Itt a válság 2.0

A jósprofesszor kimondta: Itt a válság 2.0 A világgazdasági válságot előre látó „jósprofesszor” szerint újabb mennyiségi monetáris könnyítés következik, ha a fejlett gazdaságok W-alakú recesszióba süllyednek. Az Egyesült Államok gazdasága a második negyedben a felülvizsgált adatok alapján csupán 1 százalékkal nőtt, míg az első becslés 1,3 százalékos bővülésről szólt, Nouriel Roubini ezt követően kijelentette, közeleg az újabb válság.
Tovább
2011.
augusztus
25. 19:48

Kevesebbet takarítunk meg, mint öt évvel ezelőtt

Kevesebbet takarítunk meg, mint öt évvel ezelőtt A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. A jelenlegi helyzetben megnő a hosszú távú öngondoskodás jelentősége, amely nélkül a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulók nehéz helyzetbe kerülnek.
Tovább
2011.
augusztus
25. 16:33

Fizetni kell a 75 éveseknek

Fizetni kell a 75 éveseknek Egy összegben, a futamidő végén, vagy előtörlesztéssel a korábbi években lesznek kénytelen rendezni a hitelkeret-szerződésükből még hátralévő összeget azok a devizaadósok, akik még azelőtt betöltik a 75. életévüket, hogy a hitelük futamideje lejárna. Erre lehet következtetni abból a válaszból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Népszabadság kérdéseire.
Tovább
2011.
augusztus
25. 08:52

Felfüggesztették a 90 éves asszony és fiai kilakoltatását

Felfüggesztették a 90 éves asszony és fiai kilakoltatását Bírósági végzés alapján, a jogerős döntés meghozataláig felfüggesztették egy 90 éves asszony és két fia szerdai kilakoltatását Székesfehérváron. A végzés ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni. A kilakoltatást korábban azért rendelték el, mert a nő és egyik, a családot eltartó fia nem tudta törleszteni devizahitelét. A másik fia 100 százalékos rokkant.m
Tovább
2011.
augusztus
24. 08:41

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg "A gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztő részlet összege nem haladhatja meg a hiteladós által fizetendő, a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát" - a hétfői Magyar Közlönyben megjelent 163/2011.-es kormányrendeletnek ez a mondata az, amelyre jó néhány hete vártak a devizahitel-adósok.
Tovább
2011.
augusztus
22. 20:14

Árfolyamrögzítés után - Megjelent a rendelet a közlönyben

Árfolyamrögzítés után - Megjelent a rendelet a közlönyben A devizahiteleknél a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát - az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.
Tovább
2011.
augusztus
20. 05:22

A kormány döntött az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról

A kormány döntött az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról A devizahiteleknél az árfolyamrögzítés - maximum 36 hónapos időszakra szóló - lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztőösszege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik - olvasható a kormany.hu-n.
Tovább
2011.
augusztus
19. 06:24

Megtalálta a kormány a devizahitel-válság felelőseit

Megtalálta a kormány a devizahitel-válság felelőseit Az MSZP valótlannak tartja a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság azon szerdai jelentését, amely a szocialista kormányokat teszi felelőssé az elmúlt időszakban kialakult devizahitel-válságért.
Tovább
2011.
augusztus
18. 09:02

Mégsem kell nyugdíjas éveinkben devizahitelt törlesztenünk

Mégsem kell nyugdíjas éveinkben devizahitelt törlesztenünk Ha figyelmesen hallgattuk Orbán Viktor tegnapi beszédét, a miniszterelnök szavai alapján megváltozhat egy eddig magát makacsul tartó értelmezés. A kormányzat korábbi kommunikációja alapján ugyanis úgy gondolhatták a frankhitelesek és a sajtó is, hogy amennyiben igénybe veszi valaki a 180 forintos árfolyamrögzítést, 2014 végétől a csökkentett összeghez képest nem emelkedhet 15%-nál nagyobb mértékben a törlesztőrészlete.
Tovább
2011.
augusztus
17. 18:31

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök Orbán Viktor közölte: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy kedvezőtlen körülmények között kell boldogulnia. A hiánycélt tartja a kabinet, az államadósságot csökkentik, de csak szeptemberben árulják el, hogyan. A kormány vizsgálni fogja, a bankok tényleg csak annyival emelik-e a törlesztőrészleteket, amennyivel azt a svájci frank erősödése indokolja.
Tovább
2011.
augusztus
17. 11:10

„Boltocskáznak” – Uzsorások nyomában a seriff

„Boltocskáznak” – Uzsorások nyomában a seriff Az uzsora különös formája, az úgynevezett boltocskázás jelent meg a Hajdú-Bihar megyei Polgáron, ahol néhány család – kihasználva a többiek nyomorát – élelmiszerrel kezdett „üzletelni”, a rászorulóknak azonban az „ingyen, felírásra” kapott kenyér, tej és más alapvető élelmiszerek árát jelentős felárral kell visszafizetniük a hó végén, ha megjön a nyugdíj vagy a segély – írta szerdán a Hajdú-bihari Napló.
Tovább
2011.
augusztus
16. 18:38

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható A meglepő magyar GDP-adatok kapcsán az Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, Európában máshol sem jobb a helyzet. Szerintük a hiánycél tartható, ezért is képeztek korábban tartalékot - csakhogy az EB-nek és az EU Tanácsának készített jelentésében a kormány azt írta korábban: törölték a 250 milliárdos puffert.
Tovább
2011.
augusztus
16. 18:25

Minden magyar állampolgárra 2,1 millió forint adósság jut

Minden magyar állampolgárra 2,1 millió forint adósság jut A második negyedévben a nyugdíj-megtakarítások államosítása nyomán csökkent az államháztartás bruttó adóssága, a nettó tartozás viszont növekedett.
Tovább
2011.
augusztus
15. 22:08

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek Az egyik legnagyobb problémát a bedőlt devizahitesek megsegítése, és helyzetük javítása jelenti ma Magyarországon. A kormány többféle megoldást kínál a fizetésképtelen adósoknak, ezek fogadtatása azonban igen vegyes. Az MSZP most egy 9 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, mellyel szerintük meg lehetne menteni a bajba jutott hiteleseket.
Tovább
2011.
augusztus
15. 14:13

Ötezer bajba jutott adós ingatlanát vennék meg féláron

Ötezer bajba jutott adós ingatlanát vennék meg féláron Fél áron akarja megvenni a Nemzeti Eszközkezelő Társaság összesen 5000 - szociális szempontok alapján kiválasztott - bajba jutott adós ingatlanát - írja a Népszava. Ez azt jelenti, hogy még egy, Ócsához hasonló nagyságrendű beruházást terveznek.
Tovább
2011.
augusztus
15. 12:43

Így menekülhet meg az euró Soros szerint

Így menekülhet meg az euró Soros szerint Az euróválság átfogó megoldása három pillérre kell épüljön: a bankrendszer reformjára és feltőkésítésére, a közös eurókötvényre és egy kilépési mechanizmusra - írja Soros György a Financial Times hasábjain megjelent cikkében.
Tovább
2011.
augusztus
14. 10:52

Kisokos az árfolyamrögzítéshez

Kisokos az árfolyamrögzítéshez Nem rohannak a devizahitelesek a kormány árfolyam-rögzítési programjába a bankok első tapasztalatai szerint. Az adósoknak úgy kellene dönteniük, hogy nem tudhatják előre a rögzítés alatt felhalmozódó forinttartozás végösszegét. Emiatt nagyon kockázatos a kormány mentőötlete, hiszen az új hitelt három év múlva el kell kezdeni törleszteni, egy árfolyamvédelem nélküli devizahitel, és ki tudja milyen forintkamatok mellett. A hvg.hu összeszedte, milyen procedúrára, mekkora költségekre és milyen kockázatokra számíthat egy devizahiteles, aki az árfolyamrögzítést választja.
Tovább
2011.
augusztus
13. 14:04

Románia nem finanszírozhatja kölcsönökből a nyugdíjakat

Románia nem finanszírozhatja kölcsönökből a nyugdíjakat A román államfő teljes támogatásáról biztosította a kormány 2014-ig szóló költségvetési stratégiáját. A nyugdíjak egy részét befagyasztják.
Tovább
2011.
augusztus
13. 10:33

Felszámolták a halottaknak járó nyugdíj-kifizetéseket a görögök

Felszámolták a halottaknak járó nyugdíj-kifizetéseket a görögök A legnagyobb görög nyugdíjkassza elkezdte takarékossági programját: összesen 1473 esetben függesztette fel a havi nyugellátást, egészen prózai okokból: a kedvezményezettek már régen elhunytak.
Tovább
2011.
augusztus
08. 08:06

Ma dől el a svájci frank sorsa

Ma dől el a svájci frank sorsa Hétfőn, a reggeli tőzsdenyitást követően hamar kiderül: megnyugszik-e a svájci frank árfolyama, vagy soha nem látott, 280 forintos magasságokba emelkedik.
Tovább
2011.
augusztus
03. 20:24

Még nem tolonganak az ügyfelek az árfolyamrögzítésért

Még nem tolonganak az ügyfelek az árfolyamrögzítésért A frank erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó.
Tovább
2011.
július
26. 07:08

A Fitch megerősíti Csehországot, dicséri a nyugdíjreformot

A Fitch megerősíti Csehországot, dicséri a nyugdíjreformot Megerősítette Csehország elsőrendű befektetői adósbesorolásait hétfőn a Fitch Ratings, elismerő értékelést adva a cseh közfinanszírozási rendszer helyzetének javulásáról és a nyugdíjreformról.
Tovább
2011.
június
21. 19:50

Kinek ajánlott árfolyamrögzítéssel élni?

Kinek ajánlott árfolyamrögzítéssel élni? Amióta ismertek lettek a kormány Otthonvédelmi Akciótervének részletei, az árfolyamrögzítéssel kapcsolatban sok szakember (köztük az MNB is) óvatosságra inti a lakosságot ennek a lehetőségnek a kihasználását illetően. A Duna House Hitel Centrumának vezetője, Veisz István is osztozik ezekkel a véleményekkel, hiszen aki ezt a mentőövet választja és a felszabadult tőkét fogyasztásra fordítja, várhatóan rosszabb helyzetben fogja találni magát az árfolyamrögzítés időszakát követően, mint amilyenben most van.
Tovább
2011.
június
21. 19:38

Piacra szórja-e az állam az újdonsült részvényeit?

Piacra szórja-e az állam az újdonsült részvényeit? Kockázatot jelenthet, ha az őszi újabb államadósság-csökkentés forrását esetleg a nyugdíjpénztárakból származó magyar részvények piacra "szórása" jelentené - vélekednek az elemzők, akik Orbán Viktor államadóssággal kapcsolatos bejelentésén nem lepődtek meg túlzottan.
Tovább
2011.
június
21. 09:03

Elfogadták a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényt

Elfogadták a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényt Elfogadta a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszer-értékesítésének rendjéről szóló törvényt az Országgyűlés hétfőn. A jogszabályt 248 igen szavazattal, 60 ellenében, 40 tartózkodással fogadták el a képviselők, azt csak a kormánypárti frakciók támogatták.
Tovább
2011.
június
14. 20:31

Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés

Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés A problémás jelzáloghitelesek előtt is meg kellene nyitni az úgynevezett equity release piacot, mely konstrukció lényege, hogy az ingatlan tulajdonjogának átengedése fejében az ingatlanban maradó nyugdíjas a pénzügyi szolgáltatótól élete végéig rendszeres járadékszerű ellátást kap - véli Farkas András. A Brokernet értékesítési vezérigazgatójának véleménye szerint ehhez azonban a nagy biztosítótársaságoknak be kellene lépniük a finanszírozók körébe.
Tovább
2011.
június
14. 08:32

Kellemetlen meglepetések a devizahitel-csomagban

Kellemetlen meglepetések a devizahitel-csomagban A pénteken a parlamenthez benyújtott, a kilakoltatásról és az árfolyam fixálásának lehetőségéről szóló törvény hatálya meglehetősen szelektív. A szabad felhasználású kölcsönnél vihetik az ingatlant, a banki segítség pedig kizárja az államit.
Tovább
2011.
június
11. 10:13

Pénzhiány miatt nem műtenek

Pénzhiány miatt nem műtenek Szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban.
Tovább
2011.
június
11. 09:56

Árfolyamrögzítés és árverezés - Itt a deviza-lakáshitelesek törvénye

Árfolyamrögzítés és árverezés - Itt a deviza-lakáshitelesek törvénye Benyújtotta a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek pénteken.
Tovább
2011.
június
08. 08:14

Magyarok, még több megszorítás kell

Magyarok, még több megszorítás kell Brüsszel kiadta kedden az egyes országokra vonatkozó ajánlásait az európai szemeszter keretein belül - így értékelte a magyar konvergenciaprogramot is. Az Európai Bizottság több ponton úgy látja, hogy bukhatjuk a felvázolt hiánycélokat, ezért további, a Széll Kálmán-tervben felvázoltakon túli lépéseket sürget.
Tovább
2011.
június
02. 05:49

Gyorsan elkelhetnek Budapesten a kilakoltatottak lakásai

Gyorsan elkelhetnek Budapesten a kilakoltatottak lakásai A kormány a minap hozta nyilvánosságra az ingatlanhitelükkel késedelembe esett tulajdonosok megmentését szolgáló mentőcsomagot, az Otthonvédelmi Akciótervet. Az ingatlanpiaci bizonytalanság egy nagyon hosszú időszaka látszik most megszűnni, bár a bejelentéssel a kérdések száma nem csökkent. Az irány már ismert, sőt jó is, de az ördög itt is a részletekben rejlik" – kommentálja a mentőcsomag bejelentését Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.
Tovább
2011.
május
30. 16:28

Mit gondol az ellenzék Orbánék mentőcsomagjáról?

Mit gondol az ellenzék Orbánék mentőcsomagjáról? Az MSZP szerint a kormányzati bejelentéseket óvatosan kell kezelni, a Jobbik úgy véli, hogy csak látszatintézkedés a kormányzati csomag. Az LMP pedig arra figyelmeztet, hogy az árfolyamgát bevezetésével a kormány az utódja nyakába varrja a devizahitelesek problémáját.
Tovább
2011.
május
30. 16:18

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.
Tovább
2011.
május
30. 16:10

Íme a devizahitelesek mentőcsomagja

Íme a devizahitelesek mentőcsomagja Napvilágot láttak a legfontosabb részletek a devizahiteleseket megmentő programról, de a kormány és a Bankszövetség között folytatódnak az egyeztetések és egyes intézkedések hatályosságában változást sem lehet kizárni.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
2011.
május
10. 20:14

Medgyessy megvédte a 100 napos programot

Medgyessy megvédte a 100 napos programot Medgyessy Péter szerint miniszterelnöki időszakának utolsó évében Magyarország államadósságának szintje még a maastrichti kritérium alatt volt, 2004 végén 59 százalékot ért a GDP-hez mérten.
Tovább
2011.
április
27. 16:57

Feneketlen kútba megy a nyugdíjpénzek hatoda

Feneketlen kútba megy a nyugdíjpénzek hatoda Feneketlen kúthoz hasonlította a nemzetgazdasági tárca tanulmánya a közösségi közlekedés finanszírozását, mégis ebbe dobja bele az államosított magánnyugdíj-pénztári vagyon egyhatodát. Hivatalosan persze csak azután, hogy a közlekedési vállalatok - élükön a MÁV-val - hatékonyabb működésre állnak át, s ennek nyomán a jövőben kevesebb költségvetési támogatásból is elboldogulnak.
Tovább
2011.
április
22. 07:49

Négybillió dollárt tüntetett el a pénzügyi válság

Négybillió dollárt tüntetett el a pénzügyi válság A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) legfrissebb becslése szerint eddig a világ 4 billió dollárt bukott el a gazdasági válságon. Ez közel a kétszerese annak, amivel eddig számoltak. A veszteségek kétharmadát a bankok szenvedték el, a többin a biztosítók és a nyugdíjalapok osztoznak.
Tovább
2011.
április
22. 07:08

Még több lehet a kilakoltatás

Még több lehet a kilakoltatás Növelheti az újraindult kilakoltatások számát, hogy július 1-től a jelenlegi 90 napról 60 napra csökken az a türelmi idő, amíg az áram- és gázszolgáltatók a szolgáltatás felfüggesztése nélkül várják a lejárt tartozások kifizetését - írja a Népszabadság.
Tovább
2011.
április
14. 12:14

Miből fizessen, aki felélte végkielégítését?

Miből fizessen, aki felélte végkielégítését? „Tönkretették pár ezer, becsülettel kiérdemelt, nyugodt anyagi biztonsággal alátámasztott nyugdíjas életét.” Íme, egy vélemény az egyik, a végkielégítések különadójával foglalkozó internetes oldalról. Van, aki arra utal, hogy „az állam ebből az adóból egymilliárd Ft bevételt tervez”, ami szerinte „nevetséges összeg (…) viszont sok embernek pokollá teszik az életét”.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
február
22. 07:12

Megszorítások: 700 milliárdot vonhatnak ki az ellátásokból

Megszorítások: 700 milliárdot vonhatnak ki az ellátásokból A munkanélküli, a szociális, a nyugdíjszerű ellátásokra költünk túl sokat a nemzetgazdasági tárca szerint. A magyar államháztartás 6 százalékkal oszt el többet a jelenleg mintegy 26 ezer milliárd forintra rúgó GDP-ből, mint a térség többi országa.
Tovább
2011.
február
20. 17:28

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat Egyelőre csak annyi derült ki Orbán harmadik reformcsomagjáról, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó megszorítások nem szerepelnek benne. Kiderült az is, hogy elszállt a hiány, hogy Járai Zsigmond Schmitt Pál embere, és hogy mostantól Rogán Antaltól retteghetnek a vállalkozók. A hét gazdasági eseményeinek összefoglalója.
Tovább
2011.
február
13. 10:05

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet A Parlament tavaszi ülésszaka hétfőn Orbán Viktor felszólalásával indul. A miniszterelnök várhatóan a kormány elé kerülő gazdasági csomagról is beszél napirend előtt, azaz kiderül, hogy lesz-e megszortó csomag.
Tovább
2011.
február
11. 17:16

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról A nyugdíjrendszer "reformjának" bejelentésére meneküléssel reagáltak az intézmények és vásárlással a kisbefektetők, a negyedév egészét tekintve viszont már nettó eladók voltak a háziasszonyok.
Tovább
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".
Tovább
2011.
február
07. 07:13

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. A volt miniszterelnök és a volt pénzügyminiszter közleményében azt írja: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.
Tovább
2011.
február
04. 19:25

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén A CEE Stox Exchange csoport, mely magában foglalja a bécsi, budapesti, prágai és ljubljanai tőzsdét kijelentette: a Budapesti Értéktőzsdén a forgalom esni fog ebben az évben a magán-nyugdíjrendszer effektív államosítása miatt.
Tovább
2011.
február
03. 16:25

Szokatlanul keményen kritizál az IMF

Szokatlanul keményen kritizál az IMF A gazdaság törékeny állapotára és a külső forrásokra való rászorultság miatti nagyfokú sérülékenységre tekintettel nagyon fontos egy középtávú makrogazdasági keret kidolgozása, ami csökkenti a bizonytalanságot és a kockázati prémiumokat - idézi az IMF igazgatótanácsának értékelését a portfolio.hu.
Tovább
2011.
február
02. 13:56

Itt a kritika az IMF-től!

Itt a kritika az IMF-től! Az IMF itteni képviseletének vezetője úgy látja, hogy néhány intézkedés gyengítheti a hosszú távú fenntarthatóságot, ilyen például a nyugdíjrendszert érintő változtatás, amellyel a kormány hosszú távú elkötelezettséget, a jövő nyugdíjainak kifizetését vállalja, a szektorokat terhelő átmeneti adók pedig a befektetői bizalmat gyengíthetik - számol be az MR1-Kossuth Rádió. Hamarosan olvasható lesz az IMF új országjelentése is, amelyben a gazdasági kormányzás gyengítésével kapcsolatban bizonyos kétségeket is megfogalmaznak.
Tovább
2011.
február
02. 08:01

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon? A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
január
30. 07:26

Hatalmas átverés - pénz nincs, a csőd garantált!

Hatalmas átverés - pénz nincs, a csőd garantált! „Pénzügyi gondja van? Megoldjuk!” „Akár bárlistásoknak is!” „Akár nyugdíjasoknak is!” Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják az újságok reklámjaiban a fogyasztókat a fogyasztói csoportok.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
december
26. 12:37

Nem ez volt életünk legjobb hete

Nem ez volt életünk legjobb hete A héten elfogadták a 2011-es büdzsét, ami Matolcsy György miniszter szerint a talpra állás költségvetése. Nos, talpra állni lesz honnan, a hét ugyanis rossz hírek sorát hozta. Ismét leminősítették az országot – bár ezzel nem voltunk egyedül –, a svájci frank drágul, a forint az újabb kormány–jegybank-konfliktust kiváltó kamatemelés ellenére gyengül, szinte naponta jöttek csődhírek. De legalább a nyugdíjforradalom dübörög dinamikusan, bár nem a kívánt legteljesebb nemzeti egység jegyében.
Tovább
2010.
december
25. 10:46

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly Az EP-képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikája katasztrófába sodorja az országot. Képtelenség a nyugdíjak értékállóságát garantálni, ez a kormányzati ígéret is csak annak bizonyítéka, hogy Orbánék nem tudják, mit csinálnak – állítja Bokros Lajos, az Európai Parlament tagja, volt pénzügyminiszter. Mint mondja, kell foglalkozni az euró bevezetésével, de egyelőre nem érdemes egy újabb, betarthatatlan időpontot kijelölni.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2010.
december
20. 11:44

Már látszik a nyugdíjvita haszna

Már látszik a nyugdíjvita haszna A lakosság a hitelek felől a megtakarítások felé fordult 2010-ben. A nyugdíjvita növeli a lakosság pénzügyi tudatosságát, egyre többen látják a hosszú távú megtakarítások jelentőségét. Mivel a kötvények, részvények és a vegyes összetételű befektetési alapok esetében akár kétszámjegyű is lehet az éves hozam, ezért a betétekből kiáramló pénz jellemzően a befektetési alapok felé irányult.
Tovább
2010.
december
02. 12:06

Megüthetjük a bokánkat a nyugdíjváltozások miatt

Megüthetjük a bokánkat a nyugdíjváltozások miatt Bod Péter Ákos és Sarkadi Szabó Kornél szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyon felhasználása körüli bizonytalanságok csak fokozzák a külföldiek bizonytalan reakcióit, a mihamarabbi tisztánlátás ez ügyben az egész magyar gazdaságnak és társadalomnak érdeke lenne.
Tovább
2010.
november
22. 10:40

Börtönre váltaná a pénzbüntetést egy nyugdíjas

Börtönre váltaná a pénzbüntetést egy nyugdíjas Pintér Sándor belügyminiszternek fogalmaz levelet egy somogyi rokkantnyugdíjas, aki nem tudja kifizetni a tiltott helyen való parkolás miatt kiszabott 30 ezer forint büntetését, és inkább börtönbe vonulna, hogy a közlekedési szabálysértésért kivetett bírságot átváltsa.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
június
14. 09:38

Tízezres demonstráció Rómában

Tízezres demonstráció Rómában Tízezrek tüntettek Rómában is a Berlusconi-kormány megszorító intézkedései ellen. A szakszervezetek aránytalannak tartják a csomagot, melynek jelentős része a közszférát, a szegényebb rétegeket, illetve a nyugdíjasokat és a diákokat sújtja.
Tovább
2010.
május
12. 21:54

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben Rendőrökkel dulakodtak a kormányzati megszorítások ellen tüntető nyugdíjasok Bukarestben. Az 500 fős tömeg áttörte a kormánypalota előtti kordont is. Az összecsapásban hárman sérültek meg. Az idősek a 15 százalékos nyugdíjcsökkentés ellen tiltakoznak.
Tovább
2010.
március
23. 18:59

Börtönbüntetésre ítélték "a nyugdíjasok bandáját"

Börtönbüntetésre ítélték "a nyugdíjasok bandáját" Elmarasztalta és börtönbüntetésre ítélte kedden egy német bíróság a "nyugdíjasok bandája" nevű csoport tagjait, akik tavaly elraboltak és pénzátutalásra kényszerítettek egy befektetési tanácsadót.
Tovább
2010.
február
19. 19:17

Mégsem lakoltatják ki az idős vak férfit

Mégsem lakoltatják ki az idős vak férfit Otthonában maradhat a 72 éves vak férfi, akik korábban még ki akartak lakoltatni, tudatta az MSZF. Az ingatlanhitelt nyújtó társaság szerint „adminisztrációs hiba” történt, ezért kaphatott felszólítást az idős ember.
Tovább
2010.
január
26. 08:09

Hogyan kell kevés pénzből sokat csinálni?

Hogyan kell kevés pénzből sokat csinálni? Havi néhány tízezer forintos megtakarítással hosszú távon gondoskodhatunk anyagi biztonságunkról. Aki kitartó, és havi rendszerességgel fialtatja pénzét, az néhány év alatt milliókat halmozhat fel. Évtizedes távlatban már igen komoly tartalékot lehet felépíteni, ami jól jöhet átmeneti jövedelemingadozások, egészségügyi problémák idején. Ha elég sok megtakarítás gyűlt össze, a pénz elköltése nélkül, pusztán a havi hozamaiból is kényelmesen meg lehet élni. Ezt passzív jövedelemnek, időseknél nyugdíjalapnak nevezik. Hogyan érjük el, hogy képesek legyünk megtakarítani? Mit kell a befektetés előtt átgondolni?
Tovább
2009.
december
23. 09:09

Jön az ünnep? - Mennek a zaciba a nagyi aranyai

Jön az ünnep? - Mennek a zaciba a nagyi aranyai Nyugdíj- és segélyfolyósítás előtt ugrásszerűen megnő a zálogházak forgalma. És az ünnepek közeledtével is.
Tovább
2009.
november
14. 12:06

Villanyszámla, gázszámla - védendő fogyasztók

Villanyszámla, gázszámla - védendő fogyasztók A lakhatás megőrzése, illetve a hajléktalanná válás megelőzése érdekében a legnehezebb anyagi körülmények között élők speciális védelmet érdemelnek az energiaszolgáltatás (villamos áram, gáz) tekintetében is, az Európai Unió előírásai alapján. Ezen belül két kategóriát - a szociálisan rászoruló és a fogyatékossággal élő fogyasztók csoportját - különítenek el a jogszabályok.
Tovább
2009.
november
07. 10:02

Az ablakot vitték el a behajtók az idős házaspártól

Az ablakot vitték el a behajtók az idős házaspártól Konyhaablakot vittek magukkal az egyik hiteltartozás miatt eladósodott családtól a behajtók, a nyugdíjas korú házaspár azóta fóliával védi magát a hidegtől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART