Címke: alkotmány (84 találat)

2014.
január
17. 11:37

Devizahitelek - Január végén kezdi tárgyalni az Ab a kormány beadványát

Devizahitelek - Január végén kezdi tárgyalni az Ab a kormány beadványát Január végén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára.
Tovább
2013.
május
09. 06:59

A felmentett bírák negyede választotta munkája folytatását

A felmentett bírák negyede választotta munkája folytatását A korábban alkotmányellenesen felfüggesztett 229 bíróból összesen 56 bíró választotta az ítélkező munka folytatását - közölte az Országos Bírósági Hivatal. Az Alkotmánybíróság tavaly júliusban semmisítette meg azt a szabályozást, amely a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentést kapcsolt.
Tovább
2013.
április
22. 16:07

Bírói nyugdíjazások: szinte mindegyik jogellenes volt

Bírói nyugdíjazások: szinte mindegyik jogellenes volt Az életkor miatti bírói nyugdíjazások ügyében eddig országosan 161 elsőfokú ítélet született, az ügyek közül 84 jogerősen befejeződött - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke hétfőn a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezlete után tartott sajtótájékoztatón.
Tovább
2013.
április
08. 09:38

Újra Magyarországgal foglalkozik az Európai Parlament

Újra Magyarországgal foglalkozik az Európai Parlament Ismét az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozik az Európai Parlament illetékes szakbizottsága hétfő délután, amikor a Rui Tavares portugál zöldpárti képviselő által készített ötödik, főleg az alaptörvény negyedik módosításával foglalkozó úgynevezett munkadokumentum kerül napirendre.
Tovább
2013.
április
08. 08:41

Holló András: az Alkotmánybíróságnak meg kell őriznie szellemiségét

Holló András: az Alkotmánybíróságnak meg kell őriznie szellemiségét Az Alkotmánybíróságnak (Ab) meg kell őriznie szellemiségét, alapvető alkotmányvédő funkcióját minden időszakban - jelentette ki az MTI-nek Holló András, az Ab korábbi elnöke, aki a testülettől a napokban, 70. életévének betöltése miatt vonult nyugdíjba.
Tovább
2013.
március
13. 21:26

Az államfő aláírja az alkotmánymódosítást

Az államfő aláírja az alkotmánymódosítást Az államfő aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt. Áder János ezt az M1 Híradójában jelentette be szerda este.
Tovább
2013.
március
11. 20:27

Orbán szembe megy egész Európával

Orbán szembe megy egész Európával A magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosításai aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e jogállamiság elvének, az uniós jognak és az Európa Tanács mércéinek - áll José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának közös közleményében.
Tovább
2013.
február
26. 17:11

"Businessegyházakat" továbbra sem támogat a Fidesz

"Businessegyházakat" továbbra sem támogat a Fidesz Rogán Antal szerint a parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás elfogadása megoldja majd azt a problémát, amely az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntése nyomán állt elő az egyházak elismerése ügyében, "businessegyházakat" pedig továbbra sem fognak támogatni.
Tovább
2013.
február
11. 10:03

A gyerektartás után jön a szülőtartás

A gyerektartás után jön a szülőtartás A Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon elveszítette a szülőtartásért indított pert a helyi idősotthont fenntartó kistérségi társulás. Azt akarták volna elérni, hogy az egyik lakó felnőtt gyerekei pótolják ki anyjuk kevéske nyugdíját, és így megkapja az intézmény a teljes térítési díjat. Ugyanis az Alaptörvénybe is bekerült, hogy a felnőtt gyerekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről.
Tovább
2012.
december
28. 20:04

Tovább barkácsolják az alaptörvényt

Tovább barkácsolják az alaptörvényt Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.
Tovább
2012.
december
22. 11:25

Az ombudsman aggályosnak tartja a kötelező nyugdíjazást

Az ombudsman aggályosnak tartja a kötelező nyugdíjazást A közszférában és az egészségügyben dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló szabályozás az ombudsman szerint súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához való joggal, az egyenlő bánásmód követelményével, illetve az élet, az egészségvédelem és a közművelődés feltételei biztosításának állami kötelezettségével összefüggésben - közölte Szabó Máté hivatala.
Tovább
2012.
december
17. 21:13

Sólyom László: ha az Ab átengedi a választási regisztrációt, "nincs sok értelme a létezésének"

Sólyom László: ha az Ab átengedi a választási regisztrációt, "nincs sok értelme a létezésének" Elvi rendcsinálásra volna szükség az Alkotmánybíróság (Ab) részéről - nyilatkozott Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke az origo.hu-nak.
Tovább
2012.
december
15. 10:10

Soron kívül intézkednek a törvénytelenül kirúgott bírák ügyében

Soron kívül intézkednek a törvénytelenül kirúgott bírák ügyében Soron kívüli eljárásban intézkedett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az idén nyugdíjazott bírák munkaügyi pereiben eddig jogerőre emelkedett ítéletek alapján, és megkezdte a bírák ismételt kinevezésére vonatkozó előterjesztések megküldését Áder János köztársasági elnökhöz - közölte a hivatal honlapján pénteken.
Tovább
2012.
október
10. 09:51

Még mindig gond van a bírák nyugdíjazásával

Még mindig gond van a bírák nyugdíjazásával Átdolgozásra visszavonta a kormány kedden a bírák felső korhatárával kapcsolatos alkotmánymódosítást és a kapcsolódó igazságügyi tárgyú törvényeket. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta: a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a legfőbb ügyész észrevételeit.
Tovább
2012.
szeptember
08. 11:40

Emelik a bírói nyugdíjkorhatárt

Emelik a bírói nyugdíjkorhatárt A bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat terjesztett be Navracsics Tibor igazságügy-miniszter – a javaslatok szövege a parlament honlapján olvasható szombaton hajnaltól.
Tovább
2012.
szeptember
07. 15:12

MSZP: Orbán tartozik a nyugdíjasoknak

MSZP: Orbán tartozik a nyugdíjasoknak Orbán Viktor hárommillió nyugdíjast taszít a bizonytalanságba. Az MSZP követeli, hogy a miniszterelnök azonnal mutassa be az IMF-listát (ha létezik egyáltalán), és ne magyarázza a megmagyarázhatatlant! Egy egész országnak tartozik a világos beszéddel!
Tovább
2012.
augusztus
16. 11:52

Sólyom: tévedés volt "háborúzni"

Sólyom:  tévedés volt "háborúzni" Sólyom László szerint Magyarország működésének alapjai bizonytalanná váltak azzal, hogy az alkotmány a "napi hadműveletek puszta eszközévé lett", a kormányzat és a törvényhozás lerombolta az alkotmányos kultúrát; a volt köztársasági elnök erről a Heti Válasz című lapnak adott interjújában beszélt.
Tovább
2012.
augusztus
13. 17:14

Ombudsman: a döntéshozóknak mértéket kell tartaniuk

Ombudsman: a döntéshozóknak mértéket kell tartaniuk A döntéshozóknak a jogállami mércéhez kell tartaniuk magukat, a jogállamnak nyitnia kell a polgárok felé, az ehhez szükséges polgárbarát jogértelmezés képviselete pedig az ombudsman feladata - mondta Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az MTI-nek.
Tovább
2012.
július
27. 17:39

Áder segítségét kérik a nyugdíjazott bírák

Áder segítségét kérik a nyugdíjazott bírák Áder János köztársasági elnöktől kérik felmentésük visszavonását nyugdíjazott bírák abban a levélben, amelyet pénteken adtak át a Sándor-palotában – közölte az egyik érintett bíró, Sándor Zsuzsa, aki évekkel ezelőtt a Fővárosi Bíróság szóvivője is volt.
Tovább
2012.
július
23. 09:02

Áderhez fordulhatnak a nyugalmazott bírák

Áderhez fordulhatnak a nyugalmazott bírák A Népszabadság szerint Áder János államfőhöz fordulhatnak a nyugdíjazott bírák azért, hogy vonja vissza az általa és Schmitt Pál által aláírt felmentő határozatokat.
Tovább
2012.
július
19. 11:07

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani!

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani! Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában csütörtökön a bírák nyugdíjazási szabályainak alkotmányellenességéről szóló Ab-határozat kapcsán.
Tovább
2012.
július
16. 17:12

Orbán a bírákról: "a rendszer marad"

Orbán a bírákról: "a rendszer marad" Marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, reagálva az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére, amely szerint alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette a testület.
Tovább
2012.
július
16. 15:06

Nem kell nyugdíjba menniük az idősebb bíráknak

Nem kell nyugdíjba menniük az idősebb bíráknak Alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.
Tovább
2012.
május
23. 16:01

Panaszmintát készített a DK a magánpénztártagoknak

Panaszmintát készített a DK a magánpénztártagoknak Az Alkotmánybíróságnak benyújtható panaszmintát készített a Demokratikus Koalíció (DK) azoknak, akik kitartottak magán-nyugdíjpénztári tagságuk mellett. A DK erről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t, jelezve, hogy ügyvédi képviseletet is biztosítanak azoknak, akik az Ab-hoz fordulnak.
Tovább
2012.
április
22. 09:52

Sólyom László 70 éves

Sólyom László 70 éves A 70 éves Sólyom Lászlónak, az Alkotmánybíróság első elnökének és volt köztársasági elnöknek a nemzetközi rangú magyar alkotmánybíráskodás és a magyar jogállamiság megteremtésében, a magyar jogrend Európához kapcsolásában betöltött kiemelkedő szerepét méltatták tisztelői a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott ünnepségen.
Tovább
2012.
április
03. 08:32

Plágium régebben

Plágium régebben A Schmitt Pál doktori disszertációja körül kirobbant plágiumbotrány nem az első a magyar politikai életben. Zavaros életrajzok, megvásárolt nyelvvizsgák, alaptalanul feltüntetett doktori címek eddig is fel-felbukkantak.
Tovább
2012.
január
24. 11:12

Nem módosul az alaptörvény a bírák nyugdíjkorhatára ügyében

Nem módosul az alaptörvény a bírák nyugdíjkorhatára ügyében Biztosan nem kell módosítani az alaptörvényt a bírák nyugdíjkorhatára ügyében - jelentette ki Navracsics Tibor kedden az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök-helyettes azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a részletszabályok módosulnak.
Tovább
2012.
január
23. 10:25

Késik a népszavazás - Még függőben van a nyugdíjkérdés

Késik a népszavazás - Még függőben van a nyugdíjkérdés Az Országos Választási Bizottság (OVB) nyugdíjcsomaggal kapcsolatos döntése még nem jogerős, az LMP egyelőre ezért nem indította el a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést. A tankötelezettség tartson 18 éves korig, az álláskeresési támogatást három helyett kilenc hónapig folyósítsák, a rendkívüli felmondásra csak a munkavállaló vétkes magatartása miatt legyen lehetőség - – egyebek mellett ezekben a kérdésekben lehetne szavazni - írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
január
02. 11:40

Ezért nem döntött nyugdíj-ügyben az Alkotmánybíróság

Ezért nem döntött nyugdíj-ügyben az Alkotmánybíróság A megváltozott jogszabályi háttér miatt az Alkotmánybíróság az év elején először is azt vizsgálta, egyáltalán jogosult-e döntést hozni a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében - mondta el a hvg.hu-nak hosszú idő után interjút adó Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
Tovább
2012.
január
01. 09:24

Hatályba lépett az új alaptörvény

Hatályba lépett az új alaptörvény Az új alkotmány Nemzeti hitvallás elnevezéssel tartalmaz preambulumot, amely a Himnusz "Isten, áldd meg a magyart!" sorával kezdődik.
Tovább
2011.
december
28. 21:21

Alkotmányjogi panasszal még élhetnek a nyugdíjpénztár-ügyben

Alkotmányjogi panasszal még élhetnek a nyugdíjpénztár-ügyben Nem döntött szerdán az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztári beadványokról, s a testület az idén már nem tart több teljes ülést. Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: "az Alkotmánybíróság idei utolsó teljes ülésén tárgyalta a magánnyugdíjpénztár-ügyben készült tervezetet, de határozat nem született". A sajtófőnök a döntés elmaradásával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.
Tovább
2011.
december
28. 21:03

Nem döntött az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztárakról

Nem döntött az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztárakról Szerdán ülésezett utoljára az Alkotmánybíróság, így jövőre már csak új beadványokról dönthet a magán-nyugdíjpénztárak ügyében. Az ítélet egyik tétje a magánpénztári tagok állami nyugdíja lett volna, erről azonban időközben már döntött a kormány.
Tovább
2011.
december
27. 15:29

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról Szerdán dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság (Ab), miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén - derül ki az Ab honlapján megjelent közlésből.
Tovább
2011.
december
19. 09:15

Nem dönt már az idén az AB nyugdíjügyben

Nem dönt már az idén az AB nyugdíjügyben Feltehetően nem dönt már az idén a magánnyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróság (AB), a kérdés ugyanis nem szerepel a testület e heti napirendjén. És, ahogy Sereg András szóvivőtől a Magyar Hírlap megtudta, nem biztos, hogy az AB tart még egy ülést a két ünnep között.
Tovább
2011.
december
08. 16:41

Pénztári tagok nyugdíja: az Ab megoldása, hogy nincs megoldás?

Pénztári tagok nyugdíja: az Ab megoldása, hogy nincs megoldás? Több törvényi változás is plusz feladatot ró az Alkotmánybíróságra, mely a magánnyugdíjpénztárak ügyében majd' egy éve döntésképtelen. Elképzelhető, hogy a helyzetet úgy oldják meg, hogy sehogy sem oldják meg - 2012-től ugyanis nem kell már foglalkozniuk a korábbi beadványokkal.
Tovább
2011.
december
06. 16:00

Pénzen sem lesz már Magyar Köztársaság

Pénzen sem lesz már Magyar Köztársaság Megváltozik az új, forgalomba kerülő magyar pénzérmék felirata, miután 2012 január 1-jével az ország hivatalos megnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változik - tájékoztat a Magyar Közlöny legfrissebb, hétfői száma.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:52

Nyugdíjügy csak októberben

Nyugdíjügy csak októberben Cáfolta az Alkotmánybíróság (AB) szóvivője, Sereg András, hogy a testület ismét napirendjére tűzte volna a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos jogszabályváltozásokat. Bár az AB valóban tárgyal ezen a héten az 1997-es magánnyugdíjtörvény egyes rendelkezéseiről, ez nem azonos a sokakat foglalkoztató jogszabállyal.
Tovább
2011.
szeptember
16. 20:14

AB: nyugdíjügy újratöltve

AB: nyugdíjügy újratöltve Az Alkotmánybíróság - számos egyéb pont mellett - hétfői, keddi ülésén újra tárgyal a magánnyugdíj-pénztárakról. A kényes témában a testület mindaddig nem foglalt állást, míg nem bővült ki a kormánypártok által megválasztott öt új emberrel.
Tovább
2011.
augusztus
30. 14:49

Néma maradt az Ab nyugdíj-ügyben

Néma maradt az Ab nyugdíj-ügyben Az Ab jelenlegi formájában utoljára hozhatott volna döntést, ráadásul egy igen kényes kérdésben, de nem tette. A nyugdíjreformmal kapcsolatos alkotmányossági aggályokat már az új, kormánypártok által megválasztott 5 új taggal együtt vitatja majd meg a grémium.
Tovább
2011.
augusztus
29. 20:34

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem döntött hétfőn a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróság. A testület kedden folytatja a vitát a határozattervezetről.
Tovább
2011.
augusztus
28. 12:19

Nyugdíjkérdés: akár már hétfőn dönthet az AB

Nyugdíjkérdés: akár már hétfőn dönthet az AB Augusztus 29-én, hétfőn ül össze először a nyári szünet után az Alkotmánybíróság (Ab), amely napirendjén szerepel a magánnyugdíjpénztár-ügy.
Tovább
2011.
augusztus
19. 07:55

A magánkasszában maradók pártján az AB?

A magánkasszában maradók pártján az AB? Újabb csavar a magánpénztárak ügyében. Az origo információi szerint megszületett egy alkotmánybírósági határozattervezet, amely kimondja, hogy a nyugdíjpénztárakban maradók számára is meg kell adni az állami nyugdíjat, tehát a korábban törvényben kimondott kiszerződésük semmis. Hangsúlyozzák azonban azt is, hogy egyelőre végleges döntés nem született a kérdésben, informátorok szerint a határozat végső tartalmát nagyban befolyásolja, hogy a testület milyen összetételben fogja azt elfogadni.
Tovább
2011.
július
12. 08:44

Nyugdíjügy: várhatóan csak ősszel lesz döntés

Nyugdíjügy: várhatóan csak ősszel lesz döntés Hosszú várakozás után az Alkotmánybíróság ma veszi napirendjére a nagy port kavart nyugdíjszabály változtatásokat, amelyek tavaly év végén döntési helyzet elé állították a magánnyugdíjpénztárak tagjait. Sokan abban reménykedtek, hogy még a nyári döntési szünet előtt az Ab megoldással tud szolgálni, azonban az Index szerint várhatóan csak ősszel jutnak dűlőre a bírák.
Tovább
2011.
július
11. 09:19

Mégis jogosultak lehetnek állami nyugdíjra a pénztáraknál maradók?

Mégis jogosultak lehetnek állami nyugdíjra a pénztáraknál maradók? Szakértők szerint nagy jelentősége van annak, hogy az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztári rendszer visszarendeződésének megágyazó törvény kapcsán a hozzá benyújtott keresetekről nem végzés-, hanem határozattervezetet kezd el tárgyalni a mai napon.
Tovább
2011.
július
10. 22:36

Kétezer beadvány várakozik az Alkotmánybíróságnál

Kétezer beadvány várakozik az Alkotmánybíróságnál A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatosról, illetve az alkotmánymódosítás miatt benyújtott panaszról kedden tárgyal az Alkotmánybíróság.
Tovább
2011.
június
30. 11:38

Strasbuorgba készülnek a magyar bírák

Strasbuorgba készülnek a magyar bírák Várhatóan ma az Alkotmánybírósághoz fordul több tucat bíró, miután az államfő aláírta és a Magyar Közlönyben ki is hirdették a bírói nyugdíjkorhatárra illetve a szervezeten belüli kinevezési moratóriumra vonatkozó törvényt –írja a Népszava. A bírók sok reményt nem fűznek a testülethez, így egyénenként már arra is készülnek, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak.
Tovább
2011.
június
22. 18:25

Nem alkotmányellenes a rokkantnyugdíj feltételeinek szigorítása

Nem alkotmányellenes a rokkantnyugdíj feltételeinek szigorítása Nem alkotmányellenes a rokkantnyugdíj feltételeinek szigorítása, mert a rokkantsági nyugdíjra való jog nem alanyi alkotmányos jog, hanem meghatározott feltételek fennállása esetén folyósítható, társadalombiztosítási és szociális elemeket tartalmazó ellátás - derül ki az Alkotmánybíróság (Ab) egyik közelmúltban hozott döntéséből.
Tovább
2011.
június
10. 20:11

Jóváhagyta Schmitt Pál a korkedvezményes nyugdíjak megvonását

Jóváhagyta Schmitt Pál a korkedvezményes nyugdíjak megvonását Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken aláírta azt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást, amely alapján a jövőben csökkenthető, átalakítható és visszavonható lesz a rendvédelmi dolgozóknak járó korkedvezményes nyugdíj. A hétfőn este elfogadott fideszes javaslat ellen folyamatosan tiltakoztak a rendvédelmi szakszervezetek, de a tüntetések nem hatották meg a parlamentet. Schmitt szerint az alkotmánymódosítás a fenntartható nyugdíjrendszer irányába tett szükségszerű lépés.
Tovább
2011.
május
23. 06:27

Tovább a szerzett jogok ellen

Tovább a szerzett jogok ellen Hétfőn inkább aprómunkával foglalkozik a parlament, Teréz anya halálának napja jótékonysági világnap lehet. Kedden felpörög a törvénygyár, folytatják Lázár János és Balsai István nyugdíjelvonós alkotmánymódosításának és a költségvetési csalást bűncselekménnyé minősítő Btk-módosításnak a vitáját, és tárgyalni kezdik az Állami Számvevőszékről szóló új törvényt is.
Tovább
2011.
május
19. 18:48

"Most kiderül, mennyit ér Schmitt Pál szava"

"Most kiderül, mennyit ér Schmitt Pál szava" Az MSZP továbbra is arra kéri a köztársasági elnököt, járjon el annak érdekében, hogy a kormánytöbbség ne fogadja el a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjak és a korhatár előtti rokkantnyugdíjak csökkentését, megvonását, illetve felülvizsgálatát lehetővé tévő, mintegy 600 ezer embert érintő alkotmánymódosítást. Ha pedig ez mégis megtörténne, Schmitt Pál ne írja alá a jogszabályt.
Tovább
2011.
május
19. 09:03

Beperelhetnék a bírák az államot

Beperelhetnék a bírák az államot Akár milliárdos összegű kártérítési pert is zúdíthatnak az állam nyakába a nyugdíjkorhatárra vonatkozó rendelkezések egyértelműségének hiányára alapozva az érintett bírák, ha a Legfelsőbb Bíróság elfogadja az erre vonatkozó jogegységi határozatot – hívták fel a figyelmet egyes szakértők.
Tovább
2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra" Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.
Tovább
2011.
május
17. 09:02

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata Felháborított több kormánypárti képviselőt a Lázár János fideszes frakcióvezető által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás, amely lehetőséget teremt kedvezményes nyugdíjak visszavételére. Lázár hétfőn beszélt a javaslat részleteiről, de több kormánypárti képviselő ezekről csak a frakcióvezető felszólalásából értesült. A módosítás miatt kiakadt a KDNP is: bár a párt támogatja az ötletet, az erről szóló vitában nem kaptak szót, és ezt zokon vették.
Tovább
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
2011.
május
15. 09:27

Még nagyobb sztrájk készül

Még nagyobb sztrájk készül Szakmai konzultációra hívja jövő hétre az MSZP a rendvédelmi szakszervezeteket, hogy közösen megakadályozzák a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos fideszes javaslatot. Közben országszerte felgyorsítja a sztrájkbizottságok alakítását a LIGA Szakszervezetek, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a nyugdíjak visszavonására lehetőséget adó alkotmánymódosítást.
Tovább
2011.
május
14. 21:04

Kié lesz az öregek gondja?

Kié lesz az öregek gondja? A családon belüli gondoskodás vitán felül elsősorban lelkiismereti kérdés. Ám az új alkotmány előírja, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Hogy ez a gyakorlatban mit fog jelenteni, arról csak találgatni lehet – írásunkban a lehetőségeket vázoltuk fel.
Tovább
2011.
május
14. 09:10

Készülnek az átmeneti rendelkezésekre a bírák

Készülnek az átmeneti rendelkezésekre a bírák Kivárja az átmeneti rendelkezéseket, valamint a sarkalatos törvényeket a bírói szervezet vezetősége, noha a nyugdíjkorhatár kérdése szerepel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács napirendjén - értesült a Népszava.
Tovább
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
05. 15:39

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint bizonytalanság és elkeseredettség tapasztalható a bírói karban a nyugdíjkorhatár nyolc évvel történő csökkentése miatt, de - miután a döntés megszületett -, most a legfontosabb feladat enyhíteni annak következményeit.
Tovább
2011.
május
05. 10:26

Mégsem mennek korán nyugdíjba a bírák?

Mégsem mennek korán nyugdíjba a bírák? Nem kell 62 évesen nyugdíjba menniük a bíráknak, mivel az általános öregségi nyugdíjkorhatár már most is 65 év – derül ki egy belső bírói tanulmányból.
Tovább
2011.
április
29. 14:44

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint egy-másfél éves lemaradást jelent a bíróságoknak, ha az új alaptörvény szerint 2012. január 1-én hatályba lép a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása.
Tovább
2011.
április
27. 22:29

Még nem biztos, hogy mindenkinek elküldik az alkotmányt

Még nem biztos, hogy mindenkinek elküldik az alkotmányt Nem született még hivatalos döntés arról, hogy valóban eljuttatja-e a kormány minden háztartásba az új alkotmány kinyomtatott változatát. Mindenesetre a kormány nyolcszázmillió forintot csoportosított át a költségvetésben rendkívüli kormányzati intézkedések terhére.
Tovább
2011.
április
26. 04:31

Kis magyar alkotmánytörténet

Kis magyar alkotmánytörténet A magyar alkotmány az 1949. évi XX. törvény életbe lépéséig történeti, azaz íratlan alkotmány volt, vagyis a különböző történeti időszakokban elfogadott törvények és kialakult szokások, szabályok, jognyilatkozatok összességéből állt. Ezt hívják ezeréves alkotmánynak.
Tovább
2011.
április
25. 12:22

Schmitt Pál aláírta az Alaptörvényt

Schmitt  Pál aláírta az Alaptörvényt Lesz Nemzeti Hitvallásunk, ami a NENYI-t váltja majd a hivatalokban, de csorba marad az Alkotmánybíróság hatásköre, Kúriává változik az LB, bekerül a magzat védelme, a magánnyugdíjak pedig ki, szabályozzák a tényleges életfogytiglanit, büntetik az eladósodást és leszállítják a bírók szolgálati korhatárát.
Tovább
2011.
április
21. 11:19

2014-től kormányozhatatlanná válik az ország?

2014-től kormányozhatatlanná válik az ország? A hétfőn elfogadott új alkotmány szövege szerint "A közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályait a közös szükségletek kielégítéséhez való kiszámítható hozzájárulás és az időskori létbiztonság érdekében sarkalatos törvény határozza meg." A sarkalatos törvényeket pedig kétharmados többséggel módosíthatja az Országgyűlés. Jelentheti-e az adótörvények és a nyugdíjrendszer kétharmados "bebetonozása", hogy 2014-től kormányozhatatlanná válik az ország?
Tovább
2011.
április
19. 09:30

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez A Magyar Bírói Egyesület közleményében azt írta: a bírói nyugdíjkorhatár tekintetében bekövetkező változások hatályba lépéséhez és az ezt követően szükségessé váló intézkedések megtételéhez olyan átmeneti rendelkezések meghozatala szükséges, amelyek biztosítják az igazságszolgáltatás további zavartalan működését és orvosolják a bírói kar egy részét érintő hátrányos intézkedéseket.
Tovább
2011.
április
18. 22:05

Lázár: az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe

Lázár: az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe Lázár János szerint az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe, hanem adósságtörlesztés, az eddigi alkotmányos keretek ugyanis működésképtelenné tették az országot, az embereket pedig csalódottá, kiábrándulttá. A politikus nem érti a bírák nyugdíjazása miatti kritikákat, azt pedig nagyon sajnálja, hogy Szili Katalin nemmel szavazott az alaptörvényre.
Tovább
2011.
április
18. 11:46

Az utolsó pillanatban is változtatják az Alaptörvényt

Az utolsó pillanatban is változtatják az Alaptörvényt Még a végszavazás előtt is nyújtottak be módosító javaslatokat az Országgyűlésnek: a nemzetiségek nyelvét nem védenék, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya megszűnjön az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor és kikerült a Himnusz kottája is.
Tovább
2011.
április
17. 09:15

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat Egyelőre nem érkezett hivatalos válasz sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól a bírósági vezetők csütörtökön közölt állásfoglalására. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy szerintük diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó nemzetközi szabályokkal az a megszavazott alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötik majd a bírói jogviszony felső korhatárát.
Tovább
2011.
április
16. 07:49

Tanácstalan az AB nyugdíjügyben

Tanácstalan az AB nyugdíjügyben A közeljövőben nem várható alkotmánybírósági döntés arról, vizsgálhatják-e a hazai magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása miatti törvénymódosítások alkotmányellenességét - tudta meg a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
április
15. 12:48

Sólyom László nekiment az alkotmánytervezetnek

Sólyom László nekiment az alkotmánytervezetnek Érthetetlen, indokolatlan és elfogadhatatlan az alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása és a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése – nyilatkozta Sólyom László volt köztársasági elnök a FAZ pénteki számában. A volt államfő szerint az alkotmánybíróság „feltűnően óvatossá” vált, és a sarkalatos törvények a Fideszt korlátozzák majd.
Tovább
2011.
április
15. 00:15

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak Bírósági vezetők az ország és az Európai Unió nyilvánosságához fordultak, mert felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormánypártok azon javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2011.
április
14. 08:51

Búcsúzhatnak a politikusok a kedvezményes nyugdíjtól

Búcsúzhatnak a politikusok a kedvezményes nyugdíjtól Elveszíthetik kiváltságos helyzetüket a nyugdíj előtt álló politikusok is: a Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a polgármesterek és a képviselők az átlagos munkavállalóhoz képest korábban vonulhatnak nyugdíjba.
Tovább
2011.
április
13. 09:07

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj?

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj? Az alkotmánytervezet nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusa állami nyugdíjrendszerről és önkéntes intézményekről beszél. Beleférnek ebbe a megmaradó magánnyugdíjpénztárak? Érveket, ellenérveket, jogi szempontokat ütköztettünk, s vázoljuk a lehetséges következményeket.
Tovább
2011.
április
12. 18:09

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba Nemcsak a bírókat, de az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba, értesült az Index kormánypárti forrásokból. Az alaptörvény április 18-i zárószavazása előtt ezért a képviselők módosítani fogják az ügyészségre vonatkozó szakaszt is, ott is leszállítják a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2011.
április
11. 17:30

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP A bírákról már döntött a Ház: az új alkotmány rögzíti majd, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
április
11. 17:16

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke Baka András arra kérte a miniszterelnök, vesse latba tekintélyét annak érdekében, hogy ne szabja meg az Országgyűlés a bírák nyugdíjkorhatárát.
Tovább
2011.
április
11. 14:39

Rábólintott a Fidesz-KDNP a bírók korábbi nyugdíjazására

Rábólintott a Fidesz-KDNP a bírók korábbi nyugdíjazására Egy ellenszavazat mellett támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség azt a módosító indítványt, amely rögzítené az új alaptörvényben, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
április
11. 08:12

Méltó-e az emberhez a nyugdíjállamosítás?

Méltó-e az emberhez a nyugdíjállamosítás? Szakértők szerint az AB jogköreinek megcsonkítása miatt a magán-nyugdíjpénztárak felszámolását csak az emberi méltóságra hivatkozva lehet támadni, a döntést azonban az AB-nek újszerű érveléssel kellene alátámasztania. (A dolgot valójában a magántulajdonhoz fűződő jog megsértése kapcsán kellene vizsgálni, de ezt a fegyvert a kormány kivette az AB kezéből).
Tovább
2011.
április
09. 20:48

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától Nem volt még rá példa, hogy lényegében a teljes magyar bírói kar levelet intézzen a jogalkotókhoz, most megtették: komolyan aggódnak a nyugdíjkorhatáruk leszállításának terve miatt. Ez szerintük lehetetlen helyzetbe hozná a bíróságokat, ezért lobbizni kezdtek az alkotmánytervezet ezirányú módosítása ellen.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
2011.
április
04. 22:31

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság A döntés tovább késik, a nyugdíjtéma ezen a héten nincs az Alkotmánybíróság napirendjén, és nem is tudni, mikor lesz. A testület még mindig azt vizsgálja, hogy egyáltalán vizsgálódhat-e. A politikai nyomás egyértelmű.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART