Címke: egészség (1043 találat)

2015.
augusztus
11. 18:40

Alzheimer-kór: magyar-török kutatás indul

Alzheimer-kór: magyar-török kutatás indul Először indul magyar-török agykutatási program, az együttműködés keretében az Alzheimer-kórt fogják vizsgálni - jelentette be Hernádi István, a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékének docense.
Tovább
2015.
július
28. 09:00

Visszahúzódóban a demencia?

Visszahúzódóban a demencia? Az 1930 után született embereknél alacsonyabb lehet a demencia kialakulásának kockázata, mint a korábbi nemzedékek tagjainál - sugallják egy új kutatás eredményei, újabb bizonyítékkal szolgálva arra, hogy az időskori elbutulás előfordulásának gyakorisága a csökkenés jeleit mutatja az Egyesült Államokban és a világ más részein is.
Tovább
2015.
április
14. 13:14

Fogyatékossággal élő emberek demonstráltak

Fogyatékossággal élő emberek demonstráltak Fogyatékossággal élő emberek és az őket képviselő civil szervezetek demonstráltak a Parlament előtt hétfő délelőtt, az egybegyűlt több száz ember a szerintük igazságtalan, fenntartófüggő finanszírozási rendszer átalakításáért és azonnali forrásbevonásért emelte fel a szavát.
Tovább
2014.
november
10. 08:44

Százévesen ejtőernyőzött a dédi

Százévesen ejtőernyőzött a dédi Fölényesen lepipálva George W. Bush volt elnököt, aki idén ejtőernyőzéssel ünnepelte a 90. születésnapját, Eleanor Cunningham a "centenáriumát" koronázta meg egy ilyen ugrással.
Tovább
2014.
október
17. 20:53

Ez történik a szemével negyven felett

Ez történik a szemével negyven felett Először csak egyre távolabbra kell tartani az újságot, később jön a szürkehályog, majd egyre zavaróbbak lesznek a tükröződések, romlik a színlátás, és a perifériás látás is jelentősen lecsökken. Hogyan változik a látás 40 és 80 éves kor között?
Tovább
2014.
április
11. 21:04

Jönnek a védjegyes sertéshúsok

Jönnek a védjegyes sertéshúsok Új védjegy garantálja ezen túl a magyar sertéshús kiváló minőségét. A megbízható előállítást és szigorú ellenőrzést tanúsító rendszer bevezetéséről még tavaly döntött a Vidékfejlesztési Minisztérium.
Tovább
2014.
március
31. 16:41

Magyar éremeső a veterán atlétikai világbajnokságon

Magyar éremeső a veterán atlétikai világbajnokságon A magyarok összesen 56 érmet, köztük 19 aranyat szereztek a múlt keddtől vasárnapig rendezett, budapesti veterán fedettpályás atlétikai világbajnokságon.
Tovább
2014.
március
18. 17:09

Egyre több recept nélküli gyógyszer fogy

Egyre több recept nélküli gyógyszer fogy Tizenegy százalékkal 147 milliárd forintra bővült a recept nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények kiskereskedelmi forgalma tavaly - közölte a Nielsen.
Tovább
2014.
március
10. 21:35

Elindul a szívinfarktus-regiszter

Elindul a szívinfarktus-regiszter Negyedévente be kell jelentenie a kezelőorvosoknak a szívinfarktussal kapcsolatos megbetegedéseket a Nemzeti Szívinfarktus Regiszterbe. Az első adatszolgáltatást április 15-éig kell teljesíteni.
Tovább
2014.
február
22. 08:49

Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak

Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak Szívrohamon átesett betegek kapnak őssejtkezelést annak a nagy léptékű kutatásnak a keretében, amely 11 ország mintegy 3000 betegének bevonásával indult, és végleges eredményeit öt év múlva fogják nyilvánosságra hozni.
Tovább
2014.
február
12. 22:58

Már országos influenzajárvány van

Már országos influenzajárvány van Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, vagyis országos influenzajárvány van - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).
Tovább
2014.
február
10. 18:03

Az agyi érkatasztrófán átesett nők életminősége rosszabb, mint férfitársaiké

Az agyi érkatasztrófán átesett nők életminősége rosszabb, mint férfitársaiké Az agyi érkatasztrófát elszenvedett nőknek rosszabb az életminőségük, mint férfitársaiknak - állapították meg amerikai kutatók, akik a Neurology című folyóiratban közölték tanulmányukat.
Tovább
2014.
február
07. 18:38

Keresik az év legjobb háziorvosi praxisát

Keresik az év legjobb háziorvosi praxisát Gyógyulásuk történetével március 10-ig jelölhetik a páciensek háziorvosukat Az év praxisa a Kárpát-medencében elnevezésű pályázaton.
Tovább
2014.
január
29. 09:21

Weboldal összegzi az otthoni ápolás tudnivalóit

Weboldal összegzi az otthoni ápolás tudnivalóit Az otthoni ápolás alapvető ismereteit összegző tudásbázist állított össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a www.webnover.hu honlapon.
Tovább
2014.
január
16. 16:46

Betelt a nyugdíjasok fürdőbelépésre jogosító pályázatának létszámkerete

Betelt a nyugdíjasok fürdőbelépésre jogosító pályázatának létszámkerete A nagy érdeklődés miatt szerdán kimerült a nyugdíjasok fürdőbelépésre jogosító pályázatának létszámkerete. A pályázatot az Erzsébet-program keretében hirdette meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
Tovább
2014.
január
11. 12:36

Influenza – Több európai országban már járvány van

Influenza – Több európai országban már járvány van Lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton.
Tovább
2014.
január
08. 10:44

A szlovákok egészségügyi kiadásai emelkednek a leggyorsabban az OECD-ben

A szlovákok egészségügyi kiadásai emelkednek a leggyorsabban az OECD-ben A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül Szlovákiában emelkedtek a leggyorsabban az állampolgárok egészségügyi kiadásai az elmúlt tíz évben - számolt be erről a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap.
Tovább
2014.
január
05. 09:43

Szmogriadó Budapesten

Szmogriadó Budapesten A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnapra virradó éjszaka.
Tovább
2013.
december
19. 18:24

A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghet

A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghet Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói magas cukor- és zsírtartalmú táplálékkal etették patkányok egy csoportját, majd összehasonlították teljesítményüket az egészséges étrenden tartott rágcsálókéval - idézte az abc.net ausztrál hírportál a Brain, Behaviour and Immunity című szaklapban megjelent tanulmányt.
Tovább
2013.
december
07. 09:27

Kedvelt termékek tűnhetnek el a gyógyszertárakból

Kedvelt termékek tűnhetnek el a gyógyszertárakból A napi vitaminadag minimum negyedét, a napi ásványi anyag szükséglet harmadát kell tartalmaznia a patikában forgalmazható vitamin és ásványi anyag tartalmú készítményeknek.
Tovább
2013.
november
19. 10:06

Jelentés készült a Szent János kórházról

Jelentés készült a Szent János kórházról Lezárult az a vizsgálat, amelyet Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az Index cikkei után indított a Szent János Kórházban. A kórház közölte: még nem kapták meg a jelentést, annak megérkezését követően elemzik és értékelik azt.
Tovább
2013.
november
15. 17:43

A szem sejtjeinek változása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt

A szem sejtjeinek változása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt A szem bizonyos sejtjeinek megváltozása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt - állítják amerikai kutatók állatkísérleteik eredményeire hivatkozva.
Tovább
2013.
november
09. 09:04

Újra bevezetik a kórházi napidíjat Csehországban

Újra bevezetik a kórházi napidíjat Csehországban Hatvan korona, azaz mintegy 720 forint lesz az új kórházi napidíj Csehországban - döntött a kormány. A 18 éven aluli fiatalok nem fognak napidíjat fizetni.
Tovább
2013.
november
02. 11:30

A dohányzók bőre hamarabb öregszik

A dohányzók bőre hamarabb öregszik A dohányzók szeme alatt hamarabb tűnnek fel a táskák és korábban ráncosodik a bőrük, mint nemdohányzó kortársaiknak - állapította meg egy egypetéjű ikreken végzett tanulmány, amelyről a Fox News számol be.
Tovább
2013.
november
01. 16:54

Az Alzheimer-kórhoz köthető újabb géneket fedeztek fel

Az Alzheimer-kórhoz köthető újabb géneket fedeztek fel Az Alzheimer-kórhoz köthető tizenegy új gént fedeztek fel a tudósok a betegség genetikai hátterét vizsgáló eddigi legnagyobb kutatás során, megkétszerezve ezzel a kór kialakulásáért felelős potenciális "bűnösök" számát.
Tovább
2013.
október
30. 22:58

Éjszakai MR-vizsgálatokat végeznek öt központban

Éjszakai MR-vizsgálatokat végeznek öt központban Országszerte öt központban végez éjszakai MR-vizsgálatokat két alkalommal egy képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra szakosodott cég azon betegek számára, akik november 16. utáni időpontra kaptak előjegyzési időpontot.
Tovább
2013.
október
26. 16:38

Csökkent a gyógyszerkiadás

Csökkent a gyógyszerkiadás A 2011-es szinthez képest mostanra 7,5 milliárd forinttal csökkentek a magyar lakosság gyógyszerkiadásai - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Úgy vélte, ennél még nagyobb megtakarítást is el lehet érni.
Tovább
2013.
október
26. 12:30

Magyar rekordot állítottak fel újraélesztésből

Magyar rekordot állítottak fel újraélesztésből Sikeres volt az az újraélesztési rekordkísérlet, amelyben több mint kétszáz diák és oktatóik vettek részt pénteken Budapesten.
Tovább
2013.
október
25. 10:29

Ókori csodaszer magas vérnyomásra

Ókori csodaszer magas vérnyomásra Már az ókorban is szőlőkúrákat ajánlottak a szívbetegségekre és a magas vérnyomásra. A szőlő magjában van egy procyanidin nevű anyag, amely bizonyítottan javítja az erek rugalmasságát, következésképpen csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kockázatát.
Tovább
2013.
október
22. 09:12

Véget ért a parlagfűszezon

Véget ért a parlagfűszezon Az ÁNTSZ közlése szerint az elmúlt napokban tovább csökkent a pollenterhelés az országban, ezzel együtt a parlagfű pollenszórása is visszaesett. A növény pollenszemeit alacsony koncentrációban még regisztrálták ugyan Budapesten, Pécsen, Szegeden, Zalaegerszegen és Miskolcon is, de tüneteket okozó szintet egyáltalán nem mértek.
Tovább
2013.
október
19. 12:28

Egészségügyi csúcstalálkozót tartottak

Egészségügyi csúcstalálkozót tartottak Az önálló egészségügyi minisztérium visszaállítását, a hosszú távú konszenzuson alapuló egészségpolitika alaptörvénybe iktatását, a magánforrások bevonását, a kistérségi ellátás megerősítését javasolták az egészségügy hatékony működtetéséhez az ágazat egykori vezetői egy budapesti konferencián.
Tovább
2013.
október
14. 11:59

Ennyibe kerül a rák

Ennyibe kerül a rák A rák 126 milliárd euróba (37,3 ezer milliárd forintba) került 2009-ben az Európai Unió országainak - derült ki az Oxfordi Egyetem tanulmányából.
Tovább
2013.
október
05. 10:45

Európa igyekszik visszaszorítani a dohányzást

Európa igyekszik visszaszorítani a dohányzást Közös közleményben állt ki az Európai Unió 28 tagállama közül 16 ország egészségügyért felelős minisztere, illetve államtitkára a dohánytermékekről szóló uniós irányelvtervezet mellett a dohányzás visszaszorítása érdekében.
Tovább
2013.
szeptember
28. 09:10

Jelentősen nőtt a vitaminok és étrendkiegészítők forgalma

Jelentősen nőtt a vitaminok és étrendkiegészítők forgalma A vitaminok és étrendkiegészítők kiskereskedelmi forgalma 9 százalékkal, 27 milliárd forint fölé nőtt idén az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Nielsen piackutató globális információs és piackutató vállalat felméréséből.
Tovább
2013.
szeptember
27. 12:32

Szívünk Napja -Vasárnap a Városligetben

Szívünk Napja -Vasárnap a Városligetben A gyerekek és a nők egészségmegőrzése, valamint a család egészsége áll az idei Szívünk Napja elnevezésű rendezvény középpontjában, amelyet az idén vasárnap a szív világnapján rendeznek a Városligetben - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).
Tovább
2013.
szeptember
26. 09:16

Ne az élelmiszereken spóroljon, baj lehet belőle

Ne az élelmiszereken spóroljon, baj lehet belőle A cseh nyugdíjasok megpróbálnak takarékoskodni az élelmiszer-vásárláson, ezért gyakran vesznek a szavatosság időhatárához közeli és emiatt leértékelt árú termékeket, amivel viszont károsítják egészségüket - olvasható a Mlada fronta Dnes című cseh lap szerdai számában.
Tovább
2013.
szeptember
23. 04:02

Bemutató szívműtétet hajtottak végre Szegeden

Bemutató szívműtétet hajtottak végre Szegeden A régóta elzáródott koszorúerek katéteres megnyitásának technikáját bemutató szívműtétet hajtottak végre szombaton a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a beavatkozást több mint száz orvos követte élő televíziós közvetítésen.
Tovább
2013.
szeptember
22. 18:55

Tél végére elfogy a D-vitaminunk

Tél végére elfogy a D-vitaminunk A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása szerint - közölte a Magyar Prevenciós Orvosi Egyesület.
Tovább
2013.
szeptember
22. 07:19

Autómentes nap van

Autómentes nap van Ma tartják Budapesten és több nagyvárosban az autómentes napot az Európai Mobilitási Hét zárórendezvényeként, a fővárosban az Andrássy úton egész nap programokkal várják az érdeklődőket.
Tovább
2013.
szeptember
19. 10:38

Pollenhelyzet - Jelentős javulás várható

Pollenhelyzet - Jelentős javulás várható Több helyen még mindig bordó (harmadfokú) riasztás van érvényben a parlagfű pollenkoncentrációja miatt, de a következő napokban a helyzet jelentős javulása várható - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább
2013.
szeptember
19. 09:32

A gombamérgezés veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ

A gombamérgezés veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ Az őszi gombaszedés utáni veszélyekre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Azt ajánlják, az összegyűjtött gombákat minden alkalommal mutassák meg gombavizsgálónak, hogy elkerüljék a mérgezéseket.
Tovább
2013.
szeptember
18. 10:40

Nyilvántartják a külföldi betegeket

Nyilvántartják a külföldi betegeket A Magyarországon kezelt külföldi állampolgárok kezeléseiről tételes nyilvántartást vezet az egészségbiztosító, uniós állampolgárok ellátása után a tagországok mintegy 5,2 milliárd forinttal tartoznak hazánknak. Nagyságrendileg Magyarország is ugyanennyivel tartozik külföldi biztosítóknak a magyarok külföldi ellátása után - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Tovább
2013.
szeptember
17. 20:24

Az életmódváltás fiatalít

Az életmódváltás fiatalít Sejtszinten fiatalodik meg az ember életmódváltástól - fedezték fel kaliforniai kutatók az első bizonyítékát annak, hogy az egészséges étrendnek, a meditációnak és a mozgásnak együttesen ilyen hatása lehet.
Tovább
2013.
szeptember
15. 11:36

Ezek a gyógyszerek lesznek olcsóbbak

Ezek a gyógyszerek lesznek olcsóbbak A nyugdíjasoknak hoz a legtöbb megtakarítást a következő gyógyszerárcsökkentés, jelentősen olcsóbbak lesznek ugyanis többek között a szív- és érrendszeri orvosságok - olvasható a híradó.hu-n.
Tovább
2013.
szeptember
14. 20:51

Új mód a stroke megelőzésére

Új mód a stroke megelőzésére Három évvel ezelőtt, a digitális nyomtatók színhelyességét helyreállító megoldás kidolgozása során a Xerox szakértője, Lalit K. Mestha rájött arra, hogy az elvégzett mérései és az újonnan kifejlesztett, spektrális érzékelővel ellátott kamerái messze túlmutatnak a dokumentumkezelés határain. Kiderült, hogy a Xerox technológiája az egészségügyben is használható, többek közt a kardiológia területén.
Tovább
2013.
szeptember
13. 17:16

Genetikai oka is lehet az anorexiának

Genetikai oka is lehet az anorexiának Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás váltja ki.
Tovább
2013.
szeptember
13. 10:37

Pénzért ígértek leszázalékolást

Pénzért ígértek leszázalékolást Valóban beteg embereknek pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítélt el jogerősen a szegedi táblabíróság pénteken.
Tovább
2013.
szeptember
11. 17:45

Rekordhosszúságúak a magyar műtéti várólisták

Rekordhosszúságúak a magyar műtéti várólisták Rekordhosszúságúak a magyar műtéti várólisták, egy uniós rendelkezés alapján azonban októbertől bármelyik európai országban kezeltethetnék magukat a betegek, ha lenne, aki finanszírozná - derül ki a Heti Válasz internetes oldalán közölt cikkből.
Tovább
2013.
szeptember
06. 07:48

Államosítás a patikáknál - Az OEP lehet tulajdonos

Államosítás a patikáknál - Az OEP lehet tulajdonos A kormány az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) jelölte ki az állam nevében elővásárlási jogot és tulajdonosi jogot gyakorló szervként a közforgalmú gyógyszertári tulajdoni hányadra vonatkozó elővásárlási joggal kapcsolatban - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.
Tovább
2013.
szeptember
04. 07:17

Változatlanok az egészségügyi rendszer problémái

Változatlanok az egészségügyi rendszer problémái Továbbra is forráshiány, igazságtalanság, ingadozó finanszírozás és a szakemberek anyagi nehézségei jellemzik a magyar egészségügyet - mondta a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke egy keddi budapesti konferencián. Svébis Mihály szerint jó lenne elfelejteni azt a mítoszt, hogy létezik magas színvonalú, ingyenes egészségügyi ellátás, mert ezt nem lehet megvalósítani.
Tovább
2013.
szeptember
01. 14:44

Megtalálták az időskori emlékezetromlásért felelős fehérjét

Megtalálták az időskori emlékezetromlásért felelős fehérjét Amerikai tudósok megtalálták azt a fehérjét, amely az öregedéssel kapcsolatos memóriaromlásban kulcsfontosságú lehet.
Tovább
2013.
szeptember
01. 08:06

Másfélszáz sportágat próbálhatnak ki nők és idősek

Másfélszáz sportágat próbálhatnak ki nők és idősek Mintegy 150 sportágat próbálhatnak ki ingyenesen az érdeklődők a Testébresztő Női Mozgásfesztiválon és a Szépkorúak Sportfesztiválján szeptember 8-án és 9-én a Kopaszi-gáton.
Tovább
2013.
augusztus
29. 12:32

Szeptembertől újra kiváltható a háromhavi gyógyszeradag

Szeptembertől újra kiváltható a háromhavi gyógyszeradag Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a három vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer kiváltásának legkorábbi időpontját.
Tovább
2013.
augusztus
27. 16:16

Amatőr borászok, pincelátogatók figyelmébe!

Amatőr borászok, pincelátogatók figyelmébe! A katasztrófavédelem a szüreti időszak kezdetével felhívja a lakosság figyelmét az év ezen időszakára jellemző veszélyforrásra, a mustgázmérgezésre. Gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több, nem egyszer halálos baleset következik be országszerte. A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek.
Tovább
2013.
augusztus
27. 11:04

Hogyan táplálkozzunk 50 felett?

Hogyan táplálkozzunk 50 felett? A kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás hozzájárul a magasabb szintű életminőséghez 50 év felett.
Tovább
2013.
augusztus
25. 09:40

Jöhetnek az egészségesebb húskészítmények

Jöhetnek az egészségesebb húskészítmények Elsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben.
Tovább
2013.
augusztus
24. 10:26

Egy okkal több - Óvatosan a vörös húsokkal

Egy okkal több - Óvatosan a vörös húsokkal A túl sok vörös hús fogyasztása fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát, mivel növeli a vas mennyiségét az agyban - derült ki egy amerikai tanulmányból.
Tovább
2013.
augusztus
23. 16:33

A társadalmi munka hosszabbíthatja az életet

A társadalmi munka hosszabbíthatja az életet Az Exeteri Egyetem kutatói 40 tanulmány elemzése révén úgy találták, hogy az önzetlen jelentkezők körében kevesebb a depressziós, több az életével elégedett ember.
Tovább
2013.
augusztus
23. 09:34

A lakosság nagyobb része odafigyel a táplálkozására

A lakosság nagyobb része odafigyel a táplálkozására Tízből egy ember étkezik a korszerű orvostudományi ismereteknek megfelelően, de a lakosság nagy többsége odafigyel az ételek testsúlyra gyakorolt hatására - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet idén júliusban összegzett elemzéséből.
Tovább
2013.
augusztus
23. 09:03

A rákhoz vezető génmutációk okait tárta fel egy kutatás

A rákhoz vezető génmutációk okait tárta fel egy kutatás A daganatok nagy többségének kialakulásához vezető 21 fontosabb génmutáció okait térképezték fel egy nemzetközi kutatócsoport tagjai, akik szerint a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányuk valódi mérföldkövet jelent a rákkutatásban.
Tovább
2013.
augusztus
22. 17:24

Rövidebb nyitva tartást hozhat a patikai létszámrendelet

Rövidebb nyitva tartást hozhat a patikai létszámrendelet A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint a szeptember elsején életbe lépő patikai létszámrendelet komoly gondokat okoz majd a gyógyszertáraknak a megnövekedett anyagi és adminisztrációs terhek miatt, és számos esetben a patikák nyitvatartási idejének csökkenését eredményezheti.
Tovább
2013.
augusztus
22. 16:42

Az influenzaoltás ötven felett csökkenti a szívroham veszélyét

Az influenzaoltás ötven felett csökkenti a szívroham veszélyét Egy új kutatás szerint az influenza ellen védőoltás majdnem felére csökkentheti a szívroham valószínűségét az ötven év felettieknél. A brit egészségügyi szolgálat (NHS) a krónikus szívbetegeknek és a 65 év felettieknek eddig is ajánlotta az évenkénti influenzaoltást, az új eredmények fényében azonban a kutatók azt javasolják, terjesszék ki a védelmet az ötven év felettiekre is.
Tovább
2013.
augusztus
16. 16:27

Mérföldkő a rákkutatásban?

Mérföldkő a rákkutatásban? A daganatok nagy többségének kialakulásához vezető 21 fontosabb génmutáció okait térképezték fel egy nemzetközi kutatócsoport tagjai, akik szerint a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányuk valódi mérföldkövet jelent a rákkutatásban.
Tovább
2013.
augusztus
15. 09:15

Elérte a riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja

Elérte a riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja Az ország több részén elérte az elsőfokú riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön a Facebook-oldalán.
Tovább
2013.
augusztus
12. 09:34

Megtudhatjuk, hogy mennyi van még hátra?

Megtudhatjuk, hogy mennyi van még hátra? A fejlesztők reményei szerint három éven belül már az orvosokhoz is széles körben juthat el egy új szerkezet, amely a bőrre helyezve megmutatja, az egészségi állapotunk alapján mennyi időnk van még hátra.
Tovább
2013.
augusztus
11. 08:31

Újra fel lehet majd írni háromhavi gyógyszeradagot

Újra fel lehet majd írni háromhavi gyógyszeradagot Újra fel lehet íratni háromhavi gyógyszeradagot szeptember 1-jétől, októbertől pedig a gyógyszerek külföldi kiváltására is lehetőség lesz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2013.
augusztus
11. 08:00

A törékeny öregeknek jobb a magasabb vérnyomás

A törékeny öregeknek jobb a magasabb vérnyomás A törékeny, idős emberek jobban bírják, ha az általános ajánlásnál - 140/90 Hgmm - kissé magasabb a vérnyomásuk. Michelle Odden amerikai kutató és orvoscsoportja több ezer 65 évesnél idősebb ember vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre.
Tovább
2013.
augusztus
10. 19:38

Kezdődik a parlagfűszezon

Kezdődik a parlagfűszezon Az üröm és a parlagfű pollenjei is megjelentek a levegőben a mérőállomások adatai szerint, néhol már tüneteket okozó közepes mennyiséget is mértek, de továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták a legnagyobb számban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton.
Tovább
2013.
augusztus
10. 11:38

Fokhagymával a tüdőrák ellen

Fokhagymával a tüdőrák ellen Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye. Az erről szóló kínai tanulmány online jelent meg a Cancer Prevention Research folyóiratban.
Tovább
2013.
augusztus
09. 07:46

Ízületi gyulladás esetén sokkal gyakoribb a trombózis

Ízületi gyulladás esetén sokkal gyakoribb a trombózis Az ízületi gyulladásban szenvedőknél háromszor akkora a trombózis kockázata - olvasható egy tajvani tanulmányban.
Tovább
2013.
augusztus
07. 17:40

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek A húsmentes nap bevezetését ígérik a szeptemberi parlamenti választásra készülő német ellenzéki Zöldek. A baloldali ökopárt kormányra kerülve azt ösztönözné, hogy az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben minden csütörtökön csak húsmentes fogásokat készítsenek.
Tovább
2013.
augusztus
04. 20:08

Késlelteti az öregedést egy diabetesre adott gyógyszer?

Késlelteti az öregedést egy diabetesre adott gyógyszer? A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére széles körben használt metformin hatóanyag öregedésgátló hatását fedezték fel amerikai tudósok hím egereknél. Azt azonban nem tudni, hogy emberek esetében is hasonlóan működne-e az orvosság.
Tovább
2013.
augusztus
03. 11:24

A szív- és érrendszeri betegségek ma már jobban sújtják a nőket

A szív- és érrendszeri betegségek ma már jobban sújtják a nőket A nőket is nagymértékben érintik a szív- és érrendszeri betegségek: míg a férfiaknál 46 százalékra, a nők esetében 54 százalékra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek visszaszorítása érdekében az idén is nagyszabású jótékonysági kampány indul a Pirosban a Nőkért (PaN) mozgalom keretében.
Tovább
2013.
augusztus
03. 08:59

Fókuszban a vénás betegségek

Fókuszban a vénás betegségek Budapestre érkezett a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 nevű rendezvénysorozat, amelyen a XII. kerületi önkormányzat egészségprogramjával közösen, a budapestieken belül elsősorban a kerületben élők egészségügyi szűrését végzik, különösen figyelve a vénás betegségekre.
Tovább
2013.
augusztus
03. 08:19

Még 500 nyugdíjas foglalkoztatása van függőben

Még 500 nyugdíjas foglalkoztatása van függőben Csaknem ötszáz nyugdíjas korú egészségügyi dolgozó továbbfoglalkozatási kérelmének elbírálása még tart a közszférában - derül ki Doncsev Andrásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának pénteken az Országgyűlés honlapján közzétett írásbeli válaszából.
Tovább
2013.
augusztus
02. 07:57

Életbe lépett a hőségriasztás

Életbe lépett a hőségriasztás Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében pénteken nulla órakor életbe lépett a hétfő éjfélig tartó hőségriasztás.
Tovább
2013.
augusztus
01. 16:58

Áttörés a kemoterápia elleni védelemben?

Áttörés a kemoterápia elleni védelemben? Amerikai tudósok valószínűleg megtalálták azt, miként lehet megvédeni rákos betegeket a kemoterápia és a sugárkezelés halálos mellékhatásaitól, védőpajzsot állítva a betegek bélrendszerének.
Tovább
2013.
július
31. 11:15

Már fizetik a nyugdíjkompenzációkat

Már fizetik a nyugdíjkompenzációkat A kórházak többsége már vagy kifizette, vagy hamarosan kifizeti a kettős juttatás tilalma miatt nyugdíjukat átmenetileg elveszítők jövedelem-kompenzációját - írja a Világgazdaság.
Tovább
2013.
július
25. 07:29

Kampány indul a sokízületi gyulladásban szenvedő betegekért

Kampány indul a sokízületi gyulladásban szenvedő betegekért Küzdjünk együtt elnevezéssel indul kampány világszerte a sokízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedő betegek tájékoztatására.
Tovább
2013.
július
23. 10:19

Demencia ellen: dolgozni, dolgozni

Demencia ellen: dolgozni, dolgozni Minden egyes plusz munkában töltött év nyugdíjas korban 3,2 százalékkal csökkenti a szellemi leépülés (demencia) kialakulásának kockázatát - derítette ki egy francia tanulmány.
Tovább
2013.
július
22. 08:06

Csányi marad az OTP élén

Csányi marad az OTP élén Csányi Sándor nem fontolgatja távozást az OTP Bank éléről - így reagált a bank sajtófőnöke az MTI-nek vasárnap az MNO.hu értesülésére, amely szerint az OTP elnök-vezérigazgatója visszavonulásra készül.
Tovább
2013.
július
20. 08:15

Szócska: nem alakult ki Magyarországon az egészségtudatos magatartás

Szócska: nem alakult ki Magyarországon az egészségtudatos magatartás "Jobb szűrni, mint megijedni" szlogennel ingyenes szűrőprogram kezdődött a Balatonnál. A tómenti turné után a szűrőbuszt az ország bármelyik településére lehet kérni.
Tovább
2013.
július
19. 16:52

MSZP: a kormány "kómában tartja" az egészségügyet

MSZP: a kormány "kómában tartja" az egészségügyet Az MSZP szerint a kormány a pénzkivonásokkal, valamint szervezetlen irányításával és hatalmi arroganciájával "kómában tartja" az egészségügyet. "A kiábrándultság csendje uralkodik a lepukkant kórházak falai között."
Tovább
2013.
július
18. 16:29

Orvos-jogász: Magyarországon nincs támogatottsága az eutanáziának

Orvos-jogász: Magyarországon nincs támogatottsága az eutanáziának Magyarországon az orvosok és a társadalom részéről sincs támogatottsága az aktív eutanáziának, így nem valószínű, hogy engedélyezett legyen - mondta Dósa Ágnes orvos-jogász csütörtökön az MTI-nek, megjegyezve: az életmentő, életfenntartó kezelés visszautasítására (amit sokan passzív eutanáziának neveznek) jogilag már tizenöt éve van lehetőség, de itt mégsem alakult ki ennek gyakorlata.
Tovább
2013.
július
17. 20:14

Betegek panaszkodtak a János Kórházban

Betegek panaszkodtak a János Kórházban Vizsgálat lefolytatására kérte fel a fővárosi Szent János Kórházat érintő betegpanaszok miatt az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára.
Tovább
2013.
július
17. 12:06

A víz "megolajozza" az agyat

A víz "megolajozza" az agyat A víz "megolajozza" az agyat: 14 százalékkal gyorsabban járhat az esze annak, aki gondolkodást igénylő feladat megoldása előtt megiszik fél literrel - állítják brit kutatók.
Tovább
2013.
július
16. 19:48

Gyorsabban kiérhet a mentő

Gyorsabban kiérhet a mentő Jövő év közepéig a kor technikai színvonalának megfelelő informatikai alapú mentésirányítási rendszert vezetnek be az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). A 2,5 milliárd forintos fejlesztés egyik célja, hogy a mentők tizenöt percen belüli helyszínre érkezésének aránya kilencven százalék fölé emelkedjen.
Tovább
2013.
július
15. 11:53

Háromszor annyi sót esznek a magyarok, mint kellene

Háromszor annyi sót esznek a magyarok, mint kellene A fogyasztók egészsége érdekében a pékszövetség vállalta a kenyerek sótartalmának csökkentését, de ez kevés lesz a komoly eredményekhez – hangzott el a Kossuth Rádióban.
Tovább
2013.
július
13. 22:39

Allergia - Erősödik a pollenszórás

Allergia - Erősödik a pollenszórás A pázsitfűfélék és a csalánfélék mellett várhatóan több más nyári gyomnövény pollenszórása is erősödni fog a következő napokban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton.
Tovább
2013.
július
12. 20:09

Új vérvizsgálat jelezheti előre az öregedést

Új vérvizsgálat jelezheti előre az öregedést A tudósok azonosították azt a vegyi anyagot, a metabolitot, amelynek vérben található mennyisége összefügg az öregedéssel. A 22 metabolit egyikének szintje jelezheti, ha a felnőtt gyorsabban öregszik. Ezt a jövőben vérvizsgálat mutathatja ki - idézte a The Daily Telegraph online kiadása az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmányt.
Tovább
2013.
július
12. 11:38

Óvatosan a mágnesterápiával!

Óvatosan a mágnesterápiával! Több millió forint bírságot szabott ki a Magneter és a Magnapress termékcsaládokat forgalmazó vállalkozásokra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert nem tudták megfelelő bizonyítékokkal igazolni, hogy mágnesterápiás készülékeik alkalmasak különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására.
Tovább
2013.
július
11. 17:30

Kilencvenesek a csúcson

Kilencvenesek a csúcson A mai kilencvenesek sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint a tíz évvel korábban születettek - erre az eredményre jutottak dán kutatók.
Tovább
2013.
július
10. 08:06

A legalább hétórás éjszakai alvás véd a szívbetegségektől

A legalább hétórás éjszakai alvás véd a szívbetegségektől A legalább hét órás éjszaki alvás erősíti az egészséges életmód szívvédő hatásait - állítja egy hosszú távú, európai kutatás.
Tovább
2013.
június
29. 09:28

Ajánlott a számítógépes agyfitnesz

Ajánlott a számítógépes agyfitnesz Jelentősen javul a memóriájuk és a nyelvi készségeik azoknak az idős embereknek, akik rendszeresen játszottak számítógépes agyfitnesz-programokat.
Tovább
2013.
június
28. 10:18

Még ma menjen patikába, orvoshoz!

Még ma menjen patikába, orvoshoz! Zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi rendelők és szakrendelők is a jövő hétfőn, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon. A kórházakban és az Országos Mentőszolgálatnál munkaszüneti napnak megfelelően dolgoznak.
Tovább
2013.
június
27. 10:50

Az anyatej segíti a karriert

Az anyatej segíti a karriert Magasabbra juthatnak a társadalmi ranglétrán azok, akiknek gyermekkorban az anyatej jelentette a fő táplálékforrást - állapította meg egy új tanulmány.
Tovább
2013.
június
27. 10:12

Több száz patika lehet az államé

Több száz patika lehet az államé Az MSZP szerint a parlamentben szerdán elfogadott egészségügyi salátatörvény nyomán több száz patika lehet az államé. Erről Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő beszélt sajtótájékoztatón.
Tovább
2013.
június
26. 19:01

Megszűnik Telkiben a magánkórház

Megszűnik Telkiben a magánkórház Eladta Telkiben a kórház épületét, és megszünteti száz ágyas fekvőbeteg-ellátását a Telki Kórház Kft. - közölte az intézmény szerdán. A Pest megyei faluban az egész kórház bezár július 10-ével, így a járóbeteg-rendelések és az ambuláns ellátások is megszűnnek.
Tovább
2013.
június
26. 15:02

Idén többet költhetnek fürdőzésre a magyarok

Idén többet költhetnek fürdőzésre a magyarok Július elsejétől bővül a SZÉP Kártya zsebei között az átjárhatóság, és már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom zsebből fizetni. További változás, hogy új szolgáltatásként a szabadidős sportrendezvények nevezési díja is belekerült a SZÉP Kártyával fizethető körbe.
Tovább
2013.
június
26. 09:52

Gyógyszerrel akarják megelőzni a mellrákot

Gyógyszerrel akarják megelőzni a mellrákot Európában elsőként Nagy-Britanniában tesznek kísérletet arra, hogy egészséges nők gyógyszerszedéssel megelőzzék a mellrákot. A kedden életbe lépett új ajánlás alapján gyógyszerszedéssel több ezer olyan brit nő veheti elejét a daganat kialakulásának, akinél a családi előzmények miatt magas a mellrák kockázata. A kezelésről a kezelőorvosok és a páciens együtt döntenek.
Tovább
2013.
június
25. 17:18

A mesterséges hasnyálmirigy lehet a cukorbetegek megmentője

A mesterséges hasnyálmirigy lehet a cukorbetegek megmentője Nagy lépést tett a mesterséges hasnyálmirigy felé egy amerikai orvoscsoport, amelynek intelligens inzulinadagolója megakadályozza a cukorbetegek váratlan éjszakai rosszullétét.
Tovább
2013.
június
17. 09:50

Allergia - A pázsitfű- és csalánfélék virágoznak

Allergia - A pázsitfű- és csalánfélék virágoznak A pázsitfű- és csalánfélék okozzák most a legtöbb kellemetlenséget az arra allergiásoknál - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A hét elején átmenetileg alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától azonban ismét erősödött.
Tovább
2013.
június
16. 09:39

Tilos fürödni a Dunában

Tilos fürödni a Dunában Elkészült a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek uniós minősítése: ezek zöménél, így a Balaton csaknem összes szabad strandjánál kiváló minősítést kapott a víz minősége. A listán a Dunához kapcsolódó strandok is szerepelnek, de ezeken a levonuló árhullám miatt most tilos fürdőzni - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább
2013.
június
14. 16:23

Újabb kórházak alakulnak költségvetési intézménnyé

Újabb kórházak alakulnak költségvetési intézménnyé Bejelentik a nagyatádi és a gyöngyösi kórház dolgozóinak, hogy a betegellátás érdekében költségvetési intézményként működik tovább a két magánüzemeltetésű kórház, amelynek tulajdonjogát már átvette az állam - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.
Tovább
2013.
június
13. 18:52

Szolgálatba álltak a motoros és robogós mentők

Szolgálatba álltak a motoros és robogós mentők A nyári időszakra ismét szolgálatba álltak a motoros és robogós mentők Magyarországon - közölte az Országos Mentőszolgálat.
Tovább
2013.
június
13. 09:53

A magyarok negatívan értékelik az egészségügy elmúlt öt évét

A magyarok negatívan értékelik az egészségügy elmúlt öt évét A magyarok alapvetően negatív változásokat tapasztaltak az egészségügyben az elmúlt öt évben. Ezzel a világ 15 országában végzett barométervizsgálat rangsorának 14. helyén szerepel Magyarország - közölte az Ipsos kutatóintézet nemzetközi vizsgálatának eredményeiről szerdán.
Tovább
2013.
június
13. 08:57

A nyugdíjasok kedvelik az egészségmegőrző termékeket

A nyugdíjasok kedvelik az egészségmegőrző termékeket Átlagosan fejenként százezer forintot költött a 18-69 év közötti magyar lakosság egészségmegőrző termékek vásárlására tavaly - derül ki a személyi kölcsönöket nyújtó Cofidis magyarországi fióktelepének kutatásából.
Tovább
2013.
június
12. 21:46

Rövid séták csökkenthetik az időskori cukorbetegség kockázatát

Rövid séták csökkenthetik az időskori cukorbetegség kockázatát Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú - mutatta ki egy amerikai tanulmány.
Tovább
2013.
június
12. 21:13

Egy felmérés szerint későn kezdik el kezelni a rákos betegeket

Egy felmérés szerint későn kezdik el kezelni a rákos betegeket A magyarok fele szerint több mint két hónap is eltelhet egy rákos megbetegedés diagnózisának felállításától a beteg kezelésének megkezdéséig, abban viszont csak harmaduk bízik, hogy orvosi segítséggel eljuthatnak a legjobb szakorvosokhoz - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült közvélemény-kutatásból.
Tovább
2013.
június
08. 09:56

A tömegközlekedők kevésbé kapják el az influenzát

A tömegközlekedők kevésbé kapják el az influenzát Az uralkodó nézettel ellentétben a tömegközlekedés nem melegágya a fertőző betegségek terjedésének, sőt: használói kisebb arányban betegednek meg influenzától, mint például az autóval közlekedők.
Tovább
2013.
június
04. 08:05

Kórházak rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik az Észak-Alföldön

Kórházak rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik az Észak-Alföldön Két év alatt hat észak-alföldi betegellátó intézmény rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik uniós támogatással - közölte Csernoch László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) általános orvosi karának dékánja.
Tovább
2013.
június
03. 12:06

Szélütés után - Új életmentő módszer

Szélütés után - Új életmentő módszer Sok szélütéses beteg életét mentheti meg a lábszárra rögzíthető olcsó, felfújható, műanyag "csizma", amelyet a vérkeringés serkentésére, a vérrögök kialakulásának megakadályozására használnak. A módszer sikerét szakértők a stroke-kal kapcsolatos kutatások egyik komoly áttöréseként értékelték.
Tovább
2013.
június
01. 14:24

Pollenhelyzet - Hamarosan a csalánfélék következnek

Pollenhelyzet - Hamarosan a csalánfélék következnek A tavaszi fák virágzási szezonja véget ért, szerepüket fokozatosan átveszik a nyári gyomok, közöttük is elsősorban a pázsitfűfélék, s várhatóan hamarosan a csalánfélék pollenszórása is elindul - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.
Tovább
2013.
május
30. 22:43

A cigarettafogyasztás a világátlag duplája Magyarországon

A cigarettafogyasztás a világátlag duplája Magyarországon A személyenkénti cigarettafogyasztás Magyarországon duplája a világátlagnak, vagyis fejenként meghaladja az évi háromezer szálat - hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) a pénteki dohányzásmentes világnap alkalmából.
Tovább
2013.
május
30. 16:34

Két fajdalomcsillapító is okozhat szívproblémákat

Két fajdalomcsillapító is okozhat szívproblémákat Két elterjedt, vény nélkül kapható gyógyszer, az ibuprofen és a diklofenák enyhén növelheti a szívproblémák kockázatát, ha hosszú időn át, nagy dózisban szedik őket.
Tovább
2013.
május
26. 09:06

Nehezen ismerjük fel az egészségtelen élelmiszereket

Nehezen ismerjük fel az egészségtelen élelmiszereket A magyaroknak csak 33 százaléka tudta eldönteni a zsír-, cukor- vagy sótartalom alapján, hogy melyik termék egészségesebb, ezzel a hazai válaszadók a legrosszabban teljesítők között szerepeltek a Consumers International és a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi felmérésében.
Tovább
2013.
május
24. 15:57

Enyhén csökkenő tejfogyasztás Magyarországon

 Enyhén csökkenő tejfogyasztás Magyarországon Az utóbbi időben évi 2-3 százalékkal csökken az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon, míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget fogyasztott - tejegyenértékben számolva - addig ez a múlt évben 155 liter volt.
Tovább
2013.
május
24. 12:04

Megalakult a Nemzeti Betegfórum

Megalakult a Nemzeti Betegfórum Megalakult és megkezdte működését a Nemzeti Betegfórum (NBF), amely civil érdek-képviseleti fórumként az egészségügy területén tevékenykedő betegszervezeteket fogja össze - közölte a szervezet.
Tovább
2013.
május
22. 20:27

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a többi területen, ahol eddig kötelező volt a vizsgálat, nem lesz szükség hosszabbításra - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább
2013.
május
16. 17:08

A nyugdíjazás megrendíti az egészséget

A nyugdíjazás megrendíti az egészséget A nyugdíjba vonulás megrendíti az egészséget, a depresszióra 40 százalékkal jobban hajlamosít az azonos korú, még dolgozókhoz képest - olvasható egy brit tanulmányban.
Tovább
2013.
május
15. 19:06

A nők immunrendszere lassabban öregszik

A nők immunrendszere lassabban öregszik A nők azért élnek hosszabb ideig, mint a férfiak, mert immunrendszerük lassabban öregszik - derítette ki egy japán tudósok által publikált tanulmány. Amint az idők során az immunrendszer egyre gyengül, a férfiak egyre fogékonyabbak lesznek a betegségekre, ami megrövidíti életkilátásaikat.
Tovább
2013.
május
15. 17:48

Halálos kórokozókat vizsgálnak

Halálos kórokozókat vizsgálnak Bemutatták a sajtónak szerdán a budapesti Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot (NBL). A Közép-Európában egyedülálló létesítmény jelentőségét a Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ismertette. Az OEK által működtetett laboratóriumban az elmúlt tíz évben fejlesztették ki a veszélyes kórokozók hagyományos és korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai hátterét.
Tovább
2013.
május
14. 16:00

Bemutatkozott az országos főápoló

Bemutatkozott az országos főápoló Bemutatkozott Bagosi Gabriella országos vezető ápoló, aki hétfőtől látja el ezt a tisztséget.
Tovább
2013.
május
13. 15:07

Szócska: minden egészségügyi dolgozó kap béremelést

Szócska: minden egészségügyi dolgozó kap béremelést Különböző mértékben, de minden egészségügyi dolgozó kap béremelést - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Tovább
2013.
május
13. 14:41

Tévesen minősítették menthetetlen betegnek

Tévesen minősítették menthetetlen betegnek Halálos betegnek nyilvánítottak tévesen egy férfit az Egyesült Államokban, amiért végül mintegy 60 ezer dollár kártérítést kapott.
Tovább
2013.
május
13. 09:03

Az NDK-ban kísérleteztek gyógyszerekkel nyugati cégek

Az NDK-ban kísérleteztek gyógyszerekkel nyugati cégek Több mint 50 ezer emberen próbáltak ki gyógyszereket nagy nyugati cégek az NDK-ban a keletnémet pártállam közreműködésével, a kísérletekbe többen belehaltak - írta a Der Spiegel vasárnap megjelent számában.
Tovább
2013.
május
12. 13:07

A pázsitfűfélék pollenszórása erősödött

A pázsitfűfélék pollenszórása erősödött Az általános pollenterhelés ugyan csökkent, a pázsitfűfélék pollenszórása viszont felerősödött, és a héten már a magas szintet is elérte - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán.
Tovább
2013.
május
12. 10:26

Új sláger a gyógynövény

Új sláger a gyógynövény Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat, ennek feltételeit most dolgozza ki a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. a vidékfejlesztési tárca felkérésére. Pallós József Péter, az intézmény igazgatója elmondta: a Kárpát-medence agroökologiai adottságai lehetővé teszik, hogy a gyógynövény-termesztés, -gyűjtés, -feldolgozás közötti összhang megteremtésével az ágazat megerősödjön.
Tovább
2013.
május
11. 09:34

A küzdés éve lesz az egészségügyben

A küzdés éve lesz az egészségügyben A magyar egészségügynek az idén meg kell küzdenie az európai uniós elvárásokhoz illeszkedő, 2020-ig szóló programok elfogadtatásáért, a források lehívásáért - mondta el a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója.
Tovább
2013.
május
10. 17:00

Az idősek jobban tűrik a stresszt

Az idősek jobban tűrik a stresszt Elkészült az első hazai stressztérkép, amely az aggodalomra hajlamos és nyugodt emberek arányának kimutatására alkalmas. A férfiaknak és az idősebbeknek nagyobb, a nőknek és a fiatalabbaknak kisebb a stressztűrő képességük - állapította meg felmérésében a life.hu egészségügyi portál.
Tovább
2013.
május
06. 13:46

A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszély az UV-B sugárzás

A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszély az UV-B sugárzás Egy budapesti szakmai fórumon az UV sugárzás egészségügyi veszélyeire hívták fel a figyelmet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke, Dunkel Zoltán közölte, hogy az emberek nem is gondolnak a napsugárzás káros hatásaira, az OMSZ viszont a bőrleégést, rosszabb esetben bőrrákot okozó UV-B sugárzás veszélyére is rendszeresen figyelmeztet.
Tovább
2013.
május
05. 09:28

Nagyobb szerepet szánnak a probiotikumoknak

Nagyobb szerepet szánnak a probiotikumoknak Az emberi szervezet ellenálló képességének javításában fontos szerepet játszó probiotikumok kórházi és klinikai használatának elterjesztését szorgalmazták egészségügyi szakemberek Budapesten, egy nemzetközi konferencián.
Tovább
2013.
május
04. 18:11

Időben el kell kezdeni a parlagfű elleni védekezést!

Időben el kell kezdeni a parlagfű elleni védekezést! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra figyelmeztet, hogy heteken belül elkezd kikelni a parlagfű, az ellene való védekezést idejében el kell kezdeni.
Tovább
2013.
május
03. 22:38

Továbbfoglalkoztatás - Csaknem az összes kérelmet elfogadták

Továbbfoglalkoztatás - Csaknem az összes kérelmet elfogadták Csaknem az összes, a nyugdíjáról lemondó egészségügyi dolgozó továbbfoglalkoztatási kérelmét támogatta a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága.
Tovább
2013.
május
02. 22:50

Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében

Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében A seattle-i NeuroVista cég által kifejlesztett szerkezet a koponya és az agy felszíne közé ültetve figyeli az agy elektromos aktivitását.
Tovább
2013.
május
01. 09:06

Elindult az UV riasztási szezon

Elindult az UV riasztási szezon Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán az UV-B sugárzás átlaga 5,9, maximumértéke 6,3 lehet. Mindkettő erős szintet jelez, ami azt jelenti, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között akár 20-30 perc alatt is le lehet égni, a kisgyerekeknek pedig még ennél kevesebb idő is elegendő. Emiatt ajánlott széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, továbbá fényvédő krém használata.
Tovább
2013.
április
28. 06:43

Egyre több növény okozhat allergiás tüneteket

Egyre több növény okozhat allergiás tüneteket Tovább erősödött a pollenterhelés az országban, egyre több növény virágpora okozhat allergiás tüneteket az allergiásoknak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán szombaton.
Tovább
2013.
április
27. 02:03

Egészségügy: jön a jövedelemkiegészítés

Egészségügy: jön a jövedelemkiegészítés Július 20-ig kell megkapniuk első jövedelemkiegészítésüket azon egészségügyi dolgozóknak, akik a nyugdíjukról lemondva továbbdolgoznak az egészségügyben - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendeletből.
Tovább
2013.
április
26. 10:01

Súlyos betegségekről árulkodhat a haj

Súlyos betegségekről árulkodhat a haj Idős embereknél hajelemzéssel kimutatható, hogy az illető a szívbetegség és a stroke kockázatát növelő stresszhormonok megnövekedett szintjével rendelkezik-e.
Tovább
2013.
április
25. 16:16

Kampány a szívinfarktus felismeréséért

Kampány a szívinfarktus felismeréséért Javítsd reakcióidőd - a szívinfarktus halálos is lehet szlogennel indított kampányt a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT). A kezdeményezés fő célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét, ne késlekedjenek segítséget hívni, ha szívinfarktus gyanúját észlelik.
Tovább
2013.
április
24. 12:51

A betegek drágábban és nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez

A betegek drágábban és nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez A GKI egészségügykutató intézete legfrissebb felmérése alapján azt állapította meg, hogy a betegek a néhány évvel ezelőttinél "drágábban és nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez".
Tovább
2013.
április
24. 11:44

Az országoknak maguknak kell tenniük az orvoselvándorlás ellen

Az országoknak maguknak kell tenniük az orvoselvándorlás ellen Ha az Európai Unió keleti országai úgy érzik, hogy az egészségügyi ellátórendszerüket veszélyezteti az orvosok elvándorlása, nekik kell megtalálniuk a megoldásokat - jelentette ki egy keddi kolozsvári fórumon Andor László foglalkoztatásügyi EU-biztos.
Tovább
2013.
április
23. 17:24

Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést

Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést "Sokat tud" a magyar nemesítésű, a világ élelmezésében is jelentős szerepre aspiráló új gabonafajta, a hungaro durumrozs - fogalmaztak szakértők, de a pékségek még idegenkednek tőle. Egy „fecske” van és egy megszállott mérnök-közgazdász, Kelemen Béla aki ebből a lisztből készíti az ennivalóját, így indul az őszi brazíliai korosztályos – 50 éves – futóversenyen.
Tovább
2013.
április
22. 21:31

Ezért nem lehet megállni egy sörnél

Ezért nem lehet megállni egy sörnél Az Indianai Egyetem neurológusai a sör iránti vágyódás keletkezését vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy az agy még az alkoholmentes változatban is dopamintermeléssel válaszol a sörfogyasztásra. A dopamint az agy jutalomként érzékeli, a vegyületet már rég bizonyos dolgok, így az alkohol iránti vággyal hozták összefüggésbe.
Tovább
2013.
április
20. 12:04

Kemény időszak vár az allergiásokra

Kemény időszak vár az allergiásokra Az országban magas a pollenterhelés, egyes allergén fák virágporából már nagyon magas koncentrációt is mértek – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.
Tovább
2013.
április
20. 10:37

Az állam nem vonul ki teljesen a járóbeteg-szakellátásból

Az állam nem vonul ki teljesen a járóbeteg-szakellátásból Bár továbbra is önkormányzati feladat marad, az állam nem vonul ki teljesen a járóbeteg-szakellátásból. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent törvény ugyanis meghatározza, hogy ha az önkormányzat nem tud eleget tenni az egészségügyi ellátással járó feladatának, az állam köteles gondoskodni erről. A törvény szerint ez először ideiglenes állami feladatellátást jelent három hónapra, és a negyedik hónaptól válik véglegessé.
Tovább
2013.
április
19. 09:09

Idősek nem kaphatnának vérrögoldót

Idősek nem kaphatnának vérrögoldót Megütheti a bokáját az az orvos, aki nyolcvanévesnél idősebb embereknél agyvérzés esetén gyógyszeres vérrögoldást alkalmaz. Az eljárással az alkar vénáján keresztül juttatják be a gyógyszert, ami feloldja a nem túl régi vérrögöt.
Tovább
2013.
április
19. 08:13

Mérleget vont a kórházszövetség

Mérleget vont a kórházszövetség Az egészségügyben az elmúlt évtizedek alatt felhalmozódott problémák jelentős része az ágazat szereplőinek erőfeszítései ellenére fennáll, az alulfinanszírozottság, a kórházak állandósult fizetési gondjai olyan mértékűek, hogy akadályozzák az egészségügyi szakmai szempontok érvényesülését - olvasható a Magyar Kórházszövetség állásfoglalásában.
Tovább
2013.
április
18. 12:17

Veszélyes étrend-kiegészítőkre hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ

Veszélyes étrend-kiegészítőkre hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ Az interneten megrendelhető veszélyes étrend-kiegészítőkre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán.
Tovább
2013.
április
17. 23:44

Javult az egészségügy megítélése

Javult az egészségügy megítélése Az egészségügy iránti bizalom egységesen javult a múlt év végén és az idei év elején meghozott egészségügyi intézkedések hatására a lakosság, a háziorvosok és a szakorvosok körében a GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi kutatása szerint. Az orvos szakma a nővérhiány növekedésére számít.
Tovább
2013.
április
17. 17:43

Egységes informatikai rendszert alakítanak ki az egészségügyben

Egységes informatikai rendszert alakítanak ki az egészségügyben Az egészségügyben egységes informatikai rendszert alakítanak ki, amely átfogó, országos fejlesztésekkel valósulhat meg - az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának ülésén kiemelte: a teljes, egymással összefüggő, egységet alkotó rendszer bizonyos elemei már működnek, de másfél-két év múlva az egész szisztéma üzemelhet, és nemzetközi összehasonlításban is példamutató lehet.
Tovább
2013.
április
17. 09:49

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohár céklalé

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohár céklalé A pohár két és fél deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető.
Tovább
2013.
április
17. 09:07

Csurbulnának a mozgáskorlátozottak jogai

Csurbulnának a mozgáskorlátozottak jogai A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatatlannak tartja a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat egyes elemeit. A szövetség szerint ezek több évtizedes visszalépést jelentenek a fogyatékosügy terén, és szembe mennek a nemzetközi és európai normákkal is.
Tovább
2013.
április
16. 17:56

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát Japán gerontológusok vizsgálat alá vették a világ legöregebb nőjét, a 115 éves asszonytól a hosszú élet titkát akarják megtudni. Az Oszakában élő Okava Miszao esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.
Tovább
2013.
április
16. 16:39

Több ezer esetben tettek panaszt a betegek tavaly

Több ezer esetben tettek panaszt a betegek tavaly A jogvédőkön keresztül több ezer megkeresés érkezett az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központhoz (OBDK) tavaly, a legtöbb panasz az egészségügyi ellátáshoz való jog sérülésével kapcsolatos - mondta Novák Krisztina, a szervezet főigazgatója kedden, az európai betegjogi nap alkalmából tartott konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.
Tovább
2013.
április
15. 18:43

Júniustól emelkednek a fogyatékossági támogatások

Júniustól emelkednek a fogyatékossági támogatások Június elsejével emelkedik a fogyatékossággal élők havi rendszeres pénzbeli juttatása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2013.
április
15. 18:02

Kísérletekben működik a mesterséges vese

Kísérletekben működik a mesterséges vese Laboratóriumi körülmények között előállított vesét ültettek be patkányoknak amerikai kutatók: a mesterséges szerv a transzplantációt követően megkezdte a vizelettermelést.
Tovább
2013.
április
15. 15:50

Külföldi műtétekkel rövidítenék a várólistákat

Külföldi műtétekkel rövidítenék a várólistákat Ez év október végére meg kell teremteni a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó uniós irányelv hazai bevezetésének feltételeit - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2013.
április
15. 10:35

Dupla bért kapna az orvosok egy része Romániában

Dupla bért kapna az orvosok egy része Romániában Megduplázná a romániai állami kórházakban dolgozó orvosok bérét Eugen Nicolaescu egészségügy-miniszter, ugyanakkor megtiltaná, hogy pácienseiket magánrendelőikbe irányítsák - derült ki a tárcavezető vasárnapi tévéinterjújából.
Tovább
2013.
április
14. 08:16

Konkrét összegű lesz a fogyatékossági támogatás

Konkrét összegű lesz a fogyatékossági támogatás A jövőben nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez igazodhat a fogyatékossági támogatás, hanem konkrét összegben határozhatják meg, amelyet a nyugdíjemeléssel egyszerre emelnének, ha az Országgyűlés a későbbiekben elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló előterjesztését.
Tovább
2013.
április
13. 16:46

Megbecsülésükért küzdenek az alapellátó orvosok

Megbecsülésükért küzdenek az alapellátó orvosok Amennyiben nem történik érdemi és hathatós döntés a háziorvosi praxisok presztízsének növelésére, abban az esetben tartani lehet attól, hogy tíz éven belül veszélybe kerülhet az orvosi alapellátás - mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének újraválasztott elnöke szombaton a szervezet tisztújító közgyűlésén.
Tovább
2013.
április
12. 09:50

Ellátatlan betegek

Ellátatlan betegek A magyar lakosság egészsége nem javul, és bizonyos ellátási területeken mennyiségi és minőségi hiány van az egészségügyi ágazatban - mondta el Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke a szervezet közgyűlésén.
Tovább
2013.
április
11. 17:13

Továbbfoglalkoztatás - Még nincsenek végleges adatok

Továbbfoglalkoztatás - Még nincsenek végleges adatok Az egészségügyi ágazatban a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatási tájékoztatása még nem fejeződött be, így az érintettek száma sem tekinthető véglegesnek - közölte az államtitkárság.
Tovább
2013.
április
11. 09:28

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők. A Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be kedden.
Tovább
2013.
április
10. 09:27

Nyilvános a betegjogi képviselők listája

Nyilvános a betegjogi képviselők listája Közzétette a jogvédelmi képviselők nyilvántartását a honlapján az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).
Tovább
2013.
április
09. 18:14

A többség nyugdíjba megy munka helyett

A többség nyugdíjba megy munka helyett Több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazottat, köztisztviselőt szeretnének mentesíteni a tárcák a kényszernyugdíjazás alól – tudta meg a Világgazdaság. A mentesítés folyamata tisztázatlan, az egészségügy bajba kerülhet.
Tovább
2013.
április
09. 10:11

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás Az Országgyűlés hétfőn kormánypárti szavazatokkal elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében továbbra is önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás. Az előterjesztésre 255 képviselő szavazott igennel, 62 nemmel, ketten pedig tartózkodtak.
Tovább
2013.
április
06. 10:49

Az Alzheimer-kór népbetegség lesz

Az Alzheimer-kór népbetegség lesz Az Alzheimer-kór a jövő betegsége, hiszen ahogy öregszik a föld lakossága, úgy lesz egyre nagyobb arányú e kór előfordulása. A WHO tavaly szorgalmazta, hogy tekintsék közegészségügyi krízisnek a betegséget globális hatása miatt.
Tovább
2013.
április
05. 16:27

123 szakmaspecifikus őrző működik a kórházakban

123 szakmaspecifikus őrző működik a kórházakban Jelenleg az ország 53 kórházának 123 egységében működik úgynevezett szakmaspecifikus őrző, ahol intenzív osztályos ellátást nem igénylő, de az általános fekvőbeteg-osztályi elhelyezésnél magasabb szintű, szorosabb megfigyelést igénylő betegeket látják el - közölte az egészségügyi államtitkárság.
Tovább
2013.
április
05. 12:28

Árvíz - Az ÁNTSZ a higiénés szabályok betartására figyelmeztet

Árvíz - Az ÁNTSZ a higiénés szabályok betartására figyelmeztet Az árvíz- és a belvízhelyzetre való tekintettel a higiénés szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a fertőző megbetegedések megelőzése érdekében.
Tovább
2013.
április
05. 10:02

A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban

A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban Noha a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek sokkal több emberéletet követelnek, mégis a demencia az Egyesült Államok legdrágább betegsége, amely évi 157-215 milliárd dollárjába kerül az amerikai társadalomnak és a családoknak - derült ki a RAND Corporation nevű nonprofit szervezet legfrissebb jelentéséből.
Tovább
2013.
április
04. 12:27

Szennyvíz folyik a Balatonba

Szennyvíz folyik a Balatonba Szennyvíz folyik a megtelt csatornákból az élővizeken át a Balatonba. A Veszprém megyei szolgáltató ahol tud, szivattyúz és fertőtlenít - mondta el a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója.
Tovább
2013.
április
04. 12:04

Magas vérnyomás: évente kilencmillió halálos áldozat

Magas vérnyomás: évente kilencmillió halálos áldozat Több mint kilencmillió ember hal meg évente magas vérnyomás következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint. A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata azonban egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető – jelentette ki Margaret Chan, a WHO igazgatója az egészség világnapjához kapcsolódóan. Az április 7-ei világnap idei mottója: „Ellenőrizzétek vérnyomásotokat!”.
Tovább
2013.
április
03. 21:23

Mire jó az almaecet?

Mire jó az almaecet? A jó öreg almaecetet, mindenki ismeri. Leginkább ételekben szokták alkalmazni, pedig a táplálkozáson kívül rengeteg téren lehet még alkalmazni. Sokoldalúságával megállja a helyét a szódabikarbóna mellett, sőt még talán egy kicsivel többet is tud nála. Több mint 90 olyan anyagot tartalmaz, ami elengedhetetlen az emberi szervezet normál működéséhez.
Tovább
2013.
április
03. 16:39

Van elég gyógyszer a minisztérium szerint

Van elég gyógyszer a minisztérium szerint A gyógyszerellátás folyamatossága és biztonsága garantált - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerdán a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) keddi közleményére.
Tovább
2013.
április
02. 09:43

Hatvan étrend-kiegészítőt tiltottak be

Hatvan étrend-kiegészítőt tiltottak be A fogyasztók egészségére káros étrend-kiegészítőket kerestek a közegészségügyi felügyelők a boltokban; az elmúlt időszakban betiltott közel hatvan készítmény közül az üzletekben kétféle étrend-kiegészítő szabálytalan forgalmazásával találkoztak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább
2013.
április
01. 04:08

Az öregedést is gátolja az E vitamin

 Az öregedést is gátolja az E vitamin Aki megfelelő mennyiséget juttat be a szervezetébe ebből a létfontosságú vitaminból, azon később jelennek meg az öregedés jelei, mint azon, aki ebből kevesebbet fogyaszt. Ez annak köszönhető, hogy ez a vitamin késleltetni tudja az oxidáció miatt jelentkező öregedést.
Tovább
2013.
március
31. 10:37

Több mint hétszáz gyógyszer ára csökken

Több mint hétszáz gyógyszer ára csökken Kevesebbet kell fizetni 712 készítményért, amelyek jellemzően asztma, depresszió és az oszteoporózis kezelésére szolgáló patikaszerek, de alacsonyabb lesz egyes prosztatadaganat gyógyítására használt gyógyszer és onkológiai, valamint pszichiátriai készítmény is.
Tovább
2013.
március
30. 08:26

A patikus is követheti a beteg gyógyszerkiváltását

A patikus is követheti a beteg gyógyszerkiváltását Lejárt a három hónapos felkészülési időszak, így április elsejétől a gyógyszerészek követhetik a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását.
Tovább
2013.
március
29. 18:05

Lejárnak az uniós egészségbiztosítási kártyák

Lejárnak az uniós egészségbiztosítási kártyák Az idén lejár a korábban kiadott Európai Egészségbiztosítási Kártyák (EU-Kártyák) érvényessége - hívta fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Tovább
2013.
március
29. 09:08

Költségvetési intézményként működnek tovább az átvett kórházak

 Költségvetési intézményként működnek tovább az átvett kórházak Április elsejétől költségvetési intézményként működnek tovább a múlt évi átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak - tájékoztatta a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI).
Tovább
2013.
március
28. 20:26

Sokak gyomra nem bírja a húsvéti tojást

Sokak gyomra nem bírja a húsvéti tojást Az ételintoleranciával küzdő emberek körében a tojásfehérje és a tojássárgája is benne van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listájában - derült ki 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatából.
Tovább
2013.
március
27. 23:49

Átalakul a tüdőszűrés rendszere

Átalakul a tüdőszűrés rendszere Az előző évek adatai alapján jövő évtől megszűnne a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ugyanakkor a várhatóan januártól életbe lépő új rendelet értelmében célzottabb szűréseket szerveznének - mondta el Kissné Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság egészségpolitikai főosztályvezetője.
Tovább
2013.
március
26. 21:19

Biztassuk sportolásra az unokáinkat!

Biztassuk sportolásra az unokáinkat! A fiatalkori rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az öregkori csonttörés kockázatát - derült ki egy új tanulmányból, amelynek megállapításait az Amerikai Sportorvosi Ortopédiai Társaság (AOSSM) chicagói rendezvényén ismertették a szakemberek.
Tovább
2013.
március
25. 15:37

Kerekesszék-kölcsönző központok nyílnak

Kerekesszék-kölcsönző központok nyílnak Várhatóan még az idén elkészül több térségi intézményközpont, ahol egyebek mellett elektromos ágyakat, kerekes székeket, mankókat tudnak majd kölcsönözni a rászorulók és hozzátartozóik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára.
Tovább
2013.
március
25. 14:59

Óvatosan az étrendkiegészítő csodaszerekkel

Óvatosan az étrendkiegészítő csodaszerekkel Tiltott összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítő készítményre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ); az egyik, gyors fogyást ígérő készítmény összetevői között megtalálható Hoodia gordonii növényi komponens az Európai Unióban új élelmiszernek tekintendő, közösségi szintű engedélyezés hiányában a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti, emiatt nem forgalmazható.
Tovább
2013.
március
23. 21:47

Ismét útnak indul a szűrőkamion

Ismét útnak indul a szűrőkamion Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében idén is folytatódik az országjárás; egy szűrőkamion segítségével kétszáz helyszínen lehet majd részt venni a szűrővizsgálatokon.
Tovább
2013.
március
22. 08:35

Még mindig sok a rokkantnyugdíjas

Még mindig sok a rokkantnyugdíjas A kormány előreláthatólag 2014 végéig fejezi be a rokkantnyugdíjak felülvizsgáltatását. Az eddigi vizsgálatok alapján a rokkantak 11 százalékát nyilvánították munkaképesnek.
Tovább
2013.
március
21. 09:24

2716 egészségügyi dolgozó esetében zajlik továbbfoglalkoztatási eljárás

2716 egészségügyi dolgozó esetében zajlik továbbfoglalkoztatási eljárás Jelenleg 3036, 62 éves kort már elérő egészségügyi dolgozó közül 2716-nak az esetében zajlik az ágazatban továbbfoglalkoztatási eljárás - derült ki az egészségügyért felelős helyettes államtitkár beszámolójából az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.
Tovább
2013.
március
20. 16:39

Influenza - Jelentősen csökkent a betegek száma

Influenza - Jelentősen csökkent a betegek száma Az elmúlt négy munkanapból álló héten 19 200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 35 százalékkal kevesebb, mint az azt előző héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ.
Tovább
2013.
március
20. 09:20

Illetménykiegészítés az egészségügyben

Illetménykiegészítés az egészségügyben Illetménykiegészítést adhat a munkáltató a nyugdíj mellett tovább foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak - számolt be a kormány döntéséről az egészségügyért felelős államtitkárság.
Tovább
2013.
március
18. 10:59

A határozott jövőkép védi az agyat

A határozott jövőkép védi az agyat Alacsonyabb az agyvérzés előfordulási aránya azoknak az idős amerikaiaknak a körében, akiknek konkrét és határozott elképzelésük van a jövőjükről, derült ki nemrég a Michigan Egyetem legújabb kutatásából.
Tovább
2013.
március
17. 12:01

Az egészséges ételek is roncsolhatják a fogakat

Az egészséges ételek is roncsolhatják a fogakat Az egészséges ételek ugyan jót tesznek a szervezetünknek, de fogainkra akár roncsoló hatással is lehetnek. A gyümölcsök és a szénsavas víz hasonló károkat okozhat, mint az édességek és a cukros üdítők.
Tovább
2013.
március
17. 05:02

Még nem múlt el az influenzajárvány

Még nem múlt el az influenzajárvány Tizennyolc európai országban, közte Magyarországon, továbbra is influenzajárvány van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább
2013.
március
16. 08:25

Mit jelent a fekete háromszög a gyógyszereken?

Mit jelent a fekete háromszög a gyógyszereken? Szeptembertől fekete háromszög jelöli a fokozott felügyelet alatt álló gyógyszereket - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI OGYI).
Tovább
2013.
március
14. 10:10

Őssejtügy - Tagadta bűnösségét a megvádolt magyar professzor

Őssejtügy - Tagadta bűnösségét a megvádolt magyar professzor Tagadta bűnösségét az őssejtügyben megvádolt professzor a szerdán megkezdődött büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség szerint a vádlottak 2007-2008-ban haszonszerzés céljából, részben engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket, ennek során megtévesztették a hozzájuk forduló gyógyíthatatlan betegeket a kezelés várható eredményét illetően, és tőlük több millió forintot, illetve több tízezer dollárt vagy eurót kértek.
Tovább
2013.
március
11. 21:18

Halálos lehet a gazdasági válság

Halálos lehet a gazdasági válság A gazdasági válság hatására jelentősen megugrott Görögországban a szívrohamok száma, különösen a nők és a 45 év feletti lakosság körében - derül ki abból a tanulmányból, amelyet helyi kutatók az Amerikai Kardiológiai Társaság éves kongresszusán mutattak be.
Tovább
2013.
március
11. 16:01

Már négyezer évvel ezelőtt is ismerték az érelmeszesedést

Már négyezer évvel ezelőtt is ismerték az érelmeszesedést Már a négyezer évvel ezelőtt élt emberek is érelmeszesedéssel küzdöttek - derült ki az eddigi legátfogóbb múmiatanulmányból, amely a betegség nyomai után kutatva vizsgálta a holttesteket.
Tovább
2013.
március
11. 09:35

Továbbra is tart az influenzajárvány Európában

Továbbra is tart az influenzajárvány Európában Továbbra is tart az influenzajárvány Európában, de egyre több ország számol be terjedésének lassulásáról - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Tovább
2013.
március
09. 10:21

Allergia: már szórja a pollent az éger

Allergia: már szórja a pollent az éger Az éger esetében csütörtökön már nagyon magas pollenkoncentrációt regisztráltak, ami azt jelenti, hogy az arra allergiásoknak már heves tüneteik lehetnek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Tovább
2013.
március
07. 10:42

Kik őrzik legtovább az egészségüket?

Kik őrzik legtovább az egészségüket? Az Európai Statisztikai Hivatal felmérése szerint Szlovákia lakosai számíthatnak rövidebb egészséges életre Európában, csupán 52 évre, ezzel szemben a magyar nők akár 59 évig is élhetnek anélkül, hogy valamilyen betegség akadályozná őket normális életvitelükben.
Tovább
2013.
március
07. 09:42

Óvatosan az internetes gyógyszervásárlással!

Óvatosan az internetes gyógyszervásárlással! Kommunikációs kampány kezdődött a gyógyszerhamisítás ellen - közölte a projektet kezdeményező és koordináló Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). A HENT közleménye szerint államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorításáért.
Tovább
2013.
március
06. 18:22

Egy kórház sem marad áram nélkül

Egy kórház sem marad áram nélkül Egy kórház sem marad áram nélkül - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), a közleményben egyúttal visszautasítva az egészségügyi ellátás veszélyeztetésére utaló, "pánikkeltésre alkalmas sajtóhíreket".
Tovább
2013.
március
06. 16:12

A rossz alvás fokozza a szívelégtelenség kockázatát

A rossz alvás fokozza a szívelégtelenség kockázatát Nagyobb a szívelégtelenség kockázata azoknál az embereknél, akiknek problémájuk van az elalvással - mutatták ki norvég szakemberek több mint 50 ezer embert 11 éven át nyomon követő kutatásukban.
Tovább
2013.
március
05. 09:10

2400-an kértek felmentést a nyugdíjaztatás alól

2400-an kértek felmentést a nyugdíjaztatás alól A köznevelés területén nyolcszázhatvanan, az egészségügyben dolgozók közül pedig több mint ezerötszázan jelezték, hogy a nyugdíjkorhatár után is meg kívánják őrizni munkájukat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2013.
március
04. 12:24

Ombudsmanhoz fordul a Magyar Orvosi Kamara

Ombudsmanhoz fordul a Magyar Orvosi Kamara Az alapvető jogok biztosához fordult a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az új nyugdíjszabályok miatt, mert jogsértőnek, az alaptörvénybe ütközőnek tartják.
Tovább
2013.
március
02. 08:25

A VitalExpo hétvégi programja - Képek

A VitalExpo hétvégi programja - Képek Az új, átfogó egészségügyi kiállítás szervezői arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az egészség érték, ezért a kiállítás ideje alatt különböző eladások is lesznek. Itt közöljük a hétvégi programot.
Tovább
2013.
március
02. 07:18

Új formában működhet tovább 28 kórház

Új formában működhet tovább 28 kórház Költségvetési intézménnyé alakítana át 28, jelenleg gazdasági társasági formában működő kórházat a kormány. Az erről szóló törvényjavaslatot péntek este nyújtotta be az Országgyűlésnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Tovább
2013.
március
01. 09:40

Ha sokat ül, nagyobb eséllyel lehet cukorbeteg

Ha sokat ül, nagyobb eséllyel lehet cukorbeteg A cukorbetegség megelőzése szempontjából fontosabb, hogy az ember félóránként felálljon az íróasztal mögül egy-egy öt perces sétára, mint az, hogy rendszeresen lejárjon az edzőterembe - derült ki egy új tanulmányból.
Tovább
2013.
február
28. 21:50

Korózs: Nem tekintik embernek a rokkantakat

Korózs: Nem tekintik embernek a rokkantakat Hónapokig vagy akár évekig társadalombiztosítási ellátás nélkül maradhatnak azok a megváltozott munkaképességűek, akik fellebbeznek a rokkant-felülvizsgálat eredménye ellen - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Korózs Lajos.
Tovább
2013.
február
28. 17:47

A pesszimista idősek tovább élnek

A pesszimista idősek tovább élnek Tovább élnek a jövőt borúsan látó idősek - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett német vizsgálat. A kutatók egy 1993 és 2003 között végzett úgynevezett hosszmetszeti felmérés eredményeit elemezték. Az egy évtizedet átívelő felmérés során ugyanazoktól az emberektől vettek fel adatokat rendszeres időközönként.
Tovább
2013.
február
28. 12:06

VitalExpo - Új egészségügyi kiállítás a HUNGEXPO-n

VitalExpo - Új egészségügyi kiállítás a HUNGEXPO-n Mostanáig nem volt olyan rendezvény, ami segítséget adott volna a tájékozódásban vagy akár csak a lehetőségek megismerésében. A VitalExpo kiállítás ezt a szerepet tölti be, segíti a kommunikációt a lakosság és az egészségügyi szolgáltatók között - mondják a szervezők.
Tovább
2013.
február
26. 18:44

Betiltanák a vékony és a mentolos cigiket

Betiltanák a vékony és a mentolos cigiket A nagyobb méretű egészségügyi figyelmeztetések, az ízesített cigaretták betiltása, és az egységes csomagolás is a dohányzás visszaszorítását eredményezheti – mondták szakértők az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága által szervezett konferencián, alátámasztva ezzel a tavaly decemberben bemutatott dohányipari irányelv alapelveit.
Tovább
2013.
február
26. 16:10

Lesz védelem a szélütés ellen?

Lesz védelem a szélütés ellen? Azonosították azt a fehérjét, amely képes arra, hogy megvédje az agy bizonyos részét a szélütés okozta pusztító károsodástól. A szakemberek már több mint 85 éve megállapították, hogy bizonyos agysejtek túl tudják élni az oxigénhiányos állapotot.
Tovább
2013.
február
26. 08:31

Köhögés ellen, természetesen

Köhögés ellen, természetesen Így, február végén – amikor még nem tudjuk eldönteni, hogy a tavaszi vagy még a téli öltözékbe menjünk ki az utcára – könnyen megbetegedhetünk. Egy kellemetlen velejárója ennek az időszaknak a torokfájás. Íme néhány természetes gyógymód a tünetek enyhítésére:
Tovább
2013.
február
25. 22:04

A D-vitamin lassítja az öregedést?

A D-vitamin lassítja az öregedést? A tejben nagy mennyiségben megtalálható D-vitamin főleg gyulladáscsökkentő hatása miatt akár az öregedést is lassíthatja - olvasható egy, az 'American Journal of Clinical Nutrition' című szaklapban megjelent tanulmányban.
Tovább
2013.
február
25. 15:28

Az áplók sem akarnak nyugdíjba menni

Az áplók sem akarnak nyugdíjba menni A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérése szerint a szakdolgozók 67,7 százaléka kért mentességet a kötelező nyugdíjazás szabálya alól - közölte a kamara.
Tovább
2013.
február
23. 04:46

Maradnának az egészségügyben a nyugdíjas korúak

Maradnának az egészségügyben a nyugdíjas korúak Eddig több mint kétezer egészségügyi dolgozó mentességét kérték a kötelező nyugdíjazás alól - mondta el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.
Tovább
2013.
február
19. 14:52

Munkaviszonyba kerülhetnek az ápolási díjban részesülők

Munkaviszonyba kerülhetnek az ápolási díjban részesülők A szociális tárca elképzelései szerint foglalkoztatotti jogviszonyba kerülhetnek majd azok, akik most ápolási díjat kapnak tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni gondozásáért.
Tovább
2013.
február
19. 09:27

Újra akcióba lép a dohánykommandó

Újra akcióba lép a dohánykommandó Április elsejéig tartó országos akció során ellenőrzik a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, a vizsgálatot hétfőn Budapesten a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban kezdték - közölte Pesti Imre, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja.
Tovább
2013.
február
19. 09:00

Agykutatók paradicsoma lesz az USA

Agykutatók paradicsoma lesz az USA Az Obama-kormány arra készül, hogy tízéves projektet hirdessen meg az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére - közölte hétfőn a The New York Times.
Tovább
2013.
február
18. 16:49

A mérsékelt alkoholfogyasztás is okozhat rákot

A mérsékelt alkoholfogyasztás is okozhat rákot A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető - állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza.
Tovább
2013.
február
18. 09:26

Világjárvány lett a depresszió, Magyarországon is sok a beteg

Világjárvány lett a depresszió, Magyarországon is sok a beteg A depresszió 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz világviszonylatban a WHO előrejelzése szerint; Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved depressziós tünetektől.
Tovább
2013.
február
18. 08:20

Húsz európai országban van kiterjedt influenzajárvány

Húsz európai országban van kiterjedt influenzajárvány Magyarországgal együtt összesen húsz európai ország számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról az egészségügyi szervezeteknek. Ezeket az országokat Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) pirossal jelzi járványtérképén, ami az ötfokozatú skálán a legmagasabb szintnek felel meg.
Tovább
2013.
február
16. 10:04

A szaglást is érdemes edzeni

A szaglást is érdemes edzeni Az öregedéssel a többi érzékszervhez hasonlóan romlik a szaglás is, ám az orr rendszeres "tornáztatásával" a folyamat lassítható.
Tovább
2013.
február
16. 09:00

Megmondják, hogy mi a krumpli

Megmondják, hogy mi a krumpli Rögzíti a korai (új), illetve a tárolt burgonyára vonatkozó előírásokat a szaktárca, a burgonyaszabványt tartalmazó rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg. Tavaly a dinnyéről alkotott szabványt a tárca, most a burgonya került sorra, elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz érkezett panaszok miatt.
Tovább
2013.
február
14. 10:29

Már nem a mellrák a nők fő ellensége

Már nem a mellrák a nők fő ellensége A mellrákot megelőzve a tüdőrák lesz pár éven belül a rák miatti halálozás leggyakoribb oka az európai nők körében - figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint ez az állapot mindazonáltal csak rövid ideig fog fennállni. Az Annals of Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint a tendencia már Nagy-Britanniában és Lengyelországban is megfigyelhető.
Tovább
2013.
február
11. 22:50

Megjelentek az első pollenszemek a levegőben

Megjelentek az első pollenszemek a levegőben A múlt héten az éger és a mogyoró pollenszemeit is kimutatták a levegőben. Ezeket a hétvégi csapadékos időjárás ugyan kimosta a levegőből, de az idő enyhülésével ismét erősödhet a pollenterhelés. Az allergiásoknak ezért azt ajánlják, hogy minél előbb szerezzék be szükséges gyógyszereiket.
Tovább
2013.
február
11. 10:42

Mitől kopaszodunk?

Mitől kopaszodunk? A nyugati országokban a férfiak 40%-nál alakul a kopaszodás, a női típusú kopaszodás a hölgyek 22%-át érinti. Oka lehet genetikai, hormonzavar, gyógyszer mellékhatás, öregedés, kemoterápia, sugárkezelés, bőrbetegség.
Tovább
2013.
február
11. 09:07

A betegek világnapján megkezdi működését a Nemzeti Betegfórum

A betegek világnapján megkezdi működését a Nemzeti Betegfórum A betegfórum megalakításának célja egy olyan civil érdek-képviseleti fórum létrehozása, amelyen keresztül az egészségügy területén tevékenykedő szervezeteknek lehetőségük nyílik az egészségügyet érintő törvények véleményezésére, különféle népegészségügyi programok elindítására, szakmai sztenderdek kialakítására, a transzparencia növelésére, szakmai együttműködésre.
Tovább
2013.
február
10. 13:56

A fokhagyma az egészség fűszere

A fokhagyma az egészség fűszere Mindenre jó. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak, a vércukorszintnek. A fokhagyma az igazi csodahagyma.
Tovább
2013.
február
09. 21:54

Itt az influenza

Itt az influenza Már Magyarországot is pirossal jelölte a járványtérképen - a kontinens szinte teljes nyugati felével együtt - az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). A piros az ötfokozatú skálán a legmagasabb szintet jelzi.
Tovább
2013.
február
09. 16:05

„A hazai termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának”

„A hazai termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának” A mozgásszervi betegségek megelőzésében, kezelésében és rehabilitációjában sokkal nagyobb teret kaphatna a hazai termálkincs. A termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának, ahol felmérnék az emberek fizikai állapotát, valamint személyre szabott edzéstervet ajánlanának, melynek eredményét aztán fölmérnék. Ez sokat lendítene a fürdők népszerűségén és forgalmán. A Rádió Orient műsorában Bálint Géza a magyar gyógyfürdőkben rejlő egészségprevenciós lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Az MTA doktora emellett a mindennapos mozgás fontosságáról, az elhízás okozta veszélyekről és a reumás betegségek kezeléséről beszélt.
Tovább
2013.
február
07. 14:03

Lesz nyugdíjkompenzáció az egészségügyben

Lesz nyugdíjkompenzáció az egészségügyben Jogszabályban fogja garantálni a nyugdíjkorhatár betöltése után is tovább dolgozó egészségügyiek számára a kieső nyugdíj pótlását a kormány, de ágazati mentességet nem ad – tudta meg a Világgazdaság.
Tovább
2013.
február
06. 16:33

Egészségügyiek írtak nyílt levelet Orbán Viktornak

Egészségügyiek írtak nyílt levelet Orbán Viktornak Több egészségügyi szakmai szervezet közös nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnöktől kért mentességet a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat alól, illetve azt kérik, hogy a nyugdíj mellett továbbfoglalkoztatott egészségügyi dolgozók részére az elmaradó nyugdíj helyett biztosítsák az azzal megegyező mértékű, jogszabályban rögzített jövedelempótlást.
Tovább
2013.
február
06. 16:07

Influenza - Már országos járvány van

Influenza - Már országos járvány van Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, szerdai jelentése szerint január 28. és február 3. között 19 százalékkal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az előző héten. Az 5. héten az országban mintegy 16 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Tovább
2013.
február
06. 09:26

A tévhitek eloszlatása a rákellenes világnap üzenete

A tévhitek eloszlatása a rákellenes világnap üzenete Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke kedden, a rák világnapja alkalmából tartott budapesti rendezvényen elmondta, hogy Magyarországon évente 80 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, több mint 40 ezren meggyógyulnak, és mintegy 32 ezren meghalnak valamilyen rákos elváltozás következtében.
Tovább
2013.
február
05. 19:28

A tehetősebbek költenek egészségmegőrzésre

A tehetősebbek költenek egészségmegőrzésre A lakosság egyharmadát jelentő magasabb jövedelmű csoportokban elsősorban a megelőzés és az egészségmegőrzés az egészségügyi kiadások fő célja, a kétharmadot kitevő alacsonyabb jövedelműek viszont főként a betegségek kezelésére és a betegségek melletti egészség-fenntartásra költenek a Gfk Hungária Egészséggazdasági Monitorának felmérése szerint.
Tovább
2013.
február
05. 08:25

Büntették a "renitens" cukorbetegeket

Büntették a "renitens" cukorbetegeket A terápia hatásosságának felülvizsgálata alapján az analóg inzulint használó cukorbetegek nagyjából egyötödétől vonták meg készítményük teljes támogatását.
Tovább
2013.
február
04. 13:23

A jogosultak alig tizede használja ki a rehabilitációs kártyát

A jogosultak alig tizede használja ki a rehabilitációs kártyát Január közepéig 67560 rehabilitációs kártyát adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, augusztusban azonban még csak 6014 munkavállaló használta fel a plasztikot 3482 munkaadónál, utóbbiak az adott hónapban 129 millió forint adókedvezményt érvényesítettek ezáltal - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2013.
február
04. 12:54

Műtét előtt 4-8 héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást

Műtét előtt 4-8 héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást Ötven százalékkal kisebb az esélye fertőzésnek, vérrögképződésnek, ha egy dohányos legalább egy hónapos szünetet tart operáció előtt, mint ha nem" - idézte Peter Friberget, a Svéd Orvosi Kamara elnökét a Dagens Nyheter című lap hétfői száma.
Tovább
2013.
február
03. 13:55

Influenza - Európa teljes nyugati felén kiterjedt járvány van

Influenza - Európa teljes nyugati felén kiterjedt járvány van Európa teljes nyugati felén és több, Magyarországgal szomszédos országban is kiterjedt influenzajárvány van - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán közölt jelentéséből.
Tovább
2013.
január
31. 17:46

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség: 32 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg vagy szorulnak kórházi kezelésre szívbetegség miatt, mint húsevő társaik - mutatkozott meg több mint 44 ezer brit felnőtt egészségügyi megfigyelése alapján.
Tovább
2013.
január
30. 13:40

Gyógyszer lehet a vadkender Csehországban

Gyógyszer lehet a vadkender Csehországban Rövidesen törvényesen is hozzáférhetővé válnak a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban, miután a képviselőház után kedden a szenátus is jóváhagyta a szükséges törvénymódosítást, engedélyezve a vadkender egészségügyi felhasználását.
Tovább
2013.
január
30. 08:36

Karpereccel segítenek az alzheimeres betegeknek

Karpereccel segítenek az alzheimeres betegeknek Karperecet kapnak az Alzheimer-kórban szenvedő idős tiencsini lakosok, hogy könnyebben hazatalálhassanak – jelentette a kínai média kedden. A kísérletet egy nem kormányzati szervezet indította az észak-kínai városban, hogy segítse az emlékezetkiesésben szenvedő betegeket és hozzátartozóikat.
Tovább
2013.
január
29. 10:17

Nem hagyják nyugdíjaztatni magukat az orvosok

Nem hagyják nyugdíjaztatni magukat az orvosok Az ombudsman és az esélyegyenlőségi hivatal közbenjárását kéri az egészségügyiek kényszernyugdíjazása ügyében a Semmelweis Egyetem Közalkalmazotti Tanácsa - tudta meg a Népszabadság.
Tovább
2013.
január
26. 20:43

Influenza - Európa-szerte egyre több a beteg

Influenza - Európa-szerte egyre több a beteg Európa-szerte egyre több a beteg, már tizenhárom ország jelentett földrajzilag kiterjedt influenzajárványt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.
Tovább
2013.
január
25. 20:53

A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat

A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat - erre a következtetésre jutott egy francia kutatócsoport, amely tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tette közzé.
Tovább
2013.
január
25. 00:54

Várjanak a nyugdíjas orvosok - ezt tanácsolja a kamara

Várjanak a nyugdíjas orvosok - ezt tanácsolja a kamara A Magyar Orvosi Kamara (MOK) mindenkinek azt tanácsolja, hogy a tovább-foglalkoztatására irányuló esetleges kérelmének aláírásával a lehetséges határidő végéig várjon. A MOK közleményében kiemelte: a nyugdíjkoron túl dolgozó orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak péntektől 15 napjuk van arra, hogy továbbfoglalkoztatásuk érdekében benyújtsák egyéni kérelmüket.
Tovább
2013.
január
24. 11:21

MSZP: vissza kell vonni a kényszernyugdíjazásról szóló döntést!

MSZP: vissza kell vonni a kényszernyugdíjazásról szóló döntést! Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy azonnal vonja vissza a kényszernyugdíjazásról szóló döntést és rendezze megnyugtatóan az orvosok helyzetét.
Tovább
2013.
január
24. 09:16

Folytatódik az egészségügy államosítása

Folytatódik az egészségügy államosítása Zajlanak az előkészületek az önkormányzati járóbeteg-szakellátás állami átvételére. Az önkormányzatoknak már csak bő három hetük van arra, hogy eldöntsék, május elseje után is vállalják-e a járóbeteg-szakellátás működtetését.
Tovább
2013.
január
23. 13:43

Magyarország lehet a román betegek eldorádója

Magyarország lehet a román betegek eldorádója Ősztől a román biztosítónak is meg kell térítenie a külföldön elvégzett egészségügyi ellátást - írta az Evenimentul Zilei című román napilap. Októbertől lép hatályba az Európai Uniónak a 24-es irányelve, amely lehetővé teszi, hogy a betegek a biztosítás helye szerinti országukban kérvényezzék a külföldön igénybe vett egészségügyi ellátás költségeinek megtérítését olyan mértékben, mint amennyibe a biztosítás helye szerinti országban került volna.
Tovább
2013.
január
23. 07:58

Megmondják, hogy hová mehet a beteg

Megmondják, hogy hová mehet a beteg Szabályba foglalta a járóbeteg-beutalás rendjét Budapesten és Pest megyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Paller Judit országos tiszti főorvos elmondta, hogy a területi ellátási kötelezettség eddig nem volt pontosan meghatározva. Nem volt szabályozva, kinek hová kell menni, így a beteg mostanáig "szokás alapján" választott járóbeteg-szakellátó intézményt.
Tovább
2013.
január
23. 00:18

Együttműködést kér nyugdíjügyben a kormány

Együttműködést kér nyugdíjügyben a kormány Az egészségügyi államtitkárság együttműködést, partneri viszony kér az ágazat szakmai és érdekvédelmi szervezeteitől a kötelező nyugdíjazásról szóló kormányhatározat végrehajtásának folyamatában - mondta Beneda Attila, az államtitkárság kabinetfőnöke kedden, a kormány honlapján közzétett videoüzenetében.
Tovább
2013.
január
21. 16:36

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás Az ombudsman szerint az egészségügyi alapellátó tevékenység finanszírozása évek óta nem a valós ráfordítások és szükséges összegek figyelembevételével történik, és ez Szabó Máté szerint ellentétes a jogbiztonság elvével.
Tovább
2013.
január
21. 09:56

A vadkender olaj gyógyítja a rákot

A vadkender olaj gyógyítja a rákot A kannabisz kivonat, más néven ” olaj” Rick Simpson által először előállított fajtája egy koncentrált, kifejlett nőivarú növény virágjából, leveléből származó szájon át bevehető készítmény.
Tovább
2013.
január
21. 08:12

Északnyugat-Európa felől közelít az influenza

Északnyugat-Európa felől közelít az influenza Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint Európa-szerte egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Már tizenkét ország számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról, így Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Izland, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország, valamint Anglia és Wales.
Tovább
2013.
január
19. 11:53

Informatika: sokat spórolhatna az egészségügy

Informatika: sokat spórolhatna az egészségügy Az informatika ma már lehetővé teszi, hogy hatékonyabb, átláthatóbb és ráadásul olcsóbb legyen a hazai gyógyítás. A felhőalapú fejlesztésekkel akár 50 százalékkal is vissza lehet vágni a párhuzamos vizsgálatok miatti felesleges költségeket – állítja a szakértő.
Tovább
2013.
január
19. 10:32

A lencse jótékony hatásai

A lencse jótékony hatásai A lencséből nemcsak január elsején érdemes enni, hiszen azon túl, hogy a babona szerint biztosítja jólétünket egész évre, igen egészséges növény.
Tovább
2013.
január
19. 09:57

Tüntesse el a penészt a lakásból!

Tüntesse el a penészt a lakásból! Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete, zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb sarkaiban. Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat. A Life.hu cikkéből többet megtudhat a veszélyeiről.
Tovább
2013.
január
18. 18:23

Mikor jön az öregedés elleni gyógyszer?

Mikor jön az öregedés elleni gyógyszer? Az öregedésbiológia aranykorát éli, egyre több próbálkozás van öregedést lassító gyógyszerek létrehozására. Az USA-ban azonban a fittség az új bűvszó öregedésgátlásban, az orvosok már receptre írják fel a mozgást, amely sokszor hatékonyabb, mint a pirulák.
Tovább
2013.
január
18. 16:05

Az extrém hideg egészségkárosító hatásaira figyelmeztet az ÁNTSZ

Az extrém hideg egészségkárosító hatásaira figyelmeztet az ÁNTSZ A meteorológiai előrejelzések szerint szombaton a minimumok mínusz 16 és mínusz 3 Celsius-fok között várhatók, és a nappali órákban a maximumok is mínusz 7 és mínusz 1 fok között lesznek majd. Vasárnap a leghidegebb órákban mínusz 15 és mínusz 5 fok közötti hőmérséklet valószínű, a nappali csúcsértékek várhatóan mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulhatnak.
Tovább
2013.
január
18. 15:28

Hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségére?

Hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségére? Az Amerikai Erdészeti Szolgálat (USFS) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálták, hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségi állapotára. Az ország keleti és középnyugati részében százmillió fa pusztult el, amely önmagában is jelentős változásnak tekinthető a természetes környezetben.
Tovább
2013.
január
17. 19:40

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás Összesen mintegy 6500 egészségügyi dolgozónak kell majd eldönteni idén, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, kórházvezetőkkel folytatott budapesti tárgyalását követően.
Tovább
2013.
január
17. 18:48

Oltás az Alzheimer-kór ellen ?

Oltás az Alzheimer-kór ellen ? Új módot fedezett fel a kanadai Laval Egyetem és a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó kutatócsoportja az agy természetes védekezési mechanizmusának stimulálására az Alzheimer-kórban szenvedők esetében. Ez az áttörés, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS ismertet, megnyithatja az utat az Alzheimer-kór kezelésének kifejlesztése és annak az oltásnak a létrehozása előtt, amely meggátolja a betegség kialakulását.
Tovább
2013.
január
16. 17:04

Megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere

Megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést. Csak a rizikócsoportokban tartanák meg a kötelező rendszert.
Tovább
2013.
január
16. 16:19

Influenza - Egyre több a beteg, de még nincs járvány

Influenza - Egyre több a beteg, de még nincs járvány Az elmúlt héten is jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, de nem érte el az országos járványküszöböt. Az influenzavírust a szezonban országszerte négy ember szervezetében mutatták ki.
Tovább
2013.
január
15. 19:03

Szívroham ellen: áfonya és eper

Szívroham ellen: áfonya és eper Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél - közölték amerikai és brit kutatók új tanulmányukban. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak.
Tovább
2013.
január
15. 15:58

Egy rák elleni gyógyszer megelőzésre is jó lenne?

Egy rák elleni gyógyszer megelőzésre is jó lenne? A brit állami egészségügyi szolgálatot felügyelő szerv kezdeményezte, hogy az emlőrák kezelésében alkalmazott tamoxifen nevű gyógyszert megelőzés gyanánt alkalmazzák azoknál a nőknél, akiknek a családjában halmozottan jelentkezik a betegség.
Tovább
2013.
január
15. 14:42

Önkormányzati egészségügyi intézményeket nem érint a kötelező nyugdíjazás

Önkormányzati egészségügyi intézményeket nem érint a kötelező nyugdíjazás Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, így például az egészségügyi alapellátásban vagy az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézményekben dolgozókat nem érinti a kötelező nyugdíjazás rendszere. Az egészségügyért felelős államtitkárság erről szóló közleménye kedden jelent meg a kormány honlapján.
Tovább
2013.
január
15. 09:19

Perközösséget alakítanak a "kirostált" rokkantak

Perközösséget alakítanak a "kirostált" rokkantak Összefogásra szólít fel a Rokkant Számkivetettek Társasága a ROSTA! Első felhívásukban minden érintettet arra kérnek, hogy csatlakozzon érdekvédelmi társaságukhoz a velük szemben elkövetett sok jogtalanság miatt. A kezdeményezést a Magyar Szociális Fórum is támogatja.
Tovább
2013.
január
15. 08:55

A kávézacc egészséges anyagokat tartalmaz

A kávézacc egészséges anyagokat tartalmaz Spanyol kutatók szerint étrend-kiegészítők bioalapanyagaként szolgálhat a kávézacc, mivel egészséget védő antioxidánsok gazdag forrása.
Tovább
2013.
január
14. 16:45

Egészségügy: folyik a nyugdíjvita

Egészségügy: folyik a nyugdíjvita Az új nyugdíjszabályok miatt nem fognak megszűnni álláshelyek, és a betegellátás a jövőben is biztosítva lesz - közölte az egészségügyi államtitkárság.
Tovább
2013.
január
14. 11:33

Befellegzett a magánkórházaknak Romániában

Befellegzett a magánkórházaknak Romániában Elzárják a román állami egészségbiztosítási pénztárat a magánkórházak elől - közölték a hétfői bukaresti lapok Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter egy Marosvásárhelyen tett bejelentésére hivatkozva.
Tovább
2013.
január
14. 09:44

Kórházigazgatókkal egyeztetnek a kötelező nyugdíjazásról

Kórházigazgatókkal egyeztetnek a kötelező nyugdíjazásról A kötelező nyugdíjazás ügyében csütörtökön az intézményvezetőkkel egyeztet az egészségügyi államtitkárság – mondta Szócska Miklós államtitkár vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában.
Tovább
2013.
január
12. 14:36

Influenza - Már tíz európai országban van járvány

Influenza - Már tíz európai országban van járvány Már tíz európai országban van kiterjedt influenzajárvány - közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton. Ezek: Írország, Anglia, Izland, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaország.
Tovább
2013.
január
12. 12:40

Miért lesz ráncos a kéz a vízben?

Miért lesz ráncos a kéz a vízben? Hosszas áztatás után a kéz- és lábujjak bőre redőződik, ami segíti az embert a nedves tárgyak megfogásában - derítették ki brit kutatók, akik szerint a bőr gyűrődése már az ember őseit is segíthette a nedves körülményekhez való jó alkalmazkodásban.
Tovább
2013.
január
10. 23:52

Meghalt Ilcsi néni

Meghalt Ilcsi néni Életének 87. évében elhunyt Molnár Dánielné, Ilcsi néni. Egész életében a magyar és nemzetközi kozmetikusi tudás és a nevével fémjelzett Ilcsi natúr kozmetikumok fejlesztéséért dolgozott. A hírt fia, Molnár Ferenc jelentette be Facebook-oldalán.
Tovább
2013.
január
09. 19:23

Már a kertek alatt jár az influenza

Már a kertek alatt jár az influenza Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább
2013.
január
09. 13:53

A kétnyelvűség fürgévé teszi az agyat idős korban

A kétnyelvűség fürgévé teszi az agyat idős korban A gyerekkoruk óta két nyelvet használó idős emberek agya nemcsak fürgébben működik, hanem gyorsabban is tud váltani a kognitív feladatok között azokéhoz képest, akik csak egy nyelvet beszélnek - derül ki egy friss amerikai tanulmányból.
Tovább
2013.
január
09. 09:04

A bétablokkolók csökkenthetik a demencia kockázatát?

A bétablokkolók csökkenthetik a demencia kockázatát? A szellemi hanyatlás, a demencia egyik ismert kockázati tényezője a magas vérnyomás, amely károsíthatja az agyba vért szállító ereket. A vér szállítja a létfontosságú oxigént és a tápanyagot az agyba, nélküle az agysejtek elpusztulnának. A vaszkuláris (ér eredetű) demencia, az Alzheimer-kór után a szellemi hanyatlás, elbutulás második általános oka, amely akkor alakul ki, ha az agy vérellátása nem megfelelő.
Tovább
2013.
január
08. 11:05

Ma egyeztetnek az egészségügyi nyugdíjaztatásról

Ma egyeztetnek az egészségügyi nyugdíjaztatásról Kedden egyeztetnek a kórházi, szakmai szervezetek az egészségügyi államtitkárral a kötelező nyugdíjazásról - értesült az InfoRádió. Az év végén megjelent kormányhatározat szerint a nyugdíjas kort elért közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni január 31-ével.
Tovább
2013.
január
04. 17:07

Még tárgyalnak az egészségügyi nyugdíjazásról

Még tárgyalnak az egészségügyi nyugdíjazásról Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő hét elején fogadja az ágazati szakmai szervezeteket, hogy a kötelező nyugdíjazás kérdéseiről tárgyaljanak.
Tovább
2013.
január
04. 11:29

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben Egyeztetést sürget az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), a két szervezet csütörtökön közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz.
Tovább
2012.
december
29. 12:01

Japánban él a legidősebb férfi

Japánban él a legidősebb férfi 115 évvel és 253 nappal a japán Dzsiroemon Kimura az ismerten és bizonyítottan a leghosszabb életkort megért férfi a földkerekségen.
Tovább
2012.
december
22. 13:34

Két évvel meghosszabbítják a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert

Két évvel meghosszabbítják a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert Annak érdekében, hogy a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításáról megalapozott, részletes vizsgálaton alapuló döntés szülessen, a kormány két évvel, 2014 végéig meghosszabbítja a jelenlegi korkedvezményes rendszert - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2012.
december
22. 10:16

Hogy működik az egészségügyi ellátás az ünnepek alatt?

Hogy működik az egészségügyi ellátás az ünnepek alatt? Levélben kérte az ügyeleti rend körültekintő megszervezésére a hazai kórházak vezetőit az országos tisztifőorvos, hogy a betegellátás a több napos ünnepek, illetve az egybefüggő munkaszüneti napok ideje alatt is biztonságos legyen.
Tovább
2012.
december
20. 16:40

Beteg hajléktalanokat fogad a volt Szabolcs utcai kórház

Beteg hajléktalanokat fogad a volt Szabolcs utcai kórház A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei közleménye. 20 év után méltó helyre költözik a BMSZKI egészségügyi részlege, várjuk az érdeklődő lakosságot Budapest új hajléktalan-szállóján.
Tovább
2012.
december
20. 16:17

Megjelent a Nemzeti Betegfórumot létrehozó rendelet

Megjelent a Nemzeti Betegfórumot létrehozó rendelet Hivatalosan is létrejöhet a magyarországi betegszervezeteket tömörítő Nemzeti Betegfórum, miután megjelent az erre vonatkozó miniszteri rendelet a Magyar Közlöny szerdai számában.
Tovább
2012.
december
17. 09:22

Influenza - Magyarországon még nincs vírus

Influenza - Magyarországon még nincs vírus Mostanáig 14 európai ország számolt be szórványosan előforduló járványokról, de az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint Magyarországon még senkinél sem mutattak ki az influenzavírust.
Tovább
2012.
december
16. 22:20

Minden negyedik orvos eltűnhet az egészségügyből

Minden negyedik orvos eltűnhet az egészségügyből Minden negyedik orvos elhagyhatja Magyarországot nyáron, ha választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között. Az itthon maradó szakemberek pedig egyre rosszabb körülmények között dolgoznak – írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
december
16. 10:20

Mit és mennyit igyunk?

Mit és mennyit igyunk? Egy felnőtt embernek naponta 2-3 liter folyadékra van szüksége, hogy a szervezetében végbemenő folyamatok tökéletesen működjenek. A legjobb, hogyha a napi folyadékszükségletünket csapvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel elégítjük ki, de az is jó, ha gyógyteával váltogatva fogyasztjuk. Például a zöldtea vagy a csipkebogyó tea remek választásnak bizonyul, hiszen tele vannak antioxidánsokkal és értékes ásványi anyagokkal.
Tovább
2012.
december
16. 10:00

Ombudsman: mindenkinek jár a drága gyógyszer is

Ombudsman: mindenkinek jár a drága gyógyszer is Elfogadhatatlannak tartja az ombudsman a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikus csökkentését célzó jogszabály-módosítás tervezetét, mert az szerinte a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatban súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.
Tovább
2012.
december
14. 09:53

Előny vagy hátrány az alacsony vérnyomás?

Előny vagy hátrány az alacsony vérnyomás? Vérnyomást nem gyógyítunk - általánosan hangoztatott orvosi vélemény ez. Mindig a vérnyomás - legyen az akár magas, akár alacsony - okait kell vizsgálni, a mögötte meglévő alapbetegséget kell felderíteni és megszüntetni. A magas vérnyomásnak bőséges irodalma van az orvostudományban, az alacsony vérnyomás viszont egészen a legutóbbi időkig elhanyagolt terület volt, nem került a gyógyító szakemberek figyelmének és érdeklődésének a középpontjába.
Tovább
2012.
december
13. 17:35

Segítség a házi gondozáshoz

Segítség a házi gondozáshoz A házi gondozást segítő eszközök, köztük elektromos ágyak és kerekes székek időszakos kölcsönzésére indít európai uniós projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Tovább
2012.
december
13. 15:44

Szócska: 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve lesz

Szócska: 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve lesz Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára egy egészségügyi konferencián beszélt erről. Szócska Miklós kifejtette: az elmúlt két évben 14 országos kampányt indítottak, de ezek mellett számos más intézkedés is történt, ilyen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása vagy a dizájner drogok visszaszorítását célzó szabályozás. A népegészségügy fejlesztése 2013-ban pedig még célzottabb koordinálás mellett folytatódik.
Tovább
2012.
december
13. 09:20

Az MSZP kiáll a rákbetegekért

Az MSZP kiáll a rákbetegekért Az MSZP követeli annak, "a rákbetegek ezrei számára szenvedést kínáló" javaslatnak a visszavonását, amely szerint azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez - közölte az ellenzéki párt szakpolitikusa.
Tovább
2012.
december
12. 09:28

Száznegyven kilós Big Mac-et emelgetnek egy svéd kórházban

Száznegyven kilós Big Mac-et emelgetnek egy svéd kórházban A Big Mac nem hamburger, hanem egy extrasúlyos tesztbábu, ez a beceneve. A nagy hamburgerhez mindazonáltal van köze, hisz lendületesen hizlal az étek. A gyakorlatozás az Uppsalai Egyetemi Kórházban folyik, célja, hogy a személyzet könnyebben és szakszerűen boldoguljon a túlsúlyos betegekkel, akikből mind több akad Svédországban is.
Tovább
2012.
december
11. 17:52

Az idősebbek jobban alszanak

Az idősebbek jobban alszanak A Pittsburgh-i Egyetem új kutatása megkérdőjelezte azt a nézetet, miszerint az idős, nyugdíjaskorú emberek korábban mennek aludni, és hajnalban ébrednek. Kiderült ugyanis, hogy az idősek többsége valójában alvászavaroktól mentesen és jól alszik.
Tovább
2012.
december
11. 16:48

Fiatalítható a bőrszövet

Fiatalítható a bőrszövet Lassítható vagy akár visszafordítható a bőr öregedése a sejtek közti teret kitöltő állomány új típusú kezelésével, kívülről való feltöltésével - igazolták amerikai kutatók.
Tovább
2012.
december
11. 08:31

Újabb esély az izmok megőrzésére

Újabb esély az izmok megőrzésére Egy korábban ismeretlen, az izmok edzés utáni épülését és erősödését támogató fehérjét izoláltak az amerikai Dana-Farber Rákintézet munkatársai, akik eredményükről a Cell című tudományos folyóiratban számoltak be.
Tovább
2012.
december
10. 16:42

A szívre is veszélyes a cukorbetegség

A szívre is veszélyes a cukorbetegség Kétharmaddal emeli a szívelégtelenség kockázatát és növeli számos más szövődmény rizikóját is a cukorbetegség - állapította meg jelentésében csaknem kétmillió ember adatainak elemzése alapján a brit National Diabetes Audit elnevezésű szervezet.
Tovább
2012.
december
10. 15:56

A betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással

A betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással A betegségek 80 százaléka esetén mutatható ki közvetlen vagy közvetett kapcsolat a helytelen táplálkozással - közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). Az OÉTI ezért speciális étrendet dolgozott ki, először a hét, legtöbbeket érintő betegségben szenvedőknek. Több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálták meg. Hét különböző betegségcsoportra dolgoztak ki olyan recepteket, amelyek segítségével biztosítható a rendszeres diétás ebéd, akár házhozszállítás keretében.
Tovább
2012.
december
07. 18:43

Veszélyes a téli vitaminhiány

Veszélyes a téli vitaminhiány Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre is. Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. A magyar felnőtt lakosság többsége szenved szelén és D-vitamin hiányban, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni.
Tovább
2012.
december
04. 11:46

Sokkal több idősgyógyászra volna szükség

Sokkal több idősgyógyászra volna szükség Az előrejelzések szerint a 21. század közepére a születéskor várható élettartam eléri a 100 évet, és az emberiség 23 %-a nyugdíjas lesz. Amerikában például a jelenlegi 4 millió helyett 14 millió Alzheimer-kórosról kell majd gondoskodni.
Tovább
2012.
december
04. 11:13

Megéri dolgozni rehabilitációs ellátás mellett

Megéri dolgozni rehabilitációs ellátás mellett 2013-tól csak akkor szünetelne a rehabilitációs ellátás folyósítása, ha az ellátás mellett az érintettek napi négy vagy heti húsz órát meghaladóan folytatnak kereső tevékenységet - ezt tartalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslata, amelyet a kormány elé terjesztettek.
Tovább
2012.
december
04. 08:10

Több alvás, enyhébb fájdalom

Több alvás, enyhébb fájdalom A hosszabb alvás hatásosabb lehet a fájdalomcsillapító gyógyszereknél - állítják amerikai kutatók. Teszteredményeik szerint 10 óra alvás - azaz két órával több az általában ajánlott nyolcórásnál - eredményesebben csillapítja a fájdalmat, mint a kodein.
Tovább
2012.
december
03. 12:53

Útmutató az egészséges emésztéshez

Útmutató az egészséges emésztéshez A bélrendszer működése rendkívül összetett feladat, amelynek megfelelő működését milliónyi bélboholy segíti. A bélműködés az egész szervezet egészségét meghatározza. Amikor azonban valami hiba csúszik a számításba, az számos kellemetlenséget okozhat. A Fox News ezúttal összegyűjtött néhány olyan információt, amely az egészséges emésztéshez nyújt útmutatót.
Tovább
2012.
december
03. 09:40

Online várólisták

Online várólisták A hosszú várólisták arra kényszerítik a vezetőket, hogy magánkórházakat válasszanak az állami egészségügyi intézmények helyett. Az új várólista-nyilvántartási rendszerrel rövidebbé válhat a várakozás.
Tovább
2012.
december
02. 16:26

A magyar másnaposbiblia

A magyar másnaposbiblia Részegen, egy kocsmapultnál találták ki. A harmadik kiadásra jöttek rá, hogy heti egy berúgásnál több jut az emberekre, és ahogy egyre idősebb az ember, a másnaposság sem úszható meg egy nappal. És kiderül az is, miért fontos, hogy másnaposan türelmet igénylő recepteket válasszunk. Beszélgetés a nagy macskajajkönyv szerzőivel az ajánlott receptekről.
Tovább
2012.
december
02. 10:25

Mi fáj?

Mi fáj? Az idős emberek többsége szenved valamilyen betegségben. Általában szív-tüdő- vagy daganatos betegség okozza a panaszaikat, de majdnem mindegyikőjüknek van valamilyen emésztéssel kapcsolatos problémája is. Az emésztőszervi betegségek csoportján belül az időskorúak körében az egyik leggyakoribb a gyomorfekély.
Tovább
2012.
december
01. 11:07

Saját vérből állítottak elő őssejteket

Saját vérből állítottak elő őssejteket A páciens saját vérének felhasználásával állítottak elő brit kutatók személyre szabott őssejteket, a módszerrel a jövőben egy sor betegséget kezelhetnek.
Tovább
2012.
november
30. 09:24

Gének üzenete - Megfejthető titkok magzati korban

Gének üzenete - Megfejthető titkok magzati korban Jó géneket örökölt... Rosszak a génjei... Mindenért a gének felelősek egészségünkkel kapcsolatban - ilyen és ezekhez hasonló kijelentések gyakran hangzanak el, de vajon minden egészségügyi problémánk visszavezethető a génekig? Klujber Valéria genetikus, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Családtervezési Központjának munkatársaként igencsak otthon van ebben a témában.
Tovább
2012.
november
29. 16:35

Vigyázat! - Allergia télen is

Vigyázat! - Allergia télen is Bár a pollenszezon véget ért, az allergiásoknak a tél sem feltétlenül tünetmentes időszak - hívta fel a figyelmet Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese csütörtöki, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
Tovább
2012.
november
29. 15:32

Újabb bizonyíték a dohányzás rákkeltő hatására

Újabb bizonyíték a dohányzás rákkeltő hatására Tíz európai országban évente 270 ezer dohányzás által okozott rákos esetet diagnosztizálnak - állapították meg az EPIC elnevezésű uniós kutatásban.
Tovább
2012.
november
29. 10:16

Gyógyszer helyett mozgás

Gyógyszer helyett mozgás Az intenzív gyaloglás és a kerékpározás hatékonyabb lehet a magas koleszterinszinttel élő embereknél a korai halálozás megelőzésében, mint a sztatinok szedése - vélik amerikai kutatók, akik tanulmányukat a The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertették.
Tovább
2012.
november
28. 10:22

Előzze meg a kognitív hanyatlást!

Előzze meg a kognitív hanyatlást! Rossz hír: nemcsak öregszünk, de agyunk teljesítménye is csökken az évek előrehaladtával. Ráadásul rengeteg olyan dolgot csinálunk nap mint nap, ami meggyorsítja ez a folyamatot. A Fox News cikke most összegyűjtött néhány olyan tevékenységet, amelyek elkerülésével csökkenthető az agy teljesítményének hanyatlása.
Tovább
2012.
november
28. 09:16

Gyógyszer és grapefruit együtt veszélyes lehet

Gyógyszer és grapefruit együtt veszélyes lehet A grapefruit és egyes gyógyszerek közötti, esetlegesen veszélyessé váló kölcsönhatásra hívják fel a figyelmet kanadai kutatók a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban.
Tovább
2012.
november
27. 08:40

Saját immunsejtek gátolják a gyógyulást?

Saját immunsejtek gátolják a gyógyulást? Egyes halálos, gyorsan növekvő agydaganatok esetében ma már tumorölő vírusokat is alkalmaznak a páciensek kezelésére, a reményteli terápia klinikai próbái azonban a vártnál kevésbé hatékonyak: amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a betegek egy részénél saját immunsejtjeik csökkentik a módszer hatékonyságát.
Tovább
2012.
november
26. 16:02

Patikában nem adnak be védőoltást

Patikában nem adnak be védőoltást Az egészségügyi államtitkárságnak jelenleg nincs olyan elképzelése, amely alapján a gyógyszerészek is beadhatnának influenza elleni védőoltást.
Tovább
2012.
november
26. 15:34

A dohányzás az agyat is károsítja

A dohányzás az agyat is károsítja A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.
Tovább
2012.
november
26. 14:47

Olvasás, írás és játékok segítenek épen tartani az idősödő agy szerkezetét

Olvasás, írás és játékok segítenek épen tartani az idősödő agy szerkezetét Az olyan szellemi tevékenységek, mint az olvasás, írás, a kártya- és táblajátékok segítenek megőrizni az idős emberek agyának szerkezeti épségét - ismertették tanulmányuk eredményét amerikai kutatók az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén.
Tovább
2012.
november
26. 10:12

Egyetlen rokkant sincs biztonságban?

Egyetlen rokkant sincs biztonságban? Bárkit bármikor berendelhetnek felülvizsgálatra, az 57 évesnél idősebb rokkantnyugdíjasokat és a féllábúakat is, hogy aztán közöljék velük: január 1-jétől már csak 41 ezer 800 forintra jogosultak. A nyugdíjbiztosító nem válaszol a kérdéseinkre - írja a Vasárnapi Hírek.
Tovább
2012.
november
26. 09:42

A gyógyszerész-nagytestvér is figyel majd ránk

A gyógyszerész-nagytestvér is figyel majd ránk Három hónapos felkészülési időszakot követően április elsejétől követhetnék a gyógyszerészek a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását - mondta Cserháti Péter helyettes államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) konferenciáján.
Tovább
2012.
november
22. 19:34

Befejeződött a stroke megelőzését célzó kampány

Befejeződött a stroke megelőzését célzó kampány Egészségesebb életvitellel, rendszeres mozgással és szűrővizsgálatokkal, illetve egészséges táplálkozással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a szélütés, a stroke okozta tragédiák - erre hívta fel a figyelmet a Ne késlekedj - minden perc számít elnevezésű kampány, amelynek záró sajtótájékoztatóját csütörtökön a fővárosi Madách Színházban tartották.
Tovább
2012.
november
22. 18:54

Influenza - Megnyíltak az oltópontok

Influenza - Megnyíltak az oltópontok Országszerte 15 helyen már működnek az úgynevezett oltópontok, ahol néhány perc alatt bárki beadathatja magának az influenza elleni védőoltást - közölte az oltóponthálózatot működtető Sanofi Pasteur.
Tovább
2012.
november
17. 17:52

Egész Európa kevesebbet költ az egészségügyre

Egész Európa kevesebbet költ az egészségügyre Az Európai Unió tagállamaiban az egészségügyi kiadások a 2000 és 2009 közötti évi átlagos 4,6 százalékos bővülést követően 2010-ben egy főre vetítve 0,6 százalékkal estek vissza, amire 1975 óta nem volt példa - állapítja meg az Európai Unió és az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített, pénteken közzétett jelentés.
Tovább
2012.
november
17. 09:54

A magas vérnyomás télen veszélyesebb

A magas vérnyomás télen veszélyesebb Télen nem csak a nátha és az influenza jelent veszélyt egészségünkre. A hideg idő a stroke és a szívinfarktus kockázatát is növeli. Statisztikák szerint a téli hónapokban 20-50%-kal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma.
Tovább
2012.
november
16. 18:12

Harminc perc séta a cukorbetegség ellen

Harminc perc séta a cukorbetegség ellen A nemzetközi diabétesz-világnap alkalmából félórás sétát szervez az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 18-án, vasárnap Budapesten, hogy hangsúlyozza az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás fontosságát.
Tovább
2012.
november
15. 17:51

Az interneten is jelenteni lehet a gyógyszerek mellékhatásait

Az interneten is jelenteni lehet a gyógyszerek mellékhatásait Mostantól az interneten keresztül is jelenthetik a gyógyszerek mellékhatásait a szakemberek és a betegek - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI).
Tovább
2012.
november
15. 13:15

Népszerű a hazai egészségturizmus

Népszerű a hazai egészségturizmus Magyarország előkelő helyet foglal el a gyógy- és egészségturizmusban. A népszerűség oka a gyógyvízkincsben, a felkészült orvosokban, a jó egyetemi képzésben és az olcsóságban rejlik. A jövőben a hazai egészségturizmus népszerűsítése mellett az utazásorvostan előtérbe állítása is kívánatos. A Rádió Orient műsorában Kelecsényi Ágnes és Felkai Péter beszéltek a külföldön történt balesetek kezeléséről és az európai egészségbiztosítási kártya megfelelő használatáról.
Tovább
2012.
november
13. 18:00

Mi is mennénk külföldre gyógyulni

Mi is mennénk külföldre gyógyulni A magyarok a világátlagnak megfelelően vennének igénybe határon túli egészségügyi ellátást akkor, ha tudomásukra jutna, hogy ott alacsonyabbak a költségek, 19 százalékuk eléggé biztos abban, hogy ilyen esetben külföldön gyógyíttatná magát, további 37 százalékuk pedig valószínűnek tartja ezt az Ipsos felmérése szerint.
Tovább
2012.
november
13. 11:25

10 másodperc ölelés csökkenti a vérnyomást

10 másodperc ölelés csökkenti a vérnyomást Napi egy-két ölelés jót tesz az egészségnek: csökkenti a szívbetegségek kockázatát, erősíti az immunrendszert, segít a fertőzések elleni küzdelemben, és kilábalni a depresszióból.
Tovább
2012.
november
13. 08:40

Alkoholfogyasztás: Magyarország az európai lista élmezőnyében

Alkoholfogyasztás: Magyarország az európai lista élmezőnyében Az alkoholfogyasztás mennyiségén túl Magyarország az ebből eredő egészségkárosodás és halálozás tekintetében is nagyon rosszul áll.
Tovább
2012.
november
12. 17:02

Elem van a fülünkben

Elem van a fülünkben Először demonstrálták amerikai kutatók, hogy a belső fülben lévő elektromos potenciálkülönbség természetes elemként működve biztosíthatja egy beültethető elektronikus eszköz energiaellátását.
Tovább
2012.
november
12. 13:10

Időskorban is megmutatkozik a gyermekkori tejfogyasztás előnye

Időskorban is megmutatkozik a gyermekkori tejfogyasztás előnye Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen isznak tejet, idősebb korukban fizikailag fittebbek lesznek. A kutatások azt mutatták, hogy azok az idős emberek, akik gyerekkorukban sok tejet és tejterméket fogyasztottak, gyorsabban tudtak járni és kisebb valószínűséggel küzdöttek egyensúlyproblémákkal.
Tovább
2012.
november
12. 10:42

Először alkalmaztak csak egy szervet érintő kemoterápiát

Először alkalmaztak csak egy szervet érintő kemoterápiát A kemoterápiás szerek gyorsan elpusztítják a ráksejteket, eközben azonban megölik az egészséges sejtek egy részét is a rákos páciens szervezetében. A Southamptoni Általános Kórházban a próbákat lefolytató orvosok úgy vélik, hogy megelőzhetik a mellékhatásokat, ha csak magát az érintett szervet célozzák meg a szerrel, szükség esetén pedig káros következmények nélkül alkalmazhatnak nagyobb dózist is egyes pácienseknél.
Tovább
2012.
november
11. 20:55

Nem elég a TAJ-kártya - Jön az egészségügyi "salátatörvény"

Nem elég a TAJ-kártya - Jön az egészségügyi "salátatörvény" Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek, az újabb egészségügyi "salátatörvényt". Az előterjesztés megteremti a jogi alapjait annak, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozhasson az Eurotransplanthoz, kitér arra, hogy a visszaélések elkerülése miatt az ellátást igénylőnek a taj-kártya mellett fényképes személyazonosító okmánnyal is igazolnia kell jogosultságát.
Tovább
2012.
november
11. 10:33

Rokkantnyugdíj - Belehúz a Kúria

Rokkantnyugdíj - Belehúz a Kúria Felgyorsulhatnak és egyszerűbbé válhatnak a rokkantellátással, rokkantnyugdíjjal kapcsolatos társadalombiztosítási (tb-) perek a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának jelentése nyomán - mondta el Patassyné Dualszky Katalin kúriai bíró.
Tovább
2012.
november
11. 09:58

Gyilkos növény segíthet a sebgyógyulásban

Gyilkos növény segíthet a sebgyógyulásban A húsevő harmatfű (Drosera-nemzetség) fajai egy amerikai kutatás szerint némi ravaszsággal a jövőben számos orvosi eljárás során segíthetnek az emberen.
Tovább
2012.
november
10. 11:36

Mennyire hasznos az otthoni vérnyomásmérés?

Mennyire hasznos az otthoni vérnyomásmérés? Hasznosak lehetnek az otthoni vérnyomásmérők különösen azoknak az idősebbeknek, akik már átestek stroke-on, ugyanakkor néhányuknak problémát okoz a rendszeres ellenőrzés - állapították meg brit kutatók, akiknek eredményeiről a Fox News cikke számol be.
Tovább
2012.
november
10. 09:29

A kövérség nem mindig hátrány

A kövérség nem mindig hátrány Tüdőgyulladással kórházban kezelt páciensek bevonásával készült tanulmányukban kanadai kutatók úgy találták, hogy az elhízottak nagyobb valószínűséggel élték túl a betegséget, mint a normál testsúlyú emberek.
Tovább
2012.
november
09. 18:31

Közelebb kerültek a Crohn-betegség gyógyításához

Közelebb kerültek a Crohn-betegség gyógyításához Francia kutatók laktobacilusokat módosítottak úgy, hogy azok termeljenek egy gyulladásos bélbetegségektől védő fehérjét: a felfedezés a krónikus gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség legyőzésében segíthet.
Tovább
2012.
november
09. 12:18

Még idén létrejöhet a Nemzeti Betegfórum

Még idén létrejöhet a Nemzeti Betegfórum Az egészségügyi államtitkár bízik benne, hogy még az idén létrejöhet a magyarországi betegszervezetet tömörítő Nemzeti Betegfórum. A szervezet előkészítő választmánya és egy egyesület által szervezett pénteki budapesti konferencián Szócska Miklós elmondta azt is: a fórum létrehozásáról szóló rendelettervezet közigazgatási egyeztetésen van.
Tovább
2012.
november
09. 09:23

Cseppekben az egészség

Cseppekben az egészség Kékgyökér, rezgőnyár, szelídgesztenye, vadalma, szilfa, napvirág, békaliliom - és sorolhatnánk tovább, hiszen 38 olyan virágról terjedt el, vált ismertté, hogy virágeszenciájuk gyógyító cseppekként segítenek lelki és testi bajok gyógyításában. Bach-virágterápiáként ismerik világszerte a már több mint 70 éve használt módszert, amely Edward Bach angol orvos nevéhez fűződik, és homeopatikus, aromaterápiás kezelésként terjedt el. Nálunk mostanában válik egyre ismertebbé és népszerűbbé, míg van olyan ország, ahol nemcsak a gyógyszertárak és gyógynövényboltok polcain találhatók meg a különleges virágeszenciák, hanem a házi patikák szerves részét képezik.
Tovább
2012.
november
08. 18:31

Új kézbe kerültek a betegjogok

Új kézbe kerültek a betegjogok Novák Krisztinát nevezték ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatójává - erősítette meg az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére a MedicalOnline csütörtökön megjelent információját.
Tovább
2012.
november
08. 15:17

Látható öregedési jelek mutatják a szívbetegséget

Látható öregedési jelek mutatják a szívbetegséget Az öregedés egyes látható jelei, mint a hajvonal visszahúzódása, a fejtetőn való kopaszodás, a szem körüli zsírlerakódás vagy a fülcimpa gyűrődései megjósolhatják a szívbetegségeket - állapították meg 35 éves követéses tanulmányukban dán kutatók.
Tovább
2012.
november
08. 10:44

Évekkel tovább él, aki szabadidejében mozog

Évekkel tovább él, aki szabadidejében mozog A szabadidős fizikai aktivitás testsúlytól függetlenül meghosszabbítja a várható élettartamot még akkor is, ha viszonylag kis intenzitású mozgásról van szó - állapították meg 650 ezer felnőttre vonatkozó adatok elemzésével amerikai kutatók.
Tovább
2012.
november
08. 09:46

Influenza - Érkezik az oltóanyag

Influenza - Érkezik az oltóanyag Péntekig minden kistérségbe kiszállítják az influenza szempontjából rizikócsoportba tartozók számára ingyenes vakcinákat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább
2012.
november
07. 19:32

Megcsappant az egészségügy iránti bizalom

Megcsappant az egészségügy iránti bizalom A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szinapszis Kft. felmérése szerint az elmúlt fél évben jelentősen romlott a lakosság magyar egészségügybe vetett bizalma. A GfK közleményében azt is kiemelte: az egészségügyi bizalomindex csaknem tíz éve zajló felmérésében az egészségügy egyéves és ötéves jövőjével kapcsolatos várakozások eddigi mélypontjukra zuhantak.
Tovább
2012.
november
07. 16:22

Már az enyhén magas vérnyomás is öregíti az agyat

Már az enyhén magas vérnyomás is öregíti az agyat A Kalifornia Egyetem kutatói megállapították, hogy már az enyhe vérnyomás emelkedést is érdemes figyelembe venni, mert már az éppen hogy 120/80-nál magasabb vérnyomás is öregíti az agyat, ezzel növeli a demencia és az Alzheimer kialakulásának a kockázatát - figyelmeztet a Forbes cikke.
Tovább
2012.
november
07. 15:42

Mitől vagyunk rosszkedvűek?

Mitől vagyunk rosszkedvűek? Az egyre rövidülő nappalok és a sokszor borús, esős időjárás rossz hatással lehet a közérzetünkre. Szakértőnk segítségével utána jártunk, hogyan védekezhetünk a téli időszakban sokakat érintő lehangoltság és álmosság tünetei ellen.
Tovább
2012.
november
07. 09:28

Egészségtelen lehet a beltéri ruhaszárítás

Egészségtelen lehet a beltéri ruhaszárítás Károsíthatja az asztmások, szénanáthások egészségét a beltéri ruhaszárítás, mert túlzottan megemeli a páratartalmat - áll egy skót építésziskola tanulmányában.
Tovább
2012.
november
06. 16:05

Új kutatási eredmény a multivitaminok hasznáról

Új kutatási eredmény a multivitaminok hasznáról A multivitaminok rendszeres, napi szedése nem csökkenti idősebb férfiaknál a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapították meg 15 ezer ember követéses vizsgálatával amerikai kutatók.
Tovább
2012.
november
05. 10:02

"Csodatévő" repülőjáratok

"Csodatévő" repülőjáratok Az amerikai repülőtereken (is) megszokottak a biztonsági ellenőrzés előtt hosszan kígyózó sorok. Apró csosszanások előre, futó pillantások az előszedett, majd reményvesztetten tokjukba visszahelyezett laptopok képernyőire. Kínkeserves dolog, de a legtöbben kénytelen belenyugvással várják ki, amíg a sor elejére érnek. De azért akadnak, aki más módszerrel kísérleteznek. Például azzal, hogy a pár férfi tagja a sorban állókat megkerülve tolja előre a - kérésre valamennyi légitársaság által rendelkezésre bocsátott - kerekesszékben elhelyezkedő "hitvesét", fürgén suhannak el az emberkígyó mellett, egészen az biztonsági átvizsgálásig. Ott aztán a nő hirtelen felpattan, ráhelyez két hatalmas kézitáskát a szállítószalagra, és elégedetten huppan vissza az ülésbe. Fejével int a "személyzetnek": mehetünk, és már gurulnak is tovább a kapuhoz...
Tovább
2012.
november
05. 09:37

"Balzsam" testnek, léleknek és szellemnek

"Balzsam" testnek, léleknek és szellemnek Ha a méltóságteljesen nyújtózkodó Megyeri hidat a budai oldalon elhagyva a festők városába, Szentendrére, majd tovább, a Duna vonalát követve Visegrád felé autózunk, ollószerűen kinyílik a táj, frissül a levegő, csendesülnek a zajok. Az utazót mélységes nyugalom és derű szállja meg, nem véletlenül választják kirándulásuk, pihenésük egyik célpontjául a hazai és külföldi turisták a Dunakanyart. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, ezt a páratlan adottságot kihasználva nyílhat meg hamarosan a Visegrád fölött magasodó Fekete-hegyen a Silvanus Hotel gyógycentruma.
Tovább
2012.
október
31. 08:56

Izommatuzsálem

Izommatuzsálem Nyolcvanhét évesen kezdett testépítésbe egy nyugdíjas brit fogorvos, hogy - mint mondja - "elcsavarja a strandon a szexi 70 éves lánykák fejét".
Tovább
2012.
október
29. 09:01

Kerti sarkantyúka - Az év gyógynövénye

Kerti sarkantyúka - Az év gyógynövénye A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban. A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.
Tovább
2012.
október
29. 08:43

Ismét az egészség hídja lett a Lánchíd

Ismét az egészség hídja lett a Lánchíd Tizenegyedik alkalommal lett rózsaszín a fővárosi Lánchíd vasárnap az Egészség Hídja Összefogás Egyesület által szervezett kampány keretében, amely a mellrákra, megelőzésére, illetve a szűrések és önvizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.
Tovább
2012.
október
29. 08:23

Mozgással a rák ellen

Mozgással a rák ellen Védetté válhatnak a rákos folyamat kiújulásával szemben a rosszindulatú daganatok miatt gyógyszerekkel kezelt betegek a terápia befejezése utáni speciális mozgásprogram segítségével, az immunsejtek aktivizálódása révén - vált ismertté a Testmozgás Integrativ Biológiája elnevezésű konferencia egyik nagy figyelmet keltő előadásából.
Tovább
2012.
október
28. 19:06

A csontritkulás kezelésének finanszírozása megtérülő befektetés

A csontritkulás kezelésének finanszírozása megtérülő befektetés A csontritkulás gyógyszeres kezelésével csökkenthető a csonttörések, illetve a szövődményekhez kapcsolódó halálozások száma, és "rendkívül költséghatékonynak tekinthető" - írta Szekeres László, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) elnöke az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataira hivatkozva közleményében.
Tovább
2012.
október
28. 18:29

Új törvény készül a Magyar Vöröskeresztről

Új törvény készül a Magyar Vöröskeresztről Új jogszabály készül a Magyar Vöröskereszt működéséről. A törvénytervezetet szombaton tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzati honlapon, megkezdve a társadalmi vitát az előterjesztésről, amely kiemelt jogi státust biztosítana a szervezetnek.
Tovább
2012.
október
25. 09:27

Nemcsak gyógyhatásában, de élővilágában is kuriózum a hévízi tó

Nemcsak gyógyhatásában, de élővilágában is kuriózum a hévízi tó A világon is egyedülálló meleg vizű hévízi tó gyógyhatása meglehetősen ismert, kevesebb szó esik azonban arról, hogy magának a tónak és környékének milyen különleges az élővilága. Nem egy gyógyvizes medencéről, hanem egy élő tóról van szó ugyanis, amelyben akadnak olyan növény- és állatfajok, amelyek a Földön másutt nem léteznek, vagy a sajátos körülmények miatt legalábbis ritkaságnak számítanak. Mikroszkopikus rákok, érdekes vízi atka, csak itt élő vadponty, az emberi hámsejteket csipkedő szúnyogirtó fogasponty, vagy a tavon úszkáló tündérrózsák némelyike olyan egyedisége a tónak, amelyet érdemes megismerni.
Tovább
2012.
október
25. 09:02

Oltás elhízás ellen?

Oltás elhízás ellen? Gyorsan és jelentős mértékben lefogytak két egymást követő oltás hatására a túlságosan sokat evő és ezért elhízott egerek.
Tovább
2012.
október
24. 16:59

Ideje felkészülni a télre!

Ideje felkészülni a télre! A csendes őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget, szombaton már havas esőre, hóra, komolyabb fagyra is számítani lehet, ezért itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Tovább
2012.
október
23. 11:27

Bezárhatnak a magánpatikák

Bezárhatnak a magánpatikák A jövőre tervezett 70-80 milliárd forintos "megtakarítás" miatt az összes magyar magángyógyszertár megszűnhet - közölte a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége.
Tovább
2012.
október
22. 11:12

Jövőre derül ki, hogy bevált-e a cukorbetegek új támogatása

Jövőre derül ki, hogy bevált-e a cukorbetegek új támogatása A diabéteszes betegek szakmai felülvizsgálatát az új szabályozás szerint 2012. július 1-jétől kellett alkalmazni. A szakorvosi javaslatok azonban az ezt megelőző hatályos rendelet értelmében egy évig érvényesek.
Tovább
2012.
október
18. 10:50

Gyakrabban járnak magánorvoshoz és patikába az egészségpénztár-tagok

Gyakrabban járnak magánorvoshoz és patikába az egészségpénztár-tagok Az egészségpénztári kártya terhére vásárolt termékek körét a gyógyszerek vezetik, de a tagok közül többen, rendszeresen vesznek igénybe magánfinanszírozású egészségügyi ellátást - derül ki az OTP Egészségpénztár felkérésére végzett kutatásból.
Tovább
2012.
október
17. 17:36

Tetanusz - Elég vakcinát ígérnek

Tetanusz - Elég vakcinát ígérnek Már a héten megkezdik a tetanusz elleni vakcinák kiszállítását; a több hónapra elegendő mennyiségből szombatig valamennyi Budapesten és megyeszékhelyen működő kórház, a jövő hét közepétől pedig az összes kórház, közforgalmú gyógyszertár készleteinek feltöltésére lesz lehetőség - közölte Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet-Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI).
Tovább
2012.
október
16. 17:00

A főváros a kormányzat támogatását kéri egészségtervéhez

A főváros a kormányzat támogatását kéri egészségtervéhez A fővárosi önkormányzat közzétette és az egészségügyi államtitkárságnak is eljuttatta a Budapest egészségtervet, bízva a támogatásában - jelentette be Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.
Tovább
2012.
október
16. 08:59

Drágul a cigaretta és az alkohol

Drágul a cigaretta és az alkohol Jövedékiadó-emelésekről döntött a parlament hétfőn az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében. A dohánytermékeké a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő, a jövő év helyett már december 1-jén.
Tovább
2012.
október
13. 11:58

Hol isznak többet?

Hol isznak többet? Az öreg kontinens polgárai a 21. században átlag 12,5 liternyi tiszta szesznek megfelelő mennyiségű alkoholtartalmú italt hörpintenek fel. Hazánkban különböző források 13-16 literre teszik az éves fogyasztást, s a 60 esztendősnél fiatalabb magyar férfiak halandóságában főszerepe van a részegeskedésnek.
Tovább
2012.
október
12. 20:00

Százezer felnőtt szenved ízületi gyulladásoktól Magyarországon

Százezer felnőtt szenved ízületi gyulladásoktól Magyarországon Az artritisz világnapját október 12-én tartják: Magyarországon százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved ízületi gyulladásoktól, a diagnózis korai felállítására és a terápia időben történő megkezdésére az artritisz centrumokban van lehetőség.
Tovább
2012.
október
12. 17:51

Fókuszban a szervátültetés

Fókuszban a szervátültetés Több európai nagyváros után idén Budapest ad otthont a donációs napnak, vagyis a Szervdonáció és Transzplantáció Európai Napjának (EDD) szombaton. A donációs nap fő célja, hogy erőteljesebben ráirányítsa a társadalom figyelmét a szerv- és szövettranszplantáció, illetve -donáció kérdésére, hogy méltányolják a transzplantáció folyamatát segítő, és abban részt vevő személyek érdemeit, hogy megteremtse a felelős, etikus, nem kereskedelmi célú szerv- és szövetdonáció, illetve -átültetés iránti bizalmat, és előmozdítsa a transzplantációhoz kötődő kihívásokkal és innovációkkal kapcsolatos eszmecserét.
Tovább
2012.
október
12. 09:57

Sokkolt fehérjék a cukorbaj ellen

Sokkolt fehérjék a cukorbaj ellen Selye János alapvető munkája, az Életünk és a stressz megjelenése óta a nagyközönség is tudja, hogy a stresszhatás komoly biológiai változásokat okoz a szervezetben. A Szegedi Egyetemen működő stresszbiológiai kutatócsoport azt vizsgálja, hogy a Debreceni Egyetem szakemberei által előállított vegyületek hogyan hatnak a stresszfehérjék képződésére.
Tovább
2012.
október
11. 17:23

Véget ért a parlagfűszezon

Véget ért a parlagfűszezon Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a hétről hétre csökkenő pollenterhelés eredményeként a 40. hétre már csak alacsony pollenkoncentráció volt jellemző az országban. A levegő parlagfű-pollentartalma heti átlagban országszerte már csak a maximum köbméterenkénti 9 pollenszem értéket érte el. Ennél az értéknél allergiás tünetek már nem jelentkeznek.
Tovább
2012.
október
10. 11:29

Matolcsy csomagja már puhul

Matolcsy csomagja már puhul Az újabb megszorítócsomag a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget, mivel az orvosok nagy része már átlépte a nyugdíjkorhatárt, így nekik választaniuk kellene a munka és a nyugdíj között. A nyugdíjas orvosok nélkül azonban bedőlne az egészségügy - olvasható a Népszabadságban.
Tovább
2012.
október
09. 12:20

Nem volt értelme a várólisták közzétételének

Nem volt értelme a várólisták közzétételének Immár negyed éve gyomlálgatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a nyilvánossá tett várólistákat, de lényegesen nem rövidültek - írta a Népszabadság. A lapban az olvasható: a legtöbbet az implantátumos, drága eszközöket igénylő műtétekre kell várakozni. A csípő-, térd- és gerincproblémákkal küszködőknek akár éveket is kell várniuk.
Tovább
2012.
október
09. 07:50

Létrejön a Nemzeti Betegfórum

Létrejön a Nemzeti Betegfórum A magyarországi betegszervezeteket tömörítő Nemzeti Betegfórum (NBF) november 9-én tartja első konferenciáját. A kormány 2011-ben döntött arról, hogy a betegszervezetekkel való kapcsolattartás fórumaként létrejön a Nemzeti Betegfórum, amelyet az adott betegségben szenvedőket képviselő társadalmi szervezetek alkotnak.
Tovább
2012.
október
05. 10:43

Az aszpirin lassíthatja az időskori szellemi hanyatlást

Az aszpirin lassíthatja az időskori szellemi hanyatlást Az aszpirint szedők körében lassabb a szellemi hanyatlás folyamata, a demenciát azonban nem előzi meg a szer - állapították meg svéd kutatók öt évig tartó követéses tanulmányukban.
Tovább
2012.
október
05. 09:00

A D-vitamin hiánya növeli a szív- és érbetegségek veszélyét

A D-vitamin hiánya növeli a szív- és érbetegségek veszélyét A halálozási statisztika első helyén álló szívinfarktus és szélütés bekövetkezését sokféle vitamin nem megfelelő bevitelével is magyarázták, de most egy nagyszabású dán vizsgálat kimutatta, hogy az erek épségéhez megfelelő D-vitamin szint feltétlenül szükséges.
Tovább
2012.
október
04. 08:32

A Látás Hónapja

A Látás Hónapja A rendszeres látásellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet a Látás Hónapja elnevezésű kampány, amely során a magyar lakosság országszerte több száz optikában vehet részt ingyenes szűrővizsgálatokon és szaktanácsadáson októberben.
Tovább
2012.
október
03. 07:45

A rossz alvás nehezen kezelhető magas vérnyomással jár együtt

A rossz alvás nehezen kezelhető magas vérnyomással jár együtt Rosa Maria Bruno a magas vérnyomást kutatók nemzetközi kongresszusán ismertette munkacsoportja tanulmányát, amely azt kutatta, hogy miben különböznek azok a betegek, akiknek a vérnyomása három-négyféle gyógyszer egyidejű alkalmazása ellenére sem csökkent megfelelően, azon betegektől, akiknél átlagos és gyógyszerkombinációk használata esetén gyorsan a nemzetközi ajánlásokban szereplő szintre - 140/80 hgmm - leszorítható a vérnyomása.
Tovább
2012.
október
02. 13:32

Biztonságosabban lehet majd élelmiszerhez jutni

Biztonságosabban lehet majd élelmiszerhez jutni A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-biztonsági stratégiát dolgoz ki, a dokumentum célja, hogy meghatározza azokat a lépéseket és eszközöket, amelyeken keresztül a fogyasztók egészségének védelme a jövőben is hatékonyan megvalósítható - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.
Tovább
2012.
október
02. 10:19

A gondozás újragondolását sürgetik holland kutatók

	 A gondozás újragondolását sürgetik holland kutatók A társadalom elöregedésének fényében az európai országoknak felül kellene vizsgálniuk az idősek és betegek gondozását holland kutatók szerint. A haldoklóknak több támogatásra lenne szükségük, mint amit jelenleg kapnak.
Tovább
2012.
október
01. 08:50

Influenza ellen nincs jobb a védőoltásnál

Influenza ellen nincs jobb a védőoltásnál Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az influenza elleni védőoltás megítélése a magyar lakosság körében nem megfelelő. Ócsai Lajos járványügyi főosztályvezető kiemelte: az influenza nagyon súlyos betegség is lehet. "Soha nem lehet tudni, hogy mikor, ki, milyen súlyosságú megbetegedésen fog átesni, ha megkapta a fertőzést" - tette hozzá, kiemelve, hogy az influenza elleni védekezésben a védőoltásnál hatékonyabb módszer nincs.
Tovább
2012.
szeptember
30. 09:34

Szívünk Napja a Városligetben

Szívünk Napja a Városligetben Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tájékoztató és interaktív előadásokkal, egészségmegőrzéssel kapcsolatos szórakoztató programokkal várja a látogatóit vasárnap a fővárosi Városligetben a Szívünk Napja, amely idén a gyermekek egészségére helyezi a hangsúlyt.
Tovább
2012.
szeptember
29. 16:42

Megszűnik az Andaxin: több a kár, mint a haszon

Megszűnik az Andaxin: több a kár, mint a haszon Korkedvezményes nyugdíjba küldi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA-CHMP) az Andaxint. A népszerű nyugtatót kereken 55 éve törzskönyvezték Magyarországon, és most alapvetően gyógyszerbiztonsági okokból kell kivonni a forgalomból. A gyógyszerügynökség fokozatosan távolítja el az Andaxint legkésőbb 2013. június 30-ig. Az intézkedésre azért van szükség, mert a hatóanyagával, a meprobamáttal kapcsolatban biztonságossági aggályok merültek fel.
Tovább
2012.
szeptember
29. 14:29

Még nincs vége - Kissé erősödött a pollenterhelés

Még nincs vége - Kissé erősödött a pollenterhelés Az előző hétvégéhez képest az elmúlt napokban kissé magasabb volt a pollenterhelés az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.
Tovább
2012.
szeptember
29. 08:06

Hétfőn több mint ezer gyógyszer ára változik

Hétfőn több mint ezer gyógyszer ára változik A gyógyszertámogatásokat érintő legutóbbi úgynevezett vaklicites eljárás nyomán október elsejével több mint ezer gyógyszer ára változik: 726-nak csökken, 543-nak emelkedik a térítési díja.
Tovább
2012.
szeptember
28. 19:41

Így enyhítenék a háziorvoshiányt

Így enyhítenék a háziorvoshiányt A súlyos háziorvoshiány enyhítésének érdekében a jövőben háziorvosi szakképesítés nélküli orvosok is vállalhatnának praxist.
Tovább
2012.
szeptember
25. 14:29

Az OEP szerint nincs gyógyszerellátási probléma

Az OEP szerint nincs gyógyszerellátási probléma A gyógyszerek támogatásból való kivonása nem egyszerre, hanem az év során folyamatosan történtek, így emiatt nincs ellátási probléma - jelentette be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Tovább
2012.
szeptember
25. 09:37

A többség támogatja a dohányzás korlátozását

A többség támogatja a dohányzás korlátozását Bár 100 magyarból 28 naponta rágyújt, a társadalomban a dohányzók és nem dohányzók egyaránt támogatják a dohányzás korlátozását az egészségügyi, közoktatási és más közintézményekben, illetve a játszótereken és környékükön - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Tovább
2012.
szeptember
24. 08:48

Agyi katasztrófa és az A-típusú személyiség

Agyi katasztrófa és az A-típusú személyiség Hatvan évvel ezelőtt két szívgyógyász tíz esztendei vizsgálat alapján leírta a mindig időzavarban lévő, állandóan versengő, stresszre érzékeny embertípust, akit elneveztek A-típusú személyiségnek, és ez a fogalom a szervi betegségek tanulmányozásától a lélektani kutatásig hatalmas lökést adott az orvostudománynak.
Tovább
2012.
szeptember
23. 08:51

Módosítani kell az asztma kezelését?

Módosítani kell az asztma kezelését? Az asztma optimális kezelési eljárásának kidolgozása érdekében végeztek vizsgálatot amerikai kutatók, eredményeik nyomán valószínűleg módosítani kell a betegség kezelésének általános irányelveit.
Tovább
2012.
szeptember
23. 08:28

Egészségturizmus - Nem elég a fürdő

Egészségturizmus - Nem elég a fürdő Csak az egészségturizmusban érvényesülő világtrendek megértése és felhasználása révén készíthető el Magyarország számára egy olyan új, modern iparági fejlesztési terv, amely sikerre vezet - állítja Várhelyi Tamás, az Innovatív Turisztikai Tudásközpont igazgatója és Ruszinkó Ádám, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület (MEME) elnöke.
Tovább
2012.
szeptember
22. 14:55

Beszédesek a szemben lévő erek

Beszédesek a szemben lévő erek A szemben lévő erek vizsgálata sok fontos információt ad a szív- és az érrendszer állapotáról. Görög kutatók igazolták, hogy ez az érzékeny módszer még a korábbinál is több adatot nyújthat a kezelőorvosoknak.
Tovább
2012.
szeptember
22. 14:14

Majdnem megölte magát, mert azt hitte ért a gyógyításhoz

Majdnem megölte magát, mert azt hitte ért a gyógyításhoz Doktor úr, nekem ezt a gyógyszer írja fel, a szomszédasszony is ettől gyógyult meg! – adta le a rendelést egy nyugdíjas hölgy, a kezében szorongatva egy gyógyszeres doboz letépett darabját. Hogy neki egészen más a baja? Az nem számít! Ha a barátnőjének hatott, neki is biztosan fog.+
Tovább
2012.
szeptember
20. 18:30

Már 1200 patika van válságos helyzetben

Már 1200 patika van válságos helyzetben A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége(MOSZ) szerint a gyógyszerágazatot érintő augusztusi árrés-átcsoportosítás miatt a korábbi 700 patika helyett már 1200 került kilátástalan helyzetbe.
Tovább
2012.
szeptember
20. 18:09

Már egyetlen agysejt károsíthatja az agyat

Már egyetlen agysejt károsíthatja az agyat Az Aging Cell című lapban nemrég megjelent friss tanulmány szerint az agysejtek ugyanolyan öregedési folyamaton mennek át, mint a bőrsejtek, azaz egy öregedésnek indult sejt számos szomszédos sejtre fejti ki hatását.
Tovább
2012.
szeptember
20. 14:29

Séta a szívünkért a Margitszigeten

Séta a szívünkért a Margitszigeten Közös sétára várja az egészségéért tenni akaró lakosságot a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) szombaton a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A 14 órakor induló hagyományteremtő séta célja felhívni a figyelmet a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás jelentőségére.
Tovább
2012.
szeptember
19. 15:30

Nem a kórházakat fejlesztik, inkább a rendeletet módosítják

Nem a kórházakat fejlesztik, inkább a rendeletet módosítják Módosították az egyes egészségügyi ellátások új minimumfeltételeit tartalmazó rendeletet, s egyúttal meghosszabbították az azoknak való megfelelés határidejét is - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb, kedden megjelent számából.
Tovább
2012.
szeptember
18. 17:24

3 őszi gyümölcs, ami lassítja az öregedést

3 őszi gyümölcs, ami lassítja az öregedést Bár szinte minden gyümölcsöt megvehetünk évszaktól függetlenül, mégis érdemes az idénynek megfelelőt választani: finomabb és az összetevői is értékesebbek.
Tovább
2012.
szeptember
18. 15:10

Szívelégtelenség ellen fekete csokoládét

Szívelégtelenség ellen fekete csokoládét A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség. Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.
Tovább
2012.
szeptember
18. 06:57

Demonstrálni is hajlandóak a májbetegek

Demonstrálni is hajlandóak a májbetegek Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közlése szerint csak az emelt és a kiemelt támogatású, új terápiás területre vonatkozó gyógyszerek esetében állt le a döntéshozatal; Bidló Judit, az ártámogatási főosztály vezetője ezt azzal indokolta hétfőn az MTI-nek, hogy az említett készítmények nagy pénzkiáramlással járnak, és emiatt speciális eljárást igényelnek.
Tovább
2012.
szeptember
18. 06:28

Nyilvántartásba vennék a rehabilitációs orvosszakértőket

Nyilvántartásba vennék a rehabilitációs orvosszakértőket Elkészítenék a rehabilitációs orvosszakértők nyilvántartását, az emberierőforrás-miniszter rendelettervezete szerint a jövőben csak az végezhetne ilyen jellegű tevékenységet, aki felvéteti magát a névjegyzékbe.
Tovább
2012.
szeptember
17. 16:31

Több mint ezer gyógyszer ára változik októberben

Több mint ezer gyógyszer ára változik októberben Október elsejével több mint ezer gyógyszer ára változik: 726-nak csökken, 543-nak emelkedik a térítési díja - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője.
Tovább
2012.
szeptember
17. 08:02

Az alkoholfogyasztás szívritmuszavart okozhat

Az alkoholfogyasztás szívritmuszavart okozhat A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik. Egyelőre nem tisztázott, miért okozhat a szeszivás olyan állapotot, hogy a szív össze-vissza ver, de veszélyei miatt ez a kórkép fokozott figyelmet érdemel.
Tovább
2012.
szeptember
13. 12:50

Készül az új járóbeteg-szakellátási koncepció

Készül az új járóbeteg-szakellátási koncepció Még az ősz elején elkészül az a járóbeteg-szakellátási koncepció, amely mentén a struktúra és a finanszírozás igazításával 2013-tól elindulhat a járóbeteg-intézmények államosítása - mondta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója.
Tovább
2012.
szeptember
13. 09:12

Sok a néma infarktus az idősek körében

Sok a néma infarktus az idősek körében Egy új tanulmány rávilágított, hogy a diagnosztizált eseteknél valószínűleg jóval több idős ember esik át szívinfarktuson. Ezek az úgynevezett ”néma” esetek, melyek ugyanolyan mértékben fokozhatják a halálozás kockázatát, mint a beazonosított megbetegedések.
Tovább
2012.
szeptember
12. 10:47

A séta a legegyszerűbb edzés

A séta a legegyszerűbb edzés Aki fogyni szeretne az azzal számolhat, hogy másfél kilométerenként akár 100 kalóriát is felhasználhat a szervezete. Arról nem is beszélve, hogy a gyaloglás az aktívabb mozgásformákhoz – például a futáshoz – képest kevesebb előkészületet igényel, és kisebb a sérülések kockázata is. A séta kedvezően befolyásolja az általános közérzetet, ráadásul erősíti a csontokat, így szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében.
Tovább
2012.
szeptember
12. 08:54

122 évig élt egy orosz férfi?

122 évig élt egy orosz férfi? Oroszország legidősebb férfija, Magomed Labazanov dagesztáni lakos, meghalt, jelentette be az Interfax orosz hírügynökség. Szeptember 6- án hunyt el saját otthonában, Szerebrjakovka faluban. Halálát egy betegség okozta, amely pár nappal halála előtt gyengítette le nagyon, annyira, hogy az ételt is megtagadta önmagától.
Tovább
2012.
szeptember
11. 11:07

Főleg az idősebbeket érintheti a nyugat-nílusi láz

Főleg az idősebbeket érintheti a nyugat-nílusi láz Egy-egy esetben, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében igazolták a nyugat-nílusi láz előfordulását, a két beteg még megfigyelés alatt van. Dr. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy emberről emberre nem terjed a vírus, az egyetlen fegyver ellene pedig a szúnyogirtás.
Tovább
2012.
szeptember
08. 12:14

A mustgáz a szüreti időszak jellemző veszélyforrása

A mustgáz a szüreti időszak jellemző veszélyforrása A mustgáz a szüreti időszakban minden évben több, akár halállal végződő balesetet is okoz, pedig a tragédiák megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.
Tovább
2012.
szeptember
08. 11:17

Több oltást felnőttkorban ajánlott megismételni

Több oltást felnőttkorban ajánlott megismételni Több oltást ajánlott felnőttkorban is megismételni, így biztosítani lehet, hogy az újszülöttek védelmét is, akiket még nem oltottak be - mondta el Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője.
Tovább
2012.
szeptember
07. 17:55

A bioétel olyan, mint a többi?

A bioétel olyan, mint a többi? Általánosan elfogadott nézet, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek, de egy friss felmérés szerint lehet, hogy ez egyáltalán nem igaz.
Tovább
2012.
szeptember
07. 15:34

A számítógép csökkenti a demencia kockázatát

A számítógép csökkenti a demencia kockázatát A Nyugat-Ausztráliai Egyetem legújabb kutatása szerint az idős férfiakban akár 40 százalékkal is csökkentheti a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát a személyi számítógép használata. A kutatócsoport Osvaldo Almeida professzor vezetésével több mint ötezer 65 és 85 év közötti férfit vizsgált.
Tovább
2012.
szeptember
07. 05:23

Alzheimer-kór: újabb tévhit dől meg?

Alzheimer-kór: újabb tévhit dől meg? Egy népszerű étrendkiegészítő, a ginkgo biloba szedésével nem előzhető meg az Alzheimer-kór idősebb embereknél - állapították meg nagyszabású tanulmányukban francia kutatók.
Tovább
2012.
szeptember
06. 14:46

A halolaj és a testmozgás együtt erősít

A halolaj és a testmozgás együtt erősít Ha idősebb korában hetente három alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag halolajat fogyaszt valaki, az segíthet megőrizni izomzatát azáltal, hogy megduplázza a testmozgás előnyös hatását - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap.
Tovább
2012.
szeptember
06. 06:14

Rántás helyett

Rántás helyett Az ínséges időszakban még egy híg leves is tartalmas tudott lenne egy jó vaskos sűrítéssel, például paprikás rántással, vagy magyaros, fokhagymás rántással. Ma viszont már akadnak egészségesebb és kevésbé megterhelő alternatívák is.
Tovább
2012.
szeptember
05. 17:49

Változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament

Változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament A betegek jobb tájékozódása érdekében változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága, azt szeretnék, hogy a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatók olvashatóbbak és érthetőbbek legyenek.
Tovább
2012.
szeptember
04. 15:57

Riasztó-e a daganatos tüdő fényképe?

Riasztó-e a daganatos tüdő fényképe? Ezentúl már csak a dohányzás egészségkárosító hatásait bemutató fényképekkel ellátott cigarettásdobozokat lehet gyártani. A csomagolásokon például daganatokról, tüdőrákról készült fényképeket lehet majd látni, hogy így is segítsék a dohányzásról való leszokást. Ezzel együtt januártól drágul a cigaretta is. A szakemberek véleménye nem egyértelmű.
Tovább
2012.
szeptember
04. 15:19

A mániás viselkedéshez köthető gént azonosítottak

A mániás viselkedéshez köthető gént azonosítottak A bipoláris zavarral élő embereknél váltakoznak a depressziós és a mániás epizódok, érzelmi hullámvasútba ültetve ezáltal az érintetteket: német kutatók most olyan gént azonosítottak, amely a mániás tünetek megjelenéséért felelős.
Tovább
2012.
szeptember
04. 10:49

A váltakozó böjtölések előnyei - A mérsékleten van a lényeg

A váltakozó böjtölések előnyei - A mérsékleten van a lényeg "A böjtölésről mindig azt feltételeztem, hogy kellemetlen dolog, és korántsem látni, hogy milyen haszna lehet hosszabb távon. Így amikor felkértek arra, hogy készítsek dokumentumfilmet, amelyben magamon próbálom ki, hogy mi történik, ha nem eszem, nem nagyon örültem. Biztosra vettem ugyanis, hogy nem lesz benne sok örömöm" - Michael Mosley, a BBC tudományos szakírója ezzel az önvallomással vezette be a váltakozó, a rendes táplálkozási napok közé beiktatott, de megfelelően ellenőrzött koplalással járó előnyöket ismertető írását a brit média portálján. Mint elárulta, végül azért szánta rá magát a kísérletre, mert a szerkesztő biztosította, hogy új tudományról van szó, amelynek eredményeit saját testén is megtapasztalhatja majd.
Tovább
2012.
szeptember
03. 12:18

Munkával tartható fitten az agy

Munkával tartható fitten az agy Az Arizona Állami Egyetem tudósainak felfedezése szerint az idősebb méhek úgy gátolják meg az agy öregedését, hogy olyan munkaköröket vállalnak, amelyeket többnyire fiatalabb társaik töltenek be – olvasható a Mindennapi Pszichológiában.
Tovább
2012.
augusztus
31. 16:56

Hat évvel tovább élhetnek a sportos nyugdíjasok

Hat évvel tovább élhetnek a sportos nyugdíjasok Az aktív és egészséges életmódot soha nem késő elkezdeni. Egy új, svéd tanulmány rámutatott, hogy a várható élettartamok között hatalmas különbség van a tekintetben, hogy az illető egészséges és a lehetőségnek megfelelő aktív életet él, vagy sem - írja a BBC.
Tovább
2012.
augusztus
31. 06:37

Túl magas a léc a kórházaknak?

Túl magas a léc a kórházaknak? Jelenleg Magyarországon nincs olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény, amelynek minden osztálya megfelelne az egészségügyi ellátások új minimumfeltételeinek - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke egy budapesti egészségügyi konferencián.
Tovább
2012.
augusztus
27. 11:49

Migrén, ingerlékenység: itt a hidegfront

Migrén, ingerlékenység: itt a hidegfront A kánikula megszakadt a hidegfronttal, a hűvös levegő és a nagy szelek hoztak enyhülést. Hazánkban hétfőn délelőtt nyugat felől tovább szakadozik a felhőzet, egyre több helyen bukkan elő a nap. Csapadék elszórtan főleg keleten valószínű. Délután a napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, a felhőátvonulásokból elszórtan futó záporokra lehet számítani.
Tovább
2012.
augusztus
25. 09:56

A stroke apró jelei

A stroke apró jelei A stroke nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszíti. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.
Tovább
2012.
augusztus
24. 09:55

Idősek között pusztít az AIDS Kínában

Idősek között pusztít az AIDS Kínában Kínában jelentősen megnőtt az 50 évesek és az a felettiek aránya az újabb HIV-fertőzöttek körében – derül ki csütörtöki kínai lapjelentésekből. Az egészségügyi szakemberek szerint a trend annyira nem szokványos, hogy a világon egyelőre csak Kínában jellemző. Magyarázatát részben a szexuális aktivitás korbeli kitolódásában, illetve az anyagi helyzet általános javulásában látják. Az új vírushordozók többsége prostituáltaktól fertőződött meg. Az olcsó utcai prostituáltak körülbelül 1 százaléka HIV-pozitív – vélik a szakemberek.
Tovább
2012.
augusztus
24. 08:57

Fel kellene tölteni a gyógyszerkasszát

Fel kellene tölteni a gyógyszerkasszát A gyógyszerkasszán 120 milliárdot akart spórolni a kormányzat, a siker érdekében az OEP több tucat intézkedést léptetett hatályba, amivel lényegében a betegek orvosságokhoz való hozzáférését nehezítette. Ennek ellenére augusztus elejéig az OEP elköltötte a gyógyszerkassza nyolcvan százalékát.
Tovább
2012.
augusztus
23. 10:16

Igyunk csapvizet!

Igyunk csapvizet! Egészségesnek, az ivóvíz-minőségi előírásoknak megfelelőnek találta a budapesti csapvizeket az Együtt Európáért Alapítvány "Igyunk csapvizet" című kampánya keretében több helyen lefolytatott vizsgálat.
Tovább
2012.
augusztus
23. 09:30

Maraton ötven felett?

Maraton ötven felett? Ötven év feletti résztvevőkön végzett vizsgálat szerint ebben az életkorban nincsen több szív-érrendszeri eltérés, mint a 18-40 év közötti versenyzőkön. Néhány héttel a futás után az esetlegesen észlelt szívproblémák is megszűntek.
Tovább
2012.
augusztus
21. 11:09

Az elhízás gyorsíthatja a szellemi hanyatlást

Az elhízás gyorsíthatja a szellemi hanyatlást Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést - állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.
Tovább
2012.
augusztus
21. 06:59

Allergiásan is ki kell mozdulni otthonról

Allergiásan is ki kell mozdulni otthonról Attól, hogy valaki allergiás, még nem töltheti négy fal közt az egész nyarat. Előfordulhat, hogy utaznia kell. Ha azonban gondoskodik a megfelelő úti patikáról, ilyenkor is könnyedén megbirkózhat az allergia tüneteivel.
Tovább
2012.
augusztus
20. 10:01

Egész héten izzasztó meleg lesz

Egész héten izzasztó meleg lesz A következő időszakban várható magas napi átlaghőmérséklet miatt hétfőre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapest területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
Tovább
2012.
augusztus
19. 11:15

Dinnyediéta

Dinnyediéta Sokan a nyaraláson kívül még egy fontos dolgot várnak a nyári időszakban: a dinnyét! A görög- és sárgadinnye idénygyümölcs, így ilyenkor július–augusztus környékén fogyasszunk minél többet belőle. A dinnyével fogyni is lehet, az egyik leghatékonyabb diétás gyümölcs.
Tovább
2012.
augusztus
18. 06:09

A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?

A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás? A tojás veszélyéről már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztendőkben kezdődött "elmarasztalása" magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején kicsit rehabilitálódott, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás, azaz heti 14 még nem árt igazán, ám hamarosan - 1973-ban - heti háromra szigorodott a fogyasztási határmaximum.
Tovább
2012.
augusztus
17. 11:20

A magányosság komoly közegészségügyi probléma

A magányosság komoly közegészségügyi probléma "Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja" - írta John Donne angol költő a XVII. században a magányosság és vágyódás kifejezéseként. Van, aki egyedüllétre vágyik, de senki se akar magányos lenni, és főleg azért nem, mert az senkinek se jó. A magányosság nemcsak boldogtalanná teszi az embert, hanem kutatások tanúsága szerint halálozási ok is. A rossz mentális állapottal is összeköthető, ám ami ennél is meglepőbb: olyan bajokkal, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a demencia.
Tovább
2012.
augusztus
17. 11:04

A rokkantsági nyugdíjakról

A rokkantsági nyugdíjakról Az igénylés időpontjától függetlenül jogosultak az önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra azok, akiknek tavaly év végéig rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátást állapítottak meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken.
Tovább
2012.
augusztus
17. 06:24

Pollenriadó!

Pollenriadó! A parlagfű napi pollenkoncentrációja több térségben meghaladta a riasztási szintet, ami azt jelenti, hogy az allergiásoknak már erős tüneteik lehetnek - mondta el Apatini Dóra, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) biológusa.
Tovább
2012.
augusztus
16. 12:17

Nemcsak az számít, mennyit iszunk, hanem az is, hogyan isszuk

Nemcsak az számít, mennyit iszunk, hanem az is, hogyan isszuk Nemcsak az elfogyasztott alkohol mennyisége, hanem az italozás módja is számít az élettani folyamatok szempontjából. Sokan a mindennapi ebédhez vagy vacsorához isznak valamilyen szeszesitalt, de főleg a mai fiatalok körében eluralkodott az ivásroham, amikor csak a hétvégén isznak alkoholt, de akkor annyit, amennyit csak bírnak.
Tovább
2012.
augusztus
16. 08:20

Húszezer rokkant már nem az

Húszezer rokkant már nem az Míg márciusig tízezer, június végéig már "csak" 3862 rokkantnyugdíjas nem jelentkezett az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságnál (ONYF) a kötelező felülvizsgálatra − tudta meg a Napi Gazdaság. Eddig több mint húszezren buktak el a rokkantnyugdíjak rendkívüli felülvizsgálatán, amelyet a költségvetés kiadásainak mérséklésére hajtottak végre − derült ki korábban az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága rehabilitációs albizottságának ülésén.
Tovább
2012.
augusztus
15. 18:15

A kórházban fekvő betegek egyharmada alultáplált

A kórházban fekvő betegek egyharmada alultáplált A Magyarországon kórházi kezelésben részesülő betegek egyharmada alultáplált egy idén nyáron elkészült felmérés szerint - közölte a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság.
Tovább
2012.
augusztus
15. 15:33

Fájós háttal is sportolhat

Fájós háttal is sportolhat Korábban az volt a szabály, hogy aki beteg, annak kímélnie kell magát. Azonban az orvosok másképp vélekednek. Hátfájdalom, porckorongproblémák vagy ízületi problémák nem jelentenek kifogást a mozgás alól. Christine Graf sportorvos elmagyarázza, melyik sport milyen panaszokhoz megfelelő.
Tovább
2012.
augusztus
14. 06:41

A szürkehályog-operáció megóvhat a csípőműtéttől

A szürkehályog-operáció megóvhat a csípőműtéttől Az idős emberek gyakran azért esnek el és szenvednek súlyos csonttörést, mert a lassan, de visszafordíthatatlanul kifejlődő szürkehályog miatt rosszul látnak. Amerikai kutatók vizsgálata egyértelműen bizonyította, hogy a szemészeti beavatkozás megelőzheti a súlyos, több órás csontműtétet.
Tovább
2012.
augusztus
13. 11:51

Javítja az egészséget a mediterrán diéta

Javítja az egészséget a mediterrán diéta Akár halálos betegségektől is megóvhat bennünket az egyre népszerűbb és egészségesnek tartott mediterrán diéta - derült ki a La Trobe Egyetem kutatásából.
Tovább
2012.
augusztus
12. 17:03

Alkohollal a reumás ízületi gyulladás ellen

Alkohollal a reumás ízületi gyulladás ellen A British Medical Journal című szaklapban publikált tanulmány eredményei ismét a mértékletes alkoholfogyasztás egészségügyi előnyeit támasztják alá.
Tovább
2012.
augusztus
12. 09:22

Késlelteti az öregedést az istenek kedvence

Késlelteti az öregedést az istenek kedvence Megterem a kertben, a konyhaablakban, az erkélyen, de a mezőn is szedhetünk kakukkfüvet. Kiváló fűszer és gyógynövény, teája a nyári rét illatát idézi!
Tovább
2012.
augusztus
11. 08:49

Uborka és szőlőmagolaj a jobb látásért

Uborka és szőlőmagolaj a jobb látásért Az uborka és a szőlőmagolaj értékes tápanyagok, testünket kívülről-belülről építik. Mindkettőt érdemes rendszeresen fogyasztani, hogy védjük szemünket, ha sokat ülünk a számítógép előtt.
Tovább
2012.
augusztus
09. 09:46

Lenyelhető, porszemnyi mérőműszert engedélyeztek az USA-ban

Lenyelhető, porszemnyi mérőműszert engedélyeztek az USA-ban Az amerikai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte annak a lenyelhető, apró műszernek a forgalomba hozatalát, amely jelzi a gyógyszer bevételének idejét, vagy a szívműködés szaporaságát a bőrön keresztül. Az új eszköz alapvetően megváltoztathatja a diagnosztikát és a gyógyszeres kezelést egyaránt.
Tovább
2012.
augusztus
06. 11:34

Színes szalagok az olimpikonokon

Színes szalagok az olimpikonokon A kinesiotaping kiváló hatású sportsérülések esetén, képes a gyógyulási időszakot lerövidíteni. Nyilván sokaknak feltűntek azok a színes szalagok, csíkok, amelyeket rengeteg olimpikon visel a testén. Kézilabdások, sprinterek, focisták, teniszezők „ékesítik" magukat úgynevezett kinesiotape szalagokkal, amelyek fájdalomcsillapító hatásáról dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológus szakorvosa beszélt.
Tovább
2012.
augusztus
06. 09:44

Ma igazán tombol a hőség

Ma igazán tombol a hőség Hétfőn tetőzik a hőséghullám, nappal 40 fok, néhol még késő este is 33 fok lehet. A hőség miatt az ország összes megyéjében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Tovább
2012.
augusztus
05. 10:22

Hőségriadó az egész országban

Hőségriadó az egész országban A hőség miatt vasárnapra az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett több megyében heves zivatarokra, felhőszakadásra is számítani kell.
Tovább
2012.
augusztus
04. 10:27

Világrekorder a 90 éves rúdugró

Világrekorder a 90 éves rúdugró Ki mondta, hogy nem lehet valaki fitt idős korában is? William Bell tudna mit mesélni... Dr. Bell, aki egyébként orvosként is praktizált egészen nyugdíjazásáig, egy olimpiai ezüstérmes fiú büszke apukája. Nem mellesleg világbajnok rúdugró. Sőt mi több, 90 évesen világcsúcsot döntött a sportágban.
Tovább
2012.
július
30. 13:00

Rokkantak a kiszolgáltatottság ellen

Rokkantak a kiszolgáltatottság ellen A Magyar Szociális Fórum Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoportja ma arra szólította fel a rokkantakat, hogy társadalmi harccal szerezzék vissza rokkant nyugdíjukat, melytől megfosztották őket. A csoport véleménye szerint a magyar kormány a nemzetközi normákkal ellentétesen cselekszik azzal, hogy megszünteti a baleseti és a rokkantsági nyugdíjakat, s megszüntette a társadalombiztosítási védelmet.
Tovább
2012.
július
30. 08:19

A törékeny öregeknek jobb a magasabb vérnyomás

A törékeny öregeknek jobb a magasabb vérnyomás A törékeny, idős emberek jobban bírják, ha az általános ajánlásnál - 140/90 Hgmm - kissé magasabb a vérnyomásuk. Michelle Odden amerikai kutató és orvoscsoportja több ezer 65 évesnél idősebb ember vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre.
Tovább
2012.
július
28. 10:22

Tovább élnek az optimisták

Tovább élnek az optimisták A diéta, a testmozgás és a genetika azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek meghatározzák, milyen hosszú lesz az életünk. Az élettartamunkra azonban személyiségjegyeink is hatással vannak, a nevetés pedig a legjobb gyógyír. Egy friss kutatás megerősítette, hogy a személyes fejlődés, az önmegvalósítás, az "itt és most" életfelfogás, valamint az önzetlenség is aktívan befolyásolja az emberi élet hosszát.
Tovább
2012.
július
28. 09:21

A befőzés is lehet veszélyes

A befőzés is lehet veszélyes A befőzéssel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági tudnivalókat összegző lakossági tájékoztatót jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
Tovább
2012.
július
27. 18:52

Sóterápiával az allergia ellen

Sóterápiával az allergia ellen Közeledik az allergiások számára kritikus időszak, hamarosan virágzik a parlagfű, ilyenkor mindenki azt keresi, miként tudná elviselhetőbbé tenni ezeket a heteket, legyen szó akár saját magáról, akár hozzátartozójáról.
Tovább
2012.
július
25. 10:10

5 jel, ami agydaganatra utal

5 jel, ami agydaganatra utal Több szempontból is rendhagyó betegséget takar ez a szó – agydaganat –, nem csupán azért, mert valójában többféle betegség gyűjtőneveként használjuk, és megjelenésében is számtalan formát ölthet. Az agy szinte minden részében felbukkanhat, és attól függően, hol jelenik meg a kóros szövetszaporulat, nagyon sokféle tünetet produkálhat.
Tovább
2012.
július
25. 09:09

A sajt csökkentheti a cukorbaj veszélyét?

A sajt csökkentheti a cukorbaj veszélyét? A rendszeres sajtevés 12 százalékkal csökkentheti a kettes típusú, felnőttkorban kialakuló cukorbaj veszélyét - állítják amerikai kutatók.
Tovább
2012.
július
24. 17:11

Meghosszabbíthatja az életet a D-vitamin és a kalcium

Meghosszabbíthatja az életet a D-vitamin és a kalcium A legújabb elemzés azt mutatta, hogy idősekben meghosszabbíthatja az életet a D-vitamin és a kalcium tartalmú kiegészítők együttes szedése. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, csak a kettő kombinációja bizonyult hatékonynak, önmagában a D-vitamin nem járt ilyen előnyökkel.
Tovább
2012.
július
24. 11:28

Kerüljük el az idő előtti öregedést!

Kerüljük el az idő előtti öregedést! Lehetetlen, hogy örökké fiatalnak nézzünk ki, azonban van néhány olyan tulajdonság, amelyek akár 12 évvel öregíthetnek minket. Egy nemrég napvilágot látott kutatás szerint négy rossz szokás kombinációja éveket öregíthet rajtunk. Közéjük tartozik a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a szegényes étrend és a mozgásszegény életmód.
Tovább
2012.
július
23. 20:37

A kismértékű alkoholfogyasztás is növeli a demencia kockázatát

A kismértékű alkoholfogyasztás is növeli a demencia kockázatát Egy új amerikai tanulmány szerint az alkoholfogyasztás még mérsékelt mennyiségben is megnövelheti az időskori demencia későbbi kialakulásának kockázatát, ami ellentmond a korábbi kutatási eredményeknek, miszerint az alkohol kis mennyiségben jótékony hatással van az idősebb emberek agyműködésére.
Tovább
2012.
július
23. 08:41

Elképesztő találmány fogszuvasodás ellen

Elképesztő találmány fogszuvasodás ellen A Yale Egyetem és a Chilei Egyetem munkatársai egy olyan új molekulát fedeztek fel, mely képes elpusztítani a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériumot.
Tovább
2012.
július
21. 09:08

A zebrahaltól tanulhatunk gerincgyógyászatot

A zebrahaltól tanulhatunk gerincgyógyászatot Egy népszerű akváriumi halacska, a zebradánió képes meggyógyítani törött gerincét. Egy ausztrál kutatás arra tett kísérletet, hogy a rekonstrukciós folyamatot az emberre is adaptálja.
Tovább
2012.
július
20. 09:37

Az elvesztett beszéd - A kór neve: afázia

Az elvesztett beszéd - A kór neve: afázia "Mintha az ég szakadt volna le hirtelen az emberre, olyan érzés a beszédképesség elvesztése" - a megállapítást olyan embertől hallottam, aki átélte ezt a tragikus eseményt. Az orvosi nyelvhasználatban afázia görög szóként ismert a beszédkészség elvesztése, az az idegrendszeri eredetű kommunikációs zavar, amely leggyakrabban valamilyen agyi katasztrófa - stroke - következtében vagy agykárosodással járó balesetek folytán következik be a féloldali bénulás kísérőjelenségeként. Ha a beteg jobb oldalát éri a bénulás, akkor sérül a beszéd, az írás, olvasás és számolás készsége.
Tovább
2012.
július
18. 09:24

A túl kevés és a túl sok alvás is öregít

   A túl kevés és a túl sok alvás is öregít Újabb tanulmányok igazolják, hogy az alvás mennyisége és minősége kapcsolatban lehet a szellemi leépüléssel - számoltak be róla kutatók az amerikai Alzheimer Szövetség Vancouverben megrendezett nemzetközi konferenciáján.
Tovább
2012.
július
17. 11:49

Rokkantügy: rákosként is lehet dolgozni

Rokkantügy: rákosként is lehet dolgozni Egy héttel ezelőtt jelent meg a femina.hu cikke a rokkantsági felülvizsgálatokról, melyben arra kérték olvasóikat, osszák meg velük történetüket. Számtalan levél érkezett, és az eseteket olvasva úgy döntöttek, hogy interjút készítenek a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal illetékesével Dr. Székely Ildikóval, az NRSZH Orvosi Módszertani Ellenőrzési Igazgatóságának vezetőjével.
Tovább
2012.
július
16. 14:25

Kocogjon, hogy ne felejtsen

Kocogjon, hogy ne felejtsen Újabb három tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a testmozgás idősödő korban némiképpen véd a szellemi hanyatlástól és a memóriavesztéstől. Az eredményekről az amerikai Alzheimer Szövetség Vancouverben megrendezett nemzetközi konferenciáján számoltak be a hét végén.
Tovább
2012.
július
15. 17:14

Vigyázzon a májára!

Vigyázzon a májára! A mértéktelen alkoholfogyasztással nemcsak az agysejtjeinket romboljuk, hanem a májunkat is súlyosan károsítjuk. De nem csak ez, a nehéz, zsíros ételek, a mozgáshiány és a túlsúly is ártalmas.
Tovább
2012.
július
15. 15:53

Szemhéjunk előre jelezheti a szívrohamot

Szemhéjunk előre jelezheti a szívrohamot A szemhéjon megjelenő sárgás zsírfelhalmozódás a szívroham és más érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatának jele lehet.
Tovább
2012.
július
15. 11:11

Jó időszak ez az allergiásoknak

Jó időszak ez az allergiásoknak Az elmúlt napok mérései alapján jelenleg csak néhány allergén növény virágpora okozhat tüneteket az arra érzékenyeknek.
Tovább
2012.
július
14. 16:30

Koleszterin helyett cukorbaj?

Koleszterin helyett cukorbaj? A koleszterinszintet csökkentő sztatinok nagy dózisban alkalmazva emelhetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg több tanulmány áttekintése alapján kutatók.
Tovább
2012.
július
12. 10:22

A fóbiás szorongás gyorsíthatja az öregedést

A fóbiás szorongás gyorsíthatja az öregedést Összefüggést találtak amerikai kutatók a fóbiás szorongás és a genetikai anyagot a károsodástól védő, a kromoszómák végeit lezáró telomerek rövidülése között, ami gyorsabb biológiai öregedést jelenthet.
Tovább
2012.
július
12. 08:46

Miért rettegünk az idős kortól?

Miért rettegünk az idős kortól? Szarkalábak, visszeres lábak, fogyatkozó memória – az öregség jeleibe nehéz beletörődni manapság, mikor tombol az ifjúság kultusza. Újabb kutatások szerint nem is annyira a gének számítanak abban, hogy egészségesen éljük-e meg az aggkort, hanem az életmódunk, a táplálkozás, a dohányzás, az elszenvedett stressz.
Tovább
2012.
július
10. 10:59

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap Kisebb arányban kapják meg a szükséges kezeléseket a szélütés miatt hétvégén kórházba került páciensek, és betegségük kimenetele is rosszabb - állapították meg brit kutatók. Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 93 ezer brit páciens adatait elemezték, akik 2009 áprilisa és 2010 májusa között szélütéssel kerültek kórházba Nagy-Britanniában.
Tovább
2012.
július
10. 10:35

Szócska: nem lett káosz az egészségügyben

Szócska: nem lett káosz az egészségügyben A riogatások ellenére július elseje után sem lett káosz az egészségügyben, a központi információs szolgálat adatai alapján már kezdik megtanulni az új rendszert; az ellátás fejlesztése folytatódik, hamarosan megkezdi működését az új betegjogi, valamint a pszichiátriai és addiktológiai központ is - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az MTI-nek adott interjújában.
Tovább
2012.
július
10. 09:36

Tipikus nyári betegségek, veszélyforrások

Tipikus nyári betegségek, veszélyforrások A nyár legmelegebb időszakában sajnos nem mindig csak a fürdőzés és napozás jut osztályrészül. A néha kánikulai meleg, a sajátos étrend, nyári szabadidős tevékenységek olyan veszélyeket rejthetnek magukban, amikre jó előre felkészülni.
Tovább
2012.
július
09. 18:56

Kényszernyugdíj - Felveszik a kesztyűt a kórházigazgatók

Kényszernyugdíj - Felveszik a kesztyűt a kórházigazgatók Rendkívüli ülést hívott össze kedden kora délutánra a főigazgatói kényszernyugdíjazások miatt a Magyar Kórházszövetség. Utólag érvénytelenítették ugyanis a nyugdíjkorhatárt elért vagy annak közelében lévők pályázatait, ami miatt most jogászokkal is konzultál az érdekképviselet.
Tovább
2012.
július
09. 08:16

Mit kell tudni az izomsorvadásról?

Mit kell tudni az izomsorvadásról? Az izombetegségek egyik legsúlyosabb fajtája az izomsorvadás, ami valójában az izomzat meggyengülését, majd a sejtek fokozatos pusztulását jelenti. Több fajtája ismert, így amennyiben a gyanús tüneteket észleli a beteg, azonnal ajánlott orvosi segítséget kérni, hogy a megfelelő kivizsgálásokat követően célzottan valósulhasson meg a terület kezelése.
Tovább
2012.
július
08. 09:41

Nem félnek, de tiltakoznak a felülvizsgáló orvosok

Nem félnek, de tiltakoznak a felülvizsgáló orvosok A felülvizsgáló orvosok tiltakoznak Korózs Lajos nácizó nyilatkozata ellen. Közöljük a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumot. Persze tudni kell, hogy nem a szocialista politikus volt az első, aki Mengelét emlegette az egészségügyben.
Tovább
2012.
július
07. 17:26

Kánikulában a vásárlásnál is legyünk körültekintőbbek!

Kánikulában a vásárlásnál is legyünk körültekintőbbek! A nyár nemcsak a szabadidő eltöltéséhez kínál jó lehetőséget, de a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával egészségesebben is táplálkozhatunk. Ugyanakkor a nyári meleg kedvez az élelmiszerekből eredő megbetegedéseknek is, ezért legyünk körültekintőbbek a vásárlásnál.
Tovább
2012.
július
06. 09:47

Szócska megerősítette: Nyugdíjba mennek a kórházigazgatók is

Szócska megerősítette: Nyugdíjba mennek a kórházigazgatók is Az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár, a mostani igazgatói kinevezések is eddig szólnak - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában.
Tovább
2012.
július
05. 20:46

Hogyan hat ránk a klímaberendezés?

Hogyan hat ránk a klímaberendezés? Tény, hogy egy lehűtött helyiségben jobban lehet koncentrálni, hatékonyabb a munka, kellemesebb és pihentetőbb az otthonlét, az alvás, illetve az általános közérzet. A nyár és a kánikula beköszöntésével - aki teheti - kocsijában, lakásában, munkahelyén használja a klímaberendezés hűsítő hatását.
Tovább
2012.
július
04. 10:46

Mi van ingyen a fogorvosnál?

Mi van ingyen a fogorvosnál? Mielőtt fogorvoshoz indulunk nem csak azzal kell tisztában lennünk, melyik rendelőben látnak el bennünket. Jó, ha tudjuk azt is, hogy milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a társadalombiztosításunk keretére.
Tovább
2012.
július
04. 10:33

Nem puhul a gyógyszerbüdzsé

Nem puhul a gyógyszerbüdzsé „Nagy kockázatot vállal a kormány, ha kevesebb, mint két évvel a választások előtt ragaszkodik egy, csak a betegek kiadásainak növelésével tartható gyógyszerkasszához.”
Tovább
2012.
július
04. 10:04

Interneten láthatók a műtéti várólisták

Interneten láthatók a műtéti várólisták Már elérhető az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, bárki nyomon követheti, hogy mikor kerül sorra, továbbá hogy különböző műtétekre hányan várakoznak országszerte, az egyes térségekben, illetve adott intézményekben.
Tovább
2012.
július
03. 10:00

Kánikula: igyunk sós vizet, ne együnk tejes ételeket

Kánikula: igyunk sós vizet, ne együnk tejes ételeket Közleményben foglalta össze a túlmelegedés és a kiszáradás elkerülésére vonatkozó, idősebbeknek szóló tanácsait a tiszti főorvos hivatala, amely a hőség okozta problémák elkerülésére is figyelmeztetett.
Tovább
2012.
július
02. 11:38

A fogyatékkal élőkért demonstráltak civilek

A fogyatékkal élőkért demonstráltak civilek Több százan vettek részt a rokkantak, fogyatékkal élők, az idősek és az elesettek jogaiért tartott vasárnapi demonstráción, amelyet civilek szerveztek a fővárosi Hősök terén.
Tovább
2012.
július
02. 10:35

Még mindig magas a magyar halálozási arány

Még mindig magas a magyar halálozási arány Bár néhány éven át nem változott, tavaly pedig némileg csökkent a magyarországi halálozási arány, a magyar mutatók uniós szinten továbbra is kedvezőtlenek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.
Tovább
2012.
július
01. 00:03

Támadnak a pollenek

Támadnak a pollenek Több mint tíz allergén növény virágpora van jelen a levegőben, ezek közül több olyan erős koncentrációban, amely az arra érzékenyeknél már tüneteket is okoz - derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb jelentéséből.
Tovább
2012.
június
30. 23:20

Energiaital lehetne a vörösbor?

Energiaital lehetne a vörösbor? A vörösbor egyik hatóanyaga, a rezveratrol fokozza a fizikai teljesítményt, ezért kanadai kutatók azt remélik, hogy erőnlétet növelő tabletta formájában is szedhető lesz. Az új tudományos fölismerés értékét csökkenti, hogy ezt egyelőre csak patkányok izomkészítményén észlelték.
Tovább
2012.
június
30. 22:21

Hőség - A mentők felkészültek

Hőség - A mentők felkészültek Az Országos Mentőszolgálat a tartósnak ígérkező kánikulában teljes kapacitással, sőt a Balaton partjainál megerősített egységekkel dolgozik, ezzel együtt az egészségügyi ellátórendszer vasárnap kezdődő változásaira is felkészültek - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.
Tovább
2012.
június
29. 11:03

A három legjobb szer az öregedés ellen

A három legjobb szer az öregedés ellen A tükörbe nézve napról napra azt tapasztaljuk, hogy bőrünk már nem a régi. Az öregedést megállítani nem lehet, de késleltetni igen!
Tovább
2012.
június
29. 10:48

Hová küldik a beteget elsejétől?

Hová küldik a beteget elsejétől? Az egészségügyben július elsején lép életbe az új ellátási rend, de egy hónapig még tart az átmeneti időszak, amelynek során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról.
Tovább
2012.
június
28. 17:46

Szombattól ismét hőségriadó

Szombattól ismét hőségriadó Hőségriadót rendelt el a várható tartós kánikula miatt az ország egész területére a szombaton 0 órától jövő szerda éjfélig az országos tiszti főorvos.
Tovább
2012.
június
28. 15:14

Idős hozzátartozók: erre figyeljünk a hőségben!

Idős hozzátartozók: erre figyeljünk a hőségben! A szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával nő a kiszáradás veszélye, ahogy öregszünk. A krónikus dehidratáltság azonban növeli az ájulás, a húgyúti fertőzés és a vesekő kockázatát. Segítsük a környezetünkben élő időseket a hőségben!
Tovább
2012.
június
27. 15:30

Pártpolitikától mentes demonstráció a rokkantak jogaiért

Pártpolitikától mentes demonstráció a rokkantak jogaiért Civil kezdeményezésre, több civil szervezet részvételével, „Demonstráció a rokkantak, elesettek, fogyatékkal élők, idősek jogaiért!" elnevezéssel több napos tüntetésre kerül sor július 1. és 5. között Budapesten, a Hősök terén.
Tovább
2012.
június
27. 10:34

Sok településen megszűnhet a háziorvosi ellátás

Sok településen megszűnhet a háziorvosi ellátás Sok településen megszűnne a háziorvosi ellátás, ha a kormány az egészségügyre is kiterjeszti a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását - mondta az InfoRádiónak Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő. A Magyar Kórházszövetség elnöke korábban azt mondta: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné a döntés.
Tovább
2012.
június
27. 10:05

Rossz idők jönnek a cukorbetegekre

Rossz idők jönnek a cukorbetegekre Július 1-jén lép életbe az a rendelet, amely az előírt terápia eredményességétől teszi függővé a cukorbetegek gyógyszertámogatását. Az új szabályozás szerint minden olyan cukorbetegnek, aki két egymás utáni vizsgálaton „rossz" eredményt produkál – 8 százalék fölötti gliko-hemoglobin (HbAc1) értéket – attól vagy megvonják a korszerűbb analóg-inzulint és helyette a nagyobb odafigyelést igénylő humán-inzulint kapja, vagy felére csökkentik gyógyszertámogatását – írja a FN24.
Tovább
2012.
június
27. 09:37

Egyszerűsödik a rokkantsági ügyintézés

Egyszerűsödik a rokkantsági ügyintézés Július elsejétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a megváltozott munkaképességűek ellátásával kapcsolatos ügyintézés - közölte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) Orvosi, Módszertani és Ellenőrzési Igazgatóságának vezetője.
Tovább
2012.
június
26. 07:16

62 év feletti orvosok nélkül nincs egészségügy

62 év feletti orvosok nélkül nincs egészségügy Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügy működésképtelenségét okozná, ha az ágazatot érintené a 62 évnél idősebb orvosok kötelező nyugdíjaztatása.
Tovább
2012.
június
20. 10:08

Az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás

Az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.
Tovább
2012.
június
17. 15:13

Óvintézkedésekre figyelmeztet az Országos Mentőszolgálat

Óvintézkedésekre figyelmeztet az Országos Mentőszolgálat A nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni.
Tovább
2012.
június
16. 11:43

Idős korban sem késő leszokni a dohányzásról

Idős korban sem késő leszokni a dohányzásról A szakértők szerint sosem késő leszokni. Akár még idős korban is megéri letenni a cigarettát, az életminőség ugyanis akkor is javul, továbbá csökkennek a dohányzással kapcsolatos kockázatok.
Tovább
2012.
június
16. 07:17

MSZP: komolytalan kapkodás a gyógyszertámogatás körül

MSZP: komolytalan kapkodás a gyógyszertámogatás körül A hevenyészett kapkodás, átgondolatlan, egyeztetés nélkül meghozott, a szakma részéről súlyos kritikákkal illetett döntések már túllépnek azon, hogy az ember komolyan vegye őket - írta Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a gyógyszertámogatás tervezett átalakításával kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.
Tovább
2012.
június
15. 09:21

Virtuális terápia a pszichiátrián - Fóbiák

Virtuális terápia a pszichiátrián - Fóbiák Mitől félünk? Sok mindentől. Van, aki állatoktól, retteg a kutyától, kígyótól, póktól, mások a magasságtól, mélységtől, tömegtől, repüléstől, közlekedéstől, egyedülléttől. Sok mindennel kapcsolatban kialakulhat a félelem érzése, ami önmagában nem is volna baj, hiszen az egészséges félelem normális reflex: arra szolgál, hogy elkerüljük a vészhelyzetet. Viszont ha a félelemérzés, a viszolygás túllendül egy határon, ha beteges rettegéssé terebélyesedik, akkor fóbiáról beszélünk.
Tovább
2012.
június
14. 17:56

Az egészség titkai idős korban

Az egészség titkai idős korban Tízből kilencen úgy gondolják, az öregséggel járó egyik legrosszabb dolgok egyike az, hogy az idős emberek gyengébbnek érzik magukat fizikailag, mint fiatalabb korukban – ezt állapította meg egy friss amerikai tanulmány, amely az Abbot cég támogatásával készült el.
Tovább
2012.
június
13. 16:10

Rossz az idős, elhízott asztmások állapota

Rossz az idős, elhízott asztmások állapota Az idősebb asztmás betegek állapota nehezebben kontrollálható, ha súlyfelesleggel is küzdenek – derült ki egy új kutatásból.
Tovább
2012.
június
12. 08:43

Magyar kutatás segít infarktus után

Magyar kutatás segít infarktus után Új gyógyszerek kifejlesztésében is használhatják Pál Gábornak, az ELTE biokémiai tanszéke docensének és Gál Péternek, az MTA TTK Enzimológiai Intézete tudományos főmunkatársának friss eredményeit, amelyekkel csökkenthető a szívinfarktus és az agyi érelzáródás utáni szövetpusztulás.
Tovább
2012.
június
11. 18:41

Lehet az öregedés folyamatát szabályozni

Lehet az öregedés folyamatát szabályozni Egy olyan állatmodellt fejlesztettek ki a Mayo Klinika kutatói, melyben vizsgálni tudják a két fontos tumorszuppresszor gén, a p16 és a p19 öregedésben betöltött szerepét. Ismert, hogy ennek a két génnek az expressziója nő a korral, mind emberekben, mind pedig az egerekben, azt azonban nem tudjuk, hogy az öregedés folyamatában milyen szerepet töltenek be.
Tovább
2012.
június
08. 09:40

Szuperbaktériumok garázdálkodnak a kórházakban

Szuperbaktériumok garázdálkodnak a kórházakban Hogyan éljük túl a kórházi kezelést? Akár ilyen sarkítva is fogalmazhatunk annak ismeretében, amit a szakemberek állítanak: szerény becslések szerint is legalább százezer kórházi fertőzés - szaknyelven: nozokomiális fertőzés - fordul elő Magyarországon évente. Ebből a megállapításból egyenesen következik, hogy a kórház veszélyes üzem. Ahogy Prinz Gyula neves infektológus, a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Tagozat és Tanács elnöke, a Szent László Kórház egyik fertőző osztályának főorvosa hangsúlyozza, valamennyi kórházi beavatkozásnak van kisebb-nagyobb kockázata.
Tovább
2012.
június
07. 10:11

"Mozdulj, mama!" - megmozgatnák az időseket

"Mozdulj, mama!" - megmozgatnák az időseket Az egészséges életmód jegyében három kilométeres közös sétára hívja elsősorban a nagyszülők korosztályát, de minden mozogni vágyót is a Mozdulj, mama! elnevezésű margitszigeti gyaloglónap.
Tovább
2012.
június
06. 10:33

Több kávé, és elkerülhető az Alzheimer-betegség?

Több kávé, és elkerülhető az Alzheimer-betegség? Ha több kávét iszol – éberebb maradsz: ez idősebb korban egyre fontosabbnak tűnik… Egy újabb vizsgálat szerint, 65 év felett a memória és a gondolkodás épsége jobb, ha magasabb a vér koffeinszintje, magyarul késleltethetőnek látszik az Alzheimer-betegség bekövetkezése. (Legalábbis ez igazolódott a vizsgálat 2-4 éves nyomon követési időszakában).
Tovább
2012.
május
30. 12:23

800 ezer szegény, zömében nyugdíjas kerülhet bajba

800 ezer szegény, zömében nyugdíjas kerülhet bajba A gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentése érdekében levélben fordult Rogán Antalhoz, a Fidesz frissen kinevezett frakcióvezetőjéhez kedden az Orvostechnikai Gyártók és Forgalmazók Szövetsége.
Tovább
2012.
május
30. 09:57

Gyógynövények, melyek segíthetnek fogínygyulladás esetén

Gyógynövények, melyek segíthetnek fogínygyulladás esetén Fáj, vérzik és duzzadt az ínye? A gingivitis, azaz a fogínygyulladás sokunk életét keseríti meg. Erdők-mezők patikája azonban ilyenkor is segítségünkre lehet, ha tudjuk, milyen gyógynövények enyhíthetik panaszainkat. Cikkünkben ebben segítünk.
Tovább
2012.
május
25. 16:40

A pacemakert kapók is sportolhatnak

A pacemakert kapók is sportolhatnak Megfelelő vizsgálatok után akár versenyszerűen is sportolhatnak azok, akiknek a végzetes szívritmuszavart kivédő pacemakert ültetnek be. Korábban a szakemberek azt az álláspontot képviselték, hogy a pacemakerrel élők ne sportoljanak, esetleg csak a golfot, vagy a tekézést javasolták nekik. Rachel Lampert és munkatársai a Szívritmus Társaság kongresszusán ismertették új tanulmányukat a kérdésről.
Tovább
2012.
május
24. 17:43

Hol esik, hol fúj, hol meg süt a nap... Mi meg megőrülünk

Hol esik, hol fúj, hol meg süt a nap... Mi meg megőrülünk Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat, de a gyerekek, sőt, az állatok is élénken reagálhatnak a változásokra. Milyen tünetekre kell számítanunk és mit tehetünk a csökkentésük érdekében? A témáról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője beszél.
Tovább
2012.
május
24. 16:45

Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére

Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magas vérnyomással küzdő betegnél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetében - közölte az intézet igazgatója.
Tovább
2012.
május
24. 16:14

A kalciumtól megnőhet a szívroham kialakulásának esélye?

A kalciumtól megnőhet a szívroham kialakulásának esélye? A kalciumot gyakran idős emberek használják csontjaik megerősítésére és a törések elkerülésére. Azonban azok az emberek, akik ilyen kiegészítőket szednek, megnövelhetik a szívroham kialakulásának esélyét is - mutat rá egy új, német tanulmány.
Tovább
2012.
május
21. 20:52

Túl sok gyógyszert szednek az idősek

Túl sok gyógyszert szednek az idősek Az idősebbeknek egyre gyakrabban írnak fel több gyógyszert is egyszerre, melyek együttes alkalmazása mellékhatásokkal és romló egészségi állapottal járhat – derült ki egy a Cochrane Library oldalain megjelent cikkből.
Tovább
2012.
május
21. 14:50

Allergia: a fogorvosnál is előjöhet

Allergia: a fogorvosnál is előjöhet Az elmúlt 10-15 év során rohamosan emelkedett az allergiás betegek száma. Allergia számos formában felléphet, a tüneteket okozhatja például pollen, étel, lakáson belüli allergének, de nem ritka a fogászatban használt anyagok okozta allergiás reakció sem.
Tovább
2012.
május
20. 12:23

Késik a pollenszezon, de jön!

Késik a pollenszezon, de jön! A hét elején összességében még alacsony volt a pollenterhelés, szerdán és csütörtökön is csak kis mértékű emelkedést regisztráltak a mérőállomások - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán.
Tovább
2012.
május
19. 17:03

Hosszú hetekig kórházban...

Hosszú hetekig kórházban... A sors hozhatja úgy, hogy nem csupán néhány napot kell kórházban tölteni. A hely ilyenkor - nem túlzás - börtönné kezd válni. Főként, ha nem lehet tudni, meddig tart a kezelés. Még ha biztatók is a gyógyulás jelei, számos nyűgöt kell leküzdeni. De hogyan?
Tovább
2012.
május
19. 06:31

Visszaélések az egészségbiztosítással - Az adóhatóság tájékoztatója

Visszaélések az egészségbiztosítással - Az adóhatóság tájékoztatója Ha egy adott betegségbiztosítási szerződésben nincs vagy csak marginális a sztochasztikus elem, tehát nincs vagy alig van benne valódi kockázatot jelentő biztosítási esemény, és a biztosítási díj – eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától – valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálat ellenértékét ellentételezi, színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Tovább
2012.
május
18. 16:16

Fájdalomcsillapítót termel a feladattal lefoglalt agy

Fájdalomcsillapítót termel a feladattal lefoglalt agy Kevésbé érezzük a fájdalmat, ha erősen koncentrálunk egy feladatra, testünk ilyenkor figyelmen kívül hagyja a fájdalom egy részét, miközben opioid fájdalomcsillapítót termel agyunk, hogy ezt megkönnyítse - állapították meg funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) vizsgálatok segítségével német kutatók.
Tovább
2012.
május
16. 12:39

Figyelmünk is lankad az idővel

Figyelmünk is lankad az idővel Az idősebbek kicsit nehezebben koncentrálnak több dologra egy időben. Talán azért, mert nem tudnak újra összpontosítani arra, amiben megszakítják őket.
Tovább
2012.
május
16. 10:45

Nagyon szenvednek az allergiások

Nagyon szenvednek az allergiások Az elmúlt hetekben sokkal több beteg jelentkezett az allergiás szakrendeléseken, mint az elmúlt évek ugyanezen időszakában, s bár az elmúlt néhány nap esős időjárása valamelyest csökkentette a levegő szállóportartalmát, számos növény pollenje tüneteket okozó mennyiségben van jelen - írta a Népszava.
Tovább
2012.
május
15. 15:21

Hat évet is nyerhet, aki időben kezdi

Hat évet is nyerhet, aki időben kezdi A koppenhágai Bispebjerg Egyetemi Kórház kutatója, dr. Peter Schnohr nemrégiben meglepő kutatási eredményre jutott. Vizsgálatai szerint a rendszeres - akár csak heti egyszeri - kocogás akár hat évvel is meghosszabbíthatja az emberi életet.
Tovább
2012.
május
15. 13:57

A növényvilág 10 titkos méregkeverője

A növényvilág 10 titkos méregkeverője Szépek, finomak és illatosak. De ne dőljön be a látszatnak! Egy eldugott kis rekeszükben aljas terveket szőnek. Ön pedig szerencsésnek mondhatja magát, ha megússza annyival, hogy a wc-n bóbiskolva tölti az éjszakát.
Tovább
2012.
május
14. 10:24

Az életcélok megvédenek a demenciától

Az életcélok megvédenek a demenciától Azok az emberek, akik egyértelmű célokat határoznak meg maguknak, megvédhetik magukat a demenciától is - derült ki egy új kutatásból.
Tovább
2012.
május
11. 13:38

Jövedelemfüggő a gyógyszerár?

Jövedelemfüggő a gyógyszerár? Két év alatt felére csökkenti a gyógyszerek köztámogatására fordított adóforintokat az Orbán-kormány, minden idők legdurvább egészségügyi megszorításához pedig újabb ötletrohamokkal állnak elő. Noha már tavaly felforgatták a medicinák ártámogatási rendszerét, a nemrég nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Terv 2.0 a kabinet kiemelt egészségügyi célkitűzései között említi a lakosságot jövedelemarányosan megsarcoló spanyol modell bevezetését - mintegy mellékesen.
Tovább
2012.
május
11. 09:54

Ártalmas otthoni készülékek

Ártalmas otthoni készülékek Számos otthoni készülék közül válogathatunk, de ha az egészségünkre is oda akarunk figyelni, akkor érdemes jól átgondolnunk melyik mellett döntünk
Tovább
2012.
május
11. 09:08

Ennyi zöldséget, gyümölcsöt kellene ennünk

Ennyi zöldséget, gyümölcsöt kellene ennünk Feleannyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint amennyit ajánlott lenne. Pedig napi fél kiló zöldség-gyümölcs jelentősen csökkenti a krónikus betegségek és a daganatos betegségek kockázatát.
Tovább
2012.
május
10. 11:20

Egyszerű teszttel megjósolható a szélütés utáni halálozás kockázata

Egyszerű teszttel megjósolható a szélütés utáni halálozás kockázata Egyszerű számösszekötő teszt segíthet idősebb férfiaknál annak előrejelzésében, hogy mekkora lesz náluk a halálozás kockázata első szélütésük után - idézte svéd kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk). A tesztet még egészségesen végeztetik el a páciensekkel, az a feladatuk benne, hogy a lapon lévő számokat emelkedő sorrendben kössék össze vonalakkal olyan gyorsan, ahogy csak tudják.
Tovább
2012.
május
09. 11:33

Tesztoszteron-kiegészítők segíthetik az idősebb férfiak fogyását

Tesztoszteron-kiegészítők segíthetik az idősebb férfiak fogyását Mivel az idősebb férfiak szervezetében kevesebb nemi hormon termelődik, a női hormonpótláshoz (HRT) hasonlóan előnyös lehet számukra a tesztoszteron pótlása. Öt év leforgása alatt a vizsgálatba bevont férfiak átlagosan 16 kilogramm túlsúlytól szabadultak meg, miután tesztoszteronszintjüket visszaállították a normálisra. Erről számolt be tanulmánya eredményéről egy kutatócsoport a Lyonban szerdán kezdődött 19. Európai Elhízási Kongresszuson.
Tovább
2012.
május
08. 20:38

Házi segítségnyújtók tüntettek munkájuk megőrzéséért

Házi segítségnyújtók tüntettek munkájuk megőrzéséért Mintegy negyven házi segítségnyújtó tüntetett kedden a Magyar Államkincstár veszprémi igazgatósága előtt, mivel veszélyben látják munkahelyüket, megélhetésüket.
Tovább
2012.
május
07. 11:58

Betegszállítás: még van mit javítani

Betegszállítás: még van mit javítani Még nem tökéletesen, de működik a betegszállítás új irányítása - jelentette ki az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) műveleti és szervezési igazgatója.
Tovább
2012.
május
07. 09:27

Tízezer embert "lenulláztak"

Tízezer embert "lenulláztak" Csak az ügyfél hibája lehet, ha nem kapta meg a rokkantnyugdíjasoknak címzett, felülvizsgálatról szóló küldeményt - legalábbis a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság szerint. Mintegy 10 ezer ember májustól egyetlen forintot sem kap. A felülvizsgálatot végző intézet főosztályvezetője a felesleges hisztériát emleget, míg a betegek megalázó, néhány perces vizsgálatról beszélnek.
Tovább
2012.
május
05. 05:53

Jön az elektronikus recept

Jön az elektronikus recept Az e-recept bevezetésével egyszerűbben nyomon követhető lesz, hogy a beteg a gyógyszeres terápia során betartja-e az orvos utasításait, illetve lehetővé válik, hogy feltárják együttműködése hiányának okát - állapították meg szakemberek az e-receptről tartott tudományos ülésen.
Tovább
2012.
május
04. 17:12

Szeniorok, húzzatok - futócipőt!

Szeniorok, húzzatok - futócipőt! Az egészség sokáig megőrizhető, az öregedés folyamatai lelassíthatók a mindennapi sportolás segítségével. A kutatások azt bizonyítják, hogy a civilizációnak szinte minden betegségét is - az elhízástól az infarktuson át a szélütésig - megelőzhetik azok, akik a sportos életmódot választják. Sőt az immunrendszert jó állapotban tartó testmozgás még a rákbetegség kockázatát is csökkentheti. Ezt az életmódot akár negyven-ötven éven felül sem késő elkezdeni: az időskori testnevelés vizsgálatát tette szakdolgozata témájává Kocsár László triatlon szakedző, maga is többszörös szenior magyar bajnok.
Tovább
2012.
május
04. 12:20

Mobiltelefonok az egészségünkért

Mobiltelefonok az egészségünkért A technológia adott, hogy egy mobileszköz, valamint az arra épülő alkalmazások segítsék az idősek, betegek, rászorulók, de akár az egészséges életre törekvők, a sportolók napi életvitelét. Hazai fejlesztőkből sincs hiány, ám a termékké válás, a megfelelő üzleti modell kialakítása még komoly gondot okoz.
Tovább
2012.
május
03. 14:27

Ezer méh csípett meg egy idős nőt

Ezer méh csípett meg egy idős nőt Ezer méhcsípés miatt válságos állapotban került kórházba egy 74 éves nő Horvátországban. Barica Matanovic falujából, Koprivnicki Bregiből tartott gyalogosan a szomszédos Glogovacra orvosi vizsgálatra, amikor hirtelen méhraj támadt rá.
Tovább
2012.
május
03. 12:28

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése A Fidesz, az a párt, amely a szegények pártjának, az adócsökkentés pártjának, az önkormányzatok barátjának mondta magát 2010 előtt. Ehelyett a kormány halálra ítéli az önkormányzatokat, a közgyógyellátottakat, a gyógyszeren élőket, a rokkant nyugdíjasokat és sorolhatnám – hangoztatta Halmi József, az MSZP Szabolcs megyei alelnöke, aki egy helyi cukorbeteg rokkantnyugdíjassal tartotta sajtótájékoztatóját.
Tovább
2012.
május
03. 09:00

Veszélyes anyajegyek

Veszélyes anyajegyek A melanóma a bőrrák egyik leggyakoribb és legsúlyosabb formája, előfordulása a többi rákbetegséghez képest is rohamosan növekszik. Korai felismerése életet menthet, ezért fontos a rendszeres otthoni önvizsgálat és a bőrgyógyászati szűrés is.
Tovább
2012.
május
02. 16:42

Extrém hőség - Vigyázat!

Extrém hőség - Vigyázat! Bár a szórványos esőzések és a záporok a következő napokban átmenetileg enyhíthetik az április végén beköszöntött nyárias meleget, a meteorológiai előrejelzések szerint egy ideig még kitarthat a rekordokat döntögető napközbeni hőség.
Tovább
2012.
április
29. 19:51

A szellemi leépülés jelei

A szellemi leépülés jelei Főként az idős embereket célozza meg, azon belül is elsősorban szellemi értékeiket, a tudásukat és kifejezőerejüket rombolja. Ez a demencia.
Tovább
2012.
április
29. 09:31

A kormány veszélybe sodorja a betegellátást

A kormány veszélybe sodorja a betegellátást A magyar költségvetés egyre kevesebbet költ a gyógyszerek támogatására: 2009-ben ez még majdnem elérte a GDP 1,2 százalékát, az idén már csak körülbelül 0,7 százaléka lesz. A gyógyszertámogatási és -befogadási politika szigorítása miatt – jóllehet olcsóbban, de – egyre kevesebben és egyre szűkülő választékú orvossághoz jutnak hozzá. Új, innovatív készítmények tucatjai pedig egyáltalán nem hozzáférhetők a magyar betegek számára.
Tovább
2012.
április
29. 08:50

A 4 legerősebb rákellenes zöldség

A 4 legerősebb rákellenes zöldség Bár a kutatók elszántan küzdenek, hogy megtalálják a rák ellenszerét, ez még a modern orvostudomány számára is óriási kihívás. A hagyományos orvosi kezeléseken túl tudatos táplálkozással is segíthető a gyógyulás, illetve megelőzhető a betegség kialakulása.
Tovább
2012.
április
28. 12:23

Nagy megterhelést jelent a hirtelen jött meleg

Nagy megterhelést jelent a hirtelen jött meleg A frontmentes időszak általában a szervezet regenerálódását segíti, ám most a hirtelen jött meleg idő fokozott megterhelést jelenthet. Emellett magas lesz az UV, és a pollenallergiások is kellemetlen napokra számíthatnak.
Tovább
2012.
április
27. 08:44

A bogyók frissen tartják az agyat

A bogyók frissen tartják az agyat Lassabb ütemű az időskori szellemi hanyatlás azoknál a nőknél, akik sok flavonoidtartalmú bogyósgyümölcsöt esznek, például áfonyát vagy epret.
Tovább
2012.
április
26. 17:45

Gondolattal működő gép segíthet a mozgássérülteknek

Gondolattal működő gép segíthet a mozgássérülteknek Az amerikai Northwestern Egyetem tudósai elkészítettek egy eszközt, ami jeleket küld az agyból közvetlenül, a gerincvelő kihagyásával a lebénult izmokhoz, gondolati úton bírva mozgásra azokat. A technológia segítségével a gerincvelő sérülést szenvedett emberek újra használhatják végtagjaikat.
Tovább
2012.
április
26. 12:05

Kis mértékben tényleg gyógyszer az alkohol?

Kis mértékben tényleg gyógyszer az alkohol? Azokban a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegekben, akik mértékletesen fogyasztanak alkoholt (naponta legfeljebb egy-két italt), fele akkora a hepatitisz kialakulásának valószínűsége, mint azokban a nem alkoholos zsírmájban szenvedőkben, akik antialkoholisták – derül ki a San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatásából.
Tovább
2012.
április
25. 11:26

Öregség és betegség ellen egy kis, zöld gyümölccsel

Öregség és betegség ellen egy kis, zöld gyümölccsel Az avokádó lehet az öregedés elleni küzdelem és a betegségek egyik leghatékonyabb fegyvere. Olaja többre képes, mint az olívaolaj.
Tovább
2012.
április
25. 03:59

Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?

Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni? A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni?
Tovább
2012.
április
23. 20:24

Kórházszövetségek: az államosítás jó irány

Kórházszövetségek: az államosítás jó irány Kórházi szövetségek vezetői szerint az egészségügyi rendszerben szükség volt az átalakításra, ebben az egészségügyi intézmények állami kézbe kerülése egy jó irány, de ezzel együtt fontos, hogy a megkezdett reformokat végig is vigyék.
Tovább
2012.
április
23. 12:49

Tejsavófehérje gátolja az öregedő izomzat gyengülését

Tejsavófehérje gátolja az öregedő izomzat gyengülését A tejsavófehérje az izomépítők és sportolók népszerű táplálékkiegészítője, mert fokozza az izomtömeg felépülését. Több újabb vizsgálat arra utal, hogy a tejsavófehérje-fogyasztás az idősödő emberek izmainak sorvadását is gátolja.
Tovább
2012.
április
23. 07:47

Júliustól rosszabb kezelést kap a 'vétkező' cukorbeteg

Júliustól rosszabb kezelést kap a 'vétkező' cukorbeteg Félmillió magyar cukorbeteget akar megregulázni az egészségügyi kormányzat. Az érintetteknek alighanem felmegy a cukruk, ha kezükbe kerül a Magyar Közlöny. A hét végén látott ugyanis napvilágot az a miniszteri rendelet, amely elveszi a korszerűbb és a beteg számára olcsóbb terápiát azoktól, akik nem tudják tartani az előírt diétát.
Tovább
2012.
április
22. 18:16

Hasznos információk sclerosis multiplexeseknek

Hasznos információk sclerosis multiplexeseknek Számos hasznos cikk olvasható a SejtMag Magazin legfrissebb, tavasz lapszámában, amely a sclerosis multiplexes betegek ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja.
Tovább
2012.
április
22. 16:09

Öregedés és csontritkulás ellen

Öregedés és csontritkulás ellen A bor isteni ital, de szerencsére nem csak az istenek itala. Ihatod örömödben, bánatodban, sőt, akkor is, ha csak egészséged szeretnéd megőrizni! Mire jó a vörösbor?
Tovább
2012.
április
22. 10:17

10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciájukon. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.
Tovább
2012.
április
21. 08:39

Ha jön az infarktus, az injekció se tudja megállítani

Ha jön az infarktus, az injekció se tudja megállítani Tudományos vizsgálatok azt a reményt keltették, hogy a kezdődő infarktus időszakában beadott cukor-inzulin-kálium injekció megakadályozhatja a szívizomsejtek elhalását. Az első emberen végzett tanulmány az állatkísérleti megfigyeléseket nem tudta megerősíteni.
Tovább
2012.
április
20. 08:57

Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban

Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban Klaus Fassbinder német professzor és munkacsoportja speciális mentőautót tervezett szélütés kezelésére, hogy a panasz megjelenésétől kezdve a lehető leggyorsabban teljes kórházi kezelést tudjanak nyújtani.
Tovább
2012.
április
19. 12:55

Brutális változások az egészségügyben

Brutális változások az egészségügyben Soha nem látott méretű hatalom koncentrálódik a mindenkori egészségügyi miniszter kezében, aki azonban az igazán húzós döntéseinél az államháztartásért felelős miniszterrel megoszthatja a felelősség súlyát - derül ki a Nefmi legújabb, tegnap este nyilvánosságra hozott salátatörvény-tervezetéből, amely ma délutánig véleményezhető.
Tovább
2012.
április
19. 11:05

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket!

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket! Íme, egy újabb ok arra, hogy az emberek – különösen az idősebb nők – kerüljék étrendjükben a transz-zsírokat: egy új kutatás szerint 39 százalékkal magasabb a stroke kockázata azokban a menopauzán átesett nőkben, akik nagy mennyiséget fogyasztanak a gyorséttermi ételek és csomagolt élelmiszerek gyakori összetevőjéből.
Tovább
2012.
április
19. 09:43

62 éves kortól lesz ingyenes a fogászat

62 éves kortól lesz ingyenes a fogászat A nyugdíjjogosultsághoz kötné az ingyenes fogászati ellátást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy a kormány honlapján közzétett tervezet szerint, vagyis a jelenlegi 60-ról, 62 éves korra emelnék a korhatárt.
Tovább
2012.
április
19. 07:46

Allergiás? Itt a gyors és hatékony enyhülés!

Allergiás? Itt a gyors és hatékony enyhülés! Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről.
Tovább
2012.
április
18. 10:21

Alábecsüljük a gyümölcslevek cukortartalmát

Alábecsüljük a gyümölcslevek cukortartalmát Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok (smoothie) cukortartalmát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.
Tovább
2012.
április
18. 09:58

Napi 15 perc mozgás: hosszabb élet

Napi 15 perc mozgás: hosszabb élet Itt a bizonyíték, hogy akár csak egy kevés mozgás is képes nagy változásokat előidézni az egészségben.
Tovább
2012.
április
17. 08:46

Vakbélgyulladás kezelése: műtét vagy antibiotikum

Vakbélgyulladás kezelése: műtét vagy antibiotikum Antibiotikumos kezelést javasolnak az egyik leggyakrabban végzett operáció, a vakbélműtét helyett angol kutatók a vakbélgyulladás szövődménymentes változatának klinikai ellátására.
Tovább
2012.
április
16. 09:45

Humorérzék és rendszeres mozgás - Ez a hosszú élet titka

Humorérzék és rendszeres mozgás - Ez a hosszú élet titka A szociális ellátórendszer túlságosan merev, bürokratikus, ezért a rászoruló öregek bizalmatlanok vele szemben, sok esetben még a részükre felajánlott ingyenes szolgáltatásokat sem veszik igénybe - többi között ez derül ki az egyedül élő, nyolcvanas éveiket taposó budapestiekről készült szociológiai felmérésből. A kutatást Kucsera Csaba, az MTA Szociológiai Intézetének munkatársa végezte, aki az MTI-Pressnek elmondta: a megkérdezett idős emberek többsége szerint a hatóságok által összeállított adatlapok jellemzően apró betűkkel, bikkfanyelven írt szövegeiben nehéz eligazodni, megfogalmazásukat át kéne hangolni, mert gyakran figyelmen hagyják a korosztály érzékenységét, aminek következtében a jó szándék ellenére olykor bántóak, stigmatizálóak.
Tovább
2012.
április
16. 08:53

Ma különösen hasznos lehet a csalánlevél

Ma különösen hasznos lehet a csalánlevél Hétfőn hidegfront okozhat tüneteket az érzékenyebbeknél, és a változékony áprilisi napokban többen panaszkodhatnak különféle bántalmakra. A pollenallergiások könnyebb időszakot élnek át, a légszennyezettség sem számottevő.
Tovább
2012.
április
15. 18:09

Isiász - Az ülő ember betegsége

Isiász - Az ülő ember betegsége Jaj, az isiász! - tapogattuk gyerekkorunkban nevetve a derekunkat, azt mímelve, hogy öregek vagyunk. Ma már tudom, hogy az isiász nem feltétlenül az időskorúak betegsége - inkább az ülő emberé (homo sedens). Érdekesség, hogy az isiász a reumatológia, az ortopédia és a neurológia határterületét alkotja. Az okokról, a tünetekről, a terápia lehetőségeiről és a megelőzés módjairól dr. Szentiványi Csilla reumatológus beszélt.
Tovább
2012.
április
15. 14:36

Magyar műszer a trombózis megelőzésére

Magyar műszer a trombózis megelőzésére A magyar szakemberek által kifejlesztett készülékkel a véralvadásgátló gyógyszeres kezelésre szorulóknak nem kell rendszeresen vérvételre menniük, otthon is ellenőrizhetik vérzékenységük mértékét.
Tovább
2012.
április
15. 07:38

Túl sokat lélegzünk!

Túl sokat lélegzünk! Lélegzünk, tehát élünk. Hiszen a légzés egyszerű oxigéncsere, az élet feltétele. De vajon jól lélegzünk-e? Miért, lehet rosszul is? - adódik a kérdés. És a felelet rá: igen. Olyannyira, hogy az emberek többsége rosszul lélegzik. Vagyis "túllélegzik".
Tovább
2012.
április
14. 09:46

Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen

Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.
Tovább
2012.
április
12. 16:29

Megcáfolták, amit korábban tudtunk az öregedésről

Megcáfolták, amit korábban tudtunk az öregedésről A fiatalság forrásának kutatása évszázadok óta folyik. A New York Times bestseller szerzője, Joe Chang az öregedésgátlás titkait tárja fel új könyvében.
Tovább
2012.
április
11. 10:38

Kárpótolják a nehéz helyzetbe került rokkantnyugdíjasokat

Kárpótolják a nehéz helyzetbe került rokkantnyugdíjasokat Szolidaritási számlát nyitott a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, mely azokat segítené, akiket rosszul érint a kormány döntése.
Tovább
2012.
április
11. 10:23

Mi okozhatja a fejfájást?

Mi okozhatja a fejfájást? A tudósok még nem derítették ki, hogy mik a fejfájás okai. Régen azt hitték, hogy a véredények összehúzódása és tágulása okozza a migrénes fejfájást, és az izmok összehúzódása okozza a feszüléses fejfájást.
Tovább
2012.
április
10. 09:59

Az egészségügy újjászervezéséről is tárgyal ma az Országgyűlés

Az egészségügy újjászervezéséről is tárgyal ma az Országgyűlés Az Országgyűlés a mai ülésén teheti lehetővé foglalkoztatási szövetkezeteket létrehozását a hátrányos helyzetűek foglalkoztatására, majd az uniós források kifizetésének gyorsítása érdekében rövidítheti a kiemelt beruházások környezetvédelmi engedélyeztetési határidejét. A képviselők a határozathozatalok után, várhatóan a kora esti órákban kezdhetik tárgyalni a kormány egészségügyi újjászervezésről szóló előterjesztését.
Tovább
2012.
április
09. 09:19

Új módszerrel mérik a csontritkulást

Új módszerrel mérik a csontritkulást Lézersugár használatával pontosabban megállapítható a csontritkulás mértéke a finn tudományos akadémia kutatócsoportja szerint.
Tovább
2012.
április
08. 08:53

Emlékeztető lista betegeknek

Emlékeztető lista betegeknek A krónikus betegségben szenvedők sokat tehetnek azért, hogy állapotuk ne romoljon, ritkán kerüljenek vissza a kórházba, azáltal, hogy igyekeznek minden orvosi tanácsot betartani. Amerikai klinikák a szívelégtelenség miatt kezelt páciensek segítésére klasszikus módszert választottak: a kórházból hazamenő betegek emlékeztető listát kapnak arról, hogy mire figyeljenek odahaza.
Tovább
2012.
április
06. 08:37

Ez lehet a rokkantnyugdíjasok utolsó esélye

Ez lehet a rokkantnyugdíjasok utolsó esélye Igazolási kérelmet terjeszthetnek elő azok a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok, akik a március 31-ei határidőig nem jelentkeztek felülvizsgálatra. Az állam nagyjából 10 milliárd forintot spórol, ha a mintegy 16 ezer mulasztó továbbra sem jelentkezik a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon. Kérdés azonban, hogy a visszaminősített rokkantak a későbbiekben mennyire szorulnak rá az állami segélyekre.
Tovább
2012.
április
06. 08:14

Halott szívizmot pótló injekció

Halott szívizmot pótló injekció Alapvetően megváltoztathatja a szívroham kezelését egy új oldat, amelyet injekcióval katéteren keresztül lehet a szíve juttatni.
Tovább
2012.
április
06. 06:01

Idő ajándékba - pályázat időseket vagy betegeket gondozóknak

Idő ajándékba - pályázat időseket vagy betegeket gondozóknak Egy Magyarországon is egyre népszerűbb női tornaklub pályázatot hirdet azoknak a nőknek, akik idős hozzátartozójukat vagy beteg gyermeküket otthon gondozzák és szeretnének heti néhány órát jó hangulatú tornával eltölteni.
Tovább
2012.
április
05. 08:32

Megoldások fogpótlásra

Megoldások fogpótlásra Azok, akiknek bizonyos okokból fogpótlásra van szükségük, egyre többféle lehetőség közül választhatnak, hogy újra esztétikus és jól funkcionáló fogsoruk lehessen. Ezen lehetőségek közül említünk néhányat a Richpoi portál segítségével.
Tovább
2012.
április
04. 12:45

Áprilisban a legveszélyesebbek a kullancsok

Áprilisban a legveszélyesebbek a kullancsok Az élősködők által közvetített betegségek ebben az időszakban a leggyakoribbak. A Kullancsszövetség ezért azt ajánlja, hogy mindenki tartson házipatikájában kullancseltávolító kanalat.
Tovább
2012.
április
02. 08:28

Évekig életben tartja a szívbetegeket az új koszorúér ballon

Évekig életben tartja a szívbetegeket az új koszorúér ballon Megelőzi az ér visszaszűkülését az a gyógyszert kibocsájtó ballon, amelyet a szívinfarktus veszélye miatt ültetnek a koszorúérbe. Az életmentő technikai újítást ismertető tanulmányt, az Amerikai Szívgyógyász Kollégium Cardiovascular Interventions szakfolyóirata közölte.
Tovább
2012.
április
01. 19:07

Egy 56 éves rokkant véres drámája

Egy 56 éves rokkant véres drámája Körfűrésszel vágta le a lábát egy 56 éves férfi Ausztriában, hogy továbbra is alkalmatlannak találják a munkavégzésre. Osztrák lapinformációk szerint az eset néhány nappal az előtt, történt, hogy a férfinak jelentkeznie kellett volna a helyi munkaügyi központ felülvizsgálatára.
Tovább
2012.
április
01. 08:18

Mától bírságolnak a szigorúbb dohányzási szabályok megszegéséért

Mától bírságolnak a szigorúbb dohányzási szabályok megszegéséért Lejárt a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már ma több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.
Tovább
2012.
március
31. 11:56

Változnak a gyógyszerárak

Változnak a gyógyszerárak Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért pedig többet kell fizetni vasárnaptól. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteki közleménye szerint április elsejétől ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal.
Tovább
2012.
március
31. 09:38

Anyja és apja is adott a lányának tüdejéből

Anyja és apja is adott a lányának tüdejéből Apja és anyja is adott a tüdejéből egy-egy részt egy 15 éves lánynak, miután kiderült, hogy mindketten jók szervdonornak a krónikus beteg számára.
Tovább
2012.
március
29. 17:07

Influenza: túl vagyunk a nehezén

Influenza: túl vagyunk a nehezén Magyarország túljutott az influenzajárvány csúcsán - mondta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos. Az idei járvány nem volt nagyon intenzív.
Tovább
2012.
március
29. 13:46

Bypass vagy angioplasztia? - utóbbi jobb lehet az idősebbeknek

Bypass vagy angioplasztia? - utóbbi jobb lehet az idősebbeknek Egy új tanulmány szerint azok a 65 év feletti páciensek, akik súlyos koszorúér betegségben szenvednek, jobban boldogulnak az érszűkítő műtét után, mint egy minimálisan invazív angioplasztiát követően. Habár a halálozás tekintetében egy év elteltével nem volt szignifikáns különbség, a bypass-on átesett pácienseknek 21 százalékkal kisebb esélyük volt arra, hogy négy év eltelte után meghaljanak, mint azoknak, akik angioplasztiában részesültek.
Tovább
2012.
március
29. 10:40

Közzétették a rák tudástárának első kötetét

Közzétették a rák tudástárának első kötetét Közzétették a rák tudástárának első kötetét, amely a tudósok szerint fel fogja gyorsítani az új, rák elleni szerek kutatását. Az enciklopédia azt részletezi, hogy több száz különböző típusú rákos sejt miként reagál az egyes rákellenes hatóanyagokra.
Tovább
2012.
március
28. 13:21

Depresszió mint evolúciós melléktermék?

Depresszió mint evolúciós melléktermék? Gyakoriságából kiindulva elképzelhető, hogy a depresszió eleve be van programozva az agyunkba. A kutatók számos elmélettel álltak elő azzal kapcsolatban, hogyan járhat a depresszió, vagy az ezzel kapcsolatos viselkedés, valamilyen evolúciós előnnyel.
Tovább
2012.
március
28. 11:20

Tavaszi renoválás: próbálta már a sófürdőt?

Tavaszi renoválás: próbálta már a sófürdőt? A tavasz a testi-lelki megújulás, a méregtelenítés időszaka. Nem kell önsanyargató koplalásra vagy méregdrága kezelésekre gondolni, vannak egyszerű és olcsó módszerek is, amelyek ősidők óta beváltak. Ilyen például a sófürdő, amelyet otthon is bátran elvégezhetünk. Szakemberek szerint egy félórás sófürdő salaktalanító hatása megfelel egy háromnapos böjtnek.
Tovább
2012.
március
28. 10:40

Vészhelyzet fenyeget a háziorvosi rendelőkben

Vészhelyzet fenyeget a háziorvosi rendelőkben Azonnali, jelentős, kifejezetten a havi működtetést és a rendszerben dolgozók bérjellegű juttatásának növelését eredményező forrásbevonásra van szükség, különben az alapellátás belátható időn belül képtelen lesz teljesíteni a rázúduló feladatokat - hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleménye. Kiemelik, az éppen zajló intézményi reform eredményezte karcsúbb szakellátó rendszer is veszélybe kerül.
Tovább
2012.
március
28. 09:02

Még 90 ezer rokkant nem jelentkezett be a felülvizsgálatra

Még 90 ezer rokkant nem jelentkezett be a felülvizsgálatra Még mintegy 90 ezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett be a felülvizsgálatra, pedig ezt már csak március végéig tehetik meg - közölte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára szerdán az m1 Ma reggel című műsorában.
Tovább
2012.
március
27. 10:46

Lejár a türelmi időszak a dohányzóknak

Lejár a türelmi időszak a dohányzóknak A hét végén lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már jövő vasárnap is több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.
Tovább
2012.
március
27. 08:15

Az örökölt kövérségi hajlam legyalogolható

Az örökölt kövérségi hajlam legyalogolható A gyaloglás gátolja a kövérségre hajlamosító géneket - állapították meg amerikai kutatók két nagyszabású amerikai vizsgálat eredményeit összegezve.
Tovább
2012.
március
26. 10:37

Teendők, ha vérzik a fogíny

Teendők, ha vérzik a fogíny Az ínygyulladás gyakran előforduló szájüregi betegség, mely korai stádiumban felismerve és kezelve gyorsan gyógyul. Mivel általában nem jár fájdalommal, nem tekintjük komoly betegségnek, pedig a kezeletlen íngyulladás továbbterjedve periodontitiszhez, azaz a fogak elvesztésével is járható fogágy-megbetegedéshez vezethet. A periodontitisz pedig az egész szervezet egészségi állapotára kihathat, fokozva pl. a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Tovább
2012.
március
26. 09:42

Nincs mire felírni a gyógyszert

Nincs mire felírni a gyógyszert Csak nehézkesen tudnak hozzájutni az orvosok a receptekhez, amelyeken gyógyszereket írhatnak fel betegeiknek, mert akadozik a vényellátás - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.
Tovább
2012.
március
23. 08:01

Megtalálták a férfiak kopaszodásának okát

Megtalálták a férfiak kopaszodásának okát Amerikai kutatók megfejtették a férfiak kopaszodásának biológiai okát, jelentősen növelve ezzel egy olyan kezelés kidolgozásának a reményét, amely képes lesz megállítani, vagy akár visszafordítani a rettegett folyamatot.
Tovább
2012.
március
22. 15:32

Később kezdődik, de erős lesz az idei pollenszezon

Később kezdődik, de erős lesz az idei pollenszezon A kései téli fagy miatt később kezdődött az idén az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk.
Tovább
2012.
március
22. 09:29

Aszpirinnal a rák ellen?

Aszpirinnal a rák ellen? A naponta kis dózisban szedett aszpirin segít megelőzni a rák kialakulását, sőt talán a meglévő daganat szétterjedését is - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja
Tovább
2012.
március
21. 09:50

Százezren veszthetik el a rokkantsági ellátást

Százezren veszthetik el a rokkantsági ellátást Májustól elveszhet a korábban a III. rokkantsági csoportba tartozó nyugdíjasok járandósága - írja a szerdai Napi Gazdaság. Közel százezer rokkantnyugdíjasnak kell március 31-éig jelentkeznie a felülvizsgálatra, itt dől el, hogy jogosultak-e a rehabilitációs ellátásra.
Tovább
2012.
március
21. 01:15

A nők szíve szívósabb, mint a férfiaké

A nők szíve szívósabb, mint a férfiaké Ha bármilyen betegség következtében romlik a szív teljesítménye, szívelégtelenség alakul ki, egy új vizsgálat igazolta, hogy a női szív ugyanolyan mértékű károsodás esetén is jobban bírja a megpróbáltatásokat, mint az erősebb nem tagjaié.
Tovább
2012.
március
20. 09:25

Ne felejtsen el olvasni!

Ne felejtsen el olvasni! A 65 év feletti britek közül minden harmadiknak gondot okoz az egészséggel kapcsolatos alapvető információk megértése - közölte a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk). Közöttük kétszer nagyobb a valószínűsége az öt éven belüli elhalálozásnak, mint azok körében, akiknek nincs problémájuk az ilyen jellegű információk értelmezésével.
Tovább
2012.
március
19. 08:12

A hálapénz felszámolását és jobb ellátást ígérnek az egészségbiztosítók

A hálapénz felszámolását és jobb ellátást ígérnek az egészségbiztosítók Hálapénz nélküli, gyors ellátást ígérnek az egészségbiztosítások, méghozzá akár havi 5 ezer forintból. Az elérhető biztosítási csomagokból az 5 - 10 ezer forintosok is fedezik a legtöbb alapellátást, a legdrágább csomag már az elhúzódó kórházi kezeléseket fizeti, de drágább: 12-30 ezer forintba kerül.
Tovább
2012.
március
18. 07:27

Milyen a szex 50 fölött?

Milyen a szex 50 fölött? Noha ötven és hatvan között a szexuális érdeklődés csökkenhet, egyes vizsgálatok és felmérések szerint ugyanakkor a hetvenes éveinkhez közeledve a láng újra erőre kaphat.
Tovább
2012.
március
17. 09:48

Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot?

Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot? A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz minket. Most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében.
Tovább
2012.
március
16. 10:16

Tünetek, amelyek depresszióra utalnak

Tünetek, amelyek depresszióra utalnak Egyre többet tudunk a depresszióról, mégis akad olyan vonatkozása, melyről kevés szó esik. A szakemberek érdeklődése az elmúlt években a depresszióhoz társuló fájdalmak felé fordult, és mára kiderült: korántsem lényegtelen és ritka problémáról van szó.
Tovább
2012.
március
12. 18:16

Hogy is lesz tovább az egészségügyben?

Hogy is lesz tovább az egészségügyben? Fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.
Tovább
2012.
március
11. 08:48

C-vitamint szedjünk, de hogyan?

C-vitamint szedjünk, de hogyan? Amikor arról, beszélünk, hogy immunerősítés, a nátha és influenza megelőzése az első dolog, amihez nyúlunk az a C-vitamin. Ez az egyik vitaminfajta, amit az emberi szervezet nem képes előállítani így külső forrásból tudunk csak hozzájutni.
Tovább
2012.
március
09. 11:18

Rossz hír az allergiásoknak

Rossz hír az allergiásoknak A hajnali fagyok fokozatos megszűnésével ismét növekedésnek indul a pollenkoncentráció. A napi hőingás kissé csökken, a pénteki gyenge hidegfronti hatás nem okoz számottevő panaszokat.
Tovább
2012.
március
09. 09:59

Egy órát vesztünk vasárnap - Hétfőn szívbaj lehet belőle!

Egy órát vesztünk vasárnap - Hétfőn szívbaj lehet belőle! A téli és a nyári időszámítás váltogatása ellen más sokan felemelték szavukat, mondván, nem jár akkor megtakarítással, és csak problémákat okoz. Úgy tűnik, nagyobbat, mint hinnénk.
Tovább
2012.
február
29. 17:20

Télvégi jótanácsok!

Télvégi jótanácsok! Fáradtság, nyugtalanság, aluszékonyság, fokozott étvágy és az ezzel együtt járó hízás, társaságkerülés, dekoncentráció, libidó csökkenése, általános rossz közérzet - mind a tél végi időszak jellemző panaszai.
Tovább
2012.
február
29. 11:30

Csúszik a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata

Csúszik a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata A tavaly év végi határidő helyett a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatának lezárása 2013 szilveszterére csúszik át, miközben a nyugdíjkiadásokkal kapcsolatos intézkedéseknél 42 milliárd forintos megtakarítást tervezett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2012-re - írja a Világgazdaság szerdán.
Tovább
2012.
február
29. 05:33

Május elsejéig a városi fekvőbeteg-ellátó intézmények is állami kézbe kerülnek

Május elsejéig a városi fekvőbeteg-ellátó intézmények is állami kézbe kerülnek A következő ütemben, várhatóan május elsejéig az összes, aktív fekvőbeteg ellátást is nyújtó városi kórházat átveszi az állam, de ennek során is elsődleges szempont, hogy a betegek a legrövidebb időn belül juthassanak biztonságos és jó minőségű ellátáshoz - közölte az egészségügyi államtitkárság.
Tovább
2012.
február
28. 14:28

Messzebre kell majd utazni a műtétekért

Messzebre kell majd utazni a műtétekért Véglegessé vált a lista a május elsején államosítandó városi kórházakról: eszerint 16 intézményt vesz át az állam. A csornai, a debreceni, az edelényi, a kazincbarcikai, a kisbéri, a kalocsai, a komáromi, a komlói, a körmendi, a makói, a miskolci, a marcali, a mohácsi, a nagyatádi, a tapolcai, valamint a vásárosnaményi városi kórház érintett az átszervezésben- írja a Világgazdaság.
Tovább
2012.
február
28. 10:08

Az elégedett betegek gyakrabban halnak

Az elégedett betegek gyakrabban halnak Egy statisztikai vizsgálat szerint az elégedett betegek gyakrabban halnak meg a kezelést követő egy éven belül - olvasható az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban.
Tovább
2012.
február
28. 09:10

Betörnek a biztosítók az egészségügybe

 			 Betörnek a biztosítók az egészségügybe Jelentős változásokat hoz az idei év az egészségügy finanszírozásában, az összegbiztosítás helyett a szolgáltatásfinanszírozás kerül előtérbe, ami a biztosítók számára üzleti lehetőséget, a betegek számára pedig a várólisták rövidülését fogja jelenteni, miközben növeli az egészségügy számára rendelkezésre álló forrásokat.
Tovább
2012.
február
24. 11:26

Allergia: az immunterápiát márciusig el kell kezdeni

Allergia: az immunterápiát márciusig el kell kezdeni A pázsitfű-allergia az egyik leggyakoribb pollenallergia. Az allergiás tünetek a fűfélék virágzásának idején, májustól augusztus elejéig tartó időszakban jelentkeznek. A megelőzésre azonban már most gondolni kell, az immunterápiás kezelést ugyanis a tünetek jelentkezése előtt négy, de legalább kettő hónappal korábban szükséges megkezdeni.
Tovább
2012.
február
22. 09:09

Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot

Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot A tüdőrák korai szakaszának kimutatására képeznek ki kutyákat egy gyömrői családi házban. "Ha a módszer nálunk is elfogadottá válik, úgy évente akár több száz életet is meg lehetne menteni ezzel a kifinomult szimatra hagyatkozó diagnosztikai eljárással" - állítja Szemes Zsuzsanna, a külföldön már kipróbált gyakorlat egyik eltökélt hazai kezdeményezője. Az eredeti szakmája szerint külkereskedő asszony gyerekkori barátnőjével, Scherr Gabriella agrármérnökkel közösen évekkel ezelőtt jegyeztette be a Kutyákkal a Rák Ellen az Életért alapítványt, és fogott hozzá a napi rendszeres elfoglaltságot, nagy türelmet és állatszeretetet igénylő betanításhoz.
Tovább
2012.
február
20. 10:37

A Rehabilitációs kártya igényléséről

A Rehabilitációs kártya igényléséről Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság az alábbi közleményben ismerteti, hogy kiknek, milyen feltételekkel lehet a Rehabilitációs kártyát igényelniük, valamint azt is közli, hogy a kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához kell benyújtani.
Tovább
2012.
február
17. 10:04

A fűszer, mint gyógyszer

A fűszer, mint gyógyszer Megfázott, influenzás, vagy csak szeretné megerősíteni az immunrendszerét? A fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is! Cikkünkben bemutatunk hat fűszert, melynek ott a helye minden konyhapolcon!
Tovább
2012.
február
16. 16:03

A lassú járás a demencia előjele is lehet

A lassú járás a demencia előjele is lehet Amerikai kutatók szerint a járási sebesség alapján megjósolható, hogy mekkora eséllyel alakul ki valakinél a későbbiekben demencia, a kézszorítás ereje pedig a szélütés valószínűségét jelezheti előre.
Tovább
2012.
február
16. 10:33

Havonta száz orvos hagyja el Magyarországot

Havonta száz orvos hagyja el Magyarországot Az itthon maradó gyakorló orvosok közül már 2010-ben is többen haltak meg vagy mentek nyugdíjba, mint amennyi frissen végzett a helyükre került.
Tovább
2012.
február
15. 18:46

Magyarországon is influenzajárvány van

Magyarországon is influenzajárvány van Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, szerdai jelentésében.
Tovább
2012.
február
15. 18:32

Szennyezett levegőjű napokon kiugróan sok a szélütés

Szennyezett levegőjű napokon kiugróan sok a szélütés Harmadával több idős ember halt szennyezettebb levegőjű napokon, mint jónak minősített légszennyezettség mellett - idézte egy amerikai vizsgálat eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).
Tovább
2012.
február
15. 10:48

Szívinfarktus kezelése zsírsejtekkel?

 Szívinfarktus kezelése zsírsejtekkel? Kedvező hatású és jelentősen javítja a beteg szív állapotát a zsírszövetből kiszívott speciális sejtek beadása infarktusos beteg koszorúerébe - mutatták ki holland kutatók.
Tovább
2012.
február
14. 15:59

Plusz kilók a zöldségek és a gyümölcsök miatt? Lehetséges!

	 Plusz kilók a zöldségek és a gyümölcsök miatt? Lehetséges! Egy széles körű európai kutatásból kiderült, hogy a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása még nem véd meg a gyakran az öregedéssel járó testsúlynövekedéstől. Az egyetlen kivételt azok jelentik, akik nemrég szoktak le a dohányzásról.
Tovább
2012.
február
11. 11:00

Ránk telepedett a szmog

Ránk telepedett a szmog Továbbra is magas a levegő szennyezettsége országszerte. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján szombat délelőtt tizenhat településen volt veszélyes a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt.
Tovább
2012.
február
11. 10:35

Több tucat kórházra várhat bezárás

Több tucat kórházra várhat bezárás Tizennégy vidéki kórházra ugyanaz a sors vár, mint a lapunk által "funkcióvesztőnek" nevezett fővárosi intézményekre. A Napi Gazdaság is beszámolt arról, hogy az egészségügyi államtitkárság háttérszervezete, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) február 15-ig tesz javaslatot a fekvőbeteg-ellátási kapacitások újraelosztására.
Tovább
2012.
február
10. 10:15

Elem helyett a dobogó szív tölti a pacemakert

Elem helyett a dobogó szív tölti a pacemakert Ha valakinek veszélyesen lassú a szívműködése, vagy akár szívmegállás is bekövetkezhet, annak a mellkasába beültetnek egy szívet ingerlő elektromos eszközt, angol nevén pacemakert. Ez kevés áramot fogyaszt, de azért a benne lévő elemet időnként cserélni kell, kutatók most eredeti megoldást dolgoztak ki: maga a dobogó szív az elektromos áramforrás.
Tovább
2012.
február
08. 18:57

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a "dohányos agy" - állapították meg brit kutatók.
Tovább
2012.
február
07. 12:43

Úszással csökkenthető a vérnyomás

Úszással csökkenthető a vérnyomás Az úszást gyakran javasolják az idősebbeknek mozgás céljából, mivel kíméletes az ízületekhez, és túlzott kimelegedést sem okoz. Nem csoda, ha a sétálás után ez a második legnépszerűbb sport a körükben. Az úszás jótékonyan hat a felnőttek vérnyomására is - állapították meg amerikai kutatók egy tanulmányban, amely kifejezetten az úszásnak a vérerekre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be.
Tovább
2012.
február
05. 20:00

Jó receptek az egészséges öregkorhoz

Jó receptek az egészséges öregkorhoz Öt évre tervezett tudományos programot indít a WHO a betegségmentes öregedést legjobban biztosító étrend összeállítására. Az öregedő Európa számára indított NU-AGE munkaterv kiemelten foglalkozik a 65 évesnél idősebb lakosság optimális ételeinek elkészítésével és terjesztésével.
Tovább
2012.
február
03. 09:19

Combcsonkolt rokkanttól tagadják meg az ellátást

Combcsonkolt rokkanttól tagadják meg az ellátást Januártól számos hátrány érte a mozgáskorlátozottakat – állítják a fogyatékkal élők. Megszűnt többek között a rokkantsági nyugdíj, helyette rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak az érintettek. A mozgáskorlátozottak kifogásolják, hogy emiatt olyanoknak is felülvizsgálatra kell jelentkezniük, akiknek az állapotában nem várható javulás. Ez sokaknak jelentős költséget jelent. Emellett elveszítettek számos, a nyugdíjasoknak járó kedvezményt, például az utazási támogatást.
Tovább
2012.
február
02. 15:03

Hideg idő - Tizenegy megyében van elsőfokú figyelmeztetés

Hideg idő - Tizenegy megyében van elsőfokú figyelmeztetés Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a fagy, illetve a várható havazás miatt.
Tovább
2012.
február
02. 12:22

Időskori gyógyszerszedés: mire vigyázzunk?

Időskori gyógyszerszedés: mire vigyázzunk? Az életkor előrehaladtával sorra jelenhetnek meg a tartós gyógyszeres kezelést igényelő egészségügyi problémák. A többféle gyógyszer együttes alkalmazása az öregedés által okozott élettani változásokkal együtt növelheti a nemkívánatos, vagy káros gyógyszerkölcsönhatások kialakulásának veszélyét. A problémák sok esetben megelőzhetőek azzal, hogy megismerjük gyógyszereinket, azok hatását és pontosan követjük az alkalmazásra vonatkozó útmutatót.
Tovább
2012.
február
02. 11:47

Mindkét karon mérni kell a vérnyomást

Mindkét karon mérni kell a vérnyomást A vérnyomást mindkét oldalon rutinszerűen kell ellenőrizni, mivel a bal és a jobb karon mért értékek közötti különbségek rejtett rizikótényezőkre utalnak - állítják az Exeteri Egyetem kutatói, akik Christopher E. Clark vezetésével 28 korábbi kutatás eredményeit elemezték. E vizsgálatokban részt vevők többségénél a hipertónia kifejlődésének magasabb rizikóját mutatták ki, és csupán az önkéntesek harmada tartozott a magas vérnyomás szempontjából az átlagos kockázati csoportba.
Tovább
2012.
január
31. 10:34

Így alkalmazkodunk a hideghez

Így alkalmazkodunk a hideghez Szervezetünk folyamatosan alkalmazkodik a külső hőmérsékleti viszonyokhoz, így a téli hideg időjárás szélsőségeihez is. Hőszabályozásunk állandóan jelzi és folyamatosan biztosítja testünk kellő és állandó hőmérsékletét.
Tovább
2012.
január
30. 16:03

Az influenza nem gyerekjáték

Az influenza nem gyerekjáték Közeleg az influenzajárvány. Hogy megóvjuk az egész családot a szokásos téli betegeskedéstől, érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni.
Tovább
2012.
január
29. 09:46

Infarktust is okozhat, ha nagyon fáj a szívünk valakiért

Infarktust is okozhat, ha nagyon fáj a szívünk valakiért Sokszorosan fokozódik a heveny szívroham kockázata, ha valakit rendkívül nagy lelki megrázkódtatás ér. Az "iszonyúan fáj a szívem érte" igazságát amerikai kutatók több esztendei vizsgálat eredményeivel is bizonyították.
Tovább
2012.
január
28. 16:09

Influenza: még nem késő az oltás

Influenza: még nem késő az oltás Európában az influenza még lassan terjed, így továbbra sem késő kérni a védőoltást – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a hivatalos Facebook-oldalán szombaton.
Tovább
2012.
január
28. 10:36

Hat nagyon gyakori daganatos betegség - Az első tünetek

  Hat nagyon gyakori daganatos betegség - Az első tünetek Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt.
Tovább
2012.
január
27. 09:38

Tojástól gyógyulhatnak a porcsérültek

Tojástól gyógyulhatnak a porcsérültek Az ember tulajdonképpen még mára sem heverte ki a két lábra állás fáradalmait. Számos egészségügyi problémánk vezethető vissza erre a kezet felszabadító, de más testrészeket az addiginál erősebben megterhelő változásra. A két lábra állás az alapvető oka számos ér- és ízületi betegségnek. Avagy láttak-e már súlyosan visszértágulatos vagy reumás kutyát?
Tovább
2012.
január
26. 18:12

Az intelligencia és a gének

Az intelligencia és a gének Egész életünkre meghatározhatják az intelligenciát a gének! Bizonyos emberek észjárása 65 éves korára már messze nem olyan friss, mint fiatalabb korában volt, mások esze viszont még 90 éves korukban is ugyanúgy vág. Egy új tanulmány szerint a jelenség hátterében bizonyíthatóan genetikai tényezők állnak.
Tovább
2012.
január
26. 11:36

Uzsoki-ügy - A szabályozás rendben van, a gyakorlat nincs

Uzsoki-ügy - A szabályozás rendben van, a gyakorlat nincs A nemzeti erőforrás miniszter által felkért szakértői bizottság szerint a végső stádiumban lévő betegek fájdalomcsillapítása, illetve a kábítószerek alkalmazása jogi szempontból rendezettnek tekinthető, ugyanakkor a szabályok érvényesítése sokszor nehézségekbe ütközik; Réthelyi Miklós tárcavezető a testület megállapításait szerdán sajtótájékoztatón összegezte Budapesten.
Tovább
2012.
január
26. 09:17

Nagyon jót tesz az úszás az időseknek

Nagyon jót tesz az úszás az időseknek A rendszeres úszás csökkenti az idősebbek vérnyomását és jótékony hatással van a vérkeringésükre is. Az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent mini tanulmány 43 felnőtt bevonásával készült. Az átlagosan hatvan év körüli férfi és női résztvevők mindegyike magas vérnyomástól, vagy az azt közvetlenül megelőző állapottól, az úgynevezett prehipertóniától szenvedett, de semmilyen más egészségügyi problémája nem volt.
Tovább
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2012.
január
25. 06:20

Fizetős operációkkal rövidítenék a várólistákat

Fizetős operációkkal rövidítenék a várólistákat A kórházszövetség azt javasolja, hogy a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek esetében.
Tovább
2012.
január
23. 14:57

Az agy elektromos stimulálásával javítható a szélütöttek állapota

Az agy elektromos stimulálásával javítható a szélütöttek állapota Reménykeltő a szélütésen átesett páciensek új terápiája, amelyben apró elektromos impulzusokkal stimulálják agyukat - idézte brit kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).
Tovább
2012.
január
23. 09:35

Már idén jön a digitális recept

Már idén jön a digitális recept A digitális receptek bevezetésének előkészítése folyamatosan történik, az első éles csatlakozásokra és felhasználásra már ebben az évben sor kerülhet. Azokban az országokban, ahol ilyen rendszer működik, a papír alapú receptírás lehetősége is megmaradt.
Tovább
2012.
január
22. 13:31

Miért érdemes kicseréltetni az amalgám töméseket?

  Miért érdemes kicseréltetni az amalgám töméseket? Egyre többen cseréltetik ki régi amalgám-töméseiket, sőt, állami rendeléseken szinte már nem is találkozhatunk ezzel a tömőanyaggal. Ugyanakkor tény, hogy az amalgám megjelenése óta sem készült még egy ilyen tartós anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére.
Tovább
2012.
január
22. 10:21

A csoki gyógyszer a szívelégtelenségben szenvedőnek

A csoki gyógyszer a szívelégtelenségben szenvedőnek A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát - mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé.
Tovább
2012.
január
21. 10:08

Meglepetés leszokni vágyóknak

Meglepetés leszokni vágyóknak Friss kutatások szerint azok, akik nikotintapasz segítségével próbálnak felhagyni káros szenvedélyükkel, egy váratlan meglepetéssel szembesülhetnek, a tapasz ugyanis némiképp ellensúlyozza a főleg idősebbek esetében gyakori enyhe memóriaromlást.
Tovább
2012.
január
21. 09:36

Már az emelkedőben lévő vérnyomás is veszélyes

Már az emelkedőben lévő vérnyomás is veszélyes Már azoknál is nagyobb a szélütés kockázata, akiknek vérnyomása lassú emelkedésnek indul a felnőttkori normális vérnyomás felső határától. Emiatt a szakemberek szerint a fokozatosan növekvő vérnyomásra is figyelni kell.
Tovább
2012.
január
20. 10:08

Menekülés az Alzheimer elől

Menekülés az Alzheimer elől Az öregedő társadalmak számára egyre nagyobb költségeket jelentő Alzheimer-kór kezelése egyelőre a tünetek enyhítésére szorítkozik. Ebből a helyzetből jelenthet kitörést két olyan gyógyszer, amelyek bevezetése a Nature szerint a 2012-es év egyik legjelentősebb orvostudományi eredménye lehet.
Tovább
2012.
január
19. 15:47

Lassítja az öregedést a „csodabaci”

Lassítja az öregedést a „csodabaci” Lassíthatja az öregedést az a baktérium, amelyet az Orosz Tudományos Akadémia (RAN) kutatói az örökké fagyott szibériai talajban, a permafrosztban fedeztek fel.
Tovább
2012.
január
19. 14:56

300 millió forint „Praxis-váltás” programra

300 millió forint „Praxis-váltás” programra A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága korábban tett bejelentésének megfelelően vissza nem térítendő támogatásokkal kívánja segíteni a fiatal háziorvosok pályakezdését, valamint az idős kollégák nyugdíjba vonulását, továbbá a kulturált betegfogadási körülmények kialakítását.
Tovább
2012.
január
19. 14:31

Könnyebben elesünk, ha antidepresszánsokat szedünk?

Könnyebben elesünk, ha antidepresszánsokat szedünk? Idős, demenciában szenvedő emberek nagyobb eséllyel esnek el, ha antidepresszánsokat szednek - írja egy új tanulmány. Sok időskori elbutulásban élő beteg depressziós és rendszeresen szed szelektív szerotonin-visszavétel gátlókat (SSRI).
Tovább
2012.
január
18. 13:01

Öt lépésben megszüntethető a horkolás

Öt lépésben megszüntethető a horkolás Időszakosan bárkinél jelentkezhet horkolás. Kimerültség miatt, egy kiadósabb vacsora, vagy akár túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás következtében is. Ha azonban elhúzódó problémáról van szó, akkor érdemes kideríteni a zajos alvás okát.
Tovább
2012.
január
16. 09:41

Gyógyulás tyúkhúslevessel?

Gyógyulás tyúkhúslevessel? Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerűségét.
Tovább
2012.
január
12. 09:39

Mi kell ahhoz, hogy megéljük a századik életévet?

Mi kell ahhoz, hogy megéljük a századik életévet? Világszerte egyre nő a 100 éves kort betöltő idősek száma, ám azt még nem tudták megfejteni, milyen tényezők juttatják őket a százon túliak klubjába. Számos kutatás próbálja megtalálni a hosszú élet titkát, hiszen e tudás kulcsfontosságú lehet az öregedéssel járó betegségek megelőzésében és kezelésében.
Tovább
2012.
január
11. 10:12

Szupernagyik nem leszünk, de ez már biztató...

Szupernagyik nem leszünk, de ez már biztató... Ha javítani akarunk a hosszú- és rövidtávú memóriánkon, különösen idős korban, oda kell figyelni a B12 vitamin és a folsav fogyasztására - hívja fel a figyelmet egy tanulmány.
Tovább
2012.
január
10. 21:30

Ezt ne igya meg!- Két ásványvizet vonnak ki a forgalomból

Ezt ne igya meg!- Két ásványvizet vonnak ki a forgalomból Két fajta ásványvízről is kiderült: coliform baktériummal szennyezett. Eljárást indítottak a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen ,mert megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
Tovább
2012.
január
10. 13:07

Bingóval az Alzheimer- és Parkinson-kór ellen

Bingóval az Alzheimer- és Parkinson-kór ellen Bingó, mint segítő eszköz? A Bingó nevű, idősek otthonában igen népszerű játék nem csak a társas élet szempontjából jelent előnyöket. A kutatók felfedezték, hogy az erősen kontrasztos, nagy méretű kártyák fejlesztik a gondolkodási képességeket a kognitív és észlelési nehézségekkel küzdők esetében. Ilyen panaszokkal járhat például az Alzheimer-kór és a Parkinson-betegség.
Tovább
2012.
január
10. 08:47

Mi történik a CT vizsgálat alatt?

Mi történik a CT vizsgálat alatt? A komputertomográf szeletekben fényképezi le a szervezet lágy szöveteit, csontját, és az ereket. Az eljárás hasonlatos a hagyományos röntgenhez, azonban ebben az esetben a számítógépes eljárásnak köszönhetően keresztmetszeti „szeleteket” tár fel a gép. Mikor használják, és vajon hogyan működik pontosan?
Tovább
2012.
január
08. 18:55

Miért nem vagyunk lázasak idős korban?

Miért nem vagyunk lázasak idős korban? Gyerekkorban a betegségeknek általában természetes velejárója a láz, de vajon az idősebbek miért nem lázasodnak be olyan gyakran? Az immunrendszer nem működik olyan hatékonyan idősebb korban, mint gyermek- és fiatalkorban. A szervezet fertőzésekre adott válaszreakciói már nem olyan hevesek.
Tovább
2012.
január
08. 13:59

Jönnek a sárga mentők

Jönnek a sárga mentők Az uniós források mellett a szaktárca is segít a cserében, így decemberig 330 öreg jármű helyére állhat be új, vagyis az Országos Mentőszolgálat flottájának több mint harmada az elkövetkező időszakban újakra cserélődik - adta hírül a köztévé híradója.
Tovább
2012.
január
05. 00:23

Béltükrözés altatásban: nemsokára talán elviselhetőbb lesz a vizsgálat

Béltükrözés altatásban: nemsokára talán elviselhetőbb lesz a vizsgálat Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik - állapították meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatói. Mivel a beavatkozás kellemetlen, sokszor a páciensek nem adják beleegyezésüket annak elvégzésére, akár még panaszaikat is letagadják, hogy elkerüljék a tükrözést.
Tovább
2012.
január
03. 15:38

Húsz év alatt 206 szívátültetést végeztek el az országban

Húsz év alatt 206 szívátültetést végeztek el az országban Éppen húsz évvel ezelőtt, 1992. január 3-án végezték el Magyarországon az első szívátültetést, a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján. Merkely Béla, a klinika elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.
Tovább
2011.
december
30. 10:47

Új szív építése lehet a szívgyógyászat jövője

Új szív építése lehet a szívgyógyászat jövője A súlyos szívelégtelenségben, szívhibában szenvedők száma világszerte növekszik: ezek a betegek szívátültetésre szorulnának, de az ilyen lehetőség a szükséglethez képest ritkán adódik. Egy magyar-német kutatócsoport fantasztikusnak hangzó, jövőbeli megoldás lehetőségét vázolta fel: új szív építését.
Tovább
2011.
december
21. 10:26

KSH: kevesebben születtek és haltak meg

KSH: kevesebben születtek és haltak meg Az év első tíz hónapjában 73.153 gyermek született, 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban; a halálozások száma 106.443 volt, ami 1,3 százalékos csökkenést jelent a 2010. január-októberi időszakhoz képest - közölte a KSH.
Tovább
2011.
december
20. 11:41

3 téli zöldség a jó egészségért

3 téli zöldség a jó egészségért A téli időszak természetesen nem a zöldségszüret ideje. Ilyenkor a természet alszik, pihen. De a vitamin-utánpótlásra szükségünk van, hiszen télen egyébként is sebezhetőbb az immunrendszerünk. Ebben az időszakban érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amik jól bírják a hideget. Persze napjainkban folyamatosan lehet kapni minden élelmiszert, de ezeknek nem olyan a vitamintartalma, mint egyébként.
Tovább
2011.
december
19. 20:42

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és finom

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és finom A fehér teát a császárok italának is nevezik, és Kínában életelixírként tekintettek rá. Úgy tartották, akár a halhatatlanság is elérhető vele.
Tovább
2011.
december
18. 06:01

Segítő vásárlás - Kiállítás és vásár a Millenárison

Segítő vásárlás - Kiállítás és vásár a Millenárison Megnyílt a Segítő vásárlás elnevezésű rendezvény; szombaton és vasárnap a budapesti Millenárison a fogyatékkal élők munkáiból válogathatnak azok, akik karácsonyi ajándékot keresnek. A rendezvényen megállapodást kötött a kormányzattal a Magyar Posta a fogyatékosok foglalkoztatásáról.
Tovább
2011.
december
15. 18:03

A kemény dohányzás öregít

A kemény dohányzás öregít A dohányzás nem csupán a várható élettartamot csökkenti, hanem jelentős behatással bír az élet minőségére is az öregkorban, egy új tanulmány szerint.
Tovább
2011.
december
15. 04:46

Mire utal az éjszakai izzadás?

  Mire utal az éjszakai izzadás? Többnyire nem nehéz rájönni, mi az oka annak, hogy bizonyos napokon fokozottabban izzadunk, mint máskor. Ez olyan zavaró is lehet, hogy felébredünk rá, gyakran reggel felé. Jól tudjuk, sokszor milyen nehéz elaludni éjszaka a nyári hőségben, de ugyanez a gond akkor is, ha télen a túlfűtött szobában próbálunk meg elaludni. Ha valaki sok alkoholt ivott vagy nagy mennyiségű csilit evett, szintén számíthat rá, hogy fokozottabban fog izzadni.
Tovább
2011.
december
13. 07:06

Rákszűrés konyhai ecettel

Rákszűrés konyhai ecettel A méhnyakrák korai elváltozásait egyszerű beavatkozással könnyű láthatóvá tenni és ebben az időszakban jó eséllyel kezelni is. Az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyta a szegény országokban is bárhol alkalmazható, házi szűrővizsgálatot. Méhnyakrák következtében a világstatisztika szerint évente 250 000 nő hal meg, 85 százalékuk igen szegény vagy szegény országban.
Tovább
2011.
december
12. 10:50

Kiderült , mitől rettegünk a legjobban

Kiderült , mitől rettegünk a legjobban A korrupciót és a mély szegénységet tartják az emberek a világot fenyegető két legnagyobb veszélynek, de a munkanélküliség az, amitől évről évre egyre jobban rettegnek.
Tovább
2011.
december
11. 10:45

Antibiotikum, ami gátolja a fog körüli gyulladást

Antibiotikum, ami gátolja a fog körüli gyulladást Az amoxicillin és a metronidazol kombinációja sikeresen kivédheti a fogkő-eltávolítás és gyökérkezelés szövődményeként jelentkező fog körüli szövetek gyulladásának kialakulását - olvasható a Journal of Periodontology legfrissebb számában.
Tovább
2011.
december
11. 09:16

Nem befolyásolja a csontok sűrűségét az egész test vibráció

Nem befolyásolja a csontok sűrűségét az egész test vibráció A test vibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrűségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését. Kanadai kutatók a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a sokfelé népszerű eljárás alkalmazásának értékét.
Tovább
2011.
december
09. 16:51

Ritka génváltozattal hozták összefüggésbe a szklerózis multiplexet

Ritka génváltozattal hozták összefüggésbe a szklerózis multiplexet Egy ritka génváltozat, amely a D-vitamin csökkent szintjét okozza a szervezetben, közvetlenül összefügghet a szklerózis multiplex kialakulásával - idézte brit és kanadai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
Tovább
2011.
december
09. 09:51

Élet fájdalom nélkül - Megfékezhető, csillapítható, gyógyítható

Élet fájdalom nélkül - Megfékezhető, csillapítható, gyógyítható Fáj, lüktet, szúr, nyom, nyilall, éget, szorít... Ki ne érzett volna már legalább egyet vagy akár többet is ezekből a testet, lelket próbára tevő negatív hatásokból? A fájdalom egyidős az emberiséggel, a csillapítására történő törekvés is, ennek ellenére csak a XXI. században keresik intenzíven a választ, a megoldást a fájdalom okozta kínokra. Annál is inkább időszerű és szükségszerű a fájdalomkutatás fejlesztése, mert a világon közel 50 millióan küzdenek valamilyen fajtájával. Magyarországon is közel kétmillióan szenvednek testi-lelki fájdalmaktól.
Tovább
2011.
december
08. 18:23

A fiatalok vitaminokkal, az idősebbek védőoltással készülnek az influenzára

A fiatalok vitaminokkal, az idősebbek védőoltással készülnek az influenzára A lakosság 40 százaléka vitaminokkal készül a megfázásos időszakra - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített. Ebben az időszakban 10-ből négy lakos étrend-kiegészítőt alkalmaz, 23 százalékuk több zöldséget és gyümölcsöt eszik, 22 százalék védőoltás beadatását tervezi - közölte a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.
Tovább
2011.
december
08. 15:44

Télen eltűnik a fiatalság a nők szeméből

Télen eltűnik a fiatalság a nők szeméből A tél négy évvel és nyolc hónappal láttatja öregebbnek a nők szemét - idézte szépségipari kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. A szakemberek 5 ezer női szempár küllemét tanulmányozták évszakról évszakra, és úgy találták, hogy a hidegebb hónapokban kifejezetten sötétebbek voltak a szemek alatti karikák és táskák.
Tovább
2011.
december
08. 10:12

Mi okozhat halláscsökkenést?

Mi okozhat halláscsökkenést? Az időskori nagyothallás kialakulása szinte természetes folyamat, fiatalabbaknál azonban a fizikai hatások mellett számos betegség is halláscsökkenéssel járhat.
Tovább
2011.
december
08. 08:57

Igazolták a rózsa gyógyhatását is

Igazolták a rózsa gyógyhatását is A népi gyógyászatban évezredek óta alkalmazott növények antioxidáns hatását vizsgálva brit kutatók megállapították, hogy a fehér tea, a csodamogyoró és a rózsa valóban sok gyulladáscsökkentő, antioxidáns összetevőt tartalmaz.
Tovább
2011.
december
06. 16:29

Öregszenek a háziorvosok - Nincs utánpótlás

Öregszenek a háziorvosok - Nincs utánpótlás A háziorvosi rendszer működését romló feltételrendszer mellett stagnáló minőség jellemzi; csaknem 220 ezer magyar állampolgár pedig olyan településen él, ahol nincs állandó háziorvos - közölte az Állami Számvevőszék
Tovább
2011.
december
06. 09:11

Az "engedetlen" beteg drágábban kapja a gyógyszert

Az "engedetlen" beteg drágábban kapja a gyógyszert Hétfőn elfogadta az Országgyűlés az újabb egészségügyi "salátatörvényt", így a jövőben a gyógyszerek támogatásánál számítani fog a "beteg-együttműködés", az egészségügyi régiókat hamarosan felváltják a térségek, az új pszichoaktív anyagok, vagyis a tudatmódosító szerek ellenőrzése pedig szigorodni fog.
Tovább
2011.
december
04. 09:43

Interneten riaszt, ha infarktust kap a családtag

Interneten riaszt, ha infarktust kap a családtag Lezárult az emberi testen is alkalmazható szenzorkutatást végző ALL-Fitt projekt, az 509 millió forint értékű, állami pénzzel is támogatott fejlesztés során elkészült több olyan prototípus is, amelyekkel például a családtagok, orvosok, ápolók az interneten követhetik a távol lévő idős felügyelt személy szívműködését, mozgását, a rendszer probléma esetén riaszt is.
Tovább
2011.
december
03. 18:10

Dagad az Uzsoki-ügy

Dagad az Uzsoki-ügy A fővárosi Uzsoki utcai kórházból 46 digitális kórlap kiegészítő, kézzel írott fontos részei tűntek el a 2005-2007 időszakból - mondta Golub Iván, az intézmény főigazgatója szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
december
03. 10:17

Csatát nyertek a szlovákiai orvosok

Csatát nyertek a szlovákiai orvosok Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok, mert a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) szombatra virradóra megállapodtak a tiltakozó akció befejezéséről.
Tovább
2011.
december
02. 10:17

Itt a szívet átmenetileg pótló pumpa

Itt a szívet átmenetileg pótló pumpa Az European Journal of Cardiology szerkesztőségi közleményben tekintette át a túlélés esélyét remélő betegek technikai lehetőségeinek jelenlegi helyzetét. Mint kiemelte, az életmentő tudomány és technika újabb eredménye az a szívet segítő, átmenetileg helyettesítő pumpa, melyet már alkalmaznak, ha valaki szívátültetésre vár, és ezt az időt kell áthidalni.
Tovább
2011.
december
01. 18:12

Sokat tehet egészségünkért az informatika

Sokat tehet egészségünkért az informatika Az egészség drága kincs, különösen egy rohamosan öregedő társadalomban. Megőrzésében sokat segíthet az informatika, esélyt teremtve fiatalnak és idősnek egyaránt egy emberibb életvitelhez.
Tovább
2011.
december
01. 10:49

Az élesztőgombák rejthetik a hosszú élet titkát

Az élesztőgombák rejthetik a hosszú élet titkát Amerikai és tajvani kutatók étrendi megszorítás nélkül is sikeresen hosszabbították meg egy egysejtű élesztőgomba élettartamát azáltal, hogy beavatkoztak az öregedésért felelős fehérje működésébe - számolt be róla a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.
Tovább
2011.
november
29. 13:03

Nincs tudományos magyarázat arra, miért alszunk ennyit

Nincs tudományos magyarázat arra, miért alszunk ennyit Érzelmi megterhelés időszakában sokan nem mernek elaludni, félnek attól, milyen álom vár rájuk. Pedig a szakemberek szerint az álom valójában segít a rossz emlékek feldolgozásában.
Tovább
2011.
november
28. 20:56

Napi 1 óra mozgás a karcsúság titka!

Napi 1 óra mozgás a karcsúság titka! Szó sem lehet kandalló előtt ücsörgő nyugdíjaskorról, egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás eredményei kijózanító adatokkal szolgált arról, mennyit kell mozogni, ha idősen sem akarunk elhízni – röviden: sokat.
Tovább
2011.
november
28. 11:11

Négy tévhit az immunerősítésről

Négy tévhit az immunerősítésről Elérkezett az év tüsszögős időszaka – így nincs is jobb alkalom arra, hogy tisztázzuk az immunerősítéssel kapcsolatos tévhiteket. Többek között azt, hogy a C-vitamin nem tarja távol a náthát.
Tovább
2011.
november
28. 09:51

Az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek

Az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek A Magyar Rezidens Szövetség tisztában van az ország gazdasági helyzetével, ám, ha Magyarországon továbbra sem veszik elég komolyan az egészségügyi dolgozók felmondási akcióját, itthon is könnyen odáig fajulhat a helyzet, mint Szlovákiában, mert a kollégák egyre elkeseredettebbek - nyilatkozta Papp Magor, a szervezet elnöke.
Tovább
2011.
november
24. 19:59

Üssük ki a téli betegségeket!

Üssük ki a téli betegségeket! Az őszi-téli időszakban kiemelt figyelmet fordítunk az immunrendszer erősítésére. Sokszor azonban épp apróságokkal, mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Mit ne tegyünk, hogy a náthás, influenzás hónapokat könnyebben átvészeljük?
Tovább
2011.
november
23. 16:14

Az Uzsokiban pontot tennének a nyomozás végére

Az Uzsokiban pontot tennének a nyomozás végére A szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal az Uzsoki utcai kórház nem kíván azonosulni és egy közösségben tevékenykedni, a hivatalos vizsgálatban támogatják az eljáró bűnüldöző szerveket.
Tovább
2011.
november
21. 06:40

Népi praktikák a megfázásra

Népi praktikák a megfázásra A hűvös, nyirkos ősz a heveny hurutos betegségek klasszikus időszaka. Maga a betegség cseppfertőzéssel terjed: köhögéskor és tüsszentés esetében a levegőbe került kórokozók terjesztik a kórt. A Családháló a népi gyógymódok és praktikák között kutatott alternatívák után.
Tovább
2011.
november
20. 16:06

Benyújtotta a kormány a rokkantnyugdíjak átalakításáról szóló javaslatot

Benyújtotta a kormány a rokkantnyugdíjak átalakításáról szóló javaslatot Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés szerint a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit.
Tovább
2011.
november
20. 10:11

Vérnyomáscsökkentőt este is

Vérnyomáscsökkentőt este is A magas vérnyomás a leggyakoribb szív-és érbetegség: Magyarországon felnőttkorban minden harmadik-negyedik embernek kórosan megemelkedik a vérnyomása. A betegséget általában több gyógyszer kombinált adásával kezelik és spanyol kutatók vizsgálata szerint a gyógyszerek hatásosabbak, ha valamelyiket a beteg este veszi be.
Tovább
2011.
november
18. 20:17

Érzékeny a foga?

Érzékeny a foga? Nem szívesen eszik édes vagy savanyú ételeket, a fagylaltról rég lemondott és a reggeli kávéját is hagyja kihűlni? A fogérzékenység rengeteg ember életét megnehezíti! Az egyik leggyakoribb fogászati problémára azonban van megoldás!
Tovább
2011.
november
18. 10:58

Lehangol a rossz idő

Lehangol a rossz idő Folytatódik a front- és csapadékmentes időszak, és a gyenge szél következtében a szennyezőanyagok aránya tovább emelkedik a nagyobb települések levegőjében. Több városban szmogriadó lépett érvénybe.
Tovább
2011.
november
17. 09:21

Most könnyen megfázhat, ha nem vigyáz!

Most könnyen megfázhat, ha nem vigyáz! A gyenge légmozgás, a front- és csapadékmentes időszak ismét a légszennyező anyagok veszélyes mértékű feldúsulását eredményezte. Több városban szmogriadó lép érvénybe.
Tovább
2011.
november
14. 18:07

Keresztbe tett lábbal a stroke ellen

Keresztbe tett lábbal a stroke ellen Egy új tanulmány megállapítása szerint azok a páciensek, akik egy stroke-ot követő 15 napon belül keresztbe tudják tenni a lábukat, sokkal jobban fognak funkcionálni egy évvel később.
Tovább
2011.
november
14. 09:07

Gyógyteák rossz időkre

Gyógyteák rossz időkre Az utóbbi napokban hamisítatlan hűvös idő járta! Hideg, szél, napfényszegénység, szürkeség, ami nemcsak a közérzetünkre, de a hangulatunkra is rányomta a bélyegét. Az utcán, a boltokban, a villamoson gyakran látni már most meghűlt, köhögő, tüsszögő, krákogó embereket. Hiába ez a nátha, a meghűlés időszaka, amikor teli vannak az orvosi rendelők.
Tovább
2011.
november
13. 12:31

Időskori magasvérnyomás - Mire érdemes figyelni?

  Időskori magasvérnyomás - Mire érdemes figyelni? Régi tévhit, hogy az idősebb korral magasabb vérnyomás a megengedett, részben ennek is köszönhető, hogy ez a csoport gyakran nem részesül megfelelő kezelésben.
Tovább
2011.
november
13. 12:21

A tánc a legjobb terápia!

A tánc a legjobb terápia! Már heti két társastánc óra is segíthet visszaadni az idősebbek egyensúlyérzékét és hajlékonyságát, ezzel megelőzhetik a korosztályra jellemző egyensúlyvesztéses eséseket - állítják a Sydney Egyetem kutatói.
Tovább
2011.
november
12. 19:10

Alkony helyett komor szürkület

Alkony helyett komor szürkület Az időskor nem csak az ízületi fájdalmak, a belgyógyászati betegségek és az egyre romló fizikai funkciók lehetőségét hordozza magával, de növekszik a depresszió megjelenésének kockázata is.
Tovább
2011.
november
11. 10:14

Gyógyító mosoly - Boldogító nevetés

Gyógyító mosoly - Boldogító nevetés Ez nem a mosoly országa - elsőként ez az egyszerű, rövid megállapítás jut eszébe az idegennek, aki Magyarországra látogat, és lépten-nyomon szomorú, elcsigázott, lehangolt emberekkel találkozik. Az első impresszió után sokan el is könyvelik a magyarokat pesszimista, szomorú, kedveszegett népnek. Pedig a mosoly ingyen van, és mindenkinek jól áll, főként ha nemcsak mimika, nem csupán a szánk húzódik mosolyra, hanem a szívünk és lelkünk is megtelik jó érzéssel. Pszichológusok, pszichiáterek régóta sikerrel alkalmazzák gyógyító eszközként a tudatos mosolyt a testi-lelki jóllét, az általános közérzet javítása céljából. Azt vallják ugyanis, hogy a mosoly bevált terápiás eszköz, a nevetés pedig kimondottan gyógyszer, amihez ingyen bárki hozzájuthat.
Tovább
2011.
november
11. 09:17

Aki pontosan szedi a tablettáját, az ritkábban kerül kórházba

Aki pontosan szedi a tablettáját, az ritkábban kerül kórházba Az idős szívbetegeket általában sokféle gyógyszerrel kezelik és sokan a receptre fölírt patikaszerek egy részét kihagyják, vagy csak néha veszik be. A legnagyobb amerikai egészségbiztosító vizsgálata azt találta, hogy azok a betegek, akik szünet nélkül, az előírt időben kapják be a tablettákat, lényegesen ritkábban kényszerülnek a kórházba visszamenni, mint gyógyszerszedésben figyelmetlenebb betegtársaik.
Tovább
2011.
november
10. 19:55

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be.
Tovább
2011.
november
09. 09:04

Új gyógyszer a parlagfű allergia ellen

Új gyógyszer a parlagfű allergia ellen Az allergia igazi népbetegség: csaknem minden harmadik ember túlérzékeny valamire és legtöbben a parlagfűre allergiásak. A helyzet másutt sem jobb, ezért az amerikai allergia, asztma és immunológiai kollégium kongresszusán nagy feltűnést keltett az a referátum, amely új, a parlagfű allergia ellen hatásos gyógyszerről számolt be.
Tovább
2011.
november
08. 16:52

Korosodással a szívünk is öregszik

Korosodással a szívünk is öregszik Az életkor előrehaladtával a szív és az érrendszer állapota, teljesítménye kimutatható betegségek nélkül is fokozatosan csökken, ami azt jelenti, hogy az öregedés a szív-és érbetegségek legfontosabb és külső módszerekkel befolyásolhatatlan kockázati tényezője. Magyar kutatók a szív és az erek korosodás okozta romlásának tüneteit foglalták össze és angol nyelvű tanulmányukat az Interventional Medicine & Applied Science közölte.
Tovább
2011.
november
08. 10:27

Izomfájdalom: mitől fáj, és hogy csillapítsuk?

Izomfájdalom: mitől fáj, és hogy csillapítsuk? Az izomfájdalmak többfélék lehetnek: jelentkezhetnek jól körülhatárolható vagy diffúz formában, akár a zsigeri, akár a sima- vagy harántcsíkolt izmokban. Az okok sokféle helyen kereshetőek: sportsérülés, születési rendellenesség, lelki okok vagy akár súlyos fertőzések állhatnak a fájdalmak mögött.
Tovább
2011.
november
07. 07:07

Újabb kutatási eredmény a halálközeli élményekről

Újabb kutatási eredmény a halálközeli élményekről Bár magyarázzák természettudományosan, spirituálisan és pszichológiai szempontból is, végső és biztos magyarázat még nem született a halálközeli élményekre. A skóciai Edinburgh Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint ezek az élmények az agyi folyamatok eredményei, és elsősorban a noradrenalin hormon idézi elő őket.
Tovább
2011.
november
04. 15:09

Laboratóriumban már sikeresen megállították az öregedést

Laboratóriumban már sikeresen megállították az öregedést Amerikai kutatók bejelentették: laboratóriumi körülmények között sikerült egerekben lelassítaniuk, sőt meg is állítaniuk az öregedés legtipikusabb jeleit. A rágcsálóknál a beavatkozás után végleg leállt a ráncosodás, az izomsorvadás és a szürkehályog kialakulása is.
Tovább
2011.
november
04. 10:18

Így maradhat fitt és egészséges ősszel is

  Így maradhat fitt és egészséges ősszel is A hűvös és borongós őszi napok könnyen elronthatják a hangulatunkat, ebben az időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó fertőzések. Adunk pár hasznos tippet, hogy Ön ősszel és télen is egészséges és fitt, immunrendszere pedig erős maradjon.
Tovább
2011.
november
02. 10:07

Szmogveszély a fővárosban

Szmogveszély a fővárosban A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Tovább
2011.
november
02. 08:55

Robotok segítenek az időseknek is

Robotok segítenek az időseknek is Az egészségügyi csúcstechnológia iránti érdeklődésének bizonyítékaként a Toyota japán autóipari óriás kedden bemutatta kísérleti robotjait, amelyek a fogyatékos betegeknek a kórházi ágyból való felkelésben vagy a járásban segítenek. A cég, amely 2013-ra szeretné forgalmazni az "önálló járást segítő" eszközöket, olyan iparágba vágott bele, amely a gyorsan idősödő japán lakosság miatt nagy lehetőségeket kínál.
Tovább
2011.
november
02. 08:18

Van-e értelme az influenza elleni oltásnak?

Van-e értelme az influenza elleni oltásnak? Nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat - állítja egy holland szakfolyóirat. Tegyük hozzá: talán mégsem véletlen, hogy a szakemberek túlnyomó többsége kifejezetten javasolja a védőoltást!
Tovább
2011.
október
30. 09:31

Kézfogással is terjed a járvány

Kézfogással is terjed a járvány Hiába régi szokás a kézfogás, a szakértők szerint még az üzleti életben is tartózkodnunk kellene tőle, mert rengeteg fertőzés, mint például az influenza is, átadható vele. Az influenza kórokozói akár 24 óráig életben maradnak a megérintett felületeken.
Tovább
2011.
október
27. 11:45

Keresik a hosszú élet titkát

Keresik a hosszú élet titkát Amerikai kutatók az örök kérdésre, azaz a hosszú élet titkára keresik a választ úgy, hogy 100 vagy annál idősebb emberek DNS-ét akarják megvizsgálni. A szakemberek azt remélik, hogy az egészségesen igen idős kort megért emberek DNS-e ötletekkel szolgálhat arra, hogy miben áll a hosszú élet titka.
Tovább
2011.
október
25. 22:53

Jön az influenza szezonja, de van védőoltás

Jön az influenza szezonja, de van védőoltás Az országos tiszti főorvos mindenkinek azt ajánlja, adassa be az influenza elleni védőoltást; Paller Judit azt is mondta, hogy az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetetteknek különösen fontos az oltás. A krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre, azokat csütörtökig várhatóan minden területi népegészségügyi intézet megkapja.
Tovább
2011.
október
24. 21:31

Akar Ön jól aludni?

Akar Ön jól aludni? Ránk köszöntött az őszi-téli időszak, s az egyre rövidülő nappalokkal jócskán megnövekszik a szervezet melatonin-, azaz alvásihormon-termelése. Érdemes ennek üdítő hatását a magunk javára fordítani – annál is inkább, mert a netán állandósuló alvási gondok kimerültséghez, sőt akár depresszióhoz is vezethetnek.
Tovább
2011.
október
20. 17:08

Robbanásszerűen nőhet a távfelügyelt időskorúak száma

	 Robbanásszerűen nőhet a távfelügyelt időskorúak száma A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás hazánkban gyermekcipőben jár, annak ellenére, hogy már tizenöt éve elérhető a szolgáltatás. Magyarországon jelenleg megközelítőleg 3,2 millió nyugdíjas él, akiknek mindössze egy százaléka veszi igénybe a távfelügyeletet. Piaci elemzések szerint 3-5 éven belül akár húszszorosára is nőhet ez az arány a növekvő igénynek, az új technológia megoldásoknak, és a komplex szolgáltatási csomagoknak köszönhetően.
Tovább
2011.
október
17. 09:12

Új halfajták a tányéron

Új halfajták a tányéron Összesen négyszáz mázsa halat emeltek ki a hortobágyi tavakból az I. hortobágyi lehalászási ünnep alkalmából a hétvégén. A hal egészséges, Magyarországon mégsem fogy elegendő belőle, még mindig ritka vendég az étrendünkben. A hazai fogyasztás szezonális, főleg a karácsonyi időszakra összpontosul. Az utóbbi időben azonban a ponty mellett egyre több fajta halat keresnek a vásárlók.
Tovább
2011.
október
17. 09:00

Mennyi alvásra van szükségünk?

Mennyi alvásra van szükségünk? Az általánosan megfelelőnek tartott, elégséges alvásmennyiség nyolc óra; de vajon aki kilenc órát durmol éjszakánként, az túl sokat, aki hetet, az meg túl keveset? És egyáltalán: aggódjunk-e amiatt, hogy túl keveset vagy túl sokat alszunk?
Tovább
2011.
október
16. 13:34

Megtalálták az immunrendszer "kapcsolóját"

Megtalálták az immunrendszer "kapcsolóját" Francia kutatóknak sikerült azonosítaniuk azt a molekuláris kapcsolót, amely a retrovírusok behatolásakor elindítja a veleszületett immunválaszt testünkben - írta közleményében az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium, az EMBL (www.embl.org).
Tovább
2011.
október
15. 14:23

Az ember precíz ütemterv alapján készül

 Az ember precíz ütemterv alapján készül Az élőlények pontos ütemterv szerint jönnek létre - derítették ki svájci kutatók. Az embrió alakja 48 órán belül alakul ki, emeletenként haladva.
Tovább
2011.
október
14. 19:55

Több ezer ápoló hiányzik az egészségügyi rendszerből

Több ezer ápoló hiányzik az egészségügyi rendszerből Szakemberek szerint 6-7 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és folyamatosan csökken a számuk, mert sokan nyugdíjba mentek, nagy a migráció, ugyanakkor kevesen választják ezt a képzést, így nincs megfelelő utánpótlás.
Tovább
2011.
október
13. 11:10

Iskolákba jár a szolidaritás nagykövete

Iskolákba jár a szolidaritás nagykövete Egy évvel ezelőtt indult a "Szolidaritás Nagykövete" program. Azóta Orsós Zsolt vak paralimpikon járja a középiskolákat, hogy a fiatalokat megismertesse a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel, a segítségnyújtás lehetőségeivel.
Tovább
2011.
október
13. 10:41

Átalakítják a háziorvosi rendszert

Átalakítják a háziorvosi rendszert A történelmi hagyomány miatt sokak számára az ingyenes egészségügy alapvető, mert nem látják, hogy a E-alap bevételei honnan származnak. Azonban ennek az alapnak egyensúlyban kell lenni a kiadásokkal, vagyis a kormány feltett szándéka, hogy nem engedi el a gyeplőt az egészségügyben - mondta Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján.
Tovább
2011.
október
13. 10:25

A jó kísérőerek javítják a túlélés esélyét

A jó kísérőerek javítják a túlélés esélyét Megbízható mérésekkel igazolták brit tudósok azt a régi feltételezést, amely szerint a kísérő (kollaterális) erek, amelyek az artériákat kötik össze, a verőerek szűkülete esetén átveszik azok feladatait.
Tovább
2011.
október
11. 17:39

Mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom

Mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom A magyar szakorvosok mintegy háromnegyede úgy gondolja, hogy a következő egy évben mind a kórházak, mind pedig az orvosok és a nővérek rosszabb helyzetbe kerülnek - áll a GfK Hungária és a Szinapszis Kft. felmérésében. A lakosság körében egyre többen döntenek úgy, hogy nagyobb összeget fordítanak a saját egészségükre és erre befektetésként tekintenek.
Tovább
2011.
október
11. 12:09

Most együk vagy ne együk a multivitamint?

Most együk vagy ne együk a multivitamint? A legtöbb embernek nincs szüksége multivitaminok szedésére, sőt egyes étrend-kiegészítők idősebb nőknél növelhetik a halálozási kockázatot - írták tanulmányukban amerikai és finn kutatók.
Tovább
2011.
október
07. 13:28

Nordic walking, az öregedésgátló sport

Nordic walking, az öregedésgátló sport Óriási sikernek számít a hazánkba is a nordic walking, azaz az északi járás. Ez a botokkal való séta egyesíti a futás, a sífutás és gyaloglás előnyeit, de közben kíméli az ízületeket és regenerálja a szervezetet. A két speciális boton kívül különösebb felszerelést nem igénylő sport összehozza a családot, a barátokat, és így hamarosan mindenki kedvenc időtöltése lehet.
Tovább
2011.
október
07. 10:06

A túl jó lelet sem mindig előny