Címke: életmód (491 találat)

2013.
december
31. 10:02

Jövőre sem számítanak gyors növekedésre a kereskedők

Jövőre sem számítanak gyors növekedésre a kereskedők Vámos György szerint a kereskedelem számára fordulatot hozott a 2013-as év, kisebb bővülés indult meg az ágazatban, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azonban jövőre még nem vár gyors növekedést.
Tovább
2013.
október
27. 09:56

11.500 hajléktalannak lesz helye télen

11.500 hajléktalannak lesz helye télen Elkezdődött a felkészülés a téli időszakra a hajléktalanellátásban, 2013-ban már 11.466 férőhely várja a hajléktalanokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2013.
október
26. 10:35

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás Október 27-én, vasárnap hajnali háromkor egy órával kell visszaállítani az órákat. Az átállás érinti a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyes járatait is.
Tovább
2013.
szeptember
11. 09:46

Pesszimisták a magyarok, bár kevésbé, mint két éve

Pesszimisták a magyarok, bár kevésbé, mint két éve 21-ről 26 százalékra növekedett azoknak a száma Magyarországon, akik jónak ítélik az ország helyzetét, személyes helyzetüket pedig jobbnak tartják a magyarok, mint az országét - közölte az Allianz Hungária Biztosító.
Tovább
2013.
szeptember
09. 15:57

Mi lesz a negyvenesek álmaiból?

Mi lesz a negyvenesek álmaiból? A negyvenesek a legpesszimistábbak a jövőjüket illetően derül ki a Groupama Garancia Biztosító és a GfK Piackutató közös online kutatásából. 90 százalékuk úgy érzi, hogy nincsen elég megtakarítása a közelítő nyugdíjas éveikre. A mindennapi létfenntartás finanszírozása kiadásaik közel 80-90 százalékát is eléri, így alig marad arra, hogy élvezzék az életet, vagy épp megtakarítsanak maguknak vagy gyermeküknek.
Tovább
2013.
szeptember
02. 06:41

A vadhús is bekerülhet a közétkeztetésbe

A vadhús is bekerülhet a közétkeztetésbe Évente tartósan 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon, ennek értékesítését a kereslet élénkítésével lehet megoldani, de a tárca vizsgálja annak lehetőségét is, hogy bevonják a vadhúst a közétkeztetésbe - mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Zala megyei Bakon.
Tovább
2013.
szeptember
01. 08:06

Másfélszáz sportágat próbálhatnak ki nők és idősek

Másfélszáz sportágat próbálhatnak ki nők és idősek Mintegy 150 sportágat próbálhatnak ki ingyenesen az érdeklődők a Testébresztő Női Mozgásfesztiválon és a Szépkorúak Sportfesztiválján szeptember 8-án és 9-én a Kopaszi-gáton.
Tovább
2013.
augusztus
31. 10:55

Mit csináljunk nyugdíjasként?

Mit csináljunk nyugdíjasként? Egy tajvani kutató szerint nem a szabadidő mennyisége, hanem a hatékony időbeosztás javítja elsősorban az életminőséget.
Tovább
2013.
augusztus
27. 11:04

Hogyan táplálkozzunk 50 felett?

Hogyan táplálkozzunk 50 felett? A kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás hozzájárul a magasabb szintű életminőséghez 50 év felett.
Tovább
2013.
augusztus
07. 17:40

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek A húsmentes nap bevezetését ígérik a szeptemberi parlamenti választásra készülő német ellenzéki Zöldek. A baloldali ökopárt kormányra kerülve azt ösztönözné, hogy az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben minden csütörtökön csak húsmentes fogásokat készítsenek.
Tovább
2013.
augusztus
05. 21:58

Szegénység és kirekesztettség Magyarországon

Szegénység és kirekesztettség Magyarországon A TÁRKI két évtizede folytatja azt a vizsgálatsorozatot, amely lehetővé teszi a lakosság jövedelmi és munkaerő-piaci helyzetének részletes megismerését, a kiadási szerkezet valamint a vélemények széles körének kutatását. A kutatóintézet legfrissebb jelentése alapján Korózs lajos szociológus, az MSZP elnökségi tagja készített elemzést, az alábbiakban ezt közöljük.
Tovább
2013.
július
13. 11:35

Nielsen-felmérés: a család, a vallás és az iskolázottság az első helyen

Nielsen-felmérés: a család, a vallás és az iskolázottság az első helyen Érdekes megállapításra jutott a Nielsen piackutató intézet globális felmérésében: a világon hétmilliárd ember él, de meglepőmód több köztük az értékrendbeli hasonlóság, mint a különbség, és jellemzően mindenki a családot, a vallást és az iskolázottságot tekinti a legfontosabbnak az életben.
Tovább
2013.
június
26. 16:53

Nem mindegy, hogy mivel eszünk

Nem mindegy, hogy mivel eszünk Az evőeszközök mérete, súlya, alakja és színe is befolyásolhatja, hogy az emberek miként érzékelik a velük elfogyasztott ételek ízét - állítják az Oxfordi Egyetem szakemberei.
Tovább
2013.
június
25. 09:46

Falánkság ellen konyhaszéf

Falánkság ellen konyhaszéf Konyhaszéfet fejlesztett ki falánkság ellen egy amerikai férfi, aki maga sem tud ellenállni a csokoládénak. A műanyag dobozocska lezárása után csakis az előre beprogramozott időpontban nyitható, így gazdája nem jut idő előtt csemegéjéhez, akkor sem, ha nem tudja legyűrni a kísértést.
Tovább
2013.
április
26. 08:40

Öt órát tévézünk naponta

Öt órát tévézünk naponta Naponta átlagosan 5 óra 18 percet töltöttek tévénézéssel az emberek az év első három hónapjában. A Nielsen Közönségmérés adatai szerint a szám növekedett az egy évvel korábban mérthez képest.
Tovább
2013.
április
23. 17:24

Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést

Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést "Sokat tud" a magyar nemesítésű, a világ élelmezésében is jelentős szerepre aspiráló új gabonafajta, a hungaro durumrozs - fogalmaztak szakértők, de a pékségek még idegenkednek tőle. Egy „fecske” van és egy megszállott mérnök-közgazdász, Kelemen Béla aki ebből a lisztből készíti az ennivalóját, így indul az őszi brazíliai korosztályos – 50 éves – futóversenyen.
Tovább
2013.
április
10. 08:48

Másfél tucat tévécsatornát néznek a magyarok

Másfél tucat tévécsatornát néznek a magyarok Öt év alatt kétszeresére, százra ugrott az országban fogható magyar nyelvű televíziós csatornák száma, a tévézésre fordított idő három éve szinte változatlan, a közönség pedig másfél tucat csatornába néz bele legalább havi egy percre - közölte egy tapolcai médiakonferencián a közönségméréssel foglalkozó AGB Hungary vezetője.
Tovább
2013.
március
30. 17:58

Két órával kevesebbet alszunk, mint száz éve élt elődeink

Két órával kevesebbet alszunk, mint száz éve élt elődeink A mai ember két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje, és a nők között több a rossz alvó, mint a férfiak körében - egyebek mellett ez derül ki a Benyovszky Orvosi Központ által az alvászavarok hátterének feltárására indított kutatási program eddigi eredményéből.
Tovább
2013.
március
30. 08:45

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat. Az átállás a közösségi közlekedést is érinti, az energiafogyasztásban pedig a kimutatások szerint 1-4 százalékos megtakarítás jelentkezik.
Tovább
2013.
március
20. 08:20

Ma van a boldogság nemzetközi napja

Ma van a boldogság nemzetközi napja Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. Konszenzussal elfogadott határozatában a Közgyűlés hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja.
Tovább
2013.
március
18. 19:52

A térdet is bántja a guggolós wc

 A térdet is bántja a guggolós wc Thaiföld lakossága térdízületének védelmében áttér a guggolósról az ülős vécékre. Az ázsiai ország egészségügy-minisztériuma hétfőn jelentette be, hogy 2016-ra felszámolja a süllyesztett illemhelyek 90 százalékát - írta a Daily Mirror hétfőn.
Tovább
2013.
március
18. 10:59

A határozott jövőkép védi az agyat

A határozott jövőkép védi az agyat Alacsonyabb az agyvérzés előfordulási aránya azoknak az idős amerikaiaknak a körében, akiknek konkrét és határozott elképzelésük van a jövőjükről, derült ki nemrég a Michigan Egyetem legújabb kutatásából.
Tovább
2013.
március
18. 09:38

Meg kell barátkoznunk a robotokkal

Meg kell barátkoznunk a robotokkal A Hobbit európai uniós projekt keretében elkészítették egy új robotápoló első prototípusát. A hosszú távú cél olyan mesterséges asszisztensek megalkotása, amelyek javíthatják a nyugdíjasok életminőségét és biztosíthatják az önálló életvitelt a számukra.
Tovább
2013.
március
13. 10:51

Aki megállítaná az öregedést

Aki megállítaná az öregedést A mai tudomány egyik legérdekesebb, legvitatottabb alakja, az öregedéskutatás guruja. Számítástechnikai végzettsége ellenére orvosbiológiai kutató, az öregedés ellen küzdő SENS Alapítvány kutatási igazgatója. Mint egy interjújában állította, a szakmai alapokat 19 évvel idősebb biológus feleségétől tanulta. Meghökkentő állításairól ennek ellenére a legfontosabb lapok is megkérdezték. Aubrey de Grey (50) a jövő heti budapesti TEDx Danubia konferencia (www.tedxdanubia.com) egyik előadója lesz, akit a Népszabadság ért el egy interjúra.
Tovább
2013.
március
07. 10:42

Kik őrzik legtovább az egészségüket?

Kik őrzik legtovább az egészségüket? Az Európai Statisztikai Hivatal felmérése szerint Szlovákia lakosai számíthatnak rövidebb egészséges életre Európában, csupán 52 évre, ezzel szemben a magyar nők akár 59 évig is élhetnek anélkül, hogy valamilyen betegség akadályozná őket normális életvitelükben.
Tovább
2013.
február
28. 17:47

A pesszimista idősek tovább élnek

A pesszimista idősek tovább élnek Tovább élnek a jövőt borúsan látó idősek - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett német vizsgálat. A kutatók egy 1993 és 2003 között végzett úgynevezett hosszmetszeti felmérés eredményeit elemezték. Az egy évtizedet átívelő felmérés során ugyanazoktól az emberektől vettek fel adatokat rendszeres időközönként.
Tovább
2013.
február
12. 16:44

A vidéki nyugdíjasokat érinti leginkább az energiaszegénység

A vidéki nyugdíjasokat érinti leginkább az energiaszegénység Magyarországon 380 ezer, Európában legalább 50 millió háztartás él úgynevezett energiaszegénységben - ismerteti a kutatási adatokat a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation Kft.
Tovább
2013.
február
10. 13:56

A fokhagyma az egészség fűszere

A fokhagyma az egészség fűszere Mindenre jó. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak, a vércukorszintnek. A fokhagyma az igazi csodahagyma.
Tovább
2013.
január
31. 17:46

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség: 32 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg vagy szorulnak kórházi kezelésre szívbetegség miatt, mint húsevő társaik - mutatkozott meg több mint 44 ezer brit felnőtt egészségügyi megfigyelése alapján.
Tovább
2013.
január
29. 09:39

Jó alvás, jó memória

Jó alvás, jó memória Az alvás minőségének javításával talán lassítható az idős korban jelentkező memóriaromlás. A Nature Neuroscience című folyóiratban közölt tanulmány szerzői közvetlen kapcsolatot mutattak ki az öregedő agy, az alvás és a memória között. A vizsgálatok tanúsága szerint az öregedő agyban bekövetkező változások negatívan befolyásolták a mély alvás minőségét, ez pedig rontotta a memóriaraktározási képességet.
Tovább
2013.
január
25. 20:53

A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat

A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat - erre a következtetésre jutott egy francia kutatócsoport, amely tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tette közzé.
Tovább
2013.
január
19. 10:32

A lencse jótékony hatásai

A lencse jótékony hatásai A lencséből nemcsak január elsején érdemes enni, hiszen azon túl, hogy a babona szerint biztosítja jólétünket egész évre, igen egészséges növény.
Tovább
2013.
január
18. 18:23

Mikor jön az öregedés elleni gyógyszer?

Mikor jön az öregedés elleni gyógyszer? Az öregedésbiológia aranykorát éli, egyre több próbálkozás van öregedést lassító gyógyszerek létrehozására. Az USA-ban azonban a fittség az új bűvszó öregedésgátlásban, az orvosok már receptre írják fel a mozgást, amely sokszor hatékonyabb, mint a pirulák.
Tovább
2013.
január
15. 19:03

Szívroham ellen: áfonya és eper

Szívroham ellen: áfonya és eper Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél - közölték amerikai és brit kutatók új tanulmányukban. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak.
Tovább
2013.
január
08. 09:35

A hosszú élet titkát őrzi egy apró görög sziget

A hosszú élet titkát őrzi egy apró görög sziget A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember - mutat rá az Athéni Egyetem szakembereinek tanulmánya, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát.
Tovább
2013.
január
05. 17:47

Zöld ötletek nyugdíjasoknak

Zöld ötletek nyugdíjasoknak A környezettudatos életmódot és a spórolást segítő praktikákat bemutató program kezdődik nyugdíjasoknak Győr-Moson-Sopron megyében.
Tovább
2012.
december
11. 17:52

Az idősebbek jobban alszanak

Az idősebbek jobban alszanak A Pittsburgh-i Egyetem új kutatása megkérdőjelezte azt a nézetet, miszerint az idős, nyugdíjaskorú emberek korábban mennek aludni, és hajnalban ébrednek. Kiderült ugyanis, hogy az idősek többsége valójában alvászavaroktól mentesen és jól alszik.
Tovább
2012.
december
10. 15:56

A betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással

A betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással A betegségek 80 százaléka esetén mutatható ki közvetlen vagy közvetett kapcsolat a helytelen táplálkozással - közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). Az OÉTI ezért speciális étrendet dolgozott ki, először a hét, legtöbbeket érintő betegségben szenvedőknek. Több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálták meg. Hét különböző betegségcsoportra dolgoztak ki olyan recepteket, amelyek segítségével biztosítható a rendszeres diétás ebéd, akár házhozszállítás keretében.
Tovább
2012.
december
08. 16:03

Megnyílt a Segítő Vásár - Ajándékok a fogyatékkal élők alkotásaiból

Megnyílt a Segítő Vásár - Ajándékok a fogyatékkal élők alkotásaiból Segítő kiállítás és vásár nyílt szombaton a Millenáris parkban, a kétnapos rendezvényen a fogyatékkal élő emberek alkotásaiból válogathatnak azok, akik karácsonyi ajándékot keresnek.
Tovább
2012.
december
08. 15:27

Segítőkutyákkal könnyebb a beilleszkedés

Segítőkutyákkal könnyebb a beilleszkedés A fogyatékossággal élők érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése a célja a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnek (NEO MSKE), amelynek munkatársai speciálisan képzett kutyák segítségével végzik tevékenységüket. A munkatársak nagy része is fogyatékossággal él, így munkájukban személyes tapasztalataikat is kamatoztatni tudják.
Tovább
2012.
december
07. 18:43

Veszélyes a téli vitaminhiány

Veszélyes a téli vitaminhiány Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre is. Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. A magyar felnőtt lakosság többsége szenved szelén és D-vitamin hiányban, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni.
Tovább
2012.
november
28. 17:59

Egyre rosszabb az idősek megbecsülése?

Egyre rosszabb az idősek megbecsülése? Egy friss felmérés szerint azokat az embereket tarják öregnek, akik többé nem képesek bevásárolni önmaguk számára, nem tudják ellátni a ház körüli teendőket, és képtelenek vezetni autójukat.
Tovább
2012.
november
28. 10:22

Előzze meg a kognitív hanyatlást!

Előzze meg a kognitív hanyatlást! Rossz hír: nemcsak öregszünk, de agyunk teljesítménye is csökken az évek előrehaladtával. Ráadásul rengeteg olyan dolgot csinálunk nap mint nap, ami meggyorsítja ez a folyamatot. A Fox News cikke most összegyűjtött néhány olyan tevékenységet, amelyek elkerülésével csökkenthető az agy teljesítményének hanyatlása.
Tovább
2012.
november
16. 11:04

A pihentető alvás 10 titka

A pihentető alvás 10 titka Álmatlan éjszakák, órákon át forgolódás, kialvatlanság – sokaknak ismerősek lehetnek ezek a problémák, amelyek kihatnak közérzetünkre és egészségünkre is. Ahhoz, hogy fitten, kipihenten kezdhessük a napot, bevethetünk néhány egyszerű praktikát, ahelyett, hogy az altatós doboz után nyúlnánk.
Tovább
2012.
november
13. 11:25

10 másodperc ölelés csökkenti a vérnyomást

10 másodperc ölelés csökkenti a vérnyomást Napi egy-két ölelés jót tesz az egészségnek: csökkenti a szívbetegségek kockázatát, erősíti az immunrendszert, segít a fertőzések elleni küzdelemben, és kilábalni a depresszióból.
Tovább
2012.
november
07. 15:42

Mitől vagyunk rosszkedvűek?

Mitől vagyunk rosszkedvűek? Az egyre rövidülő nappalok és a sokszor borús, esős időjárás rossz hatással lehet a közérzetünkre. Szakértőnk segítségével utána jártunk, hogyan védekezhetünk a téli időszakban sokakat érintő lehangoltság és álmosság tünetei ellen.
Tovább
2012.
október
31. 08:56

Izommatuzsálem

Izommatuzsálem Nyolcvanhét évesen kezdett testépítésbe egy nyugdíjas brit fogorvos, hogy - mint mondja - "elcsavarja a strandon a szexi 70 éves lánykák fejét".
Tovább
2012.
október
28. 18:14

Óraátállítás - Nem mindenki igazodik

Óraátállítás - Nem mindenki igazodik A jövőben él egy brit házaspár, bár a nagyon közeli jövőben: mindössze egy órával él korábban és csak télen.
Tovább
2012.
október
25. 09:02

Oltás elhízás ellen?

Oltás elhízás ellen? Gyorsan és jelentős mértékben lefogytak két egymást követő oltás hatására a túlságosan sokat evő és ezért elhízott egerek.
Tovább
2012.
október
24. 16:59

Ideje felkészülni a télre!

Ideje felkészülni a télre! A csendes őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget, szombaton már havas esőre, hóra, komolyabb fagyra is számítani lehet, ezért itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Tovább
2012.
október
22. 09:40

Kúsznak felfelé az élelmiszerárak

Kúsznak felfelé az élelmiszerárak A következő félévben élelmiszer árrobbanásra nem, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsőben megvalósuló, 10 százalék körüli élelmiszer áremelkedést vár az Agrárgazdasági Kutató Intézet.
Tovább
2012.
október
17. 15:42

Adományok a szegénység elleni küzdelem világnapján

Adományok a szegénység elleni küzdelem világnapján Ruhát, élelmiszert és tűzifát is adományoznak országszerte a segélyszervezetek a rászorulóknak szerdán, a szegénység elleni küzdelem világnapján.
Tovább
2012.
október
14. 14:28

A vakvezető kutyával közlekedők is segítségre szorulnak

A vakvezető kutyával közlekedők is segítségre szorulnak A kutyák színtévesztők és nem lehet megtanítani őket a számok felismerésére, éppen ezért a vakvezető kutyával közlekedő látássérülteknek is szükségük van a járókelők segítségére például ahhoz, hogy a helyes buszra szálljanak fel, vagy átkeljenek a zebrán - hívta fel a figyelmet a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány a Fehér bot világnapja alkalmából.
Tovább
2012.
október
11. 20:03

Szociális konferencia Sopronban

Szociális konferencia Sopronban Az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Flandorffer Ignác Szociális Intézmény Sopron,valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar szervezésében két napos tudományos tanácskozás kezdődött Sopronban.
Tovább
2012.
október
05. 08:35

170 éves a fröccs

170 éves a fröccs Éppen 170 éve, a reformkori politikus, Fáy András fóti birtokának présházában készült az első pohár fröccs; az évforduló tiszteletére a Kitchen Budapest okostelefonos fröccsapplikációval készül.
Tovább
2012.
október
03. 13:02

A hegyvidékiek és a budaörsiek keresnek a legjobban

A hegyvidékiek és a budaörsiek keresnek a legjobban A tavalyi szja-bevallások adatai szerint a főváros XII. kerületében, Hegyvidéken élőknek a legmagasabb az egy főre jutó összevont jövedelmük, 3 millió 733 ezer forint, míg a XXI. kerületben, Csepelen lakóké a legalacsonyabb, 2 millió 52 ezer forint; Pest megyében Budaörs vezet, míg Nagykőrös áll a lista végén - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleményéből.
Tovább
2012.
szeptember
28. 02:18

Tévézési trendek: nyáron főleg sportot néztek az emberek

Tévézési trendek: nyáron főleg sportot néztek az emberek Június és augusztus között naponta átlagosan 4 óra 23 három percet töltöttek a televízió előtt az emberek, a legnépszerűbb műsorok pedig a sportközvetítések voltak - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.
Tovább
2012.
szeptember
12. 10:47

A séta a legegyszerűbb edzés

A séta a legegyszerűbb edzés Aki fogyni szeretne az azzal számolhat, hogy másfél kilométerenként akár 100 kalóriát is felhasználhat a szervezete. Arról nem is beszélve, hogy a gyaloglás az aktívabb mozgásformákhoz – például a futáshoz – képest kevesebb előkészületet igényel, és kisebb a sérülések kockázata is. A séta kedvezően befolyásolja az általános közérzetet, ráadásul erősíti a csontokat, így szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében.
Tovább
2012.
szeptember
06. 14:46

A halolaj és a testmozgás együtt erősít

A halolaj és a testmozgás együtt erősít Ha idősebb korában hetente három alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag halolajat fogyaszt valaki, az segíthet megőrizni izomzatát azáltal, hogy megduplázza a testmozgás előnyös hatását - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap.
Tovább
2012.
szeptember
06. 06:14

Rántás helyett

Rántás helyett Az ínséges időszakban még egy híg leves is tartalmas tudott lenne egy jó vaskos sűrítéssel, például paprikás rántással, vagy magyaros, fokhagymás rántással. Ma viszont már akadnak egészségesebb és kevésbé megterhelő alternatívák is.
Tovább
2012.
szeptember
04. 10:49

A váltakozó böjtölések előnyei - A mérsékleten van a lényeg

A váltakozó böjtölések előnyei - A mérsékleten van a lényeg "A böjtölésről mindig azt feltételeztem, hogy kellemetlen dolog, és korántsem látni, hogy milyen haszna lehet hosszabb távon. Így amikor felkértek arra, hogy készítsek dokumentumfilmet, amelyben magamon próbálom ki, hogy mi történik, ha nem eszem, nem nagyon örültem. Biztosra vettem ugyanis, hogy nem lesz benne sok örömöm" - Michael Mosley, a BBC tudományos szakírója ezzel az önvallomással vezette be a váltakozó, a rendes táplálkozási napok közé beiktatott, de megfelelően ellenőrzött koplalással járó előnyöket ismertető írását a brit média portálján. Mint elárulta, végül azért szánta rá magát a kísérletre, mert a szerkesztő biztosította, hogy új tudományról van szó, amelynek eredményeit saját testén is megtapasztalhatja majd.
Tovább
2012.
szeptember
03. 14:40

Régen nem volt szokás nyolc órát egyben aludni

Régen nem volt szokás nyolc órát egyben aludni Sokan aggódnak, ha nem tudnak rendszeresen, egyhuzamban nyolc órát aludni éjszakánként, mert a közhiedelem szerint ez negatív következményekkel járhat az egészségre nézve. Pedig tudományos bizonyítékok igazolják, hogy természetes, ha éjjel többször felébredünk, és az sem gond, ha nem tudunk azonnal visszaaludni.
Tovább
2012.
szeptember
03. 14:23

A pohár formájától is függ, milyen ütemben isszuk az alkoholt

A pohár formájától is függ, milyen ütemben isszuk az alkoholt A pohár formájától is függ, hogy milyen ütemben isszuk meg belőle a sört - állapították meg a Bristoli Egyetem kísérleti pszichológusai, akik a témában készült tanulmányukat a PLoS ONE című tudományos folyóiratban ismertették.
Tovább
2012.
szeptember
03. 12:18

Munkával tartható fitten az agy

Munkával tartható fitten az agy Az Arizona Állami Egyetem tudósainak felfedezése szerint az idősebb méhek úgy gátolják meg az agy öregedését, hogy olyan munkaköröket vállalnak, amelyeket többnyire fiatalabb társaik töltenek be – olvasható a Mindennapi Pszichológiában.
Tovább
2012.
szeptember
01. 09:32

Így álltunk tavaly

Így álltunk tavaly A 2011-ben született gyermekek 42 százalékának szülei nem éltek házasságban; a tavaly szült nők több mint egy százaléka 16 évesnél fiatalabb, csaknem három százalékuk pedig 40 évesnél idősebb volt - többek között ez derül ki a most megjelent 2011-es statisztikai évkönyvből.
Tovább
2012.
augusztus
31. 16:56

Hat évvel tovább élhetnek a sportos nyugdíjasok

Hat évvel tovább élhetnek a sportos nyugdíjasok Az aktív és egészséges életmódot soha nem késő elkezdeni. Egy új, svéd tanulmány rámutatott, hogy a várható élettartamok között hatalmas különbség van a tekintetben, hogy az illető egészséges és a lehetőségnek megfelelő aktív életet él, vagy sem - írja a BBC.
Tovább
2012.
augusztus
29. 09:29

Le kell mondanunk a húsról?

Le kell mondanunk a húsról? A vízszűke miatt egyre súlyosbodó élelmiszerellátási problémák miatt az emberiségnek radikális változtatásokkal, egyebek között a majdnem teljes vegetarianizmusra való áttéréssel kell számolnia a jövőben, hogy a 2050-re várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének legyen mit az asztalra tennie.
Tovább
2012.
augusztus
28. 08:44

A szex fitten tart egészen az időskorig

A szex fitten tart egészen az időskorig A szexszel kapcsolatban számos mítosz él a köztudatban. A 20 éves korosztály tagjai körében például az a felfogás él, hogy nagyjából az ötvenedik életév után a szex már csak történelem. Tévedés. Tény ugyanakkor, hogy a fiatalon szexuálisan aktívabbak később is azok maradnak.
Tovább
2012.
augusztus
28. 07:44

Energiapazarlók a családi házak

Energiapazarlók a családi házak A családi házak mindössze 3 százaléka tartozik az "A" energetikai besorolás alá, pedig mintegy 2,5 millió forintos beruházással közel ilyenné lehetne tenni egy átlagos családi házat, felére csökkentve az épület energiafogyasztását - közölte az energiahatékonysági beruházásokat koordináló Fenntartható Otthon Zrt.
Tovább
2012.
augusztus
26. 10:03

USA: az étel 40 százaléka a szemétben landol

USA: az étel 40 százaléka a szemétben landol Az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül: az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9 kilogramm élelmiszert dobnak ki - derül ki a Nemzeti Erőforrás-védelmi Tanács (National Resources Defense Council) friss jelentéséből.
Tovább
2012.
augusztus
23. 10:16

Igyunk csapvizet!

Igyunk csapvizet! Egészségesnek, az ivóvíz-minőségi előírásoknak megfelelőnek találta a budapesti csapvizeket az Együtt Európáért Alapítvány "Igyunk csapvizet" című kampánya keretében több helyen lefolytatott vizsgálat.
Tovább
2012.
augusztus
22. 11:03

Barátokra hallgatnak a nyugdíj előtt állók

Barátokra hallgatnak a nyugdíj előtt állók Dönteni arról, hogy milyen módon teremtjük meg a nyugdíjas éveink anyagi biztonságát, nagyon felelősségteljes feladat. Ráadásul hacsak nem vagyunk pénzügyi szakemberek, nagyon nehéz is: kiválasztani azt a befektetési formát, amelyik a legkedvezőbb a számunkra, a legnagyobb hozamot biztosítja majd, és ahol a befektetett pénzünk a legnagyobb biztonságban van – nos, ezt mind szem előtt tartani, és kiválogatni az ajánlatok erdejéből, egyedül sokunknak nagyon nehezen megy. Éppen ezért sokan kérnek segítséget barátaiktól a döntés meghozatalában.
Tovább
2012.
augusztus
21. 11:09

Az elhízás gyorsíthatja a szellemi hanyatlást

Az elhízás gyorsíthatja a szellemi hanyatlást Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést - állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.
Tovább
2012.
augusztus
20. 10:01

Egész héten izzasztó meleg lesz

Egész héten izzasztó meleg lesz A következő időszakban várható magas napi átlaghőmérséklet miatt hétfőre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapest területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
Tovább
2012.
augusztus
18. 06:53

Az idősek jobban élvezik az életet

Az idősek jobban élvezik az életet A szellemi és a fizikai egészség gyakori visszaesése miatt azt várhatnánk, hogy az idős emberek egyre rosszkedvűbbekké válnak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek boldogabbak, mint a fiatalok vagy középkorúak.
Tovább
2012.
augusztus
17. 11:20

A magányosság komoly közegészségügyi probléma

A magányosság komoly közegészségügyi probléma "Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja" - írta John Donne angol költő a XVII. században a magányosság és vágyódás kifejezéseként. Van, aki egyedüllétre vágyik, de senki se akar magányos lenni, és főleg azért nem, mert az senkinek se jó. A magányosság nemcsak boldogtalanná teszi az embert, hanem kutatások tanúsága szerint halálozási ok is. A rossz mentális állapottal is összeköthető, ám ami ennél is meglepőbb: olyan bajokkal, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a demencia.
Tovább
2012.
augusztus
15. 15:33

Fájós háttal is sportolhat

Fájós háttal is sportolhat Korábban az volt a szabály, hogy aki beteg, annak kímélnie kell magát. Azonban az orvosok másképp vélekednek. Hátfájdalom, porckorongproblémák vagy ízületi problémák nem jelentenek kifogást a mozgás alól. Christine Graf sportorvos elmagyarázza, melyik sport milyen panaszokhoz megfelelő.
Tovább
2012.
augusztus
15. 14:57

A kanapé fogságában

A kanapé fogságában Két napon át tartotta fogva a saját kanapéja a nyugdíjas nőt, aki alatt felkelésekor csukódott össze a rugós szerkezet. Egy elmaradt találkozó után kezdték őt keresni.
Tovább
2012.
augusztus
15. 14:39

A gazdasági válság igazi hősei a spanyol nyugdíjasok

A gazdasági válság igazi hősei a spanyol nyugdíjasok Szakértők a gazdasági válság csendes hőseinek tartják a spanyol nyugdíjasokat, akik megosztják családtagjaikkal jövedelmüket és megtakarított pénzüket.
Tovább
2012.
augusztus
14. 07:57

Zenéljen, hogy lassabban öregedjen!

Zenéljen, hogy lassabban öregedjen! Azok, akik valamilyen hangszeren játszanak, kisebb mértékben vannak kitéve az idősödéssel járó mentális hanyatlásnak. A Frontiers in Human Neuroscience című lapban nemrégiben megjelent tanulmány erről számolt be.
Tovább
2012.
augusztus
13. 11:51

Javítja az egészséget a mediterrán diéta

Javítja az egészséget a mediterrán diéta Akár halálos betegségektől is megóvhat bennünket az egyre népszerűbb és egészségesnek tartott mediterrán diéta - derült ki a La Trobe Egyetem kutatásából.
Tovább
2012.
augusztus
06. 09:44

Ma igazán tombol a hőség

Ma igazán tombol a hőség Hétfőn tetőzik a hőséghullám, nappal 40 fok, néhol még késő este is 33 fok lehet. A hőség miatt az ország összes megyéjében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Tovább
2012.
augusztus
05. 10:22

Hőségriadó az egész országban

Hőségriadó az egész országban A hőség miatt vasárnapra az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett több megyében heves zivatarokra, felhőszakadásra is számítani kell.
Tovább
2012.
augusztus
04. 10:27

Világrekorder a 90 éves rúdugró

Világrekorder a 90 éves rúdugró Ki mondta, hogy nem lehet valaki fitt idős korában is? William Bell tudna mit mesélni... Dr. Bell, aki egyébként orvosként is praktizált egészen nyugdíjazásáig, egy olimpiai ezüstérmes fiú büszke apukája. Nem mellesleg világbajnok rúdugró. Sőt mi több, 90 évesen világcsúcsot döntött a sportágban.
Tovább
2012.
augusztus
02. 11:37

Komoly hőhullám jön

Komoly hőhullám jön Frontmentes időszak várható a Kárpát-medencében, azonban egyre erősödik a nappali felmelegedés. Készítsük fel szervezetünket a közelgő kánikulára.
Tovább
2012.
augusztus
01. 09:33

Állati jogok - Jön a szigorúság

Állati jogok - Jön a szigorúság Mától szigorodnak az állattartási szabályok, az állatvédelmi bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nő, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.
Tovább
2012.
július
31. 08:58

Nincs pénzük nyaralásra az időseknek

Nincs pénzük nyaralásra az időseknek A hazai szállodák a 2012 második két negyedévére a hullámzó folyamatok fennmaradását várják, mind az elérhető árakra és foglaltsági adatokra vonatkozóan. A vidéki szállodák inkább a foglaltság javulását, míg a budapestiek inkább az elérhető árak emelkedését várják - írja a Világgazdaság a Magyar Hotel Monitor friss felmérésére hivatkozva.
Tovább
2012.
július
29. 10:07

Doktor vécé

Doktor vécé Sokatmondó a legújabb német vécé: nemcsak beszélni tud, hanem meg is méri használója tömegét, testhőmérsékletét, szívritmusának szaporaságát, elkészíti EKG-ját, kielemzi vizeletét és minderről szóban tájékoztatja.
Tovább
2012.
július
28. 10:22

Tovább élnek az optimisták

Tovább élnek az optimisták A diéta, a testmozgás és a genetika azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek meghatározzák, milyen hosszú lesz az életünk. Az élettartamunkra azonban személyiségjegyeink is hatással vannak, a nevetés pedig a legjobb gyógyír. Egy friss kutatás megerősítette, hogy a személyes fejlődés, az önmegvalósítás, az "itt és most" életfelfogás, valamint az önzetlenség is aktívan befolyásolja az emberi élet hosszát.
Tovább
2012.
július
28. 09:21

A befőzés is lehet veszélyes

A befőzés is lehet veszélyes A befőzéssel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági tudnivalókat összegző lakossági tájékoztatót jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
Tovább
2012.
július
25. 16:47

Egyre többet tévézünk

Egyre többet tévézünk A 2011 hasonló időszakában mért 269 perchez képest is egy perccel többet ültek átlagosan a tévé előtt a 4 évnél idősebb magyarok 2012 második negyedévében. A kereskedelmi célcsoportban csökkenés tapasztalható, a teljes lakosságban és a 4–17 éveseknél viszont némi növekedés volt – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.
Tovább
2012.
július
25. 09:09

A sajt csökkentheti a cukorbaj veszélyét?

A sajt csökkentheti a cukorbaj veszélyét? A rendszeres sajtevés 12 százalékkal csökkentheti a kettes típusú, felnőttkorban kialakuló cukorbaj veszélyét - állítják amerikai kutatók.
Tovább
2012.
július
24. 11:28

Kerüljük el az idő előtti öregedést!

Kerüljük el az idő előtti öregedést! Lehetetlen, hogy örökké fiatalnak nézzünk ki, azonban van néhány olyan tulajdonság, amelyek akár 12 évvel öregíthetnek minket. Egy nemrég napvilágot látott kutatás szerint négy rossz szokás kombinációja éveket öregíthet rajtunk. Közéjük tartozik a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a szegényes étrend és a mozgásszegény életmód.
Tovább
2012.
július
23. 20:37

A kismértékű alkoholfogyasztás is növeli a demencia kockázatát

A kismértékű alkoholfogyasztás is növeli a demencia kockázatát Egy új amerikai tanulmány szerint az alkoholfogyasztás még mérsékelt mennyiségben is megnövelheti az időskori demencia későbbi kialakulásának kockázatát, ami ellentmond a korábbi kutatási eredményeknek, miszerint az alkohol kis mennyiségben jótékony hatással van az idősebb emberek agyműködésére.
Tovább
2012.
július
20. 08:43

Péntektől már enyhébb zivatarok várhatók

Péntektől már enyhébb zivatarok várhatók Elsősorban az ország északi felében pénteken is várható zápor, zivatar, de a várakozások szerint ezek már gyengébbek lesznek az éjszakai heves zivataroknál - közölte Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
Tovább
2012.
július
18. 10:12

Kilencvenedik születésnapján ugrott a mélybe

Kilencvenedik születésnapján ugrott a mélybe Kilencvenévesen hajtotta végre első ejtőernyős ugrását egy amerikai férfi, aki még a második világháború idején, a haditengerészet pilótájaként kapott kiképzést.
Tovább
2012.
július
18. 09:45

Már okostelefonokat is gyártanak időseknek

Már okostelefonokat is gyártanak időseknek Az Fujitsu F-12D a hazájában sikeres és hamarosan Európában is piacon is kapható RakuRaku sorozat legfrisebb tagja. (A könnyű, kényelmes jelentéssel bíró RakuRaku igen sikeres Japánban az idősebbek körében.) Az eddigi modellek is egyszerűsített kezelőfelületet kaptak, de nem voltak okostelefonok. Az F-12D-vel most kibővülnek a lehetőségek és idősebbek is elkezdhetik használni a fejlettebb szolgáltatásokat.
Tovább
2012.
július
18. 09:24

A túl kevés és a túl sok alvás is öregít

   A túl kevés és a túl sok alvás is öregít Újabb tanulmányok igazolják, hogy az alvás mennyisége és minősége kapcsolatban lehet a szellemi leépüléssel - számoltak be róla kutatók az amerikai Alzheimer Szövetség Vancouverben megrendezett nemzetközi konferenciáján.
Tovább
2012.
július
15. 17:14

Vigyázzon a májára!

Vigyázzon a májára! A mértéktelen alkoholfogyasztással nemcsak az agysejtjeinket romboljuk, hanem a májunkat is súlyosan károsítjuk. De nem csak ez, a nehéz, zsíros ételek, a mozgáshiány és a túlsúly is ártalmas.
Tovább
2012.
július
12. 08:33

Öregítő öltözék

Öregítő öltözék Egy új felszerelés segítségével a fiatal emberek megtapasztalhatják, mit élnek át öregedő szüleik és nagyszüleik. Az Age Man Suit a felhasználót saját idősebb verziójává alakítja.
Tovább
2012.
július
08. 10:26

Látni a hőség végét

Látni a hőség végét Vasárnap délután a tűző napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elsősorban északon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Kora délután 32, 37 fok várható. Éjszaka 19, 23 fok valószínű.
Tovább
2012.
július
03. 15:19

Mit tervez a magyar nyugdíjas?

Mit tervez a magyar nyugdíjas? Úgy tűnik, a magyarok többsége tisztában van nyugdíjas éveinek várhatóan korlátozott lehetőségeivel, leginkább a családdal, barátokkal töltenék idejüket. Ez a legolcsóbb a lehetséges életcélok közül: a magyarok kevesebben utaznának, új hobbit és új vállalkozást is kevesebben terveznek, mint európai társaik, akik még a más országba való kitelepülést is komolyan fontolgatják.
Tovább
2012.
június
30. 23:20

Energiaital lehetne a vörösbor?

Energiaital lehetne a vörösbor? A vörösbor egyik hatóanyaga, a rezveratrol fokozza a fizikai teljesítményt, ezért kanadai kutatók azt remélik, hogy erőnlétet növelő tabletta formájában is szedhető lesz. Az új tudományos fölismerés értékét csökkenti, hogy ezt egyelőre csak patkányok izomkészítményén észlelték.
Tovább
2012.
június
29. 15:26

Ön mennyit áll sorban?

Ön mennyit áll sorban? Magyarországon átlagosan hat percet töltenek el az ügyfelek sorban állással, az európai átlag kilenc perc - derül ki egy nemzetközi felmérésből.
Tovább
2012.
június
18. 10:50

A korán kelők boldogabbak

A korán kelők boldogabbak A korán kelők boldogabbak, mint akik inkább későn kelnének, de sokáig ébren vannak - derült ki a Toronto Egyetem új kutatásából. Az éjszakai bagoly típusú emberek - akik inkább későn kelnek és később is fekszenek - gyakran csak nehezen tudnak bemenni a munkahelyükre vagy a reggeli órákra, és az első kávéig szinte csak kábán vegetálnak.
Tovább
2012.
június
17. 13:54

Nagytalpú nyugdíjasok

Nagytalpú nyugdíjasok - Nem kétséges, hogy az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület tagjai mind „nagytalpúak”, s nem rettennek vissza semmilyen távolságtól. Lehet szó kerékpározásról, túrázásról, vagy éppen családi kirándulásról, a csapat előtt nincs akadály. A napokban a seregélyesi erdei iskolában, s a dinnyési fertőn jártak.
Tovább
2012.
június
15. 09:53

Száz település tűnhet el Somogyban

Száz település tűnhet el Somogyban Az aprófalvak lakossága kihal, az épített örökség nagy része elpusztul. Ez vár az összes aprófalvas térségre, köztük Somogyra is a következő 20-40 évben Fábián Éva főépítész véleménye szerint - írja a Somogyi Hírlap.
Tovább
2012.
június
14. 17:56

Az egészség titkai idős korban

Az egészség titkai idős korban Tízből kilencen úgy gondolják, az öregséggel járó egyik legrosszabb dolgok egyike az, hogy az idős emberek gyengébbnek érzik magukat fizikailag, mint fiatalabb korukban – ezt állapította meg egy friss amerikai tanulmány, amely az Abbot cég támogatásával készült el.
Tovább
2012.
június
07. 10:11

"Mozdulj, mama!" - megmozgatnák az időseket

"Mozdulj, mama!" - megmozgatnák az időseket Az egészséges életmód jegyében három kilométeres közös sétára hívja elsősorban a nagyszülők korosztályát, de minden mozogni vágyót is a Mozdulj, mama! elnevezésű margitszigeti gyaloglónap.
Tovább
2012.
június
07. 09:10

84 ezer forintból jön ki a létminimum

84 ezer forintból jön ki a létminimum Egy nyugdíjas 75 ezer forintból is megél a létminimumon. A családi költségvetés harmada megy el élelmiszerre a KSH friss adatai szerint. Az életszínvonal csökkent tavaly óta, mert egyre kevesebbet költenek a magyarok mindenre, ami nem élelmiszer.
Tovább
2012.
június
07. 08:15

10 tipp a hosszabb élethez

10 tipp a hosszabb élethez A gazdagság, az éhezés, a nyelvtanulás vagy a vallásosság mind kimutathatóan növeli az élettartamot. De az is segít, ha hegyen lakunk, vagy épp valami jót teszünk embertársainkért. Íme egy tízes lista, pár rendhagyó tippel.
Tovább
2012.
június
01. 18:01

Jönnek a nyári szuperviharok: így kell védekezni

Jönnek a nyári szuperviharok: így kell védekezni A korábbi évek kiszámíthatatlan időjárása és a szeszélyes tavasz után úgy tűnik, egyre szélsőségesebb meteorológiai jelenségekre számíthatunk az év bármely szakában. Bár idén szerencsére még elkerültek minket a nagyobb viharok, a felhőszakadások és kísérőik, mint például a villámcsapások mind gyakoribb és súlyosabb károkat okoznak, így a legjobb, ha alaposan felkészülünk a fogadásukra és az esetleges károk elhárítására.
Tovább
2012.
május
28. 17:56

Kutya - ember barátság? Itt a tudományos magyarázat!

Kutya - ember barátság? Itt a tudományos magyarázat! Sokszor hallani olyasmit a kutyatulajdonosoktól, hogy négylábú barátjuk mintha képes lenne olvasni a gondolataikban. Hogyan tanulják meg a kutyák, miként kell finom falatokért könyörögni, illetve hogy főként akkor rosszalkodjanak, amikor nem nézünk oda?
Tovább
2012.
május
25. 16:40

A pacemakert kapók is sportolhatnak

A pacemakert kapók is sportolhatnak Megfelelő vizsgálatok után akár versenyszerűen is sportolhatnak azok, akiknek a végzetes szívritmuszavart kivédő pacemakert ültetnek be. Korábban a szakemberek azt az álláspontot képviselték, hogy a pacemakerrel élők ne sportoljanak, esetleg csak a golfot, vagy a tekézést javasolták nekik. Rachel Lampert és munkatársai a Szívritmus Társaság kongresszusán ismertették új tanulmányukat a kérdésről.
Tovább
2012.
május
24. 17:43

Hol esik, hol fúj, hol meg süt a nap... Mi meg megőrülünk

Hol esik, hol fúj, hol meg süt a nap... Mi meg megőrülünk Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat, de a gyerekek, sőt, az állatok is élénken reagálhatnak a változásokra. Milyen tünetekre kell számítanunk és mit tehetünk a csökkentésük érdekében? A témáról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője beszél.
Tovább
2012.
május
23. 15:30

Személyre szabott mobilgondozás

Személyre szabott mobilgondozás A MOHAnet és a Hilfswerk összeadta műszaki és gondozási know-how-ját. A szolgáltatásokhoz a Microsoft nyújtja az informatikai platformot. Kérdés, lesznek-e megfelelő finanszírozási formák, hogy a méltó időskort támogató megoldások itthon is elterjedjenek.
Tovább
2012.
május
20. 19:28

Hogy állunk az örök fiatalság keresésével?

Hogy állunk az örök fiatalság keresésével? Megéli-e egy most született ember a 150. születésnapját? Az antiaging, az öregedésgátlás az egyik legdinamikusabban fejlődő kutatási terület és iparág napjainkban. Mi igaz a reklámokból, hol tart ma a tudomány az öregedési folyamat lassításában?
Tovább
2012.
május
20. 17:57

Miket vesznek a lottónyertesek?

Miket vesznek a lottónyertesek? Majdnem másfél milliárd forint talált gazdára ma, amikor elvitték a hatos lottó főnyereményét. Azt nem tudjuk, hogy a nyertes, vagy nyertesek mire költik a pénzt, de azt igen, hogy Nagy-Britanniában mit vesznek a lottónyertesek. Íme...
Tovább
2012.
május
15. 13:57

A növényvilág 10 titkos méregkeverője

A növényvilág 10 titkos méregkeverője Szépek, finomak és illatosak. De ne dőljön be a látszatnak! Egy eldugott kis rekeszükben aljas terveket szőnek. Ön pedig szerencsésnek mondhatja magát, ha megússza annyival, hogy a wc-n bóbiskolva tölti az éjszakát.
Tovább
2012.
május
11. 09:54

Ártalmas otthoni készülékek

Ártalmas otthoni készülékek Számos otthoni készülék közül válogathatunk, de ha az egészségünkre is oda akarunk figyelni, akkor érdemes jól átgondolnunk melyik mellett döntünk
Tovább
2012.
május
11. 09:08

Ennyi zöldséget, gyümölcsöt kellene ennünk

Ennyi zöldséget, gyümölcsöt kellene ennünk Feleannyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint amennyit ajánlott lenne. Pedig napi fél kiló zöldség-gyümölcs jelentősen csökkenti a krónikus betegségek és a daganatos betegségek kockázatát.
Tovább
2012.
május
11. 08:38

Szombaton még nyár lesz

Szombaton még nyár lesz Szombat este éri el az országot észak felől a hidegfront. Szombaton még átlagosan 27 fok lesz napközben, vasárnap viszont már csak 15 fok várható az országban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Tovább
2012.
május
10. 09:43

A madár - Barát vagy ellenség?

A madár - Barát vagy ellenség? Sok kisnyugdíjas megkuporgatott pénzén vett eledellel vagy megmaradt és összegyűjtött morzsákkal eteti merő állatbaráti szeretetből a tereken rajcsúrozó galambokat és egyéb madarakat. Sokan közülük nem is tudják, hogy a jogszabályok szerint mekkora hibát követnek el, aminek bizony számukra súlyos - anyagi - következményei lehetnek. Az 1994/48. számú fővárosi köztisztasági rendelet szerint ugyanis az illegális galambetetők pénzbírsággal sújthatók. Ez csak kiegészítése a fővárosi állattartási rendeletnek, amely kimondja, hogy "tilos idegen állatokat a házba szoktatni, tilos erkélyen, bérházak udvarán, lichthofban városi galambokat etetni".
Tovább
2012.
május
09. 08:13

Hogyan reagálnak az emberek a halál jelenlétére?

Hogyan reagálnak az emberek a halál jelenlétére? A halál gondolata javíthatja az életünket, legalábbis egy kutatás szerint, amely azt vizsgálta, hogyan reagálnak az emberek a halál tudatosan vagy tudat alatt érzett jelenlétére.
Tovább
2012.
május
08. 21:13

A magány nem jó senkinek sem...

A magány nem jó senkinek sem... Öregít a magány? Egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy a magány olyan, az öregedés folyamatához hasonló változásokat idéz elő a testben, melyek megnövelik a szívbetegség kockázatát is.
Tovább
2012.
május
08. 13:01

Leginkább a fehér kenyeret esszük

Leginkább a fehér kenyeret esszük Egy magyar háztartás jellemzően 5-6 naponta vesz 2 kilogramm kenyeret, főként a hazai láncok valamely kisebb üzletében, független kisboltban, vagy pékségben – olvasható a Gfk Hungária tanulmányában.
Tovább
2012.
május
04. 17:12

Szeniorok, húzzatok - futócipőt!

Szeniorok, húzzatok - futócipőt! Az egészség sokáig megőrizhető, az öregedés folyamatai lelassíthatók a mindennapi sportolás segítségével. A kutatások azt bizonyítják, hogy a civilizációnak szinte minden betegségét is - az elhízástól az infarktuson át a szélütésig - megelőzhetik azok, akik a sportos életmódot választják. Sőt az immunrendszert jó állapotban tartó testmozgás még a rákbetegség kockázatát is csökkentheti. Ezt az életmódot akár negyven-ötven éven felül sem késő elkezdeni: az időskori testnevelés vizsgálatát tette szakdolgozata témájává Kocsár László triatlon szakedző, maga is többszörös szenior magyar bajnok.
Tovább
2012.
május
02. 09:17

7 millióból szabatta át magát 62 évesen

7 millióból szabatta át magát 62 évesen A legtöbb ember nyugdíjba vonulása után utazgat, unokázik, vagy hobbijának kezd el élni. Nem így tett Linda Owen, aki elhatározta, új nőt farag magából. Az angol nyugdíjas 20.000 fontot (b.7 millió forint) rakott félre, hogy abból átszabassa a testét - adta hírül a Mirror.
Tovább
2012.
április
28. 12:23

Nagy megterhelést jelent a hirtelen jött meleg

Nagy megterhelést jelent a hirtelen jött meleg A frontmentes időszak általában a szervezet regenerálódását segíti, ám most a hirtelen jött meleg idő fokozott megterhelést jelenthet. Emellett magas lesz az UV, és a pollenallergiások is kellemetlen napokra számíthatnak.
Tovább
2012.
április
27. 08:44

A bogyók frissen tartják az agyat

A bogyók frissen tartják az agyat Lassabb ütemű az időskori szellemi hanyatlás azoknál a nőknél, akik sok flavonoidtartalmú bogyósgyümölcsöt esznek, például áfonyát vagy epret.
Tovább
2012.
április
26. 16:51

Bútorok a biztonságos nyugdíjas évekhez

Bútorok a biztonságos nyugdíjas évekhez Kifejezetten az idősebbek igényeire tervezett bútorcsaládot mutatott be az idei milánói bútorvásáron Francesca Lanzavecchia és Hunn Wai tervezőpárosa. A háromféle termékből álló „No Country for Old Men” kollekció átgondolt, kiforrott munka.
Tovább
2012.
április
25. 11:26

Öregség és betegség ellen egy kis, zöld gyümölccsel

Öregség és betegség ellen egy kis, zöld gyümölccsel Az avokádó lehet az öregedés elleni küzdelem és a betegségek egyik leghatékonyabb fegyvere. Olaja többre képes, mint az olívaolaj.
Tovább
2012.
április
24. 11:47

A korai nyugdíjazás tényleg életveszélyes?

A korai nyugdíjazás tényleg életveszélyes? A korai nyugdíj pont olyan veszélyes lehet, mint az, ha gyűlöljük napi feladatunkat. Legalábbis ezt állítják azok az osztrák kutatók, akik az elmúlt években azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a korai nyugdíj az egészségi állapotunkat – írja az hvg.hu.
Tovább
2012.
április
24. 10:55

Boldog öregkort mindenkinek!

Boldog öregkort mindenkinek! A megbánás fiatal korunkban még segíthet, hogy jobb emberekké váljunk, később azonban, amikor öregszünk, már csak boldogtalanná tesz bennünket - derült ki egy új kutatásból.
Tovább
2012.
április
22. 16:09

Öregedés és csontritkulás ellen

Öregedés és csontritkulás ellen A bor isteni ital, de szerencsére nem csak az istenek itala. Ihatod örömödben, bánatodban, sőt, akkor is, ha csak egészséged szeretnéd megőrizni! Mire jó a vörösbor?
Tovább
2012.
április
22. 15:26

Csak 85 felett leszünk idősek?

Csak 85 felett leszünk idősek? Mi, európaiak egyre tovább élünk. Átlagosan tíz évvel hosszabban, mint a 60-as évek idősei. Ez még ránk, magyarokra is igaz, bár most még a statisztikák legvégén kullogunk. Tizenöt éven belül a teljes európai lakosság fele 50 évesnél idősebb lesz.
Tovább
2012.
április
20. 23:16

Ötvenen túl már óvatosabban sportoljon

Ötvenen túl már óvatosabban sportoljon Az ízületek idősebb korban már nem terhelhetők úgy, mint huszonévesen. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy e korosztálynak le kellene mondania a testmozgásról. Sőt, a jól megválasztott sport jótékony hatással bír - minden korban.
Tovább
2012.
április
19. 11:05

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket!

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket! Íme, egy újabb ok arra, hogy az emberek – különösen az idősebb nők – kerüljék étrendjükben a transz-zsírokat: egy új kutatás szerint 39 százalékkal magasabb a stroke kockázata azokban a menopauzán átesett nőkben, akik nagy mennyiséget fogyasztanak a gyorséttermi ételek és csomagolt élelmiszerek gyakori összetevőjéből.
Tovább
2012.
április
18. 10:21

Alábecsüljük a gyümölcslevek cukortartalmát

Alábecsüljük a gyümölcslevek cukortartalmát Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok (smoothie) cukortartalmát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.
Tovább
2012.
április
16. 09:45

Humorérzék és rendszeres mozgás - Ez a hosszú élet titka

Humorérzék és rendszeres mozgás - Ez a hosszú élet titka A szociális ellátórendszer túlságosan merev, bürokratikus, ezért a rászoruló öregek bizalmatlanok vele szemben, sok esetben még a részükre felajánlott ingyenes szolgáltatásokat sem veszik igénybe - többi között ez derül ki az egyedül élő, nyolcvanas éveiket taposó budapestiekről készült szociológiai felmérésből. A kutatást Kucsera Csaba, az MTA Szociológiai Intézetének munkatársa végezte, aki az MTI-Pressnek elmondta: a megkérdezett idős emberek többsége szerint a hatóságok által összeállított adatlapok jellemzően apró betűkkel, bikkfanyelven írt szövegeiben nehéz eligazodni, megfogalmazásukat át kéne hangolni, mert gyakran figyelmen hagyják a korosztály érzékenységét, aminek következtében a jó szándék ellenére olykor bántóak, stigmatizálóak.
Tovább
2012.
április
10. 16:01

Amíg van olcsó sör, kit érdekel a nyugdíj?

Amíg van olcsó sör, kit érdekel a nyugdíj? A millenniumi generáció figyelmének felkeltése meglehetősen nehéz feladat elé állítja a biztosítótársaságokat, akiknek vagy a marketingtevékenységüket kell valamilyen formában finomra hangolniuk, vagy innovatívabb termékfejlesztésekbe kell kezdeniük, hogy megnyerjék a fiatalok figyelmét - idéz egy frissen elkészült amerikai tanulmányt a Biztosítási Szemle?
Tovább
2012.
április
08. 10:47

Nem túl finom, de legalább megelőzi a szívrohamot

Nem túl finom, de legalább megelőzi a szívrohamot Bár nem éppen a legétvágygerjesztőbb köret, ha a vacsora mellé elfogyasztunk egy adag algát, a kutatók szerint segítségével távol tarthatjuk a szívrohamot.
Tovább
2012.
április
06. 15:33

Hogyan készítsük el a sonkát és a tojást?

Hogyan készítsük el a sonkát és a tojást? A húsvéti ünnepek előtt praktikus tanácsokat tartalmazó tájékoztató anyagokat állított össze a sonkák és tojások kiválasztásával, felhasználásával és tárolásával, illetve a húsételek biztonságos elkészítésével kapcsolatban a nemrég létrejött Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A kiemelt témák mellett az érdeklődők megismerhetik a biztonságos ételkészítés aranyszabályait is, és megtudhatják, hogy mi a teendő ételmérgezés esetén.
Tovább
2012.
március
27. 08:41

Minden jót a kuláréba

Minden jót a kuláréba Saját készítésű csabai kolbászát árulja a békéscsabai Szilágyi Sándor: a nyugdíjas lakatos feleségével alakított ki jól menő üzletet. A siker titka nem a különleges receptúrában, hanem a jó összetevőkben rejlik.
Tovább
2012.
március
24. 12:26

Egyre rosszabbul alszunk - Veszélyes lehet az óraátállítás

 Egyre rosszabbul alszunk - Veszélyes lehet az óraátállítás Az egészséges szervezetet is megviseli az óra-átállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk kevesebbet, ám ez a "veszteség" komoly veszélyekkel jár – állítja az alvásszakértő.
Tovább
2012.
március
23. 19:24

Nem fogyasztószerekre, hanem életstílus váltásra van szükség

Nem fogyasztószerekre, hanem életstílus váltásra van szükség A biztonságos fogyáshoz nem csodaszerekre, hanem komplex életmód váltásra van szükség - mutatták ki a szakemberek 132 korábbi tanulmány összegzése nyomán. Akik betartották a kalóriacsökkentést, azok valamennyien és egyformán fogytak.
Tovább
2012.
március
23. 09:07

Jön az óraátállítás. Mennyit spórolunk?

Jön az óraátállítás. Mennyit spórolunk? Az óraátállítások mintegy 6 milliárd forinttal csökkentik az ország áramszámláját - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.
Tovább
2012.
március
23. 08:30

Robbanással fenyeget a szegénység

Robbanással fenyeget a szegénység A segélyezési rendszer átalakítását javasolja a mélyszegénység csökkentése és a foglalkoztatottság növelése érdekében a Bajnai Gordon exkormányfő által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, amely egy most lezárult szakpolitikai műhelymunka során elkészítette a magyarországi szegénység Fehér könyvét.
Tovább
2012.
március
17. 09:48

Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot?

Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot? A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz minket. Most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében.
Tovább
2012.
március
16. 09:54

Balszerencse-e a balkezesség?

Balszerencse-e a balkezesség? Balszerencsének gondolták sokáig, ha valaki balkezesként jött a világra, és továbbra is vannak olyan helyek, országok, falvak, ahol még ma sem tudnak belenyugodni abba, ha balkezes születik a családba. Talán az is közrejátszik ebben, hogy a "bal" szó önmagában is mindig valami negatívumhoz kapcsolódik, gondoljunk csak a következő kifejezésekre: baleset, baljóslat, balsiker, balfácán. Ezek azt sugallják, hogy a bal eleve rosszat jelent. De valóban a szerencsétlenség bélyegét hordozza a balkezes? Hiszen a világ népességének 10-15 százaléka ehhez a kisebbséghez tartozik...
Tovább
2012.
március
14. 09:18

A hosszú élet titka - Japán példa

A hosszú élet titka - Japán példa A japánok a leghosszabb életű emberek a Földön, ezt sokan genetikai okokkal, különlegesen stresszmentes körülményekkel magyarázzák. Bizonyos, hogy ezek a tényezők is szerepet játszhatnak ebben, de egy nagyszabású japán vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy az ázsiai szigetországban is annak jók az életkilátásai, aki egészséges életmódot folytat.
Tovább
2012.
március
11. 08:48

C-vitamint szedjünk, de hogyan?

C-vitamint szedjünk, de hogyan? Amikor arról, beszélünk, hogy immunerősítés, a nátha és influenza megelőzése az első dolog, amihez nyúlunk az a C-vitamin. Ez az egyik vitaminfajta, amit az emberi szervezet nem képes előállítani így külső forrásból tudunk csak hozzájutni.
Tovább
2012.
március
05. 12:40

2012 az aktív idősödés éve

2012 az aktív idősödés éve Hétfőn rendezték meg Budapesten az „Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012” című konferenciát, ahol az idősödő társadalom kihívásairól és a nemzedékek együttműködésének lehetőségeiről is beszélt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Andor László, az Európai Bizottság biztosa, valamint Soltész Miklós szociális államtitkár.
Tovább
2012.
március
05. 12:24

Sokat profitálhatnak az idősek a meditációból

Sokat profitálhatnak az idősek a meditációból Egy kis mintaszámú kutatás szerint a mantra alapú meditáció pozitív hatást fejt ki a memória-károsodással és memóriavesztéssel küzdő páciensekre: javítja a stresszre, fáradtságra és nyugtalanságra adott érzelmi reakcióikat és az agyi keringést.
Tovább
2012.
március
01. 14:44

Az alvás minősége javul a korral

Az alvás minősége javul a korral A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt az életkorral javul az alvásunk minősége - legalábbis erre jutottak 150 ezer ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.
Tovább
2012.
március
01. 10:47

A nyugdíjasok élvezik, a negyvenesek boldogtalanok

A nyugdíjasok élvezik, a negyvenesek boldogtalanok A negyvenes éveikben járó londoni férfiak a brit társadalom legkevésbé boldog tagjai, míg a nyugdíjasok élvezik a leginkább az életet - erre jutott a brit statisztikai hivatal elemzése.
Tovább
2012.
február
29. 17:20

Télvégi jótanácsok!

Télvégi jótanácsok! Fáradtság, nyugtalanság, aluszékonyság, fokozott étvágy és az ezzel együtt járó hízás, társaságkerülés, dekoncentráció, libidó csökkenése, általános rossz közérzet - mind a tél végi időszak jellemző panaszai.
Tovább
2012.
február
19. 17:54

Hulladékgyűjtésből egészítik ki a nyugdíjat a legszegényebbek

Hulladékgyűjtésből egészítik ki a nyugdíjat a legszegényebbek Aknafedlapok, utcabútorok, rézkábelek, szobormaradványok, síndarabok, sőt akár harangok – sok minden landolt már az illegális hulladékudvarokban. Rengeteg helyen nagyban ment a feketézés. Azután tavaly előtt jött a szigorítás. Azóta ugyan csökkent az illegális telepek száma, de még mindig akad.
Tovább
2012.
február
17. 10:04

A fűszer, mint gyógyszer

A fűszer, mint gyógyszer Megfázott, influenzás, vagy csak szeretné megerősíteni az immunrendszerét? A fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is! Cikkünkben bemutatunk hat fűszert, melynek ott a helye minden konyhapolcon!
Tovább
2012.
február
16. 05:09

Minden ötödik magyar felnőtt elszigetelten él

Minden ötödik magyar felnőtt elszigetelten él A tavalyi évben átlagosan 5,5 barátja volt a magyar felnőtteknek, és bár 1993 óta nem volt olyan alacsony az elszigetelten élők aránya, mint 2011-ben, még így is minden ötödik magyar élt barátok nélkül.
Tovább
2012.
február
15. 10:24

Nagy az érdeklődés a SZÉP Kártya iránt

Nagy az érdeklődés a SZÉP Kártya iránt Nagy az érdeklődés a SZÉP Kártya iránt, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank február eleji legfrissebb adatközlése szerint mintegy 120 ezer munkavállaló igényelt ilyet, s a kibocsátók országszerte már több mint 9.400 szállásadó- és vendéglátóhellyel kötöttek szerződést a kártya elfogadásáról.
Tovább
2012.
február
14. 15:59

Plusz kilók a zöldségek és a gyümölcsök miatt? Lehetséges!

	 Plusz kilók a zöldségek és a gyümölcsök miatt? Lehetséges! Egy széles körű európai kutatásból kiderült, hogy a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása még nem véd meg a gyakran az öregedéssel járó testsúlynövekedéstől. Az egyetlen kivételt azok jelentik, akik nemrég szoktak le a dohányzásról.
Tovább
2012.
február
13. 17:32

Nyugalom a hosszú élet titka

Nyugalom a hosszú élet titka A kognitív viselkedésterápia a leghatásosabb kezelési módszer az idősebbeknek a szorongásos betegségek leküzdésére, de mégsem működik annyira jól, mint például a fiatalabbak esetében.
Tovább
2012.
február
10. 11:14

A nyugdíjas szex fitten tartja az agyat

A nyugdíjas szex fitten tartja az agyat Ne hagyjuk abba! Szeretnénk formában maradni idős korunkban is? Kutatók szerint a szex nagyon is alkalmas arra, hogy hosszú ideig megőrizzük agyunk fittségét.
Tovább
2012.
február
08. 18:57

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a "dohányos agy" - állapították meg brit kutatók.
Tovább
2012.
február
05. 20:00

Jó receptek az egészséges öregkorhoz

Jó receptek az egészséges öregkorhoz Öt évre tervezett tudományos programot indít a WHO a betegségmentes öregedést legjobban biztosító étrend összeállítására. Az öregedő Európa számára indított NU-AGE munkaterv kiemelten foglalkozik a 65 évesnél idősebb lakosság optimális ételeinek elkészítésével és terjesztésével.
Tovább
2012.
január
30. 18:24

A család teszi leginkább boldoggá az osztrákokat

A család teszi leginkább boldoggá az osztrákokat A család teszi a leginkább boldoggá az osztrákokat, az anyagi biztonság csak a negyedik a sorban - derül ki egy hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.
Tovább
2012.
január
30. 11:59

Válságban a pörkölt sem vész el, csak átalakul

Válságban a pörkölt sem vész el, csak átalakul A medgyesbodzási Czene Gézáné nyugdíj előtt álló munkanélküli. Nincs könnyű helyzetben, ezért sem hagyhatja, hogy kiguruljanak a forintok a kezei közül. Amin tud, spórol. Például a konyhai kiadásokon.
Tovább
2012.
január
29. 10:11

Régi finomság: az aludttej

Régi finomság: az aludttej A tej megalvadása során a mikroorganizmusok közreműködésével a tejcukorból tejsav keletkezik, és a folyamat során kicsapódó kazein fehérje eredményezi a kocsonyás állagú aludttejet.
Tovább
2012.
január
26. 09:17

Nagyon jót tesz az úszás az időseknek

Nagyon jót tesz az úszás az időseknek A rendszeres úszás csökkenti az idősebbek vérnyomását és jótékony hatással van a vérkeringésükre is. Az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent mini tanulmány 43 felnőtt bevonásával készült. Az átlagosan hatvan év körüli férfi és női résztvevők mindegyike magas vérnyomástól, vagy az azt közvetlenül megelőző állapottól, az úgynevezett prehipertóniától szenvedett, de semmilyen más egészségügyi problémája nem volt.
Tovább
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2012.
január
18. 13:01

Öt lépésben megszüntethető a horkolás

Öt lépésben megszüntethető a horkolás Időszakosan bárkinél jelentkezhet horkolás. Kimerültség miatt, egy kiadósabb vacsora, vagy akár túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás következtében is. Ha azonban elhúzódó problémáról van szó, akkor érdemes kideríteni a zajos alvás okát.
Tovább
2012.
január
15. 17:55

Konyhai praktikák nagyanyámtól

Konyhai praktikák nagyanyámtól Jó az "öreg" a háznál, tartja a szólás. Ez akkor is igaz, ha éppen a saját nagyszüleinkről van szó, akik a nehéz helyzetekben mindig tudnak valami egyszerű és bölcs jó tanácsot adni. Főleg, ha a konyhában "szerencsétlenkedünk"...
Tovább
2012.
január
15. 08:24

A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet

A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet, és a felnőttek több mint háromnegyede elégedett is a víz minőségével. Magyarországon a szomszéd országokhoz és más európai uniós tagállamokhoz viszonyítva pozitívabb képet mutat az ivóvíz értékelése a lakosság körében. A víziközmű szövetség szerint ez annak is köszönhető, hogy a csapvíz az ország legalapvetőbb és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszere.
Tovább
2012.
január
14. 16:24

A szex és az idősödő lélek

A szex és az idősödő lélek Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.
Tovább
2012.
január
12. 16:58

Nyugdíjasok is üdülhetnek a Balatonnál

Nyugdíjasok is üdülhetnek a Balatonnál Mától elérhetők a www.mnua.hu honlapon azok a pályázatok, amelyeken nyugdíjasok, fogyatékkal élők, nagycsaládosok, valamint a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozói üdülési célú szolgáltatásokat nyerhetnek meghatározott Balaton-környéki, valamint mátrai állami tulajdonú üdülőkbe, szállodákba.
Tovább
2011.
december
31. 09:54

Rossz szellemek ellen szilveszter éjjelén

Rossz szellemek ellen szilveszter éjjelén A téli ünnepkör az év egyik hagyományokban leggazdagabb időszaka, melynek szokásai a keresztény és a mágikus gondolkodásmódhoz köthetők. Az óév búcsúztatásához, az új évi várakozásokhoz kapcsolódó, még eleven, vagy már kivesző tradíciók felidézésére és értelmezésére kért egy leendő néprajzkutatót a STOP.
Tovább
2011.
december
29. 16:54

Megfejtették az örök fiatalság titkát?

Megfejtették az örök fiatalság titkát? Az öregedés elleni harcot először fejben kell elkezdeni, a testi egészség csak a szellemivel együtt működhet. Akár 15 évvel is tovább élhetnek az egészségesen élő nők.
Tovább
2011.
december
28. 10:33

Hogyan táplálkozzunk télen?

Hogyan táplálkozzunk télen? Télen szervezetünk több energiát igényel, hajlamosak vagyunk többet enni, mégis nehezebben férünk az egészséges és friss élelmiszerekhez. Adódik hát a kérdés, hogy mégis miket lehet enni ebben az időszakban, hogy egészségesek maradhassunk?
Tovább
2011.
december
28. 08:33

Adománylavina az Élelmiszerbanktól

Adománylavina az Élelmiszerbanktól A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2011-ben 25 százalékkal több mélyszegénységben élő családot és nyugdíjast látott el, mit az előző évek során. Ezért is örvendetes - vélik az egyesületnél -, mert új támogatók is segítették az idén az Élelmiszerlavina programot.
Tovább
2011.
december
24. 13:44

Túlélési tippek karácsonyra

Túlélési tippek karácsonyra A karácsony elméletileg az év legboldogabb és legfelhőtlenebb időszaka kellene, hogy legyen, ám akadnak olyanok, akik félve várják az ünnepeket, mert számukra inkább szorongással és szomorúsággal jár. Ennek oka lehet, ha valaki nemrég vesztette el egy szerettét, akinek hiánya még mindig mélyen benne él, vagy az is, ha az ünneppel járó sok kötelezettség miatt úgy érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok, és nem bír megbirkózni az előtte álló feladatokkal.
Tovább
2011.
december
21. 12:02

Zálogházba adják vagyonukat a nyugdíjas művészek

Zálogházba adják vagyonukat a nyugdíjas művészek Sztároknak segít a legnagyobb titokban Klapka György zálogháza. A táncosból lett vállalkozó kora ellenére mindennap besétál az üzletébe, mert állítása szerint a vevőknek szüksége van rá.
Tovább
2011.
december
20. 11:41

3 téli zöldség a jó egészségért

3 téli zöldség a jó egészségért A téli időszak természetesen nem a zöldségszüret ideje. Ilyenkor a természet alszik, pihen. De a vitamin-utánpótlásra szükségünk van, hiszen télen egyébként is sebezhetőbb az immunrendszerünk. Ebben az időszakban érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amik jól bírják a hideget. Persze napjainkban folyamatosan lehet kapni minden élelmiszert, de ezeknek nem olyan a vitamintartalma, mint egyébként.
Tovább
2011.
december
19. 20:42

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és finom

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és finom A fehér teát a császárok italának is nevezik, és Kínában életelixírként tekintettek rá. Úgy tartották, akár a halhatatlanság is elérhető vele.
Tovább
2011.
december
18. 05:01

Legyen stresszmentes az ünnepvárás

Legyen stresszmentes az ünnepvárás Sokan úgy tartják, a karácsony az év legvidámabb időszaka, ám többek számára ezek a legstresszesebb napok. Az ajándékok utáni rohangálás, a kötelező családi összejövetelek a boldog ünneplés helyett idegességgel járhatnak. Hogy ezt elkerülje, néhány dolgot fontos lenne betartani.
Tovább
2011.
december
17. 09:17

Hol van már a háromforintos kenyér

Hol van már a háromforintos kenyér A háztartási energia ára fél évszázad alatt több mint százszorosára, az élelmiszerek ára pedig harmincszorosára emelkedett. A kiugróan nagy emelkedés időszaka 1981 és 1991 közé esik.
Tovább
2011.
december
14. 11:08

Nem megy ki a divatból az ajándékozás

Nem megy ki a divatból az ajándékozás A legtöbben úgy gondolják, hogy a családdal való együttlét a karácsony lényege, csupán a lakosság egytizede szerint szól a túlzott pénzköltésről – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. Az idősebbek inkább a szeretteikkel való törődésre, a fiatalok pedig pihenésre fordítják az időt.
Tovább
2011.
december
12. 10:50

Kiderült , mitől rettegünk a legjobban

Kiderült , mitől rettegünk a legjobban A korrupciót és a mély szegénységet tartják az emberek a világot fenyegető két legnagyobb veszélynek, de a munkanélküliség az, amitől évről évre egyre jobban rettegnek.
Tovább
2011.
december
07. 22:07

Az egészség titka a szociális aktivitás

Az egészség titka a szociális aktivitás Ha idősebben is szociálisan aktív életet él valaki, sokat tesz az egészségéért - derült ki a Texas Egyetem legújabb kutatásából. Az idős emberek ugyanis a nyugdíjazással, vagy a házastársuk elvesztésével elszigetelődhetnek a közösségektől.
Tovább
2011.
december
01. 12:57

Kisnyugdíjasok, akik kutyaeledelen élnek

Kisnyugdíjasok, akik kutyaeledelen élnek Nehezen emészthető jelenség: állateledel konzervre fanyalodnak somogyi kisnyugdíjasok. A megkérdezett idős asszony azt mondta: így legalább akkor is kerülhet némi hústartalmú étel az asztalára, ha már fogytán a nyugdíj.
Tovább
2011.
november
25. 22:19

Megnyílt a Nyugdíjas Expo - Fotógaléria!

Megnyílt a Nyugdíjas Expo - Fotógaléria! Harmadik alkalommal indul a verseny a nyugdíjasok kegyeiért, illetve pénztárcájáért a Syma csarnokban. Idén karácsonyi vásár jellege is lesz a rendezvénynek de a a hagyományok szerint lesznek egészségügyi szűrések, kulturális programok is. A kiállítás előtt a rendező G-Mentor Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy kinek fontosak ma az idősek, és arról, hogy miként lett sikeres az expo.
Tovább
2011.
november
25. 22:01

A hazai nyugdíjasok is lájkolják a netet

A hazai nyugdíjasok is lájkolják a netet Az idősebb generáció elsősorban a rokonsággal való kapcsolattartás miatt adja fejét arra, hogy közelebbi ismeretséget kössön az internettel - derült ki egy friss hazai felmérésből.
Tovább
2011.
november
23. 10:28

Továbbra is fogy a népesség

Továbbra is fogy a népesség Az év első kilenc hónapjában 3,8 százalékkal kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is valamivel alacsonyabb volt, mint az előző esztendő azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább
2011.
november
21. 06:03

Idősebb korban is igaz: több szex, nagyobb boldogság

Idősebb korban is igaz: több szex, nagyobb boldogság Az idősebb párok szexuális életét kutatva kimutatták: minél gyakrabban él szexuális életet egymással az idősödő házaspár, annál valószínűbb, hogy elégedettek házasságukkal és boldognak vallják életüket.
Tovább
2011.
november
15. 10:32

A válság éveiben is a káros szenvedélyek jelentik a vigaszt?

A válság éveiben is a káros szenvedélyek jelentik a vigaszt? A legújabb felmérések szerint az idősebb felnőttek az ivásban és a dohányzásban keresnek vigaszt az életükben jelentkező súlyos pénzügyi problémákra. Másképpen reagálnak a férfiak, mint a nők és van különbség a képzettség szerint is.
Tovább
2011.
november
13. 12:21

A tánc a legjobb terápia!

A tánc a legjobb terápia! Már heti két társastánc óra is segíthet visszaadni az idősebbek egyensúlyérzékét és hajlékonyságát, ezzel megelőzhetik a korosztályra jellemző egyensúlyvesztéses eséseket - állítják a Sydney Egyetem kutatói.
Tovább
2011.
november
11. 20:31

Megfigyelhetjük a nagyi minden lépését

Megfigyelhetjük a nagyi minden lépését Időseket követő érzékelőrendszert mutattak be a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökei, mert úgy vélik, ezzel a megoldással részben megoldható az ápolóhiány, illetve a fokozatosan elöregedő társadalom problémája. A rendszer azonban személyiségi jogi aggályokat is felvet.
Tovább
2011.
november
11. 10:14

Gyógyító mosoly - Boldogító nevetés

Gyógyító mosoly - Boldogító nevetés Ez nem a mosoly országa - elsőként ez az egyszerű, rövid megállapítás jut eszébe az idegennek, aki Magyarországra látogat, és lépten-nyomon szomorú, elcsigázott, lehangolt emberekkel találkozik. Az első impresszió után sokan el is könyvelik a magyarokat pesszimista, szomorú, kedveszegett népnek. Pedig a mosoly ingyen van, és mindenkinek jól áll, főként ha nemcsak mimika, nem csupán a szánk húzódik mosolyra, hanem a szívünk és lelkünk is megtelik jó érzéssel. Pszichológusok, pszichiáterek régóta sikerrel alkalmazzák gyógyító eszközként a tudatos mosolyt a testi-lelki jóllét, az általános közérzet javítása céljából. Azt vallják ugyanis, hogy a mosoly bevált terápiás eszköz, a nevetés pedig kimondottan gyógyszer, amihez ingyen bárki hozzájuthat.
Tovább
2011.
október
29. 09:51

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás a temetőkben

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás a temetőkben Reggel 7 és este 8 óra között lesznek nyitva a fővárosi temetők a hétvégén és a jövő hét első két napján, ez idő alatt akár 1 millió ember is megfordulhat a sírkertekben. A temetőirodákban reggel 8 és este 6 óra között tartanak ügyeletet, ahová bárki fordulhat kérdéseivel, problémáival, illetve rendezheti befizetéseit.
Tovább
2011.
október
29. 08:51

Óraátállítás vasárnap hajnalban

Óraátállítás vasárnap hajnalban Vasárnap éjjel 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdetét veszi a téli időszámítás.
Tovább
2011.
október
24. 21:31

Akar Ön jól aludni?

Akar Ön jól aludni? Ránk köszöntött az őszi-téli időszak, s az egyre rövidülő nappalokkal jócskán megnövekszik a szervezet melatonin-, azaz alvásihormon-termelése. Érdemes ennek üdítő hatását a magunk javára fordítani – annál is inkább, mert a netán állandósuló alvási gondok kimerültséghez, sőt akár depresszióhoz is vezethetnek.
Tovább
2011.
október
24. 13:22

Kiegyensúlyozottabb nyugdíjalapra van szükség

Kiegyensúlyozottabb nyugdíjalapra van szükség A hosszabb élettartam eléréséhez, minőségivé tételéhez elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott nyugdíjalap – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület szakmai fórumán hétfőn a Kogart Galériában, majd hozzátette: az erről szóló tárgyalásokat holnap kezdi meg a kormány.
Tovább
2011.
október
24. 11:39

10 évvel is tovább élhetnek a tehetősebb szülők gyerekei

10 évvel is tovább élhetnek a tehetősebb szülők gyerekei A brit Office for National Statistics adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a különbség a várható élettartamot illetően az ország egyes régiói között. A statisztikusok szerint egy gazdagabb országrészben, városban született brit kisfiúnak akár 13,5 évvel hosszabb életkilátásai is lehetnek, mint a vele egy időben, de szegényebb körülmények között világra jött társának.
Tovább
2011.
október
19. 10:33

Az erdő fája sem mindenkié

Az erdő fája sem mindenkié Az ősz nem csak a szüretnek az ideje: ez idő tájt több kisebb-nagyobb teherautó járja a kertes házak utcáit, burgonyát, almát, na és tűzifát kínálva. A vásárlóknak nyilván az a legfontosabb, hogy mennél olcsóbban szerezzék be a télire szánt tűzrevalót, megspórolva a favágás fáradságos munkáját, nem is gondolva arra, hogy esetleg orgazdává válhatnak. Az erdőket gyakran látogató kiránduló többször találkozik derékmagasságban megcsonkolt fákkal, és biztosra veheti, hogy azt nem az erdészet dolgozói tették. Az ezekkel kapcsolatos kérdésről beszélgetett az MTI tudósítója a Valkói Erdészet központjában Lomniczi Gergellyel, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjével és Magyar Ferenccel, a Valkói Erdészet vezetőjével.
Tovább
2011.
október
17. 16:06

Az időseket még arra tanították: ételt nem dobunk ki

Az időseket még arra tanították: ételt nem dobunk ki Magyarországon az éhezés, tehát az, hogy valaki naponta nem jut elegendő élelmiszerhez, a becslések szerint mintegy 100 ezer embert érint - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Az úgynevezett minőségi éhezés, azaz amikor egy ember nem jut elegendő húshoz, húskészítményhez, vagy az ezeket helyettesítő egyéb fehérjéhez, már 1-2 millió embert is érinthet. Eközben az országban évente összesen mintegy 1,8 millió tonna élelmiszert nem használnak fel.
Tovább
2011.
október
17. 09:00

Mennyi alvásra van szükségünk?

Mennyi alvásra van szükségünk? Az általánosan megfelelőnek tartott, elégséges alvásmennyiség nyolc óra; de vajon aki kilenc órát durmol éjszakánként, az túl sokat, aki hetet, az meg túl keveset? És egyáltalán: aggódjunk-e amiatt, hogy túl keveset vagy túl sokat alszunk?
Tovább
2011.
október
13. 11:10

Iskolákba jár a szolidaritás nagykövete

Iskolákba jár a szolidaritás nagykövete Egy évvel ezelőtt indult a "Szolidaritás Nagykövete" program. Azóta Orsós Zsolt vak paralimpikon járja a középiskolákat, hogy a fiatalokat megismertesse a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel, a segítségnyújtás lehetőségeivel.
Tovább
2011.
október
11. 12:09

Most együk vagy ne együk a multivitamint?

Most együk vagy ne együk a multivitamint? A legtöbb embernek nincs szüksége multivitaminok szedésére, sőt egyes étrend-kiegészítők idősebb nőknél növelhetik a halálozási kockázatot - írták tanulmányukban amerikai és finn kutatók.
Tovább
2011.
október
10. 11:52

A fűtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fűtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem A hideg időszak kezdetén a különböző fűtési rendszerek veszélyeire figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Petróczi Tímea szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres karbantartás és ellenőrzés életeket menthet.
Tovább
2011.
október
07. 13:28

Nordic walking, az öregedésgátló sport

Nordic walking, az öregedésgátló sport Óriási sikernek számít a hazánkba is a nordic walking, azaz az északi járás. Ez a botokkal való séta egyesíti a futás, a sífutás és gyaloglás előnyeit, de közben kíméli az ízületeket és regenerálja a szervezetet. A két speciális boton kívül különösebb felszerelést nem igénylő sport összehozza a családot, a barátokat, és így hamarosan mindenki kedvenc időtöltése lehet.
Tovább
2011.
október
05. 08:30

Olcsó, régi szer segíthet leszokni a dohányzásról

Olcsó, régi szer segíthet leszokni a dohányzásról Világszerte milliók szeretnének leszokni a dohányzásról és a gyógyszergyárak hatalmas összegeket költenek kutatásra, hogy hatékony készítményt sikerüljön előállítani ennek érdekében, most azonban egy meggyőző vizsgálat igazolta, hogy már régóta létezik ilyen gyógyszer. A készítmény ráadásul a volt szocialista országok egy részében évtizedek óta kapható.
Tovább
2011.
szeptember
30. 18:29

1 db tojás: tényleg minden tápanyagot tartalmaz?

1 db tojás: tényleg minden tápanyagot tartalmaz? Napjainkban egyre gyakrabban nevezik szupertápláléknak a tojást. Egyáltalán nem véletlenül teszik, nézze meg, mi van benne!
Tovább
2011.
szeptember
23. 10:52

Idősek előtt tabu téma a szex!

Idősek előtt tabu téma a szex! A „bébibumm” gyermekei egy addig példa nélküli szexuális szabadságban nőttek fel, ahol fogamzásgátlókkal lehetett családot tervezni és már nem számított tabunak a nemiség.
Tovább
2011.
szeptember
22. 09:38

Minden harmadik szarkalábat el lehetne tüntetni

Minden harmadik szarkalábat el lehetne tüntetni Harminc százalékkal csökkenti a szarkalábakat az a ránctalanító pirula, amely akár már a jövő hónaptól elérhető lesz - idézte brit kutatók állítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).
Tovább
2011.
szeptember
21. 23:24

Sötéten látjuk a jövőt

Sötéten látjuk a jövőt Két százalékponttal 38 százalékra esett augusztusban a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga, Magyarország a legpesszimistábbak között az utolsó helyért "versenyez" Görögországgal: mindkét országban egyaránt mindössze 4 százalék gondolja országa jelen gazdasági helyzetét jónak - derül ki az Ipsos legutóbbi felméréséből.
Tovább
2011.
szeptember
19. 08:21

Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálatok Ne kerteljünk és ne szépítsünk: lehet, hogy az igazi élet negyven fölött kezdődik, de legyünk bármilyen aktívak, jó fejek és fiatalosak – az időskor ötven felett kopogtat.
Tovább
2011.
szeptember
17. 17:06

Csaknem nyolcezren vettek részt a Konyhakert-programban

Csaknem nyolcezren vettek részt a Konyhakert-programban A legtöbben a nyugdíjasok közül vettek részt a programba, melyet a Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház szervezett Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
Tovább
2011.
szeptember
16. 20:32

Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek..

Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek.. Egy étel családi körben, vagy jó társaságban való közös elköltése serkentheti az étvágyat, kiváltképp a kórházban lévő idősek esetében, derül ki az Université de Montréal legújabb kutatásából, melynek eredményeiről a The Gerontologist című lap számol be.
Tovább
2011.
szeptember
10. 06:36

Tartson fikuszt! Elnyeli a lakás mérgeit!

Tartson fikuszt! Elnyeli a lakás mérgeit! A mérgező gáz – formaldehid – olyan tárgyakban található meg, mint a szőnyeg, a függöny, a furnérlemez és a ragasztó. Ha a gáz a levegőbe kerül, rontja annak minőségét, ami többszörös vegyszerérzékenységet válthat ki. Ez azt jelenti, hogy allergia, asztma és fejfájás alakulhat ki.
Tovább
2011.
szeptember
08. 15:43

Napi egy pohár ital a nők egészségére

	 Napi egy pohár ital a nők egészségére Egészségesebbek idős koruk felé közeledve azok a nők, akik naponta egy adag alkoholos italt fogyasztanak, mint a teljesen absztinensek - idézte a Harvard egyetem kutatóinak megállapítását szerdán a BBC hírportálja.
Tovább
2011.
szeptember
05. 09:12

Az 5 legkritikusabb testrész - Így rejtik el az öregedést

Az 5 legkritikusabb testrész - Így rejtik el az öregedést Lehet, hogy Madonnának még most is jó a teste, de a kezén nagyon látszik az idő múlása- mondja egy szépészeti klinika munkatársa. Ez az egyik olyan területe a testnek, amit érzékenyen érint az idősödés. A pulykanyak, a száraz kézfej, a fáradt szem mind olyan problémák voltak, amelyekkel a plasztikai sebészek sokáig nem tudtak mit kezdeni. Már remekül korrigálhatók.
Tovább
2011.
szeptember
01. 21:05

Fejtörők és helyes táplálkozás a szellemi frissességért

	 Fejtörők és helyes táplálkozás a szellemi frissességért A memória edzettsége nemcsak azon múlik, hogy hány évet számlálunk a naptárban, hanem a helyes életvezetésen is. Hogy hozzájáruljunk olvasóink szellemi frissességéhez, hasznos egészségügyi tanácsokat gyűjtöttünk össze.
Tovább
2011.
augusztus
31. 21:46

Reuma Kúra

Reuma Kúra Egy kis mozgás mindenkinek kell. Még a szépkorúaknak is. A Hetesen rendezett Reuma Kúrán 250 nyugdíjas húzott sportszerelést és próbálta ki magát a különböző sportágakban és játékos ügyességi feladatokban, igazolva a slágerszöveget: nemcsak a húszéveseké a világ.
Tovább
2011.
augusztus
31. 13:50

Korrekorder úszta át a La Manche-csatornát

Korrekorder úszta át a La Manche-csatornát Egy brit nyugdíjas férfi: 70 évesen és 4 hónaposan úszta át a La Manche-csatornát. Kora pontosítása fontos, mivel a korábbi csúcstartó is elmúlt már hetven, amikor végigcsinálta a bravúrt, de csak 4 nappal a születésnapja után, nem 4 hónappal.
Tovább
2011.
augusztus
31. 12:30

A melegebb nyári és őszi hónapokban is sokat spórolhatunk az áramszámlán

A melegebb nyári és őszi hónapokban is sokat spórolhatunk az áramszámlán Az átlagosnál melegebb hőmérséklet, kánikula hatására akár 10-20 százalékkal is növekedhet a lakossági áramfogyasztás. Míg korábban az éves terhelési csúcsidőszak rendszerint a téli időszakra esett, néhány éve ez már a nyári időszakra jellemző, elsősorban a klímaberendezések fokozott üzemeltetésének hatására. Sokan mégis úgy vélik, az áramszámlán csak a téli hónapokban, a fűtési szezonban lehet spórolni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy néhány egyszerű tanács megfogadásával a fogyasztás a melegebb hónapokban is jelentősen mérsékelhető, így éves szinten a villanyszámla összegéből több ezer forint is megtakarítható.
Tovább
2011.
augusztus
29. 07:24

5 tévhit a fogyókúráról

5 tévhit a fogyókúráról Minél gyorsabban, minél többet szeretnénk lefogyni, természetesen úgy, hogy a szénhidrátot kihagyjuk, és alig eszünk. Ez lenne a biztos siker titka? Nem feltétlenül. Öt tévhitet igyekszünk megcáfolni és körüljárni, ami a köztudatban él a fogyókúráról.
Tovább
2011.
augusztus
28. 17:54

Takarítási tippek allergiásoknak

Takarítási tippek allergiásoknak Egy átlagos lakás, mint cseppben a tenger, ha csak emberi léptékben is, de tartalmazza a nagyvilág számos elemét. Egy csipet természetet viszünk be hobbiállatokkal, szobanövényeinkkel, a konyhánk egy miniatűr vegyi üzem, a nappaliban állati és növényi eredetű berendezések, dísztárgyak találhatók, a hálószoba meg puha tollpárnákkal, takarókkal egy óriás madárfészekre emlékeztet. Ráadásul azon kívül, ami látszik, a természet számtalan mikroszkopikus élő eleme is jelen van környezetünkben.
Tovább
2011.
augusztus
28. 11:28

Kezdjünk hozzászokni az időjárási szélsőségekhez!

Kezdjünk hozzászokni az időjárási szélsőségekhez! A nyári hónapokban bármikor előfordulhat hőhullám, ám augusztus huszadika után ez kevéssé jellemző. Legutóbb 1992-ben volt ilyen augusztus végi forróság, azt megelőzően 1954-ben – mondta lapunknak Lakatos Mónika meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője. Az elmúlt száz év idősorai szerint az évszakok közül a nyári átlaghőmérséklet emelkedett a legjobban, ez esetben 1,2 Celsius fok a növekedés.
Tovább
2011.
augusztus
28. 11:11

Íme a legegészségesebb alvópóz

Íme a legegészségesebb alvópóz Köztudomású, hogy a pihentető éjszakai alvás számos egészségügyi előnnyel jár. Mi azonban a legjobb alvási testhelyzet ahhoz, hogy valóban kipihenje magát?
Tovább
2011.
augusztus
26. 10:48

Mikor ne együnk szőlőt?

Mikor ne együnk szőlőt? A szervezet jelzi, ha valami nem tetszőt érzékel odabenn. A szőlő kifejezetten egészséges és hasznos tápanyagokban bővelkedő gyümölcs, de még ennek ellenére sem mindig ajánlatos fogyasztani. Egyes betegségek kialakulásakor, illetve ha nem várt hatást vált ki, le kell mondanunk az édes szemű gyümölcsről.
Tovább
2011.
augusztus
23. 07:36

A szegénység öregít

A szegénység öregít Glasgowi kutatók az öregedési folyamatot DNS-bizonyítékok alapján vizsgálták, és megerősítették, hogy összefüggés van a társadalmi tényezők és az öregedés gyorsasága között. Kutatásaiknak közegészségügyi jelentősége van, ugyanis módszerükkel hamarabb eredményt lehetett elérni, nem kellett egy egész generációt megvárni ahhoz, hogy-egy intézkedés hatását lemérjék.
Tovább
2011.
augusztus
21. 07:38

Nemzetközi szeminárium az időskori tanulásról

Nemzetközi szeminárium az időskori tanulásról Az Európai Bizottság és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) közösen szervez kétnapos nemzetközi szemináriumot az időskori tanulásról, illetve az időskorúak foglalkoztatásának hatásáról. A szeptember 21-22-én megrendezendő szeminárium elsősorban kutatóknak, döntéshozóknak és a téma szakértőinek szól.
Tovább
2011.
augusztus
17. 11:10

„Boltocskáznak” – Uzsorások nyomában a seriff

„Boltocskáznak” – Uzsorások nyomában a seriff Az uzsora különös formája, az úgynevezett boltocskázás jelent meg a Hajdú-Bihar megyei Polgáron, ahol néhány család – kihasználva a többiek nyomorát – élelmiszerrel kezdett „üzletelni”, a rászorulóknak azonban az „ingyen, felírásra” kapott kenyér, tej és más alapvető élelmiszerek árát jelentős felárral kell visszafizetniük a hó végén, ha megjön a nyugdíj vagy a segély – írta szerdán a Hajdú-bihari Napló.
Tovább
2011.
augusztus
17. 05:30

Mivel etetnek minket valójában? Átverős címkék az élelmiszereken

Mivel etetnek minket valójában? Átverős címkék az élelmiszereken Egy nemrég elfogadott EU-jogszabály szerint a jövőben egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz, hogy a vásárlók tudatosabban tudják eldönteni, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak. Ezt követően csak a vásárlókon múlik majd, hogy elolvassák-e, hogy mi szerepel a csomagoláson.
Tovább
2011.
augusztus
16. 05:19

A világ egyre több tejet iszik, mi egyre kevesebbet

A világ egyre több tejet iszik, mi egyre kevesebbet A folyékony tejtermékek iránti globális kereslet 30%-kal nő a 2010 és 2020 közötti időszakban - áll a Tetra Pak legfrissebb, 100 ország tejfogyasztási szokásait vizsgáló tanulmányában.
Tovább
2011.
augusztus
10. 07:28

Kevesebb kalória, jobb memória?

  Kevesebb kalória, jobb memória? Kutatók azt tapasztalták, hogy azok az idősek, akik csökkentett kalóriatartalmú diétán élnek, jobban teljesítenek a szóbeli memóriateszteken, mint azok a társaik, akik nem változtattak táplálkozási szokásaikon.
Tovább
2011.
augusztus
06. 09:26

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak A munkavégzés mellett gondviselőként is tevékenykedő amerikaiak többsége betegeskedő, idős szüleit látja el a Gallup friss felmérése szerint. A kutatás rávilágít arra, hogy az ápolási feladatok rengeteg időt és energiát vesznek igénybe.
Tovább
2011.
augusztus
05. 10:12

Szerelmes szeniorok

Szerelmes szeniorok Megfiatalodik a francia szeniorok érzelmi élete, legalábbis erre utal az, hogy robbanásszerűen gyarapodik az idősebb korosztály számára létrehozott társkereső portálok száma. E különleges piacnak egyetlen szereplője sem hagyja ki ezt az új lehetőséget, amely számos szerelmi és főleg üzleti lehetőséget kínál.
Tovább
2011.
augusztus
05. 09:46

A hosszú élet titka nem is az egészséges életmód?

A hosszú élet titka nem is az egészséges életmód? Kilencvenöt év feletti askenázi zsidók életmódját vizsgálva amerikai kutatók megállapították, hogy étkezési szokásaik és életmódjuk semmivel nem volt egészségesebb, mint az átlagnépességé.
Tovább
2011.
augusztus
04. 23:48

Nagymama kölcsön

Nagymama kölcsön A Nagymama Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy összehozza a városi embereket és a vidéken élő időseket. A kapcsolatból csak profitálni lehet.
Tovább
2011.
augusztus
04. 19:17

Hogyan hat a teafogyasztás a csontokra?

  Hogyan hat a teafogyasztás a csontokra? Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknak az idősödő nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak teát, magasabb a csontsűrűségük, és kisebb mértékű a csontritkulásuk, mint kortársaiknak - számol be a WebMD amerikai egészségügyi portál.
Tovább
2011.
augusztus
03. 21:14

A tervezett fogyás idős korban sem árt

A tervezett fogyás idős korban sem árt A fogyás kedvéért folytatott diéta nem segített abban, hogy tovább éljenek az idősebb emberek, ám nem is okozott kárt nekik a súlycsökkenés - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
Tovább
2011.
augusztus
01. 08:46

Esős, borongós, reumás hétfő: nyár, merre jársz?

Esős, borongós, reumás hétfő: nyár, merre jársz? Hétfőn tovább tart a hűvös, borongós idő, a reumában szenvedők továbbra is fájdalmakat tapasztalhatnak - írja a Meteoklinika.
Tovább
2011.
július
30. 17:46

Igyunk elegendő vizet, az egészségünk függ tőle

Igyunk elegendő vizet, az egészségünk függ tőle A szomjúságérzet nem mind­annyi­unkban elég erős. A gyerekeknél és az idősebbeknél akár az is előfordulhat, hogy csak akkor jelentkezik, amikor szervezetüket már a kiszáradás fenyegeti. Ez a probléma nem csak a forró nyári napokon jön elő.
Tovább
2011.
július
30. 12:38

A hetvenes nők a legjobbak az ágyban?

A hetvenes nők a legjobbak az ágyban? A felmérés eredménye szerint a hetvenes éveikben járó nők fontosabbnak tartják partnerüknél a szexuális vonzást, mint negyvenes éveikben járó társnőik - idézte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása. A legkevésbé a középkorú nők értékelték a testi vonzalmat, a fiatalabb és idősebb nők is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a "szexuális kémiának".
Tovább
2011.
július
29. 18:29

Íme az öregedés jelei - egy felmérés szerint

Íme az öregedés jelei - egy felmérés szerint Egy nemrég készült felmérés során az Engage Mutual biztosítási cég szakértői az öregség 50 leggyakoribb jelét gyűjtötték össze. Férfiak esetében a leggyakrabban emlegetett jelek a kopaszság, a nem kívánt szőrszálak megjelenése és a fülek megnyúlása.
Tovább
2011.
július
24. 12:01

Már egy korty vörösbor is javítja a szívet

Már egy korty vörösbor is javítja a szívet Temérdek tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze a mérsékelt- és nagyfokú alkoholfogyasztás egészségügyi hatásaival kapcsolatban, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után.
Tovább
2011.
július
24. 08:59

Elfeledett, egészséges gabona

Elfeledett, egészséges gabona Köles: az ásványi anyagokban leggazdagabb gabona. Méltatlanul elfeledett ősi gabonafélénk, ami a hajhullástól kezdve az immunerősítésig számos betegségben lehet segítségünkre. Itt az idő, hogy kikerüljön a lebecsült élelmiszernövények sorából!
Tovább
2011.
július
20. 09:08

3 étel, amiről nem is gondolta volna, hogy fiatalít!

	 3 étel, amiről nem is gondolta volna, hogy fiatalít! Az öregedés első tünetei közé tartozik a bőr ráncossá, rugalmatlanná válása, amikre a konyhában is megtalálhatja a természetes orvosságot!
Tovább
2011.
július
18. 08:44

Idősebbek is elkezdhetik

Idősebbek is elkezdhetik Összegyűjtöttük azokat a sportokat, amelyeket idősek is elkezdhetnek, ugyanakkor nem unalmasak, versenyezni is lehet bennük, és még az elmét is megtornáztatják.
Tovább
2011.
július
18. 08:17

Nyári allergiariadó

Nyári allergiariadó Az ember sokszor nem is tudja, mire allergiás, így csak akkor veszi észre, amikor már ki sem léphet az ajtón százas csomag zsebkendő nélkül. Érdemes időben megelőző intézkedéseket tenni. Sőt nem árt, ha tudja, melyek a leginkább allergizáló növények, hiszen ha szeret kirándulni, csupán azzal, hogy nem megfelelő öltözetben indul el, hosszabb távon akár meg is betegítheti magát.
Tovább
2011.
július
17. 17:14

A nyári kedvenc - Kovászos uborka

A nyári kedvenc - Kovászos uborka A nyári kánikula egyik legkedveltebb savanyúsága a lehűtött kovászos uborka. Nagyon egyszerű elkészíteni, és remek finomság a hőség időszakában.
Tovább
2011.
július
17. 14:44

Az öregedés attól is függ, mit eszünk

Az öregedés attól is függ, mit eszünk Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.
Tovább
2011.
július
16. 17:15

Még mindig itthon szeretünk nyaralni

Még mindig itthon szeretünk nyaralni Leginkább Magyarországon vagy az öreg kontinensen belül szeretünk nyaralni - derül ki egy friss felmérésből. Az utazási irodák slágereinek számító észak-afrikai országok és Törökország a megkérdezettek körében szerény népszerűségnek örvendenek. A magyar utazók körében az ismerős és közeli utazási célpontok a legkedveltebbek.
Tovább
2011.
július
15. 10:21

Mi a hosszú párkapcsolat titka?

Mi a hosszú párkapcsolat titka? Középkorú és idős házaspárok megkérdezése alapján jutottak a kutatók arra a felismerésre, hogy a hosszú, boldog kapcsolat kulcsa a sok ölelés és kedveskedés.
Tovább
2011.
július
14. 12:08

Hajrá, magyar dinnye!

Hajrá, magyar dinnye! Csütörtökön lépnek hatályba a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítások, amelyek a szaktárca szerint erősíteni fogják a magyar dinnye piaci pozícióját.
Tovább
2011.
július
13. 18:53

Holnap melegrekord és extrém erős UV-B sugárzás várható

Holnap melegrekord és extrém erős UV-B sugárzás várható Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében növekszik a hőséghullámok száma, ezek az időszakok különösen megviselik az emberi szervezetet.
Tovább
2011.
július
12. 22:26

Szex ötven felett is!

Szex ötven felett is! Nemcsak a húszéveseké? (az időskori szex nyomában) Hát nagy csodákat nem fogunk állítani ebben a cikkben, és nem találjuk fel az örök fiatalság vizét sem… sokkal inkább megpróbálunk néhány tippet adni, mit tehet az, aki már idősebb, de mégis szereti az intimitást, és a szexet!
Tovább
2011.
július
12. 18:44

Belső fényvédelem? Mit együnk, hogy ne égjünk le a napon?

Belső fényvédelem? Mit együnk, hogy ne égjünk le a napon? A Nap káros sugarai által okozott bőrrák és a bőr idő előtti öregedése megelőzhető megfelelő fényvédő krémek használatával, illetve olyan ételekkel is, melyek fogyasztása belülről védi szervezetünket.
Tovább
2011.
július
12. 12:45

Csak a fiatalok álmodnak színesben

Csak a fiatalok álmodnak színesben Egy új tanulmány kimutatta, minél idősebb valaki, annál inkább szürkülnek az álmai.
Tovább
2011.
július
10. 23:40

Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért

Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért – állapították meg tudósok egy kutatás adatai alapján. A tudósok 30.080 fő felnőtt, 18 éves és annál idősebb ember adatait elemezték, akik részt vettek az Amerikában 2002-ben megtartott „Nemzeti Egészség Interjú Áttekintése” c. felmérésben, valamint 22.306 felnőtt adatait, akik viszont 2007-ben vettek részt hasonló felmérésben.
Tovább
2011.
július
10. 09:13

A kézműves sajtkészítésről

A kézműves sajtkészítésről A sajtok különleges helyet foglalnak el az élelmiszerek között. A sajt egyike azon élelmiszereknek, melyek bőségesen tartalmazzák az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat, fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, sőt vitaminokat is, és mindezeket könnyen emészthető és ízletes formában. A különböző sajtféleségek skálája nagyon széles, a semleges íztől a fűszeresig, a pikánsig, a lágy, kenhető állományútól a reszelni való keményig, a sovány, energiaszegény sajtoktól a nagy zsírtartalmú tejszínsajtokig minden átmenet megtalálható a választékban.
Tovább
2011.
július
09. 13:16

Nem eszünk többet, mint egy éve

Nem eszünk többet, mint egy éve Az élelmiszerek kiskereskedelmi eladása értékben 4 százalékkal emelkedett a legutóbbi hat hónap során, a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a Nielsen piackutató vállalat által mért 90 termékcsoportból. Így együttes forgalmuk 2010. december-2011. májusban meghaladta a 640 milliárd forintot.
Tovább
2011.
július
09. 06:08

A szülők helyett is a fiatalok nyaralnak?

A szülők helyett is a fiatalok nyaralnak? Egy friss kutatás alapján a 18 és 64 év közöttiek háromnegyede tervez valamilyen utazással egybekötött pihenést. Jellemzően a 45 év feletti korosztály, valamint a községben élők mondanak le a nyári szabadságról. Az egyéni vakációra indulók közül sokan nem biztosítják magukat.
Tovább
2011.
július
07. 20:44

Több tejfölt és vajat eszünk

Több tejfölt és vajat eszünk Értékben 4 százalékkal emelkedett, mennyiségben stabil volt a legutóbbi hat hónap során az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a Nielsen piackutató vállalat.
Tovább
2011.
július
06. 17:28

Sokan járhatnak rosszul az adóváltozással

Sokan járhatnak rosszul az adóváltozással Országszerte sok ezer vállalkozást érint majd hátrányosan a népegészségügyi termékadó bevezetése − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett érintettek.
Tovább
2011.
július
06. 07:49

Egyre szexisebbek az 50 feletti nők

Egyre szexisebbek az 50 feletti nők Az 50 évnél idősebb nők mindössze harmadát tartja vissza manapság a trendi holmik viselésétől az életkora.
Tovább
2011.
július
03. 17:53

Mikor cseréljük le a mosógépet?

Mikor cseréljük le a mosógépet? A mosógép egy átlagos magyar háztartásban nagyjából minden másnap dolgozik, forgat, szivattyúz, öblít és facsar a mosógép - kortól és típustól függően eltérő hatékonysággal. A 15 évnél öregebb gépeket érdemes lecserélni.
Tovább
2011.
július
01. 17:06

Egészséges nyár

Egészséges nyár Itt a nyár, sokan kivonulnak a szabadba piknikezni. Az alábbiakban arra adunk tippeket, hogyan lehet ebben az időszakban is egészségesen táplálkozni.
Tovább
2011.
június
28. 12:50

Falusi-paraszti gyógyító hagyományaink

Falusi-paraszti gyógyító hagyományaink Bugát Pál (1793-1865) orvos, a Magyar Tudományos Akadémia tagja 1838-ban az általa alapított Orvosi Tárban az alábbi gondolataival biztatta arra az orvosokat, hogy ismerkedjenek a falusi emberek által használt népi gyógymódokkal: „Hazánkban a' nép kezei közt, mint házi szerek, számtalan orvosságok forognak; mellyeket a' maga vidékén minden orvosnak nem megvetni, hanem szemmel tartani, sőt illendőleg méltánylani kellene....”, „Az orvos a' köznép közt sok értelmes öregre talál, ezekkel társalkodni, nemcsak éldeletes, hanem tanulságos is...”. Száztíz évvel később egy másik orvos (és etnográfus), Vajkai Aurél (1903-1987) egy tanulmányban összegezte a népi orvoslás kutatásában 1945-ig elért eredményeket.
Tovább
2011.
június
28. 08:31

Ötvenévesen újjászületnek a britek

Ötvenévesen újjászületnek a britek Az ötvenes éveikben járó emberek ma már sokkal egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak és a növekvő szabadidejüknek köszönhetően sokkal jobban odafigyelnek az életmódjukra, mint húszas éveikben - derült ki egy friss kutatásból.
Tovább
2011.
június
27. 22:58

Több mint 4 órát rádiózunk naponta

Több mint 4 órát rádiózunk naponta Májusban a 15 évnél idősebb magyar népesség 89,8 százaléka, azaz 7 648 000 fő hallgatott rádiót. A naponta rádiózásra fordított idő a hallgatók körében átlagosan 4 óra 13 perc volt. A 15 évnél idősebbek között a leghallgatottabb az MR1 Kossuth Rádió, a 15 és 49 évesek között a Class FM számít a legnépszerűbbnek – áll a Gfk és az Ipsos közös felmérésből.
Tovább
2011.
június
27. 14:10

Tudja mennyi pénzből él meg egy négytagú család?

Tudja mennyi pénzből él meg egy négytagú család? 2010-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 228.334 Ft volt havonta, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 70 862 Ft - jelentette a KSH.
Tovább
2011.
június
26. 06:44

Pataki Ági: "az öregedés nem lepusztulás"

Pataki Ági: "az öregedés nem lepusztulás" Szőke haj, ragyogó kék szem, lila ruha. Alatta a felirat: „Fabulon a bőre őre”. Így ismerte hajdan az egész ország Pataki Ágit.
Tovább
2011.
június
26. 06:35

A férfiaknak árt a nyugdíj

A férfiaknak árt a nyugdíj A házasságban élő férfiaknak nem szabadna a feleségüknél korábban nyugdíjba menniük, mert így nem lesz otthon senki, aki megfelelően gondoskodna róluk és odafigyelne az egészségügyi állapotukra - figyelmeztet egy új tanulmány.
Tovább
2011.
június
25. 16:52

Biogazdálkodás a gyakorlatban

Biogazdálkodás a gyakorlatban Az ökológiai termékek, más szóval biotermékek, olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek, takarmányok, alapanyagok, amelyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő. Feldolgozott, több komponensből álló élelmiszerek esetében csak az minősül bioterméknek, amely legalább 95 százalékban tartalmaz bio összetevőket.
Tovább
2011.
június
24. 17:54

Minden második brit nagyi élvezi a mobilozást

Minden második brit nagyi élvezi a mobilozást Egy felmérésből derült ki, hogy a 65 feletti brit nyugdíjasok felének nem okoz kellemetlenséget a mobil eszközök használata, háromnegyedük viszont több segítséget szeretne hozzá.
Tovább
2011.
június
21. 20:39

A gyógyvizek országa

A gyógyvizek országa Az embert valami ősi vonzódás köti a vízhez. Talán génjeink emlékeznek az egykori sós tengerre, így nem véletlen, hogy a víz fogalma régóta egybekapcsolódott – hol misztikus, hol mitikus, hol vallási köntösbe bújtatva – az emberi kultúrával, a higiénia, a test- és léleképítés, az öntisztulás, a gyógyítás történetével. Talán így lehetett a természet és az alkalmazott gyógymód legkomplexebb jelensége az éltető víz és a gyógyulást hozó gyógyvíz a minőségi életet szimbolizáló leghatékonyabb elem.
Tovább
2011.
június
18. 07:25

A bor is idegméreg

A bor is idegméreg Lehetséges, hogy minden, amit eddig hallottunk a borok jótékony hatásáról csak kósza téveszme? De hát olyan sokan mondják, orvosok, borászok, a nagy öregek, hogy napi egy pohár bornak micsoda pozitív élettani hatásai vannak. Végül pedig rá kell majd jönnünk, hogy a boripar gépezete az orrunknál fogva vezet? Cikkünkben Szendi Gábor klinikai szakpszichológus, paleo-táplálkozás és élettani szakember gondolatait idézzük.
Tovább
2011.
június
17. 15:26

Tartósan magas élelmiszerárakra kell számítanunk

Tartósan magas élelmiszerárakra kell számítanunk Pénteken megjelent közös elemzésében az OECD és a FAO arra is figyelmeztet, hogy az árak heves ingadozása is jellemző lehet a 2020-ig tartó időszakban.
Tovább
2011.
június
13. 10:45

Az időskori depresszió kezelése

Az időskori depresszió kezelése A San Diego-i Orvosi Egyetemhez tartozó Sam és Rose Stein Öregedéskutatási Intézet munkatársai szerint az időskori tünetszegény depresszió (SSD) tünetein javítanak olyan speciális videojátékok, melyek fizikai tevékenységeket igényelnek.
Tovább
2011.
június
04. 16:12

Éveink tükre az arcunk

Éveink tükre az arcunk A ráncokat lehet szeretni és nem szeretni, viszont előbb-utóbb mindenki arcán nyomot hagynak az évek. Mit kell tennünk azért, hogy minél tovább megőrizhessünk fiatalos külsőnket - azaz, pont olyan idősnek látszódjunk, mint ahány évesnek érezzük magunkat!
Tovább
2011.
június
04. 09:07

Egyre rosszabbul vezetünk, ahogy öregszünk

Egyre rosszabbul vezetünk, ahogy öregszünk Még az egészséges, biztonságos vezetőnek számító idős sofőrök is sokkal hajlamosabbak a veszélyes vezetési hibák elkövetésére, állítja egy új ausztrál tanulmány.
Tovább
2011.
május
28. 10:26

Amit tudni kell az érett bőrről

Amit tudni kell az érett bőrről A bőr öregedése elkerülhetetlen folyamat. Azonban a fiatalos kinézet megőrzéséért, a ráncok megjelenésének késleltetéséért, illetve a bőr állapotának további romlásáért sok mindent lehet tenni.
Tovább
2011.
május
27. 10:20

A tojásfehérje csodája - receptekkel

A tojásfehérje csodája - receptekkel Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás. Aki gyakran süt otthon, biztosan járt úgy, hogy az ételkészítés végére marad felesleges tojásfehérje.
Tovább
2011.
május
26. 23:05

Pofonegyszerűen is megelőzhető a prosztatarák

Pofonegyszerűen is megelőzhető a prosztatarák A heti legalább három óra intenzív gyaloglás felére csökkentheti a frissen felfedezett prosztatarák növekedésének és átterjedésének kockázatát, ám a sétának nincs ilyen hatása - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
Tovább
2011.
május
20. 10:49

Nyugati nyugdíjasokat céloznak meg a magyar szállodák

Nyugati nyugdíjasokat céloznak meg a magyar szállodák Folyamatosan nő a 60 év feletti lakosok száma az Európai Unió tagországaiban, ezzel együtt pedig egyre több időskorú marad társadalmilag és gazdaságilag is aktív. A felnőttképzésben, munkavégzésben és nem utolsósorban a turizmusban is egyre nagyobb részt vállaló társadalmi réteg piaci erejének kiaknázása például a gyógyturizmusáról ismert magyar gazdaságnak is érdekében állna. Ehhez azonban az időskorúak igényeinek pontosabb ismeretére, megfelelő termékekre és szolgáltatásokra van szükség.
Tovább
2011.
május
13. 09:17

Akinek alacsonyabb a testhőmérséklete, tovább él

Akinek alacsonyabb a testhőmérséklete, tovább él Azoknak, akik jelentősen csökkentik kalória-bevitelüket, alacsonyabb a maghőmérsékletük, mint a többet evőké, ami lelassíthatja az öregedést - tették közzé amerikai kutatók az Aging című szaklapban.
Tovább
2011.
május
13. 08:27

Mozgással a rák ellen

Mozgással a rák ellen Ha csökkenteni szeretné a prosztatarák kialakulásának esélyét, itt az ideje, hogy elkezdjen mozogni. Egy tanulmány szerint, mely az Archives of Internal Medicine című újságban jelent meg, az erőteljes mozgás segít lelassítani a prosztatarák kifejlődését az idősebb férfiaknál.
Tovább
2011.
május
12. 22:42

Időjárási kockázatok: az életmódunk kulcskérdés

Időjárási kockázatok: az életmódunk kulcskérdés Lassan itt a nyár, a meleg, a napsütés. Ebben az időszakban bizonyos időjárással összefüggő kockázatok is felerősödhetnek. A globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében a hőhullámok eddiginél is gyakoribbá válásával kell számolnunk, így mindenképpen érdemes felkészülnünk a "meleg helyzetekre".
Tovább
2011.
május
12. 22:22

A tanulás a hosszú élet titka

A tanulás a hosszú élet titka Az alacsonyabb iskolázottságú emberek gyorsabban öregszenek − állítja egy 400 fő részvételével elvégzett, reprezentatív vizsgálat eredményeiről készült tanulmány.
Tovább
2011.
május
04. 14:54

A futás és az immunrendszer

A futás és az immunrendszer Azok, akik szeretnének sokáig, egészségben élni, jobban teszik, ha vesznek egy jó futócipőt, és még ma nekiindulnak. Idősebbek is elkezdhetik! Egy tanulmány adatai szerint azoknak a középkorúaknak, akik rendszeresen futnak vagy kocognak, körülbelül feleannyi esélyük van rá, hogy a következő húsz évben valamilyen végzetes betegség támadja meg őket, mint azoknak, akik egyáltalán nem végeznek ilyen testedzést.
Tovább
2011.
május
04. 07:26

Meddig akarunk élni? És hogyan?

Meddig akarunk élni? És hogyan? Hatékony fiatalító eszköz lehet a későn vállalt gyermek. A késői családalapítás is tehát az egyik módja annak, hogy minél tovább fiatalok és aktívak maradjunk. Az egyre öregedő társadalomban ugyanis nagy kihívás lesz, hogy minél tovább egészségesek és munkaképesek legyünk.
Tovább
2011.
május
01. 06:11

Folytatódik a győri idős emberek lakáskorszerűsítési programja

Folytatódik a győri idős emberek lakáskorszerűsítési programja A győri önkormányzat idén is ötmillió forintot áldoz az idősek lakhatását, életminőségét javító lakáskorszerűsítési programra. Az összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapja és kezeli.
Tovább
2011.
április
30. 08:51

Indul a strandszezon

Indul a strandszezon Hét fővárosi strand nyitja meg kaput a következő két hónapban. A fürdőhelyeken idén is gyerek-, diák-, nyugdíjas kedvezményekkel, családi jegyekkel, Strandváró nappal és több, új, izgalmas szolgáltatással várják a látogatókat.
Tovább
2011.
április
28. 08:54

Ha tavasz, akkor méregtelenítés!

Ha tavasz, akkor méregtelenítés! A tavasz a megújulásról szól, ilyenkor szoktuk házunkat, portánkat rendbe tenni. Sokak számára ez az időszak nem csak környezetük megtisztítására vonatkozik. Az egészségtudatos emberek közt egyre népszerűbb a tavaszi méregtelenítés, mely az egészséges életmód egyik alapköve.
Tovább
2011.
április
27. 08:00

Füstmentes szórakozás 2012-től

Füstmentes szórakozás 2012-től 2012-től a zárt helyiségekben tilos lesz a dohányzás. Az országgyűlési képviselők megszavazták a nemdohányzók érdekeit képviselő törvény módosítását.
Tovább
2011.
április
25. 17:21

Celebnyugdíjak: Verebes vagy Vágó kap többet?

Celebnyugdíjak: Verebes vagy Vágó kap többet? A legutóbbi Esti Showderben vallott arról Verebes István, hogy hamarosan nyugdíjba megy. Az ismert színész-rendező valószínűleg előkelő helyen szerepel majd a magyar celebnyugdíjasok listáján...
Tovább
2011.
április
25. 15:47

A gyermekkori zenetanulás időskorban is nagyon kifizetődő

A gyermekkori zenetanulás időskorban is nagyon kifizetődő A kitartó hangszeres gyakorlással töltött gyermekéveknek köszönhetően időskorban is sokkal fittebb marad az ember agya, függetlenül attól, hogy felnőttként tovább folytatta-e zenélést - állítják a szakemberek.
Tovább
2011.
április
25. 08:48

Így hosszabbítsa meg az életét 20 évvel

Így hosszabbítsa meg az életét 20 évvel 3 titkos recept a hunzák földjéről Szeretne egészségesen, akár száz évig is elélni? Kövesse a hunzák példáját! Avagy, egy egészséges népcsoport a világ végéről.
Tovább
2011.
április
23. 08:34

Tojásfa a kertben

Tojásfa a kertben Itt a tavasz. Végre kint lehetünk a kertben. A kert sokkal több mint a virágágyások és a konyhakert. Kifejezheti a személyiségünket, és az otthonunk fókuszába kerülhet. Miért ne dekorálnánk a kertet is húsvét ünnepére?
Tovább
2011.
április
21. 15:40

Nem jó a cukor a memóriának

Nem jó a cukor a memóriának Előfordul, hogy nem jutnak eszünkbe a nevek? Belépünk egy szobába, és nem tudjuk, miért is mentünk oda? Idősebb korban ezek az események egyre gyakrabban következhetnek be, és sokan azt hiszik, hogy ezek az Alzheimer-kór jelei. Pedig az esetek többségében csupán az öregedéssel együtt járó természetes emlékezetgyengülésről van szó.
Tovább
2011.
április
19. 18:13

A szomszédok agyvérzés ellen is bevethetők

A szomszédok agyvérzés ellen is bevethetők A legújabb kutatások szerint nagyobb esélyük van az agyvérzés túlélésére azoknak az időseknek, akik szoros kapcsolatban vannak szomszédjaikkal. A szakértők szomszédsági kohéziónak nevezik a jelenséget, amelynek lényege, hogy a szomszédság tagjai rendszeresen beszélnek egymással és baj esetén segítséget is kérhetnek egymástól.
Tovább
2011.
április
18. 14:38

Szépít és erősít: mindent az antioxidánsokról

	 Szépít és erősít: mindent az antioxidánsokról Kívülről fiatalít, belülről energiával tölt fel, lassítja az öregedést, és még a betegségektől is távol tarthat. Mi az, ami minderre képes lehet? Ismerjük meg az antioxidánsok világát!
Tovább
2011.
április
16. 17:48

Tartsa karban az agyát a közösségi oldalakkal

Tartsa karban az agyát a közösségi oldalakkal Érdekes megállapításra jutottak olasz kutatók: a Facebookkal és a Youtube-bal az idősek karban tarthatják az agyukat, ráadásul az ilyesfajta oldalak használata csökkenti az öregkori depresszió kialakulásának esélyét.
Tovább
2011.
április
14. 18:53

Ha "kihagy" az agy - Memóriazavartól az elbutulásig

Ha "kihagy" az agy - Memóriazavartól az elbutulásig Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem emlékszem, nem jut eszembe - gyakran mondunk-hallunk ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, megállapításokat akár fiataloktól is, de leginkább idősektől. Vajon a memóriazavar - amellett, hogy időnként zavaró és kellemetlen - betegségként kezelendő vagy csupán túlterheltség, az agy ideiglenes "kikapcsolása", múló jelenség? Ahogy Iván László gerontológus professzor mondja, az emberiséget évezredek óta foglalkoztatja az öregedés rejtélye. A valós biológiai ismeretek híján számtalan öregedéselmélet született az idők folyamán. Ma általánosan elfogadott nézet, hogy az öregedés a szervezet alkalmazkodóképességének csökkenése.
Tovább
2011.
április
13. 21:14

Lesújtó eredményt hozott a vákuumcsomagolt sonkák tesztje

Lesújtó eredményt hozott a vákuumcsomagolt sonkák tesztje A húsvéti sonka-őrületben sokan nem nézik meg mit vásárolnak, csak bedobnak a kosarukba egy jókora kötözött darabot. Érdemes azonban jobban körülnézni, mert a rosszul megválasztott sonka tönkreteheti az ünnepi ebédet. Van sonka, ami füstölt, füstölt-főtt, vagy levegőn szárított, pármai, prágai, ibérico. A Kosár online szakértői vákuumcsomagolt sonkákat teszteltek.
Tovább
2011.
április
13. 11:30

Minél idősebbek vagyunk, annál bizalmatlanabbak

 Minél idősebbek vagyunk, annál bizalmatlanabbak Az emberek önértékelése alapján mások iránt bizalmat érző és segítőkész társadalom vagyunk: az előbbit kétharmadnyian, utóbbit nyolctizednyien tartják igaznak magukra. Ugyanakkor a magyarok nemzeti karaktervonásának inkább a bizalmatlanságot és segítségnyújtás hiányát tartja a lakosság - derül ki az Ipsos felméréséből.
Tovább
2011.
április
12. 11:12

Az allergia tünetei és gyógyítása

Az allergia tünetei és gyógyítása Az allergia egy görög eredetű szó jelentése „más hatás” ami jól tükrözi, milyen betegségről van szó. Az allergia nem más, mint az immunrendszer védekező rendszerének a zavara. Sok ember életét megkeseríti az allergia, főleg tavasszal és nyáron, amikor sok gyomnövény és növény virágba borul, de számtalan más ok is kiválthatja a betegséget.
Tovább
2011.
április
12. 08:26

Szuperrobot vigyázhat az idősekre

Szuperrobot vigyázhat az idősekre Önállóan mozog, felveszi a telefont, figyelmeztet a gyógyszer bevételére, sőt, ha megtörténik a baj, távfelügyeleti rendszerével akár a családtagokat vagy az orvosokat is értesítheti.
Tovább
2011.
április
10. 09:20

Az érzelmeink is alakítják ráncainkat

Az érzelmeink is alakítják ráncainkat Naponta vívjuk a harcot az öregedés jeleivel, az arcunkon szaporodó ráncokkal. Ha a csodaszerek nem segítenek, próbáljunk megbarátkozni velük. Annál is inkább, mert fontos üzenetet hordoznak.
Tovább
2011.
április
09. 21:48

Túljelentkezés a nyugdíjas egyetemen

Túljelentkezés a nyugdíjas egyetemen A győri Széchenyi István Egyetem immár második szemeszterre hirdette meg a nyugdíjas egyetemet. Az érdeklődés nem maradt el, helyhiány miatt 800 jelentkező után létszámstopot kellett húzni. A legidősebb hallgató 93 éves.
Tovább
2011.
április
09. 21:11

92 évesen futotta le a maratoni távot

92 évesen futotta le a maratoni távot Gladys Burrill a 42 kilométeres távot 9 óra 53 perc alatt teljesítette. A néni - aki a nagyon találó Gladyator becenevet viseli - a Honolulu Maratont teljesítette. Burrill 86 éves kora óta fut rendszeresen, és állítja: az egészség és az állóképesség titka a pozitív gondolkodás.
Tovább
2011.
április
08. 15:10

A rendszeres bevásárlótúrák egészségesen tarthatják az időseket

A rendszeres bevásárlótúrák egészségesen tarthatják az időseket Napi egy rövidebb bevásárlókörút segíthet az időseknek abban, hogy egészségesebbek legyenek, és ritkábban látogassák az orvost - állítják a kutatók. A kísérletek során ugyanis megállapították, hogy azok az idősek, akik rendszeresen eljárnak otthonról bevásárolni, tovább és egészségesebben élnek.
Tovább
2011.
április
07. 17:41

Az étcsokoládé a legnépszerűbb édesség

Az étcsokoládé a legnépszerűbb édesség Több mint 800 tonna, azaz fejenként 8 dekagramm édességet vásárolunk a húsvéti időszakban. Ez a szám a válság ellenére sem csökken, sőt az étcsokoládékból az elmúlt évek során duplájára nőtt a kereslet - hangzott el a Magyar Édességgyártók Szövetségének sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
április
07. 05:20

Nagyszülő születik

Nagyszülő születik Talán el lehet az érkező unokát képzelni. De egyet nem lehet máskor és másként, csak az unoka születése pillanatától kezdve érezni: a határtalan szeretetet és örömet, amely végül is megteremti a nagyszülőt.
Tovább
2011.
április
06. 07:21

Széchenyi pihenőkártya: aggódnak az üdülési csekk elfogadóhelyek

Széchenyi pihenőkártya: aggódnak az üdülési csekk elfogadóhelyek A Széchenyi pihenőkártya a szállásszolgáltatókat preferálja, így a többi üdülési csekk elfogadóhely aggódik. Több jel is arra mutat, hogy az új konstrukció igazán csak jövőre indulhat be. A K&H kutatása szerint a egyszerűsége miatt hamar közkedveltté vált üdülési csekk jelenleg a harmadik legkedveltebb béren kívüli juttatási forma, az elmúlt évben mintegy 17-19 százalékra beállt azon vállalkozások aránya, akik továbbra is igénylik dolgozóik számára.
Tovább
2011.
április
04. 22:52

Az álmatlanság ellen - Gyógyszer nélkül

Az álmatlanság ellen - Gyógyszer nélkül Németországban hovatovább népbetegséggé válik az álmatlanság. Kiváltképpen az idősebb nemzedék küzd ezzel a problémával. A német betegbiztosító intézetek most közzétett tanulmánya szerint immár négy millióra tehető az álmatlanságban szenvedők száma, vagyis egyre több ember életét árnyékolja be ez a tünet.
Tovább
2011.
április
04. 08:49

Szépkorúak lagzihangulatban

Szépkorúak lagzihangulatban A lakodalmas zenekarok versenyének döntőjén vagyunk, egy ipari vásárcsarnokban, Szegeden, ahol a selejtezőből továbbjutott hét banda méri össze erejét.
Tovább
2011.
április
03. 09:18

Főleg a magányosan élő idős embereket fenyegeti az Alzheimer-kór

Főleg a magányosan élő idős embereket fenyegeti az Alzheimer-kór Az egyedülálló idős emberek körében nagyobb a valószínűsége annak, hogy eléri őket az Alzheimer-kór, mint azoknál, akik társadalmilag aktívabbak. Ezt állapította meg egy amerikai tudóscsoport tanulmánya, amely a hajlott korúak problémáival foglalkozik. A tudósok nem állítják teljes bizonyossággal, hogy a magány megbetegedéshez vezet, azt viszont valószínűsítik, hogy a közösségi és a családi élet akadályozza a szellemi hanyatlást.
Tovább
2011.
április
02. 18:40

Az 5 legjobb öregedésgátló

Az 5 legjobb öregedésgátló A legtöbb nő vagyonokat költ ránctalanító, és bőrfeszesítő krémekre, figyelmen kívül hagyva a természetes öregedésgátlókat, amelyek belülről fiatalítják a szervezetünket. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy a legegyszerűbb dolgok mennyire hatásosak lehetnek, pedig nem érdemes figyelmen kívül hagyni a természet adta lehetőségeket.
Tovább
2011.
április
02. 09:54

Így néz ki egy nem dohányzó és egy bagózó arca

Így néz ki egy nem dohányzó és egy bagózó arca Nemcsak a tüdő, a szív, a csontok vannak veszélyben a dohány miatt, látványos jelei vannak egy idő után a dohányzásnak. Előnytelen hatást gyakorol a bőrre, a fogakra, a hajra, olyannyira, hogy meg lehet különböztetni egy dohányzó és nem dohányzó külsejét, ha alaposan szemügyre vesszük.
Tovább
2011.
április
02. 08:35

Drága a cukor? Így cselezze ki a magas árakat!

Drága a cukor? Így cselezze ki a magas árakat! Ha az egeket ostromolja a cukor ára, ez jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, vajon mennyire egészséges az a rengeteg cukor, amit manapság megeszünk. Ha úgy dönt, semennyire, érdemes végignézni egyéb lehetőségeket, és kipróbálni a finomított kristálycukor helyettesítésére szolgáló alternatív megoldásokat.
Tovább
2011.
március
31. 06:07

Egyre rosszabb a másnaposság

Egyre rosszabb a másnaposság Sokan érzik úgy, hogy fiatalon még sokkal jobban bírták az ivást. Az alkoholszakértők is egyetértenek abban, hogy ahogy az ember öregszik, úgy veszti el szervezete azt a képességét, hogy megbirkózzon az itallal.
Tovább
2011.
március
30. 13:04

A salgótarjáni háztartások fogyasztási szerkezete a nyugdíjasokéhoz hasonlít

A salgótarjáni háztartások fogyasztási szerkezete a nyugdíjasokéhoz hasonlít A nógrádi megyeszékhelyen és vonzáskörzetében élő családok jövedelmük 73 százalékát fogyasztási cikkekre költik, míg a fennmaradó összegből nagyrészt a hiteltörlesztő-részleteiket fizetik - derül ki egy most készült felmérésből.
Tovább
2011.
március
29. 10:38

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza…

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza… Hét európai országra kiterjedő felmérés alapján tízből hét ember gondolja úgy, életünk végén az utolsó hetek, hónapok minősége fontosabb, minthogy milyen hosszan élhetünk még. A kutatás szerint a fájdalom nélkül lezárható életre vágynak a legtöbben.
Tovább
2011.
március
29. 07:02

A hetvenes, nyolcvanas éveink a legboldogabbak

A hetvenes, nyolcvanas éveink a legboldogabbak A köznapi hiedelemmel szemben nem hogy nem érnek véget "legjobb éveink" a fiatalság elmúlásával, éppenséggel az idősebb korban egyre növekszik a megelégedettség és az optimizmus - idézte hétfőn különböző tanulmányok megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
Tovább
2011.
március
27. 22:02

A boldog nyugdíjas évek titka

A boldog nyugdíjas évek titka Jaj, csak végre nyugdíjba mehetnék már! – hányszor, de hányszor sóhajtozunk így addig, amíg dolgozunk. Aztán bekövetkezik a „szép, nyugalmas” időszak, és már nem is olyan idilli a kép...
Tovább
2011.
március
27. 14:30

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás Egy felmérésből kiderül: a gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly terhet a gyógyszerek kifizetése. A Szinapszis Kft. a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készítette kutatását, melynek során a felmérést végző szakemberek a gyógyszerek árával kapcsolatos attitűdre, a vásárlási szokásokra és a lehetséges problémákra voltak kíváncsiak.
Tovább
2011.
március
27. 07:49

Böjtöljön ésszel!

Böjtöljön ésszel! Az állatok ösztönösen keveset esznek, ha betegek, az emberek pedig hajdanán kényszerűségből, (sikertelen vadászat és gyűjtögetés), később vallási okokból vonták meg maguktól a táplálékot. Manapság a böjt reneszánszát éli, melegen ajánlják úton-útfélen, de arról kevés szó esik, hogy negatív hatása is lehet a túlzásba vitt, vagy nem megfelelően követett kúráknak.
Tovább
2011.
március
27. 07:01

Káros hatásai is lehetnek az óraátállításnak

Káros hatásai is lehetnek az óraátállításnak A legtöbb ember alig várja a nyári időszámítást, hiszen a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között sokkal inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje a természetes nappali világosságéval. Az interneten azonban számos helyen olvashatunk káros élettani, közlekedési, sőt mezőgazdasági hatásokról is. A Facebook közösségi portálon több tiltakozó csoport is létrejött az óraátállítás ellen.
Tovább
2011.
március
26. 19:19

A fájdalom legyőzhető

A fájdalom legyőzhető Fizioterápiának gyűjtőnéven azokat az eljárásokat nevezzük, amelyek elsősorban a reumatológiai betegségek megelőzésében, gyógyításában, rehabilitációjában játszanak szerepet. Az alábbiakban a módszereket tekintjük át.
Tovább
2011.
március
26. 08:46

Ne feledje, óraátállítás! Kezdődik a nyári időszámítás

Ne feledje, óraátállítás! Kezdődik a nyári időszámítás Kevesebbet alszunk egy órával hétvégén, megkezdődik ugyanis a nyári időszámítás. Vasárnap hajnalban 2 órakor 3 órára, egy órával előre kell állítani az órákat. Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart, illetve hogy a nappali világosságot jobban ki tudjuk használni, és ezzel energiát spóroljunk.
Tovább
2011.
március
23. 18:56

Nézőpont: A többség eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat

Nézőpont: A többség eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat A Széll Kálmán Tervből kiragadott főbb elemekkel az emberek többsége egyetért. A parlament elsőként a csomag egyik legtámogatottabb pontját, a távhőárakra vonatkozó szabályozást fogadta el – írja a Nézőpont legfrissebb felmérése.
Tovább
2011.
március
23. 12:20

A férfiak is félnek az öregedéstől

A férfiak is félnek az öregedéstől A gazdasági válság csillapodtával meglepő módon az Amerikai Egyesült Államokban újra nagyon népszerűek a plasztikai műtétek: nem a hölgyek, hanem az urak körében.
Tovább
2011.
március
22. 08:17

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz A kormány a tervek szerint százezer rokkantnyugdíjast szeretne visszaállítani a munkába: azokat, akik a nyugdíjaskort nem érték el, vagy kevésbé súlyos állapotúak.
Tovább
2011.
március
20. 09:50

Ötmilliárd forint két hét kialvatlanságért - megéri?

Ötmilliárd forint két hét kialvatlanságért - megéri? Oroszországban idén utoljára állítják át az órákat a nyári időszámításra, ugyanis úgy gondolják, hogy a harminc évvel ezelőtt bevezetett nyári időszámításnak ma már több kára van, mint haszna. A közvilágítás a fényviszonyokat érzékelve automatikusan kapcsol be és ki, és a napnyugta nyáron különben is kitolódik. Mi értelme, ha még este tízkor is világos van? Megnéztük, nálunk hogyan vélekednek erről az emberek.
Tovább
2011.
március
20. 04:21

Több növényi rost, jobb egészség

Több növényi rost, jobb egészség Egy új vizsgálat részletes adatokkal erősítette meg a korábbi tapasztalatokat: a növényi rostban bőséges táplálkozás minden szempontból egészséges. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a világ legnagyobb orvostudományi kutatóközpontja, melynek 27 osztálya a legkülönbözőbb betegségek vizsgálatát végzi. Vizsgálatukban az amerikai nyugdíjasok egyesülete (AARP) által kiküldött kérdőívekre leadott válaszokat elemezték. A szervezet 1995-96-ban 3,5 millió, a táplálkozási, életmódbéli szokásokról szóló kérdőívet küldött ki hat államban élő tagjainak.
Tovább
2011.
március
19. 07:26

A kertészkedés ideális testmozgás az idősek számára

A kertészkedés ideális testmozgás az idősek számára Amerikai szakemberek szerint a kertészkedés a legjobb módszer az idős emberek számára, hogy fizikailag aktívak maradjanak, és hogy elégedettek legyenek az életminőségükkel. Az eredmények online kérdőívek kiértékeléséből származnak, amelyeket 50 évnél idősebb emberek töltöttek ki.
Tovább
2011.
március
18. 09:06

Fürdőbérleteket fizet Győr

Fürdőbérleteket fizet Győr Győr városa 28 millió forinttal támogatja a fürdőbérletek vásárlását az idősek, mozgáskorlátozottak és nagycsaládosok számára.
Tovább
2011.
március
15. 16:49

Túlsúly ellen mozogjunk napi 1 órát!

Túlsúly ellen mozogjunk napi 1 órát! Szó sem lehet kandalló előtt ücsörgő nyugdíjaskorról, egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás eredménye kijózanító adatokkal szolgált arról, mennyit kell mozogni, ha idősen sem akarunk elhízni – röviden: sokat. A nem diétázó idős nők számára legalább napi egy óra testmozgás szükséges ahhoz, hogy jó formában maradjanak – azok esetében, akik túlsúllyal küzdenek pedig még ennél is több a napi kötelező mozgásmennyiség.
Tovább
2011.
március
14. 09:57

Így hat a böjt a testre

Így hat a böjt a testre A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyös hatásúak a teljes ételmegvonással járó rövid böjtök is. Túlzásba azonban ne vigyük, mert három nap után már pusztulnak a bélbolyhok. Mi történik koplalás során a szervezetben?
Tovább
2011.
március
13. 18:34

Jaj, őszülök!!!

Jaj, őszülök!!! Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?
Tovább
2011.
március
13. 10:18

Rekord lottónyeremény a zsebbe gyűrt szelvényen

Rekord lottónyeremény a zsebbe gyűrt szelvényen Sorsolás előtt tényleg mágnesezik a lottógolyókat? Piacsek Sándor ezernyi tévhitet hallott és milliónyi reménybeli milliárdossal találkozott. Negyvenkét év munka a héten utoljára adhattak fel nála totót-lottót a kaposvári szerencsevadászok.
Tovább
2011.
március
11. 17:17

Csak a nyugdíjasok árindexe okozott negatív meglepetést

Csak a nyugdíjasok árindexe okozott negatív meglepetést Bár összességében kedvező fogyasztói árindex adatokat közölt a statisztikai hivatal pénteken reggel, a nyugdíjasok kevésbé lehetnek boldogok, miután a "kosarukba" sorolt áruk és szolgáltatások árai jobban emelkedtek az átlagosnál.
Tovább
2011.
március
10. 05:03

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat Valamennyivel több élelmiszert vásároltunk tavaly, mint korábban, a második félévben már mutatkozni kezdtek a válság elmúltának jelei. Ugyanakkor érzékenyebbek lettünk az árakra, tudjuk, hogy 2011 még nem lesz a teljes kilábalás éve.
Tovább
2011.
március
09. 16:48

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok Árfigyelő mozgalmat indít a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége; az adatokat fél év elteltével összegzik majd és átadják az országgyűlési képviselőknek - közölte a szövetség elnöke.
Tovább
2011.
március
07. 09:56

Így öregedjünk tudatosan!

Így öregedjünk tudatosan! Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?
Tovább
2011.
március
06. 17:17

10 ok, amiért nem öregszenek és híznak el a japán nők

10 ok, amiért nem öregszenek és híznak el a japán nők Az elmúlt 25 évben a japán nők tartották a várható élettartam világcsúcsát: átlagban 86,4 évig élnek. De nemcsak a nők, a férfiak is világelsők ebben a világ 192 nemzete között. Ennek oka nagyrészt az egészséges étrendben rejlik. Az alábbiakban megadjuk a japán receptet ahhoz, hogy aktívan és egészségesen élhessen egészen késő öregkoráig.
Tovább
2011.
március
06. 11:50

Milliós adomány a komfortos életért cserébe

Milliós adomány a komfortos életért cserébe Hazánkban több mint kétmillió nyugdíjas él, akiknek egyre nagyobb hányada ápolásra, gondozásra szorul. A családok sok esetben döntés elé kerülnek: valaki otthon marad az koros családtaggal, vagy idősotthont keresnek a számára. A lehetőségeknek jártunk utána.
Tovább
2011.
március
06. 08:32

Öreg júzer nem vén júzer

Öreg júzer nem vén júzer Ha elmúltál ötven, öreg vagy! – legalábbis a marketingesek szerint. Köztudott ugyanis, hogy a 18-49 évesek alkotják a „hirdetők számára fontos” célcsoportot, és az ennél idősebb – az összefoglaló néven „ötvenpluszosoknak” nevezett – szegmens sokkal kevésbé érdekes számukra. Pedig ötven felett is van élet, sőt van fogyasztás is; de még azt sem jelenthetjük ki kategorikusan, hogy ebben az életkorban már nem változtatható meg a fogyasztói magatartás, vagyis a marketingüzenetek nem fejtenek ki hatást. Az ellenérvet éppen az internethasználat szolgáltatja: bár az idősebbek körében az internetezők aránya valóban lényegesen alacsonyabb, mint a fiatalabb generációk esetében, azokra, akik ebben az életkorban belevágnak az internet használatába, mindenképpen úgy kell tekintenünk, mint akik nyitottak az új dolgokra.
Tovább
2011.
március
06. 08:10

Csótányt irtanak a nyugdíjasházban

Csótányt irtanak a nyugdíjasházban Rovarirtó szerrel permetezték le pénteken a hatalmas csótányhadáról elhíresült kecskeméti nyugdíjasházat. Az irtást néhány hónap múlva megismétlik.
Tovább
2011.
március
05. 08:41

Igazolták, hogy az alma lassítja az öregedést

Igazolták, hogy az alma lassítja az öregedést Az öregedés egyik fő oka, hogy az élet előrehaladtával egyre több halmozódik fel az anyagcsere-folyamatok során keletkező szabadgyökökből, amelyeknek szövetroncsoló hatása van. A szabadgyökök ellen az őket hatástalanító antioxidánsok nyújtják a legfőbb védelmet, amelyek egyrészt a szervezetben termelődnek, másrészt a táplálékkal vesszük fel őket.
Tovább
2011.
március
05. 06:25

Mi az a frontérzékenység?

Mi az a frontérzékenység? Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat, de a gyerekek, sőt, az állatok is élénken reagálhatnak a változásokra. Milyen tünetekre kell számítanunk és mit tehetünk a csökkentésük érdekében?
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
február
23. 17:02

Miért félelmetes a nyugdíjas kor?

Miért félelmetes a nyugdíjas kor? Egy lakossági felmérésből kiderül, hogy az aktív korú népesség fele nem, illetve alig készül a nyugdíjas évekre. A megkérdezettek 2/3-a még a nyugdíjkorhatárral sincs tisztában. Hogyan vélekednek a nyugdíjas évekre való felkészülésről azok, akik már betöltötték a hatvanat?
Tovább
2011.
február
17. 13:38

Mobilok időseknek

Mobilok időseknek Az osztrák Emporia Telecom idén is megjelent mobiljaival, amelyeket kifejezetten idősebb felhasználóknak terveztek – vagy azoknak, akik rosszabbul látnak, esetleg nehezebben boldogulnak az apró gombokkal.
Tovább
2011.
február
14. 07:04

Mi minden miatt lehet valaki büszke magára, ha öreg?

Mi minden miatt lehet valaki büszke magára, ha öreg? Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató egyetemi tanár. 2008 és 2010 között a Sólyom László köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának tagja volt. Blogján közzétett gondolataival segíteni akar abban, hogy az olvasói körében kialakuljon, és továbbfejlődjön egy jövőteremtő, stabil értékrend és viselkedésmód.
Tovább
2011.
február
12. 06:05

Oregánóval a rákmegelőzésért?

Oregánóval a rákmegelőzésért? Előzze meg a rákot - oregánóval! Nemcsak elrágcsálva, de fűszerként is megelőzheti a rák kialakulását az oregánó, legalábbis arizonai kutatók erre a megállapításra jutottak.
Tovább
2011.
február
05. 06:46

Címlapon a 60-as évek szexszimbóluma

Címlapon a 60-as évek szexszimbóluma A még mindig gyönyörű Jane Fonda egy női magazin címlapján mutatja meg, hogyan kell szépen öregedni.
Tovább
2011.
január
23. 19:23

Majdnem minden második felnőtt krónikus beteg

Majdnem minden második felnőtt krónikus beteg Hazánkban a 15 év feletti lakosság 41 százaléka szenved olyan krónikus betegségben, amelyről tud, és korcsoportonként vizsgálva is magas ez az arány. Emellett sokan, legalább egymillióan vannak, akik nincsenek tisztában állapotukkal, nem tudnak arról, hogy valamilyen betegségben szenvednek. A Gfk elmúlt három évben elvégzett vizsgálatai alapján a következő helyzetkép vázolható fel.
Tovább
2011.
január
23. 18:41

Érzelmes robotok az idősotthonokban

Érzelmes robotok az idősotthonokban A robot mint érzelmi társ mind elfogadottabbá válhat. Pótolhatja a háziállatot és egyes esetekben a depressziós vagy nehezen ellenőrizhető betegek gyógyszeres kezelését is kiválthatja.
Tovább
2011.
január
16. 10:23

Egy korsó sör távol tart az orvostól

Egy korsó sör távol tart az orvostól Csökkentheti a cukorbaj, valamint a magas vérnyomás kockázatait, és még a fogyókúrában is segíthet a világos sörök visszafogott fogyasztása spanyol orvosok szerint.
Tovább
2011.
január
12. 10:25

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk A két felnőttből és két gyerekből álló családnak minimum 217 ezer forintra van szüksége havonta a megélhetéshez. Az egyedülálló nyugdíjasnak pedig 70 ezer forint körüli összeget kell kézhez kapnia.
Tovább
2011.
január
11. 13:03

Öregeket és sérülteket segítenek a japán robotok

Öregeket és sérülteket segítenek a japán robotok Japán majdnem teljes területén tiltott a robotok ilyen jellegű felhasználása. A kivétel: Tsubuka. Nem véletlen, hogy itt található, többek között, a robotokkal foglalkozó Cyberdyne székhelye is. A Japán törvények azért tiltják az életfunkciókat segítő robotok alkalmazását, mert egyelőre nincs elég kutatás, ami bizonyítaná, hogy a robotok ártalmatlanok (abból a szempontból nézve, hogy nem okoznak balesetet).
Tovább
2011.
január
11. 09:38

A járás sebessége az idősebbeknél összefügg a várható élettartammal

A járás sebessége az idősebbeknél összefügg a várható élettartammal A szakértők szerint a járássebesség mérése igen egyszerű és gyors módja lehet az egészségi állapot megállapításának idősebb pácienseknél.
Tovább
2011.
január
10. 17:01

Időjárási frontok és hatásaik

Időjárási frontok és hatásaik Már ősi idők óta az emberek bizonyos időjárási helyzeteket kapcsolatba hoztak fokozottabb fájdalmakkal, fejfájással, migrénnel, vagy egyszerűen rossz közérzettel. Ez a kapcsolat néha nagyon is nyilvánvaló, amikor például a hőhullám többszáz idős ember halálát okozza, vagy amikor a bőrrák előfordulása hirtelen megugrik.
Tovább
2011.
január
03. 09:30

Elbutulás ellen közöségi élet

Elbutulás ellen közöségi élet Egy új kutatási anyag adatai szerint a családdokkal és barátokkal való kapcsolat segíthet megelőzni az időskori elbutulást, azaz a demenciát. A kutatásban, amely még 2001-ben kezdődött, 78 év feletti egészséges nők vettek részt, akiknek életét 2002 és 2005 között folyamatosan figyelemmel kísérték.
Tovább
2010.
december
30. 21:13

Elbutulás ellen is jó a mediterrán étrend

Elbutulás ellen is jó a mediterrán étrend A mediterrán étrenden élő idős embereknél lassabban következik be a szellemi hanyatlás - állapították meg amerikai kutatók.
Tovább
2010.
december
30. 16:56

Megvan az öregedés új ellenszere?

Megvan az öregedés új ellenszere? A Saint Louis Egyetem munkatársai egy növekedési hormon antagonistájának vizsgálata közben fedezték fel, miszerint az képes az öregedési folyamatok visszafordítására.
Tovább
2010.
december
29. 08:29

Együnk, igyunk színesen!

Együnk, igyunk színesen! Öregedésgátló táplálkozás, antioxidáns hatású készítmények – divatjelenség, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok a természetben? A legfrissebb élelmiszer-kutatások egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, s hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.
Tovább
2010.
december
28. 09:15

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek A mai klinikai gyógyszervizsgálatokban gyakran használnak placebót, mely ránézésre megkülönbözhetetlen a hatásos tablettától, de hatóanyagot nem tartalmaz. Ennek ellenére a látszólagos kezelés is lehet hatásos - olvasható ausztrál kutatók erről írott tanulmányában, melyet a The Lancet közölt.
Tovább
2010.
december
28. 08:08

Fáradt? Nem mindegy, mit eszik

Fáradt? Nem mindegy, mit eszik A téli időszakban reggelenként nehezünkre esik kikelni az ágyból, a rövid és hideg nappalok miatt könnyen kedvetlennek érezzük magunkat. Ha a rosszkedv nem múlik, ha tartós fáradtság és letargia lesz úrrá rajtunk, vegyük komolyan a panaszokat életkortól függetlenül. Nem csak depresszió állhat a háttérben.
Tovább
2010.
december
27. 07:32

A lakások téli ellensége: a penész

A lakások téli ellensége: a penész Az őszi-téli hónapokban jól esik a lakás melege, ám sajnos ez az időszak nem mindig felhőtlen, hiszen a meleg, ritkán szellőztetett, párás levegő a penészgombák paradicsoma. Pedig fontos, hogy megelőzzük a helyiségek penészesedését, hiszen a gombák asztmát, allergiát, de akár még rákot is okozhatnak.
Tovább
2010.
december
26. 23:36

Gyógyító iszappakolás: hol vehetjük igénybe?

Gyógyító iszappakolás: hol vehetjük igénybe? Alaposan megváltozott a gyógyfürdőkkel, fürdőkúrákkal kapcsolatos szemléletmód az elmúlt húsz évben. Míg ez korábban jellemzően a reumás betegek és az idősebbek időtöltése volt, ma már egészséges fiatalok és gyermekes családok is szívesen választják egy-egy hosszú hétvégére valamelyik gyógyszállót vagy wellness-központot.
Tovább
2010.
december
26. 12:37

Nem ez volt életünk legjobb hete

Nem ez volt életünk legjobb hete A héten elfogadták a 2011-es büdzsét, ami Matolcsy György miniszter szerint a talpra állás költségvetése. Nos, talpra állni lesz honnan, a hét ugyanis rossz hírek sorát hozta. Ismét leminősítették az országot – bár ezzel nem voltunk egyedül –, a svájci frank drágul, a forint az újabb kormány–jegybank-konfliktust kiváltó kamatemelés ellenére gyengül, szinte naponta jöttek csődhírek. De legalább a nyugdíjforradalom dübörög dinamikusan, bár nem a kívánt legteljesebb nemzeti egység jegyében.
Tovább
2010.
december
25. 20:24

Karácsonyi gyógynövények

Karácsonyi gyógynövények Karácsonykor számos ókori-középkori eredetű fűszert használunk, ám ezek eredeti jelentése már feledésbe merült. Sok olyan gyógynövény kerül ilyenkor elő, melyek az emésztőrendszer túlterhelésében, az ízületi- és hurutos légzőszervi betegségek enyhítésében segítenek.
Tovább
2010.
december
23. 22:16

Ünnepek - Hogyan oldja meg a konfliktusokat?

Ünnepek - Hogyan oldja meg a konfliktusokat? Az ünnepi időszak a barátok és rokonok mellett sok esetben hoz olyan váratlan vendégeket is, mint a stressz és a kimerültség. Az ajándékok beszerzése, a főzés-sütés és az év végi hajtás mindannyiunk számára nagy megpróbáltatást jelent, azonban nem kell, hogy mindez elrontsa a legszebbre tervezett napokat, tegyünk ellene!
Tovább
2010.
december
20. 19:09

Ezüstrókák - A kor nem számít

Ezüstrókák - A kor nem számít Ha valaki még mindig azt hiszi, hogy az internet a fiatalok bolondériája, gyorsan felejtse el: az Unió után most Amerikában is kiderült egyszer és mindenkorra, hogy az idősek is rákaptak a legtöbb netes elfoglaltságra. Van, amiben még jobbak is. Természetesen ők is wifiről csatlakoznak, ha tehetik.
Tovább
2010.
december
19. 14:48

Élni tanít a 82 éves pályakezdő

Élni tanít a 82 éves pályakezdő Téved, aki azt mondja, hogy a kor bármiben is akadály. Jeles példája ennek a nyolcvankét esztendős Jusztika néni, aki írástudatlan fiatal lányból a napokban sikeres íróvá avanzsálódott. Az idős néni útravalót ad a mai fiataloknak: igenis hinni kell az álmokban, és nem nyavalyogni, hogy ej, de rossz is a sorsunk, mert nem az, lehet változtatni rajta!
Tovább
2010.
december
17. 20:38

Figyeljünk az egyedülállókra, az idősekre!

Figyeljünk az egyedülállókra, az idősekre! Kihűlés miatt vesztette életét egy 55 éves újlétai nő és egy 59 éves hajdúböszörményi férfi, mindkettőjüket otthonában találtak holtan az elmúlt 24 órában - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken.
Tovább
2010.
december
17. 05:33

Chipkártyák segíthetik a nyugdíjasokat

Chipkártyák segíthetik a nyugdíjasokat A St. Pölten-i Főiskola IT-biztonságkutatási Intézetének kutatói szerint a chipkártyák rendkívüli módon javíthatják a nyugdíjasok életkörülményeit, mert nem csak a háztartási tevékenységeket egyszerűsíthetik le, hanem adott esetben vészhelyzeti segélyhívó rendszerként is működhetnek.
Tovább
2010.
december
15. 05:59

A magyar nyugdíjasok harmada fenn van a közösségi oldalakon

A magyar nyugdíjasok harmada fenn van a közösségi oldalakon Az európai fiatalok 80 százaléka jelen van valamelyik közösségi oldalon – állapította meg legfrissebb statisztikájában az Eurostat. A magyar felhasználók az EU-átlagnál jóval többet emaileznek, csevegnek, és élnek aktív közösségi életet a világhálón, a lakosság internet-hozzáférése viszont jóval alacsonyabb az EU27 összesített adataihoz képest.
Tovább
2010.
december
14. 06:34

Valóban szükségünk van hét óra alvásra?

Valóban szükségünk van hét óra alvásra? Igen, valóban, állítja egy amerikai alváskutató. Bár az, hogy valakinek mennyi alvásra van szüksége, egyénenként változó, de a különbségek nem nagyok, és a legtöbbünknek, ideértve az idősebbeket is, 7-8 óra alvást igényelne a szervezete.
Tovább
2010.
december
13. 18:36

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket A fejlett nyugati társadalmak egyre nagyobb mértékű elöregedésében rejlő üzleti lehetőségekre már eddig is sok befektetési szakember felhívta a figyelmet, korábban elsősorban gyógyszerrészvények vásárlását javasolták ennek kapcsán.
Tovább
2010.
december
02. 10:05

Wellness akció nyugdíjasoknak

Wellness akció nyugdíjasoknak December 17-ig még tart a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Alföldi Regionális Marketing Igazgatósága „Gyógyító hétköznapok nyugdíjasoknak” elnevezésű akciója. A kedvezményes pihenés és gyógyulás lehetőségét kínáló kampányhoz 24 szálloda csatlakozott.
Tovább
2010.
november
30. 14:49

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!?

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!? Első ízben sikerült - egereken - visszafordítani az öregedés folyamatait a Harvard egyetemen. A hír első ránézésre nyugodtan származhatnék valamely rossz bulvárlapból, csakhogy forrása a brit Daily Mail(a neves amerikai Nature magazin nyomán) – a kutatást pedig, amelyről beszámol, a Harvard egyetemen végezték.
Tovább
2010.
november
29. 19:23

A nyugdíjazással hirtelen megszűnik a kimerültség és a depresszió

A nyugdíjazással hirtelen megszűnik a kimerültség és a depresszió A nyugdíjba vonulással jelentősen csökken a mentális és fizikai kimerültség, továbbá a depresszív tünetek. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a visszavonulás nem befolyásolja a főbb krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Tovább
2010.
november
27. 08:26

Jól indult a nyugdíjas expó

Jól indult a nyugdíjas expó Már az első napon ezrek látogattak el a II. Nyugdíjas Expóra. Ezen a hétvégén itt minden a nyugdíjasokról szól. Tekintse meg fotóinkat!
Tovább
2010.
november
26. 12:37

Három nap a nyugdíjasokért

Három nap a nyugdíjasokért November 26-28. között ismét megrendezik a Nyugdíjas Expót a budapesti SYMA Konferencia- és Rendezvényközpontban. A háromnapos esemény az egyetlen, kifejezetten a szenior korosztálynak szóló rendezvény a magyarországi kiállítási palettán.
Tovább
2010.
november
21. 06:27

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.
Tovább
2010.
november
20. 14:24

Ismét lesz Nyugdíjas Expo

Ismét lesz Nyugdíjas Expo A rendezők sikeresnek tartották a tavaly megrendezett I. Nyugdíjas Expót, így aztán idén is lesz hasonló kiállítás, az elmúlt évinél több résztvevővel. A kiállításnak nincs konkurenciája, más piaci szereplők még nem vették tudomásul, hogy van itt mintegy 3 millió ember, aki elérte már a nyugdíjas kort.
Tovább
2010.
november
18. 11:07

Mérje meg, milyen öreg!

Mérje meg, milyen öreg! Vajon korunknak megfelelő-e az agyműködésünk, a szívműködésünk, az érrendszerünk, az idegállapotunk? Jogos a kíváncsiság, mivel kutatók szerint a szervezet mentális leépülése egyeseknél már 30 éves kortól megkezdődhet.
Tovább
2010.
november
17. 10:45

7 jótanács a csontok egészségéért - nem csak időseknek

7 jótanács a csontok egészségéért - nem csak időseknek A csontritkulás főként a nőket érintő népegészségügyi probléma, bár a férfibetegek száma is jelentős. A betegség világszerte 200 millió nőt, azaz minden harmadikat érinti, amely szám szakértők szerint a lakosság elöregedése miatt 50 éven belül megduplázódhat. Magyarországon 600.000 nőt, főként 40-45 éves kortól, a változó kor bekövetkeztével, illetve utána veszélyeztet. Táplálkozási szokásaink megváltoztatásával és a rendszeres testmozgással sokat tehetünk csontjaink megfelelő szerkezetének fenntartásáért.
Tovább
2010.
november
06. 06:30

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők "Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - mondta el Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója. Razzaque és munkatársai három csoport egéren vizsgálta a magas foszfátszint hatásait.
Tovább
2010.
október
28. 10:57

Tíz tipp az erős immunrendszerért

Tíz tipp az erős immunrendszerért Ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz – ezáltal vitaminhoz – jutunk hozzá, valamint sokkal több betegségnek vagyunk kitéve.
Tovább
2010.
október
27. 16:31

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek Egy új tanulmány szerint az öregedés nem mindenki számára örömteli perspektíva, de a férfiak sokkal jobban kezelik az idő múlását, mint a nők. A férfiak számára a nyugdíjazás véget vet a taposómalomnak, a nők azonban gyakran úgy érzik, hogy kezdetét veszi a szenvedés és a magány.
Tovább
2010.
október
19. 09:46

Hova és hogyan utazzunk idősebb korban?

Hova és hogyan utazzunk idősebb korban? Ahogy a világ népessége egyre inkább elöregedőben van, úgy nő ezen egyáltalán nem öreg emberek ázsiója az utazási piacon. A „szenior” korosztály ugyanis - bár tagjai nagyrészt valóban túllépték már a nyugdíjkorhatárt - egyáltalán nem megfáradt, otthon ülő típusok. Nekik szeretnénk segíteni most.
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2010.
október
10. 18:19

Becsülve tisztelni az öregkort - rendezvények az idősek hónapjában

Becsülve tisztelni az öregkort - rendezvények az idősek hónapjában Számos rendezvényen köszöntik az időseket ebben a hónapban országszerte. Néhány rendezvényről mi is beszámolunk, elsősorban a helyi sajtó segítségével. Amennyiben olvasóink is szívesen adnának hírt ilyenekről, esetleg fényképet is küldenének, ezeket várjuk a szerkesztoseg@jokortv.hu címre.
Tovább
2010.
október
08. 06:59

Gyógyszer helyett hagyma - kincset ér

Gyógyszer helyett hagyma - kincset ér A gyógyszerek uralmának korában lassanként megfeledkezünk a természetes megoldásokról. Amikor nem égető problémáról van szó, érdemes a régi tudást felidézni és alkalmazni. Az őszi-téli időszak egyik ilyen említésre méltó "gyógyszere" a magyar konyha legfőbb alappillére, a hagyma.
Tovább
2010.
október
01. 14:22

A vitorlázás fiatalít

A vitorlázás fiatalít A Laci bácsit bemutató filmmel is az aktív idős évekhez szeretnénk kedvet ébreszteni. Hetven fölött is lehet aktívan sportolni, mint látszik. Laci bácsi a finn hajóosztályban versenyez.
Tovább
2010.
szeptember
27. 19:08

Idősek hónapja Debrecenben

Idősek hónapja Debrecenben Október az idősek hónapja. Debrecenben tizedszer rendeznek ebből az alkalomból többhetes programsorozatot a nyugdíjasoknak. A statisztikák szerint az országos tendenciáknak megfelelően Debrecenben is egyre több a nyugdíjas. Négy év alatt ezerrel nőtt a számuk a városban.
Tovább
2010.
szeptember
27. 14:55

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak Ha fáj a derekunk, sokat segít a mozgás és a megfelelő tornagyakorlatok végzése. Ezzel nemcsak hamarabb szűnik meg a fájdalom, de megelőzhetők a további gerincpanaszok is. Fontos, hogy csak fokozatosan térjünk vissza megszokott életvitelünkhöz, beleértve az edzést is. Az enyhétől a mérsékeltig terjedő derékfájás esetén az alábbiak biztosan nem erőltetik meg a gerincet: rövid séták, nyújtó- és hajlékonysági gyakorlatok, szobakerékpár, úszás.
Tovább
2010.
szeptember
13. 22:41

A rendszeres séta az agyunkat is fiatalon tartja

A rendszeres séta az agyunkat is fiatalon tartja A szakemberek egy éven át kísértek figyelemmel hetven idősebb, 60 és 80 év közötti felnőttet. A rendszeres napi séta nem csupán a testünket tartja fiatalon, de az idő előrehaladtával egyre lassuló agyi áramköreink működésére is jótékony hatással van - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:11

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során Az öregedés ikonikus figurája a ráncos arcú, felejtős, morgós öregember. Azonban a tudósok egy másik képet festenek az öregekről: a kor előrehaladtával az idősek sokkal boldogabbak, liberálisabbak lesznek, és sok esetben már nem tartják vissza csípős megjegyzéseiket. Legalább is az amerikai öregek a következő 7 dologban változnak.
Tovább
2010.
szeptember
02. 07:37

Mi az az öregedés?

Mi az az öregedés? Egy szó, amit mindenki használ, és mindenki mást ért rajta. Egy természetellenes félelmekkel övezett természetes folyamat okai és kezelése.
Tovább
2010.
szeptember
01. 07:03

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával A telomérát úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. Ahogy a kupak a fűzőt, úgy védi a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul.
Tovább
2010.
augusztus
28. 09:45

Csúcstechnológia az idősekért

Csúcstechnológia az idősekért Az átlagéletkor növekedésével és a régi nagycsaládi kötelékek felbomlásával egyre több idős ember él egyedül. Legtöbbjük őrzi függetlenségét, szívesen él megszokott környezetében, saját lakásában, amíg képes rá, saját maga végzi bevásárlásait, és nem szívesen költözne idősotthonba, de családja számára sem akar megterhelést okozni. A technika ajánl megoldást.
Tovább
2010.
augusztus
19. 08:56

A nyugdíjasokra utaznak az árubemutató cégek

A nyugdíjasokra utaznak az árubemutató cégek Tízből kilenc árubemutatót szervező cégnél talált szabálytalanságokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a cégek közül minden ötödik az APEH vizsgálatain is megbukott.
Tovább
2010.
augusztus
12. 11:22

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok A kezdeményezéssel nem újabb álláskeresőkkel akarják gyarapítani a munkanélküliek egyébként is népes táborát. Olyan jelentkezőket várnak, akik egyáltalán nem sietnek az egyes szakok elvégzésével, és kulturálisan akarják tökéletesíteni már meglevő ismereteiket.
Tovább
2010.
augusztus
08. 09:15

Bokrétázó Babinénik a pesti tereken

Bokrétázó Babinénik a pesti tereken Ahogy telnek az évek, úgy változik Budapest látképe. Míg korábban a hajléktalanok által épített barikádokon keresztül kellett az utca emberének áttörnie magát, ma már inkább a nyugdíjasok bokrétái-portékái mellett kell elhaladnunk lesütött szemmel reggelenként.
Tovább
2010.
augusztus
07. 20:46

Tanyagondnoki szolgálatot szerveznek

Tanyagondnoki szolgálatot szerveznek A Téthez tartozó Tétszentkúton tanyagondnoki szolgálatot szervezhet az önkormányzat, hogy a szolgáltatásokhoz a búcsújáró helyként ismert „peremkerület” idős és többgyermekes lakói is hozzájussanak. A házi jelzőrendszeres segítségnyújtás szervezésekor jártuk végig a település időseit egy alföldi viszonyokat is ismerő szociális szakértővel.
Tovább
2010.
július
28. 17:23

Egy debreceni nyugdíjas furfangos találmányai

Egy debreceni nyugdíjas furfangos találmányai Nagy és szépen gondozott kertje van Dobos Józsefnek a Júlia-telepen. A nyugdíjas gépészmérnök nem csak a növényeket ápolja már 40 éve, hanem folyton újabb praktikus ötleteken töri a fejét, melyekkel az élet megkönnyíthető.
Tovább
2010.
július
27. 14:54

Az ország, ahol sok a nyugdíjas

Az ország, ahol sok a nyugdíjas Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tokiói kormányjelentésből. A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég.
Tovább
2010.
július
19. 13:55

Újra megbírságolták a Harkányi Gyógyfürdőt

Újra megbírságolták a Harkányi Gyógyfürdőt Újabb bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-re, mert a társaság továbbra is eltérő belépőárakat alkalmaz a magyar és a külföldi nyugdíjasok esetében. A fürdőnek több százezer forint bírságot kell fizetnie, mert az EBH által korábban kiszabott 1,2 millió forintos büntetést a cég nem fizette be.
Tovább
2010.
július
12. 17:59

Idősek nagy klubja

Idősek nagy klubja Már 2 éve várja idősbarát színes programokkal Szeged és környékén élő összes nyugdíjast az országban egyedülálló Senior Center. Most tévéműsorban, zenés kívánságműsorral mutatkoznak be - nemcsak a nyugdíjasoknak.
Tovább
2010.
július
03. 18:54

Takarékos megoldások a hőség ellen

Takarékos megoldások a hőség ellen A nyári nagy melegek, főleg, ha hirtelen jönnek, igencsak megterhelik a szervezetet, különösen az idősekét. Ma már számos olyan készüléket lehet vásárolni, mely kellemesebbé, komfortosabbá teszi az otthon, vagy akár a munkahely légkörét.
Tovább
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2010.
június
13. 11:02

Az ismerős kukorica ismeretlen oldalai

Az ismerős kukorica ismeretlen oldalai Főtt kukoricát csak a nyári időszakban ehetünk, viszont egész évben lehetőségünk van polentát vagy kását főzni belőle, kenyeret és lepényt készíteni, hiszen a boltokban megtalálható dara, keményítő és liszt formájában.
Tovább
2010.
június
07. 20:41

Támadnak a frontok - a frontérzékenység egyre gyakoribb

Támadnak a frontok - a frontérzékenység egyre gyakoribb Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat.
Tovább
2010.
június
05. 17:45

Legyünk fittek ötven felett

Legyünk fittek ötven felett Éveink számának gyarapodásával nagyobb gondot kell fordítanunk arra, mit és hogyan eszünk. Az egészséges életmóddal sokat tehetünk a gondtalan öregkorért.
Tovább
2010.
május
25. 20:38

Öngyilkosság - Kockázat a nyugdíjasok körében

Öngyilkosság - Kockázat a nyugdíjasok körében Az idősek otthonába költöző embereknél gyakran növekszik az öngyilkosság kockázata, ezek az intézmények azonban nincsenek felkészülve arra, hogy megküzdjenek a problémával, állítják amerikai kutatók.
Tovább
2010.
május
19. 08:09

Vajas doboz miatt lett a gond

Vajas doboz miatt lett a gond Tőlünk kicsit nyugatabbra nagyobb hagyományai vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek, de bizonyos esetekben már a józanész határát súrolják a szabályok. Ezt igazolja a Swansea-ben élő 95 éves nagymama esete, aki ellen eljárást akartak kezdeményezni, amiért rossz gyűjtőbe dobott egy vajas dobozt.
Tovább
2010.
május
16. 17:08

Hátgerinc-görbület és a csigolyatörések

Hátgerinc-görbület és a csigolyatörések A hátgerinc görbülete az időseknél halálozást jelenthet. A háti gerinc görbületének fokozódása gyakori az idősebb nők körében, és előre jelezheti az illető korábban bekövetkező halálát, akár van csontritkulásuk, akár nincs, fedezték fel az UCLA kutatói.
Tovább
2010.
május
15. 18:14

Az esésektől és törésektől is védi az időseket a D-vitamin

Az esésektől és törésektől is védi az időseket a D-vitamin A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg.
Tovább
2010.
május
06. 08:09

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény Jogsértő volt, hogy a strand a kedvezményes belépőknél különbséget tett a magyar és más uniós ország nyugdíjasai közt.
Tovább
2010.
május
01. 13:37

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet A klimaxhoz és az azutáni időszakhoz, a nyugdíjazáshoz és az özvegységhez általában nem pozitív képeket kapcsolunk. Pedig vannak olyan nők, akik éppen mindezen túl kezdenek el igazán élni: utaznak, hobbiknak hódolnak, arcuk kisimul, kedvük megjavul. Bizonyos szempontból persze szerencsések, de példájuk talán erőt adhat másoknak is.
Tovább
2010.
április
27. 20:45

A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű

A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű A kor előrehaladtával a kilók elleni küzdelem szélmalomharcnak tűnhet. A huszonévesen még látványos eredményeket hozó diéta az évek múlásával hatását veszti, úgy érezzük a plusz kilóktól már csak a koplalás menthet meg.
Tovább
2010.
április
10. 10:41

Gyengül a társadalmi szolidaritás

Gyengül a társadalmi szolidaritás A romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket; sokan a nyugdíjasok és a kisgyerekesek ellen fordultak - ez derül ki a Medián vizsgálatából. Míg két évvel ezelőtt a fiatalok és az idősek is úgy gondolták, anyagi problémáik megoldásában számíthatnak a családra, mára ez a biztonság megszűnt.
Tovább
2010.
március
30. 08:08

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel"

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel" Az 50 feletti generáció fogyasztói szokásairól, a kedvenc márkákról, a márkahűségről, az idősebbeknek szóló reklámokról lesz szó azon a konferencián, amelyet a Magyar Fogyasztó Platform szervez. A résztvevők előadást hallhatnak arról is, hogy az 50+ korosztály hogyan igyekezett átvészelni a válságot.
Tovább
2010.
március
28. 19:47

Egyedülálló beszélgetőhálózat működik Győrben

Egyedülálló beszélgetőhálózat működik Győrben Az országban páratlan beszélgetőhálózat működik Győrben a nyugdíjasok, az idős emberek javára. Az ötlet a WHO iroda koordinátorától, Miklósyné Bertalanfy Máriától származik, aki egy 2006-os felmérés tapasztalatait leszűrve kezdeményezte a hálózat létrehozását.
Tovább
2010.
március
28. 12:14

Százévesen is dolgozni fog?

Anglia legidősebb munkavállalója egy London melletti barkácsáruházban szolgálja ki a vevőket. Ő akkor kezdett új karrierjébe, amikor mások már jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltötték. A 95 éves Syd Prior jókedvűen üdvözli a vevőket az áruház bejáratánál.
Tovább
2010.
március
26. 13:44

Leginkább az 50-59 éveseket köti le az újságolvasás

Leginkább az 50-59 éveseket köti le az újságolvasás Nem csökken az újságolvasás népszerűsége a magyar lakosság körében, csupán a preferenciák rendeződnek át – derül ki a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis tanulmányának 2009 második félévére vonatkozó adataiból.
Tovább
2010.
március
25. 08:40

Fogyasztóként sem elégedett a németországi ezüstgeneráció

Fogyasztóként sem elégedett a németországi ezüstgeneráció A népesedési előrejelzések kapcsán mind a politika, mind az üzleti élet egyre nagyobb figyelmet szentel az 50 évnél idősebb korosztálynak, ám e generáció nem érzi úgy, hogy kellő megbecsülésnek örvendene – derül ki egy német felmérésből.
Tovább
2010.
március
24. 15:32

Multivitaminok: eltérő a vitaminigényünk

Multivitaminok: eltérő a vitaminigényünk A vitaminok a táplálék útján kis mennyiségben a szervezetbe jutó szerves anyagok, melyek jelenléte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára fontos élettani folyamatok fenntartásához. Egyes esetekben, különösen a téli időszakban azonban nem jutunk elegendő vitaminforráshoz, ilyenkor multivitamin készítmények fogyasztásával pótolhatjuk a hiányt.
Tovább
2010.
március
19. 10:49

Március 19. péntek: az alvás világnapja

Március 19. péntek: az alvás világnapja A tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken - idén március 19-én - tartják az alvás világnapját. Ettől kezdve rövidebbek ugyanis az éjszakák a nappaloknál, s a hónap végén kezdődő nyári időszámítás is az óra-visszaállítással előidézett "alvásmegvonásra" figyelmeztet.
Tovább
2010.
március
05. 23:55

Időskori napi torna

Időskori napi torna "Idősebbek is elkezdhetik" - volt az alcíme a televízióban egykor futó Tévétornának. Ma már helytállóbb lenne az "Idősebbek is kezdjék el" elnevezés, hiszen egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a mozgásszegény életmód a kor előrehaladtával törvényszerűen mozgásszervi betegségekhez vezet
Tovább
2010.
március
04. 23:39

Ha fiatalos akar maradni, ezt tudnia kell!

Ha fiatalos akar maradni, ezt tudnia kell! Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy az idősödő emberek közül ki tudja jobban megőrini testi és szellemi képességeit, és az eredmény ugyan nem meglepő, de rendkívül fontos.
Tovább
2010.
március
04. 17:49

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzékelési képessége tompul, a gyógyszerek sem csinálnak jó étvágyat, sőt, még fogproblémák is súlyosbíthatják az étvágyatlanságot.
Tovább
2010.
február
23. 14:06

Hagyd aludni a nagypapát!

Hagyd aludni a nagypapát! Az idősek alvási szokásait vizsgálták kaliforniai kutatók. Különös eredményre bukkantak. Nem igaz, hogy az idősebbeknek kevesebb alvásra lenne szükségük mint a fiataloknak, állapították meg amerikai kutatók. Az időseket sújtó gyakori felébredések oka, valószínűleg egészségügyi problémákból adódik.
Tovább
2010.
február
19. 19:34

Jógával a csontritkulás és a diabétesz ellen

Jógával a csontritkulás és a diabétesz ellen Gondolta volna, hogy ez az évezredes múlttal rendelkező mozgásforma az időskori betegségekre is megoldást jelenthet? Szabadítsa fel mozdulatait, és növelje életerejét!
Tovább
2010.
február
11. 09:07

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak Játszótér épül időseknek Londonban, hogy a babyboom nemzedék korosodó tagjai is olyan alaposan megmozgathassák izmaikat, ahogyan utoljára az 1960-as években.
Tovább
2010.
február
05. 11:05

Egyetem kizárólag nyugdíjasoknak

Egyetem kizárólag nyugdíjasoknak Nyugdíjas egyetem nyílik jövő héten Győrött; programjai iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt, s jelzi, hogy az idősebb korosztály is igényli az új ismereteket a tudomány és az élet különféle területeiről.
Tovább
2010.
február
05. 07:23

Memóriajavító ételek

Memóriajavító ételek Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása
Tovább
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás! A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.
Tovább
2010.
január
26. 08:42

Júliustól a nyugdíjasokat is büntethetik a kalauzok

Júliustól a nyugdíjasokat is büntethetik a kalauzok Ingyenes regisztrációs jegyet kell váltaniuk február elsejétől azoknak, akik díjmentesen használják a MÁV és a Volán járatait. A szaktárca ezzel akarja felmérni a 6 év alattiak és a 65 év fölöttiek utazási szokásait.Az érintett utasok jegyeit márciustól ellenőrzik a kalauzok, de június végéig még nem büntetnek. A regisztrációs jegy bevezetését a Fidesz is jó ötletnek tartja.
Tovább
2010.
január
20. 07:33

Kitiltsuk-e az időseket az autópályákról?

Kitiltsuk-e az időseket az autópályákról? Egy brit felmérés szerint az idősebb autóvezetők nagyobb veszélyben vannak a gyors autópályákon, mint az egyéb utakon, ezért egyszerűen ki kéne őket onnan tiltani. Ön szerint is?
Tovább
2010.
január
15. 12:22

Nyílt levél a sztrájkolókhoz

Nyílt levél a sztrájkolókhoz Az Idősügyi Tanács több tagja nyílt levelet írt a BKV sztrájkoló dolgozóihoz. A dokumentumban arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkabeszüntetés mennyire megnehezíti a budapesti idős emberek életét. A levelet teljes terjedelmében közöljük.
Tovább
2010.
január
14. 15:01

Világújdonság Szegedről: egészségvédő élelmiszerek

Világújdonság Szegedről: egészségvédő élelmiszerek Szegedi kutatók rájöttek, hogyan előzhetnék meg az Alzheimer- és Parkinson-kórt, valamint a 2-es típusú cukorbetegséget és az időskori vakságot. Egészségmegőrző eszenciájukat kenyérfélékbe, tejtermékekbe, felvágottakba teszik bele.
Tovább
2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.
Tovább
2010.
január
09. 14:32

Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava?

 Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava? Francia kutatók szerint az idősek szava evolúciós és valószínűleg genetikai okok miatt kelt tiszteletet a fiatalabbakban.
Tovább
2010.
január
03. 15:40

Egy pofon a tanyasiaknak

Egy pofon a tanyasiaknak A kistelepüléseken és a tanyákon elő idős emberek úgy érzik, magukra hagyták őket, mert január elsejétől a kormány megszüntette a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás normatív támogatását. Pályázni ugyan lehet a rendszer működtetésére, de ezek mind „utófinanszírozásúak”, a legtöbb önkormányzatnak pedig már nincsenek tartalékai, hogy megelőlegezzék a fenntartás költségeit.
Tovább
2010.
január
03. 07:39

Az időskori dohányzás vakságot is okozhat

Az időskori dohányzás vakságot is okozhat Az újévi fogadalmak között gyakran szerepel a dohányzás elhagyása. Talán segít betartani, ha tudjuk, hogy a füstöléssel szemünk világát kockáztatjuk.
Tovább
2009.
december
30. 13:21

Bevásárlórobot idős japánoknak

Bevásárlórobot idős japánoknak Egy japán cég bevásárlórobotot tesztel egy szupermarketben. A szerkezet segít vinni a kosarat, fejben tartja a bevásárlólistát, és egészséges termékeket is javasol.
Tovább
2009.
december
28. 15:27

Online temető, virtuális mécsesek - Az internet segít a gyászban?

Online temető, virtuális mécsesek - Az internet segít a gyászban? Internetes temető, emlékoldal, virtuális mécsesek, gyászportál, búcsúfilm a videomegosztón. Első látásra mindez furcsa, idegen, elidegenítő. Ám ha egy gyászolót kérdezünk, kiderülhet: éppen a világháló segítette át a legnehezebb időszakokon.
Tovább
2009.
december
28. 09:51

Magányosok ördögi körben

Magányosok ördögi körben Ragályos betegséghez hasonlítják a magányt amerikai kutatók. Az elmagányosodás elsősorban az időseket fenyegeti, elszigetelődésük az életkilátásaikat is lerövidíti. hirdetés
Tovább
2009.
december
27. 09:23

Hallott már a pudingvegetáriánusokról?

 Hallott már a pudingvegetáriánusokról? Pudingvegetáriánusoknak nevezik az angolszász országokban azokat az idős nőket, férfiakat, akik a legszívesebben "tejbepapin" élnek, mert nem kell vele pepecselniük.
Tovább
2009.
december
23. 04:27

Tévhitek, mítoszok az alvásról

Tévhitek, mítoszok az alvásról Igaz-e, hogy legalább nyolc óra alvásra van szüksége mindenkinek? És hogy az időseknek kevesebb alvásra van szükségük? Aki sportol, jobban alszik?
Tovább
2009.
december
22. 11:20

Hogyan győzze le az ünnepek miatti depressziót?

Hogyan győzze le az ünnepek miatti depressziót? A karácsonyi ünnepek sokak számára az év legszebb időszakát jelentik, ám vannak, akiknek ezek a legkevésbé várt, legnehezebben megélt napok.
Tovább
2009.
december
21. 11:11

Az idősebb férfiak jobb táncpartnerek!

Az idősebb férfiak jobb táncpartnerek! Sokkal jobbnak tartják magukat a fiatalabb férfiaknál az idősebbek, legalábbis a táncparketten; a nők viszont koruk előrehaladtával egyre kevésbé bíznak tánctudásukban - derült ki egy brit tanulmányból.
Tovább
2009.
december
21. 10:27

Pangás a boltokban: továbbra sem vásárolunk

Pangás a boltokban: továbbra sem vásárolunk Októberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások harmadik éve tartó csökkenése.
Tovább
2009.
december
15. 16:10

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik'

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik' Már 5 ezer időskorú 'nebuló' végezte el az internethasználat praktikáit bemutató Kattints rá, Nagyi! elnevezésű oktatóprogramot.
Tovább
2009.
december
14. 10:50

Ez igen! 75 évesen is fuballozik

Ez igen! 75 évesen is fuballozik Nemcsak a húszéveseké a világ, még a futballpályán sem - tartja magáról a 75 esztendős Halász Miklós. A fiatalos győri nyugdíjas hetente kétszer jár el társaival kispályázni, s hol kapusként, hol mezőnyjátékosként lép parkettre a Jedlik-iskola tornacsarnokában.
Tovább
2009.
december
12. 11:30

Kevésbé sújtja az áremelkedés a nyugdíjasokat

Kevésbé sújtja az áremelkedés a nyugdíjasokat Az előzetesen vártnak megfelelően ismét 5 százalék fölé emelkedett a pénzromlás üteme novemberben az októberi 4,7 százalék után. A nyugdíjas infláció az októberi 4,9 százalékról 4,8 százalékra csökkent, utoljára majdnem öt éve, 2005 márciusában volt arra példa, hogy ez alacsonyabb volt az inflációnál.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
2009.
december
07. 14:39

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás Egy francia felmérés szerint a lassabban sétálók háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri problémák miatt gyorsabb kortársaiknál.
Tovább
2009.
december
06. 16:02

Leszerepelt az M2

Leszerepelt az M2 A magyar lakosság 57 százaléka szerint fontosak a közszolgálati tévék, és főleg az idősebb korosztályok számára. Az M2-re mintha nem is lenne szükség – derül ki az Ipsos kutatásából.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2009.
december
04. 14:32

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat A kövérség = butaság? Egy friss svéd kutatás szerint azoknál a nőknél, akik súlyfeleseget hordoznak a derekukon középkorukban, több mint kétszer olyan gyakran fordul elő az időskori elbutulás (demencia).
Tovább
2009.
december
01. 18:50

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is Jövőre is pályázati úton juthatnak üdülésicsekk-támogatáshoz az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a legalább két gyermeket nevelő munkavállalók és a szakiskolai tanulók - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
Tovább
2009.
december
01. 12:24

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon Egy osztrák telefongyártó Magyarországon is bemutatja azt a modelljét, amit pontosan olyan egyszerű használni, mint egy vezetékes telefont. A készülék ideális megoldás az ötvenen túli generációnak és azoknak, akik most kezdik a mobilozást.
Tovább
2009.
november
26. 14:38

Szellemileg leépült idősek gondozása

Szellemileg leépült idősek gondozása Az "Önsegítő könyvek" sorozatban megjelent kötet a családtagoknak és a gondozóknak szól, hogy könnyebb legyen az együttélés.
Tovább
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2009.
november
23. 13:35

Bizalmi állás a falvakban

Bizalmi állás a falvakban Segít az idősek orvoshoz, gyógyszerhez jutásában, elviszi a gyermekeket iskolába, a kismamákat vásárolni. Mindeközben meghallgatja a helyben élők problémáit. Országszerte 1200-an vannak ők, a falugondnokok. Hogyan telik a falugondnok egy napja? A közelmúltban Budapesten rendezett Szociális Expón is bemuatkozott a szolgálat
Tovább
2009.
november
23. 07:26

Sikeres volt az első Nyugdíjas Expo

Sikeres volt az első Nyugdíjas Expo A Syma csarnokban rendezett kiállításon bő kínálat volt tanácsokból, ötletekből az egészség megőrzésére, kikapcsolódásra és szórakozásra, de információt adtak az életjáradékról vagy nyugdíjelőlegről, és a bűnmegelőzésről is az érdeklődőknek. Több nyugdíjas szervezet is képviseltette magát.
Tovább
2009.
november
21. 23:45

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni?

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni? Sokszor eredménytelenül próbálkozunk azzal, hogy idős korunkban elkerüljük a vitaminhiányt és ásványianyag-veszteséget. Mitől függ, hogy hogyan táplálkozunk, ha megöregszünk?
Tovább
2009.
november
20. 21:23

Egy kis odafigyelés

Egy kis odafigyelés Minden évszakban vigyázniuk kell az egészségükre az idős embereknek, de a téli hónapokban több veszély leselkedik rájuk, mint általában. A helyes életmód segít a bajok megelőzésében.
Tovább
2009.
november
19. 17:10

A plusz kilók plusz éveket jelentenek?

A plusz kilók plusz éveket jelentenek? A túl sok testzsír fiatalabb korban növeli a korai elhalálozás esélyét, ám az idősek esetében egy kis túlsúly épp ellenkező hatást fejt ki.
Tovább
2009.
november
17. 12:40

Társadalmi szerepet vállalnának a bécsi idősek

Társadalmi szerepet vállalnának a bécsi idősek Egy felmérés szerint az osztrák fővárosban lakó idősek fele fiatalabbnak érzi magát, mint ahány éves, és háromnegyedük hetente legalább egyszer ápolja szociális kapcsolatait.
Tovább
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
2009.
november
15. 12:30

300 ezer forint komfortosításra Győrben

300 ezer forint komfortosításra Győrben Az otthonaikban lakó idős emberek mindennapi életének megkönnyítésére fordít négymillió forintot a győri önkormányzat. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az összeget a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, pályázat útján osztja szét a rászorulók között.
Tovább
2009.
november
13. 20:54

Drága dolog az öregség Amerikában is

Drága dolog az öregség Amerikában is Az Egyesült Államok minden 80 évesnél idősebb ember egészségének biztosítására átlagosan 45 ezer dollárt fordít. Ugyanez az összeg Európában csupán 12 ezer dollárnyi euró.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2009.
november
11. 18:28

Nyugdíjas expo

Nyugdíjas expo A Syma Csarnokban rendezik november 20. és 22. között az I. Nyugdíjas Expót. Több, mint 100 kiállító várja a látogatókat, akik ingyenes szűrővizsgálatokon is részt vehetnek – erről tájékoztatták ma a sajtót a szervezők.
Tovább
2009.
november
03. 19:12

Páfrányfenyő az elbutulás ellen?

Páfrányfenyő az elbutulás ellen? A páfrányfenyő (ginkgo biloba) fokozza az agy vér- és oxigénellátását, javítja a szellemi teljesítőképességet, alkalmas időskori memóriaproblémák kezelésére és roboráló szerként is alkalmazható.
Tovább
2009.
november
01. 13:35

Kerti növényeink felkészítése a télre

Kerti növényeink felkészítése a télre Hamarosan ránk köszönt a tél. Most, november elején még csak alkalmanként hűlt 0 °C alá az éjszakai hőmérséklet. Kertünkben, a mérsékleten fagytűrő növényeinket azonban érdemes felkészíteni a téli, hosszabb fagyos időszakra.
Tovább
2009.
október
23. 21:04

Jó memória minden életkorban

Jó memória minden életkorban Nem kell beletörődnünk abba, hogy egyre több dolgot felejtünk el, hogy például nem találjuk a kulcsot, vagy nem tudjuk, miért jöttünk a boltba. Bármilyen korúak vagyunk is, tehetünk valamit azért, hogy jobb legyen az emlékezőképességünk.
Tovább
2009.
szeptember
05. 14:50

Megszokott környezetben, nagyobb biztonságban

Megszokott környezetben, nagyobb biztonságban Magyarországon az idősek, elsősorban a nagyon idősek lakása általában nem elég biztonságos, főleg azok számára, akik önellátásukban korlátozottak. Ezért sokszor kell igénybe venniük gondozói segítséget, miközben kis átalakítás után lakásukban egyedül is ki tudnák magukat szolgálni.
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART