Címke: Európai Unió (193 találat)

2015.
március
21. 18:49

Aktív öregkor - Tanácskozás Brüsszelben

Aktív öregkor - Tanácskozás Brüsszelben Az európai kontinens lakosságának elöregedése, az időskorúak számának jelentős megnövekedése jelentette kihívások kezelése, az ebben rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázása a témája annak a kétnapos tanácskozásnak, amely a közelmúltban zajlott Brüsszelben az Európai Unió (EU) magas rangú tisztségviselői, számos iparág vezető képviselői, illetve kistérségek vezetőinek részvételével.
Tovább
2014.
március
23. 16:39

Az Európai Parlament előtt a magyar korkedvezményes nyugdíj ügye

Az Európai Parlament előtt a magyar korkedvezményes nyugdíj ügye Nyitva hagyták az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságában csütörtökön tartott meghallgatás nyomán a korkedvezményes nyugdíj ellen benyújtott magyar panaszok ügyét.
Tovább
2014.
január
12. 08:53

A munkaerő szabad mozgása továbbra is alapelv az unióban

A munkaerő szabad mozgása továbbra is alapelv az unióban Nem lehet újratárgyalni az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás alapelvét - közölte a brit kormány által megfogalmazott módosítási igényekre reagálva az Európai Parlament elnöke.
Tovább
2013.
november
15. 20:26

Uniós elismerés a tepertős pogácsának

Uniós elismerés a tepertős pogácsának Az Európai Bizottság hivatalosan felvette a "hagyományos különleges termékek" listájára a magyar tepertős pogácsát - közölte az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény.
Tovább
2013.
október
28. 16:41

A magyarok az európai átlag 40 százalékából gazdálkodnak

A magyarok az európai átlag 40 százalékából gazdálkodnak Magyarországon az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerő 5009 euró, ami 38,9 százaléka az európai átlagnak - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet hétfőn bemutatott, 2013. évi vásárlóerő-tanulmányából.
Tovább
2013.
október
25. 09:46

Kutya-macska konferenciát rendez az Európai Unió

Kutya-macska konferenciát rendez az Európai Unió Állatjóléti, kifejezetten a kutyák és macskák jólétére összpontosító konferencia lesz a jövő héten Brüsszelben.
Tovább
2013.
október
13. 15:53

Csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az EU-ban

Csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az EU-ban Az Európai Unióban csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az Európai Parlament (EP) szervezett bűnözéssel, pénzmosással és korrupcióval foglalkozó különbizottságának (CRIM) jelentése szerint, amelyről a Der Spiegel című német hírmagazin írt a vasárnap megjelent számában.
Tovább
2013.
október
05. 10:45

Európa igyekszik visszaszorítani a dohányzást

Európa igyekszik visszaszorítani a dohányzást Közös közleményben állt ki az Európai Unió 28 tagállama közül 16 ország egészségügyért felelős minisztere, illetve államtitkára a dohánytermékekről szóló uniós irányelvtervezet mellett a dohányzás visszaszorítása érdekében.
Tovább
2013.
október
04. 16:20

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács Az idősebb munkavállalók jogainak megerősítését szorgalmazta az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, pénteki strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában. A dokumentum szerint az idősek gyakran igazságtalan diszkrimináció elszenvedői, amikor be kívánnak lépni, vagy vissza akarnak kerülni a munkaerőpiacra, illetve amikor továbbképzésre jelentkeznek.
Tovább
2013.
szeptember
20. 12:20

Hogyan finanszírozható a nyugdíjrendszer?

Hogyan finanszírozható a nyugdíjrendszer? Az európai nyugdíjrendszer finanszírozhatóságáról, fenntarthatóságáról és az uniós tagállamok nyugdíjreformjairól tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten külföldi és magyar szakemberek részvételével.
Tovább
2013.
július
27. 10:18

Külföldi munka: figyeljen a nyugdíjra

Külföldi munka: figyeljen a nyugdíjra Mivel egyre többen keresnek és vállalnak munkát más országokban, egyre fontosabb kérdés: mire számíthatnak hosszú távon ők. Rövid távon a legfontosabb, hogy van-e egyáltalán munkahely, és mennyit lehet keresni külföldön - jobbak-e a körülmények az otthoniaknál. Andor László írása.
Tovább
2013.
július
05. 08:02

A többség még az államtól várja a nyugdíjat

A többség még az államtól várja a nyugdíjat A leendő nyugdíjasok több mint kétharmada még mindig az állam egyik kötelességének tartja, hogy gondoskodjék az időskori ellátásról is, ám egyre többen vélekednek úgy, hogy a nyugdíjuk előteremtésében aktívabb szerepet kell vállalniuk - állapítja meg az a kutatás, amelyet 12 országban végeztek el az Aegon megbízásából.
Tovább
2013.
június
29. 10:29

Horvátország belép az unióba

Horvátország belép az unióba Vasárnap éjféltől megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon, miután július 1-jével Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz.
Tovább
2013.
június
26. 10:57

A nyugdíjjogosultság már nem köt röghöz

A nyugdíjjogosultság már nem köt röghöz Az Európai Tanács elfogadta a nyugdíjjogosultságok hordozhatóságára vonatkozó irányelvet (Pension Portability Directive), nyolc évvel azután, hogy az Európai Bizottság első ízben bemutatta a jogszabály javaslatot, illetve egy hónappal azután, hogy Brüsszel beleegyezett abba, hogy elhalasszák a felülvizsgált IORP-irányelv első pillérének bevezetését.
Tovább
2013.
június
25. 10:10

Újabb levél jön Orbán Viktortól

Újabb levél jön Orbán Viktortól Levélben tájékoztatja Orbán Viktor miniszterelnök a lakosságot a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről.
Tovább
2013.
június
23. 05:59

Megszüntették a túlzottdeficit-eljárást

Megszüntették a túlzottdeficit-eljárást Megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntését ismertetve.
Tovább
2013.
június
15. 08:54

Alkotmánymódosítás - Elkészült a Velencei Bizottság értékelése

Alkotmánymódosítás - Elkészült a Velencei Bizottság értékelése Elkészült az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes szakértői, tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak (VB) az értékelése a magyar alaptörvény negyedik módosításáról. A szervezet szóvivője péntek este juttatta el az MTI-nek a dokumentumot, amelyben a VB üdvözli a kormány több lépését, viszont fenntartásai vannak az alaptörvény több előírásával kapcsolatban.
Tovább
2013.
június
12. 17:13

Egyre többen férnek hozzá az internethez Európában

Egyre többen férnek hozzá az internethez Európában Az EU-ban egyre többen férnek hozzá az internethez, és egyre csökken azok száma, akik még életükben soha nem interneteztek - derül ki az Európai Bizottság szerdán közzétett, a digitális technológiák elterjedését elemző jelentéséből.
Tovább
2013.
június
11. 12:15

Nyugdíjbüntetés a gyerekvállalásért

Nyugdíjbüntetés a gyerekvállalásért A férfiak és nők fizetéseiben tapasztalt különbség a jelek szerint a nyugdíjakba is átszivárog. A nemek közötti nyugdíjkülönbség ugyanis 39 százalékos átlagos többletet mutat Európában a férfiak javára - derül ki az Európai Bizottság múlt héten közzé tett tanulmányából. Az amerikai tapasztalatok szerint a keresetek közötti különbségek csökkenése mellett a nyugdíjak közötti szakadék változatlan maradt.
Tovább
2013.
május
30. 08:39

Megszüntetnék a túlzottdeficit-eljárást

Megszüntetnék a túlzottdeficit-eljárást Az Európai Bizottság szerdán öt tagország, köztük Magyarország esetében javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő tanácsnak, hogy szüntesse meg a vele szemben a túlzott mértékű - vagyis az elfogadható plafonnak tekintett három százalék fölötti - költségvetési hiány miatt folyó eljárást.
Tovább
2013.
május
10. 14:18

Megkaptuk Varga csomagját

Megkaptuk Varga csomagját A magyar kormány a kormány.hu internetes portálon pénteken közzétette, hogy a túlzottdeficet-eljárás megszüntetése érdekében hozott egyenlegjavító intézkedéseknek tételesen mekkora hatása lesz 2013-2014-ben a költségvetés egyes elemeinél.
Tovább
2013.
április
24. 11:44

Az országoknak maguknak kell tenniük az orvoselvándorlás ellen

Az országoknak maguknak kell tenniük az orvoselvándorlás ellen Ha az Európai Unió keleti országai úgy érzik, hogy az egészségügyi ellátórendszerüket veszélyezteti az orvosok elvándorlása, nekik kell megtalálniuk a megoldásokat - jelentette ki egy keddi kolozsvári fórumon Andor László foglalkoztatásügyi EU-biztos.
Tovább
2013.
április
13. 15:15

Háromszorosan profitál Németország a bevándorlásból

Háromszorosan profitál Németország a bevándorlásból Háromszorosan profitál Németország a munkaerő szabad áramlásának az Európai Unióban (EU) csaknem teljes körűen érvényesülő elvéből, mert az uniós tagországokból érkező bevándorlók fiatalabbak és képzettebbek, mint a német lakosság, és elég sokan vannak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a népesség öregedésének a szociális ellátórendszerre gyakorolt hatását - mutatta ki egy felmérés.
Tovább
2013.
április
08. 09:38

Újra Magyarországgal foglalkozik az Európai Parlament

Újra Magyarországgal foglalkozik az Európai Parlament Ismét az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozik az Európai Parlament illetékes szakbizottsága hétfő délután, amikor a Rui Tavares portugál zöldpárti képviselő által készített ötödik, főleg az alaptörvény negyedik módosításával foglalkozó úgynevezett munkadokumentum kerül napirendre.
Tovább
2013.
március
29. 18:05

Lejárnak az uniós egészségbiztosítási kártyák

Lejárnak az uniós egészségbiztosítási kártyák Az idén lejár a korábban kiadott Európai Egészségbiztosítási Kártyák (EU-Kártyák) érvényessége - hívta fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Tovább
2013.
március
22. 18:42

Merkel védené a ciprusi magán-nyugdíjpénztárakat

Merkel védené a ciprusi magán-nyugdíjpénztárakat Angela Merkel német kancellár élesen bírálta pénteken a ciprusi vezetést és elutasította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítására vonatkozó tervet a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának rendkívüli ülésén.
Tovább
2013.
március
21. 08:11

Uniós hatáskör a korhatár előtti nyugdíj?

Uniós hatáskör a korhatár előtti nyugdíj? Az Európai Parlament petíciós bizottsága tovább foglalkozik azokkal a magyar beadványokkal, amelyekkel a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése miatt fordultak a testülethez többek között érdekvédelmi szervezetek.
Tovább
2013.
március
19. 15:57

Lengyelországban üdülhetnek magyar nyugdíjasok

Lengyelországban üdülhetnek magyar nyugdíjasok Magyar családok és nyugdíjasok Lengyelországban, míg lengyelek Magyarországon üdülhetnek majd az Európai Bizottság Calypso elnevezésű szociálturisztikai programja keretében.
Tovább
2013.
március
18. 09:01

Giró-Szász: a magyar kormány kész az uniós vitára

Giró-Szász: a magyar kormány kész az uniós vitára A kormányszóvivő közlése szerint a magyar kabinet - ahogyan korábban más jogszabályok esetében - most az alkotmánymódosítás ügyében is kész a vitára az Európai Unióval.
Tovább
2013.
március
14. 09:26

A magyarok kétharmada vár gazdasági segítséget az EU-tól

A magyarok kétharmada vár gazdasági segítséget az EU-tól A magyar lakosság az európai átlagnál jelentősen magasabb, 67 százalékos arányban vár segítséget az Európai Uniótól a gazdasági, pénzügyi válság leküzdéséhez - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője az Eurobarométer felmérés Magyarországra vonatkozó legfrissebb eredményeinek budapesti ismertetésén.
Tovább
2013.
március
11. 20:27

Orbán szembe megy egész Európával

Orbán szembe megy egész Európával A magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosításai aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e jogállamiság elvének, az uniós jognak és az Európa Tanács mércéinek - áll José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának közös közleményében.
Tovább
2013.
március
10. 08:43

Tevékeny időskor - évzáró

Tevékeny időskor - évzáró A kormány minden eddigi lépésével azt próbálta megalapozni, hogy a családok megerősödjenek - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken, a "tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" zárórendezvényén Budapesten.
Tovább
2013.
március
06. 23:12

Több ezer magyar nyugdíjbeadvány Strasbourgban

Több ezer magyar nyugdíjbeadvány Strasbourgban Tavaly 26 elmarasztalást kapott Magyarország Strasbourgban az emberi jogok európai bíróságától, ebből kilenc esetben a bírósági ügyek elhúzódása miatt, több mint ötven esetben pedig peren kívül, még az ítélet előtt sikerült megegyezni az érintettekkel – mondta el Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára a Ma reggelben.
Tovább
2013.
március
04. 20:18

Demográfiai kihívások Európában

Demográfiai kihívások Európában A népszaporulat alacsony európai szintje az egyik legfőbb oka annak, hogy a kontinens lakosságának részaránya csökken a világ népességén belül, az európaiak elöregednek a globális átlaghoz viszonyítva, az EU-országok pedig a migráció célpontjává váltak - hangsúlyozta hétfői brüsszeli előadásában Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója.
Tovább
2013.
március
04. 13:43

Nyugdíj: itt a mentőöv magyarok tízezreinek Brüsszelből

Nyugdíj: itt a mentőöv magyarok tízezreinek Brüsszelből Alig több mint két hetet kell már csak várniuk a korhatár alatti járandóságban részesülővé lefokozott korábbi korhatár alatti nyugdíjasoknak, hogy az Európai Parlament Petíciós Bizottsága tárgyalja az érintetteket képviselő egyesületek által benyújtott panaszokat.
Tovább
2013.
február
18. 07:57

Londonnak nem kellenek a megélhetési bevándorlók

Londonnak nem kellenek a megélhetési bevándorlók A brit kormány megpróbálja szigorítani a szociális juttatások igénybe vételének feltételeit a más EU-tagállamokból érkezők számára, és távol akarja tartani azokat, akik csak e juttatások miatt telepednének le Nagy-Britanniában, ám emiatt "nagy harcra" kényszerül Brüsszellel - mondta vasárnap a brit munka- és nyugdíjügyi miniszter.
Tovább
2012.
december
21. 17:52

A kormányok dolga, hogy megoldják az öregedő társadalom problémáit

A kormányok dolga, hogy megoldják az öregedő társadalom problémáit A nemzeti kormányok feladata, hogy hangsúlyosabban foglalkozzanak az öregedő társadalom problémájával és hosszútávú hatásaival – írja egy friss tanulmány, melyet az International Longevity Centre jelentetett meg.
Tovább
2012.
december
13. 09:41

Skandináviában jobb megöregedni

Skandináviában jobb megöregedni Az Európai Unión belül leginkább Svédország, Finnország és Dánia kedvez az aktív öregkornak, a legrosszabb feltételek pedig Lengyelországban, Litvániában és Máltán találhatók egy nemzetközi szakértői bizottság szerint.
Tovább
2012.
december
07. 08:38

Az EU elé viszik a rokkantnyugdíjasok ügyét

Az EU elé viszik a rokkantnyugdíjasok ügyét Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője csütörtökön közölte, hogy levélben Viviane Redinghez, az Európai Bizottság igazságügyi és szabadságjogi kérdésekben illetékes alelnökéhez fordult a magyarországi korkedvezményes és rokkantnyugdíjasok ügyében.
Tovább
2012.
november
16. 10:10

A magyar szolgálati nyugdíjak ügyét vizsgálja az EU

A magyar szolgálati nyugdíjak ügyét vizsgálja az EU Befogadta az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalomnak a volt szolgálati nyugdíjak visszamenőleges megszüntetését kifogásoló panaszát - derült ki a Pénzcentrum szerint Erminia Mazzoni, a bizottság elnökének a szoli.eu honlapon közzétett leveléből. Az Európai Parlament várhatóan 2013 januárjában tárgyalja a volt korhatár alatti nyugdíjasok ügyét.
Tovább
2012.
november
09. 10:42

Volt kedvük pályázni az időseknek

Volt kedvük pályázni az időseknek Több ezer pályázat érkezett azokra a felhívásokra, amelyeket a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve alkalmából tettek közzé, s a témához kapcsolódó eddigi rendezvények is sikeresek voltak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.
Tovább
2012.
október
24. 17:38

Élelmiszersegély-alapot hozna létre az EU

Élelmiszersegély-alapot hozna létre az EU Két és félmilliárd eurós élelmiszer-segélyezési alap létrehozását javasolja az Európai Bizottság a 2014 és 2020 közötti hétéves pénzügyi időszakban - jelentette be Andor László szociális ügyekért felelős uniós biztos Brüsszelben szerdán.
Tovább
2012.
október
24. 08:58

Bírák nyugdíjazása - Ítélet november 6-án

Bírák nyugdíjazása - Ítélet november 6-án Az Európai Unió Bírósága november 6-ra tűzte ki az ítélethirdetést a magyar bírák nyugdíjazása ügyében - közölte hétfőn az EU luxembourgi székhelyű, legfőbb bírói testületének sajtószolgálata.
Tovább
2012.
október
18. 18:57

A palettán lehetett a nyugdíjak csökkentése is

A palettán lehetett a nyugdíjak csökkentése is A kormány bízik abban, hogy az év közbeni folyamatok jövőre igazolni fogják várakozásait, és ezért bizonyos intézkedéseket nem kell megtenni - fejtette ki a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában Banai Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy miért kellett ennyire sietni a legújabb kiigazító intézkedésekkel és milyen "étlapról" válogatott a kormány.
Tovább
2012.
október
17. 19:10

Reménytelen helyzetben 50 felett

Reménytelen helyzetben 50 felett Egyre tovább dolgoznak az emberek Európában, miközben az 50 év fölöttiek és a fiatalok körében is gyorsan nő a munkanélküliség. Az anyagi problémákat generációs konfliktusok tetézhetik.
Tovább
2012.
október
14. 18:20

Minden autóst érint: erre a matricára kell figyelni novembertől

Minden autóst érint: erre a matricára kell figyelni novembertől Novembertől már csak uniós címkével ellátott abroncsokat lehet forgalmazni. Ez a matrica a gumi három legfontosabb tulajdonságáról tájékoztatja a vevőket.
Tovább
2012.
október
13. 11:58

Hol isznak többet?

Hol isznak többet? Az öreg kontinens polgárai a 21. században átlag 12,5 liternyi tiszta szesznek megfelelő mennyiségű alkoholtartalmú italt hörpintenek fel. Hazánkban különböző források 13-16 literre teszik az éves fogyasztást, s a 60 esztendősnél fiatalabb magyar férfiak halandóságában főszerepe van a részegeskedésnek.
Tovább
2012.
október
12. 10:48

Orbán: az intézkedések fele sem kellene, de az EU rákényszerít

Orbán: az intézkedések fele sem kellene, de az EU rákényszerít A miniszterelnök szerint a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot. Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol szólt arról is, hogy nem állunk messze egy jó megállapodástól a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), továbbá jelezte, hogy az alsóközéposztályt érintő akcióterveket hirdet a kabinet jövőre.
Tovább
2012.
október
03. 11:59

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válasza a magyar kormány korábbi levelére; a valutaalap ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával - mondta Rogán Antal szerdán a TV2 Mokka című műsorában.
Tovább
2012.
október
01. 13:18

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani Magyarország saját erőből meg tudja oldani a gondokat, így a gazdasági, pénzügyi bajokat is, az IMF-hitel nélkül is képes lesz az ország kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban; erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a szegedma.hu-nak adott interjújában.
Tovább
2012.
szeptember
28. 19:19

Orbán: nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el

Orbán: nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el A kormány Nemzetközi Valutaalapnak és Európai Bizottságnak múlt héten küldött válaszlevele alapján meg lehet állapodni a nemzetközi szervezetekkel - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Orbán Viktor arra is kitért, alkotmánymódosítás kell ahhoz, hogy Magyarország a jövőben az euróövezet tagja legyen, az eurózóna ugyanis sokat változott a 2004-es EU-csatlakozásunk óta.
Tovább
2012.
szeptember
19. 20:00

Nyugdíjreformot sürget Andor László az uniós tagállamokban

Nyugdíjreformot sürget Andor László az uniós tagállamokban A nyugdíjreformot már számos EU-tagországban megvalósították, és az Európai Bizottság a többieket is erre biztatja, a Brüsszel által idén megfogalmazott országspecifikus ajánlásokkal összhangban - mondta Andor László EU-biztos szerdán Brüsszelben az Európai Parlamentben tartott nyugdíjügyi kerekasztalvitán.
Tovább
2012.
szeptember
18. 15:45

Az Európai Bíróság előtt a magyar bírák nyugdíjazása

Az Európai Bíróság előtt a magyar bírák nyugdíjazása Október elsején tárgyalja az Európai Unió Bírósága a magyarországi bírók nyugdíjazásának ügyét - közölte kedden a luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási testület.
Tovább
2012.
szeptember
12. 21:01

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF A munkajogban és a nyugdíjrendszerben is további radikális változtatásokat - például hatnapos munkahét és akár 13 órás munkanap bevezetését valamint a nyugdíjkorhatár emelését - követeli Görögországtól az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank. Az országot hitelező "trojka" szerint a görög kormány kiigazító csomagjának egy része nem megalapozott.
Tovább
2012.
szeptember
07. 15:12

MSZP: Orbán tartozik a nyugdíjasoknak

MSZP: Orbán tartozik a nyugdíjasoknak Orbán Viktor hárommillió nyugdíjast taszít a bizonytalanságba. Az MSZP követeli, hogy a miniszterelnök azonnal mutassa be az IMF-listát (ha létezik egyáltalán), és ne magyarázza a megmagyarázhatatlant! Egy egész országnak tartozik a világos beszéddel!
Tovább
2012.
szeptember
06. 07:47

Nyugdíjcsökkentést is akar tőlünk az IMF?

Nyugdíjcsökkentést is akar tőlünk az IMF? Megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit. A honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről – írja a Magyar Nemzet. Az IMF követelései a következők: nyugdíjak csökkentése, nyugdíjkorhatár-emelés, családi pótlék csökkentése, személyi-jövedelemadó emelése, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.
Tovább
2012.
augusztus
23. 08:59

Célkeresztben a görög nyugdíjak

Célkeresztben a görög nyugdíjak Nagyon komoly bajba került Görögország. Valószínűleg nem elég a trojka által követelt 11,5 milliárdos költségvetési lefaragás. A büdzsén keletkezett lyuk ugyanis elérheti akár a 14 milliárd eurót is. A kormányzatnak ezért további megszorításokat kell életbe léptetnie.
Tovább
2012.
július
26. 17:05

Bírák nyugdíjazása: gyorsított eljárás jön

Bírák nyugdíjazása: gyorsított eljárás jön Felkerült az Európai Bíróság honlapjára az a végzés, amely gyorsított eljárást rendel el a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban az Európai Bizottság és Magyarország között folyó vita ügyében. Mint a bíróság sajtóosztálya csütörtökön az MTI-t tájékoztatta, a végzés a http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=125444&pageIndex=0&doclang=hu&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=326484 internetes oldalon olvasható.
Tovább
2012.
július
17. 10:06

IMF/EU-tárgyalások - Kezdődnek az egyeztetések

IMF/EU-tárgyalások - Kezdődnek az egyeztetések Megkezdődnek az egyeztetések az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.
Tovább
2012.
július
14. 10:38

Orbán úgy érzi, hogy megnyerte a brüsszeli vitát

Orbán úgy érzi, hogy megnyerte a brüsszeli vitát A miniszterelnök szerint Magyarország megnyerte a válságkezelésről szóló, másfél évig tartó brüsszeli vitát, így a kormány a nyugdíjakat a jövőben is meg tudja védeni, béreket emelhet, és szociális adócsökkentéseket hajthat végre. Orbán Viktor ezt a Facebook-oldalán pénteken közzétett videoüzenetében mondta, amelyben egyúttal ismét kérte az embereket, küldjék vissza a nemzeti konzultáció kitöltött kérdőívét.
Tovább
2012.
június
09. 11:39

A nyugdíjak terén is távolodunk Európától

A nyugdíjak terén is távolodunk Európától Az MSZP számára a nyugdíjasok élettapasztalata érték, amely tiszteletet és megbecsülést érdemel. Az Orbán-kormány ezzel szemben bebizonyította, hogy egyszerű költségvetési tételként kezeli a nyugdíjasokat. Míg az MSZP kormányzása idején az átlagos magyar nyugdíj meghaladta a környező országok átlagát, mára a magyar ellátás a cseh, a szlovén, a szlovák és a lengyel szint alá esett, és alig haladja meg a horvát nyugdíjasok havi járandóságát.
Tovább
2012.
június
02. 16:55

A vörös csillag büntetendő marad

A vörös csillag büntetendő marad Bár a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint a vörös csillag nem önkényuralmi, hanem mozgalmi jelkép, a közigazgatási és igazságügyi államtitkár, Rétvári Bence szerint továbbra is büntetendő lesz a jelkép használata.
Tovább
2012.
május
29. 08:51

Ki marad itthon?

Ki marad itthon? Az elmúlt 20 évben soha nem volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy véglegesen kivándorol. 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatásából. A 30 év alattiak fele külföldre költözne.
Tovább
2012.
május
22. 10:48

Nyugdíjból már látszik: túl nagy lett az Európai Unió

Nyugdíjból már látszik: túl nagy lett az Európai Unió Éppen annyi érvet találnak az elemzők amellett, hogy Görögország esetleges távozása nyomán létrejönne egy szűkebb integráció (core Europe), mint amellett, hogy ez csak az első dominó eldőlése lenne, ami elindítaná Európa dezintegrálódását - derül ki a Financial Times cikkéből.
Tovább
2012.
május
07. 08:32

Kényszernyugdíj: elővették az ügyet

Kényszernyugdíj: elővették az ügyet Terítéken az Alkotmánybíróságon a bírák nyugdíjazásának ügye - Első alkalommal tárgyal kedden az Alkotmánybíróság a bírák kényszernyugdíjazásával kapcsolatos alkotmányjogi panaszról.
Tovább
2012.
május
04. 15:35

Nyugdíjcsökkentést kérhet az IMF

Nyugdíjcsökkentést kérhet az IMF Hosszútávon bukásra van ítélve egy olyan ország, amely szembemegy a piacok akaratával, és nem hajt végre bizonyos megszorításokat, reformokat, mondta a Világgazdaságnak Ad Van Tiggelen. Az ING Investment Management globális stratégája szerint hazánk már kora őszre megállapodhat a valutaalappal, hogy olcsóbban juthasson pénzhez a tőkepiacokon a refinanszírozási csúcsot hozó második félévben.
Tovább
2012.
május
03. 16:26

Mi lesz, ha kihúzzuk a nyugdíjig? Árnyékban az arany évek

Mi lesz, ha kihúzzuk a nyugdíjig? Árnyékban az arany évek Nyugat-Európában az átlag nyugdíjas nem passzív, hanem egy új, aktív korszakként éli meg a nyugdíjas éveket, amikor a munkába járás alól felszabadulva hobbijának hódolhat, családjának élhet. Hazánkban gyakran félelemmel párosul a közelgő nyugdíjas lét, amelyben anyagi, egészségügyi kiszolgáltatottság fenyeget, noha az idősek tapasztalata, bölcsessége sokat érhetne a fiatalabbak számára.
Tovább
2012.
április
28. 15:26

A nemzedékek közötti kapocs egy erőforrás

A nemzedékek közötti kapocs egy erőforrás A nemzedékek közötti kapocs az egész ország, a nemzet hatalmas erőforrásává válhat - hangoztatta Réthelyi Miklós szombaton a budapesti Millenáris parkban tartott, a generációk közötti szolidaritás témájában meghirdetett európai rendezvény megnyitóján.
Tovább
2012.
április
27. 11:41

Az IMF-nek is van kívánságlistája

Az IMF-nek is van kívánságlistája Megdőlt a hipotézis, hogy az EU feltételeinek teljesítésével automatikusan kitöltjük az IMF kívánságlistáját is. A jegybanktörvény és a Költségvetési Tanács ügye továbbra is akadályozza a tárgyalások megkezdését. De a hitelmegállapodáshoz vélhetően a bírák nyugdíjazását és az ombudsmanok függetlenségét is rendezni kell.
Tovább
2012.
április
27. 09:30

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk Orbán Viktor szerint pillanatokon belül összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, ezért kell újat létrehozni, amelyben egy, mindenkire vonatkozó nyugdíjkorhatár lesz.
Tovább
2012.
április
25. 13:57

Zöld lámpa az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez

Zöld lámpa  az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről - jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben.
Tovább
2012.
április
24. 15:29

Orbán már nem lát komoly akadályt a tárgyalások előtt

Orbán már nem lát komoly akadályt a tárgyalások előtt Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől.
Tovább
2012.
március
25. 22:38

Bárki lekérheti a róla tárolt adatokat

Bárki lekérheti a róla tárolt adatokat Bárki kérhet tájékoztatást arról, hogy adatai szerepelnek-e a Schengeni Információs Rendszerben (SIS), az ott található személyes adatok helyesbítését, törlését is kezdeményezheti bármely rendőrkapitányságon vagy magyar külképviseleten. Ha nem elégedett a válasszal, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulhat.
Tovább
2012.
március
08. 21:12

A nyugdíjkorhatár-emelés nem elég - Legalább tíz szűk év jön

A nyugdíjkorhatár-emelés nem elég - Legalább tíz szűk év jön A boldog békeidőknek vége, komoly erőfeszítésre lesz szükség, hogy Európa lecsúszását megállítsuk - véli Fabian Zuleeg, a brüsszeli European Policy Center vezető közgazdásza.
Tovább
2012.
március
08. 15:52

Maratoni kötélhúzás Brüsszellel

Maratoni kötélhúzás Brüsszellel A magyar kabinetnek a jelek szerint továbbra sem sikerült teljesen meggyőznie Brüsszelt arról, hogy nem akar visszaélni politikai hatalmával: a bizottság a bírák korai nyugdíjazása és az adatvédelmi hivatal függetlensége terén új szakaszba léptette a kötelezettségszegési eljárást, a jegybanki függetlenséget illetően pedig azonnali cselekvést kért a kormánytól.
Tovább
2012.
március
07. 16:53

Két témában folytatja Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást

Két témában folytatja Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást Két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.
Tovább
2012.
március
07. 12:05

Ma dönt Brüsszel a magyar kötelezettségszegési eljárásról

Ma dönt Brüsszel a magyar kötelezettségszegési eljárásról A mai nap különös figyelmet érdemel a tekintetben, hogy az Európai Bizottság milyen ítéletet hoz a jegybanktörvény, a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi biztosi tisztség megszüntetése ügyében. A hiteltárgyalások további menete nagyban függ ezektől a sarkalatos pontoktól.
Tovább
2012.
március
06. 08:53

További harcokra számít Navracsics az Európai Bizottsággal

További harcokra számít Navracsics az Európai Bizottsággal További vitákra számít a miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottsággal a jegybankelnöki eskü, az MNB elnökének fizetése és a bírák nyugdíjazása kapcsán. Navracsics Tibor, közigazgatási- és igazságügyi miniszter a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában azt mondta, ha a vita elhúzódik, bíróság vethet véget a nézeteltéréseknek. Navracsics Tibor az Unióval folytatott megbeszélések nyomán úgy látja, hogy bár a bizottság biztatónak tartotta a kormány elmozdulását, de nem tartja elegendőnek.
Tovább
2012.
március
05. 12:40

2012 az aktív idősödés éve

2012 az aktív idősödés éve Hétfőn rendezték meg Budapesten az „Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012” című konferenciát, ahol az idősödő társadalom kihívásairól és a nemzedékek együttműködésének lehetőségeiről is beszélt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Andor László, az Európai Bizottság biztosa, valamint Soltész Miklós szociális államtitkár.
Tovább
2012.
március
02. 10:11

Orbán Viktor: Magyarországtól egyetlen "petákot" sem vesznek el jövőre

Orbán Viktor: Magyarországtól egyetlen "petákot" sem vesznek el jövőre Orbán Viktor biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől. A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának Brüsszelből nyilatkozva pénteken kifejtette: az új uniós fiskális paktum segít az euró megerősítésében, és ez Magyarország érdeke is.
Tovább
2012.
február
25. 10:52

Így nem lesz megállapodás az EU-val...

Így nem lesz megállapodás az EU-val... A kormány kidolgozta a megfelelő forgatókönyvet arra az esetre, ha az Európai Bizottság nem fogadja el Magyarország válaszát a bírók nyugdíjkorhatára egységesítésének ügyében indított kötelezettségszegési eljárás ügyében – írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2012.
február
23. 08:30

Andor László: Újra kell gondolni Európa nyugdíjrendszerét

Andor László: Újra kell gondolni Európa nyugdíjrendszerét Andor László uniós biztos szerdán a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége által rendezett konferencián kijelentette: az európai pénzügyi válság, illetve a társadalmak elidősödése miatt az egész kontinensen szükséges a nyugdíjak szerepének átértékelése.
Tovább
2012.
február
20. 08:41

Nem politikai ügy a Magyarország elleni eljárás

Nem politikai ügy a Magyarország elleni eljárás Gyors, jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat - nyilatkozta Viviane Reding, a bizottság alelnöke egy vasárnapi osztrák napilapnak. Reding azt is kifejtette: ő maga és José Manuel Barroso bizottsági elnök is az EPP tagjai, ahogyan a Fidesz is, ennek ellenére három gyorsított kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, tehát az uniós jog érvényesítéséről, és nem pártpolitikáról van szó.
Tovább
2012.
február
18. 10:16

Száz oldalban magyaráz a kormány

Száz oldalban magyaráz a kormány Mintegy száz oldal terjedelemben válaszolt pénteken a magyar kormány az Európai Bizottságnak azokra az egy hónappal ezelőtti felvetésekre, amelyek részben Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárások megindításáról szóltak, részben pedig tájékoztatást kértek a magyar hatóságoktól egyes magyar törvényalkotási kérdésekben - közölte neve mellőzését kérő brüsszeli forrás.
Tovább
2012.
február
17. 19:13

A jóléti modell kihívásairól tárgyaltak az észak-európai államok

A jóléti modell kihívásairól tárgyaltak az észak-európai államok Február elején Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök a Northern Future Forum keretében Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia és Nagy-Britannia miniszterelnökét látta vendégül, hogy egy kétnapos tárgyalássorozat keretén belül vitassák meg az északi régiót érintő kihívások kezelését. A találkozó célja az volt, hogy eszmecserét folytassanak arról, hogy a válság közepette hogyan kezeljék kihívásokat és a hosszú távú gazdasági növekedés és a jóléti társadalmi modell fenntartása érdekében milyen lépéseket tegyenek.
Tovább
2012.
február
17. 15:52

Nem lesz pénz a nyugdíjakra

Nem lesz pénz a nyugdíjakra Az EU nem szólhat bele a tagállamok nyugdíjpolitikájába, azt tanácsolja mégis, hogy emeljék a nyugdíjkorhatárt. A szakszervezet szerint nem ez a jó megoldás.
Tovább
2012.
február
16. 15:23

Kiadta a nyugdíjról szóló fehér könyvét az EU

Kiadta a nyugdíjról szóló fehér könyvét az EU Megfelelő, biztonságos és fenntartható nyugdíjakat kell garantálni az európai polgároknak - hangsúlyozza az Európai Bizottság által csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott, úgynevezett fehér könyv. Fehér könyvnek nevezik a nagy horderejű kérdések tervezett kezelési módjáról készült átfogó összeállításokat, amelyek iránymutatásul szolgálnak a későbbi jogszabályalkotás számára. A nyugdíjtémában készített dokumentumot Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos ismertette.
Tovább
2012.
február
16. 05:29

Kiderül, hogy mit tervez az EU a nyugdíjakkal

Kiderül, hogy mit tervez az EU a nyugdíjakkal Még ezen a héten publikálásra kerül az Európai Bizottság által kidolgozott európai nyugdíjrendszerekről szóló fehér könyv, amelyet bő egy éves társadalmi konzultáció előzött meg. A könyvben több olyan ajánlást is megfogalmaz az EB, amelyre a válságot követően szükség van, hogy a tagországokban fenntartható nyugdíjrendszerek jöjjenek létre. Érdekesség, hogy a kiszivárgott tervezet szerint az EU pénzügyi és szakmai segítséget is adna a tagországoknak nyugdíjügyben, miközben az anyag ország-specifikus javaslatokat is megfogalmaz - írja az Investment & Pensions.
Tovább
2012.
február
15. 11:39

A kormány ajánlata: a túlkoros bírák maguk döntenek a nyugdíjukról

A kormány ajánlata: a túlkoros bírák maguk döntenek a nyugdíjukról A kormány ma tárgyal a jegybank és az adatvédelmi hatóság függetlensége, a bírák nyugdíjazása miatt indított EU-s kötelezettségszegési eljárások megoldásairól. Ha nem lenne napirenden a kérdés, akkor a kormányülés előtt egyeztetnek a válaszokról a miniszterelnökkel.
Tovább
2012.
február
10. 09:54

EP-meghallgatás - Vita a magyar helyzetről, jogalkotásról

EP-meghallgatás - Vita a magyar helyzetről, jogalkotásról Az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának kezdeményezésére közmeghallgatást tartott csütörtökön Brüsszelben az EP szabadságjogi szakbizottsága a magyarországi helyzetről, az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatáról, arról, hogy az új alkotmány és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvények mennyiben felelnek meg az európai demokratikus értékeknek.
Tovább
2012.
február
09. 17:06

Emelné a nyugdíjkorhatárokat az Európai Bizottság

Emelné a nyugdíjkorhatárokat az Európai Bizottság Az EB célul tűzte ki az uniós tagállamokban érvényes nyugdíjkorhatárok további emelését – tudta meg a Bild című német bulvárlap.
Tovább
2012.
február
05. 20:00

Jó receptek az egészséges öregkorhoz

Jó receptek az egészséges öregkorhoz Öt évre tervezett tudományos programot indít a WHO a betegségmentes öregedést legjobban biztosító étrend összeállítására. Az öregedő Európa számára indított NU-AGE munkaterv kiemelten foglalkozik a 65 évesnél idősebb lakosság optimális ételeinek elkészítésével és terjesztésével.
Tovább
2012.
január
25. 10:00

Három kérdésben nem enged a kormány

Három kérdésben nem enged a kormány Több ponton sem hajlandó engedni a miniszterelnök az Európai Unió kéréseinek. Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökénél tett látogatása után egyértelművé tette, a jegybank vezetőinek eskütételi kötelezettsége, az MNB elnökének fizetése és a bírók nyugdíjkorhatárával kapcsolatban további egyeztetésekre lesz szükség a kormány és Brüsszel között, a többi vitás ügy jogi rendezésére viszont már a következő kormányülésen javaslatot tesz a miniszterelnök.
Tovább
2012.
január
20. 10:24

Orbán: kedden politikai megállapodás jöhet létre Barrosóval

Orbán: kedden politikai megállapodás jöhet létre Barrosóval Orbán Viktor kormányfő arra számít, hogy kedden Brüsszelben politikai megállapodás jöhet létre közte és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök között a kifogásolt magyar törvényekkel kapcsolatban. A miniszterelnök erről pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt.
Tovább
2012.
január
19. 10:14

Navracsics: Nekünk is jó, hogy Brüsszel csak egy hónapot adott

Navracsics: Nekünk is jó, hogy Brüsszel csak egy hónapot adott Ma valószínűleg már személyesen tájékoztatja a kormányt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az IMF-fel folytatott tárgyalások előkészítéséről - mondta a miniszterelnök-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter sikeresnek tartja az Európai Parlament tegnapi vitáját, amelynek Magyarország volt a témája.
Tovább
2012.
január
18. 18:35

Mesterházy: az Európai Parlamentben is hazudott a miniszterelnök

Mesterházy: az Európai Parlamentben is hazudott a miniszterelnök Az MSZP elnöke szerint már nemcsak itthon, hanem Strasbourgban is hazudik Orbán Viktor. Mesterházy Attila a miniszterelnöknek az Európai Parlament szerdai ülésén, a Magyarországról szóló vitában elmondott beszédére reagálva újságíróknak ugyanakkor azt mondta: helyes, hogy a kormány kész módosítani az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, és az is, hogy Orbán Viktor változtatott korábbi stílusán.
Tovább
2012.
január
18. 18:12

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt - jelentette ki az Európai Parlament (EP) szerdai, Magyarországról szóló vitájában Orbán Viktor, rámutatva: e megújítás és annak tempója mellett természetes, ha felmerülnek vitás kérdések. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EU által felvetett problémák könnyen, egyszerűen, gyorsan orvosolhatók, továbbá kiemelte azt is, hogy az új alaptörvénnyel kapcsolatban eddig nem érkezett jogi kifogás.
Tovább
2012.
január
17. 16:45

Keményít az EU

Keményít az EU Úgy döntött az Európai Bizottság, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen - jelentette be José Manuel Durao Barroso elnök kedden Strasbourgban.
Tovább
2012.
január
17. 08:18

Várhatóan három kötelességszegési eljárás indul Magyarország ellen

Várhatóan három kötelességszegési eljárás indul Magyarország ellen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint várhatóan három esetben kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság kedden: a jegybank ügyében, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége kérdésében.
Tovább
2012.
január
16. 19:23

Már kedden uniós eljárások indulnak Magyarország ellen

Már kedden uniós eljárások indulnak Magyarország ellen Mindhárom korábban kifogásolt ügyben megindítja kedden a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság – értesült több, egymástól független forrásból a BruxInfo. A testület szerint a nemzetközi készenléti hitelkeretről szóló tárgyalások megindításának továbbra is szigorú feltétele a jegybanktörvénnyel kapcsolatos függetlenségi aggályok eloszlatása.
Tovább
2012.
január
16. 10:19

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.
Tovább
2012.
január
14. 09:52

Andor: az EU felkészült az időskori munkára

Andor: az EU felkészült az időskori munkára Az Európai Bizottság szerint az európai társadalom felkészült a nyugdíjkorhatárok emelésére. A testület szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős tagja az aktív időskor európai évének felvezetőjén bemutatta az Eurobarométer legfrissebb felmérését, amely szerint az EU lakosságának közel harmada hajlandó lenne a korhatár betöltése után is dolgozni. A statisztikák szerint Magyarországon a legalacsonyabb a 60 év felett dolgozók aránya.
Tovább
2012.
január
13. 13:40

2012 az aktív időskor európai éve

2012 az aktív időskor európai éve Útjára indította az Európai Unió az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évét; korábbi döntés szerint a tagországokban ezt a témát kezelik kiemelten 2012-ben.
Tovább
2012.
január
13. 11:23

Az Európai Parlamentben is bírálta a magyar törvényeket a Bizottság

Az Európai Parlamentben is bírálta a magyar törvényeket a Bizottság Szükség esetén kötelezettségszegési eljárást is indíthat az Európai Bizottság Magyarország ellen a bírók nyugdíjkorhatára, az adatvédelmi hatóság függetlensége és az igazságügyi reform miatt – közölte a testület főigazgatója az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságának ülésén, amelyen több EP-frakció – a tavaly megismert preferenciák alapján – ismét Magyarország demokratikus elkötelezettségének hiányát rótta fel.
Tovább
2012.
január
05. 00:45

Elköltik a maradék nyugdíjvagyont, ha nincs IMF-megállapodás

Elköltik a maradék nyugdíjvagyont, ha nincs IMF-megállapodás Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a The Wall Street Journal-nak azt mondta, hogy Magyarországnak vannak tervei arra az esetre, ha nem születik megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről.
Tovább
2011.
december
13. 10:51

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat Egy friss Európai Uniós javaslat szerint a vállalatok számára jelentősen megemelkedne a befizetés meghatározott nyugdíjprogramok fenntartása, az adminisztratív korlátok miatt sokan úgy dönthetnek, hogy meg is szüntetik ezeket a programokat - írja a Telegraph. Szakértők szerint a válság kiegészítve a szigorúbb szabályozással azt eredményezheti, hogy tömegesen zárják be a vállalatok a nyugdíjprogramokat. Egyes becslések szerint csak Angliában 300-400 ezer embert érinthet az intézkedés.
Tovább
2011.
december
13. 06:52

Az IMF misszióvezetője ma érkezik Budapestre

Az IMF misszióvezetője ma  érkezik Budapestre Az IMF magyar misszióvezetője, Christoph Rosenberg az Európai Bizottság képviselőivel közösen december 13-16. között Budapestre látogat, hogy megbeszéléseket folytasson és tájékozódjon a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről.
Tovább
2011.
december
09. 15:25

EU-csúcs - Elemzők szerint a piac kényszeríti ki a megoldást

EU-csúcs - Elemzők szerint a piac kényszeríti ki a megoldást Áttörésnek aligha nevezhető az EU-csúcs pénteken hajnalban zárult első napja az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélték: ha továbbra is fennmarad a tagországok közötti széthúzás, a piac kényszerítheti ki a megoldást.
Tovább
2011.
december
09. 10:09

Cameron mellett Orbán is keresztbe tett az uniónak

Cameron mellett Orbán is keresztbe tett az uniónak A tizenhét euróövezeti ország és legalább hat további európai uniós tagállam új kormányközi szerződést köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására - jelentette be Herman Van Rompuy, a tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke péntek reggel, a brüsszeli csúcstalálkozó első napját lezáró sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
december
06. 08:19

Leminősítheti az euróövezetet a Standard & Poor's

Leminősítheti az euróövezetet a Standard & Poor's Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor's.
Tovább
2011.
december
05. 09:36

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok?

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok? Olaszország - A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be a november 16-án esküt tett kormánya megszorító csomagját.
Tovább
2011.
december
04. 19:11

Delors: "az euró kezdettől hibás volt"

Delors: "az euró kezdettől hibás volt" Az euró a kezdetektől hibásan végrehajtott vállalkozás, és az európai vezetők mai generációja elmulasztotta a valutaunió alapvető problémáinak kezelését - mondta az egyik vezető brit napilapnak Jacques Delors volt EU-bizottsági elnök.
Tovább
2011.
november
24. 19:36

Sztrájkra készülnek az eurokraták

Sztrájkra készülnek az eurokraták Az Európai Unió intézményeiben dolgozó "eurokraták" sztrájkkal fenyegetőznek arra az esetre, ha az Európai Bizottság (EB) nem újítja fel a tárgyalásokat az alkalmazottakat érintő bér- és nyugdíjintézkedésekről.
Tovább
2011.
november
20. 10:33

Hogy élnek a nyugdíjasok Európában?

Hogy élnek a nyugdíjasok Európában? Az európai nyugdíjkorhatár és az átlagnyugdíj alakulását térképezték fel 12 országban az MTI tudósítói. Az összeállításból az is kiderül, hogy hol mennyi pénzből élnek az idősek.
Tovább
2011.
november
16. 19:24

Az euróövezet felbomlását látszik árazni a piac

Az euróövezet felbomlását látszik árazni a piac A piacok a jelek szerint most már elfogadták annak lehetőségét, hogy az euróövezet végső soron szét is eshet, legalábbis erre utalnak az utóbbi időben tapasztalt kötvényárazási folyamatok és az euró gyengülése is - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Tovább
2011.
november
14. 19:14

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül Róna Péter közgazdász szerint a görög- illetve olaszországi események után egyértelmű, hogy az EU "saját" embereit ülteti a periféria országainak kormányfői székébe. Orbán Viktornak szerinte egy éven belül mennie kell, már az utódja is megvan. Az eddigi európai csúcsok mind kudarccal végződtek, a kierőszakolt mentőcsomagok pedig csak a privatizációról szólnak.
Tovább
2011.
november
10. 10:46

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Kevesen tudják

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Kevesen tudják Az Aviva legújabb jelentésében arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy támogassa az éves nyugdíj-nyilatkozatok uniós polgárok számára történő kiadását, és minden olyan intézkedést, amely felhívja az emberek figyelmét, hogy mekkora összeggel számolhatnak nyugdíjas éveikben.
Tovább
2011.
november
07. 23:27

Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak

Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak A megszorítások és az ugyancsak fájdalmas nyugdíj-, és egészségügyi reformok ellen azért nem lázadoznak az írek, mert fennmaradt a bizalmuk a politikai rendszer iránt és e tekintetben jót tett, hogy az állam nem avatkozik a bankok és a hitelfelvevők, a munkaadók és a munkavállalók alkuiba, mondta el Michael Noonan, Írország pénzügyminisztere a Concorde alapblogjának. Szerinte az euró körüli válság meg fog oldódni, de lassú folyamatra számít.
Tovább
2011.
október
23. 19:48

Orbán: mindent, ami a mai világunkban jó, 1956 teremtette meg

Orbán: mindent, ami a mai világunkban jó, 1956 teremtette meg Orbán Viktor szerint mindazt, "ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást,a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg". A miniszterelnök erről az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követő brüsszeli sajtótájékoztatóján beszélt vasárnap.
Tovább
2011.
október
02. 17:03

Soros megoldaná ?

Soros megoldaná ? Soros György a globális válság megelőzésére vonatkozó elképzeléseit három lépésben vázolta a Finacial Times című brit napilapban.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:41

Bérekért és nyugdíjakért küzd most Athén

Bérekért és nyugdíjakért küzd most Athén A görög kormány nem tudja kifizetni a jövő havi nyugdíjakat és közalkalmazotti béreket, ha nem kapják meg a trojkától a 8 milliárd eurót - telefonon egyeztetnek a felek.
Tovább
2011.
szeptember
16. 13:52

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre Továbbra sem jönnek kedvező hírek a CDS-piacról hazánkkal kapcsolatban: hetek óta a világ tíz legkockázatosabb adósa közé sorol minket a CMA Datavision, képtelen 400 bázispont alá csökkenni a felárunk. Most pedig az a csúfság is megesett velünk, hogy a piac már nagyobb esélyt lát a magyar államcsődre, mint a spanyolra.
Tovább
2011.
szeptember
14. 10:49

Nyugdíjközeli nők enyhíthetnének az EU gondjain

Nyugdíjközeli nők enyhíthetnének az EU gondjain Enyhíthetne az Európai Unió munkaerőgondjain, ha nagyobb arányban sikerülne a munkaerőpiacon tartani vagy oda bevonni a nyugdíjkorhatárhoz közeledő nők rétegét - állapította meg egy kedden elfogadott európai parlamenti jelentés.
Tovább
2011.
szeptember
06. 15:31

Az euró jövőjéről

Az euró jövőjéről A II. világháború utáni időszak legfelelőtlenebb politikai kezdeményezései közé tartozott az európai valutaunió létrehozásról szóló döntés - írta hétfőn megjelent cikkében Lord Nigel Lawson, a brit Konzervatív Párt egyik legnagyobb tekintélyű veteránja, aki szerint fel kell hagyni a valutaunióhoz szükséges föderatív európai állam ideájával.
Tovább
2011.
augusztus
17. 05:30

Mivel etetnek minket valójában? Átverős címkék az élelmiszereken

Mivel etetnek minket valójában? Átverős címkék az élelmiszereken Egy nemrég elfogadott EU-jogszabály szerint a jövőben egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz, hogy a vásárlók tudatosabban tudják eldönteni, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak. Ezt követően csak a vásárlókon múlik majd, hogy elolvassák-e, hogy mi szerepel a csomagoláson.
Tovább
2011.
augusztus
15. 12:43

Így menekülhet meg az euró Soros szerint

Így menekülhet meg az euró Soros szerint Az euróválság átfogó megoldása három pillérre kell épüljön: a bankrendszer reformjára és feltőkésítésére, a közös eurókötvényre és egy kilépési mechanizmusra - írja Soros György a Financial Times hasábjain megjelent cikkében.
Tovább
2011.
július
31. 10:00

Romániában dolgoztak a legtöbbet

Romániában dolgoztak a legtöbbet Hetente átlagosan 39,7 órát dolgoztak az európaiak 2010-ben, többet az egy évvel korábbi 39,5 óránál, ám kevesebbet a két évvel korábbi 39,8 óránál - éves jelentésében az Eurofound uniós kutatóintézet.
Tovább
2011.
július
14. 21:44

Megszavazta a megszorító csomagot az olasz szenátus

Megszavazta a megszorító csomagot az olasz szenátus Az olasz parlament felsőháza jóváhagyta a kormány megszorító csomagját csütörtökön kora délután. A szenátusban 161-en szavaztak a megszorítások mellett, 135-en voltak ellene, hárman tartózkodtak. A kormánytervezetet ezután a képviselőház vitatja meg, ott pénteken este várható a jóváhagyás.
Tovább
2011.
június
29. 13:43

Orbán agresszívitásáról ír a Der Standard

Orbán agresszívitásáról ír a Der Standard A hatalom bebetonozása nemzetközi arculat helyett címmel közölt cikket a magyar EU-elnökségről szerdán a Der Standard című liberális osztrák lap. A lap budapesti tudósítója, Kathrin Lauer szerint "csak kevés jó osztályzatot" kap a magyar EU-elnökség. Sok bíráló szerint - írta a tudósító - Magyarország elszalasztotta a lehetőséget, hogy az EU-elnökség révén nemzetközi súlyról tegyen tanúbizonyságot, s éppen ebben az időszakban vitte véghez a Fidesz-kormány a legfontosabb lépéseket hatalma bebetonozása érdekében.
Tovább
2011.
június
29. 13:37

Fél Magyarország sikeresnek tartja az EU-elnökséget

Fél Magyarország sikeresnek tartja az EU-elnökséget Fél éven át Magyarország volt az Európai Unió soros elnöke, ez az időszak azonban június végével lezárult. Ennek apropóján felmérést végeztek az elnökséggel kapcsolatban, melyből kiderült, hogy Magyarország lakosságának jelentős része nem igazán követte figyelemmel az elmúlt 6 hónap eseményeit.
Tovább
2011.
június
08. 08:14

Magyarok, még több megszorítás kell

Magyarok, még több megszorítás kell Brüsszel kiadta kedden az egyes országokra vonatkozó ajánlásait az európai szemeszter keretein belül - így értékelte a magyar konvergenciaprogramot is. Az Európai Bizottság több ponton úgy látja, hogy bukhatjuk a felvázolt hiánycélokat, ezért további, a Széll Kálmán-tervben felvázoltakon túli lépéseket sürget.
Tovább
2011.
június
06. 12:00

Andor: a nyugdíjak rendezése a tagállamokra tartozik

Andor: a nyugdíjak rendezése a tagállamokra tartozik Andor Lászlóval készített interjút a Die Welt. A német konzervatív napilap már a címben kiemelte: a foglalkoztatásért és a szociális ügyekért felelős, magyar uniós biztos szerint a szabadságok és a nyugdíjak rendezése az egyes államokra tartozik. A biztos nem támogatja a teljes körű gazdaságpolitikai harmonizálását Európában - fogalmazott az írás alcímében a lap.
Tovább
2011.
június
03. 22:42

Aggódnak a szlovén népszavazás miatt

Aggódnak a szlovén népszavazás miatt A szlovén nyugdíjreform – a korhatár jelentős emelése – mellett érvelt pénteken Szlovéniában az Európai Tanács elnöke, és Berlinben a német kormány szóvivője. A szlovénok fele várhatóan a tervezet ellen szavaz a vasárnapi népszavazáson.
Tovább
2011.
május
26. 05:03

Hogyan számolják a migráns munkavállalók nyugdíját?

Hogyan számolják a migráns munkavállalók nyugdíját? Akár évekig is elhúzódhat a nyugdíj megállapítása azoknál a migráns munkavállalóknál, akik több országban szerezték meg az ehhez szükséges jogosultságot - nyilatkozta az MTI-nek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője szerdán az általuk szervezett nemzetközi konferenciával kapcsolatban.
Tovább
2011.
május
19. 11:15

Nyugdíjkorhatár: a németek 69-ig is elmennének?

Nyugdíjkorhatár: a németek 69-ig is elmennének? A nyugdíjkorhatár 69 évre történő felemelését javasolta Németországban az a tekintélyes gazdasági szakértőkből álló tanács, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a kérdés tanulmányozásával.
Tovább
2011.
május
19. 09:27

Nincs szegény a német nyugdíjasok között

Nincs szegény a német nyugdíjasok között Miközben minden negyedik német szegény, vagy szegény lenne az állam támogatása nélkül, a német nyugdíjasok minden társadalmi rétegnél jobban élnek. Közöttük a legkisebb azok aránya, akik az EU-ban megállapított szegénységi küszöb alatt élnek. Alig 2-3 százalékuk havi jövedelme kevesebb 700 eurónál.
Tovább
2011.
május
18. 17:47

Egyre nagyobb terhet jelent az idősek ellátása Európában

Egyre nagyobb terhet jelent az idősek ellátása Európában A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) jelentése szerint az idős emberek gondozásának költségei 2050-re megháromszorozódhatnak. Ezt támasztják alá azok a becslések is, amelyek szerint az OECD-országokban 40 év múlva a 80 év fölöttiek aránya eléri majd a 10 százalékot.
Tovább
2011.
május
13. 20:57

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció Nyugaton is generációs feszültséget okoz a társadalom elöregedése, a rendszert váltó országokban pedig kifejezetten a vesztesek közé tartoznak a nyugdíjasok.
Tovább
2011.
május
13. 12:42

Berlin nőket és időseket vonna be a munkaerőpiacra

Berlin nőket és időseket vonna be a munkaerőpiacra A német szövetségi kormány a szakemberhiány elhárítására az eddiginél nagyobb mértékben vonná be a munkaerőpiacra a nőket és az idősebbeket - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
május
05. 10:15

Uniós ajánlás készül a fenntartható nyugdíjrendszerről

Uniós ajánlás készül a fenntartható nyugdíjrendszerről A termékenység és a nyugdíjrendszerek, illetve a foglalkoztatottság és a nyugdíjrendszer kapcsolatáról értekeznek elismert európai szakemberek és politikusok péntektől Budapesten. A konferencia ajánlást is megfogalmaz majd az uniós döntéshozók számára.
Tovább
2011.
május
02. 09:29

Fontos változásokat hoz a május a munkaerőpiacon

Fontos változásokat hoz a május a munkaerőpiacon Májustól több fontos változás is életbe lép a munkaerőpiacon. A korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Ugyanakkor szabaddá vált a munkavállalás Németországban, Ausztriában és Svájcban.
Tovább
2011.
április
28. 22:54

Romaintegrációról, idősekről tanácskoztak

Romaintegrációról, idősekről tanácskoztak A szegénység elleni küzdelemmel foglalkozó uniós szociális védelmi bizottság ülésezett Budapesten, a csütörtökön zárult, kétnapos tanácskozáson a romaintegrációs keretstratégiáról és egy idősekkel foglalkozó munkacsoport létrehozásáról volt szó.
Tovább
2011.
április
18. 08:40

Uniós biztos bírálja a nyugdíjintézkedést

Uniós biztos bírálja a nyugdíjintézkedést A lengyel kormány le akarja szorítani a magánnyugdíjpénztárak költségeit. Jelenleg a nyugdíjpénztárak általában a befizetések átlagosan 7 százalékát, a mostani maximumot vonják le működési költségekre. A kormány ezt a hányadot akarja 3,5 százalékra korlátozni.
Tovább
2011.
április
15. 18:21

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak A kormány délután 3 órakor tette közzé a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramot. A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is.
Tovább
2011.
április
06. 00:59

Fogy és öregszik a bolgár népesség

Fogy és öregszik a bolgár népesség Bulgáriának 7 351 234 lakosa van, szemben a 2001. évi legutóbbi népszámláláskor rögzített 7 932 984-gyel szemben – mutatott rá a Nemzeti Statisztikai Intézet. Idén az Európai Unió valamennyi tagállamában tartanak népszámlálást. A lakosságot elsőként Bulgáriában számolták össze, a végeredmény az év végére várható.
Tovább
2011.
április
04. 08:30

A család a jövő záloga

A család a jövő záloga Az uniós tagállamok demográfiai és családügyekért felelős minisztereinek informális ülése előtt adott nyilatkozatában a magyar tárcavezető hangsúlyozta: a népesség fogyása a legtöbb uniós tagállamnak problémát okoz, és már Magyarországon is tízmillió alá csökkent a lakosok száma.
Tovább
2011.
március
29. 09:33

Európa a családokért, a családok Európáért

Európa a családokért, a családok Európáért Uniós elnökként Magyarország lesz a házigazdája március 28. és április 2. között az Európai Népesedési Hétnek. Nemzetközi szakértői, tudományos és civil konferenciák lesznek ezekben a napokban, itt tartják informális találkozójukat az európai családügyi miniszterek, a záró fesztiválra pedig a nagyközönséget is várják a Millenárisra, április 2-án. Beszámoló a nyitó sajtótájékoztatóról.
Tovább
2011.
március
23. 09:35

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával Elutasította az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a nyugdíj-finanszírozási rendszer lényeges megváltoztatására vonatkozó magyar kormányjavaslatról szóló, és a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről szóló magyar lakossági petíciókat - - tájékoztatott Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő, a Petíciós Bizottság magyar póttagja.
Tovább
2011.
március
14. 17:22

Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatárról Szlovéniában

Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatárról Szlovéniában A szlovén alkotmánybíróság hétfőn engedélyezte a népszavazást a nyugdíjreformról, a kormány álláspontjával szemben. A népszavazást a szakszervezetek kezdeményezték, mert túlzottnak tartják a nyugdíjkorhatár emelését egységesen 65 évre. Ez eddig a férfiaknak 58 éves, a nőknél 57 éves kor volt.
Tovább
2011.
március
12. 21:18

Bérvisszafogást és nyugdíjkorhatár-emelést diktál az unió

Bérvisszafogást és nyugdíjkorhatár-emelést diktál az unió Megállapodtak az euróövezeti országok állam- és kormányfői péntek este abban a javaslatcsomagban, amelynek rendeltetése, hogy növelje az övezet versenyképességét - jelentette be egy internetes üzenetében Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke.
Tovább
2011.
március
06. 21:00

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert”

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert” A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjúban.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.
Tovább
2011.
február
20. 17:22

Spanyolország biztosítson ingyenes gyógyszereket a külföldi nyugdíjasoknak

Spanyolország biztosítson ingyenes gyógyszereket a külföldi nyugdíjasoknak Az Európai Bizottság bíróság elé állította Spanyolországot azért, hogy nem hajlandó ingyenes gyógyszerellátást biztosítani azoknak a más EU-tagállamokból származó nyugdíjasoknak, akik ideiglenesen tartózkodnak Spanyolországban.
Tovább
2011.
február
18. 12:55

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban; az általános forgalmi adó 20 százalékra emelkedik; az állam 3 százalékkal alacsonyabb járulékot fog elvenni az emberek fizetéséből, s több pénz marad a cégeknél - lényegében ezek a legfontosabb elemei a csehországi nyugdíjrendszer reformjának, amelyekben péntekre virradóra egyezett meg a hárompárti kormánykoalíció.
Tovább
2011.
február
18. 07:15

Kockázatos dolgokra költi a nyugdíjpénzeket a francia kormány

Kockázatos dolgokra költi a nyugdíjpénzeket a francia kormány Gyenge tőkehozam, kockázatos befektetések, a távlati stratégiák figyelmen kívül hagyása és a megtakarítások kockázatos felhasználása adósságtörlesztésre - egyebek mellett ezeket bírálta a francia állami megtakarítási nyugdíjalap (FRR) működésében a számvevőszék csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentésében.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2011.
február
17. 12:37

Ezt Merkel sem gondolhatja komolyan! 67 év lesz a nyugdíjkorhatár?

Ezt Merkel sem gondolhatja komolyan! 67 év lesz a nyugdíjkorhatár? Angela Merkel az egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta. A német kancellárasszony szerint 67 éves kornál kellene meghúzni a vonalat, ami már csak azért is érdekes, mert Magyarországon épp most vezették be azt az új szabályt, miszerint a nők nyugdíjba vonulhatnak 40 év szolgálati idő után - függetlenül attól, hogy elérték a korhatárt, vagy sem.
Tovább
2011.
február
16. 08:56

Nyugdíjakról szóló jelentést fogadott el az Európai Parlament

Nyugdíjakról szóló jelentést fogadott el az Európai Parlament A jelentésről szóló vitában Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős tagja elmondta, hogy mindenekelőtt az európai nyugdíjrendszereket feszítő - a várható élettartam és a nyugdíjkorhatár közötti egyre nagyobb távolságból adódó - egyensúlytalanságokat kell megszüntetni.
Tovább
2011.
február
14. 06:06

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP Az Európai Parlament kedden vitázik a fenntartható nyugdíjrendszerekről. A képviselők másnap szavaznak egy állásfoglalásról, amely a rendszerek fenntarthatóságára és a nyugdíjasok elégséges ellátására fekteti a hangsúlyt.
Tovább
2011.
február
10. 16:48

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre Továbbra is vannak aggodalmai az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszer átalakításáról decemberben megszavazott magyar törvénnyel kapcsolatban - derül ki abból a válaszból, amelyet Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos adott Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő írásbeli kérdésére.
Tovább
2011.
február
06. 09:07

Egységes nyugdíjredszert terveznek az eurózónában

Egységes nyugdíjredszert terveznek az eurózónában Egységes adó- és nyugdíjrendszert akarnak a németek és a franciák az eurózónában. Beszüntetnék az inflációkövető béremelést, és központilag szabályoznák a bankok működését. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy szerint erre a versenyképesség növelése érdekében van szükség. Orbán Viktor jónak nevezte a tervek többségét, de azt kizártnak tartja, hogy Magyarország csatlakozzon egy egységes adórendszerhez.
Tovább
2011.
február
03. 19:48

Romániában emelkednek a bérek és a nyugdíjak

Romániában emelkednek a bérek és a nyugdíjak Több mint másfélmillió romániai nyugdíjas járandósága emelkedik februárban a tavaly év végén elfogadott új nyugdíjtörvény értelmében. Azoknak a nyugdíja nő átlagban 93 lejjel (6 ezer forint), akik nehéz munkakörülmények között dolgoztak.
Tovább
2011.
február
01. 07:27

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában Újabb európai országok próbálják meg későbbre tolni a munkavállalók nyugállományba vonulását. A demográfiai folyamatok megkövetelik, hogy egyre tovább dolgozzunk. Európában ma már több a nyugdíjas, mint a pályakezdő fiatal.
Tovább
2011.
január
28. 12:55

Újabb reformra lehet szüksége a nyugdíjrendszernek egy-két éven belül

Újabb reformra lehet szüksége a nyugdíjrendszernek egy-két éven belül Románia az egyik legdrámaibb korrekciót hajtotta végre nyugdíjrendszerében, mert az új nyugdíjtörvény előtt aggasztóan felborult a rendszer egyensúlya, ám az intézkedések nem elegendőek – véli a Romániai Magánnyugdíjkezelők Egyesületének vezetője, Crinu Andănuţ.
Tovább
2011.
január
18. 22:43

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel Érdekes javaslattal rukkolt elő a német kancellárasszony. Angela Merkel mai beszédében ugyanis többek közt egy egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta, méghozzá nem kevesebb, mint 67 éves korban. Kérdés azonban mit szólnak ehhez a tagállamok.
Tovább
2011.
január
18. 22:02

Kiskapu a nyugdíjrendeletben

Kiskapu a nyugdíjrendeletben Nem túl sokan, de élhetnek a lehetőséggel. A kormány hiába zárta ki a pénztártagokat a magyarországi tb-ből, ha a tagok külföldön kezdenek dolgozni, más országok társadalombiztosításában továbbra is szerezhetnek szolgálati időt, amelyet itt Magyarországon is figyelembe kell venni.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2010.
december
26. 23:13

Nyugdíjasok miatt ugrottak egymásnak

Nyugdíjasok miatt ugrottak egymásnak December 23-án ünneplik Szlovéniában a függetlenség és egység ünnepét, húsz évvel ezelőtt ezen a napon döntött úgy a választók 88,5 százaléka, hogy Szlovénia független állam legyen. Az ünnepségekkel kapcsolatban azonban a jobboldali ellenzék néhány prominens képviselője a kormányerőket kritizálta, ráadásul a nyugdíjkérdés továbbra sem jutott nyugvópontra, sőt a DeSUS ismét a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzött.
Tovább
2010.
december
25. 10:46

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly Az EP-képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikája katasztrófába sodorja az országot. Képtelenség a nyugdíjak értékállóságát garantálni, ez a kormányzati ígéret is csak annak bizonyítéka, hogy Orbánék nem tudják, mit csinálnak – állítja Bokros Lajos, az Európai Parlament tagja, volt pénzügyminiszter. Mint mondja, kell foglalkozni az euró bevezetésével, de egyelőre nem érdemes egy újabb, betarthatatlan időpontot kijelölni.
Tovább
2010.
december
19. 14:18

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen Országszerte mintegy negyven városban tüntettek szombaton a nyugdíjkorhatár felemelése ellen; a legnagyobb megmozdulás Madridban volt, ahol a hóesés ellenére több tízezren gyűltek össze.
Tovább
2010.
december
18. 14:20

Nyugdíjas gyorskölcsönök

Nyugdíjas gyorskölcsönök Egyre több anyagi gonddal küzdő nyugdíjas kér gyorskölcsönt Romániában, a nyugdíjasok önsegélyező pénztárából. Szatmárnémetiben idén eddig több mint 5000 nyugdíjas, közel 66 millió forintnyi kölcsönt vett fel.
Tovább
2010.
december
17. 16:49

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni Orbán Viktor a magyar EU-elnökségre készülve megígérte, hogy az euró stabilizálása lesz a legfontosabb feladat. Közép-Európának gázvezetékeket akar. A válságadók és a magánnyugdíjpénztárak miatt aggódóknak pedig azt üzente, hogy fölösleges Brüsszelben panaszkodniuk.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2010.
december
14. 06:02

Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött "nyugdíjalkut"

Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött "nyugdíjalkut" A jelek szerint lengyel részről túlzóan állították, hogy átütő sikert értek el a tőkefedezeti nyugdíjrendszer költségeinek beszámításáról szóló vitában. Az Európai Bizottság ugyanis kitart eredeti álláspontja mellett és csak annyi engedményt kész tenni, hogy rugalmasabban fog hozzáállni a kérdéshez. Ezt támasztja alá a Bizottság elnökének a lengyel kormányfőhöz írt és a BruxInfo birtokába került levele is.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2010.
december
12. 10:06

Emelik a nyugdíjkorhatárt Bulgáriában

Emelik a nyugdíjkorhatárt Bulgáriában A bolgár parlament szombaton elfogadta azt a reformtörvényt, amellyel megakadályoznák az erősen eladósodott állami nyugdíjrendszer működésképtelenné válását. Ezt részben a nyugdíjkorhatár és a szolgálati idő megemelésével kívánják elérni.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
december
03. 11:59

Mi a garancia a biztos nyugdíjas évekre?

Mi a garancia a biztos nyugdíjas évekre? Kielégítő megoldást jelentenek-e a megfelelő színvonalú nyugellátásra a kormány legutóbb bejelentett, a magán-nyugdíjpénztári rendszer ellehetetlenülését célzó lépései? – tudakolta az Európai Bizottságnak feltett kérdésében Herczog Edit szocialista EP-képviselő.
Tovább
2010.
december
01. 20:49

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében Jottányit sem közeledett egymáshoz a magyar kormány és az EU gazdasági és pénzügyi biztosának álláspontja a magán-nyugdíjpénztárak megszüntetésének ügyében Olli Rehn és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi brüsszeli találkozóján.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
13. 13:22

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer November 15-ig lehet hozzászólni a jövő nyugdíjairól szóló európai Zöld Könyvhöz. A szokatlanul hosszú vitára bocsátott, meglehetősen általános közpolitikai dokumentum óvatosan a Magyarországon most visszaszorulóban lévő tőkefedezeti nyugdíjpénztárak védelmében keresi az európai konszenzust. A görög államháztartás válsága nyomán ugyanis a dokumentum szerzői is úgy látták, hogy az egyik tagállam állami nyugdíjkiadásainak költségvetési hatása más tagállamokban vonhat maga után súlyos következményeket.
Tovább
2010.
november
11. 11:33

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok?

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok? Miután Szlovákiában futótűzként terjed a hír, hogy Ausztriában 783 euró a nyugdíjminimum, és az odaköltözők kérhetik a pénzük kiegészítését, nyugati szomszédunk attól tart, hogy a kiegészítés miatt több EU-s országból elindulhat az országba tartó "nyugdíjturizmus".
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2010.
október
12. 13:52

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen Egy hónapon belül negyedik alkalommal tartanak kedden országos sztrájknapot Franciaországban a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen: reggel óta fennakadások vannak a vasúti, a légi és a városi tömegközeledésben, s ezúttal a gimnazisták és az egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz. 244 városban tartanak utcai felvonulásokat, ahova ismét milliókat várnak a szervezők. Az előző tiltakozó napokon a szakszervezetek szerint 3 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan vettek részt a tüntetéseken.
Tovább
2010.
október
10. 12:00

Korán megfáradnak a lengyelek

Korán megfáradnak a lengyelek Lengyelországban az ötven év felettiek egyre nagyobb hányada választja a korai nyugdíjazást – derül ki a magánszféra munkaadói szövetségének felméréséből.
Tovább
2010.
október
07. 16:46

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt Visszaküldi a parlamentnek a romániai nyugdíjtörvényt Traian Basescu román államfő, aki csütörtökön maga jelentette be, hogy méltánytalannak tartja a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
október
06. 19:02

Európa-szerte fontos az idősek helyzete

Európa-szerte fontos az idősek helyzete Orbán Viktor miniszterelnök kedden hivatalában fogadta Bernhard Worms-t, az Európai Senior Unió elnökét, Marilies Flemming alelnököt és Iván Lászlót, a Fidesz nyugdíjas tagozatának országos elnökét.
Tovább
2010.
szeptember
29. 07:31

A nyugdíjasok menthetik meg az országot

A nyugdíjasok menthetik meg az országot A magyar kormány joga eldönteni, milyen gazdaságpolitikai eszközöket választ a foglalkoztatás növelésére, az unió ebben tud támogatni. Ezt mondta a Napi Gazdaságnak Andor László, az EU munkaügyi biztosa, aki szerint a magyar költségvetési mozgásteret segítheti a nyugdíjreform változó elszámolása.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART