Címke: generációk (336 találat)

2015.
július
22. 10:12

Nyugdíjasokat foglalkoztat a Daimler

Nyugdíjasokat foglalkoztat a Daimler Egyre több nyugállományba vonult korábbi munkatársát foglalkoztatja tanácsadóként a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető német Daimler.
Tovább
2015.
július
13. 21:12

Problémás lesz a nyugdíjrendszer fenntartása

Problémás lesz a nyugdíjrendszer fenntartása Problémássá válik a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után - mondta Botos Katalin közgazdász az M1 aktuális csatornán hétfőn. A szakember a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének tanulmányára reagálva kifejtette: a nyugdíjasok aránya nőni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúvá válók.
Tovább
2014.
október
21. 13:54

Hatvanezer matuzsálem él Kínában

Hatvanezer matuzsálem él Kínában Kínának már csaknem 60 ezer 100 évesnél idősebb lakosa van, a népes "klub" korelnöke 128 éves - jelentette a kínai gerontológiai társaság kedden közreadott jelentésében.
Tovább
2014.
október
01. 11:32

"Az idős emberek az ország tartóoszlopai"

"Az idős emberek az ország tartóoszlopai" Az idős, nyugdíjas emberek az ország tartóoszlopai, akikre nemcsak kormányzati, de helyi, önkormányzati szinten is oda kell figyelni - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen.
Tovább
2014.
február
22. 08:21

Egyre kevesebb a járulékfizető, és több a nyugdíjas

Egyre kevesebb a járulékfizető, és több a nyugdíjas Magyarországon egyre kevesebb aktív korú munkavállaló befizetett járulékából kell egyre több nyugdíjas járandóságát kifizetni, a következő 15 évben ugyanis várhatóan 514 ezerrel csökken a járulékfizetők száma - ismertette Farkas András, a pénzügyi tanácsadással és biztosítás közvetítéssel foglalkozó Consequit Group értékesítési vezérigazgatója.
Tovább
2013.
október
18. 10:30

A legtöbben családjukkal és utazással töltenék nyugdíjas éveiket

A legtöbben családjukkal és utazással töltenék nyugdíjas éveiket Egy közvélemény-kutatás szerint a magyarok a nyugdíjas éveiket családjukkal, jó egészségben, illetve utazással szeretnék tölteni, ennek érdekében lemondanának káros szenvedélyükről, és egy esetleges nyereményt is családjukra költenének.
Tovább
2013.
október
17. 11:07

Kína százéveseinek négyötöde nő

Kína százéveseinek négyötöde nő Kína több mint 54 ezer százévesnél idősebb polgárának a négyötöde nő. Közéjük tartozik a legidősebb is, aki állítólag 127 éve született - tudatta a kínai geriátriai társaság (GSC).
Tovább
2013.
október
14. 08:52

200 millió embert ünnepeltek

200 millió embert ünnepeltek Hivatalosan először tartották meg Kínában vasárnap az idősek napját. Becslések szerint a világ legnépesebb országában a 60 év felettiek száma idén meghaladja a 200 milliót, 2025-re pedig elérheti a 300 milliót.
Tovább
2013.
október
04. 19:42

Nyugdíj: jön a korhatáremelés

Nyugdíj: jön a korhatáremelés A nyugdíjak reálértékének növelését továbbra sem tervezik, emelés csak az infláció mértékével lehetséges, és jövőre életbe lép a korhatáremelés első lépése – derül ki a kormány nyugdíjprognózisából.
Tovább
2013.
október
04. 16:20

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács Az idősebb munkavállalók jogainak megerősítését szorgalmazta az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, pénteki strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában. A dokumentum szerint az idősek gyakran igazságtalan diszkrimináció elszenvedői, amikor be kívánnak lépni, vagy vissza akarnak kerülni a munkaerőpiacra, illetve amikor továbbképzésre jelentkeznek.
Tovább
2013.
október
03. 22:00

Az öregség az élet beteljesedése

Az öregség az élet beteljesedése Az idősek világnapja alkalmából Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozása Pápai Tanácsának elnöke üzenetet adott ki, Az idősek életének értéke címmel.
Tovább
2013.
október
02. 09:33

Globális jelentés az elöregedésről

Globális jelentés az elöregedésről Svédországban a legjobb megöregedni - ezt mutatja az idősek átfogó helyzetéről először elkészített globális lista, amelyen Magyarország a 91 ország közül a negyvenedik helyet foglalja el. A dokumentum előrejelzése szerint 2050-re a világ 60 éven felüli lakosságának létszáma felülmúlja majd a 15 éven aluliakét.
Tovább
2013.
október
01. 10:46

Az idősek tapasztalatai nélkül Magyarország nem lenne öntudatos állam

Az idősek tapasztalatai nélkül Magyarország nem lenne öntudatos állam Az idős emberek tudása, tapasztalata és bölcsessége nélkül Magyarország ma nem lenne önálló és öntudatos állam - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, a Művészetek Palotájában.
Tovább
2013.
szeptember
15. 10:34

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija Meghalt a világ legidősebb férfija, Salustiano Sanchez-Blazquez Spanyolországban született, de 90 éven át élt Amerikában.
Tovább
2013.
szeptember
13. 15:50

Lassan,de növekszik a nyugdíjasok létszáma

Lassan,de növekszik a nyugdíjasok létszáma 2013 második félévében folytatódott a nyugdíjasok számának lassú gyarapodása: a kort betöltött öregségi nyugdíjasok több mint 1,9 millióan vannak. A nyugdíjak 5,5 százalékkal emelkedtek, annak ellenére, hogy az ellátásokat januárban 5,2 százalékkal növelték. A gyorsabb növekedés oka az új nyugdíjasok átlagnál magasabb nyugdíja, írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2013.
szeptember
09. 15:57

Mi lesz a negyvenesek álmaiból?

Mi lesz a negyvenesek álmaiból? A negyvenesek a legpesszimistábbak a jövőjüket illetően derül ki a Groupama Garancia Biztosító és a GfK Piackutató közös online kutatásából. 90 százalékuk úgy érzi, hogy nincsen elég megtakarítása a közelítő nyugdíjas éveikre. A mindennapi létfenntartás finanszírozása kiadásaik közel 80-90 százalékát is eléri, így alig marad arra, hogy élvezzék az életet, vagy épp megtakarítsanak maguknak vagy gyermeküknek.
Tovább
2013.
szeptember
07. 09:54

Gyurcsány eltörölné a nyugdíjkorhatárt

Gyurcsány eltörölné a nyugdíjkorhatárt Gyurcsány Ferenc szerint szociális katasztrófa fenyegeti az országot, mivel most érik el majd a nyugdíjkorhatárt azok, akik eddig minimálbérért dolgoztak, illetve százezrek kerültek ki a rokkantellátásból az "igazságtalan felülvizsgálatok" miatt. A volt miniszterelnök erről a Demokratikus Koalíció nyíregyházi nagygyűlésén beszélt pénteken.
Tovább
2013.
augusztus
24. 11:10

Nyugdíj: harapófogó vár a mai 30-40-es korosztályra

Nyugdíj: harapófogó vár a mai 30-40-es korosztályra Sokkoló tényekre hívta fel a babyboom-generáció gyermekeinek figyelmét szüleik nyugdíjba vonulása kapcsán a közelmúltban a MarketWatch. A rossz hír az, hogy Magyarországon is extra terhek várnak a Ratkó-korszakban születettek leszármazottaira.
Tovább
2013.
augusztus
22. 10:25

Kissé mérséklődött a népességfogyás az első félévben

Kissé mérséklődött a népességfogyás az első félévben Kissé mérséklődött a népességfogyás, miután csökkent a születések és a halálozások száma 2013 első félévében az előző esztendő hasonló időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből.
Tovább
2013.
augusztus
09. 15:33

A magyarok negyede nyugdíjas

A magyarok negyede nyugdíjas Az első negyedév végén átlépte a kétmilliós létszámot az öregségi nyugdíjasok száma - ami újabb jelzés arra, hogy tovább öregszik a magyar társadalom.
Tovább
2013.
július
25. 18:40

A japán nők élnek a legtovább a világon

A japán nők élnek a legtovább a világon 2011-ben a mintegy 20 ezer halálos áldozatot követelő földrengés és cunami miatt időlegesen a hongkongi hölgyek lettek a statisztikailag legtovább élők. A japán nők 2011-et megelőzően több mint 25 éven át vezették a ranglistát, amit a japán egészségügyi minisztérium 48 ország és Hongkong adatai alapján állított össze.
Tovább
2013.
július
15. 08:17

A nyugdíjasok, vagy a dolgozók élnek jobban?

A nyugdíjasok, vagy a dolgozók élnek jobban? Az első helyen áll Magyarország az Európai Unió országai között az időskorúak relatív jövedelmét tekintve: az időskorúak átlagos jövedelme megegyezik a fiatalabbak átlagos jövedelmével, ami egyedül Luxemburgban van még így. Ellenben az utolsó helyen állunk az időskorúak foglalkoztatásában, de gyenge is a kapacitás az aktivitás növeléséhez - derül ki egy uniós anyagból, amit az Active Ageing jegyében állítottak össze.
Tovább
2013.
július
11. 17:30

Kilencvenesek a csúcson

Kilencvenesek a csúcson A mai kilencvenesek sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint a tíz évvel korábban születettek - erre az eredményre jutottak dán kutatók.
Tovább
2013.
május
23. 16:20

Lassult a népesség fogyása

Lassult a népesség fogyása Nagyobb mértékben csökkent a halálozások száma, mint a születéseké, így az év első három hónapjában tovább mérséklődött a népesség fogyásának üteme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint.
Tovább
2013.
május
16. 17:45

Emmi: idén is meghirdetik az Életút pályázatot

Emmi: idén is meghirdetik az Életút pályázatot Idén is meghirdetik az önéletrajz-írói Életút pályázatot a tavalyi, az aktív idősödés európai évéhez kapcsolódó program folytatásaként - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.
Tovább
2013.
május
09. 16:59

"Erőforrásként" tekint az idősekre a kormány

"Erőforrásként" tekint az idősekre a kormány Nem problémaként, hanem erőforrásként kell a társadalomnak az idősekre tekintenie - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára egy csütörtöki nemzetközi konferencián Budapesten, ahol a már bevált "jó gyakorlatokat" ismertették egymással a szakemberek.
Tovább
2013.
április
30. 11:12

Hogyan bánunk a szüleinkkel?

Hogyan bánunk a szüleinkkel? Anyák napi társadalmi felelősségvállalási kampányt indít a szülők gondozása témájában a Szeretem az anyukámat elnevezésű Facebook oldal, amely felmérést végzett arról, hogyan bánnak a magyarok a szüleikkel. Az oldal szerkesztői a hozzászólások alapján figyeltek fel arra, hogy számos családban problémát jelent a szülőkről való gondoskodás. A téma feltérképezésére egy kutatást készítettek, 1500 édesanya korú, 18-40 éves nő válaszait értékelték ki, olyanokét, akiknek még élnek a szülei - közölték a szervezők.
Tovább
2013.
április
20. 09:13

Betöltötte 116. életévét Kimura Dzsiroemon, a világ legidősebb embere

 Betöltötte 116. életévét Kimura Dzsiroemon, a világ legidősebb embere A japán Kimura egyben a leghosszabb életkort megért férfi a történelem során. Rendkívüli életkorát egyszerű, de hatásos életfilozófiájának köszönheti: "egyél könnyű ételeket és élj sokáig".
Tovább
2013.
április
17. 15:29

A svéd lánycsecsemők tizede megéri 100. életévét

A svéd lánycsecsemők tizede megéri 100. életévét A 2012-ben született svéd lányok 11 százaléka megéri 100. születésnapját, a fiúk esetében az arány 6 százalékos - áll a Svéd Statisztikai Hivatal szerdán közzétett prognózisában.
Tovább
2013.
április
16. 17:56

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát Japán gerontológusok vizsgálat alá vették a világ legöregebb nőjét, a 115 éves asszonytól a hosszú élet titkát akarják megtudni. Az Oszakában élő Okava Miszao esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.
Tovább
2013.
április
05. 12:55

OECD: a nyugdíjakon kell spórolni

OECD: a nyugdíjakon kell spórolni Ha nem vágjuk meg az egészségügyi- és nyugdíjkiadásokat, akkor idővel csak nagyon komoly egyéb megszorítások révén tudjuk majd mederben tartani a költségvetést - áll az OECD elemzésében.
Tovább
2013.
április
03. 19:10

Akiknek nem lesz nyugdíjuk

Akiknek nem lesz nyugdíjuk A ma pályájuk elején álló fiatalok hozzávetőlegesen 40 év múlva vonulnak nyugdíjba. Fiatalok lévén nem sokat gondolnak idős éveikre, bár a hvg.hu összeállításából kiderül, hogy állami ellátással nem számolnak, megtakarítani pedig nincs miből.
Tovább
2013.
április
03. 12:46

Hét 111 éves nyugdíjas él Magyarországon

Hét 111 éves nyugdíjas él Magyarországon Hét 111 éves nyugdíjas él ma Magyarországon, ők a legidősebb magyar állampolgárok, és valamennyien nők - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) szerdán az MTI megkeresésére. Ez azt jelenti, hogy már egyetlen olyan magyar állampolgár sem él az ország határán belül, aki a XIX. században született.
Tovább
2013.
március
31. 18:23

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Mi lesz a nyugdíjakkal? Jócskán öregszik a magyar társadalom: az ország minden tizedik lakosa 70 éves vagy idősebb - derül ki a 2011. évi népszámlálás végleges adataiból. Tíz év alatt csaknem 250 ezerrel nőtt a 60 évesek és az annál idősebbek száma, miközben ugyanennyivel esett vissza a 15 évnél fiatalabbaké. Folyamatosan csökken a házasságkötések száma. Noha még mindig 4,3-szer több házaspár van, mint amennyi élettársi kapcsolatok, minden ötödik kapcsolatban házasságkötés nélkül élnek együtt a párok. A magyarországi családok 20 százalékát egyedülálló szülő és a vele együtt élő egy vagy több gyermeke alkotja.
Tovább
2013.
március
29. 19:34

Tíz évvel emelkedett a horvát lakosság átlagéletkora

Tíz évvel emelkedett a horvát lakosság átlagéletkora Horvátországban az utóbbi ötven évben közel 10 évvel emelkedett a lakosság átlagéletkora - közölte a zágrábi média az állami statisztikai hivatal (DZS) által pénteken közzétett 2011-es népszámlálási adatokra hivatkozva.
Tovább
2013.
március
29. 15:19

108 évesen elhunyt az egyik legidősebb magyar

108 évesen elhunyt az egyik legidősebb magyar Életének 108. évében elhunyt Bula Mihály, aki családjának tudomása szerint az egyik legidősebb ember volt Magyarországon. Csak három éve vonult nyugdíjasotthonba, addig saját magát látta el.
Tovább
2013.
március
28. 20:03

Több mint 260 ezerrel csökkent az ország lakossága tíz év alatt

Több mint 260 ezerrel csökkent az ország lakossága tíz év alatt Magyarország lakosságának létszáma 9 millió 937 ezer 628 volt a 2011. október 1-jei népszámláláskor, ez 260 687-tel kevesebb, mint amennyi 2001. február 1-jén, az előző összeíráskor volt - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásért felelős elnökhelyettese az összeírás végleges adatairól szóló sajtótájékoztatón.
Tovább
2013.
március
28. 14:55

A fiatalok fele még a szüleivel él

A fiatalok fele még a szüleivel él A 21-29 éves korosztály jelentős része nem tud vagy nem akar elszakadni családjától: a megkérdezettek több mint fele még együtt él a szüleivel - derül ki egy felmérésből. A válaszadók 91 százalékának jelenleg nincs gyermeke.
Tovább
2013.
március
20. 08:40

Állami támogatásokkal ösztönzi a párkeresést Japán

Állami támogatásokkal ösztönzi  a párkeresést Japán A gyermekvállalás és -nevelés támogatása mellett a párkeresést és házasodást is állami támogatásokkal fogja ösztönözni a japán kormány a szigetországbeli születések alacsony számának növelése érdekében - írta a Jomiuri Simbun japán napilap.
Tovább
2013.
március
13. 10:51

Aki megállítaná az öregedést

Aki megállítaná az öregedést A mai tudomány egyik legérdekesebb, legvitatottabb alakja, az öregedéskutatás guruja. Számítástechnikai végzettsége ellenére orvosbiológiai kutató, az öregedés ellen küzdő SENS Alapítvány kutatási igazgatója. Mint egy interjújában állította, a szakmai alapokat 19 évvel idősebb biológus feleségétől tanulta. Meghökkentő állításairól ennek ellenére a legfontosabb lapok is megkérdezték. Aubrey de Grey (50) a jövő heti budapesti TEDx Danubia konferencia (www.tedxdanubia.com) egyik előadója lesz, akit a Népszabadság ért el egy interjúra.
Tovább
2013.
március
10. 08:43

Tevékeny időskor - évzáró

Tevékeny időskor - évzáró A kormány minden eddigi lépésével azt próbálta megalapozni, hogy a családok megerősödjenek - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken, a "tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" zárórendezvényén Budapesten.
Tovább
2013.
március
04. 20:18

Demográfiai kihívások Európában

Demográfiai kihívások Európában A népszaporulat alacsony európai szintje az egyik legfőbb oka annak, hogy a kontinens lakosságának részaránya csökken a világ népességén belül, az európaiak elöregednek a globális átlaghoz viszonyítva, az EU-országok pedig a migráció célpontjává váltak - hangsúlyozta hétfői brüsszeli előadásában Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója.
Tovább
2013.
március
04. 14:33

A hosszabb vagy az egészségesebb élet a fontosabb?

A hosszabb vagy az egészségesebb élet a fontosabb? Megéri-e hosszú ideig élni, ha az egészségre nincs biztosíték? – teszi fel a kérdést Susan Jackoby, a Never Say Die írója. Minden évben nő az idősek száma, köszönhetően a fejlett országok adta lehetőségeknek, és a modern orvostudománynak. Sokak szerint azonban nem olyan vonzó a hosszú élet.
Tovább
2013.
március
01. 09:12

Idén 200 millió fölé emelkedik az öregek száma Kínában

Idén 200 millió fölé emelkedik az öregek száma Kínában Ez újabb figyelmeztetés az öregedő kínai társadalom és vezetői számára - állapítja meg friss jelentésében a kínai öregedéskutató központ. Júliusban lép hatályba az idősek jogainak és érdekeinek védelméről szóló törvény módosítása.
Tovább
2013.
február
20. 09:44

Többen születtek, de többen is haltak meg tavaly, mint korábban

Többen születtek, de többen is haltak meg tavaly, mint korábban Az előzetes adatok szerint 2012-ben 90 300 gyermek született, 2,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 129 500 volt, ami 0,5 százalékos emelkedés 2011-hez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2013.
február
19. 08:29

"Generációváltás" az Örkény Színházban

"Generációváltás" az Örkény Színházban A generációváltás a téma az Örkény Színház Széljegyzet című beszélgetéssorozatának következő állomásán: a szombati program vendége Vekerdy Tamás pszichológus, Závada Péter költő és Polgár Csaba színész-rendező. Az Apák és fiúk - generációváltás avagy generációs szakadékok címmel meghirdetett beszélgetést a színház Merlin avagy Isten, Haza, Család című előadásához kapcsolódva rendezik meg szombaton 16 órakor.
Tovább
2013.
február
15. 11:48

Ketten 201 évesek a 82 éves házasok

Ketten 201 évesek a 82 éves házasok Nyolcvankét évvel tartja egy pár az Egyesült Államokban a házassághossz-rekordot. A férj 102, neje 99 esztendős. Nevük csupán egyetlen betűvel tér el: Norma és Norman Burmah a rekorderek.
Tovább
2013.
február
12. 11:24

2050-re minden negyedik magyar újszülött megéli a száz évet

2050-re minden negyedik magyar újszülött megéli a száz évet Becslések szerint ma világszerte mintegy 343 ezer száz évesnél idősebb ember él, ez világszinten várhatóan tízszeresére nőhet 2050-re. Magyarország esetében azt jósolják, hogy a ma született magyar újszülöttek közül minden negyedik megéli majd a 100. születésnapját – írja a Privátbankár.hu.
Tovább
2013.
február
11. 10:03

A gyerektartás után jön a szülőtartás

A gyerektartás után jön a szülőtartás A Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon elveszítette a szülőtartásért indított pert a helyi idősotthont fenntartó kistérségi társulás. Azt akarták volna elérni, hogy az egyik lakó felnőtt gyerekei pótolják ki anyjuk kevéske nyugdíját, és így megkapja az intézmény a teljes térítési díjat. Ugyanis az Alaptörvénybe is bekerült, hogy a felnőtt gyerekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről.
Tovább
2013.
február
09. 09:49

Rosszul járnak a nyugdíjas nők

Rosszul járnak a nyugdíjas nők Van olyan aspektusa a magyar nyugdíjrendszernek, amiben az EU-országok között az elsőnek számít - derül ki a KSH összeállításából. Az adatok azt is mutatják, hogy aki teheti, igyekszik minél korábban nyugdíjba vonulni, lehetőleg még korhatár előtt, a nők szignifikánsan kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak, a rokkantnyugdíjasok pedig korán halnak.
Tovább
2013.
február
08. 11:15

Akik komolyan veszik az élethosszig tartó tanulást - Képek!

Akik komolyan veszik az élethosszig tartó tanulást -  Képek! Egyre több idős ember akar megismerkedni a számítógéppel, az internettel, amire több lehetőség is kínálkozik. Budapest XI. kerületében az önkormányzat 60+ programja keretében olyan tanfolyamokat szerveznek, amelyekért csak egy jelképes regisztrációs díjat kell fizetni. Egy kurzus 10 alkalmat jelent és teljesen kezdők is beszállhatnak. Kuti Péter egyik órájára ültünk be, aztán vele beszélgettünk.
Tovább
2013.
február
08. 10:12

Vasárnap kezdődik a házasság hete

Vasárnap kezdődik a házasság hete Vasárnap kezdődik a Bálint-naphoz kapcsolódó házasság hete, amit világszerte 21 országban rendeznek meg, Magyarországon pedig Egymásra hangolva mottóval tartják keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. A Magyarországon hatodik alkalommal megrendezendő eseménysorozat központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége.
Tovább
2013.
február
04. 22:56

Unta a láblógatást, 100 évesen is dolgozik

Unta a láblógatást, 100 évesen is dolgozik Ha valakire, hát Jim Clementsre igazán illik az "öreg ember nem vénember" mondás: az agg férfi 100 éves kora ellenére lelkesen dolgozik mindmáig, csak mert unta az otthoni lustálkodást.
Tovább
2013.
január
30. 03:29

Egy nyugdíjasra egy munkavállaló jut Horvátországban

Egy nyugdíjasra egy munkavállaló jut Horvátországban Egyre több a nyugdíjas Horvátországban, miközben egyre csökken a munkavállalók száma, az idei első adatok alapján például egy nyugdíjasra jelenleg 1,18 munkavállaló jut - derül ki a Jutarnji list helyi napilap keddi számában közölt összeállításból.
Tovább
2013.
január
13. 11:34

Meghalt a világ legidősebb nője

Meghalt a világ legidősebb nője 115 éves korában szombaton elhunyt Okubo Koto, aki a világ legidősebb nője volt - jelentette vasárnap a japán sajtó.
Tovább
2013.
január
09. 07:33

Egyre több a 100 évesnél idősebb ember Csehországban

Egyre több a 100 évesnél idősebb ember Csehországban A 10,5 millió lakosú Csehországban ez év elejére 1103-ra emelkedett a 100 évesnél idősebb emberek száma, egy éve 1035, két éve 913 "százontúlit" tartottak nyilván; idén további 466 személy töltheti be századik életévét.
Tovább
2013.
január
08. 16:01

"Százéves" statisztika készült az USA-ban

"Százéves" statisztika készült az USA-ban Döntő többségük nő, fehér, az Egyesült Államok északkeleti részén és városban él - ezek a fő közös jellemzői az Egyesült Államok legidősebbjeinek, azoknak, akik legalább százévesek.
Tovább
2012.
december
21. 17:52

A kormányok dolga, hogy megoldják az öregedő társadalom problémáit

A kormányok dolga, hogy megoldják az öregedő társadalom problémáit A nemzeti kormányok feladata, hogy hangsúlyosabban foglalkozzanak az öregedő társadalom problémájával és hosszútávú hatásaival – írja egy friss tanulmány, melyet az International Longevity Centre jelentetett meg.
Tovább
2012.
december
17. 11:43

Többen születtek, de többen is haltak meg, mint tavaly

Többen születtek, de többen is haltak meg, mint tavaly Nőtt a születések és a halálozások száma is az idei év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakával összehasonlítva, így kissé mérséklődött a természetes fogyás - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felmérésében, amelyet hétfőn közöltek.
Tovább
2012.
december
13. 09:41

Skandináviában jobb megöregedni

Skandináviában jobb megöregedni Az Európai Unión belül leginkább Svédország, Finnország és Dánia kedvez az aktív öregkornak, a legrosszabb feltételek pedig Lengyelországban, Litvániában és Máltán találhatók egy nemzetközi szakértői bizottság szerint.
Tovább
2012.
december
10. 19:14

Nem lenne szabad lemondani a nyugdíjasokról

Nem lenne szabad lemondani a nyugdíjasokról Több munkalehetőség kellene nekik, hogy aktívak maradjanak. Ez gazdasági és társadalmi érdek is lenne. Ők lehetnének az elöregedő társadalomban a növekedés egyik pillére.
Tovább
2012.
december
08. 14:48

Öt évvel növelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában

Öt évvel növelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában A jelenlegi 60 évről fokozatosan 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában - közölte az ország nyugdíjalapja szombaton a Yonhap hírügynökség jelentése szerint.
Tovább
2012.
december
07. 09:58

Kettészakadt az internetezetők tábora

Kettészakadt az internetezetők tábora Kettészakadt az internetezetők tábora a 30 év alattiakra és az idősebb korosztályokra. A két csoport más eszközökkel, másképp és másra használja a netet. A fiatalok számára ez lett a legfontosabb információforrás, de nem az írott szövegeket, hanem a filmeket, videókat, képeket keresik. A közösségi oldalak kiszorították az e-mailt, és egyre többen akarnak folyamatosan online lenni, vagyis akár az okostelefonjukkal szünet nélkül netezni. A fiatalok versenyelőnye hatalmas – derül ki az eNET – Telekom: „Jelentés az internetgazdaságról” című kutatásból.
Tovább
2012.
november
30. 17:03

Nemzeti jövedelmének harmadát társadalombiztosításra költi Japán

Nemzeti jövedelmének harmadát társadalombiztosításra költi Japán Mintegy 103 ezer milliárd jent (csaknem 270 milliárd forintnyi összeget), nemzeti jövedelmének 29,6 százalékát költötte nyugdíj- és egészségügyi kiadásokra Japán - jelentette egy kormányzati kutatóintézet, miközben pénteken összeült a kabinet által az ország nyugdíjrendszerének megreformálásával megbízott testület.
Tovább
2012.
november
28. 17:59

Egyre rosszabb az idősek megbecsülése?

Egyre rosszabb az idősek megbecsülése? Egy friss felmérés szerint azokat az embereket tarják öregnek, akik többé nem képesek bevásárolni önmaguk számára, nem tudják ellátni a ház körüli teendőket, és képtelenek vezetni autójukat.
Tovább
2012.
november
24. 13:29

Sztárok a Nyugdíjas expón - Képgaléria

Sztárok a Nyugdíjas expón - Képgaléria Vasárnap délutánig látogatható a Nyugdíjas Expo a SYMA csarnokban. Itt a hétvégi program.
Tovább
2012.
november
18. 09:08

Elfogadott a diszkrimináció az idősekkel szemben

Elfogadott a diszkrimináció az idősekkel szemben Az idősebbekkel szembeni diszkrimináció általános jellegére és egyben társadalmi elfogadottságára mutat rá egy kanadai kutatás, amely szerint tízből nyolcan úgy hiszik, sokan látják a szépkorúakat kevésbé fontosnak, mint a fiatalokat - derül ki az ELTE TÁTK hírleveléből.
Tovább
2012.
november
16. 13:25

Öregszik Románia lakossága

Öregszik Románia lakossága Romániában a 14 év alatti lakosság csökkenő tendenciájú aránya idén elérte a 65 év felettiek folyamatosan növekvő arányát - derült ki abból az átfogó elemzésből, amelyet a romániai lakosság öregedéséről közölt a Hotnews.ro közéleti hírportál az országos statisztikai hivatal adataira alapozva.
Tovább
2012.
november
11. 11:37

Minél idősebbek a nagypapák, annál aktívabbak

Minél idősebbek a nagypapák, annál aktívabbak Knud Knudsen, a norvégiai Stavanger Egyetem szociológia professzora - aki 67 évesen maga is aktív nagypapa - annak járt utána, milyen szerepet töltenek be az európai nagypapák unokáik életében.
Tovább
2012.
november
07. 09:07

Kínában nem jött be az "egykepolitika"

Kínában nem jött be az "egykepolitika" A népesség struktúrájának változásából adódó problémák komoly hatással lesznek Kína jövőbeni társadalmi, gazdasági fejlődésére, ezért az országnak újra kellene gondolnia családtervezési politikáját - javasolja friss tanulmányában a kínai kormány egyik háttérintézménye.
Tovább
2012.
október
24. 10:25

Az időseket ünneplik a gyorsan öregedő Kínában

Az időseket ünneplik a gyorsan öregedő Kínában Közel félmilliárdra nő, vagyis megduplázódik az időskorúak száma 2053-ra Kínában - hangoztatják a világ legnépesebb országában, ahol az idén keddre esik a holdnaptár kilencedik hónapjának kilencedik napja, az idősek napjának ünnepe.
Tovább
2012.
október
17. 19:10

Reménytelen helyzetben 50 felett

Reménytelen helyzetben 50 felett Egyre tovább dolgoznak az emberek Európában, miközben az 50 év fölöttiek és a fiatalok körében is gyorsan nő a munkanélküliség. Az anyagi problémákat generációs konfliktusok tetézhetik.
Tovább
2012.
október
05. 12:17

Egy évtized alatt 12 %-al nőtt az idősek száma

Egy évtized alatt 12 %-al nőtt az idősek száma Tíz év alatt 15 százalékkal csökkent a gyerekek száma, miközben az időseké 12 százalékkal nőtt - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett, a tavalyi népszámlálás előzetes eredményeit bemutató második kiadványban.
Tovább
2012.
október
02. 10:19

A gondozás újragondolását sürgetik holland kutatók

	  A gondozás újragondolását sürgetik holland kutatók A társadalom elöregedésének fényében az európai országoknak felül kellene vizsgálniuk az idősek és betegek gondozását holland kutatók szerint. A haldoklóknak több támogatásra lenne szükségük, mint amit jelenleg kapnak.
Tovább
2012.
október
01. 20:07

Ismét szembesítettek a ténnyel: öregszik a világ

Ismét szembesítettek a ténnyel: öregszik a világ Rohamosan öregszik a világ lakossága: az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint a 60 év felettiek korcsoportja gyarapszik a leggyorsabban.
Tovább
2012.
október
01. 09:39

Ma van az idősek világnapja

Ma van az idősek világnapja Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az idősek világnapját, azóta minden év október 1-jén megemlékezünk a Föld mintegy hatszázmillió lakosáról.
Tovább
2012.
szeptember
25. 10:20

Sokszoros teher az öreg rab Japánban

Sokszoros teher az öreg rab Japánban A társadalom elöregedése már a börtönökben is érezteti hatását Japánban: a büntetés-végrehajtási intézeteknek egyre komolyabb fejtörést okoz az idős rabok számának növekedése, mivel az öreg elítélteknek nem tudnak munkát adni, és közülük sokan állandó orvosi ellátásra szorulnak - írta a Jomiuri Simbun című japán napilap.
Tovább
2012.
szeptember
24. 14:48

Kutatók éjszakája - A hosszú élet titkáról

Kutatók éjszakája - A hosszú élet titkáról A hosszú élet titkára kíváncsi látogatókat is várja szeptember 28-án a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Kutatók éjszakája rendezvénysorozaton.
Tovább
2012.
szeptember
24. 14:31

Balog: Magyarország csak az idősek élettapasztalataival lehet sikeres

Balog: Magyarország csak az idősek élettapasztalataival lehet sikeres Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarország csak az idősebb generációk élettapasztalataival, tudásával és bölcsességével lehet igazán sikeres. Balog Zoltán az idősek október 1-jei világnapja alkalmából hétfőn Budapesten köszönetet mondott azoknak, akik a háború után felépítették és "életben tartották" az országot.
Tovább
2012.
szeptember
24. 09:36

A szülők szeretete - Így látják Kínában

A szülők szeretete - Így látják Kínában A mai olvasó számára Kuo Csü-csing (Guo Jujing) hat évszázados műve, A szülők iránti odaadás 24 példázata hátborzongató esti lektűrt jelent.
Tovább
2012.
szeptember
18. 14:35

Egyre későbbre tolódik az idős kor határvonala

Egyre későbbre tolódik az idős kor határvonala Egy brit felmérés szerint egyre későbbi életkorban tartják magukat középkorúnak vagy idősnek az emberek: előbbi 55, míg utóbbi 70 évesen köszönt be a megkérdezettek szerint. Nagyobb különbségek adódtak a fiatal kor végének megítélésében.
Tovább
2012.
szeptember
17. 17:15

Öregszünk és fogyunk - Mi lesz ennek a vége?

Öregszünk és fogyunk - Mi lesz ennek a vége? Tudta Ön, hogy 2050-re feleannyi munkaképes korú ember jut majd az időskorúakra, mint ma? Bár a megfigyelések azt mutatják, a születésszám, a népesség néhány emberöltő alatt stabilizálódik, egyes európai országokban belátható időn belül bekövetkezhet, hogy több lesz az időskorú, mint a munkapiacon aktív ember. Az ellátórendszerek egyre nehézkesebb fenntartásával együtt már tízegynéhány év múlva jöhet egy eladósodási hullám, ha addig nem történik valami. Az adósságválság által kivéreztetett Európának pedig más se hiányzik, mint tíz év múlva egy újabb, tartósabb és mélyebb adósságválság.
Tovább
2012.
szeptember
17. 08:45

Minden negyedik japán nyugdíjas korú

Minden negyedik japán nyugdíjas korú Először lépte át a harmincmilliót a hatvanöt éven felüliek száma Japánban a kormány vasárnap közzétett becslése szerint.
Tovább
2012.
augusztus
31. 07:02

Keveset tudunk az öröklésről

Keveset tudunk az öröklésről Az örökösödésről sokan csak annyit tudunk, hogy évek óta nem kell illetéket (haláladót) fizetni az ingatlanok után, viszont sokszor nem is látjuk mennyire szövevényes a rendszer. Érdemes-e végrendeletet írni, és mi van akkor, ha kizártak minket abból? Egyáltalán mi a menetrend akkor, amikor elmegy egy hozzátartozónk?
Tovább
2012.
augusztus
22. 11:34

Továbbra is csökken az ország lélekszáma

Továbbra is csökken az ország lélekszáma Több gyermek született, de a halálozások száma is kismértékben emelkedett 2012 első félévében az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2012.
augusztus
19. 11:43

Optimistán tekintenek az öregedésre

Optimistán tekintenek az öregedésre Sem az öregedés, sem a jövő miatt nem aggódnak az idős amerikaiak. Egy friss felmérés szerint a Nagy Generáció tagjait nem keseríti el az öregedés, és azt várják, hogy életük következő szakasza jobb lesz, mint az előző volt, bár sokan aggódnak egészségük megőrzésének hosszú távú költségei miatt.
Tovább
2012.
augusztus
13. 17:33

A nyugdíjrendszerrel is ösztönöznék a gyermekvállalást

A nyugdíjrendszerrel is ösztönöznék a gyermekvállalást Átgondolná a szocpol rendszerét, bevezetné a nagycsaládos igazolványt, a nyugdíjak meghatározásánál pedig a felnevelt gyerekek számát is figyelembe venné Orbán Viktor családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz.
Tovább
2012.
augusztus
13. 11:02

Nyilvánosság elé lép a milliárdos fia

Nyilvánosság elé lép a milliárdos fia Előfordul, hogy az ember túl gazdag családba születik. Alexander Soros - a magyar származású milliárdos pénzember és emberbarát, Soros György fia - négy évvel ezelőtt nem egészen úgy lépett a nyilvánosság elé, ahogy szerette volna. A nevezetes New York-iakkal foglalkozó Cityfile honlap tett közzé fotókat az ő Facebook-oldaláról, amelyek édesapja southamptoni rezidenciáján örökítették meg, amint italokat fogyaszt egy partin, a családi vitorláson hajókázik, és csinos lányokkal flörtöl.
Tovább
2012.
augusztus
10. 09:36

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija Az angliai Brightonban egy idősek otthonában elhunyt a világ legidősebb férfija, a 113 éves Henry Allingham.
Tovább
2012.
augusztus
06. 10:04

Elhunyt Zwack Péter, az Unicum tiszteletbeli elnöke

Elhunyt Zwack Péter, az Unicum tiszteletbeli elnöke 85 éves korában Olaszországban érte a halál. Zwack Péter szülei Zwack János, az Unicumot gyártó és forgalmazó Soroksári úti Zwack-gyár társtulajdonosa és Wahl Vera voltak. 1945-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, majd egy évvel később a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán kezdte meg tanulmányait, de emellett a családi gyárban is dolgozott.
Tovább
2012.
július
15. 10:46

50 fölöttieket vár az egyetem

50 fölöttieket vár az egyetem Az országban elsőként a Zsigmond Király Főiskolán végeznek olyan hallgatók az andragógia MA szakon, akik hivatalosan is idősoktató-idősképző egyetemi diplomát kapnak.
Tovább
2012.
július
12. 08:33

Öregítő öltözék

Öregítő öltözék Egy új felszerelés segítségével a fiatal emberek megtapasztalhatják, mit élnek át öregedő szüleik és nagyszüleik. Az Age Man Suit a felhasználót saját idősebb verziójává alakítja.
Tovább
2012.
július
11. 09:23

Nagymama pózol a fehérneműreklámban

Nagymama pózol a fehérneműreklámban Azon már meg sem lepődünk, hogy egyre több időskorú nő tűnik fel a reklámokban. Eddig Jane Fonda volt a maximum, de mióta Iris Apfelt a MAC is futtatta, ideje volt, hogy a ruhaipar is felfedezze a 60 pluszos korosztályt.
Tovább
2012.
július
11. 08:31

Ötvenévesen is fizethetik a tanulópénzt

Ötvenévesen is fizethetik a tanulópénzt Nagy-Britanniában az egyetemi tanulmányaikat idén ősszel kezdő diákok több mint fele még az ötvenes életéveiben is törleszteni fogja tandíját - mutat rá egy brit tanulmány.
Tovább
2012.
július
09. 12:13

Heim Péter: drasztikus nyugdíjcsökkentés kell!

Heim Péter: drasztikus nyugdíjcsökkentés kell! A kormány már a szociális kiadásokhoz hozzányúlt, azonban további intézkedések szükségesek, hogy ne termelődjenek újra a feszültségek a rendszerben. A romló demográfiai viszonyok miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne nyúljunk hozzá a nyugdíjakhoz, azok mértékét a bérekhez képest a jövőben csökkenteni kell - mondta a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Heim Péter az MTV egyik műsorában. A drasztikus nyugdíjcsökkentés társadalmi feszültségekkel jár, azonban ez elengedhetetlen, ahogy az is, hogy a gyermekvállalást beillesszük a nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2012.
július
09. 09:25

Demográfiai problémák - Jó példák Európából

Demográfiai problémák - Jó példák Európából Az európai biztosítási és viszontbiztosítási ágazat számára is óriási kihívást jelent a munkaerő elöregedése, számos munkavállaló nyugdíjkorhatárhoz közeledése. A biztosítók és a biztosításközvetítők számos olyan intézkedést vezettek be, mellyel tehetségeket igyekeznek bevonzani, és maguknál tartani. Másrészt a szociális partnerek vállalati és ágazati szinten is rendkívül nagyszámú, hatékony és innovatív eszközt dolgoztak ki annak érdekében, hogy a biztosítási ágazat még dinamikusabb és vonzóbb legyen a munkavállalók számára.
Tovább
2012.
július
08. 20:16

Nyugdíj: hány forintot ér egy gyerek?

Nyugdíj: hány forintot ér egy gyerek? Jövőre az új számítási módszer alapján a nőknek 20–30 százalékkal kevesebb nyugdíjat lehet megítélni, és az ellátórendszer évtizedek múlva fenntarthatatlanná válhat. A szakértők új – a gyerekvállalást is kezelő – nyugdíjrendszerről vitatkoznak.
Tovább
2012.
július
02. 10:35

Még mindig magas a magyar halálozási arány

Még mindig magas a magyar halálozási arány Bár néhány éven át nem változott, tavaly pedig némileg csökkent a magyarországi halálozási arány, a magyar mutatók uniós szinten továbbra is kedvezőtlenek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.
Tovább
2012.
június
20. 20:34

Fogy a magyar, de nem annyira

Fogy a magyar, de nem annyira Kismértékben mérséklődött a természetes fogyás üteme az év első négy hónapjában; több gyermek született, de a halálozások száma is emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a házasságkötések száma viszont csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2012.
június
19. 11:24

Óvodás idősotthon

Óvodás idősotthon Óvodával egybekötött idősotthon épül Csehországban, hogy közelebb vigye egymáshoz a legifjabb és legidősebb nemzedéket. A tervek szerint három éven belül készül el a magánberuházás, amely 60 millió koronába kerül.
Tovább
2012.
június
15. 09:53

Száz település tűnhet el Somogyban

Száz település tűnhet el Somogyban Az aprófalvak lakossága kihal, az épített örökség nagy része elpusztul. Ez vár az összes aprófalvas térségre, köztük Somogyra is a következő 20-40 évben Fábián Éva főépítész véleménye szerint - írja a Somogyi Hírlap.
Tovább
2012.
június
12. 17:23

Az idősebbek jobban elutasítják a ki- és bevándorlást

Az idősebbek jobban elutasítják a ki- és bevándorlást Minden tizedik magyar szándékozik külföldre költözni és egyben támogatja a menedékkérők befogadását, míg háromszor ennyi, azaz minden harmadik magyar felnőtt ellenzi, hogy Magyarország beengedjen menedékkérőket és maga sem tervez migrációt. A befelé és kifelé is nyitottak jellemzően fiatalabbak és jobban képzettebbek mint azt ellenző honfitársaik, sőt többet is neteznek.
Tovább
2012.
június
12. 15:13

A magyarok nem kérnek a nyugdíjkorhatár emeléséből

A magyarok nem kérnek a nyugdíjkorhatár emeléséből Egyre több munkavállaló kezdi elfogadni, hogy a nyugdíjba vonulás folyamata inkább szakaszos, fokozatos lesz – derül ki az Aegon legújabb felméréséből.
Tovább
2012.
június
12. 14:55

Hogyan őrizhető meg az emberi méltóság az élet végén?

Hogyan őrizhető meg az emberi méltóság az élet végén? A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület fotópályázatot hirdet a nagyközönség számára "Hogyan őrizhető meg az emberi méltóság az élet végén?" címmel.
Tovább
2012.
június
12. 09:05

Sürgősen emelni kellene a nyugdíjkorhatárt

Sürgősen emelni kellene a nyugdíjkorhatárt A születéskor várható élettartam növekedése miatt "sürgető szükség" van arra, hogy a kormányok fokozatosan emeljék a nyugdíjkorhatárt, és a rendszer fenntarthatósága érdekében szélesítsék az öngondoskodás körét - olvasható a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) jelentésében.
Tovább
2012.
június
11. 18:41

Lehet az öregedés folyamatát szabályozni

Lehet az öregedés folyamatát szabályozni Egy olyan állatmodellt fejlesztettek ki a Mayo Klinika kutatói, melyben vizsgálni tudják a két fontos tumorszuppresszor gén, a p16 és a p19 öregedésben betöltött szerepét. Ismert, hogy ennek a két génnek az expressziója nő a korral, mind emberekben, mind pedig az egerekben, azt azonban nem tudjuk, hogy az öregedés folyamatában milyen szerepet töltenek be.
Tovább
2012.
június
08. 12:12

Mi lesz a hatása a nyugdíjszigornak és a korhatáremelésnek?

Mi lesz a hatása a nyugdíjszigornak és a korhatáremelésnek? Az eddigi intézkedések alapján a GDP-arányos nyugdíjkiadások aránya 2026-ig mintegy 2,5 százalékponttal csökken, negyed részben az ellátotti létszámot érintő szigorítások, háromnegyed részben pedig az új, inflációs indexálási szabályoknak köszönhetően − olvasható Fehér Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető elemzője Napi Gazdaságban megjelent elemzéséből.
Tovább
2012.
június
06. 10:02

Nyolcvan év legyen a nyugdíjkorhatár?

Nyolcvan év legyen a nyugdíjkorhatár? A válság miatt a nyugdíjkorhatároknak el kell érniük a 70 és a 80 évet is – nyilatkozta Robert Benmosche, az American International Group (AIG) vezérigazgatója.
Tovább
2012.
május
23. 16:24

112 éves Románia legidősebb lakosa

112 éves Románia legidősebb lakosa Az asszony a dél-kelet-romániai Tulcea városban él. A román belügyminisztérium kezdeményezte a száz évnél idősebb személyek felkutatását annak érdekében, hogy pontosítsa a lakosság-nyilvántartási adatokat.
Tovább
2012.
május
23. 14:31

Harmadik Kor Egyeteme

Harmadik Kor Egyeteme Harmadik Kor Egyeteme címmel előadás-sorozatot indít idősek számára az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szeptemberben.
Tovább
2012.
május
21. 17:56

Elöregszik Kína: ki fog dolgozni?

Elöregszik Kína: ki fog dolgozni? Az ázsiai országban az egy gyermekes családmodell miatt a társadalom gyorsabban öregszik, de kevés a munkaerő ahhoz, hogy az egyre több idős embert eltartsa, a gazdasági fejlődés ütemét pedig fenntartsa. A túlnépesedés ellen bevezetett egy gyermekes családmodell hátrányairól közöl riportot Kínáról a BBC News.
Tovább
2012.
május
21. 10:17

A százéves Tamás Aladárnét köszöntötték Rimaszombaton

A százéves Tamás Aladárnét köszöntötték Rimaszombaton A százéves Tamás Aladárnét, Ilonkát köszöntötték vasárnap a felvidéki Rimaszombaton; az idős pedagógus neve akkor vált ismertté, amikor az elmúlt évben a szlovák állampolgársági törvény alapján megfosztották szlovák állampolgárságától, miután többedmagával együtt nyilvánosan felvállalta, hogy megkapta a magyar állampolgárságot.
Tovább
2012.
május
20. 19:28

Hogy állunk az örök fiatalság keresésével?

Hogy állunk az örök fiatalság keresésével? Megéli-e egy most született ember a 150. születésnapját? Az antiaging, az öregedésgátlás az egyik legdinamikusabban fejlődő kutatási terület és iparág napjainkban. Mi igaz a reklámokból, hol tart ma a tudomány az öregedési folyamat lassításában?
Tovább
2012.
május
09. 10:23

Németország rohamosan öregszik

Németország rohamosan öregszik Németországban 2025-re 70 százalékkal nő a 80 évesnél idősebb emberek száma, és arányuk a lakosságon belül el fogja érni a 8 százalékot. 2025-ben a németek fele idősebb lesz 47 évesnél, a keleti tartományokban 53 évesnél, miközben a németek száma a két évvel ezelőtti 82,3 millióról alig több mint 80 millióra apad.
Tovább
2012.
április
28. 15:26

A nemzedékek közötti kapocs egy erőforrás

A nemzedékek közötti kapocs egy erőforrás A nemzedékek közötti kapocs az egész ország, a nemzet hatalmas erőforrásává válhat - hangoztatta Réthelyi Miklós szombaton a budapesti Millenáris parkban tartott, a generációk közötti szolidaritás témájában meghirdetett európai rendezvény megnyitóján.
Tovább
2012.
április
26. 10:17

Önök engem keresnek!

Önök engem keresnek! Álláskeresés során az idősebbek gyakran úgy érzik, labdába se rúghatnak a fiatalok mellett, pedig a munkaerőpiacon élet- és munkatapasztalataik miatt értékes munkavállalók. Az idegennyelv-ismeret hiánya azonban gyakran probléma.
Tovább
2012.
április
22. 15:26

Csak 85 felett leszünk idősek?

Csak 85 felett leszünk idősek? Mi, európaiak egyre tovább élünk. Átlagosan tíz évvel hosszabban, mint a 60-as évek idősei. Ez még ránk, magyarokra is igaz, bár most még a statisztikák legvégén kullogunk. Tizenöt éven belül a teljes európai lakosság fele 50 évesnél idősebb lesz.
Tovább
2012.
április
17. 10:39

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés Az emberek világszerte 3 évvel hosszabb ideig élnek, mint általában várták, ami 50 százalékkal megnöveli az öregedés költségeit. A kormányok és a nyugdíj-alapok nincsenek erre felkészülve, állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Tovább
2012.
április
12. 16:29

Megcáfolták, amit korábban tudtunk az öregedésről

Megcáfolták, amit korábban tudtunk az öregedésről A fiatalság forrásának kutatása évszázadok óta folyik. A New York Times bestseller szerzője, Joe Chang az öregedésgátlás titkait tárja fel új könyvében.
Tovább
2012.
április
07. 10:42

Öregedjünk korszerűen!

Öregedjünk korszerűen! Öregedjünk korszerűen! A meglepő felszólítás az Egészség Világnapjának mottója is lehetne április 7-én, mivel épp ez az esemény fő témája. Világunk fordulópont előtt áll: a teljes populációban hamarosan nagyobb lehet az idős emberek aránya, mint a gyermekeké.
Tovább
2012.
április
06. 06:01

Idő ajándékba - pályázat időseket vagy betegeket gondozóknak

Idő ajándékba - pályázat időseket vagy betegeket gondozóknak Egy Magyarországon is egyre népszerűbb női tornaklub pályázatot hirdet azoknak a nőknek, akik idős hozzátartozójukat vagy beteg gyermeküket otthon gondozzák és szeretnének heti néhány órát jó hangulatú tornával eltölteni.
Tovább
2012.
április
05. 11:03

Ajándék és feladat az időskor

Ajándék és feladat az időskor Az aktív időskor, az idősek segítése és megbecsülése volt a középpontjában annak a konferenciának, amit a Szeretetszolgálati Iroda szervezett „Becsüld meg..." címmel. A kétnapos találkozó előadásokkal, műhelymunkákkal segítette az együttgondolkodást abban, hogyan lehet a gyülekezeti szolgálatba bevonni az időseket, illetve hogyan lehet feléjük szolgálni.
Tovább
2012.
április
05. 10:34

Hatvanhárom évesen szerzett diplomát a Tyúkanyó

Hatvanhárom évesen szerzett diplomát a Tyúkanyó Hatvanhárom évesen diplomázott a szemenyei Varga Lászlóné, aki már nyugdíjas, unokázik, segít a lányának, és a szabadidejét tanulással kívánta tölteni.
Tovább
2012.
április
01. 09:25

Generációk és az illemtudás

Generációk és az illemtudás A közelmúltban nyugdíjas klubok és egyesületek gyűltek össze Nyíregyházán, hogy a nagyszülők és az unokák együtt versengjenek. A téma: „ki tud többet az illemről”.
Tovább
2012.
március
30. 11:21

Szülőfüggő fiatalok

Szülőfüggő fiatalok A 15-18 év közötti fiatalok közül szinte mindenki (98 százalékuk) a szüleivel lakik együtt, de a náluk idősebbek, a 19-25 év közöttiek háromnegyede is otthon maradt, nem költözött el.
Tovább
2012.
március
30. 09:38

Nem kedvelik az időseket Szlovákiában

Nem kedvelik az időseket Szlovákiában Elöregedik a szlovákiai társadalom, mégis egyre nő az idősebbekkel szembeni diszkrimináció elfogadottsága - többek közt ez derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) az idősebb korosztályok emberi jogainak helyzetéről szóló tanulmányából.
Tovább
2012.
március
29. 10:18

A kormány számít az idősek társadalmi szerepvállalására

A kormány számít az idősek társadalmi szerepvállalására A kormány számít az idősek társadalmi szerepvállalására, aktivitására a helyi közösségekben, a családban és a munkavállalásnál is - erről a szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt egy a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) tartott idősügyi konferencián.
Tovább
2012.
március
24. 10:46

Több gyermek született, mint egy évvel ezelőtt

Több gyermek született, mint egy évvel ezelőtt Az előzetes adatok szerint januárban az országban a halálozások száma jelentősen alacsonyabb volt, a születéseké pedig kevéssel magasabb, mint 2011 első hónapjában; a természetes fogyás üteme mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentésében.
Tovább
2012.
március
23. 12:04

Ki tartja majd el a nyugdíjba menő generációkat?

Ki tartja majd el a nyugdíjba menő generációkat? Az Ökopolisz Alapítvány arra vállalkozott, hogy az elmúlt időszak hazai munkaerő-piaci változásait, az új jogszabályok várható vagy már érezhető hatásait vitassa meg szakemberekkel. A Mai Manó Házban tartott szerda esti beszélgetésen a meghívott vendégeket a jelenlegi kaotikus foglakoztatási helyzetről, és arról faggatta az Alapítvány, merre találjuk a válságból a kiutat.
Tovább
2012.
március
19. 09:05

Új anyu többé nem tud ráülni az örökségre

Új anyu többé nem tud ráülni az örökségre Mi jár az özvegynek, ha úgyis újra férjhez megy? És a gyerekeknek, ha apjuk ifjú felesége talán túléli őket is? Az idős szülőkre ki gondol? Ilyen kérdések miatt időszerű volt átírni az öröklés poros szabályait.
Tovább
2012.
március
15. 08:26

Olasz iskolások tanítják az időseket számítógépezni

Olasz iskolások tanítják az időseket számítógépezni Általános iskolások és gimnazisták kapták a feladatot Olaszországban, hogy megtanítsák számítógépezni a hatvanöt év felettieket. A digitális oktatásban háromezer diák vesz részt.
Tovább
2012.
március
08. 21:12

A nyugdíjkorhatár-emelés nem elég - Legalább tíz szűk év jön

A nyugdíjkorhatár-emelés nem elég - Legalább tíz szűk év jön A boldog békeidőknek vége, komoly erőfeszítésre lesz szükség, hogy Európa lecsúszását megállítsuk - véli Fabian Zuleeg, a brüsszeli European Policy Center vezető közgazdásza.
Tovább
2012.
március
08. 16:33

Szolidaritás a generációk között – Filmkészítő verseny fiataloknak

Szolidaritás a generációk között – Filmkészítő verseny fiataloknak Az aktív idősödés és szolidaritás európai éve alkalmából az Európai Néppárt és a Régiók Bizottsága Néppárti Frakciója filmkészítő versenyt hirdet Szolidaritás a generációk között címmel 30 év alatti fiataloknak.
Tovább
2012.
március
06. 11:18

Komló lakosságának csaknem fele 60 év feletti

Komló lakosságának csaknem fele 60 év feletti Még a helybéliek is meglepődtek, amikor a minap a lakossági fórumon kiderült, Komlón több mint 12 ezer 60 év feletti lakos él. Ez ugyanis a lakosság összlétszámának csaknem fele. A 18–60 év közöttiek 9990-en vannak, míg a 18 év alattiak 3182-en.
Tovább
2012.
február
20. 11:12

Ön is digitális bennszülött?

Ön is digitális bennszülött? Minden generációnak megvan a maga sajátossága, jellemző problémái. Tari Annamária klinikai szakpszichológus, ismert pszichoterapeuta több könyvet is írt már korunk generációiról, a korcsoportok közötti párbeszéd fontosságáról. Az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás évéhez kapcsolódóan kérdeztük Tari Annamáriát ezekről a generációs különbségekről, aki a témában érdekfeszítő előadást tartott február 16-án az Európa Pontban.
Tovább
2012.
február
20. 09:51

A születésszám növekedése megváltoztatja London arculatát

A születésszám növekedése megváltoztatja London arculatát London fiatalokat importál és öregeket exportál - mondták régebben teljes joggal. Évtizedeken keresztül nagyon sok ember azért érkezett a brit fővárosba, hogy egyetemre járjon, vagy tanuljon, s el is költözött, amikor a gyerekei nagyobbak lettek és több helyet igényeltek, esetleg taníttatni kellett őket, vagy nyugdíjba mentek. Egy meglepő demográfiai változás azonban drasztikusan lelassította ezt a népesedési futószalagot.
Tovább
2012.
február
09. 05:38

Göncz Árpádot köszöntik a születésnapján

Göncz Árpádot köszöntik a születésnapján Szerenáddal köszöntik kilencvenedik születésnapján, pénteken a budapesti Vérhalom téren Göncz Árpád volt köztársasági elnököt neves közéleti személyiségek.
Tovább
2012.
február
03. 09:43

Örökifjak kirándulnak

Örökifjak kirándulnak "Sose kételkedjünk benne, hogy egy gondolkodó, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Valójában csak ők tudják megváltoztatni." Margaret Mead Könnyed séta 2012.február 4-én, szombaton a Széchenyi-hegytől a Normafán át a János-hegyi Erzsébet-kilátóig!
Tovább
2012.
február
02. 04:12

Középiskolások tanítják a nyugdíjasokat

Középiskolások tanítják a nyugdíjasokat Önkéntes segítőként bekapcsolódhatnak Hódmezővásárhely szociális, egészségügyi és nevelési intézményeinek a munkájába a 16 évesnél idősebb helyi középiskolások a tanítást követően vagy a nyári szünetben, az önkormányzat szerdán elindult új programjának keretében.
Tovább
2012.
január
29. 21:16

108. születésnapját ünnepelte az ország legidősebb férfija

108. születésnapját ünnepelte az ország legidősebb férfija A hosszú életnek nincs titka, az Isten adománya – mondta Gallai Rezső, az ország legidősebb férfija 108. születésnapján. Rezső bácsi a győri Lepke úti idősek otthonában él.
Tovább
2012.
január
28. 10:10

Százévesen is pingpongozik

Százévesen is pingpongozik Százéves születésnapját asztalitenisz mérkőzéssel ünnepelte egy novoszibirszki férfi. Alekszandr Kaptarenko nemzetközi asztalitenisz bíró, ezért a tiszteletére megyei pingpong versenyt rendeztek a szibériai nagyvárosban, Novoszibirszkben.
Tovább
2012.
január
26. 20:38

Meseolvasási program indul az olasz óvodákban

Meseolvasási program indul az olasz óvodákban Egyre kevesebb mesét ismernek az idejüket egyre inkább számítógép és videó előtt töltő olasz gyerekek. Ezen igyekszik segíteni a Veneto tartományban most beindított meseolvasási program, amelybe nyugdíjasokat is bevontak.
Tovább
2012.
január
20. 22:18

Lesz-e elég ember Kínában?

Lesz-e elég ember Kínában? Egyre nő az idősek száma, és csökken a munkaképes korúak aránya Kínában, ami a következő évtizedekben komoly társadalmi és gazdasági problémákhoz vezethet.
Tovább
2012.
január
16. 10:19

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.
Tovább
2012.
január
12. 09:39

Mi kell ahhoz, hogy megéljük a századik életévet?

Mi kell ahhoz, hogy megéljük a századik életévet? Világszerte egyre nő a 100 éves kort betöltő idősek száma, ám azt még nem tudták megfejteni, milyen tényezők juttatják őket a százon túliak klubjába. Számos kutatás próbálja megtalálni a hosszú élet titkát, hiszen e tudás kulcsfontosságú lehet az öregedéssel járó betegségek megelőzésében és kezelésében.
Tovább
2012.
január
04. 00:50

Hány éves kortól számít öregnek az ember?

Hány éves kortól számít öregnek az ember? „Mindenki máshogy gondolkodik az öregségről, az öregkor kezdetéről. 19 év eltérés van a legfiatalabb és legidősebb megkérdezettek véleménye között. Az öregedéssel az idősödés érzékelése is megváltozik.” Mennyi idős tehát az idős?
Tovább
2012.
január
04. 00:18

Esküvői hangulat. 50 év!

Esküvői hangulat. 50 év! Kevés házasság éri meg ezt az időt. Szerencsére a Nyíregyháza-Sóstófürdői Nyugdíjas Klub tagjai közül immár öt házaspár ünnepelte meg aranylakodalmát.
Tovább
2011.
december
24. 03:57

Életút-pályázati felhívás

Életút-pályázati felhívás A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sajtófőosztálya meghirdeti közös pályázatát. „Kérdezzük meg nagyszüleinket, dédszüleinket!” Önéletírói pályázat időseknek, nyugdíjasoknak. Beadási határidő: 2012. február 15.
Tovább
2011.
december
21. 10:26

KSH: kevesebben születtek és haltak meg

KSH: kevesebben születtek és haltak meg Az év első tíz hónapjában 73.153 gyermek született, 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban; a halálozások száma 106.443 volt, ami 1,3 százalékos csökkenést jelent a 2010. január-októberi időszakhoz képest - közölte a KSH.
Tovább
2011.
november
30. 10:37

11 ok, amiért jó megöregedni

11 ok, amiért jó megöregedni Gyerekként felnőttek akartunk lenni, hogy azt csinálhassunk, amit akarunk. Ma már menekülnénk visszafelé és lennénk megint gyerekek, csakhogy akkor anyu mondaná meg, hogy mikor ehetünk csokit. A megoldás kézenfekvő: meg kell öregedni.
Tovább
2011.
november
23. 10:28

Továbbra is fogy a népesség

Továbbra is fogy a népesség Az év első kilenc hónapjában 3,8 százalékkal kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is valamivel alacsonyabb volt, mint az előző esztendő azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább
2011.
november
19. 15:58

Hatezer nyugdíj csökkenhet - Állampárti vezetők a célkeresztben

Hatezer nyugdíj csökkenhet - Állampárti vezetők a célkeresztben Az alkotmányjogász szerint az MSZP felelőssége az elődök tetteiért nem értelmezhető, a pártállami vezetők nyugdíjaihoz azonban hozzá lehet nyúlni. Az MSZMP jogutódaként az MSZP is osztozna a pártállam bűneinek felelősségében. Ezt tartalmazza a Fidesz egy új jogszabály tervezete, amelyet várhatóan még a hétvégén benyújt az Országyűlésnek Lázár János fideszes frakcióvezetõ. A tervezet azt is kimondja, hogy csökkenthető a nyugdíja a kommunista diktatúra vezetőinek.
Tovább
2011.
november
14. 22:56

Méltósággal megöregedni

Méltósággal megöregedni Öregség nem betegség. Öregember nem vénember. E szólásmondások szolgálhatnak mottóul Joan Chittister, bencés szerzetesnő Méltósággal megöregedni című, napokban megjelent kötetéhez.
Tovább
2011.
november
10. 20:45

A gyerekeik szavazhatnának a 70 évnél idősebbek helyett

A gyerekeik szavazhatnának a 70 évnél idősebbek helyett Az Országos Választási Bizottság - OVB - szerdai ülésén hitelesítette annak az országos népi kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, mely azt célozza, hogy a hetvenévesnél idősebbek átruházhassák nagykorú gyermekeikre választójoguk gyakorlását.
Tovább
2011.
november
09. 09:25

„Itthon könnyebb megélni a nyugdíjból, mint Svájcban”

„Itthon könnyebb megélni a nyugdíjból, mint Svájcban” Egy romantikus Dohnányi-keringő szólt a magnetofonból, azt tartotta a füléhez. Néhai hegedűművész férje játszott rajta. A felvételt unokaöccsétől kapta ajándékul Várnay Tiborné, akit századik születésnapján köszöntöttek a siófoki Gondozási Központban az intézmény és a város vezetői, köztük Balázs Árpád polgármester.
Tovább
2011.
november
08. 09:55

Egy éven belül ötezerrel nőtt a százévesek száma Kínában

Egy éven belül ötezerrel nőtt a százévesek száma Kínában A kínai gerontológiai társaság által készített tanulmány szerint a száz év felettiek száma 48.921, tavaly 5.228-cal voltak kevesebben. A csúcstartó 126 éves nő, Luo Mej-csen (Luo Meizhen) a déli országrészben, a Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen él. A házaspárok együttes életkorát tekintve egy Kujcsou (Guiuzhou) tartományi pár a listavezető, összesen 213 évvel.
Tovább
2011.
november
06. 09:59

A házastárs halála az önállóság végét jelenti!

A házastárs halála az önállóság végét jelenti! Bár a házastárs elvesztése minden életkorban tragédia, az idősek életében jelentős változásokat is eredményezhet és az Alberta Egyetem kutatói szerint erre a családnak és a segélyszervezeteknek is oda kell figyelniük.
Tovább
2011.
november
05. 09:17

Albert Flóriánt búcsúztatták az Üllői úton

Albert Flóriánt búcsúztatták az Üllői úton A róla elnevezett Üllői úti Stadionban megkezdődött Albert Flórián búcsúztatása. A Ferencváros legendás futballistája, az egyetlen magyar aranylabdás vasárnap éjjel 70 évesen hunyt el.
Tovább
2011.
november
04. 22:34

Elhunyt Vissy Károly meteorológus

Elhunyt Vissy Károly meteorológus Életének 77. évében péntek délután elhunyt Vissy Károly meteorológus - közölte egykori kollégája és barátja, Németh Lajos.
Tovább
2011.
november
04. 15:09

Laboratóriumban már sikeresen megállították az öregedést

Laboratóriumban már sikeresen megállították az öregedést Amerikai kutatók bejelentették: laboratóriumi körülmények között sikerült egerekben lelassítaniuk, sőt meg is állítaniuk az öregedés legtipikusabb jeleit. A rágcsálóknál a beavatkozás után végleg leállt a ráncosodás, az izomsorvadás és a szürkehályog kialakulása is.
Tovább
2011.
november
03. 08:52

Korosodó társadalmak problémái

Korosodó társadalmak problémái Az idősödő társadalmakban jelentkező problémákról, az idősödés velejáróiról, a nyugdíjas évek életminőségéről és esélyeiről is szó esik majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az MTA Szociológiai Kutatóintézete által szervezett nemzetközi tudományos konferencián, amelynek november 17-18 között a budai vár ad otthont. A nyilvános tanácskozáson a Visegrádi Államok tudományos intézményeinek szaktekintélyei vesznek részt.
Tovább
2011.
november
01. 13:48

Népszámlálás - Kezdődik a pótösszeírás

Népszámlálás - Kezdődik a pótösszeírás Szerdától jövő hét keddig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a pótösszeírására azok, akik októberben, a népszámlálás ideje alatt nem szolgáltattak adatot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.
Tovább
2011.
október
25. 11:08

Egy városnyival kevesebben vagyunk

Egy városnyival kevesebben vagyunk Az év első nyolc hónapjában 4,7 százalékkal kevesebb gyermek született Magyarországon, mint 2010 ugyanezen időszakában, a halálozások száma stagnálást mutat; az ország becsült lélekszáma 9 millió 965 ezer volt augusztus végén - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2011.
október
24. 13:22

Kiegyensúlyozottabb nyugdíjalapra van szükség

Kiegyensúlyozottabb nyugdíjalapra van szükség A hosszabb élettartam eléréséhez, minőségivé tételéhez elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott nyugdíjalap – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület szakmai fórumán hétfőn a Kogart Galériában, majd hozzátette: az erről szóló tárgyalásokat holnap kezdi meg a kormány.
Tovább
2011.
október
21. 06:07

Ezüstkor - A szociológus szemével

Ezüstkor - A szociológus szemével „Szívedből, lelkedből tiszteld az apádat, s anyád fájdalmát soha el ne feledd.” (Sirák fia könyve 7,27) A XXI. Század egyik legpozitívabb eredménye a születéskor várható élettartam meghosszabbodása. A fejlett országokban ez az egyik legnagyobb társadalmi siker- és egyben a legnagyobb kihívás is. Az idősek száma az elmúlt 40-50 évben megduplázódott az Európai Unióban. A legdinamikusabban növekvő korcsoport a „nagyon időseké”, vagyis a 80 évnél idősebbek korcsoportja.
Tovább
2011.
október
14. 12:29

Csak semmi szexet, kérem, 60 fölötti angolok vagyunk

Csak semmi szexet, kérem, 60 fölötti angolok vagyunk Az érdeklődés teljes hiánya miatt elmaradt Nagy-Britanniában egy szexfórum, amelyet 60 év felettieknek hirdettek meg.
Tovább
2011.
október
13. 06:07

Népszámlálás - Vasárnap éjfélig lehet interneten kitölteni a kérdőíveket

Népszámlálás - Vasárnap éjfélig lehet interneten kitölteni a kérdőíveket A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint az internetes adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, oda nem megy ki a számlálóbiztos.
Tovább
2011.
október
10. 08:06

Az öregedő Kína gondjai

Az öregedő Kína gondjai A gyorsan öregedő népesség problémájára irányította rá a figyelmet az idősek napja Kínában, mivel öt éven belül 23 millióval fog növekedni a 60 évesek, vagy a felettiek száma, és ez új helyzetet elé állítja a társadalmat, a családokat.
Tovább
2011.
október
06. 11:02

Közfeladat és közkötelezettség az idősügy

Közfeladat és közkötelezettség az idősügy Aranykor, ezüstidő, szépkor, naplemente - ilyen és hasonló kifejezéseket használnak az öregkorra. Többnyire a fiatalok. Mert a valóban magas kort megérők csak a napnyugtát érzik, mikor már a fény és a meleg is jócskán csökken. De vajon törvényszerű, hogy az öregség együtt járjon a reménytelenséggel, elesettséggel, lemondással és betegségekkel?
Tovább
2011.
október
05. 18:31

Mit tanácsolnak a mai nyugdíjasok a fiataloknak?

Mit tanácsolnak a mai nyugdíjasok a fiataloknak? Az Aviva felmérése szerint a mai nyugdíjasok azt tanácsolják a fiatalabb generációknak, hogy költsenek kevesebbet olyan drága eseményekre, mint például az esküvő, és vállaljanak kevesebb gyermeket annak érdekében, hogy nyugdíjas éveikre nagyobb anyagi biztonságban lehessenek.
Tovább
2011.
október
04. 10:53

50 után is előttünk még az élet!

50 után is előttünk még az élet! A tini korosztálynak már "öregek", az idősek szerint még előttük az élet... De vajon hogyan érzik magukat a saját bőrükben az 50-esek? Mire készülnek; a "boldog" nyugdíjas évekre, avagy egy izgalmas újrakezdésre?
Tovább
2011.
október
02. 21:02

Idősek hónapja Somogyban

Idősek hónapja Somogyban Somogyban csaknem 100 ezer nyugdíjas él. Ők teszik ki a megye lakosságnak egyharmadát. Országos viszonylatban is hasonlóak az adatok. A társadalomra gyakorolt hatásuk azonban nem a számokban jelenik meg.
Tovább
2011.
október
01. 09:49

MSZP: nem hagyjuk magukra a nyugdíjasokat!

MSZP: nem hagyjuk magukra a nyugdíjasokat! Az Idősek idei Világnapja sajnos nem felhőtlen és nem gondtalan, örömteli ünnep. Az MSZP elnökének közleményét változtatás nélkül közöljük.
Tovább
2011.
szeptember
30. 23:04

A kormány számít az idősek munkájára és tapasztalataira

A kormány számít az idősek munkájára és tapasztalataira Réthelyi Miklós miniszter az idősek világnapja alkalmából tartott pénteki budapesti rendezvényen, a Művészetek Palotájában azt mondta: a nemzeti együttműködés kormánya számít az idősebb nemzedék munkájára és tapasztalataira.
Tovább
2011.
szeptember
28. 16:41

Az ötven felettiekben mégis van pénz?

Az ötven felettiekben mégis van pénz? Meglepő bejelentést tett a ProSiebenSat.1, a TV2 és társcsatornáinak anyukája. A médiacég ötven feletti nézőknek szóló csatornán dolgozik.
Tovább
2011.
szeptember
26. 11:19

Orbán: minőségi időskori életre, nem becsapós fiatalító kúrákra van szükség

Orbán: minőségi időskori életre, nem becsapós fiatalító kúrákra van szükség A miniszterelnök szerint át kell alakítani a magyar társadalom öregedéshez való viszonyát, ugyanis "a holnapot felélő fogyasztás világában" egészségtelen módon felértékelődött az emberi élet egy rövid, 16-30 év közötti szakasza, az élet többi része pedig leértékelődött.
Tovább
2011.
szeptember
22. 09:56

98 éves lesz a legidősebb olimpiai bajnok

98 éves lesz a legidősebb olimpiai bajnok Pénteken lesz 98 esztendős a magyar, egyszersmind az egyetemes sport legidősebb olimpiai bajnoka, a vízilabda-válogatottal az 1936-os berlini nyári játékokon győztes, hat évtizede az Egyesült Államokban letelepedett, San Franciscóban élő nemzetközi hírű építészmérnök, Tarics Sándor.
Tovább
2011.
szeptember
17. 16:10

2050: elöregedés és vészes munkaerőhiány fenyeget

2050: elöregedés és vészes munkaerőhiány fenyeget A lakosság számának és korösszetételének változása miatt Európában 15, Magyarországon 16 százalékos munkaerőpiaci hiány várható 2050-re – derült ki a Randstad Bridging the Gap című szakmai rendezvényén. Európai és magyar szakemberek szerint a rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetnek megoldást.
Tovább
2011.
szeptember
15. 10:44

75 évesen egyetemre jelentkezett, elutasították

75 évesen egyetemre jelentkezett, elutasították Horváth József pápai prelátus, a szombathelyi Martineum volt igazgatója tavaly júniusban, 75 évesen ment nyugdíjba. Elhatározta, okosan használja ki a nyugdíjas évek adta megsokasodott szabadidőt: tökéletesíti tudását, újra iskolába jár. Elment, jelentkezett két felsőoktatási intézménybe.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:18

Már a fiatalok is aggódnak a nyugdíjuk miatt

Már a fiatalok is aggódnak a nyugdíjuk miatt A felnőtt lakosság szerint a mai dolgozók nehezebb helyzetben lesznek, ha nyugdíjba mennek. Ennek megfelelően a megkérdezettek többsége vagy előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, vagy legalább tervez ilyen lépéseket. A többség szerint havonta 10-30 ezer forintot kellene félretenni az időskori járadék kiegészítésére – derül ki az AEGON Magyarország megbízásából készült kutatásból.
Tovább
2011.
szeptember
13. 09:44

Pluszismeret az ötven pluszosoknak

Pluszismeret az ötven pluszosoknak A rejtett értékeket keresik. Az ötven év felettiek számára indít Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája elnevezéssel előadás-sorozatot a Zsigmond Király Főiskola.
Tovább
2011.
szeptember
10. 11:19

"Ez az élet rendje" - Látogatóban a Magyar Hospice Házban

"Ez az élet rendje" - Látogatóban a Magyar Hospice Házban Szemerkélő esőből és kissé elfogódottan léptünk be a Magyar Hospice Házba, ahol nagybeteg honfitársaink életének utolsó időszakát igyekeznek méltóvá tenni az erre specializálódott szakemberek. Hogy mekkora sikerrel, azt jelzi az állandó telt ház és a bejutásra várakozók listája. Persze itt nem lehet sokáig várni.
Tovább
2011.
szeptember
05. 09:12

Az 5 legkritikusabb testrész - Így rejtik el az öregedést

Az 5 legkritikusabb testrész - Így rejtik el az öregedést Lehet, hogy Madonnának még most is jó a teste, de a kezén nagyon látszik az idő múlása- mondja egy szépészeti klinika munkatársa. Ez az egyik olyan területe a testnek, amit érzékenyen érint az idősödés. A pulykanyak, a száraz kézfej, a fáradt szem mind olyan problémák voltak, amelyekkel a plasztikai sebészek sokáig nem tudtak mit kezdeni. Már remekül korrigálhatók.
Tovább
2011.
augusztus
31. 13:50

Korrekorder úszta át a La Manche-csatornát

Korrekorder úszta át a La Manche-csatornát Egy brit nyugdíjas férfi: 70 évesen és 4 hónaposan úszta át a La Manche-csatornát. Kora pontosítása fontos, mivel a korábbi csúcstartó is elmúlt már hetven, amikor végigcsinálta a bravúrt, de csak 4 nappal a születésnapja után, nem 4 hónappal.
Tovább
2011.
augusztus
30. 17:18

Váratlan felfedezés: ezt senki sem hitte volna a nyugdíjasokról

Váratlan felfedezés: ezt senki sem hitte volna a nyugdíjasokról Egyre nő az internethasználó időskorúak száma Németországban. 2010-ben a virtuális világba újonnan belépőknek még csak egynegyede, 2011-ben már 34,5 százaléka hatvan év feletti. A fejlődés tehát rendkívül gyors, ráadásul egy olyan rétegben, amely már ma a társadalom legnépesebb korcsoportja, s mint tudjuk, számuk a jövőben csak nőni fog.
Tovább
2011.
augusztus
28. 16:45

Elérhető távolságban a betegség nélküli öregkor?

Elérhető távolságban a betegség nélküli öregkor? Jelentősen javulhat az idős emberek életminősége, amennyiben eredményre vezetnek az emberi immunrendszer öregedését új megvilágításba helyező, ígéretes kutatások a Pécsi Tudományegyetem orvoskarán. A pécsi kutatásokról Európa vezető tudományos ismeretterjesztő folyóirata számolt be.
Tovább
2011.
augusztus
27. 07:34

Tovább kellene emelni a nyugdíjkorhatárt?

Tovább kellene emelni a nyugdíjkorhatárt? Egy új tanulmány szerint a gazdagabb emberek kisebb valószínűséggel gondoskodnak idős szüleikről, mint azok, akik kevesebb fizetést visznek haza. A közel háromezer amerikai férfi és nő részvételével készült tanulmány eredményeit a közgazdasági Nobel-díjasok találkozóján teszik közzé a németországi Lindauban.
Tovább
2011.
augusztus
26. 23:44

Ma ünnepli szülinapját a világ legidősebb embere

Ma ünnepli szülinapját a világ legidősebb embere Augusztus 26-án ünnepli születésnapját a világ legidősebb embere egy georgiai idősek otthonában.
Tovább
2011.
augusztus
26. 11:21

A bölcsesség a korral érik

A bölcsesség a korral érik Az idősebb emberek megfontoltabb döntéseket hoznak, mint a túlságosan ösztönösen cselekvő fiatalok - derült ki egy tanulmányból, amely szerint a bölcsesség valóban a korral együtt érik az emberben.
Tovább
2011.
augusztus
16. 13:30

Lakóközösség őszülőknek

Lakóközösség őszülőknek Az osztrák fővárosban bemutatták azt a lakóépületet, amelyet 55 évesnél idősebbek számára építettek. A 2–4 szobás lakásokban mindenki a maga ura, viszont számos közösségi helyiség szolgálja a jószomszédi kapcsolatok ápolását.
Tovább
2011.
augusztus
16. 11:24

Öregszik a brit társadalom is

Öregszik a brit társadalom is Brit statisztikai adatok szerint a ma születő kislányoknak egy a háromhoz az esélye annak, hogy még a századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A fiúgyermekeknek egy a négyhez esélyt prognosztizálnak a szakértők.
Tovább
2011.
augusztus
15. 11:15

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik Ha elég sokáig élünk, egy idő után megáll a test öregedése. Vajon képesek lennénk-e még azelőtt megállítani ezt az órát, hogy a hamut is mamunak mondjuk? Csodák nincsenek, de egy-egy elmélet megismerése hasznos lehet.
Tovább
2011.
augusztus
10. 10:30

Hova tegyem a mamát?

Hova tegyem a mamát? Az egyre inkább kitolódó nyugdíjkorhatár és az elszegényedés következtében mára az idősgondozás is égető problémává vált hazánkban. Munka mellett idős szülőt ápolni komoly kihívást jelent, nehezen tud eleget tenni a feladatnak az aki szinte reggeltől estig kénytelen dolgozni. Az alacsony bérek miatt kevés ember engedheti meg magának, hogy fél munkaidőben dolgozzon, a nap további részét pedig gondozásra szoruló idős hozzátartozójával töltse.
Tovább
2011.
augusztus
05. 09:46

A hosszú élet titka nem is az egészséges életmód?

A hosszú élet titka nem is az egészséges életmód? Kilencvenöt év feletti askenázi zsidók életmódját vizsgálva amerikai kutatók megállapították, hogy étkezési szokásaik és életmódjuk semmivel nem volt egészségesebb, mint az átlagnépességé.
Tovább
2011.
augusztus
04. 23:48

Nagymama kölcsön

Nagymama kölcsön A Nagymama Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy összehozza a városi embereket és a vidéken élő időseket. A kapcsolatból csak profitálni lehet.
Tovább
2011.
augusztus
03. 11:23

Jönnek a senior munkaerőt közvetítő irodák?

 Jönnek a senior munkaerőt közvetítő irodák? Kevés cégnél szeretnek idősebb munkavállalókat foglalkoztatni, pedig ennek a korosztálynak is megvannak az előnyei. Miközben ezek az emberek sokszor mellőzöttek a munkaerőpiacon, folyamatosan arról hallani, hogy ki akarják tolni a nyugdíjkorhatárt. Szakemberek szerint más megoldás is elképzelhető.
Tovább
2011.
augusztus
03. 09:43

Az öregedés -Nyugdíj, vágyakozás és a "hideg" ágy

Az öregedés -Nyugdíj, vágyakozás és a "hideg" ágy Nosztalgiázva gondolunk elődeinkre, akiknek az öregedés nem volt a "rém". Akiknek nemhogy szégyen nem volt az ősz haj, a nevető ránc. Inkább érték volt.
Tovább
2011.
július
30. 12:38

A hetvenes nők a legjobbak az ágyban?

A hetvenes nők a legjobbak az ágyban? A felmérés eredménye szerint a hetvenes éveikben járó nők fontosabbnak tartják partnerüknél a szexuális vonzást, mint negyvenes éveikben járó társnőik - idézte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása. A legkevésbé a középkorú nők értékelték a testi vonzalmat, a fiatalabb és idősebb nők is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a "szexuális kémiának".
Tovább
2011.
július
23. 10:39

A 100 éveseké a világ

A 100 éveseké a világ Az évszázad végére meghatszorozódik a 90 éves vagy annál idősebb emberek száma a Földön: ha sokáig akar élni, menjen Svájcba vagy Japánba!
Tovább
2011.
július
22. 12:57

A magyar nők addig halogatják a szülést, amíg már késő lesz

A magyar nők addig halogatják a szülést, amíg már késő lesz A születésszám csökkenésének az egyik legfőbb oka az, hogy a nők egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, és sokan ezt addig halogatják, amíg már biológiai okok miatt nem képesek gyermeket szülni - közölte Pongrácz Tiborné, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Intézetének az igazgatóhelyettese.
Tovább
2011.
július
20. 18:03

Ki fizeti majd a nyugdíjat? - Gyorsabban fogy a magyar

Ki fizeti majd a nyugdíjat? - Gyorsabban fogy a magyar Az előzetes adatok szerint 2011 első öt hónapjában 34 328 gyermek született, 9,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 56 206 volt, ami 2,6 százalékos emelkedést jelent a 2010. január–májusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 21 878 fő volt, 5112-vel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 969 ezer fő volt.
Tovább
2011.
július
17. 19:13

Élhető(bb) ezüstkor

Élhető(bb) ezüstkor Öreg a Mátra! – kérik ki így sokan maguknak, mikor az ifjak tapintatlanul a korukra célozgatnak. Az élhetőbb időskor nemcsak vágya sokunknak, de öreg(edő) kontinensünk égető gondja is. S vajon mit tehetünk, hogy egészségesen korosodjunk?
Tovább
2011.
július
15. 13:16

Fordulópont előtt: gondban a szociális rendszerek

Fordulópont előtt: gondban a szociális rendszerek Európában, sőt Kínában is egyre nagyobb gondot okoz a szociális rendszerek fenntarthatósága szempontból a társadalom öregedése.
Tovább
2011.
július
07. 09:40

Nyugdíjas évek és a párkapcsolat

Nyugdíjas évek és a párkapcsolat A legtöbb férfi örömmel néz a nyugdíjas évek elé: azt remélik, hogy innentől csak kertészkedésből és horgászásból fog állni az életük. Valójában azonban amíg a feleségük nem vonul szintén vissza, csak rosszabbul érzik magukat.
Tovább
2011.
július
04. 18:42

Öregedő munkavállalók: rájuk leszünk utalva

Öregedő munkavállalók: rájuk leszünk utalva Hogyan vélekednek a munkáltatók az öregedő társadalmakról? Miként kezelik ennek munkahelyi következményeit? Milyen intézkedéseket tettek a jövőbeni munkaerő-hiány enyhítésére, az idősödő dolgozók speciális igényeinek kielégítésére? Igazság szerint az ötven év feletti dolgozók felvétele és megtartása az európai foglalkoztatók munkaerő-hiánnyal szembeni fegyvertárának nem igazán népszerű eleme.
Tovább
2011.
július
01. 13:13

Öreg munkás nem vén munkás: megbírságolták a Tescót

Öreg munkás nem vén munkás: megbírságolták a Tescót Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) csütörtökön juttatta el az MTI-hez közleményét, amelyben felidézi, hogy korábbi határozatában megállapította: a Tesco nem tett eleget az egyenlő bánásmódról, illetve az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben előírt kimentési kötelezettségének, így magatartása megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.
Tovább
2011.
június
28. 08:55

A leglassabban a magyar lakosság öregszik Európában

A leglassabban a magyar lakosság öregszik Európában Az utóbbi 12 esztendőben Magyarország lakossága öregedett (a szerbiai népesség mellett) a leglassúbb tempóban egész Európában, ez azonban elsősorban az alacsonyabb várható élettartamnak tudható be.
Tovább
2011.
június
22. 09:06

Ki fizeti majd meg a növekvő nyugdíjszámlát?

Ki fizeti majd meg a növekvő nyugdíjszámlát? A társadalom elöregedése nagyon sokba kerül az egyes országoknak. Fékeződik a növekedés, miközben nő a szükséges ráfordítás. Az egyik megoldás a nyugdíjkorhatár emelése. Vegyes a kép.
Tovább
2011.
június
21. 08:28

A betegség alakulása nem csak a beteg életkorától, hanem orvosáétól is függ

A betegség alakulása nem csak a beteg életkorától, hanem orvosáétól is függ Tavaly nem volt a kormánynak értékelhető nyugdíjkoncepciója és a megszorításokon kívül idén sincs, úgyhogy ebben a ciklusban is elmarad a nyugdíjreform - jósolja Kovács Erzsébet, a Budapesti Corvinus Egyetem Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszékének tanára. Mindez véleménye szerint azt jelenti, hogy 2016-2017-re nem teremtjük meg az alapjait a Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulásával jelentősen megbillenő rendszernek és drámai sokk vár a következő kormányra és persze a dolgozókra.
Tovább
2011.
június
15. 08:47

Megtalálták az öregedést okozó gént?

Megtalálták az öregedést okozó gént? Egy ritka genetikai betegségben termelődő kóros fehérje szerepet játszik a fiziológiás öregedés folyamatában is - mutatták ki amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban számoltak be.
Tovább
2011.
június
14. 08:26

Fogadj örökbe egy nagyit!

Fogadj örökbe egy nagyit! A Kaposvári ÉletMag Ház június 25-én a Városligetben indítja el a 'Fogadj örökbe egy nagyit' programját. A szervezők az alábbi közleményre hívták fel figyelmünket, mely tartalmazza, hogy a magányos idős embereket és a fiatal nagyszülői segítségre várókat kívánják összehozni az említett rendezvényen.
Tovább
2011.
június
12. 12:12

Pár száz évig élhetünk pár száz év múlva

Pár száz évig élhetünk pár száz év múlva Akár több száz évig élhet az ember jó néhány évszázad múlva egyes kutatók feltételezése szerint - mondta Ungvári Zoltán, az Oklahomai Egyetem docense szombaton Pécsen az MTI-nek.
Tovább
2011.
június
10. 10:12

Merő szeretetből pénzt osztogat a kisnyugdíjas

Merő szeretetből pénzt osztogat a kisnyugdíjas Nyolcvanadik életéve felé közeledve az emberek többsége már támogatásra szorul. Kevés olyan idős ember akad, aki a kis nyugdíjából rak félre, hogy másokon segíthessen. Gyeniss Györgyné ezen ritka kivételek közé tartozik.
Tovább
2011.
június
09. 00:39

Nyugdíjas szülőknek is mehetne az adó egy százaléka

Nyugdíjas szülőknek is mehetne az adó egy százaléka Felajánlhatnák személyi jövedelemadójuk egy százalékát a nagykorú munkavállalók a már nyugdíjas szüleik javára - ez az egyik fontos változtatási javaslat a KDNP által koordinált új családvédelmi törvény tervezetében. Akinek több gyermeke van, több pénzt kaphatna.
Tovább
2011.
június
05. 08:41

Nyugdíj: szörnyű jövő közeleg

Nyugdíj: szörnyű jövő közeleg Magyarországon egyre többen látják úgy, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer önmagában hosszú távon nem biztosít megfelelő életszínvonalú idős kort, ezért mindenképpen szükséges a pénzügyi öngondoskodás valamilyen formája. Ezt támasztja alá a Generali-Providencia Biztosító legutóbbi felmérése is, melyben többek között a válaszadók pénzügyi tudatosságát, megtakarítási és öngondoskodási hajlandóságát vizsgálták.
Tovább
2011.
június
01. 08:46

Nyugdíjaskorban hálálná meg a gyereknevelést a KDNP

Nyugdíjaskorban hálálná meg a gyereknevelést a KDNP Magasabb családi pótlékot fizetne a kamaszok, mint a csecsemők után a KDNP, amely kidolgozta és még nyáron a kormány elé vinné a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló tervét. A párt nyugdíjas korban rövidebb szolgálati idővel vagy nagyobb nyugdíjjal kompenzálná a gyereket nevelőket. A párt hétvégén kiszivárgott tervezetében a KDNP frakcióvezetője szerint "kedves csacskaságok" is vannak.
Tovább
2011.
május
31. 06:47

Megszűnt a miskolci idősügyi tanács

Megszűnt a miskolci idősügyi tanács Kényszerűségből befejezettnek tekinti működését a 48 miskolci nyugdíjasklubot és négy nyugdíjas-szerveződést tömörítő idősügyi tanács - adta hírül az ÉszakOnline hétfőn.
Tovább
2011.
május
28. 09:35

Időskori félelmek: az állam helyett a család dolga az idősápolás?

Időskori félelmek: az állam helyett a család dolga az idősápolás? John Dalli, az európai egészségügyi biztos legutóbbi magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy meg kell változtatni hazánkban a kórházközpontú szemléletet. Szerinte több időskori kezelést – így például az elbutulás miatti ápolást, a csípőtáji törések utáni gondozást – a jövőben az intézmények helyett a családoknak kellene vállalniuk.
Tovább
2011.
május
26. 10:11

Halálbiztosításba fektetnek a nagybankok

Halálbiztosításba fektetnek a nagybankok A Goldman Sachs, a Deutsche Bank és a JPMorgan Chase, amelyek annak idején sok milliárd dollárnyi jelzáloghitelt értékpapírosítottak és adtak el, most új üzletágba vágnak, az emberi halálra szóló biztosításokkal kezdtek el foglalkozni − idézi a Napi a Bloomberget.
Tovább
2011.
május
26. 05:45

Kevesebb gyermek született, többen haltak meg

Kevesebb gyermek született, többen haltak meg Az előzetes adatok szerint 2011 I. negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január–márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.
Tovább
2011.
május
18. 17:47

Egyre nagyobb terhet jelent az idősek ellátása Európában

Egyre nagyobb terhet jelent az idősek ellátása Európában A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) jelentése szerint az idős emberek gondozásának költségei 2050-re megháromszorozódhatnak. Ezt támasztják alá azok a becslések is, amelyek szerint az OECD-országokban 40 év múlva a 80 év fölöttiek aránya eléri majd a 10 százalékot.
Tovább
2011.
május
14. 21:04

Kié lesz az öregek gondja?

Kié lesz az öregek gondja? A családon belüli gondoskodás vitán felül elsősorban lelkiismereti kérdés. Ám az új alkotmány előírja, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Hogy ez a gyakorlatban mit fog jelenteni, arról csak találgatni lehet – írásunkban a lehetőségeket vázoltuk fel.
Tovább
2011.
május
13. 20:57

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció Nyugaton is generációs feszültséget okoz a társadalom elöregedése, a rendszert váltó országokban pedig kifejezetten a vesztesek közé tartoznak a nyugdíjasok.
Tovább
2011.
május
13. 10:03

Október végére leszünk hétmilliárdan

Október végére leszünk hétmilliárdan A Föld népessége az eddig becsült ütemnél is gyorsabban növekszik. Jelenleg csaknem 7 milliárd ember népesíti be bolygónkat, 2050-ben az emberiség lélekszáma elérheti a 9,3 milliárdot – tűnik ki az ENSZ friss előrejelzéséből. A fenti szám 200 millióval haladja meg a 2009-ben közzétett adatokat. 2100-ban pedig előreláthatóan 10,1 milliárd lesz a Föld lakosainak száma.
Tovább
2011.
május
06. 15:29

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert Néhány európai uniós tagállamban, így Magyarországon is a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani, ahhoz a helyzethez, hogy míg a járulékfizetők száma csökken, addig a nyugdíjasoké nő - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy budapesti konferencián pénteken.
Tovább
2011.
május
05. 10:15

Uniós ajánlás készül a fenntartható nyugdíjrendszerről

Uniós ajánlás készül a fenntartható nyugdíjrendszerről A termékenység és a nyugdíjrendszerek, illetve a foglalkoztatottság és a nyugdíjrendszer kapcsolatáról értekeznek elismert európai szakemberek és politikusok péntektől Budapesten. A konferencia ajánlást is megfogalmaz majd az uniós döntéshozók számára.
Tovább
2011.
május
04. 17:48

Hány holokauszttúlélő él még ma is?

Hány holokauszttúlélő él még ma is? Hatvanhat évvel a II. világháború után még a holokauszt 208 ezer túlélője él Izraelben, java részük 80 év felett jár - közölte a népirtással foglalkozó egyik alapítvány a holokauszt-emléknap alkalmából.
Tovább
2011.
május
04. 07:13

Mintha vér borította volna be a házat

Mintha vér borította volna be a házat Legalább fél órán át volt a vörösiszapban, mire ki tudták menteni azt az idős kolontári férfit, aki súlyos égési sérülései miatt végül meghalt; feleségét az áradat sodorta el, holttestére kilométerekkel arrébb, Devecser határában bukkantak rá. Minderről a házaspár gyermeke és unokái számoltak be a Fővárosi Bíróságon a Mal Zrt. ellen indított perükben: összesen 18 millió forint kártérítést kérnek.
Tovább
2011.
április
30. 09:17

Anyák napjára

Anyák napjára Addig kell szeretettel örömöt adni szüleinknek, míg élnek, míg örülni tudnak gyermekeiknek, akik idős napjaikban is látogatásukkal, segítségükkel, gondjaik türelemmel való meghallgatásával adnak értelmet a fájdalmas napoknak.
Tovább
2011.
április
29. 22:47

Kiderült a fájdalmas szakítás

Kiderült a fájdalmas szakítás Sir Elton John közel három éve egyetlen szót sem váltott idős édesanyjával. A 86 esztendős Sheila Farebrother a Sun című bulvárlapnak úgy nyilatkozott, hogy világhírű énekes-zeneszerző fia egy veszekedést követően teljesen megszakította vele a kapcsolatot.
Tovább
2011.
április
29. 10:41

Egy évszázadnyi emlék

Egy évszázadnyi emlék 100 éves asszonyt köszöntöttek ma a taszári öregotthonban. Matus nénit az intézmény dolgozói mellett a református iskola tanulói, Bellai Zoltán lelkész és Witzmann Mihály a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte.
Tovább
2011.
április
27. 22:00

102 évesen ment nyugdíjba az USA legaktívabb nagyija

102 évesen ment nyugdíjba az USA legaktívabb nagyija Sally Gordon dolgozott modellként, titkárnőként az utóbbi 27 esztendőben pedig bírósági teremőrsegédként szorgoskodott, egészen néhány nappal ezelőttig.
Tovább
2011.
április
19. 17:04

Újabb nyugdíjas robbanás jön

Újabb nyugdíjas robbanás jön A világszerte gyülekező fekete fellegekről egyszerűen nem veszünk tudomást. Pedig 2030-ban újabb „nyugdíjasrobbanás” következik be, a Ratkó-korszak gyermekei, vagyis a gyeskorszakosok közel egymillióval növelik majd a nyugdíjasok számát. Interjú dr. Farkas Andrással, a Brokernet Csoport értékesítési vezérigazgatójával.
Tovább
2011.
április
17. 12:27

Óvodásoknak adta élete vagyonát a bácsi

Óvodásoknak adta élete vagyonát a bácsi Egymillió forinttal sétált be a tarnamérai polgármesteri hivatalba Bollók József. A 78 éves nyugdíjas úgy döntött, egy életen át spórolt pénzét felajánlja az ovisoknak, akik a korábbi roskadozó épületből most költöztek új, de felújításra szoruló helyre.
Tovább
2011.
április
15. 08:43

Szabó Máté: Megoldásokban nem bővelkedünk

Szabó Máté: Megoldásokban nem bővelkedünk Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint komoly kihívások elé állítja majd a mostani intézményrendszert az időskorúak arányának növekedése. Szabó Máté az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a gyermekjogok érvényesülésénél is hiányosságokat tapasztalt az elmúlt évi vizsgálatai során.
Tovább
2011.
április
13. 11:30

Minél idősebbek vagyunk, annál bizalmatlanabbak

 Minél idősebbek vagyunk, annál bizalmatlanabbak Az emberek önértékelése alapján mások iránt bizalmat érző és segítőkész társadalom vagyunk: az előbbit kétharmadnyian, utóbbit nyolctizednyien tartják igaznak magukra. Ugyanakkor a magyarok nemzeti karaktervonásának inkább a bizalmatlanságot és segítségnyújtás hiányát tartja a lakosság - derül ki az Ipsos felméréséből.
Tovább
2011.
április
09. 21:48

Túljelentkezés a nyugdíjas egyetemen

Túljelentkezés a nyugdíjas egyetemen A győri Széchenyi István Egyetem immár második szemeszterre hirdette meg a nyugdíjas egyetemet. Az érdeklődés nem maradt el, helyhiány miatt 800 jelentkező után létszámstopot kellett húzni. A legidősebb hallgató 93 éves.
Tovább
2011.
április
08. 10:55

"Foglalkoztatást ösztönző nyugdíjrendszer készül"

"Foglalkoztatást ösztönző nyugdíjrendszer készül" Az európai átlagnál jobban gondoskodik Magyarország az idősekről, de az alacsony foglalkoztatottságot mindenképpen javítani kell ahhoz, hogy a rendszer fenntartható legyen. A Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője a Kossuth Rádió műsorában azt ígérte, hogy ennek szellemében alakítják át a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
április
07. 06:24

Korhatárok, összegek, módszerek - Minden a nyugdíjról

Korhatárok, összegek, módszerek - Minden a nyugdíjról Költséges és fájdalmas átalakításokra készülnek az európai kormányok: amire a demográfusok és közgazdászok már évek óta figyelmeztetnek lassan a makrogazdasági számokban is egyre nagyobb nyomot hagy.
Tovább
2011.
április
07. 05:20

Nagyszülő születik

Nagyszülő születik Talán el lehet az érkező unokát képzelni. De egyet nem lehet máskor és másként, csak az unoka születése pillanatától kezdve érezni: a határtalan szeretetet és örömet, amely végül is megteremti a nagyszülőt.
Tovább
2011.
április
06. 11:38

Nullszaldó: 83 640 forint lehetne az átlagnyugdíj

Nullszaldó: 83 640 forint lehetne az átlagnyugdíj A leendő nyugdíjasok a drasztikus életszínvonal-esés ellen egyedül az öngondoskodás mielőbbi megkezdésével védekezhetnek – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). A jelenleg érvényes szabályok szerint a nyugdíjbiztosítási járulék a munkavállaló által befizetett 10 százalékos és a munkaadót terhelő, a fizetendő bér 24 százalékát kitevő nyugdíjjárulékból tevődik össze. Az összesen 34 százalékos járulék a mai, 202 800 forintos átlagbérre vetítve 68 952 forintot tesz ki.
Tovább
2011.
április
06. 08:26

Mi kell ahhoz, hogy többet szüljenek a nők?

Mi kell ahhoz, hogy többet szüljenek a nők? Hogy miért nem születnek meg a tervezett gyerekek? Mert a politikusok és a társadalmak nem tudtak egyensúlyt teremteni a család és a munka között. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa a családokért, a családok Európáért című népesedésügyi hét záróeseményén, a családügyekért felelős uniós miniszterek informális találkozóján. A múlt hét kiemelt témája volt a munka és a családi élet összeegyeztetése. Egyre világosabb ugyanis, hogy a munkaerő-piaci kérdések átgondolása, a női foglalkoztatás növelése, a munka és a magánélet harmonizálása nélkül nem fognak megoldódni Európa népesedési gondjai. Néhány évtized, és a nyugdíjasok kontinense lesz.
Tovább
2011.
április
06. 00:59

Fogy és öregszik a bolgár népesség

Fogy és öregszik a bolgár népesség Bulgáriának 7 351 234 lakosa van, szemben a 2001. évi legutóbbi népszámláláskor rögzített 7 932 984-gyel szemben – mutatott rá a Nemzeti Statisztikai Intézet. Idén az Európai Unió valamennyi tagállamában tartanak népszámlálást. A lakosságot elsőként Bulgáriában számolták össze, a végeredmény az év végére várható.
Tovább
2011.
április
05. 00:34

Az idősekben bízhatnak a kiskereskedők

Az idősekben bízhatnak a kiskereskedők Az Opten statisztikái szerint mind a kiskereskedelemmel foglalkozó cégek, mind az általuk foglalkoztatottak száma emelkedett tavaly a 2009-ben mért adatokhoz képest. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségénél azonban éppen a számokkal ellentétes tapasztalatokról számolnak be: telített a piac, sok az üresen álló üzlet, ráadásul egyre nagyobb szakadék tátong a keleti és a nyugati országrész között.
Tovább
2011.
április
04. 08:30

A család a jövő záloga

A család a jövő záloga Az uniós tagállamok demográfiai és családügyekért felelős minisztereinek informális ülése előtt adott nyilatkozatában a magyar tárcavezető hangsúlyozta: a népesség fogyása a legtöbb uniós tagállamnak problémát okoz, és már Magyarországon is tízmillió alá csökkent a lakosok száma.
Tovább
2011.
március
29. 10:38

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza…

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza… Hét európai országra kiterjedő felmérés alapján tízből hét ember gondolja úgy, életünk végén az utolsó hetek, hónapok minősége fontosabb, minthogy milyen hosszan élhetünk még. A kutatás szerint a fájdalom nélkül lezárható életre vágynak a legtöbben.
Tovább
2011.
március
29. 09:33

Európa a családokért, a családok Európáért

Európa a családokért, a családok Európáért Uniós elnökként Magyarország lesz a házigazdája március 28. és április 2. között az Európai Népesedési Hétnek. Nemzetközi szakértői, tudományos és civil konferenciák lesznek ezekben a napokban, itt tartják informális találkozójukat az európai családügyi miniszterek, a záró fesztiválra pedig a nagyközönséget is várják a Millenárisra, április 2-án. Beszámoló a nyitó sajtótájékoztatóról.
Tovább
2011.
március
29. 07:02

A hetvenes, nyolcvanas éveink a legboldogabbak

A hetvenes, nyolcvanas éveink a legboldogabbak A köznapi hiedelemmel szemben nem hogy nem érnek véget "legjobb éveink" a fiatalság elmúlásával, éppenséggel az idősebb korban egyre növekszik a megelégedettség és az optimizmus - idézte hétfőn különböző tanulmányok megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
Tovább
2011.
március
28. 10:45

Páros eutanázia Belgiumban

Páros eutanázia Belgiumban Az idős, gyógyíthatatlanul beteg házaspár mindkét tagját -kívánságuknak megfelelően- egyszerre segítették a halálba, jelentette a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn. Ez volt az első példa az országban a "kegyes halál" kettős alkalmazására. A 78 éves asszony és 83 éves férje egy Gent melletti településen, Meerbekében lakott, viszonylag elszigetelten, gyermekük nem volt.
Tovább
2011.
március
27. 15:20

Pörkölt mellé: Ki mit tudon versenyeznek a nyugdíjasok

Pörkölt mellé: Ki mit tudon versenyeznek a nyugdíjasok Táncra perdülnek, vérbő tarantellát járnak, szólóéneket adnak elő és mazsorett előadásban lóbálják a pom-pomokat: egy hévízi vállalkozó országos Ki mit tudot szervezett nyugdíjasoknak és a hatalmas érdeklődésen maga is meglepődött. Az ötödik elődöntőn elsöprő többségben a nők, egy 79 éves asszony pedig megmutatja, hogy az előző esti buli után is ki lehet verni a rezet. Az [origo] a helyszínen álmélkodott a 70 körüliek vitalitásán.
Tovább
2011.
március
25. 11:18

Tovább fogy a népesség, de legalább többen házasodnak

Tovább fogy a népesség, de legalább többen házasodnak Az előzetes adatok szerint 2011 első hónapjában 7572 gyermek született, 5,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 11 740 volt, ami 2,2 százalékos emelkedést jelent 2010 januárjához képest. A természetes fogyás 4168 fő volt, 665-tel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 982 ezer fő volt.
Tovább
2011.
március
23. 17:53

Hol dolgoznak majd az idős emberek?

Hol dolgoznak majd az idős emberek? Jelenlegi nyugdíjrendszerünk nem biztosít kellő rugalmasságot, pedig a jövőben egyre inkább előtérbe kerülnek a rugalmas nyugdíjba vonulási formák. A szakszervezetek szerint a nyugdíjba vonulást a szolgálati időnek kellene meghatároznia, nem a korhatárnak, emellett az egészségi állapot és a munkaköri sajátosságok is számítanak. De hány éves korunkig vagyunk hadrafoghatók?
Tovább
2011.
március
23. 08:09

„Élj kilenc hónapot, és kapsz még hármat”

„Élj kilenc hónapot, és kapsz még hármat” Az öregedés genetikai hátterének, valamint a hosszú élet kínjainak vizsgálatán túl egyre többet foglalkoznak a gerontológusok a jelenség pozitív vonatkozásaival.Januárban kezdődött Heidelbergben a két éven át tartó második százéveskutatás
Tovább
2011.
március
22. 08:52

Nyugdíjkérdés - Ketyeg a demográfiai bomba

Nyugdíjkérdés - Ketyeg a demográfiai bomba Sorra látnak napvilágot az olyan felmérések, amelyek szerint a mai munkavállalók nehéz helyzetbe kerülnek majd nyugdíjasként, ha nem takarékoskodnak előre. A lakosság is egyre jobban aggódik a jövő miatt, és mind többet tervez félretenni.
Tovább
2011.
március
19. 08:04

Budapest, az idősek városa

Budapest, az idősek városa A budapesti lakosság átlagéletkora 1990-ben még 39 év volt, mostanra 42,4 évre emelkedett. Az országos átlag 40,9 év.
Tovább
2011.
március
19. 05:28

Nyugdíjreform: a korhatár megemelése nem elegendő

Nyugdíjreform: a korhatár megemelése nem elegendő A jelenlegi nyugdíjreformok - a megemelt nyugdíjkorhatárok ellenére - még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a jövőben a nyugdíjköltségeket fedezzék - állapítja meg az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, nyugdíjreformokról kiadott jelentése.
Tovább
2011.
március
15. 05:20

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok Milliárdos üzleti lehetőség előtt állnak a biztosítók, mert úgy tűnik, életbiztosításba menekülnek a hazai nyugdíjrendszerben bizalmukat vesztett emberek. A szakértők szerint a jelenlegi 1,3 millió öngondoskodó életbiztosítás a többszörösére ugorhat és jelentősen átalakulhat. A magánnyugdíjrendszer szétesése óta egyre többen érdeklődnek a nyugdíjas évekre szóló ajánlatok iránt. Megbízható portfoliót már néhány ezer forintos havi befizetés is garantálhat – olvasható a CLB biztosítási alkusz legfrissebb piaci összegzésében.
Tovább
2011.
március
13. 11:23

Még mindig nem tudjuk, mi határozza meg maximális életkorunkat

Még mindig nem tudjuk, mi határozza meg maximális életkorunkat A legtöbb majomfaj nőstényei hosszabban élnek, mint a hímek. A leghosszabb életű főemlős, az ember, lényegében ugyanúgy öregszik, mint közeli rokonai - ez derült ki egy új összehasonlító elemzésből. Hét majomfaj csaknem háromezer egyedének az öregedését hasonlították össze.
Tovább
2011.
március
13. 09:39

Háttérbe a nyugdíjasokkal: a Fidesz szerint ne az idősek döntsenek

Háttérbe a nyugdíjasokkal: a Fidesz szerint ne az idősek döntsenek Háttérbe szorítaná a nyugdíjasokat Kósa Lajos a választásokon. A Fidesz alelnöke szombaton azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy a családi szavazati jog bevezetésével elejét lehetne venni annak, hogy a jövőnkről az idősebb generációk döntsenek, „miközben a legnagyobb terhet a középkorosztályok cipelik a hátukon”.
Tovább
2011.
március
11. 08:12

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is a Nemzet Sportolója lesz

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is a Nemzet Sportolója lesz A kormány úgy döntött, hogy tizenháromra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak számát, így Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója egyszerre részesülhet a kitüntetésben.
Tovább
2011.
március
07. 09:56

Így öregedjünk tudatosan!

Így öregedjünk tudatosan! Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?
Tovább
2011.
március
06. 21:00

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert”

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert” A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjúban.
Tovább
2011.
március
06. 11:50

Milliós adomány a komfortos életért cserébe

Milliós adomány a komfortos életért cserébe Hazánkban több mint kétmillió nyugdíjas él, akiknek egyre nagyobb hányada ápolásra, gondozásra szorul. A családok sok esetben döntés elé kerülnek: valaki otthon marad az koros családtaggal, vagy idősotthont keresnek a számára. A lehetőségeknek jártunk utána.
Tovább
2011.
március
06. 08:32

Öreg júzer nem vén júzer

Öreg júzer nem vén júzer Ha elmúltál ötven, öreg vagy! – legalábbis a marketingesek szerint. Köztudott ugyanis, hogy a 18-49 évesek alkotják a „hirdetők számára fontos” célcsoportot, és az ennél idősebb – az összefoglaló néven „ötvenpluszosoknak” nevezett – szegmens sokkal kevésbé érdekes számukra. Pedig ötven felett is van élet, sőt van fogyasztás is; de még azt sem jelenthetjük ki kategorikusan, hogy ebben az életkorban már nem változtatható meg a fogyasztói magatartás, vagyis a marketingüzenetek nem fejtenek ki hatást. Az ellenérvet éppen az internethasználat szolgáltatja: bár az idősebbek körében az internetezők aránya valóban lényegesen alacsonyabb, mint a fiatalabb generációk esetében, azokra, akik ebben az életkorban belevágnak az internet használatába, mindenképpen úgy kell tekintenünk, mint akik nyitottak az új dolgokra.
Tovább
2011.
március
05. 09:10

Hazavágyó jégkirálynő

Hazavágyó jégkirálynő Arcok tegnapelőttről. Ma már szinte ismeretlenek, tegnap, tegnapelőtt meg mindennap velünk voltak. Sportolók, játékosok, versenyzők, edzők, akiket a sport emelt fel, akik a sportot felemelték, aztán egy idő után kikoptak sportéletünkből, csendben élik mindennapjaikat. Ilyen sportembereket kerestünk meg, és sorozatunkban igyekszünk bemutatni, hogyan élnek, mi lett velük. Egy ország szorított érte a téli hónapok során, amikor műkorcsolya-világversenyt közvetített a televízió. Még az utcák is elnéptelenedtek, amikor Almássy Zsuzsa lépett a jégre. Az egykori bajnoknő ma kettős állampolgárként Svájcban él, de úgy tervezi, hogy nyugdíjas éveiben újra hazatelepül.
Tovább
2011.
március
01. 17:14

Újabb kihívás - Mi lesz a Ratkó-gyerekekkel?

Újabb kihívás - Mi lesz a Ratkó-gyerekekkel? Lát rá lehetőséget és szükségesnek is tartja a nyugdíj-kerekasztal összehívását Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja, volt szociális államtitkár. A politikus erről a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában nyilatkozott. Azt mondta: 2012-től, a nyugdíjrendszerbe belépő Ratkó-gyerekek százezres nagyságrendje állítja majd kihívás elé az állami TB-rendszert.
Tovább
2011.
február
23. 17:02

Miért félelmetes a nyugdíjas kor?

Miért félelmetes a nyugdíjas kor? Egy lakossági felmérésből kiderül, hogy az aktív korú népesség fele nem, illetve alig készül a nyugdíjas évekre. A megkérdezettek 2/3-a még a nyugdíjkorhatárral sincs tisztában. Hogyan vélekednek a nyugdíjas évekre való felkészülésről azok, akik már betöltötték a hatvanat?
Tovább
2011.
február
20. 06:52

Idős modellek járták a New York-i divathét kifutóját

Idős modellek járták a New York-i divathét kifutóját Modern Muses vagyis Modern Múzsák volt a magyar származású tervező, Adrienne Vittadini bemutatójának a címe a New York-i divathéten, amelyben azzal lepte meg a világot, hogy nem fiatal és nagyon vékony modelleken mutatta be a ruháit, hanem a modellszakmából kiöregedett, de ismert és szép modelleken. A helyszíni beszámolók szerint a hatás elsöprő volt, különösen, hogy már egy pár napja tart a divathét, és a nézők kezdenek ráunni az egy síkon mozgó modellekre.
Tovább
2011.
február
20. 06:15

Sztárok az időskorról

Sztárok az időskorról Hazánkban eddig példa nélkül álló módon dogozza fel az idős korosztály és a fiatalság viszonyát a Pécs TV nemrég indult „Korhatár nélkül” című műsora. A képernyőn sztárvendégeink idézik fel szüleikkel, mestereikkel kapcsolatos emlékeiket, továbbá a generációs problémák is szóba kerülnek minden második szerdán este fél hat és 18 óra között.
Tovább
2011.
február
18. 06:28

Öregszenek az orvosok is

Öregszenek az orvosok is Az Amerikai Orvosok Szövetségének statisztikája szerint az Egyesült Államokban dolgozó orvosoknak ötöde már 65 évesnél idősebb.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2011.
február
17. 22:26

A gyerekek számát is beszámítanák a nyugdíjba

A gyerekek számát is beszámítanák a nyugdíjba Pontrendszer alapú nyugdíjszámítás bevezetését javasolta a Népesedési Kerekasztal, amely a gyermekek számát és iskolázottságát is figyelembe venné, hogy ezzel is gyerekvállalásra motiválja a lakosságot.
Tovább
2011.
február
14. 07:04

Mi minden miatt lehet valaki büszke magára, ha öreg?

Mi minden miatt lehet valaki büszke magára, ha öreg? Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató egyetemi tanár. 2008 és 2010 között a Sólyom László köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának tagja volt. Blogján közzétett gondolataival segíteni akar abban, hogy az olvasói körében kialakuljon, és továbbfejlődjön egy jövőteremtő, stabil értékrend és viselkedésmód.
Tovább
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
február
06. 15:57

Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni

Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni Tovább csökkent a lakosság megtakarítási képessége - derül ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményeiből. A felmérés szerint száz emberből mindössze 17-nek van megtakarítása, ezért is érinthették a gazdasági válság következményei rendkívül érzékenyen a háztartások többségét. A nyugdíjas évekre a legtöbben tartós lekötött bankbetéttel készülnének.
Tovább
2011.
február
05. 17:39

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma Németországnak nagyobb szüksége van az idősebb dolgozókra, mint valaha, hogy lendületben tartsa az iparát és finanszírozni tudja a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
február
03. 08:49

Az időseket is védi majd az új alkotmány

Az időseket is védi majd az új alkotmány Az új alkotmány a tervek szerint kiszélesíti a védendő társadalmi csoportok körét; az alaptörvény így a nők és a fiatalok mellett az időseket és fogyatékkal élőket is szerepelteti majd e körben - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.
Tovább
2011.
január
10. 16:27

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok?

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok? Friss kanadai felmérés szerint közel azonos nyugdíjtervekkel rendelkeznek a közvetlenül nyugdíj előtt álló baby boomer generáció tagjai és a ma harmincas, negyvenes éveikben járó fiatal felnőttek - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.
Tovább
2011.
január
09. 21:14

A trianoni időszak mindennapjait dolgozták fel

A trianoni időszak mindennapjait dolgozták fel A ma négy országhoz tartozó Mura-mente lakóinak trianoni hétköznapjait dolgozták fel horvát, szlovén és magyar kutatók, akik tudományos munkáikról pénteken és szombaton tanácskoztak a horvátországi Csáktornyán (Cakovec).
Tovább
2011.
január
07. 18:12

Aggastyán és óvodás is próbálkozik a sztárgyárban

Aggastyán és óvodás is próbálkozik a sztárgyárban Bár még csak néhány hete lehet jelentkezni a Csillag születik című tehetségkutatóra, már több ezren jelezték, hogy szívesen kipróbálnák magukat az RTL Klub műsorában. A legidősebb jelentkező 74 éves, míg a legifjabb mindössze 6, a legtöbben Budapestről törnek a hírnév felé, de Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából is érkeznek produkciók.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
december
26. 11:24

Őfelségék pincére volt

Őfelségék pincére volt Meccset nézett Kádárral, homlokon csókolta Hruscsov, kezelt hercegekkel, uralkodókkal, finn himnuszt énekelt a helsinki nagykövetnek. Már nyugdíjasként kávéztatta az utolsó tanácselnököt, majd húsz éven át Demszkyt. Bordás Elemér ma panelben él, a kilencediken, és közel a kilencvenhez is boldog.
Tovább
2010.
december
24. 18:58

Félnek az öregkortól a fiatalok

Félnek az öregkortól a fiatalok Szakértők azzal magyarázzák a fiatalok önpusztító viselkedését, hogy félnek a boldogtalan öregkortól.
Tovább
2010.
december
21. 12:40

Még gyorsabban fogy a népesség

Még gyorsabban fogy a népesség A KSH előzetes adatai szerint az év első tíz hónapjában - az előző év azonos időszakához képest - 5555-tel nőtt a népesség természetes fogyása Magyarországon. 2010 októberében a becsült népességszám 9 millió 996 ezer volt.
Tovább
2010.
december
20. 19:09

Ezüstrókák - A kor nem számít

Ezüstrókák - A kor nem számít Ha valaki még mindig azt hiszi, hogy az internet a fiatalok bolondériája, gyorsan felejtse el: az Unió után most Amerikában is kiderült egyszer és mindenkorra, hogy az idősek is rákaptak a legtöbb netes elfoglaltságra. Van, amiben még jobbak is. Természetesen ők is wifiről csatlakoznak, ha tehetik.
Tovább
2010.
december
19. 14:48

Élni tanít a 82 éves pályakezdő

Élni tanít a 82 éves pályakezdő Téved, aki azt mondja, hogy a kor bármiben is akadály. Jeles példája ennek a nyolcvankét esztendős Jusztika néni, aki írástudatlan fiatal lányból a napokban sikeres íróvá avanzsálódott. Az idős néni útravalót ad a mai fiataloknak: igenis hinni kell az álmokban, és nem nyavalyogni, hogy ej, de rossz is a sorsunk, mert nem az, lehet változtatni rajta!
Tovább
2010.
december
13. 18:36

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket A fejlett nyugati társadalmak egyre nagyobb mértékű elöregedésében rejlő üzleti lehetőségekre már eddig is sok befektetési szakember felhívta a figyelmet, korábban elsősorban gyógyszerrészvények vásárlását javasolták ennek kapcsán.
Tovább
2010.
december
09. 23:48

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester telepeket hozna létre az ország több pontján, ahova kitelepítené a fővárosi nyugdíjasokat. Szavai szerint Oroszország középső része mellett szó lehet Szibériáról, vagy a távol-keleti körzetekről is.
Tovább
2010.
december
01. 07:16

Jön a 75%-os nyugdíjadó: unokáink sem fogják fizetni?

Jön a 75%-os nyugdíjadó: unokáink sem fogják fizetni? 2050-re a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár néhány évvel történő felemelése esetén is nyugdíjba vonulnak a Ratkó-unokák. Fejtörést okozhat majd a jogalkotóknak, hogy míg az 1970-es évek második felében 160-195 ezer gyermek született évente, addig az ő nyugdíjba vonulásakor (még ha mindenki munkát talál, akkor is) legfeljebb 70 ezren lépnek majd a magyar munkaerőpiacra.
Tovább
2010.
november
30. 18:17

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek?

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek? Az eltérített magánpénztári járulékok sem fedezik az első pillér hiányát - írja a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Öt éven belül a társadalombiztosítás helyzete ismét ellehetetlenülhet - állítja a sajtóanyag.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
november
24. 12:24

Az igazi deficit: gyermek nélkül nem lesz nyugdíj

Az igazi deficit: gyermek nélkül nem lesz nyugdíj A magyarok nem szándékosan tervezik a gyermektelenséget: az sokszor az állandó halasztgatás eredménye - hangzott el a Kötelező öngondoskodás II. konferencián. Miközben a nyugdíjrendszer fenntartásához nagy szükség lenne a nagy családokra, egyre kisebb létszámú generációk nőnek fel. A gyes és a gyed májusi korlátozása miatt 10 ezer gyermek nem született meg.
Tovább
2010.
november
13. 11:03

Száguld a Szomszédok - Csűrös Karola emlékezik

Száguld a Szomszédok - Csűrös Karola emlékezik Megháromszorozza átlagos nézettségét az MTV, amikor a Szomszédok sokadik ismétlése fut, a kereskedelmi tévék által amúgy hanyagolt délutáni sávban. Csűrös Karola, a teleregény Etusa szerint hiteles kórképet adott a sorozat a korabeli problémák felvázolásával, és társadalomformáló szerepe is volt a szériáknak. Csak arra a jelenetre nem emlékszik vissza szívesen, amikor mínusz húsz fokban forgattak a Gellért-hegyen.
Tovább
2010.
október
28. 19:53

Schmitt Pál Győrben: Előttem az utódom?

Schmitt Pál Győrben: Előttem az utódom? Mindketten olimpiai bajnokok, mindketten politikusok, mindketten elkötelezett hívei a sportnak, és mint szerdán délután kiderült, az idősek tiszteletének is. Még egy közös lehet majd a köztársasági elnökben és a győri városvezetőben: jó esély van ugyanis rá, hogy Schmitt Pált Borkai Zsolt kövesse a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki székében.
Tovább
2010.
október
10. 18:19

Becsülve tisztelni az öregkort - rendezvények az idősek hónapjában

Becsülve tisztelni az öregkort - rendezvények az idősek hónapjában Számos rendezvényen köszöntik az időseket ebben a hónapban országszerte. Néhány rendezvényről mi is beszámolunk, elsősorban a helyi sajtó segítségével. Amennyiben olvasóink is szívesen adnának hírt ilyenekről, esetleg fényképet is küldenének, ezeket várjuk a szerkesztoseg@jokortv.hu címre.
Tovább
2010.
október
06. 19:02

Európa-szerte fontos az idősek helyzete

Európa-szerte fontos az idősek helyzete Orbán Viktor miniszterelnök kedden hivatalában fogadta Bernhard Worms-t, az Európai Senior Unió elnökét, Marilies Flemming alelnököt és Iván Lászlót, a Fidesz nyugdíjas tagozatának országos elnökét.
Tovább
2010.
szeptember
30. 13:17

Óbuda és Győr is idősbarát

Óbuda és Győr is idősbarát Átadták az Idősbarát Önkormányzat Díjakat. A hetedik alkalommal kiosztott díjat a III. kerület, Győr, Kaba, Nagykőrös, Pest megye és Pitvaros önkormányzata nyerte el. A díjjal egy-egy millió forintos pénzjutalom is jár.
Tovább
2010.
szeptember
29. 08:19

Óriási nyugdíj-meglepetés jöhet: 1400 forintot kellene félretenni naponta

Óriási nyugdíj-meglepetés jöhet: 1400 forintot kellene félretenni naponta A jelenleg a szürkegazdaságban dolgozók a magánnyugdíjpénztári befizetéseikből a jelenlegi tényleges bérük százalékában alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint azok, akik a teljes összegre be vannak jelentve.
Tovább
2010.
szeptember
27. 19:08

Idősek hónapja Debrecenben

Idősek hónapja Debrecenben Október az idősek hónapja. Debrecenben tizedszer rendeznek ebből az alkalomból többhetes programsorozatot a nyugdíjasoknak. A statisztikák szerint az országos tendenciáknak megfelelően Debrecenben is egyre több a nyugdíjas. Négy év alatt ezerrel nőtt a számuk a városban.
Tovább
2010.
szeptember
26. 10:23

Összeérnek a nyugdíjak és a fizetések? Na ezért kell több lábon állni!

Összeérnek a nyugdíjak és a fizetések? Na ezért kell több lábon állni! Átlagnyugdíj és átlagfizetés: két beszédes adat, amely sokat elmond egy adott megye, régió lakosságának helyzetéről. Vannak olyan területei Magyarországnak, ahol ez a két összeg nem is áll olyan messze egymástól. Veszprém megyében például alig 20%-kal kisebb az átlagnyugdíj, mint az átlagkereset. A lista másik végén a szabolcsi nyugdíjasok szerepelnek, akik átlagosan mindössze 68%-át kapják megyéjük -amúgy sem túl magas- átlagfizetésének.
Tovább
2010.
szeptember
20. 06:10

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat? Majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek - viccelődünk gyakorta, ha nem tudunk időt szakítani valamire. Azt reméljük, ha egyszer végre nyugdíjba megyünk, megszűnik a pénz utáni rohangálás, az állam eltart majd minket. Nekünk csak élveznünk kell a gondtalan öregkort. Csakhogy erre egyre kevesebb az esély. Ha mi magunk nem gondoskodunk saját magunkról, aligha lesznek nyugodtak a nyugdíjas évek.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:44

A magas nyugdíjkorhatár következménye

A magas nyugdíjkorhatár következménye A németek egyre tovább dolgoznak, az utóbbi hét évben 12 hónappal emelkedett a nyugállományba vonuláskor betöltött tényleges életkor – írta a Süddeutsche Zeitung.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:11

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során Az öregedés ikonikus figurája a ráncos arcú, felejtős, morgós öregember. Azonban a tudósok egy másik képet festenek az öregekről: a kor előrehaladtával az idősek sokkal boldogabbak, liberálisabbak lesznek, és sok esetben már nem tartják vissza csípős megjegyzéseiket. Legalább is az amerikai öregek a következő 7 dologban változnak.
Tovább
2010.
szeptember
05. 12:11

Mindhalálig munka: brutális változások a nyugdíjrendszerben

Mindhalálig munka: brutális változások  a nyugdíjrendszerben Egyre magasabb nyugdíjkorhatár mellett is egyre több nyugdíjast kell eltartaniuk Európa dolgozóinak, és a jövőben csak rosszabb lesz a helyzet. A következő évtized igazolhatja a korábbi borús előrejelzéseket.
Tovább
2010.
augusztus
13. 18:40

Dolgozni mindhalálig?

Dolgozni mindhalálig? Középtávon akár 70 évig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt az EU-ban annak érdekében, hogy a jövőben is fenntartható legyen a nyugdíjrendszer - áll az Európai Bizottság tervezetében. Több uniós ország a közelmúltban döntött a limit emelése mellett, mások egyelőre fontolgatják a lépést – hazánkban fokozatosan növelik majd a nyugdíjba vonulás idejét a jelenlegi 62-ről 65 évre. Itthon jelenleg hárommillióan kapnak nyugdíjat, ami a GDP 11,5 százalékát jelenti.
Tovább
2010.
augusztus
12. 11:22

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok A kezdeményezéssel nem újabb álláskeresőkkel akarják gyarapítani a munkanélküliek egyébként is népes táborát. Olyan jelentkezőket várnak, akik egyáltalán nem sietnek az egyes szakok elvégzésével, és kulturálisan akarják tökéletesíteni már meglevő ismereteiket.
Tovább
2010.
augusztus
08. 09:15

Bokrétázó Babinénik a pesti tereken

Bokrétázó Babinénik a pesti tereken Ahogy telnek az évek, úgy változik Budapest látképe. Míg korábban a hajléktalanok által épített barikádokon keresztül kellett az utca emberének áttörnie magát, ma már inkább a nyugdíjasok bokrétái-portékái mellett kell elhaladnunk lesütött szemmel reggelenként.
Tovább
2010.
július
30. 07:47

Magyar nyugdíjszámtan: a 62 évből hogyan lesz 58?

Magyar nyugdíjszámtan: a 62 évből hogyan lesz 58? Az európai trenddel ellentétben Magyarországon nem lesz újabb nyugdíjkorhatár-emelés Az Európai Bizottság a tagállamok nyugdíjrendszerére vonatkozó ajánlásokat tett közzé. Ezek a korhatárok emelésének irányába mutatnak. 2060-ra ugyanis kétszer annyi nyugdíjas lenne a kontinensen, mint amennyi munkavállaló. Vita folyik arról, hogy kialakítsanak-e egységes, unión belüli szabályozást. Korhatáremelésre Magyarországon már nem kell számítani, a Bajnai-kormány ezt megoldotta. De azért vannak komoly gondok.
Tovább
2010.
július
27. 14:54

Az ország, ahol sok a nyugdíjas

Az ország, ahol sok a nyugdíjas Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tokiói kormányjelentésből. A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég.
Tovább
2010.
július
08. 11:13

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában Fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer Európában. 2012-től csökkenni kezd a munkaképes korú népesség létszáma az Unióban, 2060-ra pedig a mostani négy helyett már csak két aktív korú polgár jut majd egy nyugdíjasra. Ezekkel a drámai megállapításokkal indokolja az Európai Bizottság, hogy július 7-én konzultációt indított „a megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjak biztosításának lehetőségéről”.
Tovább
2010.
június
22. 09:44

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben?

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben? Súlyos gondok várnak az idősekre a következő évtizedekben Magyarországon. Bár a nyugdíjrendszer pénzügyileg stabil, a nyugdíjak elértéktelenedése és az időskori elszegényedés tömegessé válása fenyeget. A hvg.hu magyar és német szakértőket hallgatott meg, mit lehet tenni az elöregedő társadalomban.
Tovább
2010.
június
18. 18:38

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”?

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”? Az Európai Bizottság a jövő héten a nyugdíjreform-intézkedéseket taglaló Zöld Könyvvel rukkol elő, de egyes kutatók szerint a sokat emlegetett megoldásoknál merészebb húzásokra is szükség lenne a társadalmak elöregedése miatt. Egy brit felsőházi képviselő saját kortársait korholja amiatt, hogy túl jól éltek.
Tovább
2010.
június
07. 20:22

Ingyen segít: Senior Mentor Program

Ingyen segít: Senior Mentor Program A tanulási nehézségekkel küzdő nebulók sokasága törődésre vár. Nem kevés nyugdíjas szívesen segítene nekik. Egymásra találásukat szolgálja a Senior Mentor Program.
Tovább
2010.
május
31. 10:23

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak?

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak? Összehangolt nyugdíjkorhatár-emelést javasol az EU-tagállamoknak az Európai Bizottság. Brüsszel várhatóan még az augusztusi uniós törvényhozási szünet megkezdése előtt közzéteszi azt a zöld könyvet, amelyben többek között radikális korhatáremelést is javasol. A nyugdíjban töltött évek száma a felnőtt élettartam legfeljebb egyharmada lehet.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
május
19. 08:09

Vajas doboz miatt lett a gond

Vajas doboz miatt lett a gond Tőlünk kicsit nyugatabbra nagyobb hagyományai vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek, de bizonyos esetekben már a józanész határát súrolják a szabályok. Ezt igazolja a Swansea-ben élő 95 éves nagymama esete, aki ellen eljárást akartak kezdeményezni, amiért rossz gyűjtőbe dobott egy vajas dobozt.
Tovább
2010.
április
25. 20:58

Melyik korosztály kire szavazott?

Melyik korosztály kire szavazott? A két választási forduló között a hvg.hu arról kérdezett két közvélemény-kutató intézetet, hogy a különböző korosztályok melyik pártra szavaztak, illetve, hogy a pártok szavazóbázisa mely korosztályokban erősebb. Az eredmények nem meglepőek: az MSZP-t az idős inaktívak, az LMP-t a fiatal nők, a Jobbikot pedig a fiatal férfiak választják. A Fidesz minden korcsoportban nagyon erős.
Tovább
2010.
április
10. 10:41

Gyengül a társadalmi szolidaritás

Gyengül a társadalmi szolidaritás A romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket; sokan a nyugdíjasok és a kisgyerekesek ellen fordultak - ez derül ki a Medián vizsgálatából. Míg két évvel ezelőtt a fiatalok és az idősek is úgy gondolták, anyagi problémáik megoldásában számíthatnak a családra, mára ez a biztonság megszűnt.
Tovább
2010.
április
10. 08:08

Ez vár Rád az életközép után!

Ez vár Rád az életközép után! Európa öregszik, mondják a társadalomkutatók. Tovább élnek az emberek, nő a nyugdíjasok száma, van-e, lesz-e a nyugdíjakra fedezet?
Tovább
2010.
március
30. 08:08

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel"

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel" Az 50 feletti generáció fogyasztói szokásairól, a kedvenc márkákról, a márkahűségről, az idősebbeknek szóló reklámokról lesz szó azon a konferencián, amelyet a Magyar Fogyasztó Platform szervez. A résztvevők előadást hallhatnak arról is, hogy az 50+ korosztály hogyan igyekezett átvészelni a válságot.
Tovább
2010.
március
29. 10:37

Milyen öreg az idős?

Milyen öreg az idős? Ön szerint hány éves kortól számít valaki idősnek? Nos, a válasza valószínűleg attól függ, hogy hányadik évét tapossa. Míg ugyanis a fiatalok szerint már alig néhány esztendővel az ötödik x után beköszönt az öregkor, az idősebb korosztály jóval későbbre, 67 éves korra datálja a hajlott kor kezdetét.
Tovább
2010.
március
26. 09:57

Több az idős, mint a gyermek Észak-Magyarországon

Több az idős, mint a gyermek Észak-Magyarországon Az elmúlt 9 évben több mint 6 százalékkal csökkent Észak-Magyarország népessége. Az idősek száma pedig egyre több helyen haladja meg a gyerekekét.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2010.
február
11. 10:47

Vidéken az idősebbek, a fővárosban a fiatalok keresnek jobban

Vidéken az idősebbek, a fővárosban a fiatalok keresnek jobban A teljes lakosságot figyelembe véve hazánkban az 55 év felettiek rendelkeznek a legmagasabb átlagfizetéssel, átlagos havi jövedelmük bruttó 231.200 forint. Az idősebbeket azonban inkább vidéken becsülik meg jobban, a fővárosban ugyanis a fiatalabbak keresnek többet - derül ki a Merces kutatásából.
Tovább
2010.
január
26. 08:09

Hogyan kell kevés pénzből sokat csinálni?

Hogyan kell kevés pénzből sokat csinálni? Havi néhány tízezer forintos megtakarítással hosszú távon gondoskodhatunk anyagi biztonságunkról. Aki kitartó, és havi rendszerességgel fialtatja pénzét, az néhány év alatt milliókat halmozhat fel. Évtizedes távlatban már igen komoly tartalékot lehet felépíteni, ami jól jöhet átmeneti jövedelemingadozások, egészségügyi problémák idején. Ha elég sok megtakarítás gyűlt össze, a pénz elköltése nélkül, pusztán a havi hozamaiból is kényelmesen meg lehet élni. Ezt passzív jövedelemnek, időseknél nyugdíjalapnak nevezik. Hogyan érjük el, hogy képesek legyünk megtakarítani? Mit kell a befektetés előtt átgondolni?
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2010.
január
21. 12:35

Öregedéssel javul az agy?

Öregedéssel javul az agy? Hogyan lehet hasznosítani a lényegtelennek tűnő adatokat? Az öregek tudják. Ez a képesség fejlődik ki ugyanis az idősödő agyban az évek múlásával.
Tovább
2010.
január
20. 07:33

Kitiltsuk-e az időseket az autópályákról?

Kitiltsuk-e az időseket az autópályákról? Egy brit felmérés szerint az idősebb autóvezetők nagyobb veszélyben vannak a gyors autópályákon, mint az egyéb utakon, ezért egyszerűen ki kéne őket onnan tiltani. Ön szerint is?
Tovább
2010.
január
13. 08:11

Vitray Tamás szinte teljesen nyugdíjba vonult

Vitray Tamás szinte teljesen nyugdíjba vonult Vitray Tamás januártól már csak könyve írásával, és egy kábeltelevízión futó műsorával foglalkozik, a tanítástól 32 év után búcsúzott.
Tovább
2010.
január
09. 14:32

Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava?

 Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava? Francia kutatók szerint az idősek szava evolúciós és valószínűleg genetikai okok miatt kelt tiszteletet a fiatalabbakban.
Tovább
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2009.
december
28. 15:27

Online temető, virtuális mécsesek - Az internet segít a gyászban?

Online temető, virtuális mécsesek - Az internet segít a gyászban? Internetes temető, emlékoldal, virtuális mécsesek, gyászportál, búcsúfilm a videomegosztón. Első látásra mindez furcsa, idegen, elidegenítő. Ám ha egy gyászolót kérdezünk, kiderülhet: éppen a világháló segítette át a legnehezebb időszakokon.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2009.
november
03. 09:02

Generációs ellentét alakult ki Kelet-Európában politikai ügyekben

Generációs ellentét alakult ki Kelet-Európában politikai ügyekben Azok, akik nem sokkal a berlini fal eltűnése előtt vagy után születtek, feltűnően nagyobb arányban fogadják el a többpárti politikai rendszer és a piacgazdaság felé tett lépéseket, mint az idősebb generációk.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART