Címke: kormány (621 találat)

2014.
november
18. 11:46

Tüntetések a közfelháborodás napján

Tüntetések a közfelháborodás napján A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfőn a Kossuth Lajos téren. A felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólítottak fel.
Tovább
2014.
november
12. 22:41

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók A jövő januári béremelésért, az életpályamodell 2016 januári bevezetéséért demonstráltak szerda délután Budapesten a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek. Követeléseiket petícióban rögzítették, ezt este átadták a miniszterelnök megbízottjának.
Tovább
2014.
október
02. 09:15

Ismét van Idősügyi Tanács

Ismét van Idősügyi Tanács A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint biztosan állítható, hogy ez a következő években is lehetséges lesz Magyarországon.
Tovább
2014.
október
01. 11:32

"Az idős emberek az ország tartóoszlopai"

"Az idős emberek az ország tartóoszlopai" Az idős, nyugdíjas emberek az ország tartóoszlopai, akikre nemcsak kormányzati, de helyi, önkormányzati szinten is oda kell figyelni - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen.
Tovább
2014.
február
08. 09:29

Az államtól várják a nyugdíjat az aktív magyar munkavállalók

Az államtól várják a nyugdíjat az aktív magyar munkavállalók Magyarországon a megkérdezettek 76 százaléka szerint az állam feladata a nyugdíj biztosítása, ugyanakkor 88 százalékuk azon a véleményen van, hogy mire ők nyugdíjba mennek, az állami nyugdíjrendszer alig fog működni - közölte felmérése eredményét az Union Biztosító.
Tovább
2014.
január
17. 11:37

Devizahitelek - Január végén kezdi tárgyalni az Ab a kormány beadványát

Devizahitelek - Január végén kezdi tárgyalni az Ab a kormány beadványát Január végén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára.
Tovább
2014.
január
16. 16:46

Betelt a nyugdíjasok fürdőbelépésre jogosító pályázatának létszámkerete

Betelt a nyugdíjasok fürdőbelépésre jogosító pályázatának létszámkerete A nagy érdeklődés miatt szerdán kimerült a nyugdíjasok fürdőbelépésre jogosító pályázatának létszámkerete. A pályázatot az Erzsébet-program keretében hirdette meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
Tovább
2014.
január
10. 16:40

Több mint százezer nő vette igénybe a 40 év munka után járó kedvezményes nyugdíjat

Több mint százezer nő vette igénybe a 40 év munka után járó kedvezményes nyugdíjat Több mint százezer nő vette igénybe azt a kedvezményt, amely életkortól független nyugdíjba vonulást tesz lehetővé 40 év munka után - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára.
Tovább
2014.
január
08. 18:55

A kiskeresetűek is igénybe vehetik a családi adókedvezményt

A kiskeresetűek is igénybe vehetik a családi adókedvezményt Ez év január 1-jétől azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem tudtak élni a lehetőséggel - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében. A kiskeresetűek az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik a családi kedvezményt, már a januári bér kifizetésekor is.
Tovább
2014.
január
08. 09:56

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfői közleményében számos észrevételt tett a megváltozott munkaképességű személyek ellátási kérelmeinek ügyintézésével kapcsolatosan. Az NRSZH az ombudsmani vizsgálat alapjául szolgáló panaszokat kivizsgálta, és az esetek többségében azt állapította meg, hogy a rehabilitációs hatóság illetékes szervei a jogszabályoknak megfelelően jártak el. Ugyanakkor az alapjogok biztosának az emberi erőforrások miniszteréhez címzett javaslatait figyelembe véve az NRSZH intézkedik, hogy a döntések elhúzódásának okáról az érintettek a jövőben teljes körű tájékoztatást kapjanak.
Tovább
2013.
december
28. 22:11

Fidesz: a kormánypárt a nyugdíjasok mellett áll

Fidesz: a kormánypárt a nyugdíjasok mellett áll A kormány a nyugdíjasok mellett áll 2014-ben is, mint ahogy a kormányváltás óta mindig, így a nyugdíjak jövőre is megőrzik értéküket - jelentette ki Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján.
Tovább
2013.
december
16. 12:08

Soltész: 2,4 százalékkal nőnek a nyugdíjak jövőre

Soltész: 2,4 százalékkal nőnek a nyugdíjak jövőre Jövőre 2,4 százalékos lesz a nyugdíjemelés mértéke - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára az Idősügyi Tanács ülésén.
Tovább
2013.
november
23. 19:52

Fidesz: a nyugdíjhoz közel álló nőket támogatja a kormány

Fidesz: a nyugdíjhoz közel álló nőket támogatja a kormány A Fidesz szerint a kormány újabb, nőket segítő programjai révén jövőre már mindenki dolgozhat, aki szeretne. Ezt Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője mondta egy sajtótájékoztatón, amelyen a nyugdíjhoz közel álló nőket támogató kormányzati programról számolt be.
Tovább
2013.
november
02. 00:46

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2013.
október
28. 09:45

Jövőre 2,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Jövőre 2,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak A kormány ígéretéhez híven megvédi a nyugdíjakat, jövőre ugyanis az infláció tervezett mértékével, vagyis 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkársága.
Tovább
2013.
október
27. 09:56

11.500 hajléktalannak lesz helye télen

11.500 hajléktalannak lesz helye télen Elkezdődött a felkészülés a téli időszakra a hajléktalanellátásban, 2013-ban már 11.466 férőhely várja a hajléktalanokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2013.
október
25. 07:15

A nyugdíjak reálértékének megőrzését ígéri a kormány

A nyugdíjak reálértékének megőrzését ígéri a kormány A családi adókedvezmény kiterjesztésének, a pedagógus béremelésnek, valamint a rezsicsökkentésnek köszönhetően 1,9 százalékkal nő majd a háztartások fogyasztása 2014-ben, így a belső kereslet nagyobb mértékben tud hozzájárulni a gazdasági növekedéshez - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, miután a parlament megkezdte a jövő évi költségvetés általános vitáját.
Tovább
2013.
október
19. 09:53

Így változik az adórendszer

Így változik az adórendszer Adószakértők szerint az adórendszer érdemi átalakításának végét jelzik a jövő évi adótörvények az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat alapján.
Tovább
2013.
október
14. 10:38

Foglalkoztatási program indul az 55 év feletti nőknek

Foglalkoztatási program indul az 55 év feletti nőknek A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatási programot indít azoknak az 55 év feletti munkanélküli nőknek, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb mint 1 év hiányzik – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár.
Tovább
2013.
október
03. 19:47

A tizede sincs meg az államosított nyugdíjpénznek

A tizede sincs meg az államosított nyugdíjpénznek Két évvel a magán-nyugdíjpénztári rendszer államosításának kezdete, és szűk másfél évvel a vagyon államhoz kerülése után alig van már meg valami az egykori megtakarításokból – közölte a VG.
Tovább
2013.
október
01. 10:46

Az idősek tapasztalatai nélkül Magyarország nem lenne öntudatos állam

Az idősek tapasztalatai nélkül Magyarország nem lenne öntudatos állam Az idős emberek tudása, tapasztalata és bölcsessége nélkül Magyarország ma nem lenne önálló és öntudatos állam - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, a Művészetek Palotájában.
Tovább
2013.
szeptember
21. 09:54

Januárban várható a következő nyugdíjemelés

Januárban várható a következő nyugdíjemelés A következő nyugdíjemelés januárban várható - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2013.
szeptember
06. 07:48

Államosítás a patikáknál - Az OEP lehet tulajdonos

Államosítás a patikáknál - Az OEP lehet tulajdonos A kormány az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) jelölte ki az állam nevében elővásárlási jogot és tulajdonosi jogot gyakorló szervként a közforgalmú gyógyszertári tulajdoni hányadra vonatkozó elővásárlási joggal kapcsolatban - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.
Tovább
2013.
augusztus
21. 18:00

Országossá bővül az időseket segítő mintaprogram

Országossá bővül az időseket segítő mintaprogram Szeptembertől országossá bővül az eredetileg a fővárosban útjára bocsátott, időseket segítő mintaprogram, amelynek célja, hogy az idős emberek az önálló életvitelüket otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idősügyi miniszteri biztosa.
Tovább
2013.
augusztus
14. 08:40

Az 55 év felettiek foglalkoztatását segíti leginkább a Munkahelyvédelmi Akció

Az 55 év felettiek foglalkoztatását segíti leginkább a Munkahelyvédelmi Akció Több mint 730 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette az első félévben a munkahelyvédelmi akció, a támogatott munkavállalók fele a nyugdíjhoz közeledő 55 év feletti korosztályból kerül ki - közölte a Fidesz.
Tovább
2013.
július
28. 05:05

Több jogszabály is változik augusztus 1-jétől

Több jogszabály is változik augusztus 1-jétől Augusztus elsejétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül.
Tovább
2013.
július
26. 10:06

Orbán: ki kell vezetni a lakáscélú devizahitel intézményét

Orbán: ki kell vezetni a lakáscélú devizahitel intézményét A kormány tárgyalási mandátumot adott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, ez arról szól, hogy ki kell vezetni a lakáscélú devizahitel intézményét a magyar pénzügyi rendszerből - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közölte azt is: újra nekirugaszkodik a kormány a "luxusáfa" bevezetésének.
Tovább
2013.
július
23. 09:35

A cél a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer

A cél a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer Lesz-e a nyugdíja az eljövendő generációknak? A kormány a nyugdíjbiztosítási rendszer teljes átalakításával ad választ a kérdésre: a fenntarthatóság érdekében megemelték a nyugdíjkorhatár 65 évre, átszervezték a szociális és rehabilitációs ellátásokat, a kötelező magán-nyugdíjpénztári belépés és a korhatár előtti öregségi nyugdíj megszűnt. A közigazgatás korszerűsítése jegyében az elektronikus nyilvántartások fejlesztésével papír helyett elektronikus dossziéban tárolják adatainkat. Ősszel kezdődik a 471 000 aktív korút érintő hivatalbóli adategyeztetési eljárás, amely átláthatóbbá teszi majd az 1955-59-es korosztály nyugdíj-megállapításait.
Tovább
2013.
június
29. 08:57

Rezsicsökkentés 2.

Rezsicsökkentés 2. Hétfőtől 10 százalékkal olcsóbb lesz a propán-bután (PB) gáz, valamint feleződik a kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj.
Tovább
2013.
június
27. 19:59

Soltész Miklós: 25 év múlva is fenntartható lesz a nyugdíjrendszer

Soltész Miklós: 25 év múlva is fenntartható lesz a nyugdíjrendszer A kormányváltás óta megtett lépéseknek köszönhetően 25 év múlva is fenntartható lesz a nyugdíjrendszer - mondta Soltész Miklós a Fidesz "Magyarország jobban teljesít - Oltalom alatt az idősek" című rendezvényén.
Tovább
2013.
június
27. 10:12

Több száz patika lehet az államé

Több száz patika lehet az államé Az MSZP szerint a parlamentben szerdán elfogadott egészségügyi salátatörvény nyomán több száz patika lehet az államé. Erről Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő beszélt sajtótájékoztatón.
Tovább
2013.
június
25. 10:10

Újabb levél jön Orbán Viktortól

Újabb levél jön Orbán Viktortól Levélben tájékoztatja Orbán Viktor miniszterelnök a lakosságot a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről.
Tovább
2013.
június
15. 08:54

Alkotmánymódosítás - Elkészült a Velencei Bizottság értékelése

Alkotmánymódosítás - Elkészült a Velencei Bizottság értékelése Elkészült az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes szakértői, tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak (VB) az értékelése a magyar alaptörvény negyedik módosításáról. A szervezet szóvivője péntek este juttatta el az MTI-nek a dokumentumot, amelyben a VB üdvözli a kormány több lépését, viszont fenntartásai vannak az alaptörvény több előírásával kapcsolatban.
Tovább
2013.
június
15. 08:13

Fogy a Nyugdíjreform Alap pénze

Fogy a Nyugdíjreform Alap pénze A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRAA) eszközeinek értéke 2012 végén 316 milliárd forint volt, közel 370 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbi 685,9 milliárd forintnál - derül ki abból a jelentésből, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter terjesztett az Országgyűlés elé az alap 2012-es üzleti évéről.
Tovább
2013.
június
14. 16:23

Újabb kórházak alakulnak költségvetési intézménnyé

Újabb kórházak alakulnak költségvetési intézménnyé Bejelentik a nagyatádi és a gyöngyösi kórház dolgozóinak, hogy a betegellátás érdekében költségvetési intézményként működik tovább a két magánüzemeltetésű kórház, amelynek tulajdonjogát már átvette az állam - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.
Tovább
2013.
június
11. 21:05

Uniós támogatásból lenne nyugdíjszámla

Uniós támogatásból lenne nyugdíjszámla A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a saját honlapján közzétette az egyéni nyugdíjszámlák megteremtését célzó projekt leírását, amelyet az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében, 1,3 milliárd forint uniós támogatásból finanszírozna.
Tovább
2013.
június
03. 17:14

Kommunista nyugdíjpótlékok - 142 embertől vonják meg a juttatásokat

Kommunista nyugdíjpótlékok - 142 embertől vonják meg a juttatásokat A végleges adatok szerint 142, korábban kommunista nyugdíjpótlékban részesülő embertől vonják meg a juttatásokat augusztus 1-től. Az MTI úgy tudja, Biszku Bélát is érinti a döntés. Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára elmondta, a vonatkozó határozatokat május 31-én kipostázták az érintetteknek. Akik vitatják a döntést, 30 napon belül fordulhatnak bírósághoz.
Tovább
2013.
május
30. 08:39

Megszüntetnék a túlzottdeficit-eljárást

Megszüntetnék a túlzottdeficit-eljárást Az Európai Bizottság szerdán öt tagország, köztük Magyarország esetében javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő tanácsnak, hogy szüntesse meg a vele szemben a túlzott mértékű - vagyis az elfogadható plafonnak tekintett három százalék fölötti - költségvetési hiány miatt folyó eljárást.
Tovább
2013.
május
18. 13:10

A parlament előtt a Varga-csomag

A parlament előtt a Varga-csomag Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a 2013-as költségvetésről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot, amely a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében meghozott intézkedések egy részének végrehajtását tartalmazza.
Tovább
2013.
május
18. 12:17

Ne érhesse adóhátrány azt, aki másokon segít

Ne érhesse adóhátrány azt, aki másokon segít A kormány kezdeményezi, hogy a katasztrófa-helyzetben önzetlenül segítőknél ne keletkezzen közreműködésükért pótlólagos közteher-fizetési kötelezettség, senkit sem érhet adóhátrány amiatt, mert másokon segít - közölte A Nemzetgazdasági Minisztérium.
Tovább
2013.
május
16. 17:45

Emmi: idén is meghirdetik az Életút pályázatot

Emmi: idén is meghirdetik az Életút pályázatot Idén is meghirdetik az önéletrajz-írói Életút pályázatot a tavalyi, az aktív idősödés európai évéhez kapcsolódó program folytatásaként - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.
Tovább
2013.
május
16. 15:34

Elfogadta a kormány a szociális temetkezésről szóló határozatot

Elfogadta a kormány a szociális temetkezésről szóló határozatot A szociális temetést - amely lehetőséget biztosít urnás temetésre is - az elhunyt hozzátartozói kérhetik az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. A kormány számításai szerint a szociális temetés lehetősége összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában. Jelezték: az érintett családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni az elhunytnak.
Tovább
2013.
május
14. 15:01

A MÁV felkészült a pótjegybevezetésre

A MÁV felkészült a pótjegybevezetésre A MÁV felkészült a gyors- és sebesvonati pótjegy bevezetésével együtt járó, szerdán esedékes átállásra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára.
Tovább
2013.
május
13. 15:07

Szócska: minden egészségügyi dolgozó kap béremelést

Szócska: minden egészségügyi dolgozó kap béremelést Különböző mértékben, de minden egészségügyi dolgozó kap béremelést - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Tovább
2013.
május
12. 17:37

Orbán szerint "szabadságharcosok és hazafiak vagyunk"

Orbán szerint "szabadságharcosok és hazafiak vagyunk" A magyarok alapvetően szabadságharcosok, erőteljes nemzeti érzelmekkel; ezt hazafiasságnak is lehet nevezni - mondta a SIC Notícias nevű portugál hírtelevíziónak nyilatkozva Orbán Viktor.
Tovább
2013.
május
12. 10:51

Tovább vitáznak a gyorsvonati felárról

Tovább vitáznak a gyorsvonati felárról A nyugdíjasokat és a gyerekeket is megadóztatja a miniszterelnök azzal, hogy jövő szerdától bevezetik a gyors- és sebesvonatokra is kötelező pótjegyet - mondta sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja. A Fidesz szerint hiteltelen a baloldal aggodalma a vonatjegyárak ügyében.
Tovább
2013.
május
12. 10:26

Új sláger a gyógynövény

Új sláger a gyógynövény Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat, ennek feltételeit most dolgozza ki a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. a vidékfejlesztési tárca felkérésére. Pallós József Péter, az intézmény igazgatója elmondta: a Kárpát-medence agroökologiai adottságai lehetővé teszik, hogy a gyógynövény-termesztés, -gyűjtés, -feldolgozás közötti összhang megteremtésével az ágazat megerősödjön.
Tovább
2013.
május
11. 09:34

A küzdés éve lesz az egészségügyben

A küzdés éve lesz az egészségügyben A magyar egészségügynek az idén meg kell küzdenie az európai uniós elvárásokhoz illeszkedő, 2020-ig szóló programok elfogadtatásáért, a források lehívásáért - mondta el a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója.
Tovább
2013.
május
10. 14:18

Megkaptuk Varga csomagját

Megkaptuk Varga csomagját A magyar kormány a kormány.hu internetes portálon pénteken közzétette, hogy a túlzottdeficet-eljárás megszüntetése érdekében hozott egyenlegjavító intézkedéseknek tételesen mekkora hatása lesz 2013-2014-ben a költségvetés egyes elemeinél.
Tovább
2013.
május
09. 16:59

"Erőforrásként" tekint az idősekre a kormány

"Erőforrásként" tekint az idősekre a kormány Nem problémaként, hanem erőforrásként kell a társadalomnak az idősekre tekintenie - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára egy csütörtöki nemzetközi konferencián Budapesten, ahol a már bevált "jó gyakorlatokat" ismertették egymással a szakemberek.
Tovább
2013.
május
08. 07:29

Orbán: demográfiai programot tervez a kormány

Orbán: demográfiai programot tervez a kormány Demográfiai programot indít a kormány az év második felében, ha a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének keddi kerekasztal-beszélgetésén.
Tovább
2013.
május
04. 18:42

Újabb vonatokon kell pótjegyet venni az időseknek is

Újabb vonatokon kell pótjegyet venni az időseknek is A 65 év felettiek május közepe után is ingyenesen utazhatnak a vasúti járatok döntő többségén - közölte szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya.
Tovább
2013.
május
03. 09:26

Orbán: igazságtalan Európában élünk

Orbán: igazságtalan Európában élünk Az országgal szembeni támadások és az egyes tagállamoknak adott, Magyarországnak azonban nem járó engedmények azt bizonyítják, hogy igazságtalan Európában élünk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2013.
április
27. 02:03

Egészségügy: jön a jövedelemkiegészítés

Egészségügy: jön a jövedelemkiegészítés Július 20-ig kell megkapniuk első jövedelemkiegészítésüket azon egészségügyi dolgozóknak, akik a nyugdíjukról lemondva továbbdolgoznak az egészségügyben - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendeletből.
Tovább
2013.
április
23. 16:32

Nem bontják le a Népstadiont

Nem bontják le a Népstadiont A kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, ugyanis "stadion a stadionban" koncepcióval, a Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény.
Tovább
2013.
április
22. 16:07

Bírói nyugdíjazások: szinte mindegyik jogellenes volt

Bírói nyugdíjazások: szinte mindegyik jogellenes volt Az életkor miatti bírói nyugdíjazások ügyében eddig országosan 161 elsőfokú ítélet született, az ügyek közül 84 jogerősen befejeződött - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke hétfőn a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezlete után tartott sajtótájékoztatón.
Tovább
2013.
április
16. 11:27

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát, és bizonytalan volt a nyugdíjrendszer. Ezt Hoppál Péter mondta, hangsúlyozva: most biztonságban van az emberek nyugdíja.
Tovább
2013.
április
16. 10:49

MSZP: a kormány becsapta, meglopta a korábbi magánpénztártagokat

MSZP: a kormány becsapta, meglopta a korábbi magánpénztártagokat Az MSZP értékelése szerint a kormány becsapta és meglopta a korábbi magánnyugdíjpénztár-tagokat, mivel az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlákra nem vezeti át a korábban felhalmozott megtakarításokat.
Tovább
2013.
április
14. 23:35

Rogán Antal: lesz még rezsicsökkentés

Rogán Antal: lesz még rezsicsökkentés A Fidesz-frakció szeptember eleji kihelyezett frakcióülésén fogja meghallgatni a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamos energia árát, illetve a fűtési költségeket - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az M1 A Lényeg című műsorában vasárnap este.
Tovább
2013.
április
11. 22:01

Lázár János: további rezsicsökkentésre lenne szükség

Lázár János: további rezsicsökkentésre lenne szükség További rezsicsökkentésre lenne szükség - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Szerinte a közüzemi díjak 30 százalékos mérséklése már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait.
Tovább
2013.
április
11. 12:00

A SZÉP kártya és az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb cafeteria elem

A SZÉP kártya és az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb cafeteria elem Az idén a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP), valamint az Erzsébet utalvány volt a cafeteria-rendszer legnépszerűbb eleme, és míg nyugdíjpénztári juttatást egyre kevesebben választanak - derül ki a c1 cafeteria, béren kívüli juttatási rendszereket működtető cég legfrissebb felméréséből.
Tovább
2013.
április
10. 12:56

Meghirdetik a Földet a gazdáknak! programot

Meghirdetik a Földet a gazdáknak! programot A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak! elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.
Tovább
2013.
április
09. 18:14

A többség nyugdíjba megy munka helyett

A többség nyugdíjba megy munka helyett Több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazottat, köztisztviselőt szeretnének mentesíteni a tárcák a kényszernyugdíjazás alól – tudta meg a Világgazdaság. A mentesítés folyamata tisztázatlan, az egészségügy bajba kerülhet.
Tovább
2013.
április
09. 09:20

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A parlamentben hétfőn elfogadott törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket is.
Tovább
2013.
április
09. 08:50

Változtatnak a szabadság kiadásának rendjén

Változtatnak a szabadság kiadásának rendjén Megjelent a kormány honlapján az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával összefüggő és egyéb célú módosításáról szóló törvénytervezet. A tervezet indoklása szerint a távollét esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap, és mennyi a távollét időtartama.
Tovább
2013.
április
08. 14:32

Bajnai: a kormány felélte a magánnyugdíjvagyont

Bajnai: a kormány felélte a magánnyugdíjvagyont A magyar kormány elvette és felélte 3 millió ember nyugdíjpénztári megtakarításait, és ezt most letagadja - mondta Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője egy budapesti üzleti fórumon, hétfőn.
Tovább
2013.
április
08. 08:08

Mi lesz az egyéni nyugdíjszámlákkal?

Mi lesz az egyéni nyugdíjszámlákkal? Egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amik nem teszik indokolttá a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírását - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában.
Tovább
2013.
április
04. 10:45

Miniszteri válasz a kényszernyugdíjasoknak

Miniszteri válasz a kényszernyugdíjasoknak Közel két hónappal ezelőtt fordult több egészségügyi szakmai szervezet közös nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz és kért mentességet a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat alól az ágazat számára. Választ a hét elején kaptak az illetékes minisztertől
Tovább
2013.
március
29. 09:08

Költségvetési intézményként működnek tovább az átvett kórházak

 Költségvetési intézményként működnek tovább az átvett kórházak Április elsejétől költségvetési intézményként működnek tovább a múlt évi átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak - tájékoztatta a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI).
Tovább
2013.
március
25. 10:25

Varga Mihály: nincs igazi megoldás a devizahiteleseknek

Varga Mihály: nincs igazi megoldás a devizahiteleseknek Nagyon jó lenne, ha volna egy végleges megoldás a devizahitelesek ügyében, de az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs ilyen - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak hétfőn adott interjújában. Hozzátette: részekre bontott megoldások lehetségesek, és csak a meglévő eszközöket kell alkalmazni a devizaadósok esetében. Új eszközökről csak akkor lehet érdemben tárgyalni, ha azokról a partnerekkel - például bankszövetséggel - vállalható kompromisszumot sikerül kialakítani.
Tovább
2013.
március
22. 09:51

Orbán: ha kell, erőből folytatjuk a csökkentést

Orbán: ha kell, erőből folytatjuk a csökkentést Ha nem alakul ki együttműködés a kormány és a közműszolgáltatók között, a kabinet erőből folytatja a rezsicsökkentést, hogy a díjak az európai átlagszint alá mérséklődjenek - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2013.
március
21. 19:34

Új intézet kutatja a rendszerváltást

Új intézet kutatja a rendszerváltást Kutatóintézetet és archívumot hozott létre a kormány pénteki hatállyal a rendszerváltás történetének tanulmányozására. A kabinet erről szóló rendelete a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtöki számában jelent meg.
Tovább
2013.
március
20. 09:20

Illetménykiegészítés az egészségügyben

Illetménykiegészítés az egészségügyben Illetménykiegészítést adhat a munkáltató a nyugdíj mellett tovább foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak - számolt be a kormány döntéséről az egészségügyért felelős államtitkárság.
Tovább
2013.
március
18. 09:01

Giró-Szász: a magyar kormány kész az uniós vitára

Giró-Szász: a magyar kormány kész az uniós vitára A kormányszóvivő közlése szerint a magyar kabinet - ahogyan korábban más jogszabályok esetében - most az alkotmánymódosítás ügyében is kész a vitára az Európai Unióval.
Tovább
2013.
március
13. 12:09

MSZP: a kormány szétverte az egész nyugdíjrendszert

MSZP: a kormány szétverte az egész nyugdíjrendszert Az MSZP-s Korózs Lajos szerint a kormány szétverte az egész nyugdíjrendszert, de azzal még nagyobb hibát követne el, ha most csak a rendszer egyetlen elemét, a korengedményes nyugdíjat vezetné be ismét.
Tovább
2013.
március
10. 08:43

Tevékeny időskor - évzáró

Tevékeny időskor - évzáró A kormány minden eddigi lépésével azt próbálta megalapozni, hogy a családok megerősödjenek - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken, a "tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" zárórendezvényén Budapesten.
Tovább
2013.
március
07. 10:08

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka Tavaly év végére mindössze 310 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban némi eszközátadás és adósságtörlesztés után.
Tovább
2013.
március
06. 23:12

Több ezer magyar nyugdíjbeadvány Strasbourgban

Több ezer magyar nyugdíjbeadvány Strasbourgban Tavaly 26 elmarasztalást kapott Magyarország Strasbourgban az emberi jogok európai bíróságától, ebből kilenc esetben a bírósági ügyek elhúzódása miatt, több mint ötven esetben pedig peren kívül, még az ítélet előtt sikerült megegyezni az érintettekkel – mondta el Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára a Ma reggelben.
Tovább
2013.
március
06. 18:22

Egy kórház sem marad áram nélkül

Egy kórház sem marad áram nélkül Egy kórház sem marad áram nélkül - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), a közleményben egyúttal visszautasítva az egészségügyi ellátás veszélyeztetésére utaló, "pánikkeltésre alkalmas sajtóhíreket".
Tovább
2013.
március
05. 09:10

2400-an kértek felmentést a nyugdíjaztatás alól

2400-an kértek felmentést a nyugdíjaztatás alól A köznevelés területén nyolcszázhatvanan, az egészségügyben dolgozók közül pedig több mint ezerötszázan jelezték, hogy a nyugdíjkorhatár után is meg kívánják őrizni munkájukat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2013.
március
02. 07:18

Új formában működhet tovább 28 kórház

Új formában működhet tovább 28 kórház Költségvetési intézménnyé alakítana át 28, jelenleg gazdasági társasági formában működő kórházat a kormány. Az erről szóló törvényjavaslatot péntek este nyújtotta be az Országgyűlésnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Tovább
2013.
február
28. 22:16

A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok

A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A tanév biztonságos befejezése és az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében, összhangban a kormányhatározattal, valamint a pedagógus-szakszervezetekkel kötött megállapodásnak megfelelően született a döntés.
Tovább
2013.
február
28. 21:50

Korózs: Nem tekintik embernek a rokkantakat

Korózs: Nem tekintik embernek a rokkantakat Hónapokig vagy akár évekig társadalombiztosítási ellátás nélkül maradhatnak azok a megváltozott munkaképességűek, akik fellebbeznek a rokkant-felülvizsgálat eredménye ellen - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Korózs Lajos.
Tovább
2013.
február
26. 08:01

Nő a kommunizmus áldozatainak juttatása

Nő a  kommunizmus áldozatainak juttatása A kommunizmus áldozatainak duplájára emelkedő juttatásáról kapott tájékoztatást az 1945 utáni politikai rabok és kényszermunkások három társadalmi szervezete egy hétfői megemlékezésen, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Tovább
2013.
február
25. 16:02

Ismét akciózik a kormány

Ismét akciózik a kormány Tájékoztatási akciósorozatot indít a kabinet, hogy ismertesse a lakossággal az elmúlt két és fél évben elért eredményeket - közölte a kormányszóvivő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A többlépcsős akció első üteme ezen a héten veszi kezdetét, és körülbelül egy hónapig tart majd.
Tovább
2013.
február
23. 09:42

Több mint 800 pedagógus választaná a munkát a nyugdíj helyett

Több mint 800 pedagógus választaná a munkát a nyugdíj helyett Mintegy 830 pedagógus folytatná a munkát abból a csaknem 3700-ból, akik értesítést vettek át a kötelező nyugdíjazást rögzítő kormányhatározat miatt. A továbbra is dolgozni kívánó, nyugdíjaskorú pedagógusok kérték a döntés alóli mentességüket.
Tovább
2013.
február
22. 20:40

Évértékelő - Eltérő következtetésre jutottak az elemzők

Évértékelő - Eltérő következtetésre jutottak az elemzők A Századvég Alapítvány Orbán Viktor magabiztosságát és a kormányzat stratégiaváltását emelte ki a kormányfő pénteki évértékelőjéből, míg a Political Capital véleménye az, hogy a miniszterelnök ezúttal is nagy hangsúlyt fektetett a korábbi kormányok ostorozására, saját gazdasági ígéretei ugyanakkor nem tűnnek megalapozottnak.
Tovább
2013.
február
19. 14:52

Munkaviszonyba kerülhetnek az ápolási díjban részesülők

Munkaviszonyba kerülhetnek az ápolási díjban részesülők A szociális tárca elképzelései szerint foglalkoztatotti jogviszonyba kerülhetnek majd azok, akik most ápolási díjat kapnak tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni gondozásáért.
Tovább
2013.
február
19. 09:27

Újra akcióba lép a dohánykommandó

Újra akcióba lép a dohánykommandó Április elsejéig tartó országos akció során ellenőrzik a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, a vizsgálatot hétfőn Budapesten a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban kezdték - közölte Pesti Imre, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja.
Tovább
2013.
február
17. 08:49

Bős-Nagymaros - Még mindig tárgyalnak

Bős-Nagymaros - Még mindig tárgyalnak Új magyar és szlovák tárgyalóbiztosokkal folytatódnak a közeljövőben a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos magyar-szlovák egyeztetések, a magyar fél továbbra is az ökológiai, természetvédelmi érdekekre helyezi a hangsúlyt az energiatermeléssel szemben - mondta Székely László napokban kinevezett miniszteri biztos.
Tovább
2013.
február
16. 09:38

Meg lehet élni a magyar nyugdíjból

Meg lehet élni a magyar nyugdíjból Az átalakításokkal a jelenlegi nyugdíjrendszer kevesebbe kerül, mint két éve, a kormányzat nem tervezi annak további módosítását - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hírlapnak.
Tovább
2013.
február
16. 09:00

Megmondják, hogy mi a krumpli

Megmondják, hogy mi a krumpli Rögzíti a korai (új), illetve a tárolt burgonyára vonatkozó előírásokat a szaktárca, a burgonyaszabványt tartalmazó rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg. Tavaly a dinnyéről alkotott szabványt a tárca, most a burgonya került sorra, elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz érkezett panaszok miatt.
Tovább
2013.
február
13. 11:07

Idén többen üdülhetnek az Erzsébet-program keretében

Idén többen üdülhetnek az Erzsébet-program keretében A tavalyi üdülési csekkek fel nem használt részéből 498 millió forinttal megemelik az Erzsébet-program 2,5 milliárd forintos induló összegét, így idén kétszer annyi nagycsaládos és nyugdíjas üdülhet - jelentette be Nagy Anna, a program szóvivője.
Tovább
2013.
február
13. 09:48

Három lehetőség közül választhatnak a nyugdíjazott bírák

Három lehetőség közül választhatnak a nyugdíjazott bírák Három lehetőség közül választhatnak azok a bírák, akiket az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban megsemmisített jogszabály alapján nyugdíjaztak - ismertette Répássy Róbert a vonatkozó törvényjavaslat kedden megkezdődött parlamenti vitájában.
Tovább
2013.
február
09. 08:26

Visszaveszik a nyugdíjazott bírákat

Visszaveszik a nyugdíjazott bírákat A parlament előtt van egy törvénymódosítási javaslat, amely lehetővé tenné, hogy a korábban nyugdíjazott, de nem pereskedő bírák egy nyilatkozattal kérhessék szolgálati jogviszonyuk helyreállítását, és így rendelkezési állományba kerüljenek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Székesfehérvári Törvényszék pénteki összbírói értekezletén.
Tovább
2013.
február
08. 09:28

Rogán: júliusban lesz újabb rezsicsökkentés

Rogán: júliusban lesz újabb rezsicsökkentés Július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülés után.
Tovább
2013.
február
06. 09:59

Ki ne szeretne 13. havi nyugdíjat?

Ki ne szeretne 13. havi nyugdíjat? Talán meglepő, hogy 68 százaléka a válaszadóknak hallott arról, hogy újsághírek szerint a kormány tervezi a 13. havi nyugdíj, vagy ahhoz hasonló egyösszegű ellátás bevezetését. Ez különösen annak fényében magas arány, hogy miután érdemben nem reagált a kormány a hírekre, viszonylag rövid ideig volt a médiában a vezető hírek között ez az ügy – írja a Policy Agenda.
Tovább
2013.
február
03. 11:40

Tovább csökkentené a rezsit Lázár János

Tovább csökkentené a rezsit Lázár János A megélhetési költségek csökkentésének egyik fontos lépése volt a gáz és az áram árának mérséklése, azonban további intézkedésekre van szükség - jelentette ki Lázár János.
Tovább
2013.
január
31. 09:07

Jogszerű volt a magán-nyugdíjpénztárak "államosítása"

Jogszerű volt a magán-nyugdíjpénztárak "államosítása" A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magán-nyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. Egy 30 éves, E. B. monogrammal azonosított magyar állampolgár tett panaszt, mert szerinte a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam abból a célból, hogy a maga céljaira használja fel, gyakorlatilag elkobozta a magántulajdont képező nyugdíj-megtakarításokat.
Tovább
2013.
január
25. 00:31

Orbán: a kormány özönvízszerű változásokat zúdított az országra

Orbán: a kormány özönvízszerű változásokat zúdított az országra A miniszterelnök szavai szerint kormánya az emberek mindennapi életét érintő, özönvízszerű változásokat zúdított az országra az elmúlt két évben.
Tovább
2013.
január
24. 09:16

Folytatódik az egészségügy államosítása

Folytatódik az egészségügy államosítása Zajlanak az előkészületek az önkormányzati járóbeteg-szakellátás állami átvételére. Az önkormányzatoknak már csak bő három hetük van arra, hogy eldöntsék, május elseje után is vállalják-e a járóbeteg-szakellátás működtetését.
Tovább
2013.
január
18. 10:34

Orbán: 2013 nem a vetésről, hanem az aratásról szól

Orbán: 2013 nem a vetésről, hanem az aratásról szól 2013-ban Magyarország emelkedni kezd, az idei év már "nem a vetésről, hanem az aratásról" szól - jelentette ki Orbán Viktor pénteken. A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról is, hogy "offshore-spekuláns" még egyszer nem lesz jegybankelnök. Felidézte a választási regisztráció ügyét, amelyben - mondta - a józan ész hangja alapján döntött a Fidesz.
Tovább
2013.
január
17. 10:25

Kibelezett nyugdíjszámlák: nem ezt ígérték

Kibelezett nyugdíjszámlák: nem ezt ígérték Az a pénztártag, aki átlép az állami rendszerbe, valamennyi megtakarítását magával hozza - mondta bő két éve a gazdasági miniszter. Az erőforrás-minisztérium ma már viszont azt mondja, az átlépő tagok lemondtak a számlájukon kezelt vagyonnal szembeni követelésekről. Egyéni számlák abban a formában nem lesznek, ahogy a kormány ígérte. A nyugdíjrendszerből 900 milliárd helyett 3000 milliárd forint hiányzik. Elakadt a nyugdíjreform.
Tovább
2013.
január
15. 06:04

Lehet pályázni az ócsai szociális házakra

Lehet pályázni az ócsai szociális házakra Az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára január 15-től nyújthatják be pályázatukat a bajba jutott devizahitelesek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A jelentkezésre harminc nap áll rendelkezésre. A bérlőket egy erre a célra létrehozott bizottság választja ki március 25-éig.
Tovább
2013.
január
12. 15:31

Lázár János: 2013-ban javulhat az életminőség

Lázár János: 2013-ban javulhat az életminőség Lázár János szerint a választópolgárok elmúlt két évben tanúsított áldozatvállalása meghozta eredményét: 2013-ban javulhat az életminőség. Az emberek reménykedhetnek abban, hogy "idén már nyugalmat és biztonságot teremt a kormány" - mondta a miniszterelnökséget vezető államtitkár az MTI-nek adott interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy nem tartja elégségesnek a rezsiköltségek 10 százalékos csökkentését.
Tovább
2013.
január
10. 22:38

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai A kormányzati honlapon közzétett videointerjúban ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.
Tovább
2013.
január
10. 14:53

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett Az MSZP szerint a kabinetnek vissza kellene vonnia a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő decemberi határozatát, mert ezzel totális káoszt idéz elő - mondta Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Tovább
2013.
január
09. 21:43

A 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány

A 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésén gondolkodik a kormány - értesült az Index. Miután a Fidesz 2014-ben erősen épít a nyugdíjas szavazókra, az államkincstárban már háttérszámítások folynak, vajon elő lehet-e teremteni a jóléti intézkedés fedezetét, körülbelül 300 milliárd forintot.
Tovább
2013.
január
09. 14:54

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta továbbá, hogy februárban megkezdik a béremelési tárgyalások következő körét.
Tovább
2013.
január
06. 11:07

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében Változatlan Orbán Viktor kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, az LMP-s Szilágyi László nyílt levelére reagálva. A miniszterelnök korábban azt mondta, egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában utánpótlásgondok vannak.
Tovább
2013.
január
05. 15:45

Rendeletben köteleznék az áramszolgáltatókat a rezsicsökkentés betartására

Rendeletben köteleznék az áramszolgáltatókat a rezsicsökkentés betartására A Fidesz szerint már hétfőn új miniszteri rendelet születhet arról, hogy a gázszolgáltatókhoz hasonlóan az áramszolgáltatóknak is kötelező legyen új számlákat kiállítaniuk, ha jogszabályi változás történt az árképzésben.
Tovább
2013.
január
04. 18:13

A rezsicsökkentés a februárban érkező számlán érződik majd

A rezsicsökkentés a februárban érkező számlán érződik majd A 2013. január elsejével végrehajtott lakossági rezsiköltség-csökkentés hatása először a januári fogyasztásról kiállított, februárban kibocsátott számlán érződik majd - mondta el Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.
Tovább
2013.
január
04. 11:29

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben Egyeztetést sürget az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), a két szervezet csütörtökön közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz.
Tovább
2013.
január
02. 11:35

Változási kiskáté

Változási kiskáté Sok minden változik az újév beköszöntével, valóban egykulcsos, 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó, 10 százalékkal csökken a gáz, az áram, és a távfűtés ára, a nyugdíjak 5,2 százalékkal nőnek, jön a kiva és a kata.
Tovább
2013.
január
02. 09:55

Még nincs végleges döntés az élelmiszeráfáról

 Még nincs végleges döntés az élelmiszeráfáról Egyelőre lepattant a kormányról a hazai élelmiszeripar meghatározó cégeit tömörítő lobbicsoport javaslata az alapvető élelmiszerek áfájának tíz százalékra csökkentéséről - írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
december
31. 10:08

Nincs általános nyugdíjmentesség az egészségügyben és az oktatásban

Nincs általános nyugdíjmentesség az egészségügyben és az oktatásban Közzétette a kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő határozatát, amely szerint január végéig kell intézkedniük a minisztereknek a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyának megszüntetéséről. Az egyetemeken, főiskolákon tanítók kivételt jelentenek, és indokolt esetben mások is tovább foglalkoztathatóak.
Tovább
2012.
december
29. 14:25

Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása

Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása jövőre; az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
december
29. 11:47

Készül a nyugdíjbiztosító elektronikus ügyintézési rendszere

Készül a nyugdíjbiztosító elektronikus ügyintézési rendszere Mostanáig mintegy 17 millió okmányt rögzítettek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF) a biztosító elektronikus ügyintézési rendszerének kialakításához.
Tovább
2012.
december
29. 11:25

Tovább használható a SZÉP-kártya

Tovább használható a SZÉP-kártya Május 31-ig meghosszabbította a kormány a SZÉP-kártyákra 2011-ben feltöltött összegek felhasználásának határidejét - tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az eredeti szabály szerint a kibocsátást követő év végéig volt lehetőség a kártya alszámláin rendelkezésre álló pénz elköltésére.
Tovább
2012.
december
26. 10:14

Egy lépéssel közelebb: kijelölték a számlavezetőt

Egy lépéssel közelebb: kijelölték a számlavezetőt A kormány kijelölte a társadalombiztosítási egyéni számlát vezető szervet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormánydöntés értelmében januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF) kezelik a társadalombiztosítási egyéni számlát.
Tovább
2012.
december
23. 09:12

Így tervezi a rezsicsökkentést a kormány

Így tervezi a rezsicsökkentést a kormány Megjelent a Magyar Közlönyben szombaton az a rendelet, amelynek alapján januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről december 12-én döntött a kormány.
Tovább
2012.
december
22. 13:34

Két évvel meghosszabbítják a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert

Két évvel meghosszabbítják a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert Annak érdekében, hogy a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításáról megalapozott, részletes vizsgálaton alapuló döntés szülessen, a kormány két évvel, 2014 végéig meghosszabbítja a jelenlegi korkedvezményes rendszert - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2012.
december
22. 10:16

Hogy működik az egészségügyi ellátás az ünnepek alatt?

Hogy működik az egészségügyi ellátás az ünnepek alatt? Levélben kérte az ügyeleti rend körültekintő megszervezésére a hazai kórházak vezetőit az országos tisztifőorvos, hogy a betegellátás a több napos ünnepek, illetve az egybefüggő munkaszüneti napok ideje alatt is biztonságos legyen.
Tovább
2012.
december
20. 16:17

Megjelent a Nemzeti Betegfórumot létrehozó rendelet

Megjelent a Nemzeti Betegfórumot létrehozó rendelet Hivatalosan is létrejöhet a magyarországi betegszervezeteket tömörítő Nemzeti Betegfórum, miután megjelent az erre vonatkozó miniszteri rendelet a Magyar Közlöny szerdai számában.
Tovább
2012.
december
19. 10:45

Még hónapokig "rendezik" a nyugdíjas egészségügyi dolgozók fizetését

Még hónapokig "rendezik" a nyugdíjas egészségügyi dolgozók fizetését Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint a következő hónapok kérdése, hogy a kettős juttatás tilalmának életbe lépésével milyen részletszabályok szerint "rendezik" a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérezését.
Tovább
2012.
december
19. 10:22

A januári nyugdíjemelés alapja a novemberben megnövelt összeg

A januári nyugdíjemelés alapja a novemberben megnövelt összeg A jövő januári 5,2 százalékos nyugdíjemelés alapja a novemberben visszamenőleg 1,6 százalékkal megnövelt, decemberben folyósított összeg lesz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Idősügyi Tanács aznapi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, a nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket.
Tovább
2012.
december
18. 16:21

Orbán Viktor: jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak

Orbán Viktor: jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak A nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket - jelentette ki a miniszterelnök kedden az Idősügyi Tanács ülésén, a Parlamentben. A miniszterelnök azt is mondta, hogy az elmúlt két és fél év átszervezései után jövőre növekvő gazdasági teljesítményre számít, mint fogalmazott, 2013-ban "a darázsnak repülnie kell".
Tovább
2012.
december
13. 17:35

Segítség a házi gondozáshoz

Segítség a házi gondozáshoz A házi gondozást segítő eszközök, köztük elektromos ágyak és kerekes székek időszakos kölcsönzésére indít európai uniós projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Tovább
2012.
december
13. 16:31

A devizanyugdíjasokat is megmenti a kormány

A devizanyugdíjasokat is megmenti a kormány Tovább bővíti a Kormány a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának (NET) jogosulti körét. A jövőben a nyugdíjasok és a közmunkaprogramban résztvevők is felajánlhatják ingatlanjukat az Eszközkezelő részére.
Tovább
2012.
december
13. 15:44

Szócska: 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve lesz

Szócska: 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve lesz Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára egy egészségügyi konferencián beszélt erről. Szócska Miklós kifejtette: az elmúlt két évben 14 országos kampányt indítottak, de ezek mellett számos más intézkedés is történt, ilyen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása vagy a dizájner drogok visszaszorítását célzó szabályozás. A népegészségügy fejlesztése 2013-ban pedig még célzottabb koordinálás mellett folytatódik.
Tovább
2012.
november
26. 09:42

A gyógyszerész-nagytestvér is figyel majd ránk

A gyógyszerész-nagytestvér is figyel majd ránk Három hónapos felkészülési időszakot követően április elsejétől követhetnék a gyógyszerészek a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását - mondta Cserháti Péter helyettes államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) konferenciáján.
Tovább
2012.
november
23. 09:07

Marad az utazási kedvezmények egy része

Marad az utazási kedvezmények egy része A 6 éven aluli gyermekek és a 65 év feletti nyugdíjasok ingyen utazhatnának továbbra is, megmarad a rokkantak és diákok kedvezménye is - értesült a Híradó. A többi kedvezményt viszont eltörölnék.
Tovább
2012.
november
22. 18:19

Egyszerűsödik a szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyintézés

Egyszerűsödik a szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyintézés Egyszerűbbé és gyorsabbá válik a szociális ellátások igénylése, megállapítása és folyósítása az idősek, a megváltozott munkaképességűek, a fogyatékkal élők és hozzátartozóik számára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2012.
november
21. 17:13

Szócska Miklós videoüzenetben nyugtatja a nyugdíjasokat

Szócska Miklós videoüzenetben nyugtatja a nyugdíjasokat Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapjára szerdán felkerült videóban személyesen nyugtatja meg a nyugdíjasokat, hogy nem tervezik sem a szolgáltatási csomag csökkentését, sem az egészségbiztosítási járulék bevezetését nekik.
Tovább
2012.
november
19. 08:19

Újabb összeférhetetlenség az állami pénzek környékén?

Újabb összeférhetetlenség az állami pénzek környékén? A jelenlegi jogi szabályozás alapján úgy tűnik, hogy Nátrán Roland egyszerre a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap Irányító Testületének elnöke és az Eximbank vezérigazgatója. Egyszer már volt törvénymódosítás hasonló eset miatt, de most bonyolultabb a helyzet.
Tovább
2012.
november
15. 12:16

Idén is lehet tűzifa-vásárlási támogatás?

Idén is lehet tűzifa-vásárlási támogatás? Az 5 ezer fő alatti települések önkormányzatai előzetes igénybejelentéseiket már benyújthatták, kormánydöntés azonban még nem született az idei fűtési időszakra vonatkozó szociális tűzifa-támogatásról - derül ki a belügyminiszter LMP-s képviselőknek adott válaszából.
Tovább
2012.
november
15. 09:12

Özvegyi nyugdíj - Felülvizsgálatot követel az MSZP

Özvegyi nyugdíj - Felülvizsgálatot követel az MSZP Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár és Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár munkájának felülvizsgálatát, és "a szükséges konzekvenciák levonását" követeli az MSZP.
Tovább
2012.
november
11. 09:36

Rosszul járnak a nyugdíjas közalkalmazottak

Rosszul járnak a nyugdíjas közalkalmazottak A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány szombaton terjesztett a parlament elé.
Tovább
2012.
november
10. 15:48

A minisztérium szerint bevált a rehabilitációs kártya

A minisztérium szerint bevált a rehabilitációs kártya Több mint 6400 megváltozott munkaképességű ember él az év elején bevezetett rehabilitációs kártya kedvezményeivel, és 3800 munkaadó veszi igénybe országosan a járulékkedvezményeket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkársága.
Tovább
2012.
november
09. 10:42

Volt kedvük pályázni az időseknek

Volt kedvük pályázni az időseknek Több ezer pályázat érkezett azokra a felhívásokra, amelyeket a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve alkalmából tettek közzé, s a témához kapcsolódó eddigi rendezvények is sikeresek voltak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.
Tovább
2012.
november
08. 18:31

Új kézbe kerültek a betegjogok

Új kézbe kerültek a betegjogok Novák Krisztinát nevezték ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatójává - erősítette meg az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére a MedicalOnline csütörtökön megjelent információját.
Tovább
2012.
november
06. 08:13

Egyszerűbb lehet a nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézés

Egyszerűbb lehet a nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézés Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíjigazgatással összefüggő egyes ügyintézések és eljárások - derül ki a kormány honlapján hétfőn közzétett jogszabálytervezetből.
Tovább
2012.
október
31. 10:03

Emelik a nyugdíjat

Emelik a nyugdíjat November elsejétől - január elsejéig visszamenőleges hatállyal - 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjak, illetve egyes szociális ellátások összegét. Az emelés egy átlagnyugdíjasnak havonta 1520, összesen tehát 15 200 forintot jelent.
Tovább
2012.
október
28. 18:29

Új törvény készül a Magyar Vöröskeresztről

Új törvény készül a Magyar Vöröskeresztről Új jogszabály készül a Magyar Vöröskereszt működéséről. A törvénytervezetet szombaton tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzati honlapon, megkezdve a társadalmi vitát az előterjesztésről, amely kiemelt jogi státust biztosítana a szervezetnek.
Tovább
2012.
október
24. 08:21

Október 23. - Orbán saját táborához szólt, Bajnai visszatért

Október 23. - Orbán saját táborához szólt, Bajnai visszatért Az MTI által megkérdezett elemzők szerint Orbán Viktor október 23-i ünnepi beszédével saját tábora megerősítését célozta meg, Bajnai Gordon visszatérését viszont eltérően látják a szakemberek.
Tovább
2012.
október
23. 12:19

Kinek kell kérnie a nyugdíjkülönbözetet?

Kinek kell kérnie a nyugdíjkülönbözetet? Azoknak is jár a nyugdíjkülönbözet, akik csak októberig voltak nyugdíjasok. A kormány döntése értelmében 1,6 százalékkal nőnek novembertől a nyugdíjak, az érintettek visszamenőleg tíz hónapra a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben kapják meg különbözetet.
Tovább
2012.
október
22. 09:25

Matolcsy kitart

Matolcsy kitart A kormány az Európai Unió bírálata ellenére kitart gazdaságpolitikája mellett - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2012.
október
21. 08:16

Megszólalt az Idősügyi Tanács

Megszólalt az Idősügyi Tanács Az Idősügyi Tanács üdvözli, hogy "a kormány a november eleji nyugdíjemeléssel megőrzi a nyugdíjak értékét" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2012.
október
21. 07:54

Október végéig a kormány elé kerül a segélyplafon-tervezet

Október végéig a kormány elé kerül a segélyplafon-tervezet Október végéig kell a kormány elé terjesztenie Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a segélyezési plafonról szóló törvénymódosítás tervezetét - derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából, amelyben kormányhatározat jelent meg a 2013-as büdzsé egyenlegét javító lépésekkel kapcsolatos feladatokról.
Tovább
2012.
október
18. 16:14

Annak is jár nyugdíjkülönbözet, aki novemberben már nem jogosult ellátásra

Annak is jár nyugdíjkülönbözet, aki novemberben már nem jogosult ellátásra Azok is megkapják visszamenőlegesen az 1,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést, akik novemberben már nem jogosultak nyugellátásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Tovább
2012.
október
16. 08:59

Drágul a cigaretta és az alkohol

Drágul a cigaretta és az alkohol Jövedékiadó-emelésekről döntött a parlament hétfőn az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében. A dohánytermékeké a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő, a jövő év helyett már december 1-jén.
Tovább
2012.
október
14. 10:43

Magyar emlékeket keresnek a diaszpórában

Magyar emlékeket keresnek a diaszpórában A diaszpórában lévő magyar emlékek egységes szempontrendszer alapján történő felmérése, ezek széles hozzáférhetőségének megteremtése a célja a nemzetpolitikai államtitkárság Julianus-programjának, amelynek dokumentált anyaga a 2013-as diaszpóratanács ülésére készülhet el.
Tovább
2012.
október
13. 08:41

"Nincs semmi meglepő a nyugdíjemelésben"

"Nincs semmi meglepő a nyugdíjemelésben" A kormányszóvivő szerint nincs semmi meglepő abban, hogy a kormány a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program bejelentése mellett is az infláció alakulásának őszi felülvizsgálata alapján döntött a nyugdíjak emeléséről azok reálértékének megőrzése érdekében.
Tovább
2012.
október
12. 18:46

Miért akarják elvenni az idősek utazási kedvezményét?

Miért akarják elvenni az idősek utazási kedvezményét? Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy tegye nyilvánossá azt a titkos minisztériumi tanulmányt, amely egyebek között az idős emberek utazási kedvezményének elvételét is javasolja. A párt azt is elvárja Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől, hogy még a héten tisztázza: ki volt a szóban forgó anyag megrendelője, ki az elkészítője, mennyi pénzbe került a tanulmány előállítása, és mi a kormány álláspontja a benne foglaltakról - közölte az MSZP elnök-frakcióvezetője.
Tovább
2012.
október
12. 16:27

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés Nem csak a nyugdíjakra, hanem egyebek mellett a rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik az 1,6 százalékos visszamenőleges emelés; az érintettek novemberben átlagosan 14 ezer forintot kapnak a nyugdíjak, illetve az egyéb ellátások mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
október
12. 10:48

Orbán: az intézkedések fele sem kellene, de az EU rákényszerít

Orbán: az intézkedések fele sem kellene, de az EU rákényszerít A miniszterelnök szerint a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot. Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol szólt arról is, hogy nem állunk messze egy jó megállapodástól a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), továbbá jelezte, hogy az alsóközéposztályt érintő akcióterveket hirdet a kabinet jövőre.
Tovább
2012.
október
10. 15:18

Könnyebben intézheti ügyeit telefonon

Könnyebben intézheti ügyeit telefonon Bővítik a telefonos ügyfélszolgálat szerepét a közigazgatásban: a tervek szerint az eddiginél több ügyet lehet majd intézni telefonon, az év minden napján, nonstop - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
Tovább
2012.
október
10. 11:29

Matolcsy csomagja már puhul

Matolcsy csomagja már puhul Az újabb megszorítócsomag a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget, mivel az orvosok nagy része már átlépte a nyugdíjkorhatárt, így nekik választaniuk kellene a munka és a nyugdíj között. A nyugdíjas orvosok nélkül azonban bedőlne az egészségügy - olvasható a Népszabadságban.
Tovább
2012.
október
10. 09:51

Még mindig gond van a bírák nyugdíjazásával

Még mindig gond van a bírák nyugdíjazásával Átdolgozásra visszavonta a kormány kedden a bírák felső korhatárával kapcsolatos alkotmánymódosítást és a kapcsolódó igazságügyi tárgyú törvényeket. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta: a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a legfőbb ügyész észrevételeit.
Tovább
2012.
október
09. 08:25

Mit is jelent a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése?

Mit is jelent a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése? Nem kell feltétlenül több ellátást adni azoknak, akik a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése miatt jövőre több járulékot fizetnének. A jelenlegi társadalombiztosítási rendszer ugyanis több esetben korlátozza a pénzbeli juttatásokat attól függetlenül, hogy valaki mekkora összegű járulékot fizetett be. A nyugdíjjárulék-plafon eltörlése csak a havi bruttó 1 millió forint fölötti jövedelműeknek jelentene összességében tehernövekedést, ha jövőre megszűnne az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás).
Tovább
2012.
október
08. 17:28

Korhatár alatt - Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman

Korhatár alatt - Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman Az alapvető jogok biztosa szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény egyes rendelkezései ellentétesek a jogállamiság elvével, a személyes adatok védelméhez fűződő joggal, valamint a szociális biztonsághoz való joggal. Szabó Máté ezért kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a törvény alaptörvénnyel való összhangjának utólagos vizsgálatát.
Tovább
2012.
október
05. 13:20

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel Az MSZP szerint a kormány saját gondatlan költségvetés-tervezését ismeri el a pénteken bejelentett "fájó és brutális" intézkedéseivel. Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közel 400 milliárd forintos hiánycsökkentő intézkedéscsomagot jelentett be.
Tovább
2012.
október
05. 12:46

397 milliárd forintos egyenlegjavító programról döntött a kabinet

397 milliárd forintos egyenlegjavító programról döntött a kabinet A 2013-as költségvetésben 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött csütörtöki ülésén a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Tovább
2012.
október
04. 10:20

Matolcsy: a nyugdíjasok is részei a pénztőke elleni koalíciónak

Matolcsy: a nyugdíjasok is részei a pénztőke elleni koalíciónak Matolcsy György A pénztőke hatalmáról című cikke szerint (Heti Válasz) ma minden magyar munkavállaló, nyugdíjas, vállalkozó közmunkás a pénztőke hegemóniája ellen küzd. Nem nehéz észrevenni, hogy Matolcsy a pénztőke alatt az IMF-et is érti – bár ezt csak sejteti.
Tovább
2012.
október
03. 11:59

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válasza a magyar kormány korábbi levelére; a valutaalap ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával - mondta Rogán Antal szerdán a TV2 Mokka című műsorában.
Tovább
2012.
október
02. 13:32

Biztonságosabban lehet majd élelmiszerhez jutni

Biztonságosabban lehet majd élelmiszerhez jutni A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-biztonsági stratégiát dolgoz ki, a dokumentum célja, hogy meghatározza azokat a lépéseket és eszközöket, amelyeken keresztül a fogyasztók egészségének védelme a jövőben is hatékonyan megvalósítható - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.
Tovább
2012.
október
01. 19:46

Özvegyi nyugdíj: mégis csökkentik

Özvegyi nyugdíj: mégis csökkentik A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével változatlan összeget vagy akár többet is kaphatnak azok, akiknek az özvegyi nyugdíjuk mellett járó szociális járadékát még tavaly állapították meg. Akiknek viszont már 2012-ben állapították meg a rokkantsági, rehabilitációs ellátását, azok csak csökkentett mértékű özvegyi nyugdíjat kaphatnak.
Tovább
2012.
október
01. 13:18

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani Magyarország saját erőből meg tudja oldani a gondokat, így a gazdasági, pénzügyi bajokat is, az IMF-hitel nélkül is képes lesz az ország kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban; erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a szegedma.hu-nak adott interjújában.
Tovább
2012.
szeptember
28. 19:19

Orbán: nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el

Orbán: nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el A kormány Nemzetközi Valutaalapnak és Európai Bizottságnak múlt héten küldött válaszlevele alapján meg lehet állapodni a nemzetközi szervezetekkel - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Orbán Viktor arra is kitért, alkotmánymódosítás kell ahhoz, hogy Magyarország a jövőben az euróövezet tagja legyen, az eurózóna ugyanis sokat változott a 2004-es EU-csatlakozásunk óta.
Tovább
2012.
szeptember
24. 14:31

Balog: Magyarország csak az idősek élettapasztalataival lehet sikeres

Balog: Magyarország csak az idősek élettapasztalataival lehet sikeres Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarország csak az idősebb generációk élettapasztalataival, tudásával és bölcsességével lehet igazán sikeres. Balog Zoltán az idősek október 1-jei világnapja alkalmából hétfőn Budapesten köszönetet mondott azoknak, akik a háború után felépítették és "életben tartották" az országot.
Tovább
2012.
szeptember
22. 11:41

Az MSZP a nyugdíjigazgatás régi rendszerének visszaállítását kéri

Az MSZP a nyugdíjigazgatás régi rendszerének visszaállítását kéri Az MSZP arra kérte a kormányt, hogy hagyjon fel a nyugdíjrendszer „szétverésével” és állítsa vissza az igazgatás régi rendszerét.
Tovább
2012.
szeptember
22. 09:23

Marad az özvegyi nyugdíj

Marad az özvegyi nyugdíj Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak, ha a parlament elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló, pénteken benyújtott indítványát.
Tovább
2012.
szeptember
20. 18:30

Már 1200 patika van válságos helyzetben

Már 1200 patika van válságos helyzetben A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége(MOSZ) szerint a gyógyszerágazatot érintő augusztusi árrés-átcsoportosítás miatt a korábbi 700 patika helyett már 1200 került kilátástalan helyzetbe.
Tovább
2012.
szeptember
20. 17:33

Lázár János kiürítené a Nyugdíjreform Alapot

Lázár János kiürítené a Nyugdíjreform Alapot A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy a 2010-ben létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap térítésmentesen átadhassa eszközeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. Nagyjából 650 milliárd forintról van szó.
Tovább
2012.
szeptember
20. 10:19

Varga Mihály az IMF pozitív válaszában bízik

Varga Mihály az IMF pozitív válaszában bízik Szó sem lehet nyugdíjcsökkentésről! Varga Mihály bízik benne, hogy pozitív válasz érkezik a magyar kormány IMF-nek szerdán elküldött levelére, és a tárgyalások megállapodásoz vezetnek, de ehhez a valutaalapnak is engedni kell néhány kérdésben. A miniszter szerint van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedések elegendőek a 2013-as költségvetésben tervezett hiánycél eléréséhez.
Tovább
2012.
szeptember
13. 12:50

Készül az új járóbeteg-szakellátási koncepció

Készül az új járóbeteg-szakellátási koncepció Még az ősz elején elkészül az a járóbeteg-szakellátási koncepció, amely mentén a struktúra és a finanszírozás igazításával 2013-tól elindulhat a járóbeteg-intézmények államosítása - mondta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója.
Tovább
2012.
szeptember
07. 15:12

MSZP: Orbán tartozik a nyugdíjasoknak

MSZP: Orbán tartozik a nyugdíjasoknak Orbán Viktor hárommillió nyugdíjast taszít a bizonytalanságba. Az MSZP követeli, hogy a miniszterelnök azonnal mutassa be az IMF-listát (ha létezik egyáltalán), és ne magyarázza a megmagyarázhatatlant! Egy egész országnak tartozik a világos beszéddel!
Tovább
2012.
szeptember
07. 04:46

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót Az IMF júliusi, a kormány által titkosan kezelt levelében nem kérte a nyugdíjak csökkentését, vagy a vagyonadó bevezetését. A levélben kevés elvárás szerepel, az szja-átalakításra és a szociális kiadások áttekintésével kapcsolatban sincs szó konkrétumokról - írta az Index, a birtokába jutott levélre hivatkozva csütörtökön.
Tovább
2012.
szeptember
05. 17:28

Indul a tanyafejlesztés

Indul a tanyafejlesztés Összesen több mint négyszáz pályázatot fogadtak be a Tanyafejlesztési Program keretében a közel kéthónapos pályázati időszak alatt, július eleje és augusztus vége között – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára.
Tovább
2012.
szeptember
05. 16:35

Megnyugtatást vár a kormánytól az MSZP

Megnyugtatást vár a kormánytól az MSZP Egyelőre marad a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők özvegyi nyugdíjának megfelezése. Az erőforrás minisztérium ezt technikai tévedéssel magyarázza, ám az ezt korrigáló jogszabály-módosításnak se híre se hamva. Úgy tűnik, itt az a tévedés, ha hiszünk a minisztériumnak.
Tovább
2012.
augusztus
31. 17:42

Magán-nyugdíjpénztárak: 850 milliárdba került a kísérlet

Magán-nyugdíjpénztárak: 850 milliárdba került a kísérlet Bukott kísérletnek nevezi a hárompilléres nyugdíjrendszert az átalakításáról készített kormányzati jelentés, megjegyezve, hogy a működési költségekre fordított összegek és az elmaradt hozam nagyságrendileg 850 milliárd forintot tesznek ki, amiből több mint 400 kilométer autópályát lehetett volna építeni Magyarországon.
Tovább
2012.
augusztus
27. 19:19

Gazdasági Nagy-Magyarországot vizionál Matolcsy

Gazdasági Nagy-Magyarországot vizionál Matolcsy Az érintett tárcák szoros együttműködésével már készül a hazai vállalkozások Kárpát-medencei piaci pozíciójának erősítését szolgáló Wekerle Terv éves intézkedési terve, amely a 2013-ban végrehajtható vagy megkezdhető feladatokat fogja tartalmazni - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére.
Tovább
2012.
augusztus
20. 09:14

Korózs: Orbán Viktor délre halad

Korózs: Orbán Viktor délre halad Az Orbán-kormány először titkolta, majd nyíltan, sőt büszkén vállalta a svéd nyugdíjmodell bevezetését. Nagyjából egy hónapja úgy döntöttek, hogy mégis inkább a német pontrendszer tetszik nekik jobban.
Tovább
2012.
augusztus
16. 11:52

Sólyom: tévedés volt "háborúzni"

Sólyom:  tévedés volt "háborúzni" Sólyom László szerint Magyarország működésének alapjai bizonytalanná váltak azzal, hogy az alkotmány a "napi hadműveletek puszta eszközévé lett", a kormányzat és a törvényhozás lerombolta az alkotmányos kultúrát; a volt köztársasági elnök erről a Heti Válasz című lapnak adott interjújában beszélt.
Tovább
2012.
augusztus
16. 07:55

Alig maradt valami a nyugdíjvagyonból

Alig maradt valami a nyugdíjvagyonból A tavaly átvett mintegy háromezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjvagyonból májusban már 600 milliárd forint sem volt meg - írja a Világgazdaság.
Tovább
2012.
augusztus
16. 07:40

Újabb levél jön Orbántól

Újabb levél jön Orbántól Megkezdődött a miniszterelnök munkahelyvédelmi akcióról szóló tájékoztató levelének kiküldése, azt szeptember végéig minden nagykorú állampolgár megkapja - közölte a kormányfő sajtóstábját vezető helyettes államtitkár.
Tovább
2012.
augusztus
13. 17:33

A nyugdíjrendszerrel is ösztönöznék a gyermekvállalást

A nyugdíjrendszerrel is ösztönöznék a gyermekvállalást Átgondolná a szocpol rendszerét, bevezetné a nagycsaládos igazolványt, a nyugdíjak meghatározásánál pedig a felnevelt gyerekek számát is figyelembe venné Orbán Viktor családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz.
Tovább
2012.
augusztus
13. 11:29

Nem készül a nyugdíjkorhatár emelésére a kormány

Nem készül a nyugdíjkorhatár emelésére a kormány A jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása látszik reálisnak, a nyugdíjkorhatár emelésére nincs kormányzati szándék - mondta Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban.
Tovább
2012.
augusztus
12. 11:53

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány Nem az a legnagyobb baj, hogy a kormány nem vezette be az egyéni számlát a nyugdíjrendszerben, hanem, hogy folyamatosan olyan lépéseket hoznak, amelyek aláássák a nyugdíjrendszerbe vetett bizalmat – mondta Simonovits András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Tovább
2012.
augusztus
11. 10:28

Lázár János kiemelt nyugdíjat javasol

Lázár János kiemelt nyugdíjat javasol Módosítaná az elhunyt miniszterelnökök és államfők hozzátartozóira vonatkozó nyugdíjszabályozást Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Javaslata szerint a mindenkori miniszterelnök halála esetén a kormányfő illetményének havi összegét kellene figyelembe venni a hozzátartozói öregségi nyugdíj megállapításánál - számol be róla a Magyar Hírlap.
Tovább
2012.
augusztus
09. 11:39

Lehet, hogy jövőre nem lesz nyugdíjemelés

Lehet, hogy jövőre nem lesz nyugdíjemelés A KSH volt elnöke, Belyó Pál szerint a költségvetés bevételi oldala túltervezett. A szakember a Magyar Nemzeti Bankra kivetendő tranzakciós adót „értelmetlen lépésnek” tartja.
Tovább
2012.
augusztus
06. 17:16

Eddig 50 milliárd forintot töltöttek fel Szép-kártyákra

Eddig 50 milliárd forintot töltöttek fel Szép-kártyákra A mostani korlátok között a kártyából származó bevétel az első félévben mindössze a negyede volt az üdülési csekk bevételének, júniusban azonban már elérte a 80 százalékát a tavalyi időszak üdülési csekkbevételének.
Tovább
2012.
augusztus
04. 09:33

Rokkantak: nyugdíj helyett vagyoni felmérés?

Rokkantak: nyugdíj helyett vagyoni felmérés? A Magyar Szociális Fórum Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoportja bejelentette: visszaköveteli a rokkantnyugdíjakat, melyektől jogtalanul megfosztották a megváltozott munkaképességű embereket. Felszólították a kormányt, válaszoljon kérdésükre, kinek akarja odaadni a rokkantak munkaképes éveiben, átlagosan 30 éven át befizetett nyugdíjjárulékait, melyekből előre megfizették a nyugdíjukat, mégsem élvezhetik.
Tovább
2012.
augusztus
03. 12:47

Több gyerek, több nyugdíj

Több gyerek, több nyugdíj Átgondolná a szociálpolitikai támogatás (szocpol) rendszerét, a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe venné a felnevelt gyerekek számát és bevezetné a nagycsaládos-igazolványt Orbán Viktor kormányfő családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz, aki minderről a csaladhalo.hu portálon csütörtökön megjelent interjúban beszélt.
Tovább
2012.
július
31. 09:43

Nincs több kedvezményes nyugdíj

Nincs több kedvezményes nyugdíj Az emberi erőforrások minisztere nem lát lehetőséget arra, hogy bővítsék azok körét, akik kedvezményesen, a korhatár betöltése előtt mehetnek nyugdíjba. Balog Zoltán ezt Harrach Péter írásbeli kérdésére közölte, miután a kereszténydemokrata frakcióvezető az iránt érdeklődött: várható-e a nyugdíjrendszert illetően olyan jogszabály-módosítás, amely lehetővé tenné a kiemelkedően hosszú jogosultsági idővel rendelkező munkavállalók nyugdíjba vonulását a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatár betöltése előtt.
Tovább
2012.
július
31. 09:21

LMP: a miniszterelnök átverte a jövő nyugdíjasait

LMP: a miniszterelnök átverte a jövő nyugdíjasait Az LMP szerint a kormány a Széll Kálmán Tervben az Európai Uniónak tett vállalásait sem veszi komolyan, ugyanis nem tervezi az egyéni nyugdíjszámla létrehozását. A párt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a kabinet ezzel elismeri, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben becsapta az állami nyugdíjpillérbe átléptetett volt magán-nyugdíjpénztári tagokat.
Tovább
2012.
július
30. 10:59

Nem lesz nyugdíjreform

Nem lesz nyugdíjreform Bármennyire is sürgető a szakemberek szerint, a kormány nem tervezi a nyugdíjrendszer reformját – derül ki a szaktárca Világgazdasághoz eljuttatott válaszából.
Tovább
2012.
július
25. 15:09

Selmeczit most törölték a kormany.hu-ról

Selmeczit most törölték a kormany.hu-ról Selmeczi Gabriella május 1-je óta már nem nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott, következésképpen őt nem lehet leváltani erről a tisztségről. Mindezt Selmeczi Gabriella titkársága közölte az ÉszakOnline-nal szerdán délelőtt, mondván, megbízatásának lejártáról a fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón is beszélt május 4-én.
Tovább
2012.
július
19. 15:47

A nyugdíjakon csúszhat el Matolcsy

A nyugdíjakon csúszhat el Matolcsy A Költségvetési Tanács (KT) úgy látja, hogy idén a GDP-arányos hiány 3 százalék alatt tartható, amennyiben az Országvédelmi Alap és a kamatkockázati tartalék forrásait nem használják fel. Az MNB szerint a 2,5 százalék helyett így a GDP 2,8 százaléka lehet a hiány.
Tovább
2012.
július
17. 10:06

IMF/EU-tárgyalások - Kezdődnek az egyeztetések

IMF/EU-tárgyalások - Kezdődnek az egyeztetések Megkezdődnek az egyeztetések az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.
Tovább
2012.
július
16. 17:12

Orbán a bírákról: "a rendszer marad"

Orbán a bírákról: "a rendszer marad" Marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, reagálva az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére, amely szerint alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette a testület.
Tovább
2012.
július
16. 15:06

Nem kell nyugdíjba menniük az idősebb bíráknak

Nem kell nyugdíjba menniük az idősebb bíráknak Alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.
Tovább
2012.
július
15. 10:29

Nyugdíjadó

Nyugdíjadó Ha már a Századvég is a nyugdíjcsökkentést sürgeti, biztosak lehetünk benne, hogy a legbelső kormánykörökig is eljutott a hír: a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Közelebbről nézve: a rövid táv is necces.
Tovább
2012.
július
14. 11:31

Államtitkári üzenet a fiataloknak: lesz nyugdíjuk

Államtitkári üzenet a fiataloknak: lesz nyugdíjuk Huszonnégy idős ember elhelyezésére alkalmas új szárnnyal bővült Balmazújvárosban a Nefelejcs idősotthon; az épületrészt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára és Tiba István polgármester adta át pénteken.
Tovább
2012.
július
14. 10:38

Orbán úgy érzi, hogy megnyerte a brüsszeli vitát

Orbán úgy érzi, hogy megnyerte a brüsszeli vitát A miniszterelnök szerint Magyarország megnyerte a válságkezelésről szóló, másfél évig tartó brüsszeli vitát, így a kormány a nyugdíjakat a jövőben is meg tudja védeni, béreket emelhet, és szociális adócsökkentéseket hajthat végre. Orbán Viktor ezt a Facebook-oldalán pénteken közzétett videoüzenetében mondta, amelyben egyúttal ismét kérte az embereket, küldjék vissza a nemzeti konzultáció kitöltött kérdőívét.
Tovább
2012.
július
11. 08:48

EMMI: a novemberi nyugdíjemelés az inflációs mutatóktól függ

EMMI: a novemberi nyugdíjemelés az inflációs mutatóktól függ A novemberi nyugdíjemelés a várhatóan az ősz elején megismerhető inflációs mutatóktól függ - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális államtitkársága kedden tájékoztatta az MTI-t, jelezve: a novemberi emelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel.
Tovább
2012.
július
10. 17:49

Elindult a tanyafejlesztési pályázat

Elindult a tanyafejlesztési pályázat Megnyílt a Tanyafejlesztési Program új pályázati időszaka, augusztus végéig 240 alföldi településről lehet beadni a pályázatokat. Idén 1,5 milliárd forint jut a tanyás térségek fejlesztésére.
Tovább
2012.
július
10. 08:47

A nyugdíjasokat is sújtja a "sárgacsekkadó"

A nyugdíjasokat is sújtja a "sárgacsekkadó" Bírálja a tranzakciós illeték bevezetését az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ). Úgy vélik: a "sárgacsekkadó" tovább rontja a munkavállalók, családjaik és a nyugdíjasok helyzetét, növeli mindennapi megélhetési költségeiket.
Tovább
2012.
július
10. 08:15

Rendkívüli nyugdíjemelésre készül a kormány

Rendkívüli nyugdíjemelésre készül a kormány Idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés a tervezetnél magasabb infláció miatt - tudta meg a Napi Gazdaság. Az erről szóló előterjesztés a kormány szeptemberben már elfogadhatja, így a törvény szerint novemberben kifizethetik. Nem nagy emelésről van szó, hisz 1,1,3 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelésre kerülhet sor, ám ez negyede az év elején meglépett 4,2 százalékos emelésnek.
Tovább
2012.
július
09. 12:13

Heim Péter: drasztikus nyugdíjcsökkentés kell!

Heim Péter: drasztikus nyugdíjcsökkentés kell! A kormány már a szociális kiadásokhoz hozzányúlt, azonban további intézkedések szükségesek, hogy ne termelődjenek újra a feszültségek a rendszerben. A romló demográfiai viszonyok miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne nyúljunk hozzá a nyugdíjakhoz, azok mértékét a bérekhez képest a jövőben csökkenteni kell - mondta a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Heim Péter az MTV egyik műsorában. A drasztikus nyugdíjcsökkentés társadalmi feszültségekkel jár, azonban ez elengedhetetlen, ahogy az is, hogy a gyermekvállalást beillesszük a nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2012.
július
09. 10:38

Nemzeti konzultáció a nyugdíjról: tovább nő a feszültség

Nemzeti konzultáció a nyugdíjról: tovább nő a feszültség A Nemzeti Konzultáció két kérdése foglalkozik a nyugdíj üggyel. A megkérdezett szakértők szerint ezekkel nem valós problémákra irányítja a figyelmet a kormány, fölöslegesen tovább fokozva a nyugdíjrendszer körüli átgondolatlan ötletelés miatt kialakult feszültséget. Lapunknak elmondták, mely kérdésekben kellene mielőbb lépni.
Tovább
2012.
július
06. 09:47

Szócska megerősítette: Nyugdíjba mennek a kórházigazgatók is

Szócska megerősítette: Nyugdíjba mennek a kórházigazgatók is Az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár, a mostani igazgatói kinevezések is eddig szólnak - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában.
Tovább
2012.
július
03. 00:43

Orbán Viktor meggondolandónak tartja a somogyi nyugdíjasok javaslatát

Orbán Viktor meggondolandónak tartja a somogyi nyugdíjasok javaslatát A kormány valóban elkötelezett, hogy az ország megújítása mellett a nyugdíjak értékét, egyben az idős emberek biztonságérzetét is megőrizze - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Nyugdíjas Szervezetek Somogy Megyei Szövetsége elnökének küldött válaszlevelében. Úgy fogalmazott: átgondolásra és megfontolásra érdemesnek tartja a somogyi nyugdíjasok javaslatát, miszerint a nyugdíjemelés alapját a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja képezze.
Tovább
2012.
július
03. 00:23

Adómentesek maradnak a nyugdíjak

Adómentesek maradnak a nyugdíjak A jövő évtől sem terheli adó az öregségi nyugdíjakat, miután az Országgyűlés hétfőn felülírta azt az 1997-ben hozott törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az időskori juttatásokat 2013-tól személyi jövedelemadóval sújtsák.
Tovább
2012.
június
18. 09:25

Kinek kell nyugdíjba mennie a közszférából?

Kinek kell nyugdíjba mennie a közszférából? Giró-Szász András közlése szerint további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.
Tovább
2012.
június
16. 07:17

MSZP: komolytalan kapkodás a gyógyszertámogatás körül

MSZP: komolytalan kapkodás a gyógyszertámogatás körül A hevenyészett kapkodás, átgondolatlan, egyeztetés nélkül meghozott, a szakma részéről súlyos kritikákkal illetett döntések már túllépnek azon, hogy az ember komolyan vegye őket - írta Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a gyógyszertámogatás tervezett átalakításával kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.
Tovább
2012.
június
14. 16:26

A költségvetés összerakóját is nyugdíjba küldik?

A költségvetés összerakóját is nyugdíjba küldik? A ma bejelentett kötelező nyugdíjba vonulás részletei még nem ismertek, jelen állás szerint ismertebb arcok is búcsút inthetnek a közszférában betöltött beosztásuknak. Közéjük tartozik a jövő évi költségvetés előkészítője, Naszvadi György, illetve Fónagy János - írja a nol.hu.
Tovább
2012.
június
14. 10:11

Nem csökken a nyugdíj - egyelőre

Nem csökken a nyugdíj - egyelőre A nyugdíjszámítás módja változatlan marad jövőre, vagyis alapja továbbra is a nettó átlagkereset. A nyugdíjak ezután sem adóznak és a helyettesítési ráta sem csökken. Összességében így valóban nem lesz kevesebb a havonta utalt nyugdíj összege, a hosszú távú fenntarthatóságot szolgáló szempontok azonban nem látszanak a kormány stratégiájában.
Tovább
2012.
június
13. 19:55

Fordulat nyugdíjfronton? Változna az adatkezelés

Fordulat nyugdíjfronton? Változna az adatkezelés Komoly kockázatokat jelent, hogy a nyugdíj egyéni nyilvántartó lap helyett a NAV egy bonyolultabb instrumentummal kezeli az adatokat.
Tovább
2012.
június
11. 17:52

Erre ment el a nyugdíjvagyon

Erre ment el a nyugdíjvagyon Csökkentettük belőle a forintadósságunkat, de a teljes államadósság nőtt. 100 milliárd kellett a tavalyi sikerköltségvetésbe, a maradék értékpapírokon egyelőre veszteséget értünk el, amiből tavaly 20 milliárdot realizáltunk. Jól bevásárolt még az állam részvényekből.
Tovább
2012.
június
11. 14:56

Támadás az Erzsébet-utalvány ellen?

Támadás az Erzsébet-utalvány  ellen? Cáfolta az Erzsébet-utalvány állami kibocsátója és forgalmazója, hogy levelet írtak a patikáknak, amelyben további szociális juttatások - köztük a családi pótlék és a "nyugdíjak egy része" - utalványban való fizetésének tevéről esik szó.
Tovább
2012.
június
09. 10:52

A nyugdíj egy része is utalványban jöhet

A nyugdíj egy része is utalványban jöhet Döbbenten vette kézbe a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány június 5-én kelt levelét egy fővárosi patika tulajdonosa. A levélben arról tájékoztatják a gyógyszertári vezetőket, hogy az új Erzsébet-utalvány szeptember elsejétől a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) által kialakított terminál segítségével „érvénybe lép”.
Tovább
2012.
június
02. 16:55

A vörös csillag büntetendő marad

A vörös csillag büntetendő marad Bár a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint a vörös csillag nem önkényuralmi, hanem mozgalmi jelkép, a közigazgatási és igazságügyi államtitkár, Rétvári Bence szerint továbbra is büntetendő lesz a jelkép használata.
Tovább
2012.
június
02. 15:53

Adómentes marad a nyugdíj 2013-ban is

Adómentes marad a nyugdíj 2013-ban is A jelenlegi szabályokhoz képest 2013-tól sem változik a nyugdíjszámítás módja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2012.
június
01. 18:30

Az Orbán-kormány fejezze be a nyugdíjasok zsarolását

Az Orbán-kormány fejezze be a nyugdíjasok zsarolását Orbán Viktor kormánya újabb és újabb meggondolatlan intézkedéseivel ”jövőbe mutató ötleteivel”tartja bizonytalanságban a nemzetet a megélhetés minden területén - állítja Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja. Az alábbiakban olvashatják a politikus közleményét.
Tovább
2012.
május
31. 09:19

Trükkös nyugdíjrendszert építene Matolcsy

Trükkös nyugdíjrendszert építene Matolcsy A mainál átláthatóbb és igazságosabb, de az eddig favorizált svéd modellnél manipulálhatóbb rendszert nézett ki magának Matolcsy György. A gazdasági tárca a német pontrendszerrel takargatná, hogy előbb-utóbb kevesebb jut majd nyugdíjra.
Tovább
2012.
május
30. 11:54

Cáfolja a nyugdíjcsökkentést az NGM

Cáfolja a nyugdíjcsökkentést az NGM Cáfolta a nemzetgazdasági tárca, hogy ötödével csökkentenék a nyugdíjakat. A Magyar Szociális Fórum korábban azzal a kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, hogy megfelel-e a valóságnak az a tervezet, amely szerint a kormány csökkenteni akarja a nyugdíjakat.
Tovább
2012.
május
27. 11:59

Újabb nemzeti konzultáció

Újabb nemzeti konzultáció A Fidesz üdvözli, hogy a miniszterelnök által pénteken bejelentett legújabb nemzeti konzultáció ismét a legfontosabb ügyekben, a méltányos tehermegosztás és a munkahelyteremtés kérdéseiben teremti meg milliók számára a beleszólás lehetőségét.
Tovább
2012.
május
24. 15:07

Nyugdíj: csak az állampapír marad

Nyugdíj: csak az állampapír marad A parlament csütörtökön úgy döntött, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépők követeléseit a magánnyugdíjpénztárak állampapírban és készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.
Tovább
2012.
május
20. 17:08

Új adók már nem lesznek - ígéri az államtitkár

Új adók már nem lesznek - ígéri az államtitkár Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint nehéz és küzdelmes két év áll az ország és a kormány mögött, ez idő alatt ugyanakkor jelentős eredményeket értek el. A kormány a kihívásokra gyorsan válaszolt, az államháztartást sikeresen konszolidálta, a reformokkal pedig hosszabb távon is megalapozta a gazdaság versenyképességének javulását.
Tovább
2012.
május
15. 17:26

Nyugdíjcsökkentést tervez a kormány?

Nyugdíjcsökkentést tervez a kormány? A Magyar Szociális Fórum hétfőn azzal a kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy megfelel-e a valóságnak az a tervezet, amely szerint a kormány változtatni készül a nyugdíjrendszeren, és 20 százalékkal csökkenteni akarja a nyugdíjakat.
Tovább
2012.
május
11. 12:53

A kormány elvetette a svéd modellt?

A kormány elvetette a svéd modellt? Néhány hónappal ezelőtt még attól volt hangos a sajtó, hogy a svéd nyugdíjrendszer mintájára alakíthatják át a magyar nyugdíjrendszert, azonban egy szerdán kikerült vitaanyag szerint a kormány a németeknél is alkalmazott pontrendszert támogatja. Az Új Baby Boom stratégia szerint azért jó választás ez a rendszer, hiszen egyéni számla és korrekt nyilvántartás az alapja, minden átláthatóan működik, miközben a nyugdíjszámításban meg lehet jeleníteni a gyermekvállalást is. Utóbbi azért fontos, mivel a kormány több gyereket szeretne, és ennek megfelelően módosítanák a nyugdíjrendszert is. Szakértők szerint viszont kétségesek a rendszer pozitív hatásai.
Tovább
2012.
május
11. 12:06

Orbán átalakítja kormányát

Orbán átalakítja kormányát Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást.
Tovább
2012.
május
10. 10:33

Júliustól vezetik be a távközlési adót

Júliustól vezetik be a távközlési adót A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón
Tovább
2012.
május
07. 09:58

Nyugdíjcsökkentés vagy telefonadó?

Nyugdíjcsökkentés vagy telefonadó? Aki többet telefonál, vagy több pénzt utal át, az nagyobb mértékben veszi ki a részét az adófizetésből is - indokolta az új adókat Varga Mihály.
Tovább
2012.
május
05. 06:11

Selmeczi szerint drága kísérlet volt a magán-nyugdíjpénztári rendszer

Selmeczi szerint drága kísérlet volt a magán-nyugdíjpénztári rendszer Rendkívül drága és felesleges kísérlet volt a magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetése, a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki - mondta Selmeczi Gabriella és Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke egybehangzóan pénteken sajtótájékoztatón a Parlamentben, ahol a magánnyugdíjpénztárak működésének átfogó elemzéséről számoltak be.
Tovább
2012.
május
04. 10:51

Lezárult a vizsgálat - Sok pénzt vesztettek a pénztártagok

Lezárult a vizsgálat - Sok pénzt vesztettek a pénztártagok Ma adja le Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott a jelentését a nyugdíjpénztárak működésének átvizsgálásáról. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jelentésben az is szerepel, hogy felelőtlen intézkedések miatt a pénztártagok átlagosan a megtakarításaik ötödét vesztették el. A KEHI csütörtökön ennek hatására több büntetőfeljelentést is tett a pénztárak gazdálkodása ügyében.
Tovább
2012.
május
03. 16:26

Mi lesz, ha kihúzzuk a nyugdíjig? Árnyékban az arany évek

Mi lesz, ha kihúzzuk a nyugdíjig? Árnyékban az arany évek Nyugat-Európában az átlag nyugdíjas nem passzív, hanem egy új, aktív korszakként éli meg a nyugdíjas éveket, amikor a munkába járás alól felszabadulva hobbijának hódolhat, családjának élhet. Hazánkban gyakran félelemmel párosul a közelgő nyugdíjas lét, amelyben anyagi, egészségügyi kiszolgáltatottság fenyeget, noha az idősek tapasztalata, bölcsessége sokat érhetne a fiatalabbak számára.
Tovább
2012.
május
03. 14:49

Lemondott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, utódja Balog Zoltán lesz

Lemondott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, utódja Balog Zoltán lesz Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.
Tovább
2012.
május
03. 12:28

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése A Fidesz, az a párt, amely a szegények pártjának, az adócsökkentés pártjának, az önkormányzatok barátjának mondta magát 2010 előtt. Ehelyett a kormány halálra ítéli az önkormányzatokat, a közgyógyellátottakat, a gyógyszeren élőket, a rokkant nyugdíjasokat és sorolhatnám – hangoztatta Halmi József, az MSZP Szabolcs megyei alelnöke, aki egy helyi cukorbeteg rokkantnyugdíjassal tartotta sajtótájékoztatóját.
Tovább
2012.
április
29. 09:31

A kormány veszélybe sodorja a betegellátást

A kormány veszélybe sodorja a betegellátást A magyar költségvetés egyre kevesebbet költ a gyógyszerek támogatására: 2009-ben ez még majdnem elérte a GDP 1,2 százalékát, az idén már csak körülbelül 0,7 százaléka lesz. A gyógyszertámogatási és -befogadási politika szigorítása miatt – jóllehet olcsóbban, de – egyre kevesebben és egyre szűkülő választékú orvossághoz jutnak hozzá. Új, innovatív készítmények tucatjai pedig egyáltalán nem hozzáférhetők a magyar betegek számára.
Tovább
2012.
április
27. 11:41

Az IMF-nek is van kívánságlistája

Az IMF-nek is van kívánságlistája Megdőlt a hipotézis, hogy az EU feltételeinek teljesítésével automatikusan kitöltjük az IMF kívánságlistáját is. A jegybanktörvény és a Költségvetési Tanács ügye továbbra is akadályozza a tárgyalások megkezdését. De a hitelmegállapodáshoz vélhetően a bírák nyugdíjazását és az ombudsmanok függetlenségét is rendezni kell.
Tovább
2012.
április
27. 09:30

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk Orbán Viktor szerint pillanatokon belül összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, ezért kell újat létrehozni, amelyben egy, mindenkire vonatkozó nyugdíjkorhatár lesz.
Tovább
2012.
április
26. 08:45

Rogán: vagy Széll Kálmán terv 2.0, vagy nyugdíjcsökkentés

Rogán: vagy Széll Kálmán terv 2.0, vagy nyugdíjcsökkentés Az új adók egy átlag magyar háztartás kiadásait havonta 500-600 forinttal emelhetik. Rogán Antal reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy vélte a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet.
Tovább
2012.
április
26. 08:17

Milliárdokba kerülhet a kényszernyugdíj

Milliárdokba kerülhet a kényszernyugdíj A bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt a köztársasági elnök március végén 194 felmentést írt alá - írja csütörtöki számában a Népszabadság.
Tovább
2012.
április
24. 15:29

Orbán már nem lát komoly akadályt a tárgyalások előtt

Orbán már nem lát komoly akadályt a tárgyalások előtt Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől.
Tovább
2012.
április
24. 08:48

Már a héten lecserélnek egy minisztert

Már a héten lecserélnek egy minisztert Már szerdán bejelentik, hogy Balog Zoltán váltja Réthelyi Miklóst a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) élén – írja több kormányzati forrásra hivatkozva az Index internetes portál.
Tovább
2012.
április
23. 20:24

Kórházszövetségek: az államosítás jó irány

Kórházszövetségek: az államosítás jó irány Kórházi szövetségek vezetői szerint az egészségügyi rendszerben szükség volt az átalakításra, ebben az egészségügyi intézmények állami kézbe kerülése egy jó irány, de ezzel együtt fontos, hogy a megkezdett reformokat végig is vigyék.
Tovább
2012.
április
23. 07:47

Júliustól rosszabb kezelést kap a 'vétkező' cukorbeteg

Júliustól rosszabb kezelést kap a 'vétkező' cukorbeteg Félmillió magyar cukorbeteget akar megregulázni az egészségügyi kormányzat. Az érintetteknek alighanem felmegy a cukruk, ha kezükbe kerül a Magyar Közlöny. A hét végén látott ugyanis napvilágot az a miniszteri rendelet, amely elveszi a korszerűbb és a beteg számára olcsóbb terápiát azoktól, akik nem tudják tartani az előírt diétát.
Tovább
2012.
április
21. 10:24

Telefonadó - No comment

Telefonadó - No comment Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a magyar távközlési szolgáltatók nem kommentálták az MTI-nek az Origón pénteken megjelent értesülést, miszerint a gazdasági minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg.
Tovább
2012.
április
20. 12:00

Nyugdíjrendszer: 17 változtatást végzett a kormány

Nyugdíjrendszer: 17 változtatást végzett a kormány A kormány megalakulásakor súlyos hiányosságokat vett át elődjétől, az átvett rossz rendszerek finanszírozása egyre inkább fenntarthatatlanná vált – mondta az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának ülésén Réthelyi Miklós.
Tovább
2012.
április
18. 07:52

Mi lesz a korkedvezményes nyugdíj helyett?

Mi lesz a korkedvezményes nyugdíj helyett? A három műszakos folyamatos munkarend az egyik a lehetséges ártalmak közül, amelyek fokozottan igénybe veszik az emberi szervezetet - ismerte el Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter parlamenti felszólalásában. Arról viszont egyelőre nem árult el konkrétumot, milyen ellátás bevezetését tervezi a kormány az év végéig még létező korkedvezményes nyugdíj kiváltására.
Tovább
2012.
április
03. 03:56

Lemondott Schmitt Pál - Két hét múlva lehet új jelölt

Lemondott Schmitt Pál - Két hét múlva  lehet új jelölt Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke április 16-án jelölhet új államfőt a kormánypárti frakciószövetség hétfő késő esti felkérése után. A Schmitt Pál lemondása utáni jelölési folyamatról a frakcióvezetők az esti órákban ötpárti egyeztetést tartottak az Országgyűlés épületében, a miniszterelnök pedig több mint két órán át tartó egyeztetésen vett részt az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László dolgozószobájában. A fideszes házelnök esetleges jelöléséről ugyanakkor újságíróknak azt mondta, "nem aktuális kérdés".
Tovább
2012.
április
02. 09:09

Schmitt-ügy - Lemond a Semmelweis Egyetem rektora

Schmitt-ügy - Lemond a Semmelweis Egyetem rektora Lemond posztjáról a Semmelweis Egyetem rektora; Tulassay Tivadar döntését az intézmény honlapján jelentette be vasárnap délután. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál.
Tovább
2012.
március
15. 08:44

Március 15. - Állami, párt- és civil rendezvények országszerte

Március 15. - Állami, párt- és civil rendezvények országszerte A budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentnél beszél majd, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció szintén a fővárosban, az MSZP pedig Esztergomban ünnepel. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elől újabb békemenet indul majd, és Milla-tüntetés is lesz.
Tovább
2012.
március
09. 08:55

"Mérgesedik a vita" - Éles sajtóbírálat Orbánéknak

"Mérgesedik a vita" - Éles sajtóbírálat Orbánéknak A konzervatív nemzetközi sajtó is élesen bírálja Magyarországot, mert nem sikerült megnyugtató választ adnia az Európai Bizottság kifogásaira. A lapok azt emelik ki, hogy Brüsszel továbbra is nyomás alatt fogja tartani Magyarországot, amíg nem rendezi megnyugtatóan a jegybank függetlenségét, a bírók nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal helyzetét. Több lap megjegyzi: Magyarország nagyon hosszú idő alatt vagy egyáltalán nem fog megegyezni az IMF-fel.
Tovább
2012.
március
08. 15:52

Maratoni kötélhúzás Brüsszellel

Maratoni kötélhúzás Brüsszellel A magyar kabinetnek a jelek szerint továbbra sem sikerült teljesen meggyőznie Brüsszelt arról, hogy nem akar visszaélni politikai hatalmával: a bizottság a bírák korai nyugdíjazása és az adatvédelmi hivatal függetlensége terén új szakaszba léptette a kötelezettségszegési eljárást, a jegybanki függetlenséget illetően pedig azonnali cselekvést kért a kormánytól.
Tovább
2012.
március
07. 17:16

Baj van! Már összejött az éves hiány fele

Baj van! Már összejött az éves hiány fele Februárban 393,9 milliárd forint lett az államháztartás hiánya, így, köszönhetően a januári szufficitnek a kéthavi hiány „csak” 286,6 milliárd forint, ami az éves terv 49,7 százaléka.
Tovább
2012.
március
06. 08:53

További harcokra számít Navracsics az Európai Bizottsággal

További harcokra számít Navracsics az Európai Bizottsággal További vitákra számít a miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottsággal a jegybankelnöki eskü, az MNB elnökének fizetése és a bírák nyugdíjazása kapcsán. Navracsics Tibor, közigazgatási- és igazságügyi miniszter a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában azt mondta, ha a vita elhúzódik, bíróság vethet véget a nézeteltéréseknek. Navracsics Tibor az Unióval folytatott megbeszélések nyomán úgy látja, hogy bár a bizottság biztatónak tartotta a kormány elmozdulását, de nem tartja elegendőnek.
Tovább
2012.
március
02. 10:11

Orbán Viktor: Magyarországtól egyetlen "petákot" sem vesznek el jövőre

Orbán Viktor: Magyarországtól egyetlen "petákot" sem vesznek el jövőre Orbán Viktor biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől. A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának Brüsszelből nyilatkozva pénteken kifejtette: az új uniós fiskális paktum segít az euró megerősítésében, és ez Magyarország érdeke is.
Tovább
2012.
március
01. 11:36

MSZP: ismertesse a kormány, milyen nyugdíjmodellt akar!

MSZP: ismertesse a kormány, milyen nyugdíjmodellt akar! Az MSZP csütörtökön sajtótájékoztatón újra arra szólította fel a kormányt, tisztázza, hogy milyen nyugdíjmodellt akar.
Tovább
2012.
február
28. 10:24

Nyugdíjügy: a kormány is tanácstalan?

Nyugdíjügy: a kormány is tanácstalan? Szakértők szerint politikai hiba lenne változtatások nélkül átvenni a svéd modellt. Tegnap is késő lett volna, ha a kormány nyilvánosságra hozza a 2013. január 1-jétől hatályba lépő új nyugdíjtörvényt − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők.
Tovább
2012.
február
26. 20:13

Elhunyt Maurice André francia trombitaművész

Elhunyt Maurice André francia trombitaművész Életének 78. évében vasárnap virradóra elhunyt Maurice André francia trombitaművész a délnyugat-franciaországi Bayonne kórházában - tudatta a művész családja.
Tovább
2012.
február
25. 10:52

Így nem lesz megállapodás az EU-val...

Így nem lesz megállapodás az EU-val... A kormány kidolgozta a megfelelő forgatókönyvet arra az esetre, ha az Európai Bizottság nem fogadja el Magyarország válaszát a bírók nyugdíjkorhatára egységesítésének ügyében indított kötelezettségszegési eljárás ügyében – írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2012.
február
23. 08:56

Nem csökkentek a nyugdíjkiadások

Nem csökkentek a nyugdíjkiadások A kormány jelentős kiadáscsökkentést remélt a nyugdíjrendszer átalakításától, a januári számokon azonban nem nagyon látszik a spórolás. A nyugdíjak és a korábbi nyugdíjszerű ellátások idén januári abszolút összege nem tér el érdemben a 2011. januári abszolút összegtől − ismerte el Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára.
Tovább
2012.
február
21. 11:16

A mai adófizetők nyugdíja múlhat a romák felzárkóztatásán

A mai adófizetők nyugdíja múlhat a romák felzárkóztatásán Ha sikerülne a munka világába bekapcsolni a hazai cigányságot, az jót tenne a gazdasági növekedésnek és kiszámíthatóbbá tenné a jövőt - mondta a közigazgatási tárca államtitkára, Balog Zoltán.
Tovább
2012.
február
18. 10:16

Száz oldalban magyaráz a kormány

Száz oldalban magyaráz a kormány Mintegy száz oldal terjedelemben válaszolt pénteken a magyar kormány az Európai Bizottságnak azokra az egy hónappal ezelőtti felvetésekre, amelyek részben Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárások megindításáról szóltak, részben pedig tájékoztatást kértek a magyar hatóságoktól egyes magyar törvényalkotási kérdésekben - közölte neve mellőzését kérő brüsszeli forrás.
Tovább
2012.
február
15. 11:39

A kormány ajánlata: a túlkoros bírák maguk döntenek a nyugdíjukról

A kormány ajánlata: a túlkoros bírák maguk döntenek a nyugdíjukról A kormány ma tárgyal a jegybank és az adatvédelmi hatóság függetlensége, a bírák nyugdíjazása miatt indított EU-s kötelezettségszegési eljárások megoldásairól. Ha nem lenne napirenden a kérdés, akkor a kormányülés előtt egyeztetnek a válaszokról a miniszterelnökkel.
Tovább
2012.
február
15. 01:19

Érzelmileg zsarolják az időseket

Érzelmileg zsarolják az időseket A nyugdíjasok ugyanazt várják Orbán Viktortól, amit mindegyik társadalmi csoport: teljesítse, amit a választások előtt ígért, tegye rendbe a gazdaságot - így reagált a kormányfő hétfői felszólalására a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnöke, Hegyesiné Orsós Éva.
Tovább
2012.
február
08. 09:24

A középosztályhoz, illetve szavazótáborához szólt Orbán Viktor

A középosztályhoz, illetve szavazótáborához szólt Orbán Viktor A középosztályhoz, illetve szavazótáborához szólt Orbán Viktor miniszterelnök kedden elmondott országértékelésében az MTI által megkérdezett politológusok szerint. A Nézőpont Intézet jól felépített, határozott hangvételű beszédként értékelte a kormányfő szavait, a Magyar Progresszív Intézetnél pedig úgy gondolják, Orbán Viktor sarkosan, "néhol osztályjelleget öltve" fogalmazott.
Tovább
2012.
február
06. 10:18

Nyugdíj: nem látszik a stratégia

Nyugdíj: nem látszik a stratégia Sem a demográfiai, sem a foglalkoztatási mutatók nem kedveznek a nyugdíjaknak, ami a korhatárhoz közelállóknak sem ígér sok jót, a fiatalabb nemzedék számára pedig még a mainál is komorabb jövőt jósol. Az elmúlt két évben elkezdődött a nyugdíjrendszer átalakítása, de azt nem látni, milyen hosszú távú stratégia alapján. Az eddigi lépések célja, úgy tűnik, sokkal inkább a pillanatnyi költségvetési lyukak befoltozása, semmint a hosszú távon fenntartható és majdan védelmet, megélhetést nyújtó rendszer kialakítása.
Tovább
2012.
január
31. 09:58

Dolgoznak a nyugdíjpénztári rendszer átalakításán

Dolgoznak a nyugdíjpénztári rendszer átalakításán Kidolgozás alatt vannak a nyugdíjpénztári szabályozás további, szükséges részletkérdései - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI hétfői kérdésére.
Tovább
2012.
január
28. 16:35

Matolcsy mégis szereti a nyugdíjpénztárakat

Matolcsy mégis szereti a nyugdíjpénztárakat Az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban új szabályozási modell bevezetésén gondolkodik az NGM, szóba kerülhet a kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése is - derül ki Matolcsy György parlamenti válaszából.
Tovább
2012.
január
25. 19:35

Reagálás Korózs Lajos nyilatkozatára

Reagálás Korózs Lajos nyilatkozatára Igen meglepő a szocialisták hirtelen támadt aggodalma annak fényében, hogy kormányzásuk alatt folyamatosan csökkentették a nyugdíjak reálértékét, a rezsiköltségek állandó emelése pedig már-már elviselhetetlen terheket rótt az idősebbekre.
Tovább
2012.
január
25. 10:00

Három kérdésben nem enged a kormány

Három kérdésben nem enged a kormány Több ponton sem hajlandó engedni a miniszterelnök az Európai Unió kéréseinek. Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökénél tett látogatása után egyértelművé tette, a jegybank vezetőinek eskütételi kötelezettsége, az MNB elnökének fizetése és a bírók nyugdíjkorhatárával kapcsolatban további egyeztetésekre lesz szükség a kormány és Brüsszel között, a többi vitás ügy jogi rendezésére viszont már a következő kormányülésen javaslatot tesz a miniszterelnök.
Tovább
2012.
január
23. 10:48

Öregek menete? - Külföldi vélemények a kormány melletti tüntetésről

Öregek menete? - Külföldi vélemények a kormány melletti tüntetésről A kormány melletti szimpátiatüntetésen szombaton jobbára az ötvenes, illetve annál idősebb korosztály jelent meg az AFP beszámolója szerint. A francia hírügynökség tudósításában jelezte: a demonstrálók is elismerték, hogy Magyarországon nem mennek jó irányba a dolgok, ám szerintük ez nem indokolja az ország elleni spekulációs támadásokat és éles nemzetközi kritikákat.
Tovább
2012.
január
23. 09:06

Nyugdíj: lépnie kell a kormánynak!

Nyugdíj: lépnie kell a kormánynak! A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik belső munkaanyaga szerint tovább nem halasztható a nyugdíjrendszer átalakítása, az origo birtokába került anyag szerint a kormány több lehetőség közül is választhat, azonban mint arra már történtek több ízben is utalások, a befutó a svéd rendszerhez hasonló modell lehet. Több oldalon is belenyúlnának a rendszerbe, így például gyorsabb lenne a korhatáremelés, csökkentenék a kezdőnyugdíjakat a jövedelmekhez képest és az önkéntes pénztárak esetében a tulajdonosok oldalán lennének jelentős változások.
Tovább
2012.
január
20. 10:24

Orbán: kedden politikai megállapodás jöhet létre Barrosóval

Orbán: kedden politikai megállapodás jöhet létre Barrosóval Orbán Viktor kormányfő arra számít, hogy kedden Brüsszelben politikai megállapodás jöhet létre közte és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök között a kifogásolt magyar törvényekkel kapcsolatban. A miniszterelnök erről pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt.
Tovább
2012.
január
20. 08:49

Autózás: lecseréltetné az összes rendszámot a kormány

Autózás: lecseréltetné az összes rendszámot a kormány Az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca erre az Európai Bizottságnak küldött decemberi jelentésében tett ígéretet: a tervek szerint a cseréből befolyó illeték idén 12 milliárd forintot tehet ki. Bár a jelentés pontos részleteket nem közöl, a hvg.hu információi szerint a kormány arra készül, hogy teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszert vezessen be, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.
Tovább
2012.
január
19. 12:26

Milyen lesz az új nyugdíjrendszer?

Milyen lesz az új nyugdíjrendszer? A Népszava írása szerint a Századvég nyugdíjtanulmánya az egyéni számlás, költségvetési kiegészítés nélkül, kizárólag a befizetéseken alapuló "svéd modell alkalmazásának lehetőségeit" elemzi. Eszerint a jövőben a rendszernek két eleme lesz, az egyéni számla- és az alapnyugdíj bevezetése.
Tovább
2012.
január
19. 09:55

Bajnai: lehet, hogy néptribunra, lehet, hogy pártpolitikusra lesz szükség a Fidesz leváltásához

Bajnai: lehet, hogy néptribunra, lehet, hogy pártpolitikusra lesz szükség a Fidesz leváltásához Bajnai Gordon szerint ma még nem tudni, ki lesz Orbán Viktor kihívója: előfordulhat, hogy néptribunra lesz szükség, netán egy ravasz, ügyes, okos pártpolitikusra. A volt miniszterelnök a HVG-nek adott, csütörtökön megjelent interjúban azt mondta: ha az ellenzéki pártok valamelyike dominánssá válik, annak vezetője kell, hogy legyen a kormányfőjelölt, több párt és szervezet összefogása esetén pedig az, akinek a legnagyobb esélye van a győzelemre és a jó kormányzásra.
Tovább
2012.
január
18. 18:12

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt - jelentette ki az Európai Parlament (EP) szerdai, Magyarországról szóló vitájában Orbán Viktor, rámutatva: e megújítás és annak tempója mellett természetes, ha felmerülnek vitás kérdések. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EU által felvetett problémák könnyen, egyszerűen, gyorsan orvosolhatók, továbbá kiemelte azt is, hogy az új alaptörvénnyel kapcsolatban eddig nem érkezett jogi kifogás.
Tovább
2012.
január
18. 08:19

Módosult a „Kor-Társ” Idősügyi Program

Módosult a „Kor-Társ” Idősügyi Program Idősklubok, nyugdíjasklubok, kulturális, oktatási és egészségügyi programjainak támogatására (KOR-TARS-11) kiírt Pályázati Felhívásban és Pályázati Útmutatóban meghatározott beadási határidők módosultak.
Tovább
2012.
január
16. 12:22

Orbán: agrárország vagyunk

Orbán: agrárország vagyunk Magyarország "minden ellenkező híreszteléssel szemben" eredendően mezőgazdasági ország - jelentette ki a miniszterelnök a Darányi Ignác Terv, a nemzeti vidékstratégia végrehajtási keretprogramjának hétfői bemutatóján. Orbán Viktor a terv céljait a megőrzés, a megújítás és a minőség hármas jelszavával foglalta össze és beszédében sürgette a földtörvény módosítását, illetve további szabályok megalkotását a birtok- és tulajdonvédelem érdekében.
Tovább
2012.
január
13. 11:02

Orbán: beetetnek bennünket az államcsőd veszélyével

Orbán: beetetnek bennünket az államcsőd veszélyével Az ország legnagyobb kihívása most a gazdasági növekedés, emiatt kell az IMF hitel, amihez, ha megvan, lehet, hogy hozzá se kell nyúlnunk. Ezt Orbán Viktor mondta a Magyar Rádióban.
Tovább
2012.
január
12. 08:40

Vasárnapig pályázhatnak támogatásért a nyugdíjas közösségek

Vasárnapig pályázhatnak támogatásért a nyugdíjas közösségek Szabadon választható programok megvalósítására 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást is kérhetnek vasárnap estig a nyugdíjas közösségek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatán.
Tovább
2012.
január
08. 21:33

Az IMF nem fog engedni

Az IMF nem fog engedni A jegybanktörvény lesz az egyik fő témája az IMF és a magyar küldöttség jövő heti tárgyalásainak - közölte az IMF főigazgatója Christine Lagarde a CNN honlapján a hét végén közzétett tévéinterjúban. "Nem engedünk, nem kötünk kompromisszumot, de nem is állunk fel a tárgyalóasztaltól" - válaszolta a jegybanki függetlenség kérdésének fontosságára vonatokozó kérdésre.
Tovább
2012.
január
07. 10:53

Mit vár Orbántól az IMF? Itt a lista

Mit vár Orbántól az IMF? Itt a lista Kiszivárgott az IMF jelentése, amiből kiderül: a magyar kormánynak mit kellene tennie, ha meg akar állapodni a pénzintézet segítségéről. A nem szokványos gazdaságpolitikát nyugdíjaznák.
Tovább
2012.
január
05. 17:53

Feljelentés magán-nyugdíjpénztárak ellen

Feljelentés magán-nyugdíjpénztárak ellen A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) több büntető feljelentést tesz majd hűtlen kezelés miatt, amint véglegesíti jelentésének a magánnyugdíjpénztárak működésére, működési költségeinek felhasználására vonatkozó részét; a Kehi a vagyonkezelést is vizsgálja, már látni, hogy jelentős kár van, az elmaradt haszon több milliárd forintra tehető - mondta a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.
Tovább
2012.
január
05. 15:48

Nyugdíjas közösségek programjait támogatja a minisztérium

Nyugdíjas közösségek programjait támogatja a minisztérium Szabadidős programok, így például kulturális és sportrendezvények, utazások, tanfolyamok, író-olvasó találkozók megtartására írt ki pályázatot időskorúak számára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium; a "Kor-társ" elnevezésű program pályázati kerete csaknem 24 millió forint.
Tovább
2011.
december
28. 09:01

Magánnyugdíj: újabb kormánytervek

Magánnyugdíj: újabb kormánytervek Óriási fricskát ad az állam a tavaly visszalépőknek, és semmivel sem motiválja a még mindig kitartó magán-nyugdíjpénztári tagokat, hogy lépjenek vissza az állami rendszerbe. Az eddig bejelentett és elfogadott módosítások szerint ez a helyzet, ezért logikus lenne, ha új szabályok jönnének: akik véglegesen maradnak, kicsit más feltételekkel juthatnának majd állami nyugdíjhoz, mint akik visszalépnek.
Tovább
2011.
december
22. 08:53

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata A javaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártaggá vált természetes személy kezdeményezheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépését. A visszalépő tagok tagdíjkiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a pénztár átadja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A pénztár a tagsági jogviszony megszüntetésével kapcsolatos tényleges költségeket, legfeljebb azonban a tag követeléséből annak egy ezrelékét vonhatja le.
Tovább
2011.
december
21. 16:11

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában A nyugdíjkasszában szó sincs hiányról - jelentette ki a szocialista Korózs Lajos szavaira válaszolva Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra kérte az MSZP elnökségi tagját, hogy "hagyjon fel valótlan állításaival".
Tovább
2011.
december
19. 08:49

Orbán fejét akarná az Európai Bizottság?

Orbán fejét akarná az Európai Bizottság? Hárompontos ultimátumot kapott Orbán Viktor az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló delegációjától. A brüsszeli testület a jegybanktörvény-tervezet és az egykulcsos adót kétharmados törvénybe bebetonozó javaslat visszavonását kérte, továbbá kikötötte, hogy csak a szigorú ellenőrzéssel járó IMF-hiteltípushoz járul hozzá. A kormányban és a Fideszben úgy vélik, az EB szándékosan kért „lehetetlent” a kormányfőtől, mert az egyes nemzetközi szervezetek így akarják kierőszakolni Orbán távozását.
Tovább
2011.
december
16. 20:43

Hazament az IMF és az EU küldöttsége

Hazament az IMF és az EU küldöttsége Megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti konzultáció az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről - közölte Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője. Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő, véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét potenciálisan veszélyeztető törvénymódosító javaslattal.
Tovább
2011.
december
16. 10:02

Nincs többé magánnyugdíj

Nincs többé magánnyugdíj A devizahitelesek problémája igazi, "modernkori istencsapás", amelyet a Bankszövetséggel csütörtökön aláírt megállapodással a kormánynak sikerült megoldania - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Arról is beszélt, hogy a jövőben minden nyugdíjjárulék az államkasszába megy.
Tovább
2011.
december
15. 17:03

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak Jövőre is az állami nyugdíjalapba tereli át a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseket arra hivatkozva, hogy az ebből befolyó 48 milliárd forintra szükség van a költségvetési hiány tartásához - közölte mai tájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség megdöbbenéssel értesült a kormányzati elképzelésekről. Ez a lépés a magánpénztári szektor végét jelentheti. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.
Tovább
2011.
december
12. 00:45

Új költségvetés kell!

Új költségvetés kell! Fél százalék a 2012-es gazdasági növekedés felső határa a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor ezt az m1-nek adott nyilatkozatában mondta a jövő évi költségvetés átalakításával kapcsolatban. A vasárnap adásba került interjúban a kormányfő szólt arról is: méltányolja a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásának okát, de szerinte olyan jogi megoldásra van szükség, amellyel Fellegi Tamás kormánytag marad, hogy kellő súllyal tudja képviselni a magyar kabinet álláspontját a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon.
Tovább
2011.
december
08. 11:15

Sok lenne a munka - Lemond a fejlesztési miniszter

Sok lenne a munka - Lemond a fejlesztési miniszter Feladatainak sokasága miatt lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szerdán felvetette a miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél felmentését. Fellegi Tamás azt is bejelentette, hogy már a jövő héten találkozik az IMF és az Európai Unió magas szintű tárgyaló képviselőivel.
Tovább
2011.
december
05. 06:52

Tavasztól épülhet az ócsai szociális telep

Tavasztól épülhet az ócsai szociális telep Jelenleg az adminisztratív eljárásoknál tartanak a fizetésképtelen lakáshiteleseknek épülő családiház-program előkészítésében, de márciusban már megkezdődhet az első ütemben tervezett 80 ház megépítése.
Tovább
2011.
november
30. 21:32

Garantálja a kormány a nyugdíjemelést

Garantálja a kormány a nyugdíjemelést A kormány a nyugdíjas társadalomnak tett ígéretét betartva 2012-ben is folytatja a nyugdíjak emelését, miközben Európa-szerte befagyasztják, vagy csökkentik a nyugdíjakat - közölte a kormányszóvivői iroda.
Tovább
2011.
november
30. 12:23

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont A magán-nyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság - derül ki Matolcsy György tájékoztatásából, amely szerint a még fel nem használt vagyonelemeket is az adósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
november
26. 10:06

Megjött Orbán levele: ezt ígéri a nyugdíjasoknak

Megjött Orbán levele: ezt ígéri a nyugdíjasoknak A gáz, a villany, a távfűtés, a víz és csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - ígéri a nyugdíjasoknak írt levelében Orbán Viktor. Az újabb propaganda levél 200 millió forintot vitt el a nyugdíjkasszából.
Tovább
2011.
november
25. 07:04

Ennyivel több nyugdíjat hoz jövőre a postás

Ennyivel több nyugdíjat hoz jövőre a postás A családok szociális védelme érdekében a rezsiköltségek befagyasztása mellett a kormány december elsejétől újra megtiltja a kilakoltatásokat - jelentette be csütörtökön Giró-Szász András. A kilakoltatási moratórium ismételt bevezetése mellett a nyugdíjakról is szót ejtett a kormányszóvivő.
Tovább
2011.
november
24. 19:45

MSZP: a nyugdíj-átalakítással legfeljebb 19 milliárdot lehet spórolni

MSZP: a nyugdíj-átalakítással legfeljebb 19 milliárdot lehet spórolni Az Orbán-kormány kalkulációival ellentétben a nyugdíjrendszer átalakításával nem 93 milliárd, hanem legfeljebb 19 milliárd forintot lehet megtakarítani - írja csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Policy Agenda számításaira hivatkozva a szocialista Korózs Lajos, aki azt kérdezi: hogy hogyan spórolja meg a kormány hiányzó 74-84 milliárd forintot.
Tovább
2011.
november
23. 15:22

Matolcsy a sereghajtók között

Matolcsy a sereghajtók között Matolcsynak csak Görögország és Olaszország pénzügyminiszterét sikerült megelőzni a sorban - ami nem túl jó jel, tekintve, hogy ők már mind a ketten belebuktak az euróválságba. A Financial Times összeállította Európa pénzügyminisztereinek rangsorát, e szerint az unió jelentősebb országait szerepeltető 19 helyes listán a 17. helyen végzett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Tovább
2011.
november
23. 12:16

Átalakítja-e a kormányt Orbán Viktor?

Átalakítja-e a kormányt Orbán Viktor? A kormányfő külön igazságügyi és külön közigazgatási tárcáról gondolkodik? Matolcsy Györgyöt nem meneszti Orbán Viktor. Legalábbis január végéig, amíg le nem zárulnak az IMF-fel tervezett tárgyalások, bizonyosan nem. Az egyik miniszter úgy fogalmazott: a miniszterelnök kormányátalakítási szándéka „benne van a levegőben, érezhetően”. Az IMF-sztori felerősítette a változtatás iránti elhatározottságát, Orbán Viktor már utalt is az átszervezésre, „ami két hónapon belül valószínűleg megtörténik”.
Tovább
2011.
november
23. 10:07

MSZP: lelkiismeret-furdalása van Orbánnak

MSZP: lelkiismeret-furdalása van Orbánnak Az MSZP szerint a miniszterelnök a korábbi ígéretei megszegése miatt érzett lelkiismeret-furdalását akarja enyhíteni azzal levéllel, amelyet az ellátásuk értékállóságát garantálva írt a nyugdíjasoknak.
Tovább
2011.
november
22. 15:51

Orbán Viktor levele a nyugdíjasoknak

Orbán Viktor levele a nyugdíjasoknak A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - hangsúlyozza Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak írt levelében, amelyet keddtől kézbesítenek a címzetteknek.
Tovább
2011.
november
19. 09:03

"Senki nem marad nyugdíjellátás nélkül”

"Senki nem marad nyugdíjellátás nélkül” A nyugdíjrendszer átalakítása miatt az átmeneti időszakban senki nem marad ellátás nélkül – mondta a Közigazgatás Rádiójában Molnár László, Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója. Hozzátette: a megváltozott jogszabályok és a folyamatban lévő változtatásoknak köszönhetően idén 80 százalékkal nagyobb volt az ügyélforgalmunk, mint tavaly.
Tovább
2011.
november
18. 14:02

A kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel és az EU-val

A kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel és az EU-val A kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő. Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg - közölte pénteken az NGM.
Tovább
2011.
november
18. 09:16

Matolcsy ma közli az IMF-fel a megállapodási szándékot

Matolcsy ma közli az IMF-fel a megállapodási szándékot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel - közölte Orbán Viktor kormányfő, hangsúlyozva: Magyarország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja.
Tovább
2011.
november
17. 18:42

Ez még a gazdasági szabadságharc, vagy valami más?

Ez még a gazdasági szabadságharc, vagy  valami más? Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal - közölte a Nemzetgazdaság Minisztérium.
Tovább
2011.
november
16. 20:04

Soltész Miklós: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat

Soltész Miklós: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat A novemberi nyugdíjkifizetéssel mindenki megkapja az infláció emelkedése miatt járó kiegészítést, és az özvegyi nyugdíjakat sem akarja senki elvenni - jelentette ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán a Zala Megyei Türjén.
Tovább
2011.
november
14. 19:14

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül Róna Péter közgazdász szerint a görög- illetve olaszországi események után egyértelmű, hogy az EU "saját" embereit ülteti a periféria országainak kormányfői székébe. Orbán Viktornak szerinte egy éven belül mennie kell, már az utódja is megvan. Az eddigi európai csúcsok mind kudarccal végződtek, a kierőszakolt mentőcsomagok pedig csak a privatizációról szólnak.
Tovább
2011.
november
14. 13:49

Lázár: marad az eva 2012-ben

Lázár: marad az eva 2012-ben Megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva 2012-ben, az összeghatára és az adómértéke azonban emelkedni fog - nyilatkozta a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülése után az MTI-nek. Lázár János úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők és Orbán Viktor miniszterelnök kompromisszumra jutottak.
Tovább
2011.
november
14. 11:10

Rosszkor vásárolt az állam?

Rosszkor vásárolt az állam? Átrendezte a harmadik negyedévben a tőzsdei részvények piacát a Szurgutnyeftyegaz Mol-pakettjének állami megvásárlása és a nyugdíjpénztári vagyon egy részének átvétele: a tranzakciók eredményeként az államháztartás részesedése többszörösére, nagyjából 15 százalékosra emelkedett a hazai részvényekből, szemben a három hónappal korábbi 6,4 százalékkal – írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
november
10. 19:55

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be.
Tovább
2011.
november
04. 15:53

2015-re elkészül a Puskás Stadion

2015-re elkészül a Puskás Stadion Megtárgyalta és elfogadta a kabinet a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót - közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András kifejtette: egy 40 ezer férőhelyes - igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból. Megjegyezte, a jelenlegi épület részeinek az elbontása körülbelül 5 milliárd forintba kerül.
Tovább
2011.
október
28. 17:48

Változatlanok maradnak az özvegyi nyugdíjak

Változatlanok maradnak az özvegyi nyugdíjak A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szerint semmiféle olyan javaslatot nem tartalmaz a parlament által most tárgyalt indítvány az özvegyi nyugdíjakra vonatkozóan, amely korlátozást jelentene a jelenlegi jogosultsági feltételekhez képest.
Tovább
2011.
október
26. 08:15

Veszélyben a maradók nyugdíja

Veszélyben a maradók nyugdíja A következő években a munkavállalóktól nagyobb hozzájárulást vár a kormány a járulékfizetésben, ő maga azonban inkább visszavesz. Olyan passzust is beletett az adótörvénybe, amely megfoszthatja a magánpénztártagokat a nyugdíjjogosultságtól.
Tovább
2011.
október
24. 18:08

Ezek a nyugdíjak biztosan megszűnnek jövőre

Ezek a nyugdíjak biztosan megszűnnek jövőre Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot.
Tovább
2011.
október
23. 20:52

"Nem tetszik a rendszer?"

"Nem tetszik a rendszer?" Mintegy 50-60 ezer ember gyűlt ösze az Egymillióan a sajtószabadságért csoport által "Nem tetszik a rendszer?" alcímmel meghirdetett tüntetésen. A szervezők szerint egyértelművé vált, hogy a külön-külön is rossz törvényekkel Orbán Viktor egy autoriter, velejéig antidemokratikus politikai rendszert épít.
Tovább
2011.
október
23. 19:48

Orbán: mindent, ami a mai világunkban jó, 1956 teremtette meg

Orbán: mindent, ami a mai világunkban jó, 1956 teremtette meg Orbán Viktor szerint mindazt, "ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást,a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg". A miniszterelnök erről az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követő brüsszeli sajtótájékoztatóján beszélt vasárnap.
Tovább
2011.
október
22. 16:37

Újabb jogszabály születik a korkedvezményekre

Újabb jogszabály születik a korkedvezményekre A kormány döntése szerint foglalkoztatási, munkabiztonsági és munka-egészségügyi szempontok alapján 2012. június végéig kell kidolgozni a szervezet fokozott igénybevételével járó munkavégzés esetén 2013. január 1-jétől alkalmazható intézkedések és ellátások rendszerét, amely kiváltja a korkedvezményes nyugdíjat.
Tovább
2011.
október
21. 22:47

Korhatár előtti nyugdíj - Jövő héten kerül a Ház elé a javaslat

Korhatár előtti nyugdíj - Jövő héten kerül a Ház elé a javaslat Kedden kezdődik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak szerkezeti átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája - jelezte Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.
Tovább
2011.
október
20. 10:29

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés Sikerült a nyugdíjakat megvédenie és „nem kérdés”, hogy húsz-harminc év múlva a magyar embereknek lesz nyugdíja – közölte szerdán az ATV Startban Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a kormányváltáskor „nem volt igazából elég pénz a nyugdíjkasszában, tehát nem igazán tudtunk volna miből fizetni”.
Tovább
2011.
október
15. 11:02

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.
Tovább
2011.
október
15. 07:14

Befagyasztják a nyugdíj értékét

Befagyasztják a nyugdíj értékét A jövőben csak az inflációtól tenné függővé a kormány a mindenkori éves nyugdíjemelés mértékét. A parlament honlapjára felkerült a 2012. évi költségvetést megalapozó salátatörvény, amiben számos törvényt módosítanak. Ezek egy jó része a bírságok megállapításával foglalkozik.
Tovább
2011.
október
13. 15:55

Giró-Szász: elszántak a tüntetők, és elszánt a kormány is

Giró-Szász: elszántak a tüntetők, és elszánt a kormány is A kormányszóvivő szerint morális, igazságossági, gazdasági oka van vannak, hogy a kormány nem enged a korkedvezményes nyugdíjak ügyében. A szociálpolitikai támogatásokra 5,2 milliárd, az otthonteremtési hitelek kamattámogatására 1,3 milliárd forintot szán a kormány. Mindezzel körülbelül 10 ezer család élhet 2012-ben – jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő az m1 Ma reggel című műsorában.
Tovább
2011.
október
13. 10:41

Átalakítják a háziorvosi rendszert

Átalakítják a háziorvosi rendszert A történelmi hagyomány miatt sokak számára az ingyenes egészségügy alapvető, mert nem látják, hogy a E-alap bevételei honnan származnak. Azonban ennek az alapnak egyensúlyban kell lenni a kiadásokkal, vagyis a kormány feltett szándéka, hogy nem engedi el a gyeplőt az egészségügyben - mondta Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján.
Tovább
2011.
október
13. 06:27

Ámítás helyett érdemi egyeztetést követelnek Kónyáék

Ámítás helyett érdemi egyeztetést követelnek Kónyáék A forgalomlassító demonstrációk ellenére sem enged a kormány: minden tiltakozás dacára sem marad meg a korkedvezményes nyugdíj – tette világossá a kormányszóvivő. A Szolidaritás erre válaszul a társadalom széles rétegeit érintő kérdésekben azonnali egyeztetést követel.
Tovább
2011.
október
12. 09:19

Útlezárásokkal tiltakozik a Szolidaritás - A kormány nem enged

Útlezárásokkal tiltakozik a Szolidaritás - A kormány nem enged A Kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, ám álláspontja az ország újjászervezésével kapcsolatban változatlan. A Kormány úgy ítéli meg, hogy a tiltakozásokat szervező mozgalom célkitűzése a korai kedvezményes nyugdíjak fenntartását illetően morális, gazdasági és igazságossági szempontból tarthatatlan. A Kormányszóvivői Iroda közleménye.
Tovább
2011.
október
12. 09:06

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - Újabb részletek

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - Újabb részletek Csak a korhatár feletti öregségi ellátások számítanak nyugdíjnak 2012 januárjától, így a korhatár alattiak szociális ellátássá alakulnak. Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok – írja a Napi Gazdaság. Az ehhez szükséges törvénymódosítások napokon belül a parlament elé kerülnek.
Tovább
2011.
október
11. 14:31

Orbán Viktor a nyugdíjakról is beszélt az új érdekegyeztetési fórum alakuló ülésén

Orbán Viktor a nyugdíjakról is beszélt  az új érdekegyeztetési fórum alakuló ülésén A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) legfontosabb célja, hogy Magyarországon 2014-ig Európa leginkább versenyképes gazdasági környezete alakuljon ki - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a tanács alakuló ülésén. A kormány a következő évre is vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. A miniszterelnök szerint azonban minden korai nyugdíjba vonulási formát fel kell számolni annak érdekében, hogy a nyugdíjkassza működőképes legyen.
Tovább
2011.
október
07. 09:49

Népszámlálás - Néhol késnek a borítékok

Népszámlálás - Néhol késnek a borítékok Még mindig nem mindenhol kapták meg az országban a népszámlálási lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékokat - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője
Tovább
2011.
október
06. 08:09

Nem száll el a hiány -állítja a kormány

Nem száll el a hiány -állítja a kormány Nem száll el a 2011. évi költségvetés hiánya - közölte a kormányszóvivői iroda szerdán az MTI-vel az idei költségvetés megalapozottságával kapcsolatban szerintük félreértésre okot adó cikkekre reagálva.
Tovább
2011.
október
06. 07:52

MSZP: az elszegényedés éve következik

MSZP: az elszegényedés éve következik Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány szűkíti a szociális ellátásokat, szétveri a nyugdíjrendszert, az emberek terheit pedig növeli. Ebbe a körbe sorolta a felső áfakulcs 27 százalékra emelését, a munkavállalói járulék emelését, az adójóváírás kivezetését, az utazási kedvezmények szűkítését és azt, hogy a közszférában befagyasztják a béreket.
Tovább
2011.
október
05. 19:00

Drágábban utazhatunk busszal és vonattal?

Drágábban utazhatunk busszal és vonattal? A kormány negyedével kevesebb támogatást akar adni a távolsági közlekedési cégeknek a kedvezményesen utazók után - derül ki az Origo birtokába került törvénytervezetből. Nem valószínű, hogy a veszteséges cégek lenyelik a különbözetet, így a jegyek és a bérletek drágulhatnak januártól. Diákok, nyugdíjasok, álláskeresők, fogyatékosok is többet fizethetnek a közlekedésért.
Tovább
2011.
október
05. 09:40

Összedőlt a költségvetés, csak a nyugdíjvagyon segít

Összedőlt a költségvetés, csak a nyugdíjvagyon segít Az elkonfiskált nyugdíjvagyon nélkül a vállaltnál kétszer nagyobb pénzforgalmi hiánnyal zárná az idei évet a magyar költségvetés - derül ki a kormány Brüsszelnek küldött jelentéséből.
Tovább
2011.
október
03. 12:11

Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést

Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést Az első félévben majdnem 2000 milliárd forint volt a kormányzati szektor többlete, ez azonban szinte teljes egészében a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának volt köszönhető - derül ki a friss adatokból. A második negyedévben már a GDP 4,1 százaléka volt a hiány, vagyis a nyugdíjpénzek nélkül megint bajban lennénk.
Tovább
2011.
október
01. 09:32

Megkezdődött a népszámlálás

Megkezdődött a népszámlálás Mától október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, számlálóbiztosok is járják az országot.
Tovább
2011.
szeptember
30. 23:04

A kormány számít az idősek munkájára és tapasztalataira

A kormány számít az idősek munkájára és tapasztalataira Réthelyi Miklós miniszter az idősek világnapja alkalmából tartott pénteki budapesti rendezvényen, a Művészetek Palotájában azt mondta: a nemzeti együttműködés kormánya számít az idősebb nemzedék munkájára és tapasztalataira.
Tovább
2011.
szeptember
30. 22:52

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre A költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint létrehozzák a Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, amely a szociális ellátások egy meghatározott körét, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapból kikerülő, korai nyugdíjakat tartalmazza; az alapból ezekre 863 milliárd forintot fordíthatnak jövőre.
Tovább
2011.
szeptember
30. 22:13

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés A jövő évi költségvetés alapján természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Részletek a jövő évi költségvetésről.
Tovább
2011.
szeptember
29. 22:59

Járai: A nyugdíjállamosítás és a különadók bizonytalanságot okoztak

Járai: A nyugdíjállamosítás és a különadók bizonytalanságot okoztak Helyesli a büdzsé irányát és fenntarthatónak ítéli meg azt Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke. Fontosnak nevezte az állam méretének csökkenését, és a reformok felgyorsítását a szakember a 49. Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában.
Tovább
2011.
szeptember
29. 10:35

Pórul járnak a korhatár alatti nyugdíjasok

Pórul járnak a korhatár alatti nyugdíjasok A korhatár alatti nyugdíjasok ellátása nem emelkedik jövő januártól, bár azt valószínűleg megússzák, hogy a kormány megadóztassa őket. Az 57 és 62 év közöttiek "rendes" öregségi nyugdíjat kapnak, míg az 57 évnél fiatalabbak ellátása szolgálati járandóság lesz - ez évente emelkedik, de adózni kell utána.
Tovább
2011.
szeptember
29. 09:34

D-Day - Ma kezdődik a szakszervezeti "partraszállás"

D-Day - Ma kezdődik a szakszervezeti "partraszállás" Csütörtökön kezdődök a D-day elnevezésű tüntetéssorozat. A demonstrálók ülősztrájkkal nyitnak a Clark Ádám téren, szombaton lesz a Kossuth téri nagygyűlés, a következő héten pedig országszerte félpályás útlezárásokra lehet számítani. Összesen csaknem száz szakszervezet és civil szervezet csatlakozott az akcióhoz, mindannyian a kormányzati politika ellen tiltakoznak.
Tovább
2011.
szeptember
28. 16:13

Idősbarát önkormányzatokat díjazott a kormány

Idősbarát önkormányzatokat díjazott a kormány Szeretnénk megváltoztatni azt a felfogást, hogy az idős az, aki a nyugdíjat várja és teher a társadalom vállán – jelentette ki Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, az Idősbarát Önkormányzati Díj és szakmai elismerések átadó ünnepségén az Országházban.
Tovább
2011.
szeptember
27. 10:53

Mindenki megkapja a nyugdíjkompenzációt

Mindenki megkapja a nyugdíjkompenzációt Már készítik az idei nyugdíj-kompenzációról szóló a javaslatot, az év végéig mindenki megkapja az összeget, amelynek nagysága biztosítja majd a nyugdíjak reálértékének megőrzését - közölte a Kossuth Rádióban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális és családügyi államtitkára.
Tovább
2011.
szeptember
26. 11:19

Orbán: minőségi időskori életre, nem becsapós fiatalító kúrákra van szükség

Orbán: minőségi időskori életre, nem becsapós fiatalító kúrákra van szükség A miniszterelnök szerint át kell alakítani a magyar társadalom öregedéshez való viszonyát, ugyanis "a holnapot felélő fogyasztás világában" egészségtelen módon felértékelődött az emberi élet egy rövid, 16-30 év közötti szakasza, az élet többi része pedig leértékelődött.
Tovább
2011.
szeptember
26. 08:53

Keddtől viszik ki a kérdőíveket a számlálóbiztosok

 Keddtől viszik ki a kérdőíveket a számlálóbiztosok Keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit a számlálóbiztosok a lakosok címére; a borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd.
Tovább
2011.
szeptember
23. 10:18

Nincs szó a büdzsében nyugdíjelvonásról

Nincs szó a büdzsében nyugdíjelvonásról A kormányszóvivői iroda közlése szerint a jövő évi költségvetés tervezetének sarokszámai között nincsenek olyanok, amelyek bármilyen, nyugdíjelvonásra vonatkozó adatokat alátámasztanának.
Tovább
2011.
szeptember
21. 16:32

Nem tervez nyugdíjelvonást a kormány

Nem tervez nyugdíjelvonást a kormány Sem a kormány, sem a közigazgatási államtitkárság nem tervez nyugdíjelvonást a jövő évben – az erről szóló sajtóhírek csak találgatások, közölte szerdán a kormányszóvivői iroda.
Tovább
2011.
szeptember
21. 09:31

Sokak nyugdíja csökkenhet

Sokak nyugdíja csökkenhet Egyelőre nincs válasz a kormánytól az alapnyugdíj bevezetése és a tervezett nyugdíj-átalakítás ügyében, noha a kérdés csaknem 3 millió embert érint. A lapunk által megkérdezett közgazdász úgy tudja, jövő januártól 20 százalékkal csökkentik az ellátásokat, igaz, mindenki kapna 20 ezer forint alapnyugdíjat. Ezzel viszont a 100 ezer forint feletti ellátásból élők mindenképpen veszítenek. Egy másik nyugdíjszakértő ugyanakkor kérdésesnek nevezte, hogy januártól bevezethető-e az új rendszer, hiszen a 2,7 millió nyugdíjas új adatainak feldolgozására nincs kellő apparátus.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:28

40 ezer ügyet hagynak hátra a nyugdíjazott bírák

40 ezer ügyet hagynak hátra a nyugdíjazott bírák 40 ezer ügyet kell átadniuk azoknak a bíráknak, akiket jövőre nyugdíjaznak az új alaptörvény alapján. Azért hogy ez ne okozzon fennakadást, gyorsított eljárással 274 bírói állásra írnak ki pályázatot. Az erről szóló fideszes javaslat az alkotmányügyi bizottságban zöld utat kapott, tárgyalható - és két hét múlva dönthet róla az országgyűlés.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:14

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet Nehezen található olyan külső tényező, amely kedvező lenne a forint számára, és a jelenlegi kockázati környezetben nem kizárt, hogy az MNB több százalékpontos kamatemelésre szánja el magát - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Tovább
2011.
szeptember
17. 08:29

Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér?

Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér? Jövőre is a legalacsonyabb keresetűekkel kívánja megfizettetni a kormány az egykulcsos adórendszer árát. A legkisebb jövedelmekből havonta nettó 9-10 ezer forinttal kevesebb marad jövőre, mint az idén. Bruttó 210 ezer forintos keresetig mindenki rosszul jár, ha jövőre nem kap fizetésemelést. Három gyermek esetén még a havi 500 ezer forintos jövedelműek nettó keresete is csökken. A minimálbért a jelenlegi 78 ezer forintról havi 93 ezer forintra kellene emelni jövőre ahhoz, hogy ugyanannyi maradjon belőle, mint az idén.
Tovább
2011.
szeptember
16. 19:44

A kormány 27%-ra emeli az áfát, ez rekordszint

A kormány 27%-ra emeli az áfát, ez rekordszint Elkészült Magyarország országvédelmi költségvetésének tervezete, amelyet megküldtek a Költségvetési Tanácsnak - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A KT javaslatait beépítve szeptember végére, határidőre átadják a költségvetést az országgyűlésnek. Csak 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány, az áfát pedig 27 százalékosra emelik.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:52

Matolcsy: Kockázatos a helyzet

Matolcsy: Kockázatos a helyzet A nyugdíjvagyonból fizeti vissza a kormány a cégeknek egy európai bírósági döntés miatt visszajáró mintegy 250 milliárd forintnyi áfát, erre még az idén sor kerül – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) friss háttéranyagából.
Tovább
2011.
szeptember
09. 12:10

Nem lesz fennakadás a nyugdíjas bírók pótlása miatt

Nem lesz fennakadás a nyugdíjas bírók pótlása miatt Átmeneti törvény készül a nyugdíjba vonuló bírák pótlására, amely gyorsabb pályáztatást tesz lehetővé a bírói előmenetelben - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Hajdúszoboszlón pénteken.
Tovább
2011.
szeptember
07. 15:58

Czomba: legyen védettsége a nyugdíj előtt állóknak

Czomba: legyen védettsége a nyugdíj előtt állóknak A korábbi tervekkel ellentétben nem változik a munkavállalók éves rendes szabadsága az új Munka törvénykönyvben. Az új szabályozásról a Nemzetgazdasági Minisztérium szakállamtitkára kedden folytatott megbeszéléseket három munkaadói és két munkavállalói szövetség képviselőjével. Czomba Sándor a Gazdasági Rádiónak azt mondta, a védettség intézményét vissza akarják emelni a tervezetbe.
Tovább
2011.
szeptember
06. 17:10

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság Orbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.
Tovább
2011.
szeptember
06. 10:23

Hoppon maradtak a rendvédelmisek nyugdíjügyben

Hoppon maradtak a rendvédelmisek nyugdíjügyben Nem tárgyal többé a miniszterelnök a rendvédelmi dolgozók képviselőivel nyugdíjügyben - írta a Népszava. Az EU alapjogi biztosa időközben elutasította a rendőrök beadványát, így a szolgálati nyugdíjasok számára csak a strasbourgi bírósági út maradt.
Tovább
2011.
szeptember
05. 10:47

Orbán: "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban

Orbán: "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban – állítólag erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor, két amerikai diplomáciai távirat szerint is. A dokumentumokat a WikiLeaks szivárogtatta ki. A táviratokból az is kiderült: Orbán Viktor már 2008-ban biztos volt a Fidesz 2010-es választási győzelmében, de tartott attól, hogy túl könnyű lesz a diadal.
Tovább
2011.
szeptember
02. 09:54

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább
2011.
augusztus
31. 08:36

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből A kormányfő újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentését jelentette be, szeretné, ha a ciklus végére az államadósság mértéke közelebb lenne a 60, mint a 70 százalékhoz.
Tovább
2011.
augusztus
30. 20:32

Szijjártó: nem lesznek megszorítások

Szijjártó: nem lesznek megszorítások A miniszterelnök szóvivője szerint "hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz", nem lesznek megszorítások.
Tovább
2011.
augusztus
30. 09:37

Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk

 Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő ősz lesz – ezt mondta Orbán Viktor a diplomatáknak.
Tovább
2011.
augusztus
29. 14:34

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön Hiteltelennek és eredménytelennek tartja a második Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikáját Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a kormány lépései nem voltak logikusak. A közgazdász szerint a magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, hanem részben tandíjjal, részben állami támogatással, erős teljesítmény-követelmény támasztásával nemzetközi színvonalú oktatást kell biztosítani.
Tovább
2011.
augusztus
29. 06:49

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni Varga Mihály szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.
Tovább
2011.
augusztus
25. 07:36

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás A miniszterelnök szóvivője újságírók előtt a legfrissebb fogyasztási adatokat firtató felvetésre azt mondta: a fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak. Ehhez pedig olyan adórendszerre van szükség, amely az elmúlt időszakkal ellentétben nem bünteti, hanem támogatja a munkát - fejtette ki, hozzátéve, hogy az arányos adórendszer éppen ilyen. Megjegyezte azonban, hogy egy új adórendszer hatását nem lehet fél év alatt teljes mértékben kielemezni. Aki most átfogó véleményt mond az új szisztéma működéséről, az minden bizonnyal nem szakmai, hanem politikai motiváció alapján teszi azt - fogalmazott.
Tovább
2011.
augusztus
23. 16:32

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam A kormány gyorsan akarja rendezni a július végén elmeszelt magyar áfaszabályozás következtében kieső adóbevételeket. Idén ugyanis még fedezetet nyújt a 100-200 milliárd forintos összegre az államhoz került nyugdíjvagyon.
Tovább
2011.
augusztus
22. 15:02

Biztonsági tartalékot képeznek a reálhozamokból

Biztonsági tartalékot képeznek a reálhozamokból Elsősorban rövid távú megtakarításokban gondolkodik a lakosság – derül ki a Budapest Bank (BB) csoport állami nyugdíjrendszerbe visszalépő, az átlagosnál nagyobb visszatérítést kapó volt nyugdíjpénztári tagok körében végzett felmérése szerint.
Tovább
2011.
augusztus
22. 10:51

"Matolcsy politikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan"

"Matolcsy politikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan" Azt a békát le kell nyelnie a kormánynak, hogy nem kellett volna ennyit ígérnie - mondta az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila az [origo]-nak adott interjúban. Azt is mondta, hiába próbál tanácsot adni a kormánynak, sem az ő véleményére, sem tapasztalata szerint más közgazdászok meglátására nem kíváncsi Orbán Viktor és kormánya. A Corvinus Egyetem egykori rektora szerint a jelenlegi kormány munkájában nincs presztízse a szakmai munkának.
Tovább
2011.
augusztus
20. 05:22

A kormány döntött az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról

A kormány döntött az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról A devizahiteleknél az árfolyamrögzítés - maximum 36 hónapos időszakra szóló - lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztőösszege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik - olvasható a kormany.hu-n.
Tovább
2011.
augusztus
19. 06:24

Megtalálta a kormány a devizahitel-válság felelőseit

Megtalálta a kormány a devizahitel-válság felelőseit Az MSZP valótlannak tartja a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság azon szerdai jelentését, amely a szocialista kormányokat teszi felelőssé az elmúlt időszakban kialakult devizahitel-válságért.
Tovább
2011.
augusztus
18. 16:43

A gyerekekért az állam, az idősekért a helyhatóság felel

A gyerekekért az állam, az idősekért a helyhatóság felel A jövőben a szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az időseket, elesetteket érintően pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat - jelentette be csütörtökön Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára. Erősebb kontroll várható az önkormányzati hitelfelvételnél, a helyi adók kivetésében viszont nagyobb szabadságot kapnak majd az önkormányzatok. A finanszírozás részleteinek kidolgozása még folyamatban van, az "kemény és olykor fájdalmas munka lesz" - fogalmazott Tállai.
Tovább
2011.
augusztus
18. 15:29

Hende: A nyugdíjkorhatár betöltéséig dolgozni kell

Hende: A nyugdíjkorhatár betöltéséig dolgozni kell A Nemzeti Közszolgálati Egyetem fontosságáról, a Honvédkórházról és a Mig vadászgépek eladásáról beszélt többek között Hende Csaba az m1 Ma reggel című műsorában. A miniszter elmondta azt is, hogy látványos bemutatókkal készül a honvédség augusztus 20-ára.
Tovább
2011.
augusztus
17. 18:31

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök Orbán Viktor közölte: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy kedvezőtlen körülmények között kell boldogulnia. A hiánycélt tartja a kabinet, az államadósságot csökkentik, de csak szeptemberben árulják el, hogyan. A kormány vizsgálni fogja, a bankok tényleg csak annyival emelik-e a törlesztőrészleteket, amennyivel azt a svájci frank erősödése indokolja.
Tovább
2011.
augusztus
16. 21:48

Szociális konzultáció: meg kell semmisíteni a személyes adatokat

Szociális konzultáció: meg kell semmisíteni a személyes adatokat Jóri András adatvédelmi biztos határozatban rendelte el a Szociális Konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését, az indoklás szerint jogellenes adatkezelés miatt. Az ombusdman megtiltotta a Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és feldolgozást is - tudatta az InfoRádió.
Tovább
2011.
augusztus
16. 18:38

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható A meglepő magyar GDP-adatok kapcsán az Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, Európában máshol sem jobb a helyzet. Szerintük a hiánycél tartható, ezért is képeztek korábban tartalékot - csakhogy az EB-nek és az EU Tanácsának készített jelentésében a kormány azt írta korábban: törölték a 250 milliárdos puffert.
Tovább
2011.
augusztus
16. 18:25

Minden magyar állampolgárra 2,1 millió forint adósság jut

Minden magyar állampolgárra 2,1 millió forint adósság jut A második negyedévben a nyugdíj-megtakarítások államosítása nyomán csökkent az államháztartás bruttó adóssága, a nettó tartozás viszont növekedett.
Tovább
2011.
augusztus
15. 22:08

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek Az egyik legnagyobb problémát a bedőlt devizahitesek megsegítése, és helyzetük javítása jelenti ma Magyarországon. A kormány többféle megoldást kínál a fizetésképtelen adósoknak, ezek fogadtatása azonban igen vegyes. Az MSZP most egy 9 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, mellyel szerintük meg lehetne menteni a bajba jutott hiteleseket.
Tovább
2011.
augusztus
12. 15:09

Új gondozási forma a fogyatékossággal élőknek

Új gondozási forma a fogyatékossággal élőknek A kormány megkezdi a fogyatékossággal élőket ápoló, gondozó otthonok átalakítását uniós támogatással. A cél, hogy a gondozottak ne nagy intézményekben, szeparáltan éljenek, hanem amennyire csak lehet önállóan, egy „átlagos” lakókörnyezetbe integráltan. A hosszú távú program akár a jelenleg gondozottak 70 százalékát is érintheti.
Tovább
2011.
augusztus
10. 14:50

Válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP

Válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP Kormányzati válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP a devizahitelesek megsegítése érdekében. A két ellenzéki párt szerint a kormányfőnek meg kellene szakítania szabadságát, és válságtanácsot kellene tartania a devizahitelesek megsegítése érdekében.
Tovább
2011.
augusztus
08. 21:28

A nőkre kifejezetten veszélyes az új Mt

A nőkre kifejezetten veszélyes az új Mt Öt szakszervezeti konföderáció női szervezetei valamint több civilszervezet hétfőn szakmai konferenciáján nyilatkozatot fogadott el az új Munka törvénykönyve (Mt.) tervezetéről. Ebben nemtetszésüket fejezték ki az iránt, hogy a törvénytervezet szerintük kifejezetten család- és nőellenes, és szembe megy a kormány által hangoztatott családbarát politikával.
Tovább
2011.
augusztus
08. 20:38

MSZP: soha nem látott megszorításokra készül a kormány

MSZP: soha nem látott megszorításokra készül a kormány Az MSZP szerint csak figyelemelterelés Selmeczi Gabriella hétfői nyilatkozata, "mert a valóság az, hogy soha nem látott megszorításokra készül a kormány a szociális ellátás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer területén".
Tovább
2011.
augusztus
04. 19:05

PPP, MÁV, BKV: beleharapnak a nyugdíjvagyonba

PPP, MÁV, BKV: beleharapnak a nyugdíjvagyonba 300 milliárd jut a MÁV adósságára, 78 milliárd a BKV-ra, és 200 milliárdig váltja ki az állam a PPP-projekteket - tovább apad a nyugdíjvagyon.
Tovább
2011.
augusztus
04. 13:42

Sosemvolt híd és lézerfegyverek - Takarít a kormány

Sosemvolt híd és lézerfegyverek - Takarít a kormány Havi ezerforintos nyugdíjemelésről, soha meg nem épült budapesti hídról, vakító lézerfegyverekről és pornográf irodalom terjesztéséről szólnak többek között azok az országgyűlési határozatok, amelyeket el akar törölni az igazságügyi minisztérium. Összesen 865 határozatot helyeznének hatályon kívül a jelenleg érvényes 1719 közül, aztán rendet tesznek a törvények között is.
Tovább
2011.
július
29. 11:23

Akár 98 százalékkal is adózhatna a korhatár előtti nyugdíj?

Akár 98 százalékkal is adózhatna a korhatár előtti nyugdíj? A kormány arra készül, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért nyugdíjasokat visszatereli a munka világába, s a ki mégsem mond le nyugdíjáról az adózni fog ebből a jövedelemből. Nem is keveset. A minisztérium egyelőre nem nyilatkozik.
Tovább
2011.
július
28. 15:55

Vonják vissza a Semmelweis-tervet!

Vonják vissza a Semmelweis-tervet! A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) szerint az alapvető finanszírozási, gazdasági problémákra sem ad választ a Semmelweis-terv. Továbbra is azt kérik, hogy legyen az egészségügyről nemzeti konzultáció.
Tovább
2011.
július
26. 07:24

Mégis megvédi Orbán a nyugdíj előtt állókat – ígéri Szijjártó

Mégis megvédi Orbán a nyugdíj előtt állókat – ígéri Szijjártó Biztosan változni fog a Munka törvénykönyvének tervezete, amelyet múlt pénteken hoztak nyilvánosságra. A minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott változatával szemben a kormány mégis bevezetné a védett kort, így nem lehetne 55 éves kor felett kirúgni a dolgozókat.
Tovább
2011.
július
25. 07:37

Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok

Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok A mindenkori legmagasabb adókulccsal adózna azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak a járandósága, akik nem kívánnak visszatérni a munka világába - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került konkrét törvénymódosítási javaslatból. Kivételt képeznének ez alól azok, akikről minősítő határozat megállapította, hogy szolgálatteljesítés következtében lettek betegek, vagy szenvedtek balesetet.
Tovább
2011.
július
23. 18:08

Jobbik: a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont

Jobbik: a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont A Jobbik szerint a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy követelik az új alaptörvényben is megfogalmazott szülőtartási járadék bevezetését, az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlás rendszer azonnali megteremtését és a közpénzek, így különösen a nyugdíjcélú megtakarítások ésszerű gyarapítását.
Tovább
2011.
július
23. 09:27

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása?

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása? Könnyebb lesz elbocsátani a munkavállalókat, kevesebb szabadnap jár a fiatalabbaknak, bizonyos munkakörökben csökkenhetnek a fizetések, és gyengülnek a munkahelyi érdekképviseletek – legalábbis akkor, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által tegnap közzétett munka törvénykönyve módosításának tervezete megvalósul.
Tovább
2011.
július
22. 08:30

Csak propaganda volt a százezres reálhozam?

Csak propaganda volt a százezres reálhozam? Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja várhatóan pénteken jelenti be, hogy a hazai magánnyugdíjpénztárak pontosan mekkora összeget igényeltek vissza az államtól a tagi kifizetésekre – tudta meg a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
július
21. 21:22

Kirúghatják a kisgyerekeseket, nyugdíj előtt állókat is

Kirúghatják a kisgyerekeseket, nyugdíj előtt állókat is A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki Munka törvénykönyve Pénzcentrum birtokába került tervezett módosításából. Ráadásul a felmentési idő már a védelmi idő lejártának napján kezdődik, nem pedig az azt követő 15., illetve 30. naptól. Megszűnik a nyugdíj előtt állók védettsége is; az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül is bárkit el lehet majd küldeni rendes felmondással is.
Tovább
2011.
július
21. 15:45

Százezrek válhatnak munkanélkülivé a Fidesz döntése miatt

Százezrek válhatnak munkanélkülivé a Fidesz döntése miatt A korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók a kormány döntése értelmében visszatérnek a munkaerő-piacra. Felmerül a kérdés, a több éve nyugdíjban levők hogyan tudnak újra munkába állni, hol tudnak majd elhelyezkedni. Egyáltalán, milyenek ma az idősebb korosztály elhelyezkedési esélyei?
Tovább
2011.
július
21. 10:55

Pintér: senkit sem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni

Pintér: senkit sem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni Senkit sem fognak erőszakkal közmunkára kényszeríteni, a közfoglalkoztatásban pedig nemcsak volt rendőröket és más hivatásosokat fognak alkalmazni szervezőkként, hanem civil köztisztviselőket is - mondta a Népszabadságnak Pintér Sándor belügyminiszter.
Tovább
2011.
július
20. 15:16

Új foglalkoztatási támogatás az 50 éven felüliek számára

Új foglalkoztatási támogatás az 50 éven felüliek számára Az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, ezért volt fontos ezen csoport munkaerő piaci beilleszkedésére külön támogatási rendszert kidolgozni – fogalmazott Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, szerdai sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
július
20. 10:22

Átalakítják a nagy bentlakásos szociális intézményeket

Átalakítják a nagy bentlakásos szociális intézményeket Kitagolás - így hívják azt a 30 évre tervezett folyamatot, amely során átalakítanák a fogyatékkal élőket gondozó intézményeket. A terv mintegy 12.000 embert érint. A szakma egy része attól tart, hogy ezzel szétverik az ellátási rendszert. A kormány viszont az öngondoskodásra hivatkozik.
Tovább
2011.
július
20. 00:53

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után A katonáknak sem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk - derül ki a Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett stratégiából. Öt évvel korábban rendelkezési állományba vonulhatnának, és csak veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetése esetén mozgósítanák őket. Tizenöt év tényleges szolgálati idő után 52 éves korukban választhatnák a könnyített szolgálatot.
Tovább
2011.
július
18. 11:50

Új nyugdíjrendszer: mindenki csökkenéssel számolhat

Új nyugdíjrendszer: mindenki csökkenéssel számolhat Minimum 16, de akár 26 ezer forinttal kisebb indulónyugdíjat kaphat az, aki az új nyugdíjszabályok elfogadása után teszi le a munka lantját – már ha nem változnak a jelenlegi nyugdíjszámítási kulcsok. Ha igen, sokkal nagyobb lehet a veszteség.
Tovább
2011.
július
16. 14:11

Az ország kétharmada már várja a következő konzultációs levelet

Az ország kétharmada már várja a következő konzultációs levelet A Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint a magyarok 62 százaléka egyetért a kormány Kína-politikájával, 52 százaléka elégedett az EU-elnökséggel, s 53 százaléka bízik a gazdasági növekedésben. A nemzeti konzultáció is népszerű: a megkérdezettek 61 százaléka várja a következő kérdőívet. Ugyanakkor figyelmeztető jel a következő időszakra, hogy tízből öten helyesnek tartják a munkavállalói jogok védelmére a sztrájkot - ismerteti az intézet.
Tovább
2011.
július
14. 08:42

Hatvanévesen mehetnének nyugdíjba a rendőrök

Hatvanévesen mehetnének nyugdíjba a rendőrök A Pénzcentrum birtokába került dokumentumból kiderül, mégsem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk a rendőröknek.
Tovább
2011.
július
13. 21:58

Csaknem 900 országgyűlési határozatot helyeznek hatályon kívül

Csaknem 900 országgyűlési határozatot helyeznek hatályon kívül Összesen 871, az eljárásokat akadályozó, avítt országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését hagyta jóvá szerdai ülésén a kabinet - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
Tovább
2011.
július
13. 11:19

Szijjártó: senki semmilyen nyugdíjat nem akar csökkenteni

Szijjártó: senki semmilyen nyugdíjat nem akar csökkenteni Komoly törvénykezési munkára lehet számítani a második félévben - hangsúlyozta a miniszterelnök szóvivője egy tévéműsorban. A politikus azt mondta, a nyugdíjakat nem akarják csökkenteni.
Tovább
2011.
július
13. 08:51

Szigort hozhat jövőre a svéd modell

Szigort hozhat jövőre a svéd modell A jelenleginél általában alacsonyabb induló nyugdíjat biztosít majd az a rendszer, amelyet szeptember elején tár a szélesebb nyilvánosság elé a kormány. A svéd modellnek nevezett rendszerben az időskori járandóság alapja az egyéni számlán felhalmozott összeg lesz, amely nem tényleges megtakarítást, hanem egy számított nyugellátást takar. Nem mellékes az sem, hogy a korhatár is magasabb lenne annak érdekében, hogy az időskori évek megélhetését valóban képes legyen biztosítani a korábban lerótt járulék-írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
július
12. 10:12

Behúzzák a kéziféket – Készül a 2012-es költségvetés

Behúzzák a kéziféket – Készül a 2012-es költségvetés Újabb szigorú megszorítások jönnek a közszférában befagyasztják a béreket és a nyugdíjasok sem számíthatnak emelésre.
Tovább
2011.
július
08. 20:10

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány Nem áll meg a kormány az eddigi intézkedéseknél, azaz a magánnyugdíj-pénztárak államosításánál és a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésénél, hanem az öregségi nyugdíjrendszer teljes átalakítását is napirendre tűzi. Ha a NEFMI koncepciója megvalósul, akkor a jelenleg aktív korúak nyugdíjasként vagy munkanélküliként biztos éhezésnek nézhetnek elébe, hacsak nem gondolnak valamilyen formában az öngondoskodásra - írja a HETEK.
Tovább
2011.
július
07. 10:02

Megszorítások akkor és ma

Megszorítások akkor és ma A Bajnai-kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat és módosította a nyugdíjemelés szabályait. Egyúttal elindították a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését 65 évre - a hárompilléres nyugdíjrendszer így hosszú távon működőképesnek tűnt.
Tovább
2011.
július
07. 09:53

Több munka után több nyugdíjat!

Több munka után több nyugdíjat! Szükséges és fontos a kormány szociális konzultációja, vagy sem? A Blikk a kabinet több százmillió forintba kerülő kezdeményezéséről kérte ki a lapunkat kiadó Ringier-nél regisztrált internetező olvasók véleményét.
Tovább
2011.
július
06. 17:28

Sokan járhatnak rosszul az adóváltozással

Sokan járhatnak rosszul az adóváltozással Országszerte sok ezer vállalkozást érint majd hátrányosan a népegészségügyi termékadó bevezetése − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett érintettek.
Tovább
2011.
július
04. 22:53

Tovább tárgyal a kormány a szakszervezetekkel

Tovább tárgyal a kormány a szakszervezetekkel A Munka Törvénykönyve módosításáról, a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjról és az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról egyeztetett öt szakszervezet és a kormány delegációja hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Megállapodás nem született, az egyeztetések később folytatódnak - számolt be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és a munkavállalói oldalt képviselő Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.
Tovább
2011.
július
04. 17:53

MSZP: a kormány elveszítette a becsületét

MSZP: a kormány elveszítette a becsületét A kormány elveszítette a becsületét, a korengedményes nyugdíjasok körében legalábbis mindenképp - jelentette ki hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján a szocialista Lukács Zoltán.
Tovább
2011.
július
04. 17:27

Szociális konzultáció: ősszel jöhetnek a jogszabályok

Szociális konzultáció: ősszel jöhetnek a jogszabályok Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben a szociális konzultációt értékelve előrevetítette, hogy a beérkezett válaszok alapján számos nyugdíjazással és foglalkoztatással kapcsolatos jogszabály fog módosulni.
Tovább
2011.
július
02. 09:19

Több százezer ember kap majd segélyt nyugdíj helyett

Több százezer ember kap majd segélyt nyugdíj helyett Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra nyugdíjelképzeléseit és arról indítson széles körű, érdemi társadalmi vitát.
Tovább
2011.
július
02. 03:12

Mégsem teljesült a Széll Kálmán Terv több pontja ?

Mégsem teljesült a Széll Kálmán Terv több pontja ? A kormány szerint száz százalékig teljesültek a Széll Kálmán Tervben július 1-jéig vállalt pontok, valójában azonban a tizenegyből csak öt olyan vállalás van, amely maradék nélkül teljesültnek tekinthető, egy pedig csak akkor, ha a "javaslat" szót tágan értelmezzük. A kormány szerint megvalósult, hogy javaslatot tesznek a korengedményes nyugdíjazás rendszerének megváltoztatására, de ez nem jelent törvényjavaslatot, és közben a kormány közölte, hogy a szociális konzultációt még megvárja a döntéssel.
Tovább
2011.
július
01. 09:59

Egekbe szökhet az szja az új nyugdíjtrükk miatt

Egekbe szökhet az szja az új nyugdíjtrükk miatt Több személyi jövedelemadót kell fizetni, ha a munkáltató helyett a munkavállalóktól vonják majd a nyugdíjbefizetések nagyobb részét - mondta a Reggeli Gyorsban Simonovics András, nyugdíjszakértő. A nemrég kiszivárgott kormányzati tervek szerint az eddigi 10 százalékról 20 százalékra emelkedhet az egyéni számlára kerülő nyugdíjjárulék, de úgy, hogy az a bruttó fizetés része lesz, a munkáltató által eddig fizetett összeget pedig lecsökkentik.
Tovább
2011.
június
30. 17:08

LMP: a kormánynak fogalma sincs, hogy alakítsa át a nyugdíjrendszert

LMP: a kormánynak fogalma sincs, hogy alakítsa át a nyugdíjrendszert Vágó Gábor szerint a tervezet alapján nem járnak jobban, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerből átléptek az államiba. A kabinet úgy számol, hogy a munkáltatói járulék csak a rendszer fenntartására lesz elegendő, tehát a kormány maga is elismeri, hogy sem a demográfiai problémákra, sem a foglalkoztatási válságra nem tud érdemi megoldást találni.
Tovább
2011.
június
28. 12:18

Felpuhult a Széll-terv, adóemelés lehet a vége

Felpuhult a Széll-terv, adóemelés lehet a vége A kormány jóval engedékenyebb lesz a rokkantnyugdíjasokkal és a korkedvezményes nyugdíjasokkal, mint ahogy eredetileg tervezete, ez boríthatja a jövő évi és a 2013-as költségvetési terveket. A százmilliárdos költségvetési kiesést adóemeléssel kell ellensúlyozni majd a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest szerint. Elemezésük azt mutatja, a közmunkaprogram hatásai miatt csökkenni fognak a bérek és paradox módon emelkedhet a munkanélküliség.
Tovább
2011.
június
27. 08:21

Veszélyben a nyugdíjak

Veszélyben a nyugdíjak A Népszava szerint már az sem kizárt, hogy szükség esetén az állam megnyirbálja a nyugdíjakat, hiszen a kormány az ellátást attól teszi függővé, mennyi járulék folyik be.
Tovább
2011.
június
25. 06:54

275 forint lesz az állami cukor

275 forint lesz az állami cukor Várhatóan hétfőn írja alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 2000 tonna cukor állami készletből történő felszabadításával, illetve annak értékesítésével kapcsolatos dokumentumokat. A jelzett mennyiségből 1000-1000 tonnát a Coop és a CBA üzletekben értékesítenek majd. A cukornak maximált ára lesz, kilónként 275 forintba kerül majd. Ez olcsóbb, mint a 350 forint körüli kereskedelmi ár
Tovább
2011.
június
23. 19:08

Pintér: nem lesznek munkafelügyelők a nyugdíjas rendvédelmisek

Pintér: nem lesznek munkafelügyelők a nyugdíjas rendvédelmisek Senkit nem akarunk figyeltetni a nyugdíjas rendőrökkel - mondta Pintér Sándor csütörtökön egy budapesti sajtóbeszélgetésen; a belügyminisztert annak kapcsán kérdezték, hogy lapinformáció szerint a belügyi tárca által felügyelt közmunkaprogramok keretén belül a munkásokat nyugdíjas katonák és rendőrök felügyelnék.
Tovább
2011.
június
22. 22:21

Öt szakszervezettel egyeztet a kormány július 4-én

Öt szakszervezettel egyeztet a kormány július 4-én A felek a Munka törvénykönyve módosításáról, a nyugdíjrendszer, valamint a korengedményes- és korkedvezményes nyugdíj, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról egyeztetnek - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) érdekképviseleteknek írt levelében, amelyet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) tett fel honlapjára szerdán. Több vasutas szakszervezet értetlenül fogadta, hogy nem kapott meghívót az egyeztetésre.
Tovább
2011.
június
17. 16:01

A kormány egyeztetni fog a korkedvezményes nyugdíjakról

A kormány egyeztetni fog a korkedvezményes nyugdíjakról A kormány megvárja a szociális konzultáció eredményét, az ebből fakadó törvényalkotási feladatokat a parlament elvégzi, a kabinet pedig lefolytatja a szükséges egyeztetéseket – reagált a rendvédelmi szakszervezetek csütörtöki demonstrációjára Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Csütörtökön a fővárosban tűzoltók, rendőrök, börtönőrök és civilek tartottak demonstrációt a korkedvezményes nyugdíjak rendszerének átalakítása ellen.
Tovább
2011.
június
17. 10:43

Semjén: az életerős negyveneseknek dolgozniuk kel

Semjén: az életerős negyveneseknek dolgozniuk kel Sikeres gazdaságpolitikát folytat a kormány, melyhez elengedhetetlen olyan területek reformja, mint például a nyugdíjrendszerünk – vallja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, aki a SZEGEDma.hu-nak beszélt még a kettős állampolgárságról és a rendvédelmisek tüntetéseiről is.
Tovább
2011.
június
14. 09:58

Így köti meg Orbán 10 kormány kezét

Így köti meg Orbán 10 kormány kezét Orbán Viktor az osztrák Kronen Zeitungnak adott nyilatkozatában elismerte: tudatosan lehetetleníti el, köti gúzsba gazdasági fronton a következő kormányokat. Azért szabályozzák sarkalatos törvényben például a nyugdíj- és az adórendszert, hogy azokat csak konszenzussal lehessen megváltoztatni.
Tovább
2011.
június
13. 17:42

Valódi alternatíva a segélyezéssel szemben

		 Valódi alternatíva a segélyezéssel szemben Szűkíti az állástalanok juttatásait a közmunka újraszabályozásáról szóló törvénycsomag, amelynek sürgősségi tárgyalását kéri a kormány a parlamenttől. A Széll Kálmán-tervvel összhangban az eddiginél rövidebb ideig részesülnének álláskeresési járadékban azok a munkanélküliek, akiknek az állástalanná válásukat megelőző időszakban volt bejelentett munkahelyük. Álláskeresési segély a jövőben csak a nyugdíj előtt lévőknek járna.
Tovább
2011.
június
11. 09:21

A kormánynak fogalma sincs, holnap mit csinál

A kormánynak fogalma sincs, holnap mit csinál Ha valaki nyugdíj mellett és korhatár alatt dolgozik, az adózzon, de finoman szólva sem egyeztethető össze a jogállam követelményeivel, ha ezt a nem dolgozó, korábbi nyugdíjasokra is kiterjesztenék - mondja Simonovits András. A nyugdíjszakértő úgy véli, Orbán Viktornak előbb-utóbb fel kell ismernie, hogy egy polgári demokráciában nem lehet 3 millió nyugdíjast, de akár 600 ezret sem sértegetni, piszkálni. Állítja, a magán-nyugdíjvagyont már nem lehet visszaadni az embereknek.
Tovább
2011.
június
10. 17:35

Teszteli a népet a kormány?

Teszteli a népet a kormány? Az MSZP szerint a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek megvonásával a kormány azt teszteli, hogy később más társadalmi csoportok szerzett jogait is elveheti-e.
Tovább
2011.
június
08. 08:56

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt.
Tovább
2011.
június
07. 14:54

Pintér Sándor belügyminiszter 1,6 milliárdot keresett tavaly

Pintér Sándor belügyminiszter 1,6 milliárdot keresett tavaly A kormányzat weboldalán közzétették a miniszterek és államtitkárok tavalyi adóbevallásainak kivonatát. A cégeitől megvált Pintér mellett senki nem rúg labdába.
Tovább
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
június
06. 07:49

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba"

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba" A rendvédelmi szakszervezetekkel való csütörtöki egyeztetése után a TV2 vasárnapi riportjában másodszorra is dezertőrnek nevezte a miniszterelnök a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat. Orbán Viktor egyértelművé tette: mindenáron keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat.
Tovább
2011.
június
03. 22:19

Szijjártó: a "rendes" nyugdíj adómentes marad

Szijjártó: a "rendes" nyugdíj adómentes marad A miniszterelnök szóvivője szerint úgy szerveznék át a gazdasági- és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni.
Tovább
2011.
június
03. 18:36

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a Belügyminisztérium (BM) előtt azt mondta: nem született megállapodás a pénteki egyeztetésen a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között.
Tovább
2011.
június
03. 08:44

Ki tárgyal Pintérrel? Árok Kornél már nem

Ki tárgyal Pintérrel? Árok Kornél már nem Egyelőre nem tudni, ki irányítja a továbbiakban a nyugdíjügyekben zajló egyeztetést a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei és a Belügyminisztérium között.
Tovább
2011.
június
02. 20:09

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket A kormány elégedett, az érdekvédőket viszont sokként érte a hivatásosok életpályájáról és korkedvezményes nyugdíjról szóló kormányzati elképzelés. A mai tárgyaláson Orbán Viktor is részt vett, aki elutasította, hogy a két ügyet együtt tárgyalják.
Tovább
2011.
június
02. 12:44

Orbán: hétvégéig érjen véget az egyeztetés a rendvédelmisekkel

Orbán: hétvégéig érjen véget az egyeztetés a rendvédelmisekkel A gyermekek utáni adójóváírás megmaradna a nyugdíjas rendvédelmi dolgozók számára, a nyugdíjuk pedig emelkedni fog.
Tovább
2011.
június
02. 06:25

Pénzjutalmat kap, aki később megy nyugdíjba

Pénzjutalmat kap, aki később megy nyugdíjba Egy kormányzati elképzelés értelmében bónuszt kapnának azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárig munkában maradnak.
Tovább
2011.
június
01. 22:00

Szócska Miklós ismertette a Semmelweis-tervet

Szócska Miklós ismertette a Semmelweis-tervet A kormány döntése értelmében térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre - jelentette be Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár a kabinet által elfogadott Semmelweis-tervet ismertető sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
június
01. 08:36

A nyugdíj előtt magasabb fizetést adna Orbán

A nyugdíj előtt magasabb fizetést adna Orbán Orbán Viktor szerint sarkalatos, azaz kétharmados törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait.
Tovább
2011.
május
29. 11:08

Fogyatékosügy: Orbán Viktor nem válaszolt

Fogyatékosügy: Orbán Viktor nem válaszolt Május 5-én, az Európai Esélyegyenlőség Napja alkalmából nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A dokumentumban a szövetség nemtetszését fejezte ki, mert a kormány az államadósságra hivatkozva a fogyatékos embereket lehetetleníti el, akik már így is a létminimum alatt élnek.
Tovább
2011.
május
28. 09:19

Nyugdíjügyben fájhat még a feje a kormánynak

Nyugdíjügyben fájhat még a feje a kormánynak A magánnyugdíjpénztárak "államosítását" az Orbán-kormány szinte az első pillanattól meglengette, a kiindulási pont egyértelműen az Európai Unió makacssága volt. Az ésszerűséget nélkülözve nem engedték ugyanis, hogy a reformot már végrehajtó országok az államháztartási hiány számításánál figyelembe vegyék a magánpénztáraknál összegyűlt vagyont.
Tovább
2011.
május
27. 18:18

Répássy sértegette az öreg zsarukat

Répássy sértegette az öreg zsarukat Répássy beszólt az öreg zsaruknak - Megdöbbentő kijelentésekre ragadtatta magát Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a héten a parlamentben.
Tovább
2011.
május
27. 17:14

Új érdekegyeztetési rendszert alakít ki a kormány

Új érdekegyeztetési rendszert alakít ki a kormány Újjászervezi a kormány az érdekegyeztetés rendszerét, létrehozza a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, amely egyesít három, eddig egymással párhuzamosan működő fórumot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) egyesíti majd az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot (GEF).
Tovább
2011.
május
27. 15:12

Lemondott a Pintérrel tárgyaló rendvédelmisek vezetője

Lemondott a Pintérrel tárgyaló rendvédelmisek vezetője Lemondott posztjáról a kormány nyugdíjtervei miatt hetek óta tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozókat tömörítő sztrájkbizottság elnöke. Kónya Péter arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor az ígéretével ellentétben mégsem tárgyal hétfőn a szakszervezetekkel, a sztrájkbizottságban pedig olyan többségi vélemény alakult ki a kormány által ajánlott kompromisszumról, amit nem tud jó lelkiismerettel képviselni.
Tovább
2011.
május
26. 05:59

Négy kaszt a rendvédelmieknek

Négy kaszt a rendvédelmieknek Megvonnák az ellátást attól a rendvédelmi területen szolgált korkedvezményes nyugdíjastól, aki nem megy vissza legálisan dolgozni, de feketén munkát vállal. Ezt is tartalmazza az a kormányjavaslat, amelyet a sztrájkbizottsággal ismertetett a hét elején Pintér Sándor belügyminiszter. Kiderült: a tervezet szerint az aktívak a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest - ezt 65 évben határozta meg a kormány - 5 évvel korábban mehetnek majd nyugdíjba, de csak 30 év szolgálati idő teljesítése után.
Tovább
2011.
május
25. 18:17

Simonovits András: 600 ezer embert érinthet a kormány nyugdíjjavaslata

Simonovits András: 600 ezer embert érinthet a kormány nyugdíjjavaslata A Fidesz nyolcévi ellenzékisége alatt mindent megtett a gazdaság ésszerű átalakításának akadályozására és most képtelen szembe nézni e felelőtlen viselkedés lélektani hatásaival - nyilatkozta a hvg.hu-nak Simonovits András, MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, a Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztal tagja.
Tovább
2011.
május
25. 17:46

"Nyugdíj-csapdában" a kormány - írja a Political Capital

"Nyugdíj-csapdában" a kormány - írja a Political Capital A kormány nyugdíjpolitikája nincs összhangban a korábbi ígéreteivel, ráadásul nem egy előre végigtárgyalt koncepció mentén cselekszik - derül ki a Political Capital elemzéséből. Az elemzés szerint racionális terv visszaszorítani az idő előtti nyugdíjazást, ám az komoly politikai kockázatot hordoz.
Tovább
2011.
május
24. 23:56

Sztrájkbizottság: a kormány elfogadta az egyeztetett előterjesztést

Sztrájkbizottság: a kormány elfogadta az egyeztetett előterjesztést Pintér Sándor kedden arról tájékoztatta a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumának érdek-képviseleti tagjait, hogy a kormány, kisebb módosításokkal, elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő előterjesztést.
Tovább
2011.
május
24. 18:18

„Az utolsó pillanatban léptünk közbe” – Nagy Anna a kormány egy évéről

„Az utolsó pillanatban léptünk közbe” – Nagy Anna a kormány egy évéről Egy év alatt egészében átalakította az állam- és közigazgatás rendszerét, különadók sorát vetette ki, alkotmányt és médiatörvényt írt az Orbán-kabinet. Az ellenzék a Fidesz gőzhengeréről beszél, kormánypártiak az ország teljes megújulásáról – ám az biztos, hogy a rendszerváltás óta nem történt annyi változás egyszerre, mint 2010 és 2011 májusa között. Az elmúlt időszak döntéseiről, Kolontárról és Gyöngyöspatáról, a kormányzati kommunikációról Nagy Anna kormányszóvivővel beszélgettünk.
Tovább
2011.
május
24. 17:48

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel Orbán Viktor is tárgyalni akar a rendvédelmi érdekképviseletek küldötteivel, derült ki a kormány keddi ülése után. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter és a szakszervezetek is azt jelezték, hogy egyeztetéseik után kialakult a tárca új elképzelése a rendőrök és tűzoltók korai nyugdíjba vonulásáról, és már csak a kormány beleegyezése hiányzik.
Tovább
2011.
május
23. 23:17

A kormányszóvivő tompítja az ellentéteket

A kormányszóvivő tompítja az ellentéteket A rendészeti szervek érdekképviseleteinek több elképzelése is bekerült abba a javaslatba, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter kedden terjeszt a kormány elé - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a kormányszóvivő. Nagy Anna közölte: az a kérdés, hogy mivel lehet vonzóvá tenni a rendőri vagy a tűzoltói pályát - de ez ne a korai nyugdíjba vonulás legyen.
Tovább
2011.
május
20. 10:05

Itt van a kormány legújabb nyugdíjötlete: ki kapjon többet?

Itt van a kormány legújabb nyugdíjötlete: ki kapjon többet? Kétszer is szerepel a nyugdíjrendszer a szociális konzultáció kérdéseit tartalmazó levélben. A Pénzcentrum.hu most a jövő évtől elinduló egyéni számlákra vonatkozó kérdést vette górcső alá.
Tovább
2011.
május
20. 09:49

Oszkó: hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz

Oszkó: hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint is hozzá kell nyúlni a korkedvezményes nyugdíjhoz, de nem mindegy, hogyan. Oszkó Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, az ország nem viseli tovább azt a terhet, amit a nyugdíjrendszer rá ró, de az is egyértelmű, hogy vannak olyan munkakörök, ahol a 65 éves korhatár fenntartása kivitelezhetetlen. Olyan szabályozást kell kitalálni, ami erre is választ ad. Oszkó Péter emlékeztetett, a vita már 2007 óta zajlik és a Fidesz ellenzékből még hevesen ellenezte, hogy a korkedvezményes nyugdíjazási rendszerhez bármilyen módon hozzányúljanak.
Tovább
2011.
május
20. 09:36

Jön a "kényszerléti rendőrség"

Jön a "kényszerléti rendőrség" Elkészült a Belügyminisztérium tervezete a szolgálati nyugdíjasokkal kapcsolatban. Az elképzelés szerint minden 57 évesnél fiatalabb nyugdíjas nyugdíjjogosultságát felülvizsgálják. Aki egészséges, azt visszarendelik szolgálatba, de korlátozott szolgálat ellátására kötelezik őket.
Tovább
2011.
május
19. 20:30

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben A szociális konzultáció lezárásáig nem születnek olyan kormányzati döntések, amelyek érintik a szakszervezetek által felvetett ügyeket; a konzultáció után a kormány kész a tárgyalásra - közölte Orbán Viktor.
Tovább
2011.
május
19. 09:03

Beperelhetnék a bírák az államot

Beperelhetnék a bírák az államot Akár milliárdos összegű kártérítési pert is zúdíthatnak az állam nyakába a nyugdíjkorhatárra vonatkozó rendelkezések egyértelműségének hiányára alapozva az érintett bírák, ha a Legfelsőbb Bíróság elfogadja az erre vonatkozó jogegységi határozatot – hívták fel a figyelmet egyes szakértők.
Tovább
2011.
május
18. 21:52

Perek tízezreire számíthat a kormány

Perek tízezreire számíthat  a kormány A rendvédelmisek Strasbourghoz fordulnak, ha megvonják a korengedményes nyugdíjat. Nyílt levélben fordult a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete a parlamenti képviselőkhöz.
Tovább
2011.
május
18. 16:22

Két órán át tárgyaltak, de ezzel még nincs vége

Két órán át tárgyaltak, de ezzel még nincs vége Ismét egyeztettek a belügyminiszterrel a fegyveres és rendvédelmi szervezetek érdekképviseletei. Közös sztrájkbizottságuk eredetileg szerda délelőtt akarta bejelenteni cselekvési tervét a kormány intézkedései, illetve a korkedvezményes nyugdíjakat érintő tervezett alkotmánymódosítás ellen, de a tárca kedd esti meghívójára tárgyalóasztalhoz ültek.
Tovább
2011.
május
17. 22:09

Ősszel kezdődhet a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata

Ősszel kezdődhet a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata Nagy Anna szóvivő a keddi kormányülés után közölte: a tervek szerint az év második felében kezdődhet el a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érintene. Akár a felük is visszatérhetne a munka világába. Hozzátette: azokra, akik nem vagy csak segítséggel képesek magukat ellátni, nem vonatkozna a felülvizsgálat.
Tovább
2011.
május
15. 18:47

"Humánkatasztrófa" előtt áll az ország a szakszervezetek szerint

"Humánkatasztrófa" előtt áll az ország a szakszervezetek szerint Több szakszervezet tiltakozik amiatt, hogy a korkedvezményes nyugdíj csökkenthetővé, szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé váljon. Az érdek-képviseleti szervezetek az indítvány visszavonását, továbbá egyeztetést sürgettek, és arra is figyelmeztettek, hogy a szerzett jogok elvétele tovább fokozhatja a társadalmi feszültséget.
Tovább
2011.
május
15. 13:37

Mi lesz velünk?

Mi lesz velünk? Nyílt hadüzenet. Út a szociális válság felé. Ebből öngyilkosságok is lehetnek. Csak három markáns vélemény a Fidesz friss alkotmánymódosító javaslatáról, amely szerint bárkitől elvehetik a nyugdíjat, ha 62 éves kora előtt ment nyugdíjba.
Tovább
2011.
május
14. 10:02

Mentőcsomag jelzáloghiteleseknek, nem csak frankhitelekre

Mentőcsomag jelzáloghiteleseknek, nem csak frankhitelekre A svájci frank alapú jelzáloghitelek mellett az euróban és a jenben felvett kölcsönökre is törlesztési árfolyam-korlátozás lépne életbe 2015 közepéig - adja közre a kormány és a Magyar Bankszövetség között alakuló megállapodást szombati számában a Magyar Hírlap.
Tovább
2011.
május
12. 12:35

Alaposan beolvasott egy volt rendőr Orbán Viktornak

Alaposan beolvasott egy volt rendőr Orbán Viktornak Összesen 34, éles hangvételű kérdést intézett nyílt levelében Orbán Viktor miniszterelnökhöz egy nyugdíjas rendőr őrnagy, amelyek a rendvédelmi dolgozók helyzetével kapcsolatosak. A kérdések között a nyugdíjas rendőr felveti, hogy ha a kormány - mint korábban bejelentették - karcsúsítani akar a közszolgálaton, akkor hová irányítaná vissza a több ezer volt hivatásost. Hivatkozik arra, hogy az állománytábla - a rendőrségen betölthető álláshelyeket, pozíciókat tartalmazó lista - véges, vagyis, ha feltöltik a nyugdíjból visszairányítottakkal, akkor nem lesz hely a most felszerelt fiataloknak.
Tovább
2011.
május
11. 19:56

Megjelent az Idősbarát Önkormányzat Díj pályázati felhívása

Megjelent az Idősbarát Önkormányzat Díj pályázati felhívása Beadási határidő: július 07. Bővebb információ a következő címen található: http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/szocialis-csaladi-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hir
Tovább
2011.
május
11. 10:12

Kommandósból is lehessen adóügyintéző

Kommandósból is lehessen adóügyintéző A tervek szerint az állammal foglalkozó hivatások átjárhatóak lesznek, így ha egy fegyveres testület tagjának lejár a szolgálati ideje, másutt helyezkedhet el. A közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a korkedvezményes nyugdíjról, és arról is, hogy mikortól áll fel a járási rendszer.
Tovább
2011.
május
10. 20:00

Svéd modell megszorításokkal - Ez jön az MSZP szerint

Svéd modell megszorításokkal - Ez jön az MSZP szerint A konvergenciaprogram alapján soha nem látott mennyiségű pénzt vonnak ki a nyugdíjrendszerből, amely így az kényszerpályára kerül - vélik szocialisták. Korózs Lajos keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2012-ben 93 milliárd, 2013-ban 129 milliárd forinttal kevesebb jut a nyugdíjakra a konvergenciaprogram miatt.
Tovább
2011.
május
09. 10:59

A gyermektelenek tovább dolgoznának

A gyermektelenek tovább dolgoznának Gyermekvállaláshoz kötnék a nyugdíjkorhatárt. De nem elég megszülni, fel is kell nevelni,méghozzá úgy, hogy valamilyen szakmát is szereznek. A többiek tovább dolgoznak majd.
Tovább
2011.
május
06. 23:57

A belügyminiszter tárgyal a rendvédelmi dolgozókkal - Összefoglaló a tüntetésről

A belügyminiszter tárgyal a rendvédelmi dolgozókkal - Összefoglaló a tüntetésről Füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták a rendvédelmi dolgozók pénteki tüntetésükön. A Kossuth téren Pintér Sándor belügyminiszter is beszédet mondott és tárgyalásra hívta a szakszervezetek vezetőit hétfőre. A hivatásuk védelme érdekében szervezett tüntetés egész nap tartott, rendbontás nélkül ért véget, de a tüntetők többször is eltértek a menetrendtől.
Tovább
2011.
május
06. 15:29

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert Néhány európai uniós tagállamban, így Magyarországon is a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani, ahhoz a helyzethez, hogy míg a járulékfizetők száma csökken, addig a nyugdíjasoké nő - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy budapesti konferencián pénteken.
Tovább
2011.
május
04. 20:05

Eldöntött kérdésekről konzultál a néppel Orbán

Eldöntött kérdésekről konzultál a néppel Orbán A szociális konzultáció tíz kérdéséből hatban már döntött a kormány, így ezek miatt kár postázni a kérdőíveket. Három kérdés viszont felettébb érdekes. Az egyikre adott válaszok alááshatják a kormány gazdaságfilozófiájának alapját, a másikból felsejlik egy új nyugdíjrendszer, a harmadik pedig visszahozhatja országos szinten a monoki modellt.
Tovább
2011.
május
03. 05:14

A nyugdíjkiszámítás is változhat

A nyugdíjkiszámítás is változhat A szociális konzultáció költsége 750-800 millió forint lesz, a tízpontos kérdőívet minden 16. életévét betöltött fiatalnak is megküldik, és a konzultáció június 15-én zárul – közölte Szijjártó Péter tegnap a parlamentben tartott sajtótájékoztatón, melyen ismertette a tíz pontot.
Tovább
2011.
május
01. 23:07

Szociális konzultációt kezdeményezett a kormányfő

Szociális konzultációt kezdeményezett a kormányfő "Kézhez fognak kapni egy levelet, amely egy kérdőívet is tartalmaz, és arra kérem önöket, ezt gondosan olvassák el, töltsék ki, és küldjék vissza" - fogalmazott a kormányfő.
Tovább
2011.
április
29. 22:34

Marad a gázártámogatás

Marad a gázártámogatás A leginkább rászoruló lakosság anyagi helyzetére tekintettel a Kormány meghosszabbítja a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás rendszerét április 30-a után is. Ennek értelmében a jelenleg támogatásban részesülő fogyasztók számára a jogosultsági időszak 2011. augusztus 31-ig meghosszabbodik.
Tovább
2011.
április
29. 12:13

Az egyén és a családok felelőssége a szociálpolitika középpontjában

Az egyén és a családok felelőssége a szociálpolitika középpontjában A szociális ágazattal folytatott konzultációsorozat végén Nyitrai Imre helyettes államtitkár ismertette a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció tervezetét. A helyettes államtitkár azt mondta: ez egy iránymutatás, a koncepció még nem a konkrétumokról szól.
Tovább
2011.
április
27. 07:39

Fájdalmas reformok

Fájdalmas reformok A vállalkozások adminisztratív terheit csökkentő 500 milliárdos program, a devizahitelesek megmentésének menete, a munkaerőpiac megreformálása, az új nyugdíjrendszer 2012-es és az elektronikus útdíj 2013-as bevezetése - szerepel több más mellett a kormány által publikált Nemzeti Reformprogramban.
Tovább
2011.
április
23. 10:30

Orbán: az új alkotmány az újjászületés dokumentuma

Orbán: az új alkotmány az újjászületés dokumentuma Az idei húsvét a magyaroknak különösen fontos. Jézus Krisztus feltámadásán és a természet tavaszi megújulásán túl ebben az évben Magyarország újjászületését is ünnepeljük - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a Magyar Nemzet hasábjain közzétett, ünnepi írásában. A miniszterelnök szerint Magyarország új, húsvéthétfőn kihirdetendő alkotmánya ugyanis a magyar újjászületés legfontosabb dokumentuma.
Tovább
2011.
április
22. 07:20

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány A kormány nem hajlandó a korkedvezményes nyugdíjak ügyében engedni, a rendvédelmi dolgozók ezért május 6-ra újabb demonstrációt hirdettek meg. A szakértők szerint jogilag aggályos, hogy a meglévő állományra is érvényesnek tekintik a szabályt, és kérdéses, kik választják ezek után a rendvédelmi pályákat.
Tovább
2011.
április
20. 13:24

Harminc illegális idősotthont zártak be

Harminc illegális idősotthont zártak be Májusra elkészül a nemzeti szociálpolitikai koncepció végleges változata, arról pedig, hogy hány nő élhet a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével, egy év múlva lesznek megbízható adatok – mondta el az Országgyűlés szociális bizottságának keddi meghallgatásán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.
Tovább
2011.
április
19. 22:24

A miniszterelnöktől kérnének ígérvényt a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek

A miniszterelnöktől kérnének ígérvényt a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek A korkedvezményes nyugdíj megtartását és kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályamodell kialakítását kérte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók demonstrációs bizottsága az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.
Tovább
2011.
április
19. 16:41

Nem csak a nyugdíjasokon szorítanak - A csomag újabb részletei!

Nem csak a nyugdíjasokon szorítanak - A csomag újabb részletei! Sokkal kevesebben tanulhatnak majd a felsőoktatásban államilag támogatott képzésben: a jelenlegi 54 ezer helyett 2014 végére 30 ezren. A kormány fokozatosan csökkenő költségvetési hiánnyal számol, amely ha nem teljesül, kész további lépéseket tenni.
Tovább
2011.
április
18. 22:05

Lázár: az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe

Lázár: az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe Lázár János szerint az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe, hanem adósságtörlesztés, az eddigi alkotmányos keretek ugyanis működésképtelenné tették az országot, az embereket pedig csalódottá, kiábrándulttá. A politikus nem érti a bírák nyugdíjazása miatti kritikákat, azt pedig nagyon sajnálja, hogy Szili Katalin nemmel szavazott az alaptörvényre.
Tovább
2011.
április
18. 16:13

Alig spórolnak a nyugdíjmegszorításon

Alig spórolnak a nyugdíjmegszorításon Megdöbbentően alacsony megtakarítást hoz a rendvédelmi dolgozók nyugdíjfeltételeinek szigorítása ahhoz a konfliktushoz képest, amelyet a kormány fölvállalt. Jövőre 1,5, 2013-ban 3 milliárd forint megtakarításra számít kormány azon intézkedése miatt, hogy elveszi a rendvédelmi erők tagjainak eddig járó nyugdíjkedvezményt – derül ki a nemrégen nyilvánosságra került konvergenciaprogramból.
Tovább
2011.
április
17. 10:09

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető Varga Mihály szerint mind a Széll Kálmán-tervet, mind pedig a konvergenciaprogram első anyagát és első intézkedéseit egyaránt kedvezően fogadta a piac, ami reményt nyújthat arra, hogy a Magyarország az elmúlt nyolc év extrém magas kockázati besorolásából kedvezőbb pozícióba kerüljön, és a beruházók bizalma újra megerősödjön hazánk iránt.
Tovább
2011.
április
17. 08:44

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása Magyarországi érdekeltségű német vállalatok, bankok, továbbá magas rangú politikusok, parlamenti képviselők, valamint Magyarországgal foglalkozó német újságírók - szám szerint összesen mintegy százan - vettek részt azon a magyar uniós elnökséghez időzített pódiumbeszélgetésen, amelyet a Commerzbank a hét végén Berlinben szervezett. Magyar részről az eszmecserén Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára és Palócz Éva, a Kopint-Tárki Intézet vezérigazgatója volt jelen.
Tovább
2011.
április
15. 18:21

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak A kormány délután 3 órakor tette közzé a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramot. A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is.
Tovább
2011.
április
15. 08:23

Tovább csúszik a visszalépők nyugdíjkifizetéseek

Tovább csúszik a visszalépők nyugdíjkifizetéseek A kormány a héten hozhat rendeletet arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket augusztus 30-ig kell teljesíteni. Az augusztusi kifizetést a kasszák többsége kivitelezhetőnek tartja.
Tovább
2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék? Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
2011.
április
13. 18:27

Matolcsy: vége a korkedvezményes nyugdíjnak

Matolcsy: vége a korkedvezményes nyugdíjnak Az államtól 90 napnál hosszabban nem kap senki támogatást, közmunkásként vagy a piacon kell mindenkinek munkalehetőséget találnia – jelentette be Matolcsy György. A gazdasági miniszter a kormányülésen véglegesített, a Széll Kálmán-tervben foglalt célokhoz kapcsolódó konkrét intézkedéseket ígérő konvergenciaprogramot ismertetve elmondta: 270 napról csökkentik 90-re a munkanélküli segély folyósításának idejét.
Tovább
2011.
április
11. 17:16

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke Baka András arra kérte a miniszterelnök, vesse latba tekintélyét annak érdekében, hogy ne szabja meg az Országgyűlés a bírák nyugdíjkorhatárát.
Tovább
2011.
április
10. 14:46

Fazekas: A vidék a magyarság fennmaradásának záloga

Fazekas: A vidék a magyarság fennmaradásának záloga Az eddig hiányzó, átfogó koncepció legfontosabb alapelve, hogy a magyar vidékre szüksége van az országnak, mert ez a magyarság fennmaradásának záloga, és ehhez kell hozzárendelni az eszközöket, megfogalmazni a célokat - fejtette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy karcagi gazdanapon.
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
2011.
április
05. 09:21

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány?

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány? Valójában egyik zsebéből a másikba helyez át összegeket az állam akkor, amikor a magán-nyugdíjpénztári vagyonból származó bevételeket kisebb arányban fordítja az államadósság csökkentésére, inkább a közlekedési cégeket konszolidálja belőle. A kérdés az, hogy a jövőben megakadályozható-e az adósság újratermelődése.
Tovább
2011.
április
05. 08:07

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel Orbán Viktor nem vesz részt a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának mai ülésén. Márpedig a Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalóasztalhoz ülő érdekvédők tőle vártak ígéretet arra, hogy megmaradjon az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjba vonulása. Az utcai demonstrációkra készülő szakszervezetek egységesek: nem mondanak le a korhatár előtti nyugdíjról még a 20-30 százalékos béremelés és az életpályamodell ígéretére sem.
Tovább
2011.
április
04. 22:31

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság A döntés tovább késik, a nyugdíjtéma ezen a héten nincs az Alkotmánybíróság napirendjén, és nem is tudni, mikor lesz. A testület még mindig azt vizsgálja, hogy egyáltalán vizsgálódhat-e. A politikai nyomás egyértelmű.
Tovább
2011.
április
04. 08:30

A család a jövő záloga

A család a jövő záloga Az uniós tagállamok demográfiai és családügyekért felelős minisztereinek informális ülése előtt adott nyilatkozatában a magyar tárcavezető hangsúlyozta: a népesség fogyása a legtöbb uniós tagállamnak problémát okoz, és már Magyarországon is tízmillió alá csökkent a lakosok száma.
Tovább
2011.
április
02. 07:38

Tárgyalnak, de ragaszkodnak szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek

Tárgyalnak, de ragaszkodnak  szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek Ragaszkodik a szolgálati nyugdíj jelenlegi formájához a rendvédelmi szakszervezeti szövetség. Ez a még aktív és már leszerelt állományra is vonatkozik. Amennyiben április 16-ig nem sikerül megegyezniük a Belügyminisztériummal, akkor megtartják a már korábban meghirdetett demonstrációsorozatot.
Tovább
2011.
április
01. 12:42

Ez történik a nyugdíjunkkal

Ez történik a nyugdíjunkkal Az kormány döntött a BKV és a MÁV részleges konszolidálásról és egyes ppp-programok átvállalásáról - mindezt a magán-nyugdíjpénztári vagyon terhére. A konszolidációs kiadások után az államháztartás idén 2 százalékos többlettel zár majd az eredetileg tervezett 2,9 százalékos hiánnyal szemben.
Tovább
2011.
március
31. 10:51

Jelentős béremelés a rendvédelemnél

Jelentős béremelés a rendvédelemnél Belügyi források szerint akár 20-30 százalékos béremelést is kaphatnak januártól a rendvédelmi dolgozók, egyidejűleg új, a pályán maradást ösztönző életpályamodellt dolgoz ki a szaktárca. A Belügyminisztérium „Széll Kálmán Tervbe illeszkedő javaslatait” információink szerint a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésén ismertetik az érdekképviseletekkel.
Tovább
2011.
március
29. 18:01

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket A Belügyminisztérium által zárolt 35 milliárdból mintegy 25 milliárdos elvonás a rendőrséget érinti, emellett még a korengedményes nyugdíjat is megszüntetik.
Tovább
2011.
március
29. 12:55

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont?

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont? Nem befolyásolta a magyar részvények árfolyamát, hogy a fontosabb cégek papírjai hosszú távon állami tulajdonban maradnak. Az erről szóló miniszteri bejelentés a nagy társaságok esetében eloszlatta a bizonytalanságot. A kisebb cégek állami tulajdonba kerülő részvényeinek jövője azonban továbbra is ismeretlen.
Tovább
2011.
március
29. 07:48

MSZP: Csúsztatva alapoz a Fidesz

MSZP: Csúsztatva alapoz a Fidesz Tudatos csúsztatásokkal és a hivatásos állománnyal szembeni hangulatkeltéssel próbálja megalapozni a Fidesz a szolgálati nyugdíj rendszerének eltörlését az MSZP szerint. Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő közleményében azt írja, bármilyen hangos és eredményes legyen is a kormányzati propaganda, az MSZP továbbra is határozottan kiáll a Fidesznek a szolgálati nyugdíj megszüntetésére irányuló tervei ellen.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
28. 11:30

Akcióban a nyugdíjasok: betartja-e ígéretét Orbán Viktor?

Akcióban a nyugdíjasok: betartja-e ígéretét Orbán Viktor? Április elejétől fél éven át árfigyelő akcióba kezd a Nyugdíjasok Országos Szövetségének Somogy megyei szervezete. Felmérésükkel azt szeretnék ellenőrizni a somogyi nyugdíjasok, hogy betartja-e ígéretét Orbán Viktor kormányfő, megőrzi-e a nyugdíjak reálértékét.
Tovább
2011.
március
28. 11:09

Nyugdíjasok, kismamák gyógyszerei is drágulnak

Nyugdíjasok, kismamák gyógyszerei is drágulnak Áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen, miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását - írja a Magyar Nemzet. Ezzel a lépéssel 4 milliárd forintot spórolhat a kormány, ugyanakkor az intézkedés nem része a reformprogramban szereplő (a gyógyszerkasszát érintő) 120 milliárd forintos elvonásnak.
Tovább
2011.
március
28. 09:41

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is Demonstrációs bizottságot alakított a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének hét tagszervezete. Tüntetésre készülnek a rendvédelmiek a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszer várható eltörlése miatt, a Charta április 19-én tiltakozik az új alkotmány miatt.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2011.
március
24. 19:53

Nyugdíj - Csökken a félfogadási idő, hogy gyorsabban intézzék az ügyeket

Nyugdíj - Csökken a félfogadási idő, hogy gyorsabban intézzék az ügyeket Hétfőtől csak heti két napon lesz ügyfélfogadás Fejér megyében a nyugdíjbiztosító igazgatóságon. A cél az, hogy gyorsítsák a már beadott ügyek elintézését.
Tovább
2011.
március
24. 04:28

Szerzett jogról vitáznak

Szerzett jogról vitáznak Március végére kellene előállnia javaslataival a kormány megbízásából felállt munkacsoportnak, amelyik a korkedvezményes nyugdíjrendszer felszámolását, az abban keletkezett jogosultságok rendezését hivatott előkészíteni.
Tovább
2011.
március
24. 04:07

Megtartaná a kormány a nyugdíjvagyon stratégiai részvényeit

Megtartaná a kormány a nyugdíjvagyon stratégiai részvényeit A kormány hosszabb távon megtartaná azokat a részvénycsomagokat, amelyek a nyugdíjpénztári vagyon részeként, az Államadósság Kezelő Központhoz kerülnek - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: az egyik lehetséges megoldás, hogy kiemelt vagyonelemként az Államadósság Kezelő Központnál tartják ezeket a paketteket.
Tovább
2011.
március
23. 18:56

Nézőpont: A többség eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat

Nézőpont: A többség eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat A Széll Kálmán Tervből kiragadott főbb elemekkel az emberek többsége egyetért. A parlament elsőként a csomag egyik legtámogatottabb pontját, a távhőárakra vonatkozó szabályozást fogadta el – írja a Nézőpont legfrissebb felmérése.
Tovább
2011.
március
23. 13:08

Milliárdos összeg ragadhat az államnál a nyugdíjpénzek után

Milliárdos összeg ragadhat az államnál a nyugdíjpénzek után Több mint egymilliárd forintot kereshetnek a magán-nyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők, ha a kormány számukra kedvező szabályt hoz a hozamok kifizetésére. A pénztáraknak június 12-éig kell átutalniuk az államnak a magánnyugdíj-vagyont, és egy hónapjuk van rá, hogy visszaigényeljék azt a pénzt, amiből kifizetik a nyereséget korábbi tagjaiknak. Egy hónap alatt várhatóan milliárdokat kamatozik majd a pénz, a kérdés csak az, hogy ezt a kincstár, a pénztártagok vagy a pénztárak teszik zsebre.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
16. 09:10

Kiváltják a korkedvezményt

Kiváltják a korkedvezményt A kormány életpályamodellel váltaná ki a korkedvezmény intézményét, mivel az ország nem engedheti meg magának, hogy 40-50 éves emberek nyugdíjba menjenek. Az érdekvédők szerint az érintett munkakörök olyan, mással nem kiváltható terhet jelentenek, amelyet nem lehet az időskori nyugdíjig végezni.
Tovább
2011.
március
15. 12:48

Orbán: Mindig életbe lép a 48-as eskü!

Orbán: Mindig életbe lép a 48-as eskü! "Kiálltunk az országért, amikor rendben és méltó módon elbúcsúztunk a nemzetközi valutaalaptól, kiálltunk a magyar emberekért, amikor kivetettük a bankadót és a válságadót, kiálltunk Magyarországért, amikor az árvízzel és a vörösiszappal kellett küzdeni, és kiálltunk akkor is, amikor vissza kellett szerezni a nyugdíjrendszert a tűzsdecápáktól."
Tovább
2011.
március
11. 16:51

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt A szakszervezetek reakciója a Széll Kálmán tervre: tiltakozás a korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségek korlátozása, valamint a hozzátartozói utazási kedvezmények megszüntetése miatt.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
március
09. 09:34

Nincs alkotmányos fogás a nyugdíjcsomagon?

Nincs alkotmányos fogás a nyugdíjcsomagon? Nem nagyon találni fogást a módosított alkotmány szerinti hatáskörszűkítésen. Az Alkotmánybíróság e heti ülésén nem volt napirenden a nyugdíjcsomag, azt a bírák jövő héten sem tárgyalják, legközelebb két hét múlva kerülhet eléjük az előterjesztés. Márciusban így csak arról születhet döntés, van-e hatásköre a testületnek a törvény vizsgálatára - írja a Népszabadság.
Tovább
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
március
07. 21:20

Újabb részletek derültek ki az Orbán-Matolcsy csomagról

Újabb részletek derültek ki az Orbán-Matolcsy csomagról Magyarország politikai döntéshozói elutasították azt a forgatókönyvet, hogy a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka fölött legyen, mert magas az államadósság, és rendkívül magas az ország finanszírozási igénye. Azt is elutasították, hogy a hiány a GDP 3 százaléka legyen a nyugdíjpénzek elköltésével a 2012-14-es időszakban. Végül egy olyan szcenáriót fogadtak el, amellyel javítják az államháztartás strukturális egyenlegét az államadósság csökkentésével. A válságadók 2013 január 1-jével megszűnnek – áll a Széll Kálmán-terv angol nyelvű változatában.
Tovább
2011.
március
06. 21:00

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert”

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert” A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjúban.
Tovább
2011.
március
05. 05:31

Nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörlik

Nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörlik Nem valószínű, hogy eltörlik a szolgálati nyugdíjat a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint. A szakszervezet szerint a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése helyett is inkább egyfajta kifutási időt kellene megállapítani. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a rendőrök nagy része 30 év alatti, mélységében nem érinti őket az, hogy mi lesz 25 év múlva. Őket annyiban érinti a dolog, hogy a korkedvezményes nyugdíj ehetőségének tudatában szereltek fel. Velük sokkal jobban lehetne egyezkedni, mint azokkal, akik 10-15 évre vannak a nyugdíjtól - mondta Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.
Tovább
2011.
március
02. 21:35

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) tiltakozik az ellen, hogy kilátásba helyezték a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulásának megszüntetését. A rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők megdöbbenéssel értesültek a törvényes jogosultságaik egyoldalú megcsonkításának híréről.
Tovább
2011.
március
02. 17:27

Ilyen lesz nyugdíjasnak lenni

Ilyen lesz nyugdíjasnak lenni Virtuális egyéni számlák jönnek, de még nem dőlt el, hogy az egyenleget mi magunk nézegethetjük vagy kiküldik nekünk. A jövő januárban induló rendszer kezdetben alig közöl információt, a 2012 előtti adatbázis feldolgozása évekig húzódik majd. Megszűnhet a magasabb jövedelműeket rosszul érintő degresszió, és egy alapnyugdíj bevezetése is felmerült.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
01. 16:41

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra Az ellenzék élesen bírálta a kormány strukturális programtervét, a Széll Kálmán tervet, amely részletes hiány- és államadósságpályát vázol fel a következő évekre. A LMP szerint ködösítés, a Jobbik szerint viszont brutális megszorítást jelent a program. A szocialisták szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a posztjáról.
Tovább
2011.
március
01. 16:23

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak!

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak! Nem lesz könnyű az elkövetkező néhány év azok számára, akik nem dolgoznak. A kormány a Széll Kálmán terv alapján 2013-ig 902 milliárd forintot szeretne megtakarítani. Bár arról, hogy ezt pontosan hogyan szeretné elérni, csak találgatások vannak, de az eddig kiszivárgott elképzelések szerint a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek mindenképpen fájdalmas változásokra kell felkészülniük.
Tovább
2011.
március
01. 13:11

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját A következő két évre tervezett kiigazítási csomagot kedd délelőtt ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor. Látszólag sok konkrétum hangzott el, valójában azonban semmi érdemleges: a kormánytagok csak a kétéves reform ütemtervét sorolták el, a kiigazítás pénzügyi-költségvetési hatásairól egyetlen szó sem esett. A kormányfő ott volt a rendezvényen, de csak a zárt ülésen beszélt a csomagjáról.
Tovább
2011.
február
27. 19:36

Mesterházy: nem volt gond a nyugdíjrendszerrel

Mesterházy: nem volt gond a nyugdíjrendszerrel Az MSZP működőképes és finanszírozható nyugdíjrendszert hagyott az Orbán-kormányra, amelyet az mostani intézkedéseivel az összeomlás szélére sodort - válaszolta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek, reagálva a kormányfő szintén vasárnapi, a nyugdíj témakörében írt bejegyzésére
Tovább
2011.
február
27. 19:25

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat A nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára - jelentette ki Orbán Viktor vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a nyugdíj témakörében válaszol a neki feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
február
27. 10:59

Kiderül, mihez mer hozzányúlni a kormány

Kiderül, mihez mer hozzányúlni a kormány Célkeresztbe kerülhet a nyugdíj, az utazási kedvezmény és a gyógyszerár támogatás is.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
24. 10:58

NGM: további reformra szorul a nyugdíjrendszer

NGM: további reformra szorul a nyugdíjrendszer További reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyugdíjrendszerről szóló tanulmányában, amely szerint a kormány a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására fókuszál.
Tovább
2011.
február
23. 08:41

A nyugdíjreformról tárgyal a kormány

A nyugdíjreformról tárgyal a kormány Várhatóan a nyugdíjreform következő lépéseit érintő döntések is szóba kerülnek a szerdai kormányülésen annak ellenére, hogy a kiadott programban ez nem szerepel - értesült a Magyar Nemzet. A gazdasági reformcsomag átkerült a szombati napirendbe.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
február
22. 07:12

Megszorítások: 700 milliárdot vonhatnak ki az ellátásokból

Megszorítások: 700 milliárdot vonhatnak ki az ellátásokból A munkanélküli, a szociális, a nyugdíjszerű ellátásokra költünk túl sokat a nemzetgazdasági tárca szerint. A magyar államháztartás 6 százalékkal oszt el többet a jelenleg mintegy 26 ezer milliárd forintra rúgó GDP-ből, mint a térség többi országa.
Tovább
2011.
február
22. 06:36

Ki dönt a nyugdíjvagyonról?

Ki dönt a nyugdíjvagyonról? Jövő keddig kell felállítani az állami kézbe került nyugdíjvagyon értékesítését lebonyolító alap irányító testületének, ám a z érintett tárcák még nem jelölték ki a testület tagjait -írta a keddi Népszabadság.
Tovább
2011.
február
20. 17:28

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat Egyelőre csak annyi derült ki Orbán harmadik reformcsomagjáról, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó megszorítások nem szerepelnek benne. Kiderült az is, hogy elszállt a hiány, hogy Járai Zsigmond Schmitt Pál embere, és hogy mostantól Rogán Antaltól retteghetnek a vállalkozók. A hét gazdasági eseményeinek összefoglalója.
Tovább
2011.
február
19. 08:52

Orbán meghagyja a nyugdíjasok utazási kedvezményét

Orbán meghagyja a nyugdíjasok utazási kedvezményét A nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása biztosan nem lesz a strukturális reformok között - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormány pénteki ülése után. A lehetséges forgatókönyvek között szerepelt ez a pont, ám Orbán Viktor miniszterelnök határozott tiltakozása miatt ez a felvetés végleg kikerült a javaslatból - mondta a szóvivő. Hozzátette: hangsúlyos elemként jelenik meg a reformokban a közösségi közlekedés átszervezése.
Tovább
2011.
február
18. 11:27

Így okozná a legkisebb kárt az állam az alapoknak

Így okozná a legkisebb kárt az állam az alapoknak A hamarosan elinduló nyugdíjpénztári vagyonátadás kapcsán át szoktunk siklani afelett a tény felett, hogy az állam 1000 milliárd forint értékben fog befektetési jegyeket kapni, ennek nagyobb része pedig zártkörű alapokba van kihelyezve. Három szereplő rendelkezik nagyobb részesedéssel ezen a piacon, mégpedig az OTP, az ING és az AXA Alapkezelő. A zártkörű alapok egy az egyben nyugdíjpénztáraknak voltak fenntartva, 2008-óta a befektetési alapszektorban a történetük abszolút siker volt, ami a vagyonátadással megszakad. Az alapkezelők szerint a legkisebb kárt úgy tudná okozni az állam, ha a befektetési jegyek visszaváltásával párhuzamosan a mögöttes részvényeket is megvásárolná. A külföldi eszközöket az állam azonnal el tudná adni, a hazai részvényeken pedig ülhetne még legalább egy évig.
Tovább
2011.
február
17. 08:07

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz Hamarosan levelet hoz a posta néhány kisebb magánkasszának, a nyugdíjbiztosító ugyanis a március eleji határidő előtt elkezdte az értesítők elküldését a pénztárakban maradókról. A távozók nem látnak egyhamar pénzt: a pénztárszövetség szerint optimális esetben ősz elejére zárulhat le a vagyonátadás, a reálhozamok kifizetése.
Tovább
2011.
február
16. 20:48

Eddig 190 beadvány érkezett az Ab-hoz a nyugdíjpénztárak ügyében

Eddig 190 beadvány érkezett az Ab-hoz a nyugdíjpénztárak ügyében Eddig 190 beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó jogszabályok megváltoztatása miatt. Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a Mathias Corvinus Collegium szerdai budapesti konferenciáján azt mondta: továbbra sem tudja megmondani, hogy ez a téma mikor kerül a testület napirendjére.
Tovább
2011.
február
15. 06:50

Visszamenőleg vizsgálnák a nyugdíjpénztárakat

Visszamenőleg vizsgálnák a nyugdíjpénztárakat A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatná a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket - közölte Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén.
Tovább
2011.
február
13. 10:05

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet A Parlament tavaszi ülésszaka hétfőn Orbán Viktor felszólalásával indul. A miniszterelnök várhatóan a kormány elé kerülő gazdasági csomagról is beszél napirend előtt, azaz kiderül, hogy lesz-e megszortó csomag.
Tovább
2011.
február
12. 09:03

A megszorítások java még csak most jön

A megszorítások java még csak most jön Az emberek az elmúlt nyolc hónap során egyszer már megtapasztalhatták, milyen az, amikor a Fidesz-KDNP valamitől meg akarja óvni őket: a kormány nyugdíjvédelmi akciójának eredménye az időskori megtakarításaik államosítása lett - áll Tukacs István szocialista képviselő közleményében.
Tovább
2011.
február
09. 18:37

Megint lemaradt a nyugdíjcsomag az Ab napirendjéről

Megint lemaradt a nyugdíjcsomag az Ab napirendjéről A február közepi ülésén sem veszi napirendre a nyugdíjcsomagot az Alkotmánybíróság, melynek elnöke a minap világossá tette, hogy hónapokba telhet a döntés meghozatala.
Tovább
2011.
február
08. 09:32

Megvan Simor utódja? És ő javasolta a nyugdíj-államosítást?

Megvan Simor utódja? És ő javasolta a nyugdíj-államosítást? Surányi György lehet a jegybank következő elnöke, miután Simor András kitölti 2013 márciusáig szóló mandátumát – tudta meg a Magyar Hírlap. A lap információi szerint a magán-nyugdíjpénztárak államosítását maga az egykori jegybankelnök javasolta.
Tovább
2011.
február
07. 14:32

A fiatalok nem bízzák az államra

A fiatalok nem bízzák az államra Egyre jelentősebb szerepet játszik a tudatos pénzügyi gazdálkodás, valamint az öngondoskodás a fiatal generáció tagjainak körében. A fiatalokat ma már nem csak az utazás, autók vagy a lakás megvásárlása érdekli, a válság hatására hajlamosabbak a nyugdíjas évekre is gondolni. A fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai, valamint céljai között ugyan jelentős eltérések vannak, a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, valamint az öngondoskodás azonban minden korosztálynál kulcsszerepet játszik, amikor a pénzügyi kultúra kerül szóba.
Tovább
2011.
február
07. 10:59

Jogsértő lehet az új törvénymódosítás

Jogsértő lehet az új törvénymódosítás Újabb, 'helyzetre szabott' törvénymódosítás készül. A 'Lex Kehi'-t Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott terjeszti hétfőn a parlament elé. A jogszabállyal lehetővé tennék, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) márciustól vizsgálhassa a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát, gazdálkodását, így hozzáférhetne bank-, pénztári- és üzleti titkokhoz is.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2011.
február
06. 10:38

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország Hiányolja a kormány hosszú távú elképzeléseit a Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogy ma még nem látszik, hogy 2013-tól például mi lesz a nyugdíjakkal, ha valóban csak annyit fordíthatnak nyugellátásra, mint amennyi járulékból befolyik a költségvetésbe. Mert bár az Orbán-kormány tervei szerint a gazdasági növekedés felgyorsítása fogja megoldani ezt a problémát, Csaba László szerint a 2,5-3 százalékos növekedési pályán marad a bővülés, abból nem teremtődik meg a fedezet.
Tovább
2011.
február
05. 13:53

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket Azok a lépések, amiket Magyarország tesz a nyugdíjrendszer reformja, a munkaerőpiac rugalmassá tétele, vagy az adórendszer ügyében, messzemenő intézkedések - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanitt arról is beszélt, hazánk akkor fogja tudni utolérni a nyugatot, ha mi magyarok többet dolgozunk és kedvezőbb adórendszerünk van, mint a nyugati országoknak. Leszögezte: a jelenlegi helyzet szerint nincs rá esély, hogy Magyarország 2020 előtt csatlakozzon az euróövezethez
Tovább
2011.
február
05. 06:51

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek.
Tovább
2011.
február
04. 18:41

Matolcsy tárcája durván visszaszólt az IMF-nek

Matolcsy tárcája durván visszaszólt az IMF-nek 2008 után egy sor politikus, nemzetközi pénzügyi szervezet és hitelminősítő intézet hitelessége kérdőjeleződött meg, amikor nem fedezték fel a nemzetközi pénzügyi szabályozás hiányosságait és nem jelezték előre időben a pénzügyi válságot - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye, a szaktárca visszavág az IMF-nek a piaci hangulathoz képest szokatlanul pesszimista elemzéséért. Köztük találjuk a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is - írja az NGM -, amelynek egyébként különös felelőssége van a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának megteremtésében.
Tovább
2011.
február
04. 07:04

Csak statisztikai trükkel érhető el az egymillió új munkahely?

Csak statisztikai trükkel érhető el az egymillió új munkahely? A valós gazdasági növekedés generálta munkahelyteremtésre a munkaerő-kereslet korlátozottsága, illetve az infrastrukturális feltételek hiánya miatt kevés esélyt látnak a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. Nyitott kérdés maradt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök minapi kijelentésében a "nem szokványos eszközökkel bővítjük a foglalkoztatási arányt", mi is rejlik.
Tovább
2011.
február
03. 14:06

Szijjártó: szó sem lehet nyugdíjcsökkenésről

Szijjártó: szó sem lehet nyugdíjcsökkenésről A miniszterelnök szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a nyugdíjak értékét megőrizzük, nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet.
Tovább
2011.
február
02. 17:40

Ledöbbent Orbán cinizmusán Mesterházy

Ledöbbent Orbán cinizmusán Mesterházy Az MSZP elnöke szerint zavarosak, cinikusak és fenyegetőek voltak a kormányfő szavai a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló sajtótájékoztatón. Mesterházy Attila hozzátette, bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság azelőtt dönt a nyugdíjügyi beadványokról, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételének folyamata lezárulna.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
02. 13:56

Itt a kritika az IMF-től!

Itt a kritika az IMF-től! Az IMF itteni képviseletének vezetője úgy látja, hogy néhány intézkedés gyengítheti a hosszú távú fenntarthatóságot, ilyen például a nyugdíjrendszert érintő változtatás, amellyel a kormány hosszú távú elkötelezettséget, a jövő nyugdíjainak kifizetését vállalja, a szektorokat terhelő átmeneti adók pedig a befektetői bizalmat gyengíthetik - számol be az MR1-Kossuth Rádió. Hamarosan olvasható lesz az IMF új országjelentése is, amelyben a gazdasági kormányzás gyengítésével kapcsolatban bizonyos kétségeket is megfogalmaznak.
Tovább
2011.
február
02. 08:01

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon? A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
február
01. 14:01

Óriási siker: a pénztártagok 96,8 százaléka választotta az állami rendszert

Óriási siker: a pénztártagok 96,8 százaléka választotta az állami rendszert A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott óriási sikernek nevezte mindezt, kiemelve: mindenki jól járt a nyugdíjvédelmi programmal. Minden magyar állampolgár válláról lekerül az az iszonyatos teher, amit a magánnyugdíjrendszer okozott, hiszen adó vagy járulék formájában mindenkinek fizetnie kellett - fűzte hozzá.
Tovább
2011.
január
30. 17:15

Szijjártó: az MSZP összefonódott a magánpénztárakkal

Szijjártó: az MSZP összefonódott a magánpénztárakkal Szijjártó Péter szerint az MSZP ragaszkodása a magánnyugdíj-pénztári rendszerhez cáfolhatatlanul világossá teszi az "anyagi és politikai összefonódásokat az emberek nyugdíjbefizetéseit eltőzsdéző magánpénztárak és az MSZP között".
Tovább
2011.
január
30. 16:32

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert Egy nap sincs hátra a magánnyugdíj nyilatkozatok leadására. Az viszont már most látszik, hogy a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert - mondta vasárnap Budapesten Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
január
18. 22:37

Orbán Viktor: Magyarország meglepetést fog okozni

Orbán Viktor: Magyarország meglepetést fog okozni A miniszterelnök szerint a nyugdíjreform és a válságadók teszik lehetővé, hogy 80-ról 72-73 százalékra csökkenjen a magyar államadósság. Orbán Viktor a Bild német bulvárlapnak úgy fogalmazott, a pénzpiacokra ezért nagy meglepetés vár Magyarország részéről.
Tovább
2011.
január
18. 22:20

MSZP: eljött az igazság pillanata

MSZP: eljött az igazság pillanata Az MSZP szerint az Orbán Viktor által előrevetített megszorító intézkedések 600-700 milliárd forintot vesznek el a nehéz helyzetben lévőktől, a kizárólag a nyugdíjukból élőktől, a gyógyszerre szorulóktól és az álláskeresőktől.
Tovább
2011.
január
17. 21:40

Szijjártó több szerénységet vár nyugdíj-ügyben az MSZP-től

Szijjártó több szerénységet vár nyugdíj-ügyben az MSZP-től Szijjártó Péter szerint több szerénységet várnak az emberek nyugdíj-ügyben az MSZP-től, "mely folyamatosan csökkentette a nyugdíjak értékét, és kötelezővé tette a nyugdíjbefizetések tőzsdére vitelét".
Tovább
2011.
január
17. 11:57

MSZP: 20-25 százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak

MSZP: 20-25 százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak Az MSZP szerint 20-25 százalékos nyugdíjcsökkentéshez vezethet, ha a nyugdíjakat a jövőben kizárólag a járulékbevételekből finanszírozzák.
Tovább
2011.
január
17. 10:20

Kósa: az állam addig nem vonul ki a nyugdíjak mögül...

Kósa: az állam addig nem vonul ki a nyugdíjak mögül... A Fidesz alelnöke szerint az állam addig nem vonul ki a nyugdíjrendszerből, míg megfelelő foglalkoztatásbővüléssel el nem érik azt, hogy a nyugdíjjárulék-befizetések fedezzék a nyugdíjkifizetéseket.
Tovább
2011.
január
15. 10:51

Bizonytalan a nyugdíjkassza egyensúlya

Bizonytalan a nyugdíjkassza egyensúlya A megtisztított nyugdíjalap kiadásaira elegendő lehet a cégek járulékbefizetése, ám akkor arra kell választ találnia a kormánynak, miből finanszírozza az alapból kikerülő ellátások ezermilliárdját.
Tovább
2011.
január
14. 18:39

Havi tízezret bukhatunk

Havi tízezret bukhatunk Alaposan meg kellene húzniuk a nadrágszíjat a nyugdíjasoknak, ha valóra válik Orbán Viktor miniszterelnök terve. A kormányfő a The Wall Street Journalnak azt állította, a jövőben csak a befolyó járulékokból fizetne az időseknek nyugdíjat az állam. Ez pedig komoly érvágás lenne, mert a nyugdíjkasszán jelenleg jókora lyuk tátong.
Tovább
2011.
január
14. 10:07

Szijjártó: A nyugdíjkassza egyensúlyba kerül

Szijjártó: A nyugdíjkassza egyensúlyba kerül Egyetlen olyan elem sem merült fel a Wall Street Journalnak adott miniszterelnöki interjúban, melyről korábban kormánytagok ne beszéltek volna - jelentette ki Szijjártó Péter, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában arra a felvetésre, miért egy külföldi orgánumban kellett bejelenteni az ország szempontjából fontos döntéseket. Orbán Viktor szóvivője felhívta a figyelmet arra: az újságírók hetek óta azt kérdezik, hogy a tervezett átalakítások konkrétan miben öltenek testet.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2011.
január
06. 06:44

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert Az alkotmányozás és a soros elnökségi feladatok miatt került csupán tizenkét törvény a jogalkotási programba, ezért nem látszanak a nagy reformok sem - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is: a következőkben kell megoldani, hogy a kétpilléres nyugdíjrendszer demográfiailag fenntartható legyen.
Tovább
2011.
január
03. 18:08

Felére csökkenhet a jövőben a nyugdíjak értéke

Felére csökkenhet a jövőben a nyugdíjak értéke Ha sikerül szétverni a tőkefedezeti pillért, és ugyanakkor érvényesítik azt az elvet, hogy a nyugdíjalap önfenntartó legyen, akkor a nyugdíjak óhatatlanul a mai érték kétharmadára, akár felére csökkennek a következő évtizedekben - írja Bauer Tamás a Galamuson megjelent elemzésében.
Tovább
2011.
január
01. 12:18

Így változik az élet mától

Így változik az élet mától Számos, a mindennapjainkat meghatározó törvény lépett életbe a mai nappal. Változik az adórendszer, indul az egykulcsos, 16%-os arányos családi adózás. A lakosság kétharmada számára nem változik a gáz ára, jelentős változások lépnek életbe a nyugdíjrendszerben, a családtámogatásokban, a közfoglalkoztatásban.
Tovább
2010.
december
27. 09:47

Sem nyugdíj-, sem közoktatási reformot nem akar a kormány

Sem nyugdíj-, sem közoktatási reformot nem akar a kormány A kormány nyilvánosságra hozta a január 12-én induló tavaszi munkájának menetrendjét, amely szerint több, az év során meglengetett grandiózus terv csúszni fog - hacsak egy-egy rendkívüli kormányülést nem hirdetnek meg ilyen napirenddel - írja a Napi Gazdaság. A betervezett témák közül kimaradt például a közoktatási törvény újraírása - miközben a felsőoktatási törvényé napirendre kerül április 20-án.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
december
25. 10:46

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly Az EP-képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikája katasztrófába sodorja az országot. Képtelenség a nyugdíjak értékállóságát garantálni, ez a kormányzati ígéret is csak annak bizonyítéka, hogy Orbánék nem tudják, mit csinálnak – állítja Bokros Lajos, az Európai Parlament tagja, volt pénzügyminiszter. Mint mondja, kell foglalkozni az euró bevezetésével, de egyelőre nem érdemes egy újabb, betarthatatlan időpontot kijelölni.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2010.
december
20. 18:40

Elfogadta a Ház a nyugdíjügyi politikai nyilatkozatot

Elfogadta a Ház a nyugdíjügyi politikai nyilatkozatot Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János és Selmeczi Gabriella indítványát a parlament 261 igen, 51 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el hétfőn.
Tovább
2010.
december
20. 11:27

Új Szó: Állami lopás Magyarországon

Új Szó: Állami lopás Magyarországon Rövid két hónap alatt sikerült megtennie az Orbán-kormánynak azt, amit Robert Ficónak és társaságának négy év alatt sem - szól a pozsonyi napilap kommentárja a magyarországi nyugdíjrendszer átalakításáról.
Tovább
2010.
december
19. 14:09

Hétfőn véget ér a politikai nyugdíjháború

Hétfőn véget ér a politikai nyugdíjháború A Parlament várhatóan a nyugdíjjal kapcsolatos három javaslatról szavaz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetősége.
Tovább
2010.
december
17. 16:49

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni Orbán Viktor a magyar EU-elnökségre készülve megígérte, hogy az euró stabilizálása lesz a legfontosabb feladat. Közép-Európának gázvezetékeket akar. A válságadók és a magánnyugdíjpénztárak miatt aggódóknak pedig azt üzente, hogy fölösleges Brüsszelben panaszkodniuk.
Tovább
2010.
december
17. 15:49

"Atyáskodó lenézést tükröznek Orbán uralkodói levelei"

"Atyáskodó lenézést tükröznek Orbán uralkodói levelei" "Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, Orbán Viktor pár hónapon belül másodszor fordult levélben nyugdíjas társainkhoz. Tagozatunk meggyőződése, hogy ezen írások hangvétele olyan atyáskodó lenézést tükröz, amely mélyen sérti az időskorúakat" - írta pénteki közleményében az MSZP Budapesti Nyudíjas Tagozata.
Tovább
2010.
december
17. 09:39

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre Az állami szervek készen állnak, hogy közbelépjenek, ha probléma van. Aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, arra úgy tekintenek, mintha korábban ki sem lépett volna a magánnyugdíjpénztárba - fejtette ki többek közt a nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott a Ma reggel pénteki műsorában.
Tovább
2010.
december
17. 09:05

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat Az időskori ellátások lefaragása nélkül nem kerülhet egyensúlyba a nyugdíjalap. Több százmilliárd forinttal kell csökkenteni az éves nyugdíjkiadásokat 2012-től ahhoz, hogy valóra válhassanak azok a célkitűzések, amelyek a szerdán elfogadott, a nyugdíjreformról szóló kormányhatározatban szerepelnek.
Tovább
2010.
december
17. 05:52

Századvég: Jelentős kockázat a nyugdíjpénzek felélése

Századvég: Jelentős kockázat a nyugdíjpénzek felélése Jövőre a korábban vártnál nagyobb, 3,3 százalékos GDP-növekedésre és 2011 végére 6,25 százalékos alapkamatra számít a Századvég. A gazdaságkutató szerint középtávon jelentős kockázat lehet, hogy átmeneti bevételekből, illetve a magán-nyugdíjpénztári vagyonból finanszíroz a kormány egyenlegrontó intézkedéseket.
Tovább
2010.
december
16. 10:16

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést Magyarország visszatér a kétpilléres nyugdíjrendszerre - egyebek mellett ezt mondja ki a kormánynak a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozata. A csütörtökön hatályba lépő rendelkezés szerint május végére kell elkészülnie a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetésre vonatkozó szabályozásnak.
Tovább
2010.
december
15. 19:10

Így kell rendelkezni a nyugdíjunkról

Így kell rendelkezni a nyugdíjunkról Döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet ülése után.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2010.
december
14. 18:26

Teljes a tanácstalanság a nyugdíjigazgatásban

Teljes a tanácstalanság a nyugdíjigazgatásban Napokon belül hatályba léphet a nyugdíjpénztári rendszert átalakító törvény, vagyis a pénztárukban maradni akaró tagoknak alig több mint 30 munkanapjuk marad a nyilatkozat megtételére. Az államigazgatás felkészületlenül várja a rövidre szabott időszakot, a nyugdíjigazgatási irodák még nem kaptak tájékoztatást a teendőkről.
Tovább
2010.
december
13. 17:18

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.
Tovább
2010.
december
12. 09:31

Nyugtató levelet küld a miniszterelnök

Nyugtató levelet küld a miniszterelnök Levélben tájékoztatja Orbán Viktor a nyugdíjasokat arról, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, valamint arról, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedik a gáz ára.
Tovább
2010.
december
08. 09:14

Garanciákat kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagok

Garanciákat kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagok Politikai nyilatkozatter­vezetet nyújtottak be az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők. A nyilatkozat garantálná többek között az egyéni számlavezetést az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
05. 08:44

Szijjártó: A kormány megvédi a nyugdíjakat

Szijjártó: A kormány megvédi a nyugdíjakat A kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a nyugdíjakat, és a szombati szakszervezeti demonstrációról mindent elmond, hogy annak szervezői között vannak olyanok is, akik részt vesznek a nyugdíjakat "eltőzsdéző" magánpénztárak vezetésében - reagált a miniszterelnök szóvivője a szakszervezeti tüntetésre.
Tovább
2010.
december
01. 20:49

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében Jottányit sem közeledett egymáshoz a magyar kormány és az EU gazdasági és pénzügyi biztosának álláspontja a magán-nyugdíjpénztárak megszüntetésének ügyében Olli Rehn és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi brüsszeli találkozóján.
Tovább
2010.
november
30. 23:51

Selmeczi: megvan-e a pénztári vagyon ?

Selmeczi:  megvan-e a pénztári vagyon ? A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint felmerül az a gyanú, hogy súlyos milliárdok tűntek el a magánnyugdíjpénztárakból, ezért meg kell vizsgálni, mekkora a magánpénztári vagyon, megvan-e, ahogy azt a Stabilitás Pénztárszövetség állítja. Selmeczi Gabriella szerint 500 milliárd forint hiányzik.
Tovább
2010.
november
30. 18:17

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek?

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek? Az eltérített magánpénztári járulékok sem fedezik az első pillér hiányát - írja a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Öt éven belül a társadalombiztosítás helyzete ismét ellehetetlenülhet - állítja a sajtóanyag.
Tovább
2010.
november
30. 08:38

Tízezres tüntetés jöhet a kormány intézkedései ellen

Tízezres tüntetés jöhet a kormány intézkedései ellen Az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet is részt vesz a szombatra meghirdetett szakszervezeti demonstráción. „Mindenki hozzon magával még egy nyugdíjpénztári tagot december negyedikén a Roosevelt térre” - ez a szlogenje a szombati demonstrációnak. A rendezvényre több ezer embert várnak, ami csak az első lépés lehet.
Tovább
2010.
november
29. 22:20

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal A Fidesz szerint mindenki, vagyis a mai nyugdíjasok, illetve az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők is jól járnak a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokkal - mondta Selmeczi Gabriella a párt vezérszónoka, a javaslat hétfő esti általános parlamenti vitájában.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2010.
november
29. 09:29

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról A magyar kormány államosítani akarja a magánnyugdíjpénztárak 11 milliárd euróját - ezzel a címmel számolt be a nyugdíjrendszer átalakításról hétvégi számában a Le Monde című francia napilap.
Tovább
2010.
november
26. 09:34

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP és a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség is a kormány nyugdíjintézkedései miatt. Szerintük a törvénycsomag „zsarolja” a magán-nyugdíjpénztári tagokat, illetve sérti cselekvési szabadságukat és a tulajdonhoz való jogot.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
25. 11:08

Emelik a nyugdíjakat jövőre

Emelik a nyugdíjakat jövőre A tervezett 3,5 százalékos inflációt meghaladó mértékben, 3,8 százalékkal emeli a kormány a nyugellátásokat és baleseti járadékokat (egész pontosan: öregségi, özvegyi nyugdíj, árvaellátás, baleseti járadék) 2011. január elsejétől. Azok a nyugdíjasok kapják ezt a mértékű emelést, akik idén mentek nyugdíjba.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
november
23. 21:35

Matolcsyhoz hívták a nyugdíjpénztári vezetőket

Matolcsyhoz hívták a nyugdíjpénztári vezetőket Matolcsy György tárcavezető csütörtök délelőttre várja magához a magánnyugdíjpénztárak vezetőit - közölte az Index. A lap szerint elképzelhető, hogy nagy horderejű bejelentésekkel várják őket a Nemzetgazdasági Minisztériumban, de a megbeszélés témáját még a meghívottak sem ismerik.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
19. 07:39

Óvatos gázáremelés

Óvatos gázáremelés A fogyasztók 57%-ánál egyáltalán nem lesz áremelkedés, 9%-uknál is csupán minimális, 1% alatti növekedés várható januártól a bevezetésre váró sávos rendszernek köszönhetően.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART