Címke: külföld (703 találat)

2014.
október
21. 13:54

Hatvanezer matuzsálem él Kínában

Hatvanezer matuzsálem él Kínában Kínának már csaknem 60 ezer 100 évesnél idősebb lakosa van, a népes "klub" korelnöke 128 éves - jelentette a kínai gerontológiai társaság kedden közreadott jelentésében.
Tovább
2014.
március
12. 09:15

Felgyújtották a vereckei emlékművet

Felgyújtották a vereckei emlékművet Két ismeretlen elkövető hétfő este gyúlékony folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet.
Tovább
2014.
január
20. 10:32

Egyre kevesebb feladatot vállal a brit uralkodó

Egyre kevesebb feladatot vállal a brit uralkodó Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy az idén befejezi hivatalos külföldi látogatásait a brit uralkodó, és várhatóan hazai kötelezettségei közül is egyre többet átad legidősebb fiának, Károly trónörökösnek.
Tovább
2014.
január
14. 08:29

Kiterjesztik a nyugdíjak adóztatását Németországban

Kiterjesztik a nyugdíjak adóztatását Németországban Németországban kiterjesztik a nyugdíjak adóztatását, az új szabály alapján már a közepes nagyságú nyugdíjjal rendelkező németeknek is meg kell fizetnie a személyi jövedelemadót.
Tovább
2014.
január
08. 10:44

A szlovákok egészségügyi kiadásai emelkednek a leggyorsabban az OECD-ben

A szlovákok egészségügyi kiadásai emelkednek a leggyorsabban az OECD-ben A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül Szlovákiában emelkedtek a leggyorsabban az állampolgárok egészségügyi kiadásai az elmúlt tíz évben - számolt be erről a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap.
Tovább
2013.
december
28. 11:31

Hatvanezren voltak Kalasnyikov temetésén

Hatvanezren voltak Kalasnyikov temetésén Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra pénteken Mihail Kalasnyikovot az Oroszországi Föderáció katonai temetőjében, a Moszkva környéki Mityiscsi település közelében.
Tovább
2013.
december
18. 12:24

Gyászhuszármaffiát lepleztek le Romániában

Gyászhuszármaffiát lepleztek le Romániában Mentősök és rendőrök fogadtak el csúszópénzt Romániában temetkezési vállalkozóktól, hogy hozzájuk irányítsák a kezeik között meghalt emberek hozzátartozóit - írta szerdai számában az Adevarul című lap.
Tovább
2013.
december
16. 18:09

Magasabb nyugdíjat ígérnek Csehországban

Magasabb nyugdíjat ígérnek Csehországban Számos szociális intézkedést ígér az új cseh koalíciós szerződés, amelyet most mutatott be a formálódó új kormányoldal három pártja.
Tovább
2013.
december
06. 09:30

Meghalt Nelson Mandela

Meghalt Nelson Mandela Meghalt Nelson Mandela – jelentette be Jacob Zuma dél-afrikai elnök. A hazájában a thembu klánbeli nevéről csak Madiba becenéven ismert politikust 95 éves korában Johannesburgban érte a halál. Zuma bejelentése szerint békében távozott az élők sorából. A Nobel-békedíjas politikus, emberi jogi harcos, a faji megkülönböztetés elleni harc jelképe volt.
Tovább
2013.
november
23. 09:49

Vége a fizetés- és nyugdíjcsökkentésnek Görögországban

Vége a fizetés- és nyugdíjcsökkentésnek Görögországban Nincs szükség több fizetés- és nyugdíjcsökkentésre, és a görög gazdaság hét nehéz év után növekedési pályára áll - mondta a görög kormányfő pénteken Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.
Tovább
2013.
november
22. 16:07

Ötven éve titok: Miért ölték meg Kennedy elnököt?

Ötven éve titok: Miért ölték meg Kennedy elnököt? Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy pénteken, néhai hivatali elődje, John F. Kennedy meggyilkolásának 50. évfordulóján, eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat a hivatali épületek előtt. Dallas ma először emlékezik meg hivatalosan a merényletről.
Tovább
2013.
november
18. 08:03

Múzeumot nyitottak Kalasnyikovnak

Múzeumot nyitottak Kalasnyikovnak Már életében múzeumot nyitottak a híres gépkarabély tervezőjének, Mihail Kalasnyikovnak szülőfalujában, az oroszországi Altaji területen.
Tovább
2013.
november
14. 09:30

A nyugdíjas trónörökös

A nyugdíjas trónörökös Nyugdíjas korba lép, egyben trónörökösi korrekordot is dönt Károly herceg, a brit uralkodó elsőszülött fia, aki csütörtökön ünnepli 65. születésnapját.
Tovább
2013.
november
12. 15:19

Oroszországban másolnák a magyar nyugdíjrendszert?

Oroszországban másolnák a magyar nyugdíjrendszert? Orosz szakértők nem zárják ki, hogy az úgynevezett magyar forgatókönyv szerint hajtják végre a nyugdíjrendszer átalakítását Oroszországban. Az orosz Alfa Bank elemzőinek véleményét a Ria Novosztyi orosz hírügynökség közölte.
Tovább
2013.
november
09. 09:04

Újra bevezetik a kórházi napidíjat Csehországban

Újra bevezetik a kórházi napidíjat Csehországban Hatvan korona, azaz mintegy 720 forint lesz az új kórházi napidíj Csehországban - döntött a kormány. A 18 éven aluli fiatalok nem fognak napidíjat fizetni.
Tovább
2013.
november
01. 16:15

Panelházra faházat!

Panelházra faházat! A hagyományos szlovák népi építészet egyedi stílusának állít emléket, ugyanakkor a társadalmi, kulturális változások kontrasztjaira is rá kívánja irányítani a figyelmet az alkotó azzal a három liptói faházzal, amelyet Kassán, a Dargovi hősök lakótelep egyik 12 emeletes panelházának tetején állítottak fel szimbolikus tiszteletadásként.
Tovább
2013.
október
30. 10:11

Az első Boszporusz-hidat 40 éve adták át

Az első Boszporusz-hidat 40 éve adták át Negyven éve, 1973. október 30-án adták át a forgalomnak Isztambulban az Európát Ázsiával összekötő első Boszporusz-hidat.
Tovább
2013.
október
27. 17:54

Székelyek menete - Autonómiát követeltek a szónokok

Székelyek menete - Autonómiát követeltek a szónokok Autonómiát követeltek Székelyföldnek és az összefogás erejét hangsúlyozták az erdélyi magyar politikai szervezetek vezetői, akik - különböző helyszíneken - részt vettek a Székelyek nagy menetelésén.
Tovább
2013.
október
17. 11:07

Kína százéveseinek négyötöde nő

Kína százéveseinek négyötöde nő Kína több mint 54 ezer százévesnél idősebb polgárának a négyötöde nő. Közéjük tartozik a legidősebb is, aki állítólag 127 éve született - tudatta a kínai geriátriai társaság (GSC).
Tovább
2013.
október
17. 09:45

Amerikai államcsőd - Megvan az egyezség

Amerikai államcsőd - Megvan az egyezség Barack Obama amerikai elnök csütörtök hajnalban aláírta azt a törvényt, amely az adósságplafon megemelésével elhárítja az államcsőd kialakulásának veszélyét és feloldja a szövetségi kormány részleges bénultságát.
Tovább
2013.
október
16. 10:08

A francia nemzetgyűlés elfogadta a nyugdíjreformot

A francia nemzetgyűlés elfogadta a nyugdíjreformot A francia nemzetgyűlés első olvasatban kedden elfogadta az elmúlt húsz év ötödik nyugdíjreformjának tervezetét, amelynek értelmében fokozatosan 43 évre növekszik a teljes összegű nyugdíjjogosultsághoz szükséges járulékfizetési idő 2035-ig .
Tovább
2013.
október
14. 11:59

Ennyibe kerül a rák

Ennyibe kerül a rák A rák 126 milliárd euróba (37,3 ezer milliárd forintba) került 2009-ben az Európai Unió országainak - derült ki az Oxfordi Egyetem tanulmányából.
Tovább
2013.
október
14. 08:52

200 millió embert ünnepeltek

200 millió embert ünnepeltek Hivatalosan először tartották meg Kínában vasárnap az idősek napját. Becslések szerint a világ legnépesebb országában a 60 év felettiek száma idén meghaladja a 200 milliót, 2025-re pedig elérheti a 300 milliót.
Tovább
2013.
október
13. 15:53

Csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az EU-ban

Csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az EU-ban Az Európai Unióban csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az Európai Parlament (EP) szervezett bűnözéssel, pénzmosással és korrupcióval foglalkozó különbizottságának (CRIM) jelentése szerint, amelyről a Der Spiegel című német hírmagazin írt a vasárnap megjelent számában.
Tovább
2013.
október
06. 18:19

Megemlékezés az aradi Szabadság-szobornál

Megemlékezés az aradi Szabadság-szobornál Ezrek emlékeztek Aradon az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 164 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira az emlékükre állított Szabadság-szobor mellett. A megemlékezésen felszólaló Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: "Senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad". Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hangsúlyozta: "nem lesznek kevésbé szabadok a románok, ha a magyar nemzeti közösség jogos szabadságigényét kielégítik".
Tovább
2013.
október
02. 08:49

Élelmiszervásárláskor az ár a döntő a cseheknél

Élelmiszervásárláskor az ár a döntő a cseheknél A csehek 82 százaléka számára élelmiszer-vásárláskor az áru ára a döntő - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet készített.
Tovább
2013.
október
01. 11:58

Az idősekre számíthatnak az osztrák pártok is

Az idősekre számíthatnak az osztrák pártok is A nyugdíjasokra támaszkodhat leginkább a két régi nagypárt Ausztriában egy felmérés szerint, s a két párt közül a szociáldemokraták a fiatalok mellett a munkásokat is a korábbinál kevesebb sikerrel tudják megszólítani.
Tovább
2013.
szeptember
30. 10:52

Berlusconi ismét nyerni akar

Berlusconi ismét nyerni akar A kormányválságról és politikai terveiről beszélt vasárnap Silvio Berlusconi pártja híveihez intézett üzenetében - először azóta, hogy a Szabadság Népe (PdL) minisztereinek lemondása felborította a római nagykoalíciót.
Tovább
2013.
szeptember
25. 09:49

Mangalicát tenyészt Károly herceg Székelyföldön

Mangalicát tenyészt Károly herceg Székelyföldön Hagyományos erdélyi állatfajtákat, mangalicákat és fekete kopasznyakú tyúkokat tenyésztenek Károly herceg székelyföldi gazdaságában - mondta el a brit trónörökös erdélyi ügyeit intéző Kálnoky Tibor.
Tovább
2013.
szeptember
25. 09:08

Kína tisztogatást végez a világhálón

Kína tisztogatást végez a világhálón Kína a fiatalok védelmében - az erkölcstelen és agresszivitást kifejező tartalmak fokozott szűrésével - megszigorítja az internetes oldalak és az okostelefonok alkalmazásainak ellenőrzését - jelentette a kínai média.
Tovább
2013.
szeptember
23. 09:07

Német választások - Merkelék győztek

Német választások - Merkelék győztek Az Angela Merkel vezette konzervatívok győztek a németországi parlamenti (Bundestag-) választáson, és csupán öt mandátummal maradtak el az abszolút többségtől a hétfő hajnalban kihirdetett előzetes hivatalos végeredmény szerint.
Tovább
2013.
szeptember
21. 09:04

Háromnapos lakodalmat tart Soros György

Háromnapos lakodalmat tart Soros György A New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) megtartott vacsorával, fogadással és az új Magritte-kiállítás előzetes megtekintésével vette kezdetét pénteken Soros György magyar származású befektető három napig tartó lakodalma.
Tovább
2013.
szeptember
18. 21:47

Újabb nyugdíjreform Franciaországban

Újabb nyugdíjreform Franciaországban A francia kormány szerdai ülésén elfogadta az elmúlt húsz év ötödik nyugdíjreformjának tervezetét, amelynek értelmében a teljes összegű nyugdíj jogosultságához a járulékfizetés időtartama 2035-ig fokozatosan 43 évre növekszik.
Tovább
2013.
szeptember
18. 08:37

Spórolásra szólít fel a holland király

Spórolásra szólít fel a holland király A hágai parlament két háza előtt a hagyományoknak megfelelően, a politikai évad őszi kezdetekor elhangzott beszédében Vilmos Sándor arra figyelmeztetett, hogy az öt évvel ezelőtt kezdődött nemzetközi gazdasági válság következményei mind erősebben érződnek, ezért újabb megtakarításokra van szükség.
Tovább
2013.
szeptember
16. 13:02

Bosznia-Hercegovina elöregszik 2030-ra?

Bosznia-Hercegovina elöregszik 2030-ra? Bosznia-Hercegovina lehet az egyik legöregebb lakosságú ország 2030-ra - erre utalnak az egyik nemzetközi piackutató cég felmérései két héttel a boszniai népszámlálás kezdete előtt.
Tovább
2013.
szeptember
16. 10:13

Csak munkaképtelenek kaphatnak rokkantsági nyugdíjat Szerbiában

Csak munkaképtelenek kaphatnak rokkantsági nyugdíjat Szerbiában A rokkantsági nyugdíj feltételei az európai országok közül Szerbiában a legszigorúbbak, csak teljes munkaképtelenség esetén jár a támogatás - írta a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.
Tovább
2013.
szeptember
10. 19:02

Egyre több idős kínai vet véget önkezével az életének

Egyre több idős kínai vet véget önkezével az életének Az öngyilkosság az öt vezető halálozási ok egyike Kínában, előfordulása egyre magasabb az időskorúak körében - jelentették be kínai kutatók az öngyilkosság megelőzésének világnapján, kedden.
Tovább
2013.
szeptember
05. 20:48

Kínában is félnek az öregedéstől

Kínában is félnek az öregedéstől A szegénységtől, az öregedéstől, a párkapcsolati nehézségektől és a rossz döntésektől félnek leginkább a kínaiak - derül ki a "kínai Google", a Baidu keresési eredményeinek statisztikáiból.
Tovább
2013.
szeptember
03. 10:33

166 kilométert úszott egy 64 éves asszony

166 kilométert úszott egy 64 éves asszony Négy kudarcba fulladt kísérlet után ötödszörre átúszta a Floridai-szorost cápaketrec nélkül Diana Nyad, aki szombaton vágott neki Kubából a 166 kilométeres távnak.
Tovább
2013.
augusztus
12. 19:24

Százezren mennének a Marsra

Százezren mennének a Marsra Százezren jelentkeztek arra a televíziós valóságshow-ra, amelynek szervezője, egy dán cég azt ígéri, hogy 2022-ben négy kiválasztott játékost juttat el a Marsra, ahonnan életüket figyelemmel lehet kísérni.
Tovább
2013.
augusztus
07. 17:40

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek A húsmentes nap bevezetését ígérik a szeptemberi parlamenti választásra készülő német ellenzéki Zöldek. A baloldali ökopárt kormányra kerülve azt ösztönözné, hogy az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben minden csütörtökön csak húsmentes fogásokat készítsenek.
Tovább
2013.
július
25. 18:40

A japán nők élnek a legtovább a világon

A japán nők élnek a legtovább a világon 2011-ben a mintegy 20 ezer halálos áldozatot követelő földrengés és cunami miatt időlegesen a hongkongi hölgyek lettek a statisztikailag legtovább élők. A japán nők 2011-et megelőzően több mint 25 éven át vezették a ranglistát, amit a japán egészségügyi minisztérium 48 ország és Hongkong adatai alapján állított össze.
Tovább
2013.
július
23. 17:42

Öregszik és fogy Csehország népessége

Öregszik és fogy Csehország népessége A lakosság számának jelentős csökkenésével és elöregedésével kell számolnia a következő évtizedekben a Cseh Köztársaságnak - derül ki abból a százéves demográfiai prognózisból, amelyet a cseh statisztikai hivatal készített és mutatott be kedden Prágában.
Tovább
2013.
július
23. 08:58

Királyi utód - Tízezrek ünnepelnek London utcáin

Királyi utód - Tízezrek ünnepelnek London utcáin Tízezrek ünnepelték London utcáin kedd hajnalban Vilmos cambridge-i herceg és hitvese, Katalin hercegnő első gyermekének - Nagy-Britannia majdani uralkodójának - előző este bejelentett világra jöttét. Az egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született fiúgyermek és édesanyja a Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - által kiadott hivatalos közlemény szerint jól van, és "éjszakára" a londoni St. Mary's kórházban marad.
Tovább
2013.
július
22. 18:12

Megkerült egy 52 éve eltűnt kanadai nő

Megkerült egy 52 éve eltűnt kanadai nő Megkerült egy 52 évvel ezelőtt eltűnt kanadai nő. Az asszonynak, akinek esetében felmerült az is, hogy férje meggyilkolta, most lánya akadt a nyomára.
Tovább
2013.
július
21. 15:05

Letette az uralkodói esküt Fülöp, Belgium új királya

Letette az uralkodói esküt Fülöp, Belgium új királya Letette vasárnap a belga parlament két házának tagjai előtt az uralkodói esküt Fülöp, Belgium 53 éves új királya, a trónról előzőleg lemondott II. Albert legidősebb fia.
Tovább
2013.
július
20. 09:27

Bemutatják Tito ajándékait

Bemutatják Tito ajándékait A néhai Josip Broz Tito jugoszláv vezető Európa, Ázsia és Afrika 18 országának uralkodójától kapott különleges ajándékaiból nyílik kiállítás vasárnap Belgrádban, Jugoszlávia Történeti Múzeumában.
Tovább
2013.
július
19. 19:51

Egyre fittebbek a százéves németek

Egyre fittebbek a százéves németek Egyszerre több krónikus betegségben szenvednek, de elégedettebbek, testileg és szellemileg frissebbek és önállóbak a száz éven felüli németek, mint a kétezres évek elején voltak - derül ki egy pénteken bemutatott felmérésből.
Tovább
2013.
július
17. 17:03

Nyugdíjasok éhséglázadása készül Boszniában

Nyugdíjasok éhséglázadása készül Boszniában Több mint 400 ezer boszniai nyugdíjas az éhenhalás küszöbén van, ezért utcai tiltakozást terveznek, ha nem változik helyzetük - írta szerdai számában a boszniai Nezavisne novine napilap.
Tovább
2013.
július
16. 17:02

Eladják Brinkmann professzor klinikáját

Eladják Brinkmann professzor klinikáját Eladják A klinika (Die Schwarzwaldklinik) című tévésorozatból ismert fekete-erdei épületet, amely nyolcadik éve üresen áll. Az utolsó bérlő 2005-ben költözött ki a leromlott állapotú ingatlanból, amelyet azóta árult a tulajdonos, a Baden-Württemberg tartományi nyugdíjbiztosító társaság.
Tovább
2013.
július
10. 03:51

Egyre többet lopnak az idősek Tokióban

Egyre többet lopnak az idősek Tokióban A japán társadalom elöregedése már a bűnözési statisztikákon is tetten érhető: Tokióban a bolti lopáson kapott idősek száma évről-évre nő, tavaly már minden negyedik lopást 65 éven felüli követte el a héten közzétett rendőrségi adatok szerint.
Tovább
2013.
július
05. 10:16

Mintegy 75 ezren léptek be a cseh nyugdíjrendszer második pillérébe

Mintegy 75 ezren léptek be a cseh nyugdíjrendszer második pillérébe A cseh kormány januárban vezette be a nyugdíjrendszer új pillérét, a magán-nyugdíjpénztárakat. Ezekbe a magán-nyugdíjalapokba a 18 és 35 év közöttiek bármikor beléphetnek. A 35 év felettieknek július elsejéig kellett dönteniük a belépésről. A jobbközép kormány azzal számolt, hogy az idei első félév végén a magán-nyugdíjpénztáraknak mintegy félmillió tagjuk lesz.
Tovább
2013.
július
01. 12:36

Hétfőtől kötelező a szülők látogatása Kínában

Hétfőtől kötelező a szülők látogatása Kínában Hétfőtől lépett életbe az időseket védő törvény Kínában, amelynek értelmében "kötelezővé" válik az idős szülők látogatása az országban - a jogszabály ugyanakkor a kritikusok szerint túl általános, a törődés pedig nem kikényszeríthető jogi úton.
Tovább
2013.
június
27. 17:02

Újratemették "Háry Jánost"

Újratemették "Háry Jánost" Katonai tiszteletadással ünnepélyesen újratemették Skultéty László földi maradványait csütörtökön az 1831-ben elhunyt huszár szülőfalujában, a szlovákiai Hegyesmajtényban (Mojtín).
Tovább
2013.
június
26. 09:52

Gyógyszerrel akarják megelőzni a mellrákot

Gyógyszerrel akarják megelőzni a mellrákot Európában elsőként Nagy-Britanniában tesznek kísérletet arra, hogy egészséges nők gyógyszerszedéssel megelőzzék a mellrákot. A kedden életbe lépett új ajánlás alapján gyógyszerszedéssel több ezer olyan brit nő veheti elejét a daganat kialakulásának, akinél a családi előzmények miatt magas a mellrák kockázata. A kezelésről a kezelőorvosok és a páciens együtt döntenek.
Tovább
2013.
június
17. 09:26

Hetedik állampolgárságot kér Gérard Depardieu

Hetedik állampolgárságot kér Gérard Depardieu A közelmúltban orosz állampolgárságot kapott Gérard Depardieu hamarosan megkéri az algériai útlevelet, és ezzel hét állampolgársággal fog rendelkezni - mondta a francia színész a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő francia hetilapban közölt interjúban.
Tovább
2013.
június
15. 10:02

Németországban sokan kényszerülnek nyugdíjba

Németországban sokan kényszerülnek nyugdíjba Németországban egyre több munkavállaló szenved pszichés betegségekben, és kényszerül ezért arra, hogy idő előtt vonuljon nyugdíjba. Csupán a nyugdíjból mindenesetre alig tudnak megélni - írja a Süddeutsche Zeitung.
Tovább
2013.
június
14. 23:49

Franciaország újabb nyugdíjreformot indít

Franciaország újabb nyugdíjreformot indít Franciaország - részben Brüsszel nyomására - pénteken megindította az elmúlt tíz év harmadik nyugdíjreformját, aminek hiányában az újraelosztó (felosztó-kirovó) rendszer 2020-ra elérheti a 20 milliárd eurós hiányt.
Tovább
2013.
június
12. 10:30

Meghalt a világ legidősebb embere

Meghalt a világ legidősebb embere Száztizenhat éves korában szerdán Japánban meghalt a világ legidősebb embere, a valaha legtovább élt férfi. Az 1897. április 19-én született Kimura Dzsiroemon kórházi ágyában halt természetes halált a Kiotó közelében található Kjotango településen, ahol tüdőgyulladással kezelték. A férfi betegsége ellenére áprilisban még a körülményekhez képest jó egészségben ünnepelte 116. születésnapját, amelyen a japán kormányfő is felköszöntötte.
Tovább
2013.
június
08. 09:56

A tömegközlekedők kevésbé kapják el az influenzát

A tömegközlekedők kevésbé kapják el az influenzát Az uralkodó nézettel ellentétben a tömegközlekedés nem melegágya a fertőző betegségek terjedésének, sőt: használói kisebb arányban betegednek meg influenzától, mint például az autóval közlekedők.
Tovább
2013.
június
08. 09:14

A világ első űrhajósnője vállalná a Mars-utazást, de az ő szervezete azt nem bírná ki

A világ első űrhajósnője vállalná a Mars-utazást, de az ő szervezete azt nem bírná ki Valentyina Tyereskova vállalná, hogy a Marsra repüljön, szerinte azonban az első Mars-expedíció egyirányú lesz - jelentette ki a világ első űrhajósnője a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban tartott tájékoztatón.
Tovább
2013.
június
02. 10:33

Minden negyedik idős kínai a szegénységi küszöb alatt él

Minden negyedik idős kínai a szegénységi küszöb alatt él Minden negyedik idős kínai kevesebb mint napi egy dollárból él - állapította meg egy friss kutatás, amelynek eredményeit a Pekingi Egyetemen ismertették. A reprezentatív felmérés a 45 év felettiekre terjedt ki és csaknem 10 300 háztartásban több mint 17 700 embert vizsgált országosan.
Tovább
2013.
június
01. 15:25

Virtuális "barátságedző" az időskori elmagányosodás ellen

Virtuális "barátságedző" az időskori elmagányosodás ellen Az időskori magányosság kialakulását segíthet megelőzni egy virtuális "barátságedző" segítségével egy még fejlesztés alatt álló új szoftver.
Tovább
2013.
június
01. 09:43

Hatvan éve koronázták meg II. Erzsébet királynőt

Hatvan éve koronázták meg II. Erzsébet királynőt Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más birtokok és területek királynője, a Nemzetközösség feje és a hit védelmezője - vasárnap lesz hatvan éve, hogy II. Erzsébet királynő koronás főként viseli ezeket a címeket.
Tovább
2013.
június
01. 08:35

Ételmegosztó portál indult Ausztriában

Ételmegosztó portál indult Ausztriában Ételmegosztó internetes portál indult Ausztriában azoknak, akik nem szeretik kidobni a feleslegessé vált, de még használható élelmiszereket, illetve azoknak, akiknek jól jön egy doboz joghurt, egy fél doboz tojás vagy egy csomag hagyma.
Tovább
2013.
május
31. 00:10

Nyugdíj - Magas elvárások, alacsony lehetőségek

Nyugdíj - Magas elvárások, alacsony lehetőségek A 12 országban elvégzett kutatás szerint a jelenlegi jövedelmüknek átlagosan 72 százalékával lennének elégedettek nyugdíjas korukban a megkérdezettek, az átlagos érték országonként eltérő, ám figyelemre méltó, hogy éppen Magyarországon a legmagasabb, 85 százalékkal - közölte az Aegon Magyarország Zrt.
Tovább
2013.
május
27. 11:36

Szerbiában is növelnék a nyugdíjkorhatárt

Szerbiában is növelnék a nyugdíjkorhatárt Szerbiában a tervezett nyugdíjreformmal a nyugdíjkorhatár és a várható élettartam szinte kiegyenlítődne, a korkedvezményes nyugdíjazást viszont büntetnék - írta vasárnapi számában a Politika című szerbiai napilap. Szerbiában az utóbbi évtizedben öt évvel növelték a nyugdíjkorhatárt, ami most a férfiak esetében 65 év, a nőknél pedig 60 év.
Tovább
2013.
május
24. 20:26

A német államfő a hivatalában fogadta Konrád Györgyöt

A német államfő a hivatalában fogadta Konrád Györgyöt Joachim Gauck német államfő magánbeszélgetésen fogadta berlini hivatalában Konrád Györgyöt pénteken a Kossuth-díjas magyar író, szociológus 80. születésnapja alkalmából.
Tovább
2013.
május
24. 16:37

A magyar EP-képviselők segítségét kéri a 101 éves felvidéki tanítónő

A magyar EP-képviselők segítségét kéri a 101 éves felvidéki tanítónő A magyar európai parlamenti képviselők segítségét kéri a szlovák állampolgárságától megfosztott 101 éves felvidéki tanítónő, aki nem utazik Brüsszelbe, mivel az EP petíciós bizottságának a jogfosztott felvidéki magyarok ügyét tárgyaló zárt ülésén az érintettek nem vehetnek részt - közölte pénteken az MTI-vel az idős tanítónő lánya, Fehérné Tamás Judit.
Tovább
2013.
május
22. 19:54

Magatehetetlen öregember lett a szicíliai maffiavezérből

Magatehetetlen öregember lett a szicíliai maffiavezérből Nem hagyhatja el a börtönt Bernardo Provenzano, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet egykori keresztapja, aki az olasz televízió felvételei szerint magatehetetlen öregemberré vált.
Tovább
2013.
május
18. 11:11

A nyugdíjreformot bírálta a cseh államfő

A nyugdíjreformot bírálta a cseh államfő Rossz a januárban életbe lépett cseh nyugdíjreform, ezért változtatni kell rajta - állította Milos Zeman köztársasági elnök pénteken Prágában a csehországi Idősek Tanácsának országos kongresszusán.
Tovább
2013.
május
13. 20:40

Zarándoklattal emlékeztek meg Ausztriában a magyar deportáltakról

Zarándoklattal emlékeztek meg Ausztriában a magyar deportáltakról Nemzeti zarándoklattal emlékeztek meg hétfőn a holokauszt magyarországi áldozatairól a deportálások 69. évfordulója alkalmából a Bécs melletti Strasshofban. Mintegy háromszázötvenen vettek részt a zarándoklaton, amelynek célállomása az a település volt, ahol 2000-2500 magyar zsidó ember halt meg egy úgynevezett átmenő táborban 1944-45-ben.
Tovább
2013.
május
13. 14:41

Tévesen minősítették menthetetlen betegnek

Tévesen minősítették menthetetlen betegnek Halálos betegnek nyilvánítottak tévesen egy férfit az Egyesült Államokban, amiért végül mintegy 60 ezer dollár kártérítést kapott.
Tovább
2013.
május
13. 11:15

A románok a politikusokban bíznak a legkevésbé

A románok a politikusokban bíznak a legkevésbé A román állampolgárok leginkább a tűzoltókban, legkevésbé a politikusokban bíznak - derült ki az Adevarul című liberális kötődésű lap által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.
Tovább
2013.
május
13. 09:03

Az NDK-ban kísérleteztek gyógyszerekkel nyugati cégek

Az NDK-ban kísérleteztek gyógyszerekkel nyugati cégek Több mint 50 ezer emberen próbáltak ki gyógyszereket nagy nyugati cégek az NDK-ban a keletnémet pártállam közreműködésével, a kísérletekbe többen belehaltak - írta a Der Spiegel vasárnap megjelent számában.
Tovább
2013.
május
13. 08:32

Ausztrália bezárja budapesti nagykövetségét

Ausztrália bezárja budapesti nagykövetségét A külügyet és a bevándorlók segélyezését érintő költségvetési takarékoskodás keretében Ausztrália bezárja budapesti nagykövetségét - jelentette hétfőn az ausztrál média az AAP hírügynökségre hivatkozva.
Tovább
2013.
május
07. 13:22

Saját Tádzs Mahalt épít egy nyugdíjas postamester

Saját Tádzs Mahalt épít egy nyugdíjas postamester Saját Tádzs Mahalt épít egy nyugdíjas postamester Indiában feleségét gyászolva, akárcsak az eredeti esetben Sáh Dzsuhán sah, aki szülésbe belehalt kedvenc felesége emlékére tervezte és építtette a híres épületegyüttest.
Tovább
2013.
május
07. 10:07

Emlékezés Örkény Istvánra

Emlékezés Örkény Istvánra Örkény Istvánra emlékeznek tisztelői kedden a Moszkva környékén lévő Krasznogorszkban, ahol az író oroszországi fogságának utolsó éveit töltötte.
Tovább
2013.
május
05. 11:35

Portugáliában is kitolják a nyugdíjkorhatárt

Portugáliában is kitolják a nyugdíjkorhatárt Az adósságválság szorításában vergődő Portugália kormánya újabb takarékossági intézkedéseket határozott el. Többet kell dolgozniuk a köztisztviselőknek, kitolják a nyugdíjkorhatárt. A takarékossági lépéseknek köszönhetően a kormány összesen 4,6 milliárd euróval kívánja csökkenteni a kiadásokat.
Tovább
2013.
május
04. 10:16

Ingyen temetés ajándékba

Ingyen temetés ajándékba Morbid ajándékot: ingyenes temetésről szóló tájékoztatót kaptak ajándékba a Győzelem napja előtt az oroszországi Murmanszkban élő második világháborús veteránok.
Tovább
2013.
május
03. 10:37

Átvállalja a közúti bírságokat egy polgári társulás Szlovákiában

Átvállalja a közúti bírságokat egy polgári társulás Szlovákiában Júliustól Szlovákiában is megkezdi tevékenységét egy Csehországban alakult polgári társulás, amely azt ígéri: éves tagdíj fejében "megvédi" a sofőröket a rájuk kirótt közúti bírságok terheitől - közölte a pozsonyi Pravda pénteken.
Tovább
2013.
április
30. 14:05

"Megkaphatják a koporsómat"

"Megkaphatják a koporsómat" Túlkoros a börtönhöz egy 91 éves, többszörös adócsaló svéd nő, a hatóság pedig nem tud vele mit kezdeni.
Tovább
2013.
április
30. 09:18

Visszakérnek a nyugdíjból Angliában

Visszakérnek a nyugdíjból Angliában Szociális juttatásaik visszafizetését kérte a jómódú brit nyugdíjasoktól vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit munka- és nyugdíjügyi miniszter. Iain Duncan Smith a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív lapnak kijelentette: arra biztatná azokat az időseket, akik gond nélkül ki tudják fizetni fűtésszámláikat, buszbérletüket és televízió-előfizetési díjukat, hogy az erre kapott állami juttatásokat adják vissza a költségvetésnek.
Tovább
2013.
április
28. 20:48

Az NSZK egymilliárd márkát fizetett Ceausescunak a németekért

Az NSZK egymilliárd márkát fizetett Ceausescunak a németekért A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Ceausescu vezette kommunista Romániának azért, hogy jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését - írta hétvégi számában a Jurnalul National című román lap a német közszolgálati rádió riportját ismertetve.
Tovább
2013.
április
24. 19:35

Százéves időkapszula

Százéves időkapszula Százéves időkapszulát nyitottak ki Oklahoma Cityben. Egyebek közt egy pár női cipőt találtak benne, amely nem veszített fényéből, vagy legalábbis még mindig megőrzött belőle, továbbá egy fonográfot, rajta a hajdani lakosok hangjával.
Tovább
2013.
április
21. 22:15

"Szabadnapot" vett ki a brit uralkodó 87. születésnapjára

"Szabadnapot" vett ki a brit uralkodó 87. születésnapjára Családi körben, windsori rezidenciáján ünnepelte 87. születésnapját vasárnap a brit uralkodó, aki ez alkalomból - rendkívül ritka módon - engedélyezett magának egy "szabadnapot".
Tovább
2013.
április
21. 09:10

A válság sem árt a "brit" szupergazdagoknak

A válság sem árt a "brit" szupergazdagoknak A brit gazdaság ismétlődő recessziójával dacolva vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő leggazdagabb ezer mágnás becsült vagyonáról.
Tovább
2013.
április
20. 09:13

Betöltötte 116. életévét Kimura Dzsiroemon, a világ legidősebb embere

 Betöltötte 116. életévét Kimura Dzsiroemon, a világ legidősebb embere A japán Kimura egyben a leghosszabb életkort megért férfi a történelem során. Rendkívüli életkorát egyszerű, de hatásos életfilozófiájának köszönheti: "egyél könnyű ételeket és élj sokáig".
Tovább
2013.
április
17. 15:29

A svéd lánycsecsemők tizede megéri 100. életévét

A svéd lánycsecsemők tizede megéri 100. életévét A 2012-ben született svéd lányok 11 százaléka megéri 100. születésnapját, a fiúk esetében az arány 6 százalékos - áll a Svéd Statisztikai Hivatal szerdán közzétett prognózisában.
Tovább
2013.
április
16. 17:56

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát Japán gerontológusok vizsgálat alá vették a világ legöregebb nőjét, a 115 éves asszonytól a hosszú élet titkát akarják megtudni. Az Oszakában élő Okava Miszao esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.
Tovább
2013.
április
16. 09:11

Sörallergiás az első brit sörsommelier

Sörallergiás az első brit sörsommelier A 49 éves férfi két éve lett hivatalosan is sörajánló mester, rögvest, ahogy Nagy-Britanniában bejegyzett szakma lett ez a foglalkozás. Alastair Scott akkor még nem tudta, hogy egészsége nem teszi alkalmassá a pályára, csak a minap derült ki, hogy krónikus köhögése és náthája a sör miatt nem akar csitulni.
Tovább
2013.
április
15. 10:35

Dupla bért kapna az orvosok egy része Romániában

Dupla bért kapna az orvosok egy része Romániában Megduplázná a romániai állami kórházakban dolgozó orvosok bérét Eugen Nicolaescu egészségügy-miniszter, ugyanakkor megtiltaná, hogy pácienseiket magánrendelőikbe irányítsák - derült ki a tárcavezető vasárnapi tévéinterjújából.
Tovább
2013.
április
13. 20:21

A lengyel kormány nem államosítja a nyugdíjvagyont

A lengyel kormány nem államosítja a nyugdíjvagyont A lengyel kormány megerősítette, hogy nem tervezi a magán-nyugdíjalapok sem részleges, sem teljes államosítását. Ezúttal a pénzügyminiszter-helyettes beszélt erről. Wojciech Kowalczyk kiemelte, pillanatnyilag az a terv, hogy fokozatosan, a nyugdíjba menetel előtt tíz évvel kezdenék meg az egyes magánmegtakarítások átterelését az állami nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2013.
április
13. 15:15

Háromszorosan profitál Németország a bevándorlásból

Háromszorosan profitál Németország a bevándorlásból Háromszorosan profitál Németország a munkaerő szabad áramlásának az Európai Unióban (EU) csaknem teljes körűen érvényesülő elvéből, mert az uniós tagországokból érkező bevándorlók fiatalabbak és képzettebbek, mint a német lakosság, és elég sokan vannak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a népesség öregedésének a szociális ellátórendszerre gyakorolt hatását - mutatta ki egy felmérés.
Tovább
2013.
április
12. 09:21

A királynő is ott lesz Margaret Thatcher búcsúztatásán

A királynő is ott lesz Margaret Thatcher búcsúztatásán Kétezernél is több hivatalos meghívót küldött ki a brit kormány Margaret Thatcher néhai miniszterelnök jövő heti gyászszertartására - közölte csütörtökön a Downing Street. A meghívottak között van az összes még élő volt amerikai elnök.
Tovább
2013.
április
11. 03:11

Észak-Korea: Háborús veszély?

Észak-Korea: Háborús veszély? Észak-Korea "nagyon közel korcsolyázik a veszélyes vonalhoz" - jelentette ki szerdán a Pentagonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Washington készen áll arra, hogy megvédje magát és szövetségeseit.
Tovább
2013.
április
10. 15:56

Cicciolina Róma főpolgármestere akar lenni

Cicciolina Róma főpolgármestere akar lenni Jelöltként indul a május 26-27-i római főpolgármester-választáson Staller Ilona egykori pornósztár, aki huszonhat évvel ezelőtt a római parlament képviselője is volt.
Tovább
2013.
április
09. 10:58

Ötszáz éves kocsmák kalauza

Ötszáz éves kocsmák kalauza Ötszáz éve működő angol kocsmák kalauzával rukkoltak ki brit történészek, mintegy 250-et sikerült találniuk. Tanulmányukban kimutatták, hogy hatszor jobb volt az ellátottság kocsmából a 16. században: 200 lakosonként akadt egy ivó, ma 1200 főre jut egy.
Tovább
2013.
április
08. 14:56

Meghalt Margaret Thatcher

Meghalt Margaret Thatcher Életének 87. esztendejében, hétfőn elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök.
Tovább
2013.
április
05. 10:02

A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban

A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban Noha a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek sokkal több emberéletet követelnek, mégis a demencia az Egyesült Államok legdrágább betegsége, amely évi 157-215 milliárd dollárjába kerül az amerikai társadalomnak és a családoknak - derült ki a RAND Corporation nevű nonprofit szervezet legfrissebb jelentéséből.
Tovább
2013.
április
03. 20:05

Lengyelország felülvizsgálja nyugdíjrendszerét

Lengyelország felülvizsgálja nyugdíjrendszerét A lengyel kormány nem köti a nyugdíjrendszer esedékes felülvizsgálatát a költségvetési helyzethez, és szükség esetén azt is elfogadja, hogy növekszik az államháztartás deficitje - mondta szerdán Jacek Rostowski pénzügyminiszter a TVN24 tv-nek.
Tovább
2013.
március
31. 17:27

Franciaországban 62 év marad a nyugdíkorhatár

Franciaországban 62 év marad a nyugdíkorhatár A francia kormány meg akarja tartani a 62 éves nyugdíjkorhatárt, miközben megreformálja a nyugdíjrendszert. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök elmondta, hogy a reformterv részleteit ősszel már világosan lehet majd látni, de az biztos, hogy nem a korhatár emelésével próbálnak megtakarítást elérni.
Tovább
2013.
március
29. 19:34

Tíz évvel emelkedett a horvát lakosság átlagéletkora

Tíz évvel emelkedett a horvát lakosság átlagéletkora Horvátországban az utóbbi ötven évben közel 10 évvel emelkedett a lakosság átlagéletkora - közölte a zágrábi média az állami statisztikai hivatal (DZS) által pénteken közzétett 2011-es népszámlálási adatokra hivatkozva.
Tovább
2013.
március
22. 18:42

Merkel védené a ciprusi magán-nyugdíjpénztárakat

Merkel védené a ciprusi magán-nyugdíjpénztárakat Angela Merkel német kancellár élesen bírálta pénteken a ciprusi vezetést és elutasította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítására vonatkozó tervet a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának rendkívüli ülésén.
Tovább
2013.
március
20. 15:50

Jelentősen emelkednek a nyugdíjak Németország keleti részén

Jelentősen emelkednek a nyugdíjak Németország keleti részén Németországban folytatódik a volt NDK-ban és az ország nyugati felén élők nyugdíja közötti különbség kiegyenlítődése, az idén a keletnémet nyugdíjasok járandósága több mint 3 százalékkal emelkedik, míg a nyugati tartományokban a 0,5 százalékot sem éri el a nyugdíjemelés mértéke.
Tovább
2013.
március
20. 08:40

Állami támogatásokkal ösztönzi a párkeresést Japán

Állami támogatásokkal ösztönzi a párkeresést Japán A gyermekvállalás és -nevelés támogatása mellett a párkeresést és házasodást is állami támogatásokkal fogja ösztönözni a japán kormány a szigetországbeli születések alacsony számának növelése érdekében - írta a Jomiuri Simbun japán napilap.
Tovább
2013.
március
16. 07:53

Kitolták a fegyveresek nyugdíjkorhatárát Szlovákiában

Kitolták a fegyveresek nyugdíjkorhatárát Szlovákiában Elfogadta a pozsonyi törvényhozás azt a törvénymódosítást, amely tíz évvel kitolja a fegyveres erők tagjainak nyugdíjkorhatárát. A széles körű vitát kiváltó, s az érintettek részéről többször bírált intézkedés májustól lép hatályba.
Tovább
2013.
március
10. 10:38

Kutyákat fest a nyugdíjas exelnök

Kutyákat fest a nyugdíjas exelnök A festészetnek szenteli nyugdíjas éveit George W. Bush, egykori amerikai elnök. Rajztanára szerint “nagy művészként fog bevonulni a történelembe”.
Tovább
2013.
március
01. 09:12

Idén 200 millió fölé emelkedik az öregek száma Kínában

Idén 200 millió fölé emelkedik az öregek száma Kínában Ez újabb figyelmeztetés az öregedő kínai társadalom és vezetői számára - állapítja meg friss jelentésében a kínai öregedéskutató központ. Júliusban lép hatályba az idősek jogainak és érdekeinek védelméről szóló törvény módosítása.
Tovább
2013.
február
26. 09:11

Öreg ember nem gyorsvonat? Dehogynem!

Öreg ember nem gyorsvonat? Dehogynem! Angliában két meglehetősen koros motoros gyorshajtó bírósági ügye is zajlik egy időben. Az urak úgy tűnik nem nyugodtak le cseppet sem az idő előrehaladtával!
Tovább
2013.
február
22. 20:17

Ezrek emlékeztek Mátyás királyra

Ezrek emlékeztek Mátyás királyra Mintegy ötezren gyűltek össze péntek este Kolozsvár főterén az Amaryllis társaság hívására, hogy lampionokat eresszenek az égbe Mátyás király születésének 570. évfordulója alkalmából.
Tovább
2013.
február
18. 15:01

A nyugdíjak megadóztatását fontolgatja a francia kormány

A nyugdíjak megadóztatását fontolgatja a francia kormány A kormány megvárja a családpolitikáról készülő jelentést, mielőtt döntést hoz a családi segélyek esetleges megadóztatásáról - közölte hétfőn Pierre Moscovici francia gazdasági miniszter. A javaslatot - amely azonnal tiltakozást váltott ki az ellenzék részéről - vasárnap este fogalmazta meg a számvevőszék elnöke. Didier Migaud szerint a nyugdíjak megadóztatása is megfontolandó az állami bevételek növelése érdekében.
Tovább
2013.
február
18. 07:57

Londonnak nem kellenek a megélhetési bevándorlók

Londonnak nem kellenek a megélhetési bevándorlók A brit kormány megpróbálja szigorítani a szociális juttatások igénybe vételének feltételeit a más EU-tagállamokból érkezők számára, és távol akarja tartani azokat, akik csak e juttatások miatt telepednének le Nagy-Britanniában, ám emiatt "nagy harcra" kényszerül Brüsszellel - mondta vasárnap a brit munka- és nyugdíjügyi miniszter.
Tovább
2013.
február
09. 09:05

Szeretnek utazni a brit nyugdíjasok

Szeretnek utazni a brit nyugdíjasok Az egyik legforgalmasabb brit online utazási iroda, az elsősorban üdülési túracsomagokat árusító TravelSupermarket összehasonlító elemzést készített ügyfelei utazási szokásairól - olvasható a TTGHungary Hírlevelében.
Tovább
2013.
február
06. 09:01

Visszakéredzkedett a nyáj mellé egy 96 éves pásztor

Visszakéredzkedett a nyáj mellé egy 96 éves pásztor Pár hónapos munkanélküliség után ismét munkaszerződést írt alá a dél-erdélyi Hunyad megyében egy 96 éves román pásztor. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Stefan Grosu nyolcvan éve foglalkozik pásztorkodással, de kilencvenéves korában, 2007-ben kötötte az első munkaszerződését.
Tovább
2013.
február
05. 09:10

Milyen a magyar mentalitás

Milyen a magyar mentalitás A Die Welt a magyar mentalitásról írt. Európa nyugati felében nem törekednek eléggé a kelet-közép-európai térség részben traumák által formálódott gondolkodásmódjának megértésére.
Tovább
2013.
január
31. 08:39

Károly herceg több mint 25 év után ismét metrózott

Károly herceg több mint 25 év után ismét metrózott Károly walesi herceg - II. Erzsébet királynő elsőszülött fia - hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában utazott egy megállónyit a Metropolitan metróvonalon, a Farringdon állomásról nyugati irányban a Harry Potter filmeposzban is megörökített King's Cross pályaudvarig.
Tovább
2013.
január
30. 13:40

Gyógyszer lehet a vadkender Csehországban

Gyógyszer lehet a vadkender Csehországban Rövidesen törvényesen is hozzáférhetővé válnak a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban, miután a képviselőház után kedden a szenátus is jóváhagyta a szükséges törvénymódosítást, engedélyezve a vadkender egészségügyi felhasználását.
Tovább
2013.
január
30. 08:36

Karpereccel segítenek az alzheimeres betegeknek

Karpereccel segítenek az alzheimeres betegeknek Karperecet kapnak az Alzheimer-kórban szenvedő idős tiencsini lakosok, hogy könnyebben hazatalálhassanak – jelentette a kínai média kedden. A kísérletet egy nem kormányzati szervezet indította az észak-kínai városban, hogy segítse az emlékezetkiesésben szenvedő betegeket és hozzátartozóikat.
Tovább
2013.
január
30. 03:55

Házassági csalás áldozatává válhatott Gina Lollobrigida

Házassági csalás áldozatává válhatott Gina Lollobrigida Az olasz csendőrséghez és a sajtóhoz fordult Gina Lollobrigida, egykori filmsztár azt állítva, hogy volt vőlegénye tudta nélkül "házasságot kötött vele", hogy megszerezze vagyonát.
Tovább
2013.
január
30. 03:29

Egy nyugdíjasra egy munkavállaló jut Horvátországban

Egy nyugdíjasra egy munkavállaló jut Horvátországban Egyre több a nyugdíjas Horvátországban, miközben egyre csökken a munkavállalók száma, az idei első adatok alapján például egy nyugdíjasra jelenleg 1,18 munkavállaló jut - derül ki a Jutarnji list helyi napilap keddi számában közölt összeállításból.
Tovább
2013.
január
25. 10:53

Sanghajban élnek legtovább a kínaiak

Sanghajban élnek legtovább a kínaiak Továbbra is Sanghajban a legnagyobb a születéskor várható élettartam a szárazföldi Kína területén - jelentette be a város egészségügyi hivatala. Egy 2012-ben született sanghaji csecsemő átlagosan 82 évre és 150 napra tervezheti életét. Ez ugyan kerekítve mintegy 36 nappal kevesebb a 2011-es adatoknál, de - Hongkongot, Makaót és Tajvant nem számítva - továbbra is a leghosszabb az országban.
Tovább
2013.
január
24. 10:10

Írország - Az öregek kapatosan is vezethetnek

Írország - Az öregek kapatosan is vezethetnek Idős emberek kapatosan is vezethessenek autót, de csak nagyon lassan - így döntött Írországban Kerry megye önkormányzata. A testület ülésén öten szavaztak a meghökkentő javaslat mellett - mindannyian kocsmárosok, vagy volt kocsmárosok. A szavazáson hét "megyeatya" tartózkodott, tucatnyi pedig nem tartózkodott a teremben, mert el se ment az ülésre.
Tovább
2013.
január
23. 13:43

Magyarország lehet a román betegek eldorádója

Magyarország lehet a román betegek eldorádója Ősztől a román biztosítónak is meg kell térítenie a külföldön elvégzett egészségügyi ellátást - írta az Evenimentul Zilei című román napilap. Októbertől lép hatályba az Európai Uniónak a 24-es irányelve, amely lehetővé teszi, hogy a betegek a biztosítás helye szerinti országukban kérvényezzék a külföldön igénybe vett egészségügyi ellátás költségeinek megtérítését olyan mértékben, mint amennyibe a biztosítás helye szerinti országban került volna.
Tovább
2013.
január
23. 06:35

Magyarország is szóba került az Európai Parlament holokauszt-emléknapján

Magyarország is szóba került az Európai Parlament holokauszt-emléknapján Szégyennek nevezte kedd este, az Európai Parlamentben tartott holokauszt-emléknapon Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) német szociáldemokrata elnöke, hogy az Európai Unió egyik tagállamának egyik szabadon választott képviselője a zsidók összeírását szorgalmazta.
Tovább
2013.
január
23. 00:51

Nyugdíjat emelnek Romániában

Nyugdíjat emelnek Romániában Négy százalékkal nőnek a nyugdíjak Romániában, a minimálbér is várhatóan emelkedik. A nyugdíjak emeléséről kedden döntött a Victor Ponta vezette román kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el. Ezt visszamenőleges hatállyal is alkalmazni fogják, hiszen az emelés január 1-jétől érvényes.
Tovább
2013.
január
22. 10:32

Őrség nélkül nem szórakozhattak az idősek

Őrség nélkül nem szórakozhattak az idősek Nem engedélyezte a hatóság egy jótékonysági nyugdíjas est megtartását biztonsági őrök nélkül Nagy-Britanniában.
Tovább
2013.
január
18. 15:28

Hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségére?

Hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségére? Az Amerikai Erdészeti Szolgálat (USFS) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálták, hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségi állapotára. Az ország keleti és középnyugati részében százmillió fa pusztult el, amely önmagában is jelentős változásnak tekinthető a természetes környezetben.
Tovább
2013.
január
18. 14:58

Száz évet kell várni a helyre egy pekingi idősotthonban

Száz évet kell várni a helyre egy pekingi idősotthonban Az 1100 helyre tízezer a jelentkező. Az otthonban évente csupán tucatnyi az üresedés, és mivel viszonylag olcsó - már havi 25 ezer forintnyi összegért is bent lehet lakni -, igen népszerű.
Tovább
2013.
január
18. 11:13

A szlovák magánnyugdíjpénztárakból 25 ezren léptek ki

A szlovák magánnyugdíjpénztárakból 25 ezren léptek ki A vártnál kevesebben, mintegy 25 ezren léptek ki Szlovákiában a magán-nyugdíjpénztárakból szeptember óta, amikor a szlovák kormány ezt ismételten lehetővé tette.
Tovább
2013.
január
17. 09:38

Cseh-Szlovák nyugdíjrendezés

Cseh-Szlovák nyugdíjrendezés Nyugdíjkiegészítést kapnak a jövőben azok a cseh állampolgárok, akik a szövetségi csehszlovák állam 1993-as kettéválása előtt Szlovákiában, illetve szlovák cégeknél dolgoztak, és ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk - döntött a cseh kormány szerdán.
Tovább
2013.
január
14. 11:33

Befellegzett a magánkórházaknak Romániában

Befellegzett a magánkórházaknak Romániában Elzárják a román állami egészségbiztosítási pénztárat a magánkórházak elől - közölték a hétfői bukaresti lapok Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter egy Marosvásárhelyen tett bejelentésére hivatkozva.
Tovább
2013.
január
13. 11:34

Meghalt a világ legidősebb nője

Meghalt a világ legidősebb nője 115 éves korában szombaton elhunyt Okubo Koto, aki a világ legidősebb nője volt - jelentette vasárnap a japán sajtó.
Tovább
2013.
január
10. 08:47

Királyi fenség lesz Vilmos gyermeke akkor is, ha lány lesz

Királyi fenség lesz Vilmos gyermeke akkor is, ha lány lesz Jóval megszületése előtt "emancipálta" majdani dédunokáját a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő szerdán külön uralkodói pátenst adott ki arról, hogy ha unokája, Vilmos herceg első gyermeke leány lesz, akkor is megillesse őt a királyi fenség megszólítás és a hercegnői rang.
Tovább
2013.
január
09. 17:15

Mintaszerű az NDK-s múlt feldolgozása

Mintaszerű az NDK-s múlt feldolgozása Németországban mintaszerű az államszocialista múlt feldolgozása - vélik a német kormány szakértői a témáról szerdán kiadott jelentésben, amely szerint a német tapasztalatok iránt az átalakuló arab országokban is érdeklődnek.
Tovább
2013.
január
09. 07:33

Egyre több a 100 évesnél idősebb ember Csehországban

Egyre több a 100 évesnél idősebb ember Csehországban A 10,5 millió lakosú Csehországban ez év elejére 1103-ra emelkedett a 100 évesnél idősebb emberek száma, egy éve 1035, két éve 913 "százontúlit" tartottak nyilván; idén további 466 személy töltheti be századik életévét.
Tovább
2013.
január
08. 16:01

"Százéves" statisztika készült az USA-ban

"Százéves" statisztika készült az USA-ban Döntő többségük nő, fehér, az Egyesült Államok északkeleti részén és városban él - ezek a fő közös jellemzői az Egyesült Államok legidősebbjeinek, azoknak, akik legalább százévesek.
Tovább
2013.
január
08. 09:35

A hosszú élet titkát őrzi egy apró görög sziget

A hosszú élet titkát őrzi egy apró görög sziget A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember - mutat rá az Athéni Egyetem szakembereinek tanulmánya, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát.
Tovább
2013.
január
06. 14:30

A németeket egyre jobban érdekli a titkos múlt

A németeket egyre jobban érdekli a titkos múlt Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett, mint egy évvel korábban.
Tovább
2013.
január
06. 11:35

A spanyol kormány is rátenyerelt a nyugdíjkasszára

A spanyol kormány is rátenyerelt a nyugdíjkasszára Spanyolország pénzeszközök hiányában kifosztotta a társadalombiztosítás tartalékalapjait - írta a The Wall Street Journal pénteken.
Tovább
2013.
január
06. 10:18

Hol élnének szívesen az amerikai nyugdíjasok?

Hol élnének szívesen az amerikai nyugdíjasok? Alacsony megélhetési költségeivel, balzsamos klímájával és olcsó ingatlan áraival Ecuadort már ötödik egymást követő évben választják az észak-amerikai nyugdíjasok az időskori letelepedéshez.
Tovább
2013.
január
06. 09:06

Depardieu Putyintól vehette át orosz útlevelét

Depardieu Putyintól vehette át orosz útlevelét A 64 éves színésznek elege lett abból, hogy Franciaországban sokat kell adóznia, a jövőben pedig még többet kellene, ezért Belgiumban vásárolt ingatlant. Erre otthon adóelkerülőnek kiáltották ki, ő pedig azzal válaszolt, hogy visszaadja francia állampolgárságát. Az ügy nagy port kavart Oroszországban is.
Tovább
2013.
január
05. 16:54

Kitálalt Tito özvegye

Kitálalt Tito özvegye Jovanka Broz, a néhai jugoszláv elnök, Josip Broz Tito 88 éves özvegye szerint férje "jobban szerette a nőket, mint Nagy Szulejmán szultán".
Tovább
2013.
január
04. 17:46

Kötelezővé válhat az idős szülők látogatása Kínában

Kötelezővé válhat az idős szülők látogatása Kínában Megosztja a lakosságot és a szociológusokat az a nemrég elfogadott és júliusban életbe lépő törvény, amely kötelezővé tenné az időskorú szülők rendszeres látogatását gyermekeik számára Kínában.
Tovább
2012.
december
29. 12:01

Japánban él a legidősebb férfi

Japánban él a legidősebb férfi 115 évvel és 253 nappal a japán Dzsiroemon Kimura az ismerten és bizonyítottan a leghosszabb életkort megért férfi a földkerekségen.
Tovább
2012.
december
27. 12:53

Németország külföldi öregotthonokba küldi nyugdíjasait

 Németország külföldi öregotthonokba küldi nyugdíjasait Németország növekvő számban "exportálja" külföldi öregotthonokba és gondozóházakba beteg és öreg állampolgárait, mert az emelkedő költségek és az ápolószemélyzet hiánya miatt egyre nagyobb gondot jelent hazai ellátásuk - írta csütörtökön a The Guardian című brit napilap. A cikk szerint Magyarországon több mint hétezer német nyugdíjas élt öregotthonban 2011-ben.
Tovább
2012.
december
24. 20:10

Sok ezren tartanak Betlehembe a Születés templomához

Sok ezren tartanak Betlehembe a Születés templomához A betlehemi Születés temploma és a városban lévő zarándokút idén először már a világörökség részeként fogadta a turistákat és a keresztény zarándokokat, mivel júniusban az UNESCO felvette e helyszíneket is a listára. Jézus születésének hagyomány szerinti helye az első palesztin világörökségi helyszín, mióta 2011-ben a nemzetközi szervezet teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot.
Tovább
2012.
december
24. 09:18

A világ legszegényebb államfője

A világ legszegényebb államfője Barack Obama a Fehér Házban, Francois Hollande az Elysée palotában, Mexikó elnöke, Enrique Pena Nieto pedig a kastélyszerű Los Pinosban tölti mindennapjait, ahol szolgálók tucatjai lesik kívánságukat. Jose Mujica, Uruguay államfője azonban magától döntött úgy: úgy él, ahogyan a népe. Szegényesen.
Tovább
2012.
december
18. 09:00

Fenntarthatatlan a kínai nyugdíjrendszer

Fenntarthatatlan a kínai nyugdíjrendszer Sürgős reformra szorul a kínai nyugdíjrendszer, az jelenlegi formájában ugyanis fenntarthatatlan, s komoly pénzügyi és társadalmi gondokat okozhat a kelet-ázsiai országban a következő évtizedekben.
Tovább
2012.
december
12. 09:28

Száznegyven kilós Big Mac-et emelgetnek egy svéd kórházban

Száznegyven kilós Big Mac-et emelgetnek egy svéd kórházban A Big Mac nem hamburger, hanem egy extrasúlyos tesztbábu, ez a beceneve. A nagy hamburgerhez mindazonáltal van köze, hisz lendületesen hizlal az étek. A gyakorlatozás az Uppsalai Egyetemi Kórházban folyik, célja, hogy a személyzet könnyebben és szakszerűen boldoguljon a túlsúlyos betegekkel, akikből mind több akad Svédországban is.
Tovább
2012.
december
08. 14:48

Öt évvel növelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában

Öt évvel növelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában A jelenlegi 60 évről fokozatosan 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában - közölte az ország nyugdíjalapja szombaton a Yonhap hírügynökség jelentése szerint.
Tovább
2012.
december
05. 16:59

Angliában sem tudják, hogy mi lesz a nyugdíj után

Angliában sem tudják, hogy mi lesz a nyugdíj után Egy nemrég készített felmérés szerint a befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapokban megtakarítók nagy részének fogalma sincs, hogy mekkora jövedelemre számíthat nyugdíjba vonulása után, vagy, hogy mennyiben változik ez az összeg a várható élethosszától függően. Akik mégis figyelembe veszik ezt, jellemzően alulbecsülik várható életkorukat.
Tovább
2012.
december
01. 11:33

Az öregedéstől félnek a kínai nők

Az öregedéstől félnek a kínai nők Pénztelenség, öregedés, egyedüllét, leggyakrabban ezektől félnek a kínaiak - derül ki a "kínai Google", a Baidu keresőóriás internetes adatbázisának elemzéséből.
Tovább
2012.
november
30. 17:03

Nemzeti jövedelmének harmadát társadalombiztosításra költi Japán

Nemzeti jövedelmének harmadát társadalombiztosításra költi Japán Mintegy 103 ezer milliárd jent (csaknem 270 milliárd forintnyi összeget), nemzeti jövedelmének 29,6 százalékát költötte nyugdíj- és egészségügyi kiadásokra Japán - jelentette egy kormányzati kutatóintézet, miközben pénteken összeült a kabinet által az ország nyugdíjrendszerének megreformálásával megbízott testület.
Tovább
2012.
november
30. 10:55

Tévedésben élnek a nyugdíj előtt állók - Angliában

Tévedésben élnek a nyugdíj előtt állók - Angliában Az Egyesült Királyságban publikáltak egy tanulmányt, ami a nyugdíj előtt álló korosztályt vizsgálta, az eredmények pedig különösen rosszak. Az emberek az elemzés szerint túlságosan optimistán ítélik meg a helyzetüket, jellemzően alulbecslik, hogy mennyi időt fognak nyugdíjban tölteni, míg az 52-64 éves korosztályból minden harmadik képtelen megmondani, hogy mekkora nyugdíjra számíthat. A szerzők végkövetkeztetése az, hogy azonnal el kell kezdeni nagyobb összegeket megtakarítani, különben tömeges elszegényedésre lehet számítani a friss nyugdíjasoknál - írja a The Telegraph.
Tovább
2012.
november
28. 16:15

Jelentősen emelkednek a nyugdíjak Németországban

Jelentősen emelkednek a nyugdíjak Németországban Németországban az ország nyugati részén élő nyugdíjasok több mint 8 százalékos, a volt NDK területén élő idősek pedig tíz százalékot meghaladó mértékű nyugdíjemelésre számíthatnak a 2016-ig tartó időszakban.
Tovább
2012.
november
21. 15:48

Egyre több idős német dogozik a nyugdíj mellett

Egyre több idős német dogozik a nyugdíj mellett Egyre több 70 éven felüli német nyugdíjas vállal munkát, számuk meghaladja a 400 ezret, a nyugdíjasok érdekképviselete szerint a növekedés oka az időskori elszegényedés.
Tovább
2012.
november
18. 09:22

Gyalogosügyi megbízottat neveztek ki Bécsben

Gyalogosügyi megbízottat neveztek ki Bécsben Jövő év elejétől kezdi meg működését a bécsi gyalogosügyi megbízott, Petra Jens, aki saját bevallása szerint úgy tekint a közterekre, mint a saját nappalijára. A gyerekekre és az idősekre külön odafigyel majd, a gyalogosok számára pedig főutakat alakítana ki.
Tovább
2012.
november
18. 09:08

Elfogadott a diszkrimináció az idősekkel szemben

Elfogadott a diszkrimináció az idősekkel szemben Az idősebbekkel szembeni diszkrimináció általános jellegére és egyben társadalmi elfogadottságára mutat rá egy kanadai kutatás, amely szerint tízből nyolcan úgy hiszik, sokan látják a szépkorúakat kevésbé fontosnak, mint a fiatalokat - derül ki az ELTE TÁTK hírleveléből.
Tovább
2012.
november
18. 07:41

Kertész Imre-archívum Berlinben

 Kertész Imre-archívum Berlinben A berlini Kertész Imre-archívum megnyitásáról közölt beszámolót szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap A Nobel-díjat csak iróniával lehet elviselni címmel.
Tovább
2012.
november
18. 07:07

Pro Probitate díjat kapott Tamás Ilonka néni

 Pro Probitate díjat kapott Tamás Ilonka néni Tamás Ilonka néni, a szlovák állampolgárságától megfosztott volt tanítónő kapta meg idén a Pro Probitate - Helytállásért díjat.
Tovább
2012.
november
16. 13:25

Öregszik Románia lakossága

Öregszik Románia lakossága Romániában a 14 év alatti lakosság csökkenő tendenciájú aránya idén elérte a 65 év felettiek folyamatosan növekvő arányát - derült ki abból az átfogó elemzésből, amelyet a romániai lakosság öregedéséről közölt a Hotnews.ro közéleti hírportál az országos statisztikai hivatal adataira alapozva.
Tovább
2012.
november
15. 11:20

Csökkentik a nyugdíjakat Japánban

Csökkentik a nyugdíjakat Japánban A fogyasztói árak csökkenése miatt két és fél százalékkal csökkenteni kell a nyugdíjakat Japánban - határozott egy parlamenti bizottság szerdán.
Tovább
2012.
november
14. 09:57

Államosítástól tartanak a bolgár nyugdíjpénztárak

Államosítástól tartanak a bolgár nyugdíjpénztárak Bulgáriában a médiában az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a nyugdíjpénztárakat kritizáló kijelentések, amit korábban például Magyarország, Chile és Argentína éppen arra használt fel, hogy meggyengítse a pénztárak helyzetét, és hogy ezt követően azt részben vagy egészében államosítsa. Helyi szakértők között egyre többen arra figyelmeztetnek, hogy a magyar forgatókönyv játszódhat le Bulgáriában is. A választások közeledtével ugyanis könnyebb a pénztárak vagyonára rátenni a kezét, mint például adókat emelni - írja az Investment & Pensions Europe.
Tovább
2012.
november
14. 08:27

Német nyugdíjasok árasztják el az olcsó szlovák otthonokat

Német nyugdíjasok árasztják el az olcsó szlovák otthonokat Egyre több német nyugdíjas költözik át a szlovákiai otthonokba, spórolási célokból. Az elmúlt öt évben megkétszereződött azon németek száma, akik az alacsonyabb árak miatt külföldön élik le utolsó éveiket. A probléma az egész régiót érinti.
Tovább
2012.
november
13. 16:18

Német nyelvű idősotthon nyílt a Balatonnál

Német nyelvű idősotthon nyílt a Balatonnál Egy Balaton-parti településen nyílt meg Kelet-Európa első német nyelvű idősotthona - írta kedden a Bild című német lap, amely riportsorozatot indított az idős németek Kelet-Európát célzó vándormozgalmáról.
Tovább
2012.
november
13. 12:16

Gondolatirányítású lakást mutattak be Japánban

Gondolatirányítású lakást mutattak be Japánban Agyhullámokkal irányítható berendezésekkel felszerelt kísérleti lakást mutattak be japán kutatók, akik szerint a különleges rendszer a jövőben segítheti a mozgássérültek és az idősek ideális otthonának megteremtését.
Tovább
2012.
november
12. 18:10

Négyszáz kilométerre ugrott el zsömléért

Négyszáz kilométerre ugrott el zsömléért Csak a szomszédos pékségbe ugrott el egy belga nyugdíjas, de végül a lakásától 400 kilométerre Németországban az A3-as autópályán állították elő a rendőrök, mert a leállósávban fürdőpapucsban gyalogolt a péksüteményei után.
Tovább
2012.
november
11. 20:12

Drágám! - Az "Öreg hölgy" még mindig megéri a pénzét

Drágám! - Az "Öreg hölgy" még mindig megéri a pénzét Híres épületeket értékelt fel az Uphill tanácsadó cég, a listából kiderült, a Kreml kevesebbet ér a Colosseumnál. A moszkvai Kreml műemlékegyüttesének Uphill szerinti becsértéke csupán 50 milliárd dollár, a római Colosseum 110 milliárdot ér, a párizsi Eiffel-torony pedig 550 milliárdra rúg.
Tovább
2012.
november
10. 12:39

Nápoly: nem mehetnek templomba a camorra tagjai

Nápoly: nem mehetnek templomba a camorra tagjai Felemelte szavát a nápolyi bűnszövetkezet, a camorra ellen a város érseke Crescenzio Sepe, aki a szombati olasz sajtó szerint kiátkozta az egyházból a bűnözőket.
Tovább
2012.
november
10. 10:39

Rekord esküvő

Rekord esküvő Wu Conghan és Wu Sognshi életéveit ha összeadjuk kétszáz négy évet kapunk. A 101 éves hölgy és a nála két évvel idősebb párja még 1924-ben kezdtek el járni. Kapcsolatuk ezen szakasza bizony jó hosszúra sikeredett, összesen nyolcvannyolc évre.
Tovább
2012.
november
08. 16:02

Elpereskedik az örökséget

Elpereskedik az örökséget Elpereskedi három brit testvér egész örökségét, amiért már három éve harcol: jogi kiadásaik már csaknem elérik a követelt összeget.
Tovább
2012.
november
08. 15:01

Ismét jóváhagyta a nyugdíjreformot a cseh képviselőház

Ismét jóváhagyta a nyugdíjreformot a cseh képviselőház A nyugdíjrendszert átalakító jogszabály-csomag utolsó, végrehajtó rendelkezéseit tartalmazó tervezetet korábban Václav Klaus államfő visszadobta a képviselőháznak azzal az indoklással, hogy az ilyen, mindenkit érintő, nagyszabású változás elfogadásához nincs meg a széleskörű politikai és társadalmi konszenzus.
Tovább
2012.
november
07. 09:07

Kínában nem jött be az "egykepolitika"

Kínában nem jött be az "egykepolitika" A népesség struktúrájának változásából adódó problémák komoly hatással lesznek Kína jövőbeni társadalmi, gazdasági fejlődésére, ezért az országnak újra kellene gondolnia családtervezési politikáját - javasolja friss tanulmányában a kínai kormány egyik háttérintézménye.
Tovább
2012.
november
07. 08:33

Barack Obama marad az amerikai elnök

Barack Obama marad az amerikai elnök Mivel a republikánus Mitt Romney nagy hátrányt hozott be az elnökválasztás napjáig, nem lehetett teljesen biztosra venni a demokrata Barack Obama győzelmét - mondta Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2012.
november
06. 09:22

Nyugdíjcsökkentés ellen kétnapos sztrájk Görögországban

 Nyugdíjcsökkentés ellen kétnapos sztrájk Görögországban Kétnapos sztrájk kezdődött kedden Görögországban az újabb kormányzati megszorító intézkedések ellen, amelyek a szakszervezetek szerint pusztító hatással lesznek a szegényekre, és a gazdaság összeomlásához vezetnek.
Tovább
2012.
november
03. 10:16

A brit nők gondolnak a nyugdíjra

A brit nők gondolnak a nyugdíjra A YouGov piackutató és a Glamour magazin közös felmérése szerint pénzügyileg igen tudatos a 21. századi brit nő: többségük megtakarít és gondol a nyugdíjjal - derül ki az ELTE TÁTK hírleveléből.
Tovább
2012.
november
02. 09:14

Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer magánpillére iránt

Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer magánpillére iránt Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer tervezett, második pillére iránt, amely a jobboldali kormány döntése szerint a jövő évtől bevezetné a magán-nyugdíjpénztárakat.
Tovább
2012.
november
02. 08:50

Ismét lehet 60 évesen nyugdíjba menni Franciaországban

Ismét lehet 60 évesen nyugdíjba menni Franciaországban Ismét lehetővé vált 60 éves korban nyugdíjba vonulni Franciaországban, miután csütörtökön életbe lépett az a rendelet, amelynek értelmében a 18-19 éves korukban munkába álltaknak nem kell megvárniuk, hogy elérjék a 62 éves hivatalos nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2012.
november
01. 11:57

Nosztalgiáznak a cseh fiatalok

Nosztalgiáznak a cseh fiatalok Egy felmérés szerint a csehországi középiskolások több mint fele úgy véli, hogy a Cseh Köztársaságban az 1989 novemberi rendszerváltás előtti szocializmusban is olyan, vagy még jobb volt az élet, mint a mai demokráciában.
Tovább
2012.
október
31. 08:30

Pénzért bárki magyar lehet?

Pénzért bárki magyar lehet? Törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz a parlamentnek, hogy megteremtse Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét, amelyet állampapír-vásárlással kapcsolna össze a kormánypárti képviselőcsoport. Az előterjesztők az úgynevezett letelepedési államkötvénnyel is az állam finanszírozását segítenék.
Tovább
2012.
október
30. 06:58

Sandy megtámadta Amerika keleti partját

Sandy megtámadta Amerika keleti partját Elérte New Jerseynél a Sandy poszt-trópusi ciklon központja az amerikai szárazföldet - jelentette helyi idő szerint hétfő este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC).
Tovább
2012.
október
28. 18:14

Óraátállítás - Nem mindenki igazodik

Óraátállítás - Nem mindenki igazodik A jövőben él egy brit házaspár, bár a nagyon közeli jövőben: mindössze egy órával él korábban és csak télen.
Tovább
2012.
október
26. 09:32

Az autózás jövője és jelene

Az autózás jövője és jelene A világ gazdagabbik felén a jelek szerint minél régebben vezet valaki, annál kevesebbet használja járművét. "Addig fogom szeretni és óvni ezt az autót, amíg a halál el nem választ tőle" - mondja az American Graffiti című 1973-as filmben a 17 éves, örök vesztes Toad, akinek életét - igaz, csak rövid időre, de - gyökeresen megváltoztatta egy 1958-as Chevy Impala. A film az ő, a barátai és járműveik útját követi végig egy késő nyári éjszakán a korai '60-as évek Kaliforniájában: a mellékutcák autóversenyeit, a kocsi hátsó ülésén kiérdemelt forró csókokat. Ezek az autók nem csupán a sebesség mámorát hozták magukkal, de a jólétet és a szabadságot, a felnőttkort és a szexualitást is megtestesítették.
Tovább
2012.
október
26. 09:08

Németországban csökken a nyugdíjjárulék

Németországban csökken a nyugdíjjárulék A nyugdíjjárulék csökkentéséről és az úgynevezett minijob konstrukció felső bérhatárának emeléséről döntött a német parlament. A Bundestag döntése szerint a nyugdíjjárulék 19,6 százalékról 18,9 százalékra változik 2013-tól. A nyugdíjjárulék mértéke így 18 éve a legalacsonyabb szintre csökken. A járulék felét a munkáltató, felét a munkavállaló fizeti. A csökkentés a munkavállalóknak és a munkaadóknak évente összesen 6,3 milliárd eurós teherkönnyítést jelent.
Tovább
2012.
október
25. 11:01

A betegápolásban segédkeznek a legújabb robotok

A betegápolásban segédkeznek a legújabb robotok Olykor meglepő és furcsa, de az emberek életét megkönnyítő szerkezeteket, többek között az egészségügyben és a szolgáltatási szektorban "dolgozó", valamint természeti katasztrófák alkalmával használatos gépeket mutattak be japán cégek és egyetemek a tokiói "Japán robothét 2012" kiállításon. A japán társadalom rohamos elöregedése a robotipari fejlesztésekre is rányomta a bélyegét: a múlt heti kiállításon bemutatott gépek jelentős része az idősgondozási és kórházi ápolási feladatok kiváltásának céljából született.
Tovább
2012.
október
24. 10:25

Az időseket ünneplik a gyorsan öregedő Kínában

Az időseket ünneplik a gyorsan öregedő Kínában Közel félmilliárdra nő, vagyis megduplázódik az időskorúak száma 2053-ra Kínában - hangoztatják a világ legnépesebb országában, ahol az idén keddre esik a holdnaptár kilencedik hónapjának kilencedik napja, az idősek napjának ünnepe.
Tovább
2012.
október
23. 10:46

Mit akar? Még csak 101 éves!

Mit akar? Még csak 101 éves! A 101. születésnapját szombaton ünneplő Anna Lundvall egy ideje nehezen látja el magát, nem tud jól járni, jórészt kerekesszékhez van kötve, és a hallása sem jó már. Az öreg hölgy egészen a közelmúltig egyedül élt, ám áprilisban elesett, eltörte a bokáját, amit kéthónapi kórházi, szanatóriumi ápolás, lábadozás követett. Végül visszatért otthonába, ahol azonban már nem érzi biztonságban magát, ezért 73 éves lánya, Gudrun Ek segítségével felvételét kérte a jokkmokki idősek otthonába.
Tovább
2012.
október
16. 10:32

Történeti emlékeztető hely lesz Hitler Farkasodúja

Történeti emlékeztető hely lesz Hitler Farkasodúja Adolf Hitler csaknem három éven át a Farkasodú (Wolfsschanze) néven ismert, kiterjedt lengyelországi földalatti komplexumból irányította a Harmadik Birodalom, a náci hatalom népirtó világháborús erőfeszítését. Lengyelország sokat tett azért, hogy megőrizze az utókor számára a birkenaui és más haláltáborok valóságának emlékeit, de ennek az előretolt állásnak a maradványai ma már nem sokat mondanak. Az egykor főhadiszállás létesítményeit egy magáncégnek adták bérbe, amely fazekas tanfolyamokat és paintball-csatákat szervezett ott. Noha a legtöbb érdeklődőt még így is főleg a hely történelmi vonatkozásai vonzzák, kevés oktatási anyag található a helyszínen, és a múlt idézésének egyik módja felette vitatható: a látogatók náci egyenruhában örökíttethetik meg magukat.
Tovább
2012.
október
15. 19:22

Nekimegy az óriásbankoknak egy amerikai nyugdíjas

Nekimegy az óriásbankoknak egy amerikai nyugdíjas Otthonukból kiebrudalt adósok ezreit toborozza egy amerikai nő, hogy kártérítésért pereljék a világ vezető bankjait. Azt állítják, dollárezreket gomboltak le róluk jogtalanul.
Tovább
2012.
október
15. 14:37

Honkongban sem fenékig tejfel

Honkongban sem fenékig tejfel A hongkongi időskorúak egyharmadának vannak napi megélhetési gondjai - olvasható egy frissen végzett felmérésben, amelynek adatait a helyi South China Morning Post című angol nyelvű napilap tette közzé hétfői számában.
Tovább
2012.
október
14. 11:09

Kínát a reformok, Japánt a nők menthetik meg

Kínát a reformok, Japánt a nők menthetik meg A kínai gazdaság lassulása tartós maradhat, ha az új vezetés nem kezd bele a gazdaság szerkezeti átalakításába, a demográfiai és munkaerő-piaci folyamatok pedig egész Ázsia jövőjét alááshatják - hangzott el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tokiói közgyűlésén rendezett vitafórumon.
Tovább
2012.
október
13. 09:31

Szélparkokba menekülnek a nyugdíjalapok?

Szélparkokba menekülnek a nyugdíjalapok? Dánia egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a PensionDanmark az utóbbi időben nagy érdeklődést mutatott az infrastrukturális befektetések iránt. Elsőként Dániában fektettek be közvetlenül szélparkokba, most pedig bejelentették, hogy 50 százalékos részesedést vásároltak három amerikai szélparkban, méghozzá a német energetikai óriástól, az E.ON-tól - írja az Investment & Pensions Europe.
Tovább
2012.
október
08. 17:04

Szintén zenész?

Szintén zenész? Idős zenészek számára hoztak létre otthont Varsó mellett, ez Európa második ilyen típusú létesítménye - adta hírül a lengyel rádió hírportálja. A két év alatt megvalósított 3,8 millió euró (1,07 milliárd forint) értékű beruházást 85 százalékban az Európai Unió finanszírozta.
Tovább
2012.
október
03. 08:12

Fico: a Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok

Fico: a Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok Nem lehet megváltoztatni a Benes-dekrétumokat, Magyarországnak és Szlovákiának elsősorban a gazdasági problémákkal kell foglalkoznia - nyilatkozta Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki a Duna Közbeszéd című műsorának adott kedden interjút magyarországi látogatása alkalmából.
Tovább
2012.
szeptember
29. 14:56

Jódlizva szép a túra

Jódlizva szép a túra Azok, akik manapság járják az osztrák Alpokat, mind gyakrabban hallhatják a jódlizás "holálário" hangjait: a jellegzetes tiroli dal ismét divatba jött, egyes túrázóknak még kurzusokat is tartanak művészetéről.
Tovább
2012.
szeptember
26. 14:35

Ausztriában egyéni nyugdíjszámlát javasolnak szakértők

Ausztriában egyéni nyugdíjszámlát javasolnak szakértők Az egyéni nyugdíjszámlák rendszerének bevezetését javasolta osztrák szakértők egy csoportja, a kérdésben kedden nyilatkozó szociális miniszter azonban elveteti az elképzelést.
Tovább
2012.
szeptember
25. 11:28

Az államfő megvétózta a cseh magán-nyugdíjpénztárat

Az államfő megvétózta a cseh magán-nyugdíjpénztárat Élt vétójogával, és nem írta alá a nyugdíjrendszer második pillérének létrehozásáról szóló törvényt a cseh államfő, Václav Klaus. Csehországban csak most vezetnék be a magán-nyugdíjpénztári rendszert. Vagyis azt a rendszert, amely lehetővé tenné, hogy a bérekből levonásra kerülő kötelező nyugdíjjárulékok egy részét a cseh adófizetők magánpénztári számlán gyűjtsék nyugdíjas éveikre.
Tovább
2012.
szeptember
25. 10:20

Sokszoros teher az öreg rab Japánban

Sokszoros teher az öreg rab Japánban A társadalom elöregedése már a börtönökben is érezteti hatását Japánban: a büntetés-végrehajtási intézeteknek egyre komolyabb fejtörést okoz az idős rabok számának növekedése, mivel az öreg elítélteknek nem tudnak munkát adni, és közülük sokan állandó orvosi ellátásra szorulnak - írta a Jomiuri Simbun című japán napilap.
Tovább
2012.
szeptember
24. 09:36

A szülők szeretete - Így látják Kínában

A szülők szeretete - Így látják Kínában A mai olvasó számára Kuo Csü-csing (Guo Jujing) hat évszázados műve, A szülők iránti odaadás 24 példázata hátborzongató esti lektűrt jelent.
Tovább
2012.
szeptember
22. 16:16

Modellt állt az idős királynő

Modellt állt az idős királynő Az ausztrál udvari festő pályázaton nyerte el a megbízatást, aki szerint a 86 éves uralkodó egyszerűen lenyűgöző modell.
Tovább
2012.
szeptember
22. 15:39

Nem mindegy, hogy gáz, vagy fék

Nem mindegy, hogy gáz, vagy fék Az Egyesült Államok floridai postaszolgálata arra kéri az embereket, hogy ne hajtsanak autóikkal postákba. Főleg az idősebb sofőrök tévesztik össze az előre és hátra fokozatokat az automata kocsikon.
Tovább
2012.
szeptember
19. 15:57

Húsz-harminc év múlva már nem lesz állami nyugdíj Romániában?

Húsz-harminc év múlva már nem lesz állami nyugdíj Romániában? Az állami nyugdíjrendszer a 1966 és 1971 között született személyeknek nyugdíjba vonulásukkor az utolsó fizetésük legfeljebb 15 százalékának megfelelő járandóságot tud majd biztosítani, amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik addig a rendelkezésre álló források gyakorlatilag elapadnak - kongatta meg a vészharangot Ion Giurescu, a magánpénztárakat felügyelő bizottság (CSSPP) alelnöke egy bukaresti szakmai konferencián.
Tovább
2012.
szeptember
17. 08:45

Minden negyedik japán nyugdíjas korú

Minden negyedik japán nyugdíjas korú Először lépte át a harmincmilliót a hatvanöt éven felüliek száma Japánban a kormány vasárnap közzétett becslése szerint.
Tovább
2012.
szeptember
16. 08:32

Hat éve őrzi gazdája sírját egy németjuhász

Hat éve őrzi gazdája sírját egy németjuhász Argentína: Miguel Guzmannak hívták a gazdáját, 2006-ban halt meg. Kapitányt - ez a kutya neve - egy évvel korábban vette magához.
Tovább
2012.
szeptember
13. 12:21

Nem volt jó üzlet az ingatlan az amerikai nyugdíjalapoknak

Nem volt jó üzlet az ingatlan az amerikai nyugdíjalapoknak A Maastricht Egyetem friss tanulmánya szerint a világon a legrosszabbul az amerikai ingatlanalapok hoztak a helyi nyugdíjalapoknak, a külső vagyonkezelők magas díjai és a túlságosan kockázatos befektetések miatt 1990-2009 között az átlagos nettó hozam éves szinten 5,7 százalék volt, miközben Kanadában a nyugdíjalapoknál 7,2 százalékot láthattunk, és az iparági átlag is meghaladta a 7 százalékot - írja a Bloomberg.
Tovább
2012.
szeptember
12. 21:01

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF A munkajogban és a nyugdíjrendszerben is további radikális változtatásokat - például hatnapos munkahét és akár 13 órás munkanap bevezetését valamint a nyugdíjkorhatár emelését - követeli Görögországtól az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank. Az országot hitelező "trojka" szerint a görög kormány kiigazító csomagjának egy része nem megalapozott.
Tovább
2012.
szeptember
12. 08:54

122 évig élt egy orosz férfi?

122 évig élt egy orosz férfi? Oroszország legidősebb férfija, Magomed Labazanov dagesztáni lakos, meghalt, jelentette be az Interfax orosz hírügynökség. Szeptember 6- án hunyt el saját otthonában, Szerebrjakovka faluban. Halálát egy betegség okozta, amely pár nappal halála előtt gyengítette le nagyon, annyira, hogy az ételt is megtagadta önmagától.
Tovább
2012.
szeptember
11. 09:09

Nyugdíjcsökkentés kizárva: a spanyolok nem adnának bármit az EU pénzéért

Nyugdíjcsökkentés kizárva: a spanyolok nem adnának bármit az EU pénzéért A spanyol miniszterelnök szerint kormánya még nem döntött arról, hogy kér-e pénzügyi segélyt az euróövezeti mentőalapból. Mariano Rajoy ugyanakkor egy hétfő éjszakai televíziós nyilatkozatban meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió egy esetleges segély fejében elfogadható, illetve ésszerű feltételeket szabna.
Tovább
2012.
szeptember
09. 05:26

Interaktív sírkövek: bemutatják az elhunytat

Interaktív sírkövek: bemutatják az elhunytat Interaktív sírkövet is lehet immár kérni Nagy-Britanniában egy dorseti temetkezési vállalkozásnak köszönhetően: a kövön lévő kód révén megtudható a rövid életrajza annak, aki az adott sírban nyugszik.
Tovább
2012.
szeptember
01. 09:01

Nyugdíjas házfoglalók Berlinben

Nyugdíjas házfoglalók Berlinben Még az ezerszínű Berlinben is meglepő házfoglalás: a német főváros keleti részén, Pankow kerületben nem hajléktalanok, vagy punk fiatalok, hanem nyugdíjas-osztag tart megszállva egy házat. Történetesen azt a villát, amelyben hajdan Erich Mielke tábornok, az NDK rettegett állambiztonsági minisztere lakott. A házból most ki akarják tessékelni az öregeket, mert nincs már rájuk pénz. Ők pedig tiltakoznak – nem csak magukat, hanem egykori hazájuk emlékét is védeni vélik.
Tovább
2012.
augusztus
31. 19:03

71,5 éves nyugdíjkorhatárral számol a dán kormány

71,5 éves nyugdíjkorhatárral számol a dán kormány A világ 34 fejlett gazdaságát tömörítő szervezet felmérése szerint az évszázad derekára 69 év lesz a korhatár az északi országba, azonban a dán pénzügyminisztérium még ennél is magasabb 71,5 éves korhatárral számol, amelynek számítási modellje eltér az OECD-től – írja a The Copenhagen Post.
Tovább
2012.
augusztus
31. 07:51

Egyre több cseh nyugdíjas kerül adósságcsapdába

Egyre több cseh nyugdíjas kerül adósságcsapdába Folyamatosan emelkedik az utóbbi időben a nyugdíjasok aránya az adósok között - közölte a prágai MBA Finance ügynökség országos statisztikai adatokra hivatkozva. A nyugdíjasok jelenleg a cseh adósok 4,5 százalékát teszik ki, de fennáll az a veszély, hogy arányuk a közeljövőben gyorsan megugrik.
Tovább
2012.
augusztus
29. 14:43

Nyugdíjasok lepik el a német álláspiacot

Nyugdíjasok lepik el a német álláspiacot Német kormányzati adatok szerint az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a nyugdíjas munkavállalók száma, a maximum havi 500 dollárt kereső részidős alkalmazottak 60 százalékkal többen, összesen 761 ezren vannak. Szakértők szerint az okok között hozható fel elsősorban, hogy az állami nyugdíj túlságosan alacsony a megélhetéshez, azonban sokan egyszerűen csak azért vállalnak munkát, mivel a munkaerőpiacon akarnak maradni - írja a Spiegel International.
Tovább
2012.
augusztus
26. 11:00

Meghalt a Hold meghódítója

Meghalt a Hold meghódítója Amerkai sajtóértesülések szerint meghalt szombaton Neil Armstrong amerikai űrhajós, aki elsőként lépett idegen égitest, a Hold felszínére 1969-ben.
Tovább
2012.
augusztus
26. 10:03

USA: az étel 40 százaléka a szemétben landol

USA: az étel 40 százaléka a szemétben landol Az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül: az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9 kilogramm élelmiszert dobnak ki - derül ki a Nemzeti Erőforrás-védelmi Tanács (National Resources Defense Council) friss jelentéséből.
Tovább
2012.
augusztus
24. 10:53

Az Eiffel-torony Európa legértékesebb műemléke

Az Eiffel-torony Európa legértékesebb műemléke Az Eiffel-toronyt találták Európa legértékesebb műemlékének egy olasz tanulmány készítői: az "öreg hölgy" számításaik szerint 435 milliárd eurót ér. Az 1889-ben épült torony Európa leglátogatottabb műemléke, évente mintegy nyolcmillió turista keresi fel.
Tovább
2012.
augusztus
24. 09:55

Idősek között pusztít az AIDS Kínában

Idősek között pusztít az AIDS Kínában Kínában jelentősen megnőtt az 50 évesek és az a felettiek aránya az újabb HIV-fertőzöttek körében – derül ki csütörtöki kínai lapjelentésekből. Az egészségügyi szakemberek szerint a trend annyira nem szokványos, hogy a világon egyelőre csak Kínában jellemző. Magyarázatát részben a szexuális aktivitás korbeli kitolódásában, illetve az anyagi helyzet általános javulásában látják. Az új vírushordozók többsége prostituáltaktól fertőződött meg. Az olcsó utcai prostituáltak körülbelül 1 százaléka HIV-pozitív – vélik a szakemberek.
Tovább
2012.
augusztus
23. 08:59

Célkeresztben a görög nyugdíjak

Célkeresztben a görög nyugdíjak Nagyon komoly bajba került Görögország. Valószínűleg nem elég a trojka által követelt 11,5 milliárdos költségvetési lefaragás. A büdzsén keletkezett lyuk ugyanis elérheti akár a 14 milliárd eurót is. A kormányzatnak ezért további megszorításokat kell életbe léptetnie.
Tovább
2012.
augusztus
19. 11:43

Optimistán tekintenek az öregedésre

Optimistán tekintenek az öregedésre Sem az öregedés, sem a jövő miatt nem aggódnak az idős amerikaiak. Egy friss felmérés szerint a Nagy Generáció tagjait nem keseríti el az öregedés, és azt várják, hogy életük következő szakasza jobb lesz, mint az előző volt, bár sokan aggódnak egészségük megőrzésének hosszú távú költségei miatt.
Tovább
2012.
augusztus
17. 07:12

110 éves koráig várt a nyugdíjra

110 éves koráig várt a nyugdíjra Kissé hosszan kellett várni, de megérte a 110 évet megérni annak a veteránözvegynek, aki mostantól havi ezer dollár támogatást kap az I. világháborúban harcoló férje után.
Tovább
2012.
augusztus
15. 14:39

A gazdasági válság igazi hősei a spanyol nyugdíjasok

A gazdasági válság igazi hősei a spanyol nyugdíjasok Szakértők a gazdasági válság csendes hőseinek tartják a spanyol nyugdíjasokat, akik megosztják családtagjaikkal jövedelmüket és megtakarított pénzüket.
Tovább
2012.
augusztus
13. 11:02

Nyilvánosság elé lép a milliárdos fia

Nyilvánosság elé lép a milliárdos fia Előfordul, hogy az ember túl gazdag családba születik. Alexander Soros - a magyar származású milliárdos pénzember és emberbarát, Soros György fia - négy évvel ezelőtt nem egészen úgy lépett a nyilvánosság elé, ahogy szerette volna. A nevezetes New York-iakkal foglalkozó Cityfile honlap tett közzé fotókat az ő Facebook-oldaláról, amelyek édesapja southamptoni rezidenciáján örökítették meg, amint italokat fogyaszt egy partin, a családi vitorláson hajókázik, és csinos lányokkal flörtöl.
Tovább
2012.
augusztus
11. 09:25

A nyugdíjpénzre vágyik a lengyel kormány is

A nyugdíjpénzre vágyik a lengyel kormány is Lengyelország várhatóan pénzeket fog elvonni a magán-nyugdíjalapoktól, hogy betömje a gazdasági növekedés lassulása miatt az államháztartásban keletkezett hiányt - jelentette a kormány elképzeléseit közelről ismerő forrásokra hivatkozva pénteken a Reuters.
Tovább
2012.
augusztus
10. 16:45

Tovább emelhetik a német nyugdíjkorhatárt

Tovább emelhetik a német nyugdíjkorhatárt Az év elején bevezetett nyugdíjszabályok szerint Németországban 2030-ig fokozatosan 67 évre nő a kötelező nyugdíjkorhatár. Szakértők szerint azonban ez sem lesz elég a nyugdíjrendszer reformjára, az emberek ugyanis egyre tovább élnek.
Tovább
2012.
augusztus
10. 14:34

A szlovákok kiléphetnek a magán-nyugdíjpénztárakból

A szlovákok kiléphetnek a magán-nyugdíjpénztárakból Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás pénteken a nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítását, ez szeptembertől ideiglenesen lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépést és csökkenti az oda juttatott járulékok arányát. A jogszabályt hosszú vitát követően, több módosítással fogadták el.
Tovább
2012.
augusztus
10. 09:36

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija Az angliai Brightonban egy idősek otthonában elhunyt a világ legidősebb férfija, a 113 éves Henry Allingham.
Tovább
2012.
augusztus
09. 10:32

Tévedésben élnek az angolok is, ha a nyugdíjról van szó

Tévedésben élnek az angolok is, ha a nyugdíjról van szó A Baring Asset Management friss felmérése szerint a britek közel 44 százaléka szerint, amikor a munkát abbahagyják idős korukban, akkor várhatóan nem a nyugdíjból fognak megélni. Az állami nyugdíj sokak szerint nem lesz elég arra, hogy az életszínvonalukat fenn tudják tartani, ezért más forrásokból próbálják előteremteni a szükséges összegeket. A felmérés azért is tanulságos, mivel minden negyedik ember egyszerűen nem tudja, hogy miből tudja majd a nyugdíjas kori betevőjét előteremteni - írja a Telegraph.
Tovább
2012.
augusztus
09. 09:46

Lenyelhető, porszemnyi mérőműszert engedélyeztek az USA-ban

Lenyelhető, porszemnyi mérőműszert engedélyeztek az USA-ban Az amerikai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte annak a lenyelhető, apró műszernek a forgalomba hozatalát, amely jelzi a gyógyszer bevételének idejét, vagy a szívműködés szaporaságát a bőrön keresztül. Az új eszköz alapvetően megváltoztathatja a diagnosztikát és a gyógyszeres kezelést egyaránt.
Tovább
2012.
augusztus
02. 12:24

Szlovákia: csata a magán-nyugdíjpénztárakért

Szlovákia: csata a magán-nyugdíjpénztárakért – Ha azonnal nem cselekszünk, akkor az országot gazdasági katasztrófa fenyegeti – jelentette ki a pozsonyi parlamentben Robert Fico szlovák kormányfő. Előzőleg, a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón teátrális mozdulattal széttépte az idei költségvetést, amelyet még Iveta Radicová regnálása idején fogadott el a törvényhozás.
Tovább
2012.
július
30. 09:13

Görögország: nyugdíj- és bércsökkentés az adósságelengedés ára

Görögország: nyugdíj- és bércsökkentés az adósságelengedés ára Elengedhetik az Európai Központi Bank (ECB), az eurótagállamok központi bankjai, illetve az eurózónán belüli kétoldalú államközi szerződések alapján nyújtott görög hitelek 30 százalékát, hogy a GDP 100 százalékára szorítsák le az ország adósságát. Németország tagad.
Tovább
2012.
július
21. 09:42

Egy nagyvárosnyi magyar fizeti nyugdíjjárulékát Németországban

Egy nagyvárosnyi magyar fizeti nyugdíjjárulékát Németországban Német hivatalos adatok szerint összesen 150 ezer 803 magyar fizet rendszeresen nyugdíjjárulékot az országban, a magyarok így a lengyelek után a második legnagyobb csoportot alkotják a nyugdíjjárulékot fizető között. Ellentétesen ítélik meg Németországban a munkavállalási korlátozást.
Tovább
2012.
július
19. 21:49

Vigyázat, idős sofőr!

Vigyázat, idős sofőr! Pályázatot hirdetett interneten az ukrán állami közlekedésrendészet a volánnál ülő idős sofőrökre figyelmeztető matricára. A terveket szeptember elsejéig lehet elküldeni.
Tovább
2012.
július
19. 13:42

71 éves bácsi futamította meg a rablókat

71 éves bácsi futamította meg a rablókat Az internetező öreg csak annyit tett, hogy elővette a fegyverét, és lőtt. A két 19 éves támadót később letartóztatták, a tűzharcban szerencsére senki nem sérült meg.
Tovább
2012.
július
15. 16:09

A nagyik mentették meg a falut

A nagyik mentették meg a falut „Ha nincsenek a babuskik, senki se törődik azzal, hogy Buranovóban nincs vezetékes víz” – vélik a falubeliek. De mi köze az eurovíziós sikernek Mihály arkangyalhoz, Ézsaiás prófétához és a Modern Talkinghoz?
Tovább
2012.
július
11. 09:23

Nagymama pózol a fehérneműreklámban

Nagymama pózol a fehérneműreklámban Azon már meg sem lepődünk, hogy egyre több időskorú nő tűnik fel a reklámokban. Eddig Jane Fonda volt a maximum, de mióta Iris Apfelt a MAC is futtatta, ideje volt, hogy a ruhaipar is felfedezze a 60 pluszos korosztályt.
Tovább
2012.
július
11. 08:31

Ötvenévesen is fizethetik a tanulópénzt

Ötvenévesen is fizethetik a tanulópénzt Nagy-Britanniában az egyetemi tanulmányaikat idén ősszel kezdő diákok több mint fele még az ötvenes életéveiben is törleszteni fogja tandíját - mutat rá egy brit tanulmány.
Tovább
2012.
július
09. 20:31

Széthullik a magyarok amerikai fészke

Széthullik a magyarok amerikai fészke Szétszéledő fiatalok, egymással veszekedő idősek és megszűnő közösségek mutatják a magyarság hanyatlását az Egyesült Államok egyik legmagyarabb városában, Pittsburghben. A kivándorló magyarok egykori központjában két héttel ezelőtt szűnt meg az utolsó magyar klub, és bár egy helyi magyar lelkész szerint ez nem jelent nagy csapást a közösségükre, mások szerint a vég immár elkerülhetetlen.
Tovább
2012.
július
09. 09:25

Demográfiai problémák - Jó példák Európából

Demográfiai problémák - Jó példák Európából Az európai biztosítási és viszontbiztosítási ágazat számára is óriási kihívást jelent a munkaerő elöregedése, számos munkavállaló nyugdíjkorhatárhoz közeledése. A biztosítók és a biztosításközvetítők számos olyan intézkedést vezettek be, mellyel tehetségeket igyekeznek bevonzani, és maguknál tartani. Másrészt a szociális partnerek vállalati és ágazati szinten is rendkívül nagyszámú, hatékony és innovatív eszközt dolgoztak ki annak érdekében, hogy a biztosítási ágazat még dinamikusabb és vonzóbb legyen a munkavállalók számára.
Tovább
2012.
július
07. 14:08

Öregeket gyilkoltak a lakásukért

Öregeket gyilkoltak a lakásukért Isztambulban a török rendőrség letartóztatta egy banda 35 tagját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több idős, módos embert elraboltak, majd bestiális módon meggyilkoltak, hogy így juthassanak a lakásukhoz. A letartóztatottak között van egy földhivatali igazgató és két orvos is.
Tovább
2012.
július
06. 08:56

Visszajön majd a 13. 14. havi nyugdíj Portugáliában?

Visszajön majd a 13. 14. havi nyugdíj Portugáliában? Alkotmányellenes a közalkalmazottak 13. és 14. havi bérének, valamint a 13. és 14. havi nyugdíjnak az eltörlése a portugál alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint. Ezeket a megszorító intézkedéseket a nemzetközi pénzügyi segélycsomagért cserébe vezette be az ország.
Tovább
2012.
július
04. 16:18

Az állam mindenhol ráteszi majd a kezét a nyugdíjpénzekre?

Az állam mindenhol ráteszi majd a kezét a nyugdíjpénzekre? Nem csak időlegesen, hanem hosszú-hosszú időre, talán véglegesen visszatért a nemzetközi bizalom az euró iránt, ugyanis a legutóbbi euró-csúcson mindenki számára bebizonyosodott, hogy igenis lesz közös pénzügyi felelősségvállalás. Mindezért nagy köszönet jár Németországnak, mondta Gilles Bransbourg francia befektetési stratéga, ex-bankár, a Deutsche Bank és több más globális vezető pénzintézet jelenlegi tanácsadója, aki egyúttal a new yorki egyetem gazdaságtörténésze is.
Tovább
2012.
július
03. 09:30

Vitatkoznak a "füstpénzen"

Vitatkoznak a "füstpénzen" Csaknem füstbe ment pénzt talált egy férfi Németországban: frissen vett düsseldorfi házának kandallójába rejtve bukkant 50 millió forint értékű nyugatnémet márkára.
Tovább
2012.
július
02. 17:08

Matrónák botpárbaja

Matrónák botpárbaja Összeverekedett egymással egy 89 és egy 82 éves asszony Olaszországban olyan hevesen, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mindkettejüket.
Tovább
2012.
július
02. 16:43

Munkára fogná a nyugdíjasokat a dél-koreai pénzügyminiszter

Munkára fogná a nyugdíjasokat a dél-koreai pénzügyminiszter A nyugdíjasoknak is munkalehetőségeket kell kínálni, hogy ne süllyedjenek szegénységbe és javítsák az ország gazdasági teljesítményét - jelentette ki hétfőn Bahk Dzse Van dél-koreai pénzügyminiszter.
Tovább
2012.
június
30. 21:30

Fico is nekimegy a nyugdíjpénztáraknak

Fico is nekimegy a nyugdíjpénztáraknak Ismételten lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépést a szlovák kormány. A nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérének "megnyitását" a lakosság a magán-nyugdíjpénztárakban elhelyezett megtakarításainak elértéktelenedésével és a jelenlegi rendszer fenntarthatatlanságával indokolja Robert Fico kabinetje.
Tovább
2012.
június
26. 09:53

Visszaütött a portugáloknál a nyugdíjpénztárak átterelése

Visszaütött a portugáloknál a nyugdíjpénztárak átterelése Portugália idei első öt havi államháztartási hiánya 35 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, ami azzal járhat, hogy nem tudja teljesíteni a 78 milliárd eurós segélycsomagért az idei évre vállalt deficitcélt.
Tovább
2012.
június
26. 07:32

Agyoncsapta felesége sírköve

Agyoncsapta felesége sírköve Sírkő csapott agyon egy férfit a temesvári temetőben. A 76 éves nyugdíjassal felesége sírköve végzett. Az özvegy éppen virágot helyezett szerette sírjára, amikor a hatalmas kő rázuhant.
Tovább
2012.
június
14. 10:54

Megduplázódott a nyugdíjas dolgozók száma Angliában

Megduplázódott a nyugdíjas dolgozók száma Angliában Az angol nemzeti statisztikai hivatal friss adatai szerint Angliában az utóbbi 20 évben a kétszeresére nőtt azoknak az embereknek a száma, akik a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgoznak. Miközben 1993-ban még csak 753 ezer ember dolgozott nyugdíjasként, addig 2011-ben ez a szám már 1,4 millióra emelkedett, a legnagyobb növekedést a statisztikusok 2000 és 2010 között regisztrálták. A foglalkoztatási ráta utóbbi csoportban 7,6 százalékról 12 százalékra emelkedett, azonban ez az emelkedés jóval mérsékeltebb volt, mint a 65 éven felüli korosztály arányának növekedése a teljes lakossághoz képest - írja a Professional Pensions.
Tovább
2012.
június
10. 13:18

Nyugdíjas, ne szavazz!

Nyugdíjas, ne szavazz! Gottfried Ludewig, a német kereszténydemokraták ifjúsági szervezetének vezetője érdekes választójogi reformon agyal: korlátozná a nyugdíjasok és munkanélküliek szavazati jogát tartományi és országos szinten egyaránt. Igen, komolyan gondolja: körbe is küldte az ötlet dokumentációját.
Tovább
2012.
június
09. 12:27

Kétszázezer álrokkantat készülnek lebuktatni Itáliában

Kétszázezer álrokkantat készülnek lebuktatni Itáliában Az olasz egészségpénztár emberei újabb nagy akcióba kezdtek a magukat korrupciós úton fogyatékosnak nyilvánítottak lefülelésére. Olaszországban 400 ezer kétséges rokkantat tartanak nyilván, és most legalább 200 ezret akarnak lebuktatni közülük.
Tovább
2012.
június
07. 09:52

Csökkentenék a nyugdíjkorhatárt Franciaországban

Csökkentenék a nyugdíjkorhatárt Franciaországban A kabinet szerdai ülésén terjesztette elő azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében 62 évről 60-ra csökkentenék a korhatárt például azoknál, akik 18-19 évesen kezdtek el dolgozni, illetve azoknál az asszonyoknál, akik három, vagy ennél több gyereket neveltek fel.
Tovább
2012.
június
03. 09:15

Békebeli flottafelvonulás II. Erzsébet tiszteletére

Békebeli flottafelvonulás II. Erzsébet tiszteletére Nagy-Britannia történetének legnagyobb békeidőbeli flottafelvonulása köszönti vasárnap délután London folyóján, a Temzén a brit uralkodót trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából.
Tovább
2012.
június
02. 16:36

Így szabadulna meg a nyugdíjasaitól a General Motors

Így szabadulna meg a nyugdíjasaitól a General Motors Érdekes iparági trend kezd kibontakozni az autógyártók között. A Ford után ugyanis a General Motors is bejelentette, a korábbi havi kifizetés helyett egyösszegű nyugdíjkifizetést ajánl fel korábbi, már nyugdíjba vonult dolgozóinak. Ez jelentős egyszeri terhet jelent, de a későbbiekben rugalmasabbá teszi a vállalatokat és csökkenti a nyugdíjfizetéssel kapcsolatos kockázatokat is, írja a Handelsblatt.
Tovább
2012.
június
01. 08:13

Szolidaritási adót vet ki a román kormány

Szolidaritási adót vet ki a román kormány Szolidaritási adót vezet be a román kormány 4500 lej fölötti közalkalmazotti jövedelmekre és nyugdíjakra – jelentette be szerdán Victor Ponta miniszterelnök.
Tovább
2012.
május
29. 10:28

Egyre több cseh költ nyugdíjkiegészítő biztosításra

Egyre több cseh költ nyugdíjkiegészítő biztosításra Csehországban az első negyedév végén 4,62 millió lakosnak volt kiegészítő nyugdíjbiztosítása. 2011. március végéhez képest ez 51 ezer fős emelkedést jelent – közli a cseh pénzügyminisztérium.
Tovább
2012.
május
25. 16:10

Nyirő József újratemetését a román miniszterelnök is ellenzi

Nyirő József újratemetését a román miniszterelnök is ellenzi Victor Ponta román miniszterelnök véleménye szerint Nyirő József a tevékenysége miatt nem részesülhet nyilvános tiszteletadásban Romániában.
Tovább
2012.
május
25. 07:51

Falfirkával tiltakozott a nagymama a közös költség ellen

Falfirkával tiltakozott a nagymama a közös költség ellen A nyugdíjas nő Craiova városában autófestékes sprayvel “dolgozott”, de nem a világhírű utcai gerillafestő Banksy babérjaira törve, hanem lakhelyének háztömbfelügyelőjét gyalázva.
Tovább
2012.
május
24. 19:28

Lengyelország: Újra tüntet a nyugdíjkorhatár növelése ellen a Szolidaritás

Lengyelország: Újra tüntet a nyugdíjkorhatár növelése ellen a Szolidaritás A varsói elnöki palota előtt összegyűlt több ezer fős tömeg nevében Piotr Duda, a szakszervezet vezetője csütörtökön találkozott Bronislaw Komorowski államfővel. Reményeik szerint sikerül meggyőzniük Komorowskit, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott, a szakszervezet által "dekrétumnak" nevezett törvényt.
Tovább
2012.
május
23. 16:24

112 éves Románia legidősebb lakosa

112 éves Románia legidősebb lakosa Az asszony a dél-kelet-romániai Tulcea városban él. A román belügyminisztérium kezdeményezte a száz évnél idősebb személyek felkutatását annak érdekében, hogy pontosítsa a lakosság-nyilvántartási adatokat.
Tovább
2012.
május
21. 18:14

Emelik a nyugdíjkorhatárt Szlovákiában

Emelik a nyugdíjkorhatárt Szlovákiában Emelkedne a nyugdíjkorhatár Szlovákiában és a nyugdíjak összegének kiszámítása során az eddiginél szolidárisabb módszert alkalmaznának 2016 után - jelentette Jozef Burian, a munka-, szociális és családügyi tárca államtitkárának közlésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség hétfőn.
Tovább
2012.
május
18. 15:06

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap A cseh nyugdíjasok fele alacsonyabb nyugdíjat kap az országos átlagnyugdíjnál, amely az idei első negyedév végén 10.740 koronát (125 ezer forint) tett ki - derült ki a cseh nyugdíjbiztosítási alapkezelő (CSSZ) első negyedéves kimutatásából.
Tovább
2012.
május
17. 11:40

Béremelésről és nyugdíjkiigazításról döntött a román kormány

Béremelésről és nyugdíjkiigazításról döntött a román kormány Romániában júniustól 8 százalékkal nőnek a bérek a közszférában, de az átlagon felüli nyugdíjak is enyhén emelkednek. A nyugdíjakról szóló kormányrendelet szerint a kabinet vállalta, hogy 2013 végéig megtéríti a nyugdíjasoknak a törvénytelenül levont járulékot.
Tovább
2012.
május
17. 10:43

Módosították az osztrák nyugdíjrendszer második pillérét

Módosították az osztrák nyugdíjrendszer második pillérét Az 55 év feletti pénztártagoknak 2013-tól lehetőségük lesz egy másik, biztonságosabb portfólióra váltani a nyugdíjpénztáruk termékei között. Ha a jogosult ezt a modellt választja, akkor a pénztárnak garantált kezdő nyugdíjat kell biztosítania, amely alá később nem eshet a havi kifizetés összege. A kezdő nyugdíj ugyanakkor ebben az esetben alacsonyabb, mint ha nem a biztonságosabb portfóliót választják.
Tovább
2012.
május
16. 09:30

A bevándorlók menthetik meg a magyar nyugdíjrendszert?

A bevándorlók menthetik meg a magyar nyugdíjrendszert? Bár a lakosság harmada még mindig elutasító a bevándorlókkal szemben, a szakemberek szerint elkerülhetetlen az integrációjuk, mert a magyarok elöregedése olyan mértékű, hogy nem tudjuk magunk működtetni az ellátórendszereket. Az EU-ban a lakosság 6,5 százaléka bevándorló, közben a magyar lakosságnak mindössze 4 százaléka külföldi származású.
Tovább
2012.
május
15. 10:41

Ki ismeri még Henry Kissingert?

Ki ismeri még Henry Kissingert? Testi motozásnak vetették alá a New York-i LaGuardia repülőtéren Henry Kissingert, Nixon és Ford elnökök volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, illetve külügyminiszterét - közölte hétfőn internetes kiadásában a The Washington Post.
Tovább
2012.
május
14. 10:38

Szegényeken segít az olasz kormány

Szegényeken segít az olasz kormány Közel egymilliárd euróval kíván segíteni az olasz kormány a gazdasági válság által leginkább sújtott rétegeken, az elsők között az Itália déli részén élő időseken, gyermekes családokon és fiatalokon. "Növekedés, felzárkózás, integráció" - így foglalta össze a legújabb olasz kormányprogramot Mario Monti miniszterelnök a munkaügyi, valamint a területi kohézióért és a társadalmi integrációért felelős miniszterekkel tartott pénteki sajtótájékoztatón.
Tovább
2012.
május
11. 10:15

Viccelődnek külföldön Matolcsyék adóötletein

Viccelődnek külföldön Matolcsyék adóötletein A magyarok leleményességét támasztják alá a Financial Times blogja szerint a kormány legújabb adóintézkedései. A kormány ugyanis úgy szüntet meg adókat, hogy ezzel párhuzamosan hasonló terheket vet ki. A blogbejegyzés szerint ha Tobin (a tranzakciós adó "atyja") meglátná a magyar ötletet, akkor forogna a sírjában.
Tovább
2012.
május
09. 10:23

Németország rohamosan öregszik

Németország rohamosan öregszik Németországban 2025-re 70 százalékkal nő a 80 évesnél idősebb emberek száma, és arányuk a lakosságon belül el fogja érni a 8 százalékot. 2025-ben a németek fele idősebb lesz 47 évesnél, a keleti tartományokban 53 évesnél, miközben a németek száma a két évvel ezelőtti 82,3 millióról alig több mint 80 millióra apad.
Tovább
2012.
május
09. 09:52

Nyugdíjukért sztrájkolnak a lengyel határőrök

Nyugdíjukért sztrájkolnak a lengyel határőrök Lassító sztrájkkal követelnek nyugdíjazási kedvezményeket a lengyel határőrök, mert a jelenlegi jogszabályok szerint az általános nyugdíjrendszerhez tartoznak, így a korhatárnak a kormánykoalíció által áprilisban elfogadott emelése rájuk is vonatkozna.
Tovább
2012.
május
03. 14:27

Ezer méh csípett meg egy idős nőt

Ezer méh csípett meg egy idős nőt Ezer méhcsípés miatt válságos állapotban került kórházba egy 74 éves nő Horvátországban. Barica Matanovic falujából, Koprivnicki Bregiből tartott gyalogosan a szomszédos Glogovacra orvosi vizsgálatra, amikor hirtelen méhraj támadt rá.
Tovább
2012.
május
02. 09:17

7 millióból szabatta át magát 62 évesen

7 millióból szabatta át magát 62 évesen A legtöbb ember nyugdíjba vonulása után utazgat, unokázik, vagy hobbijának kezd el élni. Nem így tett Linda Owen, aki elhatározta, új nőt farag magából. Az angol nyugdíjas 20.000 fontot (b.7 millió forint) rakott félre, hogy abból átszabassa a testét - adta hírül a Mirror.
Tovább
2012.
április
24. 08:22

Rabló pandúr: unatkozott a nyugdíjas rendőr

Rabló pandúr: unatkozott a nyugdíjas rendőr Rabló pandúrt fogott a rendőrség Horvátországban: egy nyugdíjas kollégát. Rablása okaként azt hozta fel, hogy unatkozott és nehezen jött ki nyugdíjából - adta hírül az austriantimes.at című osztrák honlap.
Tovább
2012.
április
22. 12:26

Nyugdíjreformot indít el a kínai vezetés

Nyugdíjreformot indít el a kínai vezetés A kínai politikai vezetés nyilvánvalóvá tette, hogy milyen irányba akarja fejleszteni a helyi nyugdíjrendszert, a Z-Ben Advisors szerint az állami nyugdíjalapok egy évtizeden belül négyszerezhetik a vagyonukat. A reform két fő iránya az állami alapok centralizációja és a befektetési politika liberalizációja. A váltás a magas inflációs környezetben komoly lehetőséget tartogat a külső vagyonkezelő cégek számára, hiszen egyre inkább arra lesz kényszerítve a kínai vezetés is, hogy magas hozamok reményében aktívabban kezelje a nyugdíjvagyont - írja az IPE.
Tovább
2012.
április
21. 00:09

70 évig hideg lesz?

70 évig hideg lesz? Észak-Dél helyett 4 pólus alakul ki a Napon? Japán kutatók szerint a Nap hamarosan a csökkent aktivitás időszakába lép, aminek hatására a Földön alacsonyabb lesz a hőmérséklet.
Tovább
2012.
április
20. 22:19

Lengyelországban 67 év lesz a nyugdíjkorhatár

Lengyelországban 67 év lesz a nyugdíjkorhatár A lengyel kormány elfogadta a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényjavaslatot, amely 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a korhatárt mindkét nem számára, de lehetővé teszi az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételét is - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Donald Tusk miniszterelnök.
Tovább
2012.
április
20. 18:17

Megrohamozták a román nyugdíjasok a bíróságot

Megrohamozták a román nyugdíjasok a bíróságot Román nyugdíjasok pénteken megrohamozták a bíróságot a csaknem másfél évig jogtalanul visszatartott egészségügyi járulék összegének visszaigénylése érdekében.
Tovább
2012.
április
19. 13:10

A nyugdíjrendszer összeomlásától tart a lengyelek többsége

A nyugdíjrendszer összeomlásától tart a lengyelek többsége A lengyelek 55 százaléka szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tart ki 20 évig, így egyre többen aggódnak amiatt, hogy nem számíthatnak állami nyugdíjra - derült ki a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilapban csütörtökön ismertetett felmérésből.
Tovább
2012.
április
19. 10:22

Meztelenül tölti nyugdíjas éveit

Meztelenül tölti nyugdíjas éveit Egy 76 éves japán férfi különös módon tölti nyugdíjas éveit. A trópusi éghajlatú Okinawa tartományban ugyanis berendezett magának egy kis szigetet, ahol nyugodtan élhet, méghozzá teljesen meztelenül.
Tovább
2012.
április
18. 12:40

A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon

A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon, szemben a skandinávokkal vagy az egykori keleti tömb országaival: ez derül ki egy szerdán közzétett amerikai tanulmányból, amely szerint minél idősebb az ember, annál inkább hisz Istenben.
Tovább
2012.
április
18. 09:58

Napi 15 perc mozgás: hosszabb élet

Napi 15 perc mozgás: hosszabb élet Itt a bizonyíték, hogy akár csak egy kevés mozgás is képes nagy változásokat előidézni az egészségben.
Tovább
2012.
április
18. 08:42

Romániában nőnek az átlagon felüli nyugdíjak

Romániában nőnek az átlagon felüli nyugdíjak Romániában enyhén nőnek az átlagon felüli nyugdíjak, miután egy alkotmánybírósági döntés szerint az elmúlt csaknem másfél évben a hatóságok jogtalanul tartották vissza az öregségi járandóságokra kivetett egészségbiztosítási járulékot.
Tovább
2012.
április
17. 11:25

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára.
Tovább
2012.
április
17. 10:39

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés Az emberek világszerte 3 évvel hosszabb ideig élnek, mint általában várták, ami 50 százalékkal megnöveli az öregedés költségeit. A kormányok és a nyugdíj-alapok nincsenek erre felkészülve, állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Tovább
2012.
április
17. 10:05

Oroszország - Emelik a nyugdíjkorhatárt?

Oroszország - Emelik a nyugdíjkorhatárt? A készülő orosz nyugdíjreform jelentős változásokat hoz: orosz lapvélemények szerint biztosra vehető, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár és változik a járulékok befizetésének rendje is.
Tovább
2012.
április
15. 12:57

Nyugdíjkísérlet zajlik Magyarországon?

Nyugdíjkísérlet zajlik Magyarországon? A kelet-közép-európai régió országainak szűk mozgástere maradt a nyugdíjrendszerük átalakítására, amit demográfiai és munkaerő-piaci trendek tovább szűkítenek, miközben e problémák megoldása a következő évtized egyik legfontosabb kihívása marad - állapítja meg az ILO. Magyarország problémái e tekintetben nem kirívóak, bár egyes vélemények szerint a "magyar megoldás" egy nagyszabású társadalmi kísérletnek tekinthető.
Tovább
2012.
április
13. 00:52

6000 beadvánnyal fordult az önkormányzathoz egy szlovák nyugdíjas

6000 beadvánnyal fordult az önkormányzathoz egy szlovák nyugdíjas Közel hatezer beadvánnyal fordult a nagyszombati önkormányzathoz egy helyi nyugdíjas 8 év alatt, ám úgy tűnik lassan feladja, mert az utóbbi hónapokban jelentősen megritkultak az általa küldött levelek - adta hírül a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
Tovább
2012.
április
10. 16:01

Amíg van olcsó sör, kit érdekel a nyugdíj?

Amíg van olcsó sör, kit érdekel a nyugdíj? A millenniumi generáció figyelmének felkeltése meglehetősen nehéz feladat elé állítja a biztosítótársaságokat, akiknek vagy a marketingtevékenységüket kell valamilyen formában finomra hangolniuk, vagy innovatívabb termékfejlesztésekbe kell kezdeniük, hogy megnyerjék a fiatalok figyelmét - idéz egy frissen elkészült amerikai tanulmányt a Biztosítási Szemle?
Tovább
2012.
április
10. 15:34

Nyolcszázszor megkerülte volna már a Földet

Nyolcszázszor megkerülte volna már a Földet A United Airlines 618-as, Hawaiira tartó járatának utasai nemrégiben beszállás közben egy ősz hajú, bifokális szemüveget viselő légiutas-kísérő mellett haladtak el, aki vidám "Aloha, isten hozta a fedélzeten!" köszöntéssel fogadta őket. A legtöbb utas a helye megtalálásával volt elfoglalva, nem nagyon figyelt a repülőgép személyzetére, de Ron Akanát nem lehetett nem észrevenni - nem utolsósorban a zakója hajtókáját díszítő tizenegy hegyikristály kitűző miatt. Az elsőt munkába állásának tizedik évfordulójára kapta, utána pedig minden öt, repüléssel eltöltött év után egyet.
Tovább
2012.
április
10. 11:10

Sztrájk kezdődött a nyugdíjak miatt Görögországban

Sztrájk kezdődött a nyugdíjak miatt Görögországban Kedd reggel 48 órás sztrájkot kezdtek a görög komp- és hajóstársaságok dolgozói, ezzel tiltakoznak a nyugdíjakat érintő megszorítások, a bércsökkentések ellen, a sztrájk különösen azokat az égei-tengeri szigeteket érinti hátrányosan, ahol nincs repülőtér.
Tovább
2012.
április
08. 07:14

Húsvéti szokások Európában

Húsvéti szokások Európában A húsvétot az összes jellegzetes előkészülettel és szokással együtt minden európai országban egy kicsit másképpen ünneplik. Az ünnep egyik fő szimbóluma sok helyen a húsvéti tojás. Ezt nálunk a nyuszi hozza, Svájcban viszont a kakukk. Az a hiedelem, hogy a húsvéti tojást a nyuszi tojja, Németországból ered.
Tovább
2012.
április
07. 10:54

A pilóta meghalt - 80 éves nő tette le a gépet

A pilóta meghalt - 80 éves nő tette le a gépet Különösebb repülési tapasztalatok nélkül hajtott végre kényszerleszállást egy 80 éves amerikai nő az Egyesült Államokban, miután a férje szívrohamot kapott és meghalt a családi kisgépükön. A nőt a fia navigálta kényszerleszállás közben.
Tovább
2012.
április
06. 11:46

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege Az idei év kezdetétől közel 3,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak Szlovákiában - adta hírül a Szociális Biztosító adataira hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség csütörtökön. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Szlovákiában március végére elérte a 374,5 eurót. Ez az előző évihez képest 15 eurós emelkedést jelent.
Tovább
2012.
április
05. 11:22

Németországban idős munkavállalóknak is van hely

Németországban idős munkavállalóknak is van hely Németországban egyre jobbak az idősek munkavállalási lehetőségei, az elmúlt évben tovább emelkedett az idősek foglalkoztatottsága, a 60-64 éves korosztály negyedének van munkája. Az adatok alapján a 60 év feletti munkavállalók továbbra is keresettek a német munkaerőpiacon.
Tovább
2012.
április
05. 08:18

40 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma Görögországban

40 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma Görögországban Athén főterén lett öngyilkos egy görög nyugdíjas, és ez nem egyedülálló eset a kemény megszorításoktól terhelt Európában. Az elkeseredett férfi egy nappal azt követően vetett véget életének, hogy Olaszországban hasonló tragédiára került sor - közölte összeállításában a The Telegraph című brit napilap hírportálja.
Tovább
2012.
április
01. 10:25

Fülöp herceg: ez a vén szív már nem a régi

Fülöp herceg: ez a vén szív már nem a régi Szomorkás önvallomást tett egészségi állapotáról Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó 91 esztendős férje, beismerve, hogy "vén" szíve már nem a régi.
Tovább
2012.
március
30. 09:38

Még sosem éltek ilyen jól a német nyugdíjasok

Még sosem éltek ilyen jól a német nyugdíjasok Németországban minden korábbi idős generációnál jobb körülmények között él a 60 éven felüliek jelenlegi nemzedéke, a 21,5 millió fős tömeg összesített vagyona tavaly elérte a 400 milliárd eurót. Az idősek 98 százaléka késedelem nélkül törleszti hitelét, amit leginkább autóra és lakásfelújításra vett fel.
Tovább
2012.
március
30. 09:38

Nem kedvelik az időseket Szlovákiában

Nem kedvelik az időseket Szlovákiában Elöregedik a szlovákiai társadalom, mégis egyre nő az idősebbekkel szembeni diszkrimináció elfogadottsága - többek közt ez derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) az idősebb korosztályok emberi jogainak helyzetéről szóló tanulmányából.
Tovább
2012.
március
29. 16:43

Résznyugdíjat vezetnek be Lengyelországban

Résznyugdíjat vezetnek be Lengyelországban Megváltozott a lengyel nyugdíjtörvény-módosítás kormányzati koncepciója. Ennek értelmében a nyugdíjkorhatár megemelése mellett bevezetik az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételének lehetőségét és a gyermeket nevelő szülők társadalombiztosításának állami támogatását is.
Tovább
2012.
március
25. 15:55

A nyugdíjpénztáraktól kölcsönözhet a szlovák kormány

A nyugdíjpénztáraktól kölcsönözhet a szlovák kormány A leendő szlovák kormány előtt álló kihívások legnagyobbika a költségvetési hiány csökkentése lesz, a miniszterelnöki szék várományosa, Robert Fico szerint. A deficit csökkentést többek közt progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével akarja megoldani a majdani kabinet. Fico azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány - az infláció szintjénél magasabb kamatért - kölcsönözne a nyugdíjpénztáraktól.
Tovább
2012.
március
23. 17:40

Nem kérnek a korhatáremelésből a lengyelek

Nem kérnek a korhatáremelésből a lengyelek A lengyelek 91 százaléka ellenzi a nők későbbi nyugdíjaztatását, míg a férfiak nyugdíjkorhatárának emelésével 84 százalékuk nem ért egyet, s a nyugdíjtörvény módosítását az összes társadalmi csoport képviselőinek többsége elutasítja - derül ki egy pénteken ismertetett felmérésből.
Tovább
2012.
március
23. 14:37

Még az amerikai milliomosok is félnek a nyugdíjas évektől

Még az amerikai milliomosok is félnek a nyugdíjas évektől A nyugdíjas évekre történő megtakarítás olyan probléma, amely társadalmi státusztól és jövedelemtől függetlenül mindenkit, még a gazdagokat is érinti – derül ki egy amerikaiak körében végzett felmérésből.
Tovább
2012.
március
22. 10:27

Magyar tudós kapta a matematika Nobel-díját

Magyar tudós kapta a matematika Nobel-díját Szemerédi Endre Abel-díja a magyar matematika, a magyar tudomány ünnepe is - hangzott el szerdán a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatón.
Tovább
2012.
március
22. 09:49

Megszorítanak a csehek is

Megszorítanak a csehek is Mintegy 23,6 milliárd korona idei költségvetési kiadás befagyasztását hagyta jóvá szerdán a cseh kormány, közölte a cseh hírügynökség. Petr Necas cseh miniszterelnök két hete jelentette be, hogy a kormány az idén mintegy 23 milliárd korona befagyasztását javasolja a költségvetési kiadások csökkentése érdekében.
Tovább
2012.
március
20. 18:53

A királynő nem távozik

A királynő nem távozik Nemzeteinek további szolgálata mellett kötelezte el magát kedden a brit uralkodó, aki trónra lépésének hatvanadik, vagyis gyémántjubileumi évfordulója alkalmából szólt a brit politika és a közélet vezetőihez.
Tovább
2012.
március
20. 08:29

Büntetést kap a postás, ha nem beszéli rá a nyugdíjast

Büntetést kap a postás, ha nem beszéli rá a nyugdíjast Szlovákia - Egy postai kézbesítő szerint főnökei arra kényszerítik, hogy nyugdíjasszámlák létesítésére beszélje rá az idős polgárokat. Munkaszerződését kibővítették, amely alapján „negyedévente 18 nyugdíjast rá kell beszélnie a számla megnyitására” – írja a Hirek.sk
Tovább
2012.
március
20. 07:41

Beindult a tojásturizmus

Beindult a tojásturizmus Bőröndszámra viszik a csehek a határmenti német boltokból a tojást, mert ott jóval olcsóbban vehetik meg, mint otthon. Emiatt a németországi üzletek korlátozzák a vásárlást.
Tovább
2012.
március
17. 11:11

New York állam nyugdíjat csökkent

New York állam nyugdíjat csökkent Az állami törvényhozás rábólintott a közalkalmazotti nyugdíjreformra, amelytől azt várják, az elkövetkezendő harminc évben nyolcvanmilliárd dolláros tehertől szabadítja meg a költségvetést. A jogszabály főként a nemrégiben felvett állami és helyhatósági dolgozóknak járó juttatásokat kurtítja meg. A szakszervezetek a középosztály elleni támadásról beszélnek.
Tovább
2012.
március
16. 11:07

Eltűnt százezer román nyugdíjas

Eltűnt százezer román nyugdíjas A természetes csökkenésen kívül a szociológusok a nyugdíjazási követelmények megszigorításával magyarázzák több mint százezer romániai nyugdíjas eltűnését a rendszerből, tudósít a Manna.ro.
Tovább
2012.
március
11. 11:09

Szlovákia - Fölényesen nyert Fico pártja, a Most-Híd bejutott, az MKP nem

Szlovákia - Fölényesen nyert Fico pártja, a Most-Híd bejutott, az MKP nem Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt a hét végi szlovákiai előrehozott parlamenti választásokon a szavazatok 94,84 százalékos összesítése alapján. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd 6,94 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott.
Tovább
2012.
március
11. 04:53

Szlovák választás - Bejutna a Most-Híd, de az MKP nem

Szlovák választás - Bejutna a Most-Híd, de az MKP nem A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja nem, Bugár Béla pártja, a Most-Híd viszont bejutna a parlamentbe a szlovákiai törvényhozási választásokon leadott szavazatok 50,06 százalékának összesítése szerint - derült ki a vasárnapra virradóra nyilvánosságra hozott adatokból.
Tovább
2012.
március
09. 08:55

"Mérgesedik a vita" - Éles sajtóbírálat Orbánéknak

"Mérgesedik a vita" - Éles sajtóbírálat Orbánéknak A konzervatív nemzetközi sajtó is élesen bírálja Magyarországot, mert nem sikerült megnyugtató választ adnia az Európai Bizottság kifogásaira. A lapok azt emelik ki, hogy Brüsszel továbbra is nyomás alatt fogja tartani Magyarországot, amíg nem rendezi megnyugtatóan a jegybank függetlenségét, a bírók nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal helyzetét. Több lap megjegyzi: Magyarország nagyon hosszú idő alatt vagy egyáltalán nem fog megegyezni az IMF-fel.
Tovább
2012.
március
07. 20:41

103 évesen kérte: harmadszor lehet magyar állampolgár

103 évesen kérte: harmadszor lehet magyar állampolgár Harmadszor lehet magyar állampolgár az a 103 éves férfi, aki nemrégiben kért könnyített honosítási eljárást az erdélyi Máramarosszigeten. Korára való tekintettel gyorsított eljárással bírálják el a kérését.
Tovább
2012.
március
06. 08:37

Megölt két orvost egy ámokfutó nyugdíjas Németországban

Megölt két orvost egy ámokfutó nyugdíjas Németországban Egyelőre nem tudni, hogy miért ölte meg két orvosát egy 78 éves nyugdíjas Németországban hétfőn. A 78 éves férfi egy asszisztensnőt és egy rendőrt is megsebesített, majd önmagával is végzett.
Tovább
2012.
március
05. 09:50

Nyugdíjasok és a BKV: hogy megy ez külföldön?

Nyugdíjasok és a BKV: hogy megy ez külföldön? A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület javaslata szerint a BKV járatainak reggeli zsúfoltságát az iskolák és a közhivatalok munkakezdésének lépcsőzetes kialakításával, illetve a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonásával lehetne hatékonyan csökkenteni. Az InfoRádió összeállításából kiderül, hogy külföldön milyen utazási korlátozások vonatkoznak az idősekre.
Tovább
2012.
március
05. 09:18

Ikreket szült egy 66 éves svájci lelkésznő

Ikreket szült egy 66 éves svájci lelkésznő Ikreket szült egy 66 éves nyugdíjas lelkésznő Svájcban - erősítette meg a svájci anyakönyvi hivatal egy bulvárlap vasárnapi hírét.
Tovább
2012.
március
01. 14:44

Az alvás minősége javul a korral

Az alvás minősége javul a korral A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt az életkorral javul az alvásunk minősége - legalábbis erre jutottak 150 ezer ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.
Tovább
2012.
március
01. 10:47

A nyugdíjasok élvezik, a negyvenesek boldogtalanok

A nyugdíjasok élvezik, a negyvenesek boldogtalanok A negyvenes éveikben járó londoni férfiak a brit társadalom legkevésbé boldog tagjai, míg a nyugdíjasok élvezik a leginkább az életet - erre jutott a brit statisztikai hivatal elemzése.
Tovább
2012.
február
27. 16:36

Nyugdíjbefagyasztásra, szolidaritási adóra készül Prága

Nyugdíjbefagyasztásra, szolidaritási adóra készül Prága Összesen 23,6 milliárd koronát (250 milliárd forint) készül zárolni a cseh kormány az idei költségvetési kiadásokból, miután a vártnál gyengébb növekedés miatt egyébként nem lesz tartható a tervezett 3,5 százalékos GDP-arányos hiány - közölte tegnap újságírókkal Miroslav Kalousek pénzügyminiszter. Az államháztartás tartós rendbetétele, a 3 százalék alatti hiánycél elérése érdekében további lépéseket is megvitattak a gazdasági kabinetben, hírek szerint ezekkel Petr Necas miniszterelnök is egyetértett.
Tovább
2012.
február
27. 10:22

Nyugdíjasok tüntettek Kínában

Nyugdíjasok tüntettek Kínában Hat napon át tüntettek nyugdíjasok a közép-kínai Jicsang (Yichang) városban, mert a Három Szoros vízerőmű főberuházójának egykori dolgozóiként nyugdíjemelést követeltek - adta hírül a kínai média hétfőn.
Tovább
2012.
február
26. 10:50

A legédesebb állás: világkörüli csokikóstoló

A legédesebb állás: világkörüli csokikóstoló A világ egyik legédesebb munkáját végzi egy 53 éves brit nő: nemzetközi csokoládékóstoló. Sue Stone 27 éve járja a világot, hogy új és új ízeket fedezzen fel a Thornton cég számára. Naponta átlagosan húsz csokoládéfajtát kell megízlelnie.
Tovább
2012.
február
24. 09:48

Portugálián még a nyugdíjalapok államosítása sem segített

Portugálián még a nyugdíjalapok államosítása sem segített A portugál kormánynak idén kisebb csodát kell művelnie, hogy teljesíteni tudja a trojka által elvárt deficitcélt. Az országnak megítélt nemzetközi segélyért cserébe költségvetési hiányát idén 4,5 százalék alá kell szorítania, pedig tavaly is csak egy egyszeri kiigazítás révén sikerült eredményt elérnie - a kormány a nyugdíjalapok államosításával csökkentette a deficitet a GDP 5,9 százalékára. Idén a trojka ennél többet vár - szerkezeti reformokat és kiadáscsökkentést írt elő Portugália számára.
Tovább
2012.
február
23. 10:22

Szlovákia - Fejenként 214 euróba kerül a görög mentőöv

Szlovákia - Fejenként 214 euróba kerül a görög mentőöv A Szabadság és Szolidaritás szerint az ország minden állampolgárának fejenként 214 euróba kerül a görögök megmentése - beleértve a nyugdíjasokat és a fiatalkorúakat is. Az eurozóna pénzügyminiszterei az éjszaka 130 milliárd eurós segély nyújtásáról állapodtak meg Görögország részére.
Tovább
2012.
február
21. 11:39

A gazdaságilag aktív csehek 70 százaléka spórol nyugdíjára

A gazdaságilag aktív csehek 70 százaléka spórol nyugdíjára 2011 végén a kiegészítő nyugdíjalapoknak összesen majdnem 4,6 millió tagja volt, 3900-al több, mint 2010 végén. A nyugdíjalapok egyesített nyeresége 4,55 milliárd koronát tett ki, ami mérsékelten alacsonyabb mint a 2009-es 4,57 milliárd korona. A kiegészítő nyugdíjbiztosításban résztvevők számláin összesen 232 milliárd korona volt elhelyezve, ami éves szinten 16 milliárdos növekedés.
Tovább
2012.
február
20. 09:51

A születésszám növekedése megváltoztatja London arculatát

A születésszám növekedése megváltoztatja London arculatát London fiatalokat importál és öregeket exportál - mondták régebben teljes joggal. Évtizedeken keresztül nagyon sok ember azért érkezett a brit fővárosba, hogy egyetemre járjon, vagy tanuljon, s el is költözött, amikor a gyerekei nagyobbak lettek és több helyet igényeltek, esetleg taníttatni kellett őket, vagy nyugdíjba mentek. Egy meglepő demográfiai változás azonban drasztikusan lelassította ezt a népesedési futószalagot.
Tovább
2012.
február
17. 15:04

Nagy deficittel zárt a cseh nyugdíjkassza

Nagy deficittel zárt a cseh nyugdíjkassza Tavaly a nyugdíjakra 39,5 milliárd koronával (460 milliárd forint) többet fizetett ki a cseh állami nyugdíjkassza, mint amit a bevételei fedeztek - jelentette be pénteken Jana Buranová, a Cseh Társadalombiztosítás Kezelőségének (CSSZ) szóvivője. Hozzátette: 2003 óta a tavalyi a legrosszabb eredmény.
Tovább
2012.
február
16. 16:34

Merényletek célpontja a gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébet

Merényletek célpontja a gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébet Hatvan esztendeje ül már a trónon II. Erzsébet brit királynő, akiről nyilvános szereplései alapján sokan joggal gondolhatják, hogy híján van az érzelmeknek. Ám csak keveseknek adatik meg, hogy a színfalak mögé lássanak. Az ellene és a családja ellen elkövetett merényletkísérletek még jobban megkeményítették ezt a törékeny, idős hölgyet, aki szinte egymaga tartja össze a rogyadozó monarchiát.
Tovább
2012.
február
16. 06:01

A 100 éves tanítónő nem adja fel

A 100 éves tanítónő nem adja fel Beadvánnyal fordult a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz Tamás Aladárné, az az idős tanítónő, aki a magyar állampolgárság felvétele miatt a hatályos szlovák törvények alapján elvesztette szlovák állampolgárságát - írta a hirek.sk szlovákiai magyar hírportál szerdán.
Tovább
2012.
február
15. 01:34

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését Donald Tusk lengyel miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormánya 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, és a jogszabály tervezetét 30 napos társadalmi konzultációra bocsátja, mielőtt beterjeszti a parlamentben.
Tovább
2012.
február
14. 11:48

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása érdekében az Európai Bizottság a nyugdíjkorhatár emelését követeli az uniós tagállamoktól. A rostocki Max Planck Intézet még a Bizottságénál is drasztikusabb lépésekre ösztönöz.
Tovább
2012.
február
12. 19:10

Fájó megszorítások Ausztriában is

Fájó megszorítások Ausztriában is Ausztria történelmének legnagyobb megszorító csomagját mutatta be Maria Fekter, az osztrák pénzügyminiszter. A csomag vesztesei a nyugdíjasok és a közszolgák.
Tovább
2012.
február
12. 14:28

Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában

Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában az elmúlt három év során - mondta el Németh Gabriella, a Magyar Koalíció Pártjának szociális ügyekért felelős alelnöke a Szociális Biztosító adataira hivatkozva.
Tovább
2012.
február
09. 04:59

Szlovákia: bonyolódik az állampolgársági ügy

Szlovákia: bonyolódik az állampolgársági ügy Az Emberi Méltóság Tanácsát (EMT), illetve Lomnici Zoltánt kérte meg a kettős állampolgársággal összefüggő "bonyodalmakban" való tájékozódásra a csaknem százéves, a szlovákiai Rimaszombatban lakó Tamás Aladárné családja. Erről az idős asszony Magyarországon élő lánya, Tamás Judit nyilatkozott.
Tovább
2012.
február
08. 09:00

Ragaszkodik szociális segélyéhez a lottómilliomos pár

Ragaszkodik szociális segélyéhez a lottómilliomos pár Ragaszkodik szociális segélyéhez egy lottómilliomos pár Nagy-Britanniában azután is, hogy több mint 3 milliárd forintnyi fontot nyert.
Tovább
2012.
február
05. 19:26

60 éve a trónon

60 éve a trónon Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más birtokok és területek királynője, a Nemzetközösség feje és a hit védelmezője - hétfőn lesz hatvan éve, hogy II. Erzsébet királynő viseli a fenti címeket.
Tovább
2012.
február
03. 12:13

26 százalékos hozam egy év alatt egy nyugdíjalaptól

26 százalékos hozam egy év alatt egy nyugdíjalaptól Dánia legnagyobb nyugdíjalapja, az ATP Group történetének legjobb évét zárta 2011-ben, a kihívásokkal teli befektetői környezet ellenére a nyugdíjalap 26 százalékos hozamot tudott felmutatni, amit még a hedge fundok is megirigyelnének. Az 1964-ben felállított alap a dán piacon szinte teljes lefedettséggel rendelkezik, a járulék fizetés kötelező a 16 és 67 év közötti foglalkoztatottaknak, a befizetések kétharmadát a foglalkoztató viseli, míg egyharmadot a foglalkoztatott.
Tovább
2012.
január
30. 18:24

A család teszi leginkább boldoggá az osztrákokat

A család teszi leginkább boldoggá az osztrákokat A család teszi a leginkább boldoggá az osztrákokat, az anyagi biztonság csak a negyedik a sorban - derül ki egy hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.
Tovább
2012.
január
26. 20:38

Meseolvasási program indul az olasz óvodákban

Meseolvasási program indul az olasz óvodákban Egyre kevesebb mesét ismernek az idejüket egyre inkább számítógép és videó előtt töltő olasz gyerekek. Ezen igyekszik segíteni a Veneto tartományban most beindított meseolvasási program, amelybe nyugdíjasokat is bevontak.
Tovább
2012.
január
24. 10:00

ILO: tíz év alatt 600 millió új munkahelyet kellene létrehozni

ILO: tíz év alatt 600 millió új munkahelyet kellene létrehozni A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) globális foglalkoztatásról szóló éves jelentése szerint a fenntartható növekedés beindításához és a társadalmi kohézió megőrzéséhez a világra 600 millió új produktív munkahely megteremtésének sürgősen megoldandó feladata hárul a következő évtizedben.
Tovább
2012.
január
22. 12:10

Az idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma

Az idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) felmérése szerint az országok túlnyomó többségében a foglalkoztatottság messze elmarad a 2008-ban elmélyült válság előtti szinttől. A legfejlettebb ipari államok közül csupán Ausztráliában és Németországban sikerült növelni a munkaviszonyban állók arányát a válságot megelőző időszakhoz képest a legutóbbi, 2011-es adatok alapján. Minden más fejlett országban a globális recesszió előtti szint alatt, vagy éppen azon a szinten áll foglalkoztatottság.
Tovább
2012.
január
19. 10:27

Emelni kell a nyugdíjkorhatárt Oroszországban

Emelni kell a nyugdíjkorhatárt Oroszországban Oroszországnak intézkedéseket kell végrehajtania a munkaképes lakosság számának növelése érdekében, többek között emelnie kell a nyugdíjkorhatárt – jelentette be Philippe Le Houérou, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnöke.
Tovább
2012.
január
16. 11:50

Áttörés: nyugdíjalapok is vehetnek részvényeket Kínában

Áttörés: nyugdíjalapok is vehetnek részvényeket Kínában Igazi áttörésről beszélnek Kínában, hiszen több hónapos tárgyalások után sikerült elérni, hogy a 250 milliárd dollárt kezelő helyi állami nyugdíjalapok és a lakástakarék alapok helyi részvényeket is vásárolhassanak - írja a MarketWatch. Szakértők szerint eddig gyakorlatilag csak speciális banki számlákon tarthatták a pénzt az alapok, ehhez képest tehát egy éles váltásról van szó. A befektetési paletta egyelőre nagyon szűk, sok időnek kell eltelnie, hogy valóban érezhető súlyuk legyen a részvényeknek a nyugdíjalapok portfóliójában, és például a tagok egyéni számláira kerülhessenek befektetési alapok is.
Tovább
2012.
január
16. 10:19

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.
Tovább
2012.
január
16. 00:07

Az Atlanti-óceánba zuhantak az űrszonda darabjai

Az Atlanti-óceánba zuhantak az űrszonda darabjai A világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceán középső részén belépett a Föld légterébe, a műtárgy szétrobbanását követően a zuhanó darabok az észak-afrikai partok és Spanyolország irányába szóródnak szét - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel vasárnap este negyed kilenckor, az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetségére hivatkozva.
Tovább
2012.
január
15. 12:02

Merényletre készült az agg terrorista?

Merényletre készült az agg terrorista? A mérleg egyik serpenyőjében három kilogramm műanyag robbanószer, egy detonátor, több puska, két géppisztoly, 400 golyó. Összesen annyi fegyver, amennyit állítólag egy háromfős terrorista akcióhoz használnának. A másikban egy 61 éves öregember. Hogy egyenlíthető ki a kettő? Egyáltalán, mi köze az egyiknek a másikhoz?
Tovább
2012.
január
15. 11:17

Várhatóan lakatlan területre esik le az űrszonda

Várhatóan lakatlan területre esik le az űrszonda A korábban jelzettnél lassabban érkezik az orosz Phobos-Grunt űrszonda, várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet, a becsapódás helye azonban továbbra is ismeretlen - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Tovább
2012.
január
12. 11:06

Tanárok vettek nyugdíjukból bevásárlóközpontot

Tanárok vettek nyugdíjukból bevásárlóközpontot A folyamatos bizonytalan gazdasági háttér ellenére 2011-ben a kiskereskedelmi befektetés erős eredménnyel zárt Európában. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a teljes tranzakciós volumen meghaladja a 28 milliárd eurót, mely 35% körüli növekedést jelent 2010-hez képest, derül ki a Jones Lang LaSalle jelentéséből.
Tovább
2012.
január
10. 10:58

Ezért rettegnek az IMF-től

Ezért rettegnek az IMF-től A Nemzetközi Valutaalap (IMF) január 18-án tartja azt az ülését, amelyen határozni kíván a Magyarországgal tárgyaló delegáció mandátumáról. A forint árfolyama január 4-én történelmi mélypontra zuhant, és az elemzők úgy vélik, nem is várható fellendülés addig, amíg nem sikerül megállapodni az IMF-el és az EU-val. Ebben a gazdasági helyzetben egyre többen úgy vélik, hazánk számára Románia lehet a követendő példa. Ha valóban így van, érdemes megvizsgálni: vajon miben rejlik a román IMF-történet sikere?
Tovább
2012.
január
09. 09:41

A németeket még mindig érdeklik a Stasi iratai

A németeket még mindig érdeklik a Stasi iratai Németországban töretlen az érdeklődés az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyaga iránt, a bő 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz tavaly is még több mint 100 ezer megkeresés érkezett.
Tovább
2012.
január
08. 13:43

Már 3 ezer cseh vett telket a Holdon

Már 3 ezer cseh vett telket a Holdon A telkeket a Galactic Agency (Galaktikus Hivatal) nevű cseh cég árulja a Lunar Embassy (Holdi Nagykövetség) nevű amerikai vállalkozás engedélyével 373 és 777 cseh korona (5-10 ezer forint) közötti áron. Az utóbbi cég még 1980-ban alakult. Tulajdonosa, Dennis Hope az Egyesült Államok egy sajátos földszerzési törvényét kihasználva formált jogot a Hold teljes felszínére.
Tovább
2011.
december
29. 09:37

Emelkedik a nyugdíjkorhatár Németországban

Emelkedik a nyugdíjkorhatár Németországban Németországban januártól 65 évről fokozatosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, miközben a társadalmi szervezetek szerint egyben az öregkori elszegényedés veszélye is növekedik.
Tovább
2011.
december
28. 11:23

A nyugdíjasoknak már Hollandia sem fenékig tejfel

A nyugdíjasoknak már Hollandia sem fenékig tejfel Hollandiában 2013-tól átlagosan 5,9 százalékkal csökkennek a nyugdíjak az ország legnagyobb magánnyugdíj pénztáraitól származó adatok szerint.
Tovább
2011.
december
22. 10:34

Általános sztrájk kezdődött Belgiumban a nyugdíjreform elleni tiltakozásul

Általános sztrájk kezdődött Belgiumban a nyugdíjreform elleni tiltakozásul A vasút mellett leállt a teljes tömegközlekedés és a posta, csak részlegesen folyt tanítás, a közkórházak a szükséges minimális szolgáltatásokkal működtek, egyes közintézmények is zárva tartottak.
Tovább
2011.
december
21. 10:02

Aggódnak a hozamok miatt a német nyugdíjalapok

Aggódnak a hozamok miatt a német nyugdíjalapok A német vállalati nyugdíjalapok között nőtt azoknak a száma, amelyek a kamatlábkockázatot fedezik, hiszen a befektetők többsége már jobban aggódik a kamatlábak miatt, mint az inflációért - derült ki a Towers Watson tanácsadó cég legfrissebb felméréséből. A cég tanulmánya arra is rámutatott, hogy a sorrendben harmadik fő kockázati tényező a devizakockázat, amelyet a válaszadók fele szerint kezelnek is a nyugdíjalapok. A befektetők konzervatív stratégiát követnek, a vagyon 59 százaléka kötvényekben van, a perifériás kitettségüket pedig jelentősen leépítették a feltörekvő piacok javára - írja a Investment & Pensions.
Tovább
2011.
december
18. 19:37

Meghalt Václav Havel

Meghalt Václav Havel Hetvenöt éves korában vasárnap reggel elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos - jelentette a közszolgálati cseh televízió.
Tovább
2011.
december
15. 10:27

Az olaszok több, de olcsóbb karácsonyi ajándékot vásárolnak

 Az olaszok több, de olcsóbb karácsonyi ajándékot vásárolnak A takarékosság jegyében ajándékozzák meg egymást az olaszok idén karácsonykor - állítja a Confesercenti kereskedelmi szövetség ünnepek előtti felmérése.A takarékosság jegyében ajándékozzák meg egymást az olaszok idén karácsonykor - állítja a Confesercenti kereskedelmi szövetség ünnepek előtti felmérése.
Tovább
2011.
december
13. 10:51

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat Egy friss Európai Uniós javaslat szerint a vállalatok számára jelentősen megemelkedne a befizetés meghatározott nyugdíjprogramok fenntartása, az adminisztratív korlátok miatt sokan úgy dönthetnek, hogy meg is szüntetik ezeket a programokat - írja a Telegraph. Szakértők szerint a válság kiegészítve a szigorúbb szabályozással azt eredményezheti, hogy tömegesen zárják be a vállalatok a nyugdíjprogramokat. Egyes becslések szerint csak Angliában 300-400 ezer embert érinthet az intézkedés.
Tovább
2011.
december
13. 10:27

Temetési "részvét" a világhálón

Temetési "részvét" a világhálón Nagy-Britannia: Stafford Borough elöljárói egy kápolnában helyezték el a kamerákat, amelyek révén a világhálón tanúi lehetnek a gyászszertartásnak a legtávolabbi rokonok és a legközelebbi barátok egyaránt anélkül, hogy ott lennének a temetésen. A közvetítések nem nyilvánosak, csakis kóddal tekinthetők meg, az elhunyt hozzátartozóinak engedélyével.
Tovább
2011.
december
12. 10:21

Megvétózta a nyugdíjreformot a bolgár elnök

Megvétózta a nyugdíjreformot a bolgár elnök Megvétózta a parlament által csütörtökön elfogadott nyugdíjreformot a posztjáról hamarosan távozó bolgár államfő: Georgi Parvanov szerint a reform sérti a társadalmi párbeszédet, pénzügyileg nem igazolható és szociálisan sem célravezető, az ilyen módon elfogadott változtatások az állami szociálpolitikát kiszámíthatatlanná és következetlenné teszik.
Tovább
2011.
december
12. 09:55

A nyugdíj miatt vonultak az utcára az olasz nők

A nyugdíj miatt vonultak az utcára az olasz nők "Ha nem a nők, akkor kicsoda?" jelszóval rendezett vasárnap országos tiltakozást az idén született olasz nőmozgalom, amely ezúttal a nők nyugdíjkorhatárának megemelése ellen hallatta szavát.
Tovább
2011.
december
10. 15:34

Egyre több francia mond le az adóssággal terhelt örökségről

Egyre több francia mond le az adóssággal terhelt örökségről A gazdasági válság egyik sokat mondó jeleként egyre több francia mond le a családi örökségéről, mert azon több a teher, mint a haszon.
Tovább
2011.
december
09. 16:04

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok Vízierőműből lesz nyugdíja néhány embernek Székelyföldön. Üzembe helyeztek ugyanis egy turbinát a Vargyas-patakon. A beruházás két és félmillió euróba került. Az Erdélyi Református Egyházkerület nyugdíjintézete is adott bele pénzt - vagyis a haszonból is részesednek majd a tagok.
Tovább
2011.
december
06. 15:40

Elhagyta Szlovákiát az állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka

Elhagyta Szlovákiát az állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka Elhagyta Szlovákiát a csaknem százéves Tamás Ilonka, akit a szlovák hatóságok azért fosztottak meg szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart - adta hírül a hírek.sk szlovákiai honlap.
Tovább
2011.
december
05. 09:36

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok?

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok? Olaszország - A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be a november 16-án esküt tett kormánya megszorító csomagját.
Tovább
2011.
december
03. 10:17

Csatát nyertek a szlovákiai orvosok

Csatát nyertek a szlovákiai orvosok Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok, mert a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) szombatra virradóra megállapodtak a tiltakozó akció befejezéséről.
Tovább
2011.
december
03. 09:37

Valaki jól járt

Valaki jól járt Véletlenül eladományozta összes megtakarított pénzét egy 80 éves férfi az Egyesült Államokban, amikor használt ruháit odaadta a helyi szeretetszolgálatnak.
Tovább
2011.
december
02. 18:14

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat?

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat? A portugál kormány megállapodott az ország négy nagy magánbankjával, hogy azok összesen 5,6 milliárd eurót utalnak át az államnak a náluk levő nyugdíjalapokból annak érdekében, hogy Portugália tartani tudja az idei évre vállalt államháztartási hiány-előirányzatot. Az állítólag egyszeri lépést azzal indokolták, hogy a kormány váratlan lyukat talált a költségvetési elszámolásokban.
Tovább
2011.
december
02. 17:53

Egy majdnem százéves szlovákiai magyar nő vesztette el az állampolgárságát

Egy majdnem százéves szlovákiai magyar nő vesztette el az állampolgárságát A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait.
Tovább
2011.
december
01. 09:19

A képviselőkön kezdik a nyugdíjreformot Olaszországban

A képviselőkön kezdik a nyugdíjreformot Olaszországban Nem követelhetünk az olaszoktól áldozatot példamutatás nélkül. Kénytelenek voltunk lemondani a kiváltságokról - nyilatkozták a sajtónak a felső- és az alsóház tagjai, akik 2012 január elsejétől ugyanúgy mennek nyugdíjba, mint az összes többi olasz. Eddig a római parlament 945 tagja, ha mandátumát 1996 előtt töltötte be, 50 évesen vonulhatott nyugdíjba. Amennyiben 1996 után volt szenátor vagy képviselő, akkor 55 évesen. Ezentúl egy teljes parlamenti mandátum betöltése után, 60 évesen mennek nyugdíjba.
Tovább
2011.
november
30. 09:16

Kilátástalan az amerikai nyugdíjasok helyzete

Kilátástalan az amerikai nyugdíjasok helyzete A kilábalás körüli bizonytalanságok érezhetően elkedvetlenítették az amerikai munkavállalókat, több felmérés is arra jutott, hogy az emberek többsége nincs felkészülve pénzügyileg a nyugdíjra. Sőt a kisvállalatok tulajdonosai szerint már a válság legrosszabb óráiban tapasztalt szintet is elérjük, ha a pesszimizmusról van szó - írja a CNBC.
Tovább
2011.
november
28. 10:39

"Hiba volt megszüntetni a magánnyugdíjrendszert"

"Hiba volt megszüntetni a magánnyugdíjrendszert" Hiba volt megszüntetni a második pillért a cseh ING vezetője szerint. Az 1990-es évek végén nem akarták bevezetni, most viszont fontosnak tartják a tőkefedezeti pillér elindítását a csehek. Az országot nem az IMF kényszeríti erre, hanem a fiatal generáció ragaszkodik a biztosabb nyugdíjhoz – mondja Jiří Rusnok, a cseh ING nyugdíjpénztár elnöke, egykori pénzügyminiszter.
Tovább
2011.
november
26. 10:57

Szükségállapot fenyeget Szlovákiában

Szükségállapot fenyeget Szlovákiában Nem kizárt, hogy szükségállapotot hirdetnek ki Szlovákiában, mert Iveta Radicová miniszterelnök és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség újabb megbeszélése péntek este ismét megegyezés nélkül zárult.
Tovább
2011.
november
23. 11:44

Új módszerrel próbálnák az angolokat a munkaerőpiacon tartani

Új módszerrel próbálnák az angolokat a munkaerőpiacon tartani Az angol kormánynak meg kellene fontolnia, hogy fokozatos hozzáférést biztosítson az állami nyugdíjhoz, még mielőtt ténylegesen nyugdíjba mennének az emberek, ez az intézkedés ugyanis segítené ösztönözni az embereket arra, hogy tovább dolgozzanak - írja a The Telegraph egy kutató cégre hivatkozva. Az elképzelések szerint bizonyos csoportoknak megengednék, hogy ha a kötelező korhatár felett is a munkát választják, akkor a nyugdíj egy részéhez hozzáférhetnek.
Tovább
2011.
november
21. 21:05

Megadóztatják a munkaszolgálatosok nyugdíjait

Megadóztatják a munkaszolgálatosok nyugdíjait Felháborodást váltott ki az egykori náci munkaszolgálatos belgák, illetve özvegyeik körében, hogy a német kormány megadóztatná kompenzációs nyugdíjukat.
Tovább
2011.
november
18. 19:51

Lengyelországban is emelnék a nyugdíkorhatárt

Lengyelországban is emelnék a nyugdíkorhatárt Több adókedvezmény megszüntetését vagy korlátozását, a mezőgazdasági termelők biztosítási rendszerének megváltoztatását és a nyugdíjkorhatár emelését tartalmazza az új lengyel kormány programja - ez derült ki a pénteken kinevezett Donald Tusk miniszterelnök parlamenti expozéjából.
Tovább
2011.
november
17. 09:46

Sokkal tovább kell dolgozni, hogy a nyugdíj biztosítva legyen

Sokkal tovább kell dolgozni, hogy a nyugdíj biztosítva legyen Az amerikai emberek felkészültek arra, hogy tovább dolgozzanak, annak érdekében, hogy több megtakarítást gyűjtsenek össze, amely a nyugdíjban jövedelem-kiegészítést jelenthet - derül ki a Wells Fargo felméréséből. A megkérdezettek 76 százaléka szerint szükség esetén sokkal fontosabb, hogy megtakarítást gyarapítsák, mint időben menjenek el nyugdíjba. Mindössze 20 százalék gondolkozik úgy, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár szent és sérthetetlen, és bármi legyen is, 65 éves korban elmennek nyugdíjba.
Tovább
2011.
november
15. 11:25

Külföldön is címlapsztori a magyar valóság

 Külföldön is címlapsztori a magyar valóság Nagyon rossz pillanatban érkeztek a hitelminősítői figyelmeztetések Magyarország számára, ugyanis ezzel újra nemzetközi figyelmet kaptak a hazai fejlemények és a magyar gazdaság sérülékenysége. A befektetők már eleve feszültek az európai adósságválság miatt, és ebben a helyzetben nagyon úgy tekintenek Magyarországra, mint egy következő problémás európai államra.
Tovább
2011.
november
13. 11:42

Csak álom a 65 éves nyugdíjkorhatár az amerikaiaknak

Csak álom a 65 éves nyugdíjkorhatár az amerikaiaknak Generációk óta megszokott volt, hogy Amerikában a nyugdíjkorhatár 65 év, azonban a "baby boomer" generáció (a 2. világháború után születettek) számára valószínűleg ez a korhatár nem valóságos, sokuknak ezt követően is dolgoznia kell, hogy az életszínvonalát fenn tudja tartani - írja a CBS News. Többek között ilyen és ehhez hasonló témákról is szó lesz a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. A félnapos eseményen a vagyonkezelési szektor megújulása áll a középpontban.
Tovább
2011.
november
11. 16:44

Ferguson még évekig nem megy nyugdíjba

Ferguson még évekig nem megy nyugdíjba Gary Pallister, a Manchester United egykori játékosa szerint "hihetetlen", hogy immár negyedévszázada Sir Alex Ferguson a klub menedzsere - és hol van még a vége, tette hozzá a korábbi remek védő, aki amondó: Fergie még évekig koptatja a kispadot.
Tovább
2011.
november
08. 18:51

Hetven évre emelik a nyugdíjkorhatárt a csehek

Hetven évre emelik a nyugdíjkorhatárt a csehek A jobboldali prágai kormány nem várja meg, hogy az európai válság elsöpörje Csehországot. Az alsóház jobboldali többsége hétfőre virradóra, maratoni parlamenti csata után megszavazta a nyugdíjreformot, valamint az egészségügyi és szociális jogszabály, illetve a munka törvénykönyvének módosításait - írja a Népszabadság.
Tovább
2011.
november
08. 09:55

Egy éven belül ötezerrel nőtt a százévesek száma Kínában

Egy éven belül ötezerrel nőtt a százévesek száma Kínában A kínai gerontológiai társaság által készített tanulmány szerint a száz év felettiek száma 48.921, tavaly 5.228-cal voltak kevesebben. A csúcstartó 126 éves nő, Luo Mej-csen (Luo Meizhen) a déli országrészben, a Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen él. A házaspárok együttes életkorát tekintve egy Kujcsou (Guiuzhou) tartományi pár a listavezető, összesen 213 évvel.
Tovább
2011.
november
04. 11:10

Kimérte a bevételt a hentes

Kimérte a bevételt a hentes Hús helyett véletlenségből az üzlet napi bevételét csomagolta be egy fáradt hentes egy nyugdíjas néninek Németországban. A 79 éves néni alig valamivel zárás előtt felvágottat és borjúhúst vásárolt szokásos hentesénél, az áruért pedig 5 eurót fizetett.
Tovább
2011.
november
03. 16:35

Lekapcsolták a nyugdíjas terroristákat

Lekapcsolták a nyugdíjas terroristákat Az FBI Georgia államban erőszakos cselekményekre készülő bűnbandát leplezett le. Az idős férfiakból álló csapat bírákat akart meggyilkolni és ricin nevű mérget akartak a nagyvárosokban szétszórni. A banda küldetése az volt, hogy „merényletekkel mentsék meg az országot és az alkotmányt”.
Tovább
2011.
november
02. 08:55

Robotok segítenek az időseknek is

Robotok segítenek az időseknek is Az egészségügyi csúcstechnológia iránti érdeklődésének bizonyítékaként a Toyota japán autóipari óriás kedden bemutatta kísérleti robotjait, amelyek a fogyatékos betegeknek a kórházi ágyból való felkelésben vagy a járásban segítenek. A cég, amely 2013-ra szeretné forgalmazni az "önálló járást segítő" eszközöket, olyan iparágba vágott bele, amely a gyorsan idősödő japán lakosság miatt nagy lehetőségeket kínál.
Tovább
2011.
november
01. 11:08

Az arabok kibővítik a nyugdíjrendszerüket

Az arabok kibővítik a nyugdíjrendszerüket Az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) hosszú tárgyalássorozat után végre elhatározta magát, és hamarosan egy kötelező nyugdíjpillért indít a bevándorló munkások számára, a tőkefedezeti pillér bevezetésének célja az lesz, hogy a helyi vagyonkezelési piacot felépítsék és megerősítsék a helyi pénz- és tőkepiacot - írja Financial Times. Egy tanácsadó cég szerint hihetetlen növekedési potenciállal kecsegtet ez a lehetőség, hiszen a nyugdíjrendszer kibővítése több százmilliárd dolláros megtakarítást tudna összegyűjteni.
Tovább
2011.
október
24. 11:39

10 évvel is tovább élhetnek a tehetősebb szülők gyerekei

10 évvel is tovább élhetnek a tehetősebb szülők gyerekei A brit Office for National Statistics adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a különbség a várható élettartamot illetően az ország egyes régiói között. A statisztikusok szerint egy gazdagabb országrészben, városban született brit kisfiúnak akár 13,5 évvel hosszabb életkilátásai is lehetnek, mint a vele egy időben, de szegényebb körülmények között világra jött társának.
Tovább
2011.
október
21. 10:04

Elolvadnak a német nyugdíjak is

Elolvadnak a német nyugdíjak is Aggasztja a németeket (is), hogy az adósságválság leolvasztja várható nyugdíjukat: minden ötödik 50 év feletti német munkavállaló azzal számol, hogy nyugdíjas évei alatt nem lesz elég pénze a létfenntartáshoz.
Tovább
2011.
október
18. 03:34

Bulgáriában plusz jár azoknak, akik nyugdíj után dolgoznak

Bulgáriában plusz jár azoknak, akik nyugdíj után dolgoznak A bolgár munkaügyi miniszter javaslata szerint a jövőben plusz nyugdíjemelést kapnának azok, akik a nyugdíjkorhatár elérése ellenére tovább dolgoznak. A bolgár Novinite hírportál hétfői beszámolója szerint a javaslat azt is magában foglalja, hogy ezek az emberek részesüljenek nagyobb védelemben az elbocsátásokkal szemben.
Tovább
2011.
október
12. 15:07

Ugyanannyit ér egy végigdolgozott élet, mint öt év külföldi munka

Ugyanannyit ér egy végigdolgozott élet, mint öt év külföldi munka Ötévnyi jól fizető finnországi munka után annyi nyugdíj jár az észteknek, mint egy teljes ledolgozott észtországi élet után - mutat rá a Világgazdaság.
Tovább
2011.
október
11. 08:45

A nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoznak Szlovákiában

A nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoznak Szlovákiában Hat határállomást zárnak le a szlovák szakszervezetek kedden délután fél négy és négy óra között, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen.
Tovább
2011.
október
10. 08:30

Schmitt Pál: hozzászoktunk a takarékossághoz

Schmitt Pál: hozzászoktunk a takarékossághoz A visegrádi együttműködés országait kevésbé érintette a gazdasági válság, mint több nagy nyugat-európai államot, mert a közép-kelet-európai térségben élők hozzászoktak a takarékossághoz - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfői tanácskozásának szünetében.
Tovább
2011.
október
10. 08:06

Az öregedő Kína gondjai

Az öregedő Kína gondjai A gyorsan öregedő népesség problémájára irányította rá a figyelmet az idősek napja Kínában, mivel öt éven belül 23 millióval fog növekedni a 60 évesek, vagy a felettiek száma, és ez új helyzetet elé állítja a társadalmat, a családokat.
Tovább
2011.
október
04. 18:28

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen Határállomás-blokádot terveznek a szlovák szakszervezetek október 11-re, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen - jelentette be Emil Machyna, a Kovo szakszervezeti szövetség elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.
Tovább
2011.
október
04. 17:56

Nyugdíjroham Olaszországban

Nyugdíjroham Olaszországban A korhatáremelés miatt tömegesen kérik nyugdíjazásukat az olasz nők. A közalkalmazottak között az idén már 34 százalékkal több nő ment nyugdíjba tavalyhoz képest.
Tovább
2011.
október
03. 18:09

Párizs: segély a nyugdíj előtt álló munkanélkülieknek

Párizs: segély a nyugdíj előtt álló munkanélkülieknek Visszaállította hétfőtől a francia kormány azt a külön segélyt, amelyet olyan nyugdíjkorhatár előtti munkanélküliek igényelhetnek, akiknek már lejárt a munkanélküli segélye. A nyugdíjnak megfelelő segélyt az év elején eltörölte a kormányzat, de a idősek körében annyira megnövekedett a munkanélküliség, hogy szükségesnek tartotta visszaállítani.
Tovább
2011.
október
03. 17:55

Rosszul jártak a német nyugdíjasok

Rosszul jártak a német nyugdíjasok Bonnban ünnepelték hétfőn a német egység napját, 21 évvel ezelőtt egyesült a két Németország. A 90-es években munkanélkülivé lett egykori NDK-sok közül sokan azóta sem találtak munkát.
Tovább
2011.
október
02. 20:37

A gazdagság havi 6300 eurótól kezdődik

A gazdagság havi 6300 eurótól kezdődik A franciák többsége szerint akkor tekinthető valaki gazdagnak, ha havi jövedelme eléri a 6300 eurót (1,8 millió forint) - derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi lap ismertetett.
Tovább
2011.
október
01. 13:36

Makovecz Imréről közölt megemlékezést a Financial Times

Makovecz Imréről közölt megemlékezést a Financial Times A londoni gazdasági-politikai napilap internetes kiadásában megjelent, Az építész, akit a kommunizmus és a konzumerizmus egyaránt elborzasztott című írás szerzője, Edwin Heathcote neves brit építőmérnök és építészeti szakíró megállapította: az életének 76. évében elhunyt Makovecz Imre a XX. század "egyik legfigyelemreméltóbb és legmélyebben politikus építőművésze volt".
Tovább
2011.
szeptember
30. 21:55

Emelik a nyugdíjkorhatárt Ukrajnában

Emelik a nyugdíjkorhatárt Ukrajnában Ukrajnában szombaton lép hatályba az új nyugdíjtörvény, amely egyéb változtatások mellett öt évvel növeli a nők nyugdíjkorhatárát.
Tovább
2011.
szeptember
23. 10:36

Egyre nagyobb gondban a nyugdíjalapok

Egyre nagyobb gondban a nyugdíjalapok A múlt hónapban a részvénypiac zuhanásának és a csökkenő kamatlábaknak köszönhetően a legnagyobb nyugdíjalapok finanszírozottsági szintje romlott, jelenleg mindössze 79 százalékon áll.
Tovább
2011.
szeptember
22. 10:18

Időelőtti nyugdíjba menekülnek a csehek a nyugdíjreform elől

Időelőtti nyugdíjba menekülnek a csehek a nyugdíjreform elől A cseh társadalombiztosítás (CSSZ) szerdán nyilvánosságra hozott kimutatásából kitűnik, hogy az idei év első nyolc hónapja alatt több mint háromszor annyian kérték idő előtti nyugdíjaztatásukat, mint az előző évek átlaga. Míg 2010-ben a január-augusztusi időszakban 19 887 személy kérte idő előtti nyugdíjaztatását, az idén már 66 558 ember.
Tovább
2011.
szeptember
22. 09:56

98 éves lesz a legidősebb olimpiai bajnok

98 éves lesz a legidősebb olimpiai bajnok Pénteken lesz 98 esztendős a magyar, egyszersmind az egyetemes sport legidősebb olimpiai bajnoka, a vízilabda-válogatottal az 1936-os berlini nyári játékokon győztes, hat évtizede az Egyesült Államokban letelepedett, San Franciscóban élő nemzetközi hírű építészmérnök, Tarics Sándor.
Tovább
2011.
szeptember
22. 09:26

Soros nyugdíjasként lett a 7. leggazdagabb amerikai

Soros nyugdíjasként lett a 7. leggazdagabb amerikai Kifejezetten jól ment tavaly a hedge fund kezelőknek, többen közülük nagyot ugrottak előre a Forbes magazin leggazdagabbak listáján. Kiemelkedik közülük Soros György, aki ugyan már nyugdíjas, de cége, a Soros Fund Management igen jól forgatta a befektetők pénzét. A Forbes szerint Soros vagyonkája szerény 8 milliárd dollárral gyarapodott tavaly, 22 milliárdra, ami a 7. helyre repítette a magyar származású befektetőgurut.
Tovább
2011.
szeptember
21. 09:12

Közel a hatvanhoz is cicizik Ciccolina

Közel a hatvanhoz is cicizik Ciccolina Csaknem egymillió forintos havi nyugdíjat kap majd euróban az olasz államtól Staller Ilona. Cicciolina novemberben tölti be a nyugdíjkorhatárt. Szép nyugdíját ötéves parlamenti képviselőségének köszönheti.
Tovább
2011.
szeptember
20. 11:05

Fellázadtak az „öreg” pilóták

Fellázadtak az „öreg” pilóták Nem lehet a pilótákat hatvanévesen csak úgy nyugdíjba küldeni – határozott az Európai Bíróság, miután a Lufthansa három alkalmazottja pert indított. De miért nem zavarta ugyanezt a bíróságot, amikor egy tűzoltót vagy egy fogorvost minősítettek túl öregnek a munkavégzéshez?
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:41

Bérekért és nyugdíjakért küzd most Athén

Bérekért és nyugdíjakért küzd most Athén A görög kormány nem tudja kifizetni a jövő havi nyugdíjakat és közalkalmazotti béreket, ha nem kapják meg a trojkától a 8 milliárd eurót - telefonon egyeztetnek a felek.
Tovább
2011.
szeptember
11. 09:18

Tíz éve történt a tragédia - Már épülnek az új tornyok New Yorkban

Tíz éve történt a tragédia - Már épülnek az új tornyok New Yorkban 9/11 az al-Káida terrorszervezet öngyilkos merénylete volt az USA ellen. New York-ban a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két repülőgép csapódott be - órákon belül mindkét épület összeomlott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli épületébe csapódott be, a negyedik eltérített gépet állítólag az utasok visszafoglalták, de a gép mégis lezuhant: Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2011.
szeptember
09. 15:51

Oláh György átvette a Széchenyi-nagydíjat

Oláh György átvette a Széchenyi-nagydíjat Pálinkás József, az MTA elnöke, aki szeptember 6. és 10. között Los Angelesben tartózkodik, átadta Oláh György Nobel-díjas kémikusnak az idén odaítélt Széchenyi-nagydíjat - tudatta pénteki közleményében a Magyar Tudományos Akadémia.
Tovább
2011.
szeptember
07. 16:10

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet Soros György szerint a most kibontakozó válság sokkal rosszabb lehet, mint amit a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlése után megtapasztalhatott a világ. Ha egy nagy európai bank bedől, amire van esély, az az akkori pániknál is nagyobb horrort hozhat a pénzpiacokon.
Tovább
2011.
szeptember
07. 15:09

Svájc újra megnyitja a devizaháborút

Svájc újra megnyitja a devizaháborút Svájc a globális devizaháború újabb körét nyitotta meg, írja a Bloomberg. Az országban a gazdasági növekedés visszaesett frank erősödése miatt, amely lépésre kényszerítette a politikai döntéshozókat.
Tovább
2011.
szeptember
06. 18:18

Vasfüggöny, újrajátszva

Vasfüggöny, újrajátszva Szeptember 11-én délelőtt új attrakcióval bővül a határmenti osztrák látnivalók sora. A különleges eseményen még a magyar Öregkatonák Baráti Köre is bemutat egy határsértő-elfogást, megidézve ezzel azt a szomorú időszakot, amikor még kerítések és szögesdrótok bonyolult rendszere formájában vasfüggöny húzódott a szovjet blokk szabadságtól megfosztott országai és a szabad Nyugat között.
Tovább
2011.
szeptember
06. 15:48

Sokkoló eutanázia-eset borzolja a kedélyeket

Sokkoló eutanázia-eset borzolja a kedélyeket Ismét fellángolt a vita az eutanáziáról Franciaországban azt követően, hogy egy altatóorvos - saját állítása szerint - "együttérzésből" négy idős betegének halált okozó injekciót adott be. A probléma csak az, hogy egyikük sem kérte a kegyes halált, és elvileg gyógyulni vitték őket a kórházba.
Tovább
2011.
szeptember
05. 16:40

170 ezres nyugdíjat szeretnének a csehek

170 ezres nyugdíjat szeretnének a csehek Csehországban a jövőbeli nyugdíjasok többsége havi 15 ezer korona, azaz 170 ezer forintnak megfelelő összeget tartana elegendő nyugellátásnak - írta hétfői számában a Pravo a szociális és munkaügyi kutatóintézet felmérésére hivatkozva.
Tovább
2011.
szeptember
05. 10:47

Orbán: "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban

Orbán: "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban – állítólag erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor, két amerikai diplomáciai távirat szerint is. A dokumentumokat a WikiLeaks szivárogtatta ki. A táviratokból az is kiderült: Orbán Viktor már 2008-ban biztos volt a Fidesz 2010-es választási győzelmében, de tartott attól, hogy túl könnyű lesz a diadal.
Tovább
2011.
szeptember
04. 13:25

Közel 20%-os száguldást jósol a nyugdíjas guru

Közel 20%-os száguldást jósol a nyugdíjas guru A Wall Street egyik legkiválóbb elemzője 18%-os emelkedést vár a piacoktól az elkövetkezendő félévben. Ha igaza lesz, jövő év februárjában a Dow Jones 13 600 pont környékére, míg az S&P 500 1420 pontra várható - írja a Marketwatch.
Tovább
2011.
szeptember
04. 09:08

Reneszánszát éli az aranyláz

Reneszánszát éli az aranyláz A kisbefektetők terepre mennek, az aranyásás reneszánszát éli, miközben a nemesfém ára a recessziós félelmek miatt folyamatosan rekordokat dönt. Az aranyásás módszerei az űrkorszakban sem változtak, a 19. század módszerek ma is jól működnek.
Tovább
2011.
szeptember
01. 03:38

Románia: túl sok lett a forradalmár

Románia: túl sok lett a forradalmár A román kormány felülvizsgálja az 1989-es forradalmárok nyugdíját. A bukaresti sajtó hónapok óta arról ír, hogy több ezren kapnak törvénytelenül havi juttatást és különböző kedvezményeket. Az elmúlt években megnégyszereződött a kedvezményezettek száma.
Tovább
2011.
augusztus
31. 13:50

Korrekorder úszta át a La Manche-csatornát

Korrekorder úszta át a La Manche-csatornát Egy brit nyugdíjas férfi: 70 évesen és 4 hónaposan úszta át a La Manche-csatornát. Kora pontosítása fontos, mivel a korábbi csúcstartó is elmúlt már hetven, amikor végigcsinálta a bravúrt, de csak 4 nappal a születésnapja után, nem 4 hónappal.
Tovább
2011.
augusztus
30. 09:02

A gazdagok helyett a nyugdíjasok fizessenek?

A gazdagok helyett a nyugdíjasok fizessenek? Olaszországban kikerül az augusztus közepén a kormány rendeletével elfogadott megszorítási csomagból a szolidaritási adó, a kieső bevételek pótlásáról később döntenek - jelentette be tegnap este Silvio Berlusconi kormányfő.
Tovább
2011.
augusztus
25. 08:05

Vége a svájci indexálásnak Szlovákiában

Vége a svájci indexálásnak Szlovákiában A szlovák kabinet döntése értelmében az egységes nagyságú nyugdíjemelés azt eredményezi, hogy az arányokat tekintve a kisnyugdíjasok jobban járnak, mint a magasabb nyugdíjjal rendelkezők. A fix összeget a nyugdíjas-infláció (az árkosárban a nyugdíjasok vásárlókra jellemző termékek, szolgáltatások szerepelnek) és az átlagnyugdíj alakulásának mértékéből számítják ki.
Tovább
2011.
augusztus
23. 17:12

Kétszáz „kedves emberre” hagyta a vagyonát

Kétszáz „kedves emberre” hagyta a vagyonát Egy 86 éves korában elhunyt idős francai hölgy 280 ezer eurót hagyott 200 „kedves emberre”. A nénike életének utolsó éveiben szorgalmasan feljegyezte azokat, akik kedvesek voltak hozzá.
Tovább
2011.
augusztus
23. 15:53

Soha nem volt még ilyen rossz a nyugdíjasok helyzete Németországban

Soha nem volt még ilyen rossz a nyugdíjasok helyzete Németországban Egy beszámoló szerint 2010-ben hatszázhatvanezer 65 és 75 év közötti ember egészítette ki a nyugdíját mellékkeresettel Németországban. Az ezredfordulón még csak 416 ezren dolgoztak ebből a korosztályból, nőtt tehát azoknak a száma, akik kizárólag a nyugdíjból nem tudják fenntartani magukat - állítják a munkaügyi minisztériumban. A dolgozó idősek száma egy évtized alatt 58,6 százalékkal nőtt.
Tovább
2011.
augusztus
23. 12:28

Varsó is államosítaná a nyugdíjakat?

Varsó is államosítaná a nyugdíjakat? A magánnyugdíj-pénztárak megszüntetését és pénzüknek a költségvetésbe olvasztását javasolja Jolanta Fedak lengyel munkaügyi miniszter – írja a Napi.hu.
Tovább
2011.
augusztus
23. 10:00

Hogyan gyűjthetünk sokat nyugdíjra?

Hogyan gyűjthetünk sokat nyugdíjra? Óva inti a legnagyobb amerikai nyugdíjalapokat kezelő cég a befektetőket, hogy az extrém piaci környezetben kiszálljanak a kockázatos befektetésekből. Akik ugyanis a 2008/09-es válság idején így tettek, sokkal rosszabbul jártak, mint akik megtartották a részvényeiket.
Tovább
2011.
augusztus
22. 08:32

Magyar - Osztrák Nyugdíjtanácsadó Napok

Magyar - Osztrák Nyugdíjtanácsadó Napok Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az Osztrák Nyugdíjbiztosítás - Pensionversicherung Österreich - a nemzetközi nyugdíjszakmai együttműködés keretében Magyar-Osztrák Tanácsadó Napokat tart szeptember végén három helyszínen. A szervezők a rendezvényt azoknak ajánlják, akik Magyarországon és Ausztriában is dolgoztak, vállalkozóként illetve egyéb jogcím alapján szereztek/szereznek magyar- és osztrák nyugdíjjogosultságot.
Tovább
2011.
augusztus
20. 07:17

Átalakítás előtt a nyugdíjrendszer Szerbiában

Átalakítás előtt a nyugdíjrendszer Szerbiában Szerbiában 19 olyan nyugdíjast tartanak nyilván, akik 1901-ben születtek, azaz az idén ünneplik 110. születésnapjukat. A szerbiai Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap nyilvántartása szerint hét 110 éves férfi és ugyanennyi nő a ledolgozott munkaéveik alapján, illetve öregségi nyugdíjasként kapják járandóságukat, további négy férfi és egy nő pedig rokkantsági nyugdíjasként tartozik a "110 évesek klubjához".
Tovább
2011.
augusztus
19. 09:15

Kína felduzzasztja a nyugdíjprogramját

Kína felduzzasztja a nyugdíjprogramját Miközben a világ jelentős részén a nyugdíjrendszerek megkurtítására kényszerülnek a kormányok, a pekingi vezetés a kínai nyugdíjprogram bővítése mellett döntött − jelentette a Xinhuanet internetes portál. A 12. ötéves terv módosításával 2015-re minden vidéki és városi lakosra kiterjesztik a nyugdíjbiztosítást − jelentették be az államtanács (a kormány) ülése után.
Tovább
2011.
augusztus
18. 16:15

Tartalékalapból fizetik a nyugdíjakat Lengyelországban

Tartalékalapból fizetik a nyugdíjakat Lengyelországban A lengyel kormány rendeletével lehetővé tette 4 milliárd zloty (260 milliárd forint) elvételét a Demográfiai Tartalékalapból (FRD) azért, hogy fizetni tudja a folyó nyugdíjakat, a munkaügyi minisztérium szerdai lengyel sajtójelentések szerint közölte, enélkül nem volna miből kifizetni az esedékes nyugdíjakat. Az idő sürget, mert a 4 milliárd zlotyra már szeptemberben szükség lesz.
Tovább
2011.
augusztus
18. 12:33

Inkább a börtön, mint az angol

Inkább a börtön, mint az angol Iain Turnbull, egy skóciai szigeten élő nyugdíjas börtönbe kerülhet, mert csak walesi nyelven hajlandó kitölteni a népszámlálási kérdőívet.
Tovább
2011.
augusztus
16. 21:09

Ócskavasnak akart futballkaput lopni egy 87 éves asszony

Ócskavasnak akart futballkaput lopni egy 87 éves asszony Három személyt, köztük egy 87 éves asszonyt tartóztatott le a temesvári rendőrség, miután egy futballpálya kapuit szerették volna ellopni. A manna.ro beszámolója szerint a rendőrségen töltötte az éjszakát az idős asszony is.
Tovább
2011.
augusztus
16. 13:30

Lakóközösség őszülőknek

Lakóközösség őszülőknek Az osztrák fővárosban bemutatták azt a lakóépületet, amelyet 55 évesnél idősebbek számára építettek. A 2–4 szobás lakásokban mindenki a maga ura, viszont számos közösségi helyiség szolgálja a jószomszédi kapcsolatok ápolását.
Tovább
2011.
augusztus
16. 11:24

Öregszik a brit társadalom is

Öregszik a brit társadalom is Brit statisztikai adatok szerint a ma születő kislányoknak egy a háromhoz az esélye annak, hogy még a századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A fiúgyermekeknek egy a négyhez esélyt prognosztizálnak a szakértők.
Tovább
2011.
augusztus
15. 09:17

Nagyot buktak a svájciak is

Nagyot buktak a svájciak is Az elmúlt hónapokban hatalmas veszteségek érték a leendő svájci nyugdíjasokat is, hiszen megtakarításaik a frank erősödésével jelentősen csökkentek, írja a svájci SonntagsZeitung. A svájci szakszervezeti szövetség véleménye szerint a jegybanknak mindenképpen meg kellene húznia azt a határt, amelyen túl nem engedné tovább erősödni az alpesi devizát.
Tovább
2011.
augusztus
14. 12:07

Fonda: nincs olyan aktusom, hogy ne lenne orgazmusom

Fonda: nincs olyan aktusom, hogy ne lenne orgazmusom Jane Fonda szerint nyugdíjasként sem kell, hogy csökkenjen a szexuális étvágy, erre ő és párja, Richard Perry a legjobb példák. A hetvenhárom éves Fonda úgy döntött: könyvben ad tanácsokat.
Tovább
2011.
augusztus
13. 14:04

Románia nem finanszírozhatja kölcsönökből a nyugdíjakat

Románia nem finanszírozhatja kölcsönökből a nyugdíjakat A román államfő teljes támogatásáról biztosította a kormány 2014-ig szóló költségvetési stratégiáját. A nyugdíjak egy részét befagyasztják.
Tovább
2011.
augusztus
13. 10:33

Felszámolták a halottaknak járó nyugdíj-kifizetéseket a görögök

Felszámolták a halottaknak járó nyugdíj-kifizetéseket a görögök A legnagyobb görög nyugdíjkassza elkezdte takarékossági programját: összesen 1473 esetben függesztette fel a havi nyugellátást, egészen prózai okokból: a kedvezményezettek már régen elhunytak.
Tovább
2011.
augusztus
13. 10:06

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt Az olasz kormány újabb 45 milliárd eurós takarékossági csomagot fogadott el péntek este a következő két évre. Az Európai Központi Bank (EKB) diktálta feltételeknek megfelelő intézkedések részleteit szombattól hozzák nyilvánosságra.
Tovább
2011.
augusztus
12. 22:14

Harminckét év után rúgta ki magyar zongoristáját a luxushotel

Harminckét év után rúgta ki magyar zongoristáját a luxushotel Bő három évtizeden át szórakoztatta az asheville-i Grove Park Inn éttermének vendégeit Pagony Lajos, akinek most "koncepcióváltásra" hivatkozva mondtak fel. A 86 éves zenész nem akar nyugdíjba menni.
Tovább
2011.
augusztus
12. 14:32

Halálba segíthette betegeit egy francia orvos

Halálba segíthette betegeit egy francia orvos A mentőorvost azzal gyanúsítják, hogy legalább négy idős beteget ölt meg a kórházban. Az ápolószemélyzet vette észre, hogy az utóbbi öt hónap alatt négy gyanús haláleset következett be a kórház sürgősségi osztályán, s ezt augusztus 9-én jelentették vezetőiknek. A páciensek mindegyike élete végén járt, de mindnyájukat a sürgősségi osztályra szállították, ahonnan átkerültek volna egy "elfekvő intézetbe".
Tovább
2011.
augusztus
10. 11:08

Három évig élvezheti а nyugdíját egy átlag férfi Oroszországban

Három évig élvezheti а nyugdíját egy átlag férfi Oroszországban Elkerülhetetlen, mégis halogatják a kirívóan alacsony – nőknél 55, férfiak esetében 60 év – öregségi nyugdíjkorhatár emelését Oroszországban a politikusok, míg a pénzügyi szakemberek és a költségvetés felelősei szerint az emelést muszáj lesz meglépni, különben 2020-ra a nyugdíjpénztár deficitje kezelhetetlenné nőhet.
Tovább
2011.
augusztus
10. 07:15

Nyugdíjszámítás az EU-ban

Nyugdíjszámítás az EU-ban Az Európai Unió országaiban munkát vállalók nyugdíjszámítás előtt szembesülnek azzal, hogy milyen szabályozás és számítás él az EU-ban. Ennek áttekintésében segítünk.
Tovább
2011.
augusztus
08. 20:52

Megélhetés Izraelben: már a nyugdíjasok is demonstrálnak

Megélhetés Izraelben: már a nyugdíjasok is demonstrálnak A nyugdíjasok is csatlakoznak Izraelben a megélhetési költségek ellen tiltakozó, egyre szélesedő mozgalomhoz, fokozva a nyomást Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali kormányára.
Tovább
2011.
augusztus
07. 08:58

Kellemetlen meglepetés érte az időseket Szlovákiában

Kellemetlen meglepetés érte az időseket Szlovákiában Újabb kellemetlen meglepetéssel szolgált a betegellátás reformja. Főleg az idős embereket érte kellemetlenül a hír, hogy már nem veheti igénybe mindenki a mentőt, ha szakorvosi kivizsgálásra megy. A korlátozás az Általános Egészségbiztosítóval szerződésben álló egészségügyi intézmények egyes betegeire vonatkozik.
Tovább
2011.
augusztus
06. 09:26

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak A munkavégzés mellett gondviselőként is tevékenykedő amerikaiak többsége betegeskedő, idős szüleit látja el a Gallup friss felmérése szerint. A kutatás rávilágít arra, hogy az ápolási feladatok rengeteg időt és energiát vesznek igénybe.
Tovább
2011.
augusztus
03. 20:47

Életmentő postások Japánban

Életmentő postások Japánban Havonta ellenőrző postásokkal, elsősegélynyújtásra kiképzett ételfutárokkal és költséghatékony összeköltözésekkel próbálják megóvni a magányos haláltól az időseket Japánban, ahol egyre nagyobb társadalmi problémát jelentenek az egyedül élő öregek.
Tovább
2011.
augusztus
02. 12:21

Jogsi nélkül vezetett a százéves nagyi

 Jogsi nélkül vezetett a százéves nagyi Most először büntették meg a százéves Peggy Hovellt, pedig már több mint nyolcvanöt éve vezet jogosítvány nélkül. A dorseti nyugdíjas asszonyt csak azért kapták el, mert lassan hajtott.
Tovább
2011.
augusztus
02. 08:39

Nem hirdethetnek "fiatal csapatot"

Nem hirdethetnek "fiatal csapatot" A cseh álláskínáló portálok és a munkaközvetítő irodák módosítják hirdetéseiket, hogy Pavel Varvarovsky ombudsman bírálatára reagálva elkerüljék a diszkriminációt.
Tovább
2011.
július
31. 12:51

Nyugdíjba mennek a NASA űrhajósai

Nyugdíjba mennek a NASA űrhajósai Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA valaha volt hatalmas űrhajós alakulata már csak árnyéka egykori önmagának, ugyanis az űrhajósok száma folyamatosan csökken.
Tovább
2011.
július
30. 09:45

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak A biztosítónak egy ilyen emelkedés mintegy 190 millió eurós többletkiadással jár. Vélhetően utolsó alkalommal növekednek a nyugdíjak az előző év első felében mért infláció, valamint átlagbér-emelkedés alapján. Az eddigiekben ennek a két tényezőnek az átlaga szabta meg, mennyivel emelkednek a nyugdíjak.
Tovább
2011.
július
27. 15:17

Törődjenek bele: emelik a nyugdíjkorhatárt

Törődjenek bele: emelik a nyugdíjkorhatárt Az orosz nyugdíjkassza hiánya két év múlva eléri az 1000 milliárd rubelt. Meglépik a korhatáremelést a választás előtt?
Tovább
2011.
július
27. 10:12

Soros bezárta alapját és nyugdíjba vonult

Soros bezárta alapját és nyugdíjba vonult A magyar származású befektetési guru 81 éves korában úgy tűnik, hogy tényleg kisnyugdíjas lesz, és felhagy az aktív vagyonkezeléssel. Az alapkezelője visszafizeti a külső befektetők pénzét és csak a családi vagyont kezeli tovább a Bloomberg hírügynökség szerint.
Tovább
2011.
július
26. 08:24

Harrison Ford: Haljon meg Indiana Jones!

Harrison Ford: Haljon meg Indiana Jones! Harrison Ford feltétlenül szeretne szerepelni egy ötödik Indiana Jones-filmben, de ezúttal arra vágyik, hogy a végén haljon meg a legendás régészprofesszor.
Tovább
2011.
július
26. 08:00

A diplomaták egytizede együttműködött a kommunista titkosszolgálattal

A diplomaták egytizede együttműködött a kommunista titkosszolgálattal Egy lengyel hetilap megszerezte azoknak az átvilágítási nyilatkozatra kötelezett lengyel diplomatáknak a névsorát, akik elismerték, hogy az előző rendszerben együttműködtek a kommunista titkosszolgálatokkal.
Tovább
2011.
július
26. 07:08

A Fitch megerősíti Csehországot, dicséri a nyugdíjreformot

A Fitch megerősíti Csehországot, dicséri a nyugdíjreformot Megerősítette Csehország elsőrendű befektetői adósbesorolásait hétfőn a Fitch Ratings, elismerő értékelést adva a cseh közfinanszírozási rendszer helyzetének javulásáról és a nyugdíjreformról.
Tovább
2011.
július
25. 16:07

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni A prágai kormány a jövőben már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni azoknak az állampolgárainak, akik a szövetségi csehszlovák állam idején Szlovákiában dolgoztak, s ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk, mint az ugyanabban az időben Csehországban dolgozóknak - közölte hétfőn Viktorie Plívová, a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője.
Tovább
2011.
július
24. 22:12

A norvég merénylő apja: "Sokkot kaptam. Azóta sem tértem magamhoz"

A norvég merénylő apja: "Sokkot kaptam. Azóta sem tértem magamhoz" Norvégiában 93-ra emelkedett a pénteki kettős merénylet halálos áldozatainak a száma - jelentette be az NRK norvég közszolgálati televízió. A merénylő édesapja sokkot kapott, amikor az interneten olvasta, hogy mit követett el a fia - írta a Verdens Gang című lap. Az illető nyugdíjas, és "valahol Franciaországban" beszéltek vele, ahol él.
Tovább
2011.
július
19. 06:35

70 éves nagyit vádolnak pornómegosztással

70 éves nagyit vádolnak pornómegosztással Mióta a pornóipar háborút hirdetett a fájlcserélők ellen, egymást érik az amerikai bíróságokon a tömeges perek. Ügyvédi irodák specializálódtak arra, hogy a filmek illegális megosztásával gyanúsított felhasználókat bíróság elé citálják, illetve a perrel és az azzal járó nyilvánossággal fenyegetőzve érjenek el peren kívüli megegyezést.
Tovább
2011.
július
18. 20:38

Már fájnak a megszorítások az olaszoknak

Már fájnak a megszorítások az olaszoknak Az olasz parlament pénteki döntése alapján a polgárok hétfőn "kézhez kapták" a megszorító csomag első részét: hétfőtől minden orvosi és laborvizsgálat után tíz euró vizitdíjat kell fizetniük az olaszoknak, a mentők indokolatlan riasztása pedig 25 eurós büntetéssel jár. Az olasz parlament felsőháza csütörtökön, az alsóház pedig pénteken hagyta jóvá a kormány megszorító csomagját.
Tovább
2011.
július
17. 17:39

Elmenekültek a rekord lottónyeremény birtokosai

Elmenekültek a rekord lottónyeremény birtokosai Elmenekültek szerény skóciai otthonukból minden idők legnagyobb európai lottófőnyereményének nyertesei a kérelmezők ostroma elől. A házaspár élhetett volna a névtelenségbe burkolózás előnyeivel, ám inkább vállalták a nyilvánosságot.
Tovább
2011.
július
16. 08:11

Fájdalmas megszorításokra bólintott rá a római parlament

Fájdalmas megszorításokra bólintott rá a római parlament Bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, adókedvezmények szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése is része a csomagnak.
Tovább
2011.
július
15. 18:20

Nyugdíjas házaspáré Európa legnagyobb lottónyereménye

Nyugdíjas házaspáré Európa legnagyobb lottónyereménye A 64 éves Colin Weir és 55 esztendős felesége, Chris 161,6 millió fontot (csaknem 50 milliárd forintot) nyert a EuroMillions nevű, kilenc európai országban játszott nemzetközi lottójátékon, amelynek főnyereménye 11 hétig halmozódott. A Camelot, a játék nagy-britanniai szervezője a héten bejelentette, hogy a nyertes szelvényt Nagy-Britanniában vásárolták, és ez az eddigi brit - egyben európai - lottófőnyeremény-rekord.
Tovább
2011.
július
15. 13:16

Fordulópont előtt: gondban a szociális rendszerek

Fordulópont előtt: gondban a szociális rendszerek Európában, sőt Kínában is egyre nagyobb gondot okoz a szociális rendszerek fenntarthatósága szempontból a társadalom öregedése.
Tovább
2011.
július
14. 22:38

Jöhet a kínai bébibumm?

Jöhet a kínai bébibumm? Az egy gyermeket engedélyező családpolitika lazítását kérte a Kanton székhelyű Kuangtung (Guangdong), Kína egyik legnépesebb tartománya. A változtatás a mind nagyobb gondot jelentő öregedő társadalom problémáját és a jelenlegi családmodellből származó társadalmi feszültségeket is enyhítené.
Tovább
2011.
július
14. 21:44

Megszavazta a megszorító csomagot az olasz szenátus

Megszavazta a megszorító csomagot az olasz szenátus Az olasz parlament felsőháza jóváhagyta a kormány megszorító csomagját csütörtökön kora délután. A szenátusban 161-en szavaztak a megszorítások mellett, 135-en voltak ellene, hárman tartózkodtak. A kormánytervezetet ezután a képviselőház vitatja meg, ott pénteken este várható a jóváhagyás.
Tovább
2011.
július
13. 18:17

Csehország nyugdíjkiegészítést fizethet a szlovákiai nyugdíjasoknak

Csehország nyugdíjkiegészítést fizethet a szlovákiai nyugdíjasoknak Nem kizárható, hogy Csehországnak a jövőben nyugdíj-kiegészítést lesz kénytelen fizetni akár több százezer szlovákiai nyugdíjasnak is. Az Európai Unió bírósága ugyanis júniusban egy szlovákiai nyugdíjas beadványa alapján úgy döntött, hogy nyugdíj-kiegészítésre jogosult minden olyan mai európai uniós állampolgár, aki az egykori Csehszlovákiában volt alkalmazva és bár csehszlovák nyugdíjjogosultságot szerzett, mai hazájában alacsonyabb nyugdíjat kap, mint amennyi a jelenlegi csehországi szabályok szerint megilletné.
Tovább
2011.
július
13. 09:28

Obama: elmaradhat az augusztusi állami nyugdíj

Obama: elmaradhat az augusztusi állami nyugdíj A CBS News kedd esti hírműsorában Barack Obama azzal ijesztgette a nézőket, hogy elmaradhat az augusztusi állami nyugdíjak kifizetése, ha az adósságplafon emelését meg nem szavazza a Kongresszus.
Tovább
2011.
július
11. 19:12

Perui kajakos gyilkosság: rosszindulatot feltételeztek az indiánok

Perui kajakos gyilkosság: rosszindulatot feltételeztek az indiánok A Gazeta Wyborcza című lengyel lapban a vizsgálatban részt vevő lengyel utazó azt írta: az indiánok rossz szándékot feltételeztek arról a nyugdíjas lengyel házaspárról, amely kajaktúrára indult Peruban az Amazonas egyik mellékfolyóján, az Ucayalin, ezért ölték meg őket.
Tovább
2011.
július
11. 11:30

Örökifjú 90 éves néni siklóernyőzött

Örökifjú 90 éves néni siklóernyőzött A romániai Brassó megyében részesült különleges születésnapi ajándékban az a hölgy, aki a neves nap alkalmából kipróbálhatott egy motoros siklóernyőt. A vidombáki repülőtérről felszálló idős néni perceken keresztül gyönyörködhetett a táj szépségeiben több száz méter magasságból.
Tovább
2011.
július
07. 11:13

Elfogadták a nyugdíjreformot az egyenruhások Lengyelországban

Elfogadták a nyugdíjreformot az egyenruhások Lengyelországban A lengyel fegyveres testületek szakszervezetei elfogadták a kormány nyugdíjreform-javaslatát, amely azonban csak az újonnan szolgálatba lépőkre kötelező. Visszamenőleges szabályozás nincs.
Tovább
2011.
július
06. 17:06

Nyugdíj-megtakarítás: előrelátóak a cseh cégek

Nyugdíj-megtakarítás: előrelátóak a cseh cégek A csehországi cégek mintegy 23 százaléka hozzájárul alkalmazottai kiegészítő nyugdíj-takarékosságához - közölte a cseh nyugdíjpénztárak szövetsége.
Tovább
2011.
július
06. 11:35

Mi köze a pókhálónak az öregedéshez?

Mi köze a pókhálónak az öregedéshez? A pókok hálószövésének tanulmányozásával akarják megfejteni francia kutatók, hogy milyen szerepet játszik a kor más élőlények, köztük az emberek magatartásában.
Tovább
2011.
július
06. 06:44

Többet kell dolgozni a nyugdíjért Franciaországban

Többet kell dolgozni a nyugdíjért Franciaországban Franciaországban a teljes összegű nyugdíjhoz szükséges járulékfizetés időtartama fél évvel megemelkedik - jelentette be kedden egy rádióinterjúban Xavier Bertrand munkaügyi miniszter. Az intézkedés az 1955 után születetteket érinti, akiknek ezentúl legalább 166 negyedév, azaz 41,5 év munkaviszony után jár majd a nyugdíj. A jövő év elején hatályba lépő intézkedést az év vége előtt kiadásra kerülő rendeletben vezeti be a kormányzat.
Tovább
2011.
július
04. 09:39

Meghalt Habsburg Ottó

Meghalt Habsburg Ottó Hétfő reggel bajorországi otthonában elhunyt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia.
Tovább
2011.
július
03. 10:23

Nem hallgattatja el a templomi orgonát a bíróság

Nem hallgattatja el a templomi orgonát a bíróság Templomi orgonamuzsika hangereje és elszomorító hatása miatt indított pert egy nyugdíjas tanárnő Németországban. A szóban forgó orgona Celle dómjában működik, a felperes pedig a szomszédságban lakik, méghozzá 1972 óta.
Tovább
2011.
július
02. 05:54

Kijöhet Strauss-Kahn a házi őrizetből

Kijöhet Strauss-Kahn a házi őrizetből Óvadék nélkül megszüntette Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjének házi őrizetét pénteken egy manhattani fellebbviteli bíróság, miután a New York-i ügyészség korábban beleegyezett a nemi erőszak kísérletével vádolt politikus szabadon engedésébe.
Tovább
2011.
június
30. 16:54

Nyugdíjukért tüntető közalkalmazottak százezrei lepik el Londont

Nyugdíjukért tüntető közalkalmazottak százezrei lepik el Londont Csaknem 750 ezer közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot csütörtökön Nagy-Britanniában, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt. A munkabeszüntetés miatt zárva tartanak a munkaügyi központok, bíróságok, mintegy 7800 iskola és a kikötői és repülőtéri munkások sem dolgoznak. Járatokat eddig nem töröltek, de a szabadságra induló utasok már most hosszú sorokra számíthatnak a repülőtereken és a kikötőkben.
Tovább
2011.
június
29. 02:24

Magyar fotóslegendák Londonban

Magyar fotóslegendák Londonban A XX. század leghíresebb magyar fotóművészeinek és fotóriportereinek munkáiból nyílik kiállítás a héten a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts), a magyar EU-elnöki időszak egyik nagyszabású záróeseményeként.
Tovább
2011.
június
28. 08:55

A leglassabban a magyar lakosság öregszik Európában

A leglassabban a magyar lakosság öregszik Európában Az utóbbi 12 esztendőben Magyarország lakossága öregedett (a szerbiai népesség mellett) a leglassúbb tempóban egész Európában, ez azonban elsősorban az alacsonyabb várható élettartamnak tudható be.
Tovább
2011.
június
28. 08:31

Ötvenévesen újjászületnek a britek

Ötvenévesen újjászületnek a britek Az ötvenes éveikben járó emberek ma már sokkal egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak és a növekvő szabadidejüknek köszönhetően sokkal jobban odafigyelnek az életmódjukra, mint húszas éveikben - derült ki egy friss kutatásból.
Tovább
2011.
június
27. 14:54

Tízből csak két nő dolgozik teljes állásban világszerte

Tízből csak két nő dolgozik teljes állásban világszerte A Gallup nemzetközi felmérése szerint a nők alig 18 százaléka dolgozik teljes állásban világszerte. A munkaerőpiacon a férfiak összesen háromnegyede, a nők alig fele van jelen.
Tovább
2011.
június
27. 11:01

A brit tanárok is sztrájkolnak az átalakuló nyugdíjrendszer ellen

A brit tanárok is sztrájkolnak az átalakuló nyugdíjrendszer ellen A brit kormány fenntarthatóvá kívánja tenni a közalkalmazotti nyugdíjrendszert. Mintegy 750 ezer ember vonulhat utcára június 30-án Nagy-Britanniában.
Tovább
2011.
június
24. 17:54

Minden második brit nagyi élvezi a mobilozást

Minden második brit nagyi élvezi a mobilozást Egy felmérésből derült ki, hogy a 65 feletti brit nyugdíjasok felének nem okoz kellemetlenséget a mobil eszközök használata, háromnegyedük viszont több segítséget szeretne hozzá.
Tovább
2011.
június
22. 09:06

Ki fizeti majd meg a növekvő nyugdíjszámlát?

Ki fizeti majd meg a növekvő nyugdíjszámlát? A társadalom elöregedése nagyon sokba kerül az egyes országoknak. Fékeződik a növekedés, miközben nő a szükséges ráfordítás. Az egyik megoldás a nyugdíjkorhatár emelése. Vegyes a kép.
Tovább
2011.
június
20. 10:46

Újjáépítenék a berlini falat

Újjáépítenék a berlini falat Az 1989 november 9-én leomlott hírhedt berlini fal építésének 50. évfordulójának közeledtével egyre többen sürgetik annak “újjáépítését”.
Tovább
2011.
június
20. 09:56

Kris Kristofferson, az egykori kölyök 75 éves

Kris Kristofferson, az egykori kölyök 75 éves Kris Kristofferson, aki a country nagy öregjeihez - Johnny Cashhez, Willie Nelsonhoz és Waylon Jenningshez képest valóban mindig kölyöknek számított, immár 75 éves. Mély nyomot hagyott ebben a műfajban, s hát a filmekben nyújtott alakításait is "zabálták".
Tovább
2011.
június
19. 09:29

Ingyenes mesterséges megtermékenyítés az 50 évnél idősebb nőknek

Ingyenes mesterséges megtermékenyítés az 50 évnél idősebb nőknek Az észak-olaszországi Veneto tartomány megtéríti a mesterséges megtermékenyítés költségeit az 50 évnél idősebb nőknek, Gianni Nannini énekesnő példáján felbuzdulva, aki 2010-ben 54 évesen lett anya – jelentette pénteken az olasz média.
Tovább
2011.
június
19. 08:23

Forró nyár vár Nagy-Britanniára a nyugdíjreform miatt

Forró nyár vár Nagy-Britanniára a nyugdíjreform miatt Több brit szakszervezet határozatlan idejű, kemény sztrájkkal fenyeget, ha a kormány nem vonja vissza a nyugdíjreformot. A tervek szerint ugyanis hatvanhat éves korukban mehetnének csak nyugdíjba a közalkalmazottak - és kevesebb pénzt is kapnának, mint eddig.
Tovább
2011.
június
18. 08:40

Mégsem lakoltatják ki a 103 éves asszonyt

Mégsem lakoltatják ki a 103 éves asszonyt A németországi Stuttgarban a bérbeadó a nagy felháborodásra való tekintettel elállt attól a szándékától, hogy erővel kilakoltat egy 103 éves idős asszonyt, aki jelentős fogyatékossággal él, és a 65 éves fia gondozására szorul.
Tovább
2011.
június
16. 10:26

Tilos lesz az öngyilkosságkészlet árusítása

Tilos lesz az öngyilkosságkészlet árusítása Az oregoni "Csináld magad!" készlet betiltása nem érinti az orvosi segédletű kegyes halál engedélyét. 1997 óta szabad ezzel "élniük" a gyógyíthatatlanul beteg oregoniaknak. Mostanáig 525-en választották.
Tovább
2011.
június
15. 12:33

Földet ettek egy brit idősotthonban - Süteménynek nézték

Földet ettek egy brit idősotthonban - Süteménynek nézték "Átjött hozzánk kezében egy doboz vajjal és azt mondta, hogy nézzük meg, tegnap vette, volt hozzá sütemény is, de irgalmatlan ízű" - mesélte a becsapós "sütemény" egyik áldozata.
Tovább
2011.
június
09. 18:48

Pánikot okozott a nyugdíjreform Lengyelországban

Pánikot okozott a nyugdíjreform Lengyelországban Lengyelországban folyik az egyenruhások nyugdíjkedvezményeit korlátozó reform kidolgozása, ami pánikot kelt a fegyveres erőkben - pedig csak a szolgálatukat az új rendszer életbe lépése után megkezdőkre fog vonatkozni. Közben a szomszédos Litvániában megszavazták a női nyugdíjkorhatár 65 évre emelését.
Tovább
2011.
június
07. 11:53

Hogyan mennek nyugdíjba a köztisztviselők és a rendőrök?

Hogyan mennek nyugdíjba a köztisztviselők és a rendőrök? A Századvég Alapítvány európai kitekintésben igyekszik bemutatni a nemzetközi szabályozás legfontosabb jellegzetességeit.
Tovább
2011.
június
07. 10:18

Holt lelkeknek fizetett nyugdíjat a görög állam

Holt lelkeknek fizetett nyugdíjat a görög állam A görög Munkaügyi Minisztérium széles körű vizsgálatot indított, mert arra kíváncsi, vajon lehet-e az országban 9 ezer 100 évesnél idősebb nyugdíjas. Az eddigi adatokból ugyanis egy méretes botrány van kibontakozóban. A görögök anyagi megfontolásból nem jelentik be idős hozzátartozóik halálát, és továbbra is húzzák utána a nyugdíjat. Eddig 4500 esetben igazolódott be, hogy a nyugdíjintézet holt lelkeknek fizetett.
Tovább
2011.
június
05. 09:37

Rekordáron kelt el egy öreg Veuve Cliquot pezsgő

Rekordáron kelt el egy öreg Veuve Cliquot pezsgő Rekordáron, bár a várakozások alatt – 30 ezer euróért (közel 8 millió forint) - kelt el az Aland-szigetek székhelyén egy árverésen a világ legöregebbnek tartott Veuve Cliquot pezsgője, amely egy tavaly nyáron a Balti-tengerben megtalált hajóroncs rakományából származott.
Tovább
2011.
június
05. 09:14

Csökkentik az egykori belügyesek nyugdíjait

Csökkentik az egykori belügyesek nyugdíjait A legnagyobb lengyel kormányzó párt, a jobboldali liberális Állampolgári Platform (PO) törvénytervezetet készített, amelynek értelmében megvonják a magas nyugdíjakat a kommunista rendszer titkosszolgálatának tagjaitól, és a Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsa (WRON), az 1981-es szükségállapotot bevezető grémium tisztségviselőitől, így Wojcech Jaruzelski tábornoktól, aki ennek a testületnek az elnöke volt.
Tovább
2011.
június
03. 22:42

Aggódnak a szlovén népszavazás miatt

Aggódnak a szlovén népszavazás miatt A szlovén nyugdíjreform – a korhatár jelentős emelése – mellett érvelt pénteken Szlovéniában az Európai Tanács elnöke, és Berlinben a német kormány szóvivője. A szlovénok fele várhatóan a tervezet ellen szavaz a vasárnapi népszavazáson.
Tovább
2011.
június
01. 11:59

Kitelepítéssel fenyegetik az időseket a Felvidéken

Kitelepítéssel fenyegetik az időseket a Felvidéken Bár a szlovák alkotmány garantálja, hogy senkinek sem származhat semmilyen hátránya abból, ha magyar nemzetiségűnek vallja magát, Érsekújvárban a népszámlálás kapcsán kitelepítéssel és a szlovák állampolgárság elvesztésével riogatják a magyar nyugdíjasokat – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.
Tovább
2011.
május
29. 18:57

Nyugdíjkorhatár, kedvezmények egyes országokban

Nyugdíjkorhatár, kedvezmények egyes országokban Milyen különbségek és hasonlóságok vannak a különféle országok nyugdíjrendszere között?
Tovább
2011.
május
26. 16:35

Félhetnek a nyugdíjas kortól a britek

Félhetnek a nyugdíjas kortól a britek A jelenleg munkaképes korban lévő britek fele attól tart, hogy megtakarítások hiányában szegényebb lesz nyugdíjas korában, mint a szülei, a brit munkavállalók jelentős része azonban mégsem tesz semmit megtakarításainak gyarapítása érdekében - áll az HSBC bankcsoport csütörtökön Londonban ismertetett felmérésében.
Tovább
2011.
május
26. 14:37

Vigyázat bosszantó! - A legjobb lakhelyek nyugdíjasoknak

Vigyázat bosszantó! - A legjobb lakhelyek nyugdíjasoknak A Forbes idén is elkészítette nyugdíjaslistáját, azokat a helyeket értékelte, ahová szerintük a legjobb költözni a munkával felhagyóknak, akiknek már csak a havi fixet kell élvezniük. Viszonylag magas fixet, természetesen.
Tovább
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
2011.
május
24. 00:26

Évszázados várakozás után törik fel a bogaras milliomos aranytojását

Évszázados várakozás után törik fel a bogaras milliomos aranytojását Heteken belül feltörik a michigani "aranytojást", azt a befektetési alapokban tartott százmillió dolláros örökséget, amelyet közel egy évszázada hagyott távoli hozzátartozóira egy hóbortos amerikai üzletember. A pénzt emberek egész sora leste hiába, mert a rokonaira pikkelő milliomos a végrendeletében kikötötte, hogy csak évtizedekkel utolsó unokájának halála után oszthatják szét a vagyonát.
Tovább
2011.
május
23. 11:26

Rettegnek a nyugdíjreformtól a lengyel katonák

Rettegnek a nyugdíjreformtól a lengyel katonák A Rzeczpospolita azt írta: tömegesen kérik nyugdíjaztatásukat a lengyel hadsereg hivatásos tagjai, mivel tartanak a jövő évben életbe lépő nyugdíjreformtól, és aggódnak a katonai szolgálat stabilitásának hiánya miatt.
Tovább
2011.
május
19. 11:15

Nyugdíjkorhatár: a németek 69-ig is elmennének?

Nyugdíjkorhatár: a németek 69-ig is elmennének? A nyugdíjkorhatár 69 évre történő felemelését javasolta Németországban az a tekintélyes gazdasági szakértőkből álló tanács, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a kérdés tanulmányozásával.
Tovább
2011.
május
19. 09:27

Nincs szegény a német nyugdíjasok között

Nincs szegény a német nyugdíjasok között Miközben minden negyedik német szegény, vagy szegény lenne az állam támogatása nélkül, a német nyugdíjasok minden társadalmi rétegnél jobban élnek. Közöttük a legkisebb azok aránya, akik az EU-ban megállapított szegénységi küszöb alatt élnek. Alig 2-3 százalékuk havi jövedelme kevesebb 700 eurónál.
Tovább
2011.
május
18. 17:47

Egyre nagyobb terhet jelent az idősek ellátása Európában

Egyre nagyobb terhet jelent az idősek ellátása Európában A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) jelentése szerint az idős emberek gondozásának költségei 2050-re megháromszorozódhatnak. Ezt támasztják alá azok a becslések is, amelyek szerint az OECD-országokban 40 év múlva a 80 év fölöttiek aránya eléri majd a 10 százalékot.
Tovább
2011.
május
13. 12:42

Berlin nőket és időseket vonna be a munkaerőpiacra

Berlin nőket és időseket vonna be a munkaerőpiacra A német szövetségi kormány a szakemberhiány elhárítására az eddiginél nagyobb mértékben vonná be a munkaerőpiacra a nőket és az idősebbeket - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
május
12. 11:03

Akik életük felét nyugdíjban töltik: 41 évesen már visszavonulnak

Akik életük felét nyugdíjban töltik: 41 évesen már visszavonulnak A lakosság fele 28 éven aluli Törökországban: ez a nagyszámú fiatal tudja fenntartani a nyugdíjasok kánaánját, ahol a nők életük közel 50 százalékát tölthetik nyugdíjban. Máshol közel sem ennyire szerencsések: a norvégoknál nemcsak hideg van, de a nyugdíjas évek sem tartanak olyan sokáig - derül ki az OECD által készített kutatásból.
Tovább
2011.
május
11. 04:56

Veteránokat vertek meg Ukrajnában

Veteránokat vertek meg Ukrajnában Május 9-én hétfőn a poszt-szovjet térség országai a régió legfontosabb ünnepnapját, a Győzelem Napját ünnepelték. Oroszországban felvonulásokat és koncerteket szerveztek, az utcákon pedig a világháborút jelképező György-szalagokat osztottak, az idős, háborút megélt embereknek pedig virágokat. Az ünnepség azonban nem telt el mindenhol problémamentesen. Hétfőn délután elszabadultak az indulatok Ukrajnában, Lvov városában.
Tovább
2011.
május
10. 23:43

80 felé közeledik az utolsó divatcsászár

80 felé közeledik az utolsó divatcsászár Az olasz divatház alig 60 éves múltra tekint vissza, fényéből azonban ezidő alatt egyszer sem veszített.
Tovább
2011.
május
09. 18:41

Aki teheti korkedvezményes nyugdíjba menekül

Aki teheti korkedvezményes nyugdíjba menekül Az idei első negyedévben a tavalyinál kétszer többen kezdeményezték korkedvezményes nyugdíjazásukat Csehországban. Az ok: a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása, amely a kedvezmények szűkítésével, a nyugdíjak értékének csökkentésével és a kedvezmények megnyirbálásával jár.
Tovább
2011.
május
08. 18:34

Készül az erdélyi magyar épített örökség jegyzéke

Készül az erdélyi magyar épített örökség jegyzéke Időszerű volna elkészíteni az erdélyi magyar épített örökség jegyzékét, állagvizsgálatokat kell végezni, majd meg kell szervezni az ingatlanok védelmét – jelentette ki Hegedüs Csilla, a kulturális és műemlékvédelmi minisztérium tanácsosa Sepsiszentgyörgyön, azon a tanácskozáson, melynek keretében a Székelyföld magyar építészeti örökségével kapcsolatos kérdések kerültek terítékre.
Tovább
2011.
május
07. 10:54

Mentőcsomag befagyasztott nyugdíjakkal

Mentőcsomag befagyasztott nyugdíjakkal Megállapodás született a portugál ügyvezető kormány és az uniós tárgyalóküldöttség között a Portugáliának nyújtandó 78 millió eurós pénzügyi mentőcsomagról. Ennek értelmében a következő három évre befagyasztják a béreket és a nyugdíjakat, csökkentik a munkanélküli segély folyósításának időtartamát, felgyorsítják a privatizációt és módosítanak több adókulcsot.
Tovább
2011.
május
03. 18:41

Nyolc fiatalt vert meg egy öregember

Nyolc fiatalt vert meg egy öregember Nyolc nullra vert meg egy tizenévesekből álló rablóbandát egy 81 esztendős férfi Hongkongban puszta kézzel.
Tovább
2011.
május
03. 01:07

Szuper! Csak nők vezessenek buszt

Szuper! Csak nők vezessenek buszt Egy argentin városban csak női buszvezetőket alkalmaznak. A járművek ugyanis főleg gyerekeket és időseket szállítanak, és Vincente Lopez vezetősége szerint a nők kedvesebbek...
Tovább
2011.
május
02. 17:42

Néha már a potencianövelő sem segít?

Néha már a potencianövelő sem segít? Potencianövelő tablettákat rendelt egy nyugdíjas férfi az internetről, ám hiába próbálkozott a pirulákkal, a várt hatás nem akart bekövetkezni. Most a gyógyszerforgalmazót perli.
Tovább
2011.
május
02. 09:41

Új területet fedeztek fel az amerikai nyugdíjalapok

Új területet fedeztek fel az amerikai nyugdíjalapok A hozamkényszerben lévő amerikai nyugdíjalapok néhány nagyobb társuk után, egyre többen fektetnek nagyobb összegeket újonnan induló, vagy kisebb méretű befektetési alapokba, amelyek a statisztikák szerint összességében felülteljesítik nagyobb társaikat. Tavaly még a hedge fund szektorba áramlott tőke 90 százaléka a nevesebb, nagyobb alapokat kereste, ám az újonnan induló és kisebb vagyont kezelő alapok a magasabb hozampotenciáljuk miatt egyre népszerűbbé válnak a hosszútávra tervező szofisztikált intézményi befektetők számára.
Tovább
2011.
április
30. 10:48

Nindzsa segíti át az úton az időseket

Nindzsa segíti át az úton az időseket Nagy-Britannia - A 25 éves, névtelenségbe és tetőtől talpig fekete „nindzsamunkaruhába" burkolódzó férfi önkéntes alapon üldözi a bűnt, móresre tanítja a garázdákat, átsegíti az úton az öregeket, lesegíti a fákról a fennrekedt macskákat. Turnbridge Wells lakói közül áldják sokan az ismeretlent, akinek kilétét a rendőrség sem ismeri.
Tovább
2011.
április
28. 23:57

Herendi porcelán a hercegi esküvőre

Herendi porcelán a hercegi esküvőre A Magyar Köztársaság hivatalos esküvői ajándékát a Herendi Porcelánmanufaktúra készítette a brit hercegi párnak. A magyar vízilabdázók külön ajándékot is küldenek.
Tovább
2011.
április
28. 07:42

A hercegi esküvő miatt a britek harmada van szabadságon

A hercegi esküvő miatt a britek harmada van szabadságon Nagy-Britanniában három nap választja el a húsvétot a hercegi esküvő alkalmából péntekre meghirdetett munkaszünettől, a hétvégét pedig az ünnepnek számító május első hétfője követ. Egy felmérés szerint a britek harmada vett ki szabadságot a hétre, hogy tíz napon át pihenhessen - értesült az InfoRádió.
Tovább
2011.
április
26. 05:01

Arnold Schwarzeneggert zavarja az öregedés

Arnold Schwarzeneggert zavarja az öregedés A hollywoodi veterán, Arnold Schwarzenegger nem szeret tükörbe nézni, mert úgy érzi, hogy az öregedés tönkretette a kinézetét. A Terminátor filmek sztárja, aki az elmúlt években Kalifornia állam kormányzójaként működött, most arra készül, hogy visszatér a filmiparba.
Tovább
2011.
április
25. 20:58

Adósságban úszó nyugdíjasok voltak az emberrablók

Adósságban úszó nyugdíjasok voltak az emberrablók Egy család, a nyugdíjas szülők és a fiuk, valamint a fiú két barátja rabolta el a húszéves Ivan Kaszperszkijt, akinek apja a vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverekre szakosodott, többnyire Kaspersky Lab néven ismert cég alapító tulajdonosa.
Tovább
2011.
április
24. 08:34

Meghalt a Jeges-tengerbe ejtett brit nyugdíjas

Meghalt a Jeges-tengerbe ejtett brit nyugdíjas Meghalt az az idős brit asszony, akit a mentők véletlenül a Jeges-tengerbe ejtettek, amikor megpróbálták egy luxushajóról átszállítani egy mentőhajóra. A március 29-ei balesetet még túlélte a 73 éves Janet Richardson.
Tovább
2011.
április
21. 20:54

Magáncégekhez vándorolnak a veterán hírszerzők

Magáncégekhez vándorolnak a veterán hírszerzők Míg a 90-es években a CIA veteránok számára sokszor a ház körüli munka maradt, mint nyugdíjazás utáni lehetőség, ma egyre többen a magánszférába távoznak a hírszerző ügynökségtől. Elsőszámú motivációjuk a döntés során természetesen anyagi jellegű, de szerepet játszik benne az is, hogy megszabadulhatnak a bürokrácia kötöttségeitől, a véget nem érő megbeszélésektől.
Tovább
2011.
április
18. 08:40

Uniós biztos bírálja a nyugdíjintézkedést

Uniós biztos bírálja a nyugdíjintézkedést A lengyel kormány le akarja szorítani a magánnyugdíjpénztárak költségeit. Jelenleg a nyugdíjpénztárak általában a befizetések átlagosan 7 százalékát, a mostani maximumot vonják le működési költségekre. A kormány ezt a hányadot akarja 3,5 százalékra korlátozni.
Tovább
2011.
április
17. 08:44

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása Magyarországi érdekeltségű német vállalatok, bankok, továbbá magas rangú politikusok, parlamenti képviselők, valamint Magyarországgal foglalkozó német újságírók - szám szerint összesen mintegy százan - vettek részt azon a magyar uniós elnökséghez időzített pódiumbeszélgetésen, amelyet a Commerzbank a hét végén Berlinben szervezett. Magyar részről az eszmecserén Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára és Palócz Éva, a Kopint-Tárki Intézet vezérigazgatója volt jelen.
Tovább
2011.
április
16. 09:17

Elképesztő történet: hipnózissal rabolnak ki idős embereket

Elképesztő történet: hipnózissal rabolnak ki idős embereket Hipnotizőr rablóra vadászik a rendőrség Oroszországban. Az illető áldozatai zömmel idős korúak, akiket bankfiókokban ejt transzba. Hipnózissal ráveszi őket, hogy vegyék ki összes pénzüket, és adják neki. Módszerét – és őt magát leplezetlen arccal – rögzítette az egyik bank biztonsági kamerája.
Tovább
2011.
április
13. 13:31

Mi lesz a cseh nyugdíjasokkal?

Mi lesz a cseh nyugdíjasokkal? A cseh kormány szerdai ülésén jóváhagyta a nyugdíjreform legfőbb elveit és kereteit, amelyekben politikai szinten március elején állapodott meg a jobbközép hárompárti kormánykoalíció. A reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák - közölte Jaromír Drábek, munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány ülése után Prágában.
Tovább
2011.
április
10. 21:23

Piramisjáték a lengyel nyugdíjreform?

Piramisjáték a lengyel nyugdíjreform? Egyre több kritika éri a lengyel kormányt, most például egy volt jegybankelnök kelt ki, mégpedig a pénteken aláírt nyugdíjreform kapcsán. Rybinski szerint egy piramisjátékot szentesített az államfő, és ha nem találja a legfőbb bíróság alkotmányellenesnek a törvényt, akkor ő fog beadvánnyal élni a már hatályos intézkedések ellen. Lengyelországban az egyéni számlákon jóváírt járulék 7,3 százalékról 2,3 százalékra csökken, a költségvetés kiegyensúlyozását tehát ott is a nyugdíj-megtakarításokból fedezik.
Tovább
2011.
április
10. 12:34

Nyolc embert ölt meg az idősek otthonában

Nyolc embert ölt meg az idősek otthonában Az Egyesült Államok Észak Karolina állama egyik idősek otthonában egy ámokfutó nyolc embert megölt, és négyet megsebesített, mielőtt a rendőrséggel vívott tűzharcban megsebesült, és így el tudták fogni. A legidősebb áldozata 98 éves volt. A 45 éves férfi tettének indítéka még ismeretlen.
Tovább
2011.
április
08. 12:16

Nyugdíj: a csehek meglépik, amit nálunk eltöröltek

Nyugdíj: a csehek meglépik, amit nálunk eltöröltek A cseh kormány jóváhagyta a nyugdíjreform legfőbb elveit és kereteit. A reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák, de a tagság nem lesz kötelező - közölte Jaromír Drábek, munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány ülése után Prágában.
Tovább
2011.
április
07. 06:24

Korhatárok, összegek, módszerek - Minden a nyugdíjról

Korhatárok, összegek, módszerek - Minden a nyugdíjról Költséges és fájdalmas átalakításokra készülnek az európai kormányok: amire a demográfusok és közgazdászok már évek óta figyelmeztetnek lassan a makrogazdasági számokban is egyre nagyobb nyomot hagy.
Tovább
2011.
április
06. 14:37

Egy idős néni vágta el Örményországot a külvilágtól

Egy idős néni vágta el Örményországot a külvilágtól Egy 75 éves grúziai asszony vágta el azt a kábelt, amely az internet-összeköttetést biztosította a grúz főváros és Örményország egészének - adta hírül a Business Gruzija üzleti hírportál. A néni fémgyűjtésből, így többek között kábellopásból eredő pénzzel egészítette ki a nyugdíját.
Tovább
2011.
április
06. 00:59

Fogy és öregszik a bolgár népesség

Fogy és öregszik a bolgár népesség Bulgáriának 7 351 234 lakosa van, szemben a 2001. évi legutóbbi népszámláláskor rögzített 7 932 984-gyel szemben – mutatott rá a Nemzeti Statisztikai Intézet. Idén az Európai Unió valamennyi tagállamában tartanak népszámlálást. A lakosságot elsőként Bulgáriában számolták össze, a végeredmény az év végére várható.
Tovább
2011.
április
04. 12:20

Nyugdíjreform miatt bukhat a miniszterelnök-helyettes

Nyugdíjreform miatt bukhat a miniszterelnök-helyettes Szergej Tihipko - a 2010-es ukrán elnökválasztás egyik jelöltje, aki jelenleg a miniszterelnök helyettesi posztot tölti be megígérte, hogy amennyiben az országban nem fogják bevezetni a kidolgozott nyugdíjreformot, lemond majd posztjáról.
Tovább
2011.
április
03. 09:03

Idősotthon lesz több tucat kórházból Romániában

Idősotthon lesz több tucat kórházból Romániában Senkit nem fognak elbocsátani azokból a kórházakból, amelyek öregotthonná alakulnak – nyilatkozta Cseke Attila román egészségügyi miniszter pénteken Konstancán. A tárcavezető szerint azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem akarnak az öregotthonná átalakított intézményekben maradni, átveszik más kórházak.
Tovább
2011.
április
02. 15:46

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra A jelenlegi hetvenéves bírói nyugdíjkorhatárt az általános nyugdíjkorhatárhoz, 62 évhez igazítanák. Jövőre így több, az előző rendszerben is aktív szakembert küldhetnének nyugdíjba. Ugyancsak felvetődött kormánypárti körökben az a lehetőség, hogy minden bírói státust újrapályáztatnának. A szakmai felháborodás előre kódolt lehet ezekkel a lépésekkel. Ez történt ugyanis az igazságszolgáltatási reformokon átesett több kelet-európai országban is. A múlttal való szakítás jegyében az immár demokratikusan választott törvényhozás Szerbiában 2009 decemberében hajtotta végre a bírák és ügyészek újraválasztását.
Tovább
2011.
április
01. 15:53

Befektetési tanácsadójukat ejtették túszul

Befektetési tanácsadójukat ejtették túszul Négy felső-bajorországi nyugdíjas még tavaly túszul ejtette a saját befektetési tanácsadóját, aki magas kamatra az Egyesült Államokban fektette be 2,4 millió eurónyi megtakarított pénzecskéjüket, és azt ott, ahogy illik el is veszítette. Napokig puhították a házuk pincéjébe, és így próbálták meg visszaszerezni az elvesztett vagyonukat a rámenős öregek.
Tovább
2011.
március
31. 15:30

Tud a nehézségekről a román kormányfő

Tud a nehézségekről a román kormányfő Emil Boc kormányfő azt üzente a nyugdíjasoknak, tud a nehézségekről, melyekkel „a gazdasági recesszió végén” küszködnek, de továbbra is felelős társadalmi politikát fog folytatni. Ennek fő célja a nyugdíjak kifizetésének biztosítása közép- és hosszú távon, a gazdasági helyzet engedte kereteken belül.
Tovább
2011.
március
31. 04:20

Itthon csak hisztéria? - Jól fogy a Geiger-Müller számláló

Itthon csak hisztéria? - Jól fogy a Geiger-Müller számláló Elkapkodták a Geiger-Müller számlálókat a csendes-óceáni országokban a fukusimai atomerőműben történt baleset óta. A radioaktív sugárzást mérő eszköz az Egyesült Államokban már hiánycikknek számít. A kereslet Magyarországon is megugrott, jellemzően japán alapanyagokkal dolgozó vállalatok érdeklődnek a sugárzásmérők iránt.
Tovább
2011.
március
30. 18:05

Ez vár a leendő nyugdíjasokra és aktívakra

Ez vár a leendő nyugdíjasokra és aktívakra Magyarországon a teljes lakosság egyharmada 60 évnél idősebb lesz 2050-re, további egy évtizeddel később pedig az állam a nyugdíjakra, ellátásra és egészségügyre a GDP negyedét költheti el. Egy friss tanulmány a svéd modellt ajánlja.
Tovább
2011.
március
30. 08:50

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét Elfogadta a parlament alsóháza múlt pénteken az erősen vitatott lengyel nyugdíjreformot, ezzel pedig Magyarország és Bulgária után Lengyelország is a magánnyugdíj-pénztári rendszerből kívánja az állami nyugdíjkasszát kisegíteni. A reformot egyaránt kritizálják a dolgozói szakszervezetek és az üzleti körök is, a lengyel kormány azonban cáfolja, hogy a magyarországihoz hasonló helyzetről lenne szó, és a változások a lengyel kormány szerint lehetővé teszik az euró bevezetését. A lengyel intézkedések a már felhalmozott vagyont nem érintik.
Tovább
2011.
március
30. 05:20

A merész hobbifotós előtt állt meg a vonat

A merész hobbifotós előtt állt meg a vonat Megállásra kényszerített egy EC expresszvonatot egy 81 éves német hobbifotós látványos felvételekre vadászva. A Berlinből Nürnbergbe tartó expresszvonatnak pontosan a sínek között álló nyugdíjas nő előtt sikerült megállnia.
Tovább
2011.
március
29. 12:32

Még mindig túl félénkek az intézményi befektetők

Még mindig túl félénkek az intézményi befektetők Az angol nyugdíjalapok vezetői számára nem ismeretlenek a feltörekvő piaci befektetések, azonban az ismert előnyök ellenére az ilyen jellegű befektetések a portfólió kevesebb mint 10 százalékát teszik ki. Egy friss felmérés szerint a közeljövőben történhet ebben változás, azonban még mindig túlságosan félénkek az intézmények. Pedig a körülmények ismeretében egy feltörekvő piaci kötvénybefektetés a hozamlehetőségeket és kockázatokat mérlegelve kedvezőbb lehet, mint egy fejlett piaci.
Tovább
2011.
március
28. 13:36

Mindenki csak az átlagbér után kaphat nyugdíjat Szlovákiában?

Mindenki csak az átlagbér után kaphat nyugdíjat Szlovákiában? Meglepő szlovák nyugdíj-reform ötlettel állt elő a szlovák pénzügyminiszter. Ivan Miklos elképzelései szerint azok, akik átlagbér felett keresnek, azok sem kaphatnának az átlagos kereset után járó nyugdíjnál többet.
Tovább
2011.
március
25. 22:17

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket Elfogadta a lengyel alsóház (Diéta) azt a nyugdíjreformot, amely a magán-nyugdíjpénztári befizetések egy részét az államkasszába irányítja. A kormány az intézkedéstől az államadósság csökkenését várja.
Tovább
2011.
március
24. 09:02

Nem kapott csókot, ezért lövöldözni kezdett a matróna

Nem kapott csókot, ezért lövöldözni kezdett a matróna Tüzet nyitott szomszédjára egy 92 éves asszony Floridában, amiért szomszédja, az 53 éves férfi határozott utasítása ellenére sem volt hajlandó csókot adni neki.
Tovább
2011.
március
23. 12:20

A férfiak is félnek az öregedéstől

A férfiak is félnek az öregedéstől A gazdasági válság csillapodtával meglepő módon az Amerikai Egyesült Államokban újra nagyon népszerűek a plasztikai műtétek: nem a hölgyek, hanem az urak körében.
Tovább
2011.
március
20. 05:01

Szorult helyzetben a brit nyugdíjasok is

Szorult helyzetben a brit nyugdíjasok is Nagy-Britanniában is egyre kevesebb pénzből kell egyre hosszabb ideig egyre több nyugdíjas ellátását fedezni. Egyes elképzelések szerint hetven évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2011.
március
19. 07:01

Börtönbe mehet a galambokat etető nyugdíjas

Börtönbe mehet a galambokat etető nyugdíjas A galambok etetése akár veszélyes is lehet. Erre volt kénytelen nemrég ráébredni egy nyolcvanas éveiben járó osztrák asszony.
Tovább
2011.
március
18. 16:30

Norvég nyugdíjalap: 9,6 százalékos hozam

Norvég nyugdíjalap: 9,6 százalékos hozam A norvég kormány nyugdíjalapja 264 milliárd norvég koronás (8562 milliárd forint), azaz 9,6 százalékos hozamot ért el tavaly - közölte az alap pénteken. A norvég kormány minden évben a költségvetési többletnek megfelelő összeget fizet a nyugdíjalapba.
Tovább
2011.
március
18. 14:59

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő Az egyedül élő nyolcvanhárom éves nő, amikor meghallotta a cunamit jelző figyelmeztető szirénákat, azonnal biciklire pattant, és eltekert a környékről – írja a CNN.
Tovább
2011.
március
17. 17:25

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.
Tovább
2011.
március
17. 10:53

Megmenekült a fazéktól az öreg homár

Megmenekült a fazéktól az öreg homár Megmenekült a Nagy-Britannia partjainál valaha fogott legöregebb és legnagyobb homár a fazéktól: életének hátralévő részében egy tengeri állatkertben lelhet nyugalomra.
Tovább
2011.
március
17. 08:59

Extrém idősotthon Portugáliából

Extrém idősotthon Portugáliából A portugál Alcácer do Sal városában található ez az extrém idősotthon. Bár az épület tetszetős és modern, az idős emberek meglehetősen idegenül érezhetik benne magukat.
Tovább
2011.
március
17. 08:43

Célba vette az OTP a lengyel nyugdíjalapokat

Célba vette az OTP a lengyel nyugdíjalapokat A varsói másodlagos kibocsátás a lengyel nyugdíjalapok befektetési szabályozása miatt lehet fontos az OTP-nek, mert az alapok külföldi, illetve belföldön nem listázott részvényt csak nagyon limitált mennyiségben vásárolhatnak - vélekedett Gyurcsik Attila (Concorde). A korábbi hasonló tapasztalatok alapján az OTP esetében sem kell attól tartani, hogy a forgalom Varsóba vándorol, sokkal valószínűbb, hogy a lengyel alapok jelenléte erősödik a BÉT-en.
Tovább
2011.
március
17. 08:24

Van, akinek tetszik a nyugdíjak megkurtítása

Van, akinek tetszik a nyugdíjak megkurtítása Jelentős átalakításon esik át a lengyel nyugdíjrendszer is azután, hogy tegnap a parlament megszavazta az erről szóló törvényjavaslatot. Ennek egyik lényeges eleme, hogy az eddigi 7,3 helyett csak 2,3 százalék lesz az egyéni nyugdíjjárulék mértéke, vagyis kevesebb pénz kerül az egyéni számlákra. Az ok: az államháztartásnak égető szüksége van bevételekre, hiszen az államadósság már a bruttó hazai termék (GDP) 55 százalékát, vagyis a lengyel alkotmány által kritikusnak minősített szintet közelíti.
Tovább
2011.
március
16. 19:54

Fukusima: lassan mozgó rémálom

Fukusima: lassan mozgó rémálom Japán császár még soha nem mondott televíziós beszédet. Idősebb japánok még emlékezhetnek arra, hogy Hirohito (a mostani császár apja) rádióban jelentette be országa kapitulálását a második világháború végén. Így Akihito megjelenése a japán emberek számára sugallhatta, hogy valami nagy baj van, ahol komoly egységre, összefogásra van szükség.
Tovább
2011.
március
16. 17:49

Veszélyben a lett nyugdíjrendszer

Veszélyben a lett nyugdíjrendszer A világban egyre több helyen jelentkezik feszültség a társadalmi korfa egyensúlytalanságából. Míg egyes országokban a sok újszülött okoz gondot, addig hazánkban és Európa más tájain is a nagy számú időskorú polgár jelent nem csak demográfiai, de gazdasági problémát is az államok számára.
Tovább
2011.
március
16. 13:30

Ma szavaznak nyugdíjügyben a lengyelek

Ma szavaznak nyugdíjügyben a lengyelek A friss lengyel nyugdíjtörvény szavazására ma kerül sor, a rendszer ott is alapjaiban változik meg, hiszen például az egyéni nyugdíjjárulékok nagysága 7,3 százalékról 2,3 százalékra esik vissza. A lakosság fele nem támogatja a törvényt, ami érthető is, hiszen ezentúl kevesebb járulék kerül majd az egyéni számlákra. A kormány a friss bevételeket a költségvetés kiegyensúlyozására fordítja, többek között azért, mert az államadósság vészesen közelíti az alkotmányossági plafont, ami megszorításokat tenne szükségessé. A nyugdíjjárulékok átcsatornázásával viszont a kormány kellő időt kap ahhoz, hogy csak a választások után fogjon bele a szerkezeti reformokba.
Tovább
2011.
március
15. 02:52

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon?

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon? A varsói értéktőzsde arra számít, hogy alaposan kihasználhatja a budapesti tőzsdén visszaeső forgalmat: varsói megjelenésre ösztönzi a magyar piacon forgó részvények kibocsátóit.
Tovább
2011.
március
14. 17:22

Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatárról Szlovéniában

Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatárról Szlovéniában A szlovén alkotmánybíróság hétfőn engedélyezte a népszavazást a nyugdíjreformról, a kormány álláspontjával szemben. A népszavazást a szakszervezetek kezdeményezték, mert túlzottnak tartják a nyugdíjkorhatár emelését egységesen 65 évre. Ez eddig a férfiaknak 58 éves, a nőknél 57 éves kor volt.
Tovább
2011.
március
14. 09:46

99 évesen igényelte a visszahonosítást Ági néni

99 évesen igényelte a visszahonosítást Ági néni A megpróbáltatások képezhetik a hosszú élet titkát – véli a századik évébe lépett Eigel Ági néni. A gyergyószentmiklósi öregotthon lakója, az egykori pedagógus nemrég igényelte a magyar állampolgárságot.
Tovább
2011.
március
14. 09:15

Gyászjelentés első kézből: mindenki a saját nekrológját írja

Gyászjelentés első kézből: mindenki a saját nekrológját írja Arra kérték egy angol falu lakóit, hogy saját maguk írják meg a helyi lapba szánt gyászjelentésüket. A Wiltshire grófságbeli falu, Lydiard Millicent életéről havilap ír Lydiards Magazine címen. A folyóiratot - amely gyászjelentéseket is közöl - egy 87 éves szerkesztő, bizonyos Constance Reed gondozza, de már nehezen bírja a munkát. "Hasznos lenne, ha az itt maradók megírnák saját gyászjelentésüket, mielőtt meghalnak" - idézte a BBC brit közszolgálati adó internetes oldala az idős szerkesztőasszonyt. "Amikor a család és a barátok gyászolnak, nem igazán akarnak asztalhoz ülni, hogy megírják az elhunyt életútját" - jegyezte meg Reed.
Tovább
2011.
március
13. 17:58

Nyugdíjas bérlettel jár majd munkába az BBC új elnöke

Nyugdíjas bérlettel jár majd munkába az BBC új elnöke Lemond a sofőr vezette hivatali autóról a BBC májusban munkába álló új elnöke, aki ehelyett inkább ingyenes nyugdíjas bérletét használva jár majd be munkahelyére.
Tovább
2011.
március
06. 12:34

Bankot rabolt az otthonban lakó nyugdíjas

Bankot rabolt az otthonban lakó nyugdíjas Kirabolt egy grazi bankot a közeli idősek otthonában lakó nyugdíjas. A 64 éves férfi besétált a bankfiókba, az ablakhoz állt, és egy pisztollyal pénzt követelt. Amikor látta, hogy a meglepett pénztáros habozik, figyelmeztette, hogy komoly rablásról van szól.
Tovább
2011.
március
05. 06:01

Gond lesz a román nyugdíjakkal, ha nem nő a foglalkoztatottság

Gond lesz a román nyugdíjakkal, ha nem nő a foglalkoztatottság Bajba kerülhet a román nyugdíjalap, ha Románia nem növeli a foglalkoztatottsági rátát - jelentette ki Ioan Botis román munkaügyi miniszter. A nyugdíjalapba ugyanis jelenleg csak 5,6 millió személy fizet járulékot, miközben Romániának a munkaképes lakossága mintegy 10 millió főre tehető. Botis szerint a nyugdíjalap közép- és hosszú távon összeomolhat, ha Romániának nem sikerül növelnie az immár több mint egy évtizede változatlan 58 százalékos foglalkoztatottsági rátát 64-65 százalékra.
Tovább
2011.
március
01. 18:10

Nyugdíjas katonák tüntettek Bukarestben

Nyugdíjas katonák tüntettek Bukarestben Ismét kimentek az utcára kedden Romániában a nyugdíjba vonult katonák, akik öregségi járandóságuk újraszámítása ellen tiltakoztak. A mintegy 2500 tüntető végigvonult Bukarest fő útvonalain, majd a kormány épülete előtt fejezte ki elégedetlenségét az újraszámítás miatt.
Tovább
2011.
február
27. 09:07

Gondban a világ leggyorsabban öregedő társadalma

Gondban a világ leggyorsabban öregedő társadalma A népszámlálások kezdete óta a leglassúbb ütemet mutatja a népességnövekedés Japánban, a világ leggyorsabban öregedő társadalmában - derült ki egy pénteken ismertetett jelentésből.
Tovább
2011.
február
27. 08:22

Jogosítvány nélkül vezetett 45 éven át

Jogosítvány nélkül vezetett 45 éven át Már mint nyugdíjas tett sikeres gépkocsivezetői vizsgát egy szász úriember Németországban. Ebben nem is lenne semmi meglepő, ha csak az nem, hogy 45 éve járja az ország útjait a kocsijával jogosítvány nélkül.
Tovább
2011.
február
25. 14:42

Megemelik a nyugdíjkorhatárt, vagy összeomlik a rendszer Ukrajnában

Megemelik a nyugdíjkorhatárt, vagy összeomlik a rendszer Ukrajnában Ukrajnában fokozatosan fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt, ellenkező esetben összeomlik az egész nyugdíjrendszer – jelentette ki pénteken Viktor Janukovics ukrán államfő.
Tovább
2011.
február
22. 07:58

Mégsem szabadul Biggs, „a nagy vonatrabló”

Mégsem szabadul Biggs, „a nagy vonatrabló” A brit hatóságok váratlanul úgy döntöttek, hogy mégsem helyezik szabadlábra az 1963-as történelmi, „a nagy angol vonatrablás néven” elhíresült bűncselekmény egyik kiagyalóját, a 79 éves Ronnie Biggst, aki több szívinfarktus után, most is a börtönkórház ágyát nyomja. Jack Straw igazságügyi miniszter szerdán a döntést azzal indokolta, hogy az öreg „nehéz fiú” nem mutat megbánást.
Tovább
2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.
Tovább
2011.
február
21. 22:36

Nincs pénz a nyugdíjakra Oroszországban

Nincs pénz a nyugdíjakra Oroszországban Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter szerint az ország nyugdíjellátása nem kiegyensúlyozott és negatívan hat a jövőbeni tervekre. „Jelentősen eltértünk a stratégiai tervektől. Igen, jótékony tettet hajtottunk végre, jelentősen csökkentve a nyugdíjasok körében a szegénységet. Sokak nyugdíja növekedett. De nem biztosítottuk ennek a forrását, nem hajtottuk végre a szükséges változásokat” – jelentette ki a pénzügyi tárca vezetője.
Tovább
2011.
február
21. 09:59

Üzenet Londonból: "sajnálatos és maradi Magyarország lépése"

Üzenet Londonból: "sajnálatos és maradi Magyarország lépése" "Lengyelországnak és Magyarországnak meg kellene őriznie a nyugdíjrendszer második pillérét, a járulékok befizetésének átmeneti felfüggesztésével pedig időt tudnának nyerni valódi strukturális reformokra" - vélik a Financial Times újságírói.
Tovább
2011.
február
20. 06:52

Idős modellek járták a New York-i divathét kifutóját

Idős modellek járták a New York-i divathét kifutóját Modern Muses vagyis Modern Múzsák volt a magyar származású tervező, Adrienne Vittadini bemutatójának a címe a New York-i divathéten, amelyben azzal lepte meg a világot, hogy nem fiatal és nagyon vékony modelleken mutatta be a ruháit, hanem a modellszakmából kiöregedett, de ismert és szép modelleken. A helyszíni beszámolók szerint a hatás elsöprő volt, különösen, hogy már egy pár napja tart a divathét, és a nézők kezdenek ráunni az egy síkon mozgó modellekre.
Tovább
2011.
február
18. 21:57

Egy öregúr robbantotta ki az egyiptomi forradalmat?

Egy öregúr robbantotta ki az egyiptomi forradalmat? A New York Times cikke szerint egy 83 éves amerikai értelmiségi jelentős hatást gyakorolhatott a közelmúltban kitört Közel-Keleti lázadásokra.
Tovább
2011.
február
18. 12:55

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban; az általános forgalmi adó 20 százalékra emelkedik; az állam 3 százalékkal alacsonyabb járulékot fog elvenni az emberek fizetéséből, s több pénz marad a cégeknél - lényegében ezek a legfontosabb elemei a csehországi nyugdíjrendszer reformjának, amelyekben péntekre virradóra egyezett meg a hárompárti kormánykoalíció.
Tovább
2011.
február
18. 07:15

Kockázatos dolgokra költi a nyugdíjpénzeket a francia kormány

Kockázatos dolgokra költi a nyugdíjpénzeket a francia kormány Gyenge tőkehozam, kockázatos befektetések, a távlati stratégiák figyelmen kívül hagyása és a megtakarítások kockázatos felhasználása adósságtörlesztésre - egyebek mellett ezeket bírálta a francia állami megtakarítási nyugdíjalap (FRR) működésében a számvevőszék csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentésében.
Tovább
2011.
február
18. 06:28

Öregszenek az orvosok is

Öregszenek az orvosok is Az Amerikai Orvosok Szövetségének statisztikája szerint az Egyesült Államokban dolgozó orvosoknak ötöde már 65 évesnél idősebb.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2011.
február
17. 12:11

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat A magyar kormány lépései miatt egyre többen bizonytalanodnak el, a nyugdíjpénztári vagyon feltörése miatt pedig sokan veszélyben érzik a megtakarításukat - derül ki a Bloomberg összeállításából. Ennek is köszönhetően érezhetően növekedett azoknak a megtakarítóknak a száma, akik külföldre viszik a pénzüket, például Szlovákiába, Ausztriába vagy Svájcba. A hazai privátbankárok szerint még nem indult meg a tömeges kivándorlás, azonban határozottan erősebb a hajlandóság a külföldi megtakarítási formák iránt, még úgy is, hogy kisebb betéti kamatot lehet elérni.
Tovább
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
2011.
február
13. 12:00

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF Ukrajnában járt a héten a Nemzetközi Valutalap (IMF) kiküldött bizottsága, hogy az Ukrajnának nyújtandó kölcsönről tárgyaljon. Néhány hónappal ezelőtt, 2010 júliusának végén az IMF egy új együttműködési programot indított Ukrajnában, aminek a keretében az ország 15,15 milliárd dolláros kölcsönhöz jut majd. Persze ennek megvoltak a feltételei, többek között strukturális és gazdasági reformok bevezetése.
Tovább
2011.
február
09. 07:18

Csökkentenék a volt kommunista tisztségviselők nyugdíját

Csökkentenék a volt kommunista tisztségviselők nyugdíját Több mint két évtizeddel a rendszerváltás után a cseh kormány azt mérlegeli, hogy csökkenti az egykori kommunista párti tisztségviselők (CSKP) és a kommunista Állambiztonsági Szolgálat (STB) alkalmazottainak nyugdíját; az így megtakarított összegből pedig megemelnék az egykori ellenzékieknek fizetett nyugdíjakat - számolt be róla kedden a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilap.
Tovább
2011.
február
08. 14:17

Retiküllel pörölyök ellen

Retiküllel pörölyök ellen Kőtörő kalapácsokkal felfegyverkezett fél tucat férfit futamított meg egy szál retiküllel egy nyugdíjas asszony Nagy-Britanniában. Az összecsapás egy ékszerbolt előtt történt Northampton városában. A hat férfi motorokkal érkezett a bolthoz, hárman leugrottak, hatalmas kalapácsaikkal betörték az üzlet kirakatát, majd elkezdték kiszedegetni az ékszereket. A boltbeliek, csakúgy mint a járókelők, dermedten nézték a történést, nem úgy egy idősebb nő, aki odarohant a bukósisakos rablókhoz, táskáját két kézre fogta és azzal kezdte csépelni a kalapácsos férfiakat. Azok annyira megdöbbentek a váratlan támadástól, továbbá támadójuk korától és nemétől, hogy a boltbelieknek sikerült lehúzniuk a védőrácsot.
Tovább
2011.
február
06. 09:07

Egységes nyugdíjredszert terveznek az eurózónában

Egységes nyugdíjredszert terveznek az eurózónában Egységes adó- és nyugdíjrendszert akarnak a németek és a franciák az eurózónában. Beszüntetnék az inflációkövető béremelést, és központilag szabályoznák a bankok működését. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy szerint erre a versenyképesség növelése érdekében van szükség. Orbán Viktor jónak nevezte a tervek többségét, de azt kizártnak tartja, hogy Magyarország csatlakozzon egy egységes adórendszerhez.
Tovább
2011.
február
05. 17:39

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma Németországnak nagyobb szüksége van az idősebb dolgozókra, mint valaha, hogy lendületben tartsa az iparát és finanszírozni tudja a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
február
05. 06:46

Címlapon a 60-as évek szexszimbóluma

Címlapon a 60-as évek szexszimbóluma A még mindig gyönyörű Jane Fonda egy női magazin címlapján mutatja meg, hogyan kell szépen öregedni.
Tovább
2011.
február
05. 06:07

Nem tetszik a lengyeleknek a nyugdíjreform

Nem tetszik a lengyeleknek a nyugdíjreform A lengyel kormány nyugdíjreform tervei az alkotmánysértés kockázatával járnak és jogi ellenlépéseket vonhatnak maguk után. A szabályok drasztikus megváltoztatása jelentős alkotmányos problémát jelent - hangsúlyozta Andrzej Rzeplinski, a lengyel alkotmánybíróság elnöke, akit a Reuters kérdezett a nyugdíjreform tervezetével kapcsolatban.
Tovább
2011.
február
03. 19:48

Romániában emelkednek a bérek és a nyugdíjak

Romániában emelkednek a bérek és a nyugdíjak Több mint másfélmillió romániai nyugdíjas járandósága emelkedik februárban a tavaly év végén elfogadott új nyugdíjtörvény értelmében. Azoknak a nyugdíja nő átlagban 93 lejjel (6 ezer forint), akik nehéz munkakörülmények között dolgoztak.
Tovább
2011.
február
01. 07:27

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában Újabb európai országok próbálják meg későbbre tolni a munkavállalók nyugállományba vonulását. A demográfiai folyamatok megkövetelik, hogy egyre tovább dolgozzunk. Európában ma már több a nyugdíjas, mint a pályakezdő fiatal.
Tovább
2011.
január
28. 20:47

Lopni kényszerülnek a nyugdíjasok?

Lopni kényszerülnek a nyugdíjasok? Japánban minden negyedik bolti szarka 65 év feletti. A rendőrség adatai szerint tavaly összesen 27 362 nyugdíjast kaptak bolti lopáson, 343-mal többet, mint az előző évben - ez az összes jelentett eset 26 százaléka. A tinédzserek csupán egy százalékkal több lopásért voltak felelősek 2010-ben.
Tovább
2011.
január
25. 07:19

Magánnyugdíjalapok: a lengyelek inkább kockáztatnak

Magánnyugdíjalapok: a lengyelek inkább kockáztatnak Újabb részletek láttak napvilágot a készülő lengyel nyugdíjrendszerről. A miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója elmondta, hogy a magánnyugdíjalapok a jövőben a korábbinál több pénzt helyezhetnek el részvényekben, ugyanakkor csökken a munkavállalók alapokba történő, kötelező befizetésének mértéke.
Tovább
2011.
január
24. 16:29

Nyugdíjreform cseh módra

Nyugdíjreform cseh módra Megegyezett a csehországi nyugdíjrendszer átalakításának alapelveiben a cseh kormánykoalíció; a reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák − közölte a Lidové Noviny című konzervatív napilap.
Tovább
2011.
január
23. 18:41

Érzelmes robotok az idősotthonokban

Érzelmes robotok az idősotthonokban A robot mint érzelmi társ mind elfogadottabbá válhat. Pótolhatja a háziállatot és egyes esetekben a depressziós vagy nehezen ellenőrizhető betegek gyógyszeres kezelését is kiválthatja.
Tovább
2011.
január
21. 20:22

Egymillió dolláros bankjegy egy kisnyugdíjasnál

Egymillió dolláros bankjegy egy kisnyugdíjasnál Egymillió dolláros bankóval állított be Németországban egy nyugdíjas férfi egy bankba, hogy jóváírassa a számláján. A végeredmény: ő fizethet ezer eurót (273 ezer forintot) egy gyermekalapítványnak és örülhet, hogy csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott, félévest.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
január
18. 22:43

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel Érdekes javaslattal rukkolt elő a német kancellárasszony. Angela Merkel mai beszédében ugyanis többek közt egy egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta, méghozzá nem kevesebb, mint 67 éves korban. Kérdés azonban mit szólnak ehhez a tagállamok.
Tovább
2011.
január
18. 22:02

Kiskapu a nyugdíjrendeletben

Kiskapu a nyugdíjrendeletben Nem túl sokan, de élhetnek a lehetőséggel. A kormány hiába zárta ki a pénztártagokat a magyarországi tb-ből, ha a tagok külföldön kezdenek dolgozni, más országok társadalombiztosításában továbbra is szerezhetnek szolgálati időt, amelyet itt Magyarországon is figyelembe kell venni.
Tovább
2011.
január
16. 11:02

Amputálni kellett Gábor Zsazsa lábát

Amputálni kellett Gábor Zsazsa lábát Életmentési célból amputálni kellett a magyar származású idős hollywoodi színésznő jobb lábát. Az operációra azért került sor, mert a végtag üszkösödni kezdett. Már január eleje óta szó volt róla, hogy le kell vágni, de egészen eddig antibiotikumos kezeléssel próbálták megmenteni a sztár lábát – mindhiába.
Tovább
2011.
január
11. 13:03

Öregeket és sérülteket segítenek a japán robotok

Öregeket és sérülteket segítenek a japán robotok Japán majdnem teljes területén tiltott a robotok ilyen jellegű felhasználása. A kivétel: Tsubuka. Nem véletlen, hogy itt található, többek között, a robotokkal foglalkozó Cyberdyne székhelye is. A Japán törvények azért tiltják az életfunkciókat segítő robotok alkalmazását, mert egyelőre nincs elég kutatás, ami bizonyítaná, hogy a robotok ártalmatlanok (abból a szempontból nézve, hogy nem okoznak balesetet).
Tovább
2011.
január
10. 16:27

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok?

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok? Friss kanadai felmérés szerint közel azonos nyugdíjtervekkel rendelkeznek a közvetlenül nyugdíj előtt álló baby boomer generáció tagjai és a ma harmincas, negyvenes éveikben járó fiatal felnőttek - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.
Tovább
2011.
január
09. 06:43

Már a hangyáknál is van nyugdíjrendszer?

Már a hangyáknál is van nyugdíjrendszer? A BBC spanyol világszolgálata fölöttébb érdekes tudományos írást közölt a világ legerősebb állatairól, a levélvágó hangyákról (Acromymex). Ebben nem kevesebbet állít, mint hogy a fiatalabb hangyák tiszteletben tartják a már gyengébb idősebbeket, és mintegy „nyugdíjazzák” őket.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2011.
január
04. 18:57

Nyugdíjügyben a magyar útra léptek a lengyelek

Nyugdíjügyben a magyar útra léptek a lengyelek Egyelőre csak az első lépést tette meg a nyugdíjrendszer átalakításában a lengyel kormány, de egy hónappal ezelőtt még ettől is ódzkodott. A magyar példa részleges követése mögött az állami pénzügyek konszolidálására való törekvés, illetve az államadósság elszabadulásától való félelem áll. A piacok tetszését ennek ellenére aligha nyeri el a módszer.
Tovább
2011.
január
03. 08:47

Kormánypolitikus támadja az osztrák kabinet nyugdíjdöntését

Kormánypolitikus támadja az osztrák kabinet nyugdíjdöntését Újabb bécsi kormánypárti politikus fordul alkotmánybírósághoz a költségvetés miatt Ausztriában. Fritz Neugebauer az osztrák parlament alelnöke helyteleníti a nyugdíjszabályok túl gyors változtatását.
Tovább
2011.
január
02. 10:05

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország Állami tulajdonú vállalatok privatizációjából származó bevétellel fedezné a cseh pénzügyminisztérium a nyugdíjreform költségeit egy cseh napilap tudósítása szerint. A cseh kormány nemrég jelentette be, hogy a magánpénztári rendszer bevezetését tervezik; miközben több, nyugdíjreformot végrehajtott ország épp felszámolná azt.
Tovább
2010.
december
31. 18:23

Lekötözték, kirágta magát egy 92 éves bácsi

Lekötözték, kirágta magát egy 92 éves bácsi Kirágta magát kötelékeiből egy 92 éves férfi az egyesült államokbeli Shoreline településen – közölte a helyi rendőrség. A nyugdíjas férfi házába két betörő hatolt be, akik leteperték áldozatukat, majd – rögtönzött kötözőanyagként – szigetelőszalaggal egy székhez kötözték.
Tovább
2010.
december
31. 18:00

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét Lengyelország is azt tervezi, hogy csökkenti az állami nyugdíjkasszából történő átutalások mértékét a magán- nyugdíjpénztáraknak – jelentette be tegnap Donald Tusk, lengyel miniszterelnök.
Tovább
2010.
december
30. 14:56

Robbanás előtt áll a nyugdíjhelyzet Spanyolországban

Robbanás előtt áll a nyugdíjhelyzet Spanyolországban Az újév közeledtével egyre inkább kétségessé válik a társadalmi béke fenntarthatósága Spanyolországban. A viták középpontjában a kormány által jövő év januárjában bevezetendő nyugdíjreform áll, mely 65 évről 67 évre emelné az általános nyugdíjkorhatárt. A nehéz gazdasági helyzetben nemzeti összefogásra szólított fel János Károly király karácsonyi üzenetében.
Tovább
2010.
december
26. 23:13

Nyugdíjasok miatt ugrottak egymásnak

Nyugdíjasok miatt ugrottak egymásnak December 23-án ünneplik Szlovéniában a függetlenség és egység ünnepét, húsz évvel ezelőtt ezen a napon döntött úgy a választók 88,5 százaléka, hogy Szlovénia független állam legyen. Az ünnepségekkel kapcsolatban azonban a jobboldali ellenzék néhány prominens képviselője a kormányerőket kritizálta, ráadásul a nyugdíjkérdés továbbra sem jutott nyugvópontra, sőt a DeSUS ismét a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzött.
Tovább
2010.
december
25. 10:27

A 79 éves Bud Spencer forgat, mert nincs pénze

A 79 éves Bud Spencer forgat, mert nincs pénze A már 79 éves Bud Spencer megint kamerák elé áll, mert egész életében jól keresett ugyan, de abból nem sok maradt meg a nyugdíjas évekre.
Tovább
2010.
december
20. 11:56

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese Vihar egy pohár vízben, ami az elmúlt héten történt az INA-részvényeivel a horvát tőzsdén - jelentette ki a Mol vezérigazgatója a horvát Jutarnji List napilap hétvégi számában megjelent interjúban.
Tovább
2010.
december
20. 11:27

Új Szó: Állami lopás Magyarországon

Új Szó: Állami lopás Magyarországon Rövid két hónap alatt sikerült megtennie az Orbán-kormánynak azt, amit Robert Ficónak és társaságának négy év alatt sem - szól a pozsonyi napilap kommentárja a magyarországi nyugdíjrendszer átalakításáról.
Tovább
2010.
december
19. 14:18

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen Országszerte mintegy negyven városban tüntettek szombaton a nyugdíjkorhatár felemelése ellen; a legnagyobb megmozdulás Madridban volt, ahol a hóesés ellenére több tízezren gyűltek össze.
Tovább
2010.
december
18. 14:20

Nyugdíjas gyorskölcsönök

Nyugdíjas gyorskölcsönök Egyre több anyagi gonddal küzdő nyugdíjas kér gyorskölcsönt Romániában, a nyugdíjasok önsegélyező pénztárából. Szatmárnémetiben idén eddig több mint 5000 nyugdíjas, közel 66 millió forintnyi kölcsönt vett fel.
Tovább
2010.
december
16. 11:23

Magyar példát követ Bolívia

Magyar példát követ Bolívia Bolívia is azon országok sorába lépett, amelyek államosítják a tőkefedezeti nyugdíjrendszert. A lakosság nagy része ünnepli Evo Morales elnök bejelentését, amely az államosításért cserébe a nyugdíjazás jelentős kiterjesztését ígéri, és csökkentenék a nyugdíjkorhatárt is. A hivatalos állami nyugdíjrendszer 13 éve egyszer már összeomlott a dél-amerikai országban, ekkor hozták létre a tőkefedezeti rendszert - írja a Financial Times.
Tovább
2010.
december
14. 06:02

Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött "nyugdíjalkut"

Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött "nyugdíjalkut" A jelek szerint lengyel részről túlzóan állították, hogy átütő sikert értek el a tőkefedezeti nyugdíjrendszer költségeinek beszámításáról szóló vitában. Az Európai Bizottság ugyanis kitart eredeti álláspontja mellett és csak annyi engedményt kész tenni, hogy rugalmasabban fog hozzáállni a kérdéshez. Ezt támasztja alá a Bizottság elnökének a lengyel kormányfőhöz írt és a BruxInfo birtokába került levele is.
Tovább
2010.
december
11. 08:38

Nyugdíjelvonás Romániában

Nyugdíjelvonás Romániában Rossz híreket hozott ez a hét a nyugdíjasoknak Romániában: a járandóságukat újabb évre befagyasztották, és egészségbiztosítási járulékot vetettek ki minden átlagosnál magasabb nyugdíjra. Az öt és fél százalékos elvonás miatt jövőre legalább háromezer forintnak megfelelő összegtől esnek el azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága meghaladja az 50 ezer forintra tehető átlagot.
Tovább
2010.
december
10. 23:45

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra?

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra? A cseh kormányzat azt tervezi, hogy a Cseh Energetikai Művek (CEZ) jövő évi nyereségéből finanszíroznák a tervbe vett nyugdíjreformot. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a jelenleg 10, illetve 20 százalékos forgalmi adót egy 19 százalékos egységes forgalmi adósávba sorolják. A korábbi elképzelések szerint ebből a nyereségből kellett volna pénzelni a nyugdíjreformot.
Tovább
2010.
december
09. 23:48

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester telepeket hozna létre az ország több pontján, ahova kitelepítené a fővárosi nyugdíjasokat. Szavai szerint Oroszország középső része mellett szó lehet Szibériáról, vagy a távol-keleti körzetekről is.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2010.
november
30. 14:49

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!?

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!? Első ízben sikerült - egereken - visszafordítani az öregedés folyamatait a Harvard egyetemen. A hír első ránézésre nyugodtan származhatnék valamely rossz bulvárlapból, csakhogy forrása a brit Daily Mail(a neves amerikai Nature magazin nyomán) – a kutatást pedig, amelyről beszámol, a Harvard egyetemen végezték.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2010.
november
20. 09:57

Ilyen is van: 37 év után nyugdíjba mehetnek a férfiak

Ilyen is van: 37 év után nyugdíjba mehetnek a férfiak A bolgár parlament első olvasatban jóváhagyta a társadalombiztosítási törvény módosításait, amelyek 2011. január 1-jén lépnek életbe. A módosítások egyebek mellett tartalmazzák a nyugdíjkorhatár és a szolgálati idő emelését is.
Tovább
2010.
november
17. 22:25

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt Bolívia kormánya bejelentette: megegyezett a nyugdíjrendszer államosításáról és arról, hogy 58 évre csökkenti a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
november
16. 14:43

Kötelező lesz a magán-nyugdíjpénztári tagság Szlovákiában

Kötelező lesz a magán-nyugdíjpénztári tagság Szlovákiában A szlovák kormány kötelezővé tenné a második nyugdíjpillért a pályakezdőknek. Ez azt jelenti, hogy be kellene lépniük valamelyik magánnyugdíjpénztárba. A kötelező belépést az előző kormány eltörölte. Iveta Radicova miniszterelnök szerint azonban az öngondoskodás valamilyen formája nélkül hosszú távon fenntarthatatlan a szlovákiai nyugdíjrendszer.
Tovább
2010.
november
13. 13:22

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer November 15-ig lehet hozzászólni a jövő nyugdíjairól szóló európai Zöld Könyvhöz. A szokatlanul hosszú vitára bocsátott, meglehetősen általános közpolitikai dokumentum óvatosan a Magyarországon most visszaszorulóban lévő tőkefedezeti nyugdíjpénztárak védelmében keresi az európai konszenzust. A görög államháztartás válsága nyomán ugyanis a dokumentum szerzői is úgy látták, hogy az egyik tagállam állami nyugdíjkiadásainak költségvetési hatása más tagállamokban vonhat maga után súlyos következményeket.
Tovább
2010.
november
12. 16:30

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban Az Egyesült Államokban 69 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, ez a lépés része azon négyezer milliárd dolláros megszorító csomagnak, amelyben tíz százalékos leépítés is szerepel, adja hírül a Wall Street Journal cikke alapján az Origo.
Tovább
2010.
november
11. 11:33

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok?

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok? Miután Szlovákiában futótűzként terjed a hír, hogy Ausztriában 783 euró a nyugdíjminimum, és az odaköltözők kérhetik a pénzük kiegészítését, nyugati szomszédunk attól tart, hogy a kiegészítés miatt több EU-s országból elindulhat az országba tartó "nyugdíjturizmus".
Tovább
2010.
november
08. 08:19

Larry Hagman öregek otthonába vitette feleségét

Larry Hagman öregek otthonába vitette feleségét Öregek otthonába vitette feleségét a Dallasból ismert Jockey Ewing, azaz Larry Hagman (79), mert már nem tudja ápolni. Hagman 56 évvel ezelőtt vette feleségül a svéd Maj Axelsont.
Tovább
2010.
október
27. 20:58

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját A francia parlament véglegesen elfogadta az országban hetek óta sztrájkokat és utcai tiltakozásokat kiváltó nyugdíjreformot. A törvény végleges szövegét a szenátus már kedden jóváhagyta, a nemzetgyűlés pedig 336 igen szavazattal 233 nem ellenében szerdán fogadta el. Az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény kihirdetésével.
Tovább
2010.
október
12. 13:52

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen Egy hónapon belül negyedik alkalommal tartanak kedden országos sztrájknapot Franciaországban a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen: reggel óta fennakadások vannak a vasúti, a légi és a városi tömegközeledésben, s ezúttal a gimnazisták és az egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz. 244 városban tartanak utcai felvonulásokat, ahova ismét milliókat várnak a szervezők. Az előző tiltakozó napokon a szakszervezetek szerint 3 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan vettek részt a tüntetéseken.
Tovább
2010.
október
10. 12:00

Korán megfáradnak a lengyelek

Korán megfáradnak a lengyelek Lengyelországban az ötven év felettiek egyre nagyobb hányada választja a korai nyugdíjazást – derül ki a magánszféra munkaadói szövetségének felméréséből.
Tovább
2010.
október
07. 16:46

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt Visszaküldi a parlamentnek a romániai nyugdíjtörvényt Traian Basescu román államfő, aki csütörtökön maga jelentette be, hogy méltánytalannak tartja a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
október
06. 19:02

Európa-szerte fontos az idősek helyzete

Európa-szerte fontos az idősek helyzete Orbán Viktor miniszterelnök kedden hivatalában fogadta Bernhard Worms-t, az Európai Senior Unió elnökét, Marilies Flemming alelnököt és Iván Lászlót, a Fidesz nyugdíjas tagozatának országos elnökét.
Tovább
2010.
szeptember
28. 20:22

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából. Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
szeptember
26. 09:14

Folytatódik a nyugdíjharc Franciaországban

Folytatódik a nyugdíjharc Franciaországban A szeptember 7-i tüntetés után csütörtökön ismét jelentős nyugdíjreform-ellenes tüntetésekre került sor szerte Franciaországban. A sorozatos tiltakozások ellenére a Nemzetgyűlés érdemi módosítás nélkül szavazta meg a törvénytervezetet, a végső döntést a szenátus hozza meg. A szakszervezetek általános sztrájkra készülnek.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:44

A magas nyugdíjkorhatár következménye

A magas nyugdíjkorhatár következménye A németek egyre tovább dolgoznak, az utóbbi hét évben 12 hónappal emelkedett a nyugállományba vonuláskor betöltött tényleges életkor – írta a Süddeutsche Zeitung.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:11

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során Az öregedés ikonikus figurája a ráncos arcú, felejtős, morgós öregember. Azonban a tudósok egy másik képet festenek az öregekről: a kor előrehaladtával az idősek sokkal boldogabbak, liberálisabbak lesznek, és sok esetben már nem tartják vissza csípős megjegyzéseiket. Legalább is az amerikai öregek a következő 7 dologban változnak.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
szeptember
06. 17:37

Szerdánként olcsóbban vásárolhatnak a nyugdíjasok - Németországban

Szerdánként olcsóbban vásárolhatnak a nyugdíjasok - Németországban Igazolványuk felmutatásával minden szerdán egész nap tíz százalékos árengedménnyel vásárolhatnak a Zielpunkt (az egykor Magyarországon is jelenlevő Plus német megfelelője) üzletekben a nyugdíjasok.
Tovább
2010.
szeptember
05. 12:11

Mindhalálig munka: brutális változások a nyugdíjrendszerben

Mindhalálig munka: brutális változások a nyugdíjrendszerben Egyre magasabb nyugdíjkorhatár mellett is egyre több nyugdíjast kell eltartaniuk Európa dolgozóinak, és a jövőben csak rosszabb lesz a helyzet. A következő évtized igazolhatja a korábbi borús előrejelzéseket.
Tovább
2010.
szeptember
03. 10:20

50 milliárd dollárt kell szereznie a világ legnagyobb nyugdíjalapjának

50 milliárd dollárt kell szereznie a világ legnagyobb nyugdíjalapjának Mivel a japán állami nyugdíjalap lejáró eszközei illetve likvid forrásai nem elégségesek a nyugdíjak kifizetésére, ezért a márciusban kezdődött üzleti évben összességében 50 milliárd dollárnyi eszközt kell majd eladnia az intézménynek. A nyugdíjalap vezetője szerint japán államkötvényeket fognak értékesíteni, hiszen a jelenlegi környezetben ez a legjobb választás.
Tovább
2010.
augusztus
28. 09:45

Csúcstechnológia az idősekért

Csúcstechnológia az idősekért Az átlagéletkor növekedésével és a régi nagycsaládi kötelékek felbomlásával egyre több idős ember él egyedül. Legtöbbjük őrzi függetlenségét, szívesen él megszokott környezetében, saját lakásában, amíg képes rá, saját maga végzi bevásárlásait, és nem szívesen költözne idősotthonba, de családja számára sem akar megterhelést okozni. A technika ajánl megoldást.
Tovább
2010.
augusztus
13. 18:40

Dolgozni mindhalálig?

Dolgozni mindhalálig? Középtávon akár 70 évig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt az EU-ban annak érdekében, hogy a jövőben is fenntartható legyen a nyugdíjrendszer - áll az Európai Bizottság tervezetében. Több uniós ország a közelmúltban döntött a limit emelése mellett, mások egyelőre fontolgatják a lépést – hazánkban fokozatosan növelik majd a nyugdíjba vonulás idejét a jelenlegi 62-ről 65 évre. Itthon jelenleg hárommillióan kapnak nyugdíjat, ami a GDP 11,5 százalékát jelenti.
Tovább
2010.
augusztus
12. 11:22

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok A kezdeményezéssel nem újabb álláskeresőkkel akarják gyarapítani a munkanélküliek egyébként is népes táborát. Olyan jelentkezőket várnak, akik egyáltalán nem sietnek az egyes szakok elvégzésével, és kulturálisan akarják tökéletesíteni már meglevő ismereteiket.
Tovább
2010.
július
27. 14:54

Az ország, ahol sok a nyugdíjas

Az ország, ahol sok a nyugdíjas Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tokiói kormányjelentésből. A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég.
Tovább
2010.
július
11. 22:27

Mit csinál a brit nyugdíjas?

Mit csinál a brit nyugdíjas? Fürdőkádban akar átkelni az Ír-tengeren egy brit nyugdíjas. A kád teljesen szokványos, ám Mervyn Kinkead felszerelte ellensúlyokkal, hogy stabil legyen, és motorral is ellátta. A kád már megjárta a vizet: jól vizsgázott ideális körülmények között. A 65 éves férfi szeptemberre tervezi úttörő útját, káddal még soha nem kelt át senki az Ír-tengeren - igaz, más tengereken sem. A start időpontja természetesen nagyban függ az időjárástól.
Tovább
2010.
június
25. 09:00

Vér és könnyek: ez a nyugdíjcsökkentés ára?

Vér és könnyek: ez a nyugdíjcsökkentés ára? A román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15 százalékos csökkentése is, melynek következtében összesen 1.082.000 nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot, ami havi 23 ezer forintnak felel meg. A csökkentésről szóló hírek megdöbbentő tettre késztettek egy 97 éves brassói nőt: néhány nappal ezelőtt konyhakéssel vágta fel saját torkát.
Tovább
2010.
június
18. 20:53

Nyugdíjasoknak a biztosítás is többe kerül

Nyugdíjasoknak a biztosítás is többe kerül Egy brit felmérés szerint a nyugdíjasokkal jellemzően autó, illetve utasbiztosítás esetén is magasabb díjat fizettetnek, mindössze életkoruk miatt. A Which? fogyasztóvédelmi szervezet elemzése kimutatta, hogy átlagosan évi 300 fonttal (több, mint 100 ezer forinttal) magasabb biztosítási díjat fizetnek az idős autóvezetők, illetve utazók, mint fiatalabb társaik
Tovább
2010.
június
18. 18:38

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”?

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”? Az Európai Bizottság a jövő héten a nyugdíjreform-intézkedéseket taglaló Zöld Könyvvel rukkol elő, de egyes kutatók szerint a sokat emlegetett megoldásoknál merészebb húzásokra is szükség lenne a társadalmak elöregedése miatt. Egy brit felsőházi képviselő saját kortársait korholja amiatt, hogy túl jól éltek.
Tovább
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2010.
június
15. 19:47

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában Elutasította a román parlament kedden a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ami azt jelenti, hogy a közalkalmazotti fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentő törvénytervezetek automatikusan érvénybe lépnek.
Tovább
2010.
június
14. 09:38

Tízezres demonstráció Rómában

Tízezres demonstráció Rómában Tízezrek tüntettek Rómában is a Berlusconi-kormány megszorító intézkedései ellen. A szakszervezetek aránytalannak tartják a csomagot, melynek jelentős része a közszférát, a szegényebb rétegeket, illetve a nyugdíjasokat és a diákokat sújtja.
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2010.
május
31. 10:23

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak?

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak? Összehangolt nyugdíjkorhatár-emelést javasol az EU-tagállamoknak az Európai Bizottság. Brüsszel várhatóan még az augusztusi uniós törvényhozási szünet megkezdése előtt közzéteszi azt a zöld könyvet, amelyben többek között radikális korhatáremelést is javasol. A nyugdíjban töltött évek száma a felnőtt élettartam legfeljebb egyharmada lehet.
Tovább
2010.
május
30. 18:53

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában Szlovákiában a nyugdíjasok több kedvezményre jogosultak, melyek által némileg csökkenthetik kiadásaikat. Egyes kedvezmények törvényből eredően járnak, másokat a helyi önkormányzatok hagyhatnak jóvá.
Tovább
2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt
Tovább
2010.
május
25. 20:38

Öngyilkosság - Kockázat a nyugdíjasok körében

Öngyilkosság - Kockázat a nyugdíjasok körében Az idősek otthonába költöző embereknél gyakran növekszik az öngyilkosság kockázata, ezek az intézmények azonban nincsenek felkészülve arra, hogy megküzdjenek a problémával, állítják amerikai kutatók.
Tovább
2010.
május
19. 08:09

Vajas doboz miatt lett a gond

Vajas doboz miatt lett a gond Tőlünk kicsit nyugatabbra nagyobb hagyományai vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek, de bizonyos esetekben már a józanész határát súrolják a szabályok. Ezt igazolja a Swansea-ben élő 95 éves nagymama esete, aki ellen eljárást akartak kezdeményezni, amiért rossz gyűjtőbe dobott egy vajas dobozt.
Tovább
2010.
május
18. 08:51

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán Egy brit nyugdíjas több mint hét évet töltött azzal, hogy kirakjon egy puzzle-t, majd amikor a végére ért, kiderült, hogy hiányzik egy darab, vagyis már soha nem tudja befejezni.
Tovább
2010.
május
12. 21:54

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben Rendőrökkel dulakodtak a kormányzati megszorítások ellen tüntető nyugdíjasok Bukarestben. Az 500 fős tömeg áttörte a kormánypalota előtti kordont is. Az összecsapásban hárman sérültek meg. Az idősek a 15 százalékos nyugdíjcsökkentés ellen tiltakoznak.
Tovább
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
2010.
május
06. 08:09

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény Jogsértő volt, hogy a strand a kedvezményes belépőknél különbséget tett a magyar és más uniós ország nyugdíjasai közt.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2010.
március
25. 08:40

Fogyasztóként sem elégedett a németországi ezüstgeneráció

Fogyasztóként sem elégedett a németországi ezüstgeneráció A népesedési előrejelzések kapcsán mind a politika, mind az üzleti élet egyre nagyobb figyelmet szentel az 50 évnél idősebb korosztálynak, ám e generáció nem érzi úgy, hogy kellő megbecsülésnek örvendene – derül ki egy német felmérésből.
Tovább
2010.
március
23. 18:59

Börtönbüntetésre ítélték "a nyugdíjasok bandáját"

Börtönbüntetésre ítélték "a nyugdíjasok bandáját" Elmarasztalta és börtönbüntetésre ítélte kedden egy német bíróság a "nyugdíjasok bandája" nevű csoport tagjait, akik tavaly elraboltak és pénzátutalásra kényszerítettek egy befektetési tanácsadót.
Tovább
2010.
március
22. 20:52

Mengele mocskos titkaira derült fény?

Mengele mocskos titkaira derült fény? Hatvanöt évvel a második világháború vége után eddig ismeretlen dokumentumok bukkantak fel az auschwitzi koncentrációs tábor orvosi személyzetéről - mondta el hétfőn Adam Cyra történész, az auschwitzi emlékhely munkatársa.
Tovább
2010.
március
18. 19:06

Nem a megfelelő gyógyszert kapják az idős betegek

Nem a megfelelő gyógyszert kapják az idős betegek A kórházak sürgősségi osztályain kezelt idős emberek sokszor egyáltalán nem olyan gyógyszeres kezelésben részesülnek, amilyenre szükségük volna. Sok millió betegfelvétel adataiból származó vizsgálat eredményeit az Academic Emergency Medicine közölte.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
március
10. 12:50

Fegyverkeznek a román nyugdíjasok

Fegyverkeznek a román nyugdíjasok Az utóbbi időszakban olyannyira elszaporodtak az idős emberek elleni támadások, hogy általános jelenséggé vált az önvédelmi fegyverek beszerzése.
Tovább
2010.
március
02. 09:51

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat Görögországban befagyasztanák minden nyugdíjas ellátmányát idén az ország munkaügyi miniszterének javaslata szerint.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
február
24. 19:51

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban Hét szakszervezet felhívására nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán utcára Párizs mellett mintegy ötven francia városban, nyugdíjemelést és az egészségügyi ellátások biztosításának garantálását követelve.
Tovább
2010.
február
11. 09:07

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak

Játszóteret építenek nyugdíjasoknak Játszótér épül időseknek Londonban, hogy a babyboom nemzedék korosodó tagjai is olyan alaposan megmozgathassák izmaikat, ahogyan utoljára az 1960-as években.
Tovább
2010.
január
20. 07:10

Nem kell idős tolmács az Európai Bizottságnak

Nem kell idős tolmács az Európai Bizottságnak Harmincöt éven át fordított az Európai Bizottság és az Európai Parlament ülésein hollandról, angolról, németről, olaszról és spanyolról francia nyelvre egy belga tolmács. Amikor 65 éves lett, hiába gondolta úgy, hogy még évekig tudná folytatni a hivatását, nem kapott több megbízást. Az EU-s szervek úgy gondolták, hogy a tolmácsszakma jövőjének biztosítása érdekében a fiatalokat részesítik előnyben.
Tovább
2010.
január
18. 06:40

Szenzációs felfedezés: a Biblia „öregebb”, mint gondolták

Szenzációs felfedezés: a Biblia „öregebb”, mint gondolták A tudósok felfedezték a legkorábbi ismert héber írást – egy feliratot, ami a Krisztus előtti 10. századból származik, Dávid király uralkodásának idejéből.
Tovább
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2009.
december
30. 13:21

Bevásárlórobot idős japánoknak

Bevásárlórobot idős japánoknak Egy japán cég bevásárlórobotot tesztel egy szupermarketben. A szerkezet segít vinni a kosarat, fejben tartja a bevásárlólistát, és egészséges termékeket is javasol.
Tovább
2009.
december
30. 11:46

Ilyen rossz a világháború vége óta nem volt Angliában

Ilyen rossz a világháború vége óta nem volt Angliában A II. világháború utáni időszak leggyengébb évtizedét zárja növekedési szempontból a brit gazdaság, a tőzsdei teljesítmény - a befektetések megtérülése alapján - pedig az 1930-as évek nagy depressziója óta a legrosszabb volt az elmúlt tíz évben.
Tovább
2009.
december
28. 09:51

Magányosok ördögi körben

Magányosok ördögi körben Ragályos betegséghez hasonlítják a magányt amerikai kutatók. Az elmagányosodás elsősorban az időseket fenyegeti, elszigetelődésük az életkilátásaikat is lerövidíti. hirdetés
Tovább
2009.
december
27. 09:23

Hallott már a pudingvegetáriánusokról?

 Hallott már a pudingvegetáriánusokról? Pudingvegetáriánusoknak nevezik az angolszász országokban azokat az idős nőket, férfiakat, akik a legszívesebben "tejbepapin" élnek, mert nem kell vele pepecselniük.
Tovább
2009.
december
13. 16:46

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő Évek óta találgatás tárgya, hogy II. Erzsébet királynőt a fia, Károly herceg, vagy unokája, Vilmos herceg követi e majd a trónon.
Tovább
2009.
december
07. 14:39

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás Egy francia felmérés szerint a lassabban sétálók háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri problémák miatt gyorsabb kortársaiknál.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2009.
december
01. 12:24

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon Egy osztrák telefongyártó Magyarországon is bemutatja azt a modelljét, amit pontosan olyan egyszerű használni, mint egy vezetékes telefont. A készülék ideális megoldás az ötvenen túli generációnak és azoknak, akik most kezdik a mobilozást.
Tovább
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2009.
november
20. 12:23

Végre van szuper sportautója a 101 éves bácsinak

Végre van szuper sportautója a 101 éves bácsinak Sportautóra vágyott egy 101 éves amerikai férfi, vett hát magának egy 426 lóerős Chevrolet Camarót. Virgil Coffman - aki nyolc hónappal idősebb, mint maga a General Motors - még szeptemberben ment be kívánságával egy autókereskedésbe otthonában, az illinoisi Decaturben.
Tovább
2009.
november
19. 17:10

A plusz kilók plusz éveket jelentenek?

A plusz kilók plusz éveket jelentenek? A túl sok testzsír fiatalabb korban növeli a korai elhalálozás esélyét, ám az idősek esetében egy kis túlsúly épp ellenkező hatást fejt ki.
Tovább
2009.
november
17. 12:40

Társadalmi szerepet vállalnának a bécsi idősek

Társadalmi szerepet vállalnának a bécsi idősek Egy felmérés szerint az osztrák fővárosban lakó idősek fele fiatalabbnak érzi magát, mint ahány éves, és háromnegyedük hetente legalább egyszer ápolja szociális kapcsolatait.
Tovább
2009.
november
16. 14:04

Barátságos számítógép

Barátságos számítógép Az Egyesült Királyságban Linux-alapú számítógépekkel bátorítják az időseket az internet tanulásra
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2009.
november
13. 20:54

Drága dolog az öregség Amerikában is

Drága dolog az öregség Amerikában is Az Egyesült Államok minden 80 évesnél idősebb ember egészségének biztosítására átlagosan 45 ezer dollárt fordít. Ugyanez az összeg Európában csupán 12 ezer dollárnyi euró.
Tovább
2009.
november
11. 12:10

Egyszerűsített szoftverrel ösztönzik az idősebbek PC-használatát

Egyszerűsített szoftverrel ösztönzik az idősebbek PC-használatát Egyszerűsített szoftverrel ösztönzik Nagy-Britanniában a 65 év felettiek PC-használatát, akik közül több mint 6 millióan még egyszer sem vették igénybe az internetet.
Tovább
2009.
október
20. 14:19

Király lett az idősek ápolójából

Királlyá koronáztak Ugandában egy férfit, aki korábban évekig az Egyesült Államokban dolgozott egy idősek otthonában ápolóként. Charles Wesley Mumbere 1984-ben tanulni ment Amerikába és egy negyedszázadon át senkinek nem szólt előkelő származásáról.
Tovább
2009.
szeptember
04. 10:00

Leben in Wien - nyugdíjasélet Bécsben

Leben in Wien - nyugdíjasélet Bécsben Az osztrák fővárosban 360.000 idős, pontosabban 65 évnél idősebb ember él. Közülük 8.000-en az önkormányzat által fenntartott otthonokban laknak, 8.000-en pedig klubszerű formában veszik igénybe az önkormányzat szolgáltatásait.
Tovább
2009.
szeptember
03. 21:15

Idősgondozás Zürichben

A Szép Kor Alapítvány -az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően- igyekszik külföldi példákat bemutatni és kapcsolatot teremteni az alapítványhoz hasonló szervezetekkel.A program keretében jártunk Svájcban, és látogattuk meg Zürichben a Pflegezentrum Bombach nevű intézményt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART