Címke: mezőgazdaság (62 találat)

2014.
október
07. 10:36

Ismét drágulhat a cukor

Ismét drágulhat a cukor Három hónapja tartó csökkenést követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentősen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az előrejelzések szerint a kedvezőtlen feltételek egyhamar nem változnak, így a cukor tovább drágulhat - közölte a Conclude Befektetési Zrt.
Tovább
2013.
szeptember
21. 19:38

Több, mint egy kilométer bor

Több, mint egy kilométer bor Sikeres volt a tokaji kísérlet, így új magyarországi rekordot állítottak fel Tokajban. A történelmi kisváros utcáin több mint egy kilométeres borfolyamot alakítottak ki, ezzel ünnepelve Tokaj és a németországi Oestrich-Winkel testvérvárossá válásának huszonötödik évfordulóját.
Tovább
2013.
szeptember
03. 08:47

Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre

Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre Szeptember elsejétől újra lehet pályázni a pálinkavédjegyre, a mintákat huszadika és harmincadika között lehet leadni, a minősítést végző Wessling Hungary Kft.-nél - közölte a minősítő társaság. A minősítést a Wessling kezdeményezte tavaly. Azóta 10 gyártó 36 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy feliratot viselő matricát.
Tovább
2013.
augusztus
10. 08:20

Újabb szúnyogirtás kezdődött

Újabb szúnyogirtás kezdődött Újabb központi szúnyoggyérítés kezdődött pénteken az ország árvízzel és belvízzel érintett területein; az idei szezon immár ötödik beavatkozása a tervek szerint augusztus 15-én fejeződik be - közölte pénteken honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Tovább
2013.
augusztus
04. 12:01

Jó termésre számítanak a borvidékek többségén

Jó termésre számítanak a borvidékek többségén Jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak az idén a magyarországi borvidékek többségén az MTI által megkérdezett szakemberek.
Tovább
2013.
július
23. 17:06

Magyar nemesítésű virág a világ dísznövénye

Magyar nemesítésű virág a világ dísznövénye Magyar nemesítésű virág 2013 dísznövénye, a nemesítést végző Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet szakemberei már a nemzetközi elismeréseket is begyűjthették a Fleuroselect elnevezésű szervezet idei dániai konferenciáján - mondta el az intézet ügyvezető igazgatója.
Tovább
2013.
június
13. 15:47

Célszerű mielőbb bejelenteni az árvízkárokat

Célszerű mielőbb bejelenteni az árvízkárokat Az árvízkárok mielőbbi bejelentését javasolja az agrárminiszter a károkat szenvedett mezőgazdasági termelőknek. Fazekas Sándor azt mondta: az elöntések által okozott mezőgazdasági károkat a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák majd, a gazdák mielőbb jelentsék be veszteségeiket az illetékes hatóságnak (Nébih).
Tovább
2013.
május
25. 07:18

Még lehet jelentkezni a szociális földprogramra

Még lehet jelentkezni a szociális földprogramra Meghosszabbították a szociális földprogram jelentkezési határidejét, június 17-éig lehet pályázni a három és félmillió forintig terjedő állami támogatásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2013.
május
12. 10:26

Új sláger a gyógynövény

Új sláger a gyógynövény Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat, ennek feltételeit most dolgozza ki a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. a vidékfejlesztési tárca felkérésére. Pallós József Péter, az intézmény igazgatója elmondta: a Kárpát-medence agroökologiai adottságai lehetővé teszik, hogy a gyógynövény-termesztés, -gyűjtés, -feldolgozás közötti összhang megteremtésével az ágazat megerősödjön.
Tovább
2013.
május
09. 16:29

A növénypalánták jobban gyarapodnak a biztató szavakra

A növénypalánták jobban gyarapodnak a biztató szavakra A növényvilágban is megfigyelhető, hogy a palánták gyarapodására jótékony hatással vannak a közvetlen környezetből érkező biztató, barátságos szavak - derült ki egy új kutatásból.
Tovább
2013.
május
04. 18:11

Időben el kell kezdeni a parlagfű elleni védekezést!

Időben el kell kezdeni a parlagfű elleni védekezést! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra figyelmeztet, hogy heteken belül elkezd kikelni a parlagfű, az ellene való védekezést idejében el kell kezdeni.
Tovább
2013.
május
04. 08:33

Május a kertben

Május a kertben Az év ötödik hónapjában járunk, amely legtöbbek számára a legkedvesebb időszak. Minden virágzik, zöldül, ugyanakkor a kártevők és kórokozók is teljes gőzzel munkába állnak. Lássuk, milyen teendők várnak ránk májusban a kertben!
Tovább
2013.
április
23. 17:24

Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést

Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést "Sokat tud" a magyar nemesítésű, a világ élelmezésében is jelentős szerepre aspiráló új gabonafajta, a hungaro durumrozs - fogalmaztak szakértők, de a pékségek még idegenkednek tőle. Egy „fecske” van és egy megszállott mérnök-közgazdász, Kelemen Béla aki ebből a lisztből készíti az ennivalóját, így indul az őszi brazíliai korosztályos – 50 éves – futóversenyen.
Tovább
2013.
április
10. 12:56

Meghirdetik a Földet a gazdáknak! programot

Meghirdetik a Földet a gazdáknak! programot A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak! elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.
Tovább
2013.
április
10. 10:03

A klímaváltozás átírja a bortérképet is

A klímaváltozás átírja a bortérképet is A valaha finomnak tartott fehérborok testesebbek lesznek, míg egyes átlagos vörösborok valóságos gyümölcsbombákká alakulnak át.
Tovább
2013.
április
08. 12:03

Rászoktunk - Már védeni kell a medvehagymát

Rászoktunk - Már védeni kell a medvehagymát Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől a természetvédők és az erdészek: a gyógyhatásairól ismert növény gasztronómiai különlegességgé vált az utóbbi években, ezért egyre többen szedik, de csak mértékkel és engedély birtokában lehet gyűjteni.
Tovább
2013.
március
01. 18:13

Az egri termálfürdő platánja lett az Európai Év Fája

Az egri termálfürdő platánja lett az Európai Év Fája Az egri termálfürdő területén élő platán megnyerte a 2013-as Európai Év Fája versenyt - közölte a versengés magyarországi szervezője, az Ökotárs Alapítvány.
Tovább
2013.
február
09. 22:47

Szirmot bontott a világ legdrágább virága, a kamélia Nyíregyházán

Szirmot bontott a világ legdrágább virága, a kamélia Nyíregyházán A harangvirágúak rendjébe, a teafélék családjába tartozó, barnásvörös színben pompázó kamélia a nyíregyházi állatpark Zöld Piramis elnevezésű létesítményében látható, ahol Ázsia állat- és növényvilágát mutatják be.
Tovább
2013.
február
04. 12:25

Tanyasi termékek vására

Tanyasi termékek vására Csongrád megyei tanyagazdák kínálják az általuk előállított minőségi élelmiszereket hétfőtől hetente két alkalommal Szegeden a Mars téri piac nagycsarnokában.
Tovább
2012.
december
22. 09:40

A fenyőfa százmillió éve nem változott

A fenyőfa százmillió éve nem változott Kanadai kutatók szerint 100 millió éve nem változott a tűlevelűek, köztük a fenyőfélék géntérképe. Ez a páratlan genetikai stabilitás magyarázatot ad arra, miért hasonlítanak a mai tűlevelűek a dinoszauruszok korából származó fosszíliákra.
Tovább
2012.
december
10. 15:16

Egyre többen tartanak haszonállatokat

Egyre többen tartanak haszonállatokat A vidék talpra állításának egyik fontos összetevője a ház körüli gazdálkodás ösztönzése, a mezőgazdasági munka presztízsének visszaszerzése - nyilatkozta az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György közlése szerint a haszonállattartást könnyítő rendelkezések is ezt a célt szolgálták. Az ez év októberében életbe lépett jogszabály hatásaként növekszik az állattartási kedv.
Tovább
2012.
november
26. 17:13

Méregdrága lesz a krumpli

Méregdrága lesz a krumpli Karácsonyra átlagosan 200 forint lesz egy kiló burgonya, és jövő februárra el is fogy a hazai – mondta Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke. A tavaly ilyenkor még kilogrammonként átlagosan 80 forintba került a krumpli. A drágulás hátterében az áll, hogy a reméltnek csupán a fele termett meg - írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
november
12. 09:31

Kilencszáz éves pincék fölött dolgoznak a tokajibor-kutatók

Kilencszáz éves pincék fölött dolgoznak a tokajibor-kutatók Őrködnek egy hungarikum, a tokaji bor minőségén, kutatják, hogyan lehet még finomabb borokat készíteni a világörökség részét képező Tokaji Borvidéken, miközben maguk is bírnak egy darabbal a világörökségből: a székházuk alatt húzódó, majd' 800 méter járathosszúságú, muzeális Rákóczi-borpince kilencszáz éves is lehet. Ők a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
Tovább
2012.
november
10. 10:05

Tennivalók a kertben: terményeink elraktározása

Tennivalók a kertben: terményeink elraktározása Mielőtt ténylegesen beköszöntene a zordabb időszak és lehullana a hó, felettébb fontos teendőnk kiskertünk terményeinek elraktározása.
Tovább
2012.
október
13. 11:25

Heti tennivalók a kertben

Heti tennivalók a kertben Októberben a növények a vegetációs időszak végéhez közelednek, mi pedig utoljára rugaszkodunk neki a nagyobb kerti munkáknak, melyek hasznának jelentős részét már csak a jövő évben élvezhetjük. Ez az időszak még kiválóan alkalmas arra, hogy örökzöldeket, díszcserjéket telepítsünk, trágyázzunk, valamint a közelgő fagy ellen védekezzünk.
Tovább
2012.
szeptember
30. 09:06

Kevesebb, de jobb a szőlőtermés, mint tavaly

Kevesebb, de jobb a szőlőtermés, mint tavaly Importálni is kell majd bort az előzetes becslések szerint, ugyanis a hazai szőlőtermés kevesebb lesz a tavalyinál. Igaz, nagyon jó minőségű, aminek egyértelműen örülnek a borászok. A legtöbb helyen igyekezni kell a szürettel - ez derül ki a történelmi borvidékeken készült felmérésből.
Tovább
2012.
szeptember
19. 14:56

Önbevallást kell készíteni a termőföldről

Önbevallást kell készíteni a termőföldről Önbevallást kell majd készítenie mindenkinek arról, hogy mennyi földje van - olvasható a vidékfejlesztési miniszterrel készült interjú összefoglalójában az inforadio.hu-n.
Tovább
2012.
szeptember
12. 11:15

Jó minőségű a szőlőtermés

Jó minőségű a szőlőtermés Jó minőségű az idei szőlőtermés, régen volt ilyen egészséges a magyar szőlő, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.
Tovább
2012.
augusztus
01. 18:46

Drágul a kenyér

Drágul a kenyér A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszak árához képest, ezért a kenyér ára is várhatóan emelkedik - közölte a Magyar Pékszövetség.
Tovább
2012.
július
28. 09:37

Heti tennivalók a kertben: nyári szaporítás

Heti tennivalók a kertben: nyári szaporítás Egész évi kertészkedésünk eredményei ebben az időszakban válnak leginkább láthatóvá kiskertünkben, viszont egy vérbeli kertész legnagyobb öröme mi más lenne, mint egy új növény, egy új élet létrehozása, melyre az egyik legalkalmasabb időszak július vége és augusztus első fele.
Tovább
2012.
július
26. 18:16

Felhőszakadások sem enyhítik az aszályt

Felhőszakadások sem enyhítik az aszályt Hiába tűnik úgy, hogy az elmúlt időszakban sok a csapadék, ez messze nem elég ahhoz, hogy csökkenjen a súlyos szárazság az országban. Vannak olyan helyek, ahol lassan a kutak elapadására is számítani kell.
Tovább
2012.
július
24. 11:08

Igazi kincs a magyar méz

 Igazi kincs a magyar méz Az akác, a hárs, a repce és a napraforgó virágzása után már a vége felé jár az idei mézelési szezon. A méhészek megkezdték az atka elleni védekezést, felkészítik a kaptárakat a pihenő időszakra, és megpróbálják jó áron értékesíteni a mézet.
Tovább
2012.
május
27. 10:50

Őseink gyümölcsei

Őseink gyümölcsei Erdeinket járva több olyan gyümölccsel is találkozhatunk, melyeket őseink még jól ismertek és gyűjtöttek. Ezek a nemesített gyümölcseinknél sokkal egyszerűbben termeszthetők otthon is. Közülük most a fekete és fehér epret, a húsos somot, a házi berkenyét és a homoktövist mutatjuk be.
Tovább
2012.
május
26. 09:40

Heti tennivalók a kertben: paradicsompalánták gondozása

Heti tennivalók a kertben: paradicsompalánták gondozása A várva várt májusi csapadék után - kiheverve a lokális fagyosszentek kártételeit - ne dőljünk még hátra kerti székeinkben, hiszen Orbán még tartogathatott meglepetéseket a fagyzugosabb helyeken. Tehát a hét végén már bátran pótolhatjuk melegigényes tartalékpalántáinkból a sérülteket.
Tovább
2012.
május
22. 15:37

Még mindig a téeszeket hibáztatják!

Még mindig a téeszeket hibáztatják! Tévút volt a téesz-világ, kár nosztalgiázni, de időszerű volna átfogó elemzést készíteni a kollektivizált mezőgazdaság máig nyúló kedvezőtlen hatásairól. A téeszek szétszedésével és kényszer-átalakításával a falvakban tucatszám szűnt meg a munkalehetőség.
Tovább
2012.
április
12. 11:17

Óriási a veszteség, méregdrága lesz a gyümölcs

Óriási a veszteség, méregdrága lesz a gyümölcs A Bács-Kiskun megyei meteorológiai állomásokon -5, -10 fokot mértek keddre virradó éjszaka. Ritkán hűl le a levegő ennyire április közepén. Súlyosbította a kárt az, hogy a fagyás a késő esti órákban kezdődött és csak reggel enyhült. Ráadásul egyes gyümölcsfákat teljes virágzásban ért a fagy támadása.
Tovább
2012.
április
11. 10:04

A tavaszi kert veszélyei állatainkra

A tavaszi kert veszélyei állatainkra Itt a tavasz, kezdenek rügyezni a fák. Aki csak teheti, a kiskertben vagy a hétvégi telken tölti minden szabadidejét, hiszen rengeteg munka vár egy igazi kertészre. A nappalok hosszabbodásával, a fokozatos felmelegedéssel a növények újraélednek, és robbanásszerűen burjánzani kezdenek. Az ebben az időszakban elvégzendő munkálatoknak azonban mind ránk, mind állatainkra nézve lehetnek káros hatásaik, ezért fontos, hogy foglalkozzunk ezekkel.
Tovább
2012.
április
07. 06:59

Áprilisi teendők a kertben!

Áprilisi teendők a kertben! A következőkben szeretnénk tanácsot adni, hogy milyen kerti teendőket, tennivalókat érdemes áprilisban elvégezni a virágok, zöldségek és fűszernövények, gyümölcskertek körül. A növényvédelem ebben az időszakban is rendkívül fontos!
Tovább
2012.
március
24. 11:53

Május végig lehet szőlő újratelepítési kérelmet beadni

Május végig lehet szőlő újratelepítési kérelmet beadni Május végéig lehet benyújtani a szőlő újratelepítési kérelmeket Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához, a fizetendő összeg hektáronként 150 ezer forint, ami a csökkentő tényezők alkalmazása esetén sem lehet kevesebb, mint 20 ezer forint.
Tovább
2012.
február
02. 18:36

Már a fák is versenyeznek

Már a fák is versenyeznek A felsőmocsoládi öreg hárs képviseli Magyarországot az Európai Év Fája verseny 2012 elnevezésű versenyen, amelynek jelöltjeire február 1-jétől 29-éig lehet szavazni. A megmérettetésen azok a bolgár, cseh, francia, lengyel, magyar, román és szlovák fák vesznek részt, amelyek az adott országban elnyerték az Év Fája címet.
Tovább
2012.
január
16. 12:22

Orbán: agrárország vagyunk

Orbán: agrárország vagyunk Magyarország "minden ellenkező híreszteléssel szemben" eredendően mezőgazdasági ország - jelentette ki a miniszterelnök a Darányi Ignác Terv, a nemzeti vidékstratégia végrehajtási keretprogramjának hétfői bemutatóján. Orbán Viktor a terv céljait a megőrzés, a megújítás és a minőség hármas jelszavával foglalta össze és beszédében sürgette a földtörvény módosítását, illetve további szabályok megalkotását a birtok- és tulajdonvédelem érdekében.
Tovább
2011.
december
11. 11:10

Kertépítés másképp: télen is élő kertek

Kertépítés másképp: télen is élő kertek A mérsékelt égöv alatt az év 5-6 hónapja - kertészeti szempontból szomorú időszak. Sötét szürke égbolt, rövid nappalok, lombjuk vesztett kopasz fák, az elmúlásra emlékeztető, melankolikus hangulatot árasztó környezet vesz körül bennünket. Nem véletlen, hogy a "spleen" (kedélybetegség) Angliából származik, ahol a szürke esős napok még hosszabban nyomasztják az emberi pszichét.
Tovább
2011.
november
28. 08:59

Mit eszünk jövőre?

Mit eszünk jövőre? Az idén a termőföldek jó átlaghozamokat hoztak, a piaci árak is jók, problémát most az okoz, hogy kevés eső esett eddig, s ezért a 2012-es kilátások egyelőre nem túlságosan biztatóak - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette, az időjárás a betakarítási munkáknak kedvezett, a talajmunkáknak azonban nem.
Tovább
2011.
november
12. 08:26

Zöldségtárolás, faültetés – Jövő heti tennivalók a kertben

Zöldségtárolás, faültetés – Jövő heti tennivalók a kertben Szedjük a bimbóskelt és a póréhagymát folyamatosan, de ha kint maradnak, az se baj, mert bírják a fagyot. Ültethetjük még az őszi fokhagymát, vethetjük "tél alá" a zöldborsót. Erre a célra alkalmas az 'Express', a 'Rajnai törpe', a 'Gloire de Quimper', a 'Debreceni korai sötétzöld', a 'Debreceni korai velő', az 'Újmajori korai'. Előtte adjunk 10 dkg pétisót, 15 dkg szuperfoszfátot és 5 dkg kénsavas kálit 10m2-re. 25 cm sor- és 8-10 cm mélységbe vessünk.
Tovább
2011.
október
17. 09:12

Új halfajták a tányéron

Új halfajták a tányéron Összesen négyszáz mázsa halat emeltek ki a hortobágyi tavakból az I. hortobágyi lehalászási ünnep alkalmából a hétvégén. A hal egészséges, Magyarországon mégsem fogy elegendő belőle, még mindig ritka vendég az étrendünkben. A hazai fogyasztás szezonális, főleg a karácsonyi időszakra összpontosul. Az utóbbi időben azonban a ponty mellett egyre több fajta halat keresnek a vásárlók.
Tovább
2011.
október
02. 17:26

Egy koca, egy porta program

Egy koca, egy porta program A kormány sertéságazati stratégiájának első ütemében 600-800 ezerrel nőhet a sertések száma, ha megvalósul a miniszterelnök által kezdeményezett "egy koca - egy porta" program - mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke.
Tovább
2011.
szeptember
09. 12:27

Felére esik a magyar bortermelés? - Drágulni fog a bor

Felére esik a magyar bortermelés? - Drágulni fog a bor A magyar szőlőterület alig negyede lehet korszerű, a többi öreg, elavult. Emiatt a következő években a magyarországi bortermelés jelenlegi csökkenő iránya tovább folytatódhat - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa az MTI-nek.
Tovább
2011.
július
30. 09:21

Heti tennivalók a kertben: gyümölcsfák kezelése

Heti tennivalók a kertben:  gyümölcsfák kezelése Figyeljünk a csemegekukorica érésére, mert hamar megöregszik. Ha körömmel könnyen benyomható, akkor a legjobb. Ha sok van, pár perc főzés után lefagyaszthatjuk. Őszi szedésre most vessünk spenótot. Megkísérelhetjük a zöldborsó másodvetését is. Szedjük a dinnyéket.
Tovább
2011.
június
25. 16:52

Biogazdálkodás a gyakorlatban

Biogazdálkodás a gyakorlatban Az ökológiai termékek, más szóval biotermékek, olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek, takarmányok, alapanyagok, amelyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő. Feldolgozott, több komponensből álló élelmiszerek esetében csak az minősül bioterméknek, amely legalább 95 százalékban tartalmaz bio összetevőket.
Tovább
2011.
június
25. 06:54

275 forint lesz az állami cukor

275 forint lesz az állami cukor Várhatóan hétfőn írja alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 2000 tonna cukor állami készletből történő felszabadításával, illetve annak értékesítésével kapcsolatos dokumentumokat. A jelzett mennyiségből 1000-1000 tonnát a Coop és a CBA üzletekben értékesítenek majd. A cukornak maximált ára lesz, kilónként 275 forintba kerül majd. Ez olcsóbb, mint a 350 forint körüli kereskedelmi ár
Tovább
2011.
június
17. 15:26

Tartósan magas élelmiszerárakra kell számítanunk

Tartósan magas élelmiszerárakra  kell számítanunk Pénteken megjelent közös elemzésében az OECD és a FAO arra is figyelmeztet, hogy az árak heves ingadozása is jellemző lehet a 2020-ig tartó időszakban.
Tovább
2011.
június
08. 11:13

Járvány - Nincs szükség uniós szintű élelmiszerbiztonsági intézkedésekre

Járvány - Nincs szükség uniós szintű élelmiszerbiztonsági intézkedésekre A halálos áldozatokat is követelő hasmenésjárvány továbbra is kis területre korlátozódik, élelmiszer-biztonsági, egészségügyi szempontból nincs szükség európai uniós szintű intézkedésekre a fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos szerint.
Tovább
2011.
május
11. 10:54

Tízezerszám lehetne munkahelyet teremteni gyógynövénygyűjtéssel

Tízezerszám lehetne munkahelyet teremteni gyógynövénygyűjtéssel Egyesek szerint a gyógynövénytermesztés is a rendszerváltás áldozata lett. Azóta az ágazat folyamatosan épül le, pedig szabályozási háttér átalakításával több tízezer hátrányos munkapiaci helyzetű térségben élő, alacsonyan képzett munkanélkülinek jelenthetne jövedelemforrást.
Tovább
2011.
április
19. 17:18

Így lehetne olcsóbb az élelmiszer - Durva áfacsökkentést szorgalmaznak

Így lehetne olcsóbb az élelmiszer - Durva áfacsökkentést szorgalmaznak Akár a jelenlegi felére-harmadára kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját az ágazati szervezetek szerint. Ma a sütőipari és a tejtermékekre 18 százalékos, az összes többi élelmiszerre 25 százalékos áfa vonatkozik, amivel Magyarország - Dániával holtversenyben - a legmagasabb kulcsot alkalmazza az Európai Unió tagországai közül, ráadásul a hazai áfaterhelés jóval meghaladja a 10 százalék körüli átlagos uniós mértéket is.
Tovább
2011.
április
12. 13:27

Hol és hogyan vásárolj életképes palántákat?

Hol és hogyan vásárolj életképes palántákat? Akinek van kertje, vagy nevel növényeket az erkélyén, ismeri a minden évben újra meg újra előtörő, hajthatatlan késztetést, hogy újabb virágokkal gyarapítsa gyűjteményét. A tavaszi kert- és balkonmegújítás rendszerint néhány (vagy több) új növényt is megkíván, ez természetes. De hogy az új növényeket hol, hogyan, milyen minőségben és mennyiért szerzed be – egyáltalán nem mindegy. Ha nem vagy résen – illetve nem vértezed fel magad az alapvető kertészeti ismeretekkel –, könnyen kereskedelmi trükköknek eshetsz áldozatul.
Tovább
2011.
április
11. 17:51

Egy év alatt a felével nőtt a mezőgazdasági termékek ára

Egy év alatt a felével nőtt a mezőgazdasági termékek ára Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 februárjában 47,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – jelenti a KSH. A növényi termékek árszínvonala 67,9, az élő állatok és állati termékeké 13,3 százalékkal emelkedett. 2011. január-februárban az agrártermékek termelőiár-szintje 42,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; közülük a növényi termékek ára 61,3, az élő állatok és állati termékeké 12,0 százalékkal nőtt.
Tovább
2011.
április
10. 14:46

Fazekas: A vidék a magyarság fennmaradásának záloga

Fazekas: A vidék a magyarság fennmaradásának záloga Az eddig hiányzó, átfogó koncepció legfontosabb alapelve, hogy a magyar vidékre szüksége van az országnak, mert ez a magyarság fennmaradásának záloga, és ehhez kell hozzárendelni az eszközöket, megfogalmazni a célokat - fejtette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy karcagi gazdanapon.
Tovább
2011.
április
08. 16:37

A legszebb tavaszi virágok

A legszebb tavaszi virágok A tavasz igazán csodálatos időszak, ilyenkor feléled a természet, a nap ragyog, és a virágok szirmot bontanak. Most lássuk a legszebb tavaszi növényeket, amelyek kertünk tökéletes díszei lehetnek.
Tovább
2011.
április
04. 10:00

Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben

Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei. Nagyszüleink nemcsak azt tudták, hogy melyik növény mire jó, hanem azt is, hogy mely növények melyik része mérgező. Mára ez a generációról generációra szálló tudásunk elhalványodott. Frissítsük fel az örök érvényű ismereteket: mely növényekkel kell a leginkább vigyázni!
Tovább
2011.
március
25. 09:17

"Kihalnak" a gazdák

"Kihalnak" a gazdák Élelmezésbiztonsági szempontból is órási problémának nézünk elébe, mert a következő években tömegesen mennek majd nyugdíjba a termelők EU-szerte, a fiatalok pedig kevesen vannak.
Tovább
2011.
március
21. 20:45

Kertészkedő nép a magyar

Kertészkedő nép a magyar Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik szabadidejében a kertjével, dísznövények vásárlására a jövedelméhez képest sokat költ. A hobbikertészet ugyan kevéssé kutatott terület, de a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarország az európai élbolyban van ezen a területen. A magyar emberek szabadidejükben - a barátokkal való találkozás után - legszívesebben a növényeik és kertjük ápolásával szeretnek foglalkozni. Az itthon évente dísznövényekre fordított fejenkénti 7000 forint - a magyar jövedelmekre vetítve - jelentősnek számít, régiónkban csupán Csehország áll hasonló szinten.
Tovább
2011.
január
24. 16:45

Magyar embernek magyar földet a nyugdíjhoz!

Magyar embernek magyar földet a nyugdíjhoz! A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld, nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását. Raskó György: Rémes ötlet a föld alapú nyugdíj előtakarékosság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART