Címke: munka (209 találat)

2015.
július
22. 10:12

Nyugdíjasokat foglalkoztat a Daimler

Nyugdíjasokat foglalkoztat a Daimler Egyre több nyugállományba vonult korábbi munkatársát foglalkoztatja tanácsadóként a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető német Daimler.
Tovább
2015.
április
21. 11:13

A feketemunka hátrányaira figyelmeztet a NAV

A feketemunka hátrányaira figyelmeztet a NAV Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk "feketén", azaz bejelentés nélkül alkalmaz, a következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat, de például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is - figyelmeztet az adóhatóság.
Tovább
2014.
november
12. 22:41

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók A jövő januári béremelésért, az életpályamodell 2016 januári bevezetéséért demonstráltak szerda délután Budapesten a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek. Követeléseiket petícióban rögzítették, ezt este átadták a miniszterelnök megbízottjának.
Tovább
2014.
március
23. 16:39

Az Európai Parlament előtt a magyar korkedvezményes nyugdíj ügye

Az Európai Parlament előtt a magyar korkedvezményes nyugdíj ügye Nyitva hagyták az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságában csütörtökön tartott meghallgatás nyomán a korkedvezményes nyugdíj ellen benyújtott magyar panaszok ügyét.
Tovább
2013.
december
08. 09:16

A dolgozók kétharmada az országos átlag alatt keres

A dolgozók kétharmada az országos átlag alatt keres A munkavállalók kétharmada az országos bruttó 225 ezer forintos átlagjövedelemnél 18 százalékkal kevesebbet, bruttó 190 ezer forintot keres havonta - derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.
Tovább
2013.
október
14. 10:38

Foglalkoztatási program indul az 55 év feletti nőknek

Foglalkoztatási program indul az 55 év feletti nőknek A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatási programot indít azoknak az 55 év feletti munkanélküli nőknek, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb mint 1 év hiányzik – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár.
Tovább
2013.
október
12. 07:37

Mi újság a munkahelyen?

Mi újság a munkahelyen? A magyar munkavállalók kevésbé elégedettek a munkájukkal, ennek ellenére jobban kijönnek a főnökükkel, kifejezetten baráti a viszonyuk a kollégákkal és jobbnak tartják a munkakörnyezetüket is az uniós átlagnál - derül ki a Profession.hu Munkahelyi Környezet című kutatásából. A közel 2500 válaszadó közül 38 százalék a fizetésével is elégedett volt.
Tovább
2013.
október
04. 16:20

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács Az idősebb munkavállalók jogainak megerősítését szorgalmazta az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, pénteki strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában. A dokumentum szerint az idősek gyakran igazságtalan diszkrimináció elszenvedői, amikor be kívánnak lépni, vagy vissza akarnak kerülni a munkaerőpiacra, illetve amikor továbbképzésre jelentkeznek.
Tovább
2013.
augusztus
26. 10:48

Túl sok nyugdíjas, vagy túl sok robot lesz?

Túl sok nyugdíjas, vagy túl sok robot lesz? Mitől féljünk inkább, attól hogy idővel túl sok lesz a nyugdíjas és kevés a dolgozó, vagy attól hogy a robotok miatt sok lesz a munkanélküli?
Tovább
2013.
augusztus
26. 09:33

Munkaszüneti napok körüli munkarend

Munkaszüneti napok körüli munkarend Idén még két szombat lesz munkanap, jövőre – összesen – három "ledolgozós hétvége" lesz a tervek szerint. A szombati munkanap kapcsán kicsit előre tekintünk, majd felidézzük a múltat a munkaszüneti napokra vonatkozó jogszabályok által, az ado.hu segítségével.
Tovább
2013.
augusztus
14. 08:40

Az 55 év felettiek foglalkoztatását segíti leginkább a Munkahelyvédelmi Akció

Az 55 év felettiek foglalkoztatását segíti leginkább a Munkahelyvédelmi Akció Több mint 730 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette az első félévben a munkahelyvédelmi akció, a támogatott munkavállalók fele a nyugdíjhoz közeledő 55 év feletti korosztályból kerül ki - közölte a Fidesz.
Tovább
2013.
augusztus
03. 08:19

Még 500 nyugdíjas foglalkoztatása van függőben

Még 500 nyugdíjas foglalkoztatása van függőben Csaknem ötszáz nyugdíjas korú egészségügyi dolgozó továbbfoglalkozatási kérelmének elbírálása még tart a közszférában - derül ki Doncsev Andrásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának pénteken az Országgyűlés honlapján közzétett írásbeli válaszából.
Tovább
2013.
július
23. 09:35

A cél a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer

A cél a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer Lesz-e a nyugdíja az eljövendő generációknak? A kormány a nyugdíjbiztosítási rendszer teljes átalakításával ad választ a kérdésre: a fenntarthatóság érdekében megemelték a nyugdíjkorhatár 65 évre, átszervezték a szociális és rehabilitációs ellátásokat, a kötelező magán-nyugdíjpénztári belépés és a korhatár előtti öregségi nyugdíj megszűnt. A közigazgatás korszerűsítése jegyében az elektronikus nyilvántartások fejlesztésével papír helyett elektronikus dossziéban tárolják adatainkat. Ősszel kezdődik a 471 000 aktív korút érintő hivatalbóli adategyeztetési eljárás, amely átláthatóbbá teszi majd az 1955-59-es korosztály nyugdíj-megállapításait.
Tovább
2013.
július
06. 03:52

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában Az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai - nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg júliustól.
Tovább
2013.
július
01. 19:05

Könnyebb a pályakezdőknek, mint az ötveneseknek a munkaerő-piacon

Könnyebb a pályakezdőknek, mint az ötveneseknek a munkaerő-piacon A Randstad Workmonitor felmérése szerint miközben a magyarok többsége támogatja, hogy a munkaadója 25 éves vagy ennél fiatalabb pályázót vegyen fel az üres pozíciókba, az 55 év felettiek alkalmazását a válaszadók 65 százaléka elutasítaná.
Tovább
2013.
június
15. 10:02

Németországban sokan kényszerülnek nyugdíjba

Németországban sokan kényszerülnek nyugdíjba Németországban egyre több munkavállaló szenved pszichés betegségekben, és kényszerül ezért arra, hogy idő előtt vonuljon nyugdíjba. Csupán a nyugdíjból mindenesetre alig tudnak megélni - írja a Süddeutsche Zeitung.
Tovább
2013.
április
21. 07:48

Pályamegújító program indul

Pályamegújító program indul Senior Pályamegújító Programot indít az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a felsőfokú végzettségű, legalább 15 éves munkatapasztalattal rendelkező és jelenleg tartósan álláskeresőknek - közölte az uniós pályázatokat kezelő állami tulajdonú szervezet.
Tovább
2013.
április
11. 17:13

Továbbfoglalkoztatás - Még nincsenek végleges adatok

Továbbfoglalkoztatás - Még nincsenek végleges adatok Az egészségügyi ágazatban a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatási tájékoztatása még nem fejeződött be, így az érintettek száma sem tekinthető véglegesnek - közölte az államtitkárság.
Tovább
2013.
április
09. 08:50

Változtatnak a szabadság kiadásának rendjén

Változtatnak a szabadság kiadásának rendjén Megjelent a kormány honlapján az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával összefüggő és egyéb célú módosításáról szóló törvénytervezet. A tervezet indoklása szerint a távollét esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap, és mennyi a távollét időtartama.
Tovább
2013.
április
01. 04:46

Mi lesz a nyugdíjas tanárokkal? - Egy példa

Mi lesz a nyugdíjas tanárokkal? - Egy példa Még mindig bizonytalan azoknak a nyugdíjas korú közalkalmazottaknak a sorsa, akik szeretnének tovább dolgozni június 30. után is, ezért kérelmezték továbbfoglalkoztatásukat. Április 30-ig kell jelezniük a nyugdíjfolyósítónak, hogy a fizetésüket vagy a nyugellátást választják, de még mindig nem tudják, megkapják-e az engedélyt, hogy tovább dolgozhassanak.
Tovább
2013.
március
22. 08:35

Még mindig sok a rokkantnyugdíjas

Még mindig sok a rokkantnyugdíjas A kormány előreláthatólag 2014 végéig fejezi be a rokkantnyugdíjak felülvizsgáltatását. Az eddigi vizsgálatok alapján a rokkantak 11 százalékát nyilvánították munkaképesnek.
Tovább
2013.
március
19. 08:45

Túlpörgetett pályázat

Túlpörgetett pályázat A benyújtás első napján, hétfőn annyi pályázat érkezett a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának támogatása kiírt pályázatra, amely szükségessé tette a kiírás jogszabály szerinti felfüggesztését - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Tovább
2013.
március
10. 11:29

Kényszerből is dolgoznak

Kényszerből is dolgoznak Ugrásszerűen növekszik az idősebb munkavállalók száma, mind több nyugdíjas vagy nyugdíj közeli ember ma is aktív. Igaz, Magyarország még így is hátul kullog a nemzetközi mezőnyben: úgy tűnik, a nagy többségnek csak álom munkában maradni.
Tovább
2013.
március
05. 09:10

2400-an kértek felmentést a nyugdíjaztatás alól

2400-an kértek felmentést a nyugdíjaztatás alól A köznevelés területén nyolcszázhatvanan, az egészségügyben dolgozók közül pedig több mint ezerötszázan jelezték, hogy a nyugdíjkorhatár után is meg kívánják őrizni munkájukat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2013.
február
28. 22:16

A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok

A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A tanév biztonságos befejezése és az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében, összhangban a kormányhatározattal, valamint a pedagógus-szakszervezetekkel kötött megállapodásnak megfelelően született a döntés.
Tovább
2013.
február
23. 09:42

Több mint 800 pedagógus választaná a munkát a nyugdíj helyett

Több mint 800 pedagógus választaná a munkát a nyugdíj helyett Mintegy 830 pedagógus folytatná a munkát abból a csaknem 3700-ból, akik értesítést vettek át a kötelező nyugdíjazást rögzítő kormányhatározat miatt. A továbbra is dolgozni kívánó, nyugdíjaskorú pedagógusok kérték a döntés alóli mentességüket.
Tovább
2013.
február
23. 04:46

Maradnának az egészségügyben a nyugdíjas korúak

Maradnának az egészségügyben a nyugdíjas korúak Eddig több mint kétezer egészségügyi dolgozó mentességét kérték a kötelező nyugdíjazás alól - mondta el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.
Tovább
2013.
február
10. 12:39

Nem igaz, hogy kiugróan magas a rokkantnyugdíjasok aránya

Nem igaz, hogy kiugróan magas a rokkantnyugdíjasok aránya Az elmúlt években számtalan változás történt a nyugdíjrendszerben, az intézkedések legfőbb célja az volt, hogy alacsonyabb szintre szorítsa a nyugdíjrendszer fenntartásából fakadó terheket. A jogosultsági feltételek szigorításának hatására a nyugdíjasok létszáma némileg csökkent, ennek ellenére a nyugdíjkiadások folyamatosan és erőteljesen nőttek a GDP-hez mérve.
Tovább
2013.
február
04. 13:23

A jogosultak alig tizede használja ki a rehabilitációs kártyát

A jogosultak alig tizede használja ki a rehabilitációs kártyát Január közepéig 67560 rehabilitációs kártyát adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, augusztusban azonban még csak 6014 munkavállaló használta fel a plasztikot 3482 munkaadónál, utóbbiak az adott hónapban 129 millió forint adókedvezményt érvényesítettek ezáltal - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2013.
január
11. 20:30

Cser Ágnes szakszervezete is fellép a nyugdíjasokért

Cser Ágnes szakszervezete is fellép a nyugdíjasokért A nyugdíjasokat érintő hátrányos megkülönböztetés miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és az alapvető jogok biztosához fordul a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) - közölte Cser Ágnes, a szervezet elnöke.
Tovább
2013.
január
10. 22:38

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai A kormányzati honlapon közzétett videointerjúban ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.
Tovább
2013.
január
10. 14:53

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett Az MSZP szerint a kabinetnek vissza kellene vonnia a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő decemberi határozatát, mert ezzel totális káoszt idéz elő - mondta Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Tovább
2013.
január
09. 14:54

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta továbbá, hogy februárban megkezdik a béremelési tárgyalások következő körét.
Tovább
2013.
január
06. 11:07

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében Változatlan Orbán Viktor kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, az LMP-s Szilágyi László nyílt levelére reagálva. A miniszterelnök korábban azt mondta, egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában utánpótlásgondok vannak.
Tovább
2013.
január
02. 10:20

Január végéig rúgják ki a nyugdíjas közalkalmazottakat

Január végéig rúgják ki a nyugdíjas közalkalmazottakat Közzétette a kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő határozatát, amely szerint január végéig kell intézkedniük a minisztereknek a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyának megszüntetéséről. Az egyetemeken, főiskolákon tanítók kivételt jelentenek, és indokolt esetben mások is tovább foglalkoztathatóak.
Tovább
2012.
december
31. 10:08

Nincs általános nyugdíjmentesség az egészségügyben és az oktatásban

Nincs általános nyugdíjmentesség az egészségügyben és az oktatásban Közzétette a kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő határozatát, amely szerint január végéig kell intézkedniük a minisztereknek a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyának megszüntetéséről. Az egyetemeken, főiskolákon tanítók kivételt jelentenek, és indokolt esetben mások is tovább foglalkoztathatóak.
Tovább
2012.
december
29. 14:25

Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása

Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása jövőre; az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
december
29. 11:47

Készül a nyugdíjbiztosító elektronikus ügyintézési rendszere

Készül a nyugdíjbiztosító elektronikus ügyintézési rendszere Mostanáig mintegy 17 millió okmányt rögzítettek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF) a biztosító elektronikus ügyintézési rendszerének kialakításához.
Tovább
2012.
december
19. 10:45

Még hónapokig "rendezik" a nyugdíjas egészségügyi dolgozók fizetését

Még hónapokig "rendezik" a nyugdíjas egészségügyi dolgozók fizetését Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint a következő hónapok kérdése, hogy a kettős juttatás tilalmának életbe lépésével milyen részletszabályok szerint "rendezik" a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérezését.
Tovább
2012.
december
18. 08:48

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában Az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai - a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg a parlament hétfői döntése alapján.
Tovább
2012.
december
14. 17:50

Nem kell az orvos, a tanár, ha nyugdíjas

Nem kell az orvos, a tanár, ha nyugdíjas A kormány kisöpörné a nyugdíjas orvosokat és tanárokat a közszférából. Vagy a nyugdíjrendszerből. Egy törvénymódosító javaslat szerint a többi közszolga mellett nekik is választaniuk kell: nyugdíj vagy munka. Ha a munkát választják, hiába érték el a korhatárt, nem kaphatnak majd nyugdíjat 2013-tól. Ha a nyugdíjat választják, búcsúzhatnak a munkahelyüktől. Az ország egyes részein leállhat a betegellátás, mondják az orvosok - írja az index.hu.
Tovább
2012.
december
10. 19:14

Nem lenne szabad lemondani a nyugdíjasokról

Nem lenne szabad lemondani a nyugdíjasokról Több munkalehetőség kellene nekik, hogy aktívak maradjanak. Ez gazdasági és társadalmi érdek is lenne. Ők lehetnének az elöregedő társadalomban a növekedés egyik pillére.
Tovább
2012.
december
04. 11:13

Megéri dolgozni rehabilitációs ellátás mellett

Megéri dolgozni rehabilitációs ellátás mellett 2013-tól csak akkor szünetelne a rehabilitációs ellátás folyósítása, ha az ellátás mellett az érintettek napi négy vagy heti húsz órát meghaladóan folytatnak kereső tevékenységet - ezt tartalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslata, amelyet a kormány elé terjesztettek.
Tovább
2012.
november
28. 09:43

Nyugdíjperek jönnek 2013-tól

Nyugdíjperek jönnek 2013-tól Mielőtt kisadózóvá válnánk, érdemes a társadalombiztosítás oldaláról is szemügyre venni a katáról szóló jogszabályt, mert az számos meglepetést tartogat – derült ki a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett Adómozaik konferencia második napján. Jövőre adattisztításba és adategyeztetésbe kezd a nyugdíjbiztosító, amit a munkaügyi bíróságokon perek sokasága követhet.
Tovább
2012.
november
26. 10:12

Egyetlen rokkant sincs biztonságban?

Egyetlen rokkant sincs biztonságban? Bárkit bármikor berendelhetnek felülvizsgálatra, az 57 évesnél idősebb rokkantnyugdíjasokat és a féllábúakat is, hogy aztán közöljék velük: január 1-jétől már csak 41 ezer 800 forintra jogosultak. A nyugdíjbiztosító nem válaszol a kérdéseinkre - írja a Vasárnapi Hírek.
Tovább
2012.
november
21. 15:48

Egyre több idős német dogozik a nyugdíj mellett

Egyre több idős német dogozik a nyugdíj mellett Egyre több 70 éven felüli német nyugdíjas vállal munkát, számuk meghaladja a 400 ezret, a nyugdíjasok érdekképviselete szerint a növekedés oka az időskori elszegényedés.
Tovább
2012.
október
28. 17:51

A munkáltatóknak is egyre fontosabb a nyugdíj ügye

A  munkáltatóknak is egyre fontosabb a nyugdíj ügye A munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy támogassák alkalmazottaik felkészülését időskori éveikre, a leendő nyugdíjasok elkötelezettsége viszont még nem elég erős ebben a tekintetben - állapította meg az Aegon biztosítócsoport megbízása alapján kilenc országban elvégzett kutatás.
Tovább
2012.
október
17. 19:10

Reménytelen helyzetben 50 felett

Reménytelen helyzetben 50 felett Egyre tovább dolgoznak az emberek Európában, miközben az 50 év fölöttiek és a fiatalok körében is gyorsan nő a munkanélküliség. Az anyagi problémákat generációs konfliktusok tetézhetik.
Tovább
2012.
szeptember
25. 16:40

Az idősebbek pontosabbak, a fiatalok inkább túlóráznak

Az idősebbek pontosabbak, a fiatalok inkább túlóráznak Fiatal és idősebb munkavállalók munkastílusa, kommunikációs stílusa és elvárásai közötti különbségekre mutat rá az a felmérés, amely jelzi, fontos ezek összehangolása, hiszen gyakori, hogy fiatalabb főnök irányítja az idősebb beosztottakat.
Tovább
2012.
szeptember
12. 20:36

Új "nyugdíjpillért" javasolnak a vasasok

Új "nyugdíjpillért" javasolnak a vasasok Német típusú "munkaidőszámla" bevezetését javasol a Vasas Szakszervezeti Szövetség. A kilencvenes évek végén speciálisan a nagyvállalatok számára bevezetett rendszer lényege, hogy a dolgozók virtuális számlán gyűjthessék túlóráikat, illetve nem rendszeres juttatásaikat, vállalati nyugdíjalapot, egyfajta lehetséges harmadik pillért képezve így a nyugdíjrendszerben.
Tovább
2012.
augusztus
16. 07:40

Újabb levél jön Orbántól

Újabb levél jön Orbántól Megkezdődött a miniszterelnök munkahelyvédelmi akcióról szóló tájékoztató levelének kiküldése, azt szeptember végéig minden nagykorú állampolgár megkapja - közölte a kormányfő sajtóstábját vezető helyettes államtitkár.
Tovább
2012.
július
25. 15:38

Visszaküldenék dolgozni a nyugdíjasokat

Visszaküldenék dolgozni a nyugdíjasokat A jövőben elkerülhetetlenné válik, hogy a 65 év felettiek közül is minél több embert a "munka világában tartsanak" - állítja az egyik gazdaságkutató intézet.
Tovább
2012.
július
21. 09:42

Egy nagyvárosnyi magyar fizeti nyugdíjjárulékát Németországban

Egy nagyvárosnyi magyar fizeti nyugdíjjárulékát Németországban Német hivatalos adatok szerint összesen 150 ezer 803 magyar fizet rendszeresen nyugdíjjárulékot az országban, a magyarok így a lengyelek után a második legnagyobb csoportot alkotják a nyugdíjjárulékot fizető között. Ellentétesen ítélik meg Németországban a munkavállalási korlátozást.
Tovább
2012.
július
17. 11:49

Rokkantügy: rákosként is lehet dolgozni

Rokkantügy: rákosként is lehet dolgozni Egy héttel ezelőtt jelent meg a femina.hu cikke a rokkantsági felülvizsgálatokról, melyben arra kérték olvasóikat, osszák meg velük történetüket. Számtalan levél érkezett, és az eseteket olvasva úgy döntöttek, hogy interjút készítenek a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal illetékesével Dr. Székely Ildikóval, az NRSZH Orvosi Módszertani Ellenőrzési Igazgatóságának vezetőjével.
Tovább
2012.
július
12. 08:16

Heim Péter: hosszú távon elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer drasztikus átalakítása

Heim Péter: hosszú távon elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer drasztikus átalakítása Hosszú távon a nyugdíjrendszer drasztikus átalakítására van szükség, hiszen ha a jövőben nem sikerül a társadalom elöregedését megállítani, szükséges lesz a nyugdíjba vonulók nettó béréhez viszonyított nyugdíjat, az úgynevezett helyettesítési rátát fokozatosan csökkenteni, vagy a nyugdíjkorhatárt emelni - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerdán az MTI-nek.
Tovább
2012.
július
08. 09:41

Nem félnek, de tiltakoznak a felülvizsgáló orvosok

Nem félnek, de tiltakoznak a felülvizsgáló orvosok A felülvizsgáló orvosok tiltakoznak Korózs Lajos nácizó nyilatkozata ellen. Közöljük a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumot. Persze tudni kell, hogy nem a szocialista politikus volt az első, aki Mengelét emlegette az egészségügyben.
Tovább
2012.
július
05. 09:54

A nyugdíjasként elért járulékköteles jövedelemről

A nyugdíjasként elért járulékköteles jövedelemről Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a munkavégzés, keresőtevékenység melletti nyugellátásra, egyéb ellátásokra való jogosultságról és a nyugdíjasként elért járulék köteles jövedelemről.
Tovább
2012.
június
27. 09:37

Egyszerűsödik a rokkantsági ügyintézés

Egyszerűsödik a rokkantsági ügyintézés Július elsejétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a megváltozott munkaképességűek ellátásával kapcsolatos ügyintézés - közölte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) Orvosi, Módszertani és Ellenőrzési Igazgatóságának vezetője.
Tovább
2012.
május
29. 08:51

Ki marad itthon?

Ki marad itthon? Az elmúlt 20 évben soha nem volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy véglegesen kivándorol. 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatásából. A 30 év alattiak fele külföldre költözne.
Tovább
2012.
május
22. 09:50

Ne a politikusoktól várjuk a nyugdíjkérdés megoldását!

Ne a politikusoktól várjuk a nyugdíjkérdés megoldását! A szakszervezetek merevségén, valamint a politikusok határozatképtelenségén túl mi magunk vagyunk a legnagyobb akadálya annak, hogy meghosszabbítsuk a munkával töltött éveink számát – véli Harry Smorenberg, a nyugdíjrendszerek szakértője, a Smorenberg Corporate Consultancy vezetője, aki tavaly a MABISZ éves konferenciáján is a nyugdíjrendszerek előtt álló kihívásokról beszélt.
Tovább
2012.
május
08. 20:38

Házi segítségnyújtók tüntettek munkájuk megőrzéséért

Házi segítségnyújtók tüntettek munkájuk megőrzéséért Mintegy negyven házi segítségnyújtó tüntetett kedden a Magyar Államkincstár veszprémi igazgatósága előtt, mivel veszélyben látják munkahelyüket, megélhetésüket.
Tovább
2012.
április
26. 10:17

Önök engem keresnek!

Önök engem keresnek! Álláskeresés során az idősebbek gyakran úgy érzik, labdába se rúghatnak a fiatalok mellett, pedig a munkaerőpiacon élet- és munkatapasztalataik miatt értékes munkavállalók. Az idegennyelv-ismeret hiánya azonban gyakran probléma.
Tovább
2012.
április
17. 09:08

Van-e jövő ötven felett?

Van-e jövő ötven felett? Ötven felett állást találni embert próbáló feladat. A Szabad Föld erki olvasója az egykor szebb napokat látott diósgyőri kohászok egyike – vasakarattal keresi a megoldást: nemcsak magának, de több helybelinek is munkát teremtene. Segítőket, támogatókat keres ötletéhez.
Tovább
2012.
április
15. 12:57

Nyugdíjkísérlet zajlik Magyarországon?

Nyugdíjkísérlet zajlik Magyarországon? A kelet-közép-európai régió országainak szűk mozgástere maradt a nyugdíjrendszerük átalakítására, amit demográfiai és munkaerő-piaci trendek tovább szűkítenek, miközben e problémák megoldása a következő évtized egyik legfontosabb kihívása marad - állapítja meg az ILO. Magyarország problémái e tekintetben nem kirívóak, bár egyes vélemények szerint a "magyar megoldás" egy nagyszabású társadalmi kísérletnek tekinthető.
Tovább
2012.
április
05. 11:22

Németországban idős munkavállalóknak is van hely

Németországban idős munkavállalóknak is van hely Németországban egyre jobbak az idősek munkavállalási lehetőségei, az elmúlt évben tovább emelkedett az idősek foglalkoztatottsága, a 60-64 éves korosztály negyedének van munkája. Az adatok alapján a 60 év feletti munkavállalók továbbra is keresettek a német munkaerőpiacon.
Tovább
2012.
március
30. 12:27

Az aktív időskor már nem vízió

Az aktív időskor már nem vízió Kevés magyar dolgozik idősebb korában, a nyugdíjkorhatár után pedig szinte alig találni munkát vállalókat. A legfőbb ok, hogy a népesség egészségi állapota katasztrofális, így amíg ez nem javul, nem is lehet elvárni az aktív életet. Az idősebb munkavállalókra viszont egyre inkább szükség van, igaz, a bennük rejlő lehetőségeket még kevés cég fedezte fel. A BP közülük az egyik.
Tovább
2012.
március
11. 08:19

Fidesz: cél hogy 5,5 millió ember dolgozzon

Fidesz: cél hogy 5,5 millió ember dolgozzon Társadalompolitikai célkitűzés is, hogy öt és félmillió ember dolgozzon, ez ugyanis automatikusan magával hozza a középosztály felerősödését, ami politikai stabilitást és erős gazdaságot jelent, és ez képes megtermelni a jövő időseinek nyugdíját is - így reagált a Fidesz szóvivője Kiss Péter MSZP-s politikus szombati sajtótájékoztatójára.
Tovább
2012.
február
29. 04:48

Izmosodik a munkáltatói nyugdíprogram

Izmosodik a munkáltatói nyugdíprogram Együttműködési megállapodást kötött a Generali-Providencia Biztosító Zrt. és a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Az együttműködés célja, hogy a biztosító széles körben hozzáférhetővé tegye Magyarországon a vállalati nyugdíjcélú gondoskodás eszközét, a foglalkoztatói nyugdíjprogramokat.
Tovább
2012.
február
20. 10:37

A Rehabilitációs kártya igényléséről

A Rehabilitációs kártya igényléséről Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság az alábbi közleményben ismerteti, hogy kiknek, milyen feltételekkel lehet a Rehabilitációs kártyát igényelniük, valamint azt is közli, hogy a kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához kell benyújtani.
Tovább
2012.
február
07. 12:28

Nyugdíjasként érdemes dolgozni?

Nyugdíjasként érdemes dolgozni? Hát nem kifizetődő az biztos, de az aktív életkort meghosszabbítja a rendszeres életmódra ösztönző feladatellátás. Mivel pedig a segítő családtag státusza megszűnt, és a be nem jelentett módon a vállalkozásunknál tevékenykedő magánszemélyek után büntetés jár, be kell jelentenünk a nyugdíjasokat is. A munkaviszonyban álló nyugdíjasnak külön jogviszonykódja (3110) van. A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében személyesen munkát végző személyek akkor biztosítottak (jogviszonykód: 3210 Nyugdíjas egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonya), ha a megbízási díjuk eléri a minimálbér 30%-át (27.900 Ft/hó).
Tovább
2012.
február
06. 16:24

Megjött a fizetés: sokan jártak rosszabbul, mint tavaly

Megjött a fizetés: sokan jártak rosszabbul, mint tavaly A Pénzcentrum.hu kérdésére válaszoló olvasók 37 százaléka nem kapott fizetésemelést, és emiatt csökkent a nettó bére. A Hay Group tanácsadó cég felmérése azt mutatja, hogy a cégek harmada úgy vágott bele az idei évbe, hogy nem alakította ki béremelési stratégiáját.
Tovább
2012.
február
06. 09:53

Munka külföldön: a magyarok nehezen mozdulnának

Munka külföldön: a magyarok nehezen mozdulnának A világ munkavállalóinak ötöde szívesen dolgozna egy másik országban, ha olyan lehetősége adódna, hogy 2-3 évig, teljes munkaidejű állásban, három-öt óra repülőútnyi távolságra, a mostaninál 10 százalékkal magasabb fizetésért végezhetné a munkáját - közölte az Ipsos Zrt. A magyar munkavállalók mobilitási kedve az átlagosnál valamivel alacsonyabb, csak 15 százalékuk mutat nagy érdeklődést egy 2-3 éves külföldi munkalehetőség iránt.
Tovább
2012.
február
03. 13:22

Pályázat: Magyar Kézműves Remek

Pályázat: Magyar Kézműves Remek Pályázhat minden természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, művészi kézműves, iparművész, aki/amely pályázatban kiírt terméket állít elő.
Tovább
2012.
január
30. 09:13

Munkáltatói adómegállapítást keddig lehet kérni

Munkáltatói adómegállapítást keddig lehet kérni Munkáltatói adómegállapítást január 31-ig lehet kérni, és a munkáltatóknak, kifizetőknek is addig kell kiadniuk a magánszemélyek számára kifizetett jövedelmekről és levonásokról szóló, a 2011. évi adóbevalláshoz szükséges igazolásokat.
Tovább
2012.
január
27. 17:44

Csak 65 év felett éri meg nyugdíjasként vállalkozni

Csak 65 év felett éri meg nyugdíjasként vállalkozni Majd nyolcszorosára nőtt az idén egyes nyugdíjas vállalkozók havi járulékterhe. Már csak a saját jogú öregségi nyugdíjasok minősülnek kiegészítő tevékenységűnek, a többiek az általános szabályok szerint adóznak.
Tovább
2012.
január
24. 10:00

ILO: tíz év alatt 600 millió új munkahelyet kellene létrehozni

ILO: tíz év alatt 600 millió új munkahelyet kellene létrehozni A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) globális foglalkoztatásról szóló éves jelentése szerint a fenntartható növekedés beindításához és a társadalmi kohézió megőrzéséhez a világra 600 millió új produktív munkahely megteremtésének sürgősen megoldandó feladata hárul a következő évtizedben.
Tovább
2012.
január
22. 12:10

Az idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma

Az idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) felmérése szerint az országok túlnyomó többségében a foglalkoztatottság messze elmarad a 2008-ban elmélyült válság előtti szinttől. A legfejlettebb ipari államok közül csupán Ausztráliában és Németországban sikerült növelni a munkaviszonyban állók arányát a válságot megelőző időszakhoz képest a legutóbbi, 2011-es adatok alapján. Minden más fejlett országban a globális recesszió előtti szint alatt, vagy éppen azon a szinten áll foglalkoztatottság.
Tovább
2012.
január
16. 10:19

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.
Tovább
2012.
január
02. 10:51

Nő az ötven feletti álláskeresők aránya Vasban

Nő az ötven feletti álláskeresők aránya Vasban Vas megyében az álláskeresők csaknem egynegyede ötven év feletti, azok között azonban, akik egy éven túl sem találnak maguknak új munkahelyet, arányuk már meghaladja a 41,2 százalékot - mondta el Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megbízott vezetője.
Tovább
2011.
december
16. 21:11

Felmondás: mire számíthatnak jövőre az idősek és a betegek?

Felmondás: mire számíthatnak jövőre az idősek és a betegek? Privilegizált helyzetbe kerülnek a védett korban lévők a munkaviszony megszüntetése kapcsán az új Munka törvénykönyve héten elfogadott szabályai szerint. Elfogadható és vitatható változások – a munkajogász szemével. Ezúttal az idősek és a betegek helyzetét a hvg.hu.
Tovább
2011.
november
02. 03:01

Jöjjön velünk nosztalgiázni! - Képgaléria

Jöjjön velünk nosztalgiázni! - Képgaléria A Kecskemétre települt Mercedes autógyár vasúton kapja majd az alkatrészeket, sőt a kész gépkocsikat is "gördülő országúton" szállítják majd el. A gyárhoz egy külön szárnyvonalat kellett építeni, amelyet a napokban adták át. Az ünnepségre nosztalgiavonaton érkezhettek az újságírók, így nekünk is alkalmunk volt néhány fotót készíteni a békebeli szerelvényről.
Tovább
2011.
október
28. 18:18

Szabadság, hálapénz, védett kor, felmondás, próbaidő

Szabadság, hálapénz, védett kor, felmondás, próbaidő Az új Munka törvénykönyvéről szóló, az Országgyűléshez a héten benyújtott törvényjavaslat megtartja a védett kor intézményét, 20 nap marad az alapszabadság, és szerepel benne a rendkívüli felmondás jogintézményének megszüntetése is, ami helyett az azonnali hatályú felmondást vezetnék be. Az új törvénykönyv 2012. július elsején léphet hatályba.
Tovább
2011.
október
05. 11:33

A 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak a cégvezetők

A 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak a cégvezetők A Policy Agenda – Ipsos kis- és középvállalkozói konjunktúra indexe mélypontot ért el, mivel még a gazdasági válság időszakában sem volt ilyen alacsony a hazai KKV szektor cégvezetőinek jövőbe vetett bizalma. Az előz két negyedév stagnálása után jelentős, majd 8 százalékponttal esett vissza ez a mutatószám, és így 42,2 százalékon áll.
Tovább
2011.
szeptember
25. 19:01

Nyugdíj: 10 év múlva még rosszabb lesz a helyzet

Nyugdíj: 10 év múlva még rosszabb lesz a helyzet Jelenleg egy nyugdíjasra körülbelül 1,4 járulékfizető jut, az alacsony foglalkoztatottság és a minimálbéren bejelentettek tömeges létszáma miatt. Tíz év múlva a helyzet még rosszabb lesz. A jelenlegi trendek mellett a ma negyvenes korosztály nyugdíjazásakor egy eltartóra egy eltartott jut majd. És akkor még nem beszéltünk a nyugdíj mértékéről, hogy vajon biztosít-e majd tisztességes megélhetést.
Tovább
2011.
szeptember
22. 10:18

Időelőtti nyugdíjba menekülnek a csehek a nyugdíjreform elől

Időelőtti nyugdíjba menekülnek a csehek a nyugdíjreform elől A cseh társadalombiztosítás (CSSZ) szerdán nyilvánosságra hozott kimutatásából kitűnik, hogy az idei év első nyolc hónapja alatt több mint háromszor annyian kérték idő előtti nyugdíjaztatásukat, mint az előző évek átlaga. Míg 2010-ben a január-augusztusi időszakban 19 887 személy kérte idő előtti nyugdíjaztatását, az idén már 66 558 ember.
Tovább
2011.
szeptember
20. 11:05

Fellázadtak az „öreg” pilóták

Fellázadtak az „öreg” pilóták Nem lehet a pilótákat hatvanévesen csak úgy nyugdíjba küldeni – határozott az Európai Bíróság, miután a Lufthansa három alkalmazottja pert indított. De miért nem zavarta ugyanezt a bíróságot, amikor egy tűzoltót vagy egy fogorvost minősítettek túl öregnek a munkavégzéshez?
Tovább
2011.
szeptember
17. 16:10

2050: elöregedés és vészes munkaerőhiány fenyeget

2050: elöregedés és vészes munkaerőhiány fenyeget A lakosság számának és korösszetételének változása miatt Európában 15, Magyarországon 16 százalékos munkaerőpiaci hiány várható 2050-re – derült ki a Randstad Bridging the Gap című szakmai rendezvényén. Európai és magyar szakemberek szerint a rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetnek megoldást.
Tovább
2011.
szeptember
17. 08:29

Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér?

Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér? Jövőre is a legalacsonyabb keresetűekkel kívánja megfizettetni a kormány az egykulcsos adórendszer árát. A legkisebb jövedelmekből havonta nettó 9-10 ezer forinttal kevesebb marad jövőre, mint az idén. Bruttó 210 ezer forintos keresetig mindenki rosszul jár, ha jövőre nem kap fizetésemelést. Három gyermek esetén még a havi 500 ezer forintos jövedelműek nettó keresete is csökken. A minimálbért a jelenlegi 78 ezer forintról havi 93 ezer forintra kellene emelni jövőre ahhoz, hogy ugyanannyi maradjon belőle, mint az idén.
Tovább
2011.
szeptember
15. 03:32

Rendvédelmi mentori programot javasol az MSZP

Rendvédelmi mentori programot javasol az MSZP Az MSZP azt javasolja a kormánynak, a nyugdíjas rendvédelmi dolgozók "megsarcolása" és közmunkaprogramokban dolgoztatása helyett indítson rendvédelmi mentori programot.
Tovább
2011.
szeptember
14. 10:49

Nyugdíjközeli nők enyhíthetnének az EU gondjain

Nyugdíjközeli nők enyhíthetnének az EU gondjain Enyhíthetne az Európai Unió munkaerőgondjain, ha nagyobb arányban sikerülne a munkaerőpiacon tartani vagy oda bevonni a nyugdíjkorhatárhoz közeledő nők rétegét - állapította meg egy kedden elfogadott európai parlamenti jelentés.
Tovább
2011.
szeptember
08. 16:57

Nem lesznek konténervárosok

Nem lesznek konténervárosok A belügyminiszter főtanácsadója, Samu Attila szerint a közmunkaprogram során nem felügyelik nyugdíjazott rendőrök a munkásokat és nincs szó konténervárosok felállításáról sem.
Tovább
2011.
augusztus
27. 07:34

Tovább kellene emelni a nyugdíjkorhatárt?

Tovább kellene emelni a nyugdíjkorhatárt? Egy új tanulmány szerint a gazdagabb emberek kisebb valószínűséggel gondoskodnak idős szüleikről, mint azok, akik kevesebb fizetést visznek haza. A közel háromezer amerikai férfi és nő részvételével készült tanulmány eredményeit a közgazdasági Nobel-díjasok találkozóján teszik közzé a németországi Lindauban.
Tovább
2011.
augusztus
22. 08:47

Vége a nyugdíjas munkahelyeknek

Vége a nyugdíjas munkahelyeknek Az egész életre szóló, megszakítások nélküli karrier egyre inkább eltűnőben van - legalábbis erre utal az, hogy egy friss felmérésében megkérdezett magyar munkavállalók majdnem kétharmada arra számít, a következő öt évben karriert vált.
Tovább
2011.
augusztus
19. 10:58

Óriási a túljelentkezés az utcaseprői állásokra

Óriási a túljelentkezés az utcaseprői állásokra 10 helyre 1000 ember jelentkezett a Fővárosi Közterület-fenntartónál – tudósít az RTL Klub weboldala. 130 ezer forint bruttó, 30 ezer forint cafeteria és BKV-bérlet - ezt kapják azok az utcaseprők, akik a cég alkalmazottai lesznek. Óriási az érdeklődés, 90 hely már elkelt, idén még tízen kaphatnak állást.
Tovább
2011.
augusztus
18. 15:29

Hende: A nyugdíjkorhatár betöltéséig dolgozni kell

Hende: A nyugdíjkorhatár betöltéséig dolgozni kell A Nemzeti Közszolgálati Egyetem fontosságáról, a Honvédkórházról és a Mig vadászgépek eladásáról beszélt többek között Hende Csaba az m1 Ma reggel című műsorában. A miniszter elmondta azt is, hogy látványos bemutatókkal készül a honvédség augusztus 20-ára.
Tovább
2011.
augusztus
16. 10:37

Új állást öt éven belül

Új állást öt éven belül A magyar munkavállalók közel kétharmada azzal számol, hogy a következő öt évben változtat karrierjén - derül ki a Kelly Services felméréséből.
Tovább
2011.
augusztus
08. 21:28

A nőkre kifejezetten veszélyes az új Mt

A nőkre kifejezetten veszélyes az új Mt Öt szakszervezeti konföderáció női szervezetei valamint több civilszervezet hétfőn szakmai konferenciáján nyilatkozatot fogadott el az új Munka törvénykönyve (Mt.) tervezetéről. Ebben nemtetszésüket fejezték ki az iránt, hogy a törvénytervezet szerintük kifejezetten család- és nőellenes, és szembe megy a kormány által hangoztatott családbarát politikával.
Tovább
2011.
augusztus
06. 09:26

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak A munkavégzés mellett gondviselőként is tevékenykedő amerikaiak többsége betegeskedő, idős szüleit látja el a Gallup friss felmérése szerint. A kutatás rávilágít arra, hogy az ápolási feladatok rengeteg időt és energiát vesznek igénybe.
Tovább
2011.
augusztus
03. 11:23

Jönnek a senior munkaerőt közvetítő irodák?

 Jönnek a senior munkaerőt közvetítő irodák? Kevés cégnél szeretnek idősebb munkavállalókat foglalkoztatni, pedig ennek a korosztálynak is megvannak az előnyei. Miközben ezek az emberek sokszor mellőzöttek a munkaerőpiacon, folyamatosan arról hallani, hogy ki akarják tolni a nyugdíjkorhatárt. Szakemberek szerint más megoldás is elképzelhető.
Tovább
2011.
július
31. 10:00

Romániában dolgoztak a legtöbbet

Romániában dolgoztak a legtöbbet Hetente átlagosan 39,7 órát dolgoztak az európaiak 2010-ben, többet az egy évvel korábbi 39,5 óránál, ám kevesebbet a két évvel korábbi 39,8 óránál - éves jelentésében az Eurofound uniós kutatóintézet.
Tovább
2011.
július
28. 09:57

Még mindig hiányzik a gazdaságból az a 150 ezer munkahely

Még mindig hiányzik a gazdaságból az a 150 ezer munkahely 2011 második negyedévében, azaz az áprilistól júniusig terjedő időszakban átlagosan 3 millió 809 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ami 30 ezer fővel több az előző év azonos időszakinál - derül ki a KSH ma közzétett adataiból - a válság előtti (2008 második negyedévi) adattól viszont még mindig elmarad mintegy 60 ezer fővel. A munkanélküliségi ráta a március-májusihoz képest kissé csökkent, 10,8 százalék volt a második negyedévben. A foglalkoztatás viszonylag lassan kezd gyógyulgatni, egyelőre még mindig az látszik, hogy hiányzik az a 150 ezer munkahely, ami a válság kitörésekor eltűnt a gazdaságban.
Tovább
2011.
július
27. 10:39

A nyugdíj melletti munkavégzés

A nyugdíj melletti munkavégzés A pénzügyi és családi háttér sokszor közbeszól és szükségből sokan elkezdenek munka után nézni.
Tovább
2011.
július
26. 16:27

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését – derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból. A nemzetközi felmérés szerint vannak olyan országok, ahol a többség fizetésemelés nélkül is szívesen vállalna tovább munkát.
Tovább
2011.
július
23. 09:27

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása?

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása? Könnyebb lesz elbocsátani a munkavállalókat, kevesebb szabadnap jár a fiatalabbaknak, bizonyos munkakörökben csökkenhetnek a fizetések, és gyengülnek a munkahelyi érdekképviseletek – legalábbis akkor, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által tegnap közzétett munka törvénykönyve módosításának tervezete megvalósul.
Tovább
2011.
július
22. 16:23

A nyugdíjasnak indoklás és végkielégítés nélkül lehet felmondani

A nyugdíjasnak indoklás és végkielégítés nélkül lehet felmondani A munkáltatók számára az egyik legnagyobb anyagi kockázatot jelentő intézkedés a munkáltatói rendes felmondás jogszerű alkalmazása. Ha ugyanis később a felmondás jogellenesnek minősül, az akár többmilliós kártérítést és egyéb bérjellegű kifizetést eredményezhet. Ez megelőzhető az döntés átgondolásával, előkészítésével.
Tovább
2011.
július
21. 21:22

Kirúghatják a kisgyerekeseket, nyugdíj előtt állókat is

Kirúghatják a kisgyerekeseket, nyugdíj előtt állókat is A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki Munka törvénykönyve Pénzcentrum birtokába került tervezett módosításából. Ráadásul a felmentési idő már a védelmi idő lejártának napján kezdődik, nem pedig az azt követő 15., illetve 30. naptól. Megszűnik a nyugdíj előtt állók védettsége is; az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül is bárkit el lehet majd küldeni rendes felmondással is.
Tovább
2011.
július
21. 15:45

Százezrek válhatnak munkanélkülivé a Fidesz döntése miatt

Százezrek válhatnak munkanélkülivé a Fidesz döntése miatt A korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók a kormány döntése értelmében visszatérnek a munkaerő-piacra. Felmerül a kérdés, a több éve nyugdíjban levők hogyan tudnak újra munkába állni, hol tudnak majd elhelyezkedni. Egyáltalán, milyenek ma az idősebb korosztály elhelyezkedési esélyei?
Tovább
2011.
július
21. 10:55

Pintér: senkit sem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni

Pintér: senkit sem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni Senkit sem fognak erőszakkal közmunkára kényszeríteni, a közfoglalkoztatásban pedig nemcsak volt rendőröket és más hivatásosokat fognak alkalmazni szervezőkként, hanem civil köztisztviselőket is - mondta a Népszabadságnak Pintér Sándor belügyminiszter.
Tovább
2011.
július
20. 15:16

Új foglalkoztatási támogatás az 50 éven felüliek számára

Új foglalkoztatási támogatás az 50 éven felüliek számára Az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, ezért volt fontos ezen csoport munkaerő piaci beilleszkedésére külön támogatási rendszert kidolgozni – fogalmazott Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, szerdai sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
július
18. 07:57

Öthetes közigazgatási szünet kezdődik

Öthetes közigazgatási szünet kezdődik A központi államigazgatásban hétfőn megkezdődik és augusztus 20-ig tart a közigazgatási szünet; a zavartalan ügymenetet és feladatellátást a hivatalok ez alatt is biztosítják - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság.
Tovább
2011.
július
07. 19:30

Nyugdíjas rendőrök tologathatják majd a betegeket

Nyugdíjas rendőrök tologathatják majd a betegeket A közszolgálati életpályák összehangolásáról szóló kormányhatározat szerint fel kell mérni, mely ágazatokban lehetne alkalmazni a hivatásos állomány tagjait.
Tovább
2011.
július
04. 18:42

Öregedő munkavállalók: rájuk leszünk utalva

Öregedő munkavállalók: rájuk leszünk utalva Hogyan vélekednek a munkáltatók az öregedő társadalmakról? Miként kezelik ennek munkahelyi következményeit? Milyen intézkedéseket tettek a jövőbeni munkaerő-hiány enyhítésére, az idősödő dolgozók speciális igényeinek kielégítésére? Igazság szerint az ötven év feletti dolgozók felvétele és megtartása az európai foglalkoztatók munkaerő-hiánnyal szembeni fegyvertárának nem igazán népszerű eleme.
Tovább
2011.
július
01. 13:13

Öreg munkás nem vén munkás: megbírságolták a Tescót

Öreg munkás nem vén munkás: megbírságolták a Tescót Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) csütörtökön juttatta el az MTI-hez közleményét, amelyben felidézi, hogy korábbi határozatában megállapította: a Tesco nem tett eleget az egyenlő bánásmódról, illetve az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben előírt kimentési kötelezettségének, így magatartása megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.
Tovább
2011.
június
30. 18:45

A közmunka ronthatja a munkavállalási esélyeket

A közmunka ronthatja a munkavállalási esélyeket A munkapiac számos kritikus pontját érinti a napokban nyilvánosságra hozott Magyar Munka Terv, és a korábbi időszakoktól eltérően alapos stratégiát dolgoz ki - mondta el a gazdasági rádió kérdésére Cseres-Gergely Zsombor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézet tudományos munkatársa és a Budapest Intézet partnere. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a létező kutatási eredmények alapján a közmunkában való részvétel nem növeli, hanem csökkenti a munkavállalási esélyeket. Azt pedig egyelőre nem tudni, tud-e más lenni az új közfoglalkoztatási rendszer ebből a szempontból.
Tovább
2011.
június
27. 14:54

Tízből csak két nő dolgozik teljes állásban világszerte

Tízből csak két nő dolgozik teljes állásban világszerte A Gallup nemzetközi felmérése szerint a nők alig 18 százaléka dolgozik teljes állásban világszerte. A munkaerőpiacon a férfiak összesen háromnegyede, a nők alig fele van jelen.
Tovább
2011.
június
23. 11:37

Így lesz munkahelyük a nyugdíjas rendőröknek

Így lesz munkahelyük a nyugdíjas rendőröknek Már jövőre százezer embert foglalkoztatnának a Belügyminisztérium által felügyelt közmunkaprogramok keretén belül. A munkásokat nyugdíjas katonák és rendőrök felügyelnék: négy főre körülbelül egy volt egyenruhás jutna - írja a Népszabadság.
Tovább
2011.
június
19. 09:10

Gond lehet a nyugdíj-takarékossággal és az internet-utalvánnyal

Gond lehet a nyugdíj-takarékossággal és az internet-utalvánnyal Átszabnák a cafeteria-elemek adózását és adminisztrációját a hazai vállalkozások és munkavállalók egy friss felmérés szerint. A fő irány nem a közterhek lenullázása minden téren, hanem bizonyos tételek kedvezményesebbé tétele és az ügyintézés egyszerűsítése.
Tovább
2011.
június
17. 15:11

Rejtély még a nyugdíj mellett dolgozók helyzete

Rejtély még a nyugdíj mellett dolgozók helyzete Hiába tették volna fel kérdéseiket a szakszervezetek az elküldeni szándékozott, nyugdíj mellett dolgozó pécsi intézményi alkalmazottak ügyében, az oktatási albizottság ülése elmaradt. Maradtak a kérdőjelek.
Tovább
2011.
június
13. 17:42

Valódi alternatíva a segélyezéssel szemben

		 Valódi alternatíva a segélyezéssel szemben Szűkíti az állástalanok juttatásait a közmunka újraszabályozásáról szóló törvénycsomag, amelynek sürgősségi tárgyalását kéri a kormány a parlamenttől. A Széll Kálmán-tervvel összhangban az eddiginél rövidebb ideig részesülnének álláskeresési járadékban azok a munkanélküliek, akiknek az állástalanná válásukat megelőző időszakban volt bejelentett munkahelyük. Álláskeresési segély a jövőben csak a nyugdíj előtt lévőknek járna.
Tovább
2011.
június
02. 06:25

Pénzjutalmat kap, aki később megy nyugdíjba

Pénzjutalmat kap, aki később megy nyugdíjba Egy kormányzati elképzelés értelmében bónuszt kapnának azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárig munkában maradnak.
Tovább
2011.
május
30. 10:35

KSH: valamelyest nőtt a foglalkoztatottság

KSH: valamelyest nőtt a foglalkoztatottság Nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség a február-áprilisi időszakban, a munkanélküliségi ráta 11,4 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 11,8 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Tovább
2011.
május
29. 18:57

Nyugdíjkorhatár, kedvezmények egyes országokban

Nyugdíjkorhatár, kedvezmények egyes országokban Milyen különbségek és hasonlóságok vannak a különféle országok nyugdíjrendszere között?
Tovább
2011.
május
23. 07:24

Előítélet bénítja az idősebb álláskeresőket

Előítélet bénítja az idősebb álláskeresőket Minél idősebb valaki, annál tovább tart az álláskeresés. De öreg-e egy 45 év feletti? A karrier-tanácsadó szerint már közülük is sokan feladják, úgy indulnak a munkakeresésnek, hogy esélyük sem lesz elhelyezkedni. A válság miatt nőtt az életkor szerinti hátrányos megkülönböztetés – állítja egy friss tanulmány.
Tovább
2011.
május
20. 09:49

Oszkó: hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz

Oszkó: hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint is hozzá kell nyúlni a korkedvezményes nyugdíjhoz, de nem mindegy, hogyan. Oszkó Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, az ország nem viseli tovább azt a terhet, amit a nyugdíjrendszer rá ró, de az is egyértelmű, hogy vannak olyan munkakörök, ahol a 65 éves korhatár fenntartása kivitelezhetetlen. Olyan szabályozást kell kitalálni, ami erre is választ ad. Oszkó Péter emlékeztetett, a vita már 2007 óta zajlik és a Fidesz ellenzékből még hevesen ellenezte, hogy a korkedvezményes nyugdíjazási rendszerhez bármilyen módon hozzányúljanak.
Tovább
2011.
május
20. 09:36

Jön a "kényszerléti rendőrség"

Jön a "kényszerléti rendőrség" Elkészült a Belügyminisztérium tervezete a szolgálati nyugdíjasokkal kapcsolatban. Az elképzelés szerint minden 57 évesnél fiatalabb nyugdíjas nyugdíjjogosultságát felülvizsgálják. Aki egészséges, azt visszarendelik szolgálatba, de korlátozott szolgálat ellátására kötelezik őket.
Tovább
2011.
május
19. 09:20

Visszaút a munkába

Visszaút a munkába A kormány tervei szerint mintegy 100.000 embert lehetne visszavezetni a munka világába azok közül, akik most munkaképességük megváltozása miatt nyugdíjban, vagy más ellátásban részesülnek. Az érdekvédő szervezetek persze azt kérdezik, hogy hol vannak erre a célra alkalmas munkahelyek. A témáról Pósfai Gáborral, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójával beszélgettünk annak apropóján, hogy egy felújított épületbe költözött a Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság.
Tovább
2011.
május
18. 14:41

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába"

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába" Rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra - mondta az InfoRádiónak az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Simonovits András azonban hozzátette: hosszú távon lehetnek előnyei a lépésnek.
Tovább
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
13. 12:42

Berlin nőket és időseket vonna be a munkaerőpiacra

Berlin nőket és időseket vonna be a munkaerőpiacra A német szövetségi kormány a szakemberhiány elhárítására az eddiginél nagyobb mértékben vonná be a munkaerőpiacra a nőket és az idősebbeket - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
május
05. 10:26

Mégsem mennek korán nyugdíjba a bírák?

Mégsem mennek korán nyugdíjba a bírák? Nem kell 62 évesen nyugdíjba menniük a bíráknak, mivel az általános öregségi nyugdíjkorhatár már most is 65 év – derül ki egy belső bírói tanulmányból.
Tovább
2011.
május
02. 09:29

Fontos változásokat hoz a május a munkaerőpiacon

Fontos változásokat hoz a május a munkaerőpiacon Májustól több fontos változás is életbe lép a munkaerőpiacon. A korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Ugyanakkor szabaddá vált a munkavállalás Németországban, Ausztriában és Svájcban.
Tovább
2011.
április
23. 08:08

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy Egy friss felmérés szerint Olaszország a bruttó nemzeti össztermékének 14 százalékát fordítja a nyugdíjak fizetésére. Nem sokkal alacsonyabb ez a szám Ausztriában sem, ahol ez az OECD 30 iparilag fejlett országa között a második legmagasabb, és eléri a 12 százalékot. A legszűkmarkúbbak a britek 5,7 százalékkal mindjárt a Szlovákok 6,2 százaléka előtt. Franciaországban ez a mutató 12,4, Németországban 11,4. Az OECD átlaga 7,2 százalék.
Tovább
2011.
április
15. 00:15

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak Bírósági vezetők az ország és az Európai Unió nyilvánosságához fordultak, mert felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormánypártok azon javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék.
Tovább
2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék? Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
2011.
április
13. 18:27

Matolcsy: vége a korkedvezményes nyugdíjnak

Matolcsy: vége a korkedvezményes nyugdíjnak Az államtól 90 napnál hosszabban nem kap senki támogatást, közmunkásként vagy a piacon kell mindenkinek munkalehetőséget találnia – jelentette be Matolcsy György. A gazdasági miniszter a kormányülésen véglegesített, a Széll Kálmán-tervben foglalt célokhoz kapcsolódó konkrét intézkedéseket ígérő konvergenciaprogramot ismertetve elmondta: 270 napról csökkentik 90-re a munkanélküli segély folyósításának idejét.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
2011.
április
08. 11:05

Letarolják a piacot a fiatal rendőrnyugdíjasok

Letarolják a piacot a fiatal rendőrnyugdíjasok Megközelítőleg húszezer volt rendőr dolgozik a magánszférában vagyonőrként, ritkábban magánnyomozóként. Nagy többségük szolgálati nyugdíjas, vagyis miután eltöltöttek legalább 25 évet hivatásosként állami szolgálatban, egészségi okok miatt vagy azért, mert nem találtak számukra megfelelő és elfogadható beosztást, nyugdíjazták őket.
Tovább
2011.
április
02. 07:38

Tárgyalnak, de ragaszkodnak szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek

Tárgyalnak, de ragaszkodnak  szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek Ragaszkodik a szolgálati nyugdíj jelenlegi formájához a rendvédelmi szakszervezeti szövetség. Ez a még aktív és már leszerelt állományra is vonatkozik. Amennyiben április 16-ig nem sikerül megegyezniük a Belügyminisztériummal, akkor megtartják a már korábban meghirdetett demonstrációsorozatot.
Tovább
2011.
március
30. 18:05

Ez vár a leendő nyugdíjasokra és aktívakra

Ez vár a leendő nyugdíjasokra és aktívakra Magyarországon a teljes lakosság egyharmada 60 évnél idősebb lesz 2050-re, további egy évtizeddel később pedig az állam a nyugdíjakra, ellátásra és egészségügyre a GDP negyedét költheti el. Egy friss tanulmány a svéd modellt ajánlja.
Tovább
2011.
március
30. 09:19

Milyen lesz a vasárnapi plázastop?

Milyen lesz a vasárnapi plázastop? Április végére, május elejére alakulhat ki a kormány végleges elképzelése a szabad vasárnapról, még folynak a háttérszámítások és a tárgyalások. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhet a heti pihenőnapról szóló törvényjavaslatuk.
Tovább
2011.
március
29. 15:29

Cafeteria - Étkezés, nyugdíj, egészség

Cafeteria - Étkezés, nyugdíj, egészség Egyre több dolgozó kéri béren kívüli juttatásként az étkezési utalványt - ez derül ki a c1 cafeteria felméréséből. A kutatás szerint a legnépszerűbb juttatási formák közé tartozik még a nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, az üdülési csekk és közlekedési hozzájárulás.
Tovább
2011.
március
28. 09:41

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is Demonstrációs bizottságot alakított a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének hét tagszervezete. Tüntetésre készülnek a rendvédelmiek a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszer várható eltörlése miatt, a Charta április 19-én tiltakozik az új alkotmány miatt.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2011.
március
23. 17:53

Hol dolgoznak majd az idős emberek?

Hol dolgoznak majd az idős emberek? Jelenlegi nyugdíjrendszerünk nem biztosít kellő rugalmasságot, pedig a jövőben egyre inkább előtérbe kerülnek a rugalmas nyugdíjba vonulási formák. A szakszervezetek szerint a nyugdíjba vonulást a szolgálati időnek kellene meghatároznia, nem a korhatárnak, emellett az egészségi állapot és a munkaköri sajátosságok is számítanak. De hány éves korunkig vagyunk hadrafoghatók?
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
március
22. 08:17

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz A kormány a tervek szerint százezer rokkantnyugdíjast szeretne visszaállítani a munkába: azokat, akik a nyugdíjaskort nem érték el, vagy kevésbé súlyos állapotúak.
Tovább
2011.
március
21. 07:49

Milyen nyugdíjkedvezményre építhet?

Milyen nyugdíjkedvezményre építhet? A magyar nyugdíjrendszer több speciális kedvezményt is tartalmaz: egy részük különböző foglalkozásokhoz köthető, néhány azonban mindenkire vonatkozik. Előbbi kategóriába tartoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, a bányászok, az egyes művészeti tevékenységet folytatók, az országgyűlési képviselők és a polgármesterek. Az általánosan érvényes kedvezmények közé tartozik például az, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba mehetnek. A magyar nyugdíjasok nagyjából tíz százaléka – 275 ezer ember – kap juttatást kedvezményes szabályok alapján.
Tovább
2011.
március
12. 09:18

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt?

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt? A magyar nyugdíjrendszer több speciális kedvezményt is tartalmaz: egy részük különböző foglalkozásokhoz köthető, néhány azonban mindenkire vonatkozik. Előbbi kategóriába tartoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, a bányászok, az egyes művészeti tevékenységet folytatók, az országgyűlési képviselők és a polgármesterek. Az általánosan érvényes kedvezmények közé tartozik például az, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba mehetnek. A magyar nyugdíjasok nagyjából tíz százaléka - 275 ezer ember - kap juttatást kedvezményes szabályok alapján.
Tovább
2011.
március
11. 16:51

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt A szakszervezetek reakciója a Széll Kálmán tervre: tiltakozás a korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségek korlátozása, valamint a hozzátartozói utazási kedvezmények megszüntetése miatt.
Tovább
2011.
március
05. 05:31

Nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörlik

Nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörlik Nem valószínű, hogy eltörlik a szolgálati nyugdíjat a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint. A szakszervezet szerint a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése helyett is inkább egyfajta kifutási időt kellene megállapítani. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a rendőrök nagy része 30 év alatti, mélységében nem érinti őket az, hogy mi lesz 25 év múlva. Őket annyiban érinti a dolog, hogy a korkedvezményes nyugdíj ehetőségének tudatában szereltek fel. Velük sokkal jobban lehetne egyezkedni, mint azokkal, akik 10-15 évre vannak a nyugdíjtól - mondta Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.
Tovább
2011.
március
04. 18:34

MSZP: a hátrányos helyzetűeknek még rosszabb lesz

MSZP: a hátrányos helyzetűeknek még rosszabb lesz Az MSZP elnökhelyettese, Balogh András szerint a rokkantsági nyugdíjak tervezett felülvizsgálatával a hátrányos helyzetben lévők kerülnek még rosszabb helyzetbe.
Tovább
2011.
március
02. 21:35

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) tiltakozik az ellen, hogy kilátásba helyezték a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulásának megszüntetését. A rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők megdöbbenéssel értesültek a törvényes jogosultságaik egyoldalú megcsonkításának híréről.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
01. 17:14

Újabb kihívás - Mi lesz a Ratkó-gyerekekkel?

Újabb kihívás - Mi lesz a Ratkó-gyerekekkel? Lát rá lehetőséget és szükségesnek is tartja a nyugdíj-kerekasztal összehívását Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja, volt szociális államtitkár. A politikus erről a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában nyilatkozott. Azt mondta: 2012-től, a nyugdíjrendszerbe belépő Ratkó-gyerekek százezres nagyságrendje állítja majd kihívás elé az állami TB-rendszert.
Tovább
2011.
február
28. 05:48

Megrázó: szinte minden bányász meghal még a nyugdíj előtt

Megrázó: szinte minden bányász meghal még a nyugdíj előtt Drasztikusan magas azoknak a volt bányászoknak száma, akik nem érik meg a nyugdíjas éveket - derült ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2011-es legfrissebb adataiból. 2008 és 2011 januárja között a volt bányamunkások majd 91 százaléka, a 225-ből 203 fő nem került át az egészségkárosodási járadékosok rendszeréből a nyugdíjrendszerbe, ami egyet jelent azzal, hogy 62. életévük előtt elhunytak.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2011.
február
24. 10:58

NGM: további reformra szorul a nyugdíjrendszer

NGM: további reformra szorul a nyugdíjrendszer További reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyugdíjrendszerről szóló tanulmányában, amely szerint a kormány a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására fókuszál.
Tovább
2011.
február
24. 10:08

Jótanácsok nyugdíjaskorra és reálhozamra váróknak

Jótanácsok nyugdíjaskorra és reálhozamra váróknak Azt javasolja a negyven év munkaviszonnyal nyugdíjazásukat kérő nőknek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője, hogy várják meg kérelmük beadásával a jogosultsági idő legvégét. Így elkerülhető a felesleges sorban állás a hivatalban. Mészáros József az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy leghamarabb májusban juthatnak hozzá pénzükhöz azok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerből az államiba mentek vissza, de szeretnék kivenni a reálhozamukat.
Tovább
2011.
február
23. 08:55

A nyugdíjasok egy részét is különadóztatja a kormány

A nyugdíjasok egy részét is különadóztatja a kormány Nem kap feltétlen mentességet a különadó alól az a nyugdíjas, akinek nyugdíjba lépése óta bármilyen munkaviszonya volt, egyéni vállalkozó lett. Az adóhivatal állásfoglalásával egyértelműsített helyzet sokakat meglepetésként érhet. Persze az adó csak a 3,5, vezetők esetén 2 millió forint feletti lelépési pénzeket terheli, de a különböző juttatások összeadásával becslések szerint több tízezren is érintettek lehetnek.
Tovább
2011.
február
17. 12:37

Ezt Merkel sem gondolhatja komolyan! 67 év lesz a nyugdíjkorhatár?

Ezt Merkel sem gondolhatja komolyan! 67 év lesz a nyugdíjkorhatár? Angela Merkel az egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta. A német kancellárasszony szerint 67 éves kornál kellene meghúzni a vonalat, ami már csak azért is érdekes, mert Magyarországon épp most vezették be azt az új szabályt, miszerint a nők nyugdíjba vonulhatnak 40 év szolgálati idő után - függetlenül attól, hogy elérték a korhatárt, vagy sem.
Tovább
2011.
február
15. 06:24

Mi magunk vagyunk a harmadik pillér

Mi magunk vagyunk a harmadik pillér Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére – állítják szerkesztőségünknek küldött közleményükben a TakarékBank elemzői.
Tovább
2011.
február
12. 02:44

Nyugdíj 40 év után: gyakorlati tudnivalók nőknek

Nyugdíj 40 év után: gyakorlati tudnivalók nőknek Több tízezer nőt érint a kormány új szabályozása, amely szerint 2011. januárjától 40 év szolgálati idő után, életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők és megkapják a teljes jogú öregségi nyugdíjat. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy a gyakorlatban kire milyen szabályozás és miként vonatkozik.
Tovább
2011.
február
10. 09:35

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer?

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer? Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, és ezen a mostani nyugdíjreform sem javított érdemben – derül ki az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzéséből.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
február
07. 17:15

A munkaképes korúak mindössze fele dolgozik

A  munkaképes korúak mindössze fele dolgozik Magyarország a hárommillió nem foglalkoztatott országa. A magas adók, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, a növekvő szociális feszültségek mind-mind visszavezethetők arra, hogy az aktív korosztályokban csak minden második embernek van munkája.
Tovább
2011.
február
05. 17:39

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma Németországnak nagyobb szüksége van az idősebb dolgozókra, mint valaha, hogy lendületben tartsa az iparát és finanszírozni tudja a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
február
04. 07:04

Csak statisztikai trükkel érhető el az egymillió új munkahely?

Csak statisztikai trükkel érhető el az egymillió új munkahely? A valós gazdasági növekedés generálta munkahelyteremtésre a munkaerő-kereslet korlátozottsága, illetve az infrastrukturális feltételek hiánya miatt kevés esélyt látnak a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. Nyitott kérdés maradt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök minapi kijelentésében a "nem szokványos eszközökkel bővítjük a foglalkoztatási arányt", mi is rejlik.
Tovább
2011.
január
30. 09:54

Szigor a nyugdíjban: a kormány a befektetőknek üzen?

Szigor a nyugdíjban: a kormány a befektetőknek üzen? A hasonló fejlettségű országokkal összehasonlítva Magyarországon jóval magasabb a rokkantnyugdíjasok száma. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy mit tehet ezen a téren a kormány, és mekkora a politikai mozgástér valójában.
Tovább
2011.
január
24. 16:45

Magyar embernek magyar földet a nyugdíjhoz!

Magyar embernek magyar földet a nyugdíjhoz! A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld, nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását. Raskó György: Rémes ötlet a föld alapú nyugdíj előtakarékosság.
Tovább
2011.
január
18. 22:20

MSZP: eljött az igazság pillanata

MSZP: eljött az igazság pillanata Az MSZP szerint az Orbán Viktor által előrevetített megszorító intézkedések 600-700 milliárd forintot vesznek el a nehéz helyzetben lévőktől, a kizárólag a nyugdíjukból élőktől, a gyógyszerre szorulóktól és az álláskeresőktől.
Tovább
2011.
január
18. 22:02

Kiskapu a nyugdíjrendeletben

Kiskapu a nyugdíjrendeletben Nem túl sokan, de élhetnek a lehetőséggel. A kormány hiába zárta ki a pénztártagokat a magyarországi tb-ből, ha a tagok külföldön kezdenek dolgozni, más országok társadalombiztosításában továbbra is szerezhetnek szolgálati időt, amelyet itt Magyarországon is figyelembe kell venni.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2011.
január
10. 16:27

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok?

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok? Friss kanadai felmérés szerint közel azonos nyugdíjtervekkel rendelkeznek a közvetlenül nyugdíj előtt álló baby boomer generáció tagjai és a ma harmincas, negyvenes éveikben járó fiatal felnőttek - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.
Tovább
2011.
január
01. 12:18

Így változik az élet mától

Így változik az élet mától Számos, a mindennapjainkat meghatározó törvény lépett életbe a mai nappal. Változik az adórendszer, indul az egykulcsos, 16%-os arányos családi adózás. A lakosság kétharmada számára nem változik a gáz ára, jelentős változások lépnek életbe a nyugdíjrendszerben, a családtámogatásokban, a közfoglalkoztatásban.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
december
26. 12:37

Nem ez volt életünk legjobb hete

Nem ez volt életünk legjobb hete A héten elfogadták a 2011-es büdzsét, ami Matolcsy György miniszter szerint a talpra állás költségvetése. Nos, talpra állni lesz honnan, a hét ugyanis rossz hírek sorát hozta. Ismét leminősítették az országot – bár ezzel nem voltunk egyedül –, a svájci frank drágul, a forint az újabb kormány–jegybank-konfliktust kiváltó kamatemelés ellenére gyengül, szinte naponta jöttek csődhírek. De legalább a nyugdíjforradalom dübörög dinamikusan, bár nem a kívánt legteljesebb nemzeti egység jegyében.
Tovább
2010.
december
26. 11:24

Őfelségék pincére volt

Őfelségék pincére volt Meccset nézett Kádárral, homlokon csókolta Hruscsov, kezelt hercegekkel, uralkodókkal, finn himnuszt énekelt a helsinki nagykövetnek. Már nyugdíjasként kávéztatta az utolsó tanácselnököt, majd húsz éven át Demszkyt. Bordás Elemér ma panelben él, a kilencediken, és közel a kilencvenhez is boldog.
Tovább
2010.
december
08. 10:07

Százezer nyugdíjkérelmet utasítottak el

Százezer nyugdíjkérelmet utasítottak el Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság közzétette az I-III. negyedévre vonatkozó ágazati feladatellátási mutatóit. A 2010-es év első kilenc hónapjában összesen 419 482 igénybejelentés érkezett, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,3%-os emelkedésnek felel meg. Idén szeptember végéig összesen 94 120 elutasító határozatot hoztak, ez a szám mára minden bizonnyal százezer fölé emelkedett.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2010.
november
22. 12:01

Alig néhány száz nő mehet valóban nyugdíjba az új törvény alapján

Alig néhány száz nő mehet valóban nyugdíjba az új törvény alapján A 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba engedését célzó jogszabályba annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd - írja a Népszabadság a birtokába jutott dokumentumok alapján.
Tovább
2010.
november
14. 21:40

Félrevezető, amit a 40 év utáni nyugdíjról mondanak

Félrevezető, amit a 40 év utáni nyugdíjról mondanak Sok a bizonytalanság a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásával kapcsolatban; a bejelentés óta keveredik a munkaviszony és a szolgálati idő szerinti számítás fogalma - írta vasárnapi közleményében a vegyipari szakszervezet elnöke.
Tovább
2010.
november
11. 14:00

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. A 40 évbe a képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
Tovább
2010.
november
08. 06:39

Egyelőre nem döntött a kormány a nyugdíjjárulék emeléséről

Egyelőre nem döntött a kormány a nyugdíjjárulék emeléséről Nem került szóba a kormány vasárnapi, többórás ülésén a nyugdíjjárulék emelése - közölte a kormányfő szóvivője. Döntés született ugyanakkor arról, hogy az Európa 2020 stratégia keretében 2015-ig 400 ezerrel emelnék a foglalkoztatottak számát, illetve hogy Debrecenben 10 milliárd forintból új stadion épül.
Tovább
2010.
október
26. 07:15

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények Leáldozni látszik a magán-nyugdíjpénztárak ideje Magyarországon. A kormány minden jel szerint részlegesen vagy teljes egészében államosítani fogja a nyugdíjrendszert. Vajon ki fogja fizetni a nyugdíjakat 2012-től? A változásokkal jól vagy rosszul járunk? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2010.
október
10. 12:00

Korán megfáradnak a lengyelek

Korán megfáradnak a lengyelek Lengyelországban az ötven év felettiek egyre nagyobb hányada választja a korai nyugdíjazást – derül ki a magánszféra munkaadói szövetségének felméréséből.
Tovább
2010.
szeptember
04. 12:49

Szigorúbb nyugdíjszabályok - több nő jutott munkához

Szigorúbb nyugdíjszabályok - több nő jutott munkához Az év második negyedében lassuló ütemben, de folytatódott a foglalkoztatottak számának csökkenése Magyarországon. A nők körében a foglalkoztatottak száma már emelkedésnek indult, miközben a férfiak esetében 39 ezres apadás történt.
Tovább
2010.
augusztus
30. 08:54

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók Túl fiatal a fővárosi tűzoltóság állománya, gondolt jelent a hiányzó szakmai tapasztalat - mondta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok. A vezérőrnagy szerint a tömeges nyugdíjba vonulással okozott problémát csak úgy lehet orvosolni, ha új illetményrendszert alakítanak ki.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2010.
augusztus
13. 18:40

Dolgozni mindhalálig?

Dolgozni mindhalálig? Középtávon akár 70 évig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt az EU-ban annak érdekében, hogy a jövőben is fenntartható legyen a nyugdíjrendszer - áll az Európai Bizottság tervezetében. Több uniós ország a közelmúltban döntött a limit emelése mellett, mások egyelőre fontolgatják a lépést – hazánkban fokozatosan növelik majd a nyugdíjba vonulás idejét a jelenlegi 62-ről 65 évre. Itthon jelenleg hárommillióan kapnak nyugdíjat, ami a GDP 11,5 százalékát jelenti.
Tovább
2010.
augusztus
06. 18:25

Újratárgyalhatják a nyugdíjkorhatárt

Újratárgyalhatják a nyugdíjkorhatárt Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén elrendelte a nyugdíjkorhatár ügyében a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által összegyűjtött aláírások hitelességének ellenőrzését.
Tovább
2010.
július
30. 07:47

Magyar nyugdíjszámtan: a 62 évből hogyan lesz 58?

Magyar nyugdíjszámtan: a 62 évből hogyan lesz 58? Az európai trenddel ellentétben Magyarországon nem lesz újabb nyugdíjkorhatár-emelés Az Európai Bizottság a tagállamok nyugdíjrendszerére vonatkozó ajánlásokat tett közzé. Ezek a korhatárok emelésének irányába mutatnak. 2060-ra ugyanis kétszer annyi nyugdíjas lenne a kontinensen, mint amennyi munkavállaló. Vita folyik arról, hogy kialakítsanak-e egységes, unión belüli szabályozást. Korhatáremelésre Magyarországon már nem kell számítani, a Bajnai-kormány ezt megoldotta. De azért vannak komoly gondok.
Tovább
2010.
június
26. 10:20

Indoklás nélküli felmondás

Indoklás nélküli felmondás A nyugdíjas, vagy vezető állású munkavállalók esetében a munkáltató nem feltétlenül köteles megindokolni az elbocsátást. A napokban elfogadta az országgyűlés a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2010.
május
31. 10:23

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak?

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak? Összehangolt nyugdíjkorhatár-emelést javasol az EU-tagállamoknak az Európai Bizottság. Brüsszel várhatóan még az augusztusi uniós törvényhozási szünet megkezdése előtt közzéteszi azt a zöld könyvet, amelyben többek között radikális korhatáremelést is javasol. A nyugdíjban töltött évek száma a felnőtt élettartam legfeljebb egyharmada lehet.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2010.
március
28. 12:14

Százévesen is dolgozni fog?

Anglia legidősebb munkavállalója egy London melletti barkácsáruházban szolgálja ki a vevőket. Ő akkor kezdett új karrierjébe, amikor mások már jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltötték. A 95 éves Syd Prior jókedvűen üdvözli a vevőket az áruház bejáratánál.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2010.
február
11. 10:47

Vidéken az idősebbek, a fővárosban a fiatalok keresnek jobban

Vidéken az idősebbek, a fővárosban a fiatalok keresnek jobban A teljes lakosságot figyelembe véve hazánkban az 55 év felettiek rendelkeznek a legmagasabb átlagfizetéssel, átlagos havi jövedelmük bruttó 231.200 forint. Az idősebbeket azonban inkább vidéken becsülik meg jobban, a fővárosban ugyanis a fiatalabbak keresnek többet - derül ki a Merces kutatásából.
Tovább
2010.
február
05. 07:45

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik Mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud a statisztikai hivatal - ami arra utal, hogy a nyugdíjasok még a gondoltnál is jóval kevesebben dolgoznak.
Tovább
2010.
január
20. 07:10

Nem kell idős tolmács az Európai Bizottságnak

Nem kell idős tolmács az Európai Bizottságnak Harmincöt éven át fordított az Európai Bizottság és az Európai Parlament ülésein hollandról, angolról, németről, olaszról és spanyolról francia nyelvre egy belga tolmács. Amikor 65 éves lett, hiába gondolta úgy, hogy még évekig tudná folytatni a hivatását, nem kapott több megbízást. Az EU-s szervek úgy gondolták, hogy a tolmácsszakma jövőjének biztosítása érdekében a fiatalokat részesítik előnyben.
Tovább
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2009.
december
29. 11:01

Megszűnik a keresetkorlát: a nyugdíjasok egy része jól járhat

Megszűnik a keresetkorlát: a nyugdíjasok egy része jól járhat Jövőre megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1-je előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2009.
december
23. 12:33

Továbbra is ki lehet játszani a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait

Továbbra is ki lehet játszani a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait Változnak a korkedvezményes nyugdíj melletti munkavállalás szabályai - mondta el az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette: a minimálbér 18-szorosát meghaladó összeg esetén a nyugdíjasnak le kell mondania a nyugdíjáról, de kiskapuk vannak.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2009.
november
20. 12:15

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba Meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát a következő évtizedekben, hogy a demográfiai bomba felrobbanása elkerülhető legyen - írta a Világgazdaság Lovászy László szociológus gondolataira alapozva.
Tovább
2009.
október
05. 11:47

Több mint harmincezren kaptak méltányossági nyugdíjemelést

Szeptember végéig 20 ezer nyugdíjas kapott egyszeri segélyt, 36 ezren részesülhettek havi 2 és 5 ezer forint közötti méltányossági nyugdíjemelésben, 866 ember méltányossági nyugdíjban - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a méltányossági nyugdíjemelésben részesültek közül mintegy 9 ezren ezelőtt még soha nem kaptak ilyen segítséget. Az emelés egy főre jutó átlaga közel 3.200 forint volt.
Tovább
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART