Címke: nyugdíjpénztár (417 találat)

2015.
május
28. 23:02

Nőtt az önkéntes nyugdíjkasszák vagyona

Nőtt az önkéntes nyugdíjkasszák vagyona Tizenhárom százalékkal, 1041 milliárd forintra nőtt a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjkasszák vagyona az első negyedévben - közölte a szövetség, amely beszámolt arról is, hogy a csütörtöki közgyűlés döntése szerint Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) név alatt folytatja munkáját a szervezet.
Tovább
2014.
március
16. 07:55

A jegybank közzétette a nyugdíjpénztárak hozamait

A jegybank közzétette a nyugdíjpénztárak hozamait A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétette az önkéntes és magán-nyugdíjpénztárak hozamait, a múlt évben elért legmagasabb nettó hozamráta 16,39 százalék, míg a legmagasabb 10 éves átlagos hozamráta 10,46 százalék volt, a legalacsonyabb pedig 0,9, illetve 5,42 százalék.
Tovább
2014.
február
12. 11:03

A Stabilitás 8 százalékkal növelte önkéntes nyugdíjpénztári vagyonát

A Stabilitás 8 százalékkal növelte önkéntes nyugdíjpénztári vagyonát A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a múlt évben 8 százalékkal, 912 milliárd forintra növelték a vagyonukat - mondta Lehoczky László, a Stabilitás elnöke.
Tovább
2013.
november
11. 23:35

Nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

Nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 880,5 milliárd forint volt az idei harmadik negyedév végén, ez éves összevetésben 8,2 százalékos növekedést jelent, az előző negyedév végi összvagyont pedig 1,6 százalékkal haladja meg - közölte a szövetség.
Tovább
2013.
október
03. 19:47

A tizede sincs meg az államosított nyugdíjpénznek

A tizede sincs meg az államosított nyugdíjpénznek Két évvel a magán-nyugdíjpénztári rendszer államosításának kezdete, és szűk másfél évvel a vagyon államhoz kerülése után alig van már meg valami az egykori megtakarításokból – közölte a VG.
Tovább
2013.
augusztus
17. 09:06

Nyugdíjpénztár: újabb negyedmilliárd forintot kaptak vissza a pénztártagok

Nyugdíjpénztár: újabb negyedmilliárd forintot kaptak vissza a pénztártagok A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábbi vizsgálataiban érintett pénztárak és vagyonkezelőik közös döntése nyomán újabb, mintegy 257 millió forintnyi többletköltség került vissza az önkéntes pénztári tagok számlájára - közölte a PSZÁF.
Tovább
2013.
augusztus
08. 11:13

Jól működnek a megmaradt nyugdíjpénztárak

Jól működnek a megmaradt nyugdíjpénztárak Az első félévben 21 milliárd forintos, 2,5 százalékos hozamot értek el a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak - közölte a szövetség.
Tovább
2013.
augusztus
02. 14:41

PSZÁF: ajánlások a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban

PSZÁF: ajánlások a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban A választható portfóliós rendszerbe (vpr) történő belépéshez és a portfóliók közötti választáshoz az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak ismerniük kell minden, a megalapozott választást lehetővé tevő adatot; a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ezért ajánlásban fogalmazta meg a vpr kialakításával, a tagok tájékoztatásával szemben támasztott követelményeit.
Tovább
2013.
július
05. 10:16

Mintegy 75 ezren léptek be a cseh nyugdíjrendszer második pillérébe

Mintegy 75 ezren léptek be a cseh nyugdíjrendszer második pillérébe A cseh kormány januárban vezette be a nyugdíjrendszer új pillérét, a magán-nyugdíjpénztárakat. Ezekbe a magán-nyugdíjalapokba a 18 és 35 év közöttiek bármikor beléphetnek. A 35 év felettieknek július elsejéig kellett dönteniük a belépésről. A jobbközép kormány azzal számolt, hogy az idei első félév végén a magán-nyugdíjpénztáraknak mintegy félmillió tagjuk lesz.
Tovább
2013.
június
27. 16:26

Marad az Aranykor Nyugdíjpénztár önkéntes ága

Marad az Aranykor Nyugdíjpénztár önkéntes ága Az Aranykor Nyugdíjpénztár önkéntes ágát nem érinti a magánpénztári ágazat végelszámolása, a 18 éves múltra visszatekintő Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár tovább működik - közölte a pénztár az MTI-vel csütörtökön.
Tovább
2013.
június
24. 12:13

FT: ráfizetés lesz a nyugdíjtakarékosság

FT: ráfizetés lesz a nyugdíjtakarékosság A nyugdíjtakarékosság csak ráfizetés lesz több száz millió európai polgárnak - idézi a Financial Times brit pénzügyi lap a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők európai érdekképviseleti szerve, az EuroFinuse (European Federation of Financial Services Users) véleményét.
Tovább
2013.
június
15. 08:13

Fogy a Nyugdíjreform Alap pénze

Fogy a Nyugdíjreform Alap pénze A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRAA) eszközeinek értéke 2012 végén 316 milliárd forint volt, közel 370 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbi 685,9 milliárd forintnál - derül ki abból a jelentésből, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter terjesztett az Országgyűlés elé az alap 2012-es üzleti évéről.
Tovább
2013.
május
23. 23:59

Csökkent a nyugdíj- és egészségpénztárak taglétszáma

Csökkent a nyugdíj- és egészségpénztárak taglétszáma Az önkéntes nyugdíjpénztárakban enyhén csökkent a tagok száma az első negyedévben, miközben a magyar állampapírok hozamának csökkenése következtében folytatódott a kezelt vagyon felértékelődése - derül ki a PSZÁF gyorselemzéséből.
Tovább
2013.
április
22. 11:13

Újabb feljelentés nyugdíjügyben

Újabb feljelentés nyugdíjügyben Csaknem másfél milliárd forintos kár érhette két ingatlanalap befektetőit - köztük az államot is -, miután hét magánnyugdíjpénztár vélhetőleg értéktelenné váló befektetési jegyeket adott át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak a 2011. évi nyugdíjreform keretében - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.
Tovább
2013.
április
16. 11:27

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát, és bizonytalan volt a nyugdíjrendszer. Ezt Hoppál Péter mondta, hangsúlyozva: most biztonságban van az emberek nyugdíja.
Tovább
2013.
április
16. 10:49

MSZP: a kormány becsapta, meglopta a korábbi magánpénztártagokat

MSZP: a kormány becsapta, meglopta a korábbi magánpénztártagokat Az MSZP értékelése szerint a kormány becsapta és meglopta a korábbi magánnyugdíjpénztár-tagokat, mivel az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlákra nem vezeti át a korábban felhalmozott megtakarításokat.
Tovább
2013.
április
13. 20:21

A lengyel kormány nem államosítja a nyugdíjvagyont

A lengyel kormány nem államosítja a nyugdíjvagyont A lengyel kormány megerősítette, hogy nem tervezi a magán-nyugdíjalapok sem részleges, sem teljes államosítását. Ezúttal a pénzügyminiszter-helyettes beszélt erről. Wojciech Kowalczyk kiemelte, pillanatnyilag az a terv, hogy fokozatosan, a nyugdíjba menetel előtt tíz évvel kezdenék meg az egyes magánmegtakarítások átterelését az állami nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2013.
április
12. 10:33

Rogán Antal a nyugdíjszámlákról

Rogán Antal a nyugdíjszámlákról A kormány azon dolgozik, hogy azokat se érje hátrány, akik korábban csak az állami nyugdíjrendszerbe fizettek, s nem voltak magán-nyugdíjpénztári tagok - erről beszélt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel.
Tovább
2013.
április
10. 17:29

Politikai pofozkodás a magánnyugdíj ügyében

Politikai pofozkodás a magánnyugdíj ügyében Az MSZP szóvivője felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása. Török Zsolt arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány hatalomra jutása a minimálbérből élőknek, az átlag alatt és az átlagosan keresőknek is "rossz üzlet" volt. A Fidesz szerint nem a kabinet, hanem a baloldal tartozik válasszal nyugdíjügyben.
Tovább
2013.
április
09. 09:20

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A parlamentben hétfőn elfogadott törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket is.
Tovább
2013.
április
08. 14:32

Bajnai: a kormány felélte a magánnyugdíjvagyont

Bajnai: a kormány felélte a magánnyugdíjvagyont A magyar kormány elvette és felélte 3 millió ember nyugdíjpénztári megtakarításait, és ezt most letagadja - mondta Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője egy budapesti üzleti fórumon, hétfőn.
Tovább
2013.
március
28. 08:37

Keményen megbüntették az Allianz nyugdíjpénztárt

Keményen megbüntették az Allianz nyugdíjpénztárt Iratmegőrzési szabályok megsértése miatt a PSZÁF 10 millió forintos felügyeleti bírságot rótt ki az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárra, és kezdeményezte az ügyvezető, valamint az ügyvezető-helyettes felmentését, továbbá az előbbit 1 millió forint, az utóbbit 600 ezer forint, az igazgatótanács elnökét pedig 100 ezer forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.
Tovább
2013.
március
22. 18:42

Merkel védené a ciprusi magán-nyugdíjpénztárakat

Merkel védené a ciprusi magán-nyugdíjpénztárakat Angela Merkel német kancellár élesen bírálta pénteken a ciprusi vezetést és elutasította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítására vonatkozó tervet a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának rendkívüli ülésén.
Tovább
2013.
március
13. 16:22

A magán-nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termeltek, mint az önkéntesek

A magán-nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termeltek, mint az önkéntesek Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékos volt, a magán-nyugdíjpénztári szektorban a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalékot tett ki - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Tovább
2013.
március
06. 15:50

Önkéntes kasszák: csökkenő létszám, kiemelkedő hozam

Önkéntes kasszák: csökkenő létszám, kiemelkedő hozam Kiemelkedő, 15,57 százalékos átlagos hozamot értek el 2012-ben a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, az egy tagra vetített átlagos vagyon az előző évhez képest 4,5 százalékkal, 740 ezer forintra nőtt. A magán-nyugdíjpénztárak egy tagra jutó vagyona 21 százalékkal gyarapodott, az egészségpénztárak tagdíjbevétele pedig 5 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál - jelentette be a szervezet elnöke.
Tovább
2013.
február
22. 10:10

Nyolc nyomozás három magánnyugdíjpénztár ellen

Nyolc nyomozás három magánnyugdíjpénztár ellen A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által magán-nyugdíjpénztárakkal szemben tett kilenc feljelentésből nyolc ügyében folyik nyomozás, a kárösszeg elérheti az ötmilliárd forintot - derül ki abból az írásbeli válaszból, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter adott egy jobbikos képviselő kérdésére.
Tovább
2013.
február
19. 17:31

Elbukta a nyugdíjvagyon egy részét az állam

Elbukta a nyugdíjvagyon egy részét az állam Körülbelül 280 milliárd forinttal csökkent a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona a decemberi adatok alapján, a pénztártagoktól átvett vagyon ennyivel csökkent az átértékelődések miatt - számolta ki a Portfolio.hu. Az elemzés rámutat: az állam a lehető legrosszabbkor vette át a vagyont, a régiós tőzsdék a csúcsukon voltak, ráadásul fokozatosan el kellett adni az eszközöket, így nem volt lehetőség kiülni a rosszabb időszakokat.
Tovább
2013.
január
31. 09:07

Jogszerű volt a magán-nyugdíjpénztárak "államosítása"

Jogszerű volt a magán-nyugdíjpénztárak "államosítása" A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magán-nyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. Egy 30 éves, E. B. monogrammal azonosított magyar állampolgár tett panaszt, mert szerinte a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam abból a célból, hogy a maga céljaira használja fel, gyakorlatilag elkobozta a magántulajdont képező nyugdíj-megtakarításokat.
Tovább
2013.
január
21. 11:01

Jól járt tavaly, aki nyugdíjkasszában maradt

Jól járt tavaly, aki nyugdíjkasszában maradt Jól gazdálkodtak a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok befektetéseivel tavaly a kasszák – írja a Világgazdaság. A pénztárak honlapján és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) internetes oldalán lévő friss adatok alapján a lap azt írja: 2012-ben egyetlen olyan nyugdíjpénztári alap sem volt, amelynek a hozama negatív lett volna, sőt az eddigi inflációs adatok alapján az is valószínűsíthető, hogy egyetlen alapot leszámítva minden magán-nyugdíjpénztári portfólió szép reálhozamot produkált.
Tovább
2013.
január
18. 11:13

A szlovák magánnyugdíjpénztárakból 25 ezren léptek ki

A szlovák magánnyugdíjpénztárakból 25 ezren léptek ki A vártnál kevesebben, mintegy 25 ezren léptek ki Szlovákiában a magán-nyugdíjpénztárakból szeptember óta, amikor a szlovák kormány ezt ismételten lehetővé tette.
Tovább
2013.
január
17. 10:25

Kibelezett nyugdíjszámlák: nem ezt ígérték

Kibelezett nyugdíjszámlák: nem ezt ígérték Az a pénztártag, aki átlép az állami rendszerbe, valamennyi megtakarítását magával hozza - mondta bő két éve a gazdasági miniszter. Az erőforrás-minisztérium ma már viszont azt mondja, az átlépő tagok lemondtak a számlájukon kezelt vagyonnal szembeni követelésekről. Egyéni számlák abban a formában nem lesznek, ahogy a kormány ígérte. A nyugdíjrendszerből 900 milliárd helyett 3000 milliárd forint hiányzik. Elakadt a nyugdíjreform.
Tovább
2013.
január
10. 16:43

Az ONYF tartja nyilván a magán-nyugdíjpénztári egyéni adatokat

Az ONYF tartja nyilván a magán-nyugdíjpénztári egyéni adatokat A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) január 15-ig átadja a magán-nyugdíjpénztári tagok egyedi adatait az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak (ONYF).
Tovább
2013.
január
08. 17:24

Csak az előtakarékosság alapozhatja meg a nyugdíjat

Csak az előtakarékosság alapozhatja meg a nyugdíjat A Stabilitás Pénztárszövetség tapasztalatai szerint egyre többször találkozni olyan félrevezető hirdetésekkel, amelyek az ismert adókedvezmények mellett további nagy összegeket ígérnek a pénztártagok egy szűk körének. Ez a szövetség szerint félrevezető lehet, ugyanis a pénztári tagság lényege nem a rövid távú adóelőny, hanem a hosszú távú megtakarítás.
Tovább
2012.
december
11. 10:04

Az OTP is feladta a nyugdíjpénztárat

Az OTP is feladta a nyugdíjpénztárat Végelszámolással megszűnik az OTP Magánnyugdíjpénztár, erről döntött a pénztár hétfői közgyűlése - írja a Népszabadság és a Népszava.
Tovább
2012.
december
07. 18:18

Megsarcolják a nyugdíjpénzt is

Megsarcolják a nyugdíjpénzt is A tranzakciós illetéket az önkéntes nyugdíjpénztárak átháríthatják, többen meg is teszik majd - írja az azénpénzem.hu. A portál számításai szerint jövőre az új adó mintegy 120 millió forinttal rövidítheti meg a nyugdíjpénzt felvevőket. Az egészségpénztáraknak ezt a költséget magukra kell vállalniuk.
Tovább
2012.
december
07. 16:44

Legkevesebbet a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre

Legkevesebbet a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre Közép-Európában leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre - derült ki a prágai International Personal Finance (IPF) nemzetközi felméréséből, amelynek eredményét a Právo című cseh napilap ismertette pénteken.
Tovább
2012.
november
27. 10:14

A Budapest Magánnyugdíjpénztár várja a megszűnő pénztárak tagjait

A Budapest Magánnyugdíjpénztár várja a megszűnő pénztárak tagjait A Budapest Magánnyugdíjpénztár megnövekedett forgalomra számít az újabb pénztári végelszámolásról szóló hírek kapcsán, és felkészülten várja az átlépni kívánó pénztártagokat - jelentette be a nyugdíjkassza.
Tovább
2012.
november
25. 09:35

Továbbra is veszteséges a nyugdíjkasszák működése

Továbbra is veszteséges a nyugdíjkasszák működése A magán-nyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak működési eredménye egyaránt negatív volt a harmadik negyedévben, taglétszámuk csökkent, az egészségpénztárak tagjainak száma ugyanakkor tovább növekedett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorselemzése szerint.
Tovább
2012.
november
23. 10:32

Megszűnhet az OTP nyugdíjpénztár

Megszűnhet az OTP nyugdíjpénztár Az OTP Magánnyugdíjpénztár igazgatótanácsa meghozta döntését, a működési feltételek elégtelensége miatt a küldöttgyűlésnek a végelszámolással történő, jogutód nélküli megszűnésre tesznek javaslatot - írja a hvg.hu. Ezzel a megmaradt pénztárak közül a második legnagyobb távozik a piacról, és újfent bebizonyosodott, hogy a pénztárak csak úgy maradhatnak fent, ha a tagok adományt adnak.
Tovább
2012.
november
17. 09:26

A magán-nyugdíjpénztárak jövője a szabályozáson múlik

A magán-nyugdíjpénztárak jövője a szabályozáson múlik További magán-nyugdíjpénztári végelszámolások és beolvadások várhatóak, amennyiben a szabályozás nem változik, ezért a június 30-án még működő 11 magánnyugdíjpénztár számára kulcsfontosságú a működést szabályozó feltételek alakulása - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nemrég publikált kockázati jelentésében.
Tovább
2012.
november
14. 09:57

Államosítástól tartanak a bolgár nyugdíjpénztárak

Államosítástól tartanak a bolgár nyugdíjpénztárak Bulgáriában a médiában az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a nyugdíjpénztárakat kritizáló kijelentések, amit korábban például Magyarország, Chile és Argentína éppen arra használt fel, hogy meggyengítse a pénztárak helyzetét, és hogy ezt követően azt részben vagy egészében államosítsa. Helyi szakértők között egyre többen arra figyelmeztetnek, hogy a magyar forgatókönyv játszódhat le Bulgáriában is. A választások közeledtével ugyanis könnyebb a pénztárak vagyonára rátenni a kezét, mint például adókat emelni - írja az Investment & Pensions Europe.
Tovább
2012.
november
02. 09:14

Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer magánpillére iránt

Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer magánpillére iránt Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer tervezett, második pillére iránt, amely a jobboldali kormány döntése szerint a jövő évtől bevezetné a magán-nyugdíjpénztárakat.
Tovább
2012.
október
21. 08:39

200 milliós bírság az ING alapkezelőjének

200 milliós bírság az ING alapkezelőjének Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mert a cég a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING az önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári tagjaitól - közölte a PSZÁF, hozzátéve, hogy a feltárt jogszabálysértések miatt a felügyelet a nyomozóhatósághoz is fordult.
Tovább
2012.
október
13. 09:31

Szélparkokba menekülnek a nyugdíjalapok?

Szélparkokba menekülnek a nyugdíjalapok? Dánia egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a PensionDanmark az utóbbi időben nagy érdeklődést mutatott az infrastrukturális befektetések iránt. Elsőként Dániában fektettek be közvetlenül szélparkokba, most pedig bejelentették, hogy 50 százalékos részesedést vásároltak három amerikai szélparkban, méghozzá a német energetikai óriástól, az E.ON-tól - írja az Investment & Pensions Europe.
Tovább
2012.
október
10. 12:07

Az OTP sem akarja finanszírozni magán-nyugdíjpénztárát

Az OTP sem akarja finanszírozni magán-nyugdíjpénztárát Válaszúthoz érkezett az OTP Magánnyugdíjpénztár, a tagoknak tegnap kiküldött levél szerint az OTP Bank 2013-tól nem fogja valószínűleg támogatni a pénztárat, ezért csak akkor van fennmaradási esélye, ha a tagok működési adományt adnak a pénztárnak.
Tovább
2012.
szeptember
25. 11:28

Az államfő megvétózta a cseh magán-nyugdíjpénztárat

Az államfő megvétózta a cseh magán-nyugdíjpénztárat Élt vétójogával, és nem írta alá a nyugdíjrendszer második pillérének létrehozásáról szóló törvényt a cseh államfő, Václav Klaus. Csehországban csak most vezetnék be a magán-nyugdíjpénztári rendszert. Vagyis azt a rendszert, amely lehetővé tenné, hogy a bérekből levonásra kerülő kötelező nyugdíjjárulékok egy részét a cseh adófizetők magánpénztári számlán gyűjtsék nyugdíjas éveikre.
Tovább
2012.
szeptember
20. 17:33

Lázár János kiürítené a Nyugdíjreform Alapot

Lázár János kiürítené a Nyugdíjreform Alapot A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy a 2010-ben létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap térítésmentesen átadhassa eszközeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. Nagyjából 650 milliárd forintról van szó.
Tovább
2012.
szeptember
15. 18:21

Jó hír a magán-nyugdíjpénztári tagoknak

Jó hír a magán-nyugdíjpénztári tagoknak A magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartók is jogosultak lesznek arra, hogy megállapodást kössenek a nyugdíj-biztosítási szervvel, ha nincs elegendő szolgálati idejük - tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában.
Tovább
2012.
szeptember
03. 09:56

Bónuszként is adható a foglalkoztatói nyugdíj

Bónuszként is adható a foglalkoztatói nyugdíj Az öngondoskodás a jövőben fontos lesz, mivel egyre elérhetetlenebbnek tűnik a tisztes megélhetést nyújtó nyugdíj. A megtakarítások növekedéséért sokat tehetnének a cégek, például önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulással vagy foglalkoztatói nyugdíj juttatással. Ez a munkaadóknak is jó, hiszen meg tudják tartani értékes munkatársaikat, utóbbit pedig a teljesítménybérhez is kapcsolhatják.
Tovább
2012.
szeptember
03. 09:41

Lejtőn a nyugdíjtakarékosság

Lejtőn a nyugdíjtakarékosság További létszámcsökkenést és a befizetések visszaesését várják szakemberek az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. A szektor helyzetének javítására több elképzelés is létezik, de az nem látszik, hogy ehhez lenne kormányzati támogatás. Az egészségpénztárak viszont az állami szorítás ellenére állják a sarat.
Tovább
2012.
augusztus
31. 17:42

Magán-nyugdíjpénztárak: 850 milliárdba került a kísérlet

Magán-nyugdíjpénztárak: 850 milliárdba került a kísérlet Bukott kísérletnek nevezi a hárompilléres nyugdíjrendszert az átalakításáról készített kormányzati jelentés, megjegyezve, hogy a működési költségekre fordított összegek és az elmaradt hozam nagyságrendileg 850 milliárd forintot tesznek ki, amiből több mint 400 kilométer autópályát lehetett volna építeni Magyarországon.
Tovább
2012.
augusztus
24. 08:31

Egyre kevesebben tartanak ki a magán-nyugdíjpénztáraknál

Egyre kevesebben tartanak ki a magán-nyugdíjpénztáraknál Az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépéseket követően a magán-nyugdíjpénztárak taglétszáma a második negyedév végére 75 136 főre csökkent. Az év első felében a szektor egészét tekintve a működési eredmény továbbra is negatív volt - olvasható a PSZÁF tegnap közzétett második negyedéves gyorselemzésében.
Tovább
2012.
augusztus
16. 07:55

Alig maradt valami a nyugdíjvagyonból

Alig maradt valami a nyugdíjvagyonból A tavaly átvett mintegy háromezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjvagyonból májusban már 600 milliárd forint sem volt meg - írja a Világgazdaság.
Tovább
2012.
augusztus
12. 11:53

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány Nem az a legnagyobb baj, hogy a kormány nem vezette be az egyéni számlát a nyugdíjrendszerben, hanem, hogy folyamatosan olyan lépéseket hoznak, amelyek aláássák a nyugdíjrendszerbe vetett bizalmat – mondta Simonovits András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Tovább
2012.
augusztus
10. 14:34

A szlovákok kiléphetnek a magán-nyugdíjpénztárakból

A szlovákok kiléphetnek a magán-nyugdíjpénztárakból Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás pénteken a nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítását, ez szeptembertől ideiglenesen lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépést és csökkenti az oda juttatott járulékok arányát. A jogszabályt hosszú vitát követően, több módosítással fogadták el.
Tovább
2012.
augusztus
02. 12:24

Szlovákia: csata a magán-nyugdíjpénztárakért

Szlovákia: csata a magán-nyugdíjpénztárakért – Ha azonnal nem cselekszünk, akkor az országot gazdasági katasztrófa fenyegeti – jelentette ki a pozsonyi parlamentben Robert Fico szlovák kormányfő. Előzőleg, a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón teátrális mozdulattal széttépte az idei költségvetést, amelyet még Iveta Radicová regnálása idején fogadott el a törvényhozás.
Tovább
2012.
július
26. 09:34

Nyugdíj-előtakarékosság - Több pénz kell az adóoptimalizáláshoz

Nyugdíj-előtakarékosság - Több pénz kell az adóoptimalizáláshoz Majdnem másfél millió honfitársunknak van tagsági viszonya önkéntes nyugdíjpénztárakban, de csak 30 százalékuk igényelt vissza szja-t saját megtakarítása után. Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége csökken, viszont a nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) számláké nő.
Tovább
2012.
július
26. 09:14

Fogynak a nyugdíjpénztárak

Fogynak a nyugdíjpénztárak A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint tovább csökkenhet a pénztárak száma. Lehoczky László, a Pénztárszövetség elnöke azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy míg 2010-ben 18 pénztár volt, ma már a számuk 8-ra apadt, és egyáltalán nem biztos, hogy ez a végső állapot.
Tovább
2012.
július
20. 18:08

Tagdíjat kérnek a magán-nyugdíjpénztárak

Tagdíjat kérnek a magán-nyugdíjpénztárak Bár néhány magánnyugdíjpénztár működését tekintve egyelőre önfenntartó, több magánnyugdíjpénztár is bevezette a tagdíjfizetési kötelezettséget - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2012.
július
05. 14:48

Fizetnie kell az ING nyugdíjpénztárnak

Fizetnie kell az ING nyugdíjpénztárnak Jogerősen pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral szemben a pénztártagoktól korábban jogsértően elvont vagyonkezelési többletköltségek ügyében - tájékoztatta a PSZÁF csütörtökön az MTI-t. A nyugdíjpénztár közölte: néhány hónapon belül kifizethetik a különbözetet, a teljes összeg elkülönített számlán rendelkezésre áll.
Tovább
2012.
július
04. 11:09

Vége a Platinum nyugdíjpénztárnak

Vége a Platinum nyugdíjpénztárnak A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete friss határozatában a Platinum magán-nyugdíjpénztárnál elrendelte a tevékenység lezárását, miután a végelszámolás a pénztárnál befejeződött.
Tovább
2012.
június
16. 07:44

Bajban az Axa nyugdíjpénztár

Bajban az Axa nyugdíjpénztár Hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a rendőrség a gazdálkodás miatt az Axa nyugdíjpénztáránál.
Tovább
2012.
május
31. 11:57

A Dimenzió beolvad a Budapest nyugdíjpénztárba

A Dimenzió beolvad a Budapest nyugdíjpénztárba Tegnap rendkívüli közgyűlésen a Budapest magánnyugdíjpénztár tagsága is úgy döntött, hogy egyesülni kíván a Dimenzió nyugdíjpénztárral, a beolvadással előbbi pénztár 2600 fővel tudja a tagságát növelni. A döntés mérethatékonyság szempontjából is fontos tényező, annak ellenére, hogy a pénztárban lévő tartalékok még tagi hozzájárulás nélkül is körülbelül két évre fedezik a működést.
Tovább
2012.
május
31. 11:13

Rejtélyes nyugdíjbűnök

Rejtélyes nyugdíjbűnök A Napi Gazdaság szerint máig nem ismert, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) milyen szempontok alapján ítélt kockázatosnak egyes befektetéseket. A Kehi nem tájékoztatta vizsgálata részleteiről a pénztárakat, amelyek gazdálkodásában visszaéléseket tapasztalt, illetve amelyek ellen feljelentést tett.
Tovább
2012.
május
25. 07:32

Veszteségesen működtek a magánnyugdíjkasszák az első negyedévben

Veszteségesen működtek a magánnyugdíjkasszák az első negyedévben A magán-nyugdíjpénztárak - a korábbi negyedévekhez hasonlóan - többségében veszteségesek voltak 2012 első negyedévében is, az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma gyorsuló ütemben, 100 ezer fő alá csökkent, miközben az egészségpénztáraké nő, s átlépte az 1 millió főt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból.
Tovább
2012.
május
24. 15:07

Nyugdíj: csak az állampapír marad

Nyugdíj: csak az állampapír marad A parlament csütörtökön úgy döntött, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépők követeléseit a magánnyugdíjpénztárak állampapírban és készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.
Tovább
2012.
május
23. 16:01

Panaszmintát készített a DK a magánpénztártagoknak

Panaszmintát készített a DK a magánpénztártagoknak Az Alkotmánybíróságnak benyújtható panaszmintát készített a Demokratikus Koalíció (DK) azoknak, akik kitartottak magán-nyugdíjpénztári tagságuk mellett. A DK erről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t, jelezve, hogy ügyvédi képviseletet is biztosítanak azoknak, akik az Ab-hoz fordulnak.
Tovább
2012.
május
21. 14:32

Selmeczi módosítaná a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvényt

Selmeczi módosítaná a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvényt Módosítaná a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi Gabriella (Fidesz); az Országgyűléshez hétfőn benyújtott javaslattal a képviselő biztosítaná, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) számára.
Tovább
2012.
május
15. 16:09

Új pénztárral bővült a CIG-csoport

Új pénztárral bővült a CIG-csoport A LIGA Önsegélyező Pénztár csatlakozott a CIG Partnerséghez, és a jövőben Pannónia Önsegélyező pénztár néven működik.
Tovább
2012.
május
08. 11:26

Ezért jelentette fel a Kehi a nyugdíjpénztárakat

Ezért jelentette fel a Kehi a nyugdíjpénztárakat A pénztárak hozama elmaradt attól, mint ha egy befektetési szakértelemmel nem rendelkező kisbefektető magyar rövidlejáratú állampapírokba helyezte volna el a megtakarításait - állapította meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a magán-nyugdíjpénztárak ellenőrzése kapcsán.
Tovább
2012.
május
05. 06:11

Selmeczi szerint drága kísérlet volt a magán-nyugdíjpénztári rendszer

Selmeczi szerint drága kísérlet volt a magán-nyugdíjpénztári rendszer Rendkívül drága és felesleges kísérlet volt a magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetése, a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki - mondta Selmeczi Gabriella és Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke egybehangzóan pénteken sajtótájékoztatón a Parlamentben, ahol a magánnyugdíjpénztárak működésének átfogó elemzéséről számoltak be.
Tovább
2012.
május
04. 10:51

Lezárult a vizsgálat - Sok pénzt vesztettek a pénztártagok

Lezárult a vizsgálat - Sok pénzt vesztettek a pénztártagok Ma adja le Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott a jelentését a nyugdíjpénztárak működésének átvizsgálásáról. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jelentésben az is szerepel, hogy felelőtlen intézkedések miatt a pénztártagok átlagosan a megtakarításaik ötödét vesztették el. A KEHI csütörtökön ennek hatására több büntetőfeljelentést is tett a pénztárak gazdálkodása ügyében.
Tovább
2012.
április
23. 20:45

1,5 százalékos bevételt jelent a nyugdíjjárulékok befizetése

1,5 százalékos bevételt jelent a nyugdíjjárulékok befizetése A GDP másfél százalékának megfelelő összegű strukturális bevételt jelent az, hogy 2012. január 1-jétől minden biztosított a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe fizeti a nyugdíjjárulékát - derül ki a hétfőn közzétett Széll Kálmán Terv 2.0 dokumentumból.
Tovább
2012.
április
17. 11:25

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára.
Tovább
2012.
április
04. 11:53

Magánnyugdíj: 77 ezren maradtak

Magánnyugdíj: 77 ezren maradtak A pénztártagok csaknem negyede visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. Közben az ombudsman kérése ellenére a nemzetgazdasági tárcánál nem tervezik a visszalépési határidő meghosszabbítását. A Stabilitás Pénztárszövetség összesítése szerint 22533-an nyilatkoztak arról, hogy inkább visszalépnének az egypilléres rendszerbe, ez a szám azonban még emelkedhet, az utolsó napokban postára adott nyilatkozatok ugyanis várhatóan csak április 6. után érkeznek meg - írja a Világgazdaság.
Tovább
2012.
április
03. 12:23

Nyugdíj - nem kell félnetek, jó lesz!

Nyugdíj - nem kell félnetek, jó lesz! A minisztérium szerint egyedül az állami rendszer garantálhatja a nyugdíjak értékállóságát, a magánfinanszírozású pénztáraknak pedig az öngondoskodásban lehet kiemelt szerepük.
Tovább
2012.
április
02. 09:50

Tekintélyes hiány lett volna a nyugdíjpénztárak nélkül

Tekintélyes hiány lett volna a nyugdíjpénztárak nélkül Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP 4,3 százaléka, 1.201 milliárd forint volt 2011-ben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn a pénzügyi számlák 2011 negyedik negyedévi adatai alapján.
Tovább
2012.
március
31. 08:25

Nyugdíjpénztárak - A kemény mag marad

Nyugdíjpénztárak - A kemény mag marad Az eddigi adatok tanúsága szerint nem vándorolnak át tömegesen a pénztártagok az állami tb-rendszerbe. Az MTI által megkérdezett nyugdíjkasszák minden átlépési nyilatkozatot befogadnak, amelyet szombaton éjfélig postára adnak a tagok (ezt a postai pecsét igazolja), az AXA - mivel a határidő szombatra esik - a hétfőn beérkező nyilatkozatokat is befogadja.
Tovább
2012.
március
30. 08:59

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép A legfrissebb adatok szerint eddig a magánnyugdíjpénztár-tagok közel 10 százaléka jelezte, hogy visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a határidő lejárta közeledtével élénkül az érdeklődés az átlépés iránt - írja a pénteki Népszabadság.
Tovább
2012.
március
29. 13:24

Feljelentik a nyugdíjpénztárakat

Feljelentik a nyugdíjpénztárakat A napokban megszületnek az első büntetőfeljelentések a kötelező magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásának ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint a vizsgálat alá vont magánkasszák 75 százaléka érintett a feljelentésekben, amelyek többsége hűtlen kezelés alapos gyanúját veti fel, de egyéb hiányosságokat lényegében az összes pénztárnál találtak. Az elkövetési érték jelenleg meghaladja a hatmilliárd forintot, de a további feljelentések után a teljes kárérték és az elmaradt vagyoni előny elérheti akár a tízmilliárdot is.
Tovább
2012.
március
27. 13:20

A magán-nyugdíjpénztárat váltóknak célszerű összehasonlítaniuk a kasszák teljesítményét

A magán-nyugdíjpénztárat váltóknak célszerű összehasonlítaniuk a kasszák teljesítményét Mielőtt valaki úgy dönt, hogy másik magánnyugdíjpénztárba lép át, célszerű megvizsgálnia a jelenlegi és a választott pénztár portfólióinak hozamát, kockázatosságát, befektetési politikáját, a befizetések tartalékok közötti megosztását, valamint a vagyon- és letétkezelési díjak mértékét is. A jövőbeli nyugdíj összegét a befizetésekből az egyéni számlán jóváírt összeg magas aránya növeli, a magas vagyon-, letétkezelési díj pedig csökkenti - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Tovább
2012.
március
27. 12:40

Magánszemélyek fordulnak az AB-hez nyugdíjügyben

Magánszemélyek fordulnak az AB-hez nyugdíjügyben A magán-nyugdíjpénztári törvény soron kívüli megsemmisítését kérik magánszemélyek az Alkotmánybíróságtól a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének múlt évi beadványát megismételve - közölte a Vegyipari Dolgozók Szakszervezet.
Tovább
2012.
március
26. 08:25

Kivéreztetve várják a kritikus napokat a nyugdíjpénztárak

Kivéreztetve várják a kritikus napokat a nyugdíjpénztárak Péntekig dönthetik el a magánnyugdíjpénztárak tagjai, hogy visszatérnek-e az állami rendszerbe. Közel 100 ezer embernek kell döntenie, és a tavalyi magánpénztári hozamokról szóló értesítők nem sok jót ígérnek a magánrendszert választóknak, mivel a legtöbb pénztár komoly veszteségeket könyvelt el tavaly. Ennek ellenére mégsem biztos, hogy megéri visszalépni.
Tovább
2012.
március
24. 12:10

Volt tőzsdeelnök: nem akarom, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat

Volt tőzsdeelnök: nem akarom, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat Magán-nyugdíjpénztári tag vagyok és az is maradok; ha selmeczigabriellás választ akarok adni, akkor azt mondanám, hogy azért, mert nem szeretném, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat - nyilatkozta írásban a Népszabadságnak Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök, aki másképpen is válaszolt a lapnak: "Ha viszont a szakértő szólal meg belőlem, akkor azt mondom, hogy hacsak 2040-ben is nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnökünk, akkor ő ma nincs abban a helyzetben, hogy bármit is ígérjen bárkinek is, aki 2014 után megy nyugdíjba."
Tovább
2012.
március
22. 10:05

Kitartanak a nyugdíjpénztárak mellett a nagyhalak

Kitartanak a nyugdíjpénztárak mellett a nagyhalak Az eddigi tapasztalatok alapján a még mintegy százezer magán-nyugdíjpénztári tag döntő többsége továbbra is kitart kasszája mellett, s legfeljebb néhány ezren döntöttek úgy, hogy március végével visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe- írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
március
22. 09:07

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán Kevesebb mint 10 nap múlva a magánpénztári tagoknak újra dönteniük kell - de fogódzót nem nagyon kapnak sem az államtól, és a kasszák sem kapkodtak. 100 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztáraknál, de nemcsak az ő nyugdíjuk kérdéses. Sehol sincsenek még az egyéni számlák, a nyugdíjrendszerből pedig kikerült 3000 milliárd forint.
Tovább
2012.
március
21. 18:30

Marad az Allianz nyugdíjpénztára

Marad az Allianz nyugdíjpénztára Az Allianz Biztosító adózás utáni eredménye 9,8 milliárd forint volt tavaly a 2010-es 4,4 milliárd után – jelentette be Kisbenedek Péter elnök-vezérigazgató szerdán, mindezt úgy érték el, hogy 9 milliárd forintnyi különadót fizettek be. A társaság célja továbbra is, hogy csökkentse díjbevételein belül gépjárműkitettségét. A piaci részesedés növelése helyett a hatékony és prudens működést, a versenyalapú árazás helyett pedig a kockázatalapú árazást részesíti a biztosító előnyben, írja a Portfolio.hu.
Tovább
2012.
március
20. 07:56

Adómentes a reálhozam a visszalépőknek

Adómentes a reálhozam a visszalépőknek A parlament hétfőn úgy döntött, adómentesen vehetik fel reálhozamukat azok a magánpénztártagok, akik március 31-ig visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2012.
március
13. 03:39

Súlyos tagdíjat szed a maradóktól az OTP nyugdíjkasszája

Súlyos tagdíjat szed a maradóktól az OTP nyugdíjkasszája Megmaradó tagjaitól júniustól havi ötezer forint pénzbeli hozzájárulást szed majd az OTP Magánnyugdíjpénztár - erről döntött a társaság küldöttgyűlése március 8-án. A tagdíj a pénztár szolgáltatásainak fedezetére, illetve a pénztárszervezet működtetésére a pénztártagok által önkéntesen vállalt, rendszeresen fizetett pénzbeli hozzájárulás.
Tovább
2012.
március
12. 17:48

Lehúzza a rolót az Aegon magán-nyugdíjpénztára

Lehúzza a rolót az Aegon magán-nyugdíjpénztára Az Aegon Nyugdíjpénztár közgyűlésén a cég vezetősége a magán-nyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetését fogja javasolni, közölte az Aegon.
Tovább
2012.
március
09. 08:02

Nyugdíjügy: nem lehet okosan dönteni

Nyugdíjügy: nem lehet okosan dönteni A magánpénztárak tagjainak hó végéig határozniuk kell: átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy megtakarított pénzüket magánkasszában hagyják-e. A döntést sok bizonytalanság nehezíti: nem tudni, mennyi lesz a pénztári tagságukat megőrzők állami nyugdíja, ahogyan azt sem, hogy mi lesz egyes pénztárak sorsa.
Tovább
2012.
március
08. 15:34

Súlyos mínuszban a nyugdíjkasszák

Súlyos mínuszban a nyugdíjkasszák A hozamok pozitívak voltak összességében véve, a működési eredmények terén viszont súlyos mínuszban zárták az esztendőt a magánnyugdíjpénztárak - írta csütörtöki számában a Világgazdaság.
Tovább
2012.
március
06. 09:36

Kitartanak a magán-nyugdíjpénztári tagok

Kitartanak a magán-nyugdíjpénztári tagok A magán-nyugdíjpénztári tagok majdnem háromnegyede nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2012.
február
27. 15:34

A pénztártagokért lép fel ismét az MSZP

A pénztártagokért lép fel ismét az MSZP Az MSZP arra kéri a kormányt, hozzon jogszabályt az állami rendszerbe átkerülő magán-nyugdíjpénztári tagok nyugdíjszámításáról, továbbá függessze fel a megváltozott munkaképességűek egészségügyi felülvizsgálatát.
Tovább
2012.
február
20. 13:41

Önkéntes adományt kérnek a magán-nyugdíjpénztárak

Önkéntes adományt kérnek a magán-nyugdíjpénztárak Csak önkéntes tagi adománnyal lehet a még működő magánnyugdíj-pénztárakat tovább üzemeltetni, bevételek hiányában ugyanis rövid időn belül a teljes ágazat elérheti a működőképesség határát. A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja, hogy a maradás mellett döntő tagok működési célú adományokkal segítsék pénztárukat.
Tovább
2012.
február
17. 10:35

Kivéreztetik a magánnyugdíjpénztárakat?

Kivéreztetik a magánnyugdíjpénztárakat? December óta mindössze néhány pénztári tag jelezte, hogy visszalép az állami nyugdíjkasszába. A pénztárak azonban félnek, hiszen a „bizonytalan jogi környezet” megszűnéssel fenyegeti őket.
Tovább
2012.
február
14. 15:22

Magánkasszák: másfél hónapig lehet még a tb-be átlépni

Magánkasszák: másfél hónapig lehet még a tb-be átlépni A magán-nyugdíjpénztári tagoknak március végéig van lehetőségük arra, hogy visszalépjenek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2012.
február
13. 16:24

Új esély a nyugdíjpénztári tagoknak?

Új esély a nyugdíjpénztári tagoknak? Egy érdekes új LMP-s javaslat kerülhet a parlament elé nyugdíjpénztár-ügyben. Az index cikke szerint a párt azt javasolja, hogy a pénztárakban maradtaknak lehetőségük nyíljon arra, hogy megtakarításaikat önkéntes kasszába irányítsák át.
Tovább
2012.
február
06. 12:25

Hol jártak a legjobban a nyugdíjpénztári tagok?

Hol jártak a legjobban a nyugdíjpénztári tagok? Az előző évben az Életút és a Honvéd magánnyugdíjpénztár tudta a leginkább gyarapítani tagjai pénzét. Az önkéntes kasszáknál az eddigi adatok szerint a Pannónia, az MKB és a Honvéd viszi a prímet, de csak egy-egy portfólióval.
Tovább
2012.
február
06. 10:18

Nyugdíj: nem látszik a stratégia

Nyugdíj: nem látszik a stratégia Sem a demográfiai, sem a foglalkoztatási mutatók nem kedveznek a nyugdíjaknak, ami a korhatárhoz közelállóknak sem ígér sok jót, a fiatalabb nemzedék számára pedig még a mainál is komorabb jövőt jósol. Az elmúlt két évben elkezdődött a nyugdíjrendszer átalakítása, de azt nem látni, milyen hosszú távú stratégia alapján. Az eddigi lépések célja, úgy tűnik, sokkal inkább a pillanatnyi költségvetési lyukak befoltozása, semmint a hosszú távon fenntartható és majdan védelmet, megélhetést nyújtó rendszer kialakítása.
Tovább
2012.
február
03. 12:13

26 százalékos hozam egy év alatt egy nyugdíjalaptól

26 százalékos hozam egy év alatt egy nyugdíjalaptól Dánia legnagyobb nyugdíjalapja, az ATP Group történetének legjobb évét zárta 2011-ben, a kihívásokkal teli befektetői környezet ellenére a nyugdíjalap 26 százalékos hozamot tudott felmutatni, amit még a hedge fundok is megirigyelnének. Az 1964-ben felállított alap a dán piacon szinte teljes lefedettséggel rendelkezik, a járulék fizetés kötelező a 16 és 67 év közötti foglalkoztatottaknak, a befizetések kétharmadát a foglalkoztató viseli, míg egyharmadot a foglalkoztatott.
Tovább
2012.
február
02. 03:28

Éledezik a Stabilitás

Éledezik a Stabilitás Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás csak a nyugdíjba vonuláskor legyen elérhető, a hosszú távú öngondoskodáshoz pedig arányos adókedvezmény társuljon - egyebek közt ezt javasolta korábban a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2012.
január
31. 09:58

Dolgoznak a nyugdíjpénztári rendszer átalakításán

Dolgoznak a nyugdíjpénztári rendszer átalakításán Kidolgozás alatt vannak a nyugdíjpénztári szabályozás további, szükséges részletkérdései - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI hétfői kérdésére.
Tovább
2012.
január
28. 16:35

Matolcsy mégis szereti a nyugdíjpénztárakat

Matolcsy mégis szereti a nyugdíjpénztárakat Az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban új szabályozási modell bevezetésén gondolkodik az NGM, szóba kerülhet a kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése is - derül ki Matolcsy György parlamenti válaszából.
Tovább
2012.
január
24. 15:02

Türelem nyugdíjat terem?

Türelem nyugdíjat terem? Türelemre buzdítja a magán-nyugdíjpénztári tagokat a Stabilitás Pénztárszövetség. A szervezet közleményében azt javasolja: amíg a maradók állami nyugdíjjogosultságára vonatkozó részletszabályok nem tisztázottak, addig a pénztártagok – a határidők figyelembevételével – várjanak a tb-rendszerbe történő visszalépéssel.
Tovább
2012.
január
16. 11:50

Áttörés: nyugdíjalapok is vehetnek részvényeket Kínában

Áttörés: nyugdíjalapok is vehetnek részvényeket Kínában Igazi áttörésről beszélnek Kínában, hiszen több hónapos tárgyalások után sikerült elérni, hogy a 250 milliárd dollárt kezelő helyi állami nyugdíjalapok és a lakástakarék alapok helyi részvényeket is vásárolhassanak - írja a MarketWatch. Szakértők szerint eddig gyakorlatilag csak speciális banki számlákon tarthatták a pénzt az alapok, ehhez képest tehát egy éles váltásról van szó. A befektetési paletta egyelőre nagyon szűk, sok időnek kell eltelnie, hogy valóban érezhető súlyuk legyen a részvényeknek a nyugdíjalapok portfóliójában, és például a tagok egyéni számláira kerülhessenek befektetési alapok is.
Tovább
2012.
január
12. 08:58

Lesz-e még nyugdíj 2030-ban?

Lesz-e még nyugdíj 2030-ban? A következő évtizedek egyik legfontosabb kérdése lesz Magyarországon, hogy képesek leszünk-e nyugdíjat fizetni az idősebb generációnak. A megtakarításokat tekintve egyáltalán nem rózsás a helyzet, a kormány az idén terjeszti be az új nyugdíjtörvényt, míg a Századvég hosszú időre rögzítené a nyugdíjjárulék mértékét - írja a Magyar Nemzet Online.
Tovább
2012.
január
10. 10:21

Nyugdíjügy - Kész átverés?

Nyugdíjügy - Kész átverés? Minden jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagnak járni fog a teljes állami nyugdíj, függetlenül attól, március végéig visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe – állította a Népszabadság megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Tovább
2012.
január
09. 10:40

76 százalék lehet az állami nyugdíj

76 százalék lehet az állami nyugdíj 76 százalék állami nyugdíjat kaphatnak az elmúlt időkre a magánpénztárban maradó tagok és legalább havi 14 ezer forintos tagdíjfizetéssel kell számolniuk.
Tovább
2012.
január
05. 17:53

Feljelentés magán-nyugdíjpénztárak ellen

Feljelentés magán-nyugdíjpénztárak ellen A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) több büntető feljelentést tesz majd hűtlen kezelés miatt, amint véglegesíti jelentésének a magánnyugdíjpénztárak működésére, működési költségeinek felhasználására vonatkozó részét; a Kehi a vagyonkezelést is vizsgálja, már látni, hogy jelentős kár van, az elmaradt haszon több milliárd forintra tehető - mondta a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.
Tovább
2012.
január
05. 10:44

Garantált alapnyugdíjra lehet szükség?

Garantált alapnyugdíjra lehet szükség? A svéd öregségi nyugdíjrendszer gyakorlatának lemásolása sem célravezető, sem egyszerű megoldás nem lenne Magyarországon − állapította meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. műhelytanulmányának szerzője. Szükséges lehet a jelenlegi nyugdíjasok nagyobb terhelése.
Tovább
2012.
január
03. 14:34

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést A tavalyi harmadik negyedévben 404 milliárd forintot ért el a kormányzati szektor hiánya, ami 212 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es értéket. 2011 első három negyedévében összesen 1537 milliárdos többletet mutat az egyenleg a nyugdíjpénztári vagyon elszámolásának köszönhetően - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A vagyon nélkül GDP-arányosan 5,6 százalékra rúgott az összesített deficit.
Tovább
2012.
január
02. 11:40

Ezért nem döntött nyugdíj-ügyben az Alkotmánybíróság

Ezért nem döntött nyugdíj-ügyben az Alkotmánybíróság A megváltozott jogszabályi háttér miatt az Alkotmánybíróság az év elején először is azt vizsgálta, egyáltalán jogosult-e döntést hozni a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében - mondta el a hvg.hu-nak hosszú idő után interjút adó Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
Tovább
2011.
december
28. 21:21

Alkotmányjogi panasszal még élhetnek a nyugdíjpénztár-ügyben

Alkotmányjogi panasszal még élhetnek a nyugdíjpénztár-ügyben Nem döntött szerdán az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztári beadványokról, s a testület az idén már nem tart több teljes ülést. Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: "az Alkotmánybíróság idei utolsó teljes ülésén tárgyalta a magánnyugdíjpénztár-ügyben készült tervezetet, de határozat nem született". A sajtófőnök a döntés elmaradásával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.
Tovább
2011.
december
28. 21:03

Nem döntött az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztárakról

Nem döntött az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztárakról Szerdán ülésezett utoljára az Alkotmánybíróság, így jövőre már csak új beadványokról dönthet a magán-nyugdíjpénztárak ügyében. Az ítélet egyik tétje a magánpénztári tagok állami nyugdíja lett volna, erről azonban időközben már döntött a kormány.
Tovább
2011.
december
28. 09:01

Magánnyugdíj: újabb kormánytervek

Magánnyugdíj: újabb kormánytervek Óriási fricskát ad az állam a tavaly visszalépőknek, és semmivel sem motiválja a még mindig kitartó magán-nyugdíjpénztári tagokat, hogy lépjenek vissza az állami rendszerbe. Az eddig bejelentett és elfogadott módosítások szerint ez a helyzet, ezért logikus lenne, ha új szabályok jönnének: akik véglegesen maradnak, kicsit más feltételekkel juthatnának majd állami nyugdíjhoz, mint akik visszalépnek.
Tovább
2011.
december
27. 15:29

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról Szerdán dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság (Ab), miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén - derül ki az Ab honlapján megjelent közlésből.
Tovább
2011.
december
22. 08:53

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata A javaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártaggá vált természetes személy kezdeményezheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépését. A visszalépő tagok tagdíjkiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a pénztár átadja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A pénztár a tagsági jogviszony megszüntetésével kapcsolatos tényleges költségeket, legfeljebb azonban a tag követeléséből annak egy ezrelékét vonhatja le.
Tovább
2011.
december
21. 16:11

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában A nyugdíjkasszában szó sincs hiányról - jelentette ki a szocialista Korózs Lajos szavaira válaszolva Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra kérte az MSZP elnökségi tagját, hogy "hagyjon fel valótlan állításaival".
Tovább
2011.
december
21. 12:49

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy egy előterjesztés nyomán a jövő évtől kezdve csak az állami pillérbe lehet majd járulékot utalni. Szavai szerint ezzel gyakorlatilag megszűnnek a magánpénztárak, miközben "elveszik közel százezer ember több száz milliárd forintos vagyonát". Az MSZP elnökségi tagja kijelentette, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, minden pénztártagnak felajánlják a segítséget.
Tovább
2011.
december
21. 10:02

Aggódnak a hozamok miatt a német nyugdíjalapok

Aggódnak a hozamok miatt a német nyugdíjalapok A német vállalati nyugdíjalapok között nőtt azoknak a száma, amelyek a kamatlábkockázatot fedezik, hiszen a befektetők többsége már jobban aggódik a kamatlábak miatt, mint az inflációért - derült ki a Towers Watson tanácsadó cég legfrissebb felméréséből. A cég tanulmánya arra is rámutatott, hogy a sorrendben harmadik fő kockázati tényező a devizakockázat, amelyet a válaszadók fele szerint kezelnek is a nyugdíjalapok. A befektetők konzervatív stratégiát követnek, a vagyon 59 százaléka kötvényekben van, a perifériás kitettségüket pedig jelentősen leépítették a feltörekvő piacok javára - írja a Investment & Pensions.
Tovább
2011.
december
20. 12:09

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell Ma reggel elfogadta a parlament a társadalombiztosítási törvény módosítását, ebben az áll, hogy a munkavállalói 10 százalékos nyugdíjjárulék 2012 elejétől az államhoz fog befolyni, és nem a pénztárakhoz. A pénztárakhoz tehát kötelezően már nem fognak havi befizetések érkezni, azonban a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjai saját hozzájárulásuk alapján fenntartsák a tagságukat, és önkéntes befizetéseikkel támogassák a pénztárukat - mondta el Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki 2012. január elsejével lemond a posztjáról. Helyét átmenetileg Borza Gábor, jelenlegi alelnök veszi át.
Tovább
2011.
december
19. 18:13

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.
Tovább
2011.
december
15. 17:03

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak Jövőre is az állami nyugdíjalapba tereli át a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseket arra hivatkozva, hogy az ebből befolyó 48 milliárd forintra szükség van a költségvetési hiány tartásához - közölte mai tájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség megdöbbenéssel értesült a kormányzati elképzelésekről. Ez a lépés a magánpénztári szektor végét jelentheti. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.
Tovább
2011.
december
09. 11:38

Felszámolt nyugdíjszámlák

Felszámolt nyugdíjszámlák Több mint 40 milliárd forintot vettek ki az idén október elsejéig az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a jogosultsági idő elérése előtt. A nyugdíj-megtakarítást még az adóteher mellett is felszámolók száma pedig nyilvánvalóan ebben a negyedévben ugrik igazán meg.
Tovább
2011.
december
08. 16:41

Pénztári tagok nyugdíja: az Ab megoldása, hogy nincs megoldás?

Pénztári tagok nyugdíja: az Ab megoldása, hogy nincs megoldás? Több törvényi változás is plusz feladatot ró az Alkotmánybíróságra, mely a magánnyugdíjpénztárak ügyében majd' egy éve döntésképtelen. Elképzelhető, hogy a helyzetet úgy oldják meg, hogy sehogy sem oldják meg - 2012-től ugyanis nem kell már foglalkozniuk a korábbi beadványokkal.
Tovább
2011.
december
02. 18:14

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat?

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat? A portugál kormány megállapodott az ország négy nagy magánbankjával, hogy azok összesen 5,6 milliárd eurót utalnak át az államnak a náluk levő nyugdíjalapokból annak érdekében, hogy Portugália tartani tudja az idei évre vállalt államháztartási hiány-előirányzatot. Az állítólag egyszeri lépést azzal indokolták, hogy a kormány váratlan lyukat talált a költségvetési elszámolásokban.
Tovább
2011.
november
30. 12:23

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont A magán-nyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság - derül ki Matolcsy György tájékoztatásából, amely szerint a még fel nem használt vagyonelemeket is az adósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
november
29. 09:47

Százmilliós bírság nyugdíjügyben - Nyomozás és per indul

Százmilliós bírság nyugdíjügyben - Nyomozás és per indul Százmillió forint bírsággal sújtotta az AXA alapkezelőt a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására. A PSZÁF közérdekű igényérvényesítés iránti pert indít, annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelő által tőlük jogsértően elvont költségeket.
Tovább
2011.
november
28. 10:39

"Hiba volt megszüntetni a magánnyugdíjrendszert"

"Hiba volt megszüntetni a magánnyugdíjrendszert" Hiba volt megszüntetni a második pillért a cseh ING vezetője szerint. Az 1990-es évek végén nem akarták bevezetni, most viszont fontosnak tartják a tőkefedezeti pillér elindítását a csehek. Az országot nem az IMF kényszeríti erre, hanem a fiatal generáció ragaszkodik a biztosabb nyugdíjhoz – mondja Jiří Rusnok, a cseh ING nyugdíjpénztár elnöke, egykori pénzügyminiszter.
Tovább
2011.
november
21. 20:46

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák A magánpénztárak működési költségei felső korlátjának megemelését szorgalmazták a pénztári vezetők a Stabilitás Pénztárszövetség éves rendes konferenciáján.
Tovább
2011.
november
17. 09:46

Sokkal tovább kell dolgozni, hogy a nyugdíj biztosítva legyen

Sokkal tovább kell dolgozni, hogy a nyugdíj biztosítva legyen Az amerikai emberek felkészültek arra, hogy tovább dolgozzanak, annak érdekében, hogy több megtakarítást gyűjtsenek össze, amely a nyugdíjban jövedelem-kiegészítést jelenthet - derül ki a Wells Fargo felméréséből. A megkérdezettek 76 százaléka szerint szükség esetén sokkal fontosabb, hogy megtakarítást gyarapítsák, mint időben menjenek el nyugdíjba. Mindössze 20 százalék gondolkozik úgy, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár szent és sérthetetlen, és bármi legyen is, 65 éves korban elmennek nyugdíjba.
Tovább
2011.
november
12. 16:08

Nyugdíjpénztári piac: bedobja a törölközőt a Generali is

Nyugdíjpénztári piac: bedobja a törölközőt a Generali is A magán-nyugdíjpénztárakat érintő változások következtében eltűnik a Generali magánkasszája is - értesült az azenpenzem.hu oldal. A Generalinál gyakorlatilag megerősítették ezt, és azt közölték, a méretgazdaságos működés érdekében keresik a lehetőségeket.
Tovább
2011.
november
07. 07:57

Akotmánybíróság: Komoly vita a nyugdíjról

Akotmánybíróság: Komoly vita a nyugdíjról Egy hónap csönd után újra téma lesz az Alkotmánybíróság soron következő e heti ülésén a magán-nyugdíjpénztári tagság, illetve a vele járó jogosultság. A Népszabadság értesülései szerint döntés most sem várható.
Tovább
2011.
november
03. 09:20

Bukhatnak a pénztártagok

Bukhatnak a pénztártagok Nyugdíjuknak mintegy háromnegyedét veszíthetik el azok, akik magán-nyugdíjpénztári tagok maradtak, miután a kormány nyugdíjadóvá alakítja a munkáltatói járulékot, mondta Angyal József adószakértő az ATV Start-ban.
Tovább
2011.
október
29. 10:58

Nem igaz, hogy drágák voltak a magánpénztárak

Nem igaz, hogy drágák voltak a magánpénztárak A PSZÁF pénteken publikált tanulmányából kiderül, nem igaz, hogy a magánnyugdíjpénztárak drágán működtek. Az állami rendszer vagyonarányosan kétszer olyan drága. A korábban is hozzáférhető PSZÁF adatok szerint már 2009-ben is olcsóbban működtek a magánpénztárak.
Tovább
2011.
október
04. 12:27

Beolvad a Pannónia Nyugdíjpénztárba az Évgyűrűk és a Postás

Beolvad a Pannónia Nyugdíjpénztárba az Évgyűrűk és a Postás Beolvad a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. stratégiai partnereként működő Pannónia Nyugdíjpénztárba az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár és a Postás Magánnyugdíjpénztár - tette közzé az életbiztosító hétfőn a BÉT honlapján.
Tovább
2011.
október
03. 12:11

Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést

Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést Az első félévben majdnem 2000 milliárd forint volt a kormányzati szektor többlete, ez azonban szinte teljes egészében a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának volt köszönhető - derül ki a friss adatokból. A második negyedévben már a GDP 4,1 százaléka volt a hiány, vagyis a nyugdíjpénzek nélkül megint bajban lennénk.
Tovább
2011.
szeptember
27. 12:57

Egymilliárd forintnyi reálhozamot nem vettek át

Egymilliárd forintnyi reálhozamot nem vettek át A magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításán túl, az őszre ígért sarkalatos törvényeken innen egyre égetőbb a kérdés: mi lesz a nyugdíjrendszerrel? Úgy tűnik, a kormánynak szép szavak vannak a tarsolyában, valódi elképzelése azonban nincs.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:14

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet Nehezen található olyan külső tényező, amely kedvező lenne a forint számára, és a jelenlegi kockázati környezetben nem kizárt, hogy az MNB több százalékpontos kamatemelésre szánja el magát - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Tovább
2011.
szeptember
14. 13:54

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egyre többen hagyják el az önkéntes nyugdíjpénztárakat, a második negyedévben majdnem 40 százalékkal többen vették fel járandóságukat, mint az azt megelőző három hónapban - cikkezi a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2011.
szeptember
08. 14:49

Milliárdokra hízott a nyugdíjpénztárak vesztesége

Milliárdokra hízott a nyugdíjpénztárak vesztesége Fél év alatt több mint 5 milliárd forintos működési vesztesége volt a 18 magánnyugdíjpénztárnak - derül ki a PSZÁF adataiból. A pénztárak számításai szerint 100625 tag maradt náluk június végére, 3 millió ember pedig újra az állami nyugdíjrendszert választotta – írja az Mfor.hu.
Tovább
2011.
szeptember
02. 15:30

Eltévedt reálhozamok

Eltévedt reálhozamok A jövő héten dönthet a Kormány a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének meghosszabbításáról, ugyanis sokan a pénztárak rossz adatkezelése miatt még nem kapták kézhez a pénzüket – jelentette be Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott pénteki sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
szeptember
02. 03:24

Befejezték a nyugdíjpénztárak a reálhozamok átutalását

Befejezték a nyugdíjpénztárak a reálhozamok átutalását Határidőre befejezte a reálhozamok átutalásának elindítását az összes magánnyugdíjpénztár, a pénzügyi közvetítő rendszeren múlik, mikor juthatnak hozzá pénzükhöz az érintettek - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2011.
szeptember
01. 08:58

Nyugdíjpanasz: mit tegyen, ha kevesli az összeget?

Nyugdíjpanasz: mit tegyen, ha kevesli az összeget? A magánnyugdíj-pénztáraknak a hozamgarantált tőke feletti összeget 2011. augusztus 31-ig kellett kifizetniük. Aki nem elégedett, jogorvoslattal élhet.
Tovább
2011.
augusztus
30. 14:49

Néma maradt az Ab nyugdíj-ügyben

Néma maradt az Ab nyugdíj-ügyben Az Ab jelenlegi formájában utoljára hozhatott volna döntést, ráadásul egy igen kényes kérdésben, de nem tette. A nyugdíjreformmal kapcsolatos alkotmányossági aggályokat már az új, kormánypártok által megválasztott 5 új taggal együtt vitatja majd meg a grémium.
Tovább
2011.
augusztus
29. 20:34

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem döntött hétfőn a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróság. A testület kedden folytatja a vitát a határozattervezetről.
Tovább
2011.
augusztus
29. 13:03

Az MSZP Strasbourgig is elmegy a magán-nyugdíjpénztári törvény ügyében

Az MSZP Strasbourgig is elmegy a magán-nyugdíjpénztári törvény ügyében Ha az Alkotmánybíróság (Ab) úgy dönt, hogy a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok nem jogosultak az állami nyugdíjra, akkor az MSZP a strasbourgi bírósághoz fordul az ügyben.
Tovább
2011.
augusztus
28. 12:19

Nyugdíjkérdés: akár már hétfőn dönthet az AB

Nyugdíjkérdés: akár már hétfőn dönthet az AB Augusztus 29-én, hétfőn ül össze először a nyári szünet után az Alkotmánybíróság (Ab), amely napirendjén szerepel a magánnyugdíjpénztár-ügy.
Tovább
2011.
augusztus
25. 14:24

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat?

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat? Egyelőre nem tudni, mi lehet a letétbe helyezett jogfenntartó nyilatkozatok jelentősége, amennyiben az Alkotmánybíróság a magánpénztáraknak kedvező döntést hoz. A jelenlegi keretek nem teszik lehetővé a magánnyugdíjpénztáraknak a biztonságos, hosszú távú működést.
Tovább
2011.
augusztus
23. 16:32

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam A kormány gyorsan akarja rendezni a július végén elmeszelt magyar áfaszabályozás következtében kieső adóbevételeket. Idén ugyanis még fedezetet nyújt a 100-200 milliárd forintos összegre az államhoz került nyugdíjvagyon.
Tovább
2011.
augusztus
23. 12:28

Varsó is államosítaná a nyugdíjakat?

Varsó is államosítaná a nyugdíjakat? A magánnyugdíj-pénztárak megszüntetését és pénzüknek a költségvetésbe olvasztását javasolja Jolanta Fedak lengyel munkaügyi miniszter – írja a Napi.hu.
Tovább
2011.
augusztus
19. 17:34

Durva kavarodások nyugdíjügyekben

Durva kavarodások nyugdíjügyekben Az alkotmánybíróság tervezte alapján azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Erről azonban csak augusztus végén vagy még később dönt a testület. Közben több nem várt nehézség miatt nem kapták meg néhány ezren a reálhozamukat.
Tovább
2011.
augusztus
19. 07:55

A magánkasszában maradók pártján az AB?

A magánkasszában maradók pártján az AB? Újabb csavar a magánpénztárak ügyében. Az origo információi szerint megszületett egy alkotmánybírósági határozattervezet, amely kimondja, hogy a nyugdíjpénztárakban maradók számára is meg kell adni az állami nyugdíjat, tehát a korábban törvényben kimondott kiszerződésük semmis. Hangsúlyozzák azonban azt is, hogy egyelőre végleges döntés nem született a kérdésben, informátorok szerint a határozat végső tartalmát nagyban befolyásolja, hogy a testület milyen összetételben fogja azt elfogadni.
Tovább
2011.
augusztus
13. 09:05

Miből fogunk megélni?

Miből fogunk megélni? A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását követően sokaknak lett egyértelmű, hogy az állami nyugdíj nem fogja fedezni a családok megélhetését a jövőben. Ennek ellenére az öngondoskodás szintje még mindig rendkívül alacsony a hazai társadalomban. A hosszú távú megtakarítások arányának növeléséhez anyagi forrásra legalább olyan szükség lenne, mint tudatformálásra.
Tovább
2011.
augusztus
12. 09:55

Mennyivel csökken a megtakarítások értéke?

Mennyivel csökken a megtakarítások értéke? A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok vagyona a második negyedévben 0,7, míg az év eleje óta 2,1 százalékkal csökkent, és június végén 3.795 milliárd forintot tett ki. Az egyéb kezelt vagyon a pénztári vagyonátadás miatt a felére esett vissza – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb negyedéves jelentéséből.
Tovább
2011.
augusztus
09. 08:26

Nyugdíjpénztári számháború

Nyugdíjpénztári számháború – Számításaink szerint, amennyiben a jelenlegi nyugdíjpénztári vagyon összes befizetését a rendszer fennállása alatt magyar állampapírban helyezték volna el, akkor az most mintegy 3680 milliárdot érne, 700 milliárd forinttal többet az idei év március végi összesítésnél, amikor is 3160 milliárd forint volt a számlákon – jelentette ki hétfői, Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Ez egy átlagos munkavállalóra vetítve, aki a rendszer indulása óta fizetett, azt jelenti, hogy a számláján lévő teljes – hozammal együtt értendő – összeg 2,3 millió forint helyett 2,5 millió forint lenne.
Tovább
2011.
augusztus
08. 06:39

Százmilliárdokkal lehetne több a nyugdíjvagyon

Százmilliárdokkal lehetne több a nyugdíjvagyon Egy jelentés szerint, ha a pénztárak állampapírokba fektették volna a pénzt, akkor 700 milliárddal több lenne a kasszában.
Tovább
2011.
augusztus
06. 09:43

Most a kormány tőzsdézi el a nyugdíjpénztári vagyont

Most a kormány tőzsdézi el a nyugdíjpénztári vagyont Csaknem 35 milliárd forint – számításaink szerint ennyivel ér kevesebbet a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban (NYAA) lévő magyar részvénycsomag értéke, mint május 31-én, amikor a nyugdíjpénztári vagyonból – az aznapi tőzsdei árak alapján – elszámolták a reálhozamokat. Úgy tűnik tehát, a kormány – miután megvádolta ezzel a pénztárakat – maga sem tesz mást, mint eltőzsdézi a hozzá került vagyont.
Tovább
2011.
augusztus
06. 09:04

Az OTP pénztár újraszámolja a reálhozamot

Az OTP pénztár újraszámolja a reálhozamot 680 visszalépő tag reálhozamát számolja újra az OTP nyugdíjpénztára. A közlemény szerint ez azon átlépő tagoknál szükséges, akik korábban többször magánnyugdíjpénztárat váltottak, és az átadó pénztáraktól - a kifizetés kezdő időpontjáig - nem érkezett meg a reálhozam kiszámítására vonatkozó adatszolgáltatás.
Tovább
2011.
augusztus
04. 19:05

PPP, MÁV, BKV: beleharapnak a nyugdíjvagyonba

PPP, MÁV, BKV: beleharapnak a nyugdíjvagyonba 300 milliárd jut a MÁV adósságára, 78 milliárd a BKV-ra, és 200 milliárdig váltja ki az állam a PPP-projekteket - tovább apad a nyugdíjvagyon.
Tovább
2011.
augusztus
04. 18:47

Újra kell számítani egyes kifizetéseket négy nyugdíjpénztárnál

Újra kell számítani egyes kifizetéseket négy nyugdíjpénztárnál Négy magánnyugdíjpénztárat csütörtökön közzétett határozataiban arra kötelezett a felügyelet, hogy számítsák újra a tagi kifizetéseket az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok egy szűk körénél.
Tovább
2011.
augusztus
04. 09:05

Újabb felügyeleti figyelmeztetés a nyugdíjpénztáraknak

Újabb felügyeleti figyelmeztetés a nyugdíjpénztáraknak Újabb elvárást fogalmazott meg a magánnyugdíjpénztárakkal szemben a felügyelet elnöke, aki a kasszákat levelében arra szólította fel, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből csak a minimális, és ésszerűen indokolt költségeket vonják le.
Tovább
2011.
augusztus
03. 20:12

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől Mérsékelten csökkent az alapokban kezelt vagyontömeg a második negyedévben, a teljes kezelt vagyonban azonban jelentős a csökkenés a pénztári vagyonátadás miatt.
Tovább
2011.
augusztus
02. 11:39

Nyugdíjpénzek: sok a reklamáció, az adóhivatal is betett

Nyugdíjpénzek: sok a reklamáció, az adóhivatal is betett A visszaléptetett pénztártagok reálhozamukat a kollégák, ismerősök juttatásával is összehasonlítják, már most rengeteg a reklamáció.
Tovább
2011.
augusztus
02. 09:49

Reálhozam: a pénztári forintok a helyüket keresik

Reálhozam: a pénztári forintok a helyüket keresik Fogyasztás vagy megtakarítás, ez itt a kérdés! - legalább is a reálhozamok kifizetése után. Míg Réz András marketing guru pár hónapja azt mondta, a kelet-európai emberek az elhúzódó válság miatt ki vannak éhezve a fogyasztásra, az is igaz, hogy egyre többen kapják fel a fejüket a "nyugdíjkatasztrófa" kifejezés hallatán.
Tovább
2011.
július
29. 17:48

Nyugdíjvagyon: költekezésbe kezdett az állam

Nyugdíjvagyon: költekezésbe kezdett az állam Úgy tűnik az ÁKK elkezdte a pénztárak eszközeinek értékesítését, az állam közel 40 milliárd forintot vont magához azonnal.
Tovább
2011.
július
29. 10:41

Magánpénztárak halála: végre befejeztük

Magánpénztárak halála: végre befejeztük A hazai "nyugdíjak megvédése" előtt 3,1 millió magán-nyugdíjpénztári tag vagyonát 18 pénztár kezelte. Mára a tagok száma 100 ezer alá esett - így értelemszerűen több kassza válaszút elé érkezett. A nyugdíjreform miatt többen elvéreztek és volt, aki megkönnyebbült, hogy itt a vég.
Tovább
2011.
július
28. 15:22

Ki mire költi a reálhozamot? Kevés a hosszú távra gondolkodó

Ki mire költi a reálhozamot? Kevés a hosszú távra gondolkodó A nyugdíjpénztárak által kifizetett jelentős összegű reálhozamoknak maximum 10 százalékára keresnek majd újra valamilyen hosszú távú megtakarítási formát – írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
július
27. 15:39

A nagy nyugdíj einstand - Milliárdos kérdések

A nagy nyugdíj einstand - Milliárdos kérdések Megvannak a reálhozamok, látszólag zökkenőmentesen zajlik a magán-nyugdíj pénztári vagyonok államosítása. Ám a háttérben komoly szakmai nehézségek és erős ellentétek is feszülnek – írja a Figyelő csütörtökön megjelenő, legfrissebb számában.
Tovább
2011.
július
26. 07:40

Nyugdíjügy: kik bukták a reálhozamot?

Nyugdíjügy: kik bukták a reálhozamot? Már most érzékelhető, hogy azok a volt magán-nyugdíjpénztári tagok, akik egyetlen fillér reálhozamot sem vehetnek fel, volt pénztárukat hibáztatják. Néhány jól körülhatárolható szituációban pedig egyértelműen a kedvezőtlen piaci mozgások, sőt esetleg maguknak a tagoknak a rossz lépései indokolhatják ezt a szerencsétlen körülményt.
Tovább
2011.
július
25. 17:05

Akciókkal csábítanak a bankbetétek

Akciókkal csábítanak a bankbetétek A nyugdíjpénztári reálhozamok napokban zajló kifizetése élénkülő versenyt eredményezett a biztosítási szektor befektetési célú termékeinél. A holnapi MNB kamatdöntés előtt szemezgettünk a szintén alternatívát nyújtó banki rövid lejáratú lakossági betétek, illetve folyószámla kamatok között.
Tovább
2011.
július
25. 11:53

Nyugdíjpénzek: van, aki ötmilliót kap, de sokan egy fillért sem látnak

Nyugdíjpénzek: van, aki ötmilliót kap, de sokan egy fillért sem látnak A miniszterelnöki megbízott szerint félig üres a pohár a nyugdíjpénztári reálhozamoknál, hiszen 570 ezren egy fillért sem kapnak, ugyanakkor 2,5 millióan (a vártnál jóval többen) átlag 76 ezer forintra számíthatnak a korábban jósolt 10 ezer forinttal szemben.
Tovább
2011.
július
23. 18:08

Jobbik: a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont

Jobbik: a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont A Jobbik szerint a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy követelik az új alaptörvényben is megfogalmazott szülőtartási járadék bevezetését, az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlás rendszer azonnali megteremtését és a közpénzek, így különösen a nyugdíjcélú megtakarítások ésszerű gyarapítását.
Tovább
2011.
július
23. 09:14

Selmeczi újra csúsztat nyugdíjügyben

Selmeczi újra csúsztat nyugdíjügyben "Beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot" - fogalmazott a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella szerint több mint félmillió, a magánpénztárakból visszalépő ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2011.
július
22. 12:19

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása Selmeczi Gabriella szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azzal támasztotta alá pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több mint félmillió ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2011.
július
22. 08:30

Csak propaganda volt a százezres reálhozam?

Csak propaganda volt a százezres reálhozam? Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja várhatóan pénteken jelenti be, hogy a hazai magánnyugdíjpénztárak pontosan mekkora összeget igényeltek vissza az államtól a tagi kifizetésekre – tudta meg a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
július
21. 15:03

Százezren maradtak magánpénztári tagok

Százezren maradtak magánpénztári tagok Összesen 99.620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben - állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség összegzése, amely szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a "maradók" vagyona pedig 234 milliárd forintot tesz ki.
Tovább
2011.
július
20. 20:41

Nyugdíjpénztári reálhozam: milliós kifizetés is lesz, az átlag 124 ezer forint

Nyugdíjpénztári reálhozam: milliós kifizetés is lesz, az átlag 124 ezer forint Az fn.hu honlap szerda délután publikált cikke szerint 124 ezer forintra várható egy átlagos nyugdíjpénztári reálhozam az első részleges eredmény alapján, bár a számítás alapját csupán hét pénztár számsorai adták.
Tovább
2011.
július
20. 17:51

Utolsó pillanatra hagyják a nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését

Utolsó pillanatra hagyják a nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését A magánnyugdíjpénztárak szerdán igényelhetik vissza utoljára az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamát és a tagdíj-kiegészítést. Keddig hat társaság kérte vissza teljes egészében a pénzt, ám több kasszánál is úgy látják, a tagdíj-kiegészítések mellett a várttól elmaradó kifizetések miatt is sok lehet a panasz.
Tovább
2011.
július
19. 12:56

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat Ha valaki nem rendelkezett arról, hogyan kapja meg az összeget, szeptember 16-áig veheti fel azt a postán.
Tovább
2011.
július
16. 10:52

Mihez kezdjünk a reálhozammal?

Mihez kezdjünk a reálhozammal? A hamarosan érkező nyugdíjpénztári reálhozamot, vagy annak legalább egy részét hosszútávú megtakarításra fordítsuk - javasolja a Money and More pénzügyi tanácsadó vezérigazgatója. Bunghardt Csaba szerint átlagosan 80 ezer forintról van szó, amelyből több megtakarítási termék is elindítható.
Tovább
2011.
július
14. 10:27

Megdöbbent a nyugdíjelszámolásán? Bírósági ügy lehet a vége

Megdöbbent a nyugdíjelszámolásán? Bírósági ügy lehet a vége Az állami rendszerbe visszalépőknek problémáikat első körben a volt pénztáruk felé kell jelezniük – hívja fel a figyelmet a felügyelet. Az igazán zsebbevágó kérdésekben ráadásul később sem a PSZÁF, hanem bíróság dönt majd.
Tovább
2011.
július
14. 09:19

Egyes pénztáraknál hamarosan megindulhatnak a kifizetések

Egyes pénztáraknál hamarosan megindulhatnak a kifizetések A nyugdíjpénztárak közül már néhányan elkezdték a tagi kifizetések visszaigénylését az Államadósság Kezelő Központtól, a Napi Gazdaság szerint többek között a Honvéd, a Postás és az Évgyűrűk már összességében 10 milliárd forintos összeget kapott meg, aminek a kifizetését a jogszabályok alapján hamarosan megkezdik. A teljes összeg, amit a tagoknak ki kell majd fizetni 260 milliárd forint, azonban a kifizetések csak szakaszosan indulhatnak meg, főként az adattisztítás miatt.
Tovább
2011.
július
13. 17:44

BÉT: eltűnnek a befektetők, ideje továbbállni?

BÉT: eltűnnek a befektetők, ideje továbbállni? Jelentősen csökkent a Budapesti Értéktőzsde forgalma, a nyugdíjpénztárak eltűnése komoly érvágást jelentett a börzének. Az alacsony volatilitás miatt a spekulatív befektetők is más játszóteret keresnek maguknak - szakértők szerint a hazai kisbefektetőknek a nemzetközi tőzsdék felé érdemes mozdulniuk.
Tovább
2011.
július
11. 13:11

Mégis kell még várni a reálhozamra

Mégis kell még várni a reálhozamra Az egyik nagyobb nyugdíjpénztár szerint a jogszabályban megszabott határidő lejártáig, azaz augusztus végéig kapja majd meg mindenki a neki járó összeget, így a legtöbb pénztártagnak még várnia kell a reálhozamra. Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja több mint két héttel ezelőtt azt mondta, hogy hamarosan megkezdhetik a magán-nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését.
Tovább
2011.
július
11. 09:19

Mégis jogosultak lehetnek állami nyugdíjra a pénztáraknál maradók?

Mégis jogosultak lehetnek állami nyugdíjra a pénztáraknál maradók? Szakértők szerint nagy jelentősége van annak, hogy az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztári rendszer visszarendeződésének megágyazó törvény kapcsán a hozzá benyújtott keresetekről nem végzés-, hanem határozattervezetet kezd el tárgyalni a mai napon.
Tovább
2011.
július
08. 15:10

Ezek a nyugdíjpénztárak maradhatnak talpon

Ezek a nyugdíjpénztárak maradhatnak talpon A működéshez minimálisan meghatározott kétezer feletti tagságot eddig 11 magánnyugdíjpénztár érte el. Lehet még csatlakozó szereplő, de az általános vélekedés szerint a mezőny biztosan ritkul majd. A tagsági és a kezelt vagyonra vonatkozó adatok alapján viszont mindenesetre az élboly már egyértelműen körvonalazódik.
Tovább
2011.
július
08. 14:50

Jövő héten nekilátnak: az Ab előtt a nyugdíj-ügy

Jövő héten nekilátnak: az Ab előtt a nyugdíj-ügy Az Alkotmánybíróság a jövő héten kezdi el tárgyalni a magánnyugdíjpénztár-ügyet.
Tovább
2011.
július
08. 10:11

Nyugdíjdöbbenet: végül mégis a maradók járnak jól?

Nyugdíjdöbbenet: végül mégis a maradók járnak jól? Utólag kiderülhet, hogy azok jártak jól, akik maradtak a magánnyugdíjpénztáraknál - kommentálta az utóbbi hetekben megjelent kormányzati terveket az mfor.hu által megkérdezett nyugdíjszakértő.
Tovább
2011.
július
06. 18:27

Veszélyben az önkéntes pénztárak?

Veszélyben az önkéntes pénztárak? A kormány egységes nemzeti pénztárt hozna létre a kormánytisztviselőknek, köztisztviselőknek és állami alkalmazottaknak, s ez kasztosodáshoz, illetve több önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezethet - állította a Magyar Szocialista Párt.
Tovább
2011.
július
05. 18:28

PSZÁF: nem lesz káosz a reálhozamok kifizetésénél

PSZÁF: nem lesz káosz a reálhozamok kifizetésénél A PSZÁF az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő volt magán-nyugdíjpénztári tagok érdekeit szem előtt tartva és az esetleges későbbi elszámolási problémákat megelőzve adta ki azt a határozatát, amellyel előírta, hogy legkésőbb 2011. július 19-ig a magán-nyugdíjpénztári belső ellenőrök vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések kiszámításának módszertanát, elégséges nagyságú mintavétel alapján az egyedi számítások helyességét, és erről tájékoztassák a Felügyeletet. Ezt a határozatot egyes sajtóhírek a kifizetési folyamat hátráltatásaként állítják be, tévesen.
Tovább
2011.
július
05. 11:16

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány A magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának köszönhetően az első negyedévben soha nem látott mértékű, 2200 milliárd forint volt a költségvetés többlete. A vagyon nélkül azonban a GDP 6,6 százaléka volt a hiány, ami rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Tovább
2011.
július
04. 09:56

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél?

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél? Múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál, de a rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések elmaradtak - írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság, amely szerint nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók összetorlódjanak.
Tovább
2011.
június
30. 09:55

Nem fognak csökkenni a nyugdíjak

Nem fognak csökkenni a nyugdíjak A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak a munkavállalók által befizetett – és egyben megnövelt – járulékot vennék figyelembe a jövőben – írta egy internetes lap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a kormány részére készített Nemzeti nyugdíj-politikai koncepcióról szóló előterjesztésre hivatkozva, amelyről a Magyar Nemzet számol be. Így a felbruttósítás után is mindenki a pénzénél marad.
Tovább
2011.
június
29. 09:52

Nyögdíj lesz az állami

Nyögdíj lesz az állami Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - írja a Pénzcentrum.hu. Az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.
Tovább
2011.
június
29. 03:15

Az ING Nyugdíjpénztár közzétette honlapján a reálhozamokat

Az ING Nyugdíjpénztár közzétette honlapján a reálhozamokat Az ING Nyugdíjpénztár közzétette honlapján azoknak a reálhozamait, akik végig nála voltak tagok; a más pénztárból hozzá átlépők adatait legkésőbb június végéig dolgozzák fel, ehhez ugyanis az előző pénztár adatszolgáltatására is szükség van. Az első csoportba tartozóknak augusztusban átlagosan 101.544 forint reálhozamot fizet ki a pénztár - közölte az ING kedden.
Tovább
2011.
június
28. 08:18

Nyugdíjügy - Aggódik a felügyelet

Nyugdíjügy - Aggódik a felügyelet A legnagyobb kérdés a megmaradó magánnyugdíjpénztárak működőképessége; több pénztár megszűnése és a maradó szereplők piaci részarányának átrendeződése várható - állítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
június
24. 10:49

Veszélyes lehet a nyugdíjvagyonból finanszírozott adósságcsökkentés

Veszélyes lehet a nyugdíjvagyonból finanszírozott adósságcsökkentés A magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonása és az abból finanszírozott államadósság-csökkentés veszélyeztetheti a hosszú távú fenntarthatóságot, és ez hatással van Magyarország kockázati megítélésére is. Ugyanakkor a tervezett reformok olyan fiskális pályára állíthatják az országot, amely elnyeri a külföldi befektetők tetszését. Ezt Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.
Tovább
2011.
június
23. 12:47

Két hét múlva fizethetik a magánpénztárak a reálhozamokat

Két hét múlva fizethetik a magánpénztárak a reálhozamokat A magánnyugdíjpénztárak két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak - közölte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
június
22. 10:51

Hiányozni fog a nyugdíjpénztári vagyon

Hiányozni fog a nyugdíjpénztári vagyon Rövid távon kedvező, azonban hosszabb távon a nyugdíjrendszer szempontjából problémát jelent a magánpénztári vagyon felhasználása egy közgazdász szerint. Orbán Viktor ugyanakkor elmondta, ősszel újabb adósságcsökkentés várható.
Tovább
2011.
június
21. 19:38

Piacra szórja-e az állam az újdonsült részvényeit?

Piacra szórja-e az állam az újdonsült részvényeit? Kockázatot jelenthet, ha az őszi újabb államadósság-csökkentés forrását esetleg a nyugdíjpénztárakból származó magyar részvények piacra "szórása" jelentené - vélekednek az elemzők, akik Orbán Viktor államadóssággal kapcsolatos bejelentésén nem lepődtek meg túlzottan.
Tovább
2011.
június
21. 13:52

Nyugdíjas reálhozam: így juthatunk a pénzünkhöz

Nyugdíjas reálhozam: így juthatunk a pénzünkhöz Reálhozamot hozott a posta - énekelhetik hamarosan egyre többen, de nem mindenki. Hogyan kapják meg az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők a reálhozamot és hogyan ellenőrizhetik azt?
Tovább
2011.
június
20. 21:17

A postás 100 ezer forintig viszi ki a lakcímre a nyugdíjpénztári reálhozamot

A postás 100 ezer forintig viszi ki a lakcímre a nyugdíjpénztári reálhozamot A postás 100 ezer forintig viszi ki a lakcímre a nyugdíjpénztári reálhozamot, ennél nagyobb összeget a postán lehet átvenni; legkésőbb augusztus végéig mindenki megkapja az őt megillető pénzt és a számlaértesítőt, az utóbbit azok is, akik nem részesülnek tagi kifizetésben - derül ki a PSZÁF honlapján közzétett tájékoztatóból.
Tovább
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
június
16. 13:14

A Stabilitás szerint még maradt ideje az Alkotmánybíróságnak

A Stabilitás szerint még maradt ideje az Alkotmánybíróságnak A magánnyugdíj-pénztári vagyon átadása a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYAA) részére problémamentesen és gördülékenyen megtörtént - jelentette ki Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
június
15. 11:46

Perli az ING a PSZÁF-ot: a cég szerint nem okoztak kárt a pénztártagoknak

Perli az ING a PSZÁF-ot: a cég szerint nem okoztak kárt a pénztártagoknak Az ING Nyugdíjpénztár nem károsította meg a tagjait, és a pénztár pert indított az ennek ellenkezőjét állító PSZÁF ellen - erősítette meg Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
2011.
június
14. 13:19

Hamm! Az állam bekapta

Hamm! Az állam bekapta Mától lezárult a vegyes nyugdíjrendszer egy fontos fejezete, az évek alatt felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyon új gazdájához, az államhoz került. Hogy jó helyen lesz itt? A reálhozamok kifizetése bizonyára felkorbácsolja az erről folyó vitát.
Tovább
2011.
június
11. 09:21

A kormánynak fogalma sincs, holnap mit csinál

A kormánynak fogalma sincs, holnap mit csinál Ha valaki nyugdíj mellett és korhatár alatt dolgozik, az adózzon, de finoman szólva sem egyeztethető össze a jogállam követelményeivel, ha ezt a nem dolgozó, korábbi nyugdíjasokra is kiterjesztenék - mondja Simonovits András. A nyugdíjszakértő úgy véli, Orbán Viktornak előbb-utóbb fel kell ismernie, hogy egy polgári demokráciában nem lehet 3 millió nyugdíjast, de akár 600 ezret sem sértegetni, piszkálni. Állítja, a magán-nyugdíjvagyont már nem lehet visszaadni az embereknek.
Tovább
2011.
június
10. 12:29

Nyugdíjreform: újabb tőzsdei bejelentések várhatók

Nyugdíjreform: újabb tőzsdei bejelentések várhatók A PannErgyben közel 5%-ot, a Rábában pedig több mint 10%-ot szerzett a magán-nyugdíjpénztári vagyon átírása közben a Nyugdíjreform Alap - ez még csak a kezdet?
Tovább
2011.
június
10. 10:02

Kétmilliárd csúszik a magán-nyugdíjpénztárak zsebébe

Kétmilliárd csúszik a magán-nyugdíjpénztárak zsebébe Akár kétmilliárd forinthoz is juthatnak a magánnyugdíjpénztárak annak köszönhetően, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pontosította az állami nyugdíjrendszerbe átlépők követeléseinek átadásáról szóló határidőt - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
június
09. 14:59

Egyre többen hagyják ott az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Egyre többen hagyják ott az önkéntes nyugdíjpénztárakat A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításával nagyobb figyelem fordult az öngondoskodás felé, aminek fontos eszközei többek között az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak. Az idei első negyedévben azonban tovább csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, miközben a hazai megtakarítók körében az egészségpénztárak egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
2011.
június
08. 11:07

Nyugdíjperek jönnek

Nyugdíjperek jönnek Négy érintett magán-nyugdíjpénztárból három vitatja, hogy indokolatlan költségekkel terhelte volna meg tagjait. A PSZÁF áll a perek elébe - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
június
07. 15:28

Mégis jó volt a magánnyugdíjrendszer

Mégis jó volt a magánnyugdíjrendszer A magán-nyugdíjpénztári tagok többségének lesz reálhozama vagy tagi kiegészítése, bár konkrét számokról és összegekről még korai lenne beszélni, nyilatkozta a Duna Televízióban Binder István a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. Az állami nyugdíjrendszerbe átlépők a nyár folyamán megtudják, hogy volt-e reálhozamuk kötelező magánnyugdíj-pénztárukban, s ha igen, az összeget augusztus 31-ig utalják vissza nekik.
Tovább
2011.
június
06. 07:31

Milliárdos a nyugdíjpénztári "túlszámlázás"

Milliárdos a nyugdíjpénztári "túlszámlázás" Az elmúlt napok sajtóhírei szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) négy magánnyugdíjpénztárnál is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték; a hírbe hozott pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája, amelyeknél a tagokat milliárdos nagyságrendű kár érte - írta a Napi Gazdaság hétfőn.
Tovább
2011.
június
02. 15:41

Rendben megkezdődött a nyugdíjvagyon átadása

Rendben megkezdődött a nyugdíjvagyon átadása Az állami rendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok után átutalandó teljes vagyon értéke az előzetes adatok alapján meghaladhatja a 2 800 milliárd forintot, a visszalépő tagok számára kifizetendő összeg pedig a 260 milliárd forintot - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség csütörtökön.
Tovább
2011.
június
01. 21:34

Nyár végéig mindenki megkapja a reálhozamot

Nyár végéig mindenki megkapja a reálhozamot Legkésőbb augusztus 31-ig megkapják a tagi kifizetéseket - a reálhozamot valamint a tagdíjkiegészítést - azok a volt magánpénztári tagok, akik visszaléptek az állami társadalombiztosítási rendszerbe. Akik május 31-ig nem rendelkeztek a nekik járó tagi kifizetésekről, azoknak a lakcímükre küldik el a pénzt. Az át nem vett összegeket a nyugdíjkasszáknak 30 napon belül, de legkésőbb 2011. november 20-ig át kell utalniuk a Nyugdíjbiztosítási Alapnak a kormány rendelete szerint.
Tovább
2011.
május
30. 10:12

Problémák a nyugdíjvagyon átadásánál

Problémák a nyugdíjvagyon átadásánál A holnapi dátummal elszámolják, a jövő hét végéig pedig átadják az államnak a visszalépő tagok vagyonát a magánnyugdíjpénztárak. A határidő tartható, néhány vagyonelemmel viszont lehetnek kisebb problémák - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
május
28. 09:19

Nyugdíjügyben fájhat még a feje a kormánynak

Nyugdíjügyben fájhat még a feje a kormánynak A magánnyugdíjpénztárak "államosítását" az Orbán-kormány szinte az első pillanattól meglengette, a kiindulási pont egyértelműen az Európai Unió makacssága volt. Az ésszerűséget nélkülözve nem engedték ugyanis, hogy a reformot már végrehajtó országok az államháztartási hiány számításánál figyelembe vegyék a magánpénztáraknál összegyűlt vagyont.
Tovább
2011.
május
27. 09:30

Mikor utal a nyugdíjpénztár?

Mikor utal a nyugdíjpénztár? Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) külön-külön egyeztet a magán nyugdíjpénztárakkal a június 1. és 12. között esedékes vagyonátadásról, a becsülhető reálhozam erejéig készpénzt, és minél kevesebb problémát okozó eszközt szeretne kapni, mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.
Tovább
2011.
május
25. 10:31

A magán-nyugdíjpénztárak többsége már június 1-jén átutalhatja a vagyont

A magán-nyugdíjpénztárak többsége már június 1-jén átutalhatja a vagyont Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) külön-külön egyeztet a magán nyugdíjpénztárakkal a június 1. és 12. között esedékes vagyonátadásról, a becsülhető reálhozam erejéig készpénzt, és minél kevesebb problémát okozó eszközt szeretne kapni, mondta az MTI-nek Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.
Tovább
2011.
május
23. 06:57

Vészesen fogy az idő, gond lehet a nyugdíjpénzekkel

Vészesen fogy az idő, gond lehet a nyugdíjpénzekkel Már csak pár hét maradt a magán-nyugdíjpénztári vagyonok átadására, de még sok a tisztázatlan kérdés és nagyon kevés az idő – mondta lapunknak Vízkeleti Sándor, a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) elnöke. Egyes vagyonelemeket például valószínűleg nem lehet majd átadni az államnak, így el kell adni azokat.
Tovább
2011.
május
23. 06:03

Nyugdíj: zsíros üzlet az UniCreditnek

Nyugdíj: zsíros üzlet az UniCreditnek A magán-nyugdíjpénztári történet ironikus fordulataként egy külföldi központú bank kezelheti majd az állami kézbe kerülő pénztári vagyon jelentős részét. Egy hatalmas, de igen gyorsan lebonyolított állami tender eredményeként az UniCredit Bankba utalják a magán-nyugdíjpénztárak az állami rendszerbe átlépő tagok vagyonából a nemzetközi részvényeket.
Tovább
2011.
május
21. 05:57

Már Strassbourgban jár a magyar nyugdíjügy

Már Strassbourgban jár a magyar nyugdíjügy Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult szerdán a Magyar Helsinki Bizottság 12 munkatársa. Szerintük a magyar állam jogsértést követ el, amikor továbbra is levonja a magán-nyugdíjpénztár tagoktól a 24 százalékos nyugdíjjárulékot, viszont 2011 decemberétől nem ismeri el szolgálati idejüket.
Tovább
2011.
május
12. 08:29

Gúzsban táncolók

Gúzsban táncolók A magánnyugdíjpénztárakban összegyűjtött mintegy háromezer milliárd forintot június 12-ig kell átadni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.
Tovább
2011.
május
10. 13:25

Nemzetközi bíróságon a magyar nyugdíjpénztárak ügye

Nemzetközi bíróságon a magyar nyugdíjpénztárak ügye Az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadta meg a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel kapcsolatos döntést a Magyar Helsinki Bizottság - közölte a jogvédő szervezet kedden.
Tovább
2011.
május
08. 10:13

Június közepétől érkezik a magán-nyugdíjpénztári hozam

Június közepétől érkezik a magán-nyugdíjpénztári hozam A következő hetekben veszi át a magánnyugdíjpénztárak vagyonát a nemrég megalakult Nyugdíjreform és Államadósság Csökkentő Alap. Az alap egyik tagja, Nátrán Roland, a szaktárca helyettes államtitkára elmondta, hogy a portfólió átadására június 12-éig kerül sor. Ezután szakértőkkel megvizsgálják, hogy az átadott portfólió miből áll és mennyit ér a piacon.
Tovább
2011.
május
03. 14:34

Nyugdíjügy: ennyien dacolnak a többséggel

Nyugdíjügy: ennyien dacolnak a többséggel Folyik a számháború. Bár nem zárható ki, hogy a magán-nyugdíjpénztárban maradók száma mégis elérheti a százezret, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság ilyen mértékű változást nem tart elképzelhetőnek.
Tovább
2011.
május
03. 00:23

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények!

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények! A magán-nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében az Országgyűlés hétfőn módosította a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket. A képviselők a javaslatot 281 igen és 50 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.
Tovább
2011.
május
02. 09:41

Új területet fedeztek fel az amerikai nyugdíjalapok

Új területet fedeztek fel az amerikai nyugdíjalapok A hozamkényszerben lévő amerikai nyugdíjalapok néhány nagyobb társuk után, egyre többen fektetnek nagyobb összegeket újonnan induló, vagy kisebb méretű befektetési alapokba, amelyek a statisztikák szerint összességében felülteljesítik nagyobb társaikat. Tavaly még a hedge fund szektorba áramlott tőke 90 százaléka a nevesebb, nagyobb alapokat kereste, ám az újonnan induló és kisebb vagyont kezelő alapok a magasabb hozampotenciáljuk miatt egyre népszerűbbé válnak a hosszútávra tervező szofisztikált intézményi befektetők számára.
Tovább
2011.
április
27. 07:15

Módosítanák a magán-nyugdíjpénztári törvényt

Módosítanák a magán-nyugdíjpénztári törvényt Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár szerint a kormány a magán-nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok gond nélküli kifizetése érdekében nyújtotta be a módosításról szóló javaslatot.
Tovább
2011.
április
23. 08:08

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy Egy friss felmérés szerint Olaszország a bruttó nemzeti össztermékének 14 százalékát fordítja a nyugdíjak fizetésére. Nem sokkal alacsonyabb ez a szám Ausztriában sem, ahol ez az OECD 30 iparilag fejlett országa között a második legmagasabb, és eléri a 12 százalékot. A legszűkmarkúbbak a britek 5,7 százalékkal mindjárt a Szlovákok 6,2 százaléka előtt. Franciaországban ez a mutató 12,4, Németországban 11,4. Az OECD átlaga 7,2 százalék.
Tovább
2011.
április
21. 11:36

Így kell számolni a nyugdíjpénztári reálhozamot

Így kell számolni a nyugdíjpénztári reálhozamot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a napokban benyújtott törvénymódosító javaslat tisztázza, hogy pontosan hogyan is kell kiszámolni az állami rendszerbe visszalépett egykori magánnyugdíjpénztár-tagoknak visszajáró reálhozamot - írja a csütörtöki Világgazdaság.
Tovább
2011.
április
18. 22:34

Senki nem adja a nyugdíját az államnak

Senki nem adja a nyugdíját az államnak Több százezer nyilatkozat feldolgozása alapján a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjbiztosítóhoz visszalépők 95-96 százaléka készpénzben szeretné a reálhozamot felvenni - közölte Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.
Tovább
2011.
április
18. 11:16

Kisebb tagság mellett nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon

Kisebb tagság mellett nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon Tovább emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, az átlagos megtakarítás mértéke immár 656 ezer forintot tesz ki. Emellett a Stabilitás Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárak teljes vagyona is közel 60 milliárd forinttal bővült 2010 folyamán.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
április
18. 08:40

Uniós biztos bírálja a nyugdíjintézkedést

Uniós biztos bírálja a nyugdíjintézkedést A lengyel kormány le akarja szorítani a magánnyugdíjpénztárak költségeit. Jelenleg a nyugdíjpénztárak általában a befizetések átlagosan 7 százalékát, a mostani maximumot vonják le működési költségekre. A kormány ezt a hányadot akarja 3,5 százalékra korlátozni.
Tovább
2011.
április
15. 08:23

Tovább csúszik a visszalépők nyugdíjkifizetéseek

Tovább csúszik a visszalépők nyugdíjkifizetéseek A kormány a héten hozhat rendeletet arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket augusztus 30-ig kell teljesíteni. Az augusztusi kifizetést a kasszák többsége kivitelezhetőnek tartja.
Tovább
2011.
április
13. 09:07

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj?

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj? Az alkotmánytervezet nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusa állami nyugdíjrendszerről és önkéntes intézményekről beszél. Beleférnek ebbe a megmaradó magánnyugdíjpénztárak? Érveket, ellenérveket, jogi szempontokat ütköztettünk, s vázoljuk a lehetséges következményeket.
Tovább
2011.
április
11. 14:22

Külföldiek és háziasszonyok csaptak le a nyugdíjvagyonra

Külföldiek és háziasszonyok csaptak le a nyugdíjvagyonra Jelentős mennyiségű részvényt vettek februárban a külföldiek és a magyar háztartások egyaránt, a nagy eladók a nyugdíjpénztárak és biztosítók voltak.
Tovább
2011.
április
11. 08:12

Méltó-e az emberhez a nyugdíjállamosítás?

Méltó-e az emberhez a nyugdíjállamosítás? Szakértők szerint az AB jogköreinek megcsonkítása miatt a magán-nyugdíjpénztárak felszámolását csak az emberi méltóságra hivatkozva lehet támadni, a döntést azonban az AB-nek újszerű érveléssel kellene alátámasztania. (A dolgot valójában a magántulajdonhoz fűződő jog megsértése kapcsán kellene vizsgálni, de ezt a fegyvert a kormány kivette az AB kezéből).
Tovább
2011.
április
08. 12:16

Nyugdíj: a csehek meglépik, amit nálunk eltöröltek

Nyugdíj: a csehek meglépik, amit nálunk eltöröltek A cseh kormány jóváhagyta a nyugdíjreform legfőbb elveit és kereteit. A reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák, de a tagság nem lesz kötelező - közölte Jaromír Drábek, munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány ülése után Prágában.
Tovább
2011.
április
05. 09:21

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány?

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány? Valójában egyik zsebéből a másikba helyez át összegeket az állam akkor, amikor a magán-nyugdíjpénztári vagyonból származó bevételeket kisebb arányban fordítja az államadósság csökkentésére, inkább a közlekedési cégeket konszolidálja belőle. A kérdés az, hogy a jövőben megakadályozható-e az adósság újratermelődése.
Tovább
2011.
április
04. 15:06

Nyugdíjügyben csapott le a felügyelet

Nyugdíjügyben csapott le a felügyelet A pénzügyi felügyelet sorra ellenőrzi, hogy a magán-nyugdíjpénztárak nem terheltek-e tagjaikra indokolatlan költséget – most rátalált az első esetre.
Tovább
2011.
április
02. 12:53

Nyár végén fizetnek a nyugdíjpénztárak

Nyár végén fizetnek a nyugdíjpénztárak Nyár vége előtt senki sem számíthat magán-nyugdíjpénztári reálhozamára. Az állami rendszerbe átlépők kifizetése júliusban kezdődik, és várhatóan két-három hétig is elhúzódhat. Várhatóan kevés pénz jár a reálhozamok után. Az összeget május 31-én állapítják meg.
Tovább
2011.
április
01. 12:42

Ez történik a nyugdíjunkkal

Ez történik a nyugdíjunkkal Az kormány döntött a BKV és a MÁV részleges konszolidálásról és egyes ppp-programok átvállalásáról - mindezt a magán-nyugdíjpénztári vagyon terhére. A konszolidációs kiadások után az államháztartás idén 2 százalékos többlettel zár majd az eredetileg tervezett 2,9 százalékos hiánnyal szemben.
Tovább
2011.
március
31. 07:56

Nyugdíjkasszák: a morzsa is értékes

Nyugdíjkasszák: a morzsa is értékes Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) már értesítette a pénztárakat a magánnyugdíjpénztárakban maradók végleges számáról, de a februári adatközlés óta erről új információkat eddig nem ismertetett. Nagy valószínűséggel tehát jelentős változás már nem következhetett be, így az eredetileg 18 szereplő - és azok alkalmazottai - számára igencsak jó lehetőségeket biztosító szektornak 100 ezernél kevesebb tagon kell osztoznia, írja a Napi.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2011.
március
30. 08:50

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét Elfogadta a parlament alsóháza múlt pénteken az erősen vitatott lengyel nyugdíjreformot, ezzel pedig Magyarország és Bulgária után Lengyelország is a magánnyugdíj-pénztári rendszerből kívánja az állami nyugdíjkasszát kisegíteni. A reformot egyaránt kritizálják a dolgozói szakszervezetek és az üzleti körök is, a lengyel kormány azonban cáfolja, hogy a magyarországihoz hasonló helyzetről lenne szó, és a változások a lengyel kormány szerint lehetővé teszik az euró bevezetését. A lengyel intézkedések a már felhalmozott vagyont nem érintik.
Tovább
2011.
március
29. 09:02

Nyugdíjfélelmektől nő az öngondoskodás

Nyugdíjfélelmektől nő az öngondoskodás A nyugdíjrendszer átalakítása, a magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást. Az öngondoskodás erősödésétől a biztosítók az életbiztosítások, elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások felfutását várják.
Tovább
2011.
március
25. 22:17

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket Elfogadta a lengyel alsóház (Diéta) azt a nyugdíjreformot, amely a magán-nyugdíjpénztári befizetések egy részét az államkasszába irányítja. A kormány az intézkedéstől az államadósság csökkenését várja.
Tovább
2011.
március
24. 10:16

Rosszul járhat, aki kiegészítette magán-nyugdíjpénztári befizetéseit

Rosszul járhat, aki kiegészítette magán-nyugdíjpénztári befizetéseit Rosszul járhat, az az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tag, aki kiegészítette magánnyugdíj-pénztári befizetéseit, ugyanis a kiegészítésre is csak a reálhozam feletti részt kapja meg, holott erre az összegre a teljes hozam járna - mondta el a Független Hírügynökségnek Kövesi László, a Magyar Pénztárszövetség alelnöke.
Tovább
2011.
március
24. 04:07

Megtartaná a kormány a nyugdíjvagyon stratégiai részvényeit

Megtartaná a kormány a nyugdíjvagyon stratégiai részvényeit A kormány hosszabb távon megtartaná azokat a részvénycsomagokat, amelyek a nyugdíjpénztári vagyon részeként, az Államadósság Kezelő Központhoz kerülnek - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: az egyik lehetséges megoldás, hogy kiemelt vagyonelemként az Államadósság Kezelő Központnál tartják ezeket a paketteket.
Tovább
2011.
március
23. 13:08

Milliárdos összeg ragadhat az államnál a nyugdíjpénzek után

Milliárdos összeg ragadhat az államnál a nyugdíjpénzek után Több mint egymilliárd forintot kereshetnek a magán-nyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők, ha a kormány számukra kedvező szabályt hoz a hozamok kifizetésére. A pénztáraknak június 12-éig kell átutalniuk az államnak a magánnyugdíj-vagyont, és egy hónapjuk van rá, hogy visszaigényeljék azt a pénzt, amiből kifizetik a nyereséget korábbi tagjaiknak. Egy hónap alatt várhatóan milliárdokat kamatozik majd a pénz, a kérdés csak az, hogy ezt a kincstár, a pénztártagok vagy a pénztárak teszik zsebre.
Tovább
2011.
március
23. 09:35

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával Elutasította az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a nyugdíj-finanszírozási rendszer lényeges megváltoztatására vonatkozó magyar kormányjavaslatról szóló, és a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről szóló magyar lakossági petíciókat - - tájékoztatott Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő, a Petíciós Bizottság magyar póttagja.
Tovább
2011.
március
22. 18:07

Gőzerővel számolja a nyugdíjtételeket a minisztérium

Gőzerővel számolja a nyugdíjtételeket a minisztérium A hiány éves lefutásának csúcsa - eltérően a megelőző évektől - az év közepe táján várható - reagált a Portfolio.hu kérdésére Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára a tárca kedd délutáni online sajtótájékoztatóján. Egy másik kérdésre adott válaszból az is kiderült, hogy a minisztériumban jelenleg is folynak a számolások arra vonatkozóan, hogy mekkora összeget tesz ki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók vagyona, illetve a kifizetendő reálhozam.
Tovább
2011.
március
22. 10:39

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA A magyarországi üzleti környezetben a közelmúltban végbement jelentős változások, valamint az AXA Kötelező Magánnyugdíjpénztárnál bekövetkezett 96 százalékos ügyfélszám-csökkenés következményeként az AXA csoport Magyarország vállalatátszervezési programot indított, amelynek keretében a csoport optimalizálja üzleti folyamatait - tudatta a cégcsoport.
Tovább
2011.
március
15. 02:52

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon?

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon? A varsói értéktőzsde arra számít, hogy alaposan kihasználhatja a budapesti tőzsdén visszaeső forgalmat: varsói megjelenésre ösztönzi a magyar piacon forgó részvények kibocsátóit.
Tovább
2011.
március
12. 04:30

Közzétették a nyugdíjpénztári reálhozamokat

Közzétették a nyugdíjpénztári reálhozamokat Fennállásuk elmúlt 13 éve alatt -0,21%-os átlagos reálhozamot értek el a teljes befizetésre számítva a hazai magán-nyugdíjpénztárak - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének pénteken közzétett számításaiból. E mögött az átlag mögött természetesen a pénztárak eltérő teljesítménye áll.
Tovább
2011.
március
10. 15:01

Mit érdemes tenni a reálhozammal?

Mit érdemes tenni a reálhozammal? Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 84 százaléka fel akarja venni az őt megillető reálhozamot, úgy tűnik tehát, hogy a pénz jó részét inkább elköltik majd az emberek a megtakarítás helyett - számol be az InfoRádió a Pénzcentrum.hu felméréséről.
Tovább
2011.
március
09. 09:34

Nincs alkotmányos fogás a nyugdíjcsomagon?

Nincs alkotmányos fogás a nyugdíjcsomagon? Nem nagyon találni fogást a módosított alkotmány szerinti hatáskörszűkítésen. Az Alkotmánybíróság e heti ülésén nem volt napirenden a nyugdíjcsomag, azt a bírák jövő héten sem tárgyalják, legközelebb két hét múlva kerülhet eléjük az előterjesztés. Márciusban így csak arról születhet döntés, van-e hatásköre a testületnek a törvény vizsgálatára - írja a Népszabadság.
Tovább
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
március
07. 08:53

Végzetes hatással lehet a nyugdíjügy a bankokra

Végzetes hatással lehet a nyugdíjügy a bankokra A különadók mellett a szakemberek igazán azt tartják aggasztónak a pénzügyi szektorban, hogy a magánkasszák „felszámolása” miatt több száz milliárd forint banki forrás tűnik el. A tavalyi 49 fióknál idén sokkal több zárhat be.
Tovább
2011.
március
03. 12:31

Selmeczi: augusztus végéig folyósítják a reálhozamot

Selmeczi: augusztus végéig folyósítják a reálhozamot A Parlament hétfőn elfogadott törvénymódosítása engedélyezi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvilágítását. A vizsgálat az elmúlt 12 év befektetési technikáit is ellenőrzi. A reálhozamokat májusi 31-i fordulónapra kell kiszámolni, a folyósítás augusztus végére várható – tájékoztatta a sajtót Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszter a kormányrendeletbe foglalt magán-nyugdíjpénztári vagyon átadás-átvételi folyamatáról.
Tovább
2011.
március
02. 09:38

Lehet még nyilatkozni a nyugdíjpénztári reálhozamról

Lehet még nyilatkozni a nyugdíjpénztári reálhozamról Több magánnyugdíjpénztár levélben felszólította tagjait, február végéig rendelkezzenek az esetlegesen számukra képződött reálhozamról, illetve az önkéntesen befizetett tagdíj-kiegészítésről – közölte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF). A hatóság felhívja a figyelmet, hogy a február 28-ra megadott határidő nem jogvesztő hatályú, ha egy pénztártag késik a nyilatkozattal, semmilyen hátrány nem érheti.
Tovább
2011.
február
28. 19:20

Visszamenőleg ellenőrizhetik a magánkasszák gazdálkodását

Visszamenőleg ellenőrizhetik a magánkasszák gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatja a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket; jövő tavasztól létrejöhet az egyéni tb-számla. Az Országgyűlés hétfőn 296 igen és 58 nem szavazat mellett fogadta el az ezeket szabályozó, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló törvénymódosítást.
Tovább
2011.
február
28. 16:25

Éjfélig nyilatkozhatnak a volt magán-nyugdíjpénztári tagok

Éjfélig nyilatkozhatnak a volt magán-nyugdíjpénztári tagok Éjfélig nyilatkozhatnak az állami rendszerbe visszalépett magán-nyugdíjpénztári tagok, hogy hogyan akarnak hozzájutni az esetleges reálhozamhoz - emlékeztetett az MTV Híradója.
Tovább
2011.
február
28. 11:31

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok?

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok? "Sajnálatos és retrográd" intézkedésnek nevezi hétfői szerkesztőségi elemzésében a Financial Times a magánnyugdíj-pénztári pillérek több közép-kelet-európai országban elkezdett részleges visszafejlesztését, illetve "magyarországi lebontását".
Tovább
2011.
február
28. 10:43

Ma dönt a T. Ház a nyugdíjvagyon átvilágításáról

Ma dönt a T. Ház a nyugdíjvagyon átvilágításáról A képviselők egyebek mellett az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők megtakarításainak átvilágításáról döntenek az Országgyűlés hétfő délután kezdődő, két napos ülésén. A házszabálytól való eltérés megszavazása esetén a médiatörvény és a médiaalkotmány Európai Bizottság által kezdeményezett módosításairól is megkezdődhet a vita.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2011.
február
25. 07:03

Saját hatáskörét értelmezi nyugdíjügyben az Alkotmánybíróság

Saját hatáskörét értelmezi nyugdíjügyben az Alkotmánybíróság Hétfőn az alkotmánybírák elé kerül a nyugdíjcsomag, de akkor még csak azt tárgyalják az előterjesztés alapján, minek a vizsgálatára van hatásköre a testületnek. Információink szerint a tulajdonhoz való jog esélyei csekélyek, márpedig a legtöbb indítványban ez a hivatkozás helyet kapott. Ha hivatalosan is magáénak vallja ezt az elvet a testület, akkor a legtöbb indítvány elbukik.
Tovább
2011.
február
24. 09:00

Téma lett a nyugdíj az Alkotmánybíróságon

Téma lett a nyugdíj az Alkotmánybíróságon A testület napirendre tűzte a pénztárakkal kapcsolatos szabályozást. Az alkotmánybírák első körben ugyanakkor csak azt vizsgálhatják, hatáskörükbe tartozik-e egyáltalán a beadvány elbírálása - írja a Napi Gazdaság. Ha igen, akkor érdemben is foglalkozhat a testület a kérdéssel.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
február
22. 08:52

Nem hajlítja meg a tőzsdét az elszívott nyugdíjvagyon

Nem hajlítja meg a tőzsdét az elszívott nyugdíjvagyon A magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása kapcsán felröppentek olyan hírek, hogy a BÉT havi forgalmának negyede is kieshet. A portfolio.hu számításai szerint csak kevesebb mint 5 százalékkal csökkenhet a havi részvényforgalom a budapesti parketten.
Tovább
2011.
február
22. 06:36

Ki dönt a nyugdíjvagyonról?

Ki dönt a nyugdíjvagyonról? Jövő keddig kell felállítani az állami kézbe került nyugdíjvagyon értékesítését lebonyolító alap irányító testületének, ám a z érintett tárcák még nem jelölték ki a testület tagjait -írta a keddi Népszabadság.
Tovább
2011.
február
21. 10:19

Itt a nagy nyugdíjkérdés - Mi lesz a vagyonnal?

Itt a nagy nyugdíjkérdés - Mi lesz a vagyonnal? Pozitív lépésnek nevezték a BÉT kisebb cégeinek vezetői, hogy az állam őket is megkérdezi, mielőtt döntene a nyugdíjpénztáraktól átkerülő részvények eladásáról. Van aki már talált befektetőt a csomagra és olyan is, aki a tartós állami részvételt is el tudja képzelni.
Tovább
2011.
február
21. 09:59

Üzenet Londonból: "sajnálatos és maradi Magyarország lépése"

Üzenet Londonból: "sajnálatos és maradi Magyarország lépése" "Lengyelországnak és Magyarországnak meg kellene őriznie a nyugdíjrendszer második pillérét, a járulékok befizetésének átmeneti felfüggesztésével pedig időt tudnának nyerni valódi strukturális reformokra" - vélik a Financial Times újságírói.
Tovább
2011.
február
19. 15:53

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni Bár lezárult a magánnyugdíjpénztárban maradásról szóló nyilatkozattétel határideje, továbbra is sok a fontos részlet az üggyel kapcsolatban, amelyre nemcsak az állami szerveknek, hanem a lakosságnak is nagyon oda kell figyelni. A mögöttünk hagyott hét és az elvétett 2010-es államháztartási hiánycél azt is megerősítette, hogy a kormánynak nemcsak erre, hanem a készülő költségvetési intézkedéscsomag tartalmára és méretére is kiemelt figyelmet kell fordítania, elkerülendő az esetleges piaci csalódást.
Tovább
2011.
február
18. 15:57

Nyugdíjpénztár: két héten belül tárgyalhatja az Alkotmánybíróság

Nyugdíjpénztár: két héten belül tárgyalhatja az Alkotmánybíróság A magánnyugdíjpénztár-választással kapcsolatban – a különféle szervezeteken és pártokon kívül – több mint 130 (!) magánszemély fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a grémium döntsön: alkotmányellenes-e vagy sem a törvény. Arról azonban hivatalosan senki nem ad tájékoztatást, hogy a jogszabályt mikor vizsgálja a testület. Márpedig az Alkotmánybíróságnál bevett eljárási taktika, hogy egy-egy politikailag kényes ügyet – időhúzásra játszva – elfektet, a testületet ugyanis nem kötelezi jogszabály arra, hogy egy adott időn belül döntést hozzon.
Tovább
2011.
február
18. 12:55

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban; az általános forgalmi adó 20 százalékra emelkedik; az állam 3 százalékkal alacsonyabb járulékot fog elvenni az emberek fizetéséből, s több pénz marad a cégeknél - lényegében ezek a legfontosabb elemei a csehországi nyugdíjrendszer reformjának, amelyekben péntekre virradóra egyezett meg a hárompárti kormánykoalíció.
Tovább
2011.
február
18. 11:27

Így okozná a legkisebb kárt az állam az alapoknak

Így okozná a legkisebb kárt az állam az alapoknak A hamarosan elinduló nyugdíjpénztári vagyonátadás kapcsán át szoktunk siklani afelett a tény felett, hogy az állam 1000 milliárd forint értékben fog befektetési jegyeket kapni, ennek nagyobb része pedig zártkörű alapokba van kihelyezve. Három szereplő rendelkezik nagyobb részesedéssel ezen a piacon, mégpedig az OTP, az ING és az AXA Alapkezelő. A zártkörű alapok egy az egyben nyugdíjpénztáraknak voltak fenntartva, 2008-óta a befektetési alapszektorban a történetük abszolút siker volt, ami a vagyonátadással megszakad. Az alapkezelők szerint a legkisebb kárt úgy tudná okozni az állam, ha a befektetési jegyek visszaváltásával párhuzamosan a mögöttes részvényeket is megvásárolná. A külföldi eszközöket az állam azonnal el tudná adni, a hazai részvényeken pedig ülhetne még legalább egy évig.
Tovább
2011.
február
18. 07:02

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert A nyugdíjrendszer átalakítását és a kormány nyugdíjasokat is érintő lépéseit bírálta Korózs Lajos, az MSZP elnökségének tagja Szegeden a Szegfű Klubban, ahol a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának vendége volt csütörtökön délután.
Tovább
2011.
február
17. 12:11

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat A magyar kormány lépései miatt egyre többen bizonytalanodnak el, a nyugdíjpénztári vagyon feltörése miatt pedig sokan veszélyben érzik a megtakarításukat - derül ki a Bloomberg összeállításából. Ennek is köszönhetően érezhetően növekedett azoknak a megtakarítóknak a száma, akik külföldre viszik a pénzüket, például Szlovákiába, Ausztriába vagy Svájcba. A hazai privátbankárok szerint még nem indult meg a tömeges kivándorlás, azonban határozottan erősebb a hajlandóság a külföldi megtakarítási formák iránt, még úgy is, hogy kisebb betéti kamatot lehet elérni.
Tovább
2011.
február
17. 08:07

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz Hamarosan levelet hoz a posta néhány kisebb magánkasszának, a nyugdíjbiztosító ugyanis a március eleji határidő előtt elkezdte az értesítők elküldését a pénztárakban maradókról. A távozók nem látnak egyhamar pénzt: a pénztárszövetség szerint optimális esetben ősz elejére zárulhat le a vagyonátadás, a reálhozamok kifizetése.
Tovább
2011.
február
16. 20:33

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot "Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.
Tovább
2011.
február
16. 08:34

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje Komoly harcra lehet számítani a következő hónapokban az önkéntes nyugdíjpénztárak között, az egykori magánpénztári tagoknak ugyanis most kell dönteniük arról, hogy mit tesznek az utóbbi években felhalmozódott reálhozammal. Az éles verseny kampányokat és új konstrukciókat hozhat, a nyugdíj előtt állók akár meg is versenyeztethetik a szolgáltatókat.
Tovább
2011.
február
15. 06:50

Visszamenőleg vizsgálnák a nyugdíjpénztárakat

Visszamenőleg vizsgálnák a nyugdíjpénztárakat A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatná a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket - közölte Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén.
Tovább
2011.
február
14. 10:05

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát A belföldi vagyonkezelési szektorban a nyugdíjpénztári vagyonok elvonása miatt az alapkezelő társaságok bevételei becslések szerint 30-35 százalékkal csökkenhetnek - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
február
12. 07:02

Kezdődik harc a túlélésért a kisebb nyugdíjpénztárak között

Kezdődik harc a túlélésért a kisebb nyugdíjpénztárak között A tizennyolc magánnyugdíjpénztárból hétben kevesebb mint kétezer tag maradt, ezeknek a kasszáknak fél évük van arra, hogy rendezzék soraikat. A felügyelet elsősorban a biztonságosság alapján dönt, de kétezer fő alatt a taglétszámra hivatkozva is visszavonhatja az engedélyt. Találtunk olyan pénztárat, amelynél harcba szállnak a működés fenntartásáért, van ahol még hezitálnak, és van, ahol nem látják értelmét a további működésnek.
Tovább
2011.
február
11. 17:16

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról A nyugdíjrendszer "reformjának" bejelentésére meneküléssel reagáltak az intézmények és vásárlással a kisbefektetők, a negyedév egészét tekintve viszont már nettó eladók voltak a háziasszonyok.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
február
09. 18:37

Megint lemaradt a nyugdíjcsomag az Ab napirendjéről

Megint lemaradt a nyugdíjcsomag az Ab napirendjéről A február közepi ülésén sem veszi napirendre a nyugdíjcsomagot az Alkotmánybíróság, melynek elnöke a minap világossá tette, hogy hónapokba telhet a döntés meghozatala.
Tovább
2011.
február
09. 06:56

Kik maradtak a magánpénztáraknál?

Kik maradtak a magánpénztáraknál? Számszerűen a legtöbben a 31-35 évesek közül (24.057-en), a legkevesebben pedig a legfeljebb 20 éves pénztártagok közül (396-an) döntöttek úgy, hogy a magán-nyugdíjrendszerben maradnak - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján közzétett adatokból. A maradók többsége férfi.
Tovább
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2011.
február
08. 17:26

Hét magánnyugdíjpénztár a létszámminimum alatt

Hét magánnyugdíjpénztár a létszámminimum alatt A magán-nyugdíjpénztári tagság átrendeződése után tizennyolc magánnyugdíjpénztárból hét nem éri el a fennmaradáshoz szükséges kétezer fős létszámot, a tízezret öté haladja meg - ők a legesélyesebbek arra, hogy hosszabb távon fennmaradjanak - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján közzétett adatokból.
Tovább
2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".
Tovább
2011.
február
07. 11:31

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt Nem készült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) arra, ha az Alkotmánybíróság aggályokat fogalmazna meg, vagy hatályon kívül helyezné a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt - közölte az ONYF főigazgatója.
Tovább
2011.
február
07. 10:59

Jogsértő lehet az új törvénymódosítás

Jogsértő lehet az új törvénymódosítás Újabb, 'helyzetre szabott' törvénymódosítás készül. A 'Lex Kehi'-t Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott terjeszti hétfőn a parlament elé. A jogszabállyal lehetővé tennék, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) márciustól vizsgálhassa a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát, gazdálkodását, így hozzáférhetne bank-, pénztári- és üzleti titkokhoz is.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2011.
február
06. 09:36

Több hónap, mire eljut az államhoz a nyugdíjvagyon

Több hónap, mire eljut az államhoz a nyugdíjvagyon Nem csak a mérettől függ, hogy melyik magán-nyugdíjpénztár marad meg a jövőben, munkáltatói pénztár is jelezte, hogy folytatni kívánja a működését - vázolta a közeljövőt Juhász Istvánné, a pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. A vagyon átadásának kidolgozására 45 napja van a pénztáraknak, ám maga a folyamat akár nyárig is elhúzódhat. Addigra viszont megszülethet az Alkotmánybíróság döntése.
Tovább
2011.
február
05. 06:51

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek.
Tovább
2011.
február
05. 06:07

Nem tetszik a lengyeleknek a nyugdíjreform

Nem tetszik a lengyeleknek a nyugdíjreform A lengyel kormány nyugdíjreform tervei az alkotmánysértés kockázatával járnak és jogi ellenlépéseket vonhatnak maguk után. A szabályok drasztikus megváltoztatása jelentős alkotmányos problémát jelent - hangsúlyozta Andrzej Rzeplinski, a lengyel alkotmánybíróság elnöke, akit a Reuters kérdezett a nyugdíjreform tervezetével kapcsolatban.
Tovább
2011.
február
04. 19:25

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén A CEE Stox Exchange csoport, mely magában foglalja a bécsi, budapesti, prágai és ljubljanai tőzsdét kijelentette: a Budapesti Értéktőzsdén a forgalom esni fog ebben az évben a magán-nyugdíjrendszer effektív államosítása miatt.
Tovább
2011.
február
03. 14:11

Tavasszal juthatnak pénzükhöz az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők

Tavasszal juthatnak pénzükhöz az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők Várhatóan április végétől kezdik meg a reálhozamok kifizetését a magánnyugdíjpénztárak azoknak a tagoknak, akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe - mondta el a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára az Inforádiónak. Juhász Istvánné kiemelte, nem mindegy, hogy az Alkotmánybíróság mikor dönt a beadványokról.
Tovább
2011.
február
03. 08:10

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső!

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső! A Stabilitás – a kormányhoz hasonlóan – szintén sikerként értékelte, hogy 102 ezer pénztártag a maradásra szavazott, annak ellenére, hogy a döntéssel diszkriminációt kell elszenvednie.
Tovább
2011.
február
02. 17:40

Ledöbbent Orbán cinizmusán Mesterházy

Ledöbbent Orbán cinizmusán Mesterházy Az MSZP elnöke szerint zavarosak, cinikusak és fenyegetőek voltak a kormányfő szavai a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló sajtótájékoztatón. Mesterházy Attila hozzátette, bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság azelőtt dönt a nyugdíjügyi beadványokról, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételének folyamata lezárulna.
Tovább
2011.
február
02. 08:01

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon? A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
február
02. 07:57

Adavédelmi ügy lett a nyugdíjkasszák kampányköltése

Adavédelmi ügy lett a nyugdíjkasszák kampányköltése Az adatvédelmi ombudsman arra keres választ, közérdekű adat-e, mennyit költöttek reklámra a tagok által befizetett pénzekből a hazai nyugdíjkasszák - írja a Magyar Nemzet. Jóri András hivatalában a lap érdeklődésére azt közölték: mivel több millió embert érintő ügyről van szó, az adatvédelmi biztos rövidesen kialakítja álláspontját.
Tovább
2011.
február
01. 14:01

Óriási siker: a pénztártagok 96,8 százaléka választotta az állami rendszert

Óriási siker: a pénztártagok 96,8 százaléka választotta az állami rendszert A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott óriási sikernek nevezte mindezt, kiemelve: mindenki jól járt a nyugdíjvédelmi programmal. Minden magyar állampolgár válláról lekerül az az iszonyatos teher, amit a magánnyugdíjrendszer okozott, hiszen adó vagy járulék formájában mindenkinek fizetnie kellett - fűzte hozzá.
Tovább
2011.
február
01. 10:41

Pénzkereső - Teljes a káosz a nyugdíjhozam körül

Pénzkereső - Teljes a káosz a nyugdíjhozam körül A magánnyugdíjpénztáraknak legkésőbb április 18-áig kell elkészíteniük ütemtervüket - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában, megerősítve az egyik gazdasági napilapban ismertetett menetrendet.
Tovább
2011.
február
01. 07:02

Nyugdíjpénztár: tömeges adategyeztetésre van szükség

Nyugdíjpénztár: tömeges adategyeztetésre van szükség Számos tag adatait tévesen tartották nyilván a magánpénztárak, így az állami rendszerbe átlépők tömegével jelentkezhetnek adategyeztetésre, hogy hozzájussanak reálhozamaikhoz - írja a Magyar Nemzet a nyugdíjbiztosító vezetőjére hivatkozva. Az átlépők vagyona egyébként - a Napi Gazdaság értesülései szerint - valamikor május-júniusban kerül át az illetékes alapokhoz. Tegnapig kevesebb mint 100 ezer tag választotta az állami nyugdíjat, a pénztárak remélte 10 százalékos maradási arány tehát illúzió volt.
Tovább
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
január
31. 13:47

Medián: a közvélemény szerint erőltetett menet a nyugdíjrendszer átalakítása

Medián: a közvélemény szerint erőltetett menet a nyugdíjrendszer átalakítása A lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával, ám a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami nyugdíjrendszerbe - derül ki a Medián január közepén végzett országos reprezentatív felméréséből.
Tovább
2011.
január
31. 13:02

Tömegével adják le a nyilatkozatokat - A portás is besegít az ONYF-nél

Tömegével adják le a nyilatkozatokat - A portás is besegít az ONYF-nél A hétvégéig több mint húszezer jogfenntartó nyilatkozatot juttattak el a pénztártagok a vegyipari szakszervezethez (VDSZ). A nyugdíjbiztosító igazgatóságokon nincs fennakadás, Budapesten, a Fiumei úton - a legnagyobb ügyfélszolgálatnál - a portások osztják a sorszámokat, hogy az ügyintézést gyorsítsák.
Tovább
2011.
január
31. 10:52

Magánpénztárak: estig még nyilatkozhatunk

Magánpénztárak: estig még nyilatkozhatunk Erős forgalom várható hétfőn a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon, mert a magán-nyugdíjpénztári tagok estig adhatják le nyilatkozatukat arról, hogy a magánkasszájuknál kívánnak maradni. Hétfőn reggel 8.50-ig 76.588 nyilatkozatot regisztráltak.
Tovább
2011.
január
30. 17:15

Szijjártó: az MSZP összefonódott a magánpénztárakkal

Szijjártó: az MSZP összefonódott a magánpénztárakkal Szijjártó Péter szerint az MSZP ragaszkodása a magánnyugdíj-pénztári rendszerhez cáfolhatatlanul világossá teszi az "anyagi és politikai összefonódásokat az emberek nyugdíjbefizetéseit eltőzsdéző magánpénztárak és az MSZP között".
Tovább
2011.
január
30. 16:32

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert Egy nap sincs hátra a magánnyugdíj nyilatkozatok leadására. Az viszont már most látszik, hogy a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert - mondta vasárnap Budapesten Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.
Tovább
2011.
január
29. 12:16

A többség nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával

A többség nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával A lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával, ám a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami nyugdíjrendszerbe - derül ki a Medián január közepén végzett országos reprezentatív felméréséből.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
január
25. 07:19

Magánnyugdíjalapok: a lengyelek inkább kockáztatnak

Magánnyugdíjalapok: a lengyelek inkább kockáztatnak Újabb részletek láttak napvilágot a készülő lengyel nyugdíjrendszerről. A miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója elmondta, hogy a magánnyugdíjalapok a jövőben a korábbinál több pénzt helyezhetnek el részvényekben, ugyanakkor csökken a munkavállalók alapokba történő, kötelező befizetésének mértéke.
Tovább
2011.
január
24. 16:29

Nyugdíjreform cseh módra

Nyugdíjreform cseh módra Megegyezett a csehországi nyugdíjrendszer átalakításának alapelveiben a cseh kormánykoalíció; a reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák − közölte a Lidové Noviny című konzervatív napilap.
Tovább
2011.
január
22. 14:43

Alaptalanok a vádak a nyugdíjpénztárak ellen

Alaptalanok a vádak a nyugdíjpénztárak ellen Cáfolta a Népszavának a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azokat a vádakat, hogy százmilliókat költött el a saját magát népszerűsítő kampányokra. Bába Júlia szerint a kormányzati sajtó főleg két tételbe kötött bele.
Tovább
2011.
január
17. 11:18

Magán-nyugdíjpénztárak: íme a legfontosabb tudnivalók 1.rész

Magán-nyugdíjpénztárak: íme a legfontosabb tudnivalók 1.rész Közeledünk a határidőhöz, amíg minden érintettnek el kell döntenie, hogy marad-e magánnyugdíjpénztár-tag, vagy visszatér az állami nyugdíjrendszerbe. A bizonytalanságot a pénztárszövetség egy kalkulátorral igyekszik oldani, de így is sokan úgy érzik, nehéz jó döntést hozni. Ráadásul számos kérdésre nem is egyértelmű a válasz.
Tovább
2011.
január
17. 10:39

Az ONYF nem ajánlja a Pénztárszövetség nyilatkozatmintáit

Az ONYF nem ajánlja a Pénztárszövetség nyilatkozatmintáit Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartók számára a gyorsabb ügyintézés érdekében a általa előkészített nyilatkozat alkalmazását javasolja a Stabilitás Pénztárszövetség által ajánlott nyilatkozatminták helyett.
Tovább
2011.
január
15. 18:04

Nyugdíjpénztár: átlépjek, vagy maradjak?

Nyugdíjpénztár: átlépjek, vagy maradjak? Nem csak a nyugdíjba vonulás feltételei változnak állandóan. Hanem a nyugdíj kiszámításának a módja is, ezért még a pénzügyi szakértők is óvatosak. Egy nyugdíjszakértő, az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorában mégis vállalkozott rá, hogy tanácsot adjon.
Tovább
2011.
január
15. 10:31

Átverés nyugdíjügyben: államadóság-törlesztés kontra egyéni számla

Átverés nyugdíjügyben: államadóság-törlesztés kontra egyéni számla Alkotmányellenesség, félrevezető kommunikáció, átalakított jelszavak, több százezer hezitáló ember - háttérbeszélgetés a magán-nyugdíjpénztárakról.
Tovább
2011.
január
13. 18:08

Elindult a pénztárak nyugdíjkalkulátora

Elindult a pénztárak nyugdíjkalkulátora Közös nyugdíjpénztári tájékoztató kampányt indított az ING, az AXA, az AEGON, és az Allianz. A www.tajekozodjon.com honlapon elérhető nyugdíjpénztári kalkulátor segítségével mindenki ki tudja számolni, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradás vagy az állami rendszerbe visszalépés éri meg jobban számára. Megtudhatja azt is, hogy a korábbi vegyes rendszerben mekkora lett volna a nyugdíja - közölte a négy pénzügyi csoport.
Tovább
2011.
január
13. 17:19

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
január
12. 11:17

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat A magánnyugdíj-pénztári portfóliókban lévő állampapírokat bevonják, a befektetési jegyeket nagyobb csomagokban értékesítenék. A százmilliárdos magyar részvényállomány esetében kisbefektetői részvényjegyzés is elképzelhető.
Tovább
2011.
január
12. 09:51

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben A társadalombiztosítási (tb) rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
2011.
január
08. 18:11

Nyugdíjpénztár: így váltsunk, ha kényszernek érezzük!

Nyugdíjpénztár: így váltsunk, ha kényszernek érezzük! A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy jogaik megóvása érdekében használják az általa készített nyilatkozatmintákat.
Tovább
2011.
január
08. 17:31

"Jóvátehetetlen károkat" okozhat, az Ab nyugdíj-ügyben

"Jóvátehetetlen károkat" okozhat, az Ab nyugdíj-ügyben Az MSZP arra hívja fel az Alkotmánybíróság (Ab) figyelmét, hogy nagy és általános várakozás előzi meg a korábbi nyugdíjrendszer egyik pillérének "kidöntésével" kapcsolatos beadványok sürgős alkotmánybírósági döntését - a párt a döntés halogatását beleegyezésnek tekintené.
Tovább
2011.
január
07. 17:07

Elérhetetlen volt a nyugdíjszámító az ONYF-nél

Elérhetetlen volt a nyugdíjszámító az ONYF-nél Technikai hiba miatt nem lehetett ideiglenesen elérni az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján elérhető nyugdíjszámítási példákat. Már csak 17 napjuk van a döntésig a pénztártagoknak, a választás előtt pedig érdemes lenne ezeket a számításokat figyelembe venni, azonban a hivatalos szervnél ez nem volt elérhető.
Tovább
2011.
január
05. 18:31

Nyugdíjpénztár - Bárhol nyilatkozatot lehet tenni

Nyugdíjpénztár - Bárhol nyilatkozatot lehet tenni Napról napra egyre többen tesznek nyilatkozatot a magán-nyugdíjpénztári tagságuk megtartása mellett, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztatása szerint nem csak a lakhely szerint illetékes hivatalnál tehetnek az ügyfelek nyilatkozatot.
Tovább
2011.
január
04. 18:57

Nyugdíjügyben a magyar útra léptek a lengyelek

Nyugdíjügyben a magyar útra léptek a lengyelek Egyelőre csak az első lépést tette meg a nyugdíjrendszer átalakításában a lengyel kormány, de egy hónappal ezelőtt még ettől is ódzkodott. A magyar példa részleges követése mögött az állami pénzügyek konszolidálására való törekvés, illetve az államadósság elszabadulásától való félelem áll. A piacok tetszését ennek ellenére aligha nyeri el a módszer.
Tovább
2011.
január
04. 18:25

Nyugdíj: egyre többen lépnek ki a szolidaritás közösségéből

Nyugdíj: egyre többen lépnek ki a szolidaritás közösségéből Kedden délelőttre 5713-ra nőtt a magánpénztáruknál maradók száma. A pénztártagoknak összesen 20 munkanapjuk maradt arra, hogy leadják nyilatkozatukat, ha maradni akarnak a pénztári rendszerben. Selmeczi Gabriella eközben újabb gyanúsítással támadta be a pénztárakat.
Tovább
2011.
január
04. 12:21

Megtévesztőek a nyugdíjlevelek?

Megtévesztőek a nyugdíjlevelek? Megkezdte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos változásokról szóló tájékoztató levelek postázását. A Világgazdaság egy blogíró észrevételei nyomán az emberek "megtévesztéséről" ír.
Tovább
2011.
január
04. 10:30

A nyugdíjkasszák szerint törvényesen felügyelt vagyont vizsgálgatna a kormány

A nyugdíjkasszák szerint törvényesen felügyelt vagyont vizsgálgatna a kormány Nincs veszélyben a magán-nyugdíjkasszák által kezelt vagyon. A Stabilitás Pénztárszövetség soros elnöke, Bába Julianna cáfolta a Klubrádiónak a nyugdíjvédelmi kormánymegbízott erről szóló vádjait.
Tovább
2011.
január
04. 09:59

Elszámoltatják a magánpénztárakat

Elszámoltatják a magánpénztárakat Január 31-én az ajtók mindenképpen bezárulnak azok előtt, akik nem lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe – erősítette meg Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja reméli, hogy az állami rendszerbe visszatérő magán-nyugdíjpénztári tagok adatainak átadás-átvétele tisztességes körülmények között zajlik majd, de akár törvényt is módosítanak, ha a pénztárak nem lesznek hajlandók beszámolni minden elköltött forint sorsáról.
Tovább
2011.
január
02. 10:05

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország Állami tulajdonú vállalatok privatizációjából származó bevétellel fedezné a cseh pénzügyminisztérium a nyugdíjreform költségeit egy cseh napilap tudósítása szerint. A cseh kormány nemrég jelentette be, hogy a magánpénztári rendszer bevezetését tervezik; miközben több, nyugdíjreformot végrehajtott ország épp felszámolná azt.
Tovább
2011.
január
01. 11:36

Indul a nyugdíjrendszer átalakítása

Indul a nyugdíjrendszer átalakítása A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a jövő évi jelentősebb változásokat ismertető közleményében arra emlékeztet, hogy a kormány a nyugdíjrendszer átalakításával megszünteti a magánnyugdíjpénztárakba történő átutalásokat, a munkavállalók pedig választhatnak: az állami nyugdíjrendszer tagjai lesznek, vagy a magánnyugdíjpénztárakhoz csatlakoznak.
Tovább
2010.
december
31. 18:00

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét Lengyelország is azt tervezi, hogy csökkenti az állami nyugdíjkasszából történő átutalások mértékét a magán- nyugdíjpénztáraknak – jelentette be tegnap Donald Tusk, lengyel miniszterelnök.
Tovább
2010.
december
30. 14:46

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság sajtótitkára szerint eddig 3090-en jelezték, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnának. Ez a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag mintegy egy ezreléke.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
december
26. 12:37

Nem ez volt életünk legjobb hete

Nem ez volt életünk legjobb hete A héten elfogadták a 2011-es büdzsét, ami Matolcsy György miniszter szerint a talpra állás költségvetése. Nos, talpra állni lesz honnan, a hét ugyanis rossz hírek sorát hozta. Ismét leminősítették az országot – bár ezzel nem voltunk egyedül –, a svájci frank drágul, a forint az újabb kormány–jegybank-konfliktust kiváltó kamatemelés ellenére gyengül, szinte naponta jöttek csődhírek. De legalább a nyugdíjforradalom dübörög dinamikusan, bár nem a kívánt legteljesebb nemzeti egység jegyében.
Tovább
2010.
december
25. 10:46

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly Az EP-képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikája katasztrófába sodorja az országot. Képtelenség a nyugdíjak értékállóságát garantálni, ez a kormányzati ígéret is csak annak bizonyítéka, hogy Orbánék nem tudják, mit csinálnak – állítja Bokros Lajos, az Európai Parlament tagja, volt pénzügyminiszter. Mint mondja, kell foglalkozni az euró bevezetésével, de egyelőre nem érdemes egy újabb, betarthatatlan időpontot kijelölni.
Tovább
2010.
december
23. 21:15

Eddig kétszázan írták ki magukat az állami nyugdíjból

Eddig kétszázan írták ki magukat az állami nyugdíjból Csütörtök délelőtti összesítés szerint eddig 200 magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozott személyesen arról, hogy nem lép át az állami rendszerbe - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) összesítéséből. Legtöbben, 149-en a Közép-Magyarországi Igazgatóságot és az ONYF központját (23-an) keresték fel. A nyilatkozat megtétele körülbelül három percet vesz igénybe.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2010.
december
22. 18:31

Senki nem tudja, mennyit kapnak az államtól a magánpénztárban maradók

Senki nem tudja, mennyit kapnak az államtól a magánpénztárban maradók Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója szerint racionális döntés az állami rendszerbe való visszalépés. Mészáros József főigazgató nem tudta megmondani, mennyi lesz az állami nyugdíja annak, aki magánpénztári tag marad.
Tovább
2010.
december
22. 18:15

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit A magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál illetve az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF), ha a magán-nyugdíjpénztári tagságát fenn kívánja tartani - hangzott el szerdán az ONYF budapesti tájékoztatóján.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2010.
december
22. 09:54

Az államfő aláírta a nyugdíjtörvényt

Az államfő aláírta a nyugdíjtörvényt A köztársasági elnök aláírta nyugdíjtörvényt, amelyet december 13-án fogadott el az Országgyűlés. A Magyar Közlöny keddi számában közzétett jogszabály értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell, hogy maradnak vagy belépnek az állami rendszerbe.
Tovább
2010.
december
22. 09:17

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj?

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj? A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hivatalos álláspontok olyan előnyöket sorolnak a felosztó kirovó rendszer mellett, amelyek nem valóságosak. Erősen kétséges a nyugdíjak előre kalkulálhatósága, mint ahogy az "olcsóság" is vitatható. Az állami rendszerben egy főre 10 ezer forint költség esik, a magánrendszerben 6 ezer – írja a maradok.blog.hu. Az alábbiakban a cikket tesszük közzé, változatlan formában.
Tovább
2010.
december
21. 12:07

Elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer átalakítása

Elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer átalakítása A nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetése szükséges, és szakmailag indokolható lépés a PSZÁF elnöke szerint. Szász Károly az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a magánkasszák működtetése drága volt, s a vagyonkezelésért fizetett díjak vizsgálata során jogszabálysértést is megállapított a felügyelet.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2010.
december
20. 18:40

Elfogadta a Ház a nyugdíjügyi politikai nyilatkozatot

Elfogadta a Ház a nyugdíjügyi politikai nyilatkozatot Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János és Selmeczi Gabriella indítványát a parlament 261 igen, 51 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el hétfőn.
Tovább
2010.
december
20. 11:56

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese Vihar egy pohár vízben, ami az elmúlt héten történt az INA-részvényeivel a horvát tőzsdén - jelentette ki a Mol vezérigazgatója a horvát Jutarnji List napilap hétvégi számában megjelent interjúban.
Tovább
2010.
december
20. 11:27

Új Szó: Állami lopás Magyarországon

Új Szó: Állami lopás Magyarországon Rövid két hónap alatt sikerült megtennie az Orbán-kormánynak azt, amit Robert Ficónak és társaságának négy év alatt sem - szól a pozsonyi napilap kommentárja a magyarországi nyugdíjrendszer átalakításáról.
Tovább
2010.
december
17. 09:39

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre Az állami szervek készen állnak, hogy közbelépjenek, ha probléma van. Aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, arra úgy tekintenek, mintha korábban ki sem lépett volna a magánnyugdíjpénztárba - fejtette ki többek közt a nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott a Ma reggel pénteki műsorában.
Tovább
2010.
december
16. 10:16

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést Magyarország visszatér a kétpilléres nyugdíjrendszerre - egyebek mellett ezt mondja ki a kormánynak a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozata. A csütörtökön hatályba lépő rendelkezés szerint május végére kell elkészülnie a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetésre vonatkozó szabályozásnak.
Tovább
2010.
december
15. 19:10

Így kell rendelkezni a nyugdíjunkról

Így kell rendelkezni a nyugdíjunkról Döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet ülése után.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2010.
december
15. 07:56

Csak két-három nyugdíjpénztár maradhat életben

Csak két-három nyugdíjpénztár maradhat életben Nem lesz könnyű dolga annak, aki úgy dönt, benn marad a magánnyugdíjpénztárban; az eljárás részleteiről alig tudnak valamit a lebonyolítással megbízott szerveknél - írta szerdai számában a Napi Gazdaság, amely szerint csak abban biztosak az általuk megkérdezett nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, hogy sok többletmunka vár rájuk, amit a mostani létszámmal kell megoldani.0
Tovább
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2010.
december
14. 18:26

Teljes a tanácstalanság a nyugdíjigazgatásban

Teljes a tanácstalanság a nyugdíjigazgatásban Napokon belül hatályba léphet a nyugdíjpénztári rendszert átalakító törvény, vagyis a pénztárukban maradni akaró tagoknak alig több mint 30 munkanapjuk marad a nyilatkozat megtételére. Az államigazgatás felkészületlenül várja a rövidre szabott időszakot, a nyugdíjigazgatási irodák még nem kaptak tájékoztatást a teendőkről.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2010.
december
14. 12:03

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét"

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét" Az MSZP szerint a jövő nemzedékek "gyásznapja" december 13-a, mert azon a napon fogadta el az Országgyűlés a "nyugdíj-einstand" törvényt. Török Zsolt, az MSZP szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a rendszerváltás után húsz évvel "sírba tették" a fiatal nemzedékek jövőjét. A sajtótájékoztató kezdetén Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő egy fekete zászlót lógatott ki az Országház egyik erkélyéről.
Tovább
2010.
december
14. 06:02

Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött "nyugdíjalkut"

Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött "nyugdíjalkut" A jelek szerint lengyel részről túlzóan állították, hogy átütő sikert értek el a tőkefedezeti nyugdíjrendszer költségeinek beszámításáról szóló vitában. Az Európai Bizottság ugyanis kitart eredeti álláspontja mellett és csak annyi engedményt kész tenni, hogy rugalmasabban fog hozzáállni a kérdéshez. Ezt támasztja alá a Bizottság elnökének a lengyel kormányfőhöz írt és a BruxInfo birtokába került levele is.
Tovább
2010.
december
13. 20:16

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe. A döntésről nyilatkozniuk azoknak kell, akik a maradást választják, ezt személyesen kell megtenniük nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. Az átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat.
Tovább
2010.
december
13. 17:18

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.
Tovább
2010.
december
13. 07:40

Ma döntenek a nyugdíjpénztárakról

Ma döntenek a nyugdíjpénztárakról Várhatóan nagyjából öt órán keresztül szavaznak a képviselők ma az Országgyűlésben: döntenek egyebek mellett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatról, valamint a jövő évi költségvetést megalapozó "salátatörvényről".
Tovább
2010.
december
11. 08:11

Újabb tüntetés készül a nyugdíjpénztárak einstandolása ellen

Újabb tüntetés készül a nyugdíjpénztárak einstandolása ellen Békés, tiltakozó demonstrációt tartanak civil szervezetek vasárnap, december 12-én 14.00 órától a Hősök terén tiltakozásul a magánnyugdíjpénztárak államosítása ellen. A szervezők a következő felhívást juttatták el a sajtóhoz.
Tovább
2010.
december
10. 23:45

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra?

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra? A cseh kormányzat azt tervezi, hogy a Cseh Energetikai Művek (CEZ) jövő évi nyereségéből finanszíroznák a tervbe vett nyugdíjreformot. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a jelenleg 10, illetve 20 százalékos forgalmi adót egy 19 százalékos egységes forgalmi adósávba sorolják. A korábbi elképzelések szerint ebből a nyereségből kellett volna pénzelni a nyugdíjreformot.
Tovább
2010.
december
10. 10:39

Tájékoztató levelet kapnak a magánnyugdíjpénztár-tagok

Tájékoztató levelet kapnak a magánnyugdíjpénztár-tagok Levélben tájékoztatják majd a magánnyugdíjpénztár-tagokat az előttük álló döntésekről és a határidőkről - közölte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
december
09. 23:26

Nyugdíjszabályok - Sürgős eljárást kér a Stabilitás

Nyugdíjszabályok - Sürgős eljárást kér a Stabilitás Soron kívüli eljárást kért az Alkotmánybíróság elnökétől a magán-nyugdíjpénztárakat érintő törvényekkel kapcsolatos beadványok elbírálására a Stabilitás Pénztárszövetség. A magánpénztárak száz százalékát tömörítő érdekképviseleti szervezet álláspontja szerint "visszafordíthatatlan" folyamatokat indíthat el, ha az Alkotmánybíróság nem tűzi napirendre 2011. január 31-ig a magán-nyugdíjpénztári törvényekkel kapcsolatos beadványok tárgyalását.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
december
09. 09:52

A nyugdíjpénztárak 125 milliárd forintos nyereséget hoztak

A nyugdíjpénztárak 125 milliárd forintos nyereséget hoztak A legfrissebb adatok szerint nagyon szép teljesítményt hoztak a magánnyugdíjpénztárak 2010 harmadik negyedévében. A hozamok 125 milliárd forintot jelentettek, az év eleje óta pedig már összesítve 250 milliárd forintnál tartunk. Ha nem következik be az év végéig valami komoly meglepetés, akkor a kétszámjegyű hozam szinte garantált a szektorban. A kezelt vagyon a PSZÁF adatai szerint már 3000 milliárd forint felett van, a dinamikus növekedés azonban megszakadhat a kormány tervei miatt.
Tovább
2010.
december
08. 09:14

Garanciákat kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagok

Garanciákat kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagok Politikai nyilatkozatter­vezetet nyújtottak be az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők. A nyilatkozat garantálná többek között az egyéni számlavezetést az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2010.
december
02. 12:06

Megüthetjük a bokánkat a nyugdíjváltozások miatt

Megüthetjük a bokánkat a nyugdíjváltozások miatt Bod Péter Ákos és Sarkadi Szabó Kornél szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyon felhasználása körüli bizonytalanságok csak fokozzák a külföldiek bizonytalan reakcióit, a mihamarabbi tisztánlátás ez ügyben az egész magyar gazdaságnak és társadalomnak érdeke lenne.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2010.
december
01. 20:49

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében Jottányit sem közeledett egymáshoz a magyar kormány és az EU gazdasági és pénzügyi biztosának álláspontja a magán-nyugdíjpénztárak megszüntetésének ügyében Olli Rehn és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi brüsszeli találkozóján.
Tovább
2010.
december
01. 07:16

Jön a 75%-os nyugdíjadó: unokáink sem fogják fizetni?

Jön a 75%-os nyugdíjadó: unokáink sem fogják fizetni? 2050-re a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár néhány évvel történő felemelése esetén is nyugdíjba vonulnak a Ratkó-unokák. Fejtörést okozhat majd a jogalkotóknak, hogy míg az 1970-es évek második felében 160-195 ezer gyermek született évente, addig az ő nyugdíjba vonulásakor (még ha mindenki munkát talál, akkor is) legfeljebb 70 ezren lépnek majd a magyar munkaerőpiacra.
Tovább
2010.
november
30. 23:51

Selmeczi: megvan-e a pénztári vagyon ?

Selmeczi:  megvan-e a pénztári vagyon ? A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint felmerül az a gyanú, hogy súlyos milliárdok tűntek el a magánnyugdíjpénztárakból, ezért meg kell vizsgálni, mekkora a magánpénztári vagyon, megvan-e, ahogy azt a Stabilitás Pénztárszövetség állítja. Selmeczi Gabriella szerint 500 milliárd forint hiányzik.
Tovább
2010.
november
30. 18:17

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek?

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek? Az eltérített magánpénztári járulékok sem fedezik az első pillér hiányát - írja a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Öt éven belül a társadalombiztosítás helyzete ismét ellehetetlenülhet - állítja a sajtóanyag.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
november
30. 08:38

Tízezres tüntetés jöhet a kormány intézkedései ellen

Tízezres tüntetés jöhet a kormány intézkedései ellen Az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet is részt vesz a szombatra meghirdetett szakszervezeti demonstráción. „Mindenki hozzon magával még egy nyugdíjpénztári tagot december negyedikén a Roosevelt térre” - ez a szlogenje a szombati demonstrációnak. A rendezvényre több ezer embert várnak, ami csak az első lépés lehet.
Tovább
2010.
november
29. 22:20

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal A Fidesz szerint mindenki, vagyis a mai nyugdíjasok, illetve az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők is jól járnak a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokkal - mondta Selmeczi Gabriella a párt vezérszónoka, a javaslat hétfő esti általános parlamenti vitájában.
Tovább
2010.
november
29. 09:29

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról A magyar kormány államosítani akarja a magánnyugdíjpénztárak 11 milliárd euróját - ezzel a címmel számolt be a nyugdíjrendszer átalakításról hétvégi számában a Le Monde című francia napilap.
Tovább
2010.
november
28. 21:01

Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszatérőknek

Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszatérőknek Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszatérőknek, ez is kiderült a kormány úgynevezett nyugdíjvédő törvénycsomagjából -számolt be vasárnap az RTL Híradó. A nyugdíjvédelmi megbízott, Selmeczi Gabriella is megerősítette: a magánpénztár által elért hozam adóköteles.
Tovább
2010.
november
26. 10:13

Utáljuk, amit a nyugdíjrendszerrel csinálnak

Utáljuk, amit a nyugdíjrendszerrel csinálnak Az emberek túlnyomó többsége nem ért egyet a kormány magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos döntéseivel, derül ki az AEGON Pénztárszolgáltató online felmérésből. Az eddigi több mint négyezer válaszadó 77 százaléka szerint rossz döntés volt a nyugdíjjárulékok elvonása az államhoz, 67 százalékuk magánkassza tagja maradna és csak 4 százalék mondta biztosra, hogy az államot választaná - igaz, a válaszadás pillanatában még nem lehetett tudni, hogy a kormány államosítja a nyugdíjrendszert.
Tovább
2010.
november
26. 09:34

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP és a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség is a kormány nyugdíjintézkedései miatt. Szerintük a törvénycsomag „zsarolja” a magán-nyugdíjpénztári tagokat, illetve sérti cselekvési szabadságukat és a tulajdonhoz való jogot.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
november
24. 09:41

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány A Stabilitás Pénztárszövetség szerint nyílt államosítási kísérlet a második pillér megszüntetése, a magánpénztári befizetések magántulajdont képeznek, amit az Alkotmány garantál - áll a szervezet állásfoglalásában.
Tovább
2010.
november
23. 21:35

Matolcsyhoz hívták a nyugdíjpénztári vezetőket

Matolcsyhoz hívták a nyugdíjpénztári vezetőket Matolcsy György tárcavezető csütörtök délelőttre várja magához a magánnyugdíjpénztárak vezetőit - közölte az Index. A lap szerint elképzelhető, hogy nagy horderejű bejelentésekkel várják őket a Nemzetgazdasági Minisztériumban, de a megbeszélés témáját még a meghívottak sem ismerik.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
23. 10:36

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke"

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke" Miközben a felmérések szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele is visszaléphet az állami tb-kassza "védernyője" alá, közép- és hosszabb távon kérdéses, mennyire képes szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát és a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát - írja a keddi Világgazdaság.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2010.
november
22. 09:27

Nincs tolongás az állami nyugdíjrendszerbe lépésért

Nincs tolongás az állami nyugdíjrendszerbe lépésért Minimális az érdeklődés a tb rendszerbe való visszalépés iránt, egyelőre jellemzőbb - bár rohamról itt sem lehet beszélni -, hogy többen kivették az önkéntes nyugdíjpénztári befektetéseiket, mondván, nem lehet tudni, mikor teszi rá az állam arra is a kezét - nyilatkozta Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség új elnöke a Napi Gazdaságnak.
Tovább
2010.
november
19. 06:35

Fókuszban az önkéntes nyugdíjpénztárak

Fókuszban az önkéntes nyugdíjpénztárak A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányzati tervek felértékelhetik az öngondoskodás egyéb formáit, köztük az önkéntes nyugdíjpénztárakat. Ezek az intézmények több előnnyel is járhatnak az ügyfelek számára. Egyrészt kedvezményes munkáltatói terhek mellett cafeteria keretében is kaphatja a munkavállaló ezt a juttatást, másrészt maga is igénybe vehet rá adókedvezményt.
Tovább
2010.
november
18. 09:58

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke Lemondott a magán-nyugdíjpénztári szektor száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról Nagy Csaba, aki az OTP-pénztárak vezetője is - értesült a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
november
17. 22:25

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt Bolívia kormánya bejelentette: megegyezett a nyugdíjrendszer államosításáról és arról, hogy 58 évre csökkenti a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
november
17. 21:02

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
Tovább
2010.
november
17. 09:55

Végképp befellegzett a második pillérnek?

Végképp befellegzett a második pillérnek? Felelőtlennek nevezte a kormánynak a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos politikáját Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémai nyugdíjszakértője, ugyanakkor emlékeztetett arra, ő már kezdettől fogva ellenezte a második pillér felállítását, amely jelentősen hozzájárult az államadósság növekedéséhez, ráadásul kötelező volta miatt nem lehetett az „öngondoskodásra nevelés” eszköze.
Tovább
2010.
november
16. 22:17

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elutasított népszavazási kérelem miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elutasított népszavazási kérelem miatt Alkotmánybírósági kifogással kíván élni az MSZP, miután az Országos Választási Bizottság hétfőn első fokon, nem jogerősen elutasította az ellenzéki párt nyugdíjvédő népszavazásának három kérdését. A három benyújtott népszavazási kérdés elutasításának indoklása az ellenzéki párt álláspontja szerint nem áll meg - olvasható az MSZP keddi közleményében.
Tovább
2010.
november
16. 14:43

Kötelező lesz a magán-nyugdíjpénztári tagság Szlovákiában

Kötelező lesz a magán-nyugdíjpénztári tagság Szlovákiában A szlovák kormány kötelezővé tenné a második nyugdíjpillért a pályakezdőknek. Ez azt jelenti, hogy be kellene lépniük valamelyik magánnyugdíjpénztárba. A kötelező belépést az előző kormány eltörölte. Iveta Radicova miniszterelnök szerint azonban az öngondoskodás valamilyen formája nélkül hosszú távon fenntarthatatlan a szlovákiai nyugdíjrendszer.
Tovább
2010.
november
15. 07:35

Hogy léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe?

Hogy léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe? Eldöntötte, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe? Megpróbáltuk megtudni, hogyan teheti ezt meg, s azt is, mi történhet az összegyűjtött vagyonával. A visszalépés részleteit ugyan csak később szabályozza a kormány, néhány fő vonalat már most is lehet látni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART