Címke: öngondoskodás (110 találat)

2015.
március
25. 18:52

A magyarok az állami nyugdíjrendszerre támaszkodnak

A magyarok az állami nyugdíjrendszerre támaszkodnak A magyar munkavállalók nagy többsége a bevételeinek mintegy 5 százalékát teszi félre a nyugdíjas éveire, miközben a globális kutatásban részt vevő 34 országban mindenhol nagyobb a megtakarítások aránya - derült ki a Randstad Workmonitor nemzetközi felméréséből.
Tovább
2014.
február
12. 11:03

A Stabilitás 8 százalékkal növelte önkéntes nyugdíjpénztári vagyonát

A Stabilitás 8 százalékkal növelte önkéntes nyugdíjpénztári vagyonát A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a múlt évben 8 százalékkal, 912 milliárd forintra növelték a vagyonukat - mondta Lehoczky László, a Stabilitás elnöke.
Tovább
2014.
február
08. 09:29

Az államtól várják a nyugdíjat az aktív magyar munkavállalók

Az államtól várják a nyugdíjat az aktív magyar munkavállalók Magyarországon a megkérdezettek 76 százaléka szerint az állam feladata a nyugdíj biztosítása, ugyanakkor 88 százalékuk azon a véleményen van, hogy mire ők nyugdíjba mennek, az állami nyugdíjrendszer alig fog működni - közölte felmérése eredményét az Union Biztosító.
Tovább
2013.
október
30. 16:17

Emelkedhet az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye

Emelkedhet az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye Jövőre emelkedhet az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári egyéni befizetések után igénybe vehető adókedvezmény felső határa. Erről Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke beszélt kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.
Tovább
2013.
július
15. 09:00

Tanácsadókra, családtagokra is hallgatunk nyugdíjügyben

Tanácsadókra, családtagokra is hallgatunk nyugdíjügyben A lakosság komoly bizalmat táplál a hivatalos forrásokon kívülről érkező információk iránt is, ha a nyugdíjkérdésről van szó – derül ki abból a kutatásból, amelyet 12 országban végeztek el az Aegon megbízásából.
Tovább
2013.
április
25. 12:15

Az öngondoskodás lehetőségei

Az öngondoskodás lehetőségei Egyre elérhetetlenebbnek tűnik a tisztes megélhetést nyújtó állami nyugdíj, ezzel párhuzamosan pedig felértékelődik az öngondoskodás szerepe. Az önkéntes pénztárakkal és a pénztári működés adózási támogatásával a nemzetgazdasági cél éppen az egyéni öngondoskodás növelése, a munkáltatók támogatásával kiegészítve a megtakarítási forrásokat. A pénztáraktól azonban sokan idegenkednek, mert nehezen látják át működésüket.
Tovább
2013.
február
07. 14:30

Önellátásra tanít Ancika

Önellátásra tanít Ancika Paks: A karitatív akcióiról ismert nyugdíjas Ancika abban igyekszik segíteni, hogy a rászorulók visszanyerjék az önellátás képességének reményét, az érzést, hogy tehetnek valamit helyzetük javításáért.
Tovább
2012.
december
15. 09:06

Csökken a lakosság megtakarítási képessége

Csökken a lakosság megtakarítási képessége Bizonytalanság, nagyon alacsony hitelfelvételi kedv, csökkenő megtakarítási képesség és nem túl intenzív folyószámla-használat jellemzi a magyar lakosság bankhasználati szokásait - derül ki a PwC Magyarország megbízásából készült kutatásból.
Tovább
2012.
december
05. 16:59

Angliában sem tudják, hogy mi lesz a nyugdíj után

Angliában sem tudják, hogy mi lesz a nyugdíj után Egy nemrég készített felmérés szerint a befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapokban megtakarítók nagy részének fogalma sincs, hogy mekkora jövedelemre számíthat nyugdíjba vonulása után, vagy, hogy mennyiben változik ez az összeg a várható élethosszától függően. Akik mégis figyelembe veszik ezt, jellemzően alulbecsülik várható életkorukat.
Tovább
2012.
szeptember
11. 09:46

Havi 45 ezret kellene félretennünk, de miből?

Havi 45 ezret kellene félretennünk, de miből? Bár a munkaképes korú lakosság több mint fele tisztában van azzal, hogy nem lesz megfelelő állami nyugdíja, mégis csak nagyon kevesen tesznek azért, hogy ez ne legyen így.
Tovább
2012.
július
26. 09:34

Nyugdíj-előtakarékosság - Több pénz kell az adóoptimalizáláshoz

Nyugdíj-előtakarékosság - Több pénz kell az adóoptimalizáláshoz Majdnem másfél millió honfitársunknak van tagsági viszonya önkéntes nyugdíjpénztárakban, de csak 30 százalékuk igényelt vissza szja-t saját megtakarítása után. Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége csökken, viszont a nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) számláké nő.
Tovább
2012.
július
20. 17:08

Nyugdíjra nem marad pénz

Nyugdíjra nem marad pénz Ma még minden korosztályban többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy az állam kötelessége a megfelelő nyugdíj összegének biztosítása.
Tovább
2012.
július
16. 17:28

Holtzer: a kormánynak nincs kiforrott nyugdíjkoncepciója

Holtzer: a kormánynak nincs kiforrott nyugdíjkoncepciója A demográfiai és foglalkoztatási nehézségek miatt hosszú távon a magyar nyugdíjrendszer is fenntarthatósági problémákkal küszködik, a rendszerhez mindenképpen hozzá kell nyúlni. Az utóbbi években már történtek intézkedések, például a korhatáremelés formájában, amelyek segítettek, azonban sokat ártott az öngondoskodásnak a magán-nyugdíjpénztárak államosítása, valamint a negatív kommunikáció - véli Holtzer Péter nyugdíjszakértő a hvg.hu-nak adott interjújában. A szakértő szerint a kormánynak nincs nyugdíjkoncepciója, zárt ajtók mögött folyik a gondolkozás.
Tovább
2012.
június
20. 16:25

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra A második nyugdíjpillér eltűnése után egyre erősebben foglalkoztatják a hazai lakosságot a nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és bár nő azok aránya, akik nyugdíjcélú megtakarításokat terveznek, a magyarokra még nem jellemző az előtakarékoskodás - állapítja meg az a nemzetközi kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az AEGON csoport megbízásából.
Tovább
2012.
június
01. 18:50

Súlyosan téved, aki tisztes nyugdíjra számít

Súlyosan téved, aki tisztes nyugdíjra számít Tíz magyarból hatnak semmilyen nyugdíj-előtakarékossági befektetése nincs. Főleg a minimálbérre bejelentettek aggódhatnak a nyugdíjuk miatt. Kevesen gondolják úgy, hogy maguknak is gondoskodniuk kell a nyugdíjas éveikről. De vajon milyen veszélyeket rejt ez a felfogás?
Tovább
2012.
május
29. 10:28

Egyre több cseh költ nyugdíjkiegészítő biztosításra

Egyre több cseh költ nyugdíjkiegészítő biztosításra Csehországban az első negyedév végén 4,62 millió lakosnak volt kiegészítő nyugdíjbiztosítása. 2011. március végéhez képest ez 51 ezer fős emelkedést jelent – közli a cseh pénzügyminisztérium.
Tovább
2012.
április
28. 11:47

Öngondoskodás a biztos időskor titka

Öngondoskodás a biztos időskor titka Magyarországon a korábbi, épphogy fejlődésnek indult hárompilléres nyugdíjrendszer helyett ma van egy megerősített első pillér, egy halára ítélt második és egy nagyon bizonytalan harmadik. A Széll Kálmán Terv újabb változata részletesen szól a nyugdíjrendszer átalakításáról.
Tovább
2012.
április
19. 08:10

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható, s nehezen elérhető elvárások kapcsolódnak hozzá - derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.
Tovább
2012.
április
17. 10:39

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés Az emberek világszerte 3 évvel hosszabb ideig élnek, mint általában várták, ami 50 százalékkal megnöveli az öregedés költségeit. A kormányok és a nyugdíj-alapok nincsenek erre felkészülve, állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Tovább
2012.
április
04. 08:31

Akár pár ezerből is összejönnek a milliók

Akár pár ezerből is összejönnek a milliók A magyarok háromnegyede borúsan látja pénzügyi helyzetét. Mindössze 25 százalékuknak van valamilyen vésztartaléka arra az esetre,ha elveszítenék a munkájukat, esetleg valamilyen váratlan kiadásuk keletkezne. A nyugdíjakkal sem jobb a helyzet: a magyarok 62 százaléka szerint az államnak kellene gondoskodnia polgárai nyugodt öregkoráról, ám 45 százalékuk biztos abban, hogy az államtól kapott nyugellátás nem lesz elég a nyugodt öregkorhoz. Muszáj lenne tehát gondoskodniuk magukról, ám az embereknek csak a fele rendelkezik valamilyen öngondoskodási formával.
Tovább
2012.
március
28. 10:13

Álom marad a megélhetés az állami nyugdíjból

Álom marad a megélhetés az állami nyugdíjból A magyarok 45 százaléka biztosra veszi, hogy a nyugdíja nem lesz elég a tisztes megélhetéshez - derül ki az OTP Öngondoskodási Indexből. A lakosság 47 százalékának nincs megtakarítása. A megkérdezettek 58 százaléka kijelentette: semennyit nem képes félretenni nyugdíjas korára. Bizakodásra ad okot azonban, hogy összességében nő a megtakarítási hajlandóság annak ellenére, hogy csökkennek a lakosság pénzügyi tartalékai. A megkérdezettek 46 százaléka gondolkodik valamilyen megtakarítási formában a közeljövőben. A legfiatalabb korosztály hajlik a leginkább az öngondoskodásra, de a középkorúak is kezdik felismerni, hogy enélkül nem boldogulhatnak.
Tovább
2012.
március
22. 10:05

Kitartanak a nyugdíjpénztárak mellett a nagyhalak

Kitartanak a nyugdíjpénztárak mellett a nagyhalak Az eddigi tapasztalatok alapján a még mintegy százezer magán-nyugdíjpénztári tag döntő többsége továbbra is kitart kasszája mellett, s legfeljebb néhány ezren döntöttek úgy, hogy március végével visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe- írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
március
22. 09:07

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán Kevesebb mint 10 nap múlva a magánpénztári tagoknak újra dönteniük kell - de fogódzót nem nagyon kapnak sem az államtól, és a kasszák sem kapkodtak. 100 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztáraknál, de nemcsak az ő nyugdíjuk kérdéses. Sehol sincsenek még az egyéni számlák, a nyugdíjrendszerből pedig kikerült 3000 milliárd forint.
Tovább
2012.
március
20. 16:06

Hosszútávon 50 felett? Nem késő!

Hosszútávon 50 felett? Nem késő! Csupán öt-tíz év aktívan töltött év, és egy jól megválasztott hosszú távú megtakarítás elég lehet ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az anyagi biztonságunkat a nyugdíjba vonulás után. Persze az ideális az lenne, ha jóval korábban, a nyugdíjba vonulás előtt akár húsz évvel elkezdenénk a gyűjtögetést, de 50 éves kor körül sem késő belevágni egy hosszabb távú megtakarításba.
Tovább
2012.
február
09. 09:22

Nyugdíj: van kihasználatlan lehetőség

Nyugdíj: van kihasználatlan lehetőség Az itthon ritkán emlegetett foglalkoztatói nyugdíj a svéd modell hangsúlyos eleme, az EU számos országában az állami nyugdíjrendszert legerőteljesebben kiegészítő pillér.
Tovább
2012.
január
24. 15:02

Türelem nyugdíjat terem?

Türelem nyugdíjat terem? Türelemre buzdítja a magán-nyugdíjpénztári tagokat a Stabilitás Pénztárszövetség. A szervezet közleményében azt javasolja: amíg a maradók állami nyugdíjjogosultságára vonatkozó részletszabályok nem tisztázottak, addig a pénztártagok – a határidők figyelembevételével – várjanak a tb-rendszerbe történő visszalépéssel.
Tovább
2012.
január
09. 10:40

76 százalék lehet az állami nyugdíj

76 százalék lehet az állami nyugdíj 76 százalék állami nyugdíjat kaphatnak az elmúlt időkre a magánpénztárban maradó tagok és legalább havi 14 ezer forintos tagdíjfizetéssel kell számolniuk.
Tovább
2012.
január
06. 00:35

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a betétek védelme érdekében

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a betétek védelme érdekében Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Józsa István hangsúlyozta: információik szerint sokan féltik betéteiket és azok kivonására készülnek, ez azonban katasztrofális következményekkel járna. Az MSZP ezért a betéteik bankban tartására kéri a betéteseket és úgy látja, egy a betétek biztonságát garantáló törvény megnyugtathatná a befektetőket.
Tovább
2012.
január
05. 10:44

Garantált alapnyugdíjra lehet szükség?

Garantált alapnyugdíjra lehet szükség? A svéd öregségi nyugdíjrendszer gyakorlatának lemásolása sem célravezető, sem egyszerű megoldás nem lenne Magyarországon − állapította meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. műhelytanulmányának szerzője. Szükséges lehet a jelenlegi nyugdíjasok nagyobb terhelése.
Tovább
2011.
december
29. 15:40

Év végi befektetések: nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezménnyel

Év végi befektetések: nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezménnyel Várhatóan idén is lesznek olyanok, akik az év utolsó napjaiban helyeznek el pénzt az adóoptimalizálást szolgáló megtakarítási formákban. Ezek között a nyugdíjrendszert érintő újabb változások nyomán tovább nőhet a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) vonzereje, amely tőzsdei statisztika szerint csaknem kétszerte nagyobb részarányt képvisel az értékpapírszámlákon belül, mint a tartós befektetési szerződés (TBSZ) kapcsán nyitott számlák.
Tovább
2011.
december
24. 03:34

Önkéntes nyugdíjpénztárak maradhatnak

Önkéntes nyugdíjpénztárak maradhatnak Több ponton változtatott a magán-nyugdíjpénztári tagokra vonatkozó szabályokon az Országgyűlés a gazdasági stabilitási törvény pénteki elfogadásával.
Tovább
2011.
december
19. 18:13

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.
Tovább
2011.
december
15. 17:03

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak Jövőre is az állami nyugdíjalapba tereli át a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseket arra hivatkozva, hogy az ebből befolyó 48 milliárd forintra szükség van a költségvetési hiány tartásához - közölte mai tájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség megdöbbenéssel értesült a kormányzati elképzelésekről. Ez a lépés a magánpénztári szektor végét jelentheti. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.
Tovább
2011.
december
13. 10:51

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat Egy friss Európai Uniós javaslat szerint a vállalatok számára jelentősen megemelkedne a befizetés meghatározott nyugdíjprogramok fenntartása, az adminisztratív korlátok miatt sokan úgy dönthetnek, hogy meg is szüntetik ezeket a programokat - írja a Telegraph. Szakértők szerint a válság kiegészítve a szigorúbb szabályozással azt eredményezheti, hogy tömegesen zárják be a vállalatok a nyugdíjprogramokat. Egyes becslések szerint csak Angliában 300-400 ezer embert érinthet az intézkedés.
Tovább
2011.
december
10. 13:47

Éhen halnak a jövő nyugdíjasai?

Éhen halnak a jövő nyugdíjasai? Az emberek rádöbbentek az öngondoskodás szükségességére, de nincsenek abban a helyzetben, hogy azt a gyakorlatban is érvényesítsék – mondták el az MNO által megkérdezett szakértők. Szerintük a nem igazán vagyonosoknak is takarékoskodniuk kellene, hogy a jövőben egy újabb válság ne okozzon túl nagy meglepetést.
Tovább
2011.
december
09. 16:04

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok Vízierőműből lesz nyugdíja néhány embernek Székelyföldön. Üzembe helyeztek ugyanis egy turbinát a Vargyas-patakon. A beruházás két és félmillió euróba került. Az Erdélyi Református Egyházkerület nyugdíjintézete is adott bele pénzt - vagyis a haszonból is részesednek majd a tagok.
Tovább
2011.
december
08. 15:01

Lelki akadályai is vannak az öngondoskodásnak

Lelki akadályai is vannak az öngondoskodásnak A gazdaságilag aktív 55 éven felüliek több mint harmada (37%) még nem rendelkezik semmilyen tervvel a nyugdíjas évei finanszírozását illetően – derül ki az Aviva legutóbbi jelentéséből.
Tovább
2011.
november
29. 18:05

Ilyen a jó nyugdíj-előtakarékosság

Ilyen a jó nyugdíj-előtakarékosság Vezetői körlevelet adott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arról, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) és a tartós befektetési szerződések (tbsz) terén mit tekint fogyasztóvédelmi szempontból jó gyakorlatnak.
Tovább
2011.
november
28. 10:39

"Hiba volt megszüntetni a magánnyugdíjrendszert"

"Hiba volt megszüntetni a magánnyugdíjrendszert" Hiba volt megszüntetni a második pillért a cseh ING vezetője szerint. Az 1990-es évek végén nem akarták bevezetni, most viszont fontosnak tartják a tőkefedezeti pillér elindítását a csehek. Az országot nem az IMF kényszeríti erre, hanem a fiatal generáció ragaszkodik a biztosabb nyugdíjhoz – mondja Jiří Rusnok, a cseh ING nyugdíjpénztár elnöke, egykori pénzügyminiszter.
Tovább
2011.
november
21. 20:46

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák A magánpénztárak működési költségei felső korlátjának megemelését szorgalmazták a pénztári vezetők a Stabilitás Pénztárszövetség éves rendes konferenciáján.
Tovább
2011.
november
17. 10:37

Mit csináljak 50 felett kis nyugdíjjal?

Mit csináljak 50 felett kis nyugdíjjal? Elvileg az állam feladata gondoskodni az idős polgárairól, és havonta annyi pénzt biztosítania, hogy a nyugdíjasok abból életük végéig megfelelő színvonalon tudjanak élni. A kérdés az, hogy mit tehetünk a túlélés érdekében abban az esetben, ha az állam részéről csak alacsony nyugdíjra számíthatunk. És mit tehetünk a nyugdíj előtti néhány években annak érdekében, hogy a járandóságot kiegészítsük?
Tovább
2011.
november
17. 09:46

Sokkal tovább kell dolgozni, hogy a nyugdíj biztosítva legyen

Sokkal tovább kell dolgozni, hogy a nyugdíj biztosítva legyen Az amerikai emberek felkészültek arra, hogy tovább dolgozzanak, annak érdekében, hogy több megtakarítást gyűjtsenek össze, amely a nyugdíjban jövedelem-kiegészítést jelenthet - derül ki a Wells Fargo felméréséből. A megkérdezettek 76 százaléka szerint szükség esetén sokkal fontosabb, hogy megtakarítást gyarapítsák, mint időben menjenek el nyugdíjba. Mindössze 20 százalék gondolkozik úgy, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár szent és sérthetetlen, és bármi legyen is, 65 éves korban elmennek nyugdíjba.
Tovább
2011.
november
16. 19:10

A fiatalok többsége az államtól várja megélhetése biztosítását

A fiatalok többsége az államtól várja megélhetése biztosítását Még mindig az államtól várja a 18-24 éves korosztály több mint fele, hogy tisztes megélhetést biztosítson öregkorára - a hosszú távú pénzügyi tervezéshez ugyanakkor nincs meg a szükséges tudása.
Tovább
2011.
november
10. 10:46

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Kevesen tudják

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Kevesen tudják Az Aviva legújabb jelentésében arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy támogassa az éves nyugdíj-nyilatkozatok uniós polgárok számára történő kiadását, és minden olyan intézkedést, amely felhívja az emberek figyelmét, hogy mekkora összeggel számolhatnak nyugdíjas éveikben.
Tovább
2011.
november
09. 11:45

Arany standard, avagy mit tud a legjobb nyugdíjrendszer

Arany standard, avagy mit tud a legjobb nyugdíjrendszer Nem létezik tökéletes nyugdíjrendszer, erre a következtetésre jutott a Mercer 2011-es Global Pension Index címet viselő tanulmánya is, amely 16 ország nyugdíjrendszerét hasonlítja össze mintegy 40 mutató alapján. Ennek ellenére a szerzők megkíséreltek egy közel tökéletes és egyben megvalósítható rendszert leírni.
Tovább
2011.
október
26. 16:11

Kezdünk leszámolni az állami nyugdíj illúziójával

Kezdünk leszámolni az állami nyugdíj illúziójával A megtakarítási hajlandóság ugyan nőtt az elmúlt negyedévben, de az anyagi lehetőségeink egyre rosszabbak. A kisebb megtakarítással rendelkezők felélték tartalékaikat, míg a pénzügyi tervezés egyre nehezebb. A családban és a szerencsében bízunk, az államról pedig tudjuk, hogy nem fog tudni majd elegendő nyugdíjat fizetni - derül ki az OTP friss felméréséből.
Tovább
2011.
október
20. 09:32

Önkéntes nyugdíj: brutális különbség a díjakban

Önkéntes nyugdíj: brutális különbség a díjakban Minden évben kétévnyi hozamot is elbukhat az az önkéntes nyugdíjpénztártag, aki rosszul választott kasszát - derül ki az azenpenzem.hu kalkulátora alapján -, ekkora lehet ugyanis a különbség a felszámított költségekben.
Tovább
2011.
október
17. 15:20

Befektetés nyugdíjasoknak: sok az átverés

Befektetés nyugdíjasoknak: sok az átverés Lehet-e megtakarítani a nyugdíjból? – sokan a kérdést is abszurdnak tartják. Spórolásban viszont verhetetlen az idősebb nemzedék, és abban is, hogy a keveset jól beossza, mégis alig néhányan gondolkodnak a megtakarításokban, meséli Talyigás Katalin, az Életet az Éveknek szervezet budapesti elnöke. Ha befektetésekről volt szó, a pénzintézetek eddig szóba sem álltak a hatvan felettiekkel, most pedig a kínálat határa a csillagos ég, s a szerződéskötés reményében az is előfordul, hogy olyasmibe is belehajszolják őket, ami biztosan nem befektetés.
Tovább
2011.
október
03. 17:34

A lakosság 80 százalék csak magára számít

A lakosság 80 százalék csak magára számít Csak magunkra számíthatunk, miközben az öngondoskodást kevésbé látják megvalósíthatónak, mert nincs miből - tartalmazza a Groupama Garancia Biztosító és a TNS Hoffmann által készített reprezentatív kutatás.
Tovább
2011.
szeptember
18. 09:17

Hogy készülünk a nyugdíjra Magyarországon?

Hogy készülünk a nyugdíjra Magyarországon? A 35 éven felüli aktív alkalmazottak 20 százaléka foglalkozik azzal, hogy miből él meg nyugdíjas korában, míg 59 százalékuk nem szentel ennek komolyabban figyelmet. Ez derül ki az Aegon Magyarország megbízásából a BellResearch által készített felmérésből. Akik foglalkoznak a nyugdíjukkal, azok 10-30 ezer forint havi megtakarítással számolnak, úgy vélik, ennyit kell félretenni öregkorukra.
Tovább
2011.
szeptember
16. 11:31

Érdemes kombinálni a megtakarításainkat

Érdemes kombinálni a megtakarításainkat Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett számos olyan megtakarítási, befektetési forma létezik, amely alkalmas lehet a nyugdíjcélok elérésére. Az életbiztosítások erre jó megoldást jelenthetnek, ám érdemes ezekről is többet tudni, hogy megfelelő döntést hozhassunk.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:18

Már a fiatalok is aggódnak a nyugdíjuk miatt

Már a fiatalok is aggódnak a nyugdíjuk miatt A felnőtt lakosság szerint a mai dolgozók nehezebb helyzetben lesznek, ha nyugdíjba mennek. Ennek megfelelően a megkérdezettek többsége vagy előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, vagy legalább tervez ilyen lépéseket. A többség szerint havonta 10-30 ezer forintot kellene félretenni az időskori járadék kiegészítésére – derül ki az AEGON Magyarország megbízásából készült kutatásból.
Tovább
2011.
szeptember
12. 10:43

Nyugdíj: félünk, de nem teszünk semmit

Nyugdíj: félünk, de nem teszünk semmit A felnőtt lakosság szerint a mai dolgozók nehezebb helyzetben lesznek, ha nyugdíjba mennek – derül ki az AEGON Magyarország megbízásából készült kutatásból. Ennek megfelelően a megkérdezettek többsége vagy előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, vagy legalább tervez ilyen lépéseket. A többség szerint havonta 10-30 ezer forintot kellene félretenni az időskori járadék kiegészítésére.
Tovább
2011.
szeptember
09. 11:13

Megéri időben kezdeni az öngondoskodást

Megéri időben kezdeni az öngondoskodást A nyugdíjrendszer átalakítása, a magánnyugdíjpénztárak kivezetése ráirányította a figyelmet az időskori öngondoskodás fontosságára. Mind többen látják át azt, amit a szakemberek már évek óta mondanak: a felosztó-kirovó elven működő rendszerekből aligha várhatunk akkora nyugdíjat idős korunkra, amely elegendő lenne az életszínvonalunk fenntartásához. El kell kezdenünk tudatosan félretenni a nyugdíjas éveinkre.
Tovább
2011.
szeptember
06. 10:53

20 év után 40 ezres nyugdíj? Ez lesz az alap

20 év után 40 ezres nyugdíj? Ez lesz az alap Hatalmas pénzeket érintő kérdések szerepelnek a tegnap kezdődött lovasberényi kormányülés napirendjén: az idén százmilliárdot, jövőre ennek akár tízszeresét kell megtakarítani a büdzsében ahhoz, hogy betartsuk a korábban rögzített hiánypályát. A megoldás a nagy ellátórendszerek gyökeres átalakítása lehet - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
szeptember
01. 15:10

Apró betűk nélkül indul az új magyar biztosító

Apró betűk nélkül indul az új magyar biztosító Új, a magyar életbiztosítási piacon egyedülálló módon az 50 felettiek felé nyit a 20 éves Dimenzió Biztosító. Magyarország első, 50 felettiekre koncentráló életbiztosítója a célcsoport élethelyzeteire és lehetőségeire hangolt termékpalettával indul, többek között havi fix összegű járadékbiztosítással és unokabiztosítással.
Tovább
2011.
augusztus
25. 19:48

Kevesebbet takarítunk meg, mint öt évvel ezelőtt

Kevesebbet takarítunk meg, mint öt évvel ezelőtt A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. A jelenlegi helyzetben megnő a hosszú távú öngondoskodás jelentősége, amely nélkül a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulók nehéz helyzetbe kerülnek.
Tovább
2011.
augusztus
23. 10:00

Hogyan gyűjthetünk sokat nyugdíjra?

Hogyan gyűjthetünk sokat nyugdíjra? Óva inti a legnagyobb amerikai nyugdíjalapokat kezelő cég a befektetőket, hogy az extrém piaci környezetben kiszálljanak a kockázatos befektetésekből. Akik ugyanis a 2008/09-es válság idején így tettek, sokkal rosszabbul jártak, mint akik megtartották a részvényeiket.
Tovább
2011.
augusztus
14. 13:19

Nyugdíjkiegészítést kaphat lakásáért - Így állnak a programok

Nyugdíjkiegészítést kaphat lakásáért  - Így állnak a programok A kezdeti tolongás után ma már csak az FHB-nál működik a lakásért életjáradék program. A Hild Zrt.-nél az év végi újraindulást fontolgatják. Az OTP-vel együtt közel hetvenmilliárd forint értékű lakásállományról van szó, 4800 szerződés keretében.
Tovább
2011.
augusztus
13. 09:05

Miből fogunk megélni?

Miből fogunk megélni? A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását követően sokaknak lett egyértelmű, hogy az állami nyugdíj nem fogja fedezni a családok megélhetését a jövőben. Ennek ellenére az öngondoskodás szintje még mindig rendkívül alacsony a hazai társadalomban. A hosszú távú megtakarítások arányának növeléséhez anyagi forrásra legalább olyan szükség lenne, mint tudatformálásra.
Tovább
2011.
augusztus
04. 09:23

Senki sem gondol a nyugdíjas éveire?

Senki sem gondol a nyugdíjas éveire? Az OTP Bank útjára indította az OTP öngondoskodási indexet, amelynek időről időre megismételt kutatásaival és rendszeres publikációival nyomon követhető lesz a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon a hitelintézet vezetői.
Tovább
2011.
augusztus
03. 20:12

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől Mérsékelten csökkent az alapokban kezelt vagyontömeg a második negyedévben, a teljes kezelt vagyonban azonban jelentős a csökkenés a pénztári vagyonátadás miatt.
Tovább
2011.
augusztus
02. 09:49

Reálhozam: a pénztári forintok a helyüket keresik

Reálhozam: a pénztári forintok a helyüket keresik Fogyasztás vagy megtakarítás, ez itt a kérdés! - legalább is a reálhozamok kifizetése után. Míg Réz András marketing guru pár hónapja azt mondta, a kelet-európai emberek az elhúzódó válság miatt ki vannak éhezve a fogyasztásra, az is igaz, hogy egyre többen kapják fel a fejüket a "nyugdíjkatasztrófa" kifejezés hallatán.
Tovább
2011.
július
29. 10:41

Magánpénztárak halála: végre befejeztük

Magánpénztárak halála: végre befejeztük A hazai "nyugdíjak megvédése" előtt 3,1 millió magán-nyugdíjpénztári tag vagyonát 18 pénztár kezelte. Mára a tagok száma 100 ezer alá esett - így értelemszerűen több kassza válaszút elé érkezett. A nyugdíjreform miatt többen elvéreztek és volt, aki megkönnyebbült, hogy itt a vég.
Tovább
2011.
július
26. 10:52

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok Az önkéntes nyugdíjpénztárakba belépő új tagok száma drámaian megugrott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása alatt. Volt olyan pénztár is, ahol az első negyedév új belépőinek száma már megközelítette a teljes tavalyi évet, emelkedett ugyanakkor a kilépők száma is - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
július
25. 17:05

Akciókkal csábítanak a bankbetétek

Akciókkal csábítanak a bankbetétek A nyugdíjpénztári reálhozamok napokban zajló kifizetése élénkülő versenyt eredményezett a biztosítási szektor befektetési célú termékeinél. A holnapi MNB kamatdöntés előtt szemezgettünk a szintén alternatívát nyújtó banki rövid lejáratú lakossági betétek, illetve folyószámla kamatok között.
Tovább
2011.
július
20. 10:22

Átalakítják a nagy bentlakásos szociális intézményeket

Átalakítják a nagy bentlakásos szociális intézményeket Kitagolás - így hívják azt a 30 évre tervezett folyamatot, amely során átalakítanák a fogyatékkal élőket gondozó intézményeket. A terv mintegy 12.000 embert érint. A szakma egy része attól tart, hogy ezzel szétverik az ellátási rendszert. A kormány viszont az öngondoskodásra hivatkozik.
Tovább
2011.
július
19. 19:25

Éhezés vagy öngondoskodás

Éhezés vagy öngondoskodás Nem áll meg a kormány a magánnyugdíjpénztárak államosításánál és a korhatár előtti nyugdíjak törlésénél, hanem az öregségi nyugdíjrendszer teljes átalakítását is napirendre tűzi. Ha a NEFMI koncepciója megvalósul, akkor a jelenleg aktív korúak nyugdíjasként vagy munkanélküliként biztos éhezésnek nézhetnek elébe, hacsak nem gondolnak az öngondoskodásra.
Tovább
2011.
július
18. 11:50

Új nyugdíjrendszer: mindenki csökkenéssel számolhat

Új nyugdíjrendszer: mindenki csökkenéssel számolhat Minimum 16, de akár 26 ezer forinttal kisebb indulónyugdíjat kaphat az, aki az új nyugdíjszabályok elfogadása után teszi le a munka lantját – már ha nem változnak a jelenlegi nyugdíjszámítási kulcsok. Ha igen, sokkal nagyobb lehet a veszteség.
Tovább
2011.
július
15. 10:57

Változások jöhetnek nyugdíjmegtakarítás-fronton

Változások jöhetnek nyugdíjmegtakarítás-fronton Minden pénztár a piacon marad, ugyanis jelentős növekedést és lehetőségeket látnak a megtakarítási piacban hosszabb távon - véli a Bamosz elnöke.
Tovább
2011.
június
30. 09:55

Nem fognak csökkenni a nyugdíjak

Nem fognak csökkenni a nyugdíjak A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak a munkavállalók által befizetett – és egyben megnövelt – járulékot vennék figyelembe a jövőben – írta egy internetes lap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a kormány részére készített Nemzeti nyugdíj-politikai koncepcióról szóló előterjesztésre hivatkozva, amelyről a Magyar Nemzet számol be. Így a felbruttósítás után is mindenki a pénzénél marad.
Tovább
2011.
június
29. 09:52

Nyögdíj lesz az állami

Nyögdíj lesz az állami Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - írja a Pénzcentrum.hu. Az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.
Tovább
2011.
június
27. 17:35

Az időskori elszegényedés réme fenyeget

Az időskori elszegényedés réme fenyeget A nyugdíjrendszer átalakítása a biztosítók malmára hajthatja a vizet: öngondoskodás nélkül ugyanis szinte biztosra vehető az időskori elszegényedés. A biztosítási szektor ugyan már ébredezik a válság okozta sokkból, de sok kihívás áll a fogyasztó-központúságot a zászlajára tűző szektor előtt.
Tovább
2011.
június
26. 10:15

Nyugdíjügy: adóval sem híznak a kasszák?

Nyugdíjügy: adóval sem híznak a kasszák? A prognózisok szerint nemcsak hogy a reálhozam nem jelent igazán pluszösszegeket az önkéntes pénztáraknak, a szektor még az adóváltozások jótékony hatásából is csak visszafogottan részesedhet.
Tovább
2011.
június
23. 08:40

Lassan mindenki a leendő nyugdíjunkra hajt

Lassan mindenki a leendő nyugdíjunkra hajt Egyelőre viszonylag szűk piacot jelentenek a nyugdíjcélú megtakarítások, azonban mindenki bízik abban, hogy előbb-utóbb elgondolkodnak az emberek az öngondoskodás szükségességén - mondta az mfor.hu-nak Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint a fogyasztási lázból is ki kellett gyógyulnia a magyar társadalomnak, hiszen míg a válság előtt szinte az emberek után dobták a hitelt, ma egyre többen kénytelenek megtakarítani, ha költekezni akarnak. Mfor.hu-háttér.
Tovább
2011.
június
09. 14:59

Egyre többen hagyják ott az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Egyre többen hagyják ott az önkéntes nyugdíjpénztárakat A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításával nagyobb figyelem fordult az öngondoskodás felé, aminek fontos eszközei többek között az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak. Az idei első negyedévben azonban tovább csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, miközben a hazai megtakarítók körében az egészségpénztárak egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek.
Tovább
2011.
június
09. 00:39

Nyugdíjas szülőknek is mehetne az adó egy százaléka

Nyugdíjas szülőknek is mehetne az adó egy százaléka Felajánlhatnák személyi jövedelemadójuk egy százalékát a nagykorú munkavállalók a már nyugdíjas szüleik javára - ez az egyik fontos változtatási javaslat a KDNP által koordinált új családvédelmi törvény tervezetében. Akinek több gyermeke van, több pénzt kaphatna.
Tovább
2011.
június
01. 15:26

Félmillióval kisebb a nyugdíj a megélhetéshez szükségesnél

Félmillióval kisebb a nyugdíj a megélhetéshez szükségesnél Akik 2011 és 2051 között mennek nyugdíjba, azok esetében a kalkulált nyugdíj és a tisztességes megélhetéshez szükséges összeg között évi 532 ezer forint a különbség - közölte saját felmérésére és számításaira hivatkozva az Aviva Életbiztosító.
Tovább
2011.
június
01. 09:01

Egyre többen az önkéntes pénztárakban

Egyre többen az önkéntes pénztárakban Az önkéntes nyugdíjpénztárak megsínylették a magánpénztári "államosítást". A válságban csökkenésnek indult létszámuk tovább apadt és a beérkező pénz is vékonyabban csorgott. Az önkéntes pénztáraknál azonban a jelenlegi nyilatkozatok alapján mintha a csökkenő trend kezdene megváltozni.
Tovább
2011.
május
30. 16:43

Nyugdíj: aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, annak sincs elég

Nyugdíj: aki úgy gondolja,  hogy van megtakarítása, annak sincs elég Önmagában, hosszútávon nem lesz elégséges a jelenlegi nyugdíjrendszer, mindenképpen szükséges az öngondoskodásnak valamilyen formája a megfelelő színvonalú idős korhoz - derült ki a Generali legfrissebb felméréséből.
Tovább
2011.
május
26. 16:35

Félhetnek a nyugdíjas kortól a britek

Félhetnek a nyugdíjas kortól a britek A jelenleg munkaképes korban lévő britek fele attól tart, hogy megtakarítások hiányában szegényebb lesz nyugdíjas korában, mint a szülei, a brit munkavállalók jelentős része azonban mégsem tesz semmit megtakarításainak gyarapítása érdekében - áll az HSBC bankcsoport csütörtökön Londonban ismertetett felmérésében.
Tovább
2011.
május
25. 10:19

Nincs elég nyugdíjmegtakarítás a biztosítók szerint

Nincs elég nyugdíjmegtakarítás a biztosítók szerint Azok sem készülnek fel kellőképpen a nyugdíjas éveikre, akik ezt anyagi helyzetüknél fogva megtehetnék. A nyugdíj és befektetés jellegű életbiztosítások után ugyan van érdeklődés, de a legtöbben nem jutnak el a szerződés megkötéséig. A biztosítók is érzik ezt a visszafogott lelkesedést termékeik iránt, 111 ezer szerződéssel volt kevesebb március végén, mint egy évvel korábban- írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
május
22. 13:41

Nyugdíjcél: mi van, ha valami közbejön?

Nyugdíjcél: mi van, ha valami közbejön? Bár a nyugdíjcélú termékek alapesetben az időskor anyagi biztonságának megteremtését szolgálják, nem árt azzal is számolnunk, hogy a felhalmozás időszakában érhet minket a jövőt alapvetően befolyásoló tragédia.
Tovább
2011.
május
16. 11:57

Elindult a spórolás a nyugdíjas évekre

Elindult a spórolás a nyugdíjas évekre A tavalyi évben a hazai lakosság körében jelentősen megugrott a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) kedveltsége, így év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ilyen típusú számlákon elhelyezett megtakarítások.
Tovább
2011.
május
12. 21:52

Matolcsy célkeresztjében az önkéntes pénztárak?

Matolcsy célkeresztjében az önkéntes pénztárak? Már tartanak a szakmai egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztériumban arról, hogyan alakítsák át a nyugdíjrendszer nem állami finanszírozású elemeit – értesült a Hírszerző. Matolcsy György még novemberben, a kötelező magánnyugdíjpénztárak szétverésekor ígérte meg, hogy a kormány segíteni akarja a hosszú távú öngondoskodást. Az önkéntes nyugdíjpénztárak kívánságait már kikérdezték.
Tovább
2011.
május
08. 12:29

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet Mindenkinek saját jól felfogott érdeke az, hogy a lehetőségeihez mérten az öngondoskodás ösvényére lépjen. Zobor Zsuzsanna szerint a már nyugdíjas éveiket élőknek is érdemes ebben gondolkodniuk. Az egyre markánsabban kibontakozó demográfiai trendeknek kockázaterősítő hatásai vannak, amit a jövőről való gondolkodással lehet csillapítani. A magyarok pénzügyi kultúrája összefüggésben áll a lehetőségeikkel. A K&H Alapkezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
Tovább
2011.
május
03. 11:01

Gyemekeink nem tudják, mi a nyugdíj-előtakarékosság

Gyemekeink nem tudják, mi a nyugdíj-előtakarékosság A világválság arra is felhívta a figyelmet, mennyire hiányosak a pénzügyi ismereteink. De különféle hazai kutatások is alátámasztják: nehezen igazodunk el a banki fogalmak – THM, betéti kamat, portfólió, alaptőke, lízing, biztosítás, hitelkártya satöbbi – között, másrészt sokszor rosszul mérjük föl a család pénzügyi teherbíró képességét és a kockázatokat. Mindez pedig könnyen vezet rossz döntésekhez, akár eladósodáshoz, amelyből netán már kiút sincsen. Szakértők állítják: a társadalom pénzügyi szemléletének átformálása nyilván nem megy egyik napról a másikra. Ugyanakkor az új pénzügyi kultúra kialakításához mindenekelőtt a fiatalabb korosztályok ismereteinek a megalapozása szükséges.
Tovább
2011.
május
03. 00:23

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények!

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények! A magán-nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében az Országgyűlés hétfőn módosította a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket. A képviselők a javaslatot 281 igen és 50 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.
Tovább
2011.
április
28. 19:52

A demográfiai, a foglalkoztatási és a politikai kockázat miatt is fontos az öngondoskodás

A demográfiai, a foglalkoztatási és a politikai kockázat miatt is fontos az öngondoskodás A majdani nyugdíj kalkulálásánál megjelent a politikai kockázat is a demográfiai és a foglalkoztatási kockázat mellett, ezért egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a magán öngondoskodásból származó nyugdíj határozható meg a legpontosabban - mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Tovább
2011.
április
28. 15:26

A minimálbérfizetés lehet a nyugdíjrendszer végzete

A minimálbérfizetés lehet a nyugdíjrendszer végzete A mai magyar nyugdíjrendszer nagyfokú bizonytalanságot rejt magában, az elmúlt hónapok magán-nyugdíjpénztári döntései miatt az öngondoskodás időben történő megkezdése fontosabb, mint valaha – olvasható a Groupama közleményében.
Tovább
2011.
április
21. 14:26

55 éves betétesek hozzák a pénzt az OTP-nek

55 éves betétesek hozzák a pénzt az OTP-nek Ma a lakosság egyharmada ugyan képes lenne mégsem hajlandó megtakarítani. Havi 10-15 ezer forint megtakarítással gondolhatunk a jövőnkre, nyugdíjas éveinkre, költözésre, gyerekeinkre. Miért csak 55 év felett jut eszünkbe az öngondoskodás?
Tovább
2011.
április
19. 17:04

Újabb nyugdíjas robbanás jön

Újabb nyugdíjas robbanás jön A világszerte gyülekező fekete fellegekről egyszerűen nem veszünk tudomást. Pedig 2030-ban újabb „nyugdíjasrobbanás” következik be, a Ratkó-korszak gyermekei, vagyis a gyeskorszakosok közel egymillióval növelik majd a nyugdíjasok számát. Interjú dr. Farkas Andrással, a Brokernet Csoport értékesítési vezérigazgatójával.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2011.
április
08. 12:16

Nyugdíj: a csehek meglépik, amit nálunk eltöröltek

Nyugdíj: a csehek meglépik, amit nálunk eltöröltek A cseh kormány jóváhagyta a nyugdíjreform legfőbb elveit és kereteit. A reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák, de a tagság nem lesz kötelező - közölte Jaromír Drábek, munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány ülése után Prágában.
Tovább
2011.
április
07. 09:15

Tekintélyes vagyont halmoztunk fel nyugdíjas éveinkre

Tekintélyes vagyont halmoztunk fel nyugdíjas éveinkre Jelentős tömegű, több mint 700 milliárd forintnyi vagyon halmozódott fel eddig a nyugdíj-előtakarékossági és a tartós befektetési számlákon, ez a második pillér vagyona majdnem negyedének felel meg - írta csütörtöki számában a Világgazdaság a pénzügyi szolgáltatók adataira hivatkozva.
Tovább
2011.
április
06. 11:38

Nullszaldó: 83 640 forint lehetne az átlagnyugdíj

Nullszaldó: 83 640 forint lehetne az átlagnyugdíj A leendő nyugdíjasok a drasztikus életszínvonal-esés ellen egyedül az öngondoskodás mielőbbi megkezdésével védekezhetnek – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). A jelenleg érvényes szabályok szerint a nyugdíjbiztosítási járulék a munkavállaló által befizetett 10 százalékos és a munkaadót terhelő, a fizetendő bér 24 százalékát kitevő nyugdíjjárulékból tevődik össze. Az összesen 34 százalékos járulék a mai, 202 800 forintos átlagbérre vetítve 68 952 forintot tesz ki.
Tovább
2011.
március
31. 07:56

Nyugdíjkasszák: a morzsa is értékes

Nyugdíjkasszák: a morzsa is értékes Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) már értesítette a pénztárakat a magánnyugdíjpénztárakban maradók végleges számáról, de a februári adatközlés óta erről új információkat eddig nem ismertetett. Nagy valószínűséggel tehát jelentős változás már nem következhetett be, így az eredetileg 18 szereplő - és azok alkalmazottai - számára igencsak jó lehetőségeket biztosító szektornak 100 ezernél kevesebb tagon kell osztoznia, írja a Napi.
Tovább
2011.
március
29. 09:02

Nyugdíjfélelmektől nő az öngondoskodás

Nyugdíjfélelmektől nő az öngondoskodás A nyugdíjrendszer átalakítása, a magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást. Az öngondoskodás erősödésétől a biztosítók az életbiztosítások, elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások felfutását várják.
Tovább
2011.
március
22. 17:30

Havi százezres nyugdíjhoz 20 millió kell

Havi százezres nyugdíjhoz 20 millió kell Egyre nagyobbra nyílik majd az olló az állami nyugdíjak és az idősek megélhetéséhez szükséges összeg között. A demográfiai változások miatt csökkenni fog a nyugdíjak értéke – mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója. Az egyéni megtakarításokra ezért nagy szükség van, és megfelelő befektetésvédelem mellett attól sem kell tartani, hogy a pénzünk egy válság során elveszíti az értékét.
Tovább
2011.
március
22. 13:22

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba Az elmúlt időszakban, ha megnézzük a statisztikákat, az inflációval korrigált díjbevétel 2007 óta csökkent, és 1996 óta kevesebb mint a kétszeresére nőtt. Lassú erózió indult el a díjbevételek terén – mondta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Portfólió.hu biztosítási konferenciáján.
Tovább
2011.
március
18. 14:22

Nagy különbségek lettek az önkéntes pénztárak hozamai között

Nagy különbségek lettek az önkéntes pénztárak hozamai között Nem mindegy, melyik önkéntes nyugdíjpénztárba teszi az ember a pénzét - ez az egyik tanulsága a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által néhány napja publikált adatoknak. Az önkéntes kasszák hozamai között ugyanis jóval nagyobb különbségek lehetnek, mint a magánkasszákéinál - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.
Tovább
2011.
március
15. 05:20

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok Milliárdos üzleti lehetőség előtt állnak a biztosítók, mert úgy tűnik, életbiztosításba menekülnek a hazai nyugdíjrendszerben bizalmukat vesztett emberek. A szakértők szerint a jelenlegi 1,3 millió öngondoskodó életbiztosítás a többszörösére ugorhat és jelentősen átalakulhat. A magánnyugdíjrendszer szétesése óta egyre többen érdeklődnek a nyugdíjas évekre szóló ajánlatok iránt. Megbízható portfoliót már néhány ezer forintos havi befizetés is garantálhat – olvasható a CLB biztosítási alkusz legfrissebb piaci összegzésében.
Tovább
2011.
március
10. 15:01

Mit érdemes tenni a reálhozammal?

Mit érdemes tenni a reálhozammal? Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 84 százaléka fel akarja venni az őt megillető reálhozamot, úgy tűnik tehát, hogy a pénz jó részét inkább elköltik majd az emberek a megtakarítás helyett - számol be az InfoRádió a Pénzcentrum.hu felméréséről.
Tovább
2011.
március
10. 12:11

Csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma

Csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámának csökkenése nem azt jelzi, hogy a magánnyugdíj-pénztárak "ellehetetlenítése" az öngondoskodás felé terelné az embereket.
Tovább
2011.
március
09. 17:03

Hová meneküljünk, ha jön a nyugdíjcunami?

Hová meneküljünk, ha jön a nyugdíjcunami? A nyugdíjcunami 5-10 éven belül felboríthatja a magyar nyugdíjakat. Ekkor mennek ugyanis nyugdíjba a "Ratkó-gyerekek", amely nehéz helyzetbe hozhatja a nyugdíjrendszert - hívta fel a figyelmet Árva András, a CIB Bank Zrt. lakossági termékmenedzsment vezetője az IIR Hungary által tartott Lakossági üzletág a bankszektorban 2011 című konferencián.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2011.
február
20. 09:11

Mennyit hoz a NYESZ?

Mennyit hoz a NYESZ? Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére - állítják a TakarékBank elemzői. Mind az állami, mind a magánnyugdíjpénztárak esetében hosszú távon több bizonytalanság is felmerül, miközben a nálunk gazdagabb országok példái is jól mutatják, hogy az egyéni öngondoskodás nélkül igen nehéz a munkában eltöltött években megszokott életszínvonal fenntartása nyugdíjas éveinkre.
Tovább
2011.
február
16. 08:34

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje Komoly harcra lehet számítani a következő hónapokban az önkéntes nyugdíjpénztárak között, az egykori magánpénztári tagoknak ugyanis most kell dönteniük arról, hogy mit tesznek az utóbbi években felhalmozódott reálhozammal. Az éles verseny kampányokat és új konstrukciókat hozhat, a nyugdíj előtt állók akár meg is versenyeztethetik a szolgáltatókat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART