Címke: országgyűlés (184 találat)

2014.
január
02. 07:31

Változott a kötetlen munkarend és a szabadság kiadásának szabályozása

Változott a kötetlen munkarend és a szabadság kiadásának szabályozása A parlament még nyáron módosította a Munka törvénykönyvét, a kötetlen munkarendre és a szabadság kiadására vonatkozó új szabályok január elsejével léptek hatályba.
Tovább
2013.
december
30. 12:00

A rekorder több mint egy napot beszélt a parlamentben

A rekorder több mint egy napot beszélt a parlamentben Harminchárom képviselő nem szólalt fel az idén a parlamentben. A legtöbbször Fónagy János fejlesztési minisztériumi államtitkár, a leghosszabban, több mint 27 órát a jobbikos Staudt Gábor beszélt.
Tovább
2013.
november
12. 00:07

Havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenni, összesen 150 ezret

Havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenni, összesen 150 ezret Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból.
Tovább
2013.
október
25. 07:15

A nyugdíjak reálértékének megőrzését ígéri a kormány

A nyugdíjak reálértékének megőrzését ígéri a kormány A családi adókedvezmény kiterjesztésének, a pedagógus béremelésnek, valamint a rezsicsökkentésnek köszönhetően 1,9 százalékkal nő majd a háztartások fogyasztása 2014-ben, így a belső kereslet nagyobb mértékben tud hozzájárulni a gazdasági növekedéshez - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, miután a parlament megkezdte a jövő évi költségvetés általános vitáját.
Tovább
2013.
július
28. 05:05

Több jogszabály is változik augusztus 1-jétől

Több jogszabály is változik augusztus 1-jétől Augusztus elsejétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül.
Tovább
2013.
július
09. 07:42

Idén 137, a kormányváltás óta több mint hétszáz törvényt fogadtak el

Idén 137, a kormányváltás óta több mint hétszáz törvényt fogadtak el Százharminchét törvényt fogadott el az Országgyűlés tavasszal és nyáron, kétharmadukat a kormány javaslatára. A 2010-es kormányváltás óta megszavazott törvények száma így már a 720-at is meghaladja. A parlament ötször módosította az idei költségvetést, egyszer az alkotmányt, ellenzéki kezdeményezésre pedig csak egy törvényt alkotott ebben az évben.
Tovább
2013.
június
24. 10:13

Július 1-jén lép hatályba az új büntető kódex

Július 1-jén lép hatályba az új büntető kódex Július 1-jén hatályba lép az új, a jelenleginél több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv (Btk.), amely egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőség korhatárát, szigorít egyes büntetési tételeket, bevezet új büntetési nemeket, például az elzárást, új bűncselekményként a jogellenes termőföldszerzést és a gazdasági csalást, a drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok megszűnnek, és szigorodik az ittas vezetés szabályozása is.
Tovább
2013.
június
21. 09:25

Az államfő visszaküldte a Margitszigetről szóló törvényt

Az államfő visszaküldte a Margitszigetről szóló törvényt Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a júniusban elfogadott törvényt, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat a Margitszigetet - közölték pénteken az Országgyűlés honlapján.
Tovább
2013.
június
16. 20:39

Rendkívüli nyári ülésszakába kezd a parlament

Rendkívüli nyári ülésszakába kezd a parlament Rendkívüli nyári ülésszakot tart az Országgyűlés a jövő héten, a képviselők hétfőn és kedden, valamint pénteken tartják az évközbeli szünet előtti utolsó üléseiket. A képviselők - az előzetes napirend alapján - hétfőn öt indítványról dönthetnek, míg kedden mindössze egy előterjesztés részletes vitája miatt térhetnek vissza az ülésterembe.
Tovább
2013.
június
15. 08:54

Alkotmánymódosítás - Elkészült a Velencei Bizottság értékelése

Alkotmánymódosítás - Elkészült a Velencei Bizottság értékelése Elkészült az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes szakértői, tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak (VB) az értékelése a magyar alaptörvény negyedik módosításáról. A szervezet szóvivője péntek este juttatta el az MTI-nek a dokumentumot, amelyben a VB üdvözli a kormány több lépését, viszont fenntartásai vannak az alaptörvény több előírásával kapcsolatban.
Tovább
2013.
április
29. 07:10

Törvénybe foglalhatja a rezsicsökkentést a Ház

Törvénybe foglalhatja a rezsicsökkentést a Ház Az Országgyűlés mai ülésén törvénybe foglalhatja az eddig bevezetett, valamint a nyárra tervezett rezsicsökkentéseket. A Ház ülése 13 órakor a megszokott rendben kezdődik, a napirend előtti felszólalásokat az interpellációk, majd az azonnali kérdések és kérdések követik.
Tovább
2013.
április
22. 20:55

Új szabályok vonatkoznak az önkényuralmi jelképek használatára

Új szabályok vonatkoznak az önkényuralmi jelképek használatára Májustól új szabályok alapján büntetik az önkényuralmi jelképek használatát: a parlament hétfőn úgy határozott, hogy a korábbi általános tilalomnál szűkebben állapítja meg a büntetendő magatartásokat.
Tovább
2013.
április
22. 10:11

Újraszabályozhatják az önkényuralmi jelképek tilalmát

Újraszabályozhatják az önkényuralmi jelképek tilalmát Újraszabályozhatja az önkényuralmi jelképek tilalmát hétfőn a parlament, így a jövőben csak a köznyugalmat zavaró, az áldozatok méltóságát sértő jelképhasználatot üldöznék. Döntenek a képviselők a nemzeti eszközkezelő segítségére jogosultak körének bővítéséről is. Kedden a hallgatói szerződésekről nyílik vita.
Tovább
2013.
április
18. 06:45

Egy év múlva ilyen lesz a Kossuth tér - Képek!

Egy év múlva ilyen lesz a Kossuth tér - Képek! Jövő márciusban adják át a megújult Kossuth teret. A Steindl Imre Program (SIP) keretében megszépülő és zöldebbé váló térről eltűnnek az autók, térszint alatti látogatóközpont épül és parlamenti múzeum jön létre.
Tovább
2013.
április
17. 09:07

Csurbulnának a mozgáskorlátozottak jogai

Csurbulnának a mozgáskorlátozottak jogai A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatatlannak tartja a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat egyes elemeit. A szövetség szerint ezek több évtizedes visszalépést jelentenek a fogyatékosügy terén, és szembe mennek a nemzetközi és európai normákkal is.
Tovább
2013.
április
09. 17:38

Idősek otthoni gondozását célzó programot indít a KDNP

Idősek otthoni gondozását célzó programot indít a KDNP A 80 évnél idősebb emberek otthoni ellátását és gondozását célzó programot indít a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), amely a kezdeményezést országossá tenné. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kifejtette: a most induló program mintájául a főváros V. kerületében megvalósított projekt szolgált, ahol "összekötötték" az idős embereket és az ápolásukat, ellátásukat segítőket.
Tovább
2013.
április
09. 10:11

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás Az Országgyűlés hétfőn kormánypárti szavazatokkal elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében továbbra is önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás. Az előterjesztésre 255 képviselő szavazott igennel, 62 nemmel, ketten pedig tartózkodtak.
Tovább
2013.
április
09. 09:20

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A parlamentben hétfőn elfogadott törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket is.
Tovább
2013.
március
25. 08:40

Ismét átírják a költségvetést

Ismét átírják a költségvetést Az Országgyűlés mai ülésén új alkotmánybírót választhat a testület egy 70. életévét elérő tagja helyére, ezt követően pedig a médiatörvényen, valamint az idei költségvetésen is változtatásokat fogadhat el.
Tovább
2013.
március
12. 06:48

Fokozatosan csökken 65 évre a bírák nyugdíjkorhatára

Fokozatosan csökken 65 évre a bírák nyugdíjkorhatára Fokozatosan, tíz év alatt csökken 70-ről 65 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatára, miután a parlament hétfőn elfogadta a kormány erre vonatkozó törvényjavaslatát, amely arról is rendelkezik, milyen megoldásokat kínálnak azoknak a bíráknak, akiket az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített jogszabály alapján nyugdíjaztak.
Tovább
2013.
március
11. 20:27

Orbán szembe megy egész Európával

Orbán szembe megy egész Európával A magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosításai aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e jogállamiság elvének, az uniós jognak és az Európa Tanács mércéinek - áll José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának közös közleményében.
Tovább
2013.
március
11. 09:10

Negyedszer módosíthat az alaptörvényen a Ház

Negyedszer módosíthat az alaptörvényen a Ház Negyedszer módosíthatja a tavaly év eleje óta hatályos alaptörvényt az Országgyűlés a mai ülésén. Korábban civilek és az Európai Unió is aggodalmának adott hangot, mivel szerintük a változtatások alááshatják a jogállamiságot. A kormány szerint az alkotmánymódosítás megfelel a brüsszeli normáknak.
Tovább
2013.
március
02. 07:18

Új formában működhet tovább 28 kórház

Új formában működhet tovább 28 kórház Költségvetési intézménnyé alakítana át 28, jelenleg gazdasági társasági formában működő kórházat a kormány. Az erről szóló törvényjavaslatot péntek este nyújtotta be az Országgyűlésnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Tovább
2013.
február
26. 17:11

"Businessegyházakat" továbbra sem támogat a Fidesz

"Businessegyházakat" továbbra sem támogat a Fidesz Rogán Antal szerint a parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás elfogadása megoldja majd azt a problémát, amely az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntése nyomán állt elő az egyházak elismerése ügyében, "businessegyházakat" pedig továbbra sem fognak támogatni.
Tovább
2013.
február
12. 09:10

Fokozottan ellenőriznék a nyugdíjasházakat

Fokozottan ellenőriznék a nyugdíjasházakat Az idős, kiszolgáltatott emberek védelme a fogyasztóvédelem egyik legfontosabb feladata. Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága megvitatta a nyugdíjasházak által nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseket. Az ülésen tájékoztatást adtak az Emmi, az Országos Betegjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ, az ÁNTSZ, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának képviselői.
Tovább
2013.
február
03. 09:32

Már olvashatók a vagyonnyilatkozatok

Már olvashatók a vagyonnyilatkozatok Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy Suzukit, az MSZP-s Szanyi Tibor egy kis Polskit vásárolt tavaly, míg Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár két sportlovat vett. Akad olyan fideszes parlamenti képviselő is, Pichler Imre, akinek vagyonbevallása szerint hivatali laptopján kívül semmije nincs.
Tovább
2012.
december
28. 20:04

Tovább barkácsolják az alaptörvényt

Tovább barkácsolják az alaptörvényt Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.
Tovább
2012.
december
18. 08:48

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában Az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai - a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg a parlament hétfői döntése alapján.
Tovább
2012.
november
27. 12:14

Visszahozná a korai nyugdíjat az MSZP

Visszahozná a korai nyugdíjat az MSZP A korengedményes nyugdíj újbóli bevezetését sürgetik szocialista képviselők. A többek között Mesterházy Attila, MSZP elnök-frakcióvezető, és Kiss Péter által tegnap benyújtott határozati javaslat arra kéri a kormányt, vizsgálja meg a korengedményes nyugdíjazás bevetéséhez szükséges feltételeket, és haladéktalanul teremtse meg a jogintézményt.
Tovább
2012.
november
18. 14:27

Adó- és nyugdíjügyek: fontos döntések jönnek

Adó- és nyugdíjügyek: fontos döntések jönnek Sűrű három nap vár az országgyűlési képviselőkre a jövő héten, akik hétfőn tizenhat előterjesztés elfogadása mellett végleges formába önthetik a költségvetési kiigazítást célzó intézkedéseket.
Tovább
2012.
november
11. 20:55

Nem elég a TAJ-kártya - Jön az egészségügyi "salátatörvény"

Nem elég a TAJ-kártya - Jön az egészségügyi "salátatörvény" Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek, az újabb egészségügyi "salátatörvényt". Az előterjesztés megteremti a jogi alapjait annak, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozhasson az Eurotransplanthoz, kitér arra, hogy a visszaélések elkerülése miatt az ellátást igénylőnek a taj-kártya mellett fényképes személyazonosító okmánnyal is igazolnia kell jogosultságát.
Tovább
2012.
november
11. 09:36

Rosszul járnak a nyugdíjas közalkalmazottak

Rosszul járnak a nyugdíjas közalkalmazottak A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány szombaton terjesztett a parlament elé.
Tovább
2012.
november
06. 07:40

Az államadósság okairól vitázik ma a parlament

Az államadósság okairól vitázik ma a parlament A kormány álláspontját Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti fél órában, majd a Fidesz-KDNP és az ellenzék is 130-130 percben fejtheti ki a véleményét arról, hogy kit terhel a felelősség az államadósságért.
Tovább
2012.
október
28. 18:29

Új törvény készül a Magyar Vöröskeresztről

Új törvény készül a Magyar Vöröskeresztről Új jogszabály készül a Magyar Vöröskereszt működéséről. A törvénytervezetet szombaton tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzati honlapon, megkezdve a társadalmi vitát az előterjesztésről, amely kiemelt jogi státust biztosítana a szervezetnek.
Tovább
2012.
október
15. 18:16

DK: a kormányváltás óta nőtt a szegénység

DK: a kormányváltás óta nőtt a szegénység 2010-ben egy liter tejért 15, egy kilogramm kristálycukorért 14 és fél percet kellett dolgozni átlagosan, most viszont 17, illetve 21 és fél percet. Veszítenek értékükből a nyugdíjak is: egy napi nyugdíjból 2010-ben még 25 és fél kiló lisztet lehetett vásárolni, most viszont már csak 20 és fél kilogrammot.
Tovább
2012.
október
10. 09:51

Még mindig gond van a bírák nyugdíjazásával

Még mindig gond van a bírák nyugdíjazásával Átdolgozásra visszavonta a kormány kedden a bírák felső korhatárával kapcsolatos alkotmánymódosítást és a kapcsolódó igazságügyi tárgyú törvényeket. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta: a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a legfőbb ügyész észrevételeit.
Tovább
2012.
szeptember
22. 09:23

Marad az özvegyi nyugdíj

Marad az özvegyi nyugdíj Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak, ha a parlament elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló, pénteken benyújtott indítványát.
Tovább
2012.
július
19. 11:07

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani!

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani! Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában csütörtökön a bírák nyugdíjazási szabályainak alkotmányellenességéről szóló Ab-határozat kapcsán.
Tovább
2012.
július
18. 09:11

Néma képviselők

Néma képviselők Több mint harminc képviselő egyszer sem szólalt fel a parlament tavaszi-nyári ülésszakán, közülük öten pedig 2010 tavasza óta szótlanok az ülésteremben. A legtöbbet és a legtöbbször az LMP-s Schiffer András, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és a szocialista Göndör István beszélt. Orbán Viktor miniszterelnök 43-szor szólalt fel az elmúlt fél évben, és ezzel éppen 43. a listán.
Tovább
2012.
július
16. 15:06

Nem kell nyugdíjba menniük az idősebb bíráknak

Nem kell nyugdíjba menniük az idősebb bíráknak Alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.
Tovább
2012.
július
03. 16:56

Döntöttek a nyugdíjpótlékról - Kiket érint a lépés?

Döntöttek a nyugdíjpótlékról - Kiket érint a lépés? Legfeljebb néhány száz embert érinthet az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jogszabály, amely szerint meg kell vonni a nyugdíjpótlékot az állampárti tisztviselőktől - véli Zinner Tibor jogtörténész.
Tovább
2012.
július
03. 00:23

Adómentesek maradnak a nyugdíjak

Adómentesek maradnak a nyugdíjak A jövő évtől sem terheli adó az öregségi nyugdíjakat, miután az Országgyűlés hétfőn felülírta azt az 1997-ben hozott törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az időskori juttatásokat 2013-tól személyi jövedelemadóval sújtsák.
Tovább
2012.
július
02. 10:24

A nyugdíjak adómentességének fenntartásáról szavaz a parlament

A nyugdíjak adómentességének fenntartásáról szavaz a parlament Az Országgyűlés mai ülésén dönthet az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról, a nyugdíjak adómentességének megőrzéséről, valamint a vörös csillag nyilvános viselésének további tiltásáról. A Ház a héten két további napon is ülésezik, így a képviselők kedden és pénteken is összeülnek, a hétvége előtt pedig elfogadhatják a jegybanktörvény módosítását, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások megkezdésének feltétele.
Tovább
2012.
június
27. 14:53

Erre számíthatunk jövőre - Készül a költségvetés

Erre számíthatunk jövőre - Készül a költségvetés A jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét és érvényesíti a tehermegosztás elvét - hangsúlyozta Rogán Antal szerdán a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője további, a munkahelyeket megőrző intézkedéseket javasolt: a közterhek csökkentését a fiatalokat, a nyugdíj előtt állókat, a képzetleneket és a szülés után a munkába visszatérő nőket foglalkoztató cégeknél.
Tovább
2012.
június
26. 07:00

Megvonhatják az állampárti vezetők nyugdíjpótlékait

Megvonhatják az állampárti vezetők nyugdíjpótlékait A parlament hétfőn elfogadta fideszes és jobbikos képviselők azon kezdeményezését, hogy vonják meg a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége szerintük összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel; a zárószavazás erről a jövő héten lesz.
Tovább
2012.
június
13. 14:31

"A kormánynak nincs egységes elképzelése a nyugdíjrendszerről"

"A kormánynak nincs egységes elképzelése a nyugdíjrendszerről" Az Európai Unió tisztviselőinek nyugdíjairól, valamint a nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot is megtárgyalták a képviselők kedden az Országgyűlésben. Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy a nyugdíjakat nem fogják megadóztatni, azoknak nem csökken majd az összege. Az MSZP szerint továbbra sem lehet tudni, hogy milyen fenntartható és megbízható nyugdíjrendszerben gondolkodik a kormány.
Tovább
2012.
június
10. 18:23

A nyugdíjak adómentességéről tárgyal a Tisztelt Ház

A nyugdíjak adómentességéről tárgyal a Tisztelt Ház A második Orbán-kormány első két évéről tart politikai vitanapot az Országgyűlés jövő heti háromnapos ülésén. A képviselők egyebek mellett dönthetnek a további afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről is.
Tovább
2012.
május
21. 14:32

Selmeczi módosítaná a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvényt

Selmeczi módosítaná a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvényt Módosítaná a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi Gabriella (Fidesz); az Országgyűléshez hétfőn benyújtott javaslattal a képviselő biztosítaná, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) számára.
Tovább
2012.
május
02. 18:59

Államfőválasztás - A kormányoldal elégedett, az ellenzéknek fenntartásai vannak

Államfőválasztás - A kormányoldal elégedett, az ellenzéknek fenntartásai vannak Elégedetten nyilatkozott Orbán Viktor kormányfő Áder János köztársasági elnökké választását követően, szerinte a parlament a legjobb döntést hozta. Az MSZP ezzel szemben a miniszterelnök emberének tartja Áder Jánost, akitől a Jobbik azt várja, emelkedjen felül pártidentitásán, míg az LMP úgy gondolja, olyan jelöltet kellett volna találni, aki a pártpolitikai érdekeken túlmenően is képes megtestesíteni a nemzet egységét.
Tovább
2012.
május
02. 07:56

Áder János államfői jelöléséről dönt az Országgyűlés

Áder János államfői jelöléséről dönt az Országgyűlés Az Országgyűlés mai ülésén dönt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő köztársasági elnöki jelöltségéről. A kormánypárti politikus megválasztásához az első fordulóban a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatára lesz szükség. Az ellenzéki pártok korábban azt közölték: vagy részt sem vesznek a titkos voksoláson, vagy nemmel szavaznak a Fidesz-KDNP jelöltjére.
Tovább
2012.
április
20. 12:00

Nyugdíjrendszer: 17 változtatást végzett a kormány

Nyugdíjrendszer: 17 változtatást végzett a kormány A kormány megalakulásakor súlyos hiányosságokat vett át elődjétől, az átvett rossz rendszerek finanszírozása egyre inkább fenntarthatatlanná vált – mondta az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának ülésén Réthelyi Miklós.
Tovább
2012.
április
16. 21:07

Áder Jánost javasolja köztársasági elnöknek Orbán Viktor

Áder Jánost javasolja köztársasági elnöknek Orbán Viktor Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta köztársasági elnöknek Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a kormánypárti frakciószövetség hétfői esti ülésén. Ezt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ismertette újságírókkal, a képviselőcsoport ülése után. A parlament május 2-án választhatja meg Schmitt Pál utódját.
Tovább
2012.
április
10. 09:59

Az egészségügy újjászervezéséről is tárgyal ma az Országgyűlés

Az egészségügy újjászervezéséről is tárgyal ma az Országgyűlés Az Országgyűlés a mai ülésén teheti lehetővé foglalkoztatási szövetkezeteket létrehozását a hátrányos helyzetűek foglalkoztatására, majd az uniós források kifizetésének gyorsítása érdekében rövidítheti a kiemelt beruházások környezetvédelmi engedélyeztetési határidejét. A képviselők a határozathozatalok után, várhatóan a kora esti órákban kezdhetik tárgyalni a kormány egészségügyi újjászervezésről szóló előterjesztését.
Tovább
2012.
április
03. 08:32

Plágium régebben

Plágium régebben A Schmitt Pál doktori disszertációja körül kirobbant plágiumbotrány nem az első a magyar politikai életben. Zavaros életrajzok, megvásárolt nyelvvizsgák, alaptalanul feltüntetett doktori címek eddig is fel-felbukkantak.
Tovább
2012.
április
03. 03:56

Lemondott Schmitt Pál - Két hét múlva lehet új jelölt

Lemondott Schmitt Pál - Két hét múlva  lehet új jelölt Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke április 16-án jelölhet új államfőt a kormánypárti frakciószövetség hétfő késő esti felkérése után. A Schmitt Pál lemondása utáni jelölési folyamatról a frakcióvezetők az esti órákban ötpárti egyeztetést tartottak az Országgyűlés épületében, a miniszterelnök pedig több mint két órán át tartó egyeztetésen vett részt az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László dolgozószobájában. A fideszes házelnök esetleges jelöléséről ugyanakkor újságíróknak azt mondta, "nem aktuális kérdés".
Tovább
2012.
március
25. 16:58

Bér- és nyugdíjügyekről dönt a parlament

Bér- és nyugdíjügyekről dönt a parlament A kiegészítő bérkompenzációról, a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok adómentességéről és az élelmiszerek forgalomba hozatali feltételeinek szigorításáról is dönthet az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésének első felében. A képviselők kedden kezdhetik tárgyalni az új országgyűlési törvényjavaslatot, valamint a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénynek a Velencei Bizottság észrevételei nyomán kezdeményezett módosítását.
Tovább
2012.
március
20. 07:56

Adómentes a reálhozam a visszalépőknek

Adómentes a reálhozam a visszalépőknek A parlament hétfőn úgy döntött, adómentesen vehetik fel reálhozamukat azok a magánpénztártagok, akik március 31-ig visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2012.
március
13. 07:59

Hogyan adósodtunk el?

Hogyan adósodtunk el? Az Országgyűlés mai ülésén ismét tárgyal a devizaeladósodás kérdésköréről, a képviselők a lakossági deviza-eladósodás megakadályozásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló határozati javaslatról, továbbá a 2002 és 2010 közötti időszak eladósodás okait vizsgáló bizottsági jelentésről is elmondhatják véleményüket.
Tovább
2012.
február
13. 16:24

Új esély a nyugdíjpénztári tagoknak?

Új esély a nyugdíjpénztári tagoknak? Egy érdekes új LMP-s javaslat kerülhet a parlament elé nyugdíjpénztár-ügyben. Az index cikke szerint a párt azt javasolja, hogy a pénztárakban maradtaknak lehetőségük nyíljon arra, hogy megtakarításaikat önkéntes kasszába irányítsák át.
Tovább
2012.
február
13. 10:17

Orbán Viktor beszédével indul a tavaszi ülésszak

Orbán Viktor beszédével indul a tavaszi ülésszak Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, a miniszterelnök várhatóan az európai uniós csúcstalálkozókról, valamint a tavaszi feladatokról számol be a képviselőknek. A parlament ezt követően akár már ma határozhat a készülő új európai gazdasági együttműködéshez csatlakozásról, de emellett korlátozhatja a dohánytermékek kiskereskedelmét is.
Tovább
2011.
december
30. 16:22

Nincs több korkedvezményes nyugdíj!

Nincs több korkedvezményes nyugdíj! Nem állapítható meg korkedvezményes nyugdíj december 31-ét követően. A jelenleg folyósítottakat a költségvetésből és nem a társadalombiztosítási kasszából fizeti tovább az állam. A nők negyven év jogosultsági idő alapján, életkortól függetlenül megállapított kedvezményes öregségi nyugdíját azonban a törvény rendelkezései nem érintik.
Tovább
2011.
december
28. 21:21

Alkotmányjogi panasszal még élhetnek a nyugdíjpénztár-ügyben

Alkotmányjogi panasszal még élhetnek a nyugdíjpénztár-ügyben Nem döntött szerdán az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztári beadványokról, s a testület az idén már nem tart több teljes ülést. Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: "az Alkotmánybíróság idei utolsó teljes ülésén tárgyalta a magánnyugdíjpénztár-ügyben készült tervezetet, de határozat nem született". A sajtófőnök a döntés elmaradásával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.
Tovább
2011.
december
28. 09:01

Magánnyugdíj: újabb kormánytervek

Magánnyugdíj: újabb kormánytervek Óriási fricskát ad az állam a tavaly visszalépőknek, és semmivel sem motiválja a még mindig kitartó magán-nyugdíjpénztári tagokat, hogy lépjenek vissza az állami rendszerbe. Az eddig bejelentett és elfogadott módosítások szerint ez a helyzet, ezért logikus lenne, ha új szabályok jönnének: akik véglegesen maradnak, kicsit más feltételekkel juthatnának majd állami nyugdíjhoz, mint akik visszalépnek.
Tovább
2011.
december
24. 03:34

Önkéntes nyugdíjpénztárak maradhatnak

Önkéntes nyugdíjpénztárak maradhatnak Több ponton változtatott a magán-nyugdíjpénztári tagokra vonatkozó szabályokon az Országgyűlés a gazdasági stabilitási törvény pénteki elfogadásával.
Tovább
2011.
december
22. 08:53

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata A javaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártaggá vált természetes személy kezdeményezheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépését. A visszalépő tagok tagdíjkiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a pénztár átadja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A pénztár a tagsági jogviszony megszüntetésével kapcsolatos tényleges költségeket, legfeljebb azonban a tag követeléséből annak egy ezrelékét vonhatja le.
Tovább
2011.
december
20. 12:09

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell Ma reggel elfogadta a parlament a társadalombiztosítási törvény módosítását, ebben az áll, hogy a munkavállalói 10 százalékos nyugdíjjárulék 2012 elejétől az államhoz fog befolyni, és nem a pénztárakhoz. A pénztárakhoz tehát kötelezően már nem fognak havi befizetések érkezni, azonban a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjai saját hozzájárulásuk alapján fenntartsák a tagságukat, és önkéntes befizetéseikkel támogassák a pénztárukat - mondta el Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki 2012. január elsejével lemond a posztjáról. Helyét átmenetileg Borza Gábor, jelenlegi alelnök veszi át.
Tovább
2011.
december
20. 10:45

Átalakul a rokkantellátás rendszere

Átalakul a rokkantellátás rendszere Elfogadta az Országgyűlés keddre virradó éjjel a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt. A rokkantsági nyugdíj megszűnik, a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit.
Tovább
2011.
december
19. 18:13

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.
Tovább
2011.
december
14. 10:47

Orbán az új Munka törvénykönyvéről

Orbán az új Munka törvénykönyvéről Az új Munka törvénykönyve nem száz százalékban a kormányzati szándékot tükrözi, ugyanis az érdekképviseletekkel létrejött megállapodás között olyan pontok is vannak, amelyekkel a kabinet nem ért egyet - mondta a miniszterelnök a Munka törvénykönyvéről szóló javaslat keddi záróvitájában, az Országgyűlésben.
Tovább
2011.
december
14. 10:18

Ipsos: kiugróan magas a politikától elfordulók száma

Ipsos: kiugróan magas a politikától elfordulók száma A Jobbik utolérte az MSZP-t, a Fideszt a biztos pártválasztók 39 százaléka támogatja, erősödött a Demokratikus Koalíció, a pártoktól elfordulók aránya rendkívül magas - így foglalhatók össze azok az eredmények, amelyek az Ipsos december első felében az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.
Tovább
2011.
december
11. 10:13

Megszülethet az új munka törvénykönyve a jövő héten

Megszülethet az új munka törvénykönyve a jövő héten Három hosszú ülésnap vár a képviselőkre a jövő héten, az Országgyűlés előzetes napirendje alapján a tárgyalásra váró törvényjavaslatokról összesen 58 órában tarthat a vita. A Ház Orbán Viktor felszólalásával kezdheti ülését hétfő délután, a miniszterelnök várhatóan a pénteki európai uniós csúcson megismert válságkezelő terveket ismerteti.
Tovább
2011.
december
06. 09:11

Az "engedetlen" beteg drágábban kapja a gyógyszert

Az "engedetlen" beteg drágábban kapja a gyógyszert Hétfőn elfogadta az Országgyűlés az újabb egészségügyi "salátatörvényt", így a jövőben a gyógyszerek támogatásánál számítani fog a "beteg-együttműködés", az egészségügyi régiókat hamarosan felváltják a térségek, az új pszichoaktív anyagok, vagyis a tudatmódosító szerek ellenőrzése pedig szigorodni fog.
Tovább
2011.
december
05. 17:39

A strasbourgi bírósághoz fordul az MSZP a szolgálati és a rokkantnyugdíjak ügyében

A strasbourgi bírósághoz fordul az MSZP a szolgálati és a rokkantnyugdíjak ügyében A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a szocialista párt a szolgálati és a rokkantnyugdíjasokat érintő intézkedések miatt.
Tovább
2011.
december
01. 08:54

Tízmilliárdokat bukhat az állam a nyugdíj-átalakítás miatt

Tízmilliárdokat bukhat az állam a nyugdíj-átalakítás miatt A luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul 10-15 ezer, jelenleg még szolgálati nyugdíjas.
Tovább
2011.
november
29. 08:51

Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak

Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, január 1-jétől nem állapítható meg ilyen ellátás, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. Ugyanakkor az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak a következő évtől, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.
Tovább
2011.
november
28. 17:57

Egzisztenciális veszélybe sodorja a rokkantakat a kormány

Egzisztenciális veszélybe sodorja a rokkantakat a kormány Több százezer egészségkárosodott ember elszegényedését okozhatja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló kormányzati törvényjavaslat a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke szerint. Hegedűs Lajos erről az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén beszélt, ahol ismertette a szervezet módosító javaslatait.
Tovább
2011.
november
27. 10:33

A költségvetés és a nyugdíjkérdés lesz a középpontban

A költségvetés és a nyugdíjkérdés lesz a középpontban Az Országgyűlés három héten belül második ötnapos ülését tartja, a képviselőknek hétfőn és kedden is szavazniuk kell az elfogadásra váró törvényjavaslatokról. A hét első napján döntés születhet például a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, az igazságszolgáltatási reformról, kedden pedig a jövő évi költségvetés főszámait határozhatja meg a Ház.
Tovább
2011.
november
22. 06:56

Megszavazták a jövő évi adószabályokat

Megszavazták a jövő évi adószabályokat Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a jövő évi adószabályokat. A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik.
Tovább
2011.
november
19. 15:58

Hatezer nyugdíj csökkenhet - Állampárti vezetők a célkeresztben

Hatezer nyugdíj csökkenhet - Állampárti vezetők a célkeresztben Az alkotmányjogász szerint az MSZP felelőssége az elődök tetteiért nem értelmezhető, a pártállami vezetők nyugdíjaihoz azonban hozzá lehet nyúlni. Az MSZMP jogutódaként az MSZP is osztozna a pártállam bűneinek felelősségében. Ezt tartalmazza a Fidesz egy új jogszabály tervezete, amelyet várhatóan még a hétvégén benyújt az Országyűlésnek Lázár János fideszes frakcióvezetõ. A tervezet azt is kimondja, hogy csökkenthető a nyugdíja a kommunista diktatúra vezetőinek.
Tovább
2011.
november
14. 13:49

Lázár: marad az eva 2012-ben

Lázár: marad az eva 2012-ben Megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva 2012-ben, az összeghatára és az adómértéke azonban emelkedni fog - nyilatkozta a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülése után az MTI-nek. Lázár János úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők és Orbán Viktor miniszterelnök kompromisszumra jutottak.
Tovább
2011.
november
08. 16:15

Kormánypárti nők finomítanák a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről szóló szabályozást

Kormánypárti nők finomítanák a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről szóló szabályozást Több enyhítő rendelkezést is beiktatnának fideszes képviselőnők kapcsolódó módosító indítványaikkal a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatba.
Tovább
2011.
november
04. 09:46

Kitiltanák a pártállami kádereket

Kitiltanák a pártállami kádereket A közéletből is kitiltaná a pártállam idején vezető beosztást vállalókat Zárug Péter Farkas politológus, akinek erről szóló felvetését Wittner Mária fideszes képviselő is támogatja. A diktatúra működtetői egykor abban egyeztek ki a rendszerváltókkal, hogy az új demokratikus rendszert együtt fogják kialakítani, felépíteni.
Tovább
2011.
október
28. 18:18

Szabadság, hálapénz, védett kor, felmondás, próbaidő

Szabadság, hálapénz, védett kor, felmondás, próbaidő Az új Munka törvénykönyvéről szóló, az Országgyűléshez a héten benyújtott törvényjavaslat megtartja a védett kor intézményét, 20 nap marad az alapszabadság, és szerepel benne a rendkívüli felmondás jogintézményének megszüntetése is, ami helyett az azonnali hatályú felmondást vezetnék be. Az új törvénykönyv 2012. július elsején léphet hatályba.
Tovább
2011.
október
25. 20:30

Korhatár előtti nyugdíj: lesznek kivételek

Korhatár előtti nyugdíj: lesznek kivételek A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat általános vitája zajlott az Országgyűlésben.
Tovább
2011.
október
25. 17:45

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan?

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan? Az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek egymással kedden a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői a Parlamentben. A csökkentés szükségességében egyetértettek a frakciók, a módjáról azonban egyelőre nem született megállapodás. A Fidesz korábban a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport azonban nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak. Vitás kérdés a személyi kör is.
Tovább
2011.
október
25. 09:10

Kezdődik a vita a korhatár előtti nyugdíjakról

Kezdődik a vita a korhatár előtti nyugdíjakról A kormány tervei szerint az áfa felső kulcsa 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. A javaslat alapján a helyi építmény- és telekadót a forgalmi érték 3 százalékában maximálnák, míg a baleseti adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30 százalékaként a biztosítók szednék be az autósoktól.
Tovább
2011.
október
24. 12:21

A lex Biszku csak a kezdet

A lex Biszku csak a kezdet Az 1956-os forradalom utáni megtorlások politikai megrendelői és az akkori igazságszolgáltatás szereplői aggódhatnak a felelősségre vonás miatt, mert a lex Biszku után újabb tervezet készül, amely már jóval szélesebb kört érint - írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
október
21. 22:47

Korhatár előtti nyugdíj - Jövő héten kerül a Ház elé a javaslat

Korhatár előtti nyugdíj - Jövő héten kerül a Ház elé a javaslat Kedden kezdődik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak szerkezeti átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája - jelezte Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.
Tovább
2011.
október
21. 09:15

A megkédezettek kétharmada támogatja a Lex Biszkut

A megkédezettek kétharmada támogatja a Lex Biszkut A magyarok több mint fele, 59 százaléka hallott róla, s a válaszadók 64 százaléka egyetért azzal, hogy a parlament tervezi az előző rendszerben magas állami és párttisztséget betöltő személyek nyugdíjának csökkentését a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérése szerint.
Tovább
2011.
október
19. 08:38

Jóvátételi adó - Csehországban és Lengyelországban már meglépték

Jóvátételi adó -  Csehországban és Lengyelországban már meglépték A Nézőpont Intézet elemzése szerint a kelet- és kelet-közép-európai uniós tagállamok közül Csehországban és Lengyelországban volt példa az egykori kommunista funkcionáriusok nyugdíjának utólagos csökkentésére.
Tovább
2011.
október
18. 04:04

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot A jövő év első napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követően születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár előtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter terjesztett a parlament elé.
Tovább
2011.
október
15. 11:02

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.
Tovább
2011.
október
10. 14:56

Végtörlesztés - Módosulnak a szabályok

Végtörlesztés - Módosulnak a szabályok A végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik, a végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható, és akkor is lehetséges a végtörlesztés, ha a deviza alapú hitel folyósítása több részletben történt - az Országgyűlés gazdasági bizottsága a szocialista képviselők tartózkodásával megszavazta az ezeket a szabályokat tartalmazó, Rogán Antal bizottsági elnök (Fidesz) által hétfőn benyújtott módosító javaslatot, így az még hétfőn általános vitára a plénum elé kerül.
Tovább
2011.
október
10. 07:50

A jövőre nyugdíjba vonuló bírók pótlásáról dönt a Ház

A jövőre nyugdíjba vonuló bírók pótlásáról dönt a Ház Az új alaptörvény korhatárra vonatkozó rendelkezése miatt jövőre nyugdíjba vonuló bírók pótlásáról és az év elején létrejövő közszolgálati egyetem működtetésének szabályairól is dönt ma a parlament.
Tovább
2011.
augusztus
04. 13:42

Sosemvolt híd és lézerfegyverek - Takarít a kormány

Sosemvolt híd és lézerfegyverek - Takarít a kormány Havi ezerforintos nyugdíjemelésről, soha meg nem épült budapesti hídról, vakító lézerfegyverekről és pornográf irodalom terjesztéséről szólnak többek között azok az országgyűlési határozatok, amelyeket el akar törölni az igazságügyi minisztérium. Összesen 865 határozatot helyeznének hatályon kívül a jelenleg érvényes 1719 közül, aztán rendet tesznek a törvények között is.
Tovább
2011.
július
27. 10:31

Eljárás indult a Lázár Jánost megfenyegető nyugdíjas ellen

Eljárás indult a Lázár Jánost megfenyegető nyugdíjas ellen A Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés miatt indított büntetőeljárást az ellen a nyugdíjas rendőr ellen, aki a rendvédelmi szervezetek demonstrációi idején megzsarolta Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét - közölte a hirado.hu kedden.
Tovább
2011.
július
23. 18:08

Jobbik: a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont

Jobbik: a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont A Jobbik szerint a kormány feléli a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy követelik az új alaptörvényben is megfogalmazott szülőtartási járadék bevezetését, az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlás rendszer azonnali megteremtését és a közpénzek, így különösen a nyugdíjcélú megtakarítások ésszerű gyarapítását.
Tovább
2011.
július
13. 20:30

Több vallási közösséget sokkolt az új egyházi törvény

Több vallási közösséget sokkolt az új egyházi törvény A kedd hajnalban elfogadott új egyházi törvény értelmében az Országgyűlés egyelőre 14 felekezetet ismert el egyházként. Sem az iszlám, sem a metodista felekezetet nincs a 14 között, de a jogszabály nem zárja ki, hogy a lista bővüljön, egyedi elbírálás alapján.
Tovább
2011.
július
02. 09:19

Több százezer ember kap majd segélyt nyugdíj helyett

Több százezer ember kap majd segélyt nyugdíj helyett Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra nyugdíjelképzeléseit és arról indítson széles körű, érdemi társadalmi vitát.
Tovább
2011.
június
30. 17:08

LMP: a kormánynak fogalma sincs, hogy alakítsa át a nyugdíjrendszert

LMP: a kormánynak fogalma sincs, hogy alakítsa át a nyugdíjrendszert Vágó Gábor szerint a tervezet alapján nem járnak jobban, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerből átléptek az államiba. A kabinet úgy számol, hogy a munkáltatói járulék csak a rendszer fenntartására lesz elegendő, tehát a kormány maga is elismeri, hogy sem a demográfiai problémákra, sem a foglalkoztatási válságra nem tud érdemi megoldást találni.
Tovább
2011.
június
28. 09:24

Megszűnik a passzív táppénz

Megszűnik a passzív táppénz Elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az indítvány rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait és pihenőidejüket, továbbá kimondja: a szakmai kamarákba való belépés illetékmentes.
Tovább
2011.
június
20. 22:48

Kinevezési moratórium a bírósági vezetőkre

Kinevezési moratórium a bírósági vezetőkre Az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötötte az Országgyűlés hétfőn az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyát. Egyúttal 2012. január 1-jéig leállították a bírósági vezetők kinevezését. Az egyes jogállási törvényeknek az alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló javaslatot a parlament a kormánypárti képviselők szavazatával - a kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket 251 igen szavazattal, 93 ellenében - fogadta el.
Tovább
2011.
június
20. 11:51

Vámosi-Nagy: a fenyegetettség érzése javíthatja a morált

Vámosi-Nagy: a fenyegetettség érzése javíthatja a morált Több szakértő szerint is jó irányba mutat a tb- és szociális juttatásokkal való visszaélések büntetésének szigorítása. Fontos ugyanakkor, hogy a táppénzzel, rokkantsági nyugdíjjal történő csalás esetén csak a jogosultságot megállapítót fenyegeti börtön.
Tovább
2011.
június
14. 20:49

Lecsukhatják azt, aki visszaél a jóléti juttatásokkal

Lecsukhatják azt, aki visszaél a jóléti juttatásokkal Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet (Btk.) kedden az Országgyűlés. Eszerint a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.
Tovább
2011.
június
07. 09:53

Alkotmánybírósághoz fordulnak a bírák

Alkotmánybírósághoz fordulnak a bírák Amennyiben elfogadják a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását szabályozó törvényt, a bírák Alkotmánybírósághoz fordulnak - írja a Népszabadság. A lap szerint a Legfelsőbb Bíróságon ez az alkotmánybírósági beadvány már elkészült.
Tovább
2011.
június
06. 23:35

Megszavazták: elvehetők a nyugdíjak

Megszavazták: elvehetők a nyugdíjak Bejött a papírforma: az Országgyűlés megszavazta, hogy a korhatár alatti nyugdíj csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, vagy akár meg is szüntethető.
Tovább
2011.
június
06. 17:06

A Jobbik az Alkotmánybíróságig vinné a rendvédelmisek ügyét

A Jobbik az Alkotmánybíróságig vinné a rendvédelmisek ügyét A Jobbik diszkrimináció miatt az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, ha megvonják a rendvédelmi dolgozók nyugdíját.
Tovább
2011.
június
06. 07:22

Bekerülhet az Alkotmányba a korkedvezményes nyugdíj megváltoztatása

Bekerülhet az Alkotmányba a korkedvezményes nyugdíj megváltoztatása Az MSZP javaslatára név szerinti voksolás várható hétfőn az alkotmánymódosításról a parlamentben, miután egy fideszes javaslat csökkenthetővé, vagy szociális ellátássá alakíthatóvá tenné az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. Határozhatnak a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról is.
Tovább
2011.
június
03. 19:51

Jövő héten lezárhatják a "nyugdíjháborút"

Jövő héten lezárhatják a "nyugdíjháborút" Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelynek során a képviselők szavazhatnak arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely alapján csökkenthetnék, szociális ellátássá alakíthatnák, vagy akár meg is szüntethetnék az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. Bár Orbán Viktor ma a többek között a nyugdíjreform miatt is tiltakozó rendvédelmi dolgozók képviselőit azzal nyugtatta, hogy nem ért még véget a szociális konzultáció sem. A határidő igen szűkösre sikerült.
Tovább
2011.
június
01. 08:46

Nyugdíjaskorban hálálná meg a gyereknevelést a KDNP

Nyugdíjaskorban hálálná meg a gyereknevelést a KDNP Magasabb családi pótlékot fizetne a kamaszok, mint a csecsemők után a KDNP, amely kidolgozta és még nyáron a kormány elé vinné a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló tervét. A párt nyugdíjas korban rövidebb szolgálati idővel vagy nagyobb nyugdíjjal kompenzálná a gyereket nevelőket. A párt hétvégén kiszivárgott tervezetében a KDNP frakcióvezetője szerint "kedves csacskaságok" is vannak.
Tovább
2011.
május
27. 18:18

Répássy sértegette az öreg zsarukat

Répássy sértegette az öreg zsarukat Répássy beszólt az öreg zsaruknak - Megdöbbentő kijelentésekre ragadtatta magát Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a héten a parlamentben.
Tovább
2011.
május
23. 12:26

Saját fegyverét fordítja a Fidesz ellen az LMP

Saját fegyverét fordítja a Fidesz ellen az LMP Tíz kérdésben, így például a nyugdíjjogosultság elvételéről akar népszavazást tartani az LMP. Azonban ha minden a tervek szerint megy, akkor is legkorábban 2012-ben lehet megtartani az ügydöntő voksolást.
Tovább
2011.
május
23. 06:27

Tovább a szerzett jogok ellen

Tovább a szerzett jogok ellen Hétfőn inkább aprómunkával foglalkozik a parlament, Teréz anya halálának napja jótékonysági világnap lehet. Kedden felpörög a törvénygyár, folytatják Lázár János és Balsai István nyugdíjelvonós alkotmánymódosításának és a költségvetési csalást bűncselekménnyé minősítő Btk-módosításnak a vitáját, és tárgyalni kezdik az Állami Számvevőszékről szóló új törvényt is.
Tovább
2011.
május
22. 09:12

Mesterházy: fenyegető üzeneteket küld a kormány

Mesterházy: fenyegető üzeneteket küld a kormány Meg lehet változtatni a nagy ellátórendszereket, de nem úgy, hogy megszerzett jogosultságokat kicsavarnak az emberek kezéből - olvasható az MSZP elnökének írásában, amelyet vasárnap tett közzé saját internetes oldalán. Mesterházy Attila az öregségi nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjak tervezett felülvizsgálatával kapcsolatban megjegyzi: változtatni úgy sem lehet, hogy az érintetteket nemhogy nem kérdezik meg, de fenyegető üzeneteket küld nekik a kormány.
Tovább
2011.
május
22. 09:06

A Fidesz csendre inti a szocialistákat

A Fidesz csendre inti a szocialistákat A fideszes Demeter Ervin szerint a szocialisták jobban tennék, ha hallgatnának, mert ők voltak azok, akik eladósították az országot, és ma éppen ezért nem tartható fenn az a rendszer, hogy a rendvédelmi dolgozók 25 év szolgálati viszony után nyugdíjba mehetnek.
Tovább
2011.
május
21. 06:26

Fideszes előcsapás a bíróságokra

Fideszes előcsapás a bíróságokra A Fidesz a jövő év elejéig le akarja állítani a bírósági vezetők kinevezését. Lázár János fideszes frakcióvezető és Varga István fideszes képviselő pénteken nyújtotta be a parlamentnek az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát, amelyben egyebek között az áll: 2012. január 1-jéig nem lehetne pályázatot kiírni bírósági vezetői tisztségre, a már kiírt pályázatot nem lehetne elbírálni, továbbá bírósági vezetőt nem lehetne kinevezni, és a tisztség egyéb módon sem lenne betölthető.
Tovább
2011.
május
19. 15:43

Amikor a Fidesz még védte a korengedményes nyugdíjakat

Amikor a Fidesz még védte a korengedményes nyugdíjakat Négy és fél évvel ezelőtt fideszes politikusok amiatt tartottak sajtótájékoztatót, hogy felhívják a figyelmet: a Gyurcsány-kormány megszüntetné a korengedményes és szolgálati nyugdíjakat.
Tovább
2011.
május
18. 21:52

Perek tízezreire számíthat a kormány

Perek tízezreire számíthat  a kormány A rendvédelmisek Strasbourghoz fordulnak, ha megvonják a korengedményes nyugdíjat. Nyílt levélben fordult a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete a parlamenti képviselőkhöz.
Tovább
2011.
május
18. 06:25

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint mindegyik ellenzéki párt 2010-es választási programjában szerepelt a negyvenes éveikben járók kedvezményes nyugdíj lehetőségeinek felülvizsgálata. Rétvári Bence azt mondta, hogy egy év alatt 180 fokot fordult az MSZP, az LMP és a Jobbik véleménye is a korai nyugdíjba vonulás kapcsán.
Tovább
2011.
május
17. 19:58

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik"

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik" Az MSZP szerint eddig nem látott megszorításként és garanciális jogok megvonásaként értékelhető a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes alkotmánymódosító javaslat. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka az indítvány keddi parlamenti vitájában azt mondta: a kormánypárt tudatosan állít egymással szembe társadalmi csoportokat.
Tovább
2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra" Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.
Tovább
2011.
május
17. 18:38

"Hiába van kétharmados többségük" - nekiment a Jobbik a Fidesznek

"Hiába van kétharmados többségük" - nekiment a Jobbik a Fidesznek A Jobbik vezérszónokai szerint nem harmincezer egykori rendvédelmi dolgozót, hanem összesen hatszázezer nyugdíjast érintenek a kormány nyugdíjügyi tervei. A képviselők a javaslat keddi parlamenti vitájában bírálták a kormány intézkedéseit.
Tovább
2011.
május
17. 16:08

Fidesz: "garantáljuk a nyugdíjakat az 57 év felettiek számára"

Fidesz: "garantáljuk a nyugdíjakat az 57 év felettiek számára" Nincs politikai szándék az Alkotmánybíróság (Ab) létszámának 11-ről 15-re emelése mögött - jelentette ki vezérszónoki felszólalásában a fideszes Varga István az alkotmánymódosítási javaslat kedden megkezdődött parlamenti vitájában. Frakciótársa, Talabér Márta azt mondta, garantálják a nyugdíjakat az 57 év felettiek számára, az aktív korú embereket pedig szeretnék visszavezetni a munkaerőpiacra.
Tovább
2011.
május
17. 09:02

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata Felháborított több kormánypárti képviselőt a Lázár János fideszes frakcióvezető által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás, amely lehetőséget teremt kedvezményes nyugdíjak visszavételére. Lázár hétfőn beszélt a javaslat részleteiről, de több kormánypárti képviselő ezekről csak a frakcióvezető felszólalásából értesült. A módosítás miatt kiakadt a KDNP is: bár a párt támogatja az ötletet, az erről szóló vitában nem kaptak szót, és ezt zokon vették.
Tovább
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
2011.
május
15. 09:52

Kárpótlást kapnak a Rákosi-rezsim alatt meghurcoltak?

Kárpótlást kapnak a Rákosi-rezsim alatt meghurcoltak? A volt jobbikos országgyűlési képviselő, a napokban mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő a Rákosi-rezsim munkaszolgálatosainak kárpótlásáról érdeklődött Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesénél.
Tovább
2011.
május
10. 08:46

Itt az új különadó-törvény

Itt az új különadó-törvény Elfogadta az Országgyűlés a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait. A miniszterelnök szerint "a magyar nép igazságérzetével ellenkezik, hogy csak a 2010 után kapott végkielégítéseket lehet 98 százalékos különadóval sújtani".
Tovább
2011.
május
04. 06:51

Politikusok sem mehetnek korábban nyugdíjba - Tüntetni fognak?

Politikusok sem mehetnek korábban nyugdíjba - Tüntetni fognak? A jelenlegi szabályozás szerint a hivatalban töltött bizonyos idő után polgármestereknél legfeljebb hét évvel, országgyűlési képviselőknél legfeljebb öt évvel jár a korhatárt megelőzően a nyugdíj.
Tovább
2011.
május
03. 05:36

Börtön jár az egyenruhás bűnözésért

Börtön jár az egyenruhás bűnözésért Módosította az Országgyűlés hétfőn a büntető törvénykönyvet (Btk.) az úgynevezett "egyenruhás bűnözés" miatt. Az elfogadott indítvány szerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.
Tovább
2011.
április
21. 11:19

2014-től kormányozhatatlanná válik az ország?

2014-től kormányozhatatlanná válik az ország? A hétfőn elfogadott új alkotmány szövege szerint "A közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályait a közös szükségletek kielégítéséhez való kiszámítható hozzájárulás és az időskori létbiztonság érdekében sarkalatos törvény határozza meg." A sarkalatos törvényeket pedig kétharmados többséggel módosíthatja az Országgyűlés. Jelentheti-e az adótörvények és a nyugdíjrendszer kétharmados "bebetonozása", hogy 2014-től kormányozhatatlanná válik az ország?
Tovább
2011.
április
20. 13:24

Harminc illegális idősotthont zártak be

Harminc illegális idősotthont zártak be Májusra elkészül a nemzeti szociálpolitikai koncepció végleges változata, arról pedig, hogy hány nő élhet a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével, egy év múlva lesznek megbízható adatok – mondta el az Országgyűlés szociális bizottságának keddi meghallgatásán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.
Tovább
2011.
április
19. 09:30

Morálisan vállalhatatlan egy 35 éves nyugdíjas?

Morálisan vállalhatatlan egy 35 éves nyugdíjas? Frakcióvezetőt választ május 9-én a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja; Lázár János, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli, újra elvállalja a tisztséget. A frakcióvezető az MTI-nek adott interjúban beszélt arról is, nem lát változást Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Fidesz-frakcióbeli megítélésében, amely "eddig támogató volt". Lázár János emellett elmondta, személy szerint meggyőzhető a szabad vasárnap ügyében, de komoly fenntartásai vannak.
Tovább
2011.
április
18. 11:46

Az utolsó pillanatban is változtatják az Alaptörvényt

Az utolsó pillanatban is változtatják az Alaptörvényt Még a végszavazás előtt is nyújtottak be módosító javaslatokat az Országgyűlésnek: a nemzetiségek nyelvét nem védenék, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya megszűnjön az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor és kikerült a Himnusz kottája is.
Tovább
2011.
április
14. 08:51

Búcsúzhatnak a politikusok a kedvezményes nyugdíjtól

Búcsúzhatnak a politikusok a kedvezményes nyugdíjtól Elveszíthetik kiváltságos helyzetüket a nyugdíj előtt álló politikusok is: a Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a polgármesterek és a képviselők az átlagos munkavállalóhoz képest korábban vonulhatnak nyugdíjba.
Tovább
2011.
április
12. 18:09

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba Nemcsak a bírókat, de az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba, értesült az Index kormánypárti forrásokból. Az alaptörvény április 18-i zárószavazása előtt ezért a képviselők módosítani fogják az ügyészségre vonatkozó szakaszt is, ott is leszállítják a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2011.
április
11. 17:30

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP A bírákról már döntött a Ház: az új alkotmány rögzíti majd, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
április
11. 17:16

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke Baka András arra kérte a miniszterelnök, vesse latba tekintélyét annak érdekében, hogy ne szabja meg az Országgyűlés a bírák nyugdíjkorhatárát.
Tovább
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
2011.
március
24. 21:00

Wittner Mária: "Horn Gyula három éve vergődik és képtelen meghalni"

Wittner Mária: "Horn Gyula három éve vergődik és képtelen meghalni" Novák Előd jobbikos képviselő szerint Horn Gyula kormánya jobban együttműködött az ellenzékkel, mint most a Fidesz. Wittner Mária '56-os túlélő viszont azt mondta, Horn Gyula hóhér volt, aki három éve vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni.
Tovább
2011.
március
19. 20:13

A Jobbik eltörölné a nyugdíjkorhatárt

A Jobbik eltörölné a nyugdíjkorhatárt Az ellenzéki párt inkább foglalkoztatási minimumot írna elő. A Jobbik szerint be kellene vezetni az egyéni számla lehetőségét, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mekkora nyugdíjra jogosult. A párt alelnöke alapvetésnek nevezte, hogy az egyén jövendő nyugdíját sokkal erőteljesebben kössék az egyén által befizetett járulékhoz.
Tovább
2011.
március
18. 08:50

Nyugdíjszigor: megfeledkezett magáról a politika

Nyugdíjszigor: megfeledkezett magáról a politika Még semmit nem tudni a korkedvezményes nyugdíj eltörlésének menetéről. A lépés több tízezer embert érinthet. Az érdekvédők remélik, hogy egyeztet velük a kormány.
Tovább
2011.
március
11. 08:12

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is a Nemzet Sportolója lesz

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is a Nemzet Sportolója lesz A kormány úgy döntött, hogy tizenháromra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak számát, így Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója egyszerre részesülhet a kitüntetésben.
Tovább
2011.
március
02. 22:57

Milliós fizetés mellé százezres nyugdíj

Milliós fizetés mellé százezres nyugdíj Belepillantottunk néhány nyugdíjas képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatába. Összehasonlításképpen annyit, hogy Magyarországon az öregségi nyugdíjak átlagos havi összege 2010 szeptemberében a KSH adatai szerint 97 ezer forint volt, az öregségi nyugdíj legkisebb összege 28 500 forint volt havonta.
Tovább
2011.
február
28. 19:20

Visszamenőleg ellenőrizhetik a magánkasszák gazdálkodását

Visszamenőleg ellenőrizhetik a magánkasszák gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatja a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket; jövő tavasztól létrejöhet az egyéni tb-számla. Az Országgyűlés hétfőn 296 igen és 58 nem szavazat mellett fogadta el az ezeket szabályozó, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló törvénymódosítást.
Tovább
2011.
február
28. 10:43

Ma dönt a T. Ház a nyugdíjvagyon átvilágításáról

Ma dönt a T. Ház a nyugdíjvagyon átvilágításáról A képviselők egyebek mellett az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők megtakarításainak átvilágításáról döntenek az Országgyűlés hétfő délután kezdődő, két napos ülésén. A házszabálytól való eltérés megszavazása esetén a médiatörvény és a médiaalkotmány Európai Bizottság által kezdeményezett módosításairól is megkezdődhet a vita.
Tovább
2011.
február
24. 14:59

Jövő héten dönt a Ház a nyugdíjpénztár-választásról

Jövő héten dönt a Ház a nyugdíjpénztár-választásról Jövő heti, kétnapos ülésén tart zárószavazást az Országgyűlés a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról, amelynek elfogadásával a kormányzati ellenőrzési szerv ellenőrizhetné az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak. A korábbi tervektől eltérően a jövő héten még nem választják meg a jegybank monetáris tanácsának külsős tagjait a képviselők.
Tovább
2011.
február
16. 20:48

Eddig 190 beadvány érkezett az Ab-hoz a nyugdíjpénztárak ügyében

Eddig 190 beadvány érkezett az Ab-hoz a nyugdíjpénztárak ügyében Eddig 190 beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó jogszabályok megváltoztatása miatt. Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a Mathias Corvinus Collegium szerdai budapesti konferenciáján azt mondta: továbbra sem tudja megmondani, hogy ez a téma mikor kerül a testület napirendjére.
Tovább
2011.
február
16. 08:11

Jövő tavasztól élhetnek az egyéni nyugdíjszámlák

Jövő tavasztól élhetnek az egyéni nyugdíjszámlák Az Országgyűlés gazdasági bizottsága törvénymódosítást nyújtott be, hogy az állami biztosítási rendszerben is vezessék az egyéni nyugdíjszámlákat.
Tovább
2011.
február
13. 10:05

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet A Parlament tavaszi ülésszaka hétfőn Orbán Viktor felszólalásával indul. A miniszterelnök várhatóan a kormány elé kerülő gazdasági csomagról is beszél napirend előtt, azaz kiderül, hogy lesz-e megszortó csomag.
Tovább
2011.
február
07. 10:59

Jogsértő lehet az új törvénymódosítás

Jogsértő lehet az új törvénymódosítás Újabb, 'helyzetre szabott' törvénymódosítás készül. A 'Lex Kehi'-t Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott terjeszti hétfőn a parlament elé. A jogszabállyal lehetővé tennék, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) márciustól vizsgálhassa a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát, gazdálkodását, így hozzáférhetne bank-, pénztári- és üzleti titkokhoz is.
Tovább
2011.
február
03. 08:49

Az időseket is védi majd az új alkotmány

Az időseket is védi majd az új alkotmány Az új alkotmány a tervek szerint kiszélesíti a védendő társadalmi csoportok körét; az alaptörvény így a nők és a fiatalok mellett az időseket és fogyatékkal élőket is szerepelteti majd e körben - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.
Tovább
2011.
január
01. 12:18

Így változik az élet mától

Így változik az élet mától Számos, a mindennapjainkat meghatározó törvény lépett életbe a mai nappal. Változik az adórendszer, indul az egykulcsos, 16%-os arányos családi adózás. A lakosság kétharmada számára nem változik a gáz ára, jelentős változások lépnek életbe a nyugdíjrendszerben, a családtámogatásokban, a közfoglalkoztatásban.
Tovább
2010.
december
26. 12:37

Nem ez volt életünk legjobb hete

Nem ez volt életünk legjobb hete A héten elfogadták a 2011-es büdzsét, ami Matolcsy György miniszter szerint a talpra állás költségvetése. Nos, talpra állni lesz honnan, a hét ugyanis rossz hírek sorát hozta. Ismét leminősítették az országot – bár ezzel nem voltunk egyedül –, a svájci frank drágul, a forint az újabb kormány–jegybank-konfliktust kiváltó kamatemelés ellenére gyengül, szinte naponta jöttek csődhírek. De legalább a nyugdíjforradalom dübörög dinamikusan, bár nem a kívánt legteljesebb nemzeti egység jegyében.
Tovább
2010.
december
21. 12:23

A parlament nem tárgyal újra a nyugdíjkorhatár emeléséről

A parlament nem tárgyal újra a nyugdíjkorhatár emeléséről Az Országgyűlés nem tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár emelését. A képviselők erről 31 igen, 241 nem és 22 tartózkodás mellett döntöttek keddre virradó éjszaka. A voksoláson a jelenlévő Jobbik és az LMP szavazott igennel, a kormánypártok nemmel, az MSZP pedig tartózkodott.
Tovább
2010.
december
21. 06:12

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők Negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhat minden nő - a kormány erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el a parlament 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással. Más változásokat is elfogadott a Ház.
Tovább
2010.
december
20. 18:40

Elfogadta a Ház a nyugdíjügyi politikai nyilatkozatot

Elfogadta a Ház a nyugdíjügyi politikai nyilatkozatot Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János és Selmeczi Gabriella indítványát a parlament 261 igen, 51 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el hétfőn.
Tovább
2010.
december
19. 14:09

Hétfőn véget ér a politikai nyugdíjháború

Hétfőn véget ér a politikai nyugdíjháború A Parlament várhatóan a nyugdíjjal kapcsolatos három javaslatról szavaz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetősége.
Tovább
2010.
december
13. 20:16

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe. A döntésről nyilatkozniuk azoknak kell, akik a maradást választják, ezt személyesen kell megtenniük nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. Az átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat.
Tovább
2010.
december
13. 07:40

Ma döntenek a nyugdíjpénztárakról

Ma döntenek a nyugdíjpénztárakról Várhatóan nagyjából öt órán keresztül szavaznak a képviselők ma az Országgyűlésben: döntenek egyebek mellett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatról, valamint a jövő évi költségvetést megalapozó "salátatörvényről".
Tovább
2010.
november
29. 22:20

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal A Fidesz szerint mindenki, vagyis a mai nyugdíjasok, illetve az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők is jól járnak a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokkal - mondta Selmeczi Gabriella a párt vezérszónoka, a javaslat hétfő esti általános parlamenti vitájában.
Tovább
2010.
november
26. 09:34

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP és a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség is a kormány nyugdíjintézkedései miatt. Szerintük a törvénycsomag „zsarolja” a magán-nyugdíjpénztári tagokat, illetve sérti cselekvési szabadságukat és a tulajdonhoz való jogot.
Tovább
2010.
november
18. 09:07

Veszélyeket rejt a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás

Veszélyeket rejt a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás Megközelítőleg 24 ezer olyan nő vonulhatna nyugdíjba jövőre, aki negyvenévi munkaviszonyt fel tud mutatni. Közel 35 milliárd forintba kerülne, ha jövőre az érintettek 75 százaléka élne a lehetőséggel - legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel számol.
Tovább
2010.
november
16. 22:17

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elutasított népszavazási kérelem miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elutasított népszavazási kérelem miatt Alkotmánybírósági kifogással kíván élni az MSZP, miután az Országos Választási Bizottság hétfőn első fokon, nem jogerősen elutasította az ellenzéki párt nyugdíjvédő népszavazásának három kérdését. A három benyújtott népszavazási kérdés elutasításának indoklása az ellenzéki párt álláspontja szerint nem áll meg - olvasható az MSZP keddi közleményében.
Tovább
2010.
november
10. 08:15

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák Heteken belül rendezné a járulékok sorsát a magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztésének idejére a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kormány szeretné meggyőzni arról az embereket, hogy az államnál nagyobb biztonságban van a pénzük. Úgy vélte: az állami rendszer akkor lehet vonzó, ha a befizetések követhetőek, vagyis szükség van az egyéni számlás rendszerre.
Tovább
2010.
október
26. 09:24

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták Elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Tovább
2010.
október
16. 10:50

Túlélésért küzdenek a nyugdíjkasszák

Túlélésért küzdenek a nyugdíjkasszák A miniszterelnök bejelentése alapján az APEH az összes magánnyugdíj-járulékot visszatartaná, ezért a kasszák most kompromisszumért lobbiznak. Az Index úgy tudja, azt szeretnék elérni, hogy az adóhatóság a nyolc százalékos járulék legalább felét utalja. Ez a hárommillió kasszatag mellett a pénztáraknak is fontos, hogy működési költségeik legalább egy része fedezve legyen. Több kassza a beléptetések felfüggesztését tervezi, ezzel csökkenteni tudják kiadásaikat, de ennek más eszközei is vannak.
Tovább
2010.
augusztus
06. 18:25

Újratárgyalhatják a nyugdíjkorhatárt

Újratárgyalhatják a nyugdíjkorhatárt Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén elrendelte a nyugdíjkorhatár ügyében a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által összegyűjtött aláírások hitelességének ellenőrzését.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
január
29. 09:41

Szövetséget kötnek a szocialisták a Tisztelet Társaságával

Hivatalos programalapú szövetséget kötnek a szocialisták a Schmuck Andor vezette Tisztelet Társaságával (TT) - tudta meg a Népszabadság. A lap pénteki számában megjelent írás szerint a közeledést jól mutatja, hogy a TT több javaslatát a szocialisták beemelték választási programjukba.
Tovább
2010.
január
24. 14:35

"Nem értjük a pánikot"

"Nem értjük a pánikot" Ha a nyugdíjasok úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer maradjon meg, akkor válasszák az MSZP-t! Az MSZP azt kéri a Fidesztől, ne mutogasson rájuk úgy, mintha a szocialisták ötlete lett volna svéd nyugdíjmodell bevezetése, mert ha így lett volna, akkor már bevezetették volna.
Tovább
2010.
január
24. 12:24

Nem tett le az MSZP a nyugdíjpénztárak privatizációjáról

Nem tett le az MSZP a nyugdíjpénztárak privatizációjáról Aki nem akarja a nyugdíjak privatizációját, az a Fidesz aláírásgyűjtő ívét írja alá. Az MSZP-nél ilyen vállalás nincs! Vajon miért? - hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
január
19. 17:48

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat A nyugdíjasok meggyőzéséért indított harcot az MSZP és a Fidesz, pedig még el sem kezdődött a kampány. A következő napokban a Fidesz 1 millió 600 ezer háztartásba küld levelet nyugdíjasoknak, amelyben kifejtik: Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila privatizációs szándéka miatt Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak.
Tovább
2010.
január
16. 07:49

MDF: A Fidesz nyugdíj-ügyben áttért a a Pinokkió-modellre

Az MDF szerint a Fidesz megijedt saját árnyékától, és rettegve mentegeti magát a nyugdíjas szavazók előtt - így reagált az MDF népjóléti kabinetjének vezetője péntek délután a Fidesz nyugdíjjal kapcsolatos terveire. Pusztai Erzsébet úgy fogalmazott: ez a gyáva politika a legveszélyesebb.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
január
15. 08:12

Nyugdíj-turbulencia: jó az öreg a háznál

Nyugdíj-turbulencia: jó az öreg a háznál Megkezdődött a harc a nyugdíjasok voksaiért: üzenget egymásnak és persze az érintetteknek a Fidesz és az MSZP, egyaránt a másikat vádolva azzal, hogy tervei-intézkedései elapasztják az időskori ellátásokat.
Tovább
2010.
január
13. 07:42

Aggódnak a nyugdíjasok, összeül az idősügyi tanács

Több idősügyi szervezet aggódva hallgatta a Fidesznek a svéd nyugdíj-modell javaslatát. Az MSZP elutasítja a svéd modellt, amely csökkentené a nyugdíjakat és növelné a nyugdíjkorhatárt. Herzog László szakminiszter is azt mondta: a kormány nem alakítja át a nyugdíjrendszert.
Tovább
2010.
január
10. 09:34

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat A Fidesz meg fogja védeni a nyugdíjasokat, és olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amely megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi az állami nyugdíjalapot - jelentette ki Szijjártó Péter szombati sajtótájékoztatóján.
Tovább
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2009.
december
31. 09:17

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak?

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint jövőre javul a nyugdíjasok helyzete. A Fidesz szerint aki ilyet állít, annak vagy fogalma sincs az idősek helyzetéről, vagy hazudik.
Tovább
2009.
december
17. 19:09

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében!

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében! Két év sem telt el azóta, hogy az MSZP-SZDSZ kormány privatizálni akarta - az emberek felhatalmazása nélkül - az egészségbiztosítást - olvasható a Fidesz elnökségének közleményében.
Tovább
2009.
december
16. 07:46

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény A magánnyugdíjról szóló törvény két kiemelkedő célja, hogy növelje az emberek időskori megtakarításainak biztonságát, és pótolja a valódi nyugdíjjáradék jellegű kifizetés eddig hiányzó szabályozását - közölte az MSZP-frakció nevében Kékesi Tibor országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.
Tovább
2009.
december
05. 10:50

Népszavazást hirdet a Liga a nyugdíjkorhatár visszaállítására

Népszavazást hirdet a Liga a nyugdíjkorhatár visszaállítására Népszavazást kezdeményez a Liga a 62 éves nyugdíjkorhatár visszaállításáért. Gaskó István, a szakszervezet kongresszusán tisztségében megerősített elnöke azt mondta: a napokban leadják az aláírási íveket hitelesítésre az Országos Választási Bizottságnak.
Tovább
2009.
november
25. 11:33

KDNP: érthetetlen MSZP-s elutasítás

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint érthetetlen, hogy a szocialisták miért utasították el ismét az idősek helyzetéről szóló jelentés napirendre tűzését hétfőn a parlamentben.
Tovább
2009.
szeptember
29. 14:35

Az idősek ügyében egyetértenek a pártok

Az idősek ügyében egyetértenek a pártok Az Országgyűlés 323 igen, 2 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Idősügyi Nemzeti Stratégiáról szóló javaslatot. A demográfiai előrejelzések alapján 2030-ban a 65 év felettiek száma eléri az 1.8 milliót, 2050-re pedig jóval meghaladja a 2 millió főt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART