Címke: pénzügyek (618 találat)

2015.
július
14. 17:35

Nőnek a legszegényebbek rezsiköltségei

Nőnek a legszegényebbek rezsiköltségei A központi lakásfenntartási támogatás megszűnését nem tudják pótolni az önkormányzatok - derül ki a Habitat for Humanity Magyarország 31 önkormányzat szociális rendeletét vizsgáló tanulmányából.
Tovább
2015.
május
12. 10:48

Meghalt az "euró atyja"

Meghalt az "euró atyja" Életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor (Alexandre Lamfalussy) magyar származású, Belgiumban élő, belga állampolgárságú közgazdász, bankár, akit a közös európai fizetőeszköz létrehozásában szerzett érdemeiért gyakran emlegetnek "az euró atyjaként".
Tovább
2015.
március
25. 18:52

A magyarok az állami nyugdíjrendszerre támaszkodnak

A magyarok az állami nyugdíjrendszerre támaszkodnak A magyar munkavállalók nagy többsége a bevételeinek mintegy 5 százalékát teszi félre a nyugdíjas éveire, miközben a globális kutatásban részt vevő 34 országban mindenhol nagyobb a megtakarítások aránya - derült ki a Randstad Workmonitor nemzetközi felméréséből.
Tovább
2014.
november
12. 22:41

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók A jövő januári béremelésért, az életpályamodell 2016 januári bevezetéséért demonstráltak szerda délután Budapesten a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek. Követeléseiket petícióban rögzítették, ezt este átadták a miniszterelnök megbízottjának.
Tovább
2014.
november
11. 17:36

Tényleg indul az Otthon Melege Program

Tényleg indul az Otthon Melege Program Az Otthon Melege Program keretében kiírt lakossági energiahatékonysági pályázatok informatikai rendszereinek technikai problémái elhárultak, módosult határidőkkel, november 14-étől megkezdődhet a pályázatok beadása - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden.
Tovább
2014.
január
26. 11:02

Kockázatos az árubemutatón kínált hitel

Kockázatos az árubemutatón kínált hitel Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítők gyakran pénzügyi közvetítők által nyújtott, azonnali fogyasztási kölcsönt kínálnak a helyszínen, az ilyen hitel felvétele azonban kockázatos - hívta fel a figyelmet az MNB honlapján megjelent közlemény.
Tovább
2014.
január
20. 18:43

Erzsébet-program - A nyugdíjasok szociális üdülésére beteltek a helyek

Erzsébet-program - A nyugdíjasok szociális üdülésére beteltek a helyek A nyugdíjasok számára meghirdetett szociális üdülési lehetőségekre beteltek a helyek hétfőn. Az idei szociális üdülési pályázatoknak köszönhetően mintegy 34 ezer nyugdíjasnak biztosít pihenési lehetőséget az Erzsébet-program.
Tovább
2014.
január
18. 09:52

A magyarok többsége bízik abban, hogy eléri pénzügyi céljait

A magyarok többsége bízik abban, hogy eléri pénzügyi céljait A takarékoskodó magyarok többsége (55 százaléka) bízik abban, hogy eléri pénzügyi céljait. Legtöbben gyerekeik jövője végett (19 százalék), váratlan fizetnivalókra, továbbá egészséggel kapcsolatos költségekre (14-14 százalék) tesz félre vagy fektet be - mutat rá a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat nemzetközi felmérése.
Tovább
2014.
január
17. 11:37

Devizahitelek - Január végén kezdi tárgyalni az Ab a kormány beadványát

Devizahitelek - Január végén kezdi tárgyalni az Ab a kormány beadványát Január végén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára.
Tovább
2014.
január
08. 18:55

A kiskeresetűek is igénybe vehetik a családi adókedvezményt

A kiskeresetűek is igénybe vehetik a családi adókedvezményt Ez év január 1-jétől azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem tudtak élni a lehetőséggel - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében. A kiskeresetűek az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik a családi kedvezményt, már a januári bér kifizetésekor is.
Tovább
2014.
január
04. 11:07

Itt az első szja-kedvezményes nyugdíjbiztosítási konstrukció

Itt az első szja-kedvezményes nyugdíjbiztosítási konstrukció A Posta Biztosító jelent meg az első olyan nyugdíjbiztosítási konstrukcióval, amelyre már érvényes az idei adótörvények által biztosított 20 százalékos szja-kedvezmény.
Tovább
2014.
január
02. 08:17

Emelkedik az emelt összegű ápolási díj

Emelkedik az emelt összegű ápolási díj Január 1-jével több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.
Tovább
2013.
december
31. 10:02

Jövőre sem számítanak gyors növekedésre a kereskedők

Jövőre sem számítanak gyors növekedésre a kereskedők Vámos György szerint a kereskedelem számára fordulatot hozott a 2013-as év, kisebb bővülés indult meg az ágazatban, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azonban jövőre még nem vár gyors növekedést.
Tovább
2013.
december
27. 19:42

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben.
Tovább
2013.
december
20. 07:02

Nőtt az optimizmus Magyarországon

Nőtt az optimizmus Magyarországon Év végére több mint egy évtizede nem látott optimizmus uralkodott el Magyarországon: decemberben folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értékének szinte egész évben folyamatos, látványos emelkedése, az index az év végére több mint tízéves csúcsot ért el.
Tovább
2013.
december
17. 07:25

Kúria: nem ütközik jogszabályba a devizaalapú kölcsönszerződés

Kúria: nem ütközik jogszabályba a devizaalapú kölcsönszerződés A devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés - döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában.
Tovább
2013.
december
10. 07:01

El kellene törölni az ÁFA-t?

El kellene törölni az ÁFA-t? Az áfacsalások olyan mértékűek, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehetne hatékonyan orvosolni - mondta az Adó Online-nak (www.ado.hu) Vámosi-Nagy Szabolcs.
Tovább
2013.
december
08. 09:16

A dolgozók kétharmada az országos átlag alatt keres

A dolgozók kétharmada az országos átlag alatt keres A munkavállalók kétharmada az országos bruttó 225 ezer forintos átlagjövedelemnél 18 százalékkal kevesebbet, bruttó 190 ezer forintot keres havonta - derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.
Tovább
2013.
december
07. 18:29

Ezeken a napokon utalják a nyugdíjat jövőre

Ezeken a napokon utalják a nyugdíjat jövőre Decemberben már 4-én utalta a nyugdíj-folyósító a nyugdíjakat és más nyugdíjszerű ellátásokat. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette a 2014-es banki jóváírások időpontját.
Tovább
2013.
december
05. 16:21

Új lendületet kaphat a nyugdíj-előtakarékosság

Új lendületet kaphat a nyugdíj-előtakarékosság A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint új lendületet kaphat a nyugdíj-előtakarékosság annak köszönhetően, hogy a napokban kihirdetett adójogszabály szerint 2014. január 1-jétől - évi legfeljebb 130 ezer forint összegben - adókedvezményt vehetnek igénybe a nyugdíjbiztosítással rendelkezők.
Tovább
2013.
november
18. 12:25

A fiatalok egynegyede takarékoskodik nyugdíjas korára

A fiatalok egynegyede takarékoskodik nyugdíjas korára A 20 és 29 év közötti európai fiatalok egynegyede rendszeresen takarékoskodik nyugdíjas korára, további 41 százalékuk pedig tervezi ezt - közölte az Aegon egész Európára kiterjedő felmérésének eredménye alapján a biztosító magyar leányvállalata.
Tovább
2013.
november
12. 00:07

Havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenni, összesen 150 ezret

Havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenni, összesen 150 ezret Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból.
Tovább
2013.
november
11. 23:35

Nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

Nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 880,5 milliárd forint volt az idei harmadik negyedév végén, ez éves összevetésben 8,2 százalékos növekedést jelent, az előző negyedév végi összvagyont pedig 1,6 százalékkal haladja meg - közölte a szövetség.
Tovább
2013.
október
30. 21:57

Az emberek többsége az öngondoskodásban bízik

Az emberek többsége az öngondoskodásban bízik Egy online kutatás szerint a megkérdezettek 90 százaléka gondolja úgy, hogy a jövőben felértékelődik az öngondoskodás szerepe. A megtakarítások fő célja a gyerekek támogatása és a kockázatos életeseményekre való felkészülés - derül ki az Aegon Befektetési Alapkezelő 13 ezer fő körében végzett felméréséből.
Tovább
2013.
október
30. 16:17

Emelkedhet az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye

Emelkedhet az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye Jövőre emelkedhet az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári egyéni befizetések után igénybe vehető adókedvezmény felső határa. Erről Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke beszélt kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.
Tovább
2013.
október
28. 16:41

A magyarok az európai átlag 40 százalékából gazdálkodnak

A magyarok az európai átlag 40 százalékából gazdálkodnak Magyarországon az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerő 5009 euró, ami 38,9 százaléka az európai átlagnak - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet hétfőn bemutatott, 2013. évi vásárlóerő-tanulmányából.
Tovább
2013.
október
19. 09:53

Így változik az adórendszer

Így változik az adórendszer Adószakértők szerint az adórendszer érdemi átalakításának végét jelzik a jövő évi adótörvények az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat alapján.
Tovább
2013.
október
04. 09:33

Lesz ingyenes készpénzfelvétel is

Lesz ingyenes készpénzfelvétel is A miniszterelnök szerint segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságra és társadalomra van szükség, és Magyarország jó úton halad, hogy ezt megvalósítsa. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában megerősítette: az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétel tranzakcióilleték-mentes lesz.
Tovább
2013.
szeptember
28. 13:41

Egy kanadai nyugdíjalapé a repülőtér

Egy kanadai nyugdíjalapé a repülőtér Sikeresen lezárult az a tranzakció, amellyel a Hochtief német építőipari konszern eladta az általa üzemeltetett repülőterek, köztük a budapesti reptér üzemeltetési jogát egy kanadai nyugdíjalapnak - közölte pénteken az esseni székhelyű vállalat.
Tovább
2013.
szeptember
24. 06:17

Vége a recessziónak, de Magyarország lemaradt

Vége a recessziónak, de Magyarország lemaradt Mivel a 2013. évi 0,3 százalék után 2014-ben is csak 1,3 százalék körüli növekedés várható, folytatódik az ország leszakadása a régiótól: 2011-14-ben a GDP átlagosan csak évi 0,4 százalékkal nő, ennél rosszabb teljesítmény egyedül Szlovéniában lesz - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. hétfőn közzétett legfrissebb prognózisában.
Tovább
2013.
szeptember
21. 09:54

Januárban várható a következő nyugdíjemelés

Januárban várható a következő nyugdíjemelés A következő nyugdíjemelés januárban várható - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2013.
szeptember
20. 12:20

Hogyan finanszírozható a nyugdíjrendszer?

Hogyan finanszírozható a nyugdíjrendszer? Az európai nyugdíjrendszer finanszírozhatóságáról, fenntarthatóságáról és az uniós tagállamok nyugdíjreformjairól tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten külföldi és magyar szakemberek részvételével.
Tovább
2013.
szeptember
18. 10:40

Nyilvántartják a külföldi betegeket

Nyilvántartják a külföldi betegeket A Magyarországon kezelt külföldi állampolgárok kezeléseiről tételes nyilvántartást vezet az egészségbiztosító, uniós állampolgárok ellátása után a tagországok mintegy 5,2 milliárd forinttal tartoznak hazánknak. Nagyságrendileg Magyarország is ugyanennyivel tartozik külföldi biztosítóknak a magyarok külföldi ellátása után - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Tovább
2013.
szeptember
17. 21:19

Nem lesz nyugdíjkorrekció

Nem lesz nyugdíjkorrekció Idén nem lesz novemberben kiegészítő nyugdíjemelés - írja a Népszava.A szaktárca közlése szerint a januári emelés mértéke 5,2 százalék volt, ami lényegesen magasabb a tényleges inflációnál, így a nyugdíjasok idén „értékmegőrzésen felüli' emelésben részesültek.
Tovább
2013.
szeptember
14. 10:31

Befektetési tanácsok nyugdíjba készülőknek

Befektetési tanácsok nyugdíjba készülőknek Könnyen csőbe húzhatják a nyugdíjas korukra takarékoskodókat azok a jó tanácsok, amelyeket sokat ismételgetnek a "hozzáértők". Ezek közül négyre hívja fel a figyelmet egy nyugdíj-megtakarításokra specializálódott szakértő.
Tovább
2013.
szeptember
11. 16:27

A 40-esek kilencven százalékának nincs megtakarítása

A 40-esek kilencven százalékának nincs megtakarítása A Groupama Garancia Biztosító és a GfK Piackutató közös online kutatásából kiderült, hogy a negyvenesek a legpesszimistábbak a jövőjüket illetően, 90%-uk úgy érzi, hogy nincsen elég megtakarítása a közelítő nyugdíjas éveikre. A mindennapi létfenntartás finanszírozása kiadásaik közel 80-90%-át is eléri, így alig marad arra, hogy élvezzék az életet, vagy épp megtakarítsanak maguknak vagy gyermeküknek.
Tovább
2013.
szeptember
10. 07:54

MSZP: ne terhelje tranzakciós illeték a nyugdíjakat

MSZP: ne terhelje tranzakciós illeték a nyugdíjakat Az MSZP azt akarja, hogy a munkabért és a nyugdíjat ne terhelje tranzakciós illeték, ennek érdekében a szocialisták korábban módosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amit azonban leszavaztak a kormánypárti képviselők - közölte Mesterházy Attila pártelnök.
Tovább
2013.
augusztus
27. 21:40

Devizahitelek - Milyen lehet az új mentőcsomag?

Devizahitelek - Milyen lehet az új mentőcsomag? A devizahiteles mentőcsomagban a "kvázi" forintosítás a legvalószínűbb forgatókönyv a Buda-Cash elemzője szerint, az ING szakértője pedig úgy véli, a mentőcsomag elnyújtott költséget jelent majd a bankoknak.
Tovább
2013.
augusztus
27. 12:37

Tudatosabbak hitelfelvételnél a fogyasztók

Tudatosabbak hitelfelvételnél a fogyasztók Az elmúlt években tudatosabbá váltak a fogyasztók a hitelek felvételekor az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és a Cofidis augusztusi felmérése szerint.
Tovább
2013.
augusztus
24. 11:10

Nyugdíj: harapófogó vár a mai 30-40-es korosztályra

Nyugdíj: harapófogó vár a mai 30-40-es korosztályra Sokkoló tényekre hívta fel a babyboom-generáció gyermekeinek figyelmét szüleik nyugdíjba vonulása kapcsán a közelmúltban a MarketWatch. A rossz hír az, hogy Magyarországon is extra terhek várnak a Ratkó-korszakban születettek leszármazottaira.
Tovább
2013.
augusztus
18. 15:39

Tartja magát a borravaló

Tartja magát a borravaló A felszolgálási díj nem tudta kiszorítani a borravalót a vendéglátásban az elmúlt években, alkalmazása tekintetében még mindig megosztottak a vendéglátóhelyek, és noha pontosan nem tudni, hány helyen vezették be ezt a költségelemet, a szakmai érdekképviseletek szerint kedvezőek a tapasztalatok ott, ahol alkalmazzák.
Tovább
2013.
augusztus
17. 09:06

Nyugdíjpénztár: újabb negyedmilliárd forintot kaptak vissza a pénztártagok

Nyugdíjpénztár: újabb negyedmilliárd forintot kaptak vissza a pénztártagok A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábbi vizsgálataiban érintett pénztárak és vagyonkezelőik közös döntése nyomán újabb, mintegy 257 millió forintnyi többletköltség került vissza az önkéntes pénztári tagok számlájára - közölte a PSZÁF.
Tovább
2013.
augusztus
16. 09:19

Közel százezer embernek nő a kárpótlása

Közel százezer embernek nő a kárpótlása Csaknem százezer, a kommunista időszakban meghurcolt embernek nő a juttatása szeptembertől; a kormány döntése értelmében több mint 16 százalékkal emelkednek a kárpótlási célú kiegészítések az '56-os forradalom hősei vagy a munkaszolgálatosok esetében - ismerteti a pénteki Magyar Nemzet.
Tovább
2013.
augusztus
13. 10:23

Az IMF-nek korábban törlesztett az ország, az EU-nak nem lehet

Az IMF-nek korábban törlesztett az ország, az EU-nak nem lehet A Magyar Nemzeti Bank után a kormány is visszafizette a Nemzetközi Valutaalapnak a 2008-ban felvett hitelt. Pedig volt olyan időszak az elmúlt években, amikor úgy tűnt, hogy IMF-védőhálóra szükségünk lesz.
Tovább
2013.
augusztus
09. 10:45

Olcsó bankszámla a nyugdíjasoknak

Olcsó bankszámla a nyugdíjasoknak Éves szinten csaknem 12 ezer forintot spórolhat az a nyugdíjas, aki jól választ bankszámlát. Ha már rég foglalkozott pénzügyeivel az összeg ennél nagyobb is lehet. De milyen előnye van egyáltalán a bankszámlának a készpénzzel szemben? Melyik bank a legolcsóbb? A Bankmonitor cikkéből kiderül!
Tovább
2013.
augusztus
08. 07:07

A nők a műszaki cikkektől, a férfiak a pénzügyektől tartanak leginkább

A nők a műszaki cikkektől, a férfiak a pénzügyektől tartanak leginkább A magyar nők saját bevallásuk szerint a technikai dolgokkal, a férfiak pedig a pénzügyekkel állnak leginkább hadilábon, legotthonosabban pedig a családi, párkapcsolati témákban mozgnak - derül ki egy kutatás eredményeiből. A Hogyankell.hu arra a kérdésre kereste a választ, hogy a magyar emberek mely területen érzik leginkább magabiztosnak, illetve bizonytalannak magukat.
Tovább
2013.
augusztus
05. 21:10

Véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról nincs szó

Véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról nincs szó A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint Magyarországon technikai értelemben véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról egyelőre nincs szó, a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi visszaesését idén lényegében stagnálás, minimális, 0-0,5 százalék közötti növekedés követi - közölte a gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében.
Tovább
2013.
augusztus
02. 14:41

PSZÁF: ajánlások a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban

PSZÁF: ajánlások a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban A választható portfóliós rendszerbe (vpr) történő belépéshez és a portfóliók közötti választáshoz az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak ismerniük kell minden, a megalapozott választást lehetővé tevő adatot; a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ezért ajánlásban fogalmazta meg a vpr kialakításával, a tagok tájékoztatásával szemben támasztott követelményeit.
Tovább
2013.
augusztus
02. 13:37

Nem sok magyar tud pénzt megtakarítani

Nem sok magyar tud pénzt megtakarítani A megtakarításokkal rendelkezők aránya továbbra sem növekszik Magyarországon: 2013 első fél évében a lakosság 15 százaléka rendelkezett valamilyen banki megtakarítással, amely 2004 óta a legalacsonyabb érték, és alulmúlja a 2008-2010 közötti válságos időszak számait is - a GfK Hungária Piackutató Intézet csütörtökön közzétett Retail Banking Monitor felmérése szerint.
Tovább
2013.
augusztus
01. 09:32

67 esztendős a forint

67 esztendős a forint A II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946-os hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot. Ez a kibocsátáskor még arany alapú pénz volt. (1 forint 0,0757575 gramm arannyal volt akkor egyenlő, 1 kilogramm arany így 13 210 forintot ért.)
Tovább
2013.
augusztus
01. 09:06

Forintosítaná a devizahiteleket Varga Mihály

Forintosítaná a devizahiteleket Varga Mihály A jelzálog alapú devizahitelek valamilyen módon történő forintosításával segítheti a kormány a devizahiteleseket - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2013.
július
27. 09:15

Emelkedik a tranzakciós illeték augusztus 1-jén

Emelkedik a tranzakciós illeték augusztus 1-jén Augusztus elsején az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke. A fizetési műveleteknél, átutalásoknál pedig 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával.
Tovább
2013.
július
22. 08:06

Csányi marad az OTP élén

Csányi marad az OTP élén Csányi Sándor nem fontolgatja távozást az OTP Bank éléről - így reagált a bank sajtófőnöke az MTI-nek vasárnap az MNO.hu értesülésére, amely szerint az OTP elnök-vezérigazgatója visszavonulásra készül.
Tovább
2013.
július
17. 08:36

Trafik - Több ezer kis cég kerülhet veszélybe

Trafik - Több ezer kis cég kerülhet veszélybe A trafiktörvény több ezer kiskereskedelmi céget tehet tönkre, mivel a cigaretta mellett mást is áruló kisboltok jövedelmezősége olyan alacsony, hogy már kismértékű forgalomkiesés is veszteségessé teheti őket - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.
Tovább
2013.
július
15. 09:00

Tanácsadókra, családtagokra is hallgatunk nyugdíjügyben

Tanácsadókra, családtagokra is hallgatunk nyugdíjügyben A lakosság komoly bizalmat táplál a hivatalos forrásokon kívülről érkező információk iránt is, ha a nyugdíjkérdésről van szó – derül ki abból a kutatásból, amelyet 12 országban végeztek el az Aegon megbízásából.
Tovább
2013.
július
15. 08:17

A nyugdíjasok, vagy a dolgozók élnek jobban?

A nyugdíjasok, vagy a dolgozók élnek jobban? Az első helyen áll Magyarország az Európai Unió országai között az időskorúak relatív jövedelmét tekintve: az időskorúak átlagos jövedelme megegyezik a fiatalabbak átlagos jövedelmével, ami egyedül Luxemburgban van még így. Ellenben az utolsó helyen állunk az időskorúak foglalkoztatásában, de gyenge is a kapacitás az aktivitás növeléséhez - derül ki egy uniós anyagból, amit az Active Ageing jegyében állítottak össze.
Tovább
2013.
július
12. 10:34

Surányi, Chikán: Magyarország nem teljesít jobban

Surányi, Chikán: Magyarország nem teljesít jobban A kormány véleményével ellentétben Magyarország nem teljesít jobban a korábbi kormányok időszakához képest - fogalmazta meg Surányi György volt jegybankelnök és Chikán Attila egyetemi professzor, az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Szabadságért Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén egybehangzóan.
Tovább
2013.
július
11. 17:12

Havi 86 ezer forint volt a létminimum tavaly

Havi 86 ezer forint volt a létminimum tavaly Tavaly havonta 85 960 forint volt a létminimum Magyarországon egy egyszemélyes háztartásban. Az egy évvel korábbihoz képest 2,4 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2013.
július
10. 10:43

Közöljék a devizahitelek pontos összegét!

Közöljék a devizahitelek pontos összegét! Levélben fordul a Kúria, a Magyar Közjegyzői Kamara és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökéhez Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa. Ebben azt kéri, hogy a bíróságok, illetve a szervezetek tagjai a devizahiteles ügyekben hívják fel a hitelező pénzintézeteket a tartozások összegének pontosítására, ha eljárásaik során semmisségi okot fedeznek fel.
Tovább
2013.
június
29. 08:57

Rezsicsökkentés 2.

Rezsicsökkentés 2. Hétfőtől 10 százalékkal olcsóbb lesz a propán-bután (PB) gáz, valamint feleződik a kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj.
Tovább
2013.
június
26. 19:01

Megszűnik Telkiben a magánkórház

Megszűnik Telkiben a magánkórház Eladta Telkiben a kórház épületét, és megszünteti száz ágyas fekvőbeteg-ellátását a Telki Kórház Kft. - közölte az intézmény szerdán. A Pest megyei faluban az egész kórház bezár július 10-ével, így a járóbeteg-rendelések és az ambuláns ellátások is megszűnnek.
Tovább
2013.
június
24. 12:13

FT: ráfizetés lesz a nyugdíjtakarékosság

FT: ráfizetés lesz a nyugdíjtakarékosság A nyugdíjtakarékosság csak ráfizetés lesz több száz millió európai polgárnak - idézi a Financial Times brit pénzügyi lap a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők európai érdekképviseleti szerve, az EuroFinuse (European Federation of Financial Services Users) véleményét.
Tovább
2013.
június
15. 08:13

Fogy a Nyugdíjreform Alap pénze

Fogy a Nyugdíjreform Alap pénze A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRAA) eszközeinek értéke 2012 végén 316 milliárd forint volt, közel 370 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbi 685,9 milliárd forintnál - derül ki abból a jelentésből, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter terjesztett az Országgyűlés elé az alap 2012-es üzleti évéről.
Tovább
2013.
június
11. 12:15

Nyugdíjbüntetés a gyerekvállalásért

Nyugdíjbüntetés a gyerekvállalásért A férfiak és nők fizetéseiben tapasztalt különbség a jelek szerint a nyugdíjakba is átszivárog. A nemek közötti nyugdíjkülönbség ugyanis 39 százalékos átlagos többletet mutat Európában a férfiak javára - derül ki az Európai Bizottság múlt héten közzé tett tanulmányából. Az amerikai tapasztalatok szerint a keresetek közötti különbségek csökkenése mellett a nyugdíjak közötti szakadék változatlan maradt.
Tovább
2013.
június
02. 10:33

Minden negyedik idős kínai a szegénységi küszöb alatt él

Minden negyedik idős kínai a szegénységi küszöb alatt él Minden negyedik idős kínai kevesebb mint napi egy dollárból él - állapította meg egy friss kutatás, amelynek eredményeit a Pekingi Egyetemen ismertették. A reprezentatív felmérés a 45 év felettiekre terjedt ki és csaknem 10 300 háztartásban több mint 17 700 embert vizsgált országosan.
Tovább
2013.
május
31. 20:40

Egyre több a milliomos

Egyre több a milliomos A milliomosok számának gyarapodását és a vagyonkoncentráció fokozódó ütemét mutatta ki a Boston Consulting Group (BCG) piackutató vállalat 2012-es globális tanulmánya.
Tovább
2013.
május
30. 08:39

Megszüntetnék a túlzottdeficit-eljárást

Megszüntetnék a túlzottdeficit-eljárást Az Európai Bizottság szerdán öt tagország, köztük Magyarország esetében javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő tanácsnak, hogy szüntesse meg a vele szemben a túlzott mértékű - vagyis az elfogadható plafonnak tekintett három százalék fölötti - költségvetési hiány miatt folyó eljárást.
Tovább
2013.
május
26. 19:29

Szociális lakásügynökség készül

Szociális lakásügynökség készül Szociális lakásügynökség felállítása segíthetné az önkormányzatok bérlakás-gazdálkodását, a szervezet lényegében "átvállalná" az önkormányzatra háruló nyomást azzal, hogy összehozza a nem lakott, üresen álló lakás tulajdonosát és a szociálisan rászoruló bérlőt - nyilatkozta a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója.
Tovább
2013.
május
25. 07:18

Még lehet jelentkezni a szociális földprogramra

Még lehet jelentkezni a szociális földprogramra Meghosszabbították a szociális földprogram jelentkezési határidejét, június 17-éig lehet pályázni a három és félmillió forintig terjedő állami támogatásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Tovább
2013.
május
24. 11:29

A külföldön dolgozó magyarok lendíthetik fel az ingatlanpiacot

A külföldön dolgozó magyarok lendíthetik fel az ingatlanpiacot Komoly keresletet generálhatnak az ingatlanpiacon a külföldön dolgozó magyarok az alacsony ingatlanáraknak, a gyenge forintnak és a kedvező finanszírozási lehetőségeknek köszönhetően, az OTP Lakáslízing Zrt. szakértői szerint.
Tovább
2013.
május
21. 17:29

Jöhet a magáncsőd

Jöhet a magáncsőd A Magyar Nemzeti Bank stábja szerint a családi csődeljárás bevezetése a pénzügyi stabilitási szempontjairól több előnnyel járhat, de a részletek kidolgozásánál nagyfokú körültekintéssel kell eljárni.
Tovább
2013.
május
19. 04:47

Két hét maradt az árfolyamrögzítésre

Két hét maradt az árfolyamrögzítésre Még két hétig, május végéig léphetnek be a törlesztési nehézségekkel küzdő devizahitelesek az árfolyamgát rendszerébe, amely öt évre fix törlesztést garantál számukra. Az Erste Bank devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező lakossági ügyfelei közül már 27 ezren választották az árfolyamrögzítést - tudatta az Erste Bank Hungary.
Tovább
2013.
május
18. 13:10

A parlament előtt a Varga-csomag

A parlament előtt a Varga-csomag Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a 2013-as költségvetésről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot, amely a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében meghozott intézkedések egy részének végrehajtását tartalmazza.
Tovább
2013.
május
14. 08:26

Többmilliós megtakarítás jobb hitelkonstrukcióval

Többmilliós megtakarítás jobb hitelkonstrukcióval Akár többmillió forintot is meg lehet takarítani egy jobb konstrukcióval a hitelkiváltások mostani időszakában, ugyanis nagy az eltérés a végtörlesztéshez kapcsolódóan felvett kölcsönök teljes hiteldíj mutatója (THM) és a hitelkiváltásra igénybe vehető hiteltípusok költségei között - tette közzé a BankRáció.hu banki termék-összehasonlító portál.
Tovább
2013.
május
10. 14:18

Megkaptuk Varga csomagját

Megkaptuk Varga csomagját A magyar kormány a kormány.hu internetes portálon pénteken közzétette, hogy a túlzottdeficet-eljárás megszüntetése érdekében hozott egyenlegjavító intézkedéseknek tételesen mekkora hatása lesz 2013-2014-ben a költségvetés egyes elemeinél.
Tovább
2013.
május
10. 10:56

Éledezik az ingatlanpiac a Balaton és a többi tó körül

Éledezik az ingatlanpiac a Balaton és a többi tó körül A múlt évben a vízparti üdülőövezetek többségében élénkült az ingatlanpiaci forgalom, az idén április elején elindult a pezsgés - közölte az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank pénteken.
Tovább
2013.
május
09. 07:31

Nincs munka, ezért nem tudunk fizetni

Nincs munka, ezért nem tudunk fizetni A magyar lakosság fizetésképtelenségi okai között a leggyakoribb a munkanélküliség, derült ki az Intrum Justitia belső kutatásából. A követeléskezelő vállalat szerdai közleményében ismerteti: az esetek felében a munkanélküliség volt a fizetésképtelenség oka, összességében pedig 75 százalék jelölte meg az alacsony, vagy nem létező jövedelmet a nemfizetés indokaként.
Tovább
2013.
május
02. 10:07

Gyorsvonati felárat vezet be a MÁV

Gyorsvonati felárat vezet be a MÁV Május közepétől a menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok használata esetén kötelező lesz gyorsvonati pótjegyet váltani. Az e-ticket rendszerben jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak csak június elsejétől kell megvásárolniuk a pótjegyet.
Tovább
2013.
április
29. 07:10

Törvénybe foglalhatja a rezsicsökkentést a Ház

Törvénybe foglalhatja a rezsicsökkentést a Ház Az Országgyűlés mai ülésén törvénybe foglalhatja az eddig bevezetett, valamint a nyárra tervezett rezsicsökkentéseket. A Ház ülése 13 órakor a megszokott rendben kezdődik, a napirend előtti felszólalásokat az interpellációk, majd az azonnali kérdések és kérdések követik.
Tovább
2013.
április
27. 10:35

Az MSZP csökkentené az élelmiszerárakat

Az MSZP csökkentené az élelmiszerárakat Az MSZP szerint egyre jobban elszegényednek az emberek, egyre kevesebb jut a megélhetésre, ezért az álláspontjuk szerint igazságtalan rezsicsökkentéssel szemben az élelmiszerárak 22 százalékos csökkentése érdekében gyűjtik az aláírásokat.
Tovább
2013.
április
25. 12:15

Az öngondoskodás lehetőségei

Az öngondoskodás lehetőségei Egyre elérhetetlenebbnek tűnik a tisztes megélhetést nyújtó állami nyugdíj, ezzel párhuzamosan pedig felértékelődik az öngondoskodás szerepe. Az önkéntes pénztárakkal és a pénztári működés adózási támogatásával a nemzetgazdasági cél éppen az egyéni öngondoskodás növelése, a munkáltatók támogatásával kiegészítve a megtakarítási forrásokat. A pénztáraktól azonban sokan idegenkednek, mert nehezen látják át működésüket.
Tovább
2013.
április
23. 09:48

„Szégyellje magát az, aki miatt nem tudom fizetni a számlát!”

„Szégyellje magát az, aki miatt nem tudom fizetni a számlát!” A nyugdíjastól a vállalkozókig ma már minden társadalmi rétegből vannak a zálogházaknak ügyfeleik. Egyre többen nem tudják kiváltani ékszereiket.
Tovább
2013.
április
22. 12:27

Hétköznapi betegségek után is kérhet adókedvezményt

Hétköznapi betegségek után is kérhet adókedvezményt Rengeteg szja-kedvezmény marad bent a rendszerben - hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu írása. A súlyosan fogyatékos magánszemélyek által igénybe vehető kedvezmények mellett akár olyan gyakori egészségügyi problémák esetén is kérhető adókedvezmény, mint a kettes típusú cukorbetegség vagy különböző szívbetegségek.
Tovább
2013.
április
21. 09:10

A válság sem árt a "brit" szupergazdagoknak

A válság sem árt a "brit" szupergazdagoknak A brit gazdaság ismétlődő recessziójával dacolva vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő leggazdagabb ezer mágnás becsült vagyonáról.
Tovább
2013.
április
18. 18:24

Menekülnének a bankoktól a nyugdíjasok

Menekülnének a bankoktól a nyugdíjasok Visszaállnak a postai kézbesítésre a nyugdíjasok, mert a tranzakciós adó miatt díjakat emelő bankokból nem kérnek. Egy-egy meggondolatlan számlafelmondás azonban akár egy teljes hónapnyi bevételtelenséget eredményezhet, ezért érdemesebb inkább körülnézni. Megjelentek már a speciális számlacsomagok is.
Tovább
2013.
április
14. 23:35

Rogán Antal: lesz még rezsicsökkentés

Rogán Antal: lesz még rezsicsökkentés A Fidesz-frakció szeptember eleji kihelyezett frakcióülésén fogja meghallgatni a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamos energia árát, illetve a fűtési költségeket - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az M1 A Lényeg című műsorában vasárnap este.
Tovább
2013.
március
28. 08:37

Keményen megbüntették az Allianz nyugdíjpénztárt

Keményen megbüntették az Allianz nyugdíjpénztárt Iratmegőrzési szabályok megsértése miatt a PSZÁF 10 millió forintos felügyeleti bírságot rótt ki az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárra, és kezdeményezte az ügyvezető, valamint az ügyvezető-helyettes felmentését, továbbá az előbbit 1 millió forint, az utóbbit 600 ezer forint, az igazgatótanács elnökét pedig 100 ezer forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.
Tovább
2013.
március
25. 10:25

Varga Mihály: nincs igazi megoldás a devizahiteleseknek

Varga Mihály: nincs igazi megoldás a devizahiteleseknek Nagyon jó lenne, ha volna egy végleges megoldás a devizahitelesek ügyében, de az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs ilyen - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak hétfőn adott interjújában. Hozzátette: részekre bontott megoldások lehetségesek, és csak a meglévő eszközöket kell alkalmazni a devizaadósok esetében. Új eszközökről csak akkor lehet érdemben tárgyalni, ha azokról a partnerekkel - például bankszövetséggel - vállalható kompromisszumot sikerül kialakítani.
Tovább
2013.
március
22. 09:51

Orbán: ha kell, erőből folytatjuk a csökkentést

Orbán: ha kell, erőből folytatjuk a csökkentést Ha nem alakul ki együttműködés a kormány és a közműszolgáltatók között, a kabinet erőből folytatja a rezsicsökkentést, hogy a díjak az európai átlagszint alá mérséklődjenek - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2013.
március
17. 10:58

Szja-val vágják meg a nyugdíjak egy részét

Szja-val vágják meg a nyugdíjak egy részét Adónak látszó intézkedéssel csökkentették a fegyveres erőktől korhatár előtt nyugdíjazottak járandóságát. A kedvezmények rendszerének kiigazítása szakértők szerint jó irány, ám a döntés alkotmányossági kérdéseket is felvethet - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2013.
március
17. 05:59

Bőven megéri a hőszigetelés

Bőven megéri a hőszigetelés A magyar ingatlanpiac eljutott odáig, hogy a lakás árában elismerje az energetikai felújítások költségét, így annak megtérülésénél már nemcsak a rezsi csökkenését, de a lakás értéknövekedését is figyelembe lehet venni - közölte az FHB Bank.
Tovább
2013.
március
13. 16:22

A magán-nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termeltek, mint az önkéntesek

A magán-nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termeltek, mint az önkéntesek Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékos volt, a magán-nyugdíjpénztári szektorban a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalékot tett ki - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Tovább
2013.
március
13. 09:54

Majdnem duplájára emelkedett a krumpli ára

Majdnem duplájára emelkedett a krumpli ára Januárban a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ebben a hónapban is érvényesülő tendencia, hogy az élő állatok és állati termékek árának növekedése (7,4 százalék) kisebb mértékű, mint a növényi termékek áremelkedése (24,2 százalék). A termelői árak alakulását alapvetően a burgonya árának jelentős (88,7 százalék) emelkedése és a nagy súlyt képviselő gabonafélék árának növekedése (32,5 százalék) befolyásolta – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2013.
március
08. 08:12

Egyre több a szegény ember

Egyre több a szegény ember Az elmúlt években nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség a magyar társadalmon belül, több a szegény, és csökkent az alsó középosztálybeliek, valamint a gazdagok aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Társadalmi Riport 2012 kötetéből.
Tovább
2013.
március
07. 14:57

Nem gondoskodunk a jövőnkről

Nem gondoskodunk a jövőnkről Nem állunk jól a nyugdíjas évekre való felkészülésben, ami nem pusztán a szándékon múlik. A magyar lakosság túlnyomó részének nincs lehetősége gondoskodni a jövőjéről a napi megélhetés finanszírozása mellett. Ebben a helyzetben nagy felelősség hárul a munkáltatókra, valamint a kormányra is, hogy milyen ösztönzőkkel próbálja alakítani szemléletünket, és terelni a forintjainkat.
Tovább
2013.
március
07. 10:08

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka Tavaly év végére mindössze 310 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban némi eszközátadás és adósságtörlesztés után.
Tovább
2013.
március
02. 07:53

Látszatra idős ikerpár rabolt bankot Svájcban

Látszatra idős ikerpár rabolt bankot Svájcban Látszatra idős ikerpár rabolt ki egy bankot Svájcban, valójában azonban korukat annyira meghazudtoló sebességgel futottak el, hogy csakis jóval fiatalabbak lehettek külsejüknél.
Tovább
2013.
február
27. 09:46

A vihar és a jégverés okozza a legnagyobb károkat

A vihar és a jégverés okozza a legnagyobb károkat Kelet-Közép-Európa országaiban évek óta a viharok és a jégverések okozzák a legnagyobb károkat, s annak ellenére, hogy az utóbbi néhány évben nem voltak komoly természeti katasztrófák a régióban, a trendek egyértelműek, a biztosítottak anyagi kárai folyamatosan növekednek - közölte a Generali PPF Holding.
Tovább
2013.
február
23. 05:14

Érezzük a válságot

Érezzük a válságot A magyarok 88 százaléka látta válságosnak a gazdaság helyzetét a múlt év negyedik negyedévében, a harmadik negyedévben 89 százalék gondolta ezt. Ugyanakkor a recessziót említők 85 százaléka vélte úgy a negyedik negyedévében, hogy az ország a következő tizenkét hónapban nem lábal ki a gazdasági válságból, míg az előző negyedévben ez az arány még 82 százalék volt - derül ki a Nielsen piackutató intézet ötvennyolc országban elvégzett felméréséből.
Tovább
2013.
február
19. 17:31

Elbukta a nyugdíjvagyon egy részét az állam

Elbukta a nyugdíjvagyon egy részét az állam Körülbelül 280 milliárd forinttal csökkent a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona a decemberi adatok alapján, a pénztártagoktól átvett vagyon ennyivel csökkent az átértékelődések miatt - számolta ki a Portfolio.hu. Az elemzés rámutat: az állam a lehető legrosszabbkor vette át a vagyont, a régiós tőzsdék a csúcsukon voltak, ráadásul fokozatosan el kellett adni az eszközöket, így nem volt lehetőség kiülni a rosszabb időszakokat.
Tovább
2013.
február
18. 15:01

A nyugdíjak megadóztatását fontolgatja a francia kormány

A nyugdíjak megadóztatását fontolgatja a francia kormány A kormány megvárja a családpolitikáról készülő jelentést, mielőtt döntést hoz a családi segélyek esetleges megadóztatásáról - közölte hétfőn Pierre Moscovici francia gazdasági miniszter. A javaslatot - amely azonnal tiltakozást váltott ki az ellenzék részéről - vasárnap este fogalmazta meg a számvevőszék elnöke. Didier Migaud szerint a nyugdíjak megadóztatása is megfontolandó az állami bevételek növelése érdekében.
Tovább
2013.
február
18. 08:55

Mintegy 600 pályázó jelentkezett Ócsára

Mintegy 600 pályázó jelentkezett Ócsára A jogszabályban meghatározott február 15-i határidő lejártáig 588 pályázó jelentkezett az ócsai lakóparkban épült szociális lakások bérleti jogára.
Tovább
2013.
február
14. 11:19

A menekülési utat keresik a nyugdíjalapok

A menekülési utat keresik a nyugdíjalapok A nagyobb intézményi befektetők folytatták 2012-ben a korábban megkezdett portfólió átrendezést, az alacsony kamatkörnyezetben a globális stratégiák, valamint az alternatív eszközosztályok voltak keresettek. Csak utóbbi eszközosztályba 12 milliárd dollár érkezett világszerte, ami 70%-kal magasabb mint 2010-ben. A Towers Watson szakértője szerint alapvető változásra nem kell számítani 2013-ban, az intézményi befektetőkön nyomás van, a hozamvadászat miatt el kell mozdulniuk a kockázatosabb eszközök felé. Ráadásul a régiós befektetések helyett egyre inkább globálisan kell gondolkozniuk - írja a Pensions & Investments.
Tovább
2013.
február
13. 11:07

Idén többen üdülhetnek az Erzsébet-program keretében

Idén többen üdülhetnek az Erzsébet-program keretében A tavalyi üdülési csekkek fel nem használt részéből 498 millió forinttal megemelik az Erzsébet-program 2,5 milliárd forintos induló összegét, így idén kétszer annyi nagycsaládos és nyugdíjas üdülhet - jelentette be Nagy Anna, a program szóvivője.
Tovább
2013.
február
12. 16:44

A vidéki nyugdíjasokat érinti leginkább az energiaszegénység

A vidéki nyugdíjasokat érinti leginkább az energiaszegénység Magyarországon 380 ezer, Európában legalább 50 millió háztartás él úgynevezett energiaszegénységben - ismerteti a kutatási adatokat a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation Kft.
Tovább
2013.
február
08. 09:28

Rogán: júliusban lesz újabb rezsicsökkentés

Rogán: júliusban lesz újabb rezsicsökkentés Július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülés után.
Tovább
2013.
február
07. 14:30

Önellátásra tanít Ancika

Önellátásra tanít Ancika Paks: A karitatív akcióiról ismert nyugdíjas Ancika abban igyekszik segíteni, hogy a rászorulók visszanyerjék az önellátás képességének reményét, az érzést, hogy tehetnek valamit helyzetük javításáért.
Tovább
2013.
február
05. 19:28

A tehetősebbek költenek egészségmegőrzésre

A tehetősebbek költenek egészségmegőrzésre A lakosság egyharmadát jelentő magasabb jövedelmű csoportokban elsősorban a megelőzés és az egészségmegőrzés az egészségügyi kiadások fő célja, a kétharmadot kitevő alacsonyabb jövedelműek viszont főként a betegségek kezelésére és a betegségek melletti egészség-fenntartásra költenek a Gfk Hungária Egészséggazdasági Monitorának felmérése szerint.
Tovább
2013.
február
05. 08:03

Lehet, hogy kiigazodunk a számlán?

Lehet, hogy kiigazodunk a számlán? A hétfői Magyar Közlönyben megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter azon rendelete, amely meghatározza az energiaszolgáltatók által a felhasználók részére kibocsátott számlák számlaképére vonatkozó követelményeket. A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
Tovább
2013.
február
03. 11:40

Tovább csökkentené a rezsit Lázár János

Tovább csökkentené a rezsit Lázár János A megélhetési költségek csökkentésének egyik fontos lépése volt a gáz és az áram árának mérséklése, azonban további intézkedésekre van szükség - jelentette ki Lázár János.
Tovább
2013.
január
28. 10:38

Jogsértő a magán-nyugdíjpénztári befizetések részleges elvonása

Jogsértő a magán-nyugdíjpénztári befizetések részleges elvonása Az ombudsman szerint sérti a tulajdonhoz való jogot a magán-nyugdíjpénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása. Szabó Máté hivatala erről adott ki közleményt.
Tovább
2013.
január
25. 19:54

Szja - Kezdődik a bevallási időszak

Szja - Kezdődik a bevallási időszak Kezdődik a személyi jövedelemadó (szja) bevallási időszak, 2012-ben szerzett jövedelméről több mint 4 millió magánszemélynek kell valamilyen módon számot adnia - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Tovább
2013.
január
21. 16:36

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás Az ombudsman szerint az egészségügyi alapellátó tevékenység finanszírozása évek óta nem a valós ráfordítások és szükséges összegek figyelembevételével történik, és ez Szabó Máté szerint ellentétes a jogbiztonság elvével.
Tovább
2013.
január
20. 14:51

Így drágultak az élelmiszerek

Így drágultak az élelmiszerek Világszerte megfigyelhető az élelmiszerárak folyamatos emelkedése, időszakonként kisebb vagy nagyobb hullámokban. A drágulás motorja egyrészt a mezőgazdasági alapanyagok árának emelkedése, másik oldalról a nagy felvevőpiacok szívóereje - írja az Élelmiszer Online.
Tovább
2013.
január
20. 10:49

Így adózunk 2013-ban

Így adózunk 2013-ban Ez évtől változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató.
Tovább
2013.
január
18. 14:42

Kevesebb élelmiszerre többet költöttünk

Kevesebb élelmiszerre többet költöttünk Az élelmiszerek, illetve napicikkek forgalma az eladott árumennyiséget tekintve együttvéve 8 százalékkal csökkent 2007-től, miközben csaknem 700 milliárd forinttal többet hagytak az áruházak pénztáraiban a vásárlók - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).
Tovább
2013.
január
17. 15:18

A régióban Magyarország a második helyen áll a lakossági megtakarításban

A régióban Magyarország a második helyen áll a lakossági megtakarításban Jelenleg Magyarország az egy főre jutó 769 eurós lakossági megtakarítással a második helyen áll a régióban a szlovén 1150 eurós teljesítmény után, 2017-re a magyar megtakarítás a másfélszeresére növekszik - mondta Michal Valentik, a Generali PFP befektetési ágazatának vezető stratégája egy csütörtöki sajtótájékoztatón.
Tovább
2013.
január
16. 10:33

5,7 százalék volt az infláció 2012-ben

5,7 százalék volt az infláció 2012-ben A fogyasztói árak 2012-ben átlagosan 5,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, és decemberben 5,0 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberhez viszonyítva nem változtak a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább
2013.
január
08. 12:52

Tízből nyolc magyar recesszióra készül

Tízből nyolc magyar recesszióra készül Magyarországon a munkavállalók 78 százaléka számít a gazdasági helyzet további súlyosbodására a Randstad munkaerő-piaci szolgáltató felmérése szerint, amelyből az is kiderül, hogy a görögök után a magyarok látják a legsötétebben a jövőt.
Tovább
2013.
január
05. 15:45

Rendeletben köteleznék az áramszolgáltatókat a rezsicsökkentés betartására

Rendeletben köteleznék az áramszolgáltatókat a rezsicsökkentés betartására A Fidesz szerint már hétfőn új miniszteri rendelet születhet arról, hogy a gázszolgáltatókhoz hasonlóan az áramszolgáltatóknak is kötelező legyen új számlákat kiállítaniuk, ha jogszabályi változás történt az árképzésben.
Tovább
2013.
január
04. 18:13

A rezsicsökkentés a februárban érkező számlán érződik majd

A rezsicsökkentés a februárban érkező számlán érződik majd A 2013. január elsejével végrehajtott lakossági rezsiköltség-csökkentés hatása először a januári fogyasztásról kiállított, februárban kibocsátott számlán érződik majd - mondta el Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.
Tovább
2013.
január
02. 18:40

Itt a tranzakciós illeték

Itt a tranzakciós illeték A magyar bankszektor a törvényi előírásoknak megfelelően 2013. január elsejével megkezdte a tranzakciós illeték beszedését - közölte a Magyar Bankszövetség.
Tovább
2013.
január
02. 11:35

Változási kiskáté

Változási kiskáté Sok minden változik az újév beköszöntével, valóban egykulcsos, 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó, 10 százalékkal csökken a gáz, az áram, és a távfűtés ára, a nyugdíjak 5,2 százalékkal nőnek, jön a kiva és a kata.
Tovább
2013.
január
02. 09:55

Még nincs végleges döntés az élelmiszeráfáról

 Még nincs végleges döntés az élelmiszeráfáról Egyelőre lepattant a kormányról a hazai élelmiszeripar meghatározó cégeit tömörítő lobbicsoport javaslata az alapvető élelmiszerek áfájának tíz százalékra csökkentéséről - írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
december
30. 08:58

Emelkednek a postai szolgáltatások árai

Emelkednek a postai szolgáltatások árai A Magyar Posta Zrt. a lakosság által leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások körében átlagosan az inflációnál kisebb mértékben emeli árait 2013. január elsejétől.
Tovább
2012.
december
28. 18:59

Nem takarékosak a magyarok

Nem takarékosak a magyarok Ha a fogyasztók 10 százalékkal több jövedelmet kapnának, akkor ebből - európai átlagban - 2 százalékot fordítanának megtakarításra, míg a magyarok csak 1,3 százalékot, ami messze a legalacsonyabb a régiós országokhoz képest - közölte a Nielsen piackutató cég.
Tovább
2012.
december
23. 09:12

Így tervezi a rezsicsökkentést a kormány

Így tervezi a rezsicsökkentést a kormány Megjelent a Magyar Közlönyben szombaton az a rendelet, amelynek alapján januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről december 12-én döntött a kormány.
Tovább
2012.
december
20. 10:15

Március végéig igényelhető az árfolyamrögzítés

Március végéig igényelhető az árfolyamrögzítés 2012. december 31-éről 2013. március 29-ére tolta ki az árfolyamgát igénylésének lehetőségét egy törvénymódosítás.
Tovább
2012.
december
19. 11:40

Jobb év lesz 2013?

Jobb év lesz 2013? Egy felmérés szerint a világ polgárainak többsége bízik abban, hogy 2013 jobb éve lesz, mint amilyen az idei volt. Az Ipsos legújabb kutatásában megkérdezetteknek több mint a fele nem bánja, hogy véget ér a 2012-es év, mert a saját élete és családja szempontjából kedvezőtlen időszaknak minősítették azt. A magyarok évértékelője lett a leginkább negatív: 74 százalék szerint nekik csak rosszat hozott az óév.
Tovább
2012.
december
16. 09:40

Óvatosan a bankkártyával!

Óvatosan a bankkártyával! Az ünnepi időszakban megnövekvő pénzforgalomban használjuk elővigyázatosan bankkártyánkat mind a fizetések, mind a készpénzfelvételek alkalmával, s ne feledkezzünk el az óvatosságról az internetes fizetések és az internetbank használata során sem - hívja fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség.
Tovább
2012.
december
15. 09:06

Csökken a lakosság megtakarítási képessége

Csökken a lakosság megtakarítási képessége Bizonytalanság, nagyon alacsony hitelfelvételi kedv, csökkenő megtakarítási képesség és nem túl intenzív folyószámla-használat jellemzi a magyar lakosság bankhasználati szokásait - derül ki a PwC Magyarország megbízásából készült kutatásból.
Tovább
2012.
december
14. 16:44

Mennyit tegyünk félre, hogy millióink legyenek nyugdíjas éveinkben?

Mennyit tegyünk félre, hogy millióink legyenek nyugdíjas éveinkben? Az életkor előrehaladtával egyre többen terveznek saját megtakarítást nyugdíjas korukra, de valós tartalékkal csak a nyugdíj előtt állók negyede rendelkezik. Pedig létezik az előtakarékosságnak állam által is támogatott, adómentes formája - hívja fel a figyelmet a penzcentrum.hu.
Tovább
2012.
december
10. 14:03

Megváltozik egyes szociális támogatások kifizetésének rendje

Megváltozik egyes szociális támogatások kifizetésének rendje Egyes szociális támogatásokat 2013 februárjától a fővárosi és megyei kormányhivatalok folyósítják a települési jegyzők, illetve a városi gyámhivatalok helyett, illetve a házipénztári kifizetést felváltja a postai kézbesítés vagy a bankszámlára utalás - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága.
Tovább
2012.
december
07. 18:18

Megsarcolják a nyugdíjpénzt is

Megsarcolják a nyugdíjpénzt is A tranzakciós illetéket az önkéntes nyugdíjpénztárak átháríthatják, többen meg is teszik majd - írja az azénpénzem.hu. A portál számításai szerint jövőre az új adó mintegy 120 millió forinttal rövidítheti meg a nyugdíjpénzt felvevőket. Az egészségpénztáraknak ezt a költséget magukra kell vállalniuk.
Tovább
2012.
december
07. 16:44

Legkevesebbet a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre

Legkevesebbet a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre Közép-Európában leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre - derült ki a prágai International Personal Finance (IPF) nemzetközi felméréséből, amelynek eredményét a Právo című cseh napilap ismertette pénteken.
Tovább
2012.
december
05. 16:59

Angliában sem tudják, hogy mi lesz a nyugdíj után

Angliában sem tudják, hogy mi lesz a nyugdíj után Egy nemrég készített felmérés szerint a befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapokban megtakarítók nagy részének fogalma sincs, hogy mekkora jövedelemre számíthat nyugdíjba vonulása után, vagy, hogy mennyiben változik ez az összeg a várható élethosszától függően. Akik mégis figyelembe veszik ezt, jellemzően alulbecsülik várható életkorukat.
Tovább
2012.
november
30. 08:28

Devizahitel - Még lehet kérni árfolyamgátat

Devizahitel - Még lehet kérni árfolyamgátat A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint az idén október 31-ig 78 610 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások a rögzített árfolyamú törlesztést vállaló deviza alapú jelzáloghitelesek igénylése alapján - közölte a PSZÁF a honlapján.
Tovább
2012.
november
28. 09:43

Nyugdíjperek jönnek 2013-tól

Nyugdíjperek jönnek 2013-tól Mielőtt kisadózóvá válnánk, érdemes a társadalombiztosítás oldaláról is szemügyre venni a katáról szóló jogszabályt, mert az számos meglepetést tartogat – derült ki a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett Adómozaik konferencia második napján. Jövőre adattisztításba és adategyeztetésbe kezd a nyugdíjbiztosító, amit a munkaügyi bíróságokon perek sokasága követhet.
Tovább
2012.
november
27. 17:43

Karácsonykor tudatosabb ajándékvásárlásra lehet számítani

Karácsonykor tudatosabb ajándékvásárlásra lehet számítani Az idei karácsonykor tudatosabb ajándékvásárlásra lehet számítani, a korábbi évek tendenciáinak megfelelően idén is a konyhai kisgépek, szépségápolási és szórakoztató elektronikai termékek iránt nőhet a kereslet - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet.
Tovább
2012.
november
27. 10:14

A Budapest Magánnyugdíjpénztár várja a megszűnő pénztárak tagjait

A Budapest Magánnyugdíjpénztár várja a megszűnő pénztárak tagjait A Budapest Magánnyugdíjpénztár megnövekedett forgalomra számít az újabb pénztári végelszámolásról szóló hírek kapcsán, és felkészülten várja az átlépni kívánó pénztártagokat - jelentette be a nyugdíjkassza.
Tovább
2012.
november
26. 10:12

Egyetlen rokkant sincs biztonságban?

Egyetlen rokkant sincs biztonságban? Bárkit bármikor berendelhetnek felülvizsgálatra, az 57 évesnél idősebb rokkantnyugdíjasokat és a féllábúakat is, hogy aztán közöljék velük: január 1-jétől már csak 41 ezer 800 forintra jogosultak. A nyugdíjbiztosító nem válaszol a kérdéseinkre - írja a Vasárnapi Hírek.
Tovább
2012.
november
25. 09:35

Továbbra is veszteséges a nyugdíjkasszák működése

Továbbra is veszteséges a nyugdíjkasszák működése A magán-nyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak működési eredménye egyaránt negatív volt a harmadik negyedévben, taglétszámuk csökkent, az egészségpénztárak tagjainak száma ugyanakkor tovább növekedett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorselemzése szerint.
Tovább
2012.
november
23. 09:44

Nyugdíjügy: adóztatnak vagy nem?

Nyugdíjügy: adóztatnak vagy nem? Féligazságok és teljes hazugságok a nyugdíjak adóztatása körül. Bármit mond a kormány a nyugdíjak megadóztatásának elvetéséről, nehéz hinni nekik - olvasható az MSZP közleményében. Selmeczi Gabriella szerint viszont épp szocialisták akarták megadóztatni a nyugdíjakat.
Tovább
2012.
november
23. 09:07

Marad az utazási kedvezmények egy része

Marad az utazási kedvezmények egy része A 6 éven aluli gyermekek és a 65 év feletti nyugdíjasok ingyen utazhatnának továbbra is, megmarad a rokkantak és diákok kedvezménye is - értesült a Híradó. A többi kedvezményt viszont eltörölnék.
Tovább
2012.
november
21. 14:21

Meg kell oldani a nyugdíjasok járulékfizetését

Meg kell oldani a nyugdíjasok járulékfizetését Valahogyan meg kell oldani, hogy a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizessenek - mondta a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős volt miniszteri biztos.
Tovább
2012.
november
19. 09:06

48 millió forintos vízszámlát kapott egy debreceni nyugdíjas

48 millió forintos vízszámlát kapott egy debreceni nyugdíjas A számla szerint a nyugdíjas férfi két hónap alatt annyi vizet használt el, mint egész Debrecen két nap alatt.
Tovább
2012.
november
19. 08:19

Újabb összeférhetetlenség az állami pénzek környékén?

Újabb összeférhetetlenség az állami pénzek környékén? A jelenlegi jogi szabályozás alapján úgy tűnik, hogy Nátrán Roland egyszerre a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap Irányító Testületének elnöke és az Eximbank vezérigazgatója. Egyszer már volt törvénymódosítás hasonló eset miatt, de most bonyolultabb a helyzet.
Tovább
2012.
november
17. 09:26

A magán-nyugdíjpénztárak jövője a szabályozáson múlik

A magán-nyugdíjpénztárak jövője a szabályozáson múlik További magán-nyugdíjpénztári végelszámolások és beolvadások várhatóak, amennyiben a szabályozás nem változik, ezért a június 30-án még működő 11 magánnyugdíjpénztár számára kulcsfontosságú a működést szabályozó feltételek alakulása - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nemrég publikált kockázati jelentésében.
Tovább
2012.
november
15. 11:20

Csökkentik a nyugdíjakat Japánban

Csökkentik a nyugdíjakat Japánban A fogyasztói árak csökkenése miatt két és fél százalékkal csökkenteni kell a nyugdíjakat Japánban - határozott egy parlamenti bizottság szerdán.
Tovább
2012.
november
09. 19:59

Tömegével jönnek a nyugdíjbiztosítási ellenőrzések

Tömegével jönnek a nyugdíjbiztosítási ellenőrzések Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) jövő évi ellenőrzési tervét. A fő feladat a nyugdíjak megállapításhoz szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól, de a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek - tudta meg a Napi Gazdaság.
Tovább
2012.
november
05. 12:16

2015-ig biztosan óvatosak lesznek a bankok

2015-ig biztosan óvatosak lesznek a bankok A magyar bankrendszer likviditása és tőkehelyzete erős, de 2015-ig sem a vállalati, sem a lakossági szektorban nem várható érdemi hitelállomány-növekedés - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében.
Tovább
2012.
november
05. 10:32

Jövő héten már hozzák a megemelt nyugdíjakat

Jövő héten már hozzák a megemelt nyugdíjakat A jövő héten a postások kétszer csöngetnek a nyugdíjasoknál: 2,7 millió ember 1,6%-os emelést kap, ami átlagosan 15 200 forintos pluszt jelent. Figyelem, van, akinek kérnie kell a különbözetet.
Tovább
2012.
október
25. 10:15

Egyre kevesebben rendelkeznek megtakarítással

Egyre kevesebben rendelkeznek megtakarítással Fél év alatt 63 százalékról 56-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával - állapította meg az OTP Öngondoskodási Index reprezentatív kutatásában.
Tovább
2012.
október
24. 15:52

Megállhat a lakásárak csökkenése

Megállhat a lakásárak csökkenése Az év első háromnegyedében 70 ezer körüli lakóingatlan cserélt tulajdonost, csaknem 10 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában - derül ki az Otthon Centrum (OC) legfrissebb elemzéséből. Az ingatlan franchise hálózat a teljes évre a korábbihoz hasonlóan 90 ezer tranzakcióval számol, várakozásai szerint az árak csökkenése nagy valószínűséggel megáll az idén.
Tovább
2012.
október
23. 11:27

Bezárhatnak a magánpatikák

Bezárhatnak a magánpatikák A jövőre tervezett 70-80 milliárd forintos "megtakarítás" miatt az összes magyar magángyógyszertár megszűnhet - közölte a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége.
Tovább
2012.
október
22. 09:40

Kúsznak felfelé az élelmiszerárak

Kúsznak felfelé az élelmiszerárak A következő félévben élelmiszer árrobbanásra nem, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsőben megvalósuló, 10 százalék körüli élelmiszer áremelkedést vár az Agrárgazdasági Kutató Intézet.
Tovább
2012.
október
22. 09:25

Matolcsy kitart

Matolcsy kitart A kormány az Európai Unió bírálata ellenére kitart gazdaságpolitikája mellett - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tovább
2012.
október
21. 08:39

200 milliós bírság az ING alapkezelőjének

200 milliós bírság az ING alapkezelőjének Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mert a cég a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING az önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári tagjaitól - közölte a PSZÁF, hozzátéve, hogy a feltárt jogszabálysértések miatt a felügyelet a nyomozóhatósághoz is fordult.
Tovább
2012.
október
21. 07:54

Október végéig a kormány elé kerül a segélyplafon-tervezet

Október végéig a kormány elé kerül a segélyplafon-tervezet Október végéig kell a kormány elé terjesztenie Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a segélyezési plafonról szóló törvénymódosítás tervezetét - derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából, amelyben kormányhatározat jelent meg a 2013-as büdzsé egyenlegét javító lépésekkel kapcsolatos feladatokról.
Tovább
2012.
október
18. 18:57

A palettán lehetett a nyugdíjak csökkentése is

A palettán lehetett a nyugdíjak csökkentése is A kormány bízik abban, hogy az év közbeni folyamatok jövőre igazolni fogják várakozásait, és ezért bizonyos intézkedéseket nem kell megtenni - fejtette ki a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában Banai Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy miért kellett ennyire sietni a legújabb kiigazító intézkedésekkel és milyen "étlapról" válogatott a kormány.
Tovább
2012.
október
18. 17:05

Továbbra is Telki lakói a leggazdagabbak Magyarországon

Továbbra is Telki lakói a leggazdagabbak Magyarországon Továbbra is Telkiben a legnagyobb a vásárlóerő Magyarországon, a második helyen Csopak, a harmadikon Üröm áll - derül ki a GfK csütörtökön bemutatott 2012-es vásárlóerő-tanulmányából.
Tovább
2012.
október
18. 10:50

Gyakrabban járnak magánorvoshoz és patikába az egészségpénztár-tagok

Gyakrabban járnak magánorvoshoz és patikába az egészségpénztár-tagok Az egészségpénztári kártya terhére vásárolt termékek körét a gyógyszerek vezetik, de a tagok közül többen, rendszeresen vesznek igénybe magánfinanszírozású egészségügyi ellátást - derül ki az OTP Egészségpénztár felkérésére végzett kutatásból.
Tovább
2012.
október
18. 10:33

Hitelből is megéri a lakás energetikai felújítása

Hitelből is megéri a lakás energetikai felújítása Már évi 2 százalékos energiaár-emelkedés esetén megéri hitelből felújítani a lakást, ha nagyobb lesz az áremelkedés, akkor pedig már jelentősebb haszonhoz juthat a tulajdonos - közölte az OTP Lakástakarék.
Tovább
2012.
október
17. 15:42

Adományok a szegénység elleni küzdelem világnapján

Adományok a szegénység elleni küzdelem világnapján Ruhát, élelmiszert és tűzifát is adományoznak országszerte a segélyszervezetek a rászorulóknak szerdán, a szegénység elleni küzdelem világnapján.
Tovább
2012.
október
16. 08:59

Drágul a cigaretta és az alkohol

Drágul a cigaretta és az alkohol Jövedékiadó-emelésekről döntött a parlament hétfőn az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében. A dohánytermékeké a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő, a jövő év helyett már december 1-jén.
Tovább
2012.
október
16. 08:07

Most lenne érdemes lakást venni

Most lenne érdemes lakást venni Egyre többet engednek az eladók a meghirdetett árból a lakáspiacon, országos átlagban az engedmény az első háromnegyed év adatai alapján 13 százalék volt, egy százalékponttal több, mint tavaly ilyenkor - közölte felmérése eredményét az Otthon Centrum (OC).
Tovább
2012.
október
15. 19:22

Nekimegy az óriásbankoknak egy amerikai nyugdíjas

Nekimegy az óriásbankoknak egy amerikai nyugdíjas Otthonukból kiebrudalt adósok ezreit toborozza egy amerikai nő, hogy kártérítésért pereljék a világ vezető bankjait. Azt állítják, dollárezreket gomboltak le róluk jogtalanul.
Tovább
2012.
október
15. 10:05

A magyar bankokból menekítik a leginkább a pénzt

A magyar bankokból menekítik a leginkább a pénzt A legutóbbi adatok tanúsága szerint a nyugat-európai tulajdonos bankok fokozatos ütemben ugyan, de folytatják közép- és kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának szűkítését, és a folyamat a magyar bankrendszert "aránytalan mértékben" sújtja - vélekedtek új elemzésükben az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági kutatóműhely és tanácsadó cég felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai.
Tovább
2012.
október
14. 11:09

Kínát a reformok, Japánt a nők menthetik meg

Kínát a reformok, Japánt a nők menthetik meg A kínai gazdaság lassulása tartós maradhat, ha az új vezetés nem kezd bele a gazdaság szerkezeti átalakításába, a demográfiai és munkaerő-piaci folyamatok pedig egész Ázsia jövőjét alááshatják - hangzott el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tokiói közgyűlésén rendezett vitafórumon.
Tovább
2012.
október
13. 09:31

Szélparkokba menekülnek a nyugdíjalapok?

Szélparkokba menekülnek a nyugdíjalapok? Dánia egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a PensionDanmark az utóbbi időben nagy érdeklődést mutatott az infrastrukturális befektetések iránt. Elsőként Dániában fektettek be közvetlenül szélparkokba, most pedig bejelentették, hogy 50 százalékos részesedést vásároltak három amerikai szélparkban, méghozzá a német energetikai óriástól, az E.ON-tól - írja az Investment & Pensions Europe.
Tovább
2012.
október
12. 10:48

Orbán: az intézkedések fele sem kellene, de az EU rákényszerít

Orbán: az intézkedések fele sem kellene, de az EU rákényszerít A miniszterelnök szerint a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot. Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol szólt arról is, hogy nem állunk messze egy jó megállapodástól a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), továbbá jelezte, hogy az alsóközéposztályt érintő akcióterveket hirdet a kabinet jövőre.
Tovább
2012.
október
10. 12:07

Az OTP sem akarja finanszírozni magán-nyugdíjpénztárát

Az OTP sem akarja finanszírozni magán-nyugdíjpénztárát Válaszúthoz érkezett az OTP Magánnyugdíjpénztár, a tagoknak tegnap kiküldött levél szerint az OTP Bank 2013-tól nem fogja valószínűleg támogatni a pénztárat, ezért csak akkor van fennmaradási esélye, ha a tagok működési adományt adnak a pénztárnak.
Tovább
2012.
október
09. 11:58

Orbán: IMF-megállapodással könnyebb, de anélkül is menni fog

Orbán: IMF-megállapodással könnyebb,  de anélkül is menni fog A miniszterelnök szerint Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá. A megállapodással persze könnyebb a finanszírozás, de anélkül is lehetséges - közölte Orbán Viktor kedden a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XI. plenáris ülésén, Budapesten.
Tovább
2012.
október
05. 13:20

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel Az MSZP szerint a kormány saját gondatlan költségvetés-tervezését ismeri el a pénteken bejelentett "fájó és brutális" intézkedéseivel. Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közel 400 milliárd forintos hiánycsökkentő intézkedéscsomagot jelentett be.
Tovább
2012.
október
04. 10:45

IMF-javaslat a horvátoknak: 67 éves nyugdíjkorhatár

IMF-javaslat a horvátoknak: 67 éves nyugdíjkorhatár Rugalmasabb munkaerőpiac, 67 éves nyugdíjkorhatár, 10 százalékos legalacsonyabb áfakulcs, a foglalkoztatás és a keresetek ésszerűsítése a közszférában, a nyugdíj- és egészségügyi rendszer átalakítása - a többi között ezeket emelte ki a horvát közszolgálati televízió (HTV) az IMF-küldöttség javaslatai közül.
Tovább
2012.
október
04. 10:20

Matolcsy: a nyugdíjasok is részei a pénztőke elleni koalíciónak

Matolcsy: a nyugdíjasok is részei a pénztőke elleni koalíciónak Matolcsy György A pénztőke hatalmáról című cikke szerint (Heti Válasz) ma minden magyar munkavállaló, nyugdíjas, vállalkozó közmunkás a pénztőke hegemóniája ellen küzd. Nem nehéz észrevenni, hogy Matolcsy a pénztőke alatt az IMF-et is érti – bár ezt csak sejteti.
Tovább
2012.
október
03. 13:02

A hegyvidékiek és a budaörsiek keresnek a legjobban

A hegyvidékiek és a budaörsiek keresnek a legjobban A tavalyi szja-bevallások adatai szerint a főváros XII. kerületében, Hegyvidéken élőknek a legmagasabb az egy főre jutó összevont jövedelmük, 3 millió 733 ezer forint, míg a XXI. kerületben, Csepelen lakóké a legalacsonyabb, 2 millió 52 ezer forint; Pest megyében Budaörs vezet, míg Nagykőrös áll a lista végén - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleményéből.
Tovább
2012.
október
03. 11:59

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek

A nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válasza a magyar kormány korábbi levelére; a valutaalap ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával - mondta Rogán Antal szerdán a TV2 Mokka című műsorában.
Tovább
2012.
október
01. 13:18

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani

Orbán: Magyarország saját erőből meg tudja oldani Magyarország saját erőből meg tudja oldani a gondokat, így a gazdasági, pénzügyi bajokat is, az IMF-hitel nélkül is képes lesz az ország kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban; erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a szegedma.hu-nak adott interjújában.
Tovább
2012.
október
01. 11:11

Az év végéig lehet jelentkezni az árfolyamgátra

Az év végéig lehet jelentkezni az árfolyamgátra Augusztus végéig az érintett devizahitel-állomány tizenöt százaléka került az árfolyamgát védelme alá, a jogosultaknak pedig tíz százaléka döntött a lehetőség mellett. Az ügyfeleknek alig három hónapjuk maradt még, hogy a rögzített árfolyam lehetőségével éljenek - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) hétfői közleménye.
Tovább
2012.
szeptember
28. 11:33

Nyugdíjasokat is átvertek fogyasztói csoportok

Nyugdíjasokat is átvertek fogyasztói csoportok Két, fogyasztói csoportok szervezésével gyanúsított céget büntetett meg a GVH. Nyugdíjasokra, BAR-listásokra utaztak átverős hirdetéseikkel.
Tovább
2012.
szeptember
25. 09:56

Többet vártak a végtörlesztéstől

Többet vártak a végtörlesztéstől A végtörlesztés érdemben nem növelte a lakás-takarékpénztári szerződések számát, az MTI által megkérdezett két pénztár az árfolyamgáttól vár élénkülést, de csak 2013-tól.
Tovább
2012.
szeptember
24. 15:26

MSZP: csökkenő nyugdíjak, csökkenő bérek = csökkenő fogyasztás

MSZP: csökkenő nyugdíjak, csökkenő bérek = csökkenő fogyasztás Ha a hónapról hónapra élők pénze hónapról hónapra kevesebbet ér, akkor a fogyasztás és a kormány által várt elrugaszkodás esélye is hónapról hónapra csökken. A fogyasztás és a gazdaság növekedését az MSZP szerint befektetőbarát politikával, járulékcsökkentéssel és a többkulcsos adórendszer visszaállításával lehet elérni.
Tovább
2012.
szeptember
20. 18:30

Már 1200 patika van válságos helyzetben

Már 1200 patika van válságos helyzetben A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége(MOSZ) szerint a gyógyszerágazatot érintő augusztusi árrés-átcsoportosítás miatt a korábbi 700 patika helyett már 1200 került kilátástalan helyzetbe.
Tovább
2012.
szeptember
20. 11:13

Nem figyelünk a rezsire, pedig kellene

Nem figyelünk a rezsire, pedig kellene Négyből csupán egy család vezet nyilvántartást energiafogyasztásáról, a nagy többség nem is tudja, hogy mennyit fogyasztanak a lakásban található készülékek, viszont ingatlanuk energetikai hiányosságaival már többen tisztában vannak - közölte az OTP Lakástakarék Zrt. a felmérésének eredményét.
Tovább
2012.
szeptember
20. 10:19

Varga Mihály az IMF pozitív válaszában bízik

Varga Mihály az IMF pozitív válaszában bízik Szó sem lehet nyugdíjcsökkentésről! Varga Mihály bízik benne, hogy pozitív válasz érkezik a magyar kormány IMF-nek szerdán elküldött levelére, és a tárgyalások megállapodásoz vezetnek, de ehhez a valutaalapnak is engedni kell néhány kérdésben. A miniszter szerint van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedések elegendőek a 2013-as költségvetésben tervezett hiánycél eléréséhez.
Tovább
2012.
szeptember
07. 04:46

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót Az IMF júliusi, a kormány által titkosan kezelt levelében nem kérte a nyugdíjak csökkentését, vagy a vagyonadó bevezetését. A levélben kevés elvárás szerepel, az szja-átalakításra és a szociális kiadások áttekintésével kapcsolatban sincs szó konkrétumokról - írta az Index, a birtokába jutott levélre hivatkozva csütörtökön.
Tovább
2012.
szeptember
03. 09:41

Lejtőn a nyugdíjtakarékosság

Lejtőn a nyugdíjtakarékosság További létszámcsökkenést és a befizetések visszaesését várják szakemberek az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. A szektor helyzetének javítására több elképzelés is létezik, de az nem látszik, hogy ehhez lenne kormányzati támogatás. Az egészségpénztárak viszont az állami szorítás ellenére állják a sarat.
Tovább
2012.
augusztus
31. 07:51

Egyre több cseh nyugdíjas kerül adósságcsapdába

Egyre több cseh nyugdíjas kerül adósságcsapdába Folyamatosan emelkedik az utóbbi időben a nyugdíjasok aránya az adósok között - közölte a prágai MBA Finance ügynökség országos statisztikai adatokra hivatkozva. A nyugdíjasok jelenleg a cseh adósok 4,5 százalékát teszik ki, de fennáll az a veszély, hogy arányuk a közeljövőben gyorsan megugrik.
Tovább
2012.
augusztus
31. 07:02

Keveset tudunk az öröklésről

Keveset tudunk az öröklésről Az örökösödésről sokan csak annyit tudunk, hogy évek óta nem kell illetéket (haláladót) fizetni az ingatlanok után, viszont sokszor nem is látjuk mennyire szövevényes a rendszer. Érdemes-e végrendeletet írni, és mi van akkor, ha kizártak minket abból? Egyáltalán mi a menetrend akkor, amikor elmegy egy hozzátartozónk?
Tovább
2012.
augusztus
28. 07:44

Energiapazarlók a családi házak

Energiapazarlók a családi házak A családi házak mindössze 3 százaléka tartozik az "A" energetikai besorolás alá, pedig mintegy 2,5 millió forintos beruházással közel ilyenné lehetne tenni egy átlagos családi házat, felére csökkentve az épület energiafogyasztását - közölte az energiahatékonysági beruházásokat koordináló Fenntartható Otthon Zrt.
Tovább
2012.
augusztus
26. 10:34

Arccal a vasút felé!

Arccal a vasút felé! Módosul a közösségi közlekedésben alkalmazott díjrendszer szeptember 1-jével, az emelt szintű szolgáltatások pótjegyárai az utazási távolsággal arányosan alakulnak, az autóbuszos felár bevezetése versenyképesebbé teszi a vasúti InterCity (IC), EuroCity (EC) járatokat, a jegyek esetében megszűnik, a bérleteknél azonban megmarad az 5 kilométeres övezetű helyközi tarifa.
Tovább
2012.
augusztus
23. 08:59

Célkeresztben a görög nyugdíjak

Célkeresztben a görög nyugdíjak Nagyon komoly bajba került Görögország. Valószínűleg nem elég a trojka által követelt 11,5 milliárdos költségvetési lefaragás. A büdzsén keletkezett lyuk ugyanis elérheti akár a 14 milliárd eurót is. A kormányzatnak ezért további megszorításokat kell életbe léptetnie.
Tovább
2012.
augusztus
23. 08:34

A nyugdíjasok legalább jól járnak, mindenki más fizethet

A nyugdíjasok legalább jól járnak, mindenki más fizethet Igencsak megosztotta a Pénzcentrum.hu olvasóit az a - néhány hónappal ezelőtti- hír, hogy tranzakciós költséget számítanak fel a postai utalványokon, azaz a jól ismert sárga csekken befizetett számlák után a távközlési szolgáltatók. Mivel a fogyasztóvédelmi törvény nyári módosítása szabályozta a tranzakciós díj kérdését, sokan azt gondolták, hogy díjmentesek maradtak a sárga csekkek. A legnagyobb szolgáltatónál ugyanakkor a nyugdíjasoknak ingyenes a csekkezés.
Tovább
2012.
augusztus
21. 06:45

Jutalmat kap, aki időben fizeti a számlákat

Jutalmat kap, aki időben fizeti a számlákat A legtöbb energiaszolgáltató üzletpolitikájának fontos elemévé vált, hogy a számlákat rendszeresen kiegyenlítő, pontos ügyfeleket valamilyen módon jutalmazza. A lakosság összesített áram-, földgáz- és távhőtartozása ugyanis a Magyar Energia Hivatal májusi adatai szerint elérte a 143 milliárd forintot, aminek majdnem fele, 65 milliárd forint már 90 napnál tovább görgetett elmaradás.
Tovább
2012.
augusztus
15. 17:45

Megemelik a volt politikai foglyok járadékát

Megemelik a volt politikai foglyok járadékát Megemelik a politikai okokból börtönre ítéltek járadékát januárig visszamenőleg. A megemelt összeget szeptemberig egy összegben kifizeti a nyugdíjfolyósító a körülbelül 13 ezer érintettnek.
Tovább
2012.
augusztus
10. 07:53

Multimilliomos nyugdíjas - Sokat költött, lebukott

Multimilliomos nyugdíjas - Sokat költött, lebukott Csaknem 140 millió forintnak megfelelő készpénzt foglalt le a NAV Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága a napokban egy tatabányai nyugdíjas széfjéből; azért figyeltek fel rá, mert az ellenőrzött időszakban 214 millió forintot költött el az életvitelszerű kiadásokon felül.
Tovább
2012.
augusztus
09. 11:39

Lehet, hogy jövőre nem lesz nyugdíjemelés

Lehet, hogy jövőre nem lesz nyugdíjemelés A KSH volt elnöke, Belyó Pál szerint a költségvetés bevételi oldala túltervezett. A szakember a Magyar Nemzeti Bankra kivetendő tranzakciós adót „értelmetlen lépésnek” tartja.
Tovább
2012.
augusztus
09. 10:08

A több lábon állásra esküsznek a leendő nyugdíjasok

A több lábon állásra esküsznek a leendő nyugdíjasok A nyugdíj előtt állók többsége számára a legfontosabb, hogy több forrásból legyen bevételük idős korukban – derül ki az egyik, Magyarországon is tevékenykedő nemzetközi biztosítótársaság legfrissebb kutatásából.
Tovább
2012.
augusztus
05. 11:53

Óriási lehetőség a devizahiteleseknek: érdemes élni vele?

Óriási lehetőség a devizahiteleseknek: érdemes élni vele? Még egy hónapig van lehetőségük a devizahiteleseknek, hogy megszabaduljanak régi hiteleiktől. Legalábbis az átlátható árazás biztosító törvénymódosítás értelmében augusztus 31-ig kérhetik bankjuktól a kölcsön módosítását, hogy az megfeleljen az április elsejétől érvényes kritériumoknak.
Tovább
2012.
augusztus
01. 18:46

Drágul a kenyér

Drágul a kenyér A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszak árához képest, ezért a kenyér ára is várhatóan emelkedik - közölte a Magyar Pékszövetség.
Tovább
2012.
július
31. 08:58

Nincs pénzük nyaralásra az időseknek

Nincs pénzük nyaralásra az időseknek A hazai szállodák a 2012 második két negyedévére a hullámzó folyamatok fennmaradását várják, mind az elérhető árakra és foglaltsági adatokra vonatkozóan. A vidéki szállodák inkább a foglaltság javulását, míg a budapestiek inkább az elérhető árak emelkedését várják - írja a Világgazdaság a Magyar Hotel Monitor friss felmérésére hivatkozva.
Tovább
2012.
július
24. 10:41

Ez sok nyugdíjasnak fájni fog: tízszeresére nőtt az adó

Ez sok nyugdíjasnak fájni fog: tízszeresére nőtt az adó Háztartások százezreinek helyzetét nehezítheti meg az a törvény, amely idén február elsejétől tízszeresére emeli a talajterhelési díjat. Ezt azoknak kell fizetni, akik nem kötöttek rá a csatornahálózatra - írja a Népszava.
Tovább
2012.
július
20. 17:08

Nyugdíjra nem marad pénz

Nyugdíjra nem marad pénz Ma még minden korosztályban többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy az állam kötelessége a megfelelő nyugdíj összegének biztosítása.
Tovább
2012.
július
19. 15:47

A nyugdíjakon csúszhat el Matolcsy

A nyugdíjakon csúszhat el Matolcsy A Költségvetési Tanács (KT) úgy látja, hogy idén a GDP-arányos hiány 3 százalék alatt tartható, amennyiben az Országvédelmi Alap és a kamatkockázati tartalék forrásait nem használják fel. Az MNB szerint a 2,5 százalék helyett így a GDP 2,8 százaléka lehet a hiány.
Tovább
2012.
július
16. 17:28

Holtzer: a kormánynak nincs kiforrott nyugdíjkoncepciója

Holtzer: a kormánynak nincs kiforrott nyugdíjkoncepciója A demográfiai és foglalkoztatási nehézségek miatt hosszú távon a magyar nyugdíjrendszer is fenntarthatósági problémákkal küszködik, a rendszerhez mindenképpen hozzá kell nyúlni. Az utóbbi években már történtek intézkedések, például a korhatáremelés formájában, amelyek segítettek, azonban sokat ártott az öngondoskodásnak a magán-nyugdíjpénztárak államosítása, valamint a negatív kommunikáció - véli Holtzer Péter nyugdíjszakértő a hvg.hu-nak adott interjújában. A szakértő szerint a kormánynak nincs nyugdíjkoncepciója, zárt ajtók mögött folyik a gondolkozás.
Tovább
2012.
július
14. 11:08

Itt az idő az aranyvásárlásra?

Itt az idő az aranyvásárlásra? A befektetési piacokra többnyire a csordaszellem a jellemző, nincs ez másként a befektetési arany esetében sem – írja az aranypiac.hu. A tömeg akkor vesz aranyat, amikor mindenki más is ezt teszi. A tavaly szeptemberi árfolyam és keresleti rekord óta mostanra világszerte érzékelhetően alábbhagyott az aranyláz. Mielőtt újra indul a roham az érmék és rudak piacán, célszerű tájékozódni, hogy mire is figyeljünk, melyek a legnagyobb befektetői hibák az aranyvásárlásnál.
Tovább
2012.
július
11. 09:05

Fidesz: nem csökkenhetnek a nyugdíjak!

Fidesz: nem csökkenhetnek a nyugdíjak! A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja és a párt országos nyugdíjastagozata határozottan visszautasítja Heim Péternek, a Századvég Gazdaságkutató elnökének azon felvetését, amely szerint a nyugdíjak drasztikus csökkentésére lenne szükség - közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezetője és Iván László, a tagozat elnöke.
Tovább
2012.
július
10. 08:47

A nyugdíjasokat is sújtja a "sárgacsekkadó"

A nyugdíjasokat is sújtja a "sárgacsekkadó" Bírálja a tranzakciós illeték bevezetését az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ). Úgy vélik: a "sárgacsekkadó" tovább rontja a munkavállalók, családjaik és a nyugdíjasok helyzetét, növeli mindennapi megélhetési költségeiket.
Tovább
2012.
július
09. 12:13

Heim Péter: drasztikus nyugdíjcsökkentés kell!

Heim Péter: drasztikus nyugdíjcsökkentés kell! A kormány már a szociális kiadásokhoz hozzányúlt, azonban további intézkedések szükségesek, hogy ne termelődjenek újra a feszültségek a rendszerben. A romló demográfiai viszonyok miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne nyúljunk hozzá a nyugdíjakhoz, azok mértékét a bérekhez képest a jövőben csökkenteni kell - mondta a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Heim Péter az MTV egyik műsorában. A drasztikus nyugdíjcsökkentés társadalmi feszültségekkel jár, azonban ez elengedhetetlen, ahogy az is, hogy a gyermekvállalást beillesszük a nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2012.
július
08. 10:47

Személyesen nem lehet felvenni a nyugdíjat?

Személyesen nem lehet felvenni a nyugdíjat? A tervezett tranzakciós illeték bizony sok nyugdíjast gondolkodóba ejtett. Többen úgy vélik, biztosabb, ha készpénzben saját maguk veszik fel a járandóságukat.
Tovább
2012.
július
08. 09:15

Túlélésért küzdenek az aprófalvak

Túlélésért küzdenek az aprófalvak A falusi turizmus feltételeinek megteremtésével, telek ingyenes felajánlásával, szociális kertészet beindításával, alapítvány létrehozásával is küzdenek az aprófalvak megmaradásért, a kistelepülések elnéptelenedése ellen a helyi önkormányzatok - derült ki az MTI által készített körképből.
Tovább
2012.
július
07. 14:25

Befagyaszthatják a nyugdíjakat

Befagyaszthatják a nyugdíjakat Elemzők szerint átalakításra szorul a jövő évi költségvetés, amelynek szeptemberi zárószavazására komoly módosításokat nyújthat még be a szaktárca - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2012.
július
05. 09:54

A nyugdíjasként elért járulékköteles jövedelemről

A nyugdíjasként elért járulékköteles jövedelemről Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a munkavégzés, keresőtevékenység melletti nyugellátásra, egyéb ellátásokra való jogosultságról és a nyugdíjasként elért járulék köteles jövedelemről.
Tovább
2012.
június
28. 16:05

Tranzakciós adó - a nyugdíjasokat és a családokat megkímélnék

Tranzakciós adó - a nyugdíjasokat és a családokat megkímélnék Jelentősen módosítaná a tranzakciós illetéket és a biztosítási adót a költségvetési bizottság. Előbbinél hatezer forintos felső korlát lenne, a jegybank és a kincstári kör mentessége viszont megszűnne: korlát nélkül egy ezrelék lenne a teher. Ez 100-100 milliárdos plusz bevételt hozna, ami növekedésösztönzésre menne. Mindezzel kapcsolatosan sok még a homályos pont. A másik javaslattal a KGFB utáni 30 százalékos biztosítási adót törölnék el, a baleseti adó maradna.
Tovább
2012.
június
28. 11:09

A több lábon állásra esküsznek a leendő nyugdíjasok

A több lábon állásra esküsznek a leendő nyugdíjasok Bár a leendő nyugdíjasok nagy többsége több forrásra is támaszkodik időskori éveit illetően a vizsgált országokban, még mindig az állami nyugdíjbiztosítás előfordulási aránya a legmagasabb az egyes formák között - derül ki az AEGON megbízásából végzett, kilenc országot érintő, nemzetközi kutatásból. Az állami nyugdíjpillér szerepe Magyarországon az egyik legjelentősebb.
Tovább
2012.
június
27. 14:53

Erre számíthatunk jövőre - Készül a költségvetés

Erre számíthatunk jövőre - Készül a költségvetés A jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét és érvényesíti a tehermegosztás elvét - hangsúlyozta Rogán Antal szerdán a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője további, a munkahelyeket megőrző intézkedéseket javasolt: a közterhek csökkentését a fiatalokat, a nyugdíj előtt állókat, a képzetleneket és a szülés után a munkába visszatérő nőket foglalkoztató cégeknél.
Tovább
2012.
június
26. 10:35

Drasztikus visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban

Drasztikus visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban Az első negyedévében 0,5 százalékkal nőtt a kereskedelmi fogyasztás az előző év azonos időszakához képest, ám ez követően áprilisban 2,7 százalékkal csökkent - derül ki a statisztikai hivatal adataiból.
Tovább
2012.
június
26. 07:53

A fiatalok bátrabban vesznek fel hitelt

A fiatalok bátrabban vesznek fel hitelt Bár a fiatalok döntően rossznak látják anyagi helyzetüket, már visszatérni látszik a vásárlási kedvük, az idősebbeknél sokkal nagyobb arányban terveznek nagy összegű beruházást a közeljövőben, és a hitelfelvételtől sem zárkóznak el annyira, mint az idősebbek - állapítja meg a fogyasztási hiteleiről ismert Cofidis kutatása.
Tovább
2012.
június
21. 11:22

Nincs adó a nyugdíjakon - meddig tartható?

Nincs adó a nyugdíjakon - meddig tartható? Szakértők szerint továbbra is homályos ötletek kísérik a nyugdíjvitát: bár az ellátások adóztatása nincs napirenden, ez csak akkor és csak egy ideig tartható, ameddig "a társadalom elviseli a jelenlegi magas járulékkulcsokat".
Tovább
2012.
június
20. 21:45

Az idősebbek inkább megbirkóznak a sárga csekkel

Az idősebbek inkább megbirkóznak a sárga csekkel A Tárki Társadalomkutatási Intézet legújabb reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság negyede pénzhiány miatt már egy éve küzd a havi számlák kifizetésével; a legrosszabb helyzetben a munkanélküliek és az észak-magyarországiak vannak, akiknek mintegy fele nem tud időben fizetni.
Tovább
2012.
június
14. 15:54

A nyugdíj kezdetéig is kitarthat a diákhitel

A nyugdíj kezdetéig is kitarthat a diákhitel A Cedefop, az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ 33 ország képzési célú hitelezési gyakorlatát vizsgálta.
Tovább
2012.
június
13. 15:25

Katasztrófa kötvények - Már a nyugdíjalapok is érdeklődnek

Katasztrófa kötvények - Már a nyugdíjalapok is érdeklődnek Köszönhetően a hurrikán szezonra vonatkozó viszonylag kedvező előrejelzéseknek, a befektetők figyelme egyre inkább a természeti katasztrófákból származó veszteségek ellen védelmet nyújtó kötvények, a katasztrófa kötvények felé irányul.
Tovább
2012.
június
09. 10:52

A nyugdíj egy része is utalványban jöhet

A nyugdíj egy része is utalványban jöhet Döbbenten vette kézbe a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány június 5-én kelt levelét egy fővárosi patika tulajdonosa. A levélben arról tájékoztatják a gyógyszertári vezetőket, hogy az új Erzsébet-utalvány szeptember elsejétől a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) által kialakított terminál segítségével „érvénybe lép”.
Tovább
2012.
június
07. 09:10

84 ezer forintból jön ki a létminimum

84 ezer forintból jön ki a létminimum Egy nyugdíjas 75 ezer forintból is megél a létminimumon. A családi költségvetés harmada megy el élelmiszerre a KSH friss adatai szerint. Az életszínvonal csökkent tavaly óta, mert egyre kevesebbet költenek a magyarok mindenre, ami nem élelmiszer.
Tovább
2012.
június
06. 08:57

A magyarok devizahiteleitől ments meg, Uram, minket!

A magyarok devizahiteleitől ments meg, Uram, minket! Leminősítette szerdán a három legnagyobb osztrák bankcsoportot a Moody's Investors Service, elsősorban a közép-kelet-európai működési környezettel és az euróövezeti válsággal indokolva a lépést.
Tovább
2012.
június
01. 08:13

Szolidaritási adót vet ki a román kormány

Szolidaritási adót vet ki a román  kormány Szolidaritási adót vezet be a román kormány 4500 lej fölötti közalkalmazotti jövedelmekre és nyugdíjakra – jelentette be szerdán Victor Ponta miniszterelnök.
Tovább
2012.
május
31. 11:13

Rejtélyes nyugdíjbűnök

Rejtélyes nyugdíjbűnök A Napi Gazdaság szerint máig nem ismert, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) milyen szempontok alapján ítélt kockázatosnak egyes befektetéseket. A Kehi nem tájékoztatta vizsgálata részleteiről a pénztárakat, amelyek gazdálkodásában visszaéléseket tapasztalt, illetve amelyek ellen feljelentést tett.
Tovább
2012.
május
30. 12:23

800 ezer szegény, zömében nyugdíjas kerülhet bajba

800 ezer szegény, zömében nyugdíjas kerülhet bajba A gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentése érdekében levélben fordult Rogán Antalhoz, a Fidesz frissen kinevezett frakcióvezetőjéhez kedden az Orvostechnikai Gyártók és Forgalmazók Szövetsége.
Tovább
2012.
május
29. 09:57

A nyugdíjalapok hátat fordítanak a részvényeknek

A nyugdíjalapok hátat fordítanak a részvényeknek Az adósságválság mélyülése és a részvényárfolyamok szélsőséges ingadozása miatt Európában a nyugdíjalapok egyre jobban csökkentik portfóliójukban a részvények, valamint az adósságválsággal küszködő országok államkötvényeinek az arányát.
Tovább
2012.
május
24. 15:24

Az Európai Bizottságtól kér segítséget az OTP-t perlő nyugdíjas

Az Európai Bizottságtól kér segítséget az OTP-t perlő nyugdíjas Brüsszelbe indult Horváth Ferencné, az a kiskunmajsai nyugdíjas, aki néhány hónapja bankját perelte devizahitele kapcsán.
Tovább
2012.
május
23. 11:25

Devizatrükkök a világháború után

Devizatrükkök a világháború után Az első világháborút követő zűrzavaros időszak után a magas infláció, az ellátási nehézségek arra ösztönözték a lakosságot, hogy értékálló eszközben tartsa a vagyonát. Külföldi fizetőeszközre azonban a kormánynak is szüksége volt, amely érdekelt volt a valuta, illetve a devizagazdálkodás kézben tartásában. Most már "csak" az volt a kérdés, hogy az állam miképpen tudhat a lakossági és vállalati kézben lévő valutából valamennyit lecsippenteni.
Tovább
2012.
május
23. 09:56

Demján: a háztartások a tönk szélére kerültek

Demján: a háztartások a tönk szélére kerültek Demján Sándor szerint a magyar kormánynak megállapodásra kell jutnia nemzetközi hitelezőivel és a hitelkeret egy részét a gazdaság ösztönzésére kell fordítania. Demján Sándor azt is elmondta, hogy a VOSZ véleménye szerint Magyarországnak az eurózónán kívül kellene maradnia, helyette egy jó átváltási árfolyamot kellene megcéloznia. Ezt az euróhoz képest 310-315 forintra tette.
Tovább
2012.
május
22. 14:44

Újabb 3185 lakáshiteles otthonát viszik a bankok

Újabb 3185 lakáshiteles otthonát viszik a bankok Csaknem hét százalékkal, 107 302-re növekedett azon ingatlanok száma, amelyek minimum 90 napos fizetési késedelem miatt elárverezhetők, ezek közül 3185-öt jelöltek ki kényszer-értékesítésre – derül ki a PSZÁF statisztikájából. Eddig összesen 8067 ingatlan jutott erre a sorsra, ami 32 ezer ember is érinthet.
Tovább
2012.
május
22. 08:58

Devizahitel - Egyre többen választják az árfolyamrögzítést

Devizahitel - Egyre többen választják az árfolyamrögzítést Élénkül az érdeklődés a bankokban az árfolyamgát iránt, amit egyrészt a nem közszférában dolgozó devizaalapú lakáshitelesek számára az eredetinél korábban, májusban megnyitott lehetősséggel és a forint gyengülésével indokoltak az MTI által megkérdezett pénzintézetek. A bankok felkészültek egy jelentősebb ügyfélrohamra is.
Tovább
2012.
május
21. 08:45

Lejár ma az szja bevallások határideje

Lejár ma az szja bevallások határideje Ma éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó bevallásokat a tavalyi évről, és befizetni az adót. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Magyar Posta meghosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket.
Tovább
2012.
május
20. 17:57

Miket vesznek a lottónyertesek?

Miket vesznek a lottónyertesek? Majdnem másfél milliárd forint talált gazdára ma, amikor elvitték a hatos lottó főnyereményét. Azt nem tudjuk, hogy a nyertes, vagy nyertesek mire költik a pénzt, de azt igen, hogy Nagy-Britanniában mit vesznek a lottónyertesek. Íme...
Tovább
2012.
május
20. 17:08

Új adók már nem lesznek - ígéri az államtitkár

Új adók már nem lesznek - ígéri az államtitkár Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint nehéz és küzdelmes két év áll az ország és a kormány mögött, ez idő alatt ugyanakkor jelentős eredményeket értek el. A kormány a kihívásokra gyorsan válaszolt, az államháztartást sikeresen konszolidálta, a reformokkal pedig hosszabb távon is megalapozta a gazdaság versenyképességének javulását.
Tovább
2012.
május
19. 17:22

Jogvédők vizsgálják a devizahiteleket

Jogvédők vizsgálják a devizahiteleket A devizahitelesek helyzetének javítása, a parlamenti pártok, a bankszektor és a civil szervezetek közötti egyeztetés lehetősége is napirenden szerepelt az Állampolgári Jogvédő Liga 22. közgyűlésén.
Tovább
2012.
május
19. 10:22

Feladták a nyugdíjas vállalkozók

Feladták a nyugdíjas vállalkozók Vélhetően az adó- és járulékfizetési változások hatására idén főleg a nyugdíjas egyéni vállalkozók adták vissza vállalkozói igazolványukat, de a 2010-es csúcshoz képest jócskán csökkent az evázó vállalkozások száma is a NAV adatai szerint, írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2012.
május
19. 09:11

Még több mint egymillió szja-bevallást vár a NAV

Még több mint egymillió szja-bevallást vár a NAV Több mint egymillióan nem nyújtották még be szombatig a 2011. évi szja-bevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A határidő május 21-én, hétfő éjfélkor jár le - hívja fel a figyelmet a NAV közleménye.
Tovább
2012.
május
19. 06:31

Visszaélések az egészségbiztosítással - Az adóhatóság tájékoztatója

Visszaélések az egészségbiztosítással  - Az adóhatóság tájékoztatója Ha egy adott betegségbiztosítási szerződésben nincs vagy csak marginális a sztochasztikus elem, tehát nincs vagy alig van benne valódi kockázatot jelentő biztosítási esemény, és a biztosítási díj – eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától – valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálat ellenértékét ellentételezi, színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Tovább
2012.
május
16. 08:36

Tarlós: szükséghelyzet Budapesten

Tarlós: szükséghelyzet Budapesten Szükségállapotszerű helyzet állt elő Budapesten – mondja Tarlós István. A főpolgármester szerint „lényegében kezelhetetlennek minősíthető szituációt jelent” a 4-es és a 3-as metró Budapest számára. Idén 500 millió forintot biztosít a főváros a 3-as metró infrastruktúrájának javítására, ebből egyebek mellett 600 méter hosszan kicserélik a legrosszabb állapotú vágányokat.
Tovább
2012.
május
16. 08:00

Mindent az szja-bevallásról

Mindent az szja-bevallásról Néhány nap maradt a 2011-es évi jövedelmeink bevallására és az adó megfizetésére. Az ado.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy az utolsó pillanatokra is legyen fogódzó. Aki nem boldogul, a NAV-tól is kaphat segítséget.
Tovább
2012.
május
15. 11:03

Már egy éve recesszióban van a magyar gazdaság

Már egy éve recesszióban van a magyar gazdaság Az előzetes adat alapján az első negyedévben éves alapon (naptárhatással igazítva) 1,3 %-kal zsugorodott a magyar gazdaság. Az előzetes várakozások konszenzusa csak -0,5 százalék volt. A nyers adat "csak" 0,7 százalékos visszaesést jelez, a szökőnap hatás miatt van ekkora eltérés az igazított és a nyers adat között.
Tovább
2012.
május
15. 10:16

Készül a hajrára a NAV

Készül a hajrára a NAV Meghosszabbított ügyfélfogadással segítik az adózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai a személyi jövedelemadó (szja) bevallás beadásának megkönnyítése érdekében.
Tovább
2012.
május
11. 10:15

Viccelődnek külföldön Matolcsyék adóötletein

Viccelődnek külföldön Matolcsyék adóötletein A magyarok leleményességét támasztják alá a Financial Times blogja szerint a kormány legújabb adóintézkedései. A kormány ugyanis úgy szüntet meg adókat, hogy ezzel párhuzamosan hasonló terheket vet ki. A blogbejegyzés szerint ha Tobin (a tranzakciós adó "atyja") meglátná a magyar ötletet, akkor forogna a sírjában.
Tovább
2012.
május
10. 10:33

Júliustól vezetik be a távközlési adót

Júliustól vezetik be a távközlési adót A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón
Tovább
2012.
május
09. 11:12

Elbukták havi járadékukat az MTV nagy öregjei

Elbukták havi járadékukat az MTV nagy öregjei Nem fizetik ki a Magyar Televízióban évtizedeken át dolgozó 12 örökös tag havi 240 ezer forintos életjáradékát - írja a Népszava. Az MTV közölte, nincs már pénzük erre, a médiaszolgáltató alap pedig azt állítja, hogy nem került át hozzá a pénzt kezelő alapítvány.
Tovább
2012.
május
09. 09:06

Sárga csekkek - kiadták a tiltást

Sárga csekkek - kiadták a tiltást Nem számolhatnak fel pótdíjat a közműszolgáltatók abban az esetben, ha ügyfelük postai átutalással, azaz sárga csekkel kívánja rendezni számláját
Tovább
2012.
május
07. 09:58

Nyugdíjcsökkentés vagy telefonadó?

Nyugdíjcsökkentés vagy telefonadó? Aki többet telefonál, vagy több pénzt utal át, az nagyobb mértékben veszi ki a részét az adófizetésből is - indokolta az új adókat Varga Mihály.
Tovább
2012.
május
04. 15:35

Nyugdíjcsökkentést kérhet az IMF

Nyugdíjcsökkentést kérhet az IMF Hosszútávon bukásra van ítélve egy olyan ország, amely szembemegy a piacok akaratával, és nem hajt végre bizonyos megszorításokat, reformokat, mondta a Világgazdaságnak Ad Van Tiggelen. Az ING Investment Management globális stratégája szerint hazánk már kora őszre megállapodhat a valutaalappal, hogy olcsóbban juthasson pénzhez a tőkepiacokon a refinanszírozási csúcsot hozó második félévben.
Tovább
2012.
május
03. 09:36

Telefonadó: védelmet kapnak a ”kispénzűek”?

Telefonadó: védelmet kapnak a ”kispénzűek”? Megúszhatják a telefonadót a kisfogyasztók, így az alapcsomaggal rendelkezők, a kevésbé tehetősek és a nyugdíjasok egyaránt ”jól” jöhetnek ki a történetből.
Tovább
2012.
április
28. 09:23

Az OTP nem fogadja el a bíróság ítéletét

Az OTP nem fogadja el a bíróság ítéletét Az OTP Bank nem fogadja el a Szegedi Ítélőtábla csütörtöki, a bankkal szemben hozott ítéletét, és felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - közölte Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.
Tovább
2012.
április
27. 09:30

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk Orbán Viktor szerint pillanatokon belül összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, ezért kell újat létrehozni, amelyben egy, mindenkire vonatkozó nyugdíjkorhatár lesz.
Tovább
2012.
április
25. 13:57

Zöld lámpa az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez

Zöld lámpa  az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről - jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben.
Tovább
2012.
április
25. 10:05

Megtiltanák a külön sarcot a sárga csekkeknél

Megtiltanák a külön sarcot a sárga csekkeknél Megtiltaná a szolgáltatók számára a sárga csekkes fizetés miatti külön díj felszámítását egy fideszes módosító javaslat - írta közleményében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, amely üdvözli a javaslatot.
Tovább
2012.
április
24. 21:14

A Magyar Nemzeti Bank is segíti a devizaadósokat

A Magyar Nemzeti Bank is segíti a devizaadósokat A jegybank euroeladási program formájában biztosítja a hitelintézetek számára a törlesztési késedelemmel érintett devizakölcsönök törvényben előírt forintra váltásához szükséges devizát. Az MNB célja, hogy csökkentse a piacon jelentkező devizakeresletet, és megelőzze az esetleges kedvezőtlen makrogazdasági hatásokat. A program várhatóan lényegesen kisebb mértékben érinti a jegybanki devizatartalékot, mint a végtörlesztéshez kapcsolódó euroeladási tenderek.
Tovább
2012.
április
22. 18:57

Új kihívásokra számít a Magyar Bankszövetség

Új kihívásokra számít a Magyar Bankszövetség A Magyar Bankszövetség megtartotta éves testületi ülését. Dr. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke a 2011-es esztendőt nehéz és kihívásokkal terhes időszaknak jellemezte. Az Európai Unióban a tagállamok makrogazdasági problémáinak kezelésén túl a pénzintézeteknek azzal is szembesülniük kellett, hogy a válság nyomán komoly prudenciális és fogyasztóvédelmi szabályozói szigorítások következtek be.
Tovább
2012.
április
21. 10:24

Telefonadó - No comment

Telefonadó - No comment Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a magyar távközlési szolgáltatók nem kommentálták az MTI-nek az Origón pénteken megjelent értesülést, miszerint a gazdasági minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg.
Tovább
2012.
április
19. 08:10

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható, s nehezen elérhető elvárások kapcsolódnak hozzá - derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.
Tovább
2012.
április
17. 10:39

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés

IMF figyelmeztetés: egyre drágul az öregedés Az emberek világszerte 3 évvel hosszabb ideig élnek, mint általában várták, ami 50 százalékkal megnöveli az öregedés költségeit. A kormányok és a nyugdíj-alapok nincsenek erre felkészülve, állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Tovább
2012.
április
17. 09:47

Folytatja harcát a bank ellen a majsai nyugdíjas

Folytatja harcát a bank ellen a majsai nyugdíjas Egy kiskunmajsai nyugdíjas asszony jelentős kárt okozó csalás és uzsorabűncselekmény miatt feljelentette a számára hitelt nyújtó bankot, ám az ügyészség jogerősen megszüntette a nyomozást. A vádhatóság szerint nem volt szó az ügyfél megtévesztéséről, az asszony azonban nem adja fel a harcot.
Tovább
2012.
április
14. 10:21

Ötös lottó: 5 csalási elmélet

Ötös lottó: 5 csalási elmélet A hónapok óta tartó halmozódás nemcsak a lottózási hajlamot növeli, de azoknak az összeesküvés-elméleteknek a számát is, amelyek arról szólnak, hogy a szervezők miként tudják manipulálni az ötöslottó-sorsolás eredményét.
Tovább
2012.
április
13. 10:24

A rossz hangulatért szokás szerint a média felel

A rossz hangulatért szokás szerint a média felel A fogyasztók szerint a válság 1-3 éven belül érhet véget, s nincsenek pontosabban körvonalazott terveik az ezt követő időszakra.
Tovább
2012.
április
12. 18:14

Soros: csendes halál vár ránk

Soros: csendes halál vár ránk Az eurózóna jövőjéről írt cikket Soros György a Financial Timesban, a magyar befektető szerint jelen állás szerint hosszú stagnálás vár az euróövezetre vagy a teljes felbomlás, radikális intézkedésekkel viszont még megoldható a kritikus helyzet. A fő probléma az, hogy az EKB nem tudta a fundamentális bajokat orvosolni, a fiskális politikák különbözőségei miatt nem hogy csökkenne, hanem nő a hitelező és adós országok közötti különbség.
Tovább
2012.
április
11. 15:37

Túl a devizahiteleken: takarékoskodásba kezd a lakosság

Túl a devizahiteleken: takarékoskodásba kezd a lakosság A végtörlesztés segítségével devizahitelüktől megszabadult ügyfelek közel negyede tervezi, hogy a közeljövőben új megtakarítást indít el. A megtakarítások célja a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a vagyonképzés, a nyugdíjas évek egzisztenciájának biztosítása.
Tovább
2012.
április
04. 12:24

Örökölhető lesz az életjáradék

Örökölhető lesz az életjáradék Hamarosan már nemcsak az idős emberek, hanem a rokonaik is részesülhetnek életjáradékból, amennyiben életbe lép egy, az új polgári törvénykönyvben tervezett módosítás – értesült az ingatlanmagazin.com, amelyről a Magyar Nemzet számol be.
Tovább
2012.
április
04. 08:31

Akár pár ezerből is összejönnek a milliók

Akár pár ezerből is összejönnek a milliók A magyarok háromnegyede borúsan látja pénzügyi helyzetét. Mindössze 25 százalékuknak van valamilyen vésztartaléka arra az esetre,ha elveszítenék a munkájukat, esetleg valamilyen váratlan kiadásuk keletkezne. A nyugdíjakkal sem jobb a helyzet: a magyarok 62 százaléka szerint az államnak kellene gondoskodnia polgárai nyugodt öregkoráról, ám 45 százalékuk biztos abban, hogy az államtól kapott nyugellátás nem lesz elég a nyugodt öregkorhoz. Muszáj lenne tehát gondoskodniuk magukról, ám az embereknek csak a fele rendelkezik valamilyen öngondoskodási formával.
Tovább
2012.
április
02. 09:50

Tekintélyes hiány lett volna a nyugdíjpénztárak nélkül

Tekintélyes hiány lett volna a nyugdíjpénztárak nélkül Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP 4,3 százaléka, 1.201 milliárd forint volt 2011-ben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn a pénzügyi számlák 2011 negyedik negyedévi adatai alapján.
Tovább
2012.
március
30. 17:09

250 éves a lottó Magyarországon

250 éves a lottó Magyarországon A genovai szerencsejátékot 1762. március 26-án engedélyezte Mária Terézia, az akkoriban még kis lutrinak nevezett sorsolást kéthetente rendezték meg, legelőször Pozsonyban és Temesvárott. Az ötös lottó máig a legnépszerűbb számsorsjáték hazánkban. Az öttalálatos szelvények száma évente 5 és 9 között mozog, a teljes találat matematikai esélye 1 a 44 millióhoz.
Tovább
2012.
március
29. 13:24

Feljelentik a nyugdíjpénztárakat

Feljelentik a nyugdíjpénztárakat A napokban megszületnek az első büntetőfeljelentések a kötelező magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásának ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint a vizsgálat alá vont magánkasszák 75 százaléka érintett a feljelentésekben, amelyek többsége hűtlen kezelés alapos gyanúját veti fel, de egyéb hiányosságokat lényegében az összes pénztárnál találtak. Az elkövetési érték jelenleg meghaladja a hatmilliárd forintot, de a további feljelentések után a teljes kárérték és az elmaradt vagyoni előny elérheti akár a tízmilliárdot is.
Tovább
2012.
március
29. 12:52

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók A magyar biztosítási szektorra lehet és érdemes alapozni - üzente a kormányzatnak a Mabisz alelnöke a Portfolio.hu biztosítási konferenciáján. Pandurics Anett szerint egy versenysemleges öngondoskodás-támogatás rövid távon komoly mértékben képes lenne számottevő állampapír felszívásához hozzájárulni, amely a jelen helyzetben makrogazdasági szempontból nagyon fontos lehet.
Tovább
2012.
március
27. 09:13

Az ONYF az ellátásban részesülők utazási kedvezményéről

Az ONYF az ellátásban részesülők utazási kedvezményéről 2012. március 20-án hirdették ki a Kormány 44/2012. (III. 20.) Korm. rendeletét, amely módosította a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: kedvezményrendelet). A kedvezményrendelet változásai azokat a nyugdíjasokat, akik a 65. életévüket betöltötték, nem érintik - tudatta az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság közleménye.
Tovább
2012.
március
24. 12:10

Volt tőzsdeelnök: nem akarom, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat

Volt tőzsdeelnök: nem akarom, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat Magán-nyugdíjpénztári tag vagyok és az is maradok; ha selmeczigabriellás választ akarok adni, akkor azt mondanám, hogy azért, mert nem szeretném, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat - nyilatkozta írásban a Népszabadságnak Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök, aki másképpen is válaszolt a lapnak: "Ha viszont a szakértő szólal meg belőlem, akkor azt mondom, hogy hacsak 2040-ben is nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnökünk, akkor ő ma nincs abban a helyzetben, hogy bármit is ígérjen bárkinek is, aki 2014 után megy nyugdíjba."
Tovább
2012.
március
23. 12:04

Ki tartja majd el a nyugdíjba menő generációkat?

Ki tartja majd el a nyugdíjba menő generációkat? Az Ökopolisz Alapítvány arra vállalkozott, hogy az elmúlt időszak hazai munkaerő-piaci változásait, az új jogszabályok várható vagy már érezhető hatásait vitassa meg szakemberekkel. A Mai Manó Házban tartott szerda esti beszélgetésen a meghívott vendégeket a jelenlegi kaotikus foglakoztatási helyzetről, és arról faggatta az Alapítvány, merre találjuk a válságból a kiutat.
Tovább
2012.
március
23. 09:07

Jön az óraátállítás. Mennyit spórolunk?

Jön az óraátállítás. Mennyit spórolunk? Az óraátállítások mintegy 6 milliárd forinttal csökkentik az ország áramszámláját - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.
Tovább
2012.
március
23. 08:30

Robbanással fenyeget a szegénység

Robbanással fenyeget a szegénység A segélyezési rendszer átalakítását javasolja a mélyszegénység csökkentése és a foglalkoztatottság növelése érdekében a Bajnai Gordon exkormányfő által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, amely egy most lezárult szakpolitikai műhelymunka során elkészítette a magyarországi szegénység Fehér könyvét.
Tovább
2012.
március
22. 10:05

Kitartanak a nyugdíjpénztárak mellett a nagyhalak

Kitartanak a nyugdíjpénztárak mellett a nagyhalak Az eddigi tapasztalatok alapján a még mintegy százezer magán-nyugdíjpénztári tag döntő többsége továbbra is kitart kasszája mellett, s legfeljebb néhány ezren döntöttek úgy, hogy március végével visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe- írja a Népszabadság.
Tovább
2012.
március
22. 09:07

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán Kevesebb mint 10 nap múlva a magánpénztári tagoknak újra dönteniük kell - de fogódzót nem nagyon kapnak sem az államtól, és a kasszák sem kapkodtak. 100 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztáraknál, de nemcsak az ő nyugdíjuk kérdéses. Sehol sincsenek még az egyéni számlák, a nyugdíjrendszerből pedig kikerült 3000 milliárd forint.
Tovább
2012.
március
20. 17:10

Devizahitel? - Így spórolhatunk milliókat a támogatásokkal

Devizahitel? - Így spórolhatunk milliókat a támogatásokkal Március 19-én megszavazta a parlament a devizaadósok megsegítéséről szóló újabb intézkedéscsomagot. Az árfolyamgát önmagában is népszerű lehet, ám továbbra is számolni kell a kedvezményezett időszakot követő kamat és árfolyamkockázattal – írja a Duna House.
Tovább
2012.
március
19. 08:49

A nyugdíjalapok körmére néz az OECD

A nyugdíjalapok körmére néz az OECD A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) széles körű vizsgálatot indít a mintegy 65 ezer milliárd dollárnyi globális megtakarítási eszköz befektetési módozatait illetően. A szervezet szerint erre azért van szükség, mert számos nyugdíjalap, valamint biztosító túlságosan rövid távú és piaci fókuszú befektetési stratégiát követ. OECD elemzés.
Tovább
2012.
március
18. 10:13

OECD javaslat - a nyugdíjakat is megadóztathatja a kormány

OECD javaslat - a nyugdíjakat is megadóztathatja a kormány A nyugdíjak megadóztatását javasolja a kormánynak az OECD. A szervezet szerint ezzel meg lehetne osztani a terheket a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjasok között. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára első körben elutasította a javaslatot, az ATV által megkérdezett nyugdíjszakértő szerint a jövőre életbe lépő törvény lényege éppen ez lenne. Az érintetteket felháborította a javaslat.
Tovább
2012.
március
17. 10:28

Adóztathatják a nyugdíjat

Adóztathatják a nyugdíjat Nem lehet önmagában kezelni a nyugdíjak megadóztatását, ahhoz a nyugdíjszámítás módját is át kellene alakítani - reagált az OECD minapi ajánlására Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője emlékeztetett arra, hogy egy 2013-tól hatályos törvény szerint az ellátások megállapításakor nem nettósítják a korábbi kereseteket úgy, mint most, hanem havonta adóztatják. A jogszabályt egyelőre nem törölte el a kormány, így a szakállamtitkár hiába utasította vissza a nemzetközi szervezet adóztatással kapcsolatos ajánlását, ígéretére nincs garancia. Egyelőre nem tuni, a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány.
Tovább
2012.
március
15. 09:47

Jön a csekkdíj - Tiltakoznak a nyugdíjasok

Jön a csekkdíj - Tiltakoznak a nyugdíjasok Májustól 142 forintot kell fizetnie a Magyar Telekom ügyfeleinek, ha számláikat sárga csekken fizetik be, míg banki átutalással, csoportos beszedéssel ez a tranzakciós díj megúszható. Az egyik legnagyobb nyugdíjas szervezet szerint a döntés igazságtalan, mert sok idősnek nincs is bankszámlája - írja a hirado.hu.
Tovább
2012.
március
12. 08:28

Megindult a harc a számláinkért

Megindult a harc a számláinkért Kemény küzdelem folyik két államigazgatási mamutszervezet között, hogy melyik kezelje majd az egyelőre a tervasztalon (vagy még ott sem) létező egyéni nyugdíjszámlákat – értesült a Népszabadság.
Tovább
2012.
március
11. 09:26

Sedláček: A jólét fenntarthatatlan

Sedláček: A jólét fenntarthatatlan A hitelből finanszírozott, túlzottan növekedésorientált kapitalizmus helyett be kellene érnünk évi egy-két százalékos bővüléssel – mondja Tomáš Sedláček cseh közgazdász, aki a napokban tartott budapesti előadása után adott interjút lapunknak. Ennek azonban szerinte csak akkor lehet politikai realitása, ha komoly lépéseket teszünk a fiskális unió irányába. Az államadósság szintjének rögzítése rossz megoldás, a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer pedig az európai hagyományainkból is következik.
Tovább
2012.
március
09. 10:37

A nők jó intuícióval éreznek rá a befektetési lehetőségekre?

A nők jó intuícióval éreznek rá a befektetési lehetőségekre? A férfiak szívesebben foglalkoznak befektetésekkel, mint a nők, ugyanakkor éppen a nőknek jobbak a megérzéseik válság idején. A nők hajlamosak óvakodni a kockázattól, ugyanakkor jobban törekszenek az időskori biztonság megteremtésére, és viszonylag többet is hajlandók rá áldozni – derül ki külföldi példákból. Egyre többen jönnek rá közülük arra, hogy befektetni izgalmas és jó dolog, de az egészségbe való befektetést is fontosnak tartják.
Tovább
2012.
március
01. 16:36

Van élet az ingatlanpiacon a végtörlesztés után is

Van élet az ingatlanpiacon a végtörlesztés után is A várhatóan kiemelkedően magas januári adás-vételi tranzakciószámot követően a februári hónap is magas számot produkált, holott január végével lezárult a végtörlesztési időszak, így a devizaadósok eladási hulláma és az ezzel várt olcsó lakások lehetősége is.
Tovább
2012.
február
28. 09:10

Betörnek a biztosítók az egészségügybe

  			 Betörnek a biztosítók az egészségügybe Jelentős változásokat hoz az idei év az egészségügy finanszírozásában, az összegbiztosítás helyett a szolgáltatásfinanszírozás kerül előtérbe, ami a biztosítók számára üzleti lehetőséget, a betegek számára pedig a várólisták rövidülését fogja jelenteni, miközben növeli az egészségügy számára rendelkezésre álló forrásokat.
Tovább
2012.
február
25. 09:16

A lakosság kevesebb mint ötödének van banki megtakarítása

A lakosság kevesebb mint ötödének van banki megtakarítása Több éves mélyponton van a megtakarításokkal rendelkezők aránya, a legtöbben váratlan kiadásokra tesznek félre, az öngondoskodás és a gyerekek jövőjére való takarékoskodás egyre inkább háttérbe szorul - közölte a GfK Hungária a Retail Banking Monitor felmérésének adataira alapozva.
Tovább
2012.
február
24. 08:33

Erre spórolnak a magyarok

Erre spórolnak a magyarok Több éves mélyponton van a megtakarításokkal rendelkezők aránya, a legtöbben váratlan kiadásokra tesznek félre, az öngondoskodás és a gyerekek jövőjére való takarékoskodás egyre inkább háttérbe szorul - közölte a GfK Hungária csütörtökön Retail Banking Monitor felmérésének adataira alapozva.
Tovább
2012.
február
23. 10:22

Szlovákia - Fejenként 214 euróba kerül a görög mentőöv

Szlovákia - Fejenként 214 euróba kerül a görög mentőöv A Szabadság és Szolidaritás szerint az ország minden állampolgárának fejenként 214 euróba kerül a görögök megmentése - beleértve a nyugdíjasokat és a fiatalkorúakat is. Az eurozóna pénzügyminiszterei az éjszaka 130 milliárd eurós segély nyújtásáról állapodtak meg Görögország részére.
Tovább
2012.
február
22. 08:53

Fizessenek az idősek

Fizessenek az idősek Újabb demonstráción hívják fel a figyelmet ma a BKV-sok a cég helyzetére, egyúttal a főváros és a kormány késlekedését kérik számon petícióikban. Egyelőre ugyanis nem látszik a BKV-kérdés megoldása, bár tegnap az önkormányzat elküldte legújabb javaslatcsomagját a kormánynak, miközben a BKV hitelei átütemezését próbálja elérni. Állítólag nem lesz megoldás, míg el nem dől a Fideszen belüli politikai-gazdasági harc. Eközben felmerült a nyugdíjasok ingyenes utazásának fizetőssé tétele is.
Tovább
2012.
február
21. 13:21

Megoldást talált az Aegon a túl hosszú nyugdíjas évekre

Megoldást talált az Aegon a túl hosszú nyugdíjas évekre Tőkepiaci megoldást talált az Aegon a nyugdíjpénztári tagok egyre emelkedő várható élettartamából eredő kockázatokra. A Deutsche Bankkal kötött 12 milliárd euró értékű csereügylet (longevity swap) a maga nemében egyedülálló, mivel közvetlenül a tőkepiacot célozza meg.
Tovább
2012.
február
21. 12:03

213 100 forint volt a bruttó átlagkereset 2011-ben

213 100 forint volt a bruttó átlagkereset 2011-ben A bruttó átlagkeresetek 5,2, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 6,4 százalékkal haladták meg az előző évit 2011. január-decemberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2012.
február
20. 08:41

Nem politikai ügy a Magyarország elleni eljárás

Nem politikai ügy a Magyarország elleni eljárás Gyors, jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat - nyilatkozta Viviane Reding, a bizottság alelnöke egy vasárnapi osztrák napilapnak. Reding azt is kifejtette: ő maga és José Manuel Barroso bizottsági elnök is az EPP tagjai, ahogyan a Fidesz is, ennek ellenére három gyorsított kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, tehát az uniós jog érvényesítéséről, és nem pártpolitikáról van szó.
Tovább
2012.
február
17. 17:07

Megszenvedik a piacok a társadalom öregedését

Megszenvedik a piacok a társadalom öregedését A nemzetközi szakirodalom és a nagy elemzőházak is mind nagyobb figyelmet fordítanak a társadalom öregedése és az eszközárak kapcsolatára, egy friss elemzésében pedig ezt a témát vette elő a Credit Suisse elemzőcsapata is. Mint az elemzésükből kiderül, több esetben is sikerült bizonyítékot találni arra vonatkozóan, hogy szoros együttmozgás figyelhető meg az öregedés és az eszközárak között.
Tovább
2012.
február
15. 10:24

Nagy az érdeklődés a SZÉP Kártya iránt

Nagy az érdeklődés a SZÉP Kártya iránt Nagy az érdeklődés a SZÉP Kártya iránt, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank február eleji legfrissebb adatközlése szerint mintegy 120 ezer munkavállaló igényelt ilyet, s a kibocsátók országszerte már több mint 9.400 szállásadó- és vendéglátóhellyel kötöttek szerződést a kártya elfogadásáról.
Tovább
2012.
február
13. 16:04

Elolvadt a nyugdíjvagyon

Elolvadt a nyugdíjvagyon A háztartások a befektetési alapjaikat, részvényeiket és kötvényeiket is eladogatták, hogy végtörlesszenek vagy áttegyék megtakarításukat bankbetétbe. Az állam gyors ütemben és tetemes árfolyamveszteséget realizálva adja el a nyugdíjvagyont.
Tovább
2012.
február
12. 19:10

Fájó megszorítások Ausztriában is

Fájó megszorítások Ausztriában is Ausztria történelmének legnagyobb megszorító csomagját mutatta be Maria Fekter, az osztrák pénzügyminiszter. A csomag vesztesei a nyugdíjasok és a közszolgák.
Tovább
2012.
február
12. 14:28

Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában

Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában az elmúlt három év során - mondta el Németh Gabriella, a Magyar Koalíció Pártjának szociális ügyekért felelős alelnöke a Szociális Biztosító adataira hivatkozva.
Tovább
2012.
február
10. 22:37

Új áram- és gázórákat szereltetne föl a KDNP

Új áram- és gázórákat szereltetne föl a KDNP Rövidesen benyújtja az előrefizetős, kártyás áram-, és gázmérőórákról szóló törvényjavaslatát a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), amivel álláspontjuk szerint megakadályozható lenne a további hátralékok felhalmozása.
Tovább
2012.
február
09. 15:36

A nyugdíjrendszer erősen ösztönöz a potyautas magatartásra

A nyugdíjrendszer erősen ösztönöz a potyautas magatartásra A jelenlegi nyugdíjrendszer erősen ösztönöz a potyautas magatartásra, ennek egyik jól érzékelhető következménye, hogy az egymillió önfoglalkoztatóból 950 ezren minimális befizetést teljesítenek - hangzott el a nyugdíjrendszer aktualitásairól rendezett csütörtöki budapesti konferencián, amelyet a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) szervezett.
Tovább
2012.
február
05. 10:44

Vagyonnyilatkozat - Alig van érdemi változás a fővárosi képviselőknél

Vagyonnyilatkozat - Alig van érdemi változás a fővárosi képviselőknél A törvényi határidőre, február 1-jéig leadták vagyonnyilatkozataikat a Fővárosi Közgyűlés képviselői; csak keveseknél van érdemi változás az előző évi adatokhoz képest.
Tovább
2012.
február
02. 15:27

Százezernyi háztartásban nincs elég pénz a fűtésre

Százezernyi háztartásban nincs elég pénz a fűtésre A magyar háztartások tizede jövedelme több mint harmadát költi energiára, de az átlag is húsz százalékot fordít erre a célra - derül ki az Energiaklub tanulmányából.
Tovább
2012.
január
30. 11:29

Ötmilliót ajánlott fel saját zsebből egy nyugdíjas

Ötmilliót ajánlott fel saját zsebből egy nyugdíjas Ötmillió forintot ajánlott fel a bogyiszlói születésű Varga István a jól tanuló, rászoruló helyi diákok támogatására.
Tovább
2012.
január
30. 09:43

Már a nyugdíjastól is beszedhetik az ingatlanadót

Már a nyugdíjastól is beszedhetik az ingatlanadót Egyre többen szembesülhetnek azzal, hogy adózniuk kell lakásuk, házuk után. A napokban kapják meg az ingatlantulajdonosok a levelet az önkormányzatoktól arról, hogy ebben az évben már fizetniük kell.
Tovább
2012.
január
30. 09:13

Munkáltatói adómegállapítást keddig lehet kérni

Munkáltatói adómegállapítást keddig lehet kérni Munkáltatói adómegállapítást január 31-ig lehet kérni, és a munkáltatóknak, kifizetőknek is addig kell kiadniuk a magánszemélyek számára kifizetett jövedelmekről és levonásokról szóló, a 2011. évi adóbevalláshoz szükséges igazolásokat.
Tovább
2012.
január
27. 10:44

Kémkedhet utánunk a villanyóránk?

Kémkedhet utánunk a villanyóránk? A tervezhetőbb, alacsonyabb energiafogyasztást eredményező okos mérés bevezetése több személyes adat kezelésével jár majd, mint korábban, ez pedig több problémát is felvet. Szakmai vélemények szerint azonban az aggodalmak kezelhetők, egyszerű szabályozási kérdésről van szó.
Tovább
2012.
január
26. 17:02

Most rohanjunk aranyat venni?

Most rohanjunk aranyat venni? A Fed tegnapi ülésének lezárulta után megindult a találgatás a piaci szereplők körében, vajon sor kerül-e és mikor a kvantitatív lazítás harmadik körére az Egyesült Államokban. Az aranyhívő befektetők azonnal vásárlásra buzdítottak, kérdés, igazuk van-e.
Tovább
2012.
január
24. 10:45

Most kell szabadulni a forinttól?

Most kell szabadulni a forinttól? Adják el a befektetők a forintjukat, és vegyenek helyette lengyel zlotyt vagy román lejt, Magyarországgal szemben ugyanis drasztikus követelményeket támaszt az Európai Unió annak fejében, hogy ismét felvegyék a tárgyalásokat egy pénzügyi mentőcsomagról - írja hétfői anyagában a francia Societe Generale elemzője.
Tovább
2012.
január
23. 16:32

Erősödik a forint, 300 alatt az euró

Erősödik a forint, 300 alatt az euró Az euróövezettel általában, illetve Magyarországgal szemben külön is javuló befektetői bizalomnak köszönhetően erősödött a forint hétfőn, az euró jegyzése 300 forint alá esett.
Tovább
2012.
január
22. 18:42

Ez aztán az uzsora-ügy: devizahiteles a bankok ellen!

Ez aztán az uzsora-ügy: devizahiteles a bankok ellen! Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora-bűncselekmény miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a kiskunhalasi bíróságon egy nyugdíjas asszony.
Tovább
2012.
január
21. 09:57

Olcsóbban ellenőrzik a nyugdíjvagyon elköltését

Olcsóbban ellenőrzik a nyugdíjvagyon elköltését Az eredetileg becsült nettó 24 millió forint helyett nettó 5 millió 740 ezer forintért vállalta a nyertes Audit Service Könyvszakértő, Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft. a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tavalyi és idei üzleti évének könyvvizsgálatát - az Államadósság Kezelő Központ által kiírt közbeszerzés eredménye a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
Tovább
2012.
január
20. 08:49

Autózás: lecseréltetné az összes rendszámot a kormány

Autózás: lecseréltetné az összes rendszámot a kormány Az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca erre az Európai Bizottságnak küldött decemberi jelentésében tett ígéretet: a tervek szerint a cseréből befolyó illeték idén 12 milliárd forintot tehet ki. Bár a jelentés pontos részleteket nem közöl, a hvg.hu információi szerint a kormány arra készül, hogy teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszert vezessen be, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.
Tovább
2012.
január
19. 21:53

A magyarok negyede nem tudja, mit jelent a thm

A magyarok negyede nem tudja, mit jelent a thm Az alacsony teljes hiteldíj mutató (thm) az egyik legfontosabb elvárás a hitelfelvétel során, ám a magyarok negyede nincs tisztában a fogalom jelentésével - derül ki a COFIDIS Hitel Monitor felméréséből.
Tovább
2012.
január
18. 10:51

Fordulat várható - Gyengülhet a svájci frank

Fordulat várható - Gyengülhet a svájci frank Nem várnak további dollárerősödést a nemzetközi elemzők a Reuters felmérése szerint. A szakértők a forint esetében is inkább stagnálásra számítanak a következő egy évben. A frankkal szemben a többség a magyar deviza erősödését várja.
Tovább
2012.
január
18. 10:32

Spórolósak lettünk

Spórolósak lettünk A lakosság nélkülözhetetlennek tartja a spórolást, és a legtöbben tudatosan keresik az olcsóbb vásárlási lehetőségeket - derül ki egy online felmérésből.
Tovább
2012.
január
18. 08:32

Készpénzt őriz a lakosság

Készpénzt őriz a lakosság Történelmi csúcson a készpénzállomány. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az utolsó negyedévben 14%-kal nőtt a forgalomban lévő bankjegyek értéke. December végére már 2693 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő bankjegyek értéke, amely az előző évihez képest 6%-os növekedést mutat.
Tovább
2012.
január
15. 13:08

Öngondoskodás és kényszerszolidaritás - Mit mond Bokros?

Öngondoskodás és kényszerszolidaritás - Mit mond Bokros? A szerkezeti reformok fontosságát, a tandíj és a vizitdíj szükségességét hangsúlyozta Bokros Lajos, az MDF színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő a Gyurcsány Ference vezette Demokratikus Koalíció (DK) gazdaságpolitikai konferenciáján.
Tovább
2012.
január
12. 11:06

Tanárok vettek nyugdíjukból bevásárlóközpontot

Tanárok vettek nyugdíjukból bevásárlóközpontot A folyamatos bizonytalan gazdasági háttér ellenére 2011-ben a kiskereskedelmi befektetés erős eredménnyel zárt Európában. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a teljes tranzakciós volumen meghaladja a 28 milliárd eurót, mely 35% körüli növekedést jelent 2010-hez képest, derül ki a Jones Lang LaSalle jelentéséből.
Tovább
2012.
január
10. 10:58

Ezért rettegnek az IMF-től

Ezért rettegnek az IMF-től A Nemzetközi Valutaalap (IMF) január 18-án tartja azt az ülését, amelyen határozni kíván a Magyarországgal tárgyaló delegáció mandátumáról. A forint árfolyama január 4-én történelmi mélypontra zuhant, és az elemzők úgy vélik, nem is várható fellendülés addig, amíg nem sikerül megállapodni az IMF-el és az EU-val. Ebben a gazdasági helyzetben egyre többen úgy vélik, hazánk számára Románia lehet a követendő példa. Ha valóban így van, érdemes megvizsgálni: vajon miben rejlik a román IMF-történet sikere?
Tovább
2012.
január
08. 21:33

Az IMF nem fog engedni

Az IMF nem fog engedni A jegybanktörvény lesz az egyik fő témája az IMF és a magyar küldöttség jövő heti tárgyalásainak - közölte az IMF főigazgatója Christine Lagarde a CNN honlapján a hét végén közzétett tévéinterjúban. "Nem engedünk, nem kötünk kompromisszumot, de nem is állunk fel a tárgyalóasztaltól" - válaszolta a jegybanki függetlenség kérdésének fontosságára vonatokozó kérdésre.
Tovább
2012.
január
08. 19:49

A lakosság felének van hiteltartozása

A lakosság felének van hiteltartozása A magyarok közel háromnegyede vett már fel valaha hitelt és minden második magyar jelenleg is tartozik valamelyik pénzintézetnek. A legelterjedtebb hiteltípus a lakáshitel, a lakosság 38 százaléka vett már fel ilyen kölcsönt az élete során, és 20 százalékuk most is rendelkezik ilyen hitellel - olvasható a COFIDIS Hitel Monitor legújabb összegzésében.
Tovább
2012.
január
07. 10:53

Mit vár Orbántól az IMF? Itt a lista

Mit vár Orbántól az IMF? Itt a lista Kiszivárgott az IMF jelentése, amiből kiderül: a magyar kormánynak mit kellene tennie, ha meg akar állapodni a pénzintézet segítségéről. A nem szokványos gazdaságpolitikát nyugdíjaznák.
Tovább
2012.
január
07. 10:35

MSZP: jogszabályi garanciát a bankbetétek védelmére!

MSZP: jogszabályi garanciát a bankbetétek védelmére! Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az ország Orbán Viktor politikája miatt nem kap segítséget a nemzetközi szervezetektől. Józsa István ezért azt javasolja, a miniszterelnök személyesen tárgyaljon Brüsszelben az uniós aggályok orvoslásáról. Az ellenzéki politikus pénteken, a pártja által szervezett sajtóbeszélgetésen azt is mondta: a bankbetétek nincsenek veszélyben, de a kormány hiteltelensége pánikot szülhet, ezért szorgalmazzák, hogy a parlament jogszabályban garantálja a betétek biztonságát.
Tovább
2012.
január
05. 00:45

Elköltik a maradék nyugdíjvagyont, ha nincs IMF-megállapodás

Elköltik a maradék nyugdíjvagyont, ha nincs IMF-megállapodás Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a The Wall Street Journal-nak azt mondta, hogy Magyarországnak vannak tervei arra az esetre, ha nem születik megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről.
Tovább
2011.
december
31. 05:30

MABISZ:az államnak is megérné a hosszú távú megtakarítások támogatása

MABISZ:az államnak is megérné a hosszú távú megtakarítások támogatása A különféle hosszú távú megtakarítások támogatását egységesítenie kellene az államnak Kisbenedek Péter szerint. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke kifejtette: fontos lenne, hogy a támogatás ne szűk társadalmi körben elérhető adókedvezmény, hanem pénztámogatás legyen, amely ehhez mérve sokkal nagyobb magánforrást vonzana magához, a megtakarításokból vásárolt államkötvények pedig csökkentenék az állam adósságszolgálati kiadásait.
Tovább
2011.
december
21. 12:02

Zálogházba adják vagyonukat a nyugdíjas művészek

Zálogházba adják vagyonukat a nyugdíjas művészek Sztároknak segít a legnagyobb titokban Klapka György zálogháza. A táncosból lett vállalkozó kora ellenére mindennap besétál az üzletébe, mert állítása szerint a vevőknek szüksége van rá.
Tovább
2011.
december
18. 04:35

Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása

Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása A Fidesz szerint a késedelembe esett adósok számára kiemelten fontos a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás. Az egyéni nyugdíjszámla-rendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük.
Tovább
2011.
december
17. 09:17

Hol van már a háromforintos kenyér

Hol van már a háromforintos kenyér A háztartási energia ára fél évszázad alatt több mint százszorosára, az élelmiszerek ára pedig harmincszorosára emelkedett. A kiugróan nagy emelkedés időszaka 1981 és 1991 közé esik.
Tovább
2011.
december
16. 10:38

Minden magyar bankot érint a kártyacsalás

Minden magyar bankot érint a kártyacsalás Lényegében minden hitelintézet érintett az elmúlt napokban felfedezett bankkártya-adatlopásban. Az ugyanakkor tisztázódott, hogy nem a korábban hírbe hozott üzemanyag-forgalmazó cég hálózatából kerültek ki az adatok.
Tovább
2011.
december
13. 10:51

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat

Az új uniós tervezet válaszút elé állítja a vállalatokat Egy friss Európai Uniós javaslat szerint a vállalatok számára jelentősen megemelkedne a befizetés meghatározott nyugdíjprogramok fenntartása, az adminisztratív korlátok miatt sokan úgy dönthetnek, hogy meg is szüntetik ezeket a programokat - írja a Telegraph. Szakértők szerint a válság kiegészítve a szigorúbb szabályozással azt eredményezheti, hogy tömegesen zárják be a vállalatok a nyugdíjprogramokat. Egyes becslések szerint csak Angliában 300-400 ezer embert érinthet az intézkedés.
Tovább
2011.
december
13. 06:52

Az IMF misszióvezetője ma érkezik Budapestre

Az IMF misszióvezetője ma  érkezik Budapestre Az IMF magyar misszióvezetője, Christoph Rosenberg az Európai Bizottság képviselőivel közösen december 13-16. között Budapestre látogat, hogy megbeszéléseket folytasson és tájékozódjon a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről.
Tovább
2011.
december
09. 16:04

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok Vízierőműből lesz nyugdíja néhány embernek Székelyföldön. Üzembe helyeztek ugyanis egy turbinát a Vargyas-patakon. A beruházás két és félmillió euróba került. Az Erdélyi Református Egyházkerület nyugdíjintézete is adott bele pénzt - vagyis a haszonból is részesednek majd a tagok.
Tovább
2011.
december
08. 09:58

Idén harmadával több ingatlant árvereztek el mint tavaly

Idén harmadával több ingatlant árvereztek el mint tavaly A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara közlése szerint 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverést tartottak, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.
Tovább
2011.
december
07. 21:25

Elképzelhetetlen, hogy ne kelljen a nyugdíjkorhatárhoz nyúlni

Elképzelhetetlen, hogy ne kelljen a nyugdíjkorhatárhoz nyúlni Higgyük el azt, hogy öngondoskodni kell, ha nem tesszük bajban leszünk - nyitotta meg a a Portfolio.hu Öngondoskodási konferenciáját Holtzer Péter, az Oriens IM partnere. A nyugdíjkorhatár emelése elkerülhetetlen. Azokkal az intézményekkel szemben viszont, ahol hosszú távú megtakarítás megvalósítható, egyre nagyobb a bizalmatlanság. Ebből a bizalmi válságból következik, hogy a legnagyobb megtakarítással rendelkező réteg külföldre viszi vagyonát.
Tovább
2011.
december
06. 08:19

Leminősítheti az euróövezetet a Standard & Poor's

Leminősítheti az euróövezetet a Standard & Poor's Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor's.
Tovább
2011.
december
05. 20:49

Végre működni kezdhet az eszközkezelő - De hogyan?

Végre működni kezdhet az eszközkezelő - De hogyan? A parlament hétfői döntésével a Nemzeti Eszközkezelő januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak.
Tovább
2011.
december
04. 19:11

Delors: "az euró kezdettől hibás volt"

Delors: "az euró kezdettől hibás volt" Az euró a kezdetektől hibásan végrehajtott vállalkozás, és az európai vezetők mai generációja elmulasztotta a valutaunió alapvető problémáinak kezelését - mondta az egyik vezető brit napilapnak Jacques Delors volt EU-bizottsági elnök.
Tovább
2011.
december
03. 09:56

Hogyan takarékoskodjunk a fűtési szezonban?

Hogyan takarékoskodjunk a fűtési szezonban? A téli időszakban növekvő fűtési költségek egyre inkább az energiatakarékos megoldásokra irányítják a figyelmet, a területen érdekelt cégek ugyanakkor tanácsokkal is próbálják segíteni a lakosságot abban, hogy ésszerűen bánjanak az energiával a fűtési szezonban.
Tovább
2011.
december
02. 08:44

Ennyivel fizetünk többet jövőre a telefonért

Ennyivel fizetünk többet jövőre a telefonért Több millió előfizető számára drágulnak jövőre a távközlési szolgáltatások, nem kevesen lesznek, akiknek nagyobb mértékben, mint a két százalékpontos áfaemelés alapján indokolt lenne - írja a pénteki Népszabadság.
Tovább
2011.
december
01. 17:35

Nyugdíj előtt inkább a biztonság számít

Nyugdíj előtt inkább a biztonság számít Attól függően, hogy ki milyen idős, változnak a céljai, az igényei, az álmai és eltérően vélekedhet arról is, hogy hogyan és mibe fektesse a pénzét. Aki fiatal, még úgy gondolja, hogy megéri kockázatosabb befektetést választania, hiszen ha minden jól alakul, nagy nyereségre tehet szert, ha pedig valami gond adódna, még számos lehetősége nyílik, hogy korrigálja a veszteséget. A nyugdíj előtt állók többsége azonban már másképp gondolja.
Tovább
2011.
november
29. 18:05

Ilyen a jó nyugdíj-előtakarékosság

Ilyen a jó nyugdíj-előtakarékosság Vezetői körlevelet adott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arról, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) és a tartós befektetési szerződések (tbsz) terén mit tekint fogyasztóvédelmi szempontból jó gyakorlatnak.
Tovább
2011.
november
29. 09:47

Százmilliós bírság nyugdíjügyben - Nyomozás és per indul

Százmilliós bírság nyugdíjügyben - Nyomozás és per indul Százmillió forint bírsággal sújtotta az AXA alapkezelőt a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására. A PSZÁF közérdekű igényérvényesítés iránti pert indít, annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelő által tőlük jogsértően elvont költségeket.
Tovább
2011.
november
27. 22:24

Bokros újabb csomagja: 3 kulcsos szja és ingatlanadó

Bokros újabb csomagja: 3 kulcsos szja és ingatlanadó Bokros Lajos csomagja is kellett hozzá, hogy 1996-ban kikerüljünk a bóvli kategóriából. Az egykori pénzügyminiszternek 10 pontja van a mostani helyzet megoldására is. Ingatlanadó, 3 kulcsos szja és bocsánatkérés - Matolcsy politikája szerinte "irracionális".
Tovább
2011.
november
27. 11:17

A svájci jegybank kész az újabb monetáris lépésekre

A svájci jegybank kész az újabb monetáris lépésekre A svájci gazdaság nehéz időszakot él, alacsony a növekedés és talán még enyhe recesszió is bekövetkezhet; a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kész újabb monetáris lépéseket tenni, amennyiben ez szükségessé válik - mondta Thomas Jordan, a szervezet alelnöke egy vasárnapi lapinterjúban.
Tovább
2011.
november
25. 06:44

Bóvliország lettünk

Bóvliország lettünk Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
Tovább
2011.
november
23. 15:22

Matolcsy a sereghajtók között

Matolcsy a sereghajtók között Matolcsynak csak Görögország és Olaszország pénzügyminiszterét sikerült megelőzni a sorban - ami nem túl jó jel, tekintve, hogy ők már mind a ketten belebuktak az euróválságba. A Financial Times összeállította Európa pénzügyminisztereinek rangsorát, e szerint az unió jelentősebb országait szerepeltető 19 helyes listán a 17. helyen végzett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Tovább
2011.
november
22. 06:56

Megszavazták a jövő évi adószabályokat

Megszavazták a jövő évi adószabályokat Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a jövő évi adószabályokat. A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik.
Tovább
2011.
november
16. 19:24

Az euróövezet felbomlását látszik árazni a piac

Az euróövezet felbomlását látszik árazni a piac A piacok a jelek szerint most már elfogadták annak lehetőségét, hogy az euróövezet végső soron szét is eshet, legalábbis erre utalnak az utóbbi időben tapasztalt kötvényárazási folyamatok és az euró gyengülése is - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Tovább
2011.
november
16. 13:01

Ennyit a nyugdíjvagyonról - A GDP 82 százaléka az adósság

Ennyit a nyugdíjvagyonról - A GDP 82 százaléka az adósság A finanszírozási képesség pozitív egyenlege elsősorban a 2011 első negyedévében elszámolt, magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer következtében alakult ki. A tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -4,2 százaléka volt az elmúlt egy évben.
Tovább
2011.
november
15. 11:25

Külföldön is címlapsztori a magyar valóság

 Külföldön is címlapsztori a magyar valóság Nagyon rossz pillanatban érkeztek a hitelminősítői figyelmeztetések Magyarország számára, ugyanis ezzel újra nemzetközi figyelmet kaptak a hazai fejlemények és a magyar gazdaság sérülékenysége. A befektetők már eleve feszültek az európai adósságválság miatt, és ebben a helyzetben nagyon úgy tekintenek Magyarországra, mint egy következő problémás európai államra.
Tovább
2011.
november
15. 10:32

A válság éveiben is a káros szenvedélyek jelentik a vigaszt?

A válság éveiben is a káros szenvedélyek jelentik a vigaszt? A legújabb felmérések szerint az idősebb felnőttek az ivásban és a dohányzásban keresnek vigaszt az életükben jelentkező súlyos pénzügyi problémákra. Másképpen reagálnak a férfiak, mint a nők és van különbség a képzettség szerint is.
Tovább
2011.
november
14. 19:14

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül

Róna Péter: így bukik el Orbán Viktor egy éven belül Róna Péter közgazdász szerint a görög- illetve olaszországi események után egyértelmű, hogy az EU "saját" embereit ülteti a periféria országainak kormányfői székébe. Orbán Viktornak szerinte egy éven belül mennie kell, már az utódja is megvan. Az eddigi európai csúcsok mind kudarccal végződtek, a kierőszakolt mentőcsomagok pedig csak a privatizációról szólnak.
Tovább
2011.
november
14. 13:49

Lázár: marad az eva 2012-ben

Lázár: marad az eva 2012-ben Megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva 2012-ben, az összeghatára és az adómértéke azonban emelkedni fog - nyilatkozta a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülése után az MTI-nek. Lázár János úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők és Orbán Viktor miniszterelnök kompromisszumra jutottak.
Tovább
2011.
november
14. 11:10

Rosszkor vásárolt az állam?

Rosszkor vásárolt az állam? Átrendezte a harmadik negyedévben a tőzsdei részvények piacát a Szurgutnyeftyegaz Mol-pakettjének állami megvásárlása és a nyugdíjpénztári vagyon egy részének átvétele: a tranzakciók eredményeként az államháztartás részesedése többszörösére, nagyjából 15 százalékosra emelkedett a hazai részvényekből, szemben a három hónappal korábbi 6,4 százalékkal – írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
november
14. 08:41

Közel a bóvli, merre tart a forint?

Közel a bóvli, merre tart a forint? A nemzetközi hangulat kifejezetten kedvező, a hazai kilátások viszont romlottak. Ennek fényében ellentmondásos kereskedési nap várható a devizapiacon. Feltehetően a külföldi jókedv azért ráragad majd a forintra is az első órákban.
Tovább
2011.
november
13. 11:42

Csak álom a 65 éves nyugdíjkorhatár az amerikaiaknak

Csak álom a 65 éves nyugdíjkorhatár az amerikaiaknak Generációk óta megszokott volt, hogy Amerikában a nyugdíjkorhatár 65 év, azonban a "baby boomer" generáció (a 2. világháború után születettek) számára valószínűleg ez a korhatár nem valóságos, sokuknak ezt követően is dolgoznia kell, hogy az életszínvonalát fenn tudja tartani - írja a CBS News. Többek között ilyen és ehhez hasonló témákról is szó lesz a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. A félnapos eseményen a vagyonkezelési szektor megújulása áll a középpontban.
Tovább
2011.
november
12. 08:45

Így szegényedik el Magyarország

Így szegényedik el Magyarország Magyarországon a háztartások negyede, az alacsony jövedelműek több mint fele esett késedelembe a jelzálog-törlesztő, hitelrészlet vagy közüzemi számla fizetésével. Ezzel hazánk a 27 EU-tagország között a sereghajtó öt állam között foglal helyet.
Tovább
2011.
november
10. 10:46

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Kevesen tudják

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Kevesen tudják Az Aviva legújabb jelentésében arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy támogassa az éves nyugdíj-nyilatkozatok uniós polgárok számára történő kiadását, és minden olyan intézkedést, amely felhívja az emberek figyelmét, hogy mekkora összeggel számolhatnak nyugdíjas éveikben.
Tovább
2011.
november
09. 11:45

Arany standard, avagy mit tud a legjobb nyugdíjrendszer

Arany standard, avagy mit tud a legjobb nyugdíjrendszer Nem létezik tökéletes nyugdíjrendszer, erre a következtetésre jutott a Mercer 2011-es Global Pension Index címet viselő tanulmánya is, amely 16 ország nyugdíjrendszerét hasonlítja össze mintegy 40 mutató alapján. Ennek ellenére a szerzők megkíséreltek egy közel tökéletes és egyben megvalósítható rendszert leírni.
Tovább
2011.
november
07. 23:27

Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak

Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak A megszorítások és az ugyancsak fájdalmas nyugdíj-, és egészségügyi reformok ellen azért nem lázadoznak az írek, mert fennmaradt a bizalmuk a politikai rendszer iránt és e tekintetben jót tett, hogy az állam nem avatkozik a bankok és a hitelfelvevők, a munkaadók és a munkavállalók alkuiba, mondta el Michael Noonan, Írország pénzügyminisztere a Concorde alapblogjának. Szerinte az euró körüli válság meg fog oldódni, de lassú folyamatra számít.
Tovább
2011.
november
07. 15:46

Egyházi fenntartásba kerülhetnek a Pest megyei szociális intézmények

Egyházi fenntartásba kerülhetnek a Pest megyei szociális intézmények A csődközeli helyzetben lévő Pest megyei szociális intézmények jövőbeni egyházi működtetéséről folytat tárgyalásokat Tarnai Richárd kormánymegbízott, országgyűlési képviselő (KDNP. A kormányhivatal vezetője az ellátottak érdekében tartaná hasznosnak az egyházak bevonását a jelenleg megyei működtetésű otthonok fenntartásába.
Tovább
2011.
november
07. 14:24

Extrém tőzsdei forgalom a nyugdíjvagyon miatt

Extrém tőzsdei forgalom a nyugdíjvagyon miatt Hatalmas átkötések miatt ugrott meg a BÉT forgalma, az első látszat ellenére nem az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) értékesíti a magán-nyugdíjpénztári vagyon átruházásával hozzá került részvényeket, pusztán technikai jellegű ügyletekről volt szó - közölte a KBC Equitas.
Tovább
2011.
november
03. 15:43

Ami bearanyozza a nyugdíjas éveket

Ami bearanyozza a nyugdíjas éveket A nemesfém általában a fizikai pénzben hitét vesztett világban kerül előtérbe, így például napjainkban. Amikor a tőkepiacok egészségesen működnek, a megtakarítók inkább az értékpapír befektetéseket preferálják. Az arany esetében a két megoldás ötvözhető.
Tovább
2011.
november
02. 12:43

Ezer forintos euró jöhet?

Ezer forintos euró jöhet? Az eddigi legpesszimistábban látja hazánk jövő évi gazdasági növekedését az MTA világgazdasági Kutatóintézete. Inotai András a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában úgy vélekedett, hogy kétszázalékos visszaeséssel kell számolni. Mint mondta, belső keresletnövekedés nincs, soha nem is volt, az exportra azért nem lehet számítani, mert a világban is visszaesés van.
Tovább
2011.
november
02. 03:01

Jöjjön velünk nosztalgiázni! - Képgaléria

Jöjjön velünk nosztalgiázni! - Képgaléria A Kecskemétre települt Mercedes autógyár vasúton kapja majd az alkatrészeket, sőt a kész gépkocsikat is "gördülő országúton" szállítják majd el. A gyárhoz egy külön szárnyvonalat kellett építeni, amelyet a napokban adták át. Az ünnepségre nosztalgiavonaton érkezhettek az újságírók, így nekünk is alkalmunk volt néhány fotót készíteni a békebeli szerelvényről.
Tovább
2011.
november
01. 14:51

Kolduslista: ezek a legszegényebb magyar települések

Kolduslista: ezek a legszegényebb magyar települések A leghátrányosabb helyzetben továbbra is az aprófalvas térségek vannak Magyarország északkeleti és délnyugati végein - ez a legfőbb megállapítása a GfK Hungária 2011-es Általános Vásárlóerő Index tanulmányának. Tiszabő, Alsószentmárton, Szendrőlád tekinthetők hazánk legszegényebb településeinek - a leggazdagabbak Telki, Üröm és Csopak.
Tovább
2011.
november
01. 11:08

Az arabok kibővítik a nyugdíjrendszerüket

Az arabok kibővítik a nyugdíjrendszerüket Az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) hosszú tárgyalássorozat után végre elhatározta magát, és hamarosan egy kötelező nyugdíjpillért indít a bevándorló munkások számára, a tőkefedezeti pillér bevezetésének célja az lesz, hogy a helyi vagyonkezelési piacot felépítsék és megerősítsék a helyi pénz- és tőkepiacot - írja Financial Times. Egy tanácsadó cég szerint hihetetlen növekedési potenciállal kecsegtet ez a lehetőség, hiszen a nyugdíjrendszer kibővítése több százmilliárd dolláros megtakarítást tudna összegyűjteni.
Tovább
2011.
november
01. 10:18

Temetési segélyek Európában

Temetési segélyek Európában Európa legtöbb országában az állam hozzájárul a temetés költségeihez. A segély többnyire alanyi jogon jár, függetlenül a temettető jövedelmétől, illetve a temetés költségeitől. De Romániában például csak a nyugdíjasok kaphatnak segélyt, míg az íreknél jövedelemhez kötik.
Tovább
2011.
október
30. 04:55

A világ nyolcadik legkockázatosabb állama Magyarország

A világ nyolcadik legkockázatosabb állama Magyarország A forint volt a legrosszabbul teljesítő európai valuta az elmúlt három hónapban, a görögöket nem számítva az uniós országok közül Magyarország csődkockázata nőtt a legnagyobb mértékben. A kormánynak lehet, hogy át kell értékelnie az IMF-et elutasító politikáját, írja a Bloomberg.
Tovább
2011.
október
26. 08:15

Veszélyben a maradók nyugdíja

Veszélyben a maradók nyugdíja A következő években a munkavállalóktól nagyobb hozzájárulást vár a kormány a járulékfizetésben, ő maga azonban inkább visszavesz. Olyan passzust is beletett az adótörvénybe, amely megfoszthatja a magánpénztártagokat a nyugdíjjogosultságtól.
Tovább
2011.
október
25. 23:26

A bankrendszer igenis jó - állítja a szövetség

A bankrendszer igenis jó - állítja a szövetség A magyarországi bankok nyitottak minden olyan megoldás keresésére, amely a lakossági és a vállalati ügyfélkörre nézve a válság hatásainak csökkentését szolgálja. Ez a cél sikeresen csak a kormányzat és a pénzügyi közvetítő rendszer következetes együttműködésével valósítható meg - tudatta a Magyar Bankszövetség.
Tovább
2011.
október
25. 12:27

Végtörlesztés: ez fájni fog a lakástulajdonosoknak is

Végtörlesztés: ez fájni fog a lakástulajdonosoknak is A végtörlesztési határidő közeledtével még komolyabb eladói nyomás, ennek következtében pedig áresés várható azon, főként kisebb lakások piacán, amelyektől tulajdonosaik azért szabadulnának meg, hogy kiszállhassanak devizahitelükből. Ebben a környezetben – annak, aki megteheti - ésszerű lehet megfontolni a kivárást, bár a jövő évi ártendenciák még nem látszanak.
Tovább
2011.
október
25. 12:08

Gyengülhet a frank? A svájci jegybankelnök ezt reméli

 Gyengülhet a frank? A svájci jegybankelnök ezt reméli A jelenlegi 1,23-as euróval szembeni árfolyam mellett is túlértékelt a svájci frank - számolt be a lengyel Rzeczpospolita napilap a svájci jegybankelnök nyilatkozatáról. Philipp Hildebrand szavai szerint a svájci jegybank arra számít, hogy a frank fokozatosan gyengülni fog a következő időszakban.
Tovább
2011.
október
17. 15:20

Befektetés nyugdíjasoknak: sok az átverés

Befektetés nyugdíjasoknak: sok az átverés Lehet-e megtakarítani a nyugdíjból? – sokan a kérdést is abszurdnak tartják. Spórolásban viszont verhetetlen az idősebb nemzedék, és abban is, hogy a keveset jól beossza, mégis alig néhányan gondolkodnak a megtakarításokban, meséli Talyigás Katalin, az Életet az Éveknek szervezet budapesti elnöke. Ha befektetésekről volt szó, a pénzintézetek eddig szóba sem álltak a hatvan felettiekkel, most pedig a kínálat határa a csillagos ég, s a szerződéskötés reményében az is előfordul, hogy olyasmibe is belehajszolják őket, ami biztosan nem befektetés.
Tovább
2011.
október
17. 12:13

Csak ésszel, ha ajándékba, vagy kölcsönbe kapott összegből végtörleszt!

Csak ésszel, ha ajándékba, vagy kölcsönbe kapott összegből végtörleszt! Sokan családi, rokoni, baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését. Előbbinél nem árt szerződést kötni, utóbbinál pedig körültekintően kell eljárni, mert adott esetben súlyos összeget kell megfizetni illeték formájában a vagyonszerzéshez kapcsolódóan, és bejelentési kötelezettséget is teljesíteni kell az adóhatóság felé. A Gazdaság.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a magánszemélyek közötti ajándékozással és kölcsönszerződésekkel kapcsolatban.
Tovább
2011.
október
16. 07:19

Felháborodott az elkeseredett világ

Felháborodott az elkeseredett világ Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a "felháborodottak", azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. Rómában a felvonulást kihasználva álarcos csoportok erőszakos akciókba kezdtek, s felgyújtották a védelmi minisztérium egyik melléképületét is.
Tovább
2011.
október
07. 12:39

Drágább hitelek, gyenge forint - ezt várják a profik

Drágább hitelek, gyenge forint - ezt várják a profik Miközben nemzetközi szinten némi megnyugvást várnak, idehaza gyenge forintra, kamatemelésre számítanak a magyarországi intézményi befektetők, akik szerint maradhat az euró 1,2 svájci frankos kurzusa. Ez az óvatosság nem jelent jó hírt a hazai tőkepiac számára.
Tovább
2011.
október
06. 18:30

Még erősebb lett estére a forint

Még erősebb lett estére a forint Erősödött a forint a devizapiacon csütörtökön 18 óra körül az euróval és a svájci frankkal szemben délutánhoz, illetve reggelhez képest is.
Tovább
2011.
október
05. 19:00

Drágábban utazhatunk busszal és vonattal?

Drágábban utazhatunk busszal és vonattal? A kormány negyedével kevesebb támogatást akar adni a távolsági közlekedési cégeknek a kedvezményesen utazók után - derül ki az Origo birtokába került törvénytervezetből. Nem valószínű, hogy a veszteséges cégek lenyelik a különbözetet, így a jegyek és a bérletek drágulhatnak januártól. Diákok, nyugdíjasok, álláskeresők, fogyatékosok is többet fizethetnek a közlekedésért.
Tovább
2011.
október
05. 18:46

A forint erősödött kora estére a frankhoz és az euróhoz képest

A forint erősödött kora estére a frankhoz és az euróhoz képest A forint erősödött szerda kora estére a svájci frank, valamint az euró délutáni, illetve reggeli jegyzéséhez viszonyítva a bankközi devizapiacon.
Tovább
2011.
október
05. 11:33

A 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak a cégvezetők

A 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak a cégvezetők A Policy Agenda – Ipsos kis- és középvállalkozói konjunktúra indexe mélypontot ért el, mivel még a gazdasági válság időszakában sem volt ilyen alacsony a hazai KKV szektor cégvezetőinek jövőbe vetett bizalma. Az előz két negyedév stagnálása után jelentős, majd 8 százalékponttal esett vissza ez a mutatószám, és így 42,2 százalékon áll.
Tovább
2011.
október
04. 19:02

Átlépte a 300 forintos rémálomhatárt az euró

Átlépte a 300 forintos rémálomhatárt az euró Kedden kora délután rövid ideig 300 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. Elemzők szerit nem a világgazdasági borúlátás okolható a gyenge forintért.
Tovább
2011.
október
04. 16:08

Lecsapott az adóhivatal - Buktak a betelefonálós műsorok

Lecsapott az adóhivatal - Buktak a betelefonálós műsorok Televíziós csatornákon sugárzott, emelt díjas telefonhívás vagy sms útján elérhető játékok kapcsán vizsgálódott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és annak jogelődje. A szerencsejáték felügyeleti szakterület megállapította: az érintett gazdasági társaságok tiltott szerencsejátékot szerveztek.
Tovább
2011.
október
04. 10:36

Hatalmas bajban van a forint

Hatalmas bajban van a forint Néhány forinttal maradt csak el ma reggel az eurós kurzusa a 300 forintos szinttől - ha nem jön fordulat, nagy bajok lehetnek. A technikai kép lehangoló.
Tovább
2011.
október
03. 17:46

A forint esését nem lehet megállítani

A forint esését nem lehet megállítani Gyorsult a forint gyengülése hétfő este, az euróért már 296,30 forintot kértek a nemzetközi piacokon - a hazai deviza 1,25 százalékkal értékelődött le a pénteki szintekhez képest, és újabb éves mélypontra került az euróval szemben. A dollárért 223,40 forintot, a svájci frankért 243,80 forintot kértek a bankközi piacon.
Tovább
2011.
október
03. 10:42

Gyengülni fog a forint, jön a kétségbeesés

Gyengülni fog a forint, jön a kétségbeesés A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 342,65 pontos csökkenéssel, 15.432,45 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 2,17 százalékkal gyengült.
Tovább
2011.
október
02. 20:37

A gazdagság havi 6300 eurótól kezdődik

A gazdagság havi 6300 eurótól kezdődik A franciák többsége szerint akkor tekinthető valaki gazdagnak, ha havi jövedelme eléri a 6300 eurót (1,8 millió forint) - derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi lap ismertetett.
Tovább
2011.
október
02. 17:03

Soros megoldaná ?

Soros megoldaná ? Soros György a globális válság megelőzésére vonatkozó elképzeléseit három lépésben vázolta a Finacial Times című brit napilapban.
Tovább
2011.
szeptember
30. 22:52

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre A költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint létrehozzák a Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, amely a szociális ellátások egy meghatározott körét, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapból kikerülő, korai nyugdíjakat tartalmazza; az alapból ezekre 863 milliárd forintot fordíthatnak jövőre.
Tovább
2011.
szeptember
30. 22:13

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés A jövő évi költségvetés alapján természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Részletek a jövő évi költségvetésről.
Tovább
2011.
szeptember
29. 22:59

Járai: A nyugdíjállamosítás és a különadók bizonytalanságot okoztak

Járai: A nyugdíjállamosítás és a különadók bizonytalanságot okoztak Helyesli a büdzsé irányát és fenntarthatónak ítéli meg azt Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke. Fontosnak nevezte az állam méretének csökkenését, és a reformok felgyorsítását a szakember a 49. Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában.
Tovább
2011.
szeptember
29. 17:26

PSZÁF: a devizahitelek jelentik a legsúlyosabb gondot

PSZÁF: a devizahitelek jelentik a legsúlyosabb gondot A legsúlyosabb gondot továbbra is a lakossági devizahitelek jelentik a pénzügyi fogyasztóvédelemben; a lakossági hitelezés árazása továbbra sem átlátható, a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású lakossági hiteltermékek elterjedésével azonban csökkenhet az ügyfelek kiszolgáltatottsága és kockázata a felügyelet fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint.
Tovább
2011.
szeptember
28. 17:04

Így adóznának a nyugdíjasok

Így adóznának a nyugdíjasok Többféle szempont alapján eltérő szabályok vonatkoznának a jövő évtől az öregségi korhatár előtt nyugdíjba vonulók ellátására - írja a Pénzcentrum.hu. Továbbra is azt tervezi a kormány, hogy megadóztatja a rendvédelmi dolgozóknak juttatott szolgálati nyugdíjakat, ellenben ezek összege a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben növekedne. A civil korhatár előtti nyugdíjasok nagy többségének nem kellene adót fizetniük, viszont kortól függne, hogy emelkedne-e az ellátásuk. A polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíja viszont adózna, és nem is növekedne.
Tovább
2011.
szeptember
25. 19:24

Öreg kocsira nem kötnek biztosítást a magyarok

Öreg kocsira nem kötnek biztosítást a magyarok Magyarországon csak minden ötödik autóra kötött casco biztosítást a tulajdonosa, a megkérdezettek fele mondta azt, hogy túl drága ez a biztosítás, míg 36 százalékuk vélte úgy, hogy az öreg autóra nem is érdemes cascót kötni - közölte a Generali csoport felmérésének eredményét a Genertel online.
Tovább
2011.
szeptember
24. 10:03

Végtörlesztés: veszélyes folyamatok indulhatnak el

Végtörlesztés: veszélyes folyamatok indulhatnak el A kedvező törlesztés miatt hozzányúlhatnak az emberek az életbiztosításukhoz és az önkéntes nyugdíjbiztosításukhoz is. Akar László a végtörlesztés lehetséges kimenetelei között említette a kvázi adásvételt is. Ilyen lehet a rokonok közti tranzakció.
Tovább
2011.
szeptember
23. 10:36

Egyre nagyobb gondban a nyugdíjalapok

Egyre nagyobb gondban a nyugdíjalapok A múlt hónapban a részvénypiac zuhanásának és a csökkenő kamatlábaknak köszönhetően a legnagyobb nyugdíjalapok finanszírozottsági szintje romlott, jelenleg mindössze 79 százalékon áll.
Tovább
2011.
szeptember
22. 09:26

Soros nyugdíjasként lett a 7. leggazdagabb amerikai

Soros nyugdíjasként lett a 7. leggazdagabb amerikai Kifejezetten jól ment tavaly a hedge fund kezelőknek, többen közülük nagyot ugrottak előre a Forbes magazin leggazdagabbak listáján. Kiemelkedik közülük Soros György, aki ugyan már nyugdíjas, de cége, a Soros Fund Management igen jól forgatta a befektetők pénzét. A Forbes szerint Soros vagyonkája szerény 8 milliárd dollárral gyarapodott tavaly, 22 milliárdra, ami a 7. helyre repítette a magyar származású befektetőgurut.
Tovább
2011.
szeptember
21. 23:24

Sötéten látjuk a jövőt

Sötéten látjuk a jövőt Két százalékponttal 38 százalékra esett augusztusban a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga, Magyarország a legpesszimistábbak között az utolsó helyért "versenyez" Görögországgal: mindkét országban egyaránt mindössze 4 százalék gondolja országa jelen gazdasági helyzetét jónak - derül ki az Ipsos legutóbbi felméréséből.
Tovább
2011.
szeptember
20. 21:46

A jegybank ad devizát a végtörlesztőknek!

A jegybank ad devizát a végtörlesztőknek! A Monetáris Tanács úgy határozott, hogy a devizatartalékok terhére készek a bankok rendelkezésére bocsátani az előtörlesztéshez szükséges pénzmennyiséget - közölte Simor András, a jegybank elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. A hírre azonnal erősödött a forint. A gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozásokat csökkentette a jegybank, az inflációt magasabbra lövik, mint korábban. A Monetáris Tanács előtt kamatemelési javaslat is volt.
Tovább
2011.
szeptember
16. 19:44

A kormány 27%-ra emeli az áfát, ez rekordszint

A kormány 27%-ra emeli az áfát, ez rekordszint Elkészült Magyarország országvédelmi költségvetésének tervezete, amelyet megküldtek a Költségvetési Tanácsnak - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A KT javaslatait beépítve szeptember végére, határidőre átadják a költségvetést az országgyűlésnek. Csak 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány, az áfát pedig 27 százalékosra emelik.
Tovább
2011.
szeptember
16. 13:52

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre Továbbra sem jönnek kedvező hírek a CDS-piacról hazánkkal kapcsolatban: hetek óta a világ tíz legkockázatosabb adósa közé sorol minket a CMA Datavision, képtelen 400 bázispont alá csökkenni a felárunk. Most pedig az a csúfság is megesett velünk, hogy a piac már nagyobb esélyt lát a magyar államcsődre, mint a spanyolra.
Tovább
2011.
szeptember
15. 18:29

Improvizáció a végtörlesztési javaslat

Improvizáció a végtörlesztési javaslat Nem kellően átgondolt, rögtönzött intézkedésnek tartja a devizahitelek végtörlesztésének lehetőségét Bod Péter Ákos. Az egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök szerint a bankszektor, a PSZÁF és a Magyar Nemzeti Bank is felelős azért, hogy a devizahitelesek helyzete ilyen súlyossá vált.
Tovább
2011.
szeptember
14. 20:00

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet Akár egymillió olyan család is élhet a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, akik eddig rendben fizették a részleteiket - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.
Tovább
2011.
szeptember
12. 09:57

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról A Portfolio.hu több mint 11 ezer Olvasója válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a Fidesz-frakció által pénteken javasolt 180 forintos frank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye sokatmondó: a válaszadók mindössze 18%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Döntő többségük azonban megtenné ezt, legnagyobb arányban forinthitelből.
Tovább
2011.
szeptember
11. 10:06

Svájc még évekig büntethet

Svájc még évekig büntethet Svájc nem először bünteti a svájci frankba menekülő megtakarításokat. Sőt, eddigi példák azt mutatják, hogy az alpesi ország akár évekig is a negatív tartományban tarthatja a kamatokat. A zéró alatti ráta azonban lökést adhat a gazdaságnak.
Tovább
2011.
szeptember
10. 10:40

IMF: a jelenlegi bankrendszer árt a világnak

IMF: a jelenlegi bankrendszer árt a világnak A bankrendszer akkorára nőtt, hogy az már nem szolgálja se a világ jólétét, se a reálgazdaság növekedését - jelentette ki Mark Allen, az IMF regionális képviselője pénteken a lengyel Krynicában rendezett gazdasági fórumon.
Tovább
2011.
szeptember
10. 09:52

Veszélyesnek tartja a Bankszövteség Lázár javaslatát

Veszélyesnek tartja a Bankszövteség Lázár javaslatát A Bankszövetség szerint Lázár János javaslata a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, makrogazdasági következményei pedig nagyon súlyosak.
Tovább
2011.
szeptember
09. 15:37

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt A Bankszövetség közleménye szerint nekik senki nem szólt arról a Lázár János által tett bejelentésről, amelyben a Fidesz frakcióvezetője vázolta a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében tervezett lépéseket. Ezek értelmében az adósok rögzített árfolyamon válthatnák át devizaalapú hiteleiket forinthitelekre, méghozzá a jelenlegi árfolyamszintekhez képest meglepetősen kedvezően 180-as CHF/HUF, illetve 250-es EUR/HUF árfolyamon).
Tovább
2011.
szeptember
07. 16:10

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet Soros György szerint a most kibontakozó válság sokkal rosszabb lehet, mint amit a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlése után megtapasztalhatott a világ. Ha egy nagy európai bank bedől, amire van esély, az az akkori pániknál is nagyobb horrort hozhat a pénzpiacokon.
Tovább
2011.
szeptember
07. 15:09

Svájc újra megnyitja a devizaháborút

Svájc újra megnyitja a devizaháborút Svájc a globális devizaháború újabb körét nyitotta meg, írja a Bloomberg. Az országban a gazdasági növekedés visszaesett frank erősödése miatt, amely lépésre kényszerítette a politikai döntéshozókat.
Tovább
2011.
szeptember
06. 17:10

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság Orbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.
Tovább
2011.
szeptember
06. 15:31

Az euró jövőjéről

Az euró jövőjéről A II. világháború utáni időszak legfelelőtlenebb politikai kezdeményezései közé tartozott az európai valutaunió létrehozásról szóló döntés - írta hétfőn megjelent cikkében Lord Nigel Lawson, a brit Konzervatív Párt egyik legnagyobb tekintélyű veteránja, aki szerint fel kell hagyni a valutaunióhoz szükséges föderatív európai állam ideájával.
Tovább
2011.
szeptember
06. 10:32

Az euróhoz kötik a svájci frankot - 25 forintot zuhant az árfolyam

Az euróhoz kötik a svájci frankot - 25 forintot zuhant az árfolyam 10 óra után rohamos gyengülésben kezdett a frank az euróval szemben. A forinttal szemben újra 230 alatt az árfolyam.
Tovább
2011.
szeptember
04. 13:25

Közel 20%-os száguldást jósol a nyugdíjas guru

Közel 20%-os száguldást jósol a nyugdíjas guru A Wall Street egyik legkiválóbb elemzője 18%-os emelkedést vár a piacoktól az elkövetkezendő félévben. Ha igaza lesz, jövő év februárjában a Dow Jones 13 600 pont környékére, míg az S&P 500 1420 pontra várható - írja a Marketwatch.
Tovább
2011.
szeptember
04. 09:08

Reneszánszát éli az aranyláz

Reneszánszát éli az aranyláz A kisbefektetők terepre mennek, az aranyásás reneszánszát éli, miközben a nemesfém ára a recessziós félelmek miatt folyamatosan rekordokat dönt. Az aranyásás módszerei az űrkorszakban sem változtak, a 19. század módszerek ma is jól működnek.
Tovább
2011.
szeptember
03. 12:59

Svájci frank: paradox helyzet alakult ki

Svájci frank: paradox helyzet alakult ki A múlt héttől kezdve egyre több svájci bank vezet be negatív kamatlábat a frankbetétekre. Sőt, a svájci állam hat hónapos állampapírokat bocsátott ki, és fél százalékot kapott azért, hogy hajlandó legyen kölcsönt elfogadni.
Tovább
2011.
szeptember
02. 09:34

Megindult a svájci frank: már 246 forint felett az árfolyam

Megindult a svájci frank: már 246 forint felett az árfolyam Pénteken reggel nem sokkal negyed 10 előtt már 245 forint felett járt a svájci frank árfolyama, alig negyedórával később pedig már a 246 forintos szintet is átlépte.
Tovább
2011.
augusztus
31. 17:46

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét A második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá.
Tovább
2011.
augusztus
31. 12:30

A melegebb nyári és őszi hónapokban is sokat spórolhatunk az áramszámlán

A melegebb nyári és őszi hónapokban is sokat spórolhatunk az áramszámlán Az átlagosnál melegebb hőmérséklet, kánikula hatására akár 10-20 százalékkal is növekedhet a lakossági áramfogyasztás. Míg korábban az éves terhelési csúcsidőszak rendszerint a téli időszakra esett, néhány éve ez már a nyári időszakra jellemző, elsősorban a klímaberendezések fokozott üzemeltetésének hatására. Sokan mégis úgy vélik, az áramszámlán csak a téli hónapokban, a fűtési szezonban lehet spórolni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy néhány egyszerű tanács megfogadásával a fogyasztás a melegebb hónapokban is jelentősen mérsékelhető, így éves szinten a villanyszámla összegéből több ezer forint is megtakarítható.
Tovább
2011.
augusztus
31. 08:56

Több bankot is feljelentenek a bedőlt hitelek miatt

Több bankot is feljelentenek a bedőlt hitelek miatt Kilakoltattak ma egy egyedülálló férfit Székesfehérváron, mert bedőlt hitele miatt elárvereztette a házát a bank. A nyugdíjas férfi és a hasonló károsultak ügyét alapul véve egy székesfehérvári jogsegély-szolgálat feljelentést tesz az érintett kereskedelmi bankok ellen törvénytelennek ítélt hitelfolyósítási gyakorlatuk miatt - közölte az MR1-Kossuth Rádió.
Tovább
2011.
augusztus
30. 09:02

A gazdagok helyett a nyugdíjasok fizessenek?

A gazdagok helyett a nyugdíjasok fizessenek? Olaszországban kikerül az augusztus közepén a kormány rendeletével elfogadott megszorítási csomagból a szolidaritási adó, a kieső bevételek pótlásáról később döntenek - jelentette be tegnap este Silvio Berlusconi kormányfő.
Tovább
2011.
augusztus
29. 09:29

Egyhavi csúcson a forint - Romlik a frank

Egyhavi csúcson a forint - Romlik a frank Pénteken jelentős svájci frankgyengülés indult az amerikai jegybankelnök beszédének tartalma, és technikai tényezők miatt, amely hétfő reggel is folytatódott. Mivel a nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulat kedvező, így a forint ereje és a frank esése azt eredményezte, hogy egyhavi forintcsúcs alakult ki az alpesi devizával szemben. A jegyzések 230 alá süllyedtek.
Tovább
2011.
augusztus
29. 06:49

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni Varga Mihály szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.
Tovább
2011.
augusztus
26. 23:28

A jósprofesszor kimondta: Itt a válság 2.0

A jósprofesszor kimondta: Itt a válság 2.0 A világgazdasági válságot előre látó „jósprofesszor” szerint újabb mennyiségi monetáris könnyítés következik, ha a fejlett gazdaságok W-alakú recesszióba süllyednek. Az Egyesült Államok gazdasága a második negyedben a felülvizsgált adatok alapján csupán 1 százalékkal nőtt, míg az első becslés 1,3 százalékos bővülésről szólt, Nouriel Roubini ezt követően kijelentette, közeleg az újabb válság.
Tovább
2011.
augusztus
26. 10:34

Ilyen frankárfolyamra számít a svájci bankóriás

Ilyen frankárfolyamra számít a svájci bankóriás A UBS azzal számol, hogy 2012 végére 1,2000 frankot érhet majd egy euró. Ez azt jelenti, hogy a svájci bank a frank gyengülésére számít. Pénteken reggel 1,1435 volt a keresztárfolyam.
Tovább
2011.
augusztus
25. 19:48

Kevesebbet takarítunk meg, mint öt évvel ezelőtt

Kevesebbet takarítunk meg, mint öt évvel ezelőtt A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. A jelenlegi helyzetben megnő a hosszú távú öngondoskodás jelentősége, amely nélkül a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulók nehéz helyzetbe kerülnek.
Tovább
2011.
augusztus
25. 07:36

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás A miniszterelnök szóvivője újságírók előtt a legfrissebb fogyasztási adatokat firtató felvetésre azt mondta: a fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak. Ehhez pedig olyan adórendszerre van szükség, amely az elmúlt időszakkal ellentétben nem bünteti, hanem támogatja a munkát - fejtette ki, hozzátéve, hogy az arányos adórendszer éppen ilyen. Megjegyezte azonban, hogy egy új adórendszer hatását nem lehet fél év alatt teljes mértékben kielemezni. Aki most átfogó véleményt mond az új szisztéma működéséről, az minden bizonnyal nem szakmai, hanem politikai motiváció alapján teszi azt - fogalmazott.
Tovább
2011.
augusztus
24. 16:26

Sötét képet festenek Magyarországról a friss adatok

Sötét képet festenek Magyarországról a friss adatok Nem sok biztatóra lehet számítani az első hét hónap adóbevételei alapján a jövőt illetően. Azok az adónemek sem muzsikálnak jól, amelyekből eddig biztos bevételekre lehetett számítani, s a jelek szerint nincs túl sok erő ahhoz, hogy a roppant kedvezőtlen trendek megforduljanak.
Tovább
2011.
augusztus
24. 08:41

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg "A gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztő részlet összege nem haladhatja meg a hiteladós által fizetendő, a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát" - a hétfői Magyar Közlönyben megjelent 163/2011.-es kormányrendeletnek ez a mondata az, amelyre jó néhány hete vártak a devizahitel-adósok.
Tovább
2011.
augusztus
23. 10:00

Hogyan gyűjthetünk sokat nyugdíjra?

Hogyan gyűjthetünk sokat nyugdíjra? Óva inti a legnagyobb amerikai nyugdíjalapokat kezelő cég a befektetőket, hogy az extrém piaci környezetben kiszálljanak a kockázatos befektetésekből. Akik ugyanis a 2008/09-es válság idején így tettek, sokkal rosszabbul jártak, mint akik megtartották a részvényeiket.
Tovább
2011.
augusztus
23. 07:36

A szegénység öregít

A szegénység öregít Glasgowi kutatók az öregedési folyamatot DNS-bizonyítékok alapján vizsgálták, és megerősítették, hogy összefüggés van a társadalmi tényezők és az öregedés gyorsasága között. Kutatásaiknak közegészségügyi jelentősége van, ugyanis módszerükkel hamarabb eredményt lehetett elérni, nem kellett egy egész generációt megvárni ahhoz, hogy-egy intézkedés hatását lemérjék.
Tovább
2011.
augusztus
22. 20:14

Árfolyamrögzítés után - Megjelent a rendelet a közlönyben

Árfolyamrögzítés után - Megjelent a rendelet a közlönyben A devizahiteleknél a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát - az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.
Tovább
2011.
augusztus
22. 15:02

Biztonsági tartalékot képeznek a reálhozamokból

Biztonsági tartalékot képeznek a reálhozamokból Elsősorban rövid távú megtakarításokban gondolkodik a lakosság – derül ki a Budapest Bank (BB) csoport állami nyugdíjrendszerbe visszalépő, az átlagosnál nagyobb visszatérítést kapó volt nyugdíjpénztári tagok körében végzett felmérése szerint.
Tovább
2011.
augusztus
22. 10:51

"Matolcsy politikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan"

"Matolcsy politikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan" Azt a békát le kell nyelnie a kormánynak, hogy nem kellett volna ennyit ígérnie - mondta az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila az [origo]-nak adott interjúban. Azt is mondta, hiába próbál tanácsot adni a kormánynak, sem az ő véleményére, sem tapasztalata szerint más közgazdászok meglátására nem kíváncsi Orbán Viktor és kormánya. A Corvinus Egyetem egykori rektora szerint a jelenlegi kormány munkájában nincs presztízse a szakmai munkának.
Tovább
2011.
augusztus
20. 05:22

A kormány döntött az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról

A kormány döntött az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról A devizahiteleknél az árfolyamrögzítés - maximum 36 hónapos időszakra szóló - lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztőösszege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik - olvasható a kormany.hu-n.
Tovább
2011.
augusztus
19. 06:24

Megtalálta a kormány a devizahitel-válság felelőseit

Megtalálta a kormány a devizahitel-válság felelőseit Az MSZP valótlannak tartja a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság azon szerdai jelentését, amely a szocialista kormányokat teszi felelőssé az elmúlt időszakban kialakult devizahitel-válságért.
Tovább
2011.
augusztus
18. 13:06

Zseniális lépés a svájciaktól - Megoldódhat a frankmizéria?

Zseniális lépés a svájciaktól - Megoldódhat a frankmizéria? Csalódást keltett a svájci jegybank tegnapi lépése, amelyben nem határozott meg konkrét árfolyamsávot, ám közben a kamatpiaci beavatkozást nem kellőképpen értékelte, vagy értette a piac. Pedig ez akár meg is fordíthatja a frank erősödő trendjét.
Tovább
2011.
augusztus
18. 09:02

Mégsem kell nyugdíjas éveinkben devizahitelt törlesztenünk

Mégsem kell nyugdíjas éveinkben devizahitelt törlesztenünk Ha figyelmesen hallgattuk Orbán Viktor tegnapi beszédét, a miniszterelnök szavai alapján megváltozhat egy eddig magát makacsul tartó értelmezés. A kormányzat korábbi kommunikációja alapján ugyanis úgy gondolhatták a frankhitelesek és a sajtó is, hogy amennyiben igénybe veszi valaki a 180 forintos árfolyamrögzítést, 2014 végétől a csökkentett összeghez képest nem emelkedhet 15%-nál nagyobb mértékben a törlesztőrészlete.
Tovább
2011.
augusztus
17. 20:49

Sehogy sem illik a képbe a magyar nyugdíjalap

Sehogy sem illik a képbe a magyar nyugdíjalap A világ számos országában láthatunk állami vagyonalapokat, amelyeket a gazdagabb országok azért hoztak létre, hogy az országot megvédjék a külső kockázatok ellen, amilyen például az exportfüggőség. Látszólag a magyar állam is egy ilyen alap felállításával próbálkozott meg, amikor a nyugdíjvagyont magához vonta.
Tovább
2011.
augusztus
17. 10:29

Megjött a svájci jegybank bejelentése! - Erősödik a frank

Megjött a svájci jegybank bejelentése! - Erősödik a frank A svájci frank drágulással reagált arra, hogy a svájci nemzeti bank szerdán bejelentett újabb lépései között nincs szó a várva-várt árfolyamrögzítésről.
Tovább
2011.
augusztus
16. 18:38

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható A meglepő magyar GDP-adatok kapcsán az Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, Európában máshol sem jobb a helyzet. Szerintük a hiánycél tartható, ezért is képeztek korábban tartalékot - csakhogy az EB-nek és az EU Tanácsának készített jelentésében a kormány azt írta korábban: törölték a 250 milliárdos puffert.
Tovább
2011.
augusztus
16. 18:25

Minden magyar állampolgárra 2,1 millió forint adósság jut

Minden magyar állampolgárra 2,1 millió forint adósság jut A második negyedévben a nyugdíj-megtakarítások államosítása nyomán csökkent az államháztartás bruttó adóssága, a nettó tartozás viszont növekedett.
Tovább
2011.
augusztus
15. 22:08

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek Az egyik legnagyobb problémát a bedőlt devizahitesek megsegítése, és helyzetük javítása jelenti ma Magyarországon. A kormány többféle megoldást kínál a fizetésképtelen adósoknak, ezek fogadtatása azonban igen vegyes. Az MSZP most egy 9 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, mellyel szerintük meg lehetne menteni a bajba jutott hiteleseket.
Tovább
2011.
augusztus
15. 21:01

Jól muzsikált ma a forint

Jól muzsikált ma a forint A javuló befektetői kockázatvállalásnak hála, erősödéssel indította a forint a hetet. A svájci frank árfolyama este valamivel több, mint 237 forint állt.
Tovább
2011.
augusztus
15. 12:43

Így menekülhet meg az euró Soros szerint

Így menekülhet meg az euró Soros szerint Az euróválság átfogó megoldása három pillérre kell épüljön: a bankrendszer reformjára és feltőkésítésére, a közös eurókötvényre és egy kilépési mechanizmusra - írja Soros György a Financial Times hasábjain megjelent cikkében.
Tovább
2011.
augusztus
15. 09:17

Nagyot buktak a svájciak is

Nagyot buktak a svájciak is Az elmúlt hónapokban hatalmas veszteségek érték a leendő svájci nyugdíjasokat is, hiszen megtakarításaik a frank erősödésével jelentősen csökkentek, írja a svájci SonntagsZeitung. A svájci szakszervezeti szövetség véleménye szerint a jegybanknak mindenképpen meg kellene húznia azt a határt, amelyen túl nem engedné tovább erősödni az alpesi devizát.
Tovább
2011.
augusztus
15. 09:00

Alábbhagyott a pánik - izmosodott a forint

Alábbhagyott a pánik - izmosodott a forint Erősödött a forint hétfő reggel, a svájci frankot 242 forint környékén, az eurót pedig 273 forint körül jegyezték 7 órakor. A reggel folyamán tovább erősödött: tíz perccel kilenc előtt 239 forint alá is gyengült a frank.
Tovább
2011.
augusztus
14. 13:19

Nyugdíjkiegészítést kaphat lakásáért - Így állnak a programok

Nyugdíjkiegészítést kaphat lakásáért  - Így állnak a programok A kezdeti tolongás után ma már csak az FHB-nál működik a lakásért életjáradék program. A Hild Zrt.-nél az év végi újraindulást fontolgatják. Az OTP-vel együtt közel hetvenmilliárd forint értékű lakásállományról van szó, 4800 szerződés keretében.
Tovább
2011.
augusztus
14. 10:52

Kisokos az árfolyamrögzítéshez

Kisokos az árfolyamrögzítéshez Nem rohannak a devizahitelesek a kormány árfolyam-rögzítési programjába a bankok első tapasztalatai szerint. Az adósoknak úgy kellene dönteniük, hogy nem tudhatják előre a rögzítés alatt felhalmozódó forinttartozás végösszegét. Emiatt nagyon kockázatos a kormány mentőötlete, hiszen az új hitelt három év múlva el kell kezdeni törleszteni, egy árfolyamvédelem nélküli devizahitel, és ki tudja milyen forintkamatok mellett. A hvg.hu összeszedte, milyen procedúrára, mekkora költségekre és milyen kockázatokra számíthat egy devizahiteles, aki az árfolyamrögzítést választja.
Tovább
2011.
augusztus
13. 10:33

Felszámolták a halottaknak járó nyugdíj-kifizetéseket a görögök

Felszámolták a halottaknak járó nyugdíj-kifizetéseket a görögök A legnagyobb görög nyugdíjkassza elkezdte takarékossági programját: összesen 1473 esetben függesztette fel a havi nyugellátást, egészen prózai okokból: a kedvezményezettek már régen elhunytak.
Tovább
2011.
augusztus
13. 10:06

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt Az olasz kormány újabb 45 milliárd eurós takarékossági csomagot fogadott el péntek este a következő két évre. Az Európai Központi Bank (EKB) diktálta feltételeknek megfelelő intézkedések részleteit szombattól hozzák nyilvánosságra.
Tovább
2011.
augusztus
13. 09:05

Miből fogunk megélni?

Miből fogunk megélni? A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását követően sokaknak lett egyértelmű, hogy az állami nyugdíj nem fogja fedezni a családok megélhetését a jövőben. Ennek ellenére az öngondoskodás szintje még mindig rendkívül alacsony a hazai társadalomban. A hosszú távú megtakarítások arányának növeléséhez anyagi forrásra legalább olyan szükség lenne, mint tudatformálásra.
Tovább
2011.
augusztus
12. 12:50

Vége a svájci frank rémálomnak?

Vége a svájci frank rémálomnak? Az elmúlt másfél napban drasztikusan gyengült a frank, 267,29 forintról 250 forint alá állt be a svájci fizetőeszköz. A frankkal szembeni hangulat megfordulni látszik, az elemző azonban még visszafogottan nyilatkozik.
Tovább
2011.
augusztus
12. 09:55

Mennyivel csökken a megtakarítások értéke?

Mennyivel csökken a megtakarítások értéke? A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok vagyona a második negyedévben 0,7, míg az év eleje óta 2,1 százalékkal csökkent, és június végén 3.795 milliárd forintot tett ki. Az egyéb kezelt vagyon a pénztári vagyonátadás miatt a felére esett vissza – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb negyedéves jelentéséből.
Tovább
2011.
augusztus
12. 06:38

Mától lehet kérni az árfolyamrögzítést

Mától lehet kérni az árfolyamrögzítést Az árfolyamgát mellett döntők a havi teher csökkenését legkorábban várhatóan az októberi törlesztő részleteknél érezhetik majd.
Tovább
2011.
augusztus
11. 11:31

Bod Péter Ákos a pánikról: a kormány tehetetlen

Bod Péter Ákos a pánikról: a kormány tehetetlen Annyiban kiszámítható volt az, ami történt, hogy a világ legtöbb államának adósságproblémája nem volt ismeretlen. A 2007–2008-as eseményeket látom ismétlődni, csak ezúttal a három-négy évvel ezelőtti válság kezelésére fordított állami kiadások tolták egyre feljebb az adósságmutatókat – mondta a jelenlegi krízisről a Népszabadságnak Bod Péter Ákos.
Tovább
2011.
augusztus
11. 10:29

Még nincs vége a piaci pániknak

Még nincs vége a piaci pániknak Eddig egész jól megúsztuk a piaci pánikot, de a helyzet azt mutatja, hogy egy mélyebb pánikhullámban mi lennénk az elsők a környéken, akiket megbüntetne a piac. Magyarországot például Romániánál is jóval kockázatosabbnak tartják, egy komoly gazdasági visszaesés ugyanis tönkrevághatja a kormány növekedésre alapozott adósságcsökkentő terveit, és veszélybe kerülhet a tervezett kiigazítás is.
Tovább
2011.
augusztus
11. 05:21

Hol lenne most jó helyen a pénzünk?

Hol lenne most jó helyen a pénzünk? Amerikában költségvetési vita, az eurózónában adósságválság. Mibe érdemes fektetni összekuporgott vagyonunkat ilyen gazdasági helyzetben? Biztos befektetéseket kerestünk a párnahuzat helyett, azoknak, akik pénzüket a legnagyobb biztonságban szeretnék tudni.
Tovább
2011.
augusztus
10. 14:50

Válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP

Válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP Kormányzati válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP a devizahitelesek megsegítése érdekében. A két ellenzéki párt szerint a kormányfőnek meg kellene szakítania szabadságát, és válságtanácsot kellene tartania a devizahitelesek megsegítése érdekében.
Tovább
2011.
augusztus
09. 20:40

Döntött a Fed - 269 forint felett járt a svájci frank!

Döntött a Fed - 269 forint felett járt a svájci frank! A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága a vártnak megfelelően az USA alapkamatának tartásáról döntött. Közölték: az alacsony kamat legalább 2013 közepéig kitarthat, a gazdaságot lassulás fenyegeti.
Tovább
2011.
augusztus
09. 20:04

Nyugdíj: újabb kifizetéseket állított le a PSZÁF

Nyugdíj: újabb kifizetéseket állított le a PSZÁF A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is. A felügyeleti határozat indoklása alapján itt az előzőekben felszólítottakhoz képest némiképp másról van szó.
Tovább
2011.
augusztus
09. 08:59

3 éve nem látott zuhanások - 260 forintos frank

3 éve nem látott zuhanások - 260 forintos frank Utoljára a 2008-as Lehman Brothers csőd utáni időszakban estek olyan mértékben a tőzsdék, mint a hétfő esti és a kedd hajnali kereskedésben. A New York-i mutatók 5,5 és 6,9 százalékos mértékben estek. Az ázsiai tőzsdéken is folytatódik a pánikszerű eladási hullám. A recessziótól való félelem miatt 260 forint fölött is járt a svájci frank árfolyama.
Tovább
2011.
augusztus
08. 21:13

Szomorú csúcs - 256 forint felett a svájci frank

Szomorú csúcs - 256 forint felett a svájci frank Az immár a legnagyobb amerikai jelzáloghitel-finanszírozó társaságok adósbesorolására is átgyűrűző amerikai "leminősítési örvény" rántotta magával hétfőn az értékpapír- és devizapiaci árfolyamokat, a svájci frank újabb rekordot döntött, már 256 forint felett jegyezték.
Tovább
2011.
augusztus
08. 12:02

Elmaradt a gazdasági összeomlás

Elmaradt a gazdasági összeomlás Az eurózóna jegybankjának beavatkozása ellensúlyozta a Standard & Poors amerikát leminősítő, a piaci pánikot növelő lépését. Az európai tőzsdeindexek erősödnek, csakúgy, mint a közös deviza. Nincs új frankárfolyamrekord sem.
Tovább
2011.
augusztus
08. 08:06

Ma dől el a svájci frank sorsa

Ma dől el a svájci frank sorsa Hétfőn, a reggeli tőzsdenyitást követően hamar kiderül: megnyugszik-e a svájci frank árfolyama, vagy soha nem látott, 280 forintos magasságokba emelkedik.
Tovább
2011.
augusztus
04. 19:05

PPP, MÁV, BKV: beleharapnak a nyugdíjvagyonba

PPP, MÁV, BKV: beleharapnak a nyugdíjvagyonba 300 milliárd jut a MÁV adósságára, 78 milliárd a BKV-ra, és 200 milliárdig váltja ki az állam a PPP-projekteket - tovább apad a nyugdíjvagyon.
Tovább
2011.
augusztus
03. 20:24

Még nem tolonganak az ügyfelek az árfolyamrögzítésért

Még nem tolonganak az ügyfelek az árfolyamrögzítésért A frank erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó.
Tovább
2011.
augusztus
03. 20:12

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől Mérsékelten csökkent az alapokban kezelt vagyontömeg a második negyedévben, a teljes kezelt vagyonban azonban jelentős a csökkenés a pénztári vagyonátadás miatt.
Tovább
2011.
augusztus
02. 19:13

Mi mozgatja az egekig a svájci frankot?

Mi mozgatja az egekig a svájci frankot? Az euróövezeti válság elhúzódása, és az amerikai költségvetési huzavona a biztonságot kereső befektetőket arra indította, hogy a biztonságot jelentő svájci papírokat vagy frankot vásároljanak, még akkor is, ha gyakorlatilag nem jutnak kamathoz. A hatalmas kereslet pedig az egekbe emelte a frank árfolyamát. Jelenleg semmi sem látszik, ami ezt a trendet megtörné.
Tovább
2011.
augusztus
01. 13:51

Rögzítené devizahitel-törlesztőjét? Itt a kalkulátor

Rögzítené devizahitel-törlesztőjét? Itt a kalkulátor Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására.
Tovább
2011.
augusztus
01. 08:58

Így spórolhat a villannyal

Így spórolhat a villannyal A titok az apróságokban rejlik: használja ki a legegyszerűbb ötleteket a megspórolt forintokért.
Tovább
2011.
július
30. 09:45

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak A biztosítónak egy ilyen emelkedés mintegy 190 millió eurós többletkiadással jár. Vélhetően utolsó alkalommal növekednek a nyugdíjak az előző év első felében mért infláció, valamint átlagbér-emelkedés alapján. Az eddigiekben ennek a két tényezőnek az átlaga szabta meg, mennyivel emelkednek a nyugdíjak.
Tovább
2011.
július
27. 10:12

Soros bezárta alapját és nyugdíjba vonult

Soros bezárta alapját és nyugdíjba vonult A magyar származású befektetési guru 81 éves korában úgy tűnik, hogy tényleg kisnyugdíjas lesz, és felhagy az aktív vagyonkezeléssel. Az alapkezelője visszafizeti a külső befektetők pénzét és csak a családi vagyont kezeli tovább a Bloomberg hírügynökség szerint.
Tovább
2011.
július
23. 13:45

Itt vehet fillérekért nyaralókat Magyarországon

Itt vehet fillérekért nyaralókat Magyarországon Az elmúlt évben tovább estek az árak a Zempléni-hegységben, a Bükkben és az Aggteleki-hegységben is. Döntően a főváros közelsége miatt valamivel magasabbak az árak, és kisebb a választék a Mátrában és a Börzsönyben - állítják a lapunk által megkérdezett térségbeli ingatlanközvetítők.
Tovább
2011.
július
22. 11:08

Nyugdíjasok, sárga csekkek - Megfizetünk mindenért

Nyugdíjasok, sárga csekkek - Megfizetünk mindenért A GDP 0,4 százalékának megfelelő társadalmi megtakarítás volna elérhető a hazai fizetési módok használatának változásával - állítják az MNB szakértői. Mindehhez többek közt a POS-terminál hálózat akár állami forrásból történő fejlesztésére, a sárga csekkek fizetőssé tételére lehet szükség.
Tovább
2011.
július
21. 11:51

Megvan, ki jár jól az erős frankkal és az adóteher-növekedéssel

Megvan, ki jár jól az erős frankkal és az adóteher-növekedéssel A magyar háztartások érezhetően többet költöttek az év első öt hónapjában a diszkont üzletekben, mint az előző év hasonló időszakában. Az élelmiszer-infláció, az alacsonyabb jövedelműek magasabb adóterhelése, az emelkedő törlesztőrészletek megtették a magukét.
Tovább
2011.
július
19. 07:11

Jöjjön a 180 forintos frank? - Kalkulátort indít a PSZÁF

Jöjjön a 180 forintos frank? - Kalkulátort indít a PSZÁF Internetes kalkulátor indít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azért, hogy segítse a döntésben azokat, akik árfolyamkorlátot igényelnének devizahitelükre.
Tovább
2011.
július
17. 09:42

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank A méregerős svájci frank a belföldi kereslet mérséklésén keresztül ugyan tovább fékezi a magyarországi inflációt, ám visszafogja a gazdaság növekedését is. A félelem a további erősödéstől további pszichológiai hatással jár, emiatt a lakosság előre megtakarít, ami szintén a belső kereslettől von el forrást.
Tovább
2011.
július
16. 14:33

Bankok elleni összefogásra készülnek a devizahitelesek

Bankok elleni összefogásra készülnek a devizahitelesek Összefogásra szólít fel a Magyar Szociális Fórum. Simó Endre szervező felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül a bankszövetséggel kötött megállapodást, és állítsa vissza a kilakoltatási moratóriumot.
Tovább
2011.
július
16. 08:11

Fájdalmas megszorításokra bólintott rá a római parlament

Fájdalmas megszorításokra bólintott rá a római parlament Bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, adókedvezmények szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése is része a csomagnak.
Tovább
2011.
július
13. 18:10

A magyarok nem tudják kivédeni a frankerősödést

A magyarok nem tudják kivédeni a frankerősödést A magyar háztartások csupán 17,5 százaléka képes megtakarítani, emiatt nehezen tudják kivédeni a negatív külső körülményeket, mint például a mostani frankerősödést.
Tovább
2011.
július
13. 17:44

BÉT: eltűnnek a befektetők, ideje továbbállni?

BÉT: eltűnnek a befektetők, ideje továbbállni? Jelentősen csökkent a Budapesti Értéktőzsde forgalma, a nyugdíjpénztárak eltűnése komoly érvágást jelentett a börzének. Az alacsony volatilitás miatt a spekulatív befektetők is más játszóteret keresnek maguknak - szakértők szerint a hazai kisbefektetőknek a nemzetközi tőzsdék felé érdemes mozdulniuk.
Tovább
2011.
július
12. 13:23

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok, de jöhet a fordulat

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok, de jöhet a fordulat Még mindig az átlagoshoz képest magasabban jár a nyugdíjas inflációs árindex, azaz számukra még drágább az élet. A következő hónapokban változhat a helyzet.
Tovább
2011.
július
05. 10:09

Új piaci fázisban az arany - 2000 dolláros unciánkénti ár

Új piaci fázisban az arany - 2000 dolláros unciánkénti ár A befektetők részéről jelentkező kereslet az elmúlt tíz évben a tízszeresére nőtt, ezzel a bikapiac új szakaszába lépett az arany. A hosszú távú célárfolyam 2300 dollár unciánként; a felfelé mutató trend folytatása várható. Az arany bikapiacának következő szakaszát az intézményi befektetők uralják majd, kiváltképp a biztosítók és a nyugdíjalapok.
Tovább
2011.
július
02. 09:08

Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak Ámítás maradna a 16 százalékos szja-kulcs Magyarországon, ha megvalósulna a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által javasolt nyugdíjkoncepció. Valójában jövőre több mint 20 százalék lenne a személyi jövedelemadó mértéke, akárcsak az idén. Ráadásul emelkedne az egészségbiztosítási járulékteher.
Tovább
2011.
július
01. 17:26

Ön hogy él? A létminimum alatt ,vagy felett?

Ön hogy él? A létminimum alatt ,vagy felett? Magyarország – A tipikusnak tekinthető két felnőttből és két gyermekből álló háztartásban a létminimum 208 ezer forint volt havonta, míg egy egyedülálló nyugdíjasnak 64 562 forint volt a havi bevétele.
Tovább
2011.
július
01. 09:59

Egekbe szökhet az szja az új nyugdíjtrükk miatt

Egekbe szökhet az szja az új nyugdíjtrükk miatt Több személyi jövedelemadót kell fizetni, ha a munkáltató helyett a munkavállalóktól vonják majd a nyugdíjbefizetések nagyobb részét - mondta a Reggeli Gyorsban Simonovics András, nyugdíjszakértő. A nemrég kiszivárgott kormányzati tervek szerint az eddigi 10 százalékról 20 százalékra emelkedhet az egyéni számlára kerülő nyugdíjjárulék, de úgy, hogy az a bruttó fizetés része lesz, a munkáltató által eddig fizetett összeget pedig lecsökkentik.
Tovább
2011.
június
30. 19:47

Megszűnik az idősek vasúti kedvezménye

Megszűnik az idősek vasúti kedvezménye Július 1-jétől változik a MÁV érvényben lévő díjszabása, megszűnik az 55 évüket betöltöttek 20 százalékos, életkorhoz kötött kedvezménye.
Tovább
2011.
június
28. 12:18

Felpuhult a Széll-terv, adóemelés lehet a vége

Felpuhult a Széll-terv, adóemelés lehet a vége A kormány jóval engedékenyebb lesz a rokkantnyugdíjasokkal és a korkedvezményes nyugdíjasokkal, mint ahogy eredetileg tervezete, ez boríthatja a jövő évi és a 2013-as költségvetési terveket. A százmilliárdos költségvetési kiesést adóemeléssel kell ellensúlyozni majd a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest szerint. Elemezésük azt mutatja, a közmunkaprogram hatásai miatt csökkenni fognak a bérek és paradox módon emelkedhet a munkanélküliség.
Tovább
2011.
június
28. 08:18

Nyugdíjügy - Aggódik a felügyelet

Nyugdíjügy - Aggódik a felügyelet A legnagyobb kérdés a megmaradó magánnyugdíjpénztárak működőképessége; több pénztár megszűnése és a maradó szereplők piaci részarányának átrendeződése várható - állítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
június
27. 14:10

Tudja mennyi pénzből él meg egy négytagú család?

Tudja mennyi pénzből él meg egy négytagú család? 2010-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 228.334 Ft volt havonta, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 70 862 Ft - jelentette a KSH.
Tovább
2011.
június
25. 06:54

275 forint lesz az állami cukor

275 forint lesz az állami cukor Várhatóan hétfőn írja alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 2000 tonna cukor állami készletből történő felszabadításával, illetve annak értékesítésével kapcsolatos dokumentumokat. A jelzett mennyiségből 1000-1000 tonnát a Coop és a CBA üzletekben értékesítenek majd. A cukornak maximált ára lesz, kilónként 275 forintba kerül majd. Ez olcsóbb, mint a 350 forint körüli kereskedelmi ár
Tovább
2011.
június
23. 08:40

Lassan mindenki a leendő nyugdíjunkra hajt

Lassan mindenki a leendő nyugdíjunkra hajt Egyelőre viszonylag szűk piacot jelentenek a nyugdíjcélú megtakarítások, azonban mindenki bízik abban, hogy előbb-utóbb elgondolkodnak az emberek az öngondoskodás szükségességén - mondta az mfor.hu-nak Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint a fogyasztási lázból is ki kellett gyógyulnia a magyar társadalomnak, hiszen míg a válság előtt szinte az emberek után dobták a hitelt, ma egyre többen kénytelenek megtakarítani, ha költekezni akarnak. Mfor.hu-háttér.
Tovább
2011.
június
22. 13:10

Az emberek 54 százaléka egy fillért sem tesz félre

Az emberek 54 százaléka egy fillért sem tesz félre Nem bíznak a majdani állami nyugdíjuk vásárlóerejében a magyarok, de legtöbbjük mégsem képes félretenni nyugdíjas éveire - közölte az felmérése eredményét az Allianz Hungária.
Tovább
2011.
június
22. 09:06

Ki fizeti majd meg a növekvő nyugdíjszámlát?

Ki fizeti majd meg a növekvő nyugdíjszámlát? A társadalom elöregedése nagyon sokba kerül az egyes országoknak. Fékeződik a növekedés, miközben nő a szükséges ráfordítás. Az egyik megoldás a nyugdíjkorhatár emelése. Vegyes a kép.
Tovább
2011.
június
21. 13:52

Nyugdíjas reálhozam: így juthatunk a pénzünkhöz

Nyugdíjas reálhozam: így juthatunk a pénzünkhöz Reálhozamot hozott a posta - énekelhetik hamarosan egyre többen, de nem mindenki. Hogyan kapják meg az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők a reálhozamot és hogyan ellenőrizhetik azt?
Tovább
2011.
június
21. 09:03

Elfogadták a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényt

Elfogadták a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényt Elfogadta a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszer-értékesítésének rendjéről szóló törvényt az Országgyűlés hétfőn. A jogszabályt 248 igen szavazattal, 60 ellenében, 40 tartózkodással fogadták el a képviselők, azt csak a kormánypárti frakciók támogatták.
Tovább
2011.
június
20. 08:55

Esélyük sincs a devizahiteleseknek: hiába perelnének

Esélyük sincs a devizahiteleseknek: hiába perelnének "Hibás termék a devizahitel" - állította Róna Péter, közgazdász. Ezzel a mondatával felkorbácsolta a kedélyeket és reményt adott az eladósodott devizahiteleseknek. El is készült egy perirat-tervezet melyet Léhmann György nyugdíjas jogász fogalmazott meg. A perirat a bankok rossz kamatszámítására hivatkozik, ez az állítás viszont nem mindenki szerint állja meg a helyét. Így könnyen lehet, hogy a pereskedés nem egyéb pénzkidobásnál.
Tovább
2011.
június
19. 09:10

Gond lehet a nyugdíj-takarékossággal és az internet-utalvánnyal

Gond lehet a nyugdíj-takarékossággal és az internet-utalvánnyal Átszabnák a cafeteria-elemek adózását és adminisztrációját a hazai vállalkozások és munkavállalók egy friss felmérés szerint. A fő irány nem a közterhek lenullázása minden téren, hanem bizonyos tételek kedvezményesebbé tétele és az ügyintézés egyszerűsítése.
Tovább
2011.
június
17. 15:26

Tartósan magas élelmiszerárakra kell számítanunk

Tartósan magas élelmiszerárakra  kell számítanunk Pénteken megjelent közös elemzésében az OECD és a FAO arra is figyelmeztet, hogy az árak heves ingadozása is jellemző lehet a 2020-ig tartó időszakban.
Tovább
2011.
június
14. 20:31

Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés

Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés A problémás jelzáloghitelesek előtt is meg kellene nyitni az úgynevezett equity release piacot, mely konstrukció lényege, hogy az ingatlan tulajdonjogának átengedése fejében az ingatlanban maradó nyugdíjas a pénzügyi szolgáltatótól élete végéig rendszeres járadékszerű ellátást kap - véli Farkas András. A Brokernet értékesítési vezérigazgatójának véleménye szerint ehhez azonban a nagy biztosítótársaságoknak be kellene lépniük a finanszírozók körébe.
Tovább
2011.
június
10. 12:29

Nyugdíjreform: újabb tőzsdei bejelentések várhatók

Nyugdíjreform: újabb tőzsdei bejelentések várhatók A PannErgyben közel 5%-ot, a Rábában pedig több mint 10%-ot szerzett a magán-nyugdíjpénztári vagyon átírása közben a Nyugdíjreform Alap - ez még csak a kezdet?
Tovább
2011.
június
02. 05:49

Gyorsan elkelhetnek Budapesten a kilakoltatottak lakásai

Gyorsan elkelhetnek Budapesten a kilakoltatottak lakásai A kormány a minap hozta nyilvánosságra az ingatlanhitelükkel késedelembe esett tulajdonosok megmentését szolgáló mentőcsomagot, az Otthonvédelmi Akciótervet. Az ingatlanpiaci bizonytalanság egy nagyon hosszú időszaka látszik most megszűnni, bár a bejelentéssel a kérdések száma nem csökkent. Az irány már ismert, sőt jó is, de az ördög itt is a részletekben rejlik" – kommentálja a mentőcsomag bejelentését Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.
Tovább
2011.
május
31. 10:55

Munkanélküliség, nyugdíj - Önt is aggasztja?

Munkanélküliség, nyugdíj - Önt is aggasztja? Az európaiak különösen aggódnak a munkanélküliség, az árak és a vásárlóerő alakulása miatt. Ezeket szorosan követik a politikai és gazdasági stabilitás, a bűnözés és az egészségügyi ellátás miatti aggodalmak - derül ki a GfK Csoport évente elvégzett GfK „Európai kihívások 2011” felmérésből. A magyarok a munkanélküliség további növekedésére számítanak.
Tovább
2011.
május
30. 16:28

Mit gondol az ellenzék Orbánék mentőcsomagjáról?

Mit gondol az ellenzék Orbánék mentőcsomagjáról? Az MSZP szerint a kormányzati bejelentéseket óvatosan kell kezelni, a Jobbik úgy véli, hogy csak látszatintézkedés a kormányzati csomag. Az LMP pedig arra figyelmeztet, hogy az árfolyamgát bevezetésével a kormány az utódja nyakába varrja a devizahitelesek problémáját.
Tovább
2011.
május
30. 16:18

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.
Tovább
2011.
május
30. 16:10

Íme a devizahitelesek mentőcsomagja

Íme a devizahitelesek mentőcsomagja Napvilágot láttak a legfontosabb részletek a devizahiteleseket megmentő programról, de a kormány és a Bankszövetség között folytatódnak az egyeztetések és egyes intézkedések hatályosságában változást sem lehet kizárni.
Tovább
2011.
május
26. 11:02

Halasztják a bejelentést a devizahiteles megállapodásról

Halasztják a bejelentést a devizahiteles megállapodásról A jövő hét elején közlik a kormány és a bankok közötti, a devizahitelesek megsegítéséről szóló megállapodás részleteit; a sajtótájékoztatón részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.
Tovább
2011.
május
26. 10:11

Halálbiztosításba fektetnek a nagybankok

Halálbiztosításba fektetnek a nagybankok A Goldman Sachs, a Deutsche Bank és a JPMorgan Chase, amelyek annak idején sok milliárd dollárnyi jelzáloghitelt értékpapírosítottak és adtak el, most új üzletágba vágnak, az emberi halálra szóló biztosításokkal kezdtek el foglalkozni − idézi a Napi a Bloomberget.
Tovább
2011.
május
25. 06:09

Frankhiteles vagyok: vajon kérjek árfolyamrögzítést?

Frankhiteles vagyok: vajon kérjek árfolyamrögzítést? Megfeszülve várjuk a pillanatot, amikor a kormány végre bejelenti megállapodását a Bankszövetséggel, ezzel véglegesen megismerhetjük a devizahitelesek mentőcsomagjának részletei. Az eddig kiszivárgott részletekről számos alkalommal beszámoltunk. A terv devizahiteleseket leginkább érintő elemét most alaposan kivesézzük. Érdemes-e az átmeneti időszakra történő törlesztési árfolyam rögzítést választani? Amivel ugyan egy ideig mentesülhetnek devizahitelesek az árfolyamkockázatból fakadó terhek alól, de azt később kamatostul kell megfizetniük.
Tovább
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
2011.
május
23. 06:57

Vészesen fogy az idő, gond lehet a nyugdíjpénzekkel

Vészesen fogy az idő, gond lehet a nyugdíjpénzekkel Már csak pár hét maradt a magán-nyugdíjpénztári vagyonok átadására, de még sok a tisztázatlan kérdés és nagyon kevés az idő – mondta lapunknak Vízkeleti Sándor, a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) elnöke. Egyes vagyonelemeket például valószínűleg nem lehet majd átadni az államnak, így el kell adni azokat.
Tovább
2011.
május
23. 06:03

Nyugdíj: zsíros üzlet az UniCreditnek

Nyugdíj: zsíros üzlet az UniCreditnek A magán-nyugdíjpénztári történet ironikus fordulataként egy külföldi központú bank kezelheti majd az állami kézbe kerülő pénztári vagyon jelentős részét. Egy hatalmas, de igen gyorsan lebonyolított állami tender eredményeként az UniCredit Bankba utalják a magán-nyugdíjpénztárak az állami rendszerbe átlépő tagok vagyonából a nemzetközi részvényeket.
Tovább
2011.
május
20. 10:05

Itt van a kormány legújabb nyugdíjötlete: ki kapjon többet?

Itt van a kormány legújabb nyugdíjötlete: ki kapjon többet? Kétszer is szerepel a nyugdíjrendszer a szociális konzultáció kérdéseit tartalmazó levélben. A Pénzcentrum.hu most a jövő évtől elinduló egyéni számlákra vonatkozó kérdést vette górcső alá.
Tovább
2011.
május
20. 09:49

Oszkó: hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz

Oszkó: hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint is hozzá kell nyúlni a korkedvezményes nyugdíjhoz, de nem mindegy, hogyan. Oszkó Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, az ország nem viseli tovább azt a terhet, amit a nyugdíjrendszer rá ró, de az is egyértelmű, hogy vannak olyan munkakörök, ahol a 65 éves korhatár fenntartása kivitelezhetetlen. Olyan szabályozást kell kitalálni, ami erre is választ ad. Oszkó Péter emlékeztetett, a vita már 2007 óta zajlik és a Fidesz ellenzékből még hevesen ellenezte, hogy a korkedvezményes nyugdíjazási rendszerhez bármilyen módon hozzányúljanak.
Tovább
2011.
május
19. 09:27

Nincs szegény a német nyugdíjasok között

Nincs szegény a német nyugdíjasok között Miközben minden negyedik német szegény, vagy szegény lenne az állam támogatása nélkül, a német nyugdíjasok minden társadalmi rétegnél jobban élnek. Közöttük a legkisebb azok aránya, akik az EU-ban megállapított szegénységi küszöb alatt élnek. Alig 2-3 százalékuk havi jövedelme kevesebb 700 eurónál.
Tovább
2011.
május
15. 10:56

A térségben Magyarország második a dollármilliomosok számában

A térségben Magyarország második a dollármilliomosok számában Az a különös a címben, hogy igaz. A Merrill Lynch és a Capgemini World Wealth Report felméréséből az derül ki, hogy a térségben csak Csehország előz meg minket a dollárban számított milliomosok számában, összesen 9600 olyan ember él hazánkban, akinek 186 millió forintnál is magasabb a vagyona - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
május
14. 10:02

Mentőcsomag jelzáloghiteleseknek, nem csak frankhitelekre

Mentőcsomag jelzáloghiteleseknek, nem csak frankhitelekre A svájci frank alapú jelzáloghitelek mellett az euróban és a jenben felvett kölcsönökre is törlesztési árfolyam-korlátozás lépne életbe 2015 közepéig - adja közre a kormány és a Magyar Bankszövetség között alakuló megállapodást szombati számában a Magyar Hírlap.
Tovább
2011.
május
13. 11:08

Energiavámpírok az otthonunkban

Energiavámpírok az otthonunkban Ha az ember spórolni akar a villamos energiával, kikapcsolja az energiafogyasztó berendezéseket. Valóban ilyen egyszerű ez? Nézzük meg egy kicsit közelebbről a televíziókat, DVD-lejátszókat, és a többi modern berendezést!
Tovább
2011.
május
10. 20:14

Medgyessy megvédte a 100 napos programot

Medgyessy megvédte a 100 napos programot Medgyessy Péter szerint miniszterelnöki időszakának utolsó évében Magyarország államadósságának szintje még a maastrichti kritérium alatt volt, 2004 végén 59 százalékot ért a GDP-hez mérten.
Tovább
2011.
május
10. 09:06

Az idősebb hiteleseket fenyegeti a kilakoltatás

Az idősebb hiteleseket fenyegeti a kilakoltatás A 90 napon túli késedelemben lévő jelzáloghitel-adósok közel 90 százaléka devizahiteles, ezen belül azonban további, heterogén - az ügyfél, illetve az ügylet jellemzői szerinti - alcsoportokra bonthatók – nyomatékosította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Napi Gazdaság szerint a kilakoltatási moratórium feloldását követő helyzetről készített elemzésében.
Tovább
2011.
május
10. 08:46

Itt az új különadó-törvény

Itt az új különadó-törvény Elfogadta az Országgyűlés a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait. A miniszterelnök szerint "a magyar nép igazságérzetével ellenkezik, hogy csak a 2010 után kapott végkielégítéseket lehet 98 százalékos különadóval sújtani".
Tovább
2011.
május
06. 08:34

Hogy "dobják piacra" a moratóriumos lakásokat?

Hogy "dobják piacra" a moratóriumos lakásokat? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői azt ajánlják, hogy a kilakoltatási moratórium feloldását követően a bankok árverezési kvótarendszerrel hajtsák végre a moratórium alól feloldott ingatlanok eladását.
Tovább
2011.
május
05. 11:51

Ez a tuti a nyugdíjas évekre? Kispénzűek is elkezdhetik...

Ez a tuti a nyugdíjas évekre? Kispénzűek is elkezdhetik... Akár a gondos szülők, akár a nyugdíjcélú megtakarítók számára is jó megoldás lehet aranyba fektetni pénzüket. Az értékálló nemesfém leginkább hosszútávú megtakarításként jöhet szóba, és akár már néhány tízezer forinttal is bele lehet vágni. A Pénzcentrum.hu Szalai Sándort, a befektetési aranyszámlákkal foglalkozó Solar Gold vezérigazgatóját kérdezte az arany által kínált lehetőségekről, a futamidőkről, a ballagási ajándékozásról, és természetesen a nemesfém hátrányairól is.
Tovább
2011.
május
03. 11:01

Gyemekeink nem tudják, mi a nyugdíj-előtakarékosság

Gyemekeink nem tudják, mi a nyugdíj-előtakarékosság A világválság arra is felhívta a figyelmet, mennyire hiányosak a pénzügyi ismereteink. De különféle hazai kutatások is alátámasztják: nehezen igazodunk el a banki fogalmak – THM, betéti kamat, portfólió, alaptőke, lízing, biztosítás, hitelkártya satöbbi – között, másrészt sokszor rosszul mérjük föl a család pénzügyi teherbíró képességét és a kockázatokat. Mindez pedig könnyen vezet rossz döntésekhez, akár eladósodáshoz, amelyből netán már kiút sincsen. Szakértők állítják: a társadalom pénzügyi szemléletének átformálása nyilván nem megy egyik napról a másikra. Ugyanakkor az új pénzügyi kultúra kialakításához mindenekelőtt a fiatalabb korosztályok ismereteinek a megalapozása szükséges.
Tovább
2011.
május
02. 09:41

Új területet fedeztek fel az amerikai nyugdíjalapok

Új területet fedeztek fel az amerikai nyugdíjalapok A hozamkényszerben lévő amerikai nyugdíjalapok néhány nagyobb társuk után, egyre többen fektetnek nagyobb összegeket újonnan induló, vagy kisebb méretű befektetési alapokba, amelyek a statisztikák szerint összességében felülteljesítik nagyobb társaikat. Tavaly még a hedge fund szektorba áramlott tőke 90 százaléka a nevesebb, nagyobb alapokat kereste, ám az újonnan induló és kisebb vagyont kezelő alapok a magasabb hozampotenciáljuk miatt egyre népszerűbbé válnak a hosszútávra tervező szofisztikált intézményi befektetők számára.
Tovább
2011.
május
02. 08:07

Magyar gazdaság: csak látszólag van minden rendben?

Magyar gazdaság: csak látszólag van minden rendben? A magyar gazdaság és államháztartás állapota javulást mutat, amiben azonban a strukturális változások a most deklaráltnál várhatóan sokkal kisebb szerepet játszanak. A piacok és a nemzetközi szervezetek erre valószínűleg kedvezőtlenül reagálnak a GKI Gazdaságkutató előrejelzése szerint.
Tovább
2011.
április
29. 22:34

Marad a gázártámogatás

Marad a gázártámogatás A leginkább rászoruló lakosság anyagi helyzetére tekintettel a Kormány meghosszabbítja a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás rendszerét április 30-a után is. Ennek értelmében a jelenleg támogatásban részesülő fogyasztók számára a jogosultsági időszak 2011. augusztus 31-ig meghosszabbodik.
Tovább
2011.
április
26. 08:41

Lassan már kevés lesz a nyugdíj a rezsire

Lassan már kevés lesz a nyugdíj a rezsire Jelentős drágulás ment végbe az elmúlt évtized során a közműszolgáltatásban, miközben az átlagos (egy főre jutó) nyugdíj-kifizetések csak moderált ütemben emelkedtek. Különösen rossz a helyzet azok esetében, akik csak az öregségi nyugdíjminimumra jogosultak, ugyanis a folyamatosan emelkedő árak mellett a számukra biztosított összeg 2008. január elseje óta nem változott.
Tovább
2011.
április
22. 07:49

Négybillió dollárt tüntetett el a pénzügyi válság

Négybillió dollárt tüntetett el a pénzügyi válság A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) legfrissebb becslése szerint eddig a világ 4 billió dollárt bukott el a gazdasági válságon. Ez közel a kétszerese annak, amivel eddig számoltak. A veszteségek kétharmadát a bankok szenvedték el, a többin a biztosítók és a nyugdíjalapok osztoznak.
Tovább
2011.
április
22. 07:08

Még több lehet a kilakoltatás

Még több lehet a kilakoltatás Növelheti az újraindult kilakoltatások számát, hogy július 1-től a jelenlegi 90 napról 60 napra csökken az a türelmi idő, amíg az áram- és gázszolgáltatók a szolgáltatás felfüggesztése nélkül várják a lejárt tartozások kifizetését - írja a Népszabadság.
Tovább
2011.
április
21. 14:26

55 éves betétesek hozzák a pénzt az OTP-nek

55 éves betétesek hozzák a pénzt az OTP-nek Ma a lakosság egyharmada ugyan képes lenne mégsem hajlandó megtakarítani. Havi 10-15 ezer forint megtakarítással gondolhatunk a jövőnkre, nyugdíjas éveinkre, költözésre, gyerekeinkre. Miért csak 55 év felett jut eszünkbe az öngondoskodás?
Tovább
2011.
április
20. 15:11

Sose veszítsen pénzt! - A tőzsdeguru legjobb mondásai

Sose veszítsen pénzt! - A tőzsdeguru legjobb mondásai Összegyűjtötte az „Omahai orákulum”, Warren Buffett legjobb mondásait a német Handelsblatt.com. Az 1930-ban született guru 11 évesen szerezte első részvényeit. Olvassa el az összeállítást, hátha hasznát veszi az "üzleti életben".
Tovább
2011.
április
19. 17:18

Így lehetne olcsóbb az élelmiszer - Durva áfacsökkentést szorgalmaznak

Így lehetne olcsóbb az élelmiszer - Durva áfacsökkentést szorgalmaznak Akár a jelenlegi felére-harmadára kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját az ágazati szervezetek szerint. Ma a sütőipari és a tejtermékekre 18 százalékos, az összes többi élelmiszerre 25 százalékos áfa vonatkozik, amivel Magyarország - Dániával holtversenyben - a legmagasabb kulcsot alkalmazza az Európai Unió tagországai közül, ráadásul a hazai áfaterhelés jóval meghaladja a 10 százalék körüli átlagos uniós mértéket is.
Tovább
2011.
április
19. 17:04

Újabb nyugdíjas robbanás jön

Újabb nyugdíjas robbanás jön A világszerte gyülekező fekete fellegekről egyszerűen nem veszünk tudomást. Pedig 2030-ban újabb „nyugdíjasrobbanás” következik be, a Ratkó-korszak gyermekei, vagyis a gyeskorszakosok közel egymillióval növelik majd a nyugdíjasok számát. Interjú dr. Farkas Andrással, a Brokernet Csoport értékesítési vezérigazgatójával.
Tovább
2011.
április
19. 16:41

Nem csak a nyugdíjasokon szorítanak - A csomag újabb részletei!

Nem csak a nyugdíjasokon szorítanak - A csomag újabb részletei! Sokkal kevesebben tanulhatnak majd a felsőoktatásban államilag támogatott képzésben: a jelenlegi 54 ezer helyett 2014 végére 30 ezren. A kormány fokozatosan csökkenő költségvetési hiánnyal számol, amely ha nem teljesül, kész további lépéseket tenni.
Tovább
2011.
április
19. 08:42

Lufi a nyugdíj örökölhetősége

Lufi a nyugdíj örökölhetősége Nem úgy kell elképzelni az állami nyugdíj örökölhetőségét, mint ahogyan azt a magánpénztáraknál megismertük. A felosztó-kirovó rendszer definíció szerint kizárja a teljes örökölhetőséget, így csak a visszalépő tagok eddigi pénztári megtakarításairól lehet szó.
Tovább
2011.
április
17. 12:27

Óvodásoknak adta élete vagyonát a bácsi

Óvodásoknak adta élete vagyonát a bácsi Egymillió forinttal sétált be a tarnamérai polgármesteri hivatalba Bollók József. A 78 éves nyugdíjas úgy döntött, egy életen át spórolt pénzét felajánlja az ovisoknak, akik a korábbi roskadozó épületből most költöztek új, de felújításra szoruló helyre.
Tovább
2011.
április
17. 10:09

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető Varga Mihály szerint mind a Széll Kálmán-tervet, mind pedig a konvergenciaprogram első anyagát és első intézkedéseit egyaránt kedvezően fogadta a piac, ami reményt nyújthat arra, hogy a Magyarország az elmúlt nyolc év extrém magas kockázati besorolásából kedvezőbb pozícióba kerüljön, és a beruházók bizalma újra megerősödjön hazánk iránt.
Tovább
2011.
április
17. 08:44

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása Magyarországi érdekeltségű német vállalatok, bankok, továbbá magas rangú politikusok, parlamenti képviselők, valamint Magyarországgal foglalkozó német újságírók - szám szerint összesen mintegy százan - vettek részt azon a magyar uniós elnökséghez időzített pódiumbeszélgetésen, amelyet a Commerzbank a hét végén Berlinben szervezett. Magyar részről az eszmecserén Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára és Palócz Éva, a Kopint-Tárki Intézet vezérigazgatója volt jelen.
Tovább
2011.
április
15. 18:21

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak A kormány délután 3 órakor tette közzé a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramot. A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is.
Tovább
2011.
április
15. 08:23

Tovább csúszik a visszalépők nyugdíjkifizetéseek

Tovább csúszik a visszalépők nyugdíjkifizetéseek A kormány a héten hozhat rendeletet arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket augusztus 30-ig kell teljesíteni. Az augusztusi kifizetést a kasszák többsége kivitelezhetőnek tartja.
Tovább
2011.
április
14. 12:14

Miből fizessen, aki felélte végkielégítését?

Miből fizessen, aki felélte végkielégítését? „Tönkretették pár ezer, becsülettel kiérdemelt, nyugodt anyagi biztonsággal alátámasztott nyugdíjas életét.” Íme, egy vélemény az egyik, a végkielégítések különadójával foglalkozó internetes oldalról. Van, aki arra utal, hogy „az állam ebből az adóból egymilliárd Ft bevételt tervez”, ami szerinte „nevetséges összeg (…) viszont sok embernek pokollá teszik az életét”.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2011.
április
12. 09:27

Fogyasztói árak, 2011. március

Fogyasztói árak, 2011. március 2011. márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,1% volt, 2010. márciushoz viszonyítva az árak 4,5%-kal növekedtek. Az első három hónapban átlagosan 4,2%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Tovább
2011.
április
11. 14:22

Külföldiek és háziasszonyok csaptak le a nyugdíjvagyonra

Külföldiek és háziasszonyok csaptak le a nyugdíjvagyonra Jelentős mennyiségű részvényt vettek februárban a külföldiek és a magyar háztartások egyaránt, a nagy eladók a nyugdíjpénztárak és biztosítók voltak.
Tovább
2011.
április
04. 12:20

Nyugdíjreform miatt bukhat a miniszterelnök-helyettes

Nyugdíjreform miatt bukhat a miniszterelnök-helyettes Szergej Tihipko - a 2010-es ukrán elnökválasztás egyik jelöltje, aki jelenleg a miniszterelnök helyettesi posztot tölti be megígérte, hogy amennyiben az országban nem fogják bevezetni a kidolgozott nyugdíjreformot, lemond majd posztjáról.
Tovább
2011.
április
01. 08:20

Gyógyszerek - Egyig drágul, másik olcsóbb lesz

Gyógyszerek - Egyig drágul, másik olcsóbb lesz Áprilistól átlagosan 232 forinttal olcsóbb több mint hatszáz gyógyszer az új referenciaárak meghatározása nyomán - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csütörtökön. Ugyanakkor bizonyos kombinált gyógyszerek ára nő. (Lásd kapcsolt cikkünket.)
Tovább
2011.
március
30. 13:04

A salgótarjáni háztartások fogyasztási szerkezete a nyugdíjasokéhoz hasonlít

A salgótarjáni háztartások fogyasztási szerkezete a nyugdíjasokéhoz hasonlít A nógrádi megyeszékhelyen és vonzáskörzetében élő családok jövedelmük 73 százalékát fogyasztási cikkekre költik, míg a fennmaradó összegből nagyrészt a hiteltörlesztő-részleteiket fizetik - derül ki egy most készült felmérésből.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2011.
március
30. 08:31

Gyógyszerárak: a lakosság nem jár rosszabbul?

Gyógyszerárak: a lakosság nem jár rosszabbul? Az OEP-főigazgatója szerint a változó áru medicinák mindegyike kiváltható több készítménnyel, amelyek együttesen olcsóbbak, így a lakosság nem jár rosszul. Sélleiné Márki Mária erről annak kapcsán nyilatkozott, hogy Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint semmi, így a gyógyszerkassza helyzete sem indokolja a gyógyszeráremelést, amely elsősorban az idős embereket és a kismamákat sújtja.
Tovább
2011.
március
29. 15:29

Cafeteria - Étkezés, nyugdíj, egészség

Cafeteria - Étkezés, nyugdíj, egészség Egyre több dolgozó kéri béren kívüli juttatásként az étkezési utalványt - ez derül ki a c1 cafeteria felméréséből. A kutatás szerint a legnépszerűbb juttatási formák közé tartozik még a nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, az üdülési csekk és közlekedési hozzájárulás.
Tovább
2011.
március
29. 12:55

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont?

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont? Nem befolyásolta a magyar részvények árfolyamát, hogy a fontosabb cégek papírjai hosszú távon állami tulajdonban maradnak. Az erről szóló miniszteri bejelentés a nagy társaságok esetében eloszlatta a bizonytalanságot. A kisebb cégek állami tulajdonba kerülő részvényeinek jövője azonban továbbra is ismeretlen.
Tovább
2011.
március
29. 12:32

Még mindig túl félénkek az intézményi befektetők

Még mindig túl félénkek az intézményi befektetők Az angol nyugdíjalapok vezetői számára nem ismeretlenek a feltörekvő piaci befektetések, azonban az ismert előnyök ellenére az ilyen jellegű befektetések a portfólió kevesebb mint 10 százalékát teszik ki. Egy friss felmérés szerint a közeljövőben történhet ebben változás, azonban még mindig túlságosan félénkek az intézmények. Pedig a körülmények ismeretében egy feltörekvő piaci kötvénybefektetés a hozamlehetőségeket és kockázatokat mérlegelve kedvezőbb lehet, mint egy fejlett piaci.
Tovább
2011.
március
29. 09:02

Nyugdíjfélelmektől nő az öngondoskodás

Nyugdíjfélelmektől nő az öngondoskodás A nyugdíjrendszer átalakítása, a magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást. Az öngondoskodás erősödésétől a biztosítók az életbiztosítások, elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások felfutását várják.
Tovább
2011.
március
29. 08:15

Drágul a liszt, drágul a kenyér

Drágul a liszt, drágul a kenyér Április elsején 10 forinttal emelkedik a liszt kilónkénti ára, aminek alapján a kenyér fogyasztói ára 309-317 forint lehet - nyilatkozta a Pékszövetség elnöke.
Tovább
2011.
március
28. 13:36

Mindenki csak az átlagbér után kaphat nyugdíjat Szlovákiában?

Mindenki csak az átlagbér után kaphat nyugdíjat Szlovákiában? Meglepő szlovák nyugdíj-reform ötlettel állt elő a szlovák pénzügyminiszter. Ivan Miklos elképzelései szerint azok, akik átlagbér felett keresnek, azok sem kaphatnának az átlagos kereset után járó nyugdíjnál többet.
Tovább
2011.
március
28. 11:30

Akcióban a nyugdíjasok: betartja-e ígéretét Orbán Viktor?

Akcióban a nyugdíjasok: betartja-e ígéretét Orbán Viktor? Április elejétől fél éven át árfigyelő akcióba kezd a Nyugdíjasok Országos Szövetségének Somogy megyei szervezete. Felmérésükkel azt szeretnék ellenőrizni a somogyi nyugdíjasok, hogy betartja-e ígéretét Orbán Viktor kormányfő, megőrzi-e a nyugdíjak reálértékét.
Tovább
2011.
március
28. 11:09

Nyugdíjasok, kismamák gyógyszerei is drágulnak

Nyugdíjasok, kismamák gyógyszerei is drágulnak Áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen, miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását - írja a Magyar Nemzet. Ezzel a lépéssel 4 milliárd forintot spórolhat a kormány, ugyanakkor az intézkedés nem része a reformprogramban szereplő (a gyógyszerkasszát érintő) 120 milliárd forintos elvonásnak.
Tovább
2011.
március
27. 14:30

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás Egy felmérésből kiderül: a gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly terhet a gyógyszerek kifizetése. A Szinapszis Kft. a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készítette kutatását, melynek során a felmérést végző szakemberek a gyógyszerek árával kapcsolatos attitűdre, a vásárlási szokásokra és a lehetséges problémákra voltak kíváncsiak.
Tovább
2011.
március
26. 08:46

Ne feledje, óraátállítás! Kezdődik a nyári időszámítás

Ne feledje, óraátállítás! Kezdődik a nyári időszámítás Kevesebbet alszunk egy órával hétvégén, megkezdődik ugyanis a nyári időszámítás. Vasárnap hajnalban 2 órakor 3 órára, egy órával előre kell állítani az órákat. Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart, illetve hogy a nappali világosságot jobban ki tudjuk használni, és ezzel energiát spóroljunk.
Tovább
2011.
március
24. 10:16

Rosszul járhat, aki kiegészítette magán-nyugdíjpénztári befizetéseit

Rosszul járhat, aki kiegészítette magán-nyugdíjpénztári befizetéseit Rosszul járhat, az az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tag, aki kiegészítette magánnyugdíj-pénztári befizetéseit, ugyanis a kiegészítésre is csak a reálhozam feletti részt kapja meg, holott erre az összegre a teljes hozam járna - mondta el a Független Hírügynökségnek Kövesi László, a Magyar Pénztárszövetség alelnöke.
Tovább
2011.
március
23. 18:56

Nézőpont: A többség eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat

Nézőpont: A többség eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat A Széll Kálmán Tervből kiragadott főbb elemekkel az emberek többsége egyetért. A parlament elsőként a csomag egyik legtámogatottabb pontját, a távhőárakra vonatkozó szabályozást fogadta el – írja a Nézőpont legfrissebb felmérése.
Tovább
2011.
március
23. 13:08

Milliárdos összeg ragadhat az államnál a nyugdíjpénzek után

Milliárdos összeg ragadhat az államnál a nyugdíjpénzek után Több mint egymilliárd forintot kereshetnek a magán-nyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők, ha a kormány számukra kedvező szabályt hoz a hozamok kifizetésére. A pénztáraknak június 12-éig kell átutalniuk az államnak a magánnyugdíj-vagyont, és egy hónapjuk van rá, hogy visszaigényeljék azt a pénzt, amiből kifizetik a nyereséget korábbi tagjaiknak. Egy hónap alatt várhatóan milliárdokat kamatozik majd a pénz, a kérdés csak az, hogy ezt a kincstár, a pénztártagok vagy a pénztárak teszik zsebre.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
március
22. 18:07

Gőzerővel számolja a nyugdíjtételeket a minisztérium

Gőzerővel számolja a nyugdíjtételeket a minisztérium A hiány éves lefutásának csúcsa - eltérően a megelőző évektől - az év közepe táján várható - reagált a Portfolio.hu kérdésére Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára a tárca kedd délutáni online sajtótájékoztatóján. Egy másik kérdésre adott válaszból az is kiderült, hogy a minisztériumban jelenleg is folynak a számolások arra vonatkozóan, hogy mekkora összeget tesz ki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók vagyona, illetve a kifizetendő reálhozam.
Tovább
2011.
március
22. 17:30

Havi százezres nyugdíjhoz 20 millió kell

Havi százezres nyugdíjhoz 20 millió kell Egyre nagyobbra nyílik majd az olló az állami nyugdíjak és az idősek megélhetéséhez szükséges összeg között. A demográfiai változások miatt csökkenni fog a nyugdíjak értéke – mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója. Az egyéni megtakarításokra ezért nagy szükség van, és megfelelő befektetésvédelem mellett attól sem kell tartani, hogy a pénzünk egy válság során elveszíti az értékét.
Tovább
2011.
március
22. 13:22

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba Az elmúlt időszakban, ha megnézzük a statisztikákat, az inflációval korrigált díjbevétel 2007 óta csökkent, és 1996 óta kevesebb mint a kétszeresére nőtt. Lassú erózió indult el a díjbevételek terén – mondta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Portfólió.hu biztosítási konferenciáján.
Tovább
2011.
március
22. 10:39

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA A magyarországi üzleti környezetben a közelmúltban végbement jelentős változások, valamint az AXA Kötelező Magánnyugdíjpénztárnál bekövetkezett 96 százalékos ügyfélszám-csökkenés következményeként az AXA csoport Magyarország vállalatátszervezési programot indított, amelynek keretében a csoport optimalizálja üzleti folyamatait - tudatta a cégcsoport.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
19. 05:28

Nyugdíjreform: a korhatár megemelése nem elegendő

Nyugdíjreform: a korhatár megemelése nem elegendő A jelenlegi nyugdíjreformok - a megemelt nyugdíjkorhatárok ellenére - még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a jövőben a nyugdíjköltségeket fedezzék - állapítja meg az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, nyugdíjreformokról kiadott jelentése.
Tovább
2011.
március
18. 16:30

Norvég nyugdíjalap: 9,6 százalékos hozam

Norvég nyugdíjalap: 9,6 százalékos hozam A norvég kormány nyugdíjalapja 264 milliárd norvég koronás (8562 milliárd forint), azaz 9,6 százalékos hozamot ért el tavaly - közölte az alap pénteken. A norvég kormány minden évben a költségvetési többletnek megfelelő összeget fizet a nyugdíjalapba.
Tovább
2011.
március
17. 08:43

Célba vette az OTP a lengyel nyugdíjalapokat

Célba vette az OTP a lengyel nyugdíjalapokat A varsói másodlagos kibocsátás a lengyel nyugdíjalapok befektetési szabályozása miatt lehet fontos az OTP-nek, mert az alapok külföldi, illetve belföldön nem listázott részvényt csak nagyon limitált mennyiségben vásárolhatnak - vélekedett Gyurcsik Attila (Concorde). A korábbi hasonló tapasztalatok alapján az OTP esetében sem kell attól tartani, hogy a forgalom Varsóba vándorol, sokkal valószínűbb, hogy a lengyel alapok jelenléte erősödik a BÉT-en.
Tovább
2011.
március
15. 05:20

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok Milliárdos üzleti lehetőség előtt állnak a biztosítók, mert úgy tűnik, életbiztosításba menekülnek a hazai nyugdíjrendszerben bizalmukat vesztett emberek. A szakértők szerint a jelenlegi 1,3 millió öngondoskodó életbiztosítás a többszörösére ugorhat és jelentősen átalakulhat. A magánnyugdíjrendszer szétesése óta egyre többen érdeklődnek a nyugdíjas évekre szóló ajánlatok iránt. Megbízható portfoliót már néhány ezer forintos havi befizetés is garantálhat – olvasható a CLB biztosítási alkusz legfrissebb piaci összegzésében.
Tovább
2011.
március
15. 02:52

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon?

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon? A varsói értéktőzsde arra számít, hogy alaposan kihasználhatja a budapesti tőzsdén visszaeső forgalmat: varsói megjelenésre ösztönzi a magyar piacon forgó részvények kibocsátóit.
Tovább
2011.
március
12. 04:30

Közzétették a nyugdíjpénztári reálhozamokat

Közzétették a nyugdíjpénztári reálhozamokat Fennállásuk elmúlt 13 éve alatt -0,21%-os átlagos reálhozamot értek el a teljes befizetésre számítva a hazai magán-nyugdíjpénztárak - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének pénteken közzétett számításaiból. E mögött az átlag mögött természetesen a pénztárak eltérő teljesítménye áll.
Tovább
2011.
március
11. 17:17

Csak a nyugdíjasok árindexe okozott negatív meglepetést

Csak a nyugdíjasok árindexe okozott negatív meglepetést Bár összességében kedvező fogyasztói árindex adatokat közölt a statisztikai hivatal pénteken reggel, a nyugdíjasok kevésbé lehetnek boldogok, miután a "kosarukba" sorolt áruk és szolgáltatások árai jobban emelkedtek az átlagosnál.
Tovább
2011.
március
10. 15:01

Mit érdemes tenni a reálhozammal?

Mit érdemes tenni a reálhozammal? Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 84 százaléka fel akarja venni az őt megillető reálhozamot, úgy tűnik tehát, hogy a pénz jó részét inkább elköltik majd az emberek a megtakarítás helyett - számol be az InfoRádió a Pénzcentrum.hu felméréséről.
Tovább
2011.
március
09. 17:03

Hová meneküljünk, ha jön a nyugdíjcunami?

Hová meneküljünk, ha jön a nyugdíjcunami? A nyugdíjcunami 5-10 éven belül felboríthatja a magyar nyugdíjakat. Ekkor mennek ugyanis nyugdíjba a "Ratkó-gyerekek", amely nehéz helyzetbe hozhatja a nyugdíjrendszert - hívta fel a figyelmet Árva András, a CIB Bank Zrt. lakossági termékmenedzsment vezetője az IIR Hungary által tartott Lakossági üzletág a bankszektorban 2011 című konferencián.
Tovább
2011.
március
09. 16:48

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok Árfigyelő mozgalmat indít a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége; az adatokat fél év elteltével összegzik majd és átadják az országgyűlési képviselőknek - közölte a szövetség elnöke.
Tovább
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
március
08. 20:57

Jelentett a PSZÁF: íme a legfrissebb nyugdíjszámok

Jelentett a PSZÁF: íme a legfrissebb nyugdíjszámok Gyengébben sikerült az utolsó negyedév a magánnyugdíjpénztáraknál, a PSZÁF legfrissebb adatai szerint a 3100 milliárd forintot kezelő pénztárak 26 milliárd forintos nyereséget értek el a befektetéseiken. Óriási volt a különbség a hazai és nemzetközi piacokon, míg itthon a hozamemelkedést, forintgyengülést és részvényzuhanást figyelhettünk meg, addig külföldön a részvénypiacok komoly emelkedést tudtak felmutatni. Köszönhetően utóbbi hatásnak a pénztárak növelni tudták a tagok vagyonát. Az öröm azonban nem tarthat sokáig, hiszen a visszalépések hatásait 2011 második negyedévében már látni fogjuk, a kezelt vagyon és a taglétszám drasztikusan vissza fog esni.
Tovább
2011.
március
07. 21:20

Újabb részletek derültek ki az Orbán-Matolcsy csomagról

Újabb részletek derültek ki az Orbán-Matolcsy csomagról Magyarország politikai döntéshozói elutasították azt a forgatókönyvet, hogy a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka fölött legyen, mert magas az államadósság, és rendkívül magas az ország finanszírozási igénye. Azt is elutasították, hogy a hiány a GDP 3 százaléka legyen a nyugdíjpénzek elköltésével a 2012-14-es időszakban. Végül egy olyan szcenáriót fogadtak el, amellyel javítják az államháztartás strukturális egyenlegét az államadósság csökkentésével. A válságadók 2013 január 1-jével megszűnnek – áll a Széll Kálmán-terv angol nyelvű változatában.
Tovább
2011.
március
07. 08:53

Végzetes hatással lehet a nyugdíjügy a bankokra

Végzetes hatással lehet a nyugdíjügy a bankokra A különadók mellett a szakemberek igazán azt tartják aggasztónak a pénzügyi szektorban, hogy a magánkasszák „felszámolása” miatt több száz milliárd forint banki forrás tűnik el. A tavalyi 49 fióknál idén sokkal több zárhat be.
Tovább
2011.
március
04. 18:52

Mit tehet, aki nyugdíjasan nem akar koldusként élni?

Mit tehet, aki nyugdíjasan nem akar koldusként élni? Ha Magyarországon a lakosság, elsősorban a 35 év körüli korosztály nem kezd el félretenni a nyugdíjas éveire, akkor súlyos öregkori elszegényedéssel kell szembenéznie. Jelenleg az emberek felének semmiféle megtakarítása nincs, és a családok kétharmada néhány hónapot sem tudna átvészelni, ha a fő kereső elvesztené állását. A kormánynak valamilyen formában ösztönözni kellene az alacsonyabb, illetve közepes jövedelemmel rendelkezőket a megtakarításra és a nyugdíj-előtakarékosságra.
Tovább
2011.
március
04. 11:19

Állami nyugdíj: 200 ezer bruttó fölött nem hiszünk benne

Állami nyugdíj: 200 ezer bruttó fölött nem hiszünk benne A 25-65 éves, bruttó 200 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkező lakosság körében készítette el legutóbbi felmérését a Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő.
Tovább
2011.
március
04. 10:40

Nem nyúlnak a nyugdíjasok utazási kedvezményéhez

Nem nyúlnak a nyugdíjasok utazási kedvezményéhez Áfacsökkentéssel vagy a pályahasználati díj mérséklésével érné el a kormány, hogy az utazási kedvezmények felülvizsgálata után olcsóbb legyen a busz- és vonatközlekedés – mondta el a Hír Televízió kérdésére Völner Pál.
Tovább
2011.
március
03. 12:31

Selmeczi: augusztus végéig folyósítják a reálhozamot

Selmeczi: augusztus végéig folyósítják a reálhozamot A Parlament hétfőn elfogadott törvénymódosítása engedélyezi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvilágítását. A vizsgálat az elmúlt 12 év befektetési technikáit is ellenőrzi. A reálhozamokat májusi 31-i fordulónapra kell kiszámolni, a folyósítás augusztus végére várható – tájékoztatta a sajtót Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszter a kormányrendeletbe foglalt magán-nyugdíjpénztári vagyon átadás-átvételi folyamatáról.
Tovább
2011.
március
02. 22:57

Milliós fizetés mellé százezres nyugdíj

Milliós fizetés mellé százezres nyugdíj Belepillantottunk néhány nyugdíjas képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatába. Összehasonlításképpen annyit, hogy Magyarországon az öregségi nyugdíjak átlagos havi összege 2010 szeptemberében a KSH adatai szerint 97 ezer forint volt, az öregségi nyugdíj legkisebb összege 28 500 forint volt havonta.
Tovább
2011.
március
02. 21:35

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) tiltakozik az ellen, hogy kilátásba helyezték a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulásának megszüntetését. A rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők megdöbbenéssel értesültek a törvényes jogosultságaik egyoldalú megcsonkításának híréről.
Tovább
2011.
március
02. 17:27

Ilyen lesz nyugdíjasnak lenni

Ilyen lesz nyugdíjasnak lenni Virtuális egyéni számlák jönnek, de még nem dőlt el, hogy az egyenleget mi magunk nézegethetjük vagy kiküldik nekünk. A jövő januárban induló rendszer kezdetben alig közöl információt, a 2012 előtti adatbázis feldolgozása évekig húzódik majd. Megszűnhet a magasabb jövedelműeket rosszul érintő degresszió, és egy alapnyugdíj bevezetése is felmerült.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
01. 16:41

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra Az ellenzék élesen bírálta a kormány strukturális programtervét, a Széll Kálmán tervet, amely részletes hiány- és államadósságpályát vázol fel a következő évekre. A LMP szerint ködösítés, a Jobbik szerint viszont brutális megszorítást jelent a program. A szocialisták szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a posztjáról.
Tovább
2011.
március
01. 16:23

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak!

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak! Nem lesz könnyű az elkövetkező néhány év azok számára, akik nem dolgoznak. A kormány a Széll Kálmán terv alapján 2013-ig 902 milliárd forintot szeretne megtakarítani. Bár arról, hogy ezt pontosan hogyan szeretné elérni, csak találgatások vannak, de az eddig kiszivárgott elképzelések szerint a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek mindenképpen fájdalmas változásokra kell felkészülniük.
Tovább
2011.
március
01. 13:11

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját A következő két évre tervezett kiigazítási csomagot kedd délelőtt ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor. Látszólag sok konkrétum hangzott el, valójában azonban semmi érdemleges: a kormánytagok csak a kétéves reform ütemtervét sorolták el, a kiigazítás pénzügyi-költségvetési hatásairól egyetlen szó sem esett. A kormányfő ott volt a rendezvényen, de csak a zárt ülésen beszélt a csomagjáról.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
február
27. 10:59

Kiderül, mihez mer hozzányúlni a kormány

Kiderül, mihez mer hozzányúlni a kormány Célkeresztbe kerülhet a nyugdíj, az utazási kedvezmény és a gyógyszerár támogatás is.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
23. 19:34

Nyugdíj: Több év késéssel épül ki a 3,5-ik pillér

Nyugdíj: Több év késéssel épül ki a 3,5-ik pillér Néhány hete indult az első magyarországi foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató, a hazai piacon még négy-öt hasonló cégnek lehet helye. A szolgáltatásra elsősorban a multik és a családi vállalkozások lehetnek vevők.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
február
22. 08:52

Nem hajlítja meg a tőzsdét az elszívott nyugdíjvagyon

Nem hajlítja meg a tőzsdét az elszívott nyugdíjvagyon A magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása kapcsán felröppentek olyan hírek, hogy a BÉT havi forgalmának negyede is kieshet. A portfolio.hu számításai szerint csak kevesebb mint 5 százalékkal csökkenhet a havi részvényforgalom a budapesti parketten.
Tovább
2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.
Tovább
2011.
február
21. 22:36

Nincs pénz a nyugdíjakra Oroszországban

Nincs pénz a nyugdíjakra Oroszországban Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter szerint az ország nyugdíjellátása nem kiegyensúlyozott és negatívan hat a jövőbeni tervekre. „Jelentősen eltértünk a stratégiai tervektől. Igen, jótékony tettet hajtottunk végre, jelentősen csökkentve a nyugdíjasok körében a szegénységet. Sokak nyugdíja növekedett. De nem biztosítottuk ennek a forrását, nem hajtottuk végre a szükséges változásokat” – jelentette ki a pénzügyi tárca vezetője.
Tovább
2011.
február
21. 10:19

Itt a nagy nyugdíjkérdés - Mi lesz a vagyonnal?

Itt a nagy nyugdíjkérdés - Mi lesz a vagyonnal? Pozitív lépésnek nevezték a BÉT kisebb cégeinek vezetői, hogy az állam őket is megkérdezi, mielőtt döntene a nyugdíjpénztáraktól átkerülő részvények eladásáról. Van aki már talált befektetőt a csomagra és olyan is, aki a tartós állami részvételt is el tudja képzelni.
Tovább
2011.
február
21. 09:59

Üzenet Londonból: "sajnálatos és maradi Magyarország lépése"

Üzenet Londonból: "sajnálatos és maradi Magyarország lépése" "Lengyelországnak és Magyarországnak meg kellene őriznie a nyugdíjrendszer második pillérét, a járulékok befizetésének átmeneti felfüggesztésével pedig időt tudnának nyerni valódi strukturális reformokra" - vélik a Financial Times újságírói.
Tovább
2011.
február
20. 17:28

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat Egyelőre csak annyi derült ki Orbán harmadik reformcsomagjáról, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó megszorítások nem szerepelnek benne. Kiderült az is, hogy elszállt a hiány, hogy Járai Zsigmond Schmitt Pál embere, és hogy mostantól Rogán Antaltól retteghetnek a vállalkozók. A hét gazdasági eseményeinek összefoglalója.
Tovább
2011.
február
20. 09:11

Mennyit hoz a NYESZ?

Mennyit hoz a NYESZ? Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére - állítják a TakarékBank elemzői. Mind az állami, mind a magánnyugdíjpénztárak esetében hosszú távon több bizonytalanság is felmerül, miközben a nálunk gazdagabb országok példái is jól mutatják, hogy az egyéni öngondoskodás nélkül igen nehéz a munkában eltöltött években megszokott életszínvonal fenntartása nyugdíjas éveinkre.
Tovább
2011.
február
19. 15:53

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni Bár lezárult a magánnyugdíjpénztárban maradásról szóló nyilatkozattétel határideje, továbbra is sok a fontos részlet az üggyel kapcsolatban, amelyre nemcsak az állami szerveknek, hanem a lakosságnak is nagyon oda kell figyelni. A mögöttünk hagyott hét és az elvétett 2010-es államháztartási hiánycél azt is megerősítette, hogy a kormánynak nemcsak erre, hanem a készülő költségvetési intézkedéscsomag tartalmára és méretére is kiemelt figyelmet kell fordítania, elkerülendő az esetleges piaci csalódást.
Tovább
2011.
február
19. 10:24

Mit csinálnak a milliomosok, miután nyugdíjba mennek?

Mit csinálnak a milliomosok, miután nyugdíjba mennek? Sok milliomos számára csak a visszavonulás után kezdődik igazán az élet. Egyesek jótékonykodnak, mások tanácsadással foglalkoznak.
Tovább
2011.
február
17. 12:11

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat A magyar kormány lépései miatt egyre többen bizonytalanodnak el, a nyugdíjpénztári vagyon feltörése miatt pedig sokan veszélyben érzik a megtakarításukat - derül ki a Bloomberg összeállításából. Ennek is köszönhetően érezhetően növekedett azoknak a megtakarítóknak a száma, akik külföldre viszik a pénzüket, például Szlovákiába, Ausztriába vagy Svájcba. A hazai privátbankárok szerint még nem indult meg a tömeges kivándorlás, azonban határozottan erősebb a hajlandóság a külföldi megtakarítási formák iránt, még úgy is, hogy kisebb betéti kamatot lehet elérni.
Tovább
2011.
február
17. 08:07

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz Hamarosan levelet hoz a posta néhány kisebb magánkasszának, a nyugdíjbiztosító ugyanis a március eleji határidő előtt elkezdte az értesítők elküldését a pénztárakban maradókról. A távozók nem látnak egyhamar pénzt: a pénztárszövetség szerint optimális esetben ősz elejére zárulhat le a vagyonátadás, a reálhozamok kifizetése.
Tovább
2011.
február
17. 07:17

Bár nyugdíjszámláról beszélnek, csak nyilvántartás lesz

Bár nyugdíjszámláról beszélnek, csak nyilvántartás lesz Direkt, vagy véletlenül, mindenesetre keveri az egyéni nyugdíjszámla és az egyéni nyugdíjnyilvántartás fogalmát a kormány. Legutóbb a gazdasági bizottság parlamenthez benyújtott javaslatában használták azonos tartalommal a két kifejezést. A jogszabály módosítása arról szól, hogy a pénzügyi felügyeletnek jövő március 31-ig kell átadnia a tb-rendszerbe visszalépő tagok minden adatát.
Tovább
2011.
február
16. 20:33

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot "Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.
Tovább
2011.
február
16. 08:34

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje Komoly harcra lehet számítani a következő hónapokban az önkéntes nyugdíjpénztárak között, az egykori magánpénztári tagoknak ugyanis most kell dönteniük arról, hogy mit tesznek az utóbbi években felhalmozódott reálhozammal. Az éles verseny kampányokat és új konstrukciókat hozhat, a nyugdíj előtt állók akár meg is versenyeztethetik a szolgáltatókat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART