Címke: történelem (174 találat)

2015.
május
31. 15:02

Emlékezés a Hősök napján

Emlékezés a Hősök napján Nagyságrendileg hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma, a pontos szám azonban nem ismert - mondta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén.
Tovább
2014.
március
16. 11:30

Biszku-ügy - Kedden kezdődik a büntetőper

Biszku-ügy - Kedden kezdődik a büntetőper Kedden kezdődik az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolt 92 éves Biszku Béla büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.
Tovább
2014.
február
24. 17:49

Meghalt a legidősebb holokauszt-túlélő, egy 110 éves asszony

Meghalt a legidősebb holokauszt-túlélő, egy 110 éves asszony Meghalt Londonban a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, a 110 éves Alice Herz-Sommer, aki két évig volt a theresienstadti (terezíni) koncentrációs tábor foglya, később pedig zongoristaként és a jeruzsálemi konzervatórium zenetanáraként lett elismert.
Tovább
2014.
január
28. 13:28

"A holokauszt emléknapja nemcsak a zsidóság ügye"

"A holokauszt emléknapja nemcsak a zsidóság ügye" Soha sehol sem szabad egyetlen lépést sem engedni az emberi szabadságjogokból, az emberek egyenlőségéből és a jogvédelemből - hangsúlyozta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényen, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.
Tovább
2014.
január
15. 07:05

Világháborús centenárium - Internetes albumban a kitüntetett hős magyar katonák

Világháborús centenárium - Internetes albumban a kitüntetett hős magyar katonák Az első világháború kitörésének 100. évfordulója jegyében közzétették az interneten a hősiességükért a legrangosabb kitüntetésekkel elismert katonák albumát.
Tovább
2014.
január
12. 13:11

Világháborús centenárium - Nemzetközi vitát váltott ki a Potiorek-levél

Világháborús centenárium - Nemzetközi vitát váltott ki a Potiorek-levél Napok óta tart a vita a szerbiai és a főleg magyar, illetve osztrák történészek között az úgynevezett Potiorek-levél kapcsán. Egyes szerb tudósok ezzel akarják bizonyítani, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia már több mint egy évvel az első világháború kitörése előtt készült a háborúra, míg a külföldi kutatók szerint nem kell ekkora jelentőséget tulajdonítani a dokumentumnak.
Tovább
2014.
január
12. 12:31

Majdnem 7 millió német kíváncsi a Stasi irataira

Majdnem 7 millió német kíváncsi a Stasi irataira Csaknem 7 millió iratbetekintési kérelem és megkeresés érkezett az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyagát kezelő hivatalhoz az intézmény megalapítása óta eltelt 21 évben - közölte szerdán a berlini központú hivatal.
Tovább
2014.
január
11. 11:52

Országszerte megemlékezéseket tartanak a doni áttörés évfordulója alkalmából

Országszerte megemlékezéseket tartanak a doni áttörés évfordulója alkalmából A doni áttörés 71. évfordulója alkalmából országszerte tartanak megemlékezéseket a következő napokban. A második világháború idején a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.
Tovább
2014.
január
03. 11:04

Világháborús centenárium - Kiállítások, megemlékezések lesznek ebben az évben

Világháborús centenárium - Kiállítások, megemlékezések lesznek ebben az évben "A magyar katona" és a magyar társadalom szempontjából szeretné megismertetni az első világháborús időszakot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) parancsnoka. Kovács Vilmos ezredes az MTI-nek adott interjújában elmondta: 2014-ben az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából számos kiállítást, megemlékezést, konferenciát szerveznek a centenáriumi programsorozat első évében, az első világháborús veszteségi adatbázist pedig - folyamatos bővítése mellett - online elérhetővé teszik.
Tovább
2013.
december
19. 15:47

Meghalt Ronald Biggs, a nagy angliai vonatrablás főszereplője

Meghalt Ronald Biggs, a nagy angliai vonatrablás főszereplője Elhunyt szerdán Ronald "Ronnie" Biggs, minden idők leghíresebb vonatrablásának főszereplője. A 84 éves bűnözőt egy londoni idősotthonban érte a halál.
Tovább
2013.
december
08. 18:02

Húsz éve halt meg Antall József

Húsz éve halt meg Antall József A rendszerváltoztatás utáni első miniszterelnök, Antall József emlékét őrző táblát avattak a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ udvarán vasárnap. Az átriumos belső udvar a húsz éve elhunyt egykori kormányfő nevét viseli a jövőben.
Tovább
2013.
december
06. 18:54

Demencia miatt szabadlábra helyezték az auschwitzi haláltábor volt őrét

Demencia miatt szabadlábra helyezték az auschwitzi haláltábor volt őrét Egészségi állapotának romlása miatt szabadlábra helyezték Hans Lipschist, az auschwitz-birkenaui haláltábori egykori őrét, aki a vád szerint bűnsegéd több mint tízezer fogoly meggyilkolásában - közölte pénteken a 93 éves férfi ügyében eljáró ellwangeni tartományi bíróság. A közlemény alapján Lipschis kezdődő demenciája miatt kétséges, hogy elkezdik perének tárgyalását.
Tovább
2013.
december
05. 21:03

Nyers Rezső sem kaphat nyugdíjpótlékot

Nyers Rezső sem kaphat nyugdíjpótlékot A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Nyers Rezső keresetét, amelyet nyugdíjpótlékának a megvonása miatt nyújtott be. A Fővárosi Törvényszéknek közleményéből kiderült: a nyugdíjpótlék megvonása miatt eddig egy esetben sem döntöttek a felperes javára.
Tovább
2013.
november
22. 16:07

Ötven éve titok: Miért ölték meg Kennedy elnököt?

Ötven éve titok: Miért ölték meg Kennedy elnököt? Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy pénteken, néhai hivatali elődje, John F. Kennedy meggyilkolásának 50. évfordulóján, eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat a hivatali épületek előtt. Dallas ma először emlékezik meg hivatalosan a merényletről.
Tovább
2013.
november
18. 08:03

Múzeumot nyitottak Kalasnyikovnak

Múzeumot nyitottak Kalasnyikovnak Már életében múzeumot nyitottak a híres gépkarabély tervezőjének, Mihail Kalasnyikovnak szülőfalujában, az oroszországi Altaji területen.
Tovább
2013.
október
31. 15:59

Felújítják az első világháborús emlékműveket

Felújítják az első világháborús emlékműveket Az első világháború centenáriumára készülve a következő években belföldön és külföldön is számos hadisír és emlékmű felújítását és újak létrehozását elvégzi a Honvédelmi Minisztérium (HM) Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya - derült ki a tárca tájékoztatásából.
Tovább
2013.
október
18. 11:18

Holnap hirdetik ki Sándor István boldoggá avatását

Holnap hirdetik ki Sándor István boldoggá avatását Angelo Amato bíboros hirdeti ki szombaton Sándor István vértanú, szalézi szerzetes boldoggá avatását Budapesten. Az Apostoli Szentszék Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa ismerteti majd a pápai apostoli levelet Ferenc pápa képviselőjeként - közölte Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök.
Tovább
2013.
október
16. 10:28

Vádat emeltek Biszku Béla ellen

Vádat emeltek Biszku Béla ellen Háborús bűntett és más bűncselekmény miatt vádiratot nyújtott be a Biszku Béla ellen indult bűnügyben szerdán a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszékhez.
Tovább
2013.
október
06. 18:19

Megemlékezés az aradi Szabadság-szobornál

Megemlékezés az aradi Szabadság-szobornál Ezrek emlékeztek Aradon az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 164 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira az emlékükre állított Szabadság-szobor mellett. A megemlékezésen felszólaló Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: "Senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad". Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hangsúlyozta: "nem lesznek kevésbé szabadok a románok, ha a magyar nemzeti közösség jogos szabadságigényét kielégítik".
Tovább
2013.
október
05. 08:24

Aradi vértanúk - Ma kezdődnek a központi megemlékezések

Aradi vértanúk - Ma kezdődnek a központi megemlékezések Ma kezdődnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúinak tiszteletére tartandó rendezvények, a központi megemlékezéseket este Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
Tovább
2013.
szeptember
29. 11:47

475 éves a Debreceni Református Kollégium

475 éves a Debreceni Református Kollégium Alapításának 475. évfordulóját ünnepelte szombaton a Debreceni Református Kollégium. A Tiszántúli Református Egyházkerület által fenntartott Dóczy József Gimnáziumban az egykori diák és oktató, Szabó Magda író mellszobrát avatták fel.
Tovább
2013.
szeptember
28. 12:37

Elhunyt Kárpáti Ferenc, volt honvédelmi miniszter

Elhunyt Kárpáti Ferenc, volt honvédelmi miniszter Pénteken este hosszan tartó betegség után, életének 87. évében elhunyt Kárpáti Ferenc, a Németh-kormány honvédelmi minisztere.
Tovább
2013.
szeptember
02. 13:06

Megtalálhatták Sandwich gróf receptjét

Megtalálhatták Sandwich gróf receptjét A Leicesteri Egyetem egyik előadója szerint megtalálhatta a jeges csokoládédesszertek első angol receptjét. Kate Loveman olyan kéziratok között bukkant rá a receptre, amelyek Sandwich grófjának tulajdonát képezték 1668-ban. A 17. és 18. századi angol irodalmat oktató Loveman Samuel Pepys (1633-1703) angol politikus, parlamenti képviselő naplóját lapozgatva botlott bele egy, a csokoládénak szentelt harminc oldalas részletbe.
Tovább
2013.
augusztus
31. 09:06

Száz éve elesett 230 ezer brit katona búcsúleveleit teszik közzé

Száz éve elesett 230 ezer brit katona búcsúleveleit teszik közzé Az első világháborúban elesett több mint 230 ezer brit katona végső akaratát, utolsó kívánságait és gondolatait tartalmazó leveleket tesznek közzé az elkövetkező egy évben az interneten - jelentette a BBC News.
Tovább
2013.
augusztus
26. 23:26

Első világháborús családi emlékeket gyűjtenek

Első világháborús családi emlékeket gyűjtenek A XX. Század Intézet az első világháborúval kapcsolatos fényképek, képeslapok, naplók, valamint személyes történetek, visszaemlékezések gyűjtésébe kezd.
Tovább
2013.
augusztus
24. 22:34

Újratemették a Batthyány-család több tagját

Újratemették a Batthyány-család több tagját Katonai tiszteletadás mellett temették újra a Batthyány-család több tagját, valamint ifj. Andrássy Gyulát, Andrássy Ilonát és Károlyi Zsuzsannát szombaton a Fejér megyei Polgárdiban.
Tovább
2013.
augusztus
20. 18:00

Horst Tappert emléktárgyai a náci múltból

Horst Tappert emléktárgyai a náci múltból Előkerültek Horst Tappert emléktárgyai a világhírű színész elhallgatott múltjából, azokból az évekből, amikor a náci párt fegyveres alakulatánál, a Waffen SS-nél szolgált.
Tovább
2013.
augusztus
12. 08:33

Meghalt Csatáry László

Meghalt Csatáry László Életének 99. évében elhunyt a háborús bűntettel vádolt Csatáry László. Az idős férfit régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az elmúlt napokban ezért volt az egyik fővárosi kórházban.
Tovább
2013.
augusztus
10. 08:56

Tengeralatti régészeti múzeum nyílt Horvátországban

Tengeralatti régészeti múzeum nyílt Horvátországban Tengeralatti régészeti múzeum nyílt az észak-adriai Mali Losinj szigeten, a Cikat-öbölben, ahol a víz alatti régészet tárgyait láthatja az érdeklődő 4 métertől 12 méterig terjedő mélységben.
Tovább
2013.
augusztus
01. 09:32

67 esztendős a forint

67 esztendős a forint A II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946-os hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot. Ez a kibocsátáskor még arany alapú pénz volt. (1 forint 0,0757575 gramm arannyal volt akkor egyenlő, 1 kilogramm arany így 13 210 forintot ért.)
Tovább
2013.
július
25. 11:15

Nácivadász plakátkampány Németországban

Nácivadász plakátkampány Németországban Berlinben, Hamburgban és Kölnben összesen kétezer plakát hirdeti az Utolsó esély 2 elnevezésű akciót. A plakáton az auschwitzi haláltábor bejárata látható egy fekete-fehér felvételen, valamint egy szöveg, amely szerint "késő, de nem túl késő" felelősségre vonni a náci háborús bűnösöket. A nyomravezetők 25 ezer euró jutalmat kapnak - olvasható a Simon Wiesenthal Központ hirdetésein.
Tovább
2013.
július
06. 09:35

Emelkedhet a kommunista diktatúra alatt meghurcoltak juttatása

Emelkedhet a kommunista diktatúra alatt meghurcoltak juttatása A kommunista diktatúra alatt meghurcoltak - 2008 óta nem emelkedő - juttatását növelő jogszabálytervezetet tett közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).
Tovább
2013.
június
28. 09:51

Több ezer hagyományőrző íjász találkozik Ópusztaszeren

Több ezer hagyományőrző íjász találkozik Ópusztaszeren A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra - közölte a park marketingvezetője.
Tovább
2013.
június
27. 12:07

Akar kuláklistát látni?

Akar kuláklistát látni? A kuláküldözés június 29-én tartandó emléknapja alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár közzétette honlapján a megye településein 1950-ben összeállított kuláklistákat.
Tovább
2013.
június
16. 12:49

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a Vértanúk terén

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a Vértanúk terén Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg vasárnap reggel a Parlament melletti Vértanúk terén. A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Tovább
2013.
június
16. 10:07

Nem hagyják nyugodni a "vén zászlótartót"

Nem hagyják nyugodni a "vén zászlótartót" Nemzetközi vita kerekedett abból, hogy kihantolták Skultéty László huszár zászlótartó sírját a romániai Újaradon és a maradványait szlovákiai szülőhelyére szállították, ahol újratemetést terveznek. Közben a magyar kormány illetékesei a dolgot történelemhamisításnak nevezték, szerintük a néhai huszár magyar volt.
Tovább
2013.
június
04. 07:30

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte megemlékezéseket tartanak

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte megemlékezéseket tartanak A fővárosi Magyarság Házában Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitja meg az emléknap ifjúsági programjait. Áder János köztársasági elnök határon túli magyar fiatalokat fogad a Sándor-palotában. Este az Országház kupolatermében ünnepi koncertet tartanak, majd beszédet mond Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Tovább
2013.
június
03. 17:14

Kommunista nyugdíjpótlékok - 142 embertől vonják meg a juttatásokat

Kommunista nyugdíjpótlékok - 142 embertől vonják meg a juttatásokat A végleges adatok szerint 142, korábban kommunista nyugdíjpótlékban részesülő embertől vonják meg a juttatásokat augusztus 1-től. Az MTI úgy tudja, Biszku Bélát is érinti a döntés. Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára elmondta, a vonatkozó határozatokat május 31-én kipostázták az érintetteknek. Akik vitatják a döntést, 30 napon belül fordulhatnak bírósághoz.
Tovább
2013.
június
01. 12:10

Száz éve indult az első taxi Budapesten

Száz éve indult az első taxi Budapesten A budapesti taxizás századik évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a Főtaxi jogelődje, az Autotaxi alapítójának, Haltenberger Samunak szombaton Budapesten.
Tovább
2013.
május
31. 21:03

Eddig nem látott fotók kerültek elő Hitler bunkeréről

Eddig nem látott fotók kerültek elő Hitler bunkeréről Az NDK összeomlása előtt nem sokkal készült fotókat közölt Adolf Hitler berlini bunkeréről a Bild című német tömeglap pénteken. A felvételeket 1987-ben és 1988-ban egy tanuló buszsofőr készítette titokban.
Tovább
2013.
május
26. 08:42

Hősök napja - Országszerte megemlékezéseket tartanak

Hősök napja - Országszerte megemlékezéseket tartanak A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét.
Tovább
2013.
május
21. 09:32

Megvonják a III/III-as ügynökök nyugdíjpótlékát

Megvonják a III/III-as ügynökök nyugdíjpótlékát Több mint száz egykori III/III-as ügynöktől, illetve örökösétől vonja meg a kormány a nyugdíjpótlékát - tudta meg a Hír Televízió Rétvári Bencétől, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárától.
Tovább
2013.
május
13. 20:40

Zarándoklattal emlékeztek meg Ausztriában a magyar deportáltakról

Zarándoklattal emlékeztek meg Ausztriában a magyar deportáltakról Nemzeti zarándoklattal emlékeztek meg hétfőn a holokauszt magyarországi áldozatairól a deportálások 69. évfordulója alkalmából a Bécs melletti Strasshofban. Mintegy háromszázötvenen vettek részt a zarándoklaton, amelynek célállomása az a település volt, ahol 2000-2500 magyar zsidó ember halt meg egy úgynevezett átmenő táborban 1944-45-ben.
Tovább
2013.
április
28. 20:48

Az NSZK egymilliárd márkát fizetett Ceausescunak a németekért

Az NSZK egymilliárd márkát fizetett Ceausescunak a németekért A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Ceausescu vezette kommunista Romániának azért, hogy jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését - írta hétvégi számában a Jurnalul National című román lap a német közszolgálati rádió riportját ismertetve.
Tovább
2013.
április
24. 20:15

Elutasították az egykori kassai rendőrparancsnok panaszát

Elutasították az egykori kassai rendőrparancsnok panaszát Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be - közölte a bíróság elnökének irodája szerdán.
Tovább
2013.
április
24. 19:35

Százéves időkapszula

Százéves időkapszula Százéves időkapszulát nyitottak ki Oklahoma Cityben. Egyebek közt egy pár női cipőt találtak benne, amely nem veszített fényéből, vagy legalábbis még mindig megőrzött belőle, továbbá egy fonográfot, rajta a hajdani lakosok hangjával.
Tovább
2013.
április
16. 08:12

Holokauszt-emléknap - Országszerte megemlékezéseket tartanak

Holokauszt-emléknap - Országszerte megemlékezéseket tartanak A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban és a Duna-parti holokauszt-emlékműnél, valamint többek között Hódmezővásárhelyen és Pécsett is tartanak megemlékezéseket.
Tovább
2013.
április
08. 09:14

Mazsihisz: a hatóságok akadályozzák meg a Magyar Motoros Menet megtartását!

Mazsihisz: a hatóságok akadályozzák meg a Magyar Motoros Menet megtartását! A Mazsihisz felszólítja a hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg az Élet Menetével egy napra szervezett Magyar Motoros Menet megtartását, amelynek a szervezők az Adj gázt! címet adták.
Tovább
2013.
április
04. 18:59

Felszabadítás, vagy megszállás?

Felszabadítás, vagy megszállás? Hamis jelentések után, Sztálin utasítására lett április 4-e Magyarország felszabadításának napja, holott korábban a Vörös Hadsereg is következetesen megszállásról beszélt. Valójában a dátum sem stimmelt, hiszen nem ezen a napon űzték ki az utolsó német katonát az országból, de ekkor már egyértelmű volt, hogy Magyarország szovjet függésbe kerül.
Tovább
2013.
március
26. 08:19

Könyv Kádár János mindennapjairól

Könyv Kádár János mindennapjairól Megjelent a Vezércsel – Kádár János mindennapjai című kötet Majtényi György, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanárának tollából. A Libri Kiadó kötete az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának hétköznapjait, életének eddig részben rejtett, máig titkos oldalát mutatja be a hagyatékban fennmaradt iratok, a határidőnaplói, személyes feljegyzései, állambiztonsági források, oral history-interjúk és visszaemlékezések alapján.
Tovább
2013.
március
22. 15:48

475 éves a Debreceni Református Kollégium

475 éves a Debreceni Református Kollégium "Orando et laborando" (imádkozva és dolgozva) - olvasható a Debreceni Református Kollégium homlokzatán a hitvallásra utaló felirat; az ország legrégebbi, ugyanazon a helyen megszakítás nélkül működő református oktatási intézménye idén ünnepli fennállásának 475. évfordulóját.
Tovább
2013.
március
21. 19:34

Új intézet kutatja a rendszerváltást

Új intézet kutatja a rendszerváltást Kutatóintézetet és archívumot hozott létre a kormány pénteki hatállyal a rendszerváltás történetének tanulmányozására. A kabinet erről szóló rendelete a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtöki számában jelent meg.
Tovább
2013.
március
13. 16:46

Évszázados kenyeret őriz egy brit aggastyán

Évszázados kenyeret őriz egy brit aggastyán Saját magánál is öregebb kenyeret őriz egy 92 éves brit férfi. A veknit még 1899-ben sütötték, így idén már 114 esztendős.
Tovább
2013.
március
11. 16:40

Szembenéz náci múltjával a Bécsi Filharmonikusok zenekara

Szembenéz náci múltjával a Bécsi Filharmonikusok zenekara Szembenéz a nemzetiszocializmus alatti múltjával a híres Bécsi Filharmonikusok együttese egy történészbizottság jelentésének segítségével. A zenekar felkérésére készült jelentésből kiderül többek között, hogy nagy számban voltak a zenekar tagjai között náci párttagok 1933 és 1945 között.
Tovább
2013.
február
26. 08:01

Nő a kommunizmus áldozatainak juttatása

Nő a  kommunizmus áldozatainak juttatása A kommunizmus áldozatainak duplájára emelkedő juttatásáról kapott tájékoztatást az 1945 utáni politikai rabok és kényszermunkások három társadalmi szervezete egy hétfői megemlékezésen, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Tovább
2013.
február
24. 19:16

Áder János: a szocializmus bűnben fogant

Áder János: a szocializmus bűnben fogant Áder János köztársasági elnök szerint a szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen a kommunista párt zsarolással, kényszerítéssel ragadta magához a hatalmat, miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel.
Tovább
2013.
február
24. 10:16

Életrajzi könyv jelent meg Horn Gyuláról

Életrajzi könyv jelent meg Horn Gyuláról Pünkösti Árpád, A Horn - Angyalföldtől a pártelnökségig 1932–1990 című könyvéről Gombár Csaba politológus azt mondta, a mű inkább részigazságokat tartalmaz mintsem a teljes valóságot, mivel a szerző bár rámutat néhány ellentmondásra, alapvetően egyetért, szimpatizál Horn Gyulával.
Tovább
2013.
február
22. 20:17

Ezrek emlékeztek Mátyás királyra

Ezrek emlékeztek Mátyás királyra Mintegy ötezren gyűltek össze péntek este Kolozsvár főterén az Amaryllis társaság hívására, hogy lampionokat eresszenek az égbe Mátyás király születésének 570. évfordulója alkalmából.
Tovább
2013.
február
19. 08:29

"Generációváltás" az Örkény Színházban

"Generációváltás" az Örkény Színházban A generációváltás a téma az Örkény Színház Széljegyzet című beszélgetéssorozatának következő állomásán: a szombati program vendége Vekerdy Tamás pszichológus, Závada Péter költő és Polgár Csaba színész-rendező. Az Apák és fiúk - generációváltás avagy generációs szakadékok címmel meghirdetett beszélgetést a színház Merlin avagy Isten, Haza, Család című előadásához kapcsolódva rendezik meg szombaton 16 órakor.
Tovább
2013.
február
10. 10:58

Kilencszáz éves a Máltai Lovagrend

Kilencszáz éves a Máltai Lovagrend A Szuverén Máltai Lovagrend alapításának 900. évfordulóján XVI. Benedek pápa az egyházi szervezet több mint négyezer tagját fogadta szombaton a Vatikánban.
Tovább
2013.
január
25. 12:34

Simon Wiesenthal Központ: csalódás Képíró Sándor pere

Simon Wiesenthal Központ: csalódás Képíró Sándor pere Az utóbbi időszak “legnagyobb csalódást” keltő ügye volt Képíró Sándor felmentéssel végződött pere – áll a Los Angeles-i székhelyű Simon Wiesenthal Központ csütörtökön kiadott éves jelentésében, amelyben a szervezet a náci háborús bűnösök felkutatása és felelősségre vonása területén 2011 áprilisától 2012 márciusáig tartó időszakban végbement fejleményeket foglalta össze.
Tovább
2013.
január
25. 09:24

Kádár János és a 20. század

Kádár János és a 20. század A történésznek nem szabad remélt politikai előnyökre, valamint hátrányokra tekintettel végeznie munkáját, az igazság és a nemzet önismerete kell, hogy vezérelje - mondta Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója a Kádár János és a 20. századi magyar történelem című könyv bemutatóján.
Tovább
2013.
január
23. 06:35

Magyarország is szóba került az Európai Parlament holokauszt-emléknapján

Magyarország is szóba került az Európai Parlament holokauszt-emléknapján Szégyennek nevezte kedd este, az Európai Parlamentben tartott holokauszt-emléknapon Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) német szociáldemokrata elnöke, hogy az Európai Unió egyik tagállamának egyik szabadon választott képviselője a zsidók összeírását szorgalmazta.
Tovább
2013.
január
14. 10:09

Ki ölette meg Kennedyt?

Ki ölette meg Kennedyt? Unokaöccse szerint nem magányos merénylő gyilkolta meg 50 évvel ezelőtt John F. Kennedy amerikai elnököt - közölte a hét végén a The Dallas Morning News.
Tovább
2013.
január
12. 08:39

A magyar hadtörténet legnagyobb veresége

A magyar hadtörténet legnagyobb veresége Megemlékezéssorozatot tart a hétvégén, a doni katasztrófa 70. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium (HM) országszerte. Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg; ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége.
Tovább
2013.
január
11. 10:47

Megemlékezések a doni katasztrófa évfordulóján

Megemlékezések a doni katasztrófa évfordulóján Megemlékezéssorozattal készül a Honvédelmi Minisztérium (HM) a doni katasztrófa, vagyis az 1943. január 12-én vívott csata 70. évfordulója alkalmából a hétvégén - közölte a tárca.
Tovább
2013.
január
09. 17:15

Mintaszerű az NDK-s múlt feldolgozása

Mintaszerű az NDK-s múlt feldolgozása Németországban mintaszerű az államszocialista múlt feldolgozása - vélik a német kormány szakértői a témáról szerdán kiadott jelentésben, amely szerint a német tapasztalatok iránt az átalakuló arab országokban is érdeklődnek.
Tovább
2013.
január
06. 14:30

A németeket egyre jobban érdekli a titkos múlt

A németeket egyre jobban érdekli a titkos múlt Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett, mint egy évvel korábban.
Tovább
2013.
január
05. 16:54

Kitálalt Tito özvegye

Kitálalt Tito özvegye Jovanka Broz, a néhai jugoszláv elnök, Josip Broz Tito 88 éves özvegye szerint férje "jobban szerette a nőket, mint Nagy Szulejmán szultán".
Tovább
2012.
december
28. 19:18

100 éves a Magyar Cserkészszövetség

100 éves a Magyar Cserkészszövetség A Parlamentben tartották pénteken a száz éve, 1912. december 28-án alakult Magyar Cserkészszövetség centenáriumi évének megnyitóját.
Tovább
2012.
december
21. 12:39

Jelentősen nőni fog a holokauszt-túlélők nyugdíja

Jelentősen nőni fog a holokauszt-túlélők nyugdíja Január 1-jével létrehozza a kabinet a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottságot - közölte a Kormányszóvivői Iroda csütörtökön az MTI-vel, arról is tájékoztatva, hogy a holokauszt-túlélők rendszeres nyugdíj-kiegészítése jövő január 1-jétől 50 százalékkal emelkedik.
Tovább
2012.
december
19. 16:47

Világvége -Tömegek akarják látni a maják kódexét

Világvége -Tömegek akarják látni a maják kódexét Tömeges az érdeklődés a Drezdában őrzött maja kódex iránt, amely tartalmazza a közkeletű vélekedés szerint december 21-re világvégét jelző naptárat.
Tovább
2012.
december
09. 08:41

Gyásznap Salgótarjánban - Az 56-os sortűz áldozataira emlékeztek

Gyásznap Salgótarjánban - Az 56-os sortűz áldozataira emlékeztek Azért kell megemlékezni évről-évre az 1956-os forradalom utáni megtorlások áldozatairól, hogy soha többé ne legyen olyan korszak, amikor magyar magyarra lő - jelentette ki Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), a nógrádi megyeszékhely polgármestere, az 1956-os forradalmat követő salgótarjáni sortűz évfordulója alkalmából, a város gyásznapján megtartott szombati megemlékezésen.
Tovább
2012.
december
05. 14:40

A magyar pénz története

A magyar pénz története A magyar pénz ezeréves történetével ismerteti meg az olvasókat a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, mintegy hatszáz színes fényképpel illusztrált kötet, amelyet szerdán mutattak be a Magyar Nemzeti Múzeumban. "A pénz olyan fonal, mely a lehető legjobban illusztrálja a magyar történelmet" - mondta Tóth Csaba régész, numizmatikus, a kötet egyik szerzője a könyvbemutatón.
Tovább
2012.
december
02. 08:34

Szupertitkos Horthy-bunker

Szupertitkos Horthy-bunker Budapest ostromakor innen irányították a város védelmét a német-magyar parancsnokságok. Később Kádárnak külön lakosztályt is kialakítottak a gigantikus méretű objektumban.
Tovább
2012.
november
29. 09:47

Ügynöklakások és az "elvtársak" házai

Ügynöklakások és az "elvtársak" házai Újlipótvárosi és terézvárosi ügynöklakások történetét és a svábhegy "szellemeit" mutatja be a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány helytörténeti séták keretében decemberben több alkalommal.
Tovább
2012.
november
21. 18:53

Rendkívüli agyszerkezete magyarázhatja Einstein kivételes képességeit

Rendkívüli agyszerkezete magyarázhatja Einstein kivételes képességeit Albert Einstein (1879-1955) szokatlan agyszerkezete magyarázhatja a relativitáselmélet kidolgozójának kivételes kognitív képességeit - vélik amerikai kutatók, akik a fizikus agyáról készített felvételeket elemezték; tanulmányuk a Brain című folyóiratban látott napvilágot.
Tovább
2012.
november
12. 12:24

Egy szovjet táborban halt meg Wallenberg?

Egy szovjet táborban halt meg Wallenberg? Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Raoul Wallenberg, aki magyar zsidók tízezreit mentette meg a holokauszttól - írta hétfői számában a Profil című osztrák hetilap.
Tovább
2012.
november
05. 15:41

DVD készült a koncepciós perekről

DVD készült a koncepciós perekről Bemutatták a Koncepciós perek Magyarországon 1945 után című DVD-t hétfőn Budapesten, a kiadó Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának rendezésében. Mezey Barna alkotmánytörténész, az ELTE rektora úgy fogalmazott: a DVD-ben életközelbe kerülnek ezek az ügyek, megjelennek az emberi gesztusok és hangulatok is.
Tovább
2012.
november
04. 21:25

November 4. - Megemlékezések országszerte

November 4. - Megemlékezések országszerte Országszerte több helyen is megemlékezéseket tartottak vasárnap az 1956-os forradalom leverésének 56. évfordulóján.
Tovább
2012.
november
03. 09:55

Kommunista nyugdíjak: több ezer aktát kell áttekinteni

Kommunista nyugdíjak: több ezer aktát kell áttekinteni A nyár közepe óta parlamenti bizottság vizsgálja a kommunista nyugdíjak ügyét. Október végéig dönteniük kellett volna arról, hogy szerepvállalása miatt kik veszítik el januártól a pótlékaikat. A döntés azonban késik.
Tovább
2012.
november
01. 11:57

Nosztalgiáznak a cseh fiatalok

Nosztalgiáznak a cseh fiatalok Egy felmérés szerint a csehországi középiskolások több mint fele úgy véli, hogy a Cseh Köztársaságban az 1989 novemberi rendszerváltás előtti szocializmusban is olyan, vagy még jobb volt az élet, mint a mai demokráciában.
Tovább
2012.
október
26. 11:32

Húsz éve terelték el a Dunát

Húsz éve terelték el a Dunát Pereg a film: holdbéli táj, szárazságtól töredezett föld, kavicssivatag. A Duna elterelése előtt vízzel táplált szigetközi mellékág volt. A TV híradó-részlet 20 évvel ezelőtti. Akkor, 1992 október végén terelték el a Dunát. A jubileum nem ünnepi, nem is ezért emlékeztek meg róla Dunakilitin a folyóért aggódó, s a Szigetköz értékeit menteni akaró térségiek. Sokkal inkább azért, hogy ráirányítsák a figyelmet, eltelt ugyan két évtized, de még ma is aktuális a követelés: vizet a Dunába.
Tovább
2012.
október
24. 12:46

Kártérítést követel Charles Zentai

Kártérítést követel Charles Zentai Törvénytelen fogva tartás miatt kártérítési keresetet nyújtott be a nyugat-ausztráliai legfelsőbb bíróságnál a háborús bűntényekkel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) - közölte az ausztráliai média.
Tovább
2012.
október
18. 10:11

Titkos földalatti erőmű új funkciót keres

Titkos földalatti erőmű új funkciót keres A Balaton keleti csücskében, Balatonfűzfőn nem mindennapi létesítményt rejt az erdő mélye: itt épült fel közel kilencven éve Magyarország egyetlen földalatti erőműve. Ipari műemlékként is bőven megállná helyét, de az állami tulajdonú Nitrokémia Zrt. új funkciót szeretne találni a rendkívül különleges építménynek.
Tovább
2012.
október
16. 16:20

Az MTI fotóiból nyílt 1956-ra emlékező kiállítás

Az MTI fotóiból nyílt 1956-ra emlékező kiállítás 1956 - Szabadnak lenni jó! címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban, a tárlat 56 fotóját a Magyar Távirati Iroda 1956-os forradalmat megörökítő felvételeiből a Terror Háza Múzeum szakemberei válogatták.
Tovább
2012.
október
16. 10:32

Történeti emlékeztető hely lesz Hitler Farkasodúja

Történeti emlékeztető hely lesz Hitler Farkasodúja Adolf Hitler csaknem három éven át a Farkasodú (Wolfsschanze) néven ismert, kiterjedt lengyelországi földalatti komplexumból irányította a Harmadik Birodalom, a náci hatalom népirtó világháborús erőfeszítését. Lengyelország sokat tett azért, hogy megőrizze az utókor számára a birkenaui és más haláltáborok valóságának emlékeit, de ennek az előretolt állásnak a maradványai ma már nem sokat mondanak. Az egykor főhadiszállás létesítményeit egy magáncégnek adták bérbe, amely fazekas tanfolyamokat és paintball-csatákat szervezett ott. Noha a legtöbb érdeklődőt még így is főleg a hely történelmi vonatkozásai vonzzák, kevés oktatási anyag található a helyszínen, és a múlt idézésének egyik módja felette vitatható: a látogatók náci egyenruhában örökíttethetik meg magukat.
Tovább
2012.
október
14. 10:43

Magyar emlékeket keresnek a diaszpórában

Magyar emlékeket keresnek a diaszpórában A diaszpórában lévő magyar emlékek egységes szempontrendszer alapján történő felmérése, ezek széles hozzáférhetőségének megteremtése a célja a nemzetpolitikai államtitkárság Julianus-programjának, amelynek dokumentált anyaga a 2013-as diaszpóratanács ülésére készülhet el.
Tovább
2012.
október
11. 07:57

Gróf Klebelsberg Kunó 80 éve halt meg

Gróf Klebelsberg Kunó 80 éve halt meg Nyolcvan éve, 1932. október 11-én hunyt el gróf Klebelsberg Kunó, a két világháború közötti időszak legnevesebb kultúrpolitikusa.
Tovább
2012.
október
05. 08:35

170 éves a fröccs

170 éves a fröccs Éppen 170 éve, a reformkori politikus, Fáy András fóti birtokának présházában készült az első pohár fröccs; az évforduló tiszteletére a Kitchen Budapest okostelefonos fröccsapplikációval készül.
Tovább
2012.
október
03. 08:12

Fico: a Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok

Fico: a Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok Nem lehet megváltoztatni a Benes-dekrétumokat, Magyarországnak és Szlovákiának elsősorban a gazdasági problémákkal kell foglalkoznia - nyilatkozta Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki a Duna Közbeszéd című műsorának adott kedden interjút magyarországi látogatása alkalmából.
Tovább
2012.
október
01. 10:44

"Mindszenty nélkül más lenne a történelmünk"

"Mindszenty nélkül más lenne a történelmünk" Mindszenty nélkül más lenne a közös huszadik századi történelmünk, de "az önmagunkról, politikai nemzetünkről alkotott önképünk is szegényebb lenne" - jelentette ki Áder János köztársasági elnök vasárnap Zalaegerszegen, a bíboros születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján.
Tovább
2012.
szeptember
12. 22:34

Biszku Béla tagad

Biszku Béla tagad Biszku Béla azt állítja, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal, "se közvetve, se közvetlenül". Az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának egykori tagja a HírTV-nek kedden, rózsadombi lakásában adott interjút.
Tovább
2012.
szeptember
10. 12:41

Háborús bűntett miatt őrizetbe vettékl Biszku Bélát

Háborús bűntett miatt őrizetbe vettékl Biszku Bélát Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben - jelentette be Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább
2012.
augusztus
27. 10:43

Gumipitypang, gyapot - Füstbe ment tervek

Gumipitypang, gyapot - Füstbe ment tervek Ki ne emlékezne Bástya elvtárs (alias: Both Béla) elkámpicsorodott arcára, amikor beleharapott a magyar narancsba (alias: citrom) A tanú című filmben? De el kellett fogadnia az érvelést: kicsi, sárga, savanyú, de a mienk. Arra már kevesebben emlékeznek, hogy a narancson kívül gumipitypangot, gyapotot is termelt mezőgazdaságunk a Rákosi-korszakban. Az meg már csak a legidősebbekben rémlik fel, hogy mindez korábban kezdődött.
Tovább
2012.
augusztus
26. 11:00

Meghalt a Hold meghódítója

Meghalt a Hold meghódítója Amerkai sajtóértesülések szerint meghalt szombaton Neil Armstrong amerikai űrhajós, aki elsőként lépett idegen égitest, a Hold felszínére 1969-ben.
Tovább
2012.
augusztus
19. 07:18

Állami és egyházi rendezvények az ünnepen

Állami és egyházi rendezvények az ünnepen A Kossuth Lajos téri zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődnek a központi rendezvények hétfőn Budapesten, az augusztus 20-i ünnepen.
Tovább
2012.
augusztus
15. 17:45

Megemelik a volt politikai foglyok járadékát

Megemelik a volt politikai foglyok járadékát Megemelik a politikai okokból börtönre ítéltek járadékát januárig visszamenőleg. A megemelt összeget szeptemberig egy összegben kifizeti a nyugdíjfolyósító a körülbelül 13 ezer érintettnek.
Tovább
2012.
augusztus
14. 12:54

A szobámból nyílik Rákosi bunkere

A szobámból nyílik Rákosi bunkere Öreg zsidók sírnak a hátsó kertben, leköpik a házfalat - így kísérti a múlt annak a svábhegyi háznak a lakóit, ahonnan valaha Adolf Eichmann szervezte a deportálásokat. Ma is van, aki Rákosi egykori hálószobájában él, vagy akinek az ajtaja mellől vitték börtönbe Szálasit. Biszku Béla rezidenciáját most Répássy Róbert államtitkár bérli. Egy közelmúltban megjelent könyv alapján az Origo végigjárta a múlt századi diktatúrák legsötétebb budapesti helyszíneit.
Tovább
2012.
augusztus
13. 13:32

Templomtoronyban hagytak üzenetet a jövőnek

Templomtoronyban hagytak üzenetet a jövőnek A XIX. közepéről és a XX. század első harmadából származó, a jövőnek szóló üzeneteket találtak a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templom felújítása során; az okleveleket rejtő sárgaréz hengert a jelenlegi rekonstrukcióról szóló feljegyzésekkel együtt hétfőn helyezték vissza a műemlék tornyába.
Tovább
2012.
augusztus
06. 10:04

Elhunyt Zwack Péter, az Unicum tiszteletbeli elnöke

Elhunyt Zwack Péter, az Unicum tiszteletbeli elnöke 85 éves korában Olaszországban érte a halál. Zwack Péter szülei Zwack János, az Unicumot gyártó és forgalmazó Soroksári úti Zwack-gyár társtulajdonosa és Wahl Vera voltak. 1945-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, majd egy évvel később a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán kezdte meg tanulmányait, de emellett a családi gyárban is dolgozott.
Tovább
2012.
július
26. 17:49

"Magyar kényszermunkatáborok" túlélőit keresik Kárpátalján

"Magyar kényszermunkatáborok" túlélőit keresik Kárpátalján Kárpátalján egy nemzetközi alapítvány támogatásával keresik az 1939-1944 közötti "magyar fasiszta megszállás" időszakában létesített "magyar kényszermunkatáborok" túlélőit - írta csütörtökön egy ungvári ukrán lapra hivatkozva a beregszászi Kárpátalja című hetilap internetes kiadása.
Tovább
2012.
július
26. 09:49

Csatáry gettóparancsnok volt, hiába tagadja

Csatáry gettóparancsnok volt, hiába tagadja A háborús bűncselekményekkel gyanúsított Csatáry Lászlónak több lehet a felelőssége, mint amivel az ügyészég meggyanúsította - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Gellért Ádám nemzetközi jogász, a Holokauszt Emlékközpont "Kőrösmező 1941" kutatócsoport vezetője, a lex-Biszku kidolgozója, amikor ismertette a témában frissen feltárt magyar és szlovák levéltári iratokat.
Tovább
2012.
július
18. 11:38

Őrizetbe vették Csatáry Lászlót

Őrizetbe vették Csatáry Lászlót Gyanúsítottként kihallgatta és őrizetbe vette Csatáry Lászlót a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán. A férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják.
Tovább
2012.
július
17. 10:47

Puskás hagyatéka

Puskás hagyatéka Terjedelmes cikk jelent meg a labdarúgó Bajnokok Ligája hivatalos kiadványában, a Champions magazinban Puskás Ferencről és az Aranycsapat legendás labdarúgójának Felcsúton található hagyatékáról.
Tovább
2012.
július
03. 16:56

Döntöttek a nyugdíjpótlékról - Kiket érint a lépés?

Döntöttek a nyugdíjpótlékról - Kiket érint a lépés? Legfeljebb néhány száz embert érinthet az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jogszabály, amely szerint meg kell vonni a nyugdíjpótlékot az állampárti tisztviselőktől - véli Zinner Tibor jogtörténész.
Tovább
2012.
június
16. 14:03

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a Vértanúk terén

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a Vértanúk terén Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg szombat reggel a Parlament melletti Vértanúk terén. A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.
Tovább
2012.
június
03. 09:35

116 éve szabadalmaztatták a rádiót

116 éve szabadalmaztatták a rádiót Az mfor.hu Mesél a múlt című rovata ezen a héten a leghíresebb szabadalmi per egyik résztvevője és találmányának történetét eleveníti fel. 116 éve szabadalmaztatta Guglielmo Marconi a rádiót.
Tovább
2012.
június
02. 16:55

A vörös csillag büntetendő marad

A vörös csillag büntetendő marad Bár a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint a vörös csillag nem önkényuralmi, hanem mozgalmi jelkép, a közigazgatási és igazságügyi államtitkár, Rétvári Bence szerint továbbra is büntetendő lesz a jelkép használata.
Tovább
2012.
május
26. 10:29

Így vadászott Kádár János

Így vadászott Kádár János „Országgyűlés van, most nem tudok menni. Kádár”. Mérges lett erre az öreg vadász, és küldött még egy táviratba öntött jó tanácsot, amit azután a jeles vezető meg is fogadott: „A bika most bőg, a Parlament meg egész évben nyitva van. Ha lőni akar, akkor most jöjjön”.
Tovább
2012.
május
25. 16:10

Nyirő József újratemetését a román miniszterelnök is ellenzi

Nyirő József újratemetését a román miniszterelnök is ellenzi Victor Ponta román miniszterelnök véleménye szerint Nyirő József a tevékenysége miatt nem részesülhet nyilvános tiszteletadásban Romániában.
Tovább
2012.
május
23. 11:25

Devizatrükkök a világháború után

Devizatrükkök a világháború után Az első világháborút követő zűrzavaros időszak után a magas infláció, az ellátási nehézségek arra ösztönözték a lakosságot, hogy értékálló eszközben tartsa a vagyonát. Külföldi fizetőeszközre azonban a kormánynak is szüksége volt, amely érdekelt volt a valuta, illetve a devizagazdálkodás kézben tartásában. Most már "csak" az volt a kérdés, hogy az állam miképpen tudhat a lakossági és vállalati kézben lévő valutából valamennyit lecsippenteni.
Tovább
2012.
május
22. 15:37

Még mindig a téeszeket hibáztatják!

Még mindig a téeszeket hibáztatják! Tévút volt a téesz-világ, kár nosztalgiázni, de időszerű volna átfogó elemzést készíteni a kollektivizált mezőgazdaság máig nyúló kedvezőtlen hatásairól. A téeszek szétszedésével és kényszer-átalakításával a falvakban tucatszám szűnt meg a munkalehetőség.
Tovább
2012.
május
05. 08:38

A szőke haj kétszer bukkant fel az evolúcióban

A szőke haj kétszer bukkant fel az evolúcióban A sötét bőrű melanéz emberek szőke fürtjeinek genetikai alapja nem európai eredetű - állapították meg amerikai kutatók a Salamon-szigeteken élő emberek DNS-ének elemzésével, egyszersmind arra a következtetésre jutva, hogy a szőke haj kétszer fejlődött ki az emberi evolúcióban.
Tovább
2012.
május
02. 15:46

Világvége 2012-ben: a többség nem hisz benne

Világvége 2012-ben: a többség nem hisz benne A világ lakosságának 14 százaléka azt feltételezi, hogy még élete során eljön a világvég, 86 százalék elutasítja ezt. A megkérdezettek 10 százaléka hisz, 90 százalék nem hisz a maják naptárában, amely szerint 2012 vége elhozza az apokalipszist. Az emberek 8 százaléka kifejezetten idegességet vagy félelmet érez amiatt, hogy rövidesen eljön a világvége.
Tovább
2012.
április
15. 08:11

Eddig nem látott felvételek a Titanic katasztrófájáról

Eddig nem látott felvételek a Titanic katasztrófájáról Pontosan száz éve, 1912. április 14-ének éjszakáján ütközött jéghegynek és süllyedt a tenger mélyére az elsüllyeszthetetlennek tartott álomhajó, a Titanic.
Tovább
2012.
április
01. 09:57

Megsüllyedt a százéves magyar gőzös

Megsüllyedt a százéves magyar gőzös Az olvadó jég benyomta az elrozsdásodott, repedésektől hemzsegő majd százéves Szőke Tisza oldallemezét, ablakain beömlött a víz, a hajó megdőlt. Egyes részeit műemlékké nyilváníthatják.
Tovább
2012.
március
31. 08:43

Meghalt a Titanic-katasztrófa utolsó túlélője

Meghalt a Titanic-katasztrófa utolsó túlélője Angliában egy idősek otthonában meghalt 97 éves korában meghalt Millvina Dean, az utolsó, aki ott volt a luxustengerjáró, a Titanic katasztrófájánál, és onnan életben megmenekült 1912-ben.
Tovább
2012.
március
21. 00:49

Ügynökügy: szkeptikus a szakma

Ügynökügy: szkeptikus a szakma Szkeptikusak a történészek a napokban beharangozott Nemzeti Emlékezet Bizottságával kapcsolatban. Az ügynöklisták feltárását jelenleg ugyanis a személyiségi jogra vonatkozó törvények is akadályozzák, de ezek módosításáról egyelőre nincs szó.
Tovább
2012.
március
17. 13:50

Meghalt John Demjanjuk

Meghalt John Demjanjuk Az ukrán születésű Demjanjukot tavaly májusban öt év börtönbüntetésre ítélte a müncheni tartományi bíróság a sobibóri haláltáborban mintegy 25 ezer zsidó meggyilkolásában bűnsegédként történt közreműködéséért. Az ítélet végrehajtását azonban - a 90 éves vádlott rossz egészségi állapota miatt - felfüggesztették. Demjanjuk az ítélethirdetés óta a bajorországi Bad Feilnbachban, egy idősotthonban élt. Itt érte a halál 91 éves korában.
Tovább
2012.
február
28. 09:40

Két emelet boldogság - Könyv a kádári lakáspolitikáról

Két emelet boldogság - Könyv a kádári lakáspolitikáról A közelmúltban jelent meg Horváth Sándornak, a MTA Bölcsészettudományi Kutató Központ Történettudományi Intézete munkatársának új kötete Két emelet boldogság - Mindennapi szociálpolitika Budapesten a Kádár-korban címmel. A könyv apropóján a szerző megosztotta gondolatait a témáról az MTI-Press munkatársával.
Tovább
2012.
február
09. 05:38

Göncz Árpádot köszöntik a születésnapján

Göncz Árpádot köszöntik a születésnapján Szerenáddal köszöntik kilencvenedik születésnapján, pénteken a budapesti Vérhalom téren Göncz Árpád volt köztársasági elnököt neves közéleti személyiségek.
Tovább
2012.
január
30. 16:51

Ismét kinyitnák a százéves budapesti házakat

Ismét kinyitnák a százéves budapesti házakat Olyan százéves házban élő lakók és lakóközösségek jelentkezését várják, akik csatlakozni szeretnének a Budapest100 programhoz. Április 21-22-én ismét100 éves budapesti épületek mutatkoznak be az érdeklődők előtt. Tavaly 17 ezer ember sétálta végig az öreg házakat.
Tovább
2012.
január
17. 07:45

Boldoggá avattatnák Mindszenty Józsefet

Boldoggá avattatnák Mindszenty Józsefet Mindszenty József hercegprímás boldoggá avatásáért tartanak egyházi ünnepségeket annak alkalmából, hogy 120 éve született a kommunizmus alatt üldöztetést szenvedett bíboros - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.
Tovább
2012.
január
15. 07:37

Európa közepe

Európa közepe Az, hogy pontosan hol található Európa közepe, máig számos vita tárgyát képezi. Az egyik legújabb, 1992-es hivatalos magyar eredmény szerint Európa mértani közepe nem más, mint a hazai falu, Tállya.
Tovább
2012.
január
15. 06:35

Üzenet a múltból

Üzenet a múltból Két lista, rajta huszonöt név és házszám, és egy levél, amelyből kiderül, ki volt az a kisfiú, aki 80 évvel ezelőtt a palackpostát elrejtette az öreg templom gerendái között.
Tovább
2012.
január
10. 08:13

Emlékek és játékok - Beszélgetéssorozat a Közlekedési Múzeumban

Emlékek és játékok - Beszélgetéssorozat a Közlekedési Múzeumban Beszélgetéssorozat keretében idézik fel közéleti személyiségek az 1950-es évektől a rendszerváltásig tartó időszakhoz fűződő emlékeiket a Közlekedési Múzeum tavaly decemberben nyílt, A szocializmus játékszerei című kiállításához kapcsolódóan.
Tovább
2012.
január
09. 09:41

A németeket még mindig érdeklik a Stasi iratai

A németeket még mindig érdeklik a Stasi iratai Németországban töretlen az érdeklődés az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyaga iránt, a bő 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz tavaly is még több mint 100 ezer megkeresés érkezett.
Tovább
2011.
december
15. 05:33

"Másfél" Margit hídja van már Budapestnek

"Másfél" Margit hídja van már Budapestnek Több helyszínen mutathatják be a Margit híd elemeit, amelyeket a II. világháborúban robbantottak a Dunába és a legutóbbi felújításkor emeltek ki a folyóból. A nagyjából 45-50 tonna vas és acél maradvány jó része azonban valamelyik kohóban végzi.
Tovább
2011.
december
03. 12:58

Akar egy részt a Puskás Stadionból?

Akar egy részt a Puskás Stadionból? A bontás előtt álló Puskás Stadion székeit, vagy akár padsorait is beépíthetik, felszerelhetik a kétezer főnél kisebb települések sporttelepein.
Tovább
2011.
november
29. 18:37

"Átélhetővé kell tenni, amiről a tanár magyaráz"

"Átélhetővé kell tenni, amiről a tanár magyaráz" A történelemoktatásban is használhatók majd azok az interjúk, amelyet több ezer diák készített idős emberekkel az 1945 utáni korszakról. A filmek az Emlékpontok.hu oldalon érhetőek majd el.
Tovább
2011.
november
21. 21:05

Megadóztatják a munkaszolgálatosok nyugdíjait

Megadóztatják a munkaszolgálatosok nyugdíjait Felháborodást váltott ki az egykori náci munkaszolgálatos belgák, illetve özvegyeik körében, hogy a német kormány megadóztatná kompenzációs nyugdíjukat.
Tovább
2011.
november
13. 18:19

Fél évszázad után bocsánatot kér a Nagy Vonatrabló

Fél évszázad után bocsánatot kér a Nagy Vonatrabló A 82 éves Ronald "Ronnie" Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg egy tilosra állított jelzővel a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről tizenöt társával 2,6 millió akkori fontot emelt el; a 120 postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 millió fontot érne.
Tovább
2011.
november
13. 14:45

Tömegsírba temették volna Petőfit?

Tömegsírba temették volna Petőfit? Új lendületet kaphat a Petőfi-kutatásnak Szűcs Gábor Petőfi halála - Fehéregyháza, 1849. július 31. című kötete, a fiatal Petőfi-kutató ugyanis könyvében a költő sírjának lehetséges helyét is meghatározza.
Tovább
2011.
november
10. 07:00

A vészkorszak áldozataira emlékeztek

A vészkorszak áldozataira emlékeztek A Dunasirató című rendezvényt a Magyar Nők Szövetsége a Mazsihisz és a Civilek a Szélsőjobb ellen Mozgalom támogatásával szervezték meg. A holokauszt emlékhelynél több mint ezer fős tömeg gyűlt össze a "vascipőknél".
Tovább
2011.
november
04. 09:46

Kitiltanák a pártállami kádereket

Kitiltanák a pártállami kádereket A közéletből is kitiltaná a pártállam idején vezető beosztást vállalókat Zárug Péter Farkas politológus, akinek erről szóló felvetését Wittner Mária fideszes képviselő is támogatja. A diktatúra működtetői egykor abban egyeztek ki a rendszerváltókkal, hogy az új demokratikus rendszert együtt fogják kialakítani, felépíteni.
Tovább
2011.
november
04. 09:15

Nemzeti gyásznap - Megemlékezések országszerte

Nemzeti gyásznap - Megemlékezések  országszerte Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznapon, a szovjet csapatok egykori bevonulásának 55. évfordulóján.
Tovább
2011.
október
31. 15:54

Elhunyt Albert Flórián - Gyertyagyújtás az Üllői úton

Elhunyt Albert Flórián - Gyertyagyújtás az Üllői úton Gyertyagyújtással emlékeznek az Üllői úton Albert Flóriánra, a Ferencváros legendás futballistájára, az egyetlen magyar aranylabdásra, aki hétfőn hetvenéves korában, szívinfarktus következtében hunyt el.
Tovább
2011.
október
29. 09:06

Kémek Budapesten

Kémek Budapesten Kémfilmsorozatot szervez a budapesti Goethe Intézet abból az alkalomból, hogy ötven éve, a berlini fal építésekor tetőzött a hidegháború Európában. A november 3. és 8. közötti seregszemle helyszíne a Művész mozi lesz, a jegyek jelképes áron, 100 forintért kaphatók.
Tovább
2011.
október
27. 10:35

Szűrös Mátyás: meglepődnék, ha piszkálnák a nyugdíjamat

Szűrös Mátyás: meglepődnék, ha piszkálnák a nyugdíjamat Még nem tudni, mennyit, de pénzt vesz el a volt pártállami funkcionáriusoktól a kormány. A Fidesz szerint 5700 embert érint a törvényjavaslat. A Bors egyebek között Szűrös Mátyást kereste meg, aki magas pozíciókat töltött be a Kádár-rendszerben, majd 1989-ben ideiglenes köztársasági elnök is volt.
Tovább
2011.
október
25. 17:45

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan?

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan? Az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek egymással kedden a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői a Parlamentben. A csökkentés szükségességében egyetértettek a frakciók, a módjáról azonban egyelőre nem született megállapodás. A Fidesz korábban a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport azonban nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak. Vitás kérdés a személyi kör is.
Tovább
2011.
október
24. 12:21

A lex Biszku csak a kezdet

A lex Biszku csak a kezdet Az 1956-os forradalom utáni megtorlások politikai megrendelői és az akkori igazságszolgáltatás szereplői aggódhatnak a felelősségre vonás miatt, mert a lex Biszku után újabb tervezet készül, amely már jóval szélesebb kört érint - írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
október
23. 09:44

1956-os pápai enciklikák

1956-os pápai enciklikák Forradalmi intések. A katolikus egyház történetében egyedülálló módon, 1956-ban néhány hét leforgása alatt három pápai enciklika is foglalkozott a magyarországi „sajnálatos" eseményekkel.
Tovább
2011.
október
23. 09:15

Október 23. - Megemlékezések országszerte

Október 23. - Megemlékezések országszerte Több mint félszáz megemlékezést tartanak országszerte ma az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulóján.
Tovább
2011.
október
21. 09:15

A megkédezettek kétharmada támogatja a Lex Biszkut

A megkédezettek kétharmada támogatja a Lex Biszkut A magyarok több mint fele, 59 százaléka hallott róla, s a válaszadók 64 százaléka egyetért azzal, hogy a parlament tervezi az előző rendszerben magas állami és párttisztséget betöltő személyek nyugdíjának csökkentését a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérése szerint.
Tovább
2011.
október
19. 08:38

Jóvátételi adó - Csehországban és Lengyelországban már meglépték

Jóvátételi adó -  Csehországban és Lengyelországban már meglépték A Nézőpont Intézet elemzése szerint a kelet- és kelet-közép-európai uniós tagállamok közül Csehországban és Lengyelországban volt példa az egykori kommunista funkcionáriusok nyugdíjának utólagos csökkentésére.
Tovább
2011.
október
17. 14:52

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben, illetve politikai apparátusában tagok voltak - közölte Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
október
17. 09:52

Pozsgay Imre a magyar Gorbacsov

Pozsgay Imre a magyar Gorbacsov A Le Monde című francia lap hétfői mellékletében Pozsgay Imréről írt. „Az öreg kommunista, aki köztársasági elnök akart lenni, ma a jobbközép Orbán-kormány támogatója” - jellemzi Pozsgayt a cikkíró.
Tovább
2011.
október
16. 06:40

Unokák forgattak filmet '56-ról

Unokák forgattak filmet '56-ról Az 1956-os forradalom 55. évfordulójára olyan dokumentumfilmeket készítettek az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium diákjai, melyekben az események közvetlen részesei, saját nagyszüleik, rokonaik, ismerőseik szólalnak meg.
Tovább
2011.
október
14. 09:29

Megvonnák ez előző rendszer vezetőinek kiemelt nyugdíját

Megvonnák ez előző rendszer vezetőinek kiemelt nyugdíját Hétfői ülésén napirendre veszi a Fidesz parlamenti frakciója a szocializmus egykori vezetőit megillető kiemelt nyugellátások megvonásának kérdését - mondta el Wittner Mária, akinek javaslatára a kormánypárti képviselőcsoport foglalkozik majd a témával.
Tovább
2011.
október
06. 18:49

Október 6. - Réthelyi: áldozatot kell hozni a nemzetért

Október 6. - Réthelyi: áldozatot kell hozni a nemzetért A tizenhárom aradi vértanú elsősorban az áldozathozatal dicső példája - mondta Réthelyi Miklós csütörtökön a fővárosi, Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen.
Tovább
2011.
szeptember
25. 10:15

Figyel a kakukkos óra: kiállítás a szocialista állambiztonságról

Figyel a kakukkos óra: kiállítás a szocialista állambiztonságról Babakocsiba rejtett fényképezőgéppel cirkáltak a kismamák, hónuk alá csapott táskájukkal fotózgattak az öltönyös urak, Örkény Istvánt pogácsahalmok takarták. Az egykori állambiztonsági szervek működésébe enged bepillantást a szocializmus időszakában készített titkos felvételek bemutatásával az OSA Archívum kiállítása.
Tovább
2011.
szeptember
19. 07:41

Mit csináltak ükanyáink Szent Mihály havában?

Mit csináltak ükanyáink Szent Mihály havában? A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a teljes betakarítás, majd a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka, amikor nagyon sok függ az időjárástól. Vajon mik voltak ükanyáink legfontosabb teendői szeptemberben, Szent Mihály havában? Az 1820-ban megjelent, Nagyváthy János által írt Magyar Házi Gazdasszonyból megtudhatjuk.
Tovább
2011.
szeptember
10. 17:58

Savanyú Jóska nagyon öreg lenne

Savanyú Jóska nagyon öreg lenne Százhetven éve, 1841. szeptember 12-én született Savanyú Jóska, az utolsó ismert magyar betyár.
Tovább
2011.
szeptember
03. 16:59

Meghalt Képíró Sándor

Meghalt Képíró Sándor Életének 98. évében szombat reggel meghalt Képíró Sándor, akit háborús bűntett elkövetésével vádoltak, de bizonyítottság hiányában felmentette első fokon a Fővárosi Bíróság.
Tovább
2011.
augusztus
01. 13:10

Gagarint lelőtték volna?

Gagarint lelőtték volna? Jurij Gagarin, a világűrben járt első ember repülőgépét talán lelőtték - ennek a lehetőségét vetette fel egy idős ember a Moszkovszkij Komszomolec című lapban hétfőn.
Tovább
2011.
július
22. 10:50

Wiesenthal békén hagyta volna Képíró Sándort

Wiesenthal békén hagyta volna Képíró Sándort "Mindet túléltem. Ha maradtak is még életben néhányan, azok már túl öregek és valószínűleg túl gyengék is egy bírósági tárgyaláshoz. A munkám véget ért" - nyilatkozta 2003-ban Simon Wiesenthal.
Tovább
2011.
július
19. 06:51

Felmentették Képíró Sándort

Felmentették Képíró Sándort A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában nem jogerősen felmentette a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor volt csendőr századost. A 97 éves Képírót azzal vádolták, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzián az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégezésében. Ungváry Krisztián történész szerint Képíró felelőssége jogilag nehezebben fogható meg, mint morálisan, Karsai László történész pedig úgy látja: az ügyet a Wiesenthal-központ pörgette túl, hogy legitimizálja saját létezését.
Tovább
2011.
június
14. 22:59

Száz éve rázta meg egy földrengés Kecskemétet

Száz éve rázta meg egy földrengés Kecskemétet A magyar történelemben feljegyzett egyik legnagyobb földrengés századik évfordulójára emlékeztet, és a korabeli Kecskemétet idézi meg az a rendhagyó időszaki kiállítás, mely a Cifrapalota dísztermében nyílt meg.
Tovább
2011.
május
22. 18:50

Itt voltunk 895 előtt is?

Itt voltunk 895 előtt is? A kettős honfoglalás elmélete megkérdőjelezhető, de a 895-ös dátum sincs kőbe vésve. Sőt. Ma csak annyi biztos, hogy Árpád népe keletről érkezett a Kárpát-medencébe, és nem valószínű, hogy a besenyők elől menekült volna. A Sanoma Media kiadó Best of 1990-2009. emlékkönyvének aktuális számából merítettünk.
Tovább
2011.
május
15. 09:52

Kárpótlást kapnak a Rákosi-rezsim alatt meghurcoltak?

Kárpótlást kapnak a Rákosi-rezsim alatt meghurcoltak? A volt jobbikos országgyűlési képviselő, a napokban mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő a Rákosi-rezsim munkaszolgálatosainak kárpótlásáról érdeklődött Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesénél.
Tovább
2011.
május
08. 18:34

Készül az erdélyi magyar épített örökség jegyzéke

Készül az erdélyi magyar épített örökség jegyzéke Időszerű volna elkészíteni az erdélyi magyar épített örökség jegyzékét, állagvizsgálatokat kell végezni, majd meg kell szervezni az ingatlanok védelmét – jelentette ki Hegedüs Csilla, a kulturális és műemlékvédelmi minisztérium tanácsosa Sepsiszentgyörgyön, azon a tanácskozáson, melynek keretében a Székelyföld magyar építészeti örökségével kapcsolatos kérdések kerültek terítékre.
Tovább
2011.
május
08. 13:05

Ma 125 éve felderítetlen a nagy titok

Ma 125 éve felderítetlen a nagy titok 1886. május 8-án keverték ki egy atlantai patikában az első Coca-Colát. Az ital történelmében így már 125 éve annak is, hogy több próbálkozás ellenére sem sikerült kideríteni a Coca-Cola receptjét. Bár a sajtóban többször jelentek a titkos receptről szóló hírek, de utólag mind kacsának bizonyultak.
Tovább
2011.
május
05. 17:50

Meghalt az egyik utolsó I. világháborús katona

Meghalt az egyik utolsó I. világháborús katona Elhunyt az I. világháború egyik utolsó ismert veteránja - írta a Huffington Post. Claude Stanley Choules 110 éves volt, Perthben, Ausztráliában hunyt el egy öregek otthonában.
Tovább
2011.
május
05. 10:36

Kezdődik a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor pere

Kezdődik a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor pere Képíró Sándort 2009. szeptember 14-én gyanúsította meg háborús bűntett elkövetésével a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az akkor kiadott közlemény szerint a bűncselekményt "K. Sándor társtettesként követte el". Mint írták, a rendelkezésre álló adatok szerint 1942. január 23-án a K. Sándor vezette járőrosztag tagjai - a gyanúsított által beosztottjaihoz továbbított parancs alapján - az "újvidéki tisztogatás" során négy civilt lelőttek.
Tovább
2011.
május
04. 17:48

Hány holokauszttúlélő él még ma is?

Hány holokauszttúlélő él még ma is? Hatvanhat évvel a II. világháború után még a holokauszt 208 ezer túlélője él Izraelben, java részük 80 év felett jár - közölte a népirtással foglalkozó egyik alapítvány a holokauszt-emléknap alkalmából.
Tovább
2011.
április
26. 09:30

Ma adják át a Nemzet Sportolója címet Grosicsnak és Buzánszkynak

Ma adják át a Nemzet Sportolója címet Grosicsnak és Buzánszkynak Ma veheti át a Nemzet Sportolója címet Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója. A kormány márciusban döntött arról, hogy 12-ről 13-ra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak számát azért, hogy Grosics Gyula és Buzánszky Jenő egyszerre kaphassa meg a kitüntetést. Előzőleg, tavaly decemberben az Országgyűlés úgy módosította a sporttörvényt, hogy egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhassák a címet.
Tovább
2011.
április
18. 10:04

Felhőkarcolók épültek volna Budapesten a Horthy-korszakban

Felhőkarcolók épültek volna Budapesten a Horthy-korszakban Milyen lenne ma Budapest sziluettje, ha a Belgrád-rakparton megépült volna a 130 méter magas Magyar Történelem Tornya? Lenne-e az Erzsébet téren Gödör, ha a második világháború nem akasztja meg az ide tervezett 80 méter magas felhőkarcolók építését? A Falanszter blog összegyűjtötte és bemutatja a meg nem épített felhőkarcolókat.
Tovább
2011.
április
12. 19:18

Ötven éve indultunk a csillagokba

Ötven éve indultunk a csillagokba "Még ma sem tudom, hogy ki vagyok én. Az utoljára repülő kutya, vagy az először repülő ember" - mondta Gagarin egy fogadáson, miután az első emberként a világűrben járt fél évszázaddal ezelőtt. Gagarin röviddel a történelmi küldetés után meghalt, az emberiség pedig bő tíz évvel később felhagyott a "csillagok felé vezető úttal".
Tovább
2011.
március
24. 21:00

Wittner Mária: "Horn Gyula három éve vergődik és képtelen meghalni"

Wittner Mária: "Horn Gyula három éve vergődik és képtelen meghalni" Novák Előd jobbikos képviselő szerint Horn Gyula kormánya jobban együttműködött az ellenzékkel, mint most a Fidesz. Wittner Mária '56-os túlélő viszont azt mondta, Horn Gyula hóhér volt, aki három éve vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni.
Tovább
2011.
március
19. 22:53

1944 március 19. - Német katonák magyar földön

1944 március 19. - Német katonák magyar földön A 20. század gyászos napja 1944 március 19. A hitleri csapatok akkor foglalták el, jóformán anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna, Magyarországot. Hazánk azon a tavaszon nem számíthatott sem az angolszász erők, sem a Szovjetunió fegyveres segélynyújtására. Éppen 67 esztendeje, hogy Adolf Hitler berlini diktátor lépre csalta az idős magyar kormányzót. Horthy Miklós elfogadta a Führer meghívását a Salzburg melletti Klessheim kastélyba.
Tovább
2011.
március
17. 18:33

A 40-es évek filmhíradói a neten

A 40-es évek filmhíradói a neten Újabb fekete-fehér felvételek kerültek a Filmhíradók Online gyűjteményébe, ezúttal 1943-tól 49-ig. A szolgáltatás üzemeltetője, a Neumann Nonprofit Kft. keretei között működő NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) az 1931-től 1943-ig terjedő időszak filmhíreit mutatta be eddig. Az archívum a II. világháború során, és az azt követő években készült Hungarista Híradókat, Heti Híreket, MAFIRT-krónikákat és az UMFI-híradókat adja közre.
Tovább
2011.
február
25. 06:34

A naptár születésnapja

A naptár születésnapja Négyszázhuszonkilenc esztendővel ezelőtt, 1582. február 24-én kelt az az Inter gravissimas kezdetű bulla, amellyel XIII. Gergely pápa (1572-1585) lényegében egyetlen változást kezdeményezett a Julius Caesar által i. e. 45-ben bevezetett naptáron: csökkentette a szökőévek számát.
Tovább
2011.
január
09. 21:14

A trianoni időszak mindennapjait dolgozták fel

A trianoni időszak mindennapjait dolgozták fel A ma négy országhoz tartozó Mura-mente lakóinak trianoni hétköznapjait dolgozták fel horvát, szlovén és magyar kutatók, akik tudományos munkáikról pénteken és szombaton tanácskoztak a horvátországi Csáktornyán (Cakovec).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART