Címke: tudomány (33 találat)

2015.
augusztus
11. 18:40

Alzheimer-kór: magyar-török kutatás indul

Alzheimer-kór: magyar-török kutatás indul Először indul magyar-török agykutatási program, az együttműködés keretében az Alzheimer-kórt fogják vizsgálni - jelentette be Hernádi István, a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékének docense.
Tovább
2013.
december
31. 10:57

Újabb bejelentés az öregedés kutatóitól

Újabb bejelentés az öregedés kutatóitól Megállíthatja, sőt visszafordíthatja az öregedést egy új vegyület - állítják ausztrál és amerikai kutatók. A tudósok felfedezték a sejt egyik rejtett kommunikációs kapcsolatát, amely az idő múlásával egyre kevésbé működik, ám ezzel a vegyülettel újra helyreállítható.
Tovább
2013.
december
19. 18:24

A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghet

A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghet Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói magas cukor- és zsírtartalmú táplálékkal etették patkányok egy csoportját, majd összehasonlították teljesítményüket az egészséges étrenden tartott rágcsálókéval - idézte az abc.net ausztrál hírportál a Brain, Behaviour and Immunity című szaklapban megjelent tanulmányt.
Tovább
2013.
november
01. 16:54

Az Alzheimer-kórhoz köthető újabb géneket fedeztek fel

Az Alzheimer-kórhoz köthető újabb géneket fedeztek fel Az Alzheimer-kórhoz köthető tizenegy új gént fedeztek fel a tudósok a betegség genetikai hátterét vizsgáló eddigi legnagyobb kutatás során, megkétszerezve ezzel a kór kialakulásáért felelős potenciális "bűnösök" számát.
Tovább
2013.
augusztus
25. 10:20

Kivételes memóriájú nyolcvan- és kilencvenévesek titkát kutatják

Kivételes memóriájú nyolcvan- és kilencvenévesek titkát kutatják Amerikai kutatók vizsgálják az úgynevezett "szuper aggok" agyát, hogy a ritka csoport titkainak feltárásával megtalálják a módját, hogyan védhetik meg az idős embereket az emlékezetvesztéstől.
Tovább
2013.
augusztus
04. 20:08

Késlelteti az öregedést egy diabetesre adott gyógyszer?

Késlelteti az öregedést egy diabetesre adott gyógyszer? A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére széles körben használt metformin hatóanyag öregedésgátló hatását fedezték fel amerikai tudósok hím egereknél. Azt azonban nem tudni, hogy emberek esetében is hasonlóan működne-e az orvosság.
Tovább
2013.
július
10. 13:22

A pókok sokkal jobban félnek az embertől, mint fordítva

A pókok sokkal jobban félnek az embertől, mint fordítva Az emberek többsége libabőrös lesz, ha csak megpillant egy pókot, pedig annak az esélye, hogy az ízeltlábú állat megmarja, kutatások szerint sokszorosan kisebb, mint feltételezik. Ráadásul amit az emberek "pókcsípéseknek" gondolnak, javarészt nem is azok, hanem más ízeltlábúaktól - például bolháktól - származnak, de az is előfordulhat, hogy különböző fertőzések vagy vegyi anyagok okozta bőrkiütések.
Tovább
2013.
július
08. 08:39

Meghalt Buda Béla pszichiáter

Meghalt Buda Béla pszichiáter Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Buda Bélát saját halottjának tekinti - közölte a szaktárca.
Tovább
2013.
június
30. 11:03

Meghalt Katona Tamás

Meghalt Katona Tamás Nyolcvanegy éves korában elhunyt Katona Tamás történész, politikus - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.
Tovább
2013.
május
26. 20:19

Nusser Zoltán agykutató kapta a Bolyai-díjat

Nusser Zoltán agykutató kapta a Bolyai-díjat A magyar tudomány Oscar-díjának is nevezett elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett vasárnap esti ünnepi gálán.
Tovább
2013.
május
25. 09:41

Miért alszanak a virágok?

Miért alszanak a virágok? Miért alszanak a virágok? Nem azért, mert fáradtak, és még csak nem is azért, mert álmosak - a legtöbb tudós szerint éppen hogy azért, mert kellőképpen fejlettek.
Tovább
2013.
május
15. 19:06

A nők immunrendszere lassabban öregszik

A nők immunrendszere lassabban öregszik A nők azért élnek hosszabb ideig, mint a férfiak, mert immunrendszerük lassabban öregszik - derítette ki egy japán tudósok által publikált tanulmány. Amint az idők során az immunrendszer egyre gyengül, a férfiak egyre fogékonyabbak lesznek a betegségekre, ami megrövidíti életkilátásaikat.
Tovább
2013.
április
20. 09:30

Az anya jelenti a vigaszt ember és állat esetében is

Az anya jelenti a vigaszt ember és állat esetében is Jó oka van annak, hogy az anyja által felvett kisgyerek menten abbahagyja a sírást és megnyugszik. Egy friss tudományos publikáció szerint a kicsik automatikus megnyugvási reakciót élnek át, amint anyjuk vigasztalóan felveszi őket, és ez minden emlősnél így van, még az egereknél is.
Tovább
2013.
április
16. 17:56

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát

A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát Japán gerontológusok vizsgálat alá vették a világ legöregebb nőjét, a 115 éves asszonytól a hosszú élet titkát akarják megtudni. Az Oszakában élő Okava Miszao esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.
Tovább
2013.
április
15. 18:02

Kísérletekben működik a mesterséges vese

Kísérletekben működik a mesterséges vese Laboratóriumi körülmények között előállított vesét ültettek be patkányoknak amerikai kutatók: a mesterséges szerv a transzplantációt követően megkezdte a vizelettermelést.
Tovább
2013.
április
13. 09:05

Fejmozgással irányítható a számítógép

Fejmozgással irányítható a számítógép Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere lett az egyik győztese a szilícium-völgyi Singularity University által meghirdetett verseny budapesti döntőjének.
Tovább
2013.
április
12. 23:16

Rejtélyes kőépítményt találtak a Kineret-tó mélyén Izraelben

Rejtélyes kőépítményt találtak a Kineret-tó mélyén Izraelben A Live Science című tudományos ismeretterjesztő honlap szerint a kutatók bizonytalanok a hatalmas és titokzatos, kúpalakú szerkezet céljával és korával kapcsolatban. Faragatlan bazaltkövek és -sziklák alkotják a majd tíz méter magas és körülbelül hetven méter átmérőjű építményt, amelynek területe Stonehenge kétszerese, és magasabb az ottani legmagasabb kőnél is.
Tovább
2013.
április
11. 09:28

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők. A Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be kedden.
Tovább
2013.
március
16. 07:30

Ők az új Széchenyi-díjasok

Ők az új Széchenyi-díjasok Magyarország köztársasági elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Széchenyi-díjat adományozott:
Tovább
2013.
március
13. 10:51

Aki megállítaná az öregedést

Aki megállítaná az öregedést A mai tudomány egyik legérdekesebb, legvitatottabb alakja, az öregedéskutatás guruja. Számítástechnikai végzettsége ellenére orvosbiológiai kutató, az öregedés ellen küzdő SENS Alapítvány kutatási igazgatója. Mint egy interjújában állította, a szakmai alapokat 19 évvel idősebb biológus feleségétől tanulta. Meghökkentő állításairól ennek ellenére a legfontosabb lapok is megkérdezték. Aubrey de Grey (50) a jövő heti budapesti TEDx Danubia konferencia (www.tedxdanubia.com) egyik előadója lesz, akit a Népszabadság ért el egy interjúra.
Tovább
2013.
március
07. 09:06

Az Y kromoszóma sokkal öregebb, mint gondolták

Az Y kromoszóma sokkal öregebb, mint gondolták Az Arizonai Egyetem kutatói felfedezték az emberi Y kromoszóma legöregebb genetikai ágát, amely az eddig gondoltnál sokkal öregebb. Egy nagyon ritka afroamerikai Y kromoszómát hordozó férfi családfakutatás céljából küldte el DNS-ét elemzésre egy ilyen kutatásra specializálódott cégnek, amely kimutatta, hogy az Y kromoszóma "családfáján" legkorábbi közös ős 338 ezer évvel ezelőtti.
Tovább
2013.
március
01. 16:39

"Okosbot" időseknek

"Okosbot" időseknek Műholdas kalauzzal, GPS-szel felszerelt pulzusszámlálós, hőmérős, vész esetén automatikusan segítséget kérő sétabotot fejlesztettek ki Japánban idős embereknek.
Tovább
2013.
február
19. 09:00

Agykutatók paradicsoma lesz az USA

Agykutatók paradicsoma lesz az USA Az Obama-kormány arra készül, hogy tízéves projektet hirdessen meg az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére - közölte hétfőn a The New York Times.
Tovább
2013.
január
21. 17:02

A neandervölgyi ember segíthetne súlyos betegségek elkerülésében

A neandervölgyi ember segíthetne súlyos betegségek elkerülésében Egy amerikai tudós szerint a fosszíliákból nyert DNS-ből klónozással életre lehet kelteni a neandervölgyi embert: a faj feltámasztása számos betegség, köztük a rák és a HIV-fertőzés gyógyítását szolgálhatná.
Tovább
2013.
január
18. 15:28

Hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségére?

Hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségére? Az Amerikai Erdészeti Szolgálat (USFS) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálták, hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségi állapotára. Az ország keleti és középnyugati részében százmillió fa pusztult el, amely önmagában is jelentős változásnak tekinthető a természetes környezetben.
Tovább
2013.
január
12. 12:40

Miért lesz ráncos a kéz a vízben?

Miért lesz ráncos a kéz a vízben? Hosszas áztatás után a kéz- és lábujjak bőre redőződik, ami segíti az embert a nedves tárgyak megfogásában - derítették ki brit kutatók, akik szerint a bőr gyűrődése már az ember őseit is segíthette a nedves körülményekhez való jó alkalmazkodásban.
Tovább
2013.
január
10. 07:02

Nehezebb lett a kilogramm

Nehezebb lett a kilogramm A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok.
Tovább
2012.
december
23. 19:01

Ősi csúcsragadozót találtak Magyarországon

Ősi csúcsragadozót találtak Magyarországon A 85 millió évvel ezelőtt élt, édesvízi életmódhoz alkalmazkodott pikkelyes gyíkról, a moszaszauruszról jelentettek meg tanulmányt magyar és kanadai paleontológusok.A moszaszauruszok, amelyek valószínűleg a ma élő varánuszok közeli rokonai voltak, a hüllők Squamata (pikkelyes hüllők) rendjéhez tartoztak. A késő-kréta tengereinek csúcsragadozói voltak, legnagyobb fajaik testhossza elérte a 14-15 métert.
Tovább
2012.
december
22. 09:40

A fenyőfa százmillió éve nem változott

A fenyőfa százmillió éve nem változott Kanadai kutatók szerint 100 millió éve nem változott a tűlevelűek, köztük a fenyőfélék géntérképe. Ez a páratlan genetikai stabilitás magyarázatot ad arra, miért hasonlítanak a mai tűlevelűek a dinoszauruszok korából származó fosszíliákra.
Tovább
2012.
december
21. 18:58

Sokadszor nem jött el a világvége

Sokadszor nem jött el a világvége A végítélet naptárkészítői az elmúlt kétezer évben legalább 183 pontos időpontot tűztek ki, mindhiába. A kudarcoknak számtalan áldozata volt, a hamis jövendölések miatt tömegek adták el mindenüket, vagy lettek öngyilkosok. December 21-ével a maja naptárkészítők is csatlakoztak a bukott világvége-jövendölők népes táborához. A CNN szerint egyébként pont ők nem hisznek abban, hogy ma lenne a világvége.
Tovább
2012.
december
04. 08:10

Több alvás, enyhébb fájdalom

Több alvás, enyhébb fájdalom A hosszabb alvás hatásosabb lehet a fájdalomcsillapító gyógyszereknél - állítják amerikai kutatók. Teszteredményeik szerint 10 óra alvás - azaz két órával több az általában ajánlott nyolcórásnál - eredményesebben csillapítja a fájdalmat, mint a kodein.
Tovább
2012.
december
01. 11:07

Saját vérből állítottak elő őssejteket

Saját vérből állítottak elő őssejteket A páciens saját vérének felhasználásával állítottak elő brit kutatók személyre szabott őssejteket, a módszerrel a jövőben egy sor betegséget kezelhetnek.
Tovább
2012.
november
27. 14:51

Játékhajót próbál átküldeni az Atlanti-óceánon egy nyugdíjas brit tudós

Játékhajót próbál átküldeni az Atlanti-óceánon egy nyugdíjas brit tudós A 13 kilogramm tömegű Snoopy Sloop nevű hajó a tervek szerint szombaton vág neki csaknem tízezer kilométeres útjának. Robin Lovelock négy éven át építgette, tökéletesítgette a hajót, amelynek alkatrészeit a világhálóról szerezte be, és amelynek összköltsége 449 font (160 ezer forint).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART