Címke: vallás (131 találat)

2015.
május
13. 17:02

Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl

Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl Andrea Tornielli és Giacomo Galeazzi, Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl című, a Jezsuita Kiadónál megjelent könyvét mutatták be nemrégiben Budapesten.
Tovább
2015.
április
05. 07:40

Erdő Péter: a lényegre kell figyelnünk

Erdő Péter: a lényegre kell figyelnünk Olyan időket élünk, amikor elsősorban a lényegre kell figyelnünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.
Tovább
2015.
április
03. 10:19

Krisztus kereszthalálára emlékeznek

Krisztus kereszthalálára emlékeznek Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján, Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények.
Tovább
2014.
november
06. 01:08

Nyugdíjazzák az idős püspököket

Nyugdíjazzák az idős püspököket Kötelező érvényűvé vált az egyházmegyéket és más egyházi hivatalokat vezető püspökök nyugdíjba vonulásának 75 éves korhatára a katolikus egyházban - közölte Ferenc pápa döntését szerdán a Vatikán.
Tovább
2014.
október
15. 21:07

Okostelefonon lehet követni a pápa megnyilatkozásait

Okostelefonon lehet követni a pápa megnyilatkozásait Pápa-mobil néven már elérhető az első magyar nyelvű, okostelefonokra és táblagépekre letölthető alkalmazás, amellyel szinte percről perce nyomon lehet követni Ferenc pápa megnyilatkozásait, valamint a Magyar Katolikus Egyház híreit.
Tovább
2014.
április
21. 04:12

Erdő Péter: nincs más boldogság, mint az ami a szeretetből fakad

Erdő Péter: nincs más boldogság, mint az ami a szeretetből fakad Adjuk hírül, hogy többek vagyunk, mint amire sokszor becsüljük magunkat, hogy nincs más boldogság, mint az ami az irgalomból, a megbocsátásból, a figyelmes, a mindenét megosztó szeretetből fakad - mondta Erdő Péter bíboros nagyszombat este húsvét vigíliájának szertartásán, a zsúfolásig telt budapesti Szent István-bazilikában.
Tovább
2014.
március
04. 16:08

Böjte Csaba: a pénz a gyerekekben "kamatozik" legjobban

Böjte Csaba: a pénz a gyerekekben "kamatozik" legjobban Böjte Csaba elmondása szerint akármennyi pénze lenne, azt gyerekbe fektetné, mert a pénz a gyerekekben "kamatozik" a legjobban, s nem nyugdíjalapokban.
Tovább
2014.
március
01. 08:48

Ferenc pápa: nem szabad elítélni azokat, akiknek tönkremegy a házasságuk

Ferenc pápa: nem szabad elítélni azokat, akiknek tönkremegy a házasságuk Újabb kaput nyitott az elvált hívők előtt Ferenc pápa, aki a tönkrement házasságokkal kapcsolatos egyházi magatartás kapcsán pénteken kijelentette: nem szabad elítélni azt, akinek tönkrement a házassága, ítélet helyett szeretetet kell mutatni.
Tovább
2014.
február
11. 17:37

Megjelenik magyarul Ferenc pápa Az evangélium öröme kezdetű apostoli buzdítása

Megjelenik magyarul Ferenc pápa Az evangélium öröme kezdetű apostoli buzdítása Megjelenik magyarul Ferenc pápa Az evangélium öröme kezdetű első, önállóan írt apostoli buzdítása csütörtökön. A magyarországi kiadásra már csaknem ötezer előjegyzés érkezett - közölte a művet kiadó Szent István Társulat.
Tovább
2013.
december
25. 11:40

Erdő Péter: azt keressük, hogyan tudunk másnak segíteni!

Erdő Péter: azt keressük, hogyan tudunk másnak segíteni! Ne azt keressük, hogy mit kaphatunk, hanem hogy miként tudunk másnak adni, segíteni, örömet szerezni - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros szenteste a Szent István-bazilikában tartott éjféli szentmisén.
Tovább
2013.
december
17. 17:50

Áder: a fények mellett az árnyékra is figyeljünk az ünnepi emelkedettségben

Áder: a fények mellett az árnyékra is figyeljünk az ünnepi emelkedettségben Adventi ebéden fogadta kedden a Sándor-palotában a hazai egyházi vezetőket Áder János köztársasági elnök. Az államfő hangsúlyozta, az év vége ünnepi emelkedettségét kiteljesíti, ha a fények mellett az árnyékra is figyelünk.
Tovább
2013.
december
01. 05:04

Ma kezdődik az advent

Ma kezdődik az advent Ma kezdődik az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapot felölelő időszaka. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.
Tovább
2013.
november
02. 09:23

Ma va a halottak napja

Ma va a halottak napja Ma van a halottak napja, sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. A temetők vasárnap estig hosszabb ideig tartanak nyitva, ma a budapesti Fiumei úti sírkertben lesz központi megemlékezés.
Tovább
2013.
október
31. 20:39

A reformáció emléknapja

A reformáció emléknapja Megalakult Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a Reformáció Emlékbizottság, az állam és a protestáns egyházak közös szervezete - jelentette be az emberi erőforrások minisztere a reformáció emléknapján, a Károli Gáspár-díj átadásakor.
Tovább
2013.
október
27. 08:58

Az a nép, amely nem hallgat a nagyszülőkre, az halott nép

Az a nép, amely nem hallgat a nagyszülőkre, az halott nép Egy hazájából elmenekült szíriai család is felszólalt a római Szent Péter téren szombaton rendezett Családok Világnapján, melyen Ferenc pápa vezetésével százezren vettek részt. A pápa bátorságra buzdította a házasságtól félő fiatalokat.
Tovább
2013.
október
18. 11:18

Holnap hirdetik ki Sándor István boldoggá avatását

Holnap hirdetik ki Sándor István boldoggá avatását Angelo Amato bíboros hirdeti ki szombaton Sándor István vértanú, szalézi szerzetes boldoggá avatását Budapesten. Az Apostoli Szentszék Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa ismerteti majd a pápai apostoli levelet Ferenc pápa képviselőjeként - közölte Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök.
Tovább
2013.
október
15. 09:25

Erdő Péter készíti elő a püspöki szinódust

Erdő Péter készíti elő a püspöki szinódust Ferenc pápa Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökét nevezte ki a jövő októberre meghirdetett püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlése főrelátorává - jelentette be a Vatikán.
Tovább
2013.
október
03. 22:00

Az öregség az élet beteljesedése

Az öregség az élet beteljesedése Az idősek világnapja alkalmából Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozása Pápai Tanácsának elnöke üzenetet adott ki, Az idősek életének értéke címmel.
Tovább
2013.
szeptember
30. 09:57

Felújították Mindszenty József bíboros szülőházát

Felújították Mindszenty József bíboros szülőházát Felújították Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házát a Vas megyei Csehimindszenten, az eredeti állapotába helyreállított épületet vasárnap délután püspöki szentmisét követően, ünnepélyes keretek között adták át.
Tovább
2013.
szeptember
22. 08:21

Ferenc pápa Magyarországra is készül

Ferenc pápa Magyarországra is készül Magyarországra látogat 2016-ban Ferenc pápa, miután pénteki vatikáni találkozójukon elfogadta Áder János köztársasági elnök erre vonatkozó meghívását. A magánaudiencia egyik témája a 21. század egyik legnagyobb problémájának számító ivóvíz védelme volt.
Tovább
2013.
szeptember
08. 09:08

Így ment férjhez Orbán Ráhel - Fotók!

Így ment férjhez Orbán Ráhel - Fotók! Orbán Ráhel, Orbán Viktor legidősebb lánya és Tiborcz István szombaton délben egyházi szertartás keretében is házasságot kötött.
Tovább
2013.
szeptember
02. 07:21

Kémek és viperák a Vatikánban

Kémek és viperák a Vatikánban Mérleget vont a Vatikánban végzett munkájáról Tarcisio Bertone bíboros, távozó szentszéki államtitkár. Távozása bejelentésének másnapján, vasárnap úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy "kémek és viperák között" végezte munkáját.
Tovább
2013.
augusztus
29. 11:50

Ferenc pápa hajnali öt körül kel, menzán ebédel

Ferenc pápa hajnali öt körül kel, menzán ebédel Ferenc pápa reggel háromnegyed ötkor kel, és a szobájában levő vezetékes telefonnal hívja fel azokat, akik segítséget kérnek tőle - írta a La Repubblica című olasz napilap, amely az egyházfő mindennapi életének részleteiről értesült.
Tovább
2013.
augusztus
13. 21:16

Futballistákat fogadott a pápa

Futballistákat fogadott a pápa A sport szellemiségének a futballpályákra való visszatérését szorgalmazta Ferenc pápa kedden Olaszország és Argentína labdarúgó-válogatottjának játékosait fogadva a Vatikánban a két csapat szerdai barátságos mérkőzése előtt.
Tovább
2013.
július
21. 10:12

A fiatalok bíznak Ferenc pápában

A fiatalok bíznak Ferenc pápában Szimpatikusnak, megbízhatónak, a társadalom problémáit átérzőnek tartják Ferenc pápát az olasz és külföldi fiatalok a riói ifjúsági találkozó előtt közölt felmérés szerint.
Tovább
2013.
június
24. 19:16

Ferenc pápa nem ment el a tiszteletére adott koncertre

Ferenc pápa nem ment el a tiszteletére adott koncertre A szentszéki szóvivő közleményben cáfolta, hogy Ferenc pápának egészségi problémái lennének, miután az egyházfő nem jelent meg a Vatikánban a tiszteletére rendezett koncerten. Ferenc pápa jól van, sürgős munkája és nem egészségi problémák miatt maradt távol - közölte Federico Lombardi.
Tovább
2013.
június
19. 05:46

II. János Pált már az idén szentté avathatják

II. János Pált már az idén szentté avathatják A vatikáni Szentté Avatási Kongregáció elismerte kedden II. János Pál második csodatételét, így nem kizárt, hogy már az idén szentté avatják a 2005-ben elhunyt katolikus egyházfőt - értesült az ANSA olasz hírügynökség.
Tovább
2013.
június
03. 11:10

Az egész világon Ferenc pápával együtt imádkoztak

Az egész világon Ferenc pápával együtt imádkoztak Ferenc pápa vezetésével szentségimádást tartottak vasárnap délután a római Szent Péter bazilikában, az imához mind az öt kontinens egyházmegyéiben egyszerre csatlakoztak.
Tovább
2013.
május
31. 09:46

Világméretű szentségimádás lesz vasárnap

Világméretű szentségimádás lesz vasárnap A Magyar Katolikus Egyház minden egyházmegyéje csatlakozik a világméretű vasárnapi szentségimádáshoz, amelyet úrnapjára hirdetett meg Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a római Szent Péter-bazilikában vezeti a szertartást, ezzel egy időben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában tart ugyanilyen szándékkal liturgiát - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.
Tovább
2013.
május
18. 11:44

Csíksomlyói búcsú - gyülekeznek a zarándokok

Csíksomlyói búcsú - gyülekeznek a zarándokok Gyülekeztek a zarándokok szombat délelőtt a Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben, ahol nem sokkal dél után megkezdődik a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása.
Tovább
2013.
május
14. 09:02

Már készülnek a csíksomlyói búcsúra

Már készülnek a csíksomlyói búcsúra Csütörtökön indul négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat a pünkösdi csíksomlyói búcsúra és szentmisére a budapesti Nyugati pályaudvarról. Az utazás fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára. A csíksomlyói szombati szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatja be.
Tovább
2013.
május
10. 10:33

Kilencvenéves a Szociális Testvérek Társasága

Kilencvenéves a  Szociális Testvérek Társasága Kilencvenedik évfordulóját ünnepli mától a Szociális Testvérek Társasága. A háromnapos programsorozat keretében szombaton a fővárosban a nagyközönség számára nyitott tematikus műhelyekkel várják az érdeklődőket, vasárnap pedig bemutatják a rendről szóló filmet a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszönti a megjelenteket - közölte Németh Emma, a rend elöljárójának helyettese, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) munkatársa.
Tovább
2013.
április
16. 07:43

Elhunyt az ország legidősebb katolikus papja

Elhunyt az ország legidősebb katolikus papja Elhunyt a Ferences Sajtóközpont által az ország legidősebb katolikus papjaként számon tartott Boros Gyevi Imre. A sajtóközpont hétfőn azt közölte, hogy a ferences szerzetes életének 99., szerzetességének 77. évében, vasárnap hunyt el.
Tovább
2013.
április
15. 15:07

Szent Istvánról beszélt Ferenc Pápa

Szent Istvánról beszélt Ferenc Pápa A mai keresztények helyzetét rosszabbnak tartja az egyház kezdeti korszakához képest Ferenc pápa, aki a hívőket érő üldözés különböző megnyilvánulásairól beszélt hétfőn a Vatikánban bemutatott szentmisén. Ferenc pápa szokásához híven a vatikáni Szent Márta-házban mutatott be misét, amelyen a pápai állam dolgozói vettek részt, ez alkalommal a vatikáni telefonközpont és az internetes szolgáltatás munkatársai.
Tovább
2013.
április
13. 12:06

A lemondott pápa betegségéről ír a világsajtó

A lemondott pápa betegségéről ír a világsajtó "XVI. Benedek nem beteg, egészségi problémáit idős kora okozza" - hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki alaptalannak nevezte a nemzetközi sajtóban a volt pápa megromlott egészségi állapotáról megjelent állításokat.
Tovább
2013.
április
09. 11:43

Gyalogos zarándoklat indult Budapestről a csíksomlyói búcsúba

Gyalogos zarándoklat indult Budapestről a csíksomlyói búcsúba "Mindenki visz a szívében valamit." Elindult a hagyományos gyalogos zarándoklat kedd reggel Budapestről, a csoport a tervek szerint május 17-én estére ér az erdélyi Csíksomlyóra, ahol másnap részt vesznek a pünkösdi búcsún.
Tovább
2013.
április
06. 03:26

Ferenc pápa a pedofília ellen

Ferenc pápa a pedofília ellen Zéró toleranciát sürgetett a papok által elkövetett nemi visszaélésekkel szemben Ferenc pápa pénteken a Hittani Kongregáció prefektusával, Gerhard Ludwig Müllerrel tartott találkozóján. Ferenc pápa a folytonosságot is hangsúlyozta azokkal a pedofíliaellenes intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket még elődje, XVI. Benedek kezdeményezett.
Tovább
2013.
március
31. 12:24

Ferenc pápa bemutatta a húsvéti szentmisét

Ferenc pápa bemutatta a húsvéti szentmisét Az új pápa első húsvétvasárnapi miséje előtt már órákkal elözönlötte a tömeg a teret és a Vatikán környékét is. A vatikáni szóvivő közel 250 ezer emberről beszélt az újságíróknak. Az egyházfő a szombati virrasztás után személyesen mutatta be az ünnepi misét is.
Tovább
2013.
március
30. 09:50

Erdő Péter: valamennyien testvérek vagyunk

Erdő Péter: valamennyien testvérek vagyunk Nagypénteken történelmi eseményre, a Názáreti Jézus kereszthalálára emlékezik az egyház. Jézus története - amelyet az Újszövetség könyvei konkrétan és kézzelfoghatóan írnak le - azonban nem a halállal, hanem a feltámadással fejeződik be a Földön - mondta Erdő Péter bíboros az M1 Az Este című műsorában pénteken. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke többi között az egyháznak a gazdasági válságra adott válaszairól és a misszió lehetőségeiről beszélt, azt hangsúlyozva, hogy valamennyien testvérek vagyunk.
Tovább
2013.
március
29. 08:43

Húsvéti üzenet

Húsvéti üzenet Krisztus feltámadása húsvéti örömet és reménységet ajándékoz a híveknek - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) közös közleményében.
Tovább
2013.
március
28. 08:16

Nagycsütörtöktől nagyszombatig

 Nagycsütörtöktől nagyszombatig Nagycsütörtök estével kezdődik a nagyböjti időszak végét jelentő szent három nap a katolikus egyházban, az azt követő vasárnap van húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus feltámadására emlékeznek.
Tovább
2013.
március
24. 22:46

A pénz- és hatalomvágyat ostorozta a pápa a virágvasárnapi szentmisén

A pénz- és hatalomvágyat ostorozta a pápa a virágvasárnapi szentmisén "Örömteljes hangulat fogadta Jézust Jeruzsálemben. Reményt keltett az egyszerű, alázatos, szegény, a világ szemében elfelejtett emberekben" - mondta homíliájában Ferenc pápa, aki az "örömöt, a keresztet és a fiatalokat" nevezte meg virágvasárnapi üzenete három jelképének.
Tovább
2013.
március
23. 20:33

Felkereste elődjét Ferenc pápa

Felkereste elődjét Ferenc pápa Ferenc pápa elődjével, XVI. Benedek nyugalmazott pápával találkozott szombaton a Castel Gandolfo-i pápai rezidenciában.
Tovább
2013.
március
22. 15:48

475 éves a Debreceni Református Kollégium

475 éves a Debreceni Református Kollégium "Orando et laborando" (imádkozva és dolgozva) - olvasható a Debreceni Református Kollégium homlokzatán a hitvallásra utaló felirat; az ország legrégebbi, ugyanazon a helyen megszakítás nélkül működő református oktatási intézménye idén ünnepli fennállásának 475. évfordulóját.
Tovább
2013.
március
22. 11:01

Virágvasárnapi szertartások, programok

Virágvasárnapi szertartások, programok A húsvétot egy héttel megelőző virágvasárnap alkalmából országszerte szertartásokat tartanak; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatala.
Tovább
2013.
március
19. 11:38

Róma püspöke az egész teremtett világ őrzője

Róma püspöke az egész teremtett világ őrzője Az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania - mondta az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa a szolgálatának megkezdése alkalmából a Vatikánban tartott szentmisén.
Tovább
2013.
március
17. 15:25

Ferenc pápa első Úrangyala imája

Ferenc pápa első Úrangyala imája A Szent Péter téren és környékén összegyűlt több tízezer hívő előtt mondta el első Úrangyala imáját (Angelus) vasárnap délben Ferenc pápa.
Tovább
2013.
március
13. 21:54

Argentín az új pápa

Argentín az új pápa Úgy tűnik, a bíborosok a "világ végéről" választottak pápát - mondta szerda este a Szent Péter-téren összegyűlt tömeg előtt az új pápa. Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros, aki I. Ferenc néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját, fehér pápai ruhában állt a Szent Péter-bazilika erkélyére szerda este, onnan üdvözölte a hívőket.
Tovább
2013.
március
09. 09:28

Megkezdődött a pápaválasztás előtti visszaszámlálás

Megkezdődött a pápaválasztás előtti visszaszámlálás A konklávé március 12-re való kitűzése felerősítette a találgatásokat az új pápa személyéről, a jelöltekről a pápaválasztó bíborosok egészen a konklávé kezdetéig folytatják az egyeztetéseket.
Tovább
2013.
március
05. 17:15

Pápaválasztás - A bíborosok köszönetüket fejezték ki XVI. Benedeknek

Pápaválasztás - A bíborosok köszönetüket fejezték ki XVI. Benedeknek A Vatikánban tanácskozó bíborosi testület tagjai üzenetet küldtek a lemondott pápának, hálájukat fejezve ki XVI. Benedeknek az egyházért végzett példamutató és fáradhatatlan munkájáért.
Tovább
2013.
március
03. 08:29

Pápaválasztás - Még nem tudni, hogy mikor kezdődik a konklávé

Pápaválasztás - Még nem tudni, hogy mikor kezdődik a konklávé A világ távoli részeiből érkező bíborosok csak jövő héten érkeznek meg a Vatikánba, a Sixtus-kápolnát sem zárták még le a pápaválasztó konklávé előkészítésére, s hétfőn még nem várható a konklávé időpontjának bejelentése - közölte szombaton Federico Lombardi szentszéki szóvivő.
Tovább
2013.
február
28. 16:42

Ezúttal nem törik össze a pápai pecsétgyűrűt

Ezúttal nem törik össze a pápai pecsétgyűrűt Róma és a világ figyelme csütörtökön a Vatikánra összpontosul, ahonnan a lemondó XVI. Benedek délután öt órakor távozik a hívők búcsúja közepette.
Tovább
2013.
február
26. 17:11

"Businessegyházakat" továbbra sem támogat a Fidesz

"Businessegyházakat" továbbra sem támogat a Fidesz Rogán Antal szerint a parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás elfogadása megoldja majd azt a problémát, amely az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntése nyomán állt elő az egyházak elismerése ügyében, "businessegyházakat" pedig továbbra sem fognak támogatni.
Tovább
2013.
február
24. 20:27

Hálaadó szentmise a pápáért

Hálaadó szentmise a pápáért XVI. Benedek pápa szolgálatáért mutatott be hálaadó szentmisét Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a püspöki testület tagjainak és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius koncelebrálásával vasárnap este Budapesten a Szent István-bazilikában.
Tovább
2013.
február
20. 11:01

Ennyi a pápa nyugdíja

Ennyi a pápa nyugdíja Múlt hétfőn jelentette be XVI. Benedek, hogy február 28-án leköszön a pápai trónról. A pápa további életével, pozíciójával kapcsolatban egyelőre még sok a kérdőjel, az azonban kiderült, mennyi nyugdíjat fog kapni a 85 éves egyházfő.
Tovább
2013.
február
15. 19:08

Erdő Péter is lehet pápa

Erdő Péter is lehet pápa A pápaválasztó konklávéra készülő pénteki olasz média Erdő Péter bíborost ismét az esélyes pápautódok között említette. Rómában a hívők még a távozó XVI. Benedekért imádkoznak.
Tovább
2013.
február
14. 09:47

Lemond a pápa - Róma több mint egy hónapos eseménysorozatra készül

Lemond a pápa - Róma több mint egy hónapos eseménysorozatra készül Rendkívüli szervezési és biztonsági gépezet indult be az olasz fővárosban a pápa lemondása és az utód megválasztása alkalmából Rómába érkező zarándoktömeg fogadására. Csütörtöki sajtóértesülések szerint a Vatikánvárosban és a fővárosban megerősítették a terrorizmus elleni intézkedéseket.
Tovább
2013.
február
13. 10:35

Kezdődik a nagyböjt

Kezdődik a nagyböjt Hamvazószerda ünnepével kezdődik a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, amit nagyböjtnek neveznek. Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke ezen a napon az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - közölte az MKPK sajtószolgálata.
Tovább
2013.
február
11. 16:32

Lemond a pápa - Ilyenre alig volt példa a történelemben

Lemond a pápa - Ilyenre alig volt példa a történelemben A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban. A lemondás bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. "Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi.
Tovább
2013.
február
10. 10:58

Kilencszáz éves a Máltai Lovagrend

Kilencszáz éves a Máltai Lovagrend A Szuverén Máltai Lovagrend alapításának 900. évfordulóján XVI. Benedek pápa az egyházi szervezet több mint négyezer tagját fogadta szombaton a Vatikánban.
Tovább
2013.
február
08. 10:12

Vasárnap kezdődik a házasság hete

Vasárnap kezdődik a házasság hete Vasárnap kezdődik a Bálint-naphoz kapcsolódó házasság hete, amit világszerte 21 országban rendeznek meg, Magyarországon pedig Egymásra hangolva mottóval tartják keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. A Magyarországon hatodik alkalommal megrendezendő eseménysorozat központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége.
Tovább
2012.
december
26. 09:57

Gáncs Péter: Jézus újra összekapcsolja az embereket testvéri szeretetben

Gáncs Péter: Jézus újra összekapcsolja az embereket testvéri szeretetben A békességről és a testvéri szeretetről beszélt Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kedden Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban karácsony első napján tartott istentiszteleten.
Tovább
2012.
december
26. 09:38

Bölcskei Gusztáv: Isten a fényt hozta el a sötétben járó népnek

Bölcskei Gusztáv: Isten a fényt hozta el a sötétben járó népnek A reménytelenségből kivezető Istenről beszélt Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök kedden, a debreceni Református Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten.
Tovább
2012.
december
26. 04:12

Békét sürgetett karácsonyi üzenetében XVI. Benedek

Békét sürgetett karácsonyi üzenetében XVI. Benedek Szíriában és a Közel-Keleten is békét sürgetett XVI. Benedek a Szent Péter téren mondott keddi karácsonyi beszédében. A pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését, közöttük magyarul is.
Tovább
2012.
december
23. 16:39

Szolidaritásra szólított fel a pápa advent utolsó vasárnapján

Szolidaritásra szólított fel a pápa advent utolsó vasárnapján A szenvedők és nehézségben élők segítését szorgalmazta vasárnapi beszédében XVI. Benedek pápa, aki idén is személyesen vezeti a Vatikán karácsonyi szertartásait.
Tovább
2012.
december
22. 09:21

Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei karácsonykor

Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei karácsonykor Karácsony alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház magyarországi vezetői Budapesten, Esztergomban és Debrecenben tartanak ünnepi istentiszteletet.
Tovább
2012.
december
21. 11:19

Erdő Péter: szükség van karácsonykor is a megállásra, a csöndre

Erdő Péter: szükség van karácsonykor is a megállásra, a csöndre Erdő Péter bíboros, prímás szerint karácsonykor is szükség van egy kis megállásra, csöndre, s az ünnep közeledtével az esztergom-budapesti érsek arra biztatott, hogy vegyük elő a Bibliát és olvassuk majd Jézus születésének történetét a fenyőfa alatt.
Tovább
2012.
december
13. 10:09

"A jótett gazdagabbá tesz"

"A jótett gazdagabbá tesz" Az ajándék az, ami gyógyít, nyugtat, bátorít, erőt ad, a közelgő szent karácsony pedig jó alkalom, hogy Mennyei Atyánk példájára, aki fiát küldte el nekünk a Földre, mi magunk legyünk szeretteinknek az áldás, az igazi ajándék - többi között erről beszélt Böjte Csaba, aki Gödöllőn osztotta meg gondolatait az MTI-Press munkatársával.
Tovább
2012.
december
09. 09:21

Tíz éve esztergomi érsek - interjú Erdő Péter bíborossal

Tíz éve esztergomi érsek - interjú Erdő Péter bíborossal Erdő Péter érseki kinevezésének 10. évfordulóját ünnepli: II. János Pál pápa 2002. december 7-én nevezte ki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye élére, majd következő évben, 2003-ban bíborossá. A bíboros, prímás nagy eredménynek tartja, hogy az elmúlt tíz évben itthon sok olyan helyre, plébániára is eljutott, ahol esztergomi érsek még sosem járt. Kiemelte, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott az egyházakat is érintő jogszabályi környezet, s például az oktatás területén még nem világos, hogyan fog megtörténni a kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás bevezetése. A cigány-pasztorációról szólva fontosnak nevezte, hogy az egész társadalomban nagyon tudatosan ellenálljunk mindenfajta etnikai, vallási, nemzetiségi provokációnak.
Tovább
2012.
december
08. 18:53

A mai sajtónak nem lenne hír az angyali üdvözlet

A mai sajtónak nem lenne hír az angyali üdvözlet Korunk semmibe vesző rohanásának következményeiről beszélt XVI. Benedek pápa a római Spanyol-lépcsőnél, ahol a szeplőtelen fogantatás ünnepén Szűz Mária szobrát koszorúzta meg.
Tovább
2012.
december
02. 13:54

Mérsékletességre intette a keresztényeket a Pápa

Mérsékletességre intette a keresztényeket a Pápa A keresztényekhez méltó életmódról beszélt advent első vasárnapján XVI. Benedek pápa a római Szent Péter téren, az Úrangyala-imádság előtt.
Tovább
2012.
december
02. 07:57

Ma kezdődik az adventi időszak

Ma kezdődik az adventi időszak Adventi Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.
Tovább
2012.
november
13. 10:41

XVI. Benedek: az idősek nem terhet jelentenek

XVI. Benedek: az idősek nem terhet jelentenek Az aktív öregedés európai éve alkalmából XVI. Benedek pápa arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági válság megnehezítette az idősek életét, de a társadalomnak szüksége van rájuk.
Tovább
2012.
november
10. 12:39

Nápoly: nem mehetnek templomba a camorra tagjai

Nápoly: nem mehetnek templomba a camorra tagjai Felemelte szavát a nápolyi bűnszövetkezet, a camorra ellen a város érseke Crescenzio Sepe, aki a szombati olasz sajtó szerint kiátkozta az egyházból a bűnözőket.
Tovább
2012.
november
08. 10:14

"Mobilizálódik" az egyház

"Mobilizálódik" az egyház Telefonos ügyfélszolgálatot és okostelefonra fejlesztett alkalmazást indít a német evangélikus egyház (EKD). A több mint 23 millió tagú felekezet nemcsak az evangélikusoknak, hanem más keresztény egyházak tagjainak és nem hívőknek is kínálja az új szolgáltatásokat, amelyek várhatóan jövőre indulnak el.
Tovább
2012.
október
31. 11:17

Tovább tartanak nyitva a temetők

Tovább tartanak nyitva a temetők Mindenszentek és a halottak napja miatt mától vasárnapig hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők, és a hosszú hétvégére megváltozik a tömegközlekedési járatok menetrendje.
Tovább
2012.
október
26. 13:29

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás a temetőkben

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás a temetőkben Jövő szerdától vasárnapig hosszabb ideig tartanak nyitva a fővárosi temetők, autóval pedig csak a Fiumei úti sírkertbe és a Rákoskeresztúri új köztemetőbe lehet majd behajtani.
Tovább
2012.
október
21. 13:39

Újabb kaput nyit Pannonhalma

Újabb kaput nyit Pannonhalma Kiállítótérré és rendezvényközponttá alakítják rekonstrukciója után a pannonhalmi Bencés Főapátság egykori gazdálkodásának központját európai uniós támogatással.
Tovább
2012.
október
14. 13:51

Erdő Péter: Az evangelizáció része a cselekvés

Erdő Péter: Az evangelizáció része a cselekvés A Vatikánban zajló püspöki szinódusról, a II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulójáról és a héten megnyitott Hit Éve témájáról, az új evangelizációról nyilatkozott Vatikánvárosban Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap az MTI-nek.
Tovább
2012.
október
01. 10:44

"Mindszenty nélkül más lenne a történelmünk"

"Mindszenty nélkül más lenne a történelmünk" Mindszenty nélkül más lenne a közös huszadik századi történelmünk, de "az önmagunkról, politikai nemzetünkről alkotott önképünk is szegényebb lenne" - jelentette ki Áder János köztársasági elnök vasárnap Zalaegerszegen, a bíboros születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján.
Tovább
2012.
szeptember
29. 08:29

Új könyvek Mindszentyről

Új könyvek Mindszentyről Bemutatták Somorjai Ádám bencés szerzetesnek, történésznek, a Pápai Államtitkárság munkatársának, a Szenttéavatási Kongregáció konzultorának (tanácsadójának) legújabb, Mindszenty Józsefről szóló köteteit pénteken Budapesten. A kiadványok között van Az Apostoli Szentszék és Mindszenty József kapcsolattartása című trilógia, valamint a Mindszenty bíboros az amerikai nagykövetségen című könyv.
Tovább
2012.
szeptember
15. 20:22

Évfordulós ünnepség Szentkúton

Évfordulós ünnepség Szentkúton Alapításuk 85. évfordulóját ünneplik a ferences szegénygondozó nővérek Mátraverebély–Szentkúton, ez alkalomból Beer Miklós váci püspök celebrált ünnepi szentmisét, illetve előadásokat tartottak pénteken.
Tovább
2012.
augusztus
19. 07:18

Állami és egyházi rendezvények az ünnepen

Állami és egyházi rendezvények az ünnepen A Kossuth Lajos téri zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődnek a központi rendezvények hétfőn Budapesten, az augusztus 20-i ünnepen.
Tovább
2012.
június
06. 11:10

Engesztelő zarándoklat indul a fővárosba

Engesztelő zarándoklat indul a fővárosba Engesztelő zarándoklat indul ma reggel az ország különböző részeiből a fővárosba, a kezdeményezés célja a nemzet lelki megújulása, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket - mondta el Köteles László, a zarándoklatot szervező mozgalom elnöke.
Tovább
2012.
május
28. 17:04

Egyházi vezetők értékelték a kormány két évét

Egyházi vezetők értékelték a kormány két évét Jelentős átalakulásokat figyelhetünk meg az állam és az egyház kapcsolatában, az egyház működési feltételeiben az átfogó jogszabályi változások következtében - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a kormány egyházakat érintő kétéves munkáját értékelő interjújában.
Tovább
2012.
május
27. 11:38

Keresik a pápa árulóit

Keresik a pápa árulóit Ellentmondó hírek követik egymást Paolo Gabriele, a pápai komornyik letartóztatása óta. A Vatikán cáfolta, hogy újabb személyt fogtak volna el.
Tovább
2012.
május
27. 10:30

Pünkösdi szentmisék, istentiszteletek

Pünkösdi szentmisék, istentiszteletek Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak ma országszerte; az egyházi vezetők Budapesten, Esztergomban és Debrecenben ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.
Tovább
2012.
április
18. 12:40

A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon

A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon, szemben a skandinávokkal vagy az egykori keleti tömb országaival: ez derül ki egy szerdán közzétett amerikai tanulmányból, amely szerint minél idősebb az ember, annál inkább hisz Istenben.
Tovább
2012.
április
16. 08:01

XVI. Benedek fivérével és bajorokkal ünnepli születésnapját

XVI. Benedek fivérével és bajorokkal ünnepli születésnapját "Nem lesz rendkívüli ünneplés, XVI. Benedek családjával tölti születésnapját"- közölte az olasz sajtóval Georg Gänswein, a pápa személyi titkára. Hozzátette: maga az egyházfő kérte, hogy születése napjáról - 1927. április 16-a - különösebb ünneplés nélkül emlékezzenek meg.
Tovább
2012.
április
09. 09:53

XVI. Benedek Urbi et Orbi áldása a római Szent Péter téren

XVI. Benedek Urbi et Orbi áldása a római Szent Péter téren A húsvét vasárnapi ünnepi szentmisét követően XVI. Benedek a Szent Péter bazilika központi erkélyéről hatvanöt nyelven, közöttük magyarul is hírül adta Krisztus feltámadását, majd Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.
Tovább
2012.
április
08. 09:34

Ünnepi mise, istentisztelet Esztergomban, Debrecenben és Budapesten

Ünnepi mise, istentisztelet Esztergomban, Debrecenben és Budapesten A keresztény világ legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából a magyarországi katolikus, református és evangélikus egyház vezetői Esztergomban, Debrecenben, illetve Budapesten tartanak ma ünnepi misét, istentiszteletet. A keresztények húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünneplik.
Tovább
2012.
április
08. 07:14

Húsvéti szokások Európában

Húsvéti szokások Európában A húsvétot az összes jellegzetes előkészülettel és szokással együtt minden európai országban egy kicsit másképpen ünneplik. Az ünnep egyik fő szimbóluma sok helyen a húsvéti tojás. Ezt nálunk a nyuszi hozza, Svájcban viszont a kakukk. Az a hiedelem, hogy a húsvéti tojást a nyuszi tojja, Németországból ered.
Tovább
2012.
április
07. 07:15

Erdő Péter: A húsvét üzenete kétezer éve változatlan

Erdő Péter: A húsvét üzenete kétezer éve változatlan Húsvét alkalmából Erdő Péter esztergomi érsek az egyház változó kommunikációjáról, valamint az örömhír és a környezetvédelem összefüggéseiről is beszélt a 180 percben.
Tovább
2012.
április
06. 15:03

Húsvéti hagyományőrző fesztivál a Budai Várban

Húsvéti hagyományőrző fesztivál a Budai Várban Idén első alkalommal rendezik meg Budavári Húsvéti Sokadalom címmel az ország egyik legnagyobb húsvéti hagyományőrző, multikulturális családi rendezvényét a Budai Várban. A rendezvényen fontos szerepet kap a hungarikumokat felvonultató gasztronómia, hiszen a hagyomány szerint húsvétkor véget ér a böjti időszak, és mindenki kedvére hódolhat a kulináris élvezeteknek.
Tovább
2012.
április
03. 22:22

Idén személyesen vezeti a szertartást a Pápa

Idén személyesen vezeti a szertartást a Pápa A hagyomány jegyében zajlik a nagyhét Rómában, ahol a 85 éves pápa az idén is személyesen vezeti a Vatikánban és a Vatikán falain kívül tartott egyházi szertartásokat.
Tovább
2012.
március
01. 05:28

Egyház, nem egyház?

Egyház, nem egyház? Egyaránt nehezebb anyagi körülmények közé kerülnek azok a felekezetek, amelyek december 20-ig nem nyújtották be egyházzá nyilvánítási kérelmüket, illetve, amelyek megtették azt, de az egyházügyi törvény hétfői módosításakor nem kaptak egyházi elismerést; ezek a közösségek vallási egyesületként tevékenykedhetnek tovább, de többféle állami támogatásra, kedvezményre nem lesznek jogosultak - közölte Holló Péter, az egyházi státuszát elvesztő Keresztény Advent Közösség vallásszabadsági felelőse, lelkésze.
Tovább
2012.
február
25. 09:34

XVI. Benedek pápa is twitterezik

XVI. Benedek pápa is twitterezik XVI. Benedek nevét viselő Twitter-oldalt indít a Vatikán, tovább növelve a pápai állam által evangelizációs eszközként használt kommunikációs csatornák számát.
Tovább
2012.
február
22. 12:38

Kezdődik a nagyböjt

Kezdődik a nagyböjt Szerdán kezdődik a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt; ezen a napon, hamvazószerdán Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - közölte az MKPK sajtószolgálata.
Tovább
2012.
január
17. 07:45

Boldoggá avattatnák Mindszenty Józsefet

Boldoggá avattatnák Mindszenty Józsefet Mindszenty József hercegprímás boldoggá avatásáért tartanak egyházi ünnepségeket annak alkalmából, hogy 120 éve született a kommunizmus alatt üldöztetést szenvedett bíboros - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.
Tovább
2011.
december
29. 20:36

Idősek otthonát avatott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

Idősek otthonát avatott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Több mint félszáz idős ember bentlakásos ellátását oldja meg és csaknem harminc munkahelyet is teremt az az új otthon, amelyet egy használaton kívüli iskolaépületből alakított ki Szolnokon a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség - közölte a csütörtöki megnyitón az egyház elnöke.
Tovább
2011.
december
24. 13:24

Milyen nyelven beszélt Jézus?

Milyen nyelven beszélt Jézus? A történet még az időszámításunk előtti VI. századra nyúlik vissza, a babiloni fogság 50 éve alatt az otthon maradt zsidók átvették az uralkodó nyelvet: az arámit.
Tovább
2011.
december
22. 09:59

Erdő Péter: Karácsonykor Isten állást foglalt a család mellett

Erdő Péter: Karácsonykor Isten állást foglalt a család mellett Karácsonykor azt is ünnepeljük, hogy Isten állást foglalt a család mellett - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek karácsony alkalmából az MTI-nek adott interjújában. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke egyebek mellett beszélt a Család éve elnevezésű tematikus esztendőről, az egyház gazdasági válságra adott válaszáról, a romaintegráció ügyéről és az aktuális boldoggá avatási eljárásokról.
Tovább
2011.
december
20. 13:22

Magyar kórus énekel a betlehemi éjféli misén

Magyar kórus énekel a betlehemi éjféli misén A ferencesek által fenntartott budai Szent Angéla Gimnázium diákjaiból, öregdiákjaiból és tanáraiból álló énekkar az idei karácsonyt Palesztinában tölti, és az éjféli misén abban a templomban énekel, melyre ilyenkor az egész világ figyel: a Kisjézus szülőhelyéül szolgáló barlang fölé épült ősi bazilikában.
Tovább
2011.
december
09. 16:04

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok

Vízierőműbe fektettek székelyföldi nyugdíjasok Vízierőműből lesz nyugdíja néhány embernek Székelyföldön. Üzembe helyeztek ugyanis egy turbinát a Vargyas-patakon. A beruházás két és félmillió euróba került. Az Erdélyi Református Egyházkerület nyugdíjintézete is adott bele pénzt - vagyis a haszonból is részesednek majd a tagok.
Tovább
2011.
december
02. 09:56

Karácsonyra várva: Az advent ideje

Karácsonyra várva: Az advent ideje Az advent időszaka a karácsonyt megelőző négy hét, ami alatt hétről hétre közelebb kerülünk lélekben is és valós időben is az ünnepléshez. De honnan is ered mindez?
Tovább
2011.
november
26. 10:24

Most vasárnap kezdődik az adventi időszak

Most vasárnap kezdődik az adventi időszak E hét vasárnap kezdődik az adventi időszak, amely Krisztus születéséig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket; a templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.
Tovább
2011.
november
19. 10:08

Töröltették a keresztséget

Töröltették a keresztséget Először utasította egy bíróság Franciaországban a katolikus egyházat arra, hogy véglegesen törölje egy 71 éves nyugdíjas megkeresztelésének adatait. Az "elfogadhatatlan" ítélet ellen az illetékes püspök fellebbezést nyújtott be - adták hírül pénteken a francia tömegtájékoztatási eszközök.
Tovább
2011.
október
30. 08:51

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek és halottak napja November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.
Tovább
2011.
október
29. 09:51

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás a temetőkben

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás a temetőkben Reggel 7 és este 8 óra között lesznek nyitva a fővárosi temetők a hétvégén és a jövő hét első két napján, ez idő alatt akár 1 millió ember is megfordulhat a sírkertekben. A temetőirodákban reggel 8 és este 6 óra között tartanak ügyeletet, ahová bárki fordulhat kérdéseivel, problémáival, illetve rendezheti befizetéseit.
Tovább
2011.
szeptember
15. 10:44

75 évesen egyetemre jelentkezett, elutasították

75 évesen egyetemre jelentkezett, elutasították Horváth József pápai prelátus, a szombathelyi Martineum volt igazgatója tavaly júniusban, 75 évesen ment nyugdíjba. Elhatározta, okosan használja ki a nyugdíjas évek adta megsokasodott szabadidőt: tökéletesíti tudását, újra iskolába jár. Elment, jelentkezett két felsőoktatási intézménybe.
Tovább
2011.
augusztus
20. 23:44

"Kereszténységünknek a mai kultúrában is meg kell testesülnie"

"Kereszténységünknek a mai kultúrában is meg kell testesülnie" A megújulás egyetlen útja a mindennapi megértés - mondta dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök szentbeszédében Budapesten. A Szent István bazilika előtti, zsúfolásig telt téren a hagyományos augusztus 20-ai szentmisén azt hangsúlyozta, hogy vissza kell térnünk Szent István alapjaihoz, amelyre újabb ezer évet lehet építeni.
Tovább
2011.
július
13. 20:30

Több vallási közösséget sokkolt az új egyházi törvény

Több vallási közösséget sokkolt az új egyházi törvény A kedd hajnalban elfogadott új egyházi törvény értelmében az Országgyűlés egyelőre 14 felekezetet ismert el egyházként. Sem az iszlám, sem a metodista felekezetet nincs a 14 között, de a jogszabály nem zárja ki, hogy a lista bővüljön, egyedi elbírálás alapján.
Tovább
2011.
július
10. 23:40

Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért

Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért – állapították meg tudósok egy kutatás adatai alapján. A tudósok 30.080 fő felnőtt, 18 éves és annál idősebb ember adatait elemezték, akik részt vettek az Amerikában 2002-ben megtartott „Nemzeti Egészség Interjú Áttekintése” c. felmérésben, valamint 22.306 felnőtt adatait, akik viszont 2007-ben vettek részt hasonló felmérésben.
Tovább
2011.
június
26. 14:00

Beiktatták az új dunántúli evangélikus püspököt

Beiktatták az új dunántúli evangélikus püspököt Beiktatták a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új püspökét, Szemerei Jánost szombaton a győri Öregtemplomban. Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke iktatta be Szemerei Jánost, aki esküt tett püspöki szolgálatára, majd átvette a püspöki szolgálat jelét, a keresztet.
Tovább
2011.
június
12. 15:05

Pünkösd vasárnap, mit is ünneplünk ilyenkor?

Pünkösd vasárnap, mit is ünneplünk ilyenkor? A pünkösd újszövetségi egyházi ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek eljövetelének emlékét üli meg. Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héber nevén Sávuot, a törvényadás (tóra adásának) emléknapja és az új kenyér ünnepe.
Tovább
2011.
június
11. 23:11

Pünkösdi népszokások

Pünkösdi népszokások E hétvégén a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli. Pünkösd újszövetségi egyházi ünnep. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Egy részük még a kereszténység előtti időszakra nyúlik vissza.
Tovább
2011.
május
29. 20:46

A hit hatása az agyra

	  A hit hatása az agyra A Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatói összefüggést találtak a vallásosság és az idősebbek agyában bekövetkező változások között. Megfigyeléseiket a Public Library of Science ONE című lapban tették közzé.
Tovább
2011.
május
01. 11:27

Egymillióan II. János Pál pápa boldoggá avatási szertartásán

Egymillióan II. János Pál pápa boldoggá avatási szertartásán XVI. Benedek pápa vezetésével megkezdődött vasárnap reggel tíz órakor a néhai II. János Pál pápa boldoggá avatási szertartása. A ceremónián először a volt egyházfő életének főbb állomásait idézték fel, majd XVI. Benedek egy imával avatta boldoggá elődjét. Fél egykor a pápa, majd utána a zarándokok róhatják le tiszteletüket II. János Pál koporsója és ereklyéje előtt a Szent Péter székesegyházban.
Tovább
2011.
április
30. 16:48

Vasárnap avatják boldoggá II. János Pál pápát

Vasárnap avatják boldoggá II. János Pál pápát Kiemelt figyelmet szentel a közmédia II. János Pál pápa boldoggá avatásának. A budapesti Szent István téren kivetítőn közvetítik a ceremóniát.
Tovább
2011.
április
23. 08:34

Tojásfa a kertben

Tojásfa a kertben Itt a tavasz. Végre kint lehetünk a kertben. A kert sokkal több mint a virágágyások és a konyhakert. Kifejezheti a személyiségünket, és az otthonunk fókuszába kerülhet. Miért ne dekorálnánk a kertet is húsvét ünnepére?
Tovább
2011.
április
22. 08:07

Mi is az a húsvét?

Mi is az a húsvét? A húsvét a keresztény naptár első számú ünnepe, megemlékezés Krisztus halálból való feltámadásáról. A nagyböjt negyvennapos időszaka előzi meg, s a virágvasárnappal kezdődő nagyhétben tetőzik. Legszomorúbb pontja a nagypénteken délben zajló keresztre feszítés, amelyet húsvét vasárnap reggelén követ az öröm, amikor kiderül, hogy a sír üres. A húsvétot a legtöbb európai nyelv a késő latin - a héber pészachra visszamenő és ott kivonulást jelentő - pascha valamely változatával jelöli: spanyol pascua, francia paques, svéd pask, orosz és görög pászha.
Tovább
2011.
április
20. 21:04

Nyuszi és csibe stop húsvétra!

Nyuszi és csibe stop húsvétra! Az Orpheus Állatvédő Egyesület (és a többi állatvédő szervezet is) az ünnepek utáni időszakban szembesül a tömegesen feleslegessé váló állatok kapcsán kialakuló állati problémával. A baj megelőzésével és a környezettudatos vásárlói szokások megismertetésével tehetünk az állatok védelméért! Ugye Ön sem szeretne szenvedésre ítélni apró bolyhos kis élőlényeket?! Ne vásároljunk élő állatot ajándékba, ezzel sok állati szenvedést előzhetünk meg!
Tovább
2011.
április
17. 18:35

Tudja, honnan ered a húsvét?

Tudja, honnan ered a húsvét? Húsvét az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. A böjt után ezen a napon szabad először húst enni. A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken „fehérhét” – fehérvasárnapig tart.
Tovább
2011.
április
17. 08:57

Virágvasárnap

Virágvasárnap Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt legjelesebb időszaka. Már a IV. század óta ismert, hogy a keresztények e napon megtartották az Úr bevonulásának körmenetét Jeruzsálemben, amely az Olajfák-hegyéről indult a város felé, miközben a nép pálma- és olajágakat lengetett. A barkaszentelés, a virágvasárnapi körmenet és a passió dramatikus előadása a szentmisében a virágvasárnapi liturgia részei.
Tovább
2011.
március
14. 09:57

Így hat a böjt a testre

Így hat a böjt a testre A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyös hatásúak a teljes ételmegvonással járó rövid böjtök is. Túlzásba azonban ne vigyük, mert három nap után már pusztulnak a bélbolyhok. Mi történik koplalás során a szervezetben?
Tovább
2011.
március
10. 05:29

A pápa megnyitotta a nagyböjti időszakot

A pápa megnyitotta a nagyböjti időszakot XVI. Benedek pápa a hamvazószerdán megnyitotta a húsvétig tartó 40 napos böjti időszakot, amely a római katolikusok életében a szellemi megújulás és a húsvéti ünnepekre való felkészülés ideje.
Tovább
2011.
január
16. 11:24

Az ateista szellemiség lesz a potyázó kényszeregyházak veszte

Az ateista szellemiség lesz a potyázó kényszeregyházak veszte Autókereskedés fellendítésére is alapítottak már egyházat Magyarországon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint, és az [origo] beszélt olyan szociális intézmény vezetőjével, aki elismerte: azért működnek egyházként, mert így jutnak elég pénzhez a náluk élő öregek ellátására. A kormányzat átalakítja az egyházak támogatását, de nem csak a milliárdos összegbe kerülő potyázás miatt, hanem azért is, mert úgy érzi, az ateista közösségek lejáratják az egyházi nevet.
Tovább
2011.
január
06. 07:21

Vízkereszt: a három királyok és az Úr megjelenésének ünnepe

Vízkereszt: a három királyok és az Úr megjelenésének ünnepe Vízkereszt – korábban szentkereszt – a latin egyház Epiphania Domini („az Úr megjelenése") elnevezésű, január 6-án tartott ünnepének magyar neve. De nézzük részletesebben! A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia keresztény ünnep, amelyet általában január 6-án ünnepelnek, ám a római katolikus egyházban sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az egyházi ünneplését. (Az epiphania görög szó, azt jelenti: megjelenés, megnyilvánulás.)
Tovább
2010.
szeptember
11. 23:26

Darázsderekú nyugdíjasok és demokratikus királyság

Darázsderekú nyugdíjasok és demokratikus királyság Összesen 406 szervezet gondolta úgy az országban, hogy jelöltet indít az önkormányzati választásokon. Többségük megelégszik a megszokott névvel, formulával, de vannak dús fantáziával elnevezett egyesületek, körök, pártok. Utóbbiak közül szemezgettünk.
Tovább
2010.
március
28. 09:39

Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét

Virágvasárnappal megkezdődött  a nagyhét Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ebből az alkalomból az esztergomi bazilikában mutat be misét.
Tovább
2010.
március
17. 11:16

Nagyböjt- A megtisztulás időszaka

Nagyböjt- A megtisztulás időszaka A Húsvétot megelőző negyvennapos időszak, közismertebb nevén a böjt-időszak Hamvazószerdán veszi kezdetét. Idén ez a nap február 17-e volt. Van akinek vallási szempontból fontos, másnak a testi-lelki megújulássál egyenértékű ez a periódus.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART