2011.
február
27. 11:14

100 éve született Kazal László

Címkék:
Kazal László Budapest, február 27. – Ezen a napon született a televízió aranykorának egyik meghatározó szereplője, az énekes, konferanszié, színész Kazal László.

Gyakorlatilag félárvaként nőtt fel Gábor testvérével, mert apja 1917-ben hősi halált halt az I. világháborúban. Édesanyja egy kisvendéglőt nyitott, hogy megéljenek. „A kereskedelmi második osztályában tizenkét tantárgyból megbuktam. Csak tornából és énekből mentem át. Bánatomban elszegődtem újságkihordónak” – ezt már Kazal mondta visszaemlékezésként. Nem ment a vendéglő, nem volt pénz az évismétlésre.

Egy divatkereskedésben kifutófiú, majd pincér lesz a Gellért Szállóban, de kirúgják, mert felesel. Beiratkozik Rákosi Szidi színészakadémiájára, ahová rendszerességgel jár, de mellette egy elektronikai vállalatnál dolgozik. 1929-ben végez, először a Király Színházban, majd a Bethlen tériben játszik, hogy aztán Miskolcra kerüljön. Ott játszotta Ádámot Madách Az ember tragédiájában, de leginkább táncos bonviván volt, amíg el nem zavarják, mert az ügyelővel verekedett. Ezt mások is megtudják, így nehezen boldogul.

Két évig Csongrádon lesz népszerű színész, 1936-ban költözik Budapestre. A Városi Színház ügyelője hívja beugró színésznek a teátrum Én és a kisöcsém című darabjába. Sikert arat. Itt-ott játszik, de szerződést nem kap.Nehezen tud megélni, de mindent elvállal: nyakkendőkészítő, táncos, blesz, majd az Angol Parkban énekel, ott fedezik fel, így a 30-as évek slágerénekeseként ismerik meg. Kabarékban is szerepel, és a gramofonlemezek ünnepelt alakja lesz. A Tonalit Gramophon Rt. szerződtetett énekeseként dolgozik, miközben színházakban játszik – pár évig Nagykőrösön.

A II. világháború után folytatja budapesti sikereit. 1950-ben végre szerződést kap, a Vidám Színpad lesz otthona haláláig.

Elegáns, mosolygós, esendő, természetes, szerethető ember volt. Több ezer dalt ismert, így jókat tudott mulatni, holott magánemberként mértéktartó életet élt feleségével. Nála természetesebben senki nem tudott káromkodni, a szájából ezek a szavak nem is tűntek trágárságnak. Imád főzni, szereti a jó autókat, kalandjait elmeséli a színpadon. Felesége Balogh Erzsi, a Szabó család egyik főszereplője. Első feleségétől született Kinga nevű lánya.

A televíziónak köszönheti, hogy a színházakkal nem ellátott országrészeken is szeretik: a Telefonkönyv polka, a Zipzár, a Kisebb lett a kalapom, a Szeressük egymást gyerekek, a Borskóstoló jellegzetes humorát hűen visszaadja. A borkóstolóban saját készítésű szörpjeit fogyasztja, az utolsón azonban kollégái igazi bort tesznek a poharakba, tréfából. Ezen vérig sértődött, művészi munkájának semmibevételeként fogta fel a viccet. Küzdött azzal, hogy sokan csak a komikus szerepeket várták tőle, holott ő vágyott a drámai feladatokra.

Forrás: Hír24

Vissza
2010.
december
25. 10:27

A 79 éves Bud Spencer forgat, mert nincs pénze

A 79 éves Bud Spencer forgat, mert nincs pénze A már 79 éves Bud Spencer megint kamerák elé áll, mert egész életében jól keresett ugyan, de abból nem sok maradt meg a nyugdíjas évekre.
Tovább
2010.
szeptember
13. 18:18

Elhunyt Szenes Iván

Elhunyt Szenes Iván Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész - tudatta a család. Statisztikák szerint Magyarország egyik legtöbbet játszott szerzője.Könnyebb számbavenni, kinek nem írt dalszöveget, mint azt, kinek írt. Nevéhez kötődik például a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Isten véled, édes piroskám, a Kislány a zongoránál vagy a Tölcsért csinálok a kezemből.
Tovább
2010.
november
08. 08:19

Larry Hagman öregek otthonába vitette feleségét

Larry Hagman öregek otthonába vitette feleségét Öregek otthonába vitette feleségét a Dallasból ismert Jockey Ewing, azaz Larry Hagman (79), mert már nem tudja ápolni. Hagman 56 évvel ezelőtt vette feleségül a svéd Maj Axelsont.
Tovább
2010.
április
19. 10:36

Somló, a friss kisnyugdíjas

Somló, a friss kisnyugdíjas Somló Tamás, a legendás LGT együttes tagja elérkezett a nagy vízválasztóvonalhoz: idén májustól nyugdíjas lesz! Persze ez nem jó hír, mivel nyugdíja mindössze 28.500 forintos lesz. Ez bizony kevés.
Tovább
2010.
november
13. 11:03

Száguld a Szomszédok - Csűrös Karola emlékezik

Száguld a Szomszédok - Csűrös Karola emlékezik Megháromszorozza átlagos nézettségét az MTV, amikor a Szomszédok sokadik ismétlése fut, a kereskedelmi tévék által amúgy hanyagolt délutáni sávban. Csűrös Karola, a teleregény Etusa szerint hiteles kórképet adott a sorozat a korabeli problémák felvázolásával, és társadalomformáló szerepe is volt a szériáknak. Csak arra a jelenetre nem emlékszik vissza szívesen, amikor mínusz húsz fokban forgattak a Gellért-hegyen.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART