2012.
december
28. 19:18

100 éves a Magyar Cserkészszövetség

Címkék:
cserkész nyakkendő A Parlamentben tartották pénteken a száz éve, 1912. december 28-án alakult Magyar Cserkészszövetség centenáriumi évének megnyitóját.

Kövér László házelnök köszöntő sorait Virág András, az Országgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője olvasta fel az egybegyűlteknek. Az Országgyűlés elnöke országos jelentőségűnek, a nemzet figyelmére és elismerésére méltó nagyszerű pillanatnak nevezte a centenáriumi ünnepségét.

Az elmúlt száz évre visszatekintve hangsúlyozta, hogy a cserkészszövetség a magyar történelem egyik legnehezebb évszázadában alakult meg és működött. Kövér László, aki köszönetet mondott a cserkészek helytállásáért, kiemelte, hogy a cserkésztörténelem nem ért véget, mert "ti itt és most új évszázadot kezdtek".
"Az elmúlt száz esztendő bizonyította, számíthat a cserkészekre az ország és számíthat rátok a nemzet" - írta üdvözlőjében a házelnök.

Ezután bejelentették, hogy az Országgyűlés elnöke a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának Arany Országgyűlési Emlékérmet, míg a Horvátországi Magyarok Zrínyi Miklós Cserkészcsapatának, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetségnek, a Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek, a Magyar Cserkészlány Szövetségnek, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek, a Romániai Magyar Cserkészszövetségnek és a Magyar Cserkészszövetségnek pedig Ezüst Országgyűlési Emlékérmet adományozott. Az Országgyűlés elnöke egyúttal egy korábban a Parlament épületére kitűzött zászlót ajándékozott a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának.

A felsőházi teremben tartott megnyitón a cserkészszövetségek vezetői emlékeztek meg a centenáriumról. A Külföldi Magyar Cserkészszövetséget vezető Lendvai-Lintner Imre azt emelte ki, hogy az alapítók között katolikusok és protestánsok is voltak és a magyar cserkészet máig megőrizte ökomenikus mivoltát. Henn Péter a Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke a mozgalom elmúlt száz évét méltatta, míg a közösség és a természet fontosságát, mint két alappillért hangsúlyozó Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke azt mondta, hogy a cserkészet jó állampolgárokat akar nevelni, akik közösségüknek felkészült, tudatos és talpraesett tagjai.

Luc Panissod, a Cserkész Világszövetség főtitkára videóüzenetben és levélben köszöntötte a centenáriumát ünneplő Magyar Cserkészszövetséget.

A rendezvény sajtóanyaga szerint Magyarországon 1910-ben alakultak meg az első cserkészcsapatok, a Magyar Cserkészszövetséget pedig 1912. december 28-án hozták létre a budapesti Kálvin téri református templomban. Jelenleg a Magyar Cserkészszövetségnek 300 csapata és körülbelül nyolcezer tagja van.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART