2012.
március
07. 20:41

103 évesen kérte: harmadszor lehet magyar állampolgár

Címkék:
jelvény Harmadszor lehet magyar állampolgár az a 103 éves férfi, aki nemrégiben kért könnyített honosítási eljárást az erdélyi Máramarosszigeten. Korára való tekintettel gyorsított eljárással bírálják el a kérését.

Bálint Imre 1909. február 6-án magyar állampolgárként született a Máramaros megyei Hosszúmezőn. 1919-ben a települést Romániához csatolták, így ő is román állampolgár lett. Mivel Észak-Erdély 1940-től 44-ig Magyarországhoz tartozott, rövid ideig újra magyar állampolgár lehetett. Most harmadszor szeretné megkapni a magyar állampolgárságot.

Arra a kérdésre, hogy ez miért fontos neki, versben válaszolt: "Magyarul tanított imádkozni az anyám, és szeretni téged, gyönyörű szép hazám” - szavalta a Kossuth Rádióban.

Bálint Imre vasutasként dolgozott, és már 43 éve nyugdíjas. Idős kora miatt személyesen ment el hozzá a kolozsvári vezető konzul, hogy átvegye honosítási kérelmét. Valószínűleg az állampolgársági esküt is otthon teheti majd le.

A honosítás iránt egyébként még mindig nagy az érdeklődés Erdélyben, a kolozsvári külképviseleten például már csak júliusra lehet időpontot kérni.

Forrás: hirado.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART