2012.
július
16. 18:01

10 tipp betörések megelőzésére

Címkék:
betörő A nyár nemcsak a vakáció, hanem sajnos egyben a betörések időszaka is. Míg a család zavartalanul tölti pihenését, addig szemfüles betörők a felügyelet nélküli lakásban pillanatokon belül hatalmas anyagi és lelki károkat okozhatnak a tulajdonosoknak.

Az elmúlt három évben a KSH adatai alapján egyértelműen nőtt a betöréses lopások száma. A betörések döntő többsége akkor történik, amikor a tulajdonos nincsen otthon. A távollétet megelőzően és a távollét alatt is számos látható nyomot hagyhatunk magunk után, például ha látványosan pakoljuk csomagjainkat az autóba, ha gyanútlanul elszólják magukat a szomszédok utazásunkról valakinek, ha közösségi oldalon tudatjuk, hogy nyaralunk, ha tele van a postaláda, szinte teljesen biztos célpontokká válhatunk. Az is nagyon fontos, hogy a szomszédok alapvetően ismerjék egymást, hiszen a jó kapcsolatnak köszönhetően megkérhetjük őket, hogy tartsák szemmel otthonunkat a távollétünk ideje alatt.

Az elmúlt évek nyári tapasztalatait elemezve sokan nem is gondolnák, hogy egy kis odafigyeléssel és előkészülettel megkímélhetnék magukat a felesleges aggodalmaktól, keserűségtől - mondta el Dr. Varga Viktor, a III. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya. "Hogy csak az egyik legtriviálisabb tanácsot említsem, valóban nagyon fontos, hogy az ember ne mondja el fűnek-fának, hogyha elutazik, csak a legközelebbi rokonoknak, barátoknak. Bízzanak meg egy rokont, ismerőst, hogy járjon át a lakásba és keltse azt a látszatot, hogy otthon vannak, kapcsolja fel a lámpát, tévét, húzza el a függönyt és vegye ki a leveleket a postaládából. Másrészt legyünk óvatosak a Facebook-on a nyaralós képek kiposztolásával, nagyon könnyen kikövetkeztethető, hogy több napot üresen marad a lakás a posztolások dátumából, de azt tapasztaljuk, hogy erre már egyre jobban odafigyelnek az emberek." - mondta az őrnagy.

10 tipp a lakások védelmére:

- Egyre profibb eszközökkel óvhatjuk meg otthonunkat az illetéktelen behatolóktól. Az eszközök kiválasztásakor ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlásával, vagy valamely Európai Uniós minősítő intézet vagyonvédelmi eszközként minősítette-e. Fontos, hogy ezek az eszközök is csak szakszerű telepítés esetén nyújtanak megfelelő védelmet.

- Ha hosszabb időre elutazunk, előtte érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy a világítás különböző időpontokban kapcsolódjon fel magától a lakás különböző pontjain. Így azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon vagyunk.

- Utazás előtt a bankban vagy ATM automatánál történő pénzfelvétel vagy pénzváltás esetén győződjünk meg róla, hogy nem követnek. Sokszor nem alaptalan a gyanú!

- Indulás előtt és hazaérkezéskor ellenőrizzük a nyílászárók állapotát! Attól, hogy csukottnak látszik, még nem biztos, hogy úgy is van.

- A rendőrségi adatok alapján manapság az egyik legáltalánosabb betörési módszer, hogy a rablók megfúrják az ablak- vagy ajtókeretet, és belógatnak egy kampót, amivel felhúzzák a kilincset.

- A kamera csak elrettentésnek jó. A mechanikai védelem a leghatékonyabb. Az ajtókra (nagyon fontos, hogy az erkélyajtóra is!) több zárat kell szerelni. Az ablakokra rácsot célszerű szereltetni vagy érdemes törés-biztos fóliát tetetni, bár igen költséges megoldás, de jelentősen csökkenti a behatolás kockázatát.

- Különösen veszélyeztetettek a családi házak. Elsősorban azok az épületek, lakások, amelyek hátsó, külső területen fekszenek. A terasz és az erkély tovább növeli a kockázatot, ezért ezek védelmére külön figyeljünk.

- Egyre többen alkalmaznak elektronikai jelzőrendszert otthonuk védelmére, melyet távfelügyeleti kivonuló-szolgálathoz kötnek be. Ennek egyrészt visszatartó ereje van, csökkenti a kockázatot, másrészt a vagyonvédelmi cég részére lehet olyan megbízást adni, hogy távollétünk esetén intézkedjenek helyettünk betörés esetén (a vagyonvédelem helyreállítása, rendőrségi feljelentés megtétele, egyéb kérdésekben intézkedni képes családtag értesítése, stb.).

- Általános hiba, hogy mozgásérzékelők csak a földszinten vannak kiépítve, noha a betörők sokszor az emeleti erkélyajtón vagy ablakon jutnak be.

- Nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely segítséget nyújthat a betörőknek a ház falának megmászásához. A ház körül például ne maradjon létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk odabent, de mindenképpen zárható helyen.

A rendőrség adatai alapján jelenleg a készpénz, az ékszerek, az arany, és a kisebb műszaki cikkek (laptop, fényképező) a leggyakrabban ellopott értékek, ezekre feltétlenül érdemes biztosítást kötnünk. "Azt tapasztaljuk, hogy sokan nem kísérik figyelemmel a vagyontárgyak cseréje, bővülése miatti érték növekedést, pedig ilyenkor tanácsos módosítani lakásbiztosítási szerződésüket. Néha csak utólag derül ki, hogy jelentős értékváltozást jelenthet pl. a konyha felújítása, gépesítése, nagyobb értékű háztartási eszköz megvásárlása, de az is, ha újabb ékszereket vásárol vagy ajándékba kap valaki. Célszerű jobban felmérni, hogy milyen értékek is állnak rendelkezésünkre, komolyabb értékek esetén ehhez a legszerencsésebb egy szakértőt felkérnünk."- mondta Török Miklós, a Groupama Garancia Biztosító Lakossági Vagyonbiztosítási Főosztályának vezetője.

Értékek a nyaralóban

Ahogyan a lakásokra és családi házakra, úgy a nyaralókra/víkendházakra is elmondható, hogy akkor hagyjuk értékeinket a legnagyobb veszélyben, ha azt a látszatot keltjük, hogy nem tartózkodunk ott. Sokszor a nyári időszak során nem csak a bicikli és a strandmatrac kerül le a telekre, hanem értékesebb ingóságainkat is magunkkal visszük. Ilyenek például a háztartási gépek, vagy a híradástechnikai, szórakoztatóelektronikai eszközök, melyek védelmére szintén létezik egyszerű megoldás.

Forrás: Richpoi

Vissza
2012.
április
21. 08:10

Betörési helyzetkép Budapestről

Betörési helyzetkép Budapestről Udvarról kiemelt Mercedes, álköltöztetők által kipakolt lakás vagy drogosok piti értékre elkövetett betörései - a gyors és kockázatmentes lakásbetörések váltak jellemzővé Budapesten. Egy csütörtökön közzétett bűnözési térkép szerint a gazdagok lakta fővárosi kerületekben kevesebb betörés történik, mint más városrészekben.
Tovább
2012.
március
19. 07:50

Betörő ellen ültessen bokrot!

Betörő ellen ültessen bokrot! Növényeket reklámoz a londoni rendőrség betörők ellen: olyan bokrok listáját tette közzé, amelyek segítik az otthonok védelmét.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART