2013.
április
05. 16:27

123 szakmaspecifikus őrző működik a kórházakban

Címkék:
kórházi ágyak Jelenleg az ország 53 kórházának 123 egységében működik úgynevezett szakmaspecifikus őrző, ahol intenzív osztályos ellátást nem igénylő, de az általános fekvőbeteg-osztályi elhelyezésnél magasabb szintű, szorosabb megfigyelést igénylő betegeket látják el - közölte az egészségügyi államtitkárság.

A kormány tavaly év végén megjelent rendeletmódosítása értelmében a fekvőbeteg-szakellátás területén az úgynevezett szakmaspecifikus őrzőket működtető egészségügyi szolgáltatók január elsejétől osztályonként havi 300 ezer forint fix összegű díjazást kapnak. Az érintett őrzőkre vonatkozó finanszírozási szerződéseket megkötötték, így a szolgáltatók összesen 440 millió forint éves összeghez jutnak ezen a területen.

Közleményük szerint a szabályozás három szakma - szívgyógyászat, ideggyógyászat, tüdőgyógyászat - ellátásait érinti.
Emellett az arc-, állcsont- és szájsebészeti műtétek magas szinten történő végzésére 14 szolgáltató kötött új finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Ennek eredményeként az ilyen baleseti vagy daganatos ellátáshoz kötődő, korábban nem jól finanszírozott tevékenység végzésére is rendszerszerűen lesz lehetőség - hangsúlyozták.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART