2012.
április
23. 20:45

1,5 százalékos bevételt jelent a nyugdíjjárulékok befizetése

forint hadsereg A GDP másfél százalékának megfelelő összegű strukturális bevételt jelent az, hogy 2012. január 1-jétől minden biztosított a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe fizeti a nyugdíjjárulékát - derül ki a hétfőn közzétett Széll Kálmán Terv 2.0 dokumentumból.

A kormányzati anyag sorra veszi, hogy 2011-ben milyen "jelentős és sikeres" erőfeszítéseket tettek a nyugdíjrendszer átalakításánál. Mint írták, a változtatások során a kormányzat alapvető célnak tekintette a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának és biztonságos finanszírozásának megteremtését. A dokumentum szerint követelmény volt: úgy kell átalakítani a rendszer finanszírozását, hogy az önfenntartó legyen és biztosítsa a Nyugdíjbiztosítási Alap mindenkori egyensúlyát.

Emlékeztettek arra, hogy az első jelentős lépés "a rendszerszerűség biztosítása volt" azáltal, hogy a magánnyugdíjpénztárak kötelező jellegének megszüntetése után annak tagjai - csaknem 100 százalékban - visszaléptek a társadalombiztosítási nyugellátás keretei közé. A második fontos lépés a társadalombiztosítási nyugellátáson belül az egyes ellátási formák rendszerezése, átalakítása volt.

A dokumentum ezzel összefüggésben felidézi: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben jelentős változást hozott 2012. január 1-jével, hogy "fő szabályként" az minősül nyugdíjasnak, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy aki a "nők 40 év" jogosultsági idő alapján megszerzett nyugdíjban részesül.

A nyugdíjkorhatár előtti nyugellátásokat és a rokkantsági nyugdíjakat a továbbiakban nem nyugellátásként, hanem egyéb ellátásként, és nem a Nyugdíjbiztosítási Alapból finanszírozzák. Változást jelent a korábbi szemlélethez képest, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek az eddigi passzív ellátás helyett munkavállalóként aktív életet, azaz állapotuknak megfelelő munkát kívánnak biztosítani az új rendszerben.

Mint írták, a hangsúly az egészségkárosodott ember megmaradt képességeire építő rehabilitációra helyeződik át. A dokumentum szerint a nyugdíjrendszerben bekövetkező változások lehetővé teszik, hogy a nyugdíjak finanszírozása a munkáltatói és munkavállalói befizetésekből történjen. A változtatások nyomán a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetése már úgynevezett "profiltisztított" költségvetéssé vált, az innen kikerülő ellátások pedig másik két alapba, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Alapba és Egészségbiztosítási Alapba kerültek át.

Forrás: MTI/fidesz.hu

Vissza
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
május
11. 19:26

A nyugdíj és a suszterszék

A nyugdíj és a suszterszék A két gyermekhez és szakmához kötött nyugdíjtervvel a kormány valójában a lakosságot szondázza, de a lényegről, hogy milyen nyugdíjrendszert akar a Fidesz-KDNP, még mindig nem tudunk semmit - mondta Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Nem a nyugdíjnál kell elismerni a gyerekvállalást, arra ott van pl. a családi pótlék - hangsúlyozta a politikus.
Tovább
2012.
március
19. 08:49

A nyugdíjalapok körmére néz az OECD

A nyugdíjalapok körmére néz az OECD A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) széles körű vizsgálatot indít a mintegy 65 ezer milliárd dollárnyi globális megtakarítási eszköz befektetési módozatait illetően. A szervezet szerint erre azért van szükség, mert számos nyugdíjalap, valamint biztosító túlságosan rövid távú és piaci fókuszú befektetési stratégiát követ. OECD elemzés.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART