2011.
szeptember
30. 18:29

1 db tojás: tényleg minden tápanyagot tartalmaz?

Címkék:
aranytojás Napjainkban egyre gyakrabban nevezik szupertápláléknak a tojást. Egyáltalán nem véletlenül teszik, nézze meg, mi van benne!

A tojás rendkívül értékes táplálék, melyet az emberek ősidők óta ismernek és fogyasztanak. Vannak benne fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. Összesen kétféle tápanyagban szenved hiányt.

Petesejt a tojásban

A tojás tartalmazza a madár petesejtjét, amely a természetben előforduló legnagyobb sejtek közé tartozik. A tojássárgája maga a petesejt, erre rakódik rá a petevezetékben a tojásfehérje, ami biztosítja a víz-, illetve fehérjetartalékot. A fehérjében lebegő sárgáját egy jégzsinórnak nevezett képlet rögzíti, valamint óvja a rázkódástól. A tojáshéj nem zárja el a petesejtet a külvilágtól, a benne lévő póruscsatornák biztosítják a légcserét, de ezen át baktériumok is bejuthatnak.

Mit tartalmaz egyetlen tojás?

A tojás kicsit olyat, mintha egy természet által készített konzerv lenne: mivel a madárembrió növekedéséhez szükséges összes anyagot tartalmazza, szinte minden megvan benne. Egy átlagos tyúktojás 40 gramm, ebből 25 gramm a tojásfehérje és 15 gramm a tojássárgája.

Értékes fehérjék

Nem véletlen, hogy az élelmiszerek fehérjéinek biológiai értékét a tojáshoz viszonyítják: a tojásnál ugyanis már csak a tejfehérjének magasabb ez az értéke. A biológiai értéket alapvetően az esszenciális-aminosav tartalom szabja meg. Míg a növényi eredetű fehérjéket jellemzően alacsonyabb értékűnek tekintik, addig az állati eredetűek teljes értékűek, mivel olyan arányban tartalmazzák a szükséges aminosavakat, mint az ember fehérjéi. Egyetlen tojás körülbelül 5,4 gramm fehérjét tartalmaz.

Nélkülözhetetlen zsírok

Egy tojásban nagyjából 4,8 gramm zsír van. A tojássárgája harmada zsírból, valamint zsírszerű vegyületekből tevődik össze. Az utóbbiak közül a koleszterin - bár nagy mennyiségű bevitele nem egészséges - nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A koleszterin ugyanis az epesavaknak, a sejthártyának, a velőhüvelynek - mely az idegsejtek szigetelőanyaga -, valamint a férfi és női nemi hormonoknak is előanyaga.

Vitaminok, lecitin, lutein, kolin

A tojás vitamintartama a tyúkok takarmányozásától függ. Jó esetben sok A-, D- és E-vitamin van benne, ráadásul a B-vitaminok széles skáláját is tartalmazza. Elsősorban B2-, B6-, B12-vitaminok találhatóak benne nagyobb mennyiségben

A tojásban lévő lecitin nitrogént és foszfort is tartalmaz. Ezek a zsírszerű vegyületek szükségesek az agy megfelelő működéséhez, fontos szerepet játszanak az idegsejtek anyagcseréjében.

A lutein segít abban, hogy megőrizze látása élességét. Mivel ezt a vegyületet a szervezet nem képes előállítani, rendkívül fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttassa. A kolin az izmok és a mozgatóidegek között biztosítja a kapcsolatot. Bár ezt a vegyületet termeli a szervezet, nem elegendő mennyiségben.

Ásványi anyagok

A tojás ásványi anyagokban is bővelkedik. Közülük leginkább a foszfort - mely az idegrendszer hibátlan működéséhez, valamint a csontok erősségéhez szükséges -, illetve a vérképzés során nélkülözhetetlen vasat érdemes említeni. De az immunrendszer erősítéséhez és a megfelelő enzimműködéshez szükséges cinket is tartalmazza.

Ami nincs benne

A tojásban szinte minden, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag megtalálható. Összesen két vegyületben szenved hiányt: a benne lévő szénhidrát mennyisége elenyésző - körülbelül 0,4 gramm -, valamint nem tartalmaz C-vitamint.

Forrás: femina.hu

Vissza
2011.
május
27. 10:20

A tojásfehérje csodája - receptekkel

A tojásfehérje csodája - receptekkel Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás. Aki gyakran süt otthon, biztosan járt úgy, hogy az ételkészítés végére marad felesleges tojásfehérje.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART