2012.
március
05. 12:40

2012 az aktív idősödés éve

táncolók Hétfőn rendezték meg Budapesten az „Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012” című konferenciát, ahol az idősödő társadalom kihívásairól és a nemzedékek együttműködésének lehetőségeiről is beszélt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Andor László, az Európai Bizottság biztosa, valamint Soltész Miklós szociális államtitkár.

Réthelyi Miklós köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió minden évben kiválaszt egy témát, mely az európai állampolgárok szempontjából fontos: 2012 az aktív idősödés éve lett.

A miniszter elmondta, hogy a hangsúlyt a problémák megelőzésre kell helyezni, az idősek lehetőségeit pedig a társadalomban való aktív részvétellel is növelni kell. A cél az – hangsúlyozta -, hogy az idősebb nők és férfiak lehetőségeket kapjanak a munkaerőpiacon, ezzel pedig megéljenek egy teljesebb életet. Ehhez szükséges az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontása, a tanulási lehetőségek biztosítása. Fontos – folytatta -, hogy az egészségben és a méltóságban megélt idősödés követendő példa legyen a fiatalok számára is.

Réthelyi Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy az idősödés ne problémaként, hanem kihívásként jelentkezzen. Ennek érdekében mindannyiunk felelőssége – szögezte le -, hogy az idősebb korosztálynak helye legyen a családban, hiszen a család a nemzedékek közötti szolidaritás kiindulópontja is. Ennek haszonélvezője pedig - végső soron - az egész társadalom.

Andor László emlékeztetett, hogy egész Európában kihívást jelent a demográfiai változás, hiszen a következő évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősek aránya. Mára azonban már nem csak hosszútávú trendekről kell beszélni, hiszen a „baby boom” korosztály most éri el a nyugdíjas kort. Emellett – tette hozzá - az alacsony születésszám és a növekvő elvándorlás is problémát okoz.

A biztos hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban élő, hatvan év felettiek száma évente kétmillióval nő, a munkaerőpiacra bekerülés aránya azonban csökken, emellett a nyugdíjak és a gondozás terhei is emelkednek. „Ha most nem cselekszünk, akkor nem fogjuk tudni biztosítani a szociális igényeket, illetve a jelenlegi helyzet egyre komolyabb terheket fog róni a jövő nemzedékére” húzta alá Andor László.

A sikerhez azonban – tette hozzá - számos partnerre van szükség. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Európai Unió élen jár a támogatásban, hiszen számos programot indított már az idősek védelmében. Mint mondta, az Európa 2020 stratégia öt céljából kettőt, az aktív idősödés támogatása nélkül nem lehet megvalósítani.

Soltész Miklós bevezetőjében az Alaptörvény fiatalokra vonatkozó részét idézte, mely a kötelességek között említi az idős szülőkről való gondoskodást.

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a problémák és kihívások között említette az elvándorlást, a demográfiai kérdést, valamint a várható élettartamot. Mint mondta, a szomorú tapasztalat az, hogy az idősek magukra maradnak, nincsenek kapcsolati hálóik, aktív időskorra pedig kevés példát találunk.

A sajtóban megjelent félreértésekkel kapcsolatban Soltész Miklós leszögezte, megőrzik a nyugdíjak reálértékét, ahogyan ezt tették eddig is. Emlékeztetett, hogy a nők negyvenéves munkaviszony utáni nyugdíjazása is sikeres kezdeményezés volt, hasonlóan a „Kortárs” és „Életút” pályázatokhoz, melyek határidejét a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították.

A cafetéria-rendszer átalakítását érintő kritikákra az államtitkár úgy válaszolt: az abból származó bevételt teljes egészében visszaforgatják és rászorulókat üdültetnek belőle. A politikus kitért az „Idősbarát Önkormányzat” kezdeményezésre is, melynek keretében a minisztérium azon önkormányzatokat részesíti elismerésben, amelyek aktív tevékenységükkel elősegítik a településükön élő idős emberek életminőségének javulását, helyi szervezeteik működését, hozzájárulnak a szabadidős programok megszervezéséhez, illetve a helyi közéletbe és annak alakításába széleskörűen bevonják őket és szervezeteiket.

Az Európai Uniós források tervezett felfüggesztéséről szólva - előadása zárásaként - az államtitkár nyomatékosította: nem lehet méltányos, hogy támogatásokat vonjanak el egy olyan országtól, mely mindent megtesz az állampolgáraiért és annak minden korosztályáért.

Forrás: kormany.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART