2012.
november
05. 12:16

2015-ig biztosan óvatosak lesznek a bankok

Címkék:
bank A magyar bankrendszer likviditása és tőkehelyzete erős, de 2015-ig sem a vállalati, sem a lakossági szektorban nem várható érdemi hitelállomány-növekedés - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében.

A jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi rendszer jövedelmezőségi kilátásai a romló portfolióminőség és a magas adóterhelés miatt kedvezőtlenek, így a szektor nem támogatja hitelezéssel a gazdaság növekedését.

A vállalati hitelezés tartós gyengesége a termelőkapacitások leépüléséhez vezethet, ami károsan befolyásolja a közép- és hosszú távú gazdasági növekedést - figyelmeztet a jelentésben az MNB. 2010 januárjától 2012 közepéig 1400 milliárd forinttal csökkent a vállalati hitelállomány, és az MNB prognózisa szerint 2015-ig további 960 milliárddal zsugorodik az összeg.

A bankrendszer jövedelemtermelő képességének helyreállítása nagymértékben segítené, hogy a hitelezés és a gazdasági növekedés egymást erősítő folyamattá váljon - rögzíti a stabilitási jelentés.

A bankrendszer sokkellenálló képessége javult - mondta Nagy Márton, az MNB igazgatója a jelentés ismertetésekor. Hozzátette, hogy az anyabanki tőkeemelések a bankok tőkehelyzetét 2009 óta 2,4 milliárd euróval javították, ebből 2011-re 1,2 milliárd, 2012-re 0,8 milliárd euró jutott. Ezek a tőkeinjekciók a bankok veszteségeit pótolták.

A folyamatok előrejelzése során az MNB stábja arra a következtetésre jutott, hogy a bankok mérlegalkalmazkodása folytatódik, így 2012 végére a hitel/betét arány 110 százalékra csökken a korábbi 130 százalékról, és 2013 végére a mutató 100 százalék lesz, azaz csak a betétek összegéből hitelez a szektor. Korábban részben az anyabanki forrásokból hitelezett és hitelez még ma is a bankrendszer.

Nagy Márton a kockázatokat ismertetve felhívta a figyelmet arra is, hogy a bankok romló hitelportfoliója és magas adóterhelése miatt a szektor jövedelmezősége alacsony maradhat, ami tovább ronthatja az így is alacsony hitelezési hajlandóságot. Jelezte azt is, hogy az MNB Pénzügyi Koordinációs Indexet (PKI) hozott létre, amely megmutatja, hogy a pénzügyi szektor tevékenysége hogyan hat a gazdasági növekedésre. A PKI index szerint 2012-ben a pénzügyi közvetítői szektor, azaz a bankrendszer két százalékponttal csökkenti a reál GDP éves növekedési ütemét.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART