2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

Címkék:
táncolók Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.

2021-ben körülbelül 9,8 millióan élnek majd Magyarországon. A 19 évesnél fiatalabbak száma történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. Megkezdődik az aktív korúak számának fogyása is: a 20-59 évesek száma alig haladja majd meg az ötmilliót. A hatvan év felettiek ezzel szemben már körülbelül 2,6 millióan lesznek. 2021-ben minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz – derül ki Hablicsek László és Tóth Pál Péter, a Népességtudományi Kutató Intézet munkatársainak friss tanulmányából, melyet a Gazdasági és Szociális Tanács felkérésére készítettek és a Népszabadság közölte.
Az adatok nem egyszerű becslések, hangsúlyozza Hablicsek László, mert a népességi folyamatok viszonylag jól előre láthatóak. Demográfusok például már az ötvenes évek végén figyelmeztettek, hogy 1980-tól csökkenni fog az ország lakossága, ami be is következett.


Az egész unióban kevesebb gyerek születik, mint a korábbi évtizedekben, de 2007-es adatok szerint Magyarországnál csak három országban, Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban alacsonyabb a termékenység. Nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli magyarok is kevés gyereket vállalnak. Sőt, az ő termékenységük minden országban alacsonyabb, mint az adott ország (legyen az Ausztria vagy Románia) átlaga, aminek egyik oka feltehetően maga a kisebbségi lét.

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2009.
november
11. 08:26

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbevonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbizható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.
Tovább
2009.
november
13. 20:54

Drága dolog az öregség Amerikában is

Drága dolog az öregség Amerikában is Az Egyesült Államok minden 80 évesnél idősebb ember egészségének biztosítására átlagosan 45 ezer dollárt fordít. Ugyanez az összeg Európában csupán 12 ezer dollárnyi euró.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART