2011.
szeptember
06. 10:53

20 év után 40 ezres nyugdíj? Ez lesz az alap

pénz a kézben Hatalmas pénzeket érintő kérdések szerepelnek a tegnap kezdődött lovasberényi kormányülés napirendjén: az idén százmilliárdot, jövőre ennek akár tízszeresét kell megtakarítani a büdzsében ahhoz, hogy betartsuk a korábban rögzített hiánypályát. A megoldás a nagy ellátórendszerek gyökeres átalakítása lehet - írja a Világgazdaság.

"Az ősz folyamán olyan nem kis falatok kerülnek a kormány elé, mint a nagy ellátórendszerek átszervezése" - fogalmazott tegnap Szijjártó Péter , a miniszterelnök szóvivője a lovasberényi kormányülés kapcsán. Az, hogy mire jutottak a miniszterek a több száz milliárd forintos megtakarítási kényszer nyomása alatt, valószínűleg csak holnap dől el. Orbán Viktor miniszterelnök a döntések bejelentése mellett egy 3-4 százalékpontos államadósság-csökkentésről is beszélni fog az előzetes hírek szerint.

Annak ellenére, hogy a kormányülésen ez a téma is szóba kerül, az bizonyos, hogy a nyugdíjrendszer átalakításáról még holnap sem derülnek ki részletek. A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) ugyanis csak holnap egyeztetnek a fő irányokról. Lapértesülések alapján azonban olyan jövő rajzolódik ki e téren, amelyben az időskori ellátás egy alap-, és egy jövedelemarányos nyugdíjra épül. Az origo hírportál értesülése szerint a miniszterelnök "ragaszkodik" egy alapnyugdíj bevezetéséhez. Ez nem a jelenleg is létező nyugdíjminimum szerepét venné át, hanem egy alapvető, ám meglehetősen alacsony összegű járandóságot biztosítana az időseknek. A körülbelüli mértéke szakemberek szerint havi 40-45 ezer forint lenne. Az viszont egyelőre homályos, hogy ez az alapnyugdíj alanyi jogon járna-e, úgy, ahogy Európa több országában, vagy ennek odaítélését is szolgálati időhöz (az előzetes értesülések szerint 20 évnyihez) kötné a kabinet.

Az alapnyugdíjat egészítené ki az úgynevezett munkanyugdíj, vagyis az az összeg, amely a bér után befizetett járulékokból áll össze, és amelyet a jövőben egyéni számlán vezetnének. Az alapnyugdíj bevezetésével a munkanyugdíjak összege a jelenlegihez képest csökkenne, vagyis előbbi nem adódik hozzá automatikusan a mostani járandósághoz.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
szeptember
05. 08:51

Mire készül nyugdíjfronton a kormány?

Mire készül nyugdíjfronton a kormány? A miniszterelnök szerint az ország megújításához szükséges döntéseket az ősszel meghozza a kormány - ide tartozik az új nyugdíjrendszer is. Szakértők úgy vélik, a meglévő nyugdíjak terén további szűkítésekre már nemigen van mód, így a svéd rendszer bevezetéséről lehet szó. Igaz, e modell elveivel ellentétes a nőkre vonatkozó 40 éves szabály.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART