2012.
február
03. 12:13

26 százalékos hozam egy év alatt egy nyugdíjalaptól

Kis hableány (Koppenhága) Dánia legnagyobb nyugdíjalapja, az ATP Group történetének legjobb évét zárta 2011-ben, a kihívásokkal teli befektetői környezet ellenére a nyugdíjalap 26 százalékos hozamot tudott felmutatni, amit még a hedge fundok is megirigyelnének. Az 1964-ben felállított alap a dán piacon szinte teljes lefedettséggel rendelkezik, a járulék fizetés kötelező a 16 és 67 év közötti foglalkoztatottaknak, a befizetések kétharmadát a foglalkoztató viseli, míg egyharmadot a foglalkoztatott.

Az alap vezérigazgatója, Henrik Gade Jepsen elmondta, hogy a kezelt vagyon 579 milliárd dán koronára emelkedett, miközben egy évvel ezelőtt 475 milliárd koronán álltak. A vezérigazgató szerint nagyon szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen 2011 elején a kockázati kitettségüket jelentősen csökkentették, hiszen úgy vélték, hogy a kockázatok a tavasszal túlságosan nagyon voltak az általuk elfogadható mértékhez képest.

A konzervatívabb portfólió kialakítása meg is hozta az eredményét, hiszen a részvények kivételével az összes eszközkategória nyereséggel zárta az évet. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a hozamok döntő részét a fedezeti portfólió hozta, 91,7 milliárd korona volt a nyereség itt adózást követően. Az ATP híres arról, hogy egy nagyon erős LDI stratégiát követ, vagyis az eszközeit úgy alakítja ki, hogy azok minél jobban megfeleltethetők legyenek a kötelezettségeknek, a kamatláb kockázatokat pedig minimálisra csökkentették.

Mindezt azért tették meg, mert az nyugdíjalapnak jelentős kötelezettsége van, hiszen a nyugdíjasok járandóságát és a még felhalmozási szakaszban lévő emberek nyugdíját is ki kell majd fizetnie. A várható kiadásokat pedig a hozamok változása jelentősen is módosíthatja. A jelentésük is kitért arra, hogy a hazai piacon és a német piacon tapasztalható jelentős hozamcsökkenés miatt lehetett ilyen jó teljesítményük.

A válság kitörésekor hasonló folyamatok játszódtak le, akkor az erőteljes kamatcsökkentések hatására, akkor is a fedezeti portfólió 80 milliárd koronás nyereséget hozott. Most az európai adósságválság eszkalálódása okozta a németkötvények szárnyalását. Azonban mivel a hozamok jelentősen csökkentek a várható kiadások is megemelkedtek, méghozzá 103,2 milliárd koronával, vagyis ha összességében nézzük, akkor a fedezeti tevékenység egyenlege -11,5 milliárd koronát mutat.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART