2011.
július
01. 15:42

2 év alatt 60 milliárdot vonnának ki a nyugdíjrendszerből

Címkék:
pénzfogás Egy minisztériumi előterjesztés szerint a jövőben megadóztatnák a nyugdíjakat, az előrehozott öregségi nyugdíjakat és a szolgálati nyugdíjakat pedig kivezetnék a rendszerből. Összességében 250 ezer ember járhat rosszabbul.

Beszántaná a kormányzat a nyugdíjkedvezmények rendszerét – és ez jelen esetben nem a szokásos ellenzéki vád, hanem egy, a szociális politikáért felelős államtitkárság javaslata (amit a kabinet még nem tárgyalt, így nem tekinthető a kormány hivatalos álláspontjának).

Az atv.hu birtokába jutott előterjesztés szerint az államtitkárság úgy számol, hogy pusztán az előrehozott öregségi nyugdíj kivezetése 200 ezer embert érintene, akik átlagosan 104 ezer forintnyi állami járandóságra jogosultak – így a költségvetés 2012-ben 6,7 milliárd forintot takarít meg, 2013-ban viszont már ennek sokszorosát spórolja, 21,8 milliárd forintot.

Az előterjesztés szerint bányásznyugdíjakra mintegy 5 milliárd forintot költ az állam jelen pillanatban, és ez az ellátási forma 20 év alatt lenne teljesen kivezethető. Eltörlése mintegy 3 ezer embert érintene, akik jelenleg átlagosan 141 ezer forintot húznak havonta az államtól – a büdzsében így 2012-ben 0,5 milliárd forint maradna meg, 2013-ban pedig 1 milliárd forint.

A művészek viszont a jelek szerint megtarthatnák kedvezményes nyugdíjukat, ugyanis elvételének gyakorlatilag nem lenne érzékelhető hatása, 10 év alatt egymilliárd forintot sem spórolna a központi költségvetés (jelen pillanatban mintegy 800 művész jogosult átlagosan 91 ezer forint nyugdíjra.) És a szinte érzékelhetetlen költségvetési hatás okán a korkedvezményes nyugdíjba vonuló polgármesterek, illetve országgyűlési képviselők járandóságát sem kívánja kurtítani a kormány, ugyanis 10 év alatt 0,7-0,9 milliárdot tarthatna az államkasszában a kormány. (Ezt az ellátási formát 360-an veszik jelenleg igénybe, átlagos havi összege pedig 165 ezer forint.)

Ugyanakkor akad még egy csoport, akiktől szép összegeket vasalna be a kormányzat: ez pedig a szolgálati nyugdíjban részesülő mintegy 42-43 ezer ember, akiknek az átlagos nyugdíja 177 ezer forintra rúg. Rajtuk 2012-ben 14 milliárd forintot, 2013-ban pedig 16,2 milliárd forintot spórolna a kormány.

Ez a két összeg persze nem pusztán a szolgálati nyugdíjak elvételéből jön össze – ez csak a terv egyik elme. A másik, hogy a munkaerőpiacra visszatérő rendvédelmisek újra fizetni kezdik a társadalombiztosítási díjakat, a harmadik pedig a folyósítás megszüntetése. Utóbbi egy speciális kategória: azokat érinti, akik ugyan már az új rendszerben is jogosultak valamilyen nyugellátásra (amit a tárca jövedelempótló ellátásnak nevez), ám munka- vagy vállalkozási jövedelmük van. Ugyanis ebben az estben jövedelempótló támogatás nem illeti meg őket. (Ez természetesen nem csak a rendvédelmisekre, hanem a civilekre is vonatkozik, rajtuk 2012-ben és 2013-ban is 1-1 milliárd forintot spórolna meg a tárca.) És nem véletlen, hogy a kabinet – az alkotmány módosításával – jövedelempótló támogatássá keresztelt át számos nyugellátási formát, ugyanis így nem köteles biztosítani a nyugdíjhoz tapadó várományokat, például a nyugdíjemelést. Példának okáért a tervezet a jövedelmpótló támogatásokat nem emelné – így egy százaléknyi növekedés elmaradása 2 milliárd forint megtakarítást eredményezhetne, figyelembe véve a 2011-es 3,18 százalékos emelést, ez egy évben akár 6-7 milliárd forint megtakaríthatást is jelenthet egy évben.

Ami az öregségi nyugdíjat illeti: a kormányzat aggódni látszik, ugyanis 2013-ban már nem a jelenlegi szisztéma, azaz a nettó bér alapján számolják majd a nyugdíjakat, hanem a bruttó alapján – ez önmagában nyugdíjemelést jelentene, így megfelelő nyugdíjadóztatási rendszerrel kell kompenzálni. Szintén emeléshez vezetne, a nyugdíjkorhatár kitolódása is, hiszen így megnövekedne a jogosultsági idő, így mindenképpen változtatni kellene a nyugdíjszámítási szabályokon, hogy nehogy többletkiadásokra kényszerüljön a nyugdíjkassza.

Az előterjesztéssel kapcsolatban többször kerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, ahol ma délre ígértek tájékoztatást.

Forrás: atv.hu

Vissza
2011.
június
30. 18:45

A közmunka ronthatja a munkavállalási esélyeket

A közmunka ronthatja a munkavállalási esélyeket A munkapiac számos kritikus pontját érinti a napokban nyilvánosságra hozott Magyar Munka Terv, és a korábbi időszakoktól eltérően alapos stratégiát dolgoz ki - mondta el a gazdasági rádió kérdésére Cseres-Gergely Zsombor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézet tudományos munkatársa és a Budapest Intézet partnere. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a létező kutatási eredmények alapján a közmunkában való részvétel nem növeli, hanem csökkenti a munkavállalási esélyeket. Azt pedig egyelőre nem tudni, tud-e más lenni az új közfoglalkoztatási rendszer ebből a szempontból.
Tovább
2011.
június
29. 13:00

A tűzzel játszik a kormány - Borsik János

A tűzzel játszik a kormány - Borsik János Kockáztatja a kormány a társadalmi békét azzal, hogy a leendő nyugdíjasok járulékrendszerének megváltoztatását minden előkészítés nélkül meglebegteti – jelentette ki a Klubrádióban az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Borsik János azt mondta, ha a 10 százalékos nyugdíjjárulék helyett 20 százalékot kell majd fizetni, akkor nem csak a nyugdíjak csökkennek, hanem a fizetés is. A kormány ilyen irányú lépései elbizonytalanítja az embereket, mert nem tudják mi várhat még rájuk. Ez vonatkozik a táppénzcsökkentésre, a munkanélküliek támogatásának megkurtítására, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatára is. Nem lehet valós helyzet feltárás nélkül nekimenni mindennek.
Tovább
2011.
június
30. 17:08

LMP: a kormánynak fogalma sincs, hogy alakítsa át a nyugdíjrendszert

LMP: a kormánynak fogalma sincs, hogy alakítsa át a nyugdíjrendszert Vágó Gábor szerint a tervezet alapján nem járnak jobban, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerből átléptek az államiba. A kabinet úgy számol, hogy a munkáltatói járulék csak a rendszer fenntartására lesz elegendő, tehát a kormány maga is elismeri, hogy sem a demográfiai problémákra, sem a foglalkoztatási válságra nem tud érdemi megoldást találni.
Tovább
2011.
június
30. 09:55

Nem fognak csökkenni a nyugdíjak

Nem fognak csökkenni a nyugdíjak A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak a munkavállalók által befizetett – és egyben megnövelt – járulékot vennék figyelembe a jövőben – írta egy internetes lap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a kormány részére készített Nemzeti nyugdíj-politikai koncepcióról szóló előterjesztésre hivatkozva, amelyről a Magyar Nemzet számol be. Így a felbruttósítás után is mindenki a pénzénél marad.
Tovább
2011.
június
29. 09:52

Nyögdíj lesz az állami

Nyögdíj lesz az állami Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - írja a Pénzcentrum.hu. Az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.
Tovább
2011.
június
30. 10:05

Nyugdíjháború: 400 forgalmi dugót és tüntetést ígérnek

Nyugdíjháború: 400 forgalmi dugót és tüntetést ígérnek Ha nincs megállapodás a szakszervezetek és a kormány június 4-ei megbeszélésén, akkor tízszer nagyobb, több demonstrációt ígérnek az érdekvédők.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART