2012.
szeptember
18. 17:24

3 őszi gyümölcs, ami lassítja az öregedést

Címkék:
gyümölcsök Bár szinte minden gyümölcsöt megvehetünk évszaktól függetlenül, mégis érdemes az idénynek megfelelőt választani: finomabb és az összetevői is értékesebbek.

A legújabb kutatások is bebizonyították, hogy a szezonális gyümölcsöket legjobb valódi érési idejükben fogyasztani, mert sokkal sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazzák az értékes anyagokat, és illatuk, ízük is zamatosabb, mint mondjuk a télen kapható eperé. Ha teheted, termelőktől, piacokon vásárold a gyümölcsöt, így ugyanis nagy valószínűséggel csak kevés idő telik el a szüretelés és a fogyasztás között. A hosszú ideig tárolt gyümölcsben - különösen ha hűtőben kerül sor a pihenőre - jelentősen csökken a vitaminok mennyisége, de állaga, íze és illata is veszíthet frissességéből. Ismerd meg azt a 3 gyümölcsöt, amit az ősz tartogat számunkra, és amiből érdemes minél többet fogyasztani még frissen!

Alma

Több tanulmány is megerősítette, hogy az alma rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető bizonyos daganatos megbetegedések kialakulása, kivédhetők a szív- és érrendszeri problémák, megelőzhető az asztma és a cukorbetegség. Sok értékes összetevője közül kiemelkednek a bioflavonoidok és az antioxidánsok, amik nemcsak az egészséget támogatják, de a sejtek megújulását is elősegítik és fiatalon tartanak. Magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre, fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik bélrendszeri problémákkal küzdenek.

Körte

Rendkívül kedvezően hatnak a légzőszervekre, ezért szinte "alapgyümölcs" az asztmások, allergiások, tüdőbetegek számára. Az almához hasonlóan gazdag rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, flavonoidokban, és erőteljes lúgosító hatással rendelkeznek, így ellensúlyozzák a leginkább állati eredetű élelmiszerekkel bevitt savak hatását. Ez utóbbiak nemcsak betegségeket idézhetnek elő, hanem ronthatják a bőr állapotát, gyorsíthatják az öregedést és elősegíthetik az elhízást.

Szőlő

Igen magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megfékezi a sejtek öregedését és károsodását, útjába áll a daganatos és szív- és érrendszert érintő megbetegedéseknek, valamint gyulladáscsökkentő hatású. A magokat is érdemes elfogyasztanod, mivel a semmivel sem pótolható szőlőmagolaj balzsam a bőrnek, jót tesz az idegeknek és a keringési rendszernek. Fiatalító hatását mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre több kozmetikum alapanyagaként szolgál, illetve a wellnesshotelekben már itthon is elérhetők a szőlőkúrák, a vörösboros szépészeti kezelések.

Forrás: elixironline.hu
 

Vissza
2012.
április
14. 09:46

Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen

Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART