2011.
szeptember
20. 10:28

40 ezer ügyet hagynak hátra a nyugdíjazott bírák

Címkék:
ítélkezés 40 ezer ügyet kell átadniuk azoknak a bíráknak, akiket jövőre nyugdíjaznak az új alaptörvény alapján. Azért hogy ez ne okozzon fennakadást, gyorsított eljárással 274 bírói állásra írnak ki pályázatot. Az erről szóló fideszes javaslat az alkotmányügyi bizottságban zöld utat kapott, tárgyalható - és két hét múlva dönthet róla az országgyűlés.

A jelenlegi bírósági elnökök szabják meg a pályázati feltételeket – a döntés az igazságszolgáltatás belügye - állítja Papcsák Ferenc, az egyik előterjesztő. Az ellenzék szerint a pártkáderek előrenyomulásának túl nagy a veszélye.

Jövőre 274 bíró tölti be a nyugdíjkorhatárt, júniusig 228, év végéig pedig további 46. A megyei bírósági elnökök, ítélőtábla-vezetők és a még az év végéig létező Legfelsőbb Bíróság elnöke a pályázatok kiírásánál a feltételek meghatározásáról szabadon dönthetnek.

Az MSZP szerint az alaptörvényben megjelent nyugdíjszabály a bírákra méltatlan, Európában élénk figyelmet váltott ki. Rossz javaslatnak rosszak a következményei – ezért mondanak nemet.

A Jobbik szerint az MSZP felvetése a 2006 őszi események miatt hiteltelen, ellenben igaz. A 2012. június végével megszűnő bírói álláshely-tömeg megoldhatatlan helyeztet teremt.

A Fidesz az alaptörvénybe az utolsó pillanatban tette be, hogy az egységes nyugdíjszabályok vagyis ma a 62 majd a 65 év érintse a bírákat is, akiknek addig 70 év volt a korhatár. A kormánypártokhoz közeli sajtóban cikkek jelentek meg a pártállami bírák eltávolításáról, ezt követően „kinevezésstoppot” rendelt el egy alkotmánymódosítás az üres bírósági vezetői állásokra.

„Későbbiekben a legmesszemenőbbekig szeretnénk tartani a rendelkezést, hogy a bírák – pártoktól függetlenül és a politikai befolyástól mentesen végezhetik a tevékenységüket” – mondta el a törvény egyik előterjesztője, Papcsák Ferenc.

A Fideszes képviselő azt mondta: az unióban hasonlóak a korhatárok, Szlovákiában 62, Portugáliában 65-70. Németországban 67.

Október végig a bírósági elnökök meghatározzák a feltételéket. Január végéig az eljárások befejeződnek. 2012. február elején elbírálják az új állásra jelentkező bírák pályázatát.

Forrás: atv.hu
 

Vissza
2011.
április
17. 09:15

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat Egyelőre nem érkezett hivatalos válasz sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól a bírósági vezetők csütörtökön közölt állásfoglalására. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy szerintük diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó nemzetközi szabályokkal az a megszavazott alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötik majd a bírói jogviszony felső korhatárát.
Tovább
2011.
május
05. 15:39

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint bizonytalanság és elkeseredettség tapasztalható a bírói karban a nyugdíjkorhatár nyolc évvel történő csökkentése miatt, de - miután a döntés megszületett -, most a legfontosabb feladat enyhíteni annak következményeit.
Tovább
2011.
április
29. 14:44

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint egy-másfél éves lemaradást jelent a bíróságoknak, ha az új alaptörvény szerint 2012. január 1-én hatályba lép a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2011.
szeptember
17. 17:24

Megakadályozhatja a bírók kényszernyugdíjazását az EU

Megakadályozhatja a bírók kényszernyugdíjazását az EU Szinte bizonyosan ellentétes az uniós joggal, hogy jövőre valamennyi, 62 évnél idősebb bírót nyugdíjazzák – ezt a Népszabadság szerint az Európai Bíróság egy napokban született ítélete is megerősíti. A bírók eddig hetvenéves korukig dolgozhattak, ám az új alaptörvény szerint 2012-től rájuk is az általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozik majd, amely most még 62 esztendő, majd 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART