2012.
április
05. 08:18

40 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma Görögországban

Címkék:
Görög imázs Athén főterén lett öngyilkos egy görög nyugdíjas, és ez nem egyedülálló eset a kemény megszorításoktól terhelt Európában. Az elkeseredett férfi egy nappal azt követően vetett véget életének, hogy Olaszországban hasonló tragédiára került sor - közölte összeállításában a The Telegraph című brit napilap hírportálja.

A 77 éves nyugdíjas - aki nem messze a görög parlamenttől, a Szintagma téren lőtte le magát - halála előtt állítólag azt kiáltotta, hogy "Nem hagyok adósságot a gyermekeimre". A görög főváros legismertebb tere egyébként az elmúlt hónapokban több erőszakos tüntetés helyszínéül is szolgált a szigorú megszorításokkal összefüggésben.

Az idős férfi a reggeli csúcsforgalomban, több száz ingázó szeme láttára a metró közelében ölte meg magát.
Görögország ötödik egymást követő recessziós éve a közszolgáltatások, a nyugdíjak és a bérek drasztikus csökkentését illetve adóemelést eredményezett, a szóban forgó intézkedéseket a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió követelte meg az égei-tengeri országtól a mentőcsomagok fejében.

A görög férfi esete híven tükrözi az ország öngyilkossági rátájának emelkedését, tavaly Görögországban 40 százalékkal ugrott meg a tragédiák száma a The Guardian című brit napilap egyik korábbi összeállítása szerint. A görög egészségügyi minisztérium felmérése szerint 2011 első felében Görögországban történt a legtöbb öngyilkosság Európa-szerte, megszaporodtak továbbá az erre irányuló kísérletek.
Olaszországban kedden egy 78 éves nő vetette le magát harmadik emeleti lakásának erkélyéről, vélhetően amiatt, hogy 600 euróra csökkentették a havi nyugdíját. A szintén súlyos gazdasági megszorításokkal szembenéző

Olaszországban is hasonló a helyzet

Olaszországban nemrég több kétségbeesett állampolgár oltotta ki életét. Vincenzo Scudiere, a legnagyobb olasz szakszervezet illetékese ezzel összefüggésben elmondta, hogy a "leggyengébb alkalmazottak teljes elkeseredettségének" tüneteiről van szó.

A Mario Monti technokrata olasz kormányfő vezette kabinet ambiciózus csomagot próbál elfogadtatni, amely 2013-ra kiadáscsökkentést, reformokat és költségvetési egyensúlyt irányoz elő azért, hogy elkerülje a csőd szélén álló Görögország példáját. Az olasz szakszervezetek és munkavállalók tüntetéssel és munkabeszüntetéssel fenyegetőztek a nyugdíjreformot, az adóemelést és a munkaszerződések átalakítását célzó intézkedésekkel szemben.

Az efféle, az elkeseredettségből fakadó öngyilkosságok egyébként a közelmúltban a világ több helyén tiltakozásokat provokáltak; egy elkeseredett tunéziai zöldségárus 2010 decemberében például felgyújtotta magát, s ez vezetett a térség politikai átalakulását eredményező "arab tavasz" kirobbanásához.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART