2012.
július
15. 10:46

50 fölöttieket vár az egyetem

Címkék:
számítógépeznek Az országban elsőként a Zsigmond Király Főiskolán végeznek olyan hallgatók az andragógia MA szakon, akik hivatalosan is idősoktató-idősképző egyetemi diplomát kapnak.

A ZsKF lelkes tanárai pedig tavaly ősszel útjára indították a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiáját, amelyet támogat a III. kerületi Önkormányzat, és a polgármester, Dr. Bús Balázs.

Immár a 3. félévet kezdi szeptembertől a főiskolán a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája. Nem csak a nyugállományúakat várják, hanem 50 év fölött mindenkit.

- Két kiváló kollégám, Dovala Márta és prof. Szépe György, valamint én kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan lehetne bevonni az idősek oktatását a főiskola programjába – kezdte dr. Jászberényi József, a ZsKF Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézetének igazgatója. - Az első félévben 150-200 hallgatónk volt az idősképzésben, jellemzően a magasan kvalifikált emberek jelentkeztek. A következő félévben már 300 fölött volt a számuk. A héten nyitottuk meg a jelentkezést a következő kurzusokra, amelyek szeptember 20-tól kezdődnek.

A békásmegyeri intézményben előadássorozatot indítanak számos, időseket érintő témakörben, például arról, hogy lassítható-e az öregedés folyamata, milyen lelki problémákkal kell szembenézni az 50 év felettieknek, de például személy- és vagyonvédelmi ismereteket is átadnak. Indul kreatív írás képzés is, amely segít, ha valaki állásinterjúra megy, vagy önéletrajzot küld valahová.

- A főiskola számos tanfolyamot is indít az idősebbek számára, például az internet használatáról, de tervezzük a KRESZ oktatását is. Idán csaknem 60 tanfolyami lehetőséget ajánlunk. A képzések egy része jól használható a munkaerőpiacon, hiszen az 50 felettiek jó része aktív, de veszélyeztetett helyzetben van. Fontosnak tartjuk, hogy olyan kompetenciákat adjunk át, amellyel növekednek esélyeik a munkában maradásra, vagy új állás elnyerésére – mondta Jászberényi József. - Lélektani szempontból is fontos, hogy az idősek tanuljanak. Sok esetben érzik úgy, hogy elfogy körülöttük a levegő, elveszítik vezető szerepüket a családon belül, a munkahelyen is azt sugallják, hogy ideje már átadni a helyüket a következő generációnak. Nem nekik szólnak a reklámok, kiestek a kereskedelmileg fontos korosztályból.

Ezért is jó dolog tanulni, mert új célt kap az ember, felfrissül a gondolkodása, ráadásul új közösségbe kerül, ami jó hatással van a szociális kapcsolataira. Annak sem kell megijednie, aki korábban nem vett részt a felsőoktatásban, az előadások ugyanis teljesen közérthető nyelvezettel zajlanak, olyanok is nyugodtan jelentkezhetnek, akik érettségivel, vagy szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek – fejezte be az igazgató.

Forrás: ujasz.hu
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART