2011.
október
04. 10:53

50 után is előttünk még az élet!

Címkék:
fiatal nyugdíjasok A tini korosztálynak már "öregek", az idősek szerint még előttük az élet... De vajon hogyan érzik magukat a saját bőrükben az 50-esek? Mire készülnek; a "boldog" nyugdíjas évekre, avagy egy izgalmas újrakezdésre?

A középkorúak többsége napjainkban krízisként éli meg ezt az időszakot. Ebben közrejátszik az is, hogy a társadalom "már lemondott" róluk, mint munkavállalókról, minden megszerzett tudásukkal, bölcsességükkel, tapasztalatukkal együtt. A szemmel látható testi változások, mint a ráncosodás, elhízás, bőrproblémák, hajritkulás és őszülés, valamint egyéb egészségi problémák, mint a menopauza, a látás-, hallásromlás, szexuális energia csökkenése, inkontinencia és más, gyakrabban előforduló betegségek miatt, - korukat végérvényes értékvesztésnek fogják fel.

A családban is felborul a hosszú ideig megszokott rend, a gyerekek kirepülnek, netán párkapcsolatukból is eltűnik az, akivel hosszú ideig együtt osztották meg az ágyukat és gondjaikat.

A legutóbbi felmérések szerint 65 éves korban a férfiak és nők 25 százaléka esik a nehezen megélt testi-lelki változások miatt,- súlyos depresszióba.

Ne várjuk tétlenül tehát, hogy az elmúlás érzése hatalmába kerítsen bennünket, hanem tekintsük az 50-es éveinket az új, pozitív lehetőségek időszakának. Egy gyors számvetéssel mérjük fel értékeinket, ügyeljünk külső és belső megjelenésünkre és legyünk készek és nyitottak a változásra - bíztatnak erre a lélekgyógyászok is.

Az utóbbi időkben a média és különösen a bulvár sajtó is erre szólítja fel az 50-eseket. Sztárok csillognak, villognak a címlapokon, ki a maga természetességét, ki a plasztikai műtétek jótékony hatását felvállalva. Sokan a pozitív gondolkodást és a lelki egészséget hirdetik megoldásként, mások pedig egy új párkapcsolatban látják az új élet kezdetét.

Ez utóbbi valóban nagyon jó megoldásnak tűnik...

Netes fórumokon, baráti beszélgetéseken és a "szakirodalomban" azonban pro és kontra szólnak az 50 felettiek új kapcsolatairól.

A férfiak bátrabban, a nők már jóval óvatosabban vágnak bele. Ennek az lehet az oka, - jutottak a bölcs megállapításra,- hogy az "átlag" férfi nehezebben viseli a magányt, nő nélkül elhagyatottnak érzi magát, igényli a rendszeres gondoskodást. Igyekszik egy "jóravaló", szorgalmas nőt találni, aki a háztartási munkák szerelmese, mindamellett, hogy megértő lelki társ is.

"A férfiak összességében könnyebben szembesülnek testük változásaival, így a szexuális életük is tovább marad aktív, vagy legalábbis kevesebb lelki megrázkódtatással jár. Sokszor azonban képtelenek a fent említett változásokból fakadó nehézségeket nyíltan kezelni, hiszen férfiasságuk megőrzése, vagy annak látszata büszkeségi kérdés számukra." - olvasom az egyik weboldal megállapítását.

Férfiasságuk életképességét bizonyítva ezért gyakran választanak az újrakezdéshez fiatalabb partnert, (az előzőhöz képest) mondjuk egy 20 éves házassági időszak után. Az megint más kérdés, hogy valóban meghosszabbítja-e testi-lelki épségüket a friss partner.

A nők, mint tudjuk, érzelmi alapon döntenek, és ha elváltak, vagy megözvegyültek, - más motiváció szerint választanak új élettársat, ha erre egyáltalán rászánják magukat.

Sok nő szájából hangzik el a mondat: "Én soha többet nem mosom egy férfi gatyáját sem, kétszer is meggondolom, hogy kivel kezdem újra".

Talán az elvesztett szerelem fájdalma, vagy éppen keserűsége szólal meg? Netán a házasságban, válás során elszenvedett lelki sérülések tették csalódottá és óvatosabbá?

Ma már a nők többsége erre az időszakra önálló egzisztenciával rendelkezik, szabadabbnak érzi magát az anyai és feleségi kötelezettségek után, élvezi a "szingli" létet. Egy darabig... Aztán rájön, hogy a hasonszőrű barátnők "nyavalygása", a magányos és üres szoba csendje, - lassan egyre kínzóbbá válik. És társat keres...

A népszerű és igényes képeslapok tele vannak az 50 felettiek társkeresők hirdetéseivel, és a netes párkereső oldalak statisztikáját is egyre jobban szaporítják a középkorúak.

Nem csak a 20, 30 és 40 éveseké a világ! Van élet 50 után is. De érdemes elgondolkodni azon, hogy a hátralévő életutat egyedül, vagy társsal kellemesebb-e végigjárni.

Forrás: eletforma.hu

Vissza
2010.
november
30. 14:49

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!?

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!? Első ízben sikerült - egereken - visszafordítani az öregedés folyamatait a Harvard egyetemen. A hír első ránézésre nyugodtan származhatnék valamely rossz bulvárlapból, csakhogy forrása a brit Daily Mail(a neves amerikai Nature magazin nyomán) – a kutatást pedig, amelyről beszámol, a Harvard egyetemen végezték.
Tovább
2010.
október
27. 16:31

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek Egy új tanulmány szerint az öregedés nem mindenki számára örömteli perspektíva, de a férfiak sokkal jobban kezelik az idő múlását, mint a nők. A férfiak számára a nyugdíjazás véget vet a taposómalomnak, a nők azonban gyakran úgy érzik, hogy kezdetét veszi a szenvedés és a magány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART