2012.
január
16. 10:19

60 fölött is dolgozni - Így menekülhet csak meg Európa

Euró A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.

Az Európai Bizottság szerint az európai társadalom felkészült a nyugdíjkorhatárok emelésére. A testület szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős tagja az aktív időskor európai évének felvezetőjén bemutatta az Eurobarométer legfrissebb felmérését, amely szerint az EU lakosságának közel harmada hajlandó lenne a korhatár betöltése után is dolgozni. A statisztikák szerint Magyarországon a legalacsonyabb a 60 év felett dolgozók aránya - számol be róla a Bruxinfo.

"Ha lehet, dolgozzunk a nyugdíjkorhatár után is"

Tagállamonként hatalmas szórást mutatnak az Eurobarométer statisztikái, amelyekben az uniós közvélemény-kutató intézet az európai társadalom véleményét próbálta felmérni az időskori munkavállalás különböző aspektusairól. Az indokot az szolgáltatta, hogy 2012 az Európai Unióban az aktív időskor éve, így idén az EU arra próbálja majd felhívni a figyelmet, hogy az állampolgárok, ha tudnak, próbáljanak dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után is.


A szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős EU-biztos a felmérés bemutatóján utalt arra, hogy az uniós tagállamokban egyébként is általános tendencia a nyugdíjkorhatár emelése, egyes országok pedig kifejezetten egyet is értenek ezzel. Az ezzel kapcsolatos intézkedések a dánok támogatják leginkább, a társadalom 58%-a szerint elkerülhetetlenül emelni kell a korhatárt. Hollandiában 55%-os, Írországban 53%-os, Nagy-Britanniában pedig 51%-os az emelés támogatottsága.

A megkérdezett románok mindössze 7 százaléka tartja méltányosnak a korhatár további emelését, de hasonlóan gondolkodnak a bolgárok (10%), a lettek (13%) és a szlovákok (14%) is. Magyarországon mindössze a lakosok 20%-a támogatja a jelenleg 62 éves nyugdíjkorhatár emelését, de még ez is messze elmarad az EU 27 országának átlagától: az uniós állampolgárok átlagosan egyharmada gondolja ugyanígy.

A jóléti államok szerint, aki akar, dolgozzon amíg csak bír

Meglepően eltérően vélekednek az európai állampolgárok arról, hogy egyáltalán engedni kellene-e a dolgozókat, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozzanak? Az EU lakosságának 61 százaléka ezt lehetővé tenné. A legmegengedőbb itt is Dánia: a megkérdezettek 93%-a nem korlátozna senkit abban, hogy idősen is munkát vállaljon, ha akar. 80 százalék fölötti támogatottsága van az engedménynek Hollandiában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban és Észtországban.

Dolgozni korhatár felett... minek?

A lista másik végén a görögök találhatók, akiknek mindössze 27 százaléka támogatja a nyugdíjkorhatár utáni munka engedélyezését, és kiugróan magas, 71 százalék gondolja úgy, hogy az állampolgárok a korhatár elérése után már ne dolgozhassanak. Romániában, Olaszországban és Szlovéniában szintén alacsony ennek a támogatottsága.

A magyarok 40 százaléka szerint engedélyezni kellene a korhatár betöltése utáni munkavállalást, 54 százalékuk utasítja ezt el, 6 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az adatok alapján Andor László EU-biztos úgy vélte, hogy Európa felkészült az időskori munkára, és az emberek készen állnak arra, hogy aktívak maradjanak 60 év fölött is. Szerinte az aktív időskor elengedhetetlen az Európai Unió előtt álló kihívások leküzdéséhez, pláne, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy a mostani 40-ről 2060-ra 47-re emelkedik majd az EU-ban az átlagéletkor.

Andor László szerint nincs ok a félelemre, „de csak akkor nincs, ha megőrizzük az egészségünket, több munkalehetőséget teremtünk az időseknek, és ha megtanulunk együtt élni azzal a gondolattal, hogy az időskor nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy függünk valakitől”.

Az Eurostat párhuzamosan közölt adataiból kitűnik, hogy 10 év alatt sokat javult az időskori foglalkoztatási helyzet az EU-ban. 2000-ben a 60-64 év közötti korosztálynak mindössze 23 százaléka dolgozott, 2010-ben ez az arány 31 százalékra nőtt. Svédországban a 60-64 év közöttiek 61 százaléka dolgozik. Ennél jóval alacsonyabb arányú eredménnyel, de így is a listavezetők közé tartozik Nagy-Britannia (44%), Észtország (42,8%) és Ciprus (41,9%). A lista végén – a többi országtól jóval lemaradva – Magyarország található: a 60-64 év közötti magyaroknak mindössze 13 százaléka dolgozik.

Forrás: Bruxinfo/Privátbankár

Vissza
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2012.
január
13. 13:40

2012 az aktív időskor európai éve

2012 az aktív időskor európai éve Útjára indította az Európai Unió az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évét; korábbi döntés szerint a tagországokban ezt a témát kezelik kiemelten 2012-ben.
Tovább
2012.
január
14. 09:52

Andor: az EU felkészült az időskori munkára

Andor: az EU felkészült az időskori munkára Az Európai Bizottság szerint az európai társadalom felkészült a nyugdíjkorhatárok emelésére. A testület szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős tagja az aktív időskor európai évének felvezetőjén bemutatta az Eurobarométer legfrissebb felmérését, amely szerint az EU lakosságának közel harmada hajlandó lenne a korhatár betöltése után is dolgozni. A statisztikák szerint Magyarországon a legalacsonyabb a 60 év felett dolgozók aránya.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART