2011.
február
25. 20:36

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van

Címkék:
Rokkant jelzés Ma a Magyarországon élő 2,9 millió nyugdíjasnak körülbelül a negyede, 728 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, ennek a mennyiségnek a 48 százaléka nem érte el a nyugdíjkorhatárt - tájékoztatott ma a kormányszóvivő egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tanulmány alapján.

A környező országokéhoz képest ez az arány kiemelkedően magas, hazánk jóval többet költ rokkantsági ellátásra, mint azok az államok, akiknek az egészségügyi helyzete hozzánk hasonlítható. A munkát kapó megváltozott munkaképességűek aránya is rendkívül alacsony. Nagy Anna szerint ha a rokkantság miatt kieső 700 ezer ember fele ismét dolgozna, ha fele olyan termelékenységgel is, mint egészséges társaik, azzal is közel 10 százalékkal növelnék a magyar GDP-t.

A kormányszóvivő ma beszélt a nyugdíjrendszer átalakításáról is. Tisztázta, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapnak az utóbbi néhány évben 600-700 milliárd forint körüli költségvetési hozzájárulásra volt szüksége, 2011-ben pedig az állami nyugdíjrendszer már 800 milliárd forintos hiánnyal zárt volna a kormány intézkedései nélkül. Idén az állami nyugdíjrendszerbe, illetve annak hiányának megszüntetésére 434 milliárd forint áramlik. Nemzetközi összehasonlításban ezek a kiadások rendkívül magasak, a kormány a megoldást a foglalkoztatásban és a demográfiai válság kezelésében látja.

Forrás: bombahir.hu

Vissza
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART