2011.
augusztus
02. 19:34

75 éve méri az esőt

Címkék:
Erzsi néni Nincs nyugdíjkorhatár az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes kollégáinál. A csökölyi Erzsi néni 88 éves kora ellenére is nap, mint nap segíti a szolgálat működését. Azt mondja: tovább kell vinni a családi örökséget, mert a csapadék mérés nem megerőltető, és jó ügyet szolgál. Az idős asszonyt nemrég ki is tüntette az OMSZ.

A méhészkedés mellett már Erzsi néni édesapja is segítette a meteorológiai szolgálat munkáját jelentéseivel. A forma nem sokat változott az évek múlásával, most is reggel 6 óra negyven perckor mérnek, a családban tehát a generációkon átívelő feladat ugyanaz.

Ez a szám pedig máris megjelenik Erzsi néni lányának segítségével a kis füzetbe, majd a következő hónap elején ilyen levelezőlapon érkezik meg az OMSZ-hez, ahol feldolgozzák a csökölyi adatot. A 88 éves asszony már gyermekként megszerette a csapadékmérés ezen formáját.

Kántor Józsefné Erzsébet:
- Az édesapán kezdte, még 1936-ban. Ahogy én is növögettem, 13 évesen már nagyon sokszor megbízott a papa, hogy mérjem én, ez így ment folyamatosan, na most aztán szegény meghalt, 76-ban, mert addig a papírmunkákat inkább ő végezte, na, akkor vettem én át.

A Hollósi család Rinyakovácsiból küldte az első észleléseket. A növekvő betörések miatt Erzsi néni később Csökölybe költözött, hogy nyugodtan folytathassa a méréseket. Itt már lánya és dédunokája is segíti a munkát. Azt mondja: jól kiegészítik egymást

Kántor Józsefné Erzsébet:
- Kérdezgeti sokszor, hogy mi is annak a jele, hát akkor persze, mert még nem felejtettem el, tudom, aztán akkor így csináljuk tovább a dolgot.

Bizony az észlelőnek nem csak a csapadék mennyiségét kell lejegyeznie, annak állaga is fontos, valamint a kísérő jelenségekről is kell írni a Meteorológiai Szolgálatnak.

A családot a töretlen, 75 éve tartó folyamatos adatközléséért, a meteorológiai világnap alkalmából emléklappal is kitüntették, de Rózsa, Erzsi néni lánya az 50 éves érfordulóra kapott plakettet is örömmel mutatja. A vér pedig úgy néz ki, nem válik vízzé; a dédunoka a számítógépek és a foci mellett a csapadékmérés után is érdeklődik. Erzsi néni azt szeretné, ha a család 100 éves szolgálatáért járó díszoklevelet már a fiatalember venné át...

Forrás: Somogy Tv

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART