2013.
február
25. 10:56

800 ezer forint a nyugdíjrekord

Címkék:
millió forint Közel nyolcszázezer forintos havi ellátásra jogosult a magyar nyugdíjrekorder, míg hatezernél többen a 28,5 ezres nyugdíjminimumnál is kevesebbet kapnak - írja a Világgazdaság.

A legmagasabb magyar nyugdíjra jogosult személy 57 év szolgálati idő után havi 789 870 forintot kap kézhez, amely a a 28 500 forintos kötelező nyugdíjminimumnál huszonnyolcszor magasabb összeg - írja a Világgazdaság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján. A tíz legmagasabb öregségi nyugdíj átlagos összege 679 494 forint.

A lap megtudta: a kiemelten magas nyugdíjakat az magyarázza, hogy az érintettek jóval tovább dolgoztak a korhatárnál, s ezért olyan bónuszt kaptak, ami akár meg is duplázhatta a nekik járó összeget.

Ehhez hasonlóan, hatezernél is többen vannak, akik a korhatárnál korábban vonultak nyugdíjba, ezért a kötelező 28,5 ezer forintos minimumnál is kevesebb az apanázsuk.

A negyvenéves szolgálati idő után nyugdíjba vonult nők számíthattak átlagosan a legmagasabb, több mint 108 ezer forintos havi ellátásra. Az öregségi nyugdíjak átlaga 95 716 forint. A fő ellátásként özvegyi nyugdíjban részesülők átlagellátása 60 ezer forint, míg a kiegészítő özvegyi ellátás 31 ezer, az árvaellátás pedig 39 ezer forint volt.

Majdnem ötezren vannak, akik több mint negyven éve nyugdíjasok, sokan közülük korkedvezménnyel, korengedménnyel mentek nyugdíjba, még viszonylag fiatalon.

Az ONYF előzetes adatai szerint tavaly 2642,8 milliárd forintot költött a költségvetés nyugdíjakra, illetve nyugdíjszerű ellátásokra.

Forrás: HR Portál/Világgazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART