2012.
május
30. 12:23

800 ezer szegény, zömében nyugdíjas kerülhet bajba

Címkék:
segédeszközbolt A gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentése érdekében levélben fordult Rogán Antalhoz, a Fidesz frissen kinevezett frakcióvezetőjéhez kedden az Orvostechnikai Gyártók és Forgalmazók Szövetsége.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint levelükben azt kérték a Fidesz új frakcióvezetőjétől, hogy az adózást érintő egyes törvények parlamenti tárgyalása során a Számvevőszéki és költségvetési bizottság nyújtson be módosító indítványt a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentése érdekében. Ezzel együtt a szövetség a többi országgyűlési képviselőtől, valamint a gyógyászati segédeszközöket használó betegek és rászorulók érdekképviseleteitől azt kérte: támogassák a kezdeményezést.

Mint írták, az orvostechnikai szövetség január 12. óta folytat tárgyalásokat az erőforrás minisztériummal, valamint részben a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) arról, hogy a gyógyászati segédeszköz társadalombiztosítási támogatására szánt ez évi előirányzat tartása érdekében miként lehetne a leghatékonyabban módosítani a támogatási rendet.

A szövetség véleménye szerint "a gyógyászati segédeszközök áfa-mértékének csökkentése nélkül csak olyan támogatáscsökkentő intézkedésekkel lehet az előirányzatot tartani, amelyek körülbelül 800 ezer szegény, zömében nyugdíjas, beteg ember számára drágítják meg elviselhetetlen mértékben" (másfélszeresére, vagy akár ötszörösére) a gyógyászatisegédeszköz-termékeket.

"A szektor tartalékai, lehetőségei elfogytak: nyolc éve nem történt árkarbantartás, az árfolyam-változások és az infláció hatására drasztikusan emelkedtek a beszerzési árak, a foglalkoztatási és adminisztratív, valamint az energia költségek" - fogalmazott a szövetség, amely még április elején komplett racionalizálási javaslatcsomagot juttatott el a két minisztérium illetékes vezetőinek.

Kifejtették: a javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme szerint a társadalombiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszközök áfa-mértékét olyan módon csökkentenék, hogy a 98 százalékos támogatású gyógyászati segédeszközök áfája 5 százalékra, míg a többi (átlagban 80 százalékban) támogatott gyógyászati segédeszköz áfája 18 százalékra csökkenjen. A szövetség közlése szerint ezt a javaslatot az erőforrások minisztériuma támogatta, de úgy tudják, az NGM is mérlegelte ezeket a javaslatokat.

Mivel a parlament előtt lévő, az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban nem szerepel a gyógyászati segédeszközök áfa-mértékének csökkentésére vonatkozó rendelkezés, a szövetség elkészítette módosító javaslattervezetét. Ezt a dokumentumot május közepén az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága, valamint egészségügyi bizottsága elnökének és alelnökeinek egyaránt elküldték - hangsúlyozták.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART