2011.
szeptember
22. 09:56

98 éves lesz a legidősebb olimpiai bajnok

Címkék:
Tarics Sándor Pénteken lesz 98 esztendős a magyar, egyszersmind az egyetemes sport legidősebb olimpiai bajnoka, a vízilabda-válogatottal az 1936-os berlini nyári játékokon győztes, hat évtizede az Egyesült Államokban letelepedett, San Franciscóban élő nemzetközi hírű építészmérnök, Tarics Sándor.

"Szerencsére kutya bajom, jó a látásom, a hallásom, legfeljebb ha hosszabb sétára indulok, viszek magammal sétabotot arra az esetre, ha netán megszédülnék - adott gyors "orvosi jelentést" magáról az MTI munkatársának érdeklődésére az olimpiai aranyérmesek doyenje, aki nemrég értesült arról, hogy korelnök lett. - Az általam alapított belvedere-i teniszklubban szólt valaki, hogy olvasta a nevemet egy olasz kerekes halálhírével kapcsolatban. Jómagam tudtam, hogy az 1932-ben győztes Attilio Pavesi 101 évével a legidősebb a bajnokok között, most viszont már én vagyok a lista élén. Korábban rendszeres úszással, még korábban tenisszel tartottam magam karban, mostanra maradt a gyaloglás, minden reggelemet azzal kezdem, hogy elballagok a közeli postahivatalba az újságokért."

A Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott

Amerikába 1948-ban kivándorolt, majd ott a földrengésbiztos épületek tervezésével világhírt szerzett Tarics Sándor a hatvanas évektől egyre gyakrabban látogatott haza, s idén is szeretett volna Magyarországra utazni. Különösképpen azért, mert ez évben volt 75 esztendeje, hogy mérnökké avatták, de a jubileum alkalmából tartott budapesti ünnepségre végül nem tudott eljönni. A gyémánt diplomáról azonban nem maradt le: "elküldték nekem, olyasmi, mint az eredeti 1936-os, nagyon szép" - mondta, megemlítve, hogy 98. születésnapjára, amelyet amúgy családi körben feleségével, fiával, lányával és az unokákkal ünnepel egy étteremben, elhozza neki a Los Angeles-i magyar konzul az állami kitüntetését is. "Érdeméremmel tiszteltek meg" - fűzte hozzá.

Londonra figyel

A magyarságát rendületlenül őrző, anyanyelvét ma is tökéletesen használó Tarics kitért rá, hogy roppant büszke a köztársasági elnökké választott Schmitt Pálra, az olimpiai bajnoktárssal a hatvanas évek óta kitűnő a kapcsolata, s úgy fogalmazott, hogy személyében kitűnő ember került az államfői tisztségbe. Arról is beszélt, hogy ha az idei magyarországi vizitje elmaradt is, másik nagy álma megvalósításáról semmiképpen sem szeretne lemondani:
"Ott akarok lenni a jövő nyári, londoni olimpián, remélem, hogy a MOB meghív - ígéretem van rá -, és akkreditációt is szerez nekem."


Az egykori válogatott center természetesen nyomon követte az év legfontosabb pólós eseményét, a kínai világbajnokságot is, méghozzá a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján, az internet segítségével.
"Azt persze csak a jóisten tudja, hogyan szerepelünk majd Londonban. Én pár aranyban bízom, nyolcat-tízet nyerni már nem lehetséges, nagy a konkurencia. Vízilabdában meglehet az eredménye a kemény munkának, Kemény Dénes érti a dolgát. Persze, pici szerencse is kell, s akkor a magyar válogatott megint, sorrendben negyedszer is olimpiai bajnok lehet. Jó lenne ezt személyesen, ott a helyszínen látni..."

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART