2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

Címkék:
öreg tanár Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.

Leginkább azon állások száma csökken, amelyeket a megyei tanácsok finanszíroztak: 307 ezerről 292 ezerre. A tanügyi szakszervezetek készek megtámadni a kormány rendeletét és általános sztrájkkal fenyegetnek. Azt mondják, a kabinet nem egyeztetett sem a társadalmi párbeszéd csoportokkal, sem az érdekvédelemmel.

Traian Basescu román államfő szerint a helyettesítő és a nyugdíj előtt álló tanárok állása szűnik meg elsősorban. Az elnök az OTV televízió meghívottjaként beszélt a tanügyi elbocsátásokról. A hamarosan megszűnő 15 ezer állás a tanügyi reform-, illetve az adminisztratív csökkentések részét képezi - mondta az államfő.

Az államfő azt mondta: "A 174.669 kinevezett tanár megnyugodhat, a nyugdíjasok hazamehetnek." Traian Basescu reméli, hogy a jelenlegi 13-14 iskolai tantárgy helyett a diákok hamarosan évi 6-7 tantárgyat tanulnak majd, ez további elbocsátásokat tesz lehetővé - adta hírül a manna.ro.

Vissza
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
2009.
november
20. 12:15

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba Meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát a következő évtizedekben, hogy a demográfiai bomba felrobbanása elkerülhető legyen - írta a Világgazdaság Lovászy László szociológus gondolataira alapozva.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART