2011.
december
15. 10:27

Az olaszok több, de olcsóbb karácsonyi ajándékot vásárolnak

Címkék:
római karácsony A takarékosság jegyében ajándékozzák meg egymást az olaszok idén karácsonykor - állítja a Confesercenti kereskedelmi szövetség ünnepek előtti felmérése.A takarékosság jegyében ajándékozzák meg egymást az olaszok idén karácsonykor - állítja a Confesercenti kereskedelmi szövetség ünnepek előtti felmérése.

Minden olasz hat-tíz ajándékot vásárol szeretteinek. Tavaly öt volt az átlag, de a válság súlyosbodása miatt az idén csak a csomagok száma nő, az ajándékok összértéke kevesebb lesz - foglalta össze a karácsonyi trendet a Confesercenti.
A vásárlóutcákon mozdulni sem lehet a tömegtől, de az emberek a kirakatokat nézik, kevesen mennek be az üzletekbe - panaszolják a kereskedők. Adataik szerint tíz olaszból hat "nem akar sokat költeni": a felmérés során megkérdezettek 26 százaléka válaszolta azt, hogy egyharmaddal költ kevesebbet a karácsonyi ajándékozásra, mint tavaly. Tizenhét százalék kevesebb ajándékot vesz, négy százalék egyáltalán nem ajándékoz semmit.

A takarékossági kényszer Dél-Itáliában erősebb, itt 59 százalék azt mondta, hogy "alig lesz pénze ajándékra". Az olaszok 14 százaléka a spórolást a rokonokon kezdi és a gyerekeknek is kevesebb játékot tesz a fa alá.

Tizenegy százalék interneten vásárol ajándékot (tavaly 10 százalék volt), hat százalék pénzt ajándékoz (a hasonló tavalyi felmérésen ezt a lehetőséget senki sem választotta).
A 24 évnél fiatalabbak hatvankét százaléka a digitális technológia újdonságait kérte a Jézuskától. A 24 évnél idősebbek 34 százaléka ajándékoz komputert, mobiltelefont.
Az olaszok 35 százaléka úgy nyilatkozott, hogy élelmiszert ajándékoz,l mégpedig zéró emissziós helyi terméket.

Negyvenegy százalék állít karácsonyfát és épít betlehemet is az otthonában, 36 százalék csak betlehemet, nyolc százalék csak karácsonyfát.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
december
25. 20:24

Karácsonyi gyógynövények

Karácsonyi gyógynövények Karácsonykor számos ókori-középkori eredetű fűszert használunk, ám ezek eredeti jelentése már feledésbe merült. Sok olyan gyógynövény kerül ilyenkor elő, melyek az emésztőrendszer túlterhelésében, az ízületi- és hurutos légzőszervi betegségek enyhítésében segítenek.
Tovább
2011.
december
02. 09:56

Karácsonyra várva: Az advent ideje

Karácsonyra várva: Az advent ideje Az advent időszaka a karácsonyt megelőző négy hét, ami alatt hétről hétre közelebb kerülünk lélekben is és valós időben is az ünnepléshez. De honnan is ered mindez?
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART