2011.
március
26. 08:14

Demszky kevesli öregségi nyugdíját

Címkék:
Demszky Gábor Korkedvezményes nyugdíjért folyamodott Demszky Gábor. A volt főpolgármesternek meg is állapított egy összeget a nyugdíjfolyósító, ám ezt a volt politikus kevesli – értesült a Bors.

Budapest egykori főpolgármestere kérelmet adott be az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF), hogy korkedvezménnyel nyugdíjba vonulhasson. Erre most, 58 évesen lehetősége is van, ugyanis a törvény szerint öregségi nyugdíjba mehet a korhatár betöltése előtt hét évvel az a polgármester, aki három vagy ennél több választási ciklus során tölti be ezt a tisztséget. Meg is állapítottak neki egy összeget, amit a főpolgármester igencsak kevésnek tart, ezért fellebbezett. Levelében – úgy tudjuk – azt írta a hivatalnak, hogy ő azért keresett viszonylag „rosszul” – 2009-ben és 2010-ben átlag bruttó havi 900 ezer forintot –, mert politikai támadásoknak volt kitéve. A fellebbezést azonban elutasították határidő-túllépés miatt. Az üggyel kapcsolatban felhívtuk Demszky Gábort is, de miután megtudta, honnan keressük, lecsapta a telefont. Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF szóvivője elmondta: nem nyilatkozhatnak személyiségi jogokat érintő ügyben.

Azt nem tudjuk, Demszky mennyi nyugdíjat kap, azt viszont igen: vannak politikusok, akik 1,5 milliós nyugellátásra jogosultak. Iván László fideszes képviselő szerint létezik egymillió forint feletti nyugdíj. Egy tavalyi felmérés azonban mást mutat. A Heti Válasz összeállítása szerint a legmagasabb nyugdíj Magyarországon 714 ezer forint. Ezen kívül még 28-an kapnak 450 ezer forint feletti pénzt, ők 70-75 éves korukban mentek nyugdíjba.

Hivatalosan viszont nem tartoznak a kiemelt nyugdíjat élvezők közé a volt közjogi méltóságok, így például Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Szabad György, Katona Béla és Boross Péter. Ők ugyanis másfél millió forintos tiszteletdíjat kapnak életük végéig, amely hivatalosan nem számít nyugdíjnak.

– A nyugdíj az nyugdíj, szerintem az ő járandóságuk is beletartozik, de még rajtuk kívül is vannak, akik egymillió körüli nyugdíjat kapnak – mondta lapunknak Iván László, aki viszont neveket nem mondott.

Megkerestük Mészáros Józsefet, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság vezetőjét is, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre. Szőke Lovas Zsuzsa szóvivő sem tudta megmondani, hányan kapnak ma egymillió forint feletti nyugdíjat.

– Elképzelhető, hogy van olyan, aki 700-800 ezer forintos nyugdíjra jogosult – mondta Simonovits András. Az adószakértő szerint ugyanis ha valaki tovább dolgozik, a nyugdíjkorhatár betöltése után minden egyes év hat százalékkal emeli az alapösszeget. Aki tehát 75-80 éves korában kérelmezi, annak akár dupla annyi is lehet a nyugdíja. Egy jól kereső és sokáig dolgozó személy – mint például a neves ügyvéd, Bárándy György, aki 91 évesen ment nyugdíjba – akár 700-800 ezer forintot is megkaphat.

Vegyünk egy másik példát: egy évek óta havi bruttó kétmillió forintot keresőmenedzser eléri a nyugdíjkorhatárt. Ő körülbelül 300 ezer forintos indulónyugdíjra számíthat, ugyanis az öregségi járadék kiszámításánál ilyen esetben létezik egy nyugdíjplafon.

Forrás: Bors

Vissza
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
17. 17:25

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART