2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

Címkék:
senior bowling Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.

Az egyik tanulmányból az derült ki, hogy azokban a nőkben, akik középkorukban többet edzettek (az átlagéletkort 60 évben állapították meg a Harvard Közegészségügyi Iskola, a Brigham and Women’s Kórház és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói), 70 éves kor felett kisebb valószínűséggel alakulnak ki krónikus betegségek vagy bármilyen fizikai, kognitív vagy mentális rendellenesség, és kisebb eséllyel esnek át szívműtéten.

Egy másik tanulmány azt mutatta ki, hogy az egy évig hetente egyszer vagy kétszer végzett ellenállásos edzés javította az idősebb nők figyelmének terjedelmét és konfliktusmegoldó képességüket. A harmadik vizsgálatból az derült ki, hogy a mérsékelt vagy magas intenzitású testedzést végző 55 éven felüliek esetében kisebb a valószínűsége a kognitív romlásnak, mint ülő életmódot folytató kortársaiknál.

A negyedik tanulmány azt mutatta, hogy a 18 hónapos edzésprogramban részt vevő 65 éven felüli nőkben magasabb a csontsűrűség, és kisebb az esés valószínűsége, mint a hasonló korú nők esetében, akik kevésbé intenzív „wellness” programot végeztek.

A Kanadában, Németországban és az Egyesült Államokban végzett tanulmányok eredménye a szerzők szerint kiváló ösztönzés lehet arra, hogy minél több embert rávegyen a testmozgásra. „Mivel a népesség gyorsan öregszik, és az amerikaiak közel egynegyede semmilyen szabadidős tevékenységet nem folytat, eredményeink alátámasztják a testmozgásra vonatkozó szövetségi irányelveket, amelyek a testedzés hasznosságát hangsúlyozza" - szögezték le a tanulmány szerzői.

Forrás: HVG

Vissza
2009.
november
21. 15:10

A tornagyakorlatok javítják az idősek életminőségét

A Journal of the American Geriatrics Society c. szaklapban megjelent tanulmány három program hatásosságát hasonlította össze, amelyeknek az volt a céljuk, hogy csökkentsék az idős betegek eséseinek számát és javítsák életminőségüket. Az eredmények alapján úgy tűnik, a testmozgás az a módszer, amely leghatékonyabban javít az idősek életminőségén.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás! A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.
Tovább
2009.
december
07. 14:39

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás Egy francia felmérés szerint a lassabban sétálók háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri problémák miatt gyorsabb kortársaiknál.
Tovább
2009.
október
23. 21:04

Jó memória minden életkorban

Jó memória minden életkorban Nem kell beletörődnünk abba, hogy egyre több dolgot felejtünk el, hogy például nem találjuk a kulcsot, vagy nem tudjuk, miért jöttünk a boltba. Bármilyen korúak vagyunk is, tehetünk valamit azért, hogy jobb legyen az emlékezőképességünk.
Tovább
2009.
december
30. 06:57

Legyalogolta szolgálati vonalát egy mozdonyvezető

Legyalogolta szolgálati vonalát egy mozdonyvezető Szolgálati vonalának legyaloglásával tette emlékezetessé nyugdíjba vonulását egy somoskőújfalui mozdonyvezető kedden. Míg az általa vezetett mozdonnyal egy óra negyven perc alatt, gyalogosan 16 óra alatt tette meg Domán András a Hatvan-Somoskőújfalu közti 65 kilométeres távolságot.
Tovább
2009.
november
21. 23:45

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni?

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni? Sokszor eredménytelenül próbálkozunk azzal, hogy idős korunkban elkerüljük a vitaminhiányt és ásványianyag-veszteséget. Mitől függ, hogy hogyan táplálkozunk, ha megöregszünk?
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART