2012.
január
28. 10:36

Hat nagyon gyakori daganatos betegség - Az első tünetek

Címkék:
megfázás Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt.

Tüdőrák

A tüdőrák a vezető halálokok között igen előkelő (65 fölött elsődleges) helyen szerepel, a dohányzásnak és a rettentő erős légszennyezésnek köszönhetően. Tünetei korai stádiumban soha nem jelentkeznek, de vannak olyan jelek, amelyekre különösen figyelni kellene ahhoz, hogy a betegséget még gyógyítható stádiumban felfedezzék.
Általában véletlenül derül rá fény valamilyen más okból készült tüdőröntgen során. Mindenképpen fontos, hogy elmenjen az éves szűrésekre, nem véletlenül kapja a behívót. Sokan nem vesznek róla tudomást annak ellenére, hogy az egészségügy figyelmeztet erre. Ezenkívül az aktív és a passzív dohányzást a lehetőségekhez mérten kerülni kell. Természetesen vannak olyan tényezők, amelyeket lehetetlen kiszűrni az életünkből – lakókörnyezet, általános légszennyezettség –, de amire lehet figyelhetni, azt komolyan kell venni. Különösen akkor szükséges résen lenni, ha a családodban volt már tüdőrákos beteg, hiszen a hajlam erősen örökölhető.

Vastag-, illetve végbélrák

A WHO tavalyi statisztikája szerint minden 1000 emberből 40 férfi és 30 nő érintett a betegségben. Az esetek 70 százalékában a betegek 70 fölöttiek, de a szűrést és a tünetek figyelését már 50 körül is nagyon komolyan kell venni.

Kockázati tényezői között igen hétköznapi dolgok szerepelnek, mint amilyen a rostszegény étrend, a sok elfogyasztott zsír, a vastagbélgyulladás, valamint más, gyakorta előforduló bélbetegség, és a családban már előfordult vastag-, illetve végbélrák. Banális problémának tűnik, pedig igen fontos, hogy milyen a vécécsészéje otthon. A lapos öblítésű vécékben ugyanis jól látszik a „produktum”, így székletét rendszeres ellenőrizheti. Ha nem lapos öblítésű a vécéje, nincs esélye arra, hogy akár véletlenszerűen is, de észrevegye, ha bármilyen eltérés tapasztalható a székletében. Ezenkívül fontos, hogy megfelelően táplálkozzon, sok rostot és kevés zsírt fogyasszon.

Mellrák

A mellrák kialakulásának esélyét nagymértékben növeli, ha a családban volt már rákos – különösen mellrákos – megbetegedés.
Kockázati tényezőt jelent továbbá a tömött szerkezetű mell, melynek mammográfiás vizsgálata nehézkes, a 30 év fölötti szülés, illetve a limfóma vagy leukémia miatti korábbi sugárkezelés.

Bár a mellrákos betegek felét 65 fölött diagnosztizálják, a megelőzés megkezdése már jóval korábban is lényeges. Ha elmúlt 50 éves, belép a különösen veszélyeztetett korba, így a rendszeres – havi – önvizsgálat és az 1-2 évenként ismételt mammográfiai vizsgálat elengedhetetlenül fontos.

Prosztatarák

A prosztatarák az 55 év fölötti férfiak halálozásának második leggyakoribb, 80 év fölött pedig a leggyakoribb oka, így az időbeni felismerés és a rendszeres szűrés életbevágóan fontos. A halálozási statisztikák azért is elborzasztóak, mert az egyik legjobban gyógyítható ráktípusról van szó, amelyet ha időben elkapnak, hihetetlen sikerrel műthető.
gy ez csak egy bizonyítéka annak, hogy a prevenció mint kötelesség még mindig hiányzik tudatunkból. Ma már bizonyított, hogy a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés nagyban hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. Mindhárom probléma elkerülhető a rendszeres és helyes táplálkozással, az aktív életmóddal és a testmozgással. Étrendje legyen zsírban és vörös húsban szegény, viszont zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék egyébként is hatékony ellenszerei a daganatos betegségeknek, hiszen megkötik a szervezetben található káros szabad gyököket.

A teljes cikket elolvashatja, illetve további információkat itt talál!

Forrás Webbeteg

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART