2011.
augusztus
10. 07:28

Kevesebb kalória, jobb memória?

Címkék:
halétel Kutatók azt tapasztalták, hogy azok az idősek, akik csökkentett kalóriatartalmú diétán élnek, jobban teljesítenek a szóbeli memóriateszteken, mint azok a társaik, akik nem változtattak táplálkozási szokásaikon.

Egy új kutatás szerint a csökkentett kalória-bevitel segít karbantartani az idősebbek memóriáját. Korábbi állatkísérletek már kimutatták, hogy az alacsony kalória- és a telítetlen zsírsavakban gazdag étrend lassítják az agy öregedési folyamatait.

Veronica Witte és kollégái, a német Münster Egyetem dolgozóinak kutatása három hónapon keresztül vizsgált 50 olyan túlsúlyos nőt és férfit, akik átlagos életkora 60.5 év volt.

Három csoportba osztották őket:

• az első csoport tagjai 30 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt,
• a második csoport tagjai sokkal több telítetlen zsírsavban gazdag ételt fogyasztottak (halakat, olívaolajat),
• a harmadik csoport tagjai nem változtattak addigi étkezési szokásaikon.

Három hónap elteltével a csökkentett kalórián élők sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, ami többek között abból állt, hogy percek elteltével kellett pl. egy lista szavaira visszaemlékezni. A 2. és 3. csoport tagjai, akik étkezésében nem volt kalóriacsökkenés, nem mutattak semmilyen jelentős memóriafejlődést.

A vértesztek alacsony inzulinszintet és kisebb mennyiségű gyulladásokért felelős anyagot mutattak ki azok között, akik csökkentett kalórián éltek. Közülük is a diétát szigorúan betartóknak voltak a legjobb eredményeik.

A kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett inzulin-érzékenység és a csökkent gyulladásos folyamatok jelentős szerepet játszanak a memória-aktivitásban. Természetesen még további kutatások szükségesek a folyamat pontos megértéséhez, ám mindenképpen jelentős szerepe lehet a kutatásnak az időskori elbutulás megelőzésében és terápiájában.

Forrás: Webbeteg

Vissza
2011.
július
20. 09:08

3 étel, amiről nem is gondolta volna, hogy fiatalít!

	 3 étel, amiről nem is gondolta volna, hogy fiatalít! Az öregedés első tünetei közé tartozik a bőr ráncossá, rugalmatlanná válása, amikre a konyhában is megtalálhatja a természetes orvosságot!
Tovább
2011.
május
27. 10:20

A tojásfehérje csodája - receptekkel

A tojásfehérje csodája - receptekkel Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás. Aki gyakran süt otthon, biztosan járt úgy, hogy az ételkészítés végére marad felesleges tojásfehérje.
Tovább
2010.
április
27. 20:45

A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű

A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű A kor előrehaladtával a kilók elleni küzdelem szélmalomharcnak tűnhet. A huszonévesen még látványos eredményeket hozó diéta az évek múlásával hatását veszti, úgy érezzük a plusz kilóktól már csak a koplalás menthet meg.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART