2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

Címkék:
malacpersely A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.

Míg több kelet- és közép-európai országban tavaly jelentősen csökkent azok aránya, akik hajlandók és képesek is megtakarítani, a magyarok 17 százaléka úgy véli, az elkövetkező egy év során félre tud tenni némi pénzt a nehezebb időszakokra. Összehasonlításul: Bulgáriában ezt mindössze a lakosság 6 százaléka gondolja ugyanígy, Ausztriában pedig tízből négy megkérdezett tervez megtakarítást az idén.

– Általában véve elmondható, hogy régiónkban a rendelkezésre álló pénzösszegeket inkább elköltjük, semmint félretesszük, vagy befektetjük. Ezzel szemben Magyarországon éppen 2009-ben ugrott meg a banki megtakarítások aránya a pénzintézetek reklámkampányainak és a vonzó betéti kamatokat kínáló akcióknak köszönhetően – mondta Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Szinte minden vizsgált országban a többség a nehezebb időszakokra tesz félre, sok esetben a napi szükségletek ellátására is tartalékot képeznek – például, ha elromlik a mosógép vagy az autó. Ezért továbbra is azok a banki számlák népszerűbbek, amelyekről bármikor felvehető pénz. A második jelentős tétel a gyermekek támogatása – a középiskola és a továbbtanulás időszakában egyaránt –, illetve Magyarországon egyre fontosabb a nyugdíjas évekre való felkészülés is – közölte a GfK.

Forrás. SzabadFöld

Vissza
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART