2012.
február
14. 15:59

Plusz kilók a zöldségek és a gyümölcsök miatt? Lehetséges!

Címkék:
gyümölcskosár Egy széles körű európai kutatásból kiderült, hogy a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása még nem véd meg a gyakran az öregedéssel járó testsúlynövekedéstől. Az egyetlen kivételt azok jelentik, akik nemrég szoktak le a dohányzásról.

Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent kutatásban 10 európai országban közel 374 ezer felnőttet követtek után öt éven keresztül. Kiderült, hogy a legtöbb zöldség-gyümölcsöt fogyasztók ugyanakkora eséllyel voltak kitéve a hízásnak, ha a többi tényezőt, köztük a kalóriabevitelt és a testmozgási szokásokat is számításba vették.

Az eredmények ennek ellenére nem jelentik azt, hogy le kell állni a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. A növényi élelmiszerekben lévő tápanyagok a kutatást vezető Anne-Claire Vergnaud, az Imperial College London kutatója szerint segítenek távol tartani a szívbetegségeket és a daganatos betegségek bizonyos típusait.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha túlsúlyos személyeknek írták elő több zöldség és gyümölcs fogyasztását, az étrendi változtatás segített a fogyásban. A mostani eredmények azonban az életmód teljes körű hatását hangsúlyozza az egészséges testsúly megőrzésében az életkor előrehaladtával.

Vergnaud kutatócsoportja 25 és 70 év közötti felnőttek étrendjével és testsúlyával kapcsolatos információkat gyűjtötték öt éven keresztül. A vizsgálati időszakban az alanyok átlagosan fél kilogrammot híztak évente. A férfiak esetében a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedésével a testtömeg-növekedés valamelyest csökkent. Ez az összefüggés azonban azonnal eltűnt, amint a kutatók számításba vették az egyéb tényezőket, például a férfiak napi kalóriabevitelét, a testmozgást és az iskolázottság szintjét.

A túlsúlyos nők körében azok, akik bevallásuk szerint a legtöbb zöldség-gyümölcsöt fogyasztották, többet is híztak a következő öt év alatt. A kutatók szerint ez azért lehet, mert közülük néhányan fogyókúrás étrendet követhettek, ami zöldségfogyasztásra ösztönöz. A különleges étrendet követők testsúlya időszakonként hírhedten ingadozik. Egyetlen csoportban figyelték meg a nagyobb mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztás és a kevesebb hízás összefüggését: azok körében, akik nemrég szoktak le a dohányzásról.

A szakértők általánosságban mindenképpen azt javasolják, hogy egészségünk megőrzése érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget. A DASH diéta például 4-5 adag zöldséget és ugyanennyi zöldséget ír elő naponta. A kutatások szerint az átlagos amerikai felnőttek naponta csupán két-három adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak összesen.

Forrás: HáziPatika

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART