2012.
február
16. 06:01

A 100 éves tanítónő nem adja fel

Címkék:
Tamás Aladárné Beadvánnyal fordult a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz Tamás Aladárné, az az idős tanítónő, aki a magyar állampolgárság felvétele miatt a hatályos szlovák törvények alapján elvesztette szlovák állampolgárságát - írta a hirek.sk szlovákiai magyar hírportál szerdán.

Az idén száz éves tanítónő, Tamás Ilonka néni és lánya szerdán adta fel postán az Európai Emberi Jogi Bíróságnak címzett kérelmet. Az idős pedagógusnak és lányának, Anikónak az Emberi Méltóság Tanácsa nyújtott jogi tanácsadást a beadvány elkészítéséhez. A kérelemben több célt is megfogalmaztak. Az első Tamásék szlovák állampolgárságának visszaszerzése. Ezzel szorosan összefügg az állandó lakcím visszaszerzése is. A beadványban Tamásék kártérítési igénnyel is fellépnek a szlovák állammal szemben az őket ért megpróbáltatások miatt.

Célként fogalmazták meg a vezető ítéleten alapuló eljárás (pilot judgement procedure) keretében a Szlovák Köztársaság nemzeti jogrendjében található strukturális problémák orvoslását is. Tamás Ilonka néni és leánya Anikó azon szlovákiai magyarok közé tartozik, akik miután megszerezték a magyar állampolgárságot és azt nyilvánosan is felvállalták, a kettős állampolgárságról szóló szlovák törvény értelmében elvesztették szlovák állampolgárságukat.

 

A családnak sok nehézséget okoz a fennálló helyzet. Most éppen a besztercebányai szívkórház okoz Tamáséknak fejfájást - írta a hirek.sk, mivel az a kezelési költségek megtérítését követeli Tamás Ilonka néni leányától, Anikótól, aki január elsején szívinfarktust kapott. Még fel sem épült, amikor a kórház közölte vele, hogy a kezelési költségek megtérítését várja, mert az Általános Egészségbiztosító nem fizet a beteg asszony helyett. Az állami egészségbiztosító egy nappal az állampolgári eskütétel előtt szüntette meg a biztosítását. Az egészségbiztosítás visszaszerzéséhez Tamás Anikónak külföldiként kellett bejelentkeznie saját lakásába, így "Szlovákiában élő külföldiként" 5 éves tartózkodási engedélyt kapott.

 

Tamás Ilonka néni helyzete azonban még ennyire sem rendeződött, mert ő elutasította, hogy ideiglenes letelepedési engedélyt kérjen. "Így elvben nem létező személyé lett, mert az EU egyetlen tagállamában sincs állandó lakhelye, lakcíme és egészségügyi biztosítása" – mondta Ilonka néni másik lánya, a Magyarországon élő, Tamás Judit. A Besztercebányai Körzeti Hivatal az állampolgársági törvényre hivatkozva elutasította a család minden panaszát és kérdését.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
december
02. 17:53

Egy majdnem százéves szlovákiai magyar nő vesztette el az állampolgárságát

Egy majdnem százéves szlovákiai magyar nő vesztette el az állampolgárságát A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait.
Tovább
2011.
december
06. 15:40

Elhagyta Szlovákiát az állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka

Elhagyta Szlovákiát az állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka Elhagyta Szlovákiát a csaknem százéves Tamás Ilonka, akit a szlovák hatóságok azért fosztottak meg szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart - adta hírül a hírek.sk szlovákiai honlap.
Tovább
2012.
február
09. 04:59

Szlovákia: bonyolódik az állampolgársági ügy

Szlovákia: bonyolódik az állampolgársági ügy Az Emberi Méltóság Tanácsát (EMT), illetve Lomnici Zoltánt kérte meg a kettős állampolgársággal összefüggő "bonyodalmakban" való tájékozódásra a csaknem százéves, a szlovákiai Rimaszombatban lakó Tamás Aladárné családja. Erről az idős asszony Magyarországon élő lánya, Tamás Judit nyilatkozott.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART